OSNOVNA ŠKOLA ĐURO ESTER KOPRIVNICA TRG SLOBODE 5 KOPRIVNICA PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNO

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "OSNOVNA ŠKOLA ĐURO ESTER KOPRIVNICA TRG SLOBODE 5 KOPRIVNICA PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNO"

Транскрипт

1 OSNOVNA ŠKOLA ĐURO ESTER KOPRIVNICA TRG SLOBODE 5 KOPRIVNICA PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE ĐURO ESTER KOPRIVNICA Koprivnica, 2018.

2 Na temelju članka 62. Statuta Osnovne škole Đuro Ester Koprivnica, Školski odbor na 25. sjednici održanoj dana godine donio je PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE ĐURO ESTER KOPRIVNICA I. UVOD I OPĆE ODREDBE Članak 1. Pravilnik o sigurnoj i odgovornoj upotrebi informacijsko-komunikacijske tehnologije Osnovne škole Đuro Ester Koprivnica odnosi se na sve aspekte sigurnosti, a primjenjuje se na cjelokupnu školsku računalnu infrastrukturu CARNet-ove mreže i ostale mreže koje postoje u Školi, na sva stolna računala, tablete te na sve mobilne i mrežne uređaje koji se koriste u prostorima Škole. Pravila se odnose i na sve osobe koje koriste školsku infrastrukturu (učenici, učitelji, stručni suradnici, administrativno osoblje, ravnatelj i gosti Škole). Upotreba imenica (učenik, učitelj, razrednik, stručni suradnik, ravnatelj, radnik, roditelj) u Odluci podrazumijeva osobe ženskog i muškog spola. Članak 2. S obzirom na sve veću sustavnu upotrebu informacijsko-komunikacijske tehnologije u školama, potrebno je voditi računa o prijetnjama informacijskom sadržaju i IKT infrastrukturi koje mogu rezultirati različitim oblicima štete informacijskom sustavu Škole (npr. gubitak informacija, nemogućnost pristupa resursima i informacijskom sadržaju, uništenje opreme i sl.). Zbog toga je potrebno veliku pozornost posvetiti sigurnom i odgovornom korištenju IKTa, a što je moguće postići definiranjem sigurne politike Škole. Svrha Pravilnika o sigurnoj i odgovornoj upotrebi informacijsko-komunikacijske tehnologije OŠ Đuro Ester Koprivnica: - unaprjeđenje sigurnosti školske informatičke opreme i mreže - jasno i nedvosmisleno određivanje načina prihvatljivog i dopuštenog korištenja IKT resursa Škole - zaštita informacijskog sadržaja i opreme - promoviranje sustava i usluga najprikladnijih učenicima - poticanje aktivnog sudjelovanja učenika u radu s IKT-om promovirajući sigurno, odgovorno i učinkovito korištenje digitalnih tehnologija - propisivanje sankcija u slučaju kršenja odredaba Pravilnika. Ovaj Pravilnik primjenjuje se na sve korisnike IKT infrastrukture Škole. Članak 3. U OŠ Đuro Ester Koprivnica je u lipnju godine postavljena infrastruktura CARNet-ove mreže. E-škole tehničarem imenovana je firma Kontak Computer Service d.o.o.

3 Članak 4. Školska računala (i druga školska imovina) moraju biti podešena tako da se omogućava neometan pristup i korištenje informacija potrebnih u nastavi i drugim aktivnostima vezanim za rad Škole. Pristup neprihvatljivim informacijama onemogućen je putem različitih filtera sadržaja koje je postavio CARNet za odgojno-obrazovne ustanove. Članak 5. Učenici i radnici Škole koriste školsku CARNet mrežu uz pomoć pristupnih lozinki, AAI@EduHr elektroničkih identiteta, koje su dobili od strane CARNet-a ime.prezime@skole.hr plus lozinka. Gosti u Školi, ukoliko je potrebno, pristupaju mreži putem računa za goste ili putem školskih računala. Nije dopušteno korištenje tuđih pristupnih podataka. Članak 6. Korisnici školske informatičke opreme i mreže su radnici i učenici Škole. Učenici se moraju pridržavati uputa koje im daju učitelji, a radnici Škole pridržavaju se uputa koje im daju školski administratori ili koordinatori. Cilj uputa je unaprjeđenje sigurnosti školske informatičke opreme i mreže. Korisnici ne smiju uništavati školsku informatičku opremu. Članak 7. Svako nepridržavanje ovih pravila ima negativan utjecaj na Školu i može rezultirati disciplinskim mjerama prema radnicima Škole ili pedagoškim mjerama prema učenicima. Svako ponašanje protivno ovim pravilima potrebno je prijaviti učitelju ili ravnatelju Škole. Ozbiljniji incidenti prijavljuju se CARNet-ovom CERT-u, preko obrasca na mrežnoj stranici II. OSNOVNE SIGURNOSNE ODREDBE Članak 8. Ciljevi mjera informacijske sigurnosti koje se primjenjuju na školsku računalnu mrežu su: omogućavanje elektroničke komunikacije neometano korištenje informacija koje su dostupne putem računalne mreže zaštita školske računalne mreže zaštita osjetljivih/povjerljivih podataka Škole. Članak 9. Materijalni resursi su: - kompletna računalna mreža izgrađena u sklopu projekta e-škole i računalna oprema - stara računalna mreža i računalna oprema. Nematerijalni resursi su: - aplikacije koje Škola koristi: e-dnevnik, e-matica, COP Centralni obračun plaća, Riznica Grada Koprivnice, Meraki (središnji sustav za upravljanje računalnom mrežom), Metelwin (sustav za upravljanje knjižnicama).

4 Članak 10. Računalna mreža dijeli se u mrežne cjeline: administracija zbornica učionica kabinet informatika. Članak 11. Administracijska mreža obuhvaća sva računala kojima se služe zaposlenici Škole za potrebe računovodstvenog i drugog općeg poslovanja Škole (tajnik, računovođa, ravnatelj). Učenici ne smiju imati pristup ovoj mrežnoj cjelini. Računala koja su na Windows operativnim sustavima (Windows 7, 8 i 10) posjeduju antivirusni program. Članak 12. Zbornička mreža obuhvaća sva računala koja se nalaze i koriste u prostorima zbornice razredne nastave i zbornice predmetne nastave u Školi. Mreži pristupaju učitelji Škole putem osobnog identifikacijskog elektroničkog identiteta. Učenici ne smiju imati pristup ovoj mrežnoj cjelini. Računala koja su na Windows operativnim sustavima (Windows 7, 8 i 10) posjeduju antivirusni program. Članak 13. Učionička mreža obuhvaća sva računala u učionicama. Ovim računalima imaju pristup učenici uz dozvolu i prisustvo učitelja i učitelji škole putem osobnog identifikacijskog elektroničkog identiteta. Računala koja su na Windows operativnim sustavima (Windows 7, 8 i 10) posjeduju antivirusni program. Članak 14. Kabinetska mreža obuhvaća sva računala u kabinetima škole. Ovim računalima imaju pristup učenici uz dozvolu i prisustvo učitelja i učitelji Škole putem osobnog identifikacijskog elektroničkog identiteta. Računala koja su na Windows operativnim sustavima (Windows 7, 8 i 10) posjeduju antivirusni program. Članak 15. Informatička mreža obuhvaća sva računala u dvije učionice Informatike. Ovim računalima imaju pristup učenici na nastavnom satu Informatike i učitelji Škole koji koriste učionicu za nastavu putem osobnog identifikacijskog elektroničkog identiteta. Na računalima u informatičkoj učionici mjera zaštite je implementirana kod davatelja internetskih usluga. Njihovi serveri blokiraju sadržaje i stranice sumnjivog karaktera. Članak 16. Radnici Škole posjeduju AAI@EduHr osobni identifikacijski elektronički identitet te su dužni koristiti službenu adresu (ime.prezime@skole.hr) za komunikaciju s nadležnim tijelima i institucijama iz sustava znanosti i obrazovanja. Članak 17. Učiteljima i drugim radnicima Škole zabranjeno je davati učenicima i drugim korisnicima vlastite zaporke i digitalne identitete. Članak 18.

5 Bežičnu mrežu potrebno je prilagoditi tako da joj samo legitimni korisnici mogu pristupiti i koristiti je. Bežičnoj mreži moguće je pristupiti samo uz pomoć osobnih identifikacijskih elektroničkih identiteta ili kao gost na mreži uz pomoć posebne lozinke izdane od strane poslužitelja. Spajanje je moguće isključivo putem sigurnosnih protokola. Strogo je zabranjeno davati učenicima i drugim radnicima svoje zaporke i digitalne identitete. Članak 19. Nisu svi sadržaji na Internetu primjereni za učenike ili nastavu. Iz tog razloga određeni sadržaji nisu dostupni učenicima putem školske mreže (filtrirani su). Ukoliko dođe do bilo kakve zlouporabe mreže, korisnik će biti prijavljen i sankcioniran u skladu s pravilima Kućnog reda Škole. Članak 20. Škola zadržava pravo nadzora mrežnog prometa. Nadzor nad cijelom mrežom vrši se i od strane CARNet-a radi veće sigurnosti svih korisnika mreže. Članak 21. Učenici, učitelji i ostali radnici koji se spajaju na računalnu mrežu vlastitim pametnim telefonima čiji su sustavi Android, Windows i ios, nemaju zaštitu od strane Škole. III. ŠKOLSKA IKT OPREMA I ODRŽAVANJE Članak 22. Računalna mreža je skupina od dva ili više međusobno povezanih računala. Računala u Školi su povezana bežično i žičano. Računalna mreža se sastoji od novog dijela koji je postavljen u sklopu e-škole projekta te starog dijela mreže. U sklopu e-škole projekta od osnivača Škole imenovan je e-tehničar koji je zadužen i plaćen za održavanje navedene mrežne infrastrukture. Članak 23. Računala se bežično spajaju na 32 bežične pristupne točke. Pristupne točke su smještene u svakoj učionici te u najvažnijim prostorima Škole (zbornica, mala zbornica, knjižnica, hol, mala dvorana). U bežičnim pristupnim točkama postavljena su tri naziva za pristup bežičnoj mreži (SSID): a) eduroam, b) eskole c) guest. a) Na eduroam mrežu spajaju se učitelji i učenici sa svojim privatnim ili školskim uređajima gdje se autentificiraju svojim korisničkim podacima iz AAI@EduHr sustava. Na taj način se može identificirati i pratiti njihov promet u računalnoj mreži. b) eskole mreža koristiti se za spajanje uređaja u STEM učionicama gdje se učenici i učitelji koriste tabletima i ostalim uređajima. c) Guest mreža koristi se za spajanje vanjskih partnera i posjetitelja. Partnerima i posjetiteljima koji imaju AAI@EduHr račun je omogućen pristup na eduroam mrežu. Ostalim partnerima i posjetiteljima se može na zahtjev omogućiti pristup bežičnoj mreži. Kako bi im se omogućio pristup, e-škole tehničar u Meraki dashboardu mora kreirati korisničko ime za svakog korisnika kojem Škola odobri pristup mreži.

6 Članak 24. Određena računala u školi su spojena žičano na mrežu. Računala koja su spojena na taj način, spojena su na staru mrežnu infrastrukturu. Žičano su spojena sva računala u dvije informatičke učionice (2 x 17 računala), računala u uredima: ured ravnatelja (1 računalo), tajništvo (1 računalo), računovodstvo (2 računala), zbornica (2 računala), ured socijalnog pedagoga (1 računalo) i ured pedagoga (1 računalo). Žičano su spojeni i pametni ekrani u matematici i biologiji, ali na novu mrežu. Članak 25. Većina računala u Školi posjeduje operativni sustav Windows 10 s instaliranim Office 365 alatima. Postavke na računalima podešene su na općenite te je na velikoj većini računala kojima mogu pristupiti učenici postavljeno da kod prijave u operativni sustav treba upisati zaporku. Članak 26. Operativni sustavi Windows 10 imaju u sebi antivirusni sustav (Windows Defender Security Center) i vatrozid koji posjeduju i stariji operativni sustavi do Winodws XP-a. Na starijim operativnim sustavima koriste se besplatne inačice antivirusnih programa (Malwarebytes, Anti-Malware, AVG AntiVirus Free, Avast Free Antivirus). Članak 27. Računala u učionicama moraju biti namještena tako da traže prijavu korisnika prije početka rada. Preporučuje se korištenje zaporki koje se sastoje od kombinacije malih i velikih slova, brojeva i posebnih znakova te su minimalne duljine 8 znakova. Članak 28. U Školi nema potrebe samostalnog nadziranja licenciranih programa jer su svi programi koji se koriste licencirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i tvrtke Microsoft. Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je web Centar za preuzimanje Microsoft proizvoda. Pristup portalu imaju svi odgovorni za održavanje i instalaciju računalnih programa u školama (administratori sustava, e-tehničari). U sustav se prijavljuje AAI@EduHr korisničkim računom gdje se mogu preuzeti svi navedeni operativni sustavi i Office alati s pripadajućim ključevima za aktivaciju. Članak 29. Učenici smiju instalirati dodatne računalne programe u informatičkoj učionici (igrice ili nekakav drugi program) uz dozvolu učitelja. Na ostala računala u školi učenici ne smiju ništa instalirati bez odobrenja administratora. Ako se pojavi potreba za instaliranje dodatnog programa, učenik se mora obavezno javiti učitelju/administratoru. Članak 30. Svako nepridržavanje ovih pravila ima negativan utjecaj na Školu i može rezultirati disciplinskim mjerama prema radnicima Škole ili pedagoškim mjerama prema učenicima sukladno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera (NN 94/2015). Članak 31.

7 Svi računalni programi moraju se koristiti u skladu sa zakonskim propisima i pripadajućim licencama. IV. REGULIRANJE PRISTUPA IKT OPREMI Članak 32. Računalnoj mreži mogu pristupiti učenici, učitelji, ostali radnici Škole te vanjski partneri i posjetitelji. Članak 33. Pristup bežičnoj računalnoj mreži je zaštićen na nekoliko načina. Pristup ovisi o tome tko se želi spojiti na mrežu i s kojim razlogom. Učenici i radnici Škole pristupaju mreži pomoću bežičnih pristupnih točki na način naveden u čl. 23 ovog Pravilnika. Članak 34. Svi učitelji, stručni suradnici i ravnatelji dobili su računalo (tablet, prijenosno računalo ili hibrid u sklopu projekta e-škole. Učitelji iz STEM područja dobili su hibridno računalo Lenovo ThinkPad Yoga 260 (8 komada), ravnatelj i stručni suradnici dobili su HP Elite prijenosno računalo (5 komada), a ostali učitelji tablet računalo HP 10 EE Z3735F (38 komada). STEM učionica (učionica Biologije i Matematike) je opremljena pametnim ekranom i tablet računalima HP 10 EE Z3735F (30 komada), koje učenici mogu koristiti samo uz odobrenje učitelja. Tablet računala se mogu koristiti i u ostalim učionicama Škole nevezano za pametne ekrane spajanjem na mrežu eskole putem AAI@EduHr identiteta. Članak 35. Učitelji i ostalo osoblje također imaju pristup računalu koje je smješteno u zbornici te informatičkoj učionici. Učitelji ne moraju tražiti posebno odobrenje za korištenje informatičke učionice. Članak 36. Učenici smiju koristiti računala samo uz dopuštenje učitelja. Na nastavi Informatike, ako su prethodno dobili odobrenje od nastavnika za uključivanje računala, učenici smiju pod odmorom koristiti računalo za svoje potrebe. U STEM učionicama učenici također smiju koristiti računalnu opremu samo uz odobrenje učitelja. Pristup aplikacijama i internetskim sadržajima određuje isključivo učitelj. Učenici uz odobrenje nastavnika smiju koristiti svoje privatne uređaje za spajanje, ali samo uz izričito dopuštenje učitelja, i to isključivo za odgojno-obrazovne svrhe. Učenici smiju koristiti računala i pristupati internetu putem računala u školskoj knjižnici, uz odobrenje i nadzor knjižničara. Članak 37. Svi učitelji koji koriste informatičku učionicu ili e-škole opremu moraju se pridržavati navedenog: - učionica mora ostati na kraju onako kako je i zatečena - radna mjesta moraju ostati čista, prozori obavezno zatvoreni, učionica zaključana - računala i projektor se obavezno moraju ugasiti nakon upotrebe

8 - u slučaju da jedno od računala ne radi, potrebno je kontaktirati učitelja/koordinatora - tablete i tipkovnice potrebno je vratiti na svoje mjesto u ormariću - ormarić s tabletima potrebno je nakon uporabe vratiti u kabinet e-škole - ormarić se treba uključiti u struju kako bi se pokrenulo punjenje. Članak 40. Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja, prema kojoj se sve osnovne i srednje škole spojene na CARNet-ovu mrežu, automatski su uključene u sustav filtriranja nepoćudnih sadržaja. Članak 41. Učenici su upoznati s informacijama o sustavu, odnosno da je sustav podešen tako da filtrira nepoćudan sadržaj. O tome se educiraju na nastavi Informatike, na nastavi ostalih predmeta koji koriste IKT i na organiziranim edukacijama od strane Škole u sklopu preventivnih programa. Učenici su stalno pod nadzorom te im je u potpunosti onemogućeno zaobilaženje sigurnosnih postavki računalne opreme. Škole. Članak 42. U Školi postoji nadzor mrežnog prometa kroz Meraki Cloud System koji vrši e-tehničar V. SIGURNOST KORISNIKA Članak 43. U Školi će se provoditi kontinuirana edukacija učenika i cijelog kolektiva Škole kako bi se mogao održati korak s trendovima u korištenju IKT-a, kao i s nadolazećim prijetnjama u računalnoj sigurnosti. Članak 44. Kod prijave na sva računala i programe koji zahtijevaju prijavu vlastitim korisničkim podacima, korisnici moraju posebno voditi računa da se ne otkriju svoje podatke za prijavu. Isto tako, kada odlaze iz učionice, a ostavljaju računalo uključeno, učitelji se obavezno moraju odjaviti iz svih sustava u koje su se prijavili. Članak 45. Ukoliko učenici koriste računala, nakon završetka rada obavezno se moraju odjaviti iz sustava u koje su se prijavili. Učenici, učenici i ostali radnici moraju posebno voditi računa o svojem digitalnom identitetu koji su dobili iz sustava AAI@EduHr. Svoje podatke moraju čuvati. Članak 46. Svi učenici, učitelji i administrativni radnici, osim osoblja Škole, posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr.

9 Članak 47. Svi učenici dobivaju elektronički identitet ispisan u dva primjerka te im se daje na čuvanje i korištenje. U slučaju da izgube svoj korisnički račun, učenik ili roditelj dolazi u tajništvo Škole, gdje tajnik Škole ispisuje korisnički račun s novom ili, po zahtjevu, starom lozinkom. U slučaju da učenik seli iz naše Škole u neku drugu školu, njegov elektronički identitet se privremeno briše. U slučaju da učenik iz neke škole dolazi u našu Školu, njegov elektronički identitet se prenosi u našu Školu. Članak 48. Učenicima prestaju prava nad elektroničkim identitetom kada završe sa svojim školovanjem. Učiteljima i ostalom osoblju prestaju prava kada završe sa svojim radnim vijekom, tj. odlaskom u mirovinu ili prestankom rada u školskom sustavu. VI. PRIHVATLJIVO I ODGOVORNO KORIŠTENJE INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE 6.1. Ponašanje na internetu Članak 49. Svi korisnici školskih računala odgovorni su za svoje ponašanje u virtualnom svijetu te se prema drugim korisnicima moraju ponašati pristojno, ne vrijeđati ih, niti objavljivati neprimjerene sadržaje. Škola će korisnike upoznati s pravilima poželjnog i općeprihvaćenog skupa ponašanja na internetu - Netiquette objavljivanjem navedenih pravila u informatičkoj učionici, na oglasnim pločama u zbornicama Škole, službenoj web stranici Škole i e-kabinetu Škole. Hrvatske stranice dostupne su na web adresi Netiquette propisuju smjernice i pravila ponašanja u tri kategorije: elektronička pošta, popis e-adresa i forumi. Škola je ovaj skup pravila učinila dostupnim svojim učenicima, o tome ih podučava te primjenjuje vlastitu politiku u skladu s tim pravilima. Navedeni skup pravila izvješen je na oglasnim pločama za učenike, oglasnim pločama u zbornicama Škole, e-kabinetu Škole, a dostupan je i na službenoj stranici Škole te je vanjski prilog ovom Pravilniku. Članak 50. Učenike se podučava sigurnom korištenju interneta na satima razrednog odjela, na nastavi Informatike i nastavi svih nastavnih predmeta koji koriste IKT. Učitelji obavezno upoznaju učenike sa sljedećim pravilima sigurnog ponašanja:

10 - osobne informacije na internetu ne smiju se odavati - zaporka je tajna i ne smije se nikome reći - ne odgovarati na zlonamjerne ili prijeteće poruke - pomoći prijateljima koji su zlostavljani preko interneta tako da se to ne prikriva i da se odmah obavijeste odrasli - provjeriti je li Facebook ili Yammer profil skriven za osobe koji nam nisu prijatelji - kritično sagledati osobe koje se primaju za prijatelje - oprezno birati fotografije koje se objavljuju na Facebooku ili Yammeru - provjeriti postoji li mrežna stranica o nama te koje informacije sadrži Autorsko pravo Članak 51. Autorska prava na online dokumentima najčešće se definiraju Creative Commons (CC) licencama. Creative Commons licence su skup autorsko-pravnih licenci pravovaljanih u čitavom svijetu. Svaka od licenci pomaže autorima da zadrže svoja autorska prava, a drugima dopuste da umnožavaju, distribuiraju i na neke druge načine koriste njihova djela, barem u nekomercijalne svrhe. Svaka Creative Commons licenca osigurava davateljima licence i da ih se prizna i označi kao autore djela. Članak 52. Škola potiče učitelje, učenike i ostale radnike da koriste navedeni sustav licenciranja te potpisuju materijale koji su sami izradili koristeći neku licencu te da poštuju tuđe radove. Zabranjuje se predstavljati tuđe radove kao svoje, preuzimati zasluge za tuđe radove, nedozvoljeno preuzimati tuđe radove s interneta. Članak 53. Korištenje tuđih radova s interneta mora biti citirano uz obavezno navođenje autora korištenih materijala te izvor informacije (poveznica i datum preuzimanja). Članak 54. Računalni programi su također zaštićeni zakonom kao i jezična djela. Najčešće su zaštićeni samo izvorni programi, no ne i ideje na kojima se oni zasnivaju. U to su uključeni i online programi odnosno web aplikacije. Članak 55. Kod mrežnih mjesta moguće je posebno zaštititi samo objavljeni sadržaj, a moguće je zaštititi i elemente koji se odnose na samo mrežno mjesto i djelo su dizajnera i/ili tvrtke/osobe koja je izradila samo mrežno mjesto.

11 6.3. Dijeljenje datoteka Članak 56. Prednost digitalnog sadržaja je da se ne uništava ili mu se ne umanjuje kvaliteta s brojem kopiranja. Upravo zbog toga potrebno je biti vrlo oprezan s korištenjem digitalnih materijala, a još više s njihovim dijeljenjem. Dijeljenje datoteka, samo po sebi, nije nelegalno. U slučaju da je datoteka proizvod pojedinca, pojedinac je može bez problema podijeliti s drugima na različite načine. Pritom je uputno zaštititi djelo nekom vrstom prikladne licence. Članak 57. Primjer nelegalnog dijeljenja datoteke je kopiranje ili preuzimanje autorski zaštićenog materijala poput e-knjige, glazbe ili pak video-sadržaja. Mnogi online servisi danas omogućuju preuzimanje glazbenih albuma, pjesama, video-sadržaja ili pak e-knjiga na nelegalan način. Primjer su klijenti (npr. Torrent) koji omogućuju dijeljenje sadržaja između računala pa se tako dijele najčešće nelegalno nabavljeni video-sadržaji te glazbeni sadržaji, ključevi za korištenje različitih aplikacija i drugi digitalni sadržaji koji su zaštićeni autorskim pravima, gdje je izričito zabranjeno daljnje distribuiranje i umnožavanje bez dozvole autora ili bez plaćanja naknade. Postoje i različiti oblici mrežnog servisa koji omogućuju registraciju korisnika za vrlo nisku mjesečnu pretplatu te nude preuzimanje gotovo neograničene količine digitalnog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, no to je također nelegalno. U potpunosti je onemogućeno korištenje popularno zvanih torenata. Torrent klijenti će se moći instalirati i pokrenuti, ali neće moći ostvariti nikakav mrežni promet. Članak 58. U Školi se izričito zabranjuje nelegalno kopiranje ili preuzimanje autorski zaštićenog materijala. Članak 59. Učitelji će se educirati o autorskom pravu i intelektualnom vlasništvu te usmjeravati na korištenje licenci za zaštitu autorskog prava i intelektualnog vlasništva na Aktivima učitelja razredne i predmetne nastave, a poduka učenika će se odvijati na satima razrednog odjela (knjižnično-informacijska pismenost) i na nastavi Informatike Internetsko nasilje Članak 60. Internetsko nasilje je namjerno i opetovano nanošenje štete korištenjem računala, mobitela i drugih elektroničkih uređaja. Nasilje preko interneta (cyberbullying) opći je pojam za svaku komunikacijsku aktivnost cyber-tehnologijom, koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca, tako i za opće dobro.

12 Zabranjuje se svaki oblik internetskog zlostavljanja, i to osobito: - nastavljanje slanja e-pošte usprkos tome što netko više ne želi komunicirati s pošiljateljem - otkrivanje osobnih podataka žrtve na mrežnim stranicama ili forumima - lažno predstavljanje na internetu - slanje prijetećih poruka žrtvi koristeći različite internetske servise (poput Facebooka, Skypea, a i drugih servisa za komunikaciju) - postavljanje internetske ankete o žrtvi - slanje virusa na ili mobitel - slanje uznemirujućih fotografija putem a, mms-a ili drugih komunikacijskih alata - ostali oblici uznemiravanja ili zlostavljanja kojima se drugoj osobi namjerno nanosi duševna bol ili sramota. Članak 61. Svi oblici nasilničkog ponašanja u Školi su nedopušteni i prema svima za koje se utvrdi da provode navedene aktivnosti, poduzet će se određene disciplinske mjere Škole, sukladno Pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima (NN 132/2013), Protokolu o postupanju u slučaju nasilja (ožujak, 2015.) te Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera (NN 94/2015). Članak 62. Edukacije o neprihvatljivom ponašanju provode se na nastavi svih nastavnih predmete koji koriste tehnologiju te na satu razrednog odjela, a pravila o prihvatljivom ponašanju i korištenju tehnologije vidljiva su u prostorijama Škole. Stručni suradnici Škole provodit će savjetodavni rad s učenicima koji prolaze ili uzrokuju oblike uznemiravanja, a kroz strategiju će se provesti i preventivne mjere suzbijanja nasilja Korištenje mobilnih telefona Članak 63. Tijekom nastave i u vrijeme odmora učenici ne koriste mobitel, tablete i slične uređaje, osim u nastavne svrhe. U protivnom bit će im privremeno oduzeti i vraćeni roditelju.

13 Članak 64. Mobitel se može koristiti samo u slučaju hitne potrebe. Tijekom nastave učenici, učitelji, stručni suradnici i ravnatelj obavezno moraju isključiti svoje mobilne telefone i ostale uređaje kako ne bi ometali ostale sudionike nastavnog procesa. Članak 65. Učenici mogu koristiti mobitele (smartphone) za vrijeme nastave kao nastavno pomagalo kada učitelj to zatraži i pravovremeno najavi. Svaka upotreba tehnologije u učionici mora imati unaprijed zadanu svrhu, koja opravdava korištenje tehnologije. Stoga je važno da cilj upotrebe svake mobilne tehnologije u učionici bude usvajanje novih znanja ili ponavljanje poznatih stvari na nov i učenicima zanimljiv način. Članak 66. Škola je dužna upoznati učenika s posljedicama zlouporabe mobitela. Nasilje putem mobitela uključuje bilo kakav oblik poruke zbog koje se osoba osjeća neugodno ili joj se prijeti, a ona može biti tekstualna, video-poruka, fotografija, poziv, odnosno bilo kakva višestruko slana poruka kojoj je cilj uvrijediti, zaprijetiti, nanijeti bilo kakvu štetu vlasniku mobilnog telefona. Škola će putem roditeljskih sastanaka informirati roditelje o savjetovanju učenika o prihvatljivom i odgovornom korištenju mobitela. Informiranje roditelja uključuje sljedeće savjete za educiranje djece o korištenju mobitela: - pažljivo otkrivati svoj broj mobitela - oprezno koristiti neku od chat usluga preko mobitela - ne odgovarati na poruku s nepoznatog broja - ne treba odgovarati ni na poznate brojeve, ako sadržaj izaziva loše ili neugodne osjećaje - pripaziti na sadržaj poruke (prije slanja poruke zapitati se može li ona uvrijediti ili na bilo koji način naštetiti primatelju, šala može lako od smiješne postati uvredljivom, ne slati poruke iz ljutnje i sl.) - pridržavati se pravila prema kojem nije dopušteno slati fotografije ili videozapise drugih ljudi bez njihova dopuštenja, kao ni slati sadržaje koji mogu uvrijediti druge ljude - na neprimjerenu poruku, poziv ili izloženost nasilju dati djetetu podršku i potaknuti ga da odmah razgovara s roditeljem ili nekom drugom odraslom osobom u koju ima povjerenja (poput učitelja, školskog psihologa, pedagoga ili dr.), kako se problem ne bi pogoršao - u slučaju ozbiljnih oblika nasilja i zastrašujućih prijetnji, razmisliti o prijavi slučaja policiji (pritom je dobro sačuvati takve poruke u mobitelu, ili negdje drugdje zapisati podatke o datumu, vremenu i sadržaju poruke ili poziva).

14 Članak 67. Mobilni telefoni sve više imaju potpuni pristup internetu i djeca i mladi koriste fiksne internetske veze kao i mobitele za pretraživanje interneta, stoga su iste sigurnosne mjere za korištenje interneta važne i za korištenje mobilnih telefona (zaštita osobnih podataka, izbjegavanje štetnih sadržaja, zaštita potrošača, ovisnost o računalnim igrama, i slično). KLASA: /19-01/002 URBROJ: / Koprivnica, Predsjednik Školskog odbora: Mihael Kivač, prof. Ovaj Pravilnik objavljen je na oglasnoj ploči Škole godine i tada je stupio na snagu. Ravnateljica: mr. Sanja Prelogović

EKONOMSKA ŠKOLA PULA Kovačićeva 3,52100 PULA PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE EKONOMSKE ŠKOLE PULA

EKONOMSKA ŠKOLA PULA Kovačićeva 3,52100 PULA PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE EKONOMSKE ŠKOLE PULA EKONOMSKA ŠKOLA PULA Kovačićeva 3,52100 PULA PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE EKONOMSKE ŠKOLE PULA Pula, siječanj 2019. Na temelju članka 63. Statuta

Више

OŠ VIKTORA CARA EMINA, LOVRAN ŠKOLSKI ODBOR KLASA:003-06/18-01/02 URBROJ: PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KO

OŠ VIKTORA CARA EMINA, LOVRAN ŠKOLSKI ODBOR KLASA:003-06/18-01/02 URBROJ: PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KO OŠ VIKTORA CARA EMINA, LOVRAN ŠKOLSKI ODBOR KLASA:003-06/18-01/02 URBROJ: 2156-26-01-18-04 PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE VIKTORA CARA

Више

SIGURNA I ODGOVORNA UPOTREBA IKT-A U ŠKOLI - Prijedlog sadržaja dokumenta Uvod Koncept digitalne zrelosti škola postaje sve više značajan zbog vrlo br

SIGURNA I ODGOVORNA UPOTREBA IKT-A U ŠKOLI - Prijedlog sadržaja dokumenta Uvod Koncept digitalne zrelosti škola postaje sve više značajan zbog vrlo br SIGURNA I ODGOVORNA UPOTREBA IKT-A U ŠKOLI - Prijedlog sadržaja dokumenta Uvod Koncept digitalne zrelosti škola postaje sve više značajan zbog vrlo brzog razvoja i sve veće važnosti informacijsko-komunikacijskih

Више

Osnovna škola Izidora Kršnjavoga Kršnjavoga 2 Zagreb PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE

Osnovna škola Izidora Kršnjavoga Kršnjavoga 2 Zagreb PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE Osnovna škola Izidora Kršnjavoga Kršnjavoga 2 Zagreb PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE IZIDORA KRŠNJAVOGA Zagreb, ožujak 2018. Na temelju

Више

Osnovna škola Mijat Stojanović Babina Greda Vladimira Nazora 1 Babina Greda KLASA: / URBROJ: PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOV

Osnovna škola Mijat Stojanović Babina Greda Vladimira Nazora 1 Babina Greda KLASA: / URBROJ: PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOV Osnovna škola Mijat Stojanović Babina Greda Vladimira Nazora 1 Babina Greda KLASA: 003-06/17-01-1 URBROJ:2188-17-17-04-01 PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE

Више

Osnovna škola Klana Zatrep , Klana PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE KLANA Klan

Osnovna škola Klana Zatrep , Klana PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE KLANA Klan Osnovna škola Klana Zatrep 5 51217, Klana PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE KLANA Klana, siječanj 2018. Na temelju člana 60. Statuta škole

Више

Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica "E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije" Trajanje: 5 sati Polaznici radio

Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije Trajanje: 5 sati Polaznici radio Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica "E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije" Polaznici radionice: Nastavnici predmeta matematika, fizika, biologija i kemija, stručni

Више

OSNOVNA ŠKOLA DORE PEJAČEVIĆ N A Š I C E Pravilnik o sigurnoj i odgovornoj upotrebi informacijsko-komunikacijske tehnologije travanj

OSNOVNA ŠKOLA DORE PEJAČEVIĆ N A Š I C E Pravilnik o sigurnoj i odgovornoj upotrebi informacijsko-komunikacijske tehnologije travanj OSNOVNA ŠKOLA DORE PEJAČEVIĆ N A Š I C E Pravilnik o sigurnoj i odgovornoj upotrebi informacijsko-komunikacijske tehnologije travanj 2018. 1 Na temelju članka 51. Statuta Osnovne škole Dore Pejačević Našice,

Више

Korištenje interneta

Korištenje interneta Korištenje Interneta prikaz školskog istraživanja INTERNET Privlačan i lako dostupan djeci Dinamičan i kreativan medij Djeca se lako socijaliziraju Na Internetu vrebaju mnoge opasnosti za djecu ELEKTRONIČKO

Више

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prijavama koje građani mogu slati Upravnom odjelu za komunalno

Више

"e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola"

e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola Uvodne informacije Siniša Đurđević Predstavljanje sudionika Tomislav Dominković Predsjednik uprave Algebra d.o.o. Direktor projekta Siniša Đurđević Voditelj projekta Lidija Kralj Voditelj trenerskog tima

Више

Ime i prezime učenika

Ime i prezime učenika UPUTE ZA KORIŠTENJE TABLETA GIMNAZIJA ŽUPANJA VELIKI KRAJ 42, ŽUPANJA Škola za život U sklopu eksperimentalnog programa Škola za život, čiji je nositelj Ministarstvo znanosti i obrazovanja, svaki učenik

Више

Microsoft PowerPoint - ICT Edu_Varazdin 2011 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ICT Edu_Varazdin 2011 [Compatibility Mode] ICT Edu Renata Ivanković voditeljica posebnih obrazovnih programa, CARNet Varaždin, 14. veljače 2011. voditeljica projekta ICT Edu Nositelj projekta i suradnici Nositelj projekta: Hrvatska akademska i

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR UVJETI KORIŠTENJA USLUGE EDUADRESAR Zagreb, kolovoz 2013.

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR UVJETI KORIŠTENJA USLUGE EDUADRESAR Zagreb, kolovoz 2013. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR UVJETI KORIŠTENJA USLUGE EDUADRESAR Zagreb, kolovoz 2013. S A D R Ž A J 1. TEMELJNI POJMOVI... 4 2. OPSEG I NAMJENA USLUGE... 4 3. PRAVA I OBVEZE SRCA...

Више

Slide 1

Slide 1 Prezentacija rezultata istraživanja o učestalosti korištenja Interneta i prepoznavanja potencijalnih rizika na Internetu među populacijom učenika odabranih osnovnih škola sa područja Brčko Distrikta BiH

Више

NIAS Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju NIAS Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014.

NIAS Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju NIAS Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014. Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014. Naslov: Opis: Korisnička uputa za aplikaciju Dokument sadrži upute korisnicima aplikacije u sustavu e-građani Ključne riječi:

Више

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku godinu. Cilj akcijskog istraživanja : Proces izgradnje

Више

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation E-ŠKOLE Barbara Kolarek Pomoćnica ravnatelja E-ŠKOLE PROGRAM 2015. - 2022. "CJELOVITA INFORMATIZACIJA PROCESA POSLOVANJA ŠKOLA I NASTAVNIH PROCESA U SVRHU STVARANJA DIGITALNO ZRELIH ŠKOLA ZA 21. STOLJEĆE

Више

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA Temeljem čl. 3. i čl. 7. Zakona o zaštiti osobnih podataka (NN 103/03, 118/06, 41/08, 130/11, 106/12), čl. 4. i čl. 5. Zakona o radu (NN 93/14, 127/17) i čl. 18. Statuta Narodne knjižnice i čitaonice Murter,

Више

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke Informatički sustav za prikupljanje, simulaciju i prikaz podataka o cijenama javnih komunikacijskih usluga (dalje: Sustav e-tarife) Zagreb, HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Roberta

Више

Pravilnik o radu školske knjižnice

Pravilnik o radu školske knjižnice REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA OSNOVNA ŠKOLA FRANJE HORVATA KIŠA, LOBOR TRG SVETE ANE 28 PRAVILNIK o radu školske knjižnice Lobor, listopad 2011. Na temelju članka 159.

Више

PuTTY CERT.hr-PUBDOC

PuTTY CERT.hr-PUBDOC PuTTY CERT.hr-PUBDOC-2018-12-371 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA PUTTY... 4 3 KORIŠTENJE ALATA PUTTY... 7 3.1 POVEZIVANJE S UDALJENIM RAČUNALOM... 7 3.2 POHRANA PROFILA KORISNIČKIH SJEDNICA...

Више

e-škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)" Završna mjerenja DODATNA PITANJA u online upitnicima za djelatn

e-škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt) Završna mjerenja DODATNA PITANJA u online upitnicima za djelatn DODATNA PITANJA u online upitnicima za djelatnike škola Opće napomene: Nastavnici Scenarije učenja promijeniti u scenarije poučavanja Skala M promijeniti vremenski period umjesto u posljednje dvije godine

Више

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc Kriteriji ocjenjivanja i vrednovanja INFORMATIKA - 6. razred Nastavne cjeline: 1. Život na mreži 2. Pletemo mreže, prenosimo, štitimo, pohranjujemo i organiziramo podatke 3. Računalno razmišljanje i programiranje

Више

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Temeljem članka 12. stavka 1. i članka 107. stavka 12. Zakona o elektroničkim komunikacijama (»Narodne novine«br. 73/08), Vijeće Hrvatske agencije

Више

Microsoft PowerPoint - b6_pr_benat [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - b6_pr_benat [Read-Only] CARNetov Portal za škole Gordana Benat i Jasminka Maravić koautori: Ljerka Čulina, Robert Majetić, Renata Šimunko 9. CARNetova korisnička konferencija CUC 2007 Rijeka, 20. studenoga 2007. Zašto Portal

Више

DJEČJI VRTIĆ IVANIĆ GRAD

DJEČJI VRTIĆ IVANIĆ GRAD REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD LABIN Gradonačelnik Klasa: 008-01/18-01/4 Urbroj: 2144/01-01-18-3 Labin, 17. rujna 2018. Na temelju Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (NN

Више

CARNET: Upute za korisnike Sadržaj uputa 1. Što je CARNET? Tko ima pravo na CARNET uslugu? CARNET APN Uvjeti korištenja usluge

CARNET: Upute za korisnike Sadržaj uputa 1. Što je CARNET? Tko ima pravo na CARNET uslugu? CARNET APN Uvjeti korištenja usluge CARNET: Upute za korisnike Sadržaj uputa 1. Što je CARNET?... 2 2. Tko ima pravo na CARNET uslugu?... 2 3. CARNET APN... 3 4. Uvjeti korištenja usluge CARNET... 5 1. Što je CARNET? CARNET usluga omogućava

Више

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk Zagreb, 31. svibnja 2019. Klasa: 100-930/19/300 Ur.broj: I52377-650-42-19-1 Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupka javne nabave s ciljem prethodnog istraživanja tržišta

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN broj 87/08, 86/09, 92/10,105/10, 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 152/1

Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN broj 87/08, 86/09, 92/10,105/10, 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 152/1 Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN broj 87/08, 86/09, 92/10,105/10, 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 152/14) i članka 58. i 162. Statuta Osnovne škole Ljudevita

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

Osnovna škola Josipa Badalića Graberje Ivanićko Internetska pošta: Zagrebačka 11 Internetska adresa: http:

Osnovna škola Josipa Badalića Graberje Ivanićko Internetska pošta: Zagrebačka 11 Internetska adresa: http: ELEMENTI I MJERILA ZA VREDNOVANJE VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi i na temelju Pravilnika o kriterijima za izricanje

Више

dsi-predavanje phpapp02

dsi-predavanje phpapp02 Sigurniji internet za djecu i mlade Suradnici u učenju Želimo pričati o obrazovanju, pravilima i ohrabrenju, obiteljskom/generacijskom radu, zajedništvu, iskustvu, sličnostima između fizičkog i digitalnog

Више

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.,

Више

Slajd 1

Slajd 1 Tko polaže državnu maturu? Učenici gimnazijskih programa obrazovanje završavaju polaganjem DRŽAVNE MATURE. DRŽAVNA MATURA 2018./2019. Ružica Veršić, prof. Učenici u strukovnim i umjetničkim programima,

Више

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail:

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 3 4. Kreiranje zahtjeva za nadzorom razrednih knjiga... 4 5. Pregled razredne knjige... 6 5.1 Dnevnik rada... 7 5.2 Imenik... 11 5.3

Више

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike IZ ZAKONA I PRAVILNIKA ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE (za učenike i roditelje) OCJENE PRAĆENJE OCJENJIVANJE UČENIČKIH POSTIGNUĆA čl. 72. čl. 80. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (1)Na

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation UPISI U SREDNJE ŠKOLE OŠ Đuro Pilar Slavonski Brod Školska godina 2016./2017. Renata Štajner, prof. Kako? Putem mrežne stranice www.upisi.hr kontinuirano pratiti novoobjavljene informacije! Uz pomoć korisničkih

Више

Opći uvjeti korištenja servisa e-Račun za državu povezivanjem_obveznici javne nabave_052019_konačna verzija

Opći uvjeti korištenja servisa e-Račun za državu povezivanjem_obveznici javne nabave_052019_konačna verzija Opći uvjeti korištenja servisa e-račun za državu povezivanjem web servisom za obveznike javne nabave 1. Uvod i značenje pojmova 1.1. Ovim Općim uvjetima korištenja servisa e-račun za državu (u daljnjem

Више

ŠKOLA ZA ŽIVOT NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI Povodom frontalnog ulaska kurikularne reforme u sve škole koji nas očekuje na jesen, saželi smo odgovore na

ŠKOLA ZA ŽIVOT NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI Povodom frontalnog ulaska kurikularne reforme u sve škole koji nas očekuje na jesen, saželi smo odgovore na ŠKOLA ZA ŽIVOT NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI Povodom frontalnog ulaska kurikularne reforme u sve škole koji nas očekuje na jesen, saželi smo odgovore na najčešće postavljena pitanja na jedno mjesto, kako

Више

Opća politika zaštite osobnih podataka u Elektrodi Zagreb d.d Verzija: 1.0

Opća politika zaštite osobnih podataka u Elektrodi Zagreb d.d Verzija: 1.0 u Elektrodi Zagreb d.d. 20.5.2018. Verzija: 1.0 Sadržaj 1 UVOD... 2 1.1 SVRHA DOKUMENTA... 2 1.2 PODRUČJE PRIMJENE... 2 2 OPĆA POLITIKA ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA... 2 3 TEMELJNA NAČELA... 2 4 SUSTAV ZAŠTITE

Више

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf.

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. Koncept virtualne učionice Okruženje za učenje, komunikaciju i suradnju Kontinuirani profesionalni

Више

Microsoft Word - TehmedGDPR.docx

Microsoft Word - TehmedGDPR.docx Izjava o obradi i zaštiti osobnih podataka (GDPR-friendly) Opće odredbe U postupku obrade osobnih podataka i zaštite pojedinaca u pogledu obrade osobnih podataka i pravila povezana sa slobodnim kretanjem

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation IZBOR SREDNJE ŠKOLE/ZANIMANJA, OŠ Dragutina Tadijanovića, Zagreb, 2.lipnja 2016. Edita Bosnar, prof. pedagogije Orest Graljuk, prof informatike i talijanskog jezika i književnosti Zakonodavni okvir Zakon

Више

Recuva CERT.hr-PUBDOC

Recuva CERT.hr-PUBDOC Recuva CERT.hr-PUBDOC-2019-5-379 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA RECUVA... 4 3 KORIŠTENJE ALATA RECUVA... 7 4 ZAKLJUČAK... 13 Ovaj dokument izradio je Laboratorij za sustave i signale Zavoda za

Више

#SurfajSigurnije na društvenim mrežama

#SurfajSigurnije na društvenim mrežama na društvenim mrežama 2 SIGURNOST DRUŠTVENIH MREŽA Društvene mreže su neodvojivi dio današnjeg interneta i putem njih se odvijaju novi oblici privatne i poslovne komunikacije. S jedne strane pojednostavljuju

Више

OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC

OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC-2019-6-381 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA USLUGE OPENDNS FAMILY SHIELD... 5 2.1 KONFIGURACIJA NA OPERACIJSKOM SUSTAVU WINDOWS 10... 5 2.2 KONFIGURACIJA NA KUĆNOM/UREDSKOM

Више

Čakovec – eduroam grad i Google Apps

Čakovec – eduroam grad i Google Apps Iskustva u korištenju sustava AAI@EduHr i eduroam Mihael Kukec, prodekan za nastavu Željko Hrebak, stručni suradnik za informatičke poslove Međimursko veleučilište u Čakovcu Međimursko veleučilište u Čakovcu

Више

U misiji izvrsnosti Opšti uslovi učestovanja u JUB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JUB Profi Club mobilne aplikacije 1. Učestvovanj

U misiji izvrsnosti Opšti uslovi učestovanja u JUB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JUB Profi Club mobilne aplikacije 1. Učestvovanj Opšti uslovi učestovanja u JUB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JUB Profi Club mobilne aplikacije 1. Učestvovanje u JUB Profi Club bonitetnom programu JUB Profi Club je bonitetni program,

Више

U Zagrebu, Priređivač nagradnog natječaja Go2Digital d.o.o., Radnička cesta 52, Zagreb, OIB: (u daljnjem tekstu: Priređivač), koj

U Zagrebu, Priređivač nagradnog natječaja Go2Digital d.o.o., Radnička cesta 52, Zagreb, OIB: (u daljnjem tekstu: Priređivač), koj U Zagrebu, 7.3.2019. Priređivač nagradnog natječaja Go2Digital d.o.o., Radnička cesta 52, Zagreb, OIB:81297941099 (u daljnjem tekstu: Priređivač), koji za Samsung Electronics Austria GmbH (u daljnjem tekstu:

Више

Microsoft Word - Pravilnik_o_kucnom_redu

Microsoft Word - Pravilnik_o_kucnom_redu Na temelju članka 170. Statuta Osnovne škole Vjenceslava Novaka Školski odbor na sjednici održanoj 7.travnja 2009.godine donio je PRAVILNIK KUĆNOM REDU I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Pravilnikom o kućnim redu

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation O platformi School Education Gateway Europska internetska platforma za školsko obrazovanje MJESTO NA KOJEM SE MOGU PRONAĆI EUROPSKA POLITIKA I PRAKSA ŠKOLSKOG OBRAZOVANJA O platformi Predstavljena na 23

Више

UPISI U 1. RAZRED SREDNJE ŠKOLE

UPISI U 1. RAZRED  SREDNJE ŠKOLE Predavanje o E upisima za roditelje učenika 8.-ih razreda Pripremila: Lea Liović, pedagoginja 4. svibnja 2017. godine Dokumenti: -Od 2015. godine: Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata

Више

UVJETI KORIŠTENJA INTERNETSKE STRANICE Korisnik posjetom web stranicama potvrđuje da je pročitao i da u cijelosti prihvaća o

UVJETI KORIŠTENJA INTERNETSKE STRANICE   Korisnik posjetom   web stranicama potvrđuje da je pročitao i da u cijelosti prihvaća o UVJETI KORIŠTENJA INTERNETSKE STRANICE WWW.TELE2.HR Korisnik posjetom www.tele2.hr web stranicama potvrđuje da je pročitao i da u cijelosti prihvaća ove Uvjete korištenja web stranice www.tele2.hr (dalje

Више

Korice copy

Korice copy Sadržaj Softver... 2 Softveri za zaštitu... 2 Važnost podešavanja i ažuriranja operativnog sistema i aplikacija... 2 Korištenje korisničkog računa sa smanjenim privilegijama (limited user account)... 2

Више

OpenVPN GUI CERT.hr-PUBDOC

OpenVPN GUI CERT.hr-PUBDOC OpenVPN GUI CERT.hr-PUBDOC-2019-7-384 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA OPENVPN GUI... 5 3 KORIŠTENJE ALATA OPENVPN GUI... 17 4 ZAKLJUČAK... 27 Ovaj dokument izradio je Laboratorij za sustave i signale

Више

E-RAČUN ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE E-RAČUNA JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO...

E-RAČUN ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE E-RAČUNA JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO... ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE A JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO... 2 ZA POSLOVNE SUBJEKTE Servis e-račun je internetski servis za elektroničku razmjenu računa između poslovnih subjekata (dobavljača

Више

UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE

UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE Redovni učenici se upisuju u prvi razred srednje škole nakon završene osnovne škole NISPUSŠ - NACIONALNI INFORMACIJSKI SUSTAV PRIJAVA I UPISA U SREDNJE ŠKOLE WWW.UPISI.HR 4

Више

Izvršavanje pitanja

Izvršavanje pitanja U ovom ćeš dijelu upitnika odgovarati na pitanja o različitim aspektima vezanima uz digitalne medije i digitalne uređaje u koje se ubrajaju računala, laptopi, notebook računala, pametni telefoni, tableti,

Више

U Opšti uslovi učestvovanja u JUB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JUB Profi Club mobilne aplikacije 1. Učestvovanje u JUB Profi Clu

U Opšti uslovi učestvovanja u JUB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JUB Profi Club mobilne aplikacije 1. Učestvovanje u JUB Profi Clu Opšti uslovi učestvovanja u JB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JB Profi Club mobilne aplikacije 1. čestvovanje u JB Profi Club bonitetnom programu JB Profi Club je bonitetni program,

Више

KLASA: /19-01/05 URBROJ: Rijeka, Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44.

KLASA: /19-01/05 URBROJ: Rijeka, Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44. KLASA: 003-06/19-01/05 URBROJ: 2170-56-08-19- Rijeka, 4.04.2019. Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44. sjednici održanoj dana 4. travnja 2019., donosi Z A

Више

Microsoft Word - 13-Mreze.doc

Microsoft Word - 13-Mreze.doc MREŽE RAČUNALA Mreža (engl. network) skup (sustav) povezanih računala i njihovih perifernih uređaja koji omogućava brzu razmjenu podataka među njima neovisno o njihovoj udaljenosti te zajedničku upotrebu

Више

Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavn

Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavn Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavnim bazama Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu

Више

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc Uputa za pripremu računala za rad s Fininim potpisnim modulom Zagreb, lipanj 2019. Sadržaj: 1. UVOD... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 3 3. TEHNIČKI PREDUVJETI KORIŠTENJA... 3 4. PODEŠAVANJE INTERNET PREGLEDNIKA

Више

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA VLADA REPUBLIKE HRVATSKE 3402 Na temelju članka 30. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 101/98, 15/2000, 117/2001, 199/2003, 30/2004 i 77/2009), Vlada Republike Hrvatske

Више

VELEUČILIŠTE U BJELOVARU Upute za postavljanje Gmail računa Lipanj, 2018

VELEUČILIŠTE U BJELOVARU Upute za postavljanje Gmail računa Lipanj, 2018 VELEUČILIŠTE U BJELOVARU Upute za postavljanje Gmail računa Lipanj, 2018 Veleučilište u Bjelovaru seli svoje uredsko poslovanje na Google G Suite uslugu. Radi se o servisu u oblaku koji koji nudi mogućnosti

Више

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc Analiza Qchain programskog paketa CCERT-PUBDOC-2003-02-04 Sigurnosni problemi u računalnim programima i operativnim sustavima područje je na kojem CARNet CERT kontinuirano radi. Rezultat toga rada ovaj

Више

Slajd 1

Slajd 1 Upisi u srednju školu Jasna Soldo, stručni suradnik pedagog OŠ Špansko Oranice, 27.svibnja 2019. Postupak kod prve prijave u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole od 27. svibnja

Више

BIOTER d.o.o., BIOTER KONTROLA Križevačka ulica 30, HR Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlas

BIOTER d.o.o., BIOTER KONTROLA Križevačka ulica 30, HR Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlas Križevačka ulica 30, HR-48000 Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlasništvo tvrtke BIOTERd.o.o. Zabranjeno je svako neovlašteno umnožavanje bez odobrenja

Више

LISTOPAD DRUGO IZDANJE ZAŠTITITE PRIVATNOST NA FACEBOOKU Saznajte o opasnostima kojima se izlažete prilikom postavljanja osobnih podataka i sadr

LISTOPAD DRUGO IZDANJE ZAŠTITITE PRIVATNOST NA FACEBOOKU Saznajte o opasnostima kojima se izlažete prilikom postavljanja osobnih podataka i sadr LISTOPAD 2014. DRUGO IZDANJE ZAŠTITITE PRIVATNOST NA FACEBOOKU Saznajte o opasnostima kojima se izlažete prilikom postavljanja osobnih podataka i sadržaja na najpopularniju društvenu mrežu te kako podesiti

Више

Slajd 1

Slajd 1 UPISI U SREDNJE ŠKOLE Za školsku godinu 2019./2020. Osnovna škola Lučac PEDAGOGINJA: Ana Šabić UPISI U SREDNJE ŠKOLE Učenici se prijavljuju i upisuju putem mrežne Stranice Nacionalnog informacijskog sustava

Више

Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Zagreb, Bolnička 60a ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postup

Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Zagreb, Bolnička 60a ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postup Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Zagreb, Bolnička 60a ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i

Више

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU KŠC "SV. FRANJO" TUZLA JU OSNOVNA ŠKOLA "SVETI FRANJO" Klosterska 10, Tuzla, BiH Tel.: ; Fax:

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU KŠC SV. FRANJO TUZLA JU OSNOVNA ŠKOLA SVETI FRANJO Klosterska 10, Tuzla, BiH Tel.: ; Fax: SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU KŠC "SV. FRANJO" TUZLA JU OSNOVNA ŠKOLA "SVETI FRANJO" Klosterska 10, 75000 Tuzla, BiH Tel.: ++ 387 35 300 817; Fax: ++387 35 300 842 E-mail: tajnistvo.os@ksc-tuzla.edu.ba

Више

UPISI U 1. RAZRED SREDNJE ŠKOLE

UPISI U 1. RAZRED  SREDNJE ŠKOLE Predavanje o E upisima za roditelje učenika 8.-ih razreda Pripremila: Lea Liović, pedagoginja 14. svibnja 2015. godine Dokumenti: - Prvi puta umjesto Odluke izlazi: Pravilnik o elementima i kriterijima

Више

Slajd 1

Slajd 1 (Nacionalni centar) (NISvPU) ured) (Središnji prijavni Završetak gimnazije Položiti obavezne ispite Hrvatski jezik Matematika Strani jezik Upis na fakultet Položiti određene izborne ispite, ako se traže

Више

Diapositiva 1

Diapositiva 1 Gdje se mogu provjeriti uvjeti i detalji o postupku za upis učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2016./2017.? Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u 1. razred

Више

Upis u srednju školu 13-14

Upis u srednju školu 13-14 UPIS U SREDNJU ŠKOLU 13-14 OŠ Vela Luka, siječanj, 2013. Sustav srednjih škola osnovna škola. Gimnazije Umjetničke Četverogodišnje strukovne Trogodišnje strukovne OSTALE Tehničke Industrijske, Opća, Matematička

Више

OSNOVNA ŠKOLA SESVETE I. G. KOVAČIĆA SESVETE ELEMENTI I KRITERIJI VREDNOVANJA VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i

OSNOVNA ŠKOLA SESVETE I. G. KOVAČIĆA SESVETE ELEMENTI I KRITERIJI VREDNOVANJA VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i OSNOVNA ŠKOLA SESVETE I. G. KOVAČIĆA 19 10360 SESVETE ELEMENTI I KRITERIJI VREDNOVANJA VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj

Више

Na temelju članka 7

Na temelju članka 7 Na temelju članka 7.st.1.t.3. i članka 37. Statuta Srednje škole Gračac u Gračac i uz pribavljeno mišljenje Nastavničkog vijeća, Školski odbor Srednje škole Gračac je na sjednici održanoj 26. ožujka 2015.

Више

Microsoft PowerPoint - 2_Prijave_NISpVU_ispiti_studiji_WEB.pptx

Microsoft PowerPoint - 2_Prijave_NISpVU_ispiti_studiji_WEB.pptx Srednja škola Mate Blažine Labin Državna matura 2012./2013. - rad u aplikaciji NISpVU Ispitna koordinatorica:čeda Perko, dipl.ing. studeni 2012. Uvod Pristupanje NISpVU Pregled: Prijava ispita državne

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Digitalno gospodarstvo diplomski studij smjera Management, 2. semestar izborni kolegij, 45h, 5 ECTS Nositelj: Prof.dr.sc. Marijana Zekić-Sušac Kontakt: marijana@efos.hr, Termini osobnih konzultacija objavljeni

Више

Funkcionalna specifikacija za provođenje elektroničkog glasovanja

Funkcionalna specifikacija za provođenje elektroničkog glasovanja 1/19 Stranica 1 2/19 Sadržaj 1. Lista skraćenica... 3 2.... 4 2.1 Pristup glasačkoj aplikaciji... 4 2.1.1 Prava pristupa... 4 2.1.2 Pristup uvodnom ekranu sustava evote... 5 2.1.3 Informacije o sustavu

Више

Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike

Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike 1. Uvod Ova uputa namijenjena je korisnicima koji se žele registrirati kao prvi kupci na Portalu gospodarskog

Више

MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU U ŠK. GODINI 2018./2019. Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije

MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU U ŠK. GODINI 2018./2019. Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU UVOD Tema: PROMOCIJA WORLDSKILLS CROTIA STRUKOVNIH NATJECANJA I SMOTRI Vrsta rada: PROMOTIVNI/AFIRMACIJSKI PLAKAT na zadanu temu Afirmativnim plakatom na temu

Више

INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG

INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG INTEGIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu Ul. Hrvatske

Више

OSNOVNA ŠKOLA DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA METKOVIĆ, ALOJZIJA STEPINCA 2 ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA 1. UVOD U skladu s navedenim

OSNOVNA ŠKOLA DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA METKOVIĆ, ALOJZIJA STEPINCA 2 ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA 1. UVOD U skladu s navedenim OSNOVNA ŠKOLA DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA METKOVIĆ, ALOJZIJA STEPINCA 2 1. UVOD U skladu s navedenim Pravilnikom ističemo sljedeće: 1. Vrjednovanje vladanja učenika obuhvaća sustavno prikupljanje podataka

Више

Škola za cestovni promet Trg J.F.Kennedya Zagreb Poziv za dostavu ponude 1. OPĆI PODACI Naručitelj: Škola za cestovni promet, Zagreb, Tr

Škola za cestovni promet Trg J.F.Kennedya Zagreb Poziv za dostavu ponude 1. OPĆI PODACI Naručitelj: Škola za cestovni promet, Zagreb, Tr Škola za cestovni promet Trg J.F.Kennedya 8 10000 Zagreb Poziv za dostavu ponude 1. OPĆI PODACI Naručitelj: Škola za cestovni promet, 10000 Zagreb, Trg J.F.Kennedya 8, OIB 63422210966 Kontakt osoba : Zoran

Више

Merlin: Priručnik za institucijske administratore Srce Centar za e-učenje (CEU) Sadržaj: 1. Otvaranje novog e-kolegija Otvaranje više e-kole

Merlin: Priručnik za institucijske administratore Srce Centar za e-učenje (CEU) Sadržaj: 1. Otvaranje novog e-kolegija Otvaranje više e-kole Sadržaj: 1. Otvaranje novog e-kolegija... 3 1.1. Otvaranje više e-kolegija obrazac... 3 1.2. Otvaranje više e-kolegija - ISVU... 3 1.3. Otvaranje pojedinačnih e-kolegija... 5 2. Otvaranje e-kolegija Zbornica

Више

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god /2015.?

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god /2015.? NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god. 2014./2015.? U svakome upisnom roku kandidat se može prijaviti

Више

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx На основу чл. 41, 47. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), ) и члана 39. Статута Горан Ковачић школски одбор Основне

Више

Temeljem članka 24. Zakona o informacijskoj sigurnosti (NN RH 79/07) te članka 43. Statuta Grada Čakovca (Sl. gl. Grada Čakovca broj 9/09) i članka 8.

Temeljem članka 24. Zakona o informacijskoj sigurnosti (NN RH 79/07) te članka 43. Statuta Grada Čakovca (Sl. gl. Grada Čakovca broj 9/09) i članka 8. Temeljem članka 24. Zakona o informacijskoj sigurnosti (NN RH 79/07) te članka 43. Statuta Grada Čakovca (Sl. gl. Grada Čakovca broj 9/09) i članka 8. Poslovnika gradonačelnikovog stručnog kolegija (Sl.

Више

Page 1 of 5 1927 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI Proglašavam Zakon

Више

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios www.driveangel.ba Primanje SMS poruke Početak instalacije DriveAngela na Vaš mobilni uređaj započinje primanjem SMS poruke u kojoj

Више

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Prva gimnazija Varaždin, Petra Preradovića 14;

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Prva gimnazija Varaždin, Petra Preradovića 14; NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Prva gimnazija Varaždin, Petra Preradovića 14; www.gimnazija-varazdin.hr; centrala: 042/302-122; tajništvo: 042/302-121;

Више

SPECIFIKACIJA TARIFNOG PAKETA URED ZA VAN 5000 ZA PRETPLATNIKE HRVATSKOG TELEKOMA D.D. U POKRETNOJ ELEKTRONIČKOJ KOMUNIKACIJSKOJ MREŽI 1. Potpisom odg

SPECIFIKACIJA TARIFNOG PAKETA URED ZA VAN 5000 ZA PRETPLATNIKE HRVATSKOG TELEKOMA D.D. U POKRETNOJ ELEKTRONIČKOJ KOMUNIKACIJSKOJ MREŽI 1. Potpisom odg SPECIFIKACIJA TARIFNOG PAKETA URED ZA VAN 5000 ZA PRETPLATNIKE HRVATSKOG TELEKOMA D.D. U POKRETNOJ ELEKTRONIČKOJ KOMUNIKACIJSKOJ MREŽI 1. Potpisom odgovarajućeg zahtjeva poslovni korisnik Hrvatskog Telekoma

Више

22C

22C VELEUČILIŠTE U POŽEGI PRAVILNIK O ANKETIRANJU U SVRHU VREDNOVANJA NASTAVNIKA I KOLEGIJA OD STRANE STUDENATA NA VELEUČILIŠTU U POŽEGI Požega, 2017. Na temelju čl. 101. Statuta Veleučilišta u Požegi, STRUČNO

Више