Microsoft Word - 13-Mreze.doc

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - 13-Mreze.doc"

Транскрипт

1 MREŽE RAČUNALA Mreža (engl. network) skup (sustav) povezanih računala i njihovih perifernih uređaja koji omogućava brzu razmjenu podataka među njima neovisno o njihovoj udaljenosti te zajedničku upotrebu perifernih uređaja. Mreža računala se sastoji od: 1. dva ili više računala koji šalju ili primaju podatke 2. medija za prijenos podataka (najčešće žičani vodovi - kablovi, rijeđe bežični prijenos - wireless) 3. komunikacijskog protokola (skup pravila prema kojima se provodi prijenos podataka u mreži) 4. uređaja za upravljanje prijenosom (u jednostavnim mrežama to obavljaju sama računala) Dakle, da bismo ostvarili mrežu računala potreban je odgovarajući hardver i softver. Prednosti umreženih računala: jednostavan pristup podacima u mreži Svim korisnicima mreže su sa njihovog računala dostupni svi podaci unutar mreže, a više korisnika može istovremeno raditi s istim podacima. Njihov rad se može objediniti u zajednički skup podataka dostupan svima. razmjena podataka među korisnicima Korisnicima je omogućena međusobna razmjena poruka i podataka, bez obzira gdje se u mreži nalazili (npr. ) dijeljenje resursa (uređaja i programa) Postoji mogućnost da više korisnika koristi iste uređaje (npr. zajedničke diskove, modem, pisač i sl.). Time se povećava djelotvornost i znatno smanjuju ukupni troškovi (troškovi za kupnju uređaja, održavanja i prostora). Npr. više korisnika može koristiti isti pisač, a ne mora svaki imati svoj vlastiti, svi zapisuju podatke na isti disk, svi se spajaju na internet pomoću istog uređaja (modema, usmjernika,...) Računala se mogu povezivati unutar jednog kata zgrade ili unutar cijele zgrade, ali i među različitim zgradama, gradovima, državama te kontinentima. Podjela mreža obzirom na udaljenost među računalima, tj. područje koje obuhvaćaju: 1. Lokalna mreža (LAN Local Area Network) 2. Široko rasprostranjena mreža (WAN Wide Area Network) LOKALNA MREŽA (LAN Local Area Network) Mreža unutar koje su računala povezana na relativno malom području (najčešće unutar jedne prostorije ili zgrade) fizičkim vezama tj. raznim vrstama kablova (podaci se među računalima prenose putem kablova). Podaci se mogu prenositi i bežično (wireless) ukoliko je veza putem kablova tehnički teže izvediva. LAN mreže su namijenjene unutarnjoj (internoj) uporabi gdje pomažu pri učinkovitijem obavljanju poslova unutar neke ustanove, poduzeća i sl. (npr. u bolnici, školi, tvornici, banci itd.). LAN mreže odlikuje pristupačna cijena te relativno jednostavna uporaba i instalacija.

2 Nadzor nad lokalnom mrežom često vrši jedno (obično najsnažnije) računalo u mreži koje zovemo nadzorno računalo (engl. server), premda to uvijek ne mora biti tako. ŠIROKO RASPROSTRANJENA MREŽA (WAN Wide Area Network) Mreža koja obuhvaća mnogo međusobno povezanih lokalnih mreža na prostorno velikom području (cijeli svijet). Predstavlja najsloženiji oblik umrežavanja jer se računala nalaze rasprostranjena po cijelom svijetu, na različitim kontinentima. Najpoznatija WAN mreža je Internet, globalna svjetska mreža računala ("mreža svih mreža"). WAN mreže su znatno složenije od lokalnih, a uključuju povezivanje računala (čvorova) u različitim gradovima, zemljama i kontinentima. U njih može biti uključen vrlo velik broj računala i mnogo lokalnih mreža. Podaci se u takvim mrežama prenose putem telefonskih linija (pomoću modema), a također i satelitskim vezama. Najpoznatija WAN mreža je Internet, koja povezuje računala diljem svijeta u jedinstven sustav za razmjenu podataka. Osim računala i perifernih uređaja u mreži se često nalaze i neki mrežni uređaji. Najvažniji mrežni uređaji: koncentrator (Hub) uređaj na koji se priključuju sva računala u LAN mreži i koji omogućava da povezana računala mogu međusobno komunicirati. Predstavlja centralnu (sabirnu) točku mreže, a broj povezanih računala određen je brojem slobodnih ulaza na koncentratoru. usmjernik (Router) uređaj koji međusobno povezuje mreže različitih vrsta (npr. LAN i WAN mreže) i omogućuje da podaci stignu do njihova odredišta. U kućnoj uporabi koristi se kao uređaj za spajanje na internet, a kao sastavni dio sadrži modem (nužan za spajanje na internet).

3 Veza lokalne mreže s WAN mrežom (npr.internetom): preklopnik (Switch) ima istu funkciju kao i koncentrator, ali je "pametniji". Mreža sa preklopnikom ima bolja svojstva od mreže sa koncentratorom jer: podatke može slati više računala istovremeno (smanjuje mogućnost zagušenja) može se obavljati prijenos podataka između LAN-ova koji koriste različite protokole za prijenos podataka Koristi se i za smanjivanje (ili sprječavanje) zagušenja tijekom razmjene informacija među računalima u mreži. pristupna točka (Access point) uređaj koji omogućuje povećanje udaljenosti između pojedinog računala u lokalnoj mreži i mrežnog uređaja (npr. koncentratora, usmjernika,...) Postavlja se kada iz fizičkih razloga nije moguće izvesti da udaljenost između računala i mrežnog uređaja bude unutar predviđenih granica (kablovsko povezivanje: do 100m, bežično povezivanje: metara). Tada pristupna točka djeluje slično kao ''produžni kabel'' tj. računalo se spaja na pristupnu točku, a pristupna točka na drugi mrežni uređaj. Također se koristi kada između računala i mrežnog uređaja postoje prepreke koje otežavaju provođenje kablova (kod kablovskog povezivanja) ili oslabljuju signal (kod bežičnog povezivanja). Tada se pomoću pristupne točke može zaobići prepreka ili spriječiti slabljenje signala. Zaključak: Računala se standardno fizički povezuju u mrežu pomoću mrežnog kabela tako da se jedna strana kabela priključuje na mrežnu karticu, a druga na mrežni uređaj. Iznimka je bežično povezivanje gdje se ne koristi kabel, već mrežna kartica mora imati antenu (wireless kartica) putem koje se bežično povezuje s mrežnim uređajem. Napomena: Povezivanje putem kabela je mnogo sigurnije i stabilnije, a bežično povezivanje se izvodi samo onda kada je kabelsko povezivanje nemoguće, nepraktično ili preskupo.

4 PROTOKOLI Razmjena podataka bilo koje vrste moguća je samo ukoliko postoji dogovor o obliku, načinu i vremenu razmjene podataka između pošiljatelja i primatelja. Protokol - skup pravila kojima se određuje (definira) način prijenosa podataka i komunikacije između računala u mreži. Osnovne zadaće protokola : a) osiguranje prijenosa podataka (podaci se šalju kada je kanal za komunikaciju slobodan i primatelj spreman za prijem) b) spriječavanje iskrivljenja ili gubitak podataka za vrijeme prijenosa Neke vrste protokola: TCP/IP, FTP, HTTP, POP3, SMTP, Telnet, TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) skup mrežnih protokola kojima se određuje način slanja poruka preko Interneta (osnovni standard kojim se prenose svi podaci s Interneta). Skup TCP/IP protokola sadrži više protokola (npr. HTTP, FTP, POP3, SMTP, ) POP3 (Post Office Protocol 3), SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) protokoli za slanje i primanje elektroničke pošte. FTP (File Transfer Protocol) protokol za prijenos datoteka s jednog računala na drugo putem Interneta HTTP (Hypertext Transfer Protocol) protokol za prijenos hipertekstualnih dokumenata (tj. pregledavanje Internet stranica - surfanje ) Telnet protokol koji omogućava povezivanje s udaljenim Internet poslužiteljem telefonskim pozivom lokalnog računala poslužitelja. Na taj način korisnik plaća samo lokalne telefonske impulse, tj. spajanje samo sa računalom (serverom) operatera. Temeljni problem svake mreže je zagušenje prijenosnih kanala pri povećanom prometu. Zagušenje stanje u kojem je protok podataka znatno usporen ili čak onemogućen zato što se istodobno mora prenijeti mnogo podataka. Očituje se u duljim čekanjem prilikom uspostave veze ili prijenosa podataka, a ponekad i pucanjem veze. Podjela mreža s obzirom na uloge računala u mreži: 1. Model stranka - poslužitelj (Client - Server) 2. Model ravnopravnih članova (Peer - to - Peer) MODEL STRANKA - POSLUŽITELJ (Client Server): Model u koji su uključene dvije vrste računala: 1.) poslužitelj (Server) računalo koje pruža sadržaje i usluge te omogućava funkcioniranje mreže 2.) korisničko računalo (računalo stranka, Client) računalo koje se po potrebi priključuje na poslužitelje i crpi od njih podatke i usluge (računalo koje traži uslugu) Glavna značajka komunikacije među računalima je to da se cjelokupna razmjena podataka vrši putem računala poslužitelja (servera), tako da se svi podaci odlažu na server, a korisnička računala po potrebi od servera dobivaju te podatke. Dakle, ne postoji direktna komunikacija među korisničkim računalima.

5 Postoji podjela i specijalizacija posla između korisničkog računala i poslužitelja, pri čemu je korisničko računalo zaduženo za jedan dio poslova (slanje zahtjeva, prijem obrađenih podataka) dok je poslužitelj zadužen za drugi dio (primanje zahtjeva, obrada podataka prema zahtjevu te slanje obrađenih podataka korisničkom računalu). Programi na korisničkom računalu su znatno manji, jednostavniji i zahtjevaju manje memorije nego programi na računalu poslužitelju. Napomena: Računalo poslužitelj (server) je najčešće nevidljivo za korisnika i često vrlo udaljeno (često čak u drugoj državi ili kontinentu). Tijek komunikacije između klijenta i poslužitelja: Prednosti: minimalna ulaganja u korisnička računala (veća se ulaganje vrše samo u resurse (hardver i softver) servera) veća sigurnost i brzina stalna (24-satna) dostupnost servera i podataka na njemu Nedostatak: potreba za zahtijevnim i skupim održavanjem mreže koje vrše administratori MODEL RAVNOPRAVNIH ČLANOVA (Peer-to-Peer): Model u kojem se komunikacija među računalima vrši na ravnopravnoj osnovi tj. svako je računalo istovremeno i stranka (korisnik) i poslužitelj. Kod ovog modela nema posrednika prilikom prijenosa podataka, a komunikacija se odvija izravno između korisničkih računala. Pri tome brzina i kvaliteta prijenosa podataka varira tj. ovisi o svakom pojedinačnom računalu koje sudjeluje u prijenosu podataka. Ovakav model je popularan među mnogim korisnicima zbog izravnog slanja i primanja podataka, te zbog mogućnosti zaobilaženja nekih kontrola. Prednost: ne zahtjeva veće održavanje i posao administratora. Nedostaci: ulaganje u hardver i softver svakog se pojedinog računala u mreži manja sigurnost (veća izloženost štetnim programima: virusi, spyware, adware,... ) prosječno manja brzina (brzina ovisi o najsporijem računalu u prijenosu podataka) podaci su dostupni samo ako su pošiljatelj i primatelj istovremeno priključeni na mrežu (online), tj. podaci nisu stalno dostupni Primjeri programa koji omogućuju takvu vrstu komunikacije: Bit Torent, µ Torent, Direct Connect,...

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Интернет Интернет је најпознатија и највећа светска мрежа која повезује рачунаре и рачунарске мреже у једну мрежу, у циљу сарадње и преноса информација употребом заједничких стандарда. INTERnational

Више

Microsoft PowerPoint - 06 Uvod u racunarske mreze.ppt

Microsoft PowerPoint - 06 Uvod u racunarske mreze.ppt Uvod u računarske mreže v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici - 2008 Uvod u računarske mreže Terminologija Primjer povezivanja dva računara Pojam protokola OSI referentni model Protokoli

Више

Računalne mreže Osnove informatike s primjenom računala

Računalne mreže Osnove informatike s primjenom računala Računalne mreže Računalne mreže Računalnu mrežu čine komunikacijskim kanalima povezani mrežni uređaji i računala kako bi dijelili informacije i resurse Svaku računalnu mrežu sačinjavaju osnovni elementi:

Више

Rad u mrežnom okruženju Osnove informatike s primjenom računala

Rad u mrežnom okruženju Osnove informatike s primjenom računala Rad u mrežnom okruženju DHCP 1/2 DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) je mrežni protokol koji omogućava automatiziranu dodjelu IP adresa računalu prema parametrima kao što su: mrežna maska koja će

Више

HTML JEZIK HTML ili HyperText Markup Language je prezentacijski, opisni jezik namijenjen izradbi web-stranica pomoću oznaka HTML-a (eng. tag). Oznake

HTML JEZIK HTML ili HyperText Markup Language je prezentacijski, opisni jezik namijenjen izradbi web-stranica pomoću oznaka HTML-a (eng. tag). Oznake HTML JEZIK HTML ili HyperText Markup Language je prezentacijski, opisni jezik namijenjen izradbi web-stranica pomoću oznaka HTML-a (eng. tag). Oznake HTML-a Oznake navodimo unutar znakova < i >, npr. .

Више

Microsoft PowerPoint - 14 ISP.ppt

Microsoft PowerPoint - 14 ISP.ppt ISP v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici - 2009 ISP ISP Dial-up ISDN DSL Wireless Kablovski Internet Veliki korisnici Proxy 1 ISP Internet Service Provider Firma koja pruža usluge

Више

No Slide Title

No Slide Title Planiranje mreže u ruralnim područjima Općenito dizajn lokalnih mreža uključuje : lokacija nove centrale lokacija RSS (remote subscriber units RSU) veličina pretplatničke mreže veličina spojne mreže i

Више

XHTML 2.0 and HTML 5

XHTML 2.0 and HTML 5 Uvod -o nama, o predmetu, o Internetu O nama Ljiljana Šerić - predavanja Soba: A401 Email: ljiljana@fesb.hr Marin Bugarić, Andrija Sommer - vježbe Email: marin.bugaric@fesb.hr, A420 andrija.sommer@fesb.hr

Више

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI I RA^UNARSKE

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI  I RA^UNARSKE ZNAČAJ RAČUNARSKIH KOMUNIKACIJA U BANKARSKOM POSLOVANJU RAČUNARSKE MREŽE Računarske mreže su nastale kombinacijom računara i telekomunikacija dve tehnologije sa veoma različitom tradicijom i istorijom.

Више

Microsoft PowerPoint - podatkovni promet za objavu.pptx

Microsoft PowerPoint - podatkovni promet za objavu.pptx 1 2 3 Što je složaj protokola (protocol suite)? Pojedini protokol se odnosi samo na jedno pitanje koje omogućava komunikaciju. Kada se kombinira više protokola, grupa protokola koja je rezultat takve kombinacije

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation TRANSPORTNI SLOJ Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović ENKAPSULACIJA DATA SEGMENT S.P / D.P. / S.N. / Ack # / DATA IPv / HLEN / Flag / S. IP / D. IP / PACKET DATA (SEGMENT) Frame

Више

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Ivan Vazler Odjel za matematiku Sveučilište u Osijeku 16. listopada 2013. WWW - World Wide Web World Wide Web (WWW) svjetska mreža računala s izvorima

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Organizacija kursa Predavanja: sreda 10-12, sala 1 Lola neparnim nedeljama Lab: sreda 10-12, sala 70 parnim nedeljama 4 lab vežbe Sajt: tnt.etf.rs/~oe4pir

Више

OpenVPN GUI CERT.hr-PUBDOC

OpenVPN GUI CERT.hr-PUBDOC OpenVPN GUI CERT.hr-PUBDOC-2019-7-384 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA OPENVPN GUI... 5 3 KORIŠTENJE ALATA OPENVPN GUI... 17 4 ZAKLJUČAK... 27 Ovaj dokument izradio je Laboratorij za sustave i signale

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Fakultet za kompjuterske nauke, Univerzitet Megatrend Uvod u računarske sisteme Odabrana poglavlja iz računarskih mreža Nemanja Maček 1 Sadržaj Uvodne napomene ISO OSI referentni model TCP/IP skup protokola

Више

Seminarski rad predmet: INŽENJERSKA INFORMATIKA tema: INTERNET

Seminarski rad   predmet: INŽENJERSKA INFORMATIKA    tema: INTERNET INŽENJERSKA INFORMATIKA INTERNET Profesor: dr Anica Milošević Internet nastanak i razvoj Internet je globalna, svetska, računarska mreža koja okuplja stotine miliona korisnika širom sveta koji međusobno

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation УВОД Дa би рaчунaри нa мрежи могли међусобно да кoмуницирaју и рaзмeњују пoдaткe, пoтрeбнo je: дa сe увeду ПРOТOКOЛИ (утврђeна прaвилa и процедуре за комуникацију) да постоје АДРEСE кoje су jeдинствeнe

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Karakteristike računarskih mreža Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović Informacije o predmetu Студијски програм: МКТ Статус предмета: Obavezni Семестар: I Број часова: 3 + 2 + 0

Више

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc Analiza Look@LAN programskog paketa CCERT-PUBDOC-2007-09-204 Sigurnosni problemi u računalnim programima i operativnim sustavima područje je na kojem CARNet CERT kontinuirano radi. Rezultat toga rada ovaj

Више

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA RAČUNALNA FORENZIKA SEMINAR VoIP enkripcija Ivan Laznibat Zagreb, siječanj, 2017. Sadržaj 1. Uvod... 1 2. VoIP enkripcija... 3 2.1 PKI (eng.

Више

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke Informatički sustav za prikupljanje, simulaciju i prikaz podataka o cijenama javnih komunikacijskih usluga (dalje: Sustav e-tarife) Zagreb, HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Roberta

Више

JMBAG Ime i Prezime Mreže računala Završni ispit 16. veljače Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter.

JMBAG Ime i Prezime Mreže računala Završni ispit 16. veljače Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter. Mreže računala Završni ispit Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter. Predajete samo papire koje ste dobili. Rezultati, uvid u ispit i upis ocjena:... Zadatak

Више

Microsoft Word - WLA-5200AP_QSG_HRV_7modes_1.doc

Microsoft Word - WLA-5200AP_QSG_HRV_7modes_1.doc 802.11a/b/g Multi-function Wireless Access Point Važne informacije Podržava 7 bežinih funkcija : AP, Client, Bridge,WDS Repeater,Universal Repeater, WISP(Client Router),WISP+ Universal Repeater Svim nainima

Више

Microsoft Word - Svrha projekta.doc

Microsoft Word - Svrha projekta.doc S V E U Č I L I Š T E U Z A G R E B U FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija FER 2 program, 1. godina diplomskog studija Kolegij: Sustavi za praćenje

Више

UVJETI KORIŠTENJA INTERNETSKE STRANICE Korisnik posjetom web stranicama potvrđuje da je pročitao i da u cijelosti prihvaća o

UVJETI KORIŠTENJA INTERNETSKE STRANICE   Korisnik posjetom   web stranicama potvrđuje da je pročitao i da u cijelosti prihvaća o UVJETI KORIŠTENJA INTERNETSKE STRANICE WWW.TELE2.HR Korisnik posjetom www.tele2.hr web stranicama potvrđuje da je pročitao i da u cijelosti prihvaća ove Uvjete korištenja web stranice www.tele2.hr (dalje

Више

Nastavna cjelina: 1. Jezik računala Kataloška tema: 1.1. Bit 1.2. Brojevi zapisani četvorkom bitova Nastavna jedinica: 1.1. Bit   1.2. Brojevi zapisan

Nastavna cjelina: 1. Jezik računala Kataloška tema: 1.1. Bit 1.2. Brojevi zapisani četvorkom bitova Nastavna jedinica: 1.1. Bit   1.2. Brojevi zapisan Nastavna cjelina: 1. Osnove IKT-a Kataloška tema: 1.6. Paralelni i slijedni ulazno-izlazni pristupi računala 1.7. Svojstva računala Unutar računala podatci su prikazani električnim digitalnim signalima

Више

Internet

Internet Internet Internet je globalna računarska mreža. Pre svega, pojam internet znači mreža unutar mreže, ili internakonekcija između više računara. Strukturno postoje male mreže koje se međusobno vezuju, i

Више

STONEX S5 GNSS prijemnik GNSS prijemnik visoke točnosti za prikupljanje podataka za GIS

STONEX S5 GNSS prijemnik GNSS prijemnik visoke točnosti za prikupljanje podataka za GIS STOX S5 GSS prijemnik GSS prijemnik visoke točnosti za prikupljanje podataka za GIS STOX S5 GSS prijemnik rezultat je višegodišnjeg razvoja i iskustva u izradi svestranih prijemnika. Zahvaljujući njegovoj

Више

Microsoft Word - PLC na Ethernet mrezi.doc

Microsoft Word - PLC na Ethernet mrezi.doc E-mail i WEB servisi na PLC-u Goran Malčić dip.ing. Tehničko veleučilište u Zagrebu Elektrotehnički odjel goran.malcic@tvz.hr Bilo je samo pitanje vremena kada će neki od proizvođača industrijske opreme

Више

MultiBoot Korisnički priručnik

MultiBoot Korisnički priručnik MultiBoot Korisnički priručnik Autorsko pravo 2006., 2007. Hewlett- Packard Development Company, L.P. Informacije sadržane u ovom dokumentu podložne su promjenama bez najave. Jedina jamstva za HP-ove proizvode

Више

RAČUNALO

RAČUNALO RAČUNALO HARDVER + SOFTVER RAČUNALO HARDVER strojna oprema računala tj. tvrdi, materijalni, opipljivi dijelovi računala kućište i sve komponente u njemu, vanjske jedinice SOFTVER neopipljivi dijelovi računala

Више

(Microsoft Word - Tromjese\350ni usporedni podatci za tr\236i\232te elektroni\350kih komunikacija RH,Q22018.)

(Microsoft Word - Tromjese\350ni usporedni podatci za tr\236i\232te elektroni\350kih komunikacija RH,Q22018.) Izvještaj se temelji na redovito prikupljanim podacima od svih operatora na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj. U nekim slučajevima HAKOM ne može uvidjeti neispravnost u izvještajima/podacima

Више

WAMSTER Prezentacija

WAMSTER Prezentacija WAMSTER Mi smo Studio Elektronike Rijeka d.o.o. tvrtka za razvoj tehnoloških rješenja u automatici i elektronici tvrka osnovana 2006. na temelju komercijalizacije rezultata magistarskog rada locirani u

Више

PuTTY CERT.hr-PUBDOC

PuTTY CERT.hr-PUBDOC PuTTY CERT.hr-PUBDOC-2018-12-371 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA PUTTY... 4 3 KORIŠTENJE ALATA PUTTY... 7 3.1 POVEZIVANJE S UDALJENIM RAČUNALOM... 7 3.2 POHRANA PROFILA KORISNIČKIH SJEDNICA...

Више

KONFIGURACIJA MODEMA THOMPSON SpeedTouch 500 Series (530/530i/510/510i)

KONFIGURACIJA MODEMA THOMPSON SpeedTouch 500 Series (530/530i/510/510i) KONFIGURACIJA MODEMA THOMPSON SpeedTouch 500 Series (530/530i/510/510i) Sadržaj Funkcionalnost lampica...3 Proces konfiguracije...5 Vraćanje modema na tvorničke postavke...5 Konfiguracija modema za routed

Више

UREDBA (EU) 2019/ EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA - od 19. ožujka o izmjeni Uredbe (EZ) br. 924/ u pogledu određenih

UREDBA  (EU) 2019/ EUROPSKOG  PARLAMENTA  I VIJEĆA  -  od  19. ožujka o izmjeni  Uredbe  (EZ)  br. 924/ u pogledu  određenih L 91/36 29.3.2019. UREDBA (EU) 2019/518 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 19. ožujka 2019. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 924/2009 u pogledu određenih naknada za prekogranična plaćanja u Uniji i naknada za preračunavanje

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VMware Horizon 7 What s New Bojan Andrejić i Stefan Đoković COMING Computer Engineering Uvod u VMware Horizon 7 Obezbeđuje unapređeno i bezbedno upravljanje i isporučivanje Windows ili Linux desktopova,

Више

CARNET: Upute za korisnike Sadržaj uputa 1. Što je CARNET? Tko ima pravo na CARNET uslugu? CARNET APN Uvjeti korištenja usluge

CARNET: Upute za korisnike Sadržaj uputa 1. Što je CARNET? Tko ima pravo na CARNET uslugu? CARNET APN Uvjeti korištenja usluge CARNET: Upute za korisnike Sadržaj uputa 1. Što je CARNET?... 2 2. Tko ima pravo na CARNET uslugu?... 2 3. CARNET APN... 3 4. Uvjeti korištenja usluge CARNET... 5 1. Što je CARNET? CARNET usluga omogućava

Више

PowerPoint Template

PowerPoint Template e-račun upute za slanje e-računa iz softwera dataline 1 S A D R Ž A J 1. UVOD 1.1. DATA BIRO d.o.o., Buzet 1.2. E-račun 2. PODEŠAVANJE PARAMETARA ZA RAD 2.1. Matični podaci poduzeća 2.2. Matični podaci

Више

MREŽNI SERVISI VTS NIS OSNOVNE STUDIJE SAVREMENE RAČUNARSKE TEHNOLOGIJE V SEMSESTAR

MREŽNI SERVISI VTS NIS OSNOVNE STUDIJE SAVREMENE RAČUNARSKE TEHNOLOGIJE V SEMSESTAR MREŽNI SERVISI VTS NIS OSNOVNE STUDIJE SAVREMENE RAČUNARSKE TEHNOLOGIJE V SEMSESTAR ISPITNE I PREDISPITNE OBAVEZE Studijski program: SRT Status predmeta: Izborni Semestar: V Predispitne obaveze Predavanja

Више

Kvantna enkripcija

Kvantna enkripcija 19. studenog 2018. QKD = Quantum Key Distribution Protokoli enkriptirane komunikacije koji koriste tzv. tajni ključ zahtijevaju da on bude poznat isključivo dvjema strankama (pošiljatelju i primatelju

Више

(Microsoft Word - Tromjese\350ni usporedni podatci za tr\236i\232te elektroni\350kih komunikacija RH,Q12017.)

(Microsoft Word - Tromjese\350ni usporedni podatci za tr\236i\232te elektroni\350kih komunikacija RH,Q12017.) Izvještaj se temelji na redovito prikupljanim podacima od svih operatora na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj. U nekim slučajevima HAKOM ne može uvidjeti neispravnost u izvještajima/podacima

Више

Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika

Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Ovde navedene informacije podložne su promeni bez prethodne najave. Garancije za HP-ove proizvode i usluge

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Elektronska pošta Sistem elektronske pošte postoji od samih početaka Interneta i do danas predstavlja jedan od najvažnijih i najkorišćenijih mrežnih

Више

COMARC/A Format

COMARC/A Format COMARC/A 856 856 ELEKTRONSKA LOKACIJA I PRISTUP Polje možemo da koristimo u normativnim zapisima za obezbeđivanje dodatnih (elektronskih) informacija o entitetu za koji je zapis kreiran. Polje sadrži podatke

Више

STUDIJA SLUČAJA: Konsolidacija informatičkog sustava Grada Raba siječanj, Informacijske tehnologije

STUDIJA SLUČAJA: Konsolidacija informatičkog sustava Grada Raba siječanj, Informacijske tehnologije STUDIJA SLUČAJA: Konsolidacija informatičkog sustava Grada Raba siječanj, 2017. Informacijske tehnologije Studija slučaja (Case study) Informatički sustav Grada Raba sastoji se od 1 fizičkog poslužitelja

Више

Microsoft PowerPoint - 01 Uvod u operativne sisteme.ppt

Microsoft PowerPoint - 01 Uvod u operativne sisteme.ppt Uvod u operativne sisteme v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici 2009 Operativni sistemi i mreže: način realizacije vježbi Tokom semestra 3 periodična testa (Operativni sistemi, Mrežni

Више

Microsoft Word - SYLLABUS - Osnove prenosa podataka

Microsoft Word - SYLLABUS - Osnove prenosa podataka Univerzitet UKSHIN HOTI PRIZREN Fakultet kompjuterskih nauka Nastava na bosanskom jeziku NASTAVNI PLAN - PROGRAM SYLLABUS Akademska Nivo studija Bachelor Departament god. PREDMET Osnovi prenosa podataka

Више

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal Korisničko uputstvo za instalaciju i podešavanje securew2 programa za pristup eduroam servisu Termin supplicant se koristi u IEEE 802.1X standardu. U širem značenju, ovaj termin predstavlja entitet (korisnik

Више

mtcna_outline_( )_sr

mtcna_outline_( )_sr Univerzitet Singidunum, odeljenje u Niš Poslednja promena Febuar 25, 2019 Poslednja izmena sadržaja Januar 22, 2016 Certified Network Associate (MTCNA) PREGLED MTCNA KURSA Trajanje: Ishod: 5 nedelja Na

Више

BDV-EF1100

BDV-EF1100 Blu-ray Disc /DVD sistem za kućno kino BDV-EF1100 BS Počnite ovdje Vodič za brzo pokretanje BDV-EF1100 1 Šta je u pakovanju/postavljanje zvučnika BDV-EF1100 2 3 Povezivanje Vašeg TV-a Povezivanje drugih

Више

Microsoft Word - IZ-AT-UT-OPR-Pojmovnik-v5.0

Microsoft Word - IZ-AT-UT-OPR-Pojmovnik-v5.0 POJMOVNIK o značenju pokazatelja i načinu ispunjavanja periodičkih upitnika o pregledu tržišta elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj Ovim dokumentom određuje se način ispunjavanja periodičkih

Више

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc Analiza Stumbler/55808 trojanskog konja CCERT-PUBDOC-2003-07-31 Sigurnosni problemi u računalnim programima i operativnim sustavima područje je na kojem CARNet CERT kontinuirano radi. Rezultat toga rada

Више

Udžbenici: Korisničko ime: ucenik Zaporka: uceniksk Informatika 6. razred 1. MREŽE I INTERNET Mrežne zajednice učenj

Udžbenici:   Korisničko ime: ucenik Zaporka: uceniksk Informatika 6. razred 1. MREŽE I INTERNET Mrežne zajednice učenj Udžbenici: https://www.e-sfera.hr/ Korisničko ime: ucenik Zaporka: uceniksk Informatika 6. razred 1. MREŽE I INTERNET... 1 1.1. Mrežne zajednice učenja... 1 1.2. Digitalni tragovi i elektroničko nasilje...

Више

RACUNARSKE MREZE

RACUNARSKE MREZE RAČUNARSKE MREŽE -uvod- Šta je računarska mreza? 2 Grupa računara koja je povezana na način da ljudi mogu da dele podatke i opremu. Računari mogu biti povezani u istoj prostoriji, u istoj zgradi, u gradu

Више

Sadržaj Wi-Fi MESHtar...4 Upute za povezivanje osnovnog paketa od dva uređaja...6 Savjeti i napredne postavke A) Preporuke za optimalno postavljanje u

Sadržaj Wi-Fi MESHtar...4 Upute za povezivanje osnovnog paketa od dva uređaja...6 Savjeti i napredne postavke A) Preporuke za optimalno postavljanje u Sadržaj Wi-Fi MESHtar...4 Upute za povezivanje osnovnog paketa od dva uređaja...6 Savjeti i napredne postavke A) Preporuke za optimalno postavljanje uređaja...14 B) Promjena naziva i lozinke nove Wi-Fi

Више

eUputnica za bolničke ustanove

eUputnica za bolničke ustanove Preporuka konfiguracije lokalnih mreža u bolnicama NETWORK INFORMATION 1/19583-FCPBA 101 24/7 Uen Rev A Sadržaj 1 Uvod... 3 2 Trenutno stanje... 4 3 Rješenje sa postojećim IP adresama... 6 3.1 Preporučena

Више

Slide 1

Slide 1 Mjerenja kvaliteta servisa mobilnih mreža u Crnoj Gori Ivan Vujović menadžer za kontrolu i monitoring RF spektra 1 Radio-frekvencijskim spektrom, kao ograničenim prirodnim resursom države Crne Gore, upravlja

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Transportni sloj Transportni sloj je zadužen da omogući prenos podataka između dva korisnička procesa koji se nalaze na udaljenim računarima. Zbog toga

Више

PONUDE USLUGA KOMPANIJA UDRUŽENIH S TELEMACHOM Prilog Cjenovnika 1. Sarajevo, april/travanj godine

PONUDE USLUGA KOMPANIJA UDRUŽENIH S TELEMACHOM Prilog Cjenovnika 1. Sarajevo, april/travanj godine PONUDE USLUGA KOMPANIJA UDRUŽENIH S TELEMACHOM Prilog Cjenovnika 1. Sarajevo, april/travanj 2019. godine 1. BHB CABLE TV Pretplatnici koji su na neodređeno vrijeme potpisali pretplatnički ugovor o korištenju

Више

Microsoft PowerPoint - 2. PREDAVANJE - Umrežavanje i mrežno usmjeravanje

Microsoft PowerPoint - 2. PREDAVANJE - Umrežavanje i mrežno usmjeravanje Sveučilište u Zagrebu FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI Zavod za informacijsko-komunikacijski promet Katedra za tehniku informacijsko informacijsko-komunikacijskog komunikacijske sustave i mreže prometa Kolegij:

Више

POVIJEST I GRAĐA RAČUNALA

POVIJEST I GRAĐA RAČUNALA 1.6. Pohrana podataka 1 bajt (B) =8 bita (b) 1 kilobajt (KB) (KiB)= 1024 B 1 megabajt (MB) (MiB) =1024 KB 1 gigabajt (GB) (GiB) = 1024 MB 1 terabajt (TB) (TiB) = 1024 GB Prema mjestu: unutarnja(glavna)

Више

Control no:

Control no: Smart Access Postupak rukovanja A. Preduvjet... 2 1. Kompatibilnost s pametnim telefonom... 2 2. Odabir kabela... 2 a. Apple devices (Appleovi uređaji) (iphone 4/4s)... 2 b. Apple devices (Appleovi uređaji)

Више

Slide 1

Slide 1 PROGRAMSKA PODRŠKA SUSTAVA ZA LOCIRANJE MUNJA U HRVATSKOJ B. Franc, M. Šturlan, I. Uglešić Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilište u Zagrebu I. Goran Kuliš Končar Inženjering za energetiku i

Више

(Microsoft PowerPoint - Uvod u ra\350unarstvo i informacione tehnologije)

(Microsoft PowerPoint - Uvod u ra\350unarstvo i informacione tehnologije) Uvod u računarstvo i informacione tehnologije dr. sc. Zlatan Begić mr. Jasenko Topić MOBILNOST Mobilnost iz mrežne perspektive nema mobilnosti velika mobilnost korisnik se kreće samo unutar iste bežične

Више

Slide 1

Slide 1 , In Cubis d.o.o. Dani hrvatskog osiguranja Opatija, 6.11.2014. Funkcije informacijskog sustava u osiguranju Informacijski sustav... Čuva najvrijedniju imovinu podatke Automatizira poslovne procese Otvara

Више

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Temeljem članka 12. stavka 1. i članka 107. stavka 12. Zakona o elektroničkim komunikacijama (»Narodne novine«br. 73/08), Vijeće Hrvatske agencije

Више

Slide 1

Slide 1 Funkcije vođenja EES-a Ante Martinić Osnovne informacije o projektu Naručitelj - Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o. Ukupna vrijednost ugovora: 109,4 milijuna kuna Potpis ugovora: 21.11.2007.

Више

Izvještaj o javnoj raspravi projekta Općina Sukošan je provela javnu raspravu projekta, sukladno strukturnim pravilima ONP-a. Javna rasprava bila je o

Izvještaj o javnoj raspravi projekta Općina Sukošan je provela javnu raspravu projekta, sukladno strukturnim pravilima ONP-a. Javna rasprava bila je o Izvještaj o javnoj raspravi projekta Općina Sukošan je provela javnu raspravu projekta, sukladno strukturnim pravilima ONP-a. Javna rasprava bila je otvorena u razdoblju od 22.3.2019. do 23.4.2019. Obavijest

Више

Stručno povjerenstvo za pripremu

Stručno povjerenstvo za pripremu JEDNOSTAVNA NABAVA Evidencijski broj: EVB 140-18 POZIV NA DOSTAVU PONUDA u postupku jednostavne nabave implementacije sustava za sprječavanje gubitka podataka (DLP) Zagreb, prosinac 2018. I. OPĆI PODACI

Више

Microsoft Word - InveoP_01.docx

Microsoft Word - InveoP_01.docx 0 INVEO-P Inveo-P je jedinstveno rješenje na tržištu razvijeno upravo za paušalne obrte i jedino koje paušalnim obrtima omogućava potpuni pregled poslovanja. Razvijen je kao integrirano poslovno rješenje

Више

Memorandum - Predsjednik

Memorandum - Predsjednik KLASA: UP/I-344-01/15-03/03 URBROJ: 376-11-15-13 Zagreb, 9. srpnja 2015. Na temelju članka 12. stavka 1. točke 3. i članka 52. Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN br. 73/08, 90/11, 133/12, 80/13

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Combis Digital Workplace Hrvoje Dunkić, Combis Marko Ćorić, Combis Do svega, uvijek Stari i Novi zaposlenici, angažiranost Daj više u manje vremena Previše je informacija Digitalno radno mjesto? Prihvatimo

Више

23. siječnja od 13:00 do 14:00 Školsko natjecanje / Osnove informatike Srednje škole RJEŠENJA ZADATAKA S OBJAŠNJENJIMA Sponzori Medijski pokrovi

23. siječnja od 13:00 do 14:00 Školsko natjecanje / Osnove informatike Srednje škole RJEŠENJA ZADATAKA S OBJAŠNJENJIMA Sponzori Medijski pokrovi 3. siječnja 0. od 3:00 do 4:00 RJEŠENJA ZADATAKA S OBJAŠNJENJIMA Sponzori Medijski pokrovitelji Sadržaj Zadaci. 4.... Zadaci 5. 0.... 3 od 8 Zadaci. 4. U sljedećim pitanjima na pitanja odgovaraš upisivanjem

Више

Prikaz znakova u računalu

Prikaz znakova u računalu PRIKAZ ZNAKOVA U RAČUNALU Načini kodiranja ASCII 1 znak 7 bitova Prošireni ASCII 1 znak 8 bitova (1B) UNICODE 1 znak 16 bitova (2B) ZADATCI S MATURE ljetni rok, 2014., zadatak 11 Koliko se različitih znakova

Више

BDV-E6100/E4100/E3100/E2100

BDV-E6100/E4100/E3100/E2100 Blu-ray Disc /DVD sistem za kućno kino BDV-E6100 BDV-E4100 BDV-E3100 BDV-E2100 BS Počnite ovdje Vodič za brzo pokretanje BDV-E6100 BDV-E4100 BDV-E3100 BDV-E2100 1 Šta je u pakovanju/postavljanje zvučnika

Више

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Сваки рачунар на интернету има своју адресу која је јединствена у свету. Ове адресе се називају IP адресе јер их користи IP протокол (интернет ниво) из фамилије TCP/IP. IP адресе представљају

Више

KATV HS

KATV HS CJENOVNIK POSTOJEĆIH USLUGA M&H Company PRIKLJUČENJE NA KKS (kablovski komunikacijski sistem) PRIKLJUČNA TAKSA U KM* OBJEKAT MJESEČNO ODRŽAVANJE KKS ZA OSNOVNI TV PAKET U KM** MJESEČNO ODRŽAVANJE KKS ZA

Више

OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC

OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC-2019-6-381 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA USLUGE OPENDNS FAMILY SHIELD... 5 2.1 KONFIGURACIJA NA OPERACIJSKOM SUSTAVU WINDOWS 10... 5 2.2 KONFIGURACIJA NA KUĆNOM/UREDSKOM

Више

Specifikacija tarifnih modela

Specifikacija tarifnih modela UVJETI KORIŠTENJA FIKSNIH PAKETA BASIC, BUSINESS I BUSINESS PLUS TE M1 BASIC, M1 BUSINESS I M1 BUSINESS PLUS U NEPOKRETNOJ ELEKTRONIČKOJ KOMUNIKACIJSKOJ MREŽI HRVATSKOG TELEKOMA D.D. Samostalni Business

Више

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software   For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS) je kompleksan programski sistem koji kontroliše i upravlja uređajima i računarskim komponentama i obavljanje osnovne sistemske radnje. Operativni

Више

Izvršavanje pitanja

Izvršavanje pitanja U ovom ćeš dijelu upitnika odgovarati na pitanja o različitim aspektima vezanima uz digitalne medije i digitalne uređaje u koje se ubrajaju računala, laptopi, notebook računala, pametni telefoni, tableti,

Више

Microsoft PowerPoint Aplikacijski moduli ISMO [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint Aplikacijski moduli ISMO [Compatibility Mode] Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti Zavod za informacijsko komunikacijski promet Katedra za upravljanje informacijsko komunikacijskim uslugama Informacijski sustavi mrežnih operatera Aplikacijski

Више

Uputa o sastavljanju i dostavljanju Izvješća o podacima platnog prometa

Uputa o sastavljanju i dostavljanju Izvješća o podacima platnog prometa ("Narodne novine", broj 189/2004. i 127/2009.) - (neslužbeni pročišćeni tekst) - UPUTA O SASTAVLJANJU I DOSTAVLJANJU IZVJEŠĆA O PODACIMA PLATNOG PROMETA 1 SADRŽAJ 1. Obrasci na kojima se sastavlja i dostavlja

Више

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 7. Prof.dr.sc. Mirna Leko Šimić Izv.prof.dr.sc. Helena Štimac DUGOROČNA PROIZVODNA KOOPERA

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 7. Prof.dr.sc. Mirna Leko Šimić Izv.prof.dr.sc. Helena Štimac DUGOROČNA PROIZVODNA KOOPERA STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 7. Prof.dr.sc. Mirna Leko Šimić Izv.prof.dr.sc. Helena Štimac DUGOROČNA PROIZVODNA KOOPERACIJA Jedan od najčešćih oblika međunarodne ugovorne suradnje Temelji

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Рачунарски центар ПМФ-а Развој Рачунарског центра Развој РЦ-а Факултета тесно је везан са развојем ЈУНИС-а Први елаборат са предлозима о развоју и организацији Рачунског центра и Информационог система

Више

Microsoft Word - IQ.doc

Microsoft Word - IQ.doc Središnji upravljački sustav IQ UPUTE ZA KORISNIKE OVLAŠTENI DISTRIBUTER: IN-AQUA d.o.o., CMP Savica-Šanci, Trgovačka 6, 10000 ZAGREB, tel.: +385 (0)1 2404 444 tel./fax.: +385 (0)1 2404 900 IQ Upute za

Више

Modem ZTE MF283+ Priručnik za korisnike

Modem ZTE MF283+ Priručnik za korisnike Modem ZTE MF283+ Priručnik za korisnike Sadržaj Zaštita internetske veze i pristupa modemu...5 Upoznajte modem MF283+...5 Početak korištenja...6 Bežično povezivanje...6 WPS funkcija...7 Žično povezivanje

Више

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA Sveučilišni studij Analiza i usporedb

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA Sveučilišni studij Analiza i usporedb SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA Sveučilišni studij Analiza i usporedba performansi bežičnih mesh protokola Diplomski rad

Више

Daljinski upravljiva utičnica

Daljinski upravljiva utičnica Zvonimir Miličević;Martin Berić SEMINARSKI RAD - SPVP Projekt u sklopu Pametna kuća Poznavanje ugradbenih računalnih sustava Načini upravljanja na daljinu 14. lipnja 2018 Sažetak Svakome se dogodilo da

Више

Uredba o GDPR-u i Politika privatnosti Medical Elit d.o.o. Usklađivanje sa Uredbom o zaštiti privatnih podataka (GDPR) od i naša Politika p

Uredba o GDPR-u i Politika privatnosti Medical Elit d.o.o. Usklađivanje sa Uredbom o zaštiti privatnih podataka (GDPR) od i naša Politika p Uredba o GDPR-u i Politika privatnosti Medical Elit d.o.o. Usklađivanje sa Uredbom o zaštiti privatnih podataka (GDPR) od 25.06.2018 i naša Politika privatnosti se odnosi na naše bivše, sadašnje i buduće

Више

Microsoft PowerPoint - 7. Mobilni komunikacijski sustavi i mreže

Microsoft PowerPoint - 7. Mobilni komunikacijski sustavi i mreže Sveučilište u Zagrebu FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI Zavod za informacijsko-komunikacijski promet Katedra za tehniku ICT u prometu informacijsko-komunikacijskog prometa Kolegij: Arhitektura telekomunikacijske

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 8 Protokoli za povezivanje S A D R Ž A J 8.1 Povezivanje klijenta i servera 8.2 OSI i TCP/IP referentni model 8.3 Protokoli iz TCP/IP skupa 8.4 IPv4 protokol 8.5 IPv6 protokol 8.6 TCP protokol 8.7 UDP

Више

Upute-podesavanj -accounta

Upute-podesavanj -accounta Strana :...1... ISO UPUTA 7.5/02-02 Kreiranje i podešavanje mail account-a Korisničko uputstvo za kreiranje i podešavanje Secure (SSL) Email Accounta 1. Upute za podešavanje Secure (SSL) mail account-a

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ministarstvo gospodarstva CEKOM modeli 1. A, 1.B, 2, 3 Travanj, 2017 Ovaj poziv se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj Centri kompetencija Centri kompetencija Model 1 Model 2 Model 1.A Model

Више

PPT

PPT Sve što trebate znati o eračunima u javnoj nabavi U našem priručniku smo ukratko pojasnili što nam je donio Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. ZAKONSKA REGULATIVA Stupanjem na snagu

Више

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prijavama koje građani mogu slati Upravnom odjelu za komunalno

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR UVJETI KORIŠTENJA USLUGE EDUADRESAR Zagreb, kolovoz 2013.

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR UVJETI KORIŠTENJA USLUGE EDUADRESAR Zagreb, kolovoz 2013. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR UVJETI KORIŠTENJA USLUGE EDUADRESAR Zagreb, kolovoz 2013. S A D R Ž A J 1. TEMELJNI POJMOVI... 4 2. OPSEG I NAMJENA USLUGE... 4 3. PRAVA I OBVEZE SRCA...

Више

Podešavanje za eduroam – Windows Vista operativni sistem

Podešavanje za eduroam – Windows Vista operativni sistem Podešavanje za eduroam Windows Vista operativni sistem Kako bi korisnik na siguran način pristupio mrežnim resursima i uz pomoć neophodnih podataka (npr. korisničkog imena i lozinke) izvršio proces autentifikacije

Више