Otvoreno racunarstvo - Prijavni obrzac - e-kolegij

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Otvoreno racunarstvo - Prijavni obrzac - e-kolegij"

Транскрипт

1 Nagrada za najbolji e-kolegij u ak. godini 2009./2010. na Sveučilištu u Zagrebu PRIJAVNI OBRAZAC Za sve upite možete se obratiti: Ured za e-učenje Tel: (01) ueu@unizg.hr Molimo Vas da ispunjeni obrazac najkasnije do 30. rujna pošaljete na adresu ueu@unizg.hr, a potpisani primjerak poštom na adresu: Ured za e-učenje Sveučilišta u Zagrebu Sveučilišni računski centar J. Marohnića Zagreb # Osnovni podaci o e-kolegiju i autorima 1. Autor (nositelj) sveučilišnoga e- Prof.dr.sc. Mario Žagar mario.zagar@fer.hr 01/ Suradnici (članovi tima) koji su pripremili i izvodili e-kolegij 2. Ustanova i odsjek/katedra Doc.dr.sc. Igor Čavrak Dr.sc. Branko Mihaljević Mr.sc. Marin Orlić Dipl.ing. Ivana Bosnić Fakultet elektrotehnike i računarstva 3. Naziv Otvoreno računarstvo (Open Computing) 4. Vrsta i satnica 5. Naziv studija Računarstvo 6. Status + ECTS bodovi 7. Semestar i vrijeme provedbe Predavanje s laboratorijskim vježbama Obavezni predmet: Računalno inženjerstvo Izborni predmet: Programsko inženjerstvo Telekomunikacije i informatika Zavod za automatiku i računalno inženjerstvo 3 sata predavanja tjedno + 2 sata vježbi svaki 2. tjedan ECTS-bodovi: 4 6. semestar, ljetni semestar ak. god /2010. Sveučilište u Zagrebu, p.p. 407, Trg maršala Tita 14, HR Zagreb tel.: +385 (0) ; faks: +385 (0) ueu@unizg.hr; url.:

2 8. Pristupni URL + zaporka za pristup sadržajima e- 9. Broj predviñenih polaznika 10. Kratki sadržaj Nije potreban moodle.fer.hr: u: ortest, p: or_test_2010 wiki.rasip.fer.hr: u: ortest, p: or_test_2010 br. = 75 Otvoreno računarstvo kolegij je šestog semestra preddiplomskog studija računarstva. Cilj je upoznati studente s konceptima otvorenih sustava i tehnologija na kojima se zasnivaju, te njihove važnosti u računalnom svijetu, kao i upoznati ih s važnošću otvorenih normi, licencija i otvorene kulture. Kolegij daje kraći pregled otvorenosti u hardveru i detaljniji pregled otvorenosti u softveru, s naglaskom na norme, njihovu svrhu i uporabu u svijetu raspodijeljenih informatičkih sustava i usluga. Kolegij se izvodi u 3 ciklusa, trajanja 5, 4 i 4 tjedana. U 1. ciklusu se obrañuju osnove otvorenosti, označni jezici, metode vizualizacije u upravljanja strukturiranim podacima, otvorene norme te tehnologije klijentske strane Weba. 2. ciklus bavi se otvorenošću u programskim jezicima i platformama, otvorenošću na razini arhitektura raspodijeljenih sustava i aplikacija, otvorenošću protokola i komunikacije te tehnologijama na strani poslužitelja Weba. 3. ciklus stavlja naglasak na integraciju, korisnička sučelja, naročito zasnovana na Webu, bežično i mobilno računarstvo, uslužno usmjerenu arhitekturu, sigurnost i otvorene licencije. Izvedba uključuje: predavanja pripremu za lab. vježbe laboratorijske vježbe meñuispite i završne ispite Kolegij je dizajniran kao kombinacija elemenata e-obrazovanja i klasične nastave. Gore navedeni elementi odvijaju se u učionici, dok su sustavi za upravljanje učenjem podrška izvoñenju nastave. 11. Očekivani ishodi Nakon položenog, studenti će moći: objasniti važnost otvorenih sustava i normi usporediti prednosti i nedostatke otvorenih i zatvorenih sustava, aplikacija i tehnologija analizirati značajke otvorenih tehnologija korisničkih sučelja, a naročito Weba Sveučilište u Zagrebu, p.p. 407, Trg maršala Tita 14, HR Zagreb tel.: +385 (0) ; faks: +385 (0) ueu@unizg.hr; url.:

3 odabrati tehnologije prikladne za izradu sjedišta Weba i aplikacija Weba analizirati arhitekture informacijskih sustava i raspodijeljenih aplikacija sa stanovišta otvorenosti razviti aplikacije Weba uporabom osnova otvorenih tehnologija i principa 12. Licenca Predavanja se na kolegiju objavljuju pod CreativeCommons BY-NC-ND (Attribution NonCommercial NoDerivativeWorks) licencijom, počevši s ak.god /2008. Takva je odluka izvedbe objave materijala ovog imala utjecaj na mišljenje Fakultetskog Vijeća FER-a, čijom je odlukom godine ova licencija prihvaćena kao preporuka za sve nastavne materijale oblikovane na FER-u. Nastavni materijali na sustavu Wiki izuzeti su od pravila o zabrani prerada, za studente, što je dodatni korak prema željenom obliku CreativeCommons licencije BY-NC-SA (prerada uz dijeljenje pod istim uvjetima). # Motivacija i razlozi za primjenu tehnologija e-učenja 12. Razlozi za implementaciju e-učenja Kolegij Otvoreno računarstvo ima dugu povijest uporabe koncepata e-obrazovanja, još od ak.god /2004., s ciljem boljeg približavanja gradiva studentima. U prvim godinama izvoñenja, na starom programu FER-1, broj studenata godišnje bio je preko 200. Prvih godina velika je pozornost bila upućena prilagodbi nastavnih materijala u multimedijskom formatu SMIL (audio, video, prezentacije, dodatna objašnjenja i poveznice). Danas je naglasak uporabe e-obrazovanja u kolegiju stavljen na dva problema: - dostupnost i zajedničko ureñivanje nastavnih materijala - automatizirana provjera studentskih rješenja vježbi S obzirom na osnovnu ideju, nastavni su materijali opsežni, no ne idu toliko u detaljizaciju tehničke izvedbe, jer je cilj osnovno upoznavanje s različitim otvorenim tehnologijama i razlozima uporabe otvorenih sustava i normi. U takvoj situaciji bilo je poželjno omogućiti uporabu nastavnih materijala koja bi pomogla u sljedećim aktivnostima: promicanje otvorenosti o kojoj se u kolegiju govori, na vlastitom primjeru obrazovnog sadržaja povećanje kvalitete materijala zajedničkim ispravljanjem pogrešaka promjena osnovnih materijala (koje je izradilo nastavno osoblje), dodavanjem poveznica na dodatne sadržaje, kao što su tutoriali, primjeri i različiti načini objašnjavanja. Osnovna pretpostavka je da dodatni sadržaj, koji je nekom studentu bio koristan za učenje, vrlo vjerojatno će biti koristan i većini njegovih kolega. Sveučilište u Zagrebu, p.p. 407, Trg maršala Tita 14, HR Zagreb tel.: +385 (0) ; faks: +385 (0) ueu@unizg.hr; url.:

4 13. Razina primjene e-učenja održavanje nastavnih materijala, što je veliki problem u kolegijima koji se bave najmodernijim tehnologijama, koje se mijenjaju iz mjeseca u mjesec. Svake godine je potrebno ažurirati sadržaj, zbog značajnih promjena koje ovo područje doživljava. Studenti koji imaju praktično znanje tehnologija koje se ovdje obrañuju, mogu pomoći u ispravljanju pogrešaka, davanju praktičnih savjeta o nekoj temi ili objašnjavanju gradiva manje vještim studentima na svoj način poticanje rasprave o gradivu izvan predavanja u učionici, koja su vremenski ograničena. Suradnja na ureñivanju sadržaja može pomoći studentima da se upoznaju s gradivom prije predavanja, kako bi se na samom predavanju moglo posvetiti dijelovima koje je teže razumjeti. Takoñer, ovakva suradnja na jednostavan način može potaknuti diskusiju vezanu za pojedine slajdove, što u običnom forumu može biti nepregledno. U tu svrhu razvijen je sustav koji omogućuje suradnju na ureñivanju i komentiranju prezentacija na kolegiju, na Wiki način WikiPres. Njegova uporaba je potanje opisana u nastavku teksta. Tehnologije e-obrazovanja iskorištene su i za poboljšanje procesa predaje laboratorijskih vježbi. Vježbe, ukupno njih 6, zadane su u nepotpuno definiranom obliku kako bi ih studenti sami oblikovali ovisno o svojoj kreativnosti i inovativnosti. Osnovna ideja je da se studenti upoznaju s različitim tehnologijama (posebno tehnologijama Weba) kroz praktičan rad na izradi dinamičke aplikacije Weba na neku temu od 8 odabranih tema (knjižnica, sustav za upravljanje dokumentima, DVD-teka, imenik osoba, evidencija djelatnika, prodavaonica CD-a, popis literature i referenci, skladište opreme). Na kraju semestra sve vježbe zajedno objedinjavaju se u potpuno funkcionalno rješenje aplikacije Weba zasnovane na otvorenim tehnologijama. Izazov pri rješavanju zadataka je velika količina tehnologija i jezika na koje se treba brzo priviknuti (HTML, CSS, JavaScript, XML, DTD, XSL, PHP, Java, Java Servlet, Ajax). Studentima poteškoće pričinjavaju drugačije sintakse programskih jezika i nova okruženja (npr. poslužitelji Weba i aplikacijski poslužitelji), što rezultira većim brojem poruka na forumu, te većim opterećenjem i studenata i nastavnog osoblja u konzultacijama. Za pomoć studentima u provjeri sintaksne valjanosti rješenja vježbi razvijen je sustav ORVViS (Otvoreno Računarstvo Validacija, Verifikacija i Simulacija). Njegova uporaba je detaljnije opisana u nastavku teksta. Kolegij je kombinacija razine 2 i 3. Sav je nastavni materijal dostupan na sustavu za e-učenje prema cjelinama. Individualizacija je podržana kroz praktični dio, gdje svaki student izrañuje vlastitu inačicu objedinjenih vježbi, a konzultacije su personalizirane ovisno o inačici i problemima na koje se naišlo. Sustav WikiPres omogućio je studentima preuzimanje aktivne uloge u oblikovanju materijala. Studentska rješenja se

5 automatizirano pregledavaju sustavom ORVViS kako bi se studentima pružile prve povratne informacije. Povremeno se koristila i aplikacija Skype za udaljene konzultacije, naročito kada se trebalo promptno reagirati na nedostupnost poslužiteljskih usluga i probleme s funkcioniranjem studentskih rješenja za vježbe (npr. poslijepodne ili tijekom vikenda). Individualni pristup vježbama omogućio je i razvoj kreativnosti, inovativnosti, inicijative, te stavova i procjene vrijednosti, kako u tehnološkom, tako i u smislu otvorenosti i posljedičnih koristi. Iako se studentske on-line aktivnosti (diskusije, pristup materijalima, provjere) nisu izravno bodovale, već je bodovano samo predavanje zadaća na sustav za e-učenje (koje se naknadno provjeravalo usmeno kod predaje vježbe), sva administracija vezana uz studente voñena je on-line. No i dalje držimo, posebno zbog zadataka koji nisu potpuno definirani, da su konzultacije i usmena diskusija u učionici (npr. tijekom pauze predavanja i prilikom predaje vježbe) u klasičnom obliku nastave bili važan dio. 14. Organizacijski i tehnički aspekti Kolegij se po primjeni tehnologija i sustava može podijeliti na dva dijela. Prvi dio je osnovna uporaba sustava za upravljanje sadržajem (FER CMS) te sustava za upravljanje učenjem (Moodle LMS). Na FER CMS-u je službena stranica, na kojoj se nalaze sve obavijesti, forum za diskusije te repozitorij prezentacija u obliku PDF. Stranica na Moodle LMS-u sadrži prezentacije objavljene na sustavu za objavu prezentacija SlideShare, što doprinosi dostupnosti sadržaja. Osim toga, s ove stranice dostupna su cjelokupna multimedijska predavanja po starom programu FER-1. Iako se dio sadržaja unaprijedio, materijali su i dalje vrlo korisni. Oblik SMIL u kojem su prezentacije napravljene primjer je otvorene norme, što je bilo korisno za objašnjavanje problematike. Drugi dio sadržava uporabu vlastitih alata namijenjenih kvalitetnijem učenju, čiji ciljevi nisu mogli biti postignuti samo uporabom LMS-a. Predaja rješenja vježbi obavlja se na Moodle LMS-u, s kojim je povezan sustav koji analizira predana rješenja vježbe, koji studentima šalje povratnu informaciju o sintaksnoj ispravnosti odnosno validaciji njihovih rješenja. Studenti predaju datoteke s programskim kôdom na poslužitelj, a od sustava automatski e- mailom dobivaju informaciju o pogreškama pri validaciji. Ovakvo testiranje mogu ponavljati do odreñenog roka. Na konzultacijama i vježbama studenti razgovaraju s asistentima o vlastitoj ideji rješenja vježbe, te pokazuju svoju izvedbu rješenja. Nastavno osoblje nakon roka predaje vježbe dobiva sažetak informacija o predanim rješenjima. Ovaj sustav u sebi objedinjuje i podršku za provjeru plagijata (sustav Sherlock, koja usporeñuje datoteke rješenja svih studenata kroz više godina i traži sličnosti programskog kôda, što se koristi za provedbu pravila poštene igre i sprječavanje predstavljanja tuñeg rada kao svojega.

6 Suradnja na zajedničkom ureñivanju materijala za predavanja odvija se na aplikaciji WikiMedia odvojenog poslužitelja. Sustav Wiki nadograñen je dodatkom WikiPres, koji omogućuje pretvorbu prezentacija iz oblika PPT i ODP u oblik prilagoñen zajedničkom radu na sustavu Wiki, uz komentiranje i ureñivanje sadržaja, a takoñer služi i kod ponovne pretvorbe dorañenih sadržaja u oblik prezentacija. 15. Pedagoškodidaktički pristup Dva najveća elementa e-obrazovanja, suradnja na izradi materijala i provjera predanih rješenja podupiru sljedeće postupke učenja: usvajanje teorijskog znanja, sudjelovanjem u stvaranju materijala analiziranje prednosti otvorenosti, radom na otvorenim materijalima razvoj analitičkog i kritičkog razmišljanja, nadogradnjom na tuñe izmjene i zajedničkim radom razvoj kreativnosti i inovativnosti, individualnim pristupom zadacima i rješenjima vježbi razvoj stavova i vrijednosti, analizom učinkovitosti i otvorenosti odreñenih dijelova sustava za buduće potrebe vježbanje komunikacije na Internetu, udaljena suradnja s nastavnim osobljem shvaćanje važnosti uporabe normi i validiranja rješenja zadataka bržu prilagodbu na nove tehnologije, automatiziranim povratnim informacijama razvoj svijesti o poštivanju tuñeg i vlastitog rada, uporabom alata za otkrivanje plagijata, korištenjem normi, licencija i pravila i obrazovnom raspravom o dobivenim saznanjima tijekom predavanja i vježbi

Microsoft Word - FPZ_Informacijski susatvi mreznih operatera_natjecaj

Microsoft Word - FPZ_Informacijski susatvi mreznih operatera_natjecaj Nagrada za najbolji e-kolegij u ak. godini 2009./2010. na Sveučilištu u Zagrebu PRIJAVNI OBRAZAC Za sve upite možete se obratiti: Ured za e-učenje Tel: (01) 6165 172 ueu@unizg.hr Molimo Vas da ispunjeni

Више

OBRAZAC 1. Vrednovanje sveucilišnih studijskih programa preddiplomskih, diplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija te strucnih stud

OBRAZAC 1. Vrednovanje sveucilišnih studijskih programa preddiplomskih, diplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija te strucnih stud OBRAZAC 1. Vrednovanje sveucilišnih studijskih programa preddiplomskih, diplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija te strucnih studija Tablica 2: Opis predmeta 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1.

Више

NAZIV PREDMETA OBLIKOVANJE WEB STRANICA Kod SIT132 Godina studija 3. Bodovna vrijednost Nositelj/i predmeta Haidi Božiković, predavač 6 (ECTS) Suradni

NAZIV PREDMETA OBLIKOVANJE WEB STRANICA Kod SIT132 Godina studija 3. Bodovna vrijednost Nositelj/i predmeta Haidi Božiković, predavač 6 (ECTS) Suradni NAZIV PREDMETA OBLIKOVANJE WEB STRANICA Kod SIT132 Godina studija 3. Bodovna vrijednost Nositelj/i predmeta Haidi Božiković, predavač 6 (ECTS) Suradnici Status predmeta Ciljevi predmeta Uvjeti za upis

Више

Informacijski sustav organizacije

Informacijski sustav organizacije Sveučilište u Rijeci ODJEL ZA INFORMATIKU R. Matejčić 2, Rijeka Akademska 2018./2019. godina INFORMACIJSKI SUSTAV ORGANIZACIJE Studij: Diplomski studij informatike (PI, IKS izborni kolegij) Godina i semestar:

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kompetencijski profil nastavnika u visokom obrazovanju Prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet cizmesij@math.hr Educa T projekt Kompetencijski profil

Више

(Microsoft Word - S1-MTS-Primjena ra\350unala u poslovnoj praksi -Breslauer N)

(Microsoft Word - S1-MTS-Primjena ra\350unala u poslovnoj praksi -Breslauer N) 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Primjena računala u poslovnoj praksi 1.6. Semestar 1 1.. Nositelj kolegija Nenad Breslauer, v. pred. 1.7. Bodovna vrijednost (ECTS) 5 1.3. Suradnici 1.8. Način izvođenja

Више

NAZIV PREDMETA UNUTARNJETRGOVINSKO POSLOVANJE I Kod Godina studija 2. Nositelj/i predmeta dr.sc. Ivana Plazibat, prof. Bodovna vrijednost 6 ECTS v.š.

NAZIV PREDMETA UNUTARNJETRGOVINSKO POSLOVANJE I Kod Godina studija 2. Nositelj/i predmeta dr.sc. Ivana Plazibat, prof. Bodovna vrijednost 6 ECTS v.š. NAZIV PREDMETA UNUTARNJETRGOVINSKO POSLOVANJE I Kod Godina studija 2. Nositelj/i predmeta dr.sc. Ivana Plazibat, prof. Bodovna vrijednost 6 ECTS v.š. (ECTS) Suradnici nema Način izvođenja nastave P S V

Више

NAZIV PREDMETA UNUTARNJETRGOVINSKO POSLOVANJE II Kod Godina studija 2. Nositelj/i predmeta dr.sc. Ivana Plazibat, prof. Bodovna vrijednost 6 ECTS v.š.

NAZIV PREDMETA UNUTARNJETRGOVINSKO POSLOVANJE II Kod Godina studija 2. Nositelj/i predmeta dr.sc. Ivana Plazibat, prof. Bodovna vrijednost 6 ECTS v.š. NAZIV PREDMETA UNUTARNJETRGOVINSKO POSLOVANJE II Kod Godina studija 2. Nositelj/i predmeta dr.sc. Ivana Plazibat, prof. Bodovna vrijednost 6 ECTS v.š. (ECTS) Suradnici nema Način izvođenja nastave P S

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Digitalno gospodarstvo diplomski studij smjera Management, 2. semestar izborni kolegij, 45h, 5 ECTS Nositelj: Prof.dr.sc. Marijana Zekić-Sušac Kontakt: marijana@efos.hr, Termini osobnih konzultacija objavljeni

Више

NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status pr

NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status pr NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status predmeta Ciljevi predmeta Uvjeti za upis predmeta i ulazne

Више

Objektno orijentirano modeliranje

Objektno orijentirano modeliranje Sveučilište u Rijeci ODJEL ZA INFORMATIKU Akademska 2018./2019. godina OBJEKTNO ORIJENTIRANO MODELIRANJE Studij: Preddiplomski studij informatike (JP) Preddiplomski dvopredmetni studij informatike (DP)

Више

1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Programiranje 1.6. Semestar Nositelj kolegija dr.sc. Bruno Trstenjak, v. pred Bodovna vrijednost

1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Programiranje 1.6. Semestar Nositelj kolegija dr.sc. Bruno Trstenjak, v. pred Bodovna vrijednost 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Programiranje 1.6. Semestar. 1.. Nositelj kolegija dr.sc. Bruno Trstenjak, v. pred. 1.7. Bodovna vrijednost (ECTS) 7 1.3. Suradnici 1.8. Način izvođenja nastave

Више

NAZIV PREDMETA INFORMATIZACIJA POSLOVANJA Kod SIT124 Godina studija 2. Nositelj/i predmeta mr.sc. Ivica Ružić, viši predavač Bodovna vrijednost (ECTS)

NAZIV PREDMETA INFORMATIZACIJA POSLOVANJA Kod SIT124 Godina studija 2. Nositelj/i predmeta mr.sc. Ivica Ružić, viši predavač Bodovna vrijednost (ECTS) NAZIV PREDMETA INFORMATIZACIJA POSLOVANJA Kod SIT14 Godina studija. Nositelj/i predmeta mr.sc. Ivica Ružić, viši predavač Bodovna vrijednost (ECTS) 6 Suradnici mr. sc. Tatjana Listeš, viši Način izvođenja

Више

Osnove fizike 1

Osnove fizike 1 Sveučilište u Rijeci ODJEL ZA INFORMATIKU Ulica Radmile Matejčić 2, Rijeka Akademska 2018./2019. godina OSNOVE FIZIKE 1 Studij: Preddiplomski studij informatike Godina i semestar: 1. godina; 1. semestar

Више

Programiranje 1

Programiranje 1 Sveučilište u Rijeci ODJEL ZA INFORMATIKU Ulica Radmile Matejčić 2, Rijeka Akademska 2018./2019. godina PROGRAMIRANJE 1 Studij: Preddiplomski studij informatike (jednopredmetni) Godina i semestar: 1. godina,

Више

Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica "E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije" Trajanje: 5 sati Polaznici radio

Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije Trajanje: 5 sati Polaznici radio Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica "E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije" Polaznici radionice: Nastavnici predmeta matematika, fizika, biologija i kemija, stručni

Више

Microsoft Word - 1.Prehrana i zdravlje ORT

Microsoft Word - 1.Prehrana i zdravlje ORT This image cannot currently be displayed. DETALJNI IZVEDBENI NASTAVNI PLAN PREDMETA OPĆE INFORMACIJE Naziv predmeta Prehrana i zdravlje Studijski program Diplomski sveučilišni studij Održivi razvoj turizma

Више

Sveučilište u Rijeci Građevinski fakultet Naziv studija: DIPLOMSKI SVEUČILIŠNI STUDIJ Zimski semestar ak. god.: 2018./19. IZVEDBENI NASTAVNI PLAN ZA P

Sveučilište u Rijeci Građevinski fakultet Naziv studija: DIPLOMSKI SVEUČILIŠNI STUDIJ Zimski semestar ak. god.: 2018./19. IZVEDBENI NASTAVNI PLAN ZA P Sveučilište u Rijeci Građevinski fakultet Naziv studija: DIPLOMSKI SVEUČILIŠNI STUDIJ Zimski semestar ak. god.: 2018./19. IZVEDBENI NASTAVNI PLAN ZA PREDMET: Teorija i tehnologija betona Broj ECTS: 5,0

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation IMPLEMENTACIJA NOVOG SUSTAVA ZA POTPORU NASTAVNOG PROCESA Dario Grd, mag.inf. Centar za razvoj programskih proizvoda UVOD Uvod 2012. godine razvijen sustav pod nazivom Nastava Tokom godina mijenjala se

Више

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf.

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. Koncept virtualne učionice Okruženje za učenje, komunikaciju i suradnju Kontinuirani profesionalni

Више

(Microsoft Word - S1 -OR- Osnove ra\350unarstva)

(Microsoft Word - S1 -OR- Osnove ra\350unarstva) 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Osnove računarstva 1.6. Semestar 1 1.. Nositelj kolegija Nenad Breslauer, v.pred. 1.7. Bodovna vrijednost (ECTS) 5 1.3. Suradnici 1.8. Način izvođenja nastave (broj

Више

PowerPointova prezentacija

PowerPointova prezentacija ŽSV učitelja/nastavnika informatike Ličko-senjske županije Otočac, 19. studenog 2011. Ivanka Kranjčević-Orešković Sustav upravljanja kolegijima (Course Management System - CMS) otvorenoga koda (pod GNU

Више

Objektno orjentirano programiranje 2P

Objektno orjentirano programiranje 2P Sveučilište u Rijeci ODJEL ZA INFORMATIKU Akademska 2016./2017. godina OBJEKTNO ORIJENTIRANO PROGRAMIRANJE Studij: Preddiplomski studij informatike (dvopredmetni) Godina i semestar: 2. godina, 3. semestar

Више

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke Informatički sustav za prikupljanje, simulaciju i prikaz podataka o cijenama javnih komunikacijskih usluga (dalje: Sustav e-tarife) Zagreb, HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Roberta

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Informacijsko i programsko inženjerstvo Ured za upravljanje

Више

I

I DETALJNI IZVEDBENI NASTAVNI PLAN PREDMETA Naziv predmeta Studijski program Godina Status predmeta Web stranica predmeta/mudri Mogućnost izvođenja nastave na engleskom jeziku Bodovna vrijednost i način

Више

VELEUČILIŠTE VELIKA GORICA REZULTATI STUDENTSKE ANKETE PROVEDENE NA VELEUČILIŠTU VELIKA GORICA ZA ZIMSKI SEMESTAR AKADEMSKE 2013/2014 GODINE 1. Uvod E

VELEUČILIŠTE VELIKA GORICA REZULTATI STUDENTSKE ANKETE PROVEDENE NA VELEUČILIŠTU VELIKA GORICA ZA ZIMSKI SEMESTAR AKADEMSKE 2013/2014 GODINE 1. Uvod E REZULTATI STUDENTSKE ANKETE PROVEDENE NA VELEUČILIŠTU VELIKA GORICA ZA ZIMSKI SEMESTAR AKADEMSKE 2013/2014 GODINE 1. Uvod Evaluacijska anketa nastavnika i nastavnih predmeta provedena je putem interneta.

Више

1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Strani jezik 2 - engleski 1.6. Semestar Nositelj kolegija Marija Miščančuk Bodovna vrijednost (E

1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Strani jezik 2 - engleski 1.6. Semestar Nositelj kolegija Marija Miščančuk Bodovna vrijednost (E 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Strani jezik 2 - engleski 1.6. Semestar 2 1.2. Nositelj kolegija Marija Miščančuk 3 1.7. Bodovna vrijednost (ECTS) Martina Sobočan 1.3. Suradnici - 1.8. Način izvođenja

Више

DWA2

DWA2 Sveučilište u Rijeci ODJEL ZA INFORMATIKU Radmile Matejčić 2, Rijeka Akademska 2018./2019. godina Studij: Preddiplomski jednopredmetni studij informatike Godina i semestar: 3. godina, 6 semestar Web stranica

Више

1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Tehnološki softwer 1.6. Semestar Nositelj kolegija mr. sc. Vladimir Križaić, dig., prof Bodovna v

1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Tehnološki softwer 1.6. Semestar Nositelj kolegija mr. sc. Vladimir Križaić, dig., prof Bodovna v . OPĆE INFORMACIJE.. Naziv kolegija Tehnološki softwer.6. Semestar 5.. Nositelj kolegija mr. sc. Vladimir Križaić, dig., prof..7. Bodovna vrijednost (ECTS) 4.3. Suradnici Mario Božinović, dig.8. Način

Више

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016.

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016. PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad 2015. lipanj 2016. Fond: Europski socijalni fond Operativni program: Razvoj

Више

Sveučilište u Rijeci

Sveučilište u Rijeci Sveučilište u Rijeci Građevinski fakultet Naziv studija: PREDDIPLOMSKI STRUČNI STUDIJ Semestar 3. ak. god.: 2018./19. IZVEDBENI NASTAVNI PLAN ZA PREDMET: Osnove betonskih i zidanih konstrukcija Broj ECTS:

Више

, , ~ f I HR Varaždin Pavlinska 2 tel: fax: ur

, , ~ f I HR Varaždin Pavlinska 2 tel: fax: ur ,--------------------------------.----------------------,---------~ HR - 42 000 Varaždin Pavlinska 2 tel: +385 42 390 800 fax: + 385 42 213 413 ured-dekana@foi.hr www.foi.hr SVEUC'LlSTE U ZAGREBU FAKULTET

Више

Microsoft Word - Detaljne SMJERNICE za izradu projektnog zadatka 2016.docx

Microsoft Word - Detaljne SMJERNICE za izradu projektnog  zadatka 2016.docx SMJERNICE/PITANJA ZA IZRADU PROJEKTNOG ZADATKA IZ KOLEGIJA MARKETING U TURIZMU, (LJETNI SEMESTAR, akademska godina 2015/16) IZRADA LOYALTY MOBILNE APLIKACIJE ZA TURISTIČKU ZAJEDNICU GRADA OSIJEKA Uvažene

Више

PuTTY CERT.hr-PUBDOC

PuTTY CERT.hr-PUBDOC PuTTY CERT.hr-PUBDOC-2018-12-371 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA PUTTY... 4 3 KORIŠTENJE ALATA PUTTY... 7 3.1 POVEZIVANJE S UDALJENIM RAČUNALOM... 7 3.2 POHRANA PROFILA KORISNIČKIH SJEDNICA...

Више

Brosura A5

Brosura A5 Programi obrazovanja za korištenje informacijskih tehnologija u nastavi www.carnet.hr/ela O PROGRAMIMA E-LEARNING AKADEMIJE E-learning akademija (ELA) obrazuje e-learning stručnjake kroz tri programa:

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Organizacija poslovnih sustava Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Primijenjena kemija Ured za upravljanje kvalitetom

Више

I

I DETALJNI IZVEDBENI NATAVNI LAN REDMETA Naziv predmeta OĆE INFORMACIJE Web dizajn u turizmu i hotelijerstvu tudijski program Diplomski sveučilišni studij Marketing u turizmu mjer - Godina studija 1. godina

Више

Microsoft Word - Godisnje izvjesce SOK-FER

Microsoft Word - Godisnje izvjesce SOK-FER Ured za upravljanje kvalitetom GODIŠNJE IZVJEŠĆE O OSIGURAVANJU KVALITETE NA SASTAVNICI za akademsku godinu: 2015./2016. Naziv sastavnice: Fakultet elektrotehnike i računarstva Naziv nadležnog povjerenstva

Више

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA IZVOĐENJE NASTAVE MULTIMEDIJALNOG TIPA KORIŠTENJEM ISHODA UČENJA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA IZVOĐENJE NASTAVE MULTIMEDIJALNOG TIPA KORIŠTENJEM ISHODA UČENJA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA IZVOĐENJE NASTAVE MULTIMEDIJALNOG TIPA KORIŠTENJEM ISHODA UČENJA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad 2015. lipanj 2016. Fond: Europski socijalni fond Operativni

Више

Primjena hipermedije u obrazovanju 1

Primjena hipermedije u obrazovanju 1 Sveučilište u Rijeci ODJEL ZA INFORMATIKU Ulica Radmile Matejčić 2, Rijeka Akademska 2018./2019. godina PRIMJENA HIPERMEDIJE U OBRAZOVANJU 1 Studij: Diplomski studij informatike - jednopredmetni Diplomski

Више

I

I DETALJNI IZVEDBENI NASTAVNI PLAN PREDMETA Naziv predmeta Studijski program Smjer Godina studija Status predmeta Mogućnost izvođenja nastave na engleskom jeziku Mrežna stranica predmeta Bodovna vrijednost

Више

Sveučilišna avenija Rijeka Hrvatska S V E U Č I L I Š T E U R I J E C I Filozofski fakultet u Rijeci tel. (051) (051) faks. (

Sveučilišna avenija Rijeka Hrvatska S V E U Č I L I Š T E U R I J E C I Filozofski fakultet u Rijeci tel. (051) (051) faks. ( Sveučilišna avenija 4 51 000 Rijeka Hrvatska S V E U Č I L I Š T E U R I J E C I Filozofski fakultet u Rijeci tel. (051) 265-600 (051) 265-602 faks. (051) 216-099 e-adresa: dekanat@ffri.hr mrežne stranice:

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Poslovna informatika Ekonomski fakultet u Osijeku Što se događa na internetu u 1 minuti? Par činjenica Svaki dan kreira se 2,5 kvintilijuna bajtova podataka! 90% svih podataka u svijetu kreirano je u zadnje

Више

Studij:

Studij: Tjedan Cjelina predmeta Studij: Godina Preddiplomski studij grčkog jezika i književnosti studija: Šifra predmeta: Naziv predmeta: ECTS Semestar Akademska godina: Status predmeta Preduvjet upisa: Nositelj:

Више

Microsoft Word - 2.FRANCUSKI A1 MOR

Microsoft Word - 2.FRANCUSKI A1 MOR DETALJNI IZVEDBENI NASTAVNI PLAN PREDMETA OPĆE INFORMACIJE Naziv predmeta Drugi strani jezik A1 - francuski Studijski program Preddiplomski sveučilišni studij Menadžment održivog razvoja Smjer - Godina

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Odabrana poglavlja iz programskog inženjerstva

Odabrana poglavlja iz programskog inženjerstva OPIPI odabrana poglavlja iz programskog inženjerstva distributed software developmentdsd Mario Žagar Kolegij OPIPI/DSD Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva Mälardalen University

Више

QS3-KOVIU-DI-R3-SP Detaljni izvedbeni plan kolegija 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Stručna praksa III 1.6. Semestar Nositelj k

QS3-KOVIU-DI-R3-SP Detaljni izvedbeni plan kolegija 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Stručna praksa III 1.6. Semestar Nositelj k 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Stručna praksa III 1.6. Semestar 5. 1.2. Nositelj kolegija dr.sc. Svjetlana Letinić, v. pred. dr. sc. Verica Budimir, prof. v. š. u trajnom zvanju dr. sc. Mario

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu

Више

Структура модула студијског програма МЕНАЏМЕТ И ОРГАНИЗАЦИЈА

Структура модула студијског програма МЕНАЏМЕТ И ОРГАНИЗАЦИЈА Студијски програм ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМИ И ТЕХНОЛОГИЈЕ Структура студијског програма Студијски програм Информациони системи и технологије на дипломским академским студијама осмишљен је као природни наставак

Више

АНКЕТА О ИЗБОРУ СТУДИЈСКИХ ГРУПА И МОДУЛА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА (МАС): А) РАЧУНАРСТВО И АУТОМАТИКА (РиА) и Б) СОФТВЕРСКО ИНЖЕЊЕ

АНКЕТА О ИЗБОРУ СТУДИЈСКИХ ГРУПА И МОДУЛА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА (МАС): А) РАЧУНАРСТВО И АУТОМАТИКА (РиА) и Б) СОФТВЕРСКО ИНЖЕЊЕ АНКЕТА О ИЗБОРУ СТУДИЈСКИХ ГРУПА И МОДУЛА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА (МАС): А) РАЧУНАРСТВО И АУТОМАТИКА (РиА) и Б) СОФТВЕРСКО ИНЖЕЊЕРСТВО И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ (СИИТ) У циљу бољег

Више

Stručni studij Ekonomika poduzetništva (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Osnove Marketinga I Akademska godina: 2018/2019. Izradio/la:

Stručni studij Ekonomika poduzetništva (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Osnove Marketinga I Akademska godina: 2018/2019. Izradio/la: Stručni studij Ekonomika poduzetništva (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Osnove Marketinga I Akademska godina: 2018/2019. Izradio/la: Beata Bobinac, struč.spec.oec, predavač Nositelj predmeta:

Више

NAZIV PREDMETA UPRAVLJANJE POSLUŽITELJSKIM RAČUNALIMA Kod SIT135 Godina studija 3 Nositelj/i Dipl.ing Valentini Kožica, Bodovna vrijednost 6 predmeta

NAZIV PREDMETA UPRAVLJANJE POSLUŽITELJSKIM RAČUNALIMA Kod SIT135 Godina studija 3 Nositelj/i Dipl.ing Valentini Kožica, Bodovna vrijednost 6 predmeta NAZIV PREDMETA UPRAVLJANJE POSLUŽITELJSKIM RAČUNALIMA Kod SIT135 Godina studija 3 Nositelj/i Dipl.ing Valentini Kožica, Bodovna vrijednost 6 predmeta predavač (ECTS) Suradnici Status predmeta Ciljevi predmeta

Више

(Microsoft Word - Upute o studiranju KONA\310NO)

(Microsoft Word - Upute o studiranju KONA\310NO) UPUTE O STUDIRANJU na poslijediplomskom specijalističkom studiju «Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu» Trajanje studija (1) Poslijediplomski specijalistički studij Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Више

Microsoft PowerPoint - podatkovni promet za objavu.pptx

Microsoft PowerPoint - podatkovni promet za objavu.pptx 1 2 3 Što je složaj protokola (protocol suite)? Pojedini protokol se odnosi samo na jedno pitanje koje omogućava komunikaciju. Kada se kombinira više protokola, grupa protokola koja je rezultat takve kombinacije

Више

SPO

SPO Sveučilište u Rijeci ODJEL ZA INFORMATIKU Radmile Matejčić 2, Rijeka Akademska 2018./2019. godina SUSTAVI ZA PODRŠKU ODLUČIVANJU Studiji: Diplomski studij informatike (IKS + PI) ECTS bodovi: 6 Nastavno

Више

I

I DETALJNI IZVEDBENI NASTAVNI PLAN PREDMETA OPĆE INFORMACIJE Naziv predmeta Međunarodna ekonomija Studijski program Menadžment održivog razvoja Smjer Godina studija 4 Status predmeta Obvezni Mogućnost izvođenja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Moodle 3.6 i 3.7 - novosti Ana Zemljak, Kristina Golem Sveučilišni računski centar (Srce) O inačicama Inačica Moodle 3.6 prosinac 2018. Inačica Moodle 3.7 svibanj 2019. dodane nove funkcionalnosti koje

Више

Microsoft Word - SEN033_Robotika.docx

Microsoft Word - SEN033_Robotika.docx NAZIV PREDMETA Robotika Kod SEN033 Godina studija 3. Nositelj/i predmeta Dr.sc. Predrag Đukić, prof.v.š. Bodovna vrijednost (ECTS) 5 Suradnici Način izvođenja P S V T nastave (broj sati u semestru) 30

Више

Naziv studija

Naziv studija Naziv studija Jednopredmetni preddiplomski sveučilišni studij primijenjene geografije Naziv kolegija Politička geografija I Status kolegija Obvezni Godina III. Semestar V. ECTS bodovi 3 Nastavnik Doc.

Више

22C

22C VELEUČILIŠTE U POŽEGI PRAVILNIK O ANKETIRANJU U SVRHU VREDNOVANJA NASTAVNIKA I KOLEGIJA OD STRANE STUDENATA NA VELEUČILIŠTU U POŽEGI Požega, 2017. Na temelju čl. 101. Statuta Veleučilišta u Požegi, STRUČNO

Више

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a u skladu s člankom 18. stavcima 5. i 6. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09) Senat Sveučilišta u Zagrebu na

Више

NAZIV PREDMETA

NAZIV PREDMETA NAZIV PREDMETA RECEPCIJSKO POSLOVANJE Kod DTP056 Godina studija 5. Nositelj/i predmeta dr. sc. Goran Ćorluka Bodovna vrijednost 6 (ECTS) Suradnici - Način izvođenja P S V T (broj sati u semestru) 30 30

Више

I

I DETALJNI IZVEDBENI NATAVNI LAN REDMETA Naziv predmeta tudijski program mjer Godina studija tatus predmeta Mogućnost izvođenja nastave na engleskom jeziku Mrežna stranica predmeta Bodovna vrijednost i način

Више

VELEUČILIŠTE U ŠIBENIKU IZVEDBENI PLAN NASTAVE Oznaka: PK-10 Datum: Stranica: 1 od 4 Revizija: 02 Studij: Menadžment Studijska godina: 1 A

VELEUČILIŠTE U ŠIBENIKU IZVEDBENI PLAN NASTAVE Oznaka: PK-10 Datum: Stranica: 1 od 4 Revizija: 02 Studij: Menadžment Studijska godina: 1 A Oznaka: PK-10 Stranica: 1 od 4 Studij: Menadžment Studijska godina: 1 Akad. godina: 014/015 Smjer: Semestar: Turistički menadž./inform. menadžment Ljetni OPĆE INFORMACIJE O KOLEGIJU Šifra kolegija O /

Више

Na osnovu člana 54 Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona i člana 45 Statuta Visoke škole Logos centar u Mostaru, Senat Visoke

Na osnovu člana 54 Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona i člana 45 Statuta Visoke škole Logos centar u Mostaru, Senat Visoke Na osnovu člana 54 Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona i člana 45 Statuta Visoke škole Logos centar u Mostaru, Senat Visoke škole Logos centar u Mostaru je, na sjednici održanoj

Више

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA USVAJANJE ZNANJA IZRADE KURIKULUMA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016.

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA USVAJANJE ZNANJA IZRADE KURIKULUMA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016. PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA USVAJANJE ZNANJA IZRADE KURIKULUMA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad 2015. lipanj 2016. Fond: Europski socijalni fond Operativni program: Razvoj ljudskih

Више

evaluacija10112

evaluacija10112 SVEUČILIŠTE JURJA DOBRILE U PULI SREDIŠNJI URED ZA KVALITETU PROCJENA I SAMOPROCJENA KVALITETE NASTAVE I SEMINARA/VJEŽBI LJETNI SEMESTAR AKADEMSKE 200./20. GODINE Procjena i samoprocjena kvalitete nastave

Више

Microsoft Word - Svrha projekta.doc

Microsoft Word - Svrha projekta.doc S V E U Č I L I Š T E U Z A G R E B U FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija FER 2 program, 1. godina diplomskog studija Kolegij: Sustavi za praćenje

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation RAČUNOVODSTVO ZA PODUZETNIKE I Predavanje 29. rujna 2014.g. PODUZETNIKE I pred. Mario Župan, dipl. oec. predavanja - četvrtkom 11:45 13,15 vježbe petkom 08,30 10,05 konzultacije zgrada Veleučilišta kabinet:

Више

I

I DETALJNI IZVEDBENI NASTAVNI PLAN PREDMETA Naziv predmeta Studijski program Godina 2 Status predmeta Web stranica predmeta Mogućnost izvođenja nastave na engleskom jeziku Bodovna vrijednost i način izvođenja

Више

Split,

Split, S V E U Č I L I Š T E U S P L I T U U N I V E R S I T A S S T U D I O R U M S P A L A T E N S I S KLASA: 003-08/17-03/0001 URBROJ: 2181-190-00-3-17-0024 Split, 14. studenoga 2017. PLAN AKTIVNOSTI RADA

Више

UNIVERZITET UKSHIN HOTI PRIZREN FAKULTET RAČUNARSKIH NAUKA PROGRAM: TIT - BOS NASTAVNI PLAN-PROGRAM SYLLABUS Nivo studija Bachelor Program TIT-Bos Aka

UNIVERZITET UKSHIN HOTI PRIZREN FAKULTET RAČUNARSKIH NAUKA PROGRAM: TIT - BOS NASTAVNI PLAN-PROGRAM SYLLABUS Nivo studija Bachelor Program TIT-Bos Aka UNIVERZITET UKSHIN HOTI PRIZREN FAKULTET RAČUNARSKIH NAUKA PROGRAM: TIT - BOS NASTAVNI PLAN-PROGRAM SYLLABUS Nivo studija Bachelor Program TIT-Bos Akademska godina 018/019 PREDMET Godina studija I Status

Више

Vrjednovanje integriranih preddiplomskih i diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Kinezio

Vrjednovanje integriranih preddiplomskih i diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Kinezio Vrjednovanje integriranih preddiplomskih i diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 0./06. završili studij Kineziološki fakultet Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište

Више

OSNOVE RANOKRŠĆANSKE ARHEOLOGIJE + PROSEMINAR OSNOVE RANOKRŠĆANSKE IKONOGRAFIJE Nositelj: dr. sc. Mirjana Sanader, red. prof. Izvođači: dr. sc. Mirjan

OSNOVE RANOKRŠĆANSKE ARHEOLOGIJE + PROSEMINAR OSNOVE RANOKRŠĆANSKE IKONOGRAFIJE Nositelj: dr. sc. Mirjana Sanader, red. prof. Izvođači: dr. sc. Mirjan OSNOVE RANOKRŠĆANSKE ARHEOLOGIJE + PROSEMINAR OSNOVE RANOKRŠĆANSKE IKONOGRAFIJE Nositelj: dr. sc. Mirjana Sanader, red. prof. Izvođači: dr. sc. Mirjana Sanader, red. prof.; dr. sc. Iva Kaić, v. asist.;

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI POTCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu 098/ Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna

GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu 098/ Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu beusmarko@gmail.com 098/938-8295 Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna nastavnom programu solfeggia u osnovnim glazbenim školama.

Више

SVEUČILIŠTE U SPLITU

SVEUČILIŠTE U SPLITU Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za stručne studije ENGLESKI JEZIK STRUKE Izvedbeni nastavni program akademska godina 2014./2015. Split, srpanj 2014. OSNOVNI PODACI O PREDMETU Vrsta studija Specijalistički

Више

Microsoft Word - 1.Prvi strani jezik Engleski B1 MOR

Microsoft Word - 1.Prvi strani jezik Engleski B1 MOR DETALJNI IZEDBENI NASTANI PLAN PREDMETA OPĆE INFORMACIJE Naziv predmeta Prvi strani jezik B1 - Engleski Studijski program Preddiplomski sveučilišni studij Menadžment održivog razvoja Smjer - Godina studija

Више

Uvod u računarstvo 2+2

Uvod u računarstvo 2+2 Programiranje 2 doc.dr.sc. Goranka Nogo PMF Matematički odsjek, Zagreb Kontakt ured: 228, drugi kat e-mail: nogo@math.hr konzultacije: četvrtak, 12:00-14:00 petak, 11:00-12:00 neki drugi termin, uz prethodni

Више

Microsoft PowerPoint - uvod2008.htm

Microsoft PowerPoint - uvod2008.htm Sustavi za praćenje i vođenje procesa Branko Jeren i Predrag Pale Fakultet elektrotehnike i računarstva Zavod za elektroničke sustave i obradbu signala Pregled uvodnog sata Zašto su mjerenja važna? Zašto

Више

Microsoft Word - Izvedbeni plan - Kvantitativne metode istrazivanja final 2

Microsoft Word - Izvedbeni plan - Kvantitativne metode istrazivanja final 2 Naziv studija Preddiplomski studij sociologije Naziv kolegija Kvantitativne metode istraživanja Status kolegija Obvezni Godina Druga Semestar Zimski ECTS bodovi 5 Nastavnik Izv. prof. dr. sc. Zvjezdan

Више

evaluacija09-10

evaluacija09-10 SVEUČILIŠTE JURJA DOBRILE U PULI SREDIŠNJI URED ZA KVALITETU PROCJENA I SAMOPROCJENA KVALITETE NASTAVE I SEMINARA/VJEŽBI ZIMSKI SEMESTAR AKADEMSKE 2009./200. GODINE Procjena i samoprocjena kvalitete nastave

Више

Bilten br. 2 Bilten projekta Stand4INFO (Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvats

Bilten br. 2 Bilten projekta Stand4INFO (Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvats Poštovani čitatelji, predstavljamo vam drugi bilten ESF projekta Stand4INFO - Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog

Више

Microsoft PowerPoint - ICT Edu_Varazdin 2011 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ICT Edu_Varazdin 2011 [Compatibility Mode] ICT Edu Renata Ivanković voditeljica posebnih obrazovnih programa, CARNet Varaždin, 14. veljače 2011. voditeljica projekta ICT Edu Nositelj projekta i suradnici Nositelj projekta: Hrvatska akademska i

Више

Uvod u pedagogijska istrazivanja

Uvod u pedagogijska istrazivanja Naziv studija: STUDIJ PEDAGOGIJE (dvopredmetni (A) i jednopredmetni (B) studij Naziv modula: PEDAGOGIJSKA ISTRAŽIVANJA Naziv kolegija: UVOD U PEDAGOGIJSKA ISTRAŽIVANJA Nastavnica: Dr. sc. Ana Sekulić-Majurec,

Више

НАСТАВНИ ПЛАН ОДСЕКА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 2. година 3. семестар Предмет Статус Часови (П + В + Л) Кредити 3.1 Математика 3 O

НАСТАВНИ ПЛАН ОДСЕКА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 2. година 3. семестар Предмет Статус Часови (П + В + Л) Кредити 3.1 Математика 3 O НАСТАВНИ ПЛАН ОДСЕКА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 2. година 3. семестар 3.1 Математика 3 O 3+3+0 6 3.2 Теорија електричних кола O 3+2+0 6 3.3 Основи електронике O 3+2+1 6 3.4 Програмирање

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation EKONOMSKI FAKULTET KONTAKT Matice hrvatske bb 88000 Mostar BiH +387 (0)36 / 355-100 +387 (0)36 / 355-130 ef.sum.ba Studentska služba: +387 (0)36 / 355 103 referada@ef.sum.ba ŠTO STUDIRATI NA EKONOMSKOM

Више

QS3-KOVIU-DI-R1-GM Detaljni izvedbeni plan kolegija 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Gospodarska matematika Semestar I Nosi

QS3-KOVIU-DI-R1-GM Detaljni izvedbeni plan kolegija 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Gospodarska matematika Semestar I Nosi 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Gospodarska matematika 1 1.6. Semestar I. 1.2. Nositelj kolegija v. pred. Bojan Radišić, mag.educ.math. et inf., pred. Marijana Špoljarić, mag.educ.math. et inf.

Више

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc Kriteriji ocjenjivanja i vrednovanja INFORMATIKA - 6. razred Nastavne cjeline: 1. Život na mreži 2. Pletemo mreže, prenosimo, štitimo, pohranjujemo i organiziramo podatke 3. Računalno razmišljanje i programiranje

Више

Pojačavači

Pojačavači Programiranje u fizici Prirodno-matematički fakultet u Nišu Departman za fiziku dr Dejan S. Aleksić Programiranje u fizici dr Dejan S. Aleksić, vanredni profesor Kabinet 307 (treći sprat), lab. za elektroniku

Више

NAZIV PREDMETA ETIKA U POSLOVANJU Kod Godina studija 3. Nositelj/i Dr.sc. Jadranka Polović Bodovna vrijednost 5 predmeta (ECTS) Suradnici Status predm

NAZIV PREDMETA ETIKA U POSLOVANJU Kod Godina studija 3. Nositelj/i Dr.sc. Jadranka Polović Bodovna vrijednost 5 predmeta (ECTS) Suradnici Status predm NAZIV PREDMETA ETIKA U POSLOVANJU Kod Godina studija 3. Nositelj/i Dr.sc. Jadranka Polović Bodovna vrijednost 5 predmeta (ECTS) Suradnici Status predmeta Ciljevi predmeta Uvjeti za upis predmeta i ulazne

Више

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Ivan Vazler Odjel za matematiku Sveučilište u Osijeku 16. listopada 2013. WWW - World Wide Web World Wide Web (WWW) svjetska mreža računala s izvorima

Више

PRIS 00 Projektovanje informacionih sistema

PRIS 00 Projektovanje informacionih sistema PROJEKTOVANJE INFORMACIONIH SISTEMA dr Vladislav Miškovic Fakultet za računarstvo i informatiku PROJEKTOVANJE INFORMACIONIH SISTEMA 2018/2019 1 Uvodne napomene Silabus Plan Ispit Projekti Softver Literatura

Више

PROGRAM

PROGRAM 2019 PROGRAM AKADEMIJA REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU 2019. Europska unija Zajedno do fondova EU SADRŽAJ 1. EDUKATIVNE AKTIVNOSTI AKADEMIJE REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU... 4 MODUL 1: Što su fondovi

Више

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijs

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijs Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijska struktura RS za tehničke standarde NIPP-a, RS za

Више