ŠTO BI TREBALI ZNATI O KLIMATSKIM PROMJENAMA

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "ŠTO BI TREBALI ZNATI O KLIMATSKIM PROMJENAMA"

Транскрипт

1 ŠTO BI TREBALI ZNATI O KLIMATSKIM PROMJENAMA

2 Temperatura na Zemlji ovisi o ravnoteži između ulazne i izlazne energije na planeti. Promjene u Zemljinoj ravnoteži mogu uzrokovati razni prirodni i ljudski čimbenici. Klimatske promjene prije industrijske revolucije mogu se povezati s prirodnim uzrocima, dok nedavna istraživanja pokazuju da su od sredine 20. stoljeća ljudske aktivnosti njihov glavni uzrok. PRIRODNI UZROCI Prirodni čimbenici, kao što se može vidjeti iz pretpovijesnog doba, mogu imati vrlo jak utjecaj na Zemljinu temperaturu. Promjene u sunčevom zračenju prepoznate su kao jedan od prirodnih uzroka klimatskih promjena. Tu su još vulkanske erupcije i prirodni šumski požari, koji otpuštaju stakleničke plinove koji apsorbiraju sunčevu energiju i zagrijavaju atmosferu. Istovremeno, vulkanske erupcije ispuštaju aerosol koji raspršuje UZROCI KLIMATSKIH PROMJENA dolazno sunčevo zračenje, uzrokujući učinak hlađenja. Pomicanje tektonskih ploča utječe na globalnu cirkulaciju zraka, mora i klimu kontinenata. LJUDSKI UZROCI Ljudski su uzroci klimatskih promjena sve više očiti. Ljudske aktivnosti vezane uz poljoprivredu, opskrbu hranom, sječu šuma, stočarstvo i gnojidbu povećavaju količinu stakleničkih plinova. Količina tih čestica u atmosferi mijenja klimu na Zemlji i dovodi do zatopljenja ili zahlađenja. Sagorijevanje fosilnih goriva zbog prometa, električne energije, industrije i grijanja domova uništit će ozonski omotač.

3 Prosječna temperatura Zemlje i oceana se povećava. Sušna su razdoblja dulja. ZNAKOVI KLIMATSKIH PROMJENA CO 2 Koncentracija ugljikovog dioksida na Zemlji i u oceanima se povećava. Ekstremni vremenski uvjeti su sve češći. Površina mora pokrivena ledom se smanjuje. Neke vrste životinja i biljaka nestaju. Razina mora se povisuje.

4 KLIMATSKE PROMJENE U NACIONALNOM PARKU BRIJUNI Nacionalni park Brijuni nije imun na klimatske promjene koje se događaju diljem svijeta, ali zaštita morskog i kopnenog dijela jedan je od najvažnijih alata u očuvanju bioraznolikosti i u borbi protiv novonastalih promjena. Zaštićena morska područja otpornija su na klimatske promjene i puno bolje reagiraju na njih od ostalih nezaštićenih područja, stoga je vrlo važno ulagati napor u njihovo očuvanje jer to ima pozitivan učinak i na okolna područja. POVEĆAN RIZIK OD POŽARA ČEŠĆA I DULJA SUŠNA RAZDOBLJA Suše su na Brijunima sve češća pojava što osim ekoloških posljedica utječe i na vizualni identitet otoka i na percepciju posjetitelja. Osim što su suše sve češća pojava one su i dugotrajnije pa postaje sasvim uobičajeno vidjeti požutjele travnjake sve do kraja rujna. POJAVA VIŠESTRUKIH RAZDOBLJA CVATNJE BILJAKA Dulji periodi visoke temperature uzrokuju pojavu višestrukih razdoblja cvatnje kod biljaka što je za njih dodatan stres te ih čini slabijim u obrani od štetočina i nametnika koji se također lakše šire u toplijim vremenskih uvjetima. Na Brijunima se posljednjih godina primjećuju višestruke cvatnje hrasta crnike, alepskog bora i cedrova. U ljetnom razdoblju broj požara u Hrvatskoj raste od sjevera prema jugu i od unutrašnjosti prema obali i otocima, a u zimskom i ranoproljetnom razdoblju obrnuto. Zbog svoje specifičnosti najugroženija područja od šumskih požara jesu baš otoci. Šumski požari su elementarne nepogode koje se sve češće pojavljuju zbog klimatskih promjena, dovode do drugih elementarnih nepogoda, kao što je suša, promjena svojstva tla i promjene bioraznolikosti.

5 ČEŠĆE POJAVE EKSTREMNIH VREMENSKIH UVJETA U posljednjih je nekoliko godina sve češća pojava ekstremnih vremenskih uvjeta na Brijunima i rekordno visokih temperatura u ljetnim mjesecima koje traju sve dulje i dulje. Također su sve učestalije i snažne oluje koje u kombinaciji s ostalim klimatskim promjenama dovode do šteta u obalnom području. PODIZANJE RAZINE MORA Osim globalnog trenda podizanja razine mora uzrokovanog otapanjem ledenjaka, podizanje razine mora na Brijunima uzrokuju sve češće epizodne pojave ekstremnih vremenskih uvjeta. Na Velikom Brijunu je posebno osjetljivo područje Saline, jedno od rijetkih brijunskih slatkovodnih staništa, posebno važno za ptice, koje se nalazi u blizini uvale Javorika. ZASLANJIVANJE SLATKOVODNIH STANIŠTA Zbog prethodno spomenutih epizoda sve češćih ekstremnih vremenskih uvjeta, brijunsko slatkovodno stanište Saline sve je više pod opasnošću od povećanog saliniteta. Kako se zbog olujnog nevremena razina mora podiže i morska voda utječe u jezerca koja čine Saline, postoji sve veća opasnost od gubitka slatkovodnog staništa, a samim time i vrsta koje tamo opstaju zbog vode, kao što su mnogobrojne ptice, kornjače, kukci i biljke.

6 POJAVA INVAZIVNIH VRSTA I PROMJENE U RASPODJELI VRSTA Jedna od posljedica klimatskih promjena i porasta temperature mora je pojačano širenje invazivnih vrsta i promjene u raspodjeli vrsta. Naime, invazivne vrste su one koje se vrlo lako i uspješno prilagode na nove ekološke uvjete i potiskuju domaću populaciju. Najčešće su to vrste toplijih mora koje ne uspiju prezimiti u našim krajevima, ali porast temperature pospješuje njihov cjelogodišnji opstanak i daljnje širenje populacije. Promjene koje se na Brijunima primjećuju vezane su uz ove vrste: Mnemiopsis ledyi je invazivni rebraš kojega se lako može zamijeniti za meduzu, ali kako to nije žarnjak, ne može uzrokovati opekline. Izvorno stanište ove vrste je u umjerenim i suptropskim područjima uz atlantsku obalu Sjeverne i Južne Amerike. M. leidyi podnosi veliki raspon saliniteta, temperature i kakvoće vode. Nakon što je slučajno unesen u Crno more, Mnemiopsis se počeo širiti u susjedne vode i trenutno je prisutan na Brijunima. On je predator koji jede plankton, rakove, ličinke mekušaca, jajašca i ribe, što negativno utječe na hranidbeni lanac. Caulerpa cylindracea je zelena alga i jedna od najinvazivnijih vrsta zabilježenih u našim krajevima. Potječe iz jugozapadne Australije, ali trenutno se može naći diljem cijelog svijeta u plitkim obalnim područjima umjerenih i tropskih mora. Devedesetih godina se počela širiti Sredozemnim morem kao invazivna vrsta, a prisutna je i na Brijunima. Pomatomus saltatrix je morska migratorna vrsta ribe. Prisutna je inače u južnom Jadranu, ali se zbog zatopljenja širi prema sjeveru. Izuzetno je proždrljiva i mesojedna vrsta, poznata po svom apetitu, što predstavlja veliki problem za lokalne riblje populacije. Brijunska bioraznolikost bi mogla biti ugrožena zato što na ovom području nema dovoljno predatora. UTJECAJ NA TURIZAM Porast temperature mora, emisije CO 2 te acidifikacija oceana dovode do promjena u ekosustavu što može uzrokovati npr. cvjetanje algi i prekomjernu pojavu meduza, što predstavlja rizik za naš obalni turizam. Turisti imaju određena očekivanja što se tiče klimatskih uvjeta kada putuju na neko mjesto, a stvarni doživljaj može biti nešto sasvim drugačiji od očekivanih, prosječnih uvjeta. Procijenjeno je da je prosječna temperatura od 27 C do 32 C optimalna za ljetni turizam, a svako povećanje temperature i sve češći periodi ekstremnih vremenskih nepogoda mogu dovesti do negativnih posljedica. Osim toga povećane temperature tijekom ljeta mogu dovesti do promjena u priljevu posjetitelja, vrhunac turističke sezone bi se mogao pomaknuti na proljeće i jesen.

7 ŠTO NACIONALNI PARK BRIJUNI RADI U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA? EDUKACIJA Jedan od alata u borbi protiv klimatskih promjena u parku je edukacija te podizanje svijesti javnosti o zaštiti prirode i okoliša. Edukativni programi usmjereni su na djecu školske i vrtićke dobi te posjetitelje parka. Edukacija ima naglasak na očuvanje prirode i čovjekov utjecaj na nju. Obilježavaju se i bitni datumi u suradnji s lokalnom zajednicom (Dan bioraznolikosti, Dan šuma i voda te Sat za planet Zemlju). Edukacija je učinkovit alat u postizanju cilja jer svaki pojedinac može napraviti veliku razliku u sprječavanju negativnih promjena i pridonijeti boljoj prilagodbi na novonastale promjene. PRILAGOĐENO UPRAVLJANJE PARKOM Vrlo je bitno na vrijeme uočiti promjene koje mogu biti negativne na bioraznolikost i staništa stoga se upravljanje parkom ne može smatrati statičnim procesom koji nije podložan promjenama. Potrebno je redovito revidirati i po potrebi prilagoditi aktivnosti kako bi se što uspješnije zaštitio park i živi svijet koji je njegov sastavni dio. Trudimo se reducirati emisiju CO2 tako što potičemo korištenje električnih i hibridnih vozila te korištenje bicikli kao glavnog prijevoznog sredstva naših posjetitelja. PRAĆENJE VRSTA I STANIŠTA Bitno je pratiti stanje vrsta i staništa koja su osjetljiva na klimatske promjene kako bi se moglo na vrijeme reagirati ukoliko dođe do opasnosti koja bi mogla naštetiti njihovom opstanku. Ukoliko se primijeti da je određeno stanište pod pojačanim utjecajem erozije, potrebno je provesti mjere kako bi se spriječilo daljnje uništenje staništa. Na Brijunima se prati salinitet slatkovodnog staništa Saline, gdje uslijed sve češćih pojava olujnih nevremena dolazi do utjecanja morske vode. Također, s ciljem dugoročnog kontinuiranog praćenja temperature mora u podmorju Nacionalnog parka Brijuni postavljeni su temperaturni senzori na rtu Kamik u sklopu T-MedNet opservacijskog sustava Sredozemnog mora. ZAŠTITA RIBLJEG FONDA Brijuni su jedno od najbolje zaštićenih morskih područja pogotovo s obzirom na riblji fond što dokazuju i znanstvena istraživanja. Činjenica da brijunsko podmorje ima 9 puta veću biomasu ribljeg fonda u odnosu na nezaštićeno područje govori o važnosti i učinkovitosti zaštite. Osim toga očuvanje ribljeg fonda ima svoj učinak i na okolno nezaštićeno područje jer dolazi do tzv. prelijeva ribe. To ima pozitivan utjecaj na morski ekosustav, koji samim time postaje otporniji na vanjske negativne utjecaje kao što su i klimatske promjene.

8 visina razine mora (m) STANJE U HRVATSKOJ GODIŠNJE VRIJEDNOSTI SREDNJE RAZINE MORA NA POSTAJAMA U ROVINJU, SPLITU I DUBROVNIKU TREND PORASTA RAZINE MORA OD DO mm/god ROVINJ SPLIT DUBROVNIK Rovinj Split Dubrovnik TREND PORASTA RAZINE MORA OD DO mm/god Rovinj Split Dubrovnik U Hrvatskoj se mjerenja visine razine mora mjere već dugi niz godina na mareografskim postajama u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Bakru i Rovinju. Mareograf je uređaj koji služi za bilježenje morskih mijena, tj. plime i oseke, a dugogodišnja mjerenja ovim uređajem omogućavaju izračun apsolutnih promjena visine razine mora. Ti su podaci na globalnoj razini značajni za procjenu porasta srednje razine mora koja dobiva sve više na važnosti jer se spominje kao jedan od glavnih posljedica klimatskih promjena. Srednje godišnje vrijednosti visine mora koje se kontinuirano mjere od godine ukazuju na trend porasta razine mora od 0,5 do 0,8 mm na godinu. Nakon godine može se uočiti da se taj trend ubrzava i porast srednje razine mora iznosi i preko 4 mm godišnje, a ako bi se takav trend nastavio na području srednjeg i južnog Jadrana u narednih 100 godina mogli bi očekivati porast razine mora od oko 40 cm Legenda za gornji graf: visine razine mora trend porasta razine mora od do trend porasta razine mora od do 2009.

9 ZAŠTIĆENA MORSKA PODRUČJA KAO PRIRODNA OBRANA Zaštićena morska područja imaju važnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena te mogu biti ogledni lokaliteti za praćenje klimatskih promjena i služiti kao poveznica sa znanstvenom zajednicom kako bi se predvidjeli koraci za što učinkovitiju prilagodbu na promjene. SLANE MOČVARE Vegetacija koja obitava u slanim močvarama zaslužna je za ublažavanje preko 90% energije valova koja može biti štetna za obalno područje. Zaklonjeno estuarijsko područje omogućava kontrolu porasta razine mora. KLIMATSKE PROMJENE I ŽIVI SVIJET Zbog razlike u temperaturi vrste se sele na više nadmorske visine. Bolesti i paraziti se uspješnije šire, dok invazivne vrste potiskuju autohtone vrste. Određene vrste koje ovise o vodi se ne mogu razmnožavati, a time se smanjuje njihov opstanak. Kod biljaka dolazi do promjena u razdoblju cvatnje. Klimatske promjene utječu na zdravlje ljudi, njihovo psihološko blagostanje, dostupnost čistog zraka, pitke vode i hrane. Porast razine mora erodira životne sredine i prisiljava ljude na migraciju. Širenje štetnika i bolesti utječe na vegetaciju, a time i poljoprivredu. KAKO SE PRILAGODITI Već danas možemo i moramo planirati kako bi očuvali naš planet. Vrlo je bitno zaštititi ugrožene i rijetke vrste i ojačati programe praćenja stanja ekosustava i divljih vrsta. Jedno od rješenja može biti povećanje površine zaštićenih područja. Moramo prilagoditi i bolje provoditi zakone i pravilnike koji se tiču prirode i okoliša. PJEŠČANE DINE Djeluju kao utjecajno područje i barijera tijekom oluja. Pješčane plaže i dine mogu međusobno djelovati kako bi ublažili energiju valova uzrokovanu energijom oluje. LIVADE MORSKIH CVJETNICA Usporavaju kretanje vode, smanjuju suspenziju sedimenta, utječu na sastav sedimenta, štite od erozije te su važna skladišta ugljičnog dioksida. OBALNI BIOGENI GREBENI Pomažu u raspršivanju i ublažavanju energije valova. Riječ biogeni znači da su nastali od biološkog materijala, kao npr. ostataka kućica puževa.

10 MALI KORACI, VELIKI POMACI Što možete napraviti kako bi doprinijeli u borbi protiv klimatskih promjena? Iako ne možemo popraviti štetu koja je napravljena okolišu, možemo svi zajedno pomoći u usporavanju promjena. Ono što moramo osobno učiniti je započeti s malim promjenama, educirati ostale ljude i pružiti informacije o tome što poduzeti. OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE Koristite obnovljive izvore energije ukoliko je moguće. Korištenjem energije vjetra i sunca, putem vjetrenjača i solarnih panela, izbjegavaju se emisije ugljičnog dioksida koje su proizvod korištenja fosilnih goriva kao što su ugljen, nafta ili prirodni plin. JEDITE LOKALNO UZGOJENU HRANU Razmislite o kupovini lokalno uzgojene hrane jer na taj način također smanjujete emisiju stakleničkih plinova. Što dalje putuje hrana koju svakodnevno kupujemo to se više stakleničkih plinova proizvodi prilikom transporta od mjesta uzgoja pa sve do vašeg tanjura. REDUCIRAJ, PONOVNO KORISTI, RECIKLIRAJ Smanjite količinu otpada koju svakodnevno proizvodite, kupujte manje novih stvari čija proizvodnja i odlaganje dovodi do dodatnih emisija stakleničkih plinova, ukoliko je moguće ponovno koristite proizvode i reciklirajte materijale koji se mogu ponovno koristiti u proizvodnji novih proizvoda POTROŠNJA VODE Potrebno je mnogo energije za obradu vode kako bi bila dostavljena do vašeg doma i bila sigurna za svakodnevnu upotrebu i piće. Štedite vodu jer tako štedite i energiju. POTROŠNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE Smanjite potrošnju električne energije, izvadite iz utičnice aparate koje ne koristite jer neki uređaji troše struju čak i ako su isključeni. Koristite energetski učinkovite uređaje višeg energetskog razreda (A ili čak A+++). PRIJEVOZ Automobili, kamioni, avioni i ostala motorna vozila odgovorna su za trećinu emisije stakleničkih plinova stoga je pametan odabir prijevoznog sredstva ključan u sprječavanju klimatskih promjena. Kadgod možete izaberite šetnju, vožnju biciklom ili javni prijevoz.

11 IMPRESUM Grafički dizajn Smak - smart media knowledge Illustracije Valentina Dominić Fotografije Richard Mardens Donat Petricioli Goran Šafarek Stručni suradnici NP Brijuni Mirka Černi Moira Buršić Alena Sprčić Brošura je realizirana u sklopu projekta Vođenje morskih zaštićenih područja Sredozemlja kroz razdoblje klimatskih promjena: Jačanje otpornosti i prilagodbe MPA-ADAPT koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa Interreg Mediteran IZVORI INFORMACIJA Becken S The importance of climate and weather for tourism (Literature review). 23 pp. Brierley A.S., Kingsford M.J Impact of Climate Change on Marine Organisms and Ecosystems. Current Biology, 19(14), Convention on Biological Diversity. International Day for Biological Diversity Biodiversity and Climate Change (booklet). Čupić S., Domijan N., Mihanović H., Mlinar M., Leder N., Gržetić Z Klimatske promjene, porast razine mora na Hrvatskoj obali Jadrana? 5. Hrvatska konferencija o vodama, Opatija, Državni hidrometeorološki zavod republike Hrvatske Peto nacionalno izvješće Republike Hrvatske prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC). 47 pp. Gajić-Čapka M., Zaninović K., Cindrić K Climate Change Impacts and Adaptation Measures - Observed Climate Change in Croatia. U: Fifth National Communication of the Republic of Croatia under the United Nation Framework Convention on the Climate Change, Ministry of Environmental Protection, Physical Planning and Construction, National Oceanic and Atmospheric Administration Global and Regional Sea Level Rise Scenarios for the United States. NOAA Technical Report NOS CO-OPS 083 ed. 56 pp. Mawdsley J.R., O Malley R., Ojima D.S A Review of Climate-Change Adaptation Strategies for Wildlife Management and Biodiversity Conservation. Conservation Biology, 23(5), Nicholls, R J., Small C Improved estimates of coastal population and exposure to hazards released. Eos 83: 301,305. IUCN, International Union for Conservation of Nature Mediterranean Marine Protected Areas as nature-based solutions to climate change (video). Rutty M., Scott D Will the Mediterranean Become Too Hot for Tourism? A Reassessment. Tourism and Hospitality Planning & Development, 7:3, Simard F., Laffoley D., Baxter J.M. (editors) Marine Protected Areas and Climate Change: Adaptation and Mitigation Synergies, Opportunities and Challenges. Gland, Switzerland: IUCN. 52 pp. Stagličić N Praćenje učinkovitosti zaštite nacionalnog parka Brijuni za priobalne zajednica riba. Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split

12 O projektu Vođenje morskih zaštićenih područja Sredozemlja kroz razdoblje klimatskih promjena: Jačanje otpornosti i prilagodbe MPA-ADAPT Sredozemno more će u narednim desetljećima biti pod utjecajem ubrzanih klimatskih promjena. Izravni dokazi klimatskih promjena se već mogu uočiti u obalnom području, ali i u morskim zaštićenim područjima. Potreba za razumijevanjem i stvaranjem otpornosti za obalne zajednice i morsku bioraznolikost putem adaptivnog upravljanja, postalo je ključan čimbenik u saniranju i prilagodbi na ubrzane promjene kako bi se očuvalo zdravlje ekosustava unutar morskih zaštićenih područja. Definiranje prilagodbi na klimatske promjene u morskim zaštićenim područjima Sredozemlja doprinijeti će sveukupnom trudu na regionalnoj razini kako bi se poboljšala prilagodba na nadolazeće promjene u obalnom području. Uloga Nacionalnog parka Brijuni kao morskog zaštićenog područja Sredozemlja je razviti plan prilagodbe na klimatske promjene, koji će biti sastavni dio plana upravljanja javne ustanove, kako bi se planirale buduće aktivnosti smanjenja utjecaja klimatskih promjena i mjere prilagodbe na klimatske promjene. Nacionalni park Brijuni biti će jedno od pet područja gdje će se provoditi pilot projekti, koji će biti alat za testiranje prilagodbi na klimatske promjene, strategije praćenja stanja te za procjenu socioekonomske osjetljivosti i utjecaja spomenutih promjena na bioraznolikost. Zaštićena morska područja: alati za prilagodbu i sprječavanje utjecaja klimatskih promjena PARTNERI PROJEKTA Project co-financed by European Regional Development Fund

Upravljanje rizicima od katastrofa

Upravljanje rizicima od katastrofa Državna uprava za zaštitu i spašavanje Sektor za civilnu zaštitu Upravljanje rizicima od katastrofa Preduvjet održivog razvoja Strategija prilagodbe klimatskim promjenama - Upravljanje rizicima 22. veljače

Више

No Slide Title

No Slide Title Prijelazni instrument Europske unije za Hrvatsku STRATEGIJA PRILAGODBE KLIMATSKIM PROMJENAMA Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i prirode za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema Nacrta

Више

Aktivnosti DOOR-a u školama na teme održivog razvoja

Aktivnosti DOOR-a u školama na teme održivog razvoja Škola za klimu Dr.sc. Maja Božičević Vrhovčak Društvo za oblikovanje održivog razvoja X. gimnazija, 15.5.2018. DOOR - o nama Društvo za oblikovanje održivog razvoja Udruga građana, osnovana 2003. u Zagrebu

Више

BUDUĆNOST RIBOLOVA U ISTRI U OKVIRIMA ZAJEDNIČKE RIBOLOVNE POLITIKE EUROPSKE UNIJE

BUDUĆNOST RIBOLOVA U ISTRI U OKVIRIMA ZAJEDNIČKE RIBOLOVNE POLITIKE EUROPSKE UNIJE www.savjetodavna.hr 1. Poticanje okolišno održivog, resursno učinkovitog, inovativnog, konkurentnog i na znanju utemeljenog ribarstva. 2. Poticanje okolišno održive, resursno učinkovite, inovativne, konkurentne

Више

Slide 1

Slide 1 Prijelazni instrument Europske unije za Hrvatsku STRATEGIJA PRILAGODBE KLIMATSKIM PROMJENAMA Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i energetike za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema

Више

GLOBALNI PORAST RAZINE MORA

GLOBALNI PORAST RAZINE MORA Dalija Namjesnik PMF Geofizika GLOBALNI PORAST RAZINE MORA Mjerenje, modeliranje, procjene za 21. stoljeće 5. Izvješće Međuvladinog tijela za klimatske promjene (IPCC) Prilagodba: Obala Kalifornije Prvi

Више

Slide 1

Slide 1 Doc. dr. sc. Sinan Alispahić Rukovoditelj Sektora za vozače Hrvatski autoklub Što je Eko vožnja? Novi način ili stil vožnje (modernija ili inteligentnija vožnja) Pametniji i sigurniji način vožnje Potpora

Више

Slide 1

Slide 1 Dvadeset četvrto predavanje 1 CILJEVI PREDAVANJA Pojačan efekat staklene bašte H 2 O i CO 2 kao apsorberi radijacije sa Zemlje radijaciono forsiranje Posledice globalnog zagrevanja Izvori i potrošnja gasova

Више

(Microsoft Word - ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE - Dora Tomi\346.docx)

(Microsoft Word - ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE - Dora Tomi\346.docx) ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE Obnovljivi (alternativni) izvori energije u hrvatskom se Zakonu o energiji definiraju kao: izvori energije koji su sačuvani u prirodi i obnavljaju se u cijelosti ili djelomično,

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10 FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI 2015. Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више

PowerPoint-presentation

PowerPoint-presentation U podacima je sve! Koji su podaci potrebni za Referentni inventar emisija? Obećanje Sporazuma gradonačelnika pretvara se u praktična djela osmišljavanjem Akcijskog plana energetski i klimatski održivog

Више

Microsoft Word - os_preko_susa_2011

Microsoft Word - os_preko_susa_2011 SUŠA 2011.g. UČENICE: Ema Sorić, Doris Blaslov, Mare Vidaković ŠKOLA: OŠ Valentin Klarin Preko MENTOR : Jasminka Dubravica jdubravi@gmail.com 023/492-498 OŠ VALENTIN KLARIN PREKO Istraživačko pitanje/hipoteza:

Више

Slide 1

Slide 1 Prijelazni instrument Europske unije za Hrvatsku STRATEGIJA PRILAGODBE KLIMATSKIM PROMJENAMA Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i energetike za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Digitalna transformacija Pametna Sela Pametna sela kao nositelj razvoja Infrastruktura (promet, komunalna infrastruktura, javni prostor) - Troškovna učinkovitost - digitalno dostupna - Jednostavnost korištenja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Značaj šaranskih ribnjačarstava za očuvanje bioraznolikosti u Republici Hrvatskoj Aljoša Duplić, Ramona Topić, Naven Trenc 13. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O AKVAKULTURI Vukovar, 29.-30.11.2018. 2018. dio

Више

EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik ukl

EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik ukl EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik uključuju se u razvoj EuroVelo 8 - Mediteranske biciklističke

Више

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан Град Београд Прилагођавање климатским променама - Програм заштите животне средине и могућу утицај на урбани развој Београда Др Сњежана Глумац Секретаријат за заштиту животне средине Београд 09.11.2015.

Више

Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna U sjedištu Vodnogospodarskog o

Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna U sjedištu Vodnogospodarskog o Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna 2.4.2019. U sjedištu Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda u Varaždinu

Више

RE_QO

RE_QO Europski parlament 2014-2019 Dokument s plenarne sjednice B8-0165/2016 27.1.2016 PRIJEDLOG REZOLUCIJE podnesen nakon pitanja za usmeni odgovor B8-0106/2016 u skladu s člankom 128. stavkom 5. Poslovnika

Више

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U 2018. GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH PROIZVODA I USLUGA KOJI PROIZLAZE IZ AKTIVNOSTI ISTRAŽIVANJA

Више

Microsoft PowerPoint - KR-Aleric.ppt

Microsoft PowerPoint - KR-Aleric.ppt Potreba za prekograničnom nom suradnjom na tržištu tu rada O nama Broj stanovnika - 4.437.460 Stopa zaposlenosti (15-64) 56,7% Stopa nezaposlenosti: Administrativni izvori 14,9% Anketa radne snage - 9,0%

Више

GIS vulnerability SKZ_HGD_2017

GIS vulnerability SKZ_HGD_2017 : procjena utjecaja klimatskih promjena na obalno područje Šibensko-kninske županije za potrebe izrade ICZM plana Martina Baučić PAP/RAC savjetnik Sveučilište u Splitu, Fakultet građevinarstva, arhitekture

Више

Pozivnica Za sudjelovanje na lokalnoj radionici u okviru SEE River projekta Datum radionice: Mjesto održavanja: Hlebine, Društveni dom,

Pozivnica Za sudjelovanje na lokalnoj radionici u okviru SEE River projekta Datum radionice: Mjesto održavanja: Hlebine, Društveni dom, Pozivnica Za sudjelovanje na lokalnoj radionici u okviru SEE River projekta Datum radionice: 06. 03. 2014. Mjesto održavanja: Hlebine, Društveni dom, Trg Ivana Generalića 15, Hlebine Poštovana/Poštovani,

Више

No Slide Title

No Slide Title POGLEDAJTE OKO SEBE. ŽIVOT JE POSVUDA OKO NAS. PUŽE, LETI, PIŠE SIMFONIJE, GRADI KATEDRALE. NO, VIŠE OD SVEGA ŽELI ŽIVJETI I NASTAVITI ŽIVJETI. Albert Schweitzer (1875.-1965.) ŠTO JE BIORAZNOLIKOST? Biološka

Више

Microsoft PowerPoint - Inoviraj_Dan prozora_2016.ppt [Način kompatibilnosti]

Microsoft PowerPoint - Inoviraj_Dan prozora_2016.ppt [Način kompatibilnosti] Projekti i sredstva iz EU fondova (unaprjeđenje proizvodnje i energetski učinkoviti i održivi proizvodi) Zagreb, Hotel Antunović,23.03.2016. Međunarodna konferencija DAN PROZORA 2016 Strateški i programski

Више

PowerPointova prezentacija

PowerPointova prezentacija Strategija prilagodbe klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070. godinu Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Jasenka Nećak, načelnica Sektor za klimatske

Више

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ ИСПАРАВАЊЕ Проф. др Бранислав Драшковић Испаравање је једна од основних компоненти водног и топлотног биланса активне површине са које се врши испаравање У природним условима

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Analiza iskorištavanja otpadne topline u centraliziranim toplinskim sustavima korištenjem metode niveliranog troška otpadne topline Borna Doračić, Tomislav Novosel, Tomislav Pukšec, Neven Duić UVOD 50

Више

Ne mijenjajte ono što volite. Samo ono što morate. Originalni servisni paketi za vozila starija od osam godina.

Ne mijenjajte ono što volite. Samo ono što morate. Originalni servisni paketi za vozila starija od osam godina. Ne mijenjajte ono što volite. Samo ono što morate. Originalni servisni paketi za vozila starija od osam godina. A klasa W168 A klasa W168 ULJNI SERVIS 168006/007/ 008/009/109 OM668 Filtar ulja 168031/032/033

Више

OBRAZAC

OBRAZAC OBRAZAC za dostavu mišljenja, primjedbi i prijedloga na Nacrt prijedloga programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama u Gradu Zagrebu Naziv

Више

Toplinska i električna vodljivost metala

Toplinska i električna vodljivost metala Električna vodljivost metala Cilj vježbe Određivanje koeficijenta električne vodljivosti bakra i aluminija U-I metodom. Teorijski dio Eksperimentalno je utvrđeno da otpor ne-ohmskog vodiča raste s porastom

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2016. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr 1 INA u 2016.

Више

42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/ IBAN: HR OIB: PRILOZI UZ ZAHTJE

42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/ IBAN: HR OIB: PRILOZI UZ ZAHTJE 42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/210-074 E-mail: ecomission@vz.t-com.hr IBAN: HR3424840081106056205 OIB: 98383948072 PRILOZI UZ ZAHTJEV ZA ISHOĐENJE OKOLIŠNE DOZVOLE PRIMJENOM OPĆIH OBVEZUJUĆIH

Више

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE NACRT PRIJEDLOGA STRATEGIJA PRILAGODBE KLIMATSKIM PROMJENAMA U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA RAZDOBLJE DO GOD

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE NACRT PRIJEDLOGA STRATEGIJA PRILAGODBE KLIMATSKIM PROMJENAMA U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA RAZDOBLJE DO GOD MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE NACRT IJEDLOGA STRATEGIJA ILAGODBE KLIMATSKIM OMJENAMA U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA RAZDOBLJE DO 2040. GODINE S POGLEDOM NA 2070. GODINU Zagreb, travanj 2019. POPIS

Више

Croatia Fisheries

Croatia Fisheries Morsko ribarstvo u Republici Hrvatskoj Preliminarni rezultati Ovu prezentaciju je pripremio tim Grupacije Svjetske banke, kao prilog izradi Višegodišnjeg plana razvoja ribarstva u Republici Hrvatskoj.

Више

KRITERIJI OCJENJIVANJA UČENIKA -2.r. PID

KRITERIJI OCJENJIVANJA UČENIKA -2.r. PID KRITERIJI OCJENJIVANJA UČENIKA PID 2.razred Usmeno ŠKOLA I DOM ( Teme :Ponašanje u školi i odnos među učenicima, Obitelj, Rodbina, Kultura stanovanja, Kućanski uređaji, Zaštita od požara, Upoznajmo svoje

Више

PowerPoint prezentacija

PowerPoint prezentacija pred. Marin Binički / Arhitektonski fakultet 21/02/2019 Zgrade 2020+ Energetska učinkovitost i održivost zgrada nakon 2020. 1 ekvivalentne emisije ( eq) Staklenički plin Formula Potencijal globalnog zagrijavanja

Више

Slide 1

Slide 1 - Upravi odjel za gospodarstvo, razvitak i obnovu Aktivnosti - dalmatinske županije na području energetike 1 dr.sc. Zlatko Jankoski, dipl.ing.stroj. Ranko Vujčić, dipl.ing.stroj. SADRŽAJ A LOKALNO PLANIRANJE

Више

ENERGETSKI_SUSTAVI_P11_Energetski_sustavi_dizalice_topline_2

ENERGETSKI_SUSTAVI_P11_Energetski_sustavi_dizalice_topline_2 ENERGETSKI SUSTAVI DIZALICE TOPLINE (Toplinske pumpe) ENERGETSKI TOK ZA DIZALICE TOPLINE (TOPLINSKE PUMPE) ENERGETSKI SUSTAVI 2 DIZALICE TOPLINE (TOPLINSKE PUMPE) DIZALICE TOPLINE koriste se za prijenos

Више

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske PROGRAMI EUROPSKE TERITORIJALNE SURADNJE (ETS) Matilda Copić Zagreb, 11.5.2016. EUROPSKA TERITORIJALNA SURADNJA 2014. - 2020. 1. PREKOGRANIČNA SURADNJA 2. TRANSNACIONANA SURADNJA 3. MEĐUREGIONALNA SURADNJA

Више

Microsoft PowerPoint - bergman

Microsoft PowerPoint - bergman Prof.dr.sc.Biserka Bergman Marković Prof.dr.sc. Milica Katić Davorka Vrdoljak,dr.med. Ksenija Kranjčević,dr.med. Suzana Maltar Delija,dr.med. Valerija Bralić Lang,dr.med. Marija Klarić,dr.med. Data analysis:

Више

Slide 1

Slide 1 MEĐUNARODNO SAVJETOVANJE I RADIONICA IZAZOVI STRATEGIJE ZAŠTITE OKOLIŠA I ODRŽIVOG RAZVOJA 29. 9. 2005. Izborom tehnologije zbrinjavanja otpada do zaštite okoliša i novih vrijednosti Dr. sc. Slaven Dobrović

Више

Pican

Pican OPĆINA PIĆAN / Švići vualno pored sela Švići 80 m² 3 m 80 m³ 60% 40% DA NE DA 1. Odlagalište se nalazi pored neasfaltiranog puta u koritu potoka (gotovo uvijek bez vode) na lapornoj podlozi. srednje veliko

Више

Conseil UE Vijeće Europske unije Bruxelles, 26. rujna (OR. en) NAPOMENA Od: Za: Glavno tajništvo Vijeća Delegacije 11559/2/16 REV 2 LIMITE ENV 5

Conseil UE Vijeće Europske unije Bruxelles, 26. rujna (OR. en) NAPOMENA Od: Za: Glavno tajništvo Vijeća Delegacije 11559/2/16 REV 2 LIMITE ENV 5 Conseil UE Vijeće Europske unije Bruxelles, 26. rujna 2016. (OR. en) NAPOMENA Od: Za: Glavno tajništvo Vijeća Delegacije 11559/2/16 REV 2 LIMITE ENV 514 CLIMA 96 AGRI 439 IND 171 PROCIV 55 RELEX 675 MED

Више

Slide 1

Slide 1 REPUBLIKA HRVATSKA FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST Javni pozivi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekata energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ЈАНУАР 2016 После 35 дана 2. јануара је нарушен утицај антициклона који је доносио суво време од краја новембра прошле године. Почетак јануара је био у знаку правог зимског времена. Падао је снег уз брзи

Више

Microsoft Word - ZAHTJEVI- FINALE ZA SUGLASNOST

Microsoft Word - ZAHTJEVI- FINALE ZA SUGLASNOST Korčula, lipanj 2010. ZAHTJEVI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA U DOKUMENTIMA PROSTORNOG UREĐENJA GRADA KORČULA Sagledavajući i analizirajući Nacrt Procjene ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara

Више

Učinkovitost dizalica topline zrak – voda i njihova primjena

Učinkovitost dizalica topline  zrak – voda i njihova primjena Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Stručni skup studenata Mi imamo rješenja vizije novih generacija za održivi, zeleni razvoj Učinkovitost dizalica topline zrak voda i njihova primjena

Више

Energija

Energija Mali obrazovni priručnik Riječ energija nastala je od grčke riječi energos što znači aktivnost. Energija je uzrok svemu što se događa oko nas. Sve što nas okružuje zasnovano je na korištenju energije.

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2017. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr 1 INA: snažan operativni

Више

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE Na temelju članka 219. stavka 6. Zakona o zaštiti okoliša (»Narodne novine«, broj 80/2013), ministar zaštite ok

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE Na temelju članka 219. stavka 6. Zakona o zaštiti okoliša (»Narodne novine«, broj 80/2013), ministar zaštite ok MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE Na temelju članka 19. stavka 6. Zakona o zaštiti okoliša (»Narodne novine«, broj 80/013), ministar zaštite okoliša i prirode donosi PRAVILNIK O DOSTUPNOSTI PODATAKA

Више

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanje određenih razvojnih ciljeva. Samo one zajednice,

Више

EMU factsheet FS2_HR.indd

EMU factsheet FS2_HR.indd DOVRŠETAK EUROPSKE EKONOMSKE I MONETARNE UNIJE Doprinos Komisije Programu čelnika #FutureofEurope #EURoadSibiu GOSPODARSKA I SOCIJALNA KONVERGENCIJA U EU-U: KLJUČNE ČINJENICE Slika 1.: Euro je valuta Europske

Више

Slide 1

Slide 1 Utjecaj klimatskih promjena na infrastrukturu ocjena stanja infrastrukture mr.sc. Tomislav Jarmić 1 / 20 Infrastruktura Pod infrastrukturom se smatraju sustavi, mreže i objekti čiji prekid djelovanja ili

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation . ICT sustavi za energetski održivi razvoj grada Energetski informacijski sustav Grada Zagreba Optimizacija energetske potrošnje kroz uslugu točne procjene solarnog potencijala. Energetski informacijski

Више

COM(2015)481/F1 - HR

COM(2015)481/F1 - HR EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 1.10.2015. COM(2015) 481 final IZVJEŠĆE KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU I VIJEĆU o napretku u uspostavi zaštićenih morskih područja (u skladu s člankom 21. Okvirne direktive

Више

Imam_stav-info

Imam_stav-info Mentor Foundation International EU-Dap Sveučilište u Zagrebu Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Imam stav prevencija korištenja duhana, alkohola i drugih sredstava ovisnosti kod djece i mladih Kontekst

Више

Bioteka udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Kamenarka 28H, Zagreb 091/ , OIB: , IBAN: HR6723

Bioteka udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Kamenarka 28H, Zagreb 091/ , OIB: , IBAN: HR6723 Bioteka udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Kamenarka 28H, 10 001 Zagreb 091/2503-903, @bioteka.hr OIB: 55178657512, IBAN: HR6723400091110426699 Operativni plan djelovanja za 2016. godinu

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Morska akvakultura u Hrvatskoj - pregled Preliminarni rezultati Ovu prezentaciju je pripremio tim Grupacije Svjetske banke, kao prilog izradi Višegodišnjeg plana razvoja ribarstva u Republici Hrvatskoj.

Више

Microsoft PowerPoint - Sustav_upravljanja_energetikom_objekta_V1

Microsoft PowerPoint - Sustav_upravljanja_energetikom_objekta_V1 Sustav upravljanja energetikom objekta (Building Energy Management System) BACS (Building Automation Control System) BEMS (Building Energy Management System) Proces izvedbe BEMS-a Analiza primjene BEMS-a

Више

PROGRAM RADA

PROGRAM RADA Broj: 01-2014-62 Donji Miholjac, 15. travnja 2014. Temeljem utvrđenih CILJEVA MIHOLJAČKOG PODUZETNIČKOG CENTRA Lokalne razvojne agencije u 2014. g. 1. Kao relevantna agencija za pružanja konzultantskih

Више

ZELENI TELEFON Cilj Zelenog telefona je poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležnih institucija na učinkovitije rješava

ZELENI TELEFON Cilj Zelenog telefona je poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležnih institucija na učinkovitije rješava ZELENI TELEFON Cilj Zelenog telefona je poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležnih institucija na učinkovitije rješavanje problema u okolišu Svaki građanin može prijaviti

Више

Tvrtka prijatelj zdravlja Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats

Tvrtka prijatelj zdravlja   Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats Tvrtka prijatelj zdravlja www.strukturnifondovi.hr Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvatski zavod za javno zdravstvo / Ukupan iznos projekta:

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2018. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr INA: rast neto prihoda

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Strateške smjernice niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske Dr. sc. Marko Ban Zagreb, 28. ožujka 2019. Sadržaj Smjernice razvoja sektora potrošnje enegije Smjernice za razvoj sektora proizvodnje energije

Више

INA Group Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program

INA Group  Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program INA Grupa Rezultati i poslovanje u prvom tromjesečju 2012. Zagreb, travanj 2012. 1 Unatoč izazovnom vanjskom okruženju, INA Grupa ostvarila je snažne, stabilne rezultate u prvom tromjesečju 2012. u usporedbi

Више

46th Croatian & 6th International Symposium on Agriculture

46th Croatian & 6th International Symposium on Agriculture IZVORNI ZNANSTVENI RAD Smanjenje prinosa poljoprivrednih kultura u uvjetima bez navodnjavanja na području sjeveroistočne Bosne Univerzitet u Sarajevu, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Zmaja od Bosne

Више

OBRAZAC

OBRAZAC PRILOG III Popunjava Ministarstvo DATUM PRIJAVE: KLASA: URBROJ: Broj prijave u jedinstvenom upisniku GMO-a: Broj prijave u posebnom upisniku GMO-a: PRIJAVA ZA DOBIVANJE DOPUŠTENJA ZA NAMJERNO UVOĐENJE

Више

MODIFIKACIJE PROJEKATA

MODIFIKACIJE PROJEKATA Komunikacije i vidljivost Implementacijska radionica Novi Sad i Vukovar Slaven Kliček Communication Officer Pričat ćemo o Interreg brandingu. Smjernicama + strategiji. Komunikaciji u Interregu. Dobrim

Више

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Doktor medicine u bolnici KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Doktor medicine u bolnici KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, ukloniti ili nadzirati štetne utjecaje na radnom mjestu. Kao pomoćno sredstvo za kontrolu i ocjenu radnog okoliša, uvjeta

Више

Microsoft Word - zadaci_21.doc

Microsoft Word - zadaci_21.doc 1. Devalvacija predstavlja: a) porast Ē b) smanjenje Ē c) porast P d) smanjenje realnog deviznog tečaja 2. Revalvacija predstavlja: a) porast Ē b) smanjenje P c) porast P* d) ništa od navedenog 3. AD krivulja

Више

IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJI SLAVONSKI BROD U PERIODU OD 01

IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJI SLAVONSKI BROD U PERIODU OD 01 REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD SEKTOR ZA KVALITETU ZRAKA PRELIMINARNO IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJI SLAVONSKI BROD U PERIODU OD 1.1.-.3.13. GODINE Izrađeno za: Ministarstvo

Више

Slajd 1

Slajd 1 Provedba zakona o učinkovitom korištenju energije Programi za poticanje i praćenje projekata energetske učinkovitosti mr.sc. Željko Kučiš, dipl.ing. v.d. Načelnik Odjela za poticanje racionalnog gospodarenja

Више

Informacije o proizvodu Lista podataka proizvoda (u skladu sa EU regulativom 812/2013) (a) Ime dobavljača ili zaštitni znak Vaillant (b) Oznaka modela

Informacije o proizvodu Lista podataka proizvoda (u skladu sa EU regulativom 812/2013) (a) Ime dobavljača ili zaštitni znak Vaillant (b) Oznaka modela Informacije o proizvodu Lista podataka proizvoda (u skladu sa EU regulativom 812/2013) (a) Ime dobavljača ili zaštitni znak Vaillant (b) Oznaka modela dobavljača VED H 3/2 (c) Deklarirana potrošnja XXS

Више

Pregled potpisanih ugovora Poziv na dostavu projektnih prijedloga Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za stu

Pregled potpisanih ugovora Poziv na dostavu projektnih prijedloga Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za stu Poziv na dostavu projektnih prijedloga upućen je odabranim prijaviteljima 08. rujna 2015. godine. Tablica sadržava projekte iz Grupe 1 (izgradnja) i Grupe 2 (rekonstrukcija) aktivnosti Poziva. Naziv projekta

Више

JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL KLASA: /17-01/24 URBROJ: 2125/11-02/ Korenica, DOPUNA IZVJEŠĆA O JAVNOJ RASPRAVI O PRIJEDLOGU URBA

JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL KLASA: /17-01/24 URBROJ: 2125/11-02/ Korenica, DOPUNA IZVJEŠĆA O JAVNOJ RASPRAVI O PRIJEDLOGU URBA JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL KLASA: 350-02/17-01/24 URBROJ: 2125/11-02/01-18-70 Korenica, 29.10.2018. DOPUNA IZVJEŠĆA O JAVNOJ RASPRAVI O PRIJEDLOGU URBANISTIČKOG PLANA UREĐENJA RASTOVAČA 3 (R/T3) Sukladno

Више

Sunčanica – simptomi, liječenje, sunčanica kod djece

Sunčanica – simptomi, liječenje, sunčanica kod djece Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Sunčanica - simptomi, liječenje, sunčanica kod djece Sunčanica nastaje pretjeranim izlaganjem glave i potiljka

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ДЕЦЕМБАР 2016. Већи део месеца децембра 2016. било је стабилно и суво време уз честу појаву магле у нижим пределима, док је на планинама и југу било сунчаније. Падавина је било врло мало, у већини предела

Више

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER Međunarodna konferencija Pametna energetska rješenja za održivi razvoj Zagreb, 10. svibnja 2017. Mayors in Action Jačanje potpornih struktura Sporazuma gradonačelnika

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation POSLOVANJE INA GRUPE U GODINI GLAVNA SKUPŠTINA Zagreb, 12. lipnja 2019. godine Vanjsko okruženje: Trend viših cijena nafte i plina, pogoršane rafinerijske marže Cijena nafte Brent (USD/bbl) Cijena plina

Више

Slide 1

Slide 1 OSNOVNI MODEL PARKIRNE KLIME RT 880/ RT 780 OSNOVNI MODEL RT 880 Mogućnost ugradnje na gotovo sva vozila Hermetički zatvoren sustav Gornji pokrov moguće je obojati u boju vozila NOVA GENERACIJA PARKIRNIH

Више

Slide 1

Slide 1 ZBIRKA STUDIJA SLUČAJEVA Rebeka D. Vlahov 1 Ideja ovog segmenta projekta priprema 20 studija slučajeva kao primjera dobre prakse poduzeća u Republici Hrvatskoj: a) Zbirka studija slučajeva b) sažeci na

Више

Microsoft PowerPoint - Odskok lopte

Microsoft PowerPoint - Odskok lopte UTJEČE LI TLAK ZRAKA NA ODSKOK LOPTE? Učenici: Antonio Matas (8.raz.) Tomislav Munitić (8.raz.) Mentor: Jadranka Vujčić OŠ Dobri Kliška 25 21000 Split 1. Uvod Uspjesi naših olimpijaca i održavanje svjetskog

Више

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Stomatološki tehničar KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, uk

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Stomatološki tehničar KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, uk KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, ukloniti ili nadzirati štetne utjecaje na radnom mjestu. Kao pomoćno sredstvo za kontrolu i ocjenu radnog okoliša, uvjeta

Више

Slide 1

Slide 1 Najbolji primeri iz prakse Smanjenje uticaja na životnu sredinu Ukupni efekti preduzetih mera na godišnjem nivou: Smanjenje troškova: 113.000 Smanjenje pređenog puta: 66.000 milja Smanjenje emisije CO

Више

plan razvojnih programa

plan razvojnih programa PLAN RAZVOJNIH PROGRAMA ZA RAZDOBLJE OD 2019. DO 2021. GODINE CILJ CILJ 1. RAZVOJ ZELENOG GOSPODARSTVA Mjera 1.1. Razvoj poljoprivrede 1.2. Poticanje energetske učinkovitosti 1.3. Razvoj turizma 1.4. Razvoj

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KRIZNO KOMUNICIRANJE U OBRAZOVANJU: PROBLEMI I RJEŠENJA doc. dr. sc. DAMIR JUGO Dubrovnik, 1. veljače 2019. Niti jedna organizacija nije imuna na krize Važnost percepcije javnosti - Sve što radite šira

Више

Microsoft Word - analiza_jesen_20131_KSC-KM.doc

Microsoft Word - analiza_jesen_20131_KSC-KM.doc Analiza jeseni 13. godine po tipovima vremena Dunja Plačko Vršnak, Marija Mokorić i Krunoslav Mikec Uvod Jesenski mjeseci (rujan, listopad i studeni) bili su razmjerno topli, a osobito je u listopadu bilo

Више

Ref. Ares(2018) /06/2018 EUROPSKA KOMISIJA Strasbourg, COM(2018) 372 final ANNEX 1 PRILOG Prijedlogu UREDBE EUROPSKOG PARLAMENTA I

Ref. Ares(2018) /06/2018 EUROPSKA KOMISIJA Strasbourg, COM(2018) 372 final ANNEX 1 PRILOG Prijedlogu UREDBE EUROPSKOG PARLAMENTA I Ref. Ares(2018)2906536-04/06/2018 EUROPSKA KOMISIJA Strasbourg, 29.5.2018. COM(2018) 372 final ANNEX 1 PRILOG Prijedlogu UREDBE EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA o Europskom fondu za regionalni razvoj i Kohezijskom

Више

22. DRŽAVNO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE GODINE Razred ili kategorija natjecanja: Zaporka 5. razred Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova povj

22. DRŽAVNO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE GODINE Razred ili kategorija natjecanja: Zaporka 5. razred Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova povj . DRŽAVNO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE 05. GODINE Razred ili kategorija natjecanja: Zaporka 5. razred Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova povjerenstva... Mjesto i nadnevak: Kalinovac, 6. travnja 05.

Више

Plan razv programa2016.RTF

Plan razv programa2016.RTF PRILOG BR Str. IZVRŠENJE PLANA RAZVOJNIH PROGRAMA GRADA KRKA ZA RAZDOBLJE..-.6.6. III. RAZVOJNI PROGRAMI Izvorni plan 6-6.6 Tekući plan 6 UKUPNO RASHODI I IZDACI 8.89.7..76,..Razvoj zelenog gospodarstva..

Више

Osnovna škola Dr. Stjepan Ilijašević Oriovac Razrednica: Marija Tomljenović Okvirni vremenik pisanih provjera znanja za 5.a razred 2017./ polugo

Osnovna škola Dr. Stjepan Ilijašević Oriovac Razrednica: Marija Tomljenović Okvirni vremenik pisanih provjera znanja za 5.a razred 2017./ polugo Osnovna škola Dr. Stjepan Ilijašević Oriovac Razrednica: Marija Tomljenović Okvirni vremenik pisanih provjera znanja za 5.a razred 2017./18. 1. polugodište 1. ned 1. sri PRI Građa i uloge životinjskog

Више

Microsoft PowerPoint - ESD - KLIMA - VJ 4.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ESD - KLIMA - VJ 4.ppt [Compatibility Mode] KLIMA KAO EKOLOŠKI ČIMBENIK Usporedna analiza klimatskih obilježja šumskih ekosustava hrasta medunca i hrasta crnike KLIMA dugoročni oblik vremena i predstavlja prosječno stanje vremena za duže vremensko

Више

UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au K

UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au K UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/ДИР/2001/6 24. мај 2001. године АДМИНИСТРАТИВНО

Више

Sonniger katalog_2017_HR_ indd

Sonniger katalog_2017_HR_ indd Br. 1 u Europi Novo u ponudi zračna zavjesa G R I J A Č I Z R A K A Z R A Č N E Z A V J E S E Br. 1 u Europi SONNIGER JE EUROPSKI PROIZVOĐAČ MODERNIH, EKOLOŠKI I OPTIMALNO ODABRANIH UREĐAJA ZA TRŽIŠTE

Више

Microsoft PowerPoint - Prezentacija - AHK.pptx

Microsoft PowerPoint - Prezentacija - AHK.pptx Povezivanje tržišta te aktivnosti i projekti na području energetske učinkovitosti 1. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2014. 05.03.2014., Zagreb Davor Okičić, zamjenik direktora Njemačko-hrvatska industrijska

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 4. Forum obiteljskog smještaja Zagreb, 02.-03. veljače, 2018. Dr. sc. Renata Tomljenović, Institut za turizam, Zagreb Projektna ideja - polazište Visoka zastupljenost privatnog smještaja u Hrvatskoj 87

Више

CJENIK KUĆNE I KOMERCIJALNE SERIJE AZURI DC INVERTER ZIDNI KLIMA UREĐAJI SUPRA STANDARDNO UKLJUČENO -- Wifi sučelje -- Led display -- Automatski rad -

CJENIK KUĆNE I KOMERCIJALNE SERIJE AZURI DC INVERTER ZIDNI KLIMA UREĐAJI SUPRA STANDARDNO UKLJUČENO -- Wifi sučelje -- Led display -- Automatski rad - AZURI DC INVERTER ZIDNI KLIMA UREĐAJI SUPRA STANDARDNO UKLJUČENO Wifi sučelje Led display Automatski rad Automatsko pokretanje Inteligentno odmrzavanje Samodijagnoza Filter za pročišćivanje zraka Cold

Више