EKONOMSKA ŠKOLA PULA Kovačićeva 3,52100 PULA PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE EKONOMSKE ŠKOLE PULA

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "EKONOMSKA ŠKOLA PULA Kovačićeva 3,52100 PULA PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE EKONOMSKE ŠKOLE PULA"

Транскрипт

1 EKONOMSKA ŠKOLA PULA Kovačićeva 3,52100 PULA PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE EKONOMSKE ŠKOLE PULA Pula, siječanj 2019.

2 Na temelju članka 63. Statuta Ekonomske škole Pula, Školski odbor na 30. sjednici održanoj godine donosi PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE EKONOMSKE ŠKOLE PULA Uvodne odredbe Članak 1. S obzirom na sve veću sustavnu upotrebu informacijsko-komunikacijske tehnologije u školama, potrebno je voditi računa o prijetnjama informacijskom sadržaju i IKT infrastrukturi koje mogu rezultirati različitim oblicima štete informacijskom sustavu škole ( npr. gubitak informacija, nemogućnost pristupa resursima i informacijskom sadržaju, uništenje opreme i sl.). Zbog toga je potrebno veliku pozornost posvetiti sigurnom i odgovornom korištenju IKT-a, a što je moguće postići definiranjem sigurne politike škole. Svrha Pravilnika o sigurnoj i odgovornoj upotrebi informacijsko-komunikacijske tehnologije Ekonomske škole Pula je: - Unaprjeđenje sigurnosti školske informatičke opreme i mreže - Jasno i nedvosmisleno određivanje načina prihvatljivog i dopuštenog korištenja IKT resursa škole - Zaštita informacijskog sadržaja i opreme - Promoviranje sustava i usluga najprikladnijih učenicima - Poticanje aktivnog sudjelovanja učenika u radu s IKT-om promovirajući sigurno, odgovorno i učinkovito korištenje digitalnih tehnologija - Propisivanje sankcija u slučaju kršenja odredaba Pravilnika Članak 2. Ovaj Pravilnik primjenjuje se na sve korisnike IKT infrastrukture Škole (učenike, nastavnike, stručne suradnike i ostale zaposlenike). Svi učenici moraju se pridržavati uputa nastavnika, a kojima je cilj unapređenje sigurnosti školske informatičke opreme i mrežeu. Svi školski djelatnici moraju se pridržavati uputa koje im može dati školski administrator sustava ili neka druga ovlaštena osoba radi unapređenja sigurnosti školske informatičke opreme i mreže.

3 Osnovne sigurnosne odredbe Članak 3. Korisnici IKT infrastrukture su učenici, nastavnici te ostali djelatnici škole. Materijalni resursi u školi su: - računalna mreža - računalna oprema (računala, laptopi, tableti) Škola koristi brojne službene aplikacije u svrhu prikupljanja, obrade i slanja podataka te su navedene informacije povjerljive. Zaposlenici zaduženi za unos podataka obvezni su čuvati povjerljive informacije te iste ne smiju prosljeđivati neovlaštenim osobama. To se odnosi na pristup podatcima: e-dnevnika, e-matice, računovodstvenih, administrativnih te drugih mrežnih aplikacija i programa koji sadrže osobne podatke zaposlenika ili učenika. Članak 4. Školska oprema treba se čuvati i koristiti pažljivo. Članak 5. U poslovanju Škole razlikujemo sljedeće vrste informacija: - javne - povjerljive Javne su one informacije koje su vezane uz djelatnost Škole i čija je javna dostupnost u interesu Škole (kontakt podaci Škole, promidžbeni materijali, internetske stranice Škole, informacije koje je Škola u skladu sa zakonom dužna objavljivati i sl.). Povjerljive informacije su osobni podaci djelatnika, učenika (npr. kontakt podaci osobe, fotografije osobe,...), podaci iz evidencija koje vodi Škola (e-dnevnik, e- Matica, matične 4 knjige, ) te informacije koje se smatraju poslovnom tajnom. Svi zaposlenici škole dužni su pridržavati se odredba Uredbe (EU) 2016/679 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka), te zakonskih i podzakonskih propisa kojima je regulirana zaštita osobnih podataka. Tuđi osobni podaci mogu se koristiti isključivo uz prethodno odobrenje.

4 Članak 6. Škola primjenjuje sljedeće sigurnosne mjere zaštite: - na svakom računalu postoji lozinka za pristup - sva računala imaju instaliran antivirusni program - na svim računalima uključen je vatrozid - na uredskim računalima se redovito radi sigurnosna kopija podataka Sigurnosne mjere navedene u stavku 1. ovog Pravilnika implementiraju se instalacijom na svako računalo u školi. Članak 7. Zaposlenici su dužni koristiti službenu adresu ime.prezime@skole.hr u službenoj komunikaciji s nadležnim tijelima i drugim institucijama iz sustava znanosti i obrazovanja te za sve edukativne svrhe (e-matica, e-dnevnik i sl.). Članak 8. Nastavnicima i drugim djelatnicima škole strogo je zabranjeno davati učenicima i drugim korisnicima vlastite zaporke i digitalne identitete. Svi djelatnici škole moraju potpisati izjavu o tajnosti podataka te da se moraju pridržavati etičkih načela pri korištenju IKT-a. Ozbiljniji incidenti prijavljuju se CARNetovoj službi (CERT), preko obrasca na mrežnoj stranici Školska IKT oprema i održavanje Članak 9. Škola ima računalnu mrežu koja se sastoji od: - žične ( CARNet-ova infrastruktura) - bežične (infrastruktura Microsofta i CARNet-a O računalnoj mreži brine CARNet-ova služba za odgojne i obrazovne ustanove u Istarskoj županiji.

5 Članak 10. Računalna oprema sastoji se od računala, laptopa i tableta. Za održavanje računala odgovorni su voditelji kabineta (specijaliziranih učionica) u kojima se računala nalaze. Članak 11. U školi postoji 10 bežičnih pristupnih točaka koje su smještene na hodnicima škole (u prizemlju i na katu). Stolna računala u učionicama, specijaliziranim učionicama, knjižnici te uredima spojena su žičnom vezom na glavni CARNet-ov router. Članak 12. Sva računala u Školi posjeduju operativni sustav Windows 7 s instaliranim Office alatima. Tableti koje koriste nastavnici posjeduju operativni sustav Android. Na računalima postoji dvostruka mogućnost prijave kao: - korisnik (ucenik) - administrator (nastavnik) Na svim računalima postavljeno je da kod prijave u operativni sustav koriste zaporku, a učenici nemaju administratorska prava. Za instalaciju računalnih programa na računalima zaduženi su voditelji kabineta (specijaliziranih učionica). Reguliranje pristupa IKT opremi Članak 13. Računalnoj mreži mogu pristupiti učenici, nastavnici te ostali djelatnici škole. Pristup bežičnoj računalnoj mreži je zaštićen na način da se korisnik spaja na bežičnu mrežu koristeći AAI@EduHr identitet (ime.prezime@skole.hr). Računala se štite zaporkama, antivirusnim programima, vatrozidom, redovitim ažuriranjem.

6 Članak 14. Zaposlenici i učenici koji koriste informatičku opremu moraju se pridržavati navedenih odredbi: - učionice moraju ostaviti uvijek na kraju onako kako su je zatekli, - računala se obavezno moraju ugasiti nakon uporabe, - u slučaju kvara računala obavijestiti voditelja kabineta, - radna mjesta moraju ostati čista i uredna Za računala u informatičkoj učionici zadužen je voditelj informatičkog kabineta te brine o održavanju računalne opreme koja se nalazi u navedenom kabinetu. Članak 15. Nisu svi sadržaji na Internetu primjereni za učenike ili nastavu te sui z tog razloga određeni sadržaji nedostupni učenicima (filtrirani). Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja sve osnovne i srednje škole spojene su na CARNetovu mrežu i automatski su uključene u sustav filtriranja nepoćudnih sadržaja. Učenici su upoznati s informacijama o sustavu, odnosno da je sustav podešen tako da filtrira nepoćudan sadržaj te im se to posebno naglašava i o istome se educiraju. Sigurnosna mjera filtriranja postavljena je radi sigurnosti učenika te je zabranjeno zaobilaženje bilo kojih sigurnosnih postavki računalne opreme. Sigurnost korisnika Članak 16. U Školi je potrebna neprekidna edukacija učenika, nastavnika i ostalih djelatnika da bi se mogao održati korak u korištenju IKT-a, kao i s nadolazećim prijetnjama u računalnoj sigurnosti. Prilkom korištenja računala i programi koji zahtjevaju prijavu lozinkom, potrebno je voditi računa da se kod prijave ne otkriju podaci o prijavi, te da se po završetku rada na računalu korisnici odjave iz svog korisničkog računa. Članak 17. Korisnici su dužni posebno voditi računa o svojem elektroničkom identitetu koji su dobili iz sustava AAI@edu. Početkom školovanja u Školi svi učenici dobivaju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr. U slučaju gubitka korisničke oznake ili zaporke, odnosno u slučaju da mu je zaključan elektronički identitet, učenik se treba javiti administratoru imenika.

7 Kada učenik prelazi u Školu iz druge škole, njegov elektronički identitet se prenosi. Minimalno jednom godišnje (početkom školske godine) potrebno je revidirati elektroničke identitete učenika. Nakon isteka učeničkog statusa i prestanka potrebe za posjedovanjem elektroničkog identiteta učenika, identitet je potrebno zatvoriti. Članak 18. Pri zapošljavanju novog djelatnika, administrator imenika dodjeljuje mu elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr, a pri prestanku radnog odnosa, identitet je potrebno zatvoriti. Ponašanje na internetu Članak 19. Korisnici školskih računala odgovorni su za svoje ponašanje u virtualnom svijetu te se prema drugim korisnicima moraju ponašati pristojno, ne vrijeđati ih, niti objavljivati neprimjerene sadržaje. Članak 20. Škola će korisnike upoznati s pravilima poželjnog ponašanja na internetu- Netiquette ( objavljivanjem navedenih pravila u specijaliziranim učionicama te na mrežnoj stranici škole. Razrednici su dužni na satovima razredne zajednice kontinuirano educirati učenike o osnovnim pravilima ponašanja u virtualnom svijetu ( ne otkrivati osobne podatke, svoju adresu, ime škole, telefonske brojeve i slično preko interneta na servisima poput Facebooka, Twitera i sl. društvenih mreža). Članak 21. Uz Pravila lijepog ponašanja na internet, potrebno je pridržavati se i sljedećih naputaka sigurnog ponašanja na internetu, kao što su: - Osobne informacije na internetu se nikad ne smiju odavati, - Zaporka je tajna i nikad se ne smije nikome reći, - Ne odgovarajte na zlonamjerne ili prijeteće poruke, - Treba pomoći prijateljima koji su zlostavljani preko interneta tako da se to ne prikriva i da se odmah obavijeste odrasle osobe (roditelji, razrednici, stručni suradnici) - Provjeriti je li Facebook profil skriven za osobe koji nam nisu prijatelji. Treba biti kritičan prema ljudima koji se primaju za prijatelje, - Potrebno je biti oprezan s izborom fotografija koje se objavljuju na Facebooku, - Treba provjeriti postoji li neka mrežna stranica o nama te koje informacije sadrži (treba upisati svoje ime i prezime u Google).

8 Autorsko pravo Članak 22. Autorska prava na online dokumentima najčešće se definiraju s tzv. Creative Commons (CC) licencama (vidite: Creative Commons licence jesu skup autorsko-pravnih licenci pravovaljanih u čitavom svijetu. Svaka od licenci pomaže autorima da zadrže svoja autorska prava, a drugima dopuste da umnožavaju, distribuiraju i na neke druge načine koriste njihova djela, barem u nekomercijalne svrhe. Svaka Creative Commons licenca osigurava davateljima licence i da ih se prizna i označi kao autore djela. Zaposlenici i učenici potiču se da potpisuju materijale koji su sami izradili koristeći neku licencu te da poštuju tuđe radove. Nipošto tuđe radove ne smiju predstavljati kao svoje, preuzimati zasluge za tuđe radove, niti je dozvoljeno primati tuđe radove s Interneta. Korištenje tuđih radova s Interneta mora biti citirano, obavezno navodeći autora korištenih materijala te izvor informacije (poveznica i datum preuzimanja). Računalni programi su također zaštićeni zakonom kao jezična djela. Najčešće su zaštićeni samo izvorni programi no ne i ideje na kojima se oni zasnivaju. U to su uključeni naravno i online programi, odnosno aplikacije. Kod mrežnih mjesta moguće je posebno zaštititi samo objavljeni sadržaj, a moguće je zaštititi i elemente koji se odnose na samo mrežno mjesto i djelo su dizajnera i/ili tvrtke/osobe koja je izradila samo mrežno mjesto. Dijeljenje datoteka Članak 23. Prednost digitalnog sadržaja je da se ne uništava ili mu se ne umanjuje kvaliteta s brojem kopiranja. Ipak, baš zbog tog vida potrebno je biti vrlo oprezan s korištenjem digitalnih materijala, a još više s njihovim dijeljenjem. Naime, dijeljenje datoteka, samo po sebi, nije nelegalno. U slučaju da je datoteka proizvod pojedinca, pojedinac je može bez problema podijeliti s drugima na različite načine. Pritom je, dakako, uputno zaštititi djelo nekom vrstom prikladne licence. Primjer nelegalnog dijeljenja datoteke jeste kopiranje ili preuzimanje autorski zaštićenog materijala poput e-knjige, glazbe ili pak videosadržaja. Mnogi online servisi danas omogućuju preuzimanje glazbenih albuma, pjesama, videosadržaja ili pak e-knjiga na nelegalan način. Primjer su klijenti (npr. Torrent) koji omogućuju dijeljenje sadržaja između računala pa se tako dijele najčešće nelegalno nabavljeni videosadržaji te glazbeni sadržaji, ključevi za korištenje različitih aplikacija i drugi digitalni sadržaji koji su zaštićeni autorskim pravima, gdje je izričito zabranjeno daljnje distribuiranje i umnožavanje bez dozvole autora ili bez plaćanja naknade. Postoje i različiti oblici mrežnog servisa koji omogućuju registraciju korisnika za vrlo

9 nisku mjesečnu pretplatu te nude preuzimanje gotovo neograničene količine digitalnog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, no to je također nelegalno. Internetsko nasilje Članak 24. Internetsko nasilje se općenito može definirati kao namjerno i opetovano nanošenje štete korištenjem računala, mobitela i drugih elektroničkih uređaja. Postoje različiti oblici internetskog zlostavljanja: - nastavljanja slanja e-pošte usprkos tome što netko više ne želi komunicirati s pošiljateljem - otkrivanje osobnih podataka žrtve na mrežnim stranicama ili forumima - lažno predstavljanje žrtve na internetu - slanje prijetećih poruka žrtvi koristeći različite internetske servise (poput Facebooka, Skypea, a i drugih servisa za komunikaciju) - postavljanje internetske ankete o žrtvi - slanje virusa na ili mobitel - slanje uznemirujućih fotografija putem a, mms-a ili drugih komunikacijskih alata. Člank 25. Nasilje u školama postao je sve veći problem tijekom nekoliko posljednjih godina, a budući da sve više djece koristi Internet i mobilne telefone za komuniciranje, internetsko nasilje cyberbullying postalo je velik problem. Škola će, prilikom rješavanja problema internetskog zlostavljanja, koristiti sve raspoložive oblike individualne i grupne pomoći i podrške. U težim slučajevima zlostavljanja koji uključuju ozbiljne prijetnje prema drugim učenicima, a rezultiraju time da žrtva više ne želi ići u školu ili pak ako se nasilje nastavi unatoč prethodno poduzetim mjerama savjetovanja, pomoći i podrške, potrebno je izreći pedagošku mjeru sukladno važećim zakonima i podzakonskim aktima. Svi oblici nasilničkog ponašanja u Školi nedopušteni su i bit će sankcionirani sukladno važećim zakonima, podzakonskim aktima te protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima. Edukacija o neprihvatljivom ponašanju provode se na satovima razredne zajednice te satovima na kojima se koristi tehnologija (informatika), te su pravila o prihvatljivom ponašanju i korištenju tehnologije vidljiva i u prostorijama Škole te na mrežnoj stranici škole.

10 Škola će: - Podučiti učenike i zaposlenike o mogućim oblicima internetskog nasilja i o tome kako prepoznati internetsko nasilje, - Jasno istaknuti prihvatljiva pravila ponašanja te učenike i zaposlenike kontinuirano educirati, - Obilježavati Dane sigurnog korištenja Interneta i suzbijanja nasilja kroz kreativne radove. Korištenje mobilnih telefona Članak 26. Učenici mogu koristiti mobitele za vrijeme nastave kao nastavno pomagalo/sredstvo u dogovoru s predmetnim nastavnikom. Svaka upotreba tehnologije u učionici mora imati unaprijed zadanu svrhu koja opravdava korištenje tehnologije. Ukoliko učenik koristi mobitel za vrijeme nastave suprotno stavku 1. ovog članka, postupit će se sukladno važećem Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera. Članak 27. Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave na oglasnoj ploči. KLASA: /19-01/3 URBROJ: / Pula, Predsjednica školskog odbora Lorena Žufić, prof. Pravilnik je objavljen na oglasnoj ploči dana godine i stupa na snagu godine. Ravnatelj Petko Radulović, dipl.oec.

SIGURNA I ODGOVORNA UPOTREBA IKT-A U ŠKOLI - Prijedlog sadržaja dokumenta Uvod Koncept digitalne zrelosti škola postaje sve više značajan zbog vrlo br

SIGURNA I ODGOVORNA UPOTREBA IKT-A U ŠKOLI - Prijedlog sadržaja dokumenta Uvod Koncept digitalne zrelosti škola postaje sve više značajan zbog vrlo br SIGURNA I ODGOVORNA UPOTREBA IKT-A U ŠKOLI - Prijedlog sadržaja dokumenta Uvod Koncept digitalne zrelosti škola postaje sve više značajan zbog vrlo brzog razvoja i sve veće važnosti informacijsko-komunikacijskih

Више

OŠ VIKTORA CARA EMINA, LOVRAN ŠKOLSKI ODBOR KLASA:003-06/18-01/02 URBROJ: PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KO

OŠ VIKTORA CARA EMINA, LOVRAN ŠKOLSKI ODBOR KLASA:003-06/18-01/02 URBROJ: PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KO OŠ VIKTORA CARA EMINA, LOVRAN ŠKOLSKI ODBOR KLASA:003-06/18-01/02 URBROJ: 2156-26-01-18-04 PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE VIKTORA CARA

Више

OSNOVNA ŠKOLA ĐURO ESTER KOPRIVNICA TRG SLOBODE 5 KOPRIVNICA PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNO

OSNOVNA ŠKOLA ĐURO ESTER KOPRIVNICA TRG SLOBODE 5 KOPRIVNICA PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNO OSNOVNA ŠKOLA ĐURO ESTER KOPRIVNICA TRG SLOBODE 5 KOPRIVNICA PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO- KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE ĐURO ESTER KOPRIVNICA Koprivnica, 2018. Na

Више

OSNOVNA ŠKOLA DORE PEJAČEVIĆ N A Š I C E Pravilnik o sigurnoj i odgovornoj upotrebi informacijsko-komunikacijske tehnologije travanj

OSNOVNA ŠKOLA DORE PEJAČEVIĆ N A Š I C E Pravilnik o sigurnoj i odgovornoj upotrebi informacijsko-komunikacijske tehnologije travanj OSNOVNA ŠKOLA DORE PEJAČEVIĆ N A Š I C E Pravilnik o sigurnoj i odgovornoj upotrebi informacijsko-komunikacijske tehnologije travanj 2018. 1 Na temelju članka 51. Statuta Osnovne škole Dore Pejačević Našice,

Више

Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica "E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije" Trajanje: 5 sati Polaznici radio

Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije Trajanje: 5 sati Polaznici radio Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica "E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije" Polaznici radionice: Nastavnici predmeta matematika, fizika, biologija i kemija, stručni

Више

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju

Више

Microsoft PowerPoint - ICT Edu_Varazdin 2011 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ICT Edu_Varazdin 2011 [Compatibility Mode] ICT Edu Renata Ivanković voditeljica posebnih obrazovnih programa, CARNet Varaždin, 14. veljače 2011. voditeljica projekta ICT Edu Nositelj projekta i suradnici Nositelj projekta: Hrvatska akademska i

Више

Osnovna škola Izidora Kršnjavoga Kršnjavoga 2 Zagreb PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE

Osnovna škola Izidora Kršnjavoga Kršnjavoga 2 Zagreb PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE Osnovna škola Izidora Kršnjavoga Kršnjavoga 2 Zagreb PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE IZIDORA KRŠNJAVOGA Zagreb, ožujak 2018. Na temelju

Више

DJEČJI VRTIĆ IVANIĆ GRAD

DJEČJI VRTIĆ IVANIĆ GRAD REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD LABIN Gradonačelnik Klasa: 008-01/18-01/4 Urbroj: 2144/01-01-18-3 Labin, 17. rujna 2018. Na temelju Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (NN

Више

Osnovna škola Mijat Stojanović Babina Greda Vladimira Nazora 1 Babina Greda KLASA: / URBROJ: PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOV

Osnovna škola Mijat Stojanović Babina Greda Vladimira Nazora 1 Babina Greda KLASA: / URBROJ: PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOV Osnovna škola Mijat Stojanović Babina Greda Vladimira Nazora 1 Babina Greda KLASA: 003-06/17-01-1 URBROJ:2188-17-17-04-01 PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation E-ŠKOLE Barbara Kolarek Pomoćnica ravnatelja E-ŠKOLE PROGRAM 2015. - 2022. "CJELOVITA INFORMATIZACIJA PROCESA POSLOVANJA ŠKOLA I NASTAVNIH PROCESA U SVRHU STVARANJA DIGITALNO ZRELIH ŠKOLA ZA 21. STOLJEĆE

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR UVJETI KORIŠTENJA USLUGE EDUADRESAR Zagreb, kolovoz 2013.

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR UVJETI KORIŠTENJA USLUGE EDUADRESAR Zagreb, kolovoz 2013. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR UVJETI KORIŠTENJA USLUGE EDUADRESAR Zagreb, kolovoz 2013. S A D R Ž A J 1. TEMELJNI POJMOVI... 4 2. OPSEG I NAMJENA USLUGE... 4 3. PRAVA I OBVEZE SRCA...

Више

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA Temeljem čl. 3. i čl. 7. Zakona o zaštiti osobnih podataka (NN 103/03, 118/06, 41/08, 130/11, 106/12), čl. 4. i čl. 5. Zakona o radu (NN 93/14, 127/17) i čl. 18. Statuta Narodne knjižnice i čitaonice Murter,

Више

"e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola"

e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola Uvodne informacije Siniša Đurđević Predstavljanje sudionika Tomislav Dominković Predsjednik uprave Algebra d.o.o. Direktor projekta Siniša Đurđević Voditelj projekta Lidija Kralj Voditelj trenerskog tima

Више

Osnovna škola Klana Zatrep , Klana PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE KLANA Klan

Osnovna škola Klana Zatrep , Klana PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE KLANA Klan Osnovna škola Klana Zatrep 5 51217, Klana PRAVILNIK O SIGURNOJ I ODGOVORNOJ UPOTREBI INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE OSNOVNE ŠKOLE KLANA Klana, siječanj 2018. Na temelju člana 60. Statuta škole

Више

Opća politika zaštite osobnih podataka u Elektrodi Zagreb d.d Verzija: 1.0

Opća politika zaštite osobnih podataka u Elektrodi Zagreb d.d Verzija: 1.0 u Elektrodi Zagreb d.d. 20.5.2018. Verzija: 1.0 Sadržaj 1 UVOD... 2 1.1 SVRHA DOKUMENTA... 2 1.2 PODRUČJE PRIMJENE... 2 2 OPĆA POLITIKA ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA... 2 3 TEMELJNA NAČELA... 2 4 SUSTAV ZAŠTITE

Више

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Temeljem članka 12. stavka 1. i članka 107. stavka 12. Zakona o elektroničkim komunikacijama (»Narodne novine«br. 73/08), Vijeće Hrvatske agencije

Више

CARNET: Upute za korisnike Sadržaj uputa 1. Što je CARNET? Tko ima pravo na CARNET uslugu? CARNET APN Uvjeti korištenja usluge

CARNET: Upute za korisnike Sadržaj uputa 1. Što je CARNET? Tko ima pravo na CARNET uslugu? CARNET APN Uvjeti korištenja usluge CARNET: Upute za korisnike Sadržaj uputa 1. Što je CARNET?... 2 2. Tko ima pravo na CARNET uslugu?... 2 3. CARNET APN... 3 4. Uvjeti korištenja usluge CARNET... 5 1. Što je CARNET? CARNET usluga omogućava

Више

Ime i prezime učenika

Ime i prezime učenika UPUTE ZA KORIŠTENJE TABLETA GIMNAZIJA ŽUPANJA VELIKI KRAJ 42, ŽUPANJA Škola za život U sklopu eksperimentalnog programa Škola za život, čiji je nositelj Ministarstvo znanosti i obrazovanja, svaki učenik

Више

Korištenje interneta

Korištenje interneta Korištenje Interneta prikaz školskog istraživanja INTERNET Privlačan i lako dostupan djeci Dinamičan i kreativan medij Djeca se lako socijaliziraju Na Internetu vrebaju mnoge opasnosti za djecu ELEKTRONIČKO

Више

e-škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)" Završna mjerenja DODATNA PITANJA u online upitnicima za djelatn

e-škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt) Završna mjerenja DODATNA PITANJA u online upitnicima za djelatn DODATNA PITANJA u online upitnicima za djelatnike škola Opće napomene: Nastavnici Scenarije učenja promijeniti u scenarije poučavanja Skala M promijeniti vremenski period umjesto u posljednje dvije godine

Више

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc Kriteriji ocjenjivanja i vrednovanja INFORMATIKA - 6. razred Nastavne cjeline: 1. Život na mreži 2. Pletemo mreže, prenosimo, štitimo, pohranjujemo i organiziramo podatke 3. Računalno razmišljanje i programiranje

Више

KLASA: /19-01/05 URBROJ: Rijeka, Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44.

KLASA: /19-01/05 URBROJ: Rijeka, Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44. KLASA: 003-06/19-01/05 URBROJ: 2170-56-08-19- Rijeka, 4.04.2019. Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44. sjednici održanoj dana 4. travnja 2019., donosi Z A

Више

Slide 1

Slide 1 Prezentacija rezultata istraživanja o učestalosti korištenja Interneta i prepoznavanja potencijalnih rizika na Internetu među populacijom učenika odabranih osnovnih škola sa područja Brčko Distrikta BiH

Више

PuTTY CERT.hr-PUBDOC

PuTTY CERT.hr-PUBDOC PuTTY CERT.hr-PUBDOC-2018-12-371 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA PUTTY... 4 3 KORIŠTENJE ALATA PUTTY... 7 3.1 POVEZIVANJE S UDALJENIM RAČUNALOM... 7 3.2 POHRANA PROFILA KORISNIČKIH SJEDNICA...

Више

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke Informatički sustav za prikupljanje, simulaciju i prikaz podataka o cijenama javnih komunikacijskih usluga (dalje: Sustav e-tarife) Zagreb, HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Roberta

Више

Microsoft PowerPoint - b6_pr_benat [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - b6_pr_benat [Read-Only] CARNetov Portal za škole Gordana Benat i Jasminka Maravić koautori: Ljerka Čulina, Robert Majetić, Renata Šimunko 9. CARNetova korisnička konferencija CUC 2007 Rijeka, 20. studenoga 2007. Zašto Portal

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku godinu. Cilj akcijskog istraživanja : Proces izgradnje

Више

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail:

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 3 4. Kreiranje zahtjeva za nadzorom razrednih knjiga... 4 5. Pregled razredne knjige... 6 5.1 Dnevnik rada... 7 5.2 Imenik... 11 5.3

Више

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prijavama koje građani mogu slati Upravnom odjelu za komunalno

Више

Pravilnik o radu školske knjižnice

Pravilnik o radu školske knjižnice REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA OSNOVNA ŠKOLA FRANJE HORVATA KIŠA, LOBOR TRG SVETE ANE 28 PRAVILNIK o radu školske knjižnice Lobor, listopad 2011. Na temelju članka 159.

Више

NIAS Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju NIAS Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014.

NIAS Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju NIAS Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014. Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014. Naslov: Opis: Korisnička uputa za aplikaciju Dokument sadrži upute korisnicima aplikacije u sustavu e-građani Ključne riječi:

Више

Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN broj 87/08, 86/09, 92/10,105/10, 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 152/1

Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN broj 87/08, 86/09, 92/10,105/10, 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 152/1 Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN broj 87/08, 86/09, 92/10,105/10, 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 152/14) i članka 58. i 162. Statuta Osnovne škole Ljudevita

Више

Na temelju članka 7

Na temelju članka 7 Na temelju članka 7.st.1.t.3. i članka 37. Statuta Srednje škole Gračac u Gračac i uz pribavljeno mišljenje Nastavničkog vijeća, Školski odbor Srednje škole Gračac je na sjednici održanoj 26. ožujka 2015.

Више

UVJETI KORIŠTENJA INTERNETSKE STRANICE Korisnik posjetom web stranicama potvrđuje da je pročitao i da u cijelosti prihvaća o

UVJETI KORIŠTENJA INTERNETSKE STRANICE   Korisnik posjetom   web stranicama potvrđuje da je pročitao i da u cijelosti prihvaća o UVJETI KORIŠTENJA INTERNETSKE STRANICE WWW.TELE2.HR Korisnik posjetom www.tele2.hr web stranicama potvrđuje da je pročitao i da u cijelosti prihvaća ove Uvjete korištenja web stranice www.tele2.hr (dalje

Више

Opći uvjeti korištenja servisa e-Račun za državu povezivanjem_obveznici javne nabave_052019_konačna verzija

Opći uvjeti korištenja servisa e-Račun za državu povezivanjem_obveznici javne nabave_052019_konačna verzija Opći uvjeti korištenja servisa e-račun za državu povezivanjem web servisom za obveznike javne nabave 1. Uvod i značenje pojmova 1.1. Ovim Općim uvjetima korištenja servisa e-račun za državu (u daljnjem

Више

Čakovec – eduroam grad i Google Apps

Čakovec – eduroam grad i Google Apps Iskustva u korištenju sustava AAI@EduHr i eduroam Mihael Kukec, prodekan za nastavu Željko Hrebak, stručni suradnik za informatičke poslove Međimursko veleučilište u Čakovcu Međimursko veleučilište u Čakovcu

Више

VELEUČILIŠTE U BJELOVARU Upute za postavljanje Gmail računa Lipanj, 2018

VELEUČILIŠTE U BJELOVARU Upute za postavljanje Gmail računa Lipanj, 2018 VELEUČILIŠTE U BJELOVARU Upute za postavljanje Gmail računa Lipanj, 2018 Veleučilište u Bjelovaru seli svoje uredsko poslovanje na Google G Suite uslugu. Radi se o servisu u oblaku koji koji nudi mogućnosti

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Digitalno gospodarstvo diplomski studij smjera Management, 2. semestar izborni kolegij, 45h, 5 ECTS Nositelj: Prof.dr.sc. Marijana Zekić-Sušac Kontakt: marijana@efos.hr, Termini osobnih konzultacija objavljeni

Више

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk Zagreb, 31. svibnja 2019. Klasa: 100-930/19/300 Ur.broj: I52377-650-42-19-1 Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupka javne nabave s ciljem prethodnog istraživanja tržišta

Више

Izvršavanje pitanja

Izvršavanje pitanja U ovom ćeš dijelu upitnika odgovarati na pitanja o različitim aspektima vezanima uz digitalne medije i digitalne uređaje u koje se ubrajaju računala, laptopi, notebook računala, pametni telefoni, tableti,

Више

UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE

UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE Redovni učenici se upisuju u prvi razred srednje škole nakon završene osnovne škole NISPUSŠ - NACIONALNI INFORMACIJSKI SUSTAV PRIJAVA I UPISA U SREDNJE ŠKOLE WWW.UPISI.HR 4

Више

Slajd 1

Slajd 1 Upisi u srednju školu Jasna Soldo, stručni suradnik pedagog OŠ Špansko Oranice, 27.svibnja 2019. Postupak kod prve prijave u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole od 27. svibnja

Више

Slajd 1

Slajd 1 UPISI U SREDNJE ŠKOLE Za školsku godinu 2019./2020. Osnovna škola Lučac PEDAGOGINJA: Ana Šabić UPISI U SREDNJE ŠKOLE Učenici se prijavljuju i upisuju putem mrežne Stranice Nacionalnog informacijskog sustava

Више

Temeljem članka 24. Zakona o informacijskoj sigurnosti (NN RH 79/07) te članka 43. Statuta Grada Čakovca (Sl. gl. Grada Čakovca broj 9/09) i članka 8.

Temeljem članka 24. Zakona o informacijskoj sigurnosti (NN RH 79/07) te članka 43. Statuta Grada Čakovca (Sl. gl. Grada Čakovca broj 9/09) i članka 8. Temeljem članka 24. Zakona o informacijskoj sigurnosti (NN RH 79/07) te članka 43. Statuta Grada Čakovca (Sl. gl. Grada Čakovca broj 9/09) i članka 8. Poslovnika gradonačelnikovog stručnog kolegija (Sl.

Више

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf.

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. Koncept virtualne učionice Okruženje za učenje, komunikaciju i suradnju Kontinuirani profesionalni

Више

Osnovna škola Josipa Badalića Graberje Ivanićko Internetska pošta: Zagrebačka 11 Internetska adresa: http:

Osnovna škola Josipa Badalića Graberje Ivanićko Internetska pošta: Zagrebačka 11 Internetska adresa: http: ELEMENTI I MJERILA ZA VREDNOVANJE VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi i na temelju Pravilnika o kriterijima za izricanje

Више

LISTOPAD DRUGO IZDANJE ZAŠTITITE PRIVATNOST NA FACEBOOKU Saznajte o opasnostima kojima se izlažete prilikom postavljanja osobnih podataka i sadr

LISTOPAD DRUGO IZDANJE ZAŠTITITE PRIVATNOST NA FACEBOOKU Saznajte o opasnostima kojima se izlažete prilikom postavljanja osobnih podataka i sadr LISTOPAD 2014. DRUGO IZDANJE ZAŠTITITE PRIVATNOST NA FACEBOOKU Saznajte o opasnostima kojima se izlažete prilikom postavljanja osobnih podataka i sadržaja na najpopularniju društvenu mrežu te kako podesiti

Више

Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavn

Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavn Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavnim bazama Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu

Више

Na temelju članka 88. Pravilnika o studiju i studiranju na Sveučilištu u Dubrovniku, a u skladu s člankom 59. stavkom 3. Zakona o znanstvenoj djelatno

Na temelju članka 88. Pravilnika o studiju i studiranju na Sveučilištu u Dubrovniku, a u skladu s člankom 59. stavkom 3. Zakona o znanstvenoj djelatno Na temelju članka 88. Pravilnika o studiju i studiranju na Sveučilištu u Dubrovniku, a u skladu s člankom 59. stavkom 3. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju ( Narodne novine, br.: 123/033.,

Више

Upis u srednju školu 13-14

Upis u srednju školu 13-14 UPIS U SREDNJU ŠKOLU 13-14 OŠ Vela Luka, siječanj, 2013. Sustav srednjih škola osnovna škola. Gimnazije Umjetničke Četverogodišnje strukovne Trogodišnje strukovne OSTALE Tehničke Industrijske, Opća, Matematička

Више

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.,

Више

OSNOVNA ŠKOLA SESVETE I. G. KOVAČIĆA SESVETE ELEMENTI I KRITERIJI VREDNOVANJA VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i

OSNOVNA ŠKOLA SESVETE I. G. KOVAČIĆA SESVETE ELEMENTI I KRITERIJI VREDNOVANJA VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i OSNOVNA ŠKOLA SESVETE I. G. KOVAČIĆA 19 10360 SESVETE ELEMENTI I KRITERIJI VREDNOVANJA VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj

Више

OSNOVNA ŠKOLA DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA METKOVIĆ, ALOJZIJA STEPINCA 2 ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA 1. UVOD U skladu s navedenim

OSNOVNA ŠKOLA DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA METKOVIĆ, ALOJZIJA STEPINCA 2 ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA 1. UVOD U skladu s navedenim OSNOVNA ŠKOLA DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA METKOVIĆ, ALOJZIJA STEPINCA 2 1. UVOD U skladu s navedenim Pravilnikom ističemo sljedeće: 1. Vrjednovanje vladanja učenika obuhvaća sustavno prikupljanje podataka

Више

dsi-predavanje phpapp02

dsi-predavanje phpapp02 Sigurniji internet za djecu i mlade Suradnici u učenju Želimo pričati o obrazovanju, pravilima i ohrabrenju, obiteljskom/generacijskom radu, zajedništvu, iskustvu, sličnostima između fizičkog i digitalnog

Више

Page 1 of 5 1927 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI Proglašavam Zakon

Више

Na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodno

Na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodno Na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage

Више

22C

22C VELEUČILIŠTE U POŽEGI PRAVILNIK O ANKETIRANJU U SVRHU VREDNOVANJA NASTAVNIKA I KOLEGIJA OD STRANE STUDENATA NA VELEUČILIŠTU U POŽEGI Požega, 2017. Na temelju čl. 101. Statuta Veleučilišta u Požegi, STRUČNO

Више

Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Zagreb, Bolnička 60a ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postup

Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Zagreb, Bolnička 60a ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postup Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Zagreb, Bolnička 60a ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i

Више

e-škole pilot 151 A1 P o š t o v a n i d j e l a t n i c i! Drago nam je što sudjelujete u istraživanju o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehno

e-škole pilot 151 A1 P o š t o v a n i d j e l a t n i c i! Drago nam je što sudjelujete u istraživanju o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehno P o š t o v a n i d j e l a t n i c i! Drago nam je što sudjelujete u istraživanju o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) u nastavi. IKT (informacijsko-komunikacijska tehnologija) je

Више

ŠKOLA ZA ŽIVOT NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI Povodom frontalnog ulaska kurikularne reforme u sve škole koji nas očekuje na jesen, saželi smo odgovore na

ŠKOLA ZA ŽIVOT NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI Povodom frontalnog ulaska kurikularne reforme u sve škole koji nas očekuje na jesen, saželi smo odgovore na ŠKOLA ZA ŽIVOT NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI Povodom frontalnog ulaska kurikularne reforme u sve škole koji nas očekuje na jesen, saželi smo odgovore na najčešće postavljena pitanja na jedno mjesto, kako

Више

PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/ оd prosinca o utvrđivanju administrativnih i znanstvenih zahtjeva koji se od

PROVEDBENA  UREDBA  KOMISIJE  (EU) 2017/ оd prosinca o utvrđivanju  administrativnih  i znanstvenih  zahtjeva  koji  se  od 30.12.2017. L 351/55 PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/2468 оd 20. prosinca 2017. o utvrđivanju administrativnih i znanstvenih zahtjeva koji se odnose na tradicionalnu hranu iz trećih zemalja u skladu

Више

Pravilnik o održavanju programa u utvrdi FB.pdf

Pravilnik o održavanju programa u utvrdi FB.pdf Na temelju članka 61. Statuta Grada Pula-Pola ( Službene novine Grada Pule br. 7/09, 16/09 i 12/11), i točke VI, stavak 2 Odluke o davanju na korištenje utvrde Fort Bourguignon Arheološkom muzeju Istre

Више

U Zagrebu, Priređivač nagradnog natječaja Go2Digital d.o.o., Radnička cesta 52, Zagreb, OIB: (u daljnjem tekstu: Priređivač), koj

U Zagrebu, Priređivač nagradnog natječaja Go2Digital d.o.o., Radnička cesta 52, Zagreb, OIB: (u daljnjem tekstu: Priređivač), koj U Zagrebu, 7.3.2019. Priređivač nagradnog natječaja Go2Digital d.o.o., Radnička cesta 52, Zagreb, OIB:81297941099 (u daljnjem tekstu: Priređivač), koji za Samsung Electronics Austria GmbH (u daljnjem tekstu:

Више

MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU U ŠK. GODINI 2018./2019. Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije

MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU U ŠK. GODINI 2018./2019. Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU UVOD Tema: PROMOCIJA WORLDSKILLS CROTIA STRUKOVNIH NATJECANJA I SMOTRI Vrsta rada: PROMOTIVNI/AFIRMACIJSKI PLAKAT na zadanu temu Afirmativnim plakatom na temu

Више

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike IZ ZAKONA I PRAVILNIKA ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE (za učenike i roditelje) OCJENE PRAĆENJE OCJENJIVANJE UČENIČKIH POSTIGNUĆA čl. 72. čl. 80. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (1)Na

Више

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 6.9.2018 A8-0245/170 Amandman 170 Uvodna izjava 3. (3) Zbog brzog tehnološkog razvoja i dalje se mijenja način stvaranja, proizvodnje, distribucije i iskorištavanja djela i drugih sadržaja. Javljaju se

Више

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Prva gimnazija Varaždin, Petra Preradovića 14;

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Prva gimnazija Varaždin, Petra Preradovića 14; NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Prva gimnazija Varaždin, Petra Preradovića 14; www.gimnazija-varazdin.hr; centrala: 042/302-122; tajništvo: 042/302-121;

Више

Državna matura 2010./2011. i prijave za upis na studijske programe

Državna matura 2010./2011. i prijave za upis na studijske programe Prijave ispita državne mature 2018./2019. i prijave za upis na studijske programe Ispitna koordinatorica: Gordana Erić, dipl. ing. I. tehnička škola Tesla www.tesla.hr Što su ispiti državne mature? Postoje

Више

H R V A T S K A L I J E Č N I Č K A K O M O R A C R O A T I A N M E D I C A L C H A M B E R GRGE TUŠKANA ZAGREB HRVATSKA TEL 01/ FAX

H R V A T S K A L I J E Č N I Č K A K O M O R A C R O A T I A N M E D I C A L C H A M B E R GRGE TUŠKANA ZAGREB HRVATSKA TEL 01/ FAX H R V A T S K A L I J E Č N I Č K A K O M O R A C R O A T I A N M E D I C A L C H A M B E R GRGE TUŠKANA 37 10000 ZAGREB HRVATSKA TEL 01/4500 830 FAX 01/4655 465 e-mail: hlk@hlk.hr www.hlk.hr Na temelju

Више

Građanski odgoj i obrazovanje

Građanski odgoj i obrazovanje Usvajanje prijedloga Izvedbenog plana i programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Goo-a 5. rujna 2015. godine Koordinator: Lea Liović, pedagoginja Dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja,

Више

Definiranje prioritetnih razvojnih ciljeva

Definiranje prioritetnih razvojnih ciljeva Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH Drinska 12 a 31000 Osijek Školski razvojni plan šk. g. Definiranje prioritetnih razvojnih 1.Unapređivanje kvalitete nastave 2. Opstojnost škole ostvarivanja UNAPREĐIVANJE

Више

Slajd 1

Slajd 1 (Nacionalni centar) (NISvPU) ured) (Središnji prijavni Završetak gimnazije Položiti obavezne ispite Hrvatski jezik Matematika Strani jezik Upis na fakultet Položiti određene izborne ispite, ako se traže

Више

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1 HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1 Na temelju članka 12. stavka 1. podstavka 15. Statuta Hrvatske komore inženjera strojarstva

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url:

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Sučelje administracije škole... 2 3. Korisnici... 3 3.1 Ovlasti... 3 3.2 Uređivanje postojećih i dodavanje novih... 3 3.3 Dodavanje i uklanjanje tokena... 5 4. Odabir

Више

PRAVILNIK O VIDEONADZORNOM SISTEMU U JAVNOJ USTANOVI OSNOVNA ŠKOLA GRBAVICA 1 I PREDMET PRAVILNIKA Član 1. Pravilnikom o videonadzornom sistemu u JU O

PRAVILNIK O VIDEONADZORNOM SISTEMU U JAVNOJ USTANOVI OSNOVNA ŠKOLA GRBAVICA 1 I PREDMET PRAVILNIKA Član 1. Pravilnikom o videonadzornom sistemu u JU O PRAVILNIK O VIDEONADZORNOM SISTEMU U JAVNOJ USTANOVI OSNOVNA ŠKOLA GRBAVICA 1 I PREDMET PRAVILNIKA Član 1. Pravilnikom o videonadzornom sistemu u JU OŠ Grbavica 1 (u daljnjem tekstu: Pravilnik) bliže se

Више

OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC

OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC-2019-6-381 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA USLUGE OPENDNS FAMILY SHIELD... 5 2.1 KONFIGURACIJA NA OPERACIJSKOM SUSTAVU WINDOWS 10... 5 2.2 KONFIGURACIJA NA KUĆNOM/UREDSKOM

Више

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a u skladu s člankom 18. stavcima 5. i 6. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09) Senat Sveučilišta u Zagrebu na

Више

Microsoft Word - InveoP_01.docx

Microsoft Word - InveoP_01.docx 0 INVEO-P Inveo-P je jedinstveno rješenje na tržištu razvijeno upravo za paušalne obrte i jedino koje paušalnim obrtima omogućava potpuni pregled poslovanja. Razvijen je kao integrirano poslovno rješenje

Више

Slajd 1

Slajd 1 Tko polaže državnu maturu? Učenici gimnazijskih programa obrazovanje završavaju polaganjem DRŽAVNE MATURE. DRŽAVNA MATURA 2018./2019. Ružica Veršić, prof. Učenici u strukovnim i umjetničkim programima,

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url:

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Sučelje administracije škole... 2 3. Korisnici... 3 3.1 Ovlasti... 3 3.2 Uređivanje postojećih i dodavanje novih... 3 3.3 Dodavanje i uklanjanje tokena... 5 4. Odabir

Више

GDPR Uvodna razmatranja Ljubimko Šimičić, dipl.ing.el. Stariji konzultant (50+)

GDPR Uvodna razmatranja Ljubimko Šimičić, dipl.ing.el. Stariji konzultant (50+) GDPR Uvodna razmatranja Ljubimko Šimičić, dipl.ing.el. Stariji konzultant (50+) 2 Razvoj digitalnog poslovanja Povezivanje digitalnog i stvarnog svijeta Jeftiniji načini povezivanja Pokretačke tehnologije

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation UPISI U SREDNJE ŠKOLE OŠ Đuro Pilar Slavonski Brod Školska godina 2016./2017. Renata Štajner, prof. Kako? Putem mrežne stranice www.upisi.hr kontinuirano pratiti novoobjavljene informacije! Uz pomoć korisničkih

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation IZBOR SREDNJE ŠKOLE/ZANIMANJA, OŠ Dragutina Tadijanovića, Zagreb, 2.lipnja 2016. Edita Bosnar, prof. pedagogije Orest Graljuk, prof informatike i talijanskog jezika i književnosti Zakonodavni okvir Zakon

Више

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje HRVATSKI SABOR 2020 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O AGENCIJI ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE Proglašavam Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje, kojega je

Више

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU PRAVILNIK O POSTUPAJIU U PREDMETIMA BAGATELNE NABAVE Bjelovar, 15. listopad 2014. Na temelju članka 18. stavka 3. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine br.90/11, 83/13, 143/13)

Више

Microsoft Word - Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o univerzalnim uslugama u elektroničkim komunikacijama NN 41_16

Microsoft Word - Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o univerzalnim uslugama u elektroničkim komunikacijama NN 41_16 HRVATSKA REGULATORNA AGENCIJA ZA MREŽNE DJELATNOSTI 1084 Na temelju članka 12. stavka 1. točke 1. i članka 35. stavka 7. Zakona o elektroničkim komunikacijama (»Narodne novine«73/08, 90/11, 133/12, 80/13

Више

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje novog korisničkog računa (poslati zahtjev na javnipoziv.opp@havc.hr

Више

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA SADRŽAJ 1. UVOD... 3 1.1. Cilj i svrha... 3 1.2. Područje primjene... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 4 3. PREDUVJETI KORIŠTENJA... 5 4. PREGLED APLIKACIJE...

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2018. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Hrvatska poljoprivredna agencija Poljana Križevačka 185, 48260 Križevci Broj telefona: (+385

Више

E-RAČUN ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE E-RAČUNA JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO...

E-RAČUN ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE E-RAČUNA JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO... ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE A JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO... 2 ZA POSLOVNE SUBJEKTE Servis e-račun je internetski servis za elektroničku razmjenu računa između poslovnih subjekata (dobavljača

Више

21-Prijedlog izmj. i dop. Pravilnika Kabineta

21-Prijedlog izmj. i dop. Pravilnika Kabineta REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA Kabinet župana Pula, Flanatička 29, p.p. 198 tel.052/372-101, fax: 052/372-104 KLASA: 023-01/13-01/44 URBROJ: 2163/1-02/6-14-3 Pula, 23. siječnja 2014. ŽUPANU ISTARSKE

Више

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Pazinski kolegij - klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti Pazin,

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Pazinski kolegij - klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti Pazin, NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Pazinski kolegij klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti Pazin, J. DOBRILE 6; ; centrala: 052/624505; tajništvo: 052/624505;

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation O platformi School Education Gateway Europska internetska platforma za školsko obrazovanje MJESTO NA KOJEM SE MOGU PRONAĆI EUROPSKA POLITIKA I PRAKSA ŠKOLSKOG OBRAZOVANJA O platformi Predstavljena na 23

Више