Slide 1

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Slide 1"

Транскрипт

1 Međunarodno privatno pravo Vežbe_II nedelja Predmetni nastavnik:

2 Pojam, predmet i naziv MPP Vežba 1. U čemu se sastoji zadatak međunarodnog privatnog prava? Na koji način zadatak međunarodnog privatnog prava određuju, s jedne strane zakoni SR Nemačke i Austrije, a s druge strane Zakon o rešavanju sukoba zakona sa propisima drugih zemalja?

3 Pojam, predmet i naziv MPP Zakon o rešavanju sukoba zakona sa propisima drugih zemalja Član 1. Ovaj zakon sadrži pravila o određivanju merodavnog prava za statusne, porodične i imovinske, odnosno druge materijalnopravne odnose sa međunarodnim elementom. Ovaj zakon sadrži i pravila o nadležnosti sudova i drugih organa Savezne Republike Jugoslavije za raspravljanje odnosa iz stava 1. ovog člana, pravila postupka i pravila za priznanje i izvršenje stranih sudskih i arbitražnih odluka.

4 Pojam, predmet i naziv MPP Uvodni zakon za Građanski zakonik Nemačke od 18. Avgusta 1896 Prvi deo: Opšte odredbe Druga glava. Međunarodno privatno pravo Prvi odeljak. Određivanje merodavnog prava Član 3. Opšte odredbe o određivanju merodavnog prava (1) Kod činjeničnog stanja koje je povezano sa pravom strane države odredbe koje slede su pozvane da odrede koji je pravni poredak merodavan (međunarodno privatno pravo). Upućivanje na materijalnopravne odredbe odnosi se na pravne norme merodavnog pravnog poretka uz isključenje onih o međunarodnom privatnom pravu.

5 Pojam, predmet i naziv MPP Savezni zakon Austrije od 15. juna godine o međunarodnom privatnom pravu Odeljak I Opšte odredbe Para. 1. (1) Činjenična stanja sa stranim elementom u privatnopravnim odnosima se podvrgavaju primeni onog pravnog poretka sa kojim postoji najtešnja povezanost. (2) Posebna pravila o određivanju merodavnog prava koja su sadržana u ovom Zakonu o određenju merodavnog prava (kolizione norme) treba shvatiti kao izraz ovog principa.

6 Pojam, predmet i naziv MPP Vežba 2. U primerima koji slede definisati pravne odnose i pojavne oblike stranog elementa.

7 Privatnopravni odnosi sa elementom inostranosti Primer 1. Državljanin Nemačke i državljanka Republike Srpske su zaključili brak u Nemačkoj. Na osnovu izjava datih prilikom zaključenja braka, nose zajedničko prezime Klaus. Prvih godina braka živeli su u Švajcarskoj, a poslednjih par u Republici Srpskoj, gde se ona obraća advokatu sa zahtevom da pokrene postupak za razvod braka. U zahtevu za razvod braka navela je da je zajednica života sa njenim suprugom raskinuta i da više ne može da se uspostavi budući da njen suprug već 2 godine živi odvojeno od nje u vanbračnoj zajednici sa drugom ženom, takođe nemačkom državljankom. Na osnovu podnetog zahteva, njen advokat podnosi tužbu za razvod braka stvarno i mesno nadležnom sudu u Republici Srpskoj.

8 Privatnopravni odnosi sa elementom inostranosti Primer 2. Bračni par iz Republike Srpske sa svojim sinom jedincem živi i radi u Grčkoj. Njihov sin za svoj 18-ti rođendan dobija stan u Atini. Nažalost, duševno oboleva ubrzo nakon svog rođendana i pod uticajem svoje bolesti počinje da živi nedolično i da svu svoju zaradu vikendom troši na kocki. Takva novonastala situacija navodi njegove roditelje da se obrate nadležnom organu u Atini sa zahtevom da se njihovom sinu postavi staralac, te da se nad njim produži vršenje roditeljskog prava.

9 Privatnopravni odnosi sa elementom inostranosti Primer 3. Bračni par sa svoje troje dece, svi švedski državljani, dugo godina živi i radi u Bijeljini. Nakon punoletstva, njihov najstariji sin se zaposlio u jednoj fabrici mesa. Nažalost, samo posle par meseci od dana zaposlenja, poginuo je u nesreći koja se dogodila na radu. Zaostavštinu poginulog sina čine novac na štednoj knjižici jedne banke u Bijeljini i stan u Stokholmu. S obzirom da poginuli sin nije bio oženjen i da iza sebe nije imao dece, njegovi roditelji traže od banke da im isplati novac koji se nalazi na njegovoj štednoj knjižici. Međutum, banka to odbija, tražeći od njih da se rešenjem ostavinskog suda legitimišu kao naslednici svog poginulog sina.

10 Privatnopravni odnosi sa elementom inostranosti Primer 4. Pred sudom u Republici Srpskoj vodi se ostavinski postupak iza ostavioca državljanina Republike Srpske, koji je za sobom ostavio dva sina. Jedan od njih je državljanin Republike Srpske, dok je drugi strani državljanin. Budući da je u ostavinskom postupku jedan od sinova (državljanin Republike Srpske) izneo tvrdnju da je njegov polubrat (strani državljanin) nedostojan na nasleđivanje jer je pre 2 godine pokušao da njihovog oca liši života, i to sa umišljajem, upućen je na parnicu da to i dokaže. Iznete tvrdnje ostaviočev sin stranog državljanstva nije negirao ali je pri tom izneo činjenicu da mu je ostavilac taj pokušaj ubistva oprostio u formi zaveštanja.

11 Privatnopravni odnosi sa elementom inostranosti Međutim, sin državljanstva domaće države navodi da su se činjenice vezane za oprost na koje se njegov polubrat poziva dogodile u jednoj od država u inostranstvu u kojoj su njegov otac i polubrat živeli neko vreme i da pravo te strane države ne poznaje oproštaj nedostojnosti za nasleđivanje.? Da li su činjenice koje su se desile u inostranstvu od uticaja na određenje merodavnog prava i da li one daju povoda sukobu zakona?

12 Privatnopravni odnosi sa elementom inostranosti Primer 5. U saobraćajnom udesu automobila registrovanog u Republici Srbiji i automobila registrovanog u Nemačkoj, državljanin Republike Srbije je pretrpeo teške telesne povrede. Saobraćajni udes je izazvan krivicom vozača automobila registrovanog u Nemačkoj, a inače državljanina Republike Srbije koji ima prebivalište u Švajcarskoj. U prekršajnom postupku koji se vodi pred sudom u Beogradu, sudija za prekršaje izriče štetniku zaštitnu meru oduzimanja vozačke dozvole u trajanju od 3 meseca. Izrečenoj zaštitnoj meri se protivi vozač automobila registrovanog u Nemačkoj, navodeći da nije prekoračio brzinu više od 50 km/h od dozvoljene, kada je po nemačkom pravu predviđeno obavezno oduzimanje vozačke dozvole.? Da li sud u Beogradu može u ovom slučaju da primeni strano pravo?

13 Element inostranosti Vežba 3. Da li citirane zakonske odredbe određuju koji je element inostranosti u građanskopravnom odnosu relevantan? Šta se podrazumeva pod pojmom "relevantnost" stranog elementa?

14 Element inostranosti Vežba 4. Prodavac i kupac, obojica državljani Republike Srpske, u Mađarskoj zaključuju ugovor o prodaji automobila marke "Citroen C4, godište, proizvedeno u Francuskoj. U sporu, kupac sa prebivalištem u Banja Luci, protiv prodavca sa prebivalištem u Bijeljini, zahteva smanjenje ugovorne cene pozivajući se na primenu francuskog materijalnog prava, budući da je automobil proizveden u Francuskoj. Sa svoje strane, prodavac tu činjenicu smatra irelevantnom tvrdeći da nema osnova za primenu francuskog materijalnog prava u postupku koji se vodi pred sudom u Bijeljini.? Ko je u pravu prodavac ili kupac?? Kako bi postupio sud u Bijeljini u situaciji da je ugovor o prodaji automobila bio zaključen u Francuskoj, a kako u situaciji da je kupac bio dužan da isplati ugovornu cenu u Mađarskoj (kao mestu zaključenja ugovora) u stranoj valuti?

15 Element inostranosti Vežba 5. Činjenice nastale u inostranstvu Primer 1. koji proizilazi na osnovu obrazloženja odluke Vrhovnog suda Srbije Gž 366/89 od , Sudska praksa 1991, str. 36 Nakon razvoda braka između bračnih partnera, njihovo zajedničko dete sin se poverava na negu, čuvanje i vaspitanje majci, a otac se obavezuje na plaćanje doprinosa za njegovo izdržavanje. Ubrzo nakon toga, razvedeni bračni partneri odlaze na privremeni rad u Austriju. Majka sa sobom u Austriju vodi i maloletno dete. Otac, koji je odlukom suda u obavezi da plaća izdržavanje za maloletnog sina, odbija da isto daje, odnosno plaća u austrijskim šilinzima, smatrajući da isto treba da plaća u valuti svoje zemlje (zemlje čiji je državljanin). Budući da majka insistira na plaćanju izdržavanja u valuti zemlje u kojoj su oboje na privremenom radu i u kojoj njihov maloletni sin živi i školuje se, dolazi do spornog odnosa među njima.

16 Element inostranosti U pokrenutom postupku su utvrđene ukupne potrebe maloletnog deteta s obzirom na uzrast i prilike sredine u kojoj ono boravi, kao i materijalne mogućnosti njegovih roditelja. Tako je utvrđeno da tužilac ostvaruje zaradu od austrijskih šilinga, a tužena zaradu od austrijskih šilinga mesečno. Takođe je utvrđeno da nemaju drugih obaveza u pogledu izdržavanja.? Rešiti nastali spor Da li je roditelj kome dete nije povereno pri razvodu braka, dužan da plaća doprinos za njegovo izdržavanje u valuti zemlje u kojoj ostvaruje svoju zaradu, a u skladu sa potrebama maloletnog deteta, s obzirom na uzrast i prilike u kojima ono boravi i materijalnim mogućnostima njegovih roditelja, ili u valuti svoje zemlje, odnosno zemlje čiji je državljanin.

17 Element inostranosti Primer 2. koji proizilazi na osnovu obrazloženja odluke Vrhovnog suda Srbije Rev. 2186/88, Sudska praksa 1990, str. 41 Dana 21. oktobra godine na benzinskoj pumpi u Boru je došlo do oštećenja tužiočevog vozila od strane tuženikovog osiguranika S. A. iz Bora, tako što je isti nepropisno zaustavio svoje teretno vozilo kojim je upravljao, a koje je vlasništvo "Centroistoka" iz Bora. S obzirom da se u tom periodu tužilac nalazio na privremenom radu u Austriji, tamo je i izvršio opravku svog putničkog automobila, te po tom osnovu platio iznos od austrijskih šilinga. Iz tog razloga je po priloženim računima tražio naknadu štete u stranoj valuti. Prema stanovištu prvostepenog suda tužiocu u smislu člana 5. Odluke o naplati premije i plaćanju naknada štete i drugim plaćanjima u devizama iz poslova osiguranja i reosiguranja pripada pravo na naknadu štete u valuti kojom je popravku svog automobila platio prema priloženim računima.

18 Element inostranosti Okružni sud je pošao od člana 395. Zakona o obligacionim odnosima prema kojoj Ako novčana obaveza glasi na plaćanje u nekoj stranoj valuti ili zlatu, njeno ispunjenje se može zahtevati u domaćem novcu prema kursu koji važi u trenutku ispunjenja obaveze. Polazeći od pomenute odredbe, okružni sud je našao da tužiocu pripada dinarska protivvrednost označenog valutnog iznosa. Kako je, pak, tužilac od zahteva za isplatu dinarske protivvrednosti naknade odustao, to je preinačenjem prvostepene presude tužbeni zahtev kao neosnovan odbio.? Razmotrivši predmet spora kod ocene navoda iz izjavljenje revizije, Vrhovni sud nalazi da je pravno stanovište opštinskog i okružnog suda pogrešno. Objasniti zašto.

19 Vežba 6. Odlučujuće činjenice i njihovo utvrđenje U primerima koji slede, a na osnovu datih izvoda iz odgovarajućih pravnih propisa, odgovoriti na postavljena pitanja.

20 Odlučujuće činjenice i njihovo utvrđenje Zakon o rešavanju sukoba zakona sa propisima drugih zemalja Član 11. Ako lice koje je državljanin Savezne Republike Jugoslavije ima i državljanstvo neke druge države, za primenu ovog zakona smatra se da ima samo državljanstvo Savezne Republike Jugoslavije. Ako lice koje nije državljanin Savezne Republike Jugoslavije ima dva strana državljanstva ili više stranih državljanstava, za primenu ovog zakona smatra se da ima državljanstvo one države čiji je državljanin i u kojoj ima prebivalište. Ako lice iz stava 2. ovog člana nema prebivalište ni u jednoj državi čiji je državljanin, za primenu ovog zakona smatra se da ima državljanstvo one države čiji je državljanin i s kojom je u najbližoj vezi.

21 Odlučujuće činjenice i njihovo utvrđenje Član 17. Pripadnost pravnog lica određuje se po pravu države po kome je ono osnovano. Ako pravno lice ima stvarno sedište u drugoj državi, a ne u onoj u kojoj je osnovano i po pravu te druge države ima njenu pripadnost, smatraće se pravnim licem te države.

22 Odlučujuće činjenice i njihovo utvrđenje Primer 1. Momak sa državljanstvom Republike Srpske i Izraela, i devojka sa španskim državljanstvom rešili su da zaključe brak u Bijeljini. Prema pravu države Izrael nije dozvoljeno sklapanje brakova između lica različite veroispovesti.? Kako će postupiti matičar u Republici Srpskoj? Napomena: pretpostaviti da je koliziona norma za zaključenje braka Španije i Izraela ista kao na području Republike Srpske.

23 Odlučujuće činjenice i njihovo utvrđenje Primer 2. Jedno fizičko lice kao državljanin Republike Srpske i jedno pravno lice sa stvarnim sedištem u Švajcarskoj, osnovali su ugovorom d.o.o. i upisali ga u odgovarajući registar na području Republike Srpske. Statutom društva je predviđeno da je društvo osnovano radi izvođenja građevinskih radova, pre svega, u Rusiji. Takođe, shodno Statutu društva, društvom upravlja upravni odbor od tri člana, pri čemu su dva člana sami osnivači, dok je za trećeg člana, predsednika Upravnog odbora imenovan državljanin Republike Srpske sa prebivalištem u Beču. Statutom je predviđeno da upravni odbor, po pravilu, zaseda i donosi odluke u Beču.? Odrediti nacionalnu pripadnost d.o.o.

24 Odlučujuće činjenice i njihovo utvrđenje Vežba 7. Državljanin Republike Srbije odlazi na privremeni rad u Švajcarsku. Zapošljava se kao doktor u jednoj od tamošnjih bolnica. Nakon određenog vremena provedenog na radu dobija otkaz. Nezadovoljan takvom odlukom sudu u Beogradu podnosi tužbu.? Da li je sud u Republici Srbiji nadležan da odlučuje o radnom sporu protiv stranog pravnog lica koje nema predstavništvo na teritoriji Republike Srbije, stalno zastupništvo, odnosno organ kome je povereno da vrši njegove poslove.

25 Odlučujuće činjenice i njihovo utvrđenje Vežba 8. osmišljena na osnovu obrazloženja odluke Vrhovnog suda Srbije Gž 42/87 od godine Par godina nakon zaključenja braka državljani Republike Srbije odlaze da žive u rade u Francuskoj i tamo zasnivaju mesto svog prebivališta. Ubrzo nakon započinjanja života u Francuskoj među njima dolazi do brojnih nesuglasica i različitih mišljenja po pitanju značajnih životnih pitanja, te njihov zajednički život postaje otežan. Najpre supruga podnosi tužbu za razvod braka sudu u Francuskoj, a nakon toga to isto čini i suprug podnosi tužbu za razvod braka sudu u Republici Srbiji. Po njenom mišljenju, a nakon što se konsultovala sa svojim advokatom, tužbu njenog supruga treba odbaciti budući da je ona pre njega podnela tužbu za razvod braka sudu u Francuskoj. Međutim, on tvrdi da je za razvod braka isključivo nadležan sud u Republici Srbiji, s obzirom da su i on i njegova supruga državljani te zemlje.? Ko je u pravu?

26 Odlučujuće činjenice i njihovo utvrđenje Prema članu 9. stav 1. Konvencije zaključene između vlade SFRJ i vlade Republike Francuske o nadležnosti i zakonu koji se primenjuje u oblasti ličnog i porodičnog prava, od 18. maja godine: tužba za razvod braka se podnosi sudu one ugovornice na čijoj teritoriji supružnici imaju svoje prebivalište u trenutku podnošenja tužbe.

27 Načini regulisanja privatnopravnih odnosa sa elementom inostranosti Vežba 9. Odredite da li su u datim normama na direktan ili indirektan način regulisani privatnopravni odnosi sa elementom inostranosti: Strana fizička i pravna lica mogu sticati pravo svojine na pokretnim stvarima kao i domaća lica. Za ugovore loji se odnose na nepokretnosti isključivo je merodavno pravo države na čijoj se teritoriji nalazi nepokretnost. Sposobnost lica da se menično obaveže određuje zakon njegove zemlje. Oblik i rokove protesta, kao i oblik ostalih činjenja potrebnih za vršenje ili za održavanje meničnih prava, određuje zakon na čijem se području mora podići protest ili izvršiti činjenje. Forma pravne radnje u plovidbenom odnosu ocenjuje se po pravu mesta gde je radnja izvršena, odnosno gde je morala biti izvršena, ili po pravu koje je merodavno za plovidbeni odnos u celini.

28 Predmet MPP Vežba 10. Šta čini isključivi predmet MPP? Sukob zakona koji obuhvata kolizione norme Norme o sukobu jurisdikcija Pravila o privatnim pravima stranaca Pravila o državljanstvu Međunarodno unifikovana pravila koja neposredno regulišu privatnopravne odnose sa elementom inostranosti.

29 Predmet MPP Vežba 11. Kolizione norme su: Pravila koja merodavno određuju materijalno pravo za odnose koji se vezuju za više suvereniteta Pravila koja regulišu građanskoprocesne odnose sa elementom inostranosti, pre svega pravila o međunarodnoj nadležnosti i o priznanju i izvršenju inostranih odluka Pravila o privatnim pravima stranaca Pravila o državljanstvu Međunarodno unifikovana pravila koja neposredno regulišu privatnopravne odnose sa elementom inostranosti.

30 Predmet MPP Vežba 12. Norme o sukobu jurisdikcija su: Pravila koja merodavno određuju materijalno pravo za odnose koji se vezuju za više suvereniteta Pravila koja regulišu građanskoprocesne odnose sa elementom inostranosti, pre svega pravila o međunarodnoj nadležnosti i o priznanju i izvršenju inostranih odluka Pravila o privatnim pravima stranaca Pravila o državljanstvu Međunarodno unifikovana pravila koja neposredno regulišu privatnopravne odnose sa elementom inostranosti.

31 Kolizione norme Vežba 13. Koji je osnovi zadatak kolizionih normi (u situaciji kada je jedan sporni odnos vezan za više zemalja):? Da utvrde koje će pravo biti merodavno.? Da meritorno reše nastali spor.

32 Kolizione norme Vežba 14. Kolizione norme imaju dva osnovna elementa: pravna kategorija i tačka vezivanja. Pravna kategorija: pod koju se podvodi konkretno pravno pitanje. SUPSUMIRANJEM ČINJENICA KONKRETNOG SLUČAJA POD PRAVNU KATEGORIJU JEDNE KOLIZIONE NORME, stvara se, zapravo, preduslov za dejstvo te norme, odnosno, može se primeniti tačka vezivanja koja nas povezuje sa merodavnim pravom. Tačka vezivanja: izdvajanje jedne odlučujuće veze koja će u konkretnom slučaju dovesti do merodavnog prava. Tačka vezivanja NEPOSREDNO ODREĐUJE PRAVO KOJE DRŽAVE TREBA DA SE PRIMENI KAO MERODAVNO, ali sama koliziona norma samo posredno reguliše konkretan odnos, problem.

33 Kolizione norme Vežba 14. Odredite koji je od dva elementa kolizione norme (pravna kategorija ili tačka vezivanja) podvučen i boldiran u donjim normama. Za pravnu i poslovnu sposobnost fizičkog lica merodavno je pravo države čiji je ono državljanin. Za oblik pravnog posla merodavno je pravo države u kojoj je pravni posao preuzet. Za pravnu i poslovnu sposobnost fizičkog lica merodavno je pravo države čiji je ono državljanin. Za oblik pravnog posla merodavno je pravo države u kojoj je pravni posao preuzet.

34 Podela tački vezivanja Vežba 15: Tačke vezivanja možemo klasifikovati prema nekoliko kriterijuma: Prema širini ovlašćenja, odnosno uputstvu koje daju organu koji primenjuje kolizionu normu: Neposredno vezujuće Okvirne. Prema složenosti u određivanju merodavnih prava: Proste Kompleksne. Prema mogućnosti promene tačke vezivanja: Stalne Promenljive.

35 Podela tački vezivanja Vežba 15a: Podela tački vezivanja prema širini ovlašćenja, odnosno uputstvu koje daju organu koji primenjuje kolizionu normu: neposredno vezujuće i okvirne. Neposredno vezujuće kojima je zakonodavac sam izvršio vrednovanje mogućih oblika povezanosti jedne pravne kategorije sa raznim suverenitetima i izabrao jednu vezu koja će nas neposredno povezati sa merodavnim pravom. Okvirne kod kojih je ovo vrednovanje bitnim delom prepušteno sudiji, a zakonodavac samo postavlja okvire i smernice.

36 Podela tački vezivanja Vežba 15a: Odredite da li su date tačke vezivanja neposredno vezujuće ili okvirne: Državljanstvo, prebivalište Mesto nalaženja stvari Mesto zaključenja ugovora Mesto izvršenja Mesto prodavca Princip najtešnje povezanosti Autonomija volje Mesto izvršenja delikta Mesto gde je pravni posao preuzet Lex fori.

37 Podela tački vezivanja Vežba 15b: Podela tački vezivanja prema složenosti u određivanju merodavnih prava: proste i kompleksne. Proste tačka vezivanja nas vodi do jednog merodavnog prava (našeg ili stranog). Kompleksne tačka vezivanja nas vodi do više merodavnih prava, kompleksna tačka vezivanja može biti postavljena: KUMULATIVNO (sve tačke vezivanja) ALTERNATIVNO (jedna ili druga) SUPSIDIJARNO (jedna pa druga).

38 Podela tački vezivanja Vežba 15c: Odredite da li je u datim kolizionim normama u pitanju prosta ili kompleksna tačka vezivanja: Za materijalne uslove zaključenja braka merodavno je pravo državljanstva budućih bračnih partnera i lex fori. U pogledu forme ugovora merodavno je bilo pravo mesta zaključenja, bilo pravo koje je merodavno za sadržaj ugovora. Za dejstva braka merodavno je pravo zajedničkog državljanstva bračnih partnera. Ukoliko bračni partneri imaju različito državljanstvo, primenjuje se pravo njihovog zajedničkog prebivališta. Ukoliko bračni partneri nemaju zajedničko prebivalište, primenjuje se pravo njihovog poslednjeg zajedničkog prebivališta: a ako oni nikada nisu imali zajedničko prebivalište, merodavno će biti pravo države suda. Za poslovnu sposobnost fizičkog lica merodavno je pravo državljanstva, a u slučaju da lice nema državljanstvo, pravo njegovog domicila.

39 Podela tački vezivanja Testament je punovažan u pogledu oblika ako je punovažan po jednom od sledećih prava: 1. Pravo mesta gde je testament sastavljan 2. Pravo države čiji je državljanin bio ostavilac u momentu sastavljanja testamenta 3. Pravo države čiji je državljanin bio ostavilac u momentu smrti 4. Pravo države u kojoj je ostavilac imao domicil u vreme sastavljanja testamenta 5. Pravo države u kojoj je ostavilac imao domicil u vreme smrti 6. Pravo države u kojoj je ostavilac imao boravište u vreme sastavljanja testamenta 7. Pravo države u kojoj je ostavilac imao boravište u vreme smrti 8. Mesto nalaženja nekretnina 9. Lex fori. Za meničnu sposobnost merodavno je pravo državljanstva meničnog dužnika, a ako on po tom pravu ne bi bio sposoban, primeniće se pravo države u kojoj je menična obaveza preuzeta.

40 Podela tački vezivanja Vežba 15d: Budući da nas kompleksna tačka vezivanja vodi do više merodavnih prava, te da ista može biti postavljena na više načina (kumulativno, alternativno i supsidijarno), odredite njen način postavljanja u datim kolizionim normama: Za materijalne uslove zaključenja braka merodavno je pravo državljanstva budućih bračnih partnera i lex fori. U pogledu forme ugovora merodavno je bilo pravo mesta zaključenja, bilo pravo koje je merodavno za sadržaj ugovora. Za dejstva braka merodavno je pravo zajedničkog državljanstva bračnih partnera. Ukoliko bračni partneri imaju različito državljanstvo, primenjuje se pravo njihovog zajedničkog prebivališta. Ukoliko bračni partneri nemaju zajedničko prebivalište, primenjuje se pravo njihovog poslednjeg zajedničkog prebivališta: a ako oni nikada nisu imali zajedničko prebivalište, merodavno će biti pravo države suda. Za poslovnu sposobnost fizičkog lica merodavno je pravo državljanstva, a u slučaju da lice nema državljanstvo, pravo njegovog domicila.

41 Podela tački vezivanja Vežba 15f: Prema mogućnosti promene tačke vezivanja delimo na: Stalne tačke vezivanja koje su vremenski i prostorno fiksirane. Promenljive tačke vezivanja koje nisu vremenski i prostorno fiksirane. U vezi s iznetim, odredite da li su date tačke vezivanja stalne ili promenljive: Zaključenje ugovora Izvršenje delikta Mesto nalaženja nepokretnih stvari Mesto nalaženja pokretnih stvari Državljanstvo.

42 Podela tački vezivanja Vežba 15g: Odredite da li je u datoj kolizionoj normi sadržana promenljiva ili stalna tačka vezivanja: Za zakonsko nasleđivanje merodavno je pravo državljanstva ostavioca u momentu smrti.

43 Vrste kolizionih normi Vežba 16: Podela kolizionih normi: 1. Prva podela: Jednostrane u svakom slučaju dovode do primene istog i to domaćeg prava i određuju samo opseg važenja vlastitih (nacionalnih) materijalnih normi Višestrane u zavisnosti od okolnosti konkretnog slučaja ukazuju na pravo bilo koje države sveta. U uporednom pravu preovlađuju višestrane kolizione norme. 2. Druga podela: Samostalne ukazuju na merodavno pravo Nesamostalne dopunjuju samostalne kolizione norme tako što sadrže objašnjenja, uputstva koja utiču na utvrđivanje konkretnog merodavnog prava (npr. norma koja govori da se neće primeniti strana norma ako su efekti njene primene u suprotnosti sa javnim poretkom).

44 Vrste kolizionih normi Vežba 16a: Odredite da li je data koliziona norma jednostrana ili višestrana: Za stvarna prava na nekretninama primeniće se zakon mesta nalaženja stvari. Za stvarna prava na nekretninama primeniće se pravo republike Srpske. Za stvarna prava na nekretninama koje se nalaze u Republici Srpskoj primeniće se pravo Republike Srpske.

45 Vrste kolizionih normi Vežba 16b: Odredite da li su date kolizione norme samostalne ili nesamostalne: U pogledu stvarnopravnih odnosa na pokretnim stvarima merodavno je pravo mesta nalaženja stvari. Za vanugovornu odgovornost za štetu merodavno je pravo mesta izvršenja radnje ili pravo mesta nastupanja posledice, u zavisnosti od toga koje je od ova dva prava povoljnije za oštećenog. Norma koja govori da se neće primeniti strana norma ako su efekti njene primene u suprotnosti sa javnim poretkom.

СУБЈЕКТИВНЕ ГРАНИЦЕ АРБИТРАЖНОГ СПОРАЗУМА

СУБЈЕКТИВНЕ ГРАНИЦЕ АРБИТРАЖНОГ СПОРАЗУМА АРБИТРАБИЛНОСТ И ПОВРЕДА ПРАВИЛА О АРБИТРАБИЛНОСТИ Слобода уговарања арбитражног решавања спорова није неограничена. Допуштеност уговарања арбитраже се ограничава на одређене врсте спорова и уговараче

Више

ЗАКОН О МЕЂУНАРОДНОМ ПРИВАТНОМ ПРАВУ

ЗАКОН О МЕЂУНАРОДНОМ ПРИВАТНОМ ПРАВУ Проект Сербия, 2014 г. ЗАКОН О МЕЂУНАРОДНОМ ПРИВАТНОМ ПРАВУ ДЕО ПРВИ ОПШТИ ДЕО ГЛАВА I УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Област примене Члан 2 Предност међународног уговора Члан 3 Квалификација Члан 4 Пребивалиште

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев 411/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев 411/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 19.07.2017. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Катарине Манојловић Андрић, председника већа, Бранислава Босиљковића

Више

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ БАЊА ЛУКА Број: 78 0 П 012884 18 Рев 2 Бања Лука, 07.06.2018. године Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија Биљане

Више

III Пж

III Пж Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 19.10.2017. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд у већу састављеном од судије др Драгише Б. Слијепчевића, као председника већа, судије Бранка Станића

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев 1685/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев 1685/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 08.11.2017. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд у већу састављеном од судија: Весне Поповић, председника већа, Божидара Вујичића и Лидије Ђукић,

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев 1306/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев 1306/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 21.12.2017. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд у већу састављеном од судија: Љубице Милутиновић, председника већа, Биљане Драгојевић и Весне

Више

ВРХОВНИ СУД

ВРХОВНИ СУД ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 118-0-Рев-06-000 511 Бања Лука, 9.4.2008. године Врховни суд Републике Српске, у вијећу састављеном од судија, Стаке Гојковић, као предсједника вијећа, Петра Бајића,

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев 594/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев 594/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 04.04.2018. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Весне Поповић, председника већа, Лидије Ђукић и Божидара Вујичића,

Више

Снежана Ђурђевић, * Студент докторских студија, Правни факултет Универзитета у Нишу стручни чланак doi: /zrpfni d UDK: 341.9: Ра

Снежана Ђурђевић, * Студент докторских студија, Правни факултет Универзитета у Нишу стручни чланак doi: /zrpfni d UDK: 341.9: Ра Снежана Ђурђевић, * Студент докторских студија, Правни факултет Универзитета у Нишу стручни чланак doi:10.5937/zrpfni1674267d UDK: 341.9:347.440.15 Рад примљен: 30.09.2016. Рад прихваћен: 05.12.2016. О

Више

BOSNA I HERCEGOVINA REPUBLIKA SRPSKA VRHOVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE Broj: 95 0 P Rev Banjaluka: godine Vrhovni sud Republike Srpske

BOSNA I HERCEGOVINA REPUBLIKA SRPSKA VRHOVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE Broj: 95 0 P Rev Banjaluka: godine Vrhovni sud Republike Srpske BOSNA I HERCEGOVINA REPUBLIKA SRPSKA VRHOVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE Broj: 95 0 P 006809 14 Rev Banjaluka: 25.2.2016. godine Vrhovni sud Republike Srpske u vijeću sastavljenom od sudija Biljane Tomić, kao

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА XII БРОЈ ЈУН 2019 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК - да деца претходног реда рођења нису 1 смештена у установу социјалн

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА XII БРОЈ ЈУН 2019 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК - да деца претходног реда рођења нису 1 смештена у установу социјалн СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА XII БРОЈ 08 03. ЈУН 2019 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК - да деца претходног реда рођења нису 1 смештена у установу социјалне заштите, На основу члана 11. став 4. а у вези члана

Више

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. lis

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor:   ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA (Sl. lis Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: www.paragraf.rs ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. list SFRJ", br. 11/78 i 64/89, "Sl. list SRJ", br. 42/92,

Више

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник РС, број 68/15) у члану 1. став 3. тачка 2) мења се

Више

Утврђивање испуњености услова за ослобађање плаћања накнаде за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта за коришћење објеката за примарну пољо

Утврђивање испуњености услова за ослобађање плаћања накнаде за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта за коришћење објеката за примарну пољо Утврђивање испуњености услова за ослобађање плаћања накнаде за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта за коришћење објеката за примарну пољопривредну производњу 10 Утврђивање испуњености услова

Више

VOZAČKA DOZVOLA

VOZAČKA  DOZVOLA VOZAČKA DOZVOLA 1. ŠTA JE VOZAČKA DOZVOLA? Motornim vozilom u saobraćaju na putu može samostalno da upravlja samo lice koje ima važeću vozačku dozvolu, stranu vozačku dozvolu ili međunarodnu vozačku dozvolu.

Више

На основу члана 22 Статута Брчко дистрикта БиХ пречишћени текст ( Службени гласник Брчко дистрикта БиХ број 2/10), Скупштина Брчко дистрикта БиХ, на н

На основу члана 22 Статута Брчко дистрикта БиХ пречишћени текст ( Службени гласник Брчко дистрикта БиХ број 2/10), Скупштина Брчко дистрикта БиХ, на н На основу члана 22 Статута Брчко дистрикта БиХ пречишћени текст ( Службени гласник Брчко дистрикта БиХ број 2/10), Скупштина Брчко дистрикта БиХ, на наставку 57. редовне сједнице одржаном 29. децембра

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев1 5/ година Б е о г р а д Врховни касациони суд, у већу састављеном од судије: Бранка Станић

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев1 5/ година Б е о г р а д Врховни касациони суд, у већу састављеном од судије: Бранка Станић Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 03.07.2015. година Б е о г р а д Врховни касациони суд, у већу састављеном од судије: Бранка Станића, као председника већа, судије Гордане Ајншпилер Поповић и судије

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА XI БРОЈ ЈУН 2018 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК 1 На основу члана 7. став 2. Одлуке о буџетском фонду за повећање ната

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА XI БРОЈ ЈУН 2018 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК 1 На основу члана 7. став 2. Одлуке о буџетском фонду за повећање ната СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА XI БРОЈ 10 13.ЈУН 2018 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК 1 На основу члана 7. став 2. Одлуке о буџетском фонду за повећање наталитета општине Књажевац ( Сл. лист општине Књажевац,

Више

Sadržaj PREDGOVOR I DIO: TROŠKOVI PARNIČNOG POSTUPKA Osnovne karakteristike troškova parničnog postupka Pravna priroda zahtjev

Sadržaj PREDGOVOR I DIO: TROŠKOVI PARNIČNOG POSTUPKA Osnovne karakteristike troškova parničnog postupka Pravna priroda zahtjev Sadržaj PREDGOVOR... 11 I DIO: TROŠKOVI PARNIČNOG POSTUPKA...13 1. Osnovne karakteristike troškova parničnog postupka...15 1.1. Pravna priroda zahtjeva za nadoknadu troškova parničnog postupka...16 1.2.

Више

Minuli rad

Minuli rad Odgovori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na pitanja postavljena u vezi sa novim zakonskim rešenjima u Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika i Zakonu o platama u državnim organima

Више

ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 71 0 П Рев Бања Лука, године Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија Биља

ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 71 0 П Рев Бања Лука, године Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија Биља ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 71 0 П 049235 12 Рев Бања Лука, 21.02.2013. године Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија Биљане Томић, као предсједника вијећа, Тање Бундало и Стаке

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев 786/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев 786/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 11.07.2019. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бисерке Живановић, председника већа, Споменке Зарић и Зоране Делибашић,

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o volonterskom radu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o volonterskom radu ("Službeni list Crne Gore", br. 026/10 od 07.05.2010), 2. Ispravka Zakona o volonterskom radu ("Službeni

Више

Република Србија УПРАВНИ СУД 1 У.1288/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: др Јадранке Ињац, пр

Република Србија УПРАВНИ СУД 1 У.1288/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: др Јадранке Ињац, пр Република Србија УПРАВНИ СУД 29.05.2014. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: др Јадранке Ињац, председника већа, Јасминке Вукашиновић и Весне Лазаревић, чланова

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA REPUBLIKA SRPSKA VRHOVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE BROJ: 57 0 Ps 101137 18 Rev Banjaluka, 06.12.2018. godine Vrhovni sud Republike Srpske u vijeću sastavljenom od sudija, Gorjane Popadić

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PROF.DR JASMINKA GRADAŠČEVIĆ-SIJERČIĆ RAD NA TEMELJU GODIŠNJE KVOTE DOZVOLA ZA R A D S T R A N A C A I R A D I Z V A N G O D I Š N J I H KVOTA S POSEBNIM OSVRTOM NA ZAKONODAVSTVO BIH S A R A J E V O, 1

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Прев 132/2015 Пзп 1/ године Б е о г р а д У ИМE НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављено

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Прев 132/2015 Пзп 1/ године Б е о г р а д У ИМE НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављено Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 17.09.2015. године Б е о г р а д У ИМE НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судије: Бранка Станића, као председника већа, судије Браниславе Апостоловић

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОСНОВНИ СУД КИКИНДА СУДСКА ЈЕДИНИЦА НОВИ КНЕЖЕВАЦ Број: I-3 Ии. 416/2017 Дана: НОВИ КНЕЖЕВАЦ Основни суд Кикинда, Судска

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОСНОВНИ СУД КИКИНДА СУДСКА ЈЕДИНИЦА НОВИ КНЕЖЕВАЦ Број: I-3 Ии. 416/2017 Дана: НОВИ КНЕЖЕВАЦ Основни суд Кикинда, Судска РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОСНОВНИ СУД КИКИНДА СУДСКА ЈЕДИНИЦА НОВИ КНЕЖЕВАЦ Број: I-3 Ии. 416/2017 Дана: 11.09.2018. НОВИ КНЕЖЕВАЦ Основни суд Кикинда, Судска јединица у Новом Кнежевцу, по судији Славици Беседеш,

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Прев 73/ године Б е о г р а д Врховни касациони суд, у већу састављеном од судије др Драгише Б.

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Прев 73/ године Б е о г р а д Врховни касациони суд, у већу састављеном од судије др Драгише Б. Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 03.10.2017. године Б е о г р а д Врховни касациони суд, у већу састављеном од судије др Драгише Б. Слијепчевића, као председника већа, судије Бранка Станића и судија

Више

ЗАКОН

ЗАКОН ЗАКОН О ДРЖАВНИМ СТАНОВИМА НА КОЈИМА НЕ ПОСТОЈИ СТАНАРСКО ПРАВО I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. (1) Овим законом утвђују се услови и поступак враћања станова у државној својини на којима не постоји станарско

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ( Službeni glasnik RS, broj 32/13), u članu 2.

Више

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправк

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправк На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправка, 116/08, 104/09, 99/14 и 94/17), а у вези са чланом

Више

Microsoft Word - Zahtjev za SMJEŠTAJ.docx

Microsoft Word - Zahtjev za SMJEŠTAJ.docx Prostor za prijemni pečat: REPUBLIKA HRVATSKA CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB PAKRAC Zahtjev za socijalnu uslugu smještaja Molimo Vas da pročitate tekst prije popunjavanja te da: odgovorite na sva pitanja u formularu

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 803/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 803/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 23.09.2015. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Веска Крстајића, Биљане Синановић,

Више

Microsoft Word P Rev - anonimizirana

Microsoft Word P Rev - anonimizirana BOSNA I HERCEGOVINA REPUBLIKA SRPSKA VRHOVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE Broj: 94 0 P 004735 12 Rev Banja Luka, 10. aprila 2014. godine Vrhovni sud Republike Srpske u vijeću sastavljenom od sudija: Stake Gojković,

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 786/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 786/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 26.01.2016. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле

Више

Република Србија УПРАВНИ СУД 9 У 11709/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић,

Република Србија УПРАВНИ СУД 9 У 11709/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, Република Србија УПРАВНИ СУД 31.01.2014. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Руже Урошевић и Зорице Китановић, чланова већа,

Више

Slide 1

Slide 1 Međunarodno privatno pravo Predavanja Predmetni nastavnik: e-mail: zspalevic@sinergija.edu.ba IX nedelja predavanja Obligacionopravni odnosi sa elementom inostranosti (zastarelost, forma ugovora, cepanje

Више

(Kz Prevara _umiıljaj i odluka o imovinskopravnom zahtjevu_)

(Kz Prevara _umiıljaj i odluka o imovinskopravnom zahtjevu_) APELACIONI SUD BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE Broj: Kž-16/05 Brčko, 22.03.2005. godine U IME BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE! Apelacioni sud Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u vijeću sastavljenom

Више

Microsoft Word - FL-nadzor doc

Microsoft Word - FL-nadzor doc Службени гласник РС, бр. 85/2011 На основу члана 13ж. став 8. Закона о финансијском лизингу ( Службени гласник РС, бр. 55/2003, 61/2005 и 31/2011) и члана 15. став 1. Закона о Народној банци Србије ( Службени

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Узп 181/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Узп 181/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 16.04.2015. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Oлге Ђуричић, председника већа, Драгана Скока и Миломира Николића,

Више

САДРЖАЈ

САДРЖАЈ САДРЖАЈ Садржај 263 Део први: Основне одредбе... 5 Део други: Општа правила извршног поступка...25 Глава прва: Извршна и веродостојна исправа...26 1. Основи за доношење решења о извршењу...26 2. Извршна

Више

Нацрт закона

Нацрт закона РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНИ ЗАКОНА О НАСЉЕЂИВАЊУ Бања Лука, април 2019. године Нацрт ЗАКОН О ИЗМЈЕНИ ЗАКОНА О НАСЉЕЂИВАЊУ Члан 1. У Закону о насљеђивању ( Службени гласник

Више

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ БАЊА ЛУКА Број: 71 0 П Рев Бања Лука, године Врховни суд Републ

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ БАЊА ЛУКА Број: 71 0 П Рев Бања Лука, године Врховни суд Републ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ БАЊА ЛУКА Број: 71 0 П 095897 18 Рев Бања Лука, 6.11.2018. године Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија Дарка Осмића,

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев2 263/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев2 263/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 25.06.2015. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Миломира Николића, председника већа, Марине Говедарицa и Слађане

Више

Верзија за штампу

Верзија за штампу Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srbije, donosim Ukaz o proglašenju Zakona o volontiranju Proglašava se Zakon o volontiranju, koji je donela Narodna skupština Republike Srbije na

Више

Службени гласник РС бр. 27/2019 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ НИКОЛИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 41392/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. март године Ова прес

Службени гласник РС бр. 27/2019 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ НИКОЛИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 41392/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. март године Ова прес Службени гласник РС бр. 27/2019 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ НИКОЛИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 41392/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. март 2019. године Ова пресуда је правоснажна, али може бити предмет редакцијске

Више

Zakon o evidencijama u oblasti rada

Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon je objavljen u "Službenom listu SRJ", br. 46/96. Vidi: čl. 64. Ustavne povelje - SL SCG, 1/2003-1. Vidi: čl. 81. Zakona - RS, 101/2005-28. Vidi: čl. 110. Zakona

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 1

На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 1 На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 104-124. Закона о раду ( Службени гласник РС број: 24/2005,

Више

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc Савет Републичке радиодифузне агенције на основу члана 8 став 1 тачка 9, члана 18 став 8, члана 62 став 2 Закона о радиодифузији ( Службени гласник Републике Србије бр. 42/02, 97/04, 76/05, 79/05, 62/06

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

ОБЛАСТ ПРИВРЕДНОГ ПРАВА 1. Како се спроводи стечајни поступак? 2. Где се, одмах по пријему, објављују сви поднесци стечајног управника? 3. Кад постоји

ОБЛАСТ ПРИВРЕДНОГ ПРАВА 1. Како се спроводи стечајни поступак? 2. Где се, одмах по пријему, објављују сви поднесци стечајног управника? 3. Кад постоји 1. Како се спроводи стечајни поступак? 2. Где се, одмах по пријему, објављују сви поднесци стечајног управника? 3. Кад постоји претећа неспособност плаћања? 4. Када се постојање трајније неспособности

Више

Page 1 of 6 SEDMI DEO Prvi deo Prethodni deo IZMENE Odluka Ustavnog suda Republike Crne Gore kojom se utvrđuje da odredba člana 187 stav 4 Zakona o parničnom postupku ("Službeni list Republike Crne Gore",

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA Босна и Херцеговина РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД Број: 11 0 У 016659 16 Увп Бања Лука, 24.5.2018. године Врховни суд Републике Српске, у вијећу састављеном од судија Смиљане Мрше предсједника вијећа, те

Више

PRAVILNIK O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA ZA DODELU STAMBENE PODRŠKE ("Sl. glasnik RS", br. 75/2017) I OSNOVNE ODREDBE Predmet uređivanja Čla

PRAVILNIK O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA ZA DODELU STAMBENE PODRŠKE (Sl. glasnik RS, br. 75/2017) I OSNOVNE ODREDBE Predmet uređivanja Čla PRAVILNIK O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA ZA DODELU STAMBENE PODRŠKE ("Sl. glasnik RS", br. 75/2017) I OSNOVNE ODREDBE Predmet uređivanja Član 1 Ovim pravilnikom bliže se propisuju merila za utvrđivanje

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: / Високи савет судс

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: / Високи савет судс РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула 2018. године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: 7-00-00233/2018-01 Високи савет судства Врховни касациони суд Број: 021-05-065/2018-01

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОСНОВНИ СУД КИКИНДА СУДСКА ЈЕДИНИЦА НОВИ КНЕЖЕВАЦ Број: I-3 Ии. 416/2017 Дана: НОВИ КНЕЖЕВАЦ Основни суд Кикинда, Судска

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОСНОВНИ СУД КИКИНДА СУДСКА ЈЕДИНИЦА НОВИ КНЕЖЕВАЦ Број: I-3 Ии. 416/2017 Дана: НОВИ КНЕЖЕВАЦ Основни суд Кикинда, Судска РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОСНОВНИ СУД КИКИНДА СУДСКА ЈЕДИНИЦА НОВИ КНЕЖЕВАЦ Број: I-3 Ии. 416/2017 Дана: 19.09.2018. НОВИ КНЕЖЕВАЦ Основни суд Кикинда, Судска јединица у Новом Кнежевцу, по судији Славици Беседеш,

Више

ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ("Сл. гласник РС", бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство

ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ (Сл. гласник РС, бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ("Сл. гласник РС", бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство Републике Србије. Члан 2 Држављанство Републике Србије

Више

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 15 0 У Увп Бања Лука, године Врховни суд Републике Српск

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 15 0 У Увп Бања Лука, године Врховни суд Републике Српск БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 15 0 У 002471 16 Увп Бања Лука, 07.09.2018. године Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија Весне Антонић, предсједника

Више

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број:15 0 У Увп Бањалука, године Врховни суд Републике Српске

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број:15 0 У Увп Бањалука, године Врховни суд Републике Српске БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број:15 0 У 002548 16 Увп Бањалука, 13.12.2018. године Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија Смиљане Мрша, предсједника

Више

ЗАКОН о запошљавању странаца "Службени гласник РС", број 128 од 26. новембра I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет Члан 1. Овим законом уређују се услови и

ЗАКОН о запошљавању странаца Службени гласник РС, број 128 од 26. новембра I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет Члан 1. Овим законом уређују се услови и ЗАКОН о запошљавању странаца "Службени гласник РС", број 128 од 26. новембра 2014. I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет Члан 1. Овим законом уређују се услови и поступак за запошљавање странaца у Републици Србији

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев1 8/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија С

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев1 8/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија С Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 27.12.2016. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Снежане Андрејевић, председника већа, Споменке Зарић и Бисерке Живановић,

Више

Microsoft Word - Pravilnik o disc postupku.doc

Microsoft Word - Pravilnik o disc postupku.doc На основу члана 93. став 3. Закона о судијама (,,Службени гласник РС, бр. 116/08, 58/09 и 104/09) и члана 13. алинеја 10. Закона о Високом савету судства (,,Службени гласник РС, број 116/08), Високи савет

Више

Матична књига венчаних Град Сомбор Матично подручје Сомбор Текући број за годину ЗАПИСНИК О ПРИЈАВИ ЗАКЉУЧЕЊА БРАКА Састављен (датум) године у (назив

Матична књига венчаних Град Сомбор Матично подручје Сомбор Текући број за годину ЗАПИСНИК О ПРИЈАВИ ЗАКЉУЧЕЊА БРАКА Састављен (датум) године у (назив Матична књига венчаних Град Сомбор Матично подручје Сомбор Текући број за годину ЗАПИСНИК О ПРИЈАВИ ЗАКЉУЧЕЊА БРАКА Састављен (датум) године у (назив органа из члана 6. ст. 2. и 4. Закона о матичним књигама)

Више

Nasilje u porodici Pravni postupci zaštite sos telefon sos ženski centar novi sad

Nasilje u porodici Pravni postupci zaštite sos telefon sos ženski centar novi sad Nasilje u porodici Pravni postupci zaštite SOS ženski centar 021/422-740 0800101010 (besplatan broj za sve mreže) * Konsultacije putem telefona : svaki radni dan od 17h do 21h * Zakazivanje za psihološko

Више

Na osnovu člana 24 Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. list RCG", broj 42/03) i člana 9. Statuta Opštine Herceg- Novi ("Sl. list RCG - opštinski propis

Na osnovu člana 24 Zakona o lokalnoj samoupravi (Sl. list RCG, broj 42/03) i člana 9. Statuta Opštine Herceg- Novi (Sl. list RCG - opštinski propis Na osnovu člana 24 Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. list RCG", broj 42/03) i člana 9. Statuta Opštine Herceg- Novi ("Sl. list RCG - opštinski propisi", broj 15/04), Skupština opštine Herceg- Novi, na

Више

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА На основу члана 16 Закона о заштити узбуњивача ( Сл. Гласник РС, бр. 128/2014) (даље: Закон) и Правилника о начину унутрашњег узбуњивања, начину одређивања овлашћеног лица код послодавца, као и другим

Више

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/2452-15 Дана: 01.12.2015. год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Службени гласник РС бр. 107/05, 72 /09, 88/10, 99/10, 57/11,

Више

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени гласник РС, бр. 40/15), у члану 7. став 2. мења се

Више

VRHOVNI SUD

VRHOVNI SUD BOSNA I HERCEGOVINA VRHOVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE Broj: 11 0 U 020875 18 Uvp Banja Luka, 31.05.2018. godine Vrhovni sud Republike Srpske u vijeću sudija Smiljane Mrše predsjednika vijeća, Edine Čupeljić

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o upravnom sporu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o upravnom sporu ("Službeni list Republike Crne Gore", br. 060/03 od 28.10.2003), 2. Zakon o izmjenama Zakona i drugih propisa

Више

NACRT UGOVORA O STATUSNOJ PROMENI_pripajanje

NACRT UGOVORA O STATUSNOJ PROMENI_pripajanje На основу члана 486, 490. и 491. Закона о привредним друштвима ( Сл. гласник РС бр. 36/2011, 99/2011, 83/2014 др. закон и 5/2015) и члана 22. и 69. Закона о јавним предузећима ( Сл. гласник РС бр. 15/2016)

Више

Закон о заштити пословне тајне ("Службеном гласнику РС", бр. 72/2011)

Закон о заштити пословне тајне (Службеном гласнику РС, бр. 72/2011) На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим Указ о проглашењу Закона о заштити пословне тајне Проглашава се Закон о заштити пословне тајне, који је донела Народна скупштина Републике

Више

Службени гласник РС бр. 14/2019 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ СТОЈКОВИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 24899/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 22. јануар године Ова

Службени гласник РС бр. 14/2019 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ СТОЈКОВИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 24899/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 22. јануар године Ова Службени гласник РС бр. 14/2019 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ СТОЈКОВИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 24899/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 22. јануар 2019. године Ова пресуда је коначна, али може бити предмет редакцијских

Више

Народна банка Србије, Београд, Краља Петра 12, (у даљем тексту Народна банка Србије), коју, по овлашћењу гувернера, заступа, и (пословно име и седиште

Народна банка Србије, Београд, Краља Петра 12, (у даљем тексту Народна банка Србије), коју, по овлашћењу гувернера, заступа, и (пословно име и седиште Народна банка Србије, Београд, Краља Петра 12, (у даљем тексту Народна банка Србије), коју, по овлашћењу гувернера, заступа, и (пословно име и седиште банке) (у даљем тексту: Банка), коју заступају председник

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 1093/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 1093/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 26.01.2016. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле

Више

Zakon o drzavljanstvu FBiH

Zakon o drzavljanstvu FBiH ZAKON O DRŽAVLJANSTVU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE 1 ZAKON O DRŽAVLJANSTVU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I. OSNOVNE ODREDBE Član 1. (Predmet Zakona) Ovim zakonom uređuju se uvjeti za sticanje i prestanak

Више

/ Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медиц

/ Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медиц 020-00-00058/2011-11 Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медицинског факултета у Нишу, ради одлучивања о повреди

Више

ПРЕДЛОГ ЗАКОН О ДОПУНИ ЗАКОНА О УСТАВНОМ СУДУ Члан 1. У Закону о Уставном суду ( Службени гласник РС, бр. 109/07, 99/11, 18/13 - УС и 40/15 - др. зако

ПРЕДЛОГ ЗАКОН О ДОПУНИ ЗАКОНА О УСТАВНОМ СУДУ Члан 1. У Закону о Уставном суду ( Службени гласник РС, бр. 109/07, 99/11, 18/13 - УС и 40/15 - др. зако ПРЕДЛОГ ЗАКОН О ДОПУНИ ЗАКОНА О УСТАВНОМ СУДУ Члан 1. У Закону о Уставном суду ( Службени гласник РС, бр. 109/07, 99/11, 18/13 - УС и 40/15 - др. закон), у члану 89. став 3. после речи: постављен тачка

Више

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА СТИЦАЊЕ СТАТУСА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНОГ КУПЦА ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ОБЛАСТ : Друштвене делатности изворни по

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА СТИЦАЊЕ СТАТУСА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНОГ КУПЦА ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ОБЛАСТ : Друштвене делатности изворни по ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА СТИЦАЊЕ СТАТУСА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНОГ КУПЦА ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ОБЛАСТ : Друштвене делатности изворни посао Ко покреће поступак и на који начин: Захтев за

Више

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЗАКОН О ПЛАТАМА И ДРУГИМ НАКНАДАМА СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ I ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Оквир Закона Овим Законом утврђују се плате, накнаде и одређена материјална права судија и тужилаца и стручних

Више

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ На основу члана 43 став 1 тачка 4 Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености ( Сл. гласник РС, бр. 36/09, 88/10, 38/1 и 113/17), члана 30 Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању

Више

ГОДИНА: VIII БРОЈ: јун ЦЕНА: ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА: 1175 На основу члана 50. Закона о јавним предузећима ("Службени гласник РС", број 119/12,

ГОДИНА: VIII БРОЈ: јун ЦЕНА: ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА: 1175 На основу члана 50. Закона о јавним предузећима (Службени гласник РС, број 119/12, ГОДИНА: V БРОЈ: 17 26. јун 2015. ЦЕНА: ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА: 1175 На основу члана 50. Закона о јавним предузећима ("Службени гласник РС", број 119/12, 116/13 - аутентично тумачење и 44/2014 - др. закон) и

Више

template upravni BGD

template upravni BGD РЕПУБЛИКА СРБИЈА УПРАВНИ СУД Дана 29.01.2018. године Б Е О Г Р А Д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душице Маринковић, председника већа, Биљане Шундерић и Маријане Тафра Мирков,

Више

Microsoft Word RSC doc

Microsoft Word RSC doc УРЕДБА БР. 2000/57 УНМИК/УРЕД/2000/57 6. октобар 2000. године О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА УРЕДБЕ УНМИК-а БР. 1999/7 О НАИМЕНОВАЊУ И РАЗРЕШЕЊУ СА ФУНКЦИЈЕ СУДИЈА И ЈАВНИХ ТУЖИЛАЦА Специјални представник Генералног

Више

BUDITE NA PRAVNOJ STRANI Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Par

BUDITE NA PRAVNOJ STRANI   Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Par BUDITE NA PRAVNOJ STRANI online@paragraf.rs www.paragraf.rs Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u pitanju

Више

Microsoft Word - Posebne mere i ovlascenja

Microsoft Word - Posebne mere i ovlascenja 1. а) се креће возилом брзином која је од 51 km/h до 70 km/h већа од дозвољене на путу у насељу, б) управља возилом под дејством алкохола, в) управља возилом за које је при контроли саобраћаја утврђено

Више

Република Србија УПРАВНИ СУД 7 У 1753/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић,

Република Србија УПРАВНИ СУД 7 У 1753/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, Република Србија УПРАВНИ СУД 03.04.2014. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Зорице Китановић и Руже Урошевић, чланова већа,

Више

ВРХОВНИ СУД

ВРХОВНИ СУД БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 12 0 К 005029 17 Кж 12 Бања Лука, 25.04.2017. године Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија др Вељка Икановића,

Више

Microsoft Word - Zakon_o_doprinosima

Microsoft Word - Zakon_o_doprinosima Na osnovu člana 58. alineja 7. Poslovnika Narodne Skupštine Republike Srpske prečišćeni tekst ( Službeni glasnik Republike Srpske, broj: 79/07) Zakonodavni odbor Narodne Skupštine Republike Srpske, na

Више

Imotska 1, Beograd Telefon: Telefon: OPŠTINA NOVI KNEŽEVAC KRALJA PETRA I KARAĐOR

Imotska 1, Beograd Telefon: Telefon: OPŠTINA NOVI KNEŽEVAC KRALJA PETRA I KARAĐOR Imotska 1, 11040 Beograd Telefon: 381 11 30 98 198 Telefon: 381 11 30 98 199 E-mail: office@finodit.co.rs OPŠTINA NOVI KNEŽEVAC KRALJA PETRA I KARAĐORĐEVIĆA 1 NOVI KNEŽEVAC Skupštini opštine Novi Kneževac

Више

Republika Srbija

Republika Srbija Republika Srbija Autonomna Pokrajina Vojvodina Grad Subotica GRADONAČELNIK Komisija za dodelu pomoći interno raseljenim licima dok su u raseljeništvu kroz dodelu pomoći pri kupovini seoskih kuća sa okućnicom

Више

ZAKON O PORODICI KOSOVA (2006) ZAKON O PORODICI Zakon Br. 2004/32-20 Januar 2006 PRVI DEO OPŠTE ODREDBE I. NAČELA Član 1. Delokrug uređivanja Ovaj Zak

ZAKON O PORODICI KOSOVA (2006) ZAKON O PORODICI Zakon Br. 2004/32-20 Januar 2006 PRVI DEO OPŠTE ODREDBE I. NAČELA Član 1. Delokrug uređivanja Ovaj Zak ZAKON O PORODICI Zakon Br. 2004/32-20 Januar 2006 PRVI DEO OPŠTE ODREDBE I. NAČELA Član 1. Delokrug uređivanja Ovaj Zakon uređuje verenički odnos, brak, odnose između roditelja i dece, usvajanje, starateljstvo,

Више

Microsoft Word Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i radu stranaca.doc

Microsoft Word Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i radu stranaca.doc Članu Predmet: Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i radu stranaca Sa danom 9.07.2011.g. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i radu stranaca ( Sl.list CG, BR. 32/11).

Више

Microsoft Word - Vozaci

Microsoft Word - Vozaci ВОЗАЧИ - питања за Б категорију 1... Моторним возилом, односно скупом возила, може самостално да управља возач који: а) испуњава прописане услове и има уверење о положеном возачком испиту оне категорије

Више

Ефикасна достава судских писмена: Упутство за достављаче

Ефикасна достава судских писмена: Упутство за достављаче Ефикасна достава судских писмена: Упутство за достављаче Ефикасна достава судских писмена: Упутство за достављаче Београд, март 2018. УВОД Уредност достављања судских писмена, како од стране самих судских

Више

PREDNACRT

PREDNACRT ЗАКОН О ПЛАТАМА ЗАПОСЛЕНИХ У ОРГАНИМА УПРАВЕ БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ На основу члана Статута Брчко дистрикта Босне и Херцеговине («Службени гласник Брчко дистрикта БиХ», бројеви 1/00, /00, 7/0, 0/0 и /0),

Више

Microsoft Word Izmena br. 5.doc

Microsoft Word Izmena br.  5.doc КОМИСИЈА ЗА ЈАВНЕ НАБАВКЕ Број ЈН: 65/61 Датум: 24.10.2016. Измена бр. 5 Поштовани, Јавно предузеће ГРАДСКО СТАМБЕНО, Београд, као наручилац у отвореном поступку јавне набавке радова Извођење радова на

Више