ИНТЕРАКТИВНА КЊИГА ЗА ДЕЦУ КОЈА СЕ ПОНЕКАД ОСЕЋАЈУ НЕРВОЗНО ИЛИ СУ ПОД СТРЕСОМ ПЧЕЛИЦА ИЗДАВАШТВО ДОО ЧАЧАК, 2019.

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "ИНТЕРАКТИВНА КЊИГА ЗА ДЕЦУ КОЈА СЕ ПОНЕКАД ОСЕЋАЈУ НЕРВОЗНО ИЛИ СУ ПОД СТРЕСОМ ПЧЕЛИЦА ИЗДАВАШТВО ДОО ЧАЧАК, 2019."

Транскрипт

1 ИНТЕРАКТИВНА КЊИГА ЗА ДЕЦУ КОЈА СЕ ПОНЕКАД ОСЕЋАЈУ НЕРВОЗНО ИЛИ СУ ПОД СТРЕСОМ ПЧЕЛИЦА ИЗДАВАШТВО ДОО ЧАЧАК, 2019.

2 ПСИХОЛОШКИ ПРИРУЧНИЦИ ЗА ДЕЦУ БЕЗ БРИГА Интерактивна књига за децу која се понекад осећају нервозно или су под стресом Аутор: Лили Мари Илустратор: Kејт Еби Дизајнер: Роб Вард Уредник: Френки Џоунс Издавач: ПЧЕЛИЦА ИЗДАВАШТВО ДОО ЧАЧАК За издавача: Горан Марковић Преводилац: Емина Кнежевић Лектор: Бојана Јовановић Коректор: Александра Бојовић Прелом текста: Милош Вук Алексић Штампа: Штампарија Мајсторовић, Чачак Тираж: 1000 Чачак, No Worries An Activity Book for Young People Who Sometimes Feel Anxious or Stresses Consultant Dr. Sharie Coombes, Child, Family & Adult Psychotherapist, Ed.D, MA (PsychPsych), DHypPsych(UK), Senior QHP, B.Ed. Written by Lily Murray Copyright 2018 Studio Press For the Serbian Translation Pčelica, CIP - Каталогизација у публикацији - Народна библиотека Србије, Београд ( ) МАРИ, Лили Без брига! : интерактивна књига за децу која се понекад осећају нервозно или су под стресом / [аутор Лили Мари ; консултант Шери Кумз ; илустратор Kејт Еби ; преводилац Емина Кнежевић]. - Чачак : Пчелица издаваштво, 2019 (Чачак : Мајсторовић). - [96] стр. : илустр. ; 24 cm. - (Психолошки приручници за децу / [Пчелица издаваштво, Чачак]) Превод дела: No Worries / Lily Murray. - Податак о ауторки преузет из колофона. - Тираж Стр. 4-5: Добродошли / Шери Кумз. ISBN COBISS.SR-ID

3 OВА КЊИГА ПРИПАДА

4 ДОБРОДОШЛИ! Сви понекад имамо бриге, али уз ову занимљиву интерактивну књигу можеш размишљати и разговарати о стварима које те оптерећују. На тај начин се можеш ослободити брига и уживати у свом животу. На страницама које следе наћи ћеш савете како да одагнаш бриге и добићеш идеје како да се осећаш боље. Аутор др Шери Кумз дечји и породични психотерапеут Ову књигу можеш користити на мирном и удобном месту, где можеш размишљати и осећати се опуштено. Активности из ове књиге ће ти помоћи да разумеш своја осећања, будеш смиренији, да будеш способан за разговор о својим бригама (уколико то желиш), будеш храбрији и позитивнији. Редослед није битан тако да можеш почети од било које стране. Уколико желиш, можеш радити по страну дневно или више њих одједном. Правила не постоје! Понекад наши проблеми изгледају тако велико да почнемо веровати да нам нема помоћи. Бриге и желе да ми то помислимо, али решење за сваки проблем увек постоји. Ништа није толико велико да се не може објаснити или о томе разговарати, чак иако тако изгледа у одређеном тренутку. Запамти, јачи си од својих брига, тако да сваку можеш победити разговором и активностима из ове књиге. На крају, увек се можеш обратити одраслој особи којој верујеш и која ће ти помоћи у решавању проблема.

5 Повремено многа деца имају потребу за додатном помоћи. Испод су подаци две организације којима се можеш обратити за помоћ ако не желиш да разговараш са људима које познајеш. Чланови ових организација су искусни у свом послу, јер су причали са многим малишанима који имају најразличитије проблеме. SOS ТЕЛЕФОН ЗА ПРИЈАВУ И ПРЕВЕНЦИЈУ НАСИЉА У ШКОЛАМА пре свега је намењен деци, родитељима, свим запосленима у образовним установама, као и онима којима је потребна додатна помоћ у решавању проблема насиља, и онима који се на различите начине баве питањем превенције насиља радним данима од 7.30 до (у наставном периоду) Ако имаш проблем, није срамота потражити помоћ стручног лица које ће ти помоћи. АНОНИМНО ПОВЕРЉИВО НАДЕЛ НАЦИОНАЛНА ДЕЧИЈА ЛИНИЈА је услуга телефонског саветовања која свој деци у Србији омогућава да у било ком тренутку добију саветодавну подршку, ако се нађу у околностима у којима су им угрожена права, или у било којој другој ситуацији, када осете потребу за разговором са компетентном и поверљивом особом сваког дана од 0 до 24 БЕСПЛАТНО

6 ШТА ЈЕ ТО БРИГА? Најједноставније речено, брига је мисао која чини да се осећамо љутито, узнемирено или нелагодно. нелагодно под адреналином стресно Заокружи речи на овој страни које описују како се осећаш када си нервозан. луцкаст ПАНИКА болесно нервозно мирно уплашеност живчано растројено храбро узнемирено ознојено забринуто узрујано узбуђено укочено бесно малаксало фокусирано згађено несигурно застрашено изиритирано напето уздрхтало страх узнемирено нервозно Додај и друге речи које описују како се осећаш.

7 Замисли да треба да изађеш напоље на цео дан. Напиши или нацртај ствари због којих можеш да се осетиш нервозно током дана.

8 МУХОЛОВКА ЗА БРИГЕ Када је семе бриге засађено, оно лако израсте у нервозу. Замисли да је ова мухоловка израсла из једне од твојих брига. Што више о њој размишљаш, то ћеш се више осећати нервозно, а мухоловка ће све брже и више расти. На саксији напиши име твоје бриге. Затим додај неке речи којима изражаваш своју бригу или чак реченице због којих ће биљка можда израсти више.

9 Погледај на које си све начине хранио своју биљку. Да ли је и један од њих 100% истинит? Напиши ствари којих можеш да се сетиш, а које ће променити начин на који храниш биљку. Мухоловка за бриге не воли позитивне мисли! 100% ЕФИКАСАН УНИШТИТЕЉ КОРОВА Следећи пут када се осетиш нервозно, покушај да мисли које те брину замениш позитивним.

10 ЛИЦЕ НЕРВОЗЕ Погледај речи које описују бригу. Када осетиш нервозу да ли имаш неко од наведених осећања? ВРТОГЛАВИЦА ХЛАДНОЋА ГУШЕЊЕ ЛУПАЊЕ СРЦА ПЛАЧ ЗНОЈЕЊЕ НЕСВЕСТИЦА МУЧНИНА ГЛАВОБОЉА СЛАБОСТ Д Л C Д H B Т O Т H T З Е У M Х Л А Д Н О Ћ А Н J П C B Е E O У A Ц Љ О У А С C Њ H A E И C О Ј П Њ Л A Е B H В Y М Б E Њ Е А E Ш Б А З Y У О Њ А С Б Н У Л Г A З Ч В Е Р Р О Ц Г T И Р О Н A B В Ц C O J K Т Л И И Л Г O А Т Т Р Ј H E В Н Г Д Х Р E A Х A C П Л А Ч Х В Н Е С В Е С Т И Ц А Y Када људи размишљају о нервози или узнемирености, обично је замишљају као осећање које се налази у мислима, али нервозу такође можеш осетити и твојим телом.

11 На доњој слици обележи или нацртај делове тела на којима осећаш нервозу. Да ли ти помаже то што знаш да препознаш нервозу?

12 ОСЕЋАЊЕ ЗАБРИНУТОСТИ Забринутост може изазвати различита друга осећања. Можеш бити бесан, тужан, дође ти да вичеш или једноставно желиш да одеш на неко мирно место и будеш сам. Сви ови људи показују различите емоције зато што су забринути. Напиши о чему би они могли да размишљају. Забринут сам због Волела бих да могу престати да размишљам о Ви више нисте моји пријатељи. Осећам се тужно због Одлази! Тужна сам због Размишљај о томе како се осећају људи око тебе. Сви, чак и одрасли, можда имају своје бриге о којима не говоре.

13 ЗАБРИНУТИ МАЈМУНИ Забринути мајмуни су преплашени због нечега. Пронађи све забринуте мајмуне, а затим им помози да се забаве тако што ћеш их обојити.

14 ТЕГЛА ПУНА БРИГА Питај пријатеља или неког члана породице због чега је забринут. Заједно попуните теглу вашим бригама. Ставите поклопац да бисте спречили да бриге изађу напоље. Напиши или нацртај твоје бриге на овој тегли. Ако ниси спреман да их поделиш са другима, ово можеш урадити сам или помоћи некоме да затвори своје бриге.

15 СМЕХ ЈЕ ЛЕКОВИТ НАЦРТАЈ ИЛИ НАПИШИ НЕШТО ШТО ТЕ ЗАСМЕЈАВА.

16 НАЦРТАЈ ЛИЦА Нацртај изразе лица људима тако да одговарају написаним емоцијама. СРЕЋА СМЕХ СТРАХ ПЛАЧ БЕС ЗАМИШЉЕНОСТ УСАМЉЕНОСТ ТУГА

17

18 САЊАРЕЊЕ Затвори очи и замисли да си на неком прелепом месту. Где се налазиш? На ливади, у шуми или на плажи?

19 Са киме би желео да проведеш време на том месту? Или би радије био сам? Које звукове чујеш? Нацртај или запиши како изгледа твоје сањарење.

20 УДОБНО ЗАУЗЕТО НЕРВОЗНО СРЕЋНО БЕСНО ДРУШТВЕНО УСАМЉЕНО РАДОЗНАЛО ТУЖНО ЗАБАВНО ЉУТИТО ИЗРАЗИ СЕБЕ Сваки дан записуј своја осећања на овој страни како би их изразио. ДАНАС СЕ ОСЕЋАМ Кад попуниш страну, пређи на празан лист папира. НЕЛАГОДНО ДОСАДНО ПОТИШТЕНО НЕСРЕЋНО СМИРЕНО ИЗНЕНАЂЕНО РАДОСНО ЗБУЊЕНО ФРУСТРИРАНО ИЗГУБЉЕНО

ИНТЕРАКТИВНА КЊИГА ЗА ДЕЦУ КОЈА СЕ ПОНЕКАД ОСЕЋАЈУ ТУЖНО ИЛИ ЉУТИТО ПЧЕЛИЦА ИЗДАВАШТВО ДОО ЧАЧАК, 2019.

ИНТЕРАКТИВНА КЊИГА ЗА ДЕЦУ КОЈА СЕ ПОНЕКАД ОСЕЋАЈУ ТУЖНО ИЛИ ЉУТИТО ПЧЕЛИЦА ИЗДАВАШТВО ДОО ЧАЧАК, 2019. ИНТЕРАКТИВНА КЊИГА ЗА ДЕЦУ КОЈА СЕ ПОНЕКАД ОСЕЋАЈУ ТУЖНО ИЛИ ЉУТИТО ПЧЕЛИЦА ИЗДАВАШТВО ДОО ЧАЧАК, 2019. ПСИХОЛОШКИ ПРИРУЧНИЦИ ЗА ДЕЦУ ОСЕТИ СРЕЋУ Интерактивна књига за децу која се понекад осећају тужно

Више

ИНТЕРАКТИВНА КЊИГА ЗА ДЕЦУ КОЈА СЕ ПОНЕКАД ОСЕЋАЈУ УПЛАШЕНО ИЛИ УЗНЕМИРЕНО ПЧЕЛИЦА ИЗДАВАШТВО ДОО ЧАЧАК, 2019.

ИНТЕРАКТИВНА КЊИГА ЗА ДЕЦУ КОЈА СЕ ПОНЕКАД ОСЕЋАЈУ УПЛАШЕНО ИЛИ УЗНЕМИРЕНО ПЧЕЛИЦА ИЗДАВАШТВО ДОО ЧАЧАК, 2019. ИНТЕРАКТИВНА КЊИГА ЗА ДЕЦУ КОЈА СЕ ПОНЕКАД ОСЕЋАЈУ УПЛАШЕНО ИЛИ УЗНЕМИРЕНО ПЧЕЛИЦА ИЗДАВАШТВО ДОО ЧАЧАК, 2019. ПСИХОЛОШКИ ПРИРУЧНИЦИ ЗА ДЕЦУ САМО ХРАБРО Интерактивна књига за децу која се понекад осећају

Више

Илустровала Милица Мастелица

Илустровала Милица Мастелица Илустровала Милица Мастелица copyright 2019 Оливер Јанковић copyright 2019 Mилица Мастелица copyright овог издања 2019 ЛАГУНА Унуку Јовану едавно је млади писац за децу написао збирку приповедака.

Више

Sirenino blago prelom print.pdf

Sirenino blago  prelom print.pdf Линда Чапман НЕ САСВИМ СИРЕНА Сиренино благо ЛИНДА ЧАПМАН живи у Лестерширу са својом породицом и два бернска овчара. Када не пише, проводи време тако што се стара о своје две ћерке, јаше и предаје глуму.

Више

УПОЗНАВАЊЕ Ова вежбанка, намењена деци млађег и средњег предшколског узраста (4 5 година), садржи разноврсне и забавне активности предвиђене за свакод

УПОЗНАВАЊЕ Ова вежбанка, намењена деци млађег и средњег предшколског узраста (4 5 година), садржи разноврсне и забавне активности предвиђене за свакод УПОЗНАВАЊЕ Ова вежбанка, намењена деци млађег и средњег предшколског узраста (4 5 година), садржи разноврсне и забавне активности предвиђене за свакодневни рад код куће: графомоторичке вежбе (вежбе из

Више

BOS-Publikacija-1.indd

BOS-Publikacija-1.indd Друштво психолога Брчко дистрикта БиХ Društvo psihologa Brčko distrikta BiH ŠTA JE TO SVJEDOK? VODIČ ZA DJECU SVJEDOKE U KRIVIČNIM POSTUPCIMA U BIH ZA DJECU OD 7-11 Друштво психолога Брчко дистрикта БиХ

Више

knjiga 03.indd

knjiga 03.indd 15 3. Poglavlje Opće smjernice za aktivnosti učenja Ovo poglavlje opisuje neke od općih smjernica koje su pomogle roditeljima kada su svoju djecu učili novim vještinama. Pokušajte se koristiti ovim smjernicama

Више

ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ Предшколска установа Љубица Вребалов Пожаревац АВАНТУРА У АРХИВУ Сликовница 6 +

ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ Предшколска установа Љубица Вребалов Пожаревац АВАНТУРА У АРХИВУ Сликовница 6 + ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ Предшколска установа Љубица Вребалов Пожаревац АВАНТУРА У АРХИВУ Сликовница 6 + ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ Предшколска установа Љубица Вребалов Пожаревац АВАНТУРА У АРХИВУ Сликовница

Више

PRIPREMA ZA IZVOĐENJE NASTAVNE ( METODIČKE ) JEDINICE

PRIPREMA ZA IZVOĐENJE NASTAVNE ( METODIČKE ) JEDINICE DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O VJERONAUČNOM SATU Škola: OŠ Ivan Kozarac Nijemci Razred: 1 Vjeroučitelj: Ljudevit Gačić Nastavna cjelina: Zajedno smo uvijek radosni Nastavna tema: Susret

Више

Назив оригинала: Carl-Johan Forssen Ehrlin TRAKTORN SOM SÅ GÄRNA VILLE SOMNA Text and illustrations 2017 Carl-Johan Forssén Ehrlin and Ehrlin Publishi

Назив оригинала: Carl-Johan Forssen Ehrlin TRAKTORN SOM SÅ GÄRNA VILLE SOMNA Text and illustrations 2017 Carl-Johan Forssén Ehrlin and Ehrlin Publishi Назив оригинала: Carl-Johan Forssen Ehrlin TRAKTORN SOM SÅ GÄRNA VILLE SOMNA Text and illustrations 2017 Carl-Johan Forssén Ehrlin and Ehrlin Publishing AB. Published by agreement with Salomonsson Agency

Више

P S I H O L O G I P S I H O T E R A P E U T

P S I H O L O G I P S I H O T E R A P E U T P S I H O L O G I P S I H O T E R A P E U T Osobe koje razmišljaju doći na psihoterapiju često nisu sigurne što točno mogu očekivati. Istraživanja pokazuju kako je nezadovoljstvo psihoterapijom često rezultat

Више

Microsoft Word - NULE FUNKCIJE I ZNAK FUNKCIJE.doc

Microsoft Word - NULE FUNKCIJE I ZNAK FUNKCIJE.doc NULE FUNKCIJE I ZNAK FUNKCIJE NULE FUNKCIJE su mesta gde grafik seče osu a dobijaju se kao rešenja jednačine y= 0 ( to jest f ( ) = 0 ) Mnogi profesori vole da se u okviru ove tačke nadje i presek sa y

Више

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O SATU/SUSRETU Škola: OŠ Čakovci, Čakovci Razred: 1. a. Vjeroučitelj: Josip Vuk Nastavna cjelina: Isus susreće ljude Nastavna tema: Isus se brine za sve

Више

Uloga nastavnika u kreiranju emocionalne atmosfere u odjeljenju

Uloga nastavnika u kreiranju emocionalne atmosfere u odjeljenju УЛОГА НАСТАВНИКА У КРЕИРАЊУ ЕМОЦИОНАЛНЕ АТМОСФЕРЕ У ОДЈЕЉЕЊУ Драгица Ожеговић Ако је васиона заиста безгранична а природа неисцрпна у свом стваралаштву, онда једини модел те безграничности јесте ДИЈЕТЕ

Више

Početak tretmana: Dragan Juče sam bio na prvoj seansi. Plakao sam, plakao kao nikad u životu. Plakao sam za dedom. Čudno je to. Moje prvo doživljeno o

Početak tretmana: Dragan Juče sam bio na prvoj seansi. Plakao sam, plakao kao nikad u životu. Plakao sam za dedom. Čudno je to. Moje prvo doživljeno o Početak tretmana: Dragan Juče sam bio na prvoj seansi. Plakao sam, plakao kao nikad u životu. Plakao sam za dedom. Čudno je to. Moje prvo doživljeno osećanje! U početku mi je bilo teško da se pokažem kao

Више

Knjiga Jelena PANTIC - Putovanje u srediste srca pdf

Knjiga Jelena PANTIC - Putovanje u srediste srca pdf Jelena Pantić PUTOVANJE U SREDIŠTE SRCA IX izdanje Novi Sad, 2018. ć ŠTE SRCA IX izdanje Izdavač Jelena Pantić Lektura i korektura Jovan Damjanović, Brankica Damjanović Svetlana Slijepčević Prelom teksta

Више

VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si

VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si TKO JE OKO NAS PRESUDNO JE ZA NAŠ USPJEH U POSLU I ŽIVOTU Pa ako itko zna networking to smo mi na Balkanu oduvijek se tu išlo na janjetine

Више

SVI SMO POZVANI NA SVETOST

SVI  SMO  POZVANI  NA  SVETOST Nedjelja, 13.12.2015.g. Ovaj današnji članak posvetio sam dvjema dragim sestrama u vjeri koje 1 / 23 su me, svaka na svoj način ohrabrile ovih dana kada sam prolazio teške kušnje u svojem životu. Članak

Више

Jesus the Great Teacher Serbian PDA

Jesus the Great Teacher Serbian PDA Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Ова књига припада:

Ова књига припада: Ова књига припада: Назив оригинала: STORIE PICCINE PER I PICCOLISSIMI Copyright 2019 Giunti Editore S.p.A., Milano-Firenze Dami International, a brand of Giunti Publishing Group www.giunti.it Права за

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-34 Образовни профил: мастер

Више

Jesus the Great Teacher Serbian

Jesus the Great Teacher Serbian Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Knjiga 42 Po originalnoj zamisli Françoisa Mattillea

Knjiga 42 Po originalnoj zamisli Françoisa Mattillea Knjiga 42 Po originalnoj zamisli Françoisa Mattillea www.fibra.hr www.stripovi.com Knjiga 42 * Scenarij i crtež Cosey Izdavač Naklada Fibra d.o.o. * Glavni urednik Marko Šunjić Prijevod Mirna Šimat Lektura

Више

ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ

ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ Слободан Станишић Где је Симонида? Copyright Слободан Станишић Copyright 2018 за ово издање Вулкан издаваштво Издавач: Вулкан издаваштво Суиздавач: Ружно паче За издавача:

Више

Ti si voljena

Ti si voljena Estera Estera izdavač Good Morning Girls ( Dobro Jutro Djevojke) www.goodmorninggirls.org Copyright 2014 @ Good Morning Girls Izdano u Sjedinjenim Američkim Državama Ako nije drugačije naznačeno, svi citati

Више

I I I I Превела Дијана Радиновић I

I I I I Превела Дијана Радиновић I Превела Дијана Радиновић Наслов оригинала 101 COOL MAGC TRCKS Written by Barb Whiter llustrated by Glen Singleton Copyright Hinkler Books Pty 2004, 2013 Translation copyright 2019 за српско издање, ЛАГУНА

Више

UNIVERZITET U BEOGRADU SAOBRAĆAJNI FAKULTET Andreja SAMČOVIĆ GEOGRAFSKI INFORMACIONI SISTEMI BEOGRAD 2019.

UNIVERZITET U BEOGRADU SAOBRAĆAJNI FAKULTET Andreja SAMČOVIĆ GEOGRAFSKI INFORMACIONI SISTEMI BEOGRAD 2019. UNIVERZITET U BEOGRADU SAOBRAĆAJNI FAKULTET Andreja SAMČOVIĆ GEOGRAFSKI INFORMACIONI SISTEMI BEOGRAD 2019. Dr Andreja Samčović GEOGRAFSKI INFORMACIONI SISTEMI I izdanje Recenzenti: Za izdavača: Glavni

Више

Microsoft Word - Balanced Scorecard jednog drugara Prevod sa nemackog LEKTORISANO.doc

Microsoft Word - Balanced Scorecard jednog drugara Prevod sa nemackog LEKTORISANO.doc Balanced Scorecard jednog drugara Naše dobre namere ponovo neostvarene? Priča se uvek ponavlja. Na kraju godine redovno planiramo da ovo ili ono uradimo bolje nego prethodne godine i na taj način da svoj

Више

Microsoft Word PRAVILNIK O IZDAVACKOJ DELATNOSTI doc

Microsoft Word PRAVILNIK O IZDAVACKOJ DELATNOSTI doc Република Србија Универзитет у Нишу ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Број: 01-339/10-2008 01.02.2008. године Наставно-научно веће Правног факултета у Нишу, на предлог Статутарне комисије и на основу стандарда бр. 5 ст.

Више

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život?

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Možda ste se zapitali što je uopće life coach

Више

frühfördern.at Jaki roditelji, jaka deca Podsticanje ranog razvoja & praćenje porodice srpski

frühfördern.at Jaki roditelji, jaka deca Podsticanje ranog razvoja & praćenje porodice srpski frühfördern.at Jaki roditelji, jaka deca Podsticanje ranog razvoja & praćenje porodice srpski PRUŽITI SIGURNOST Roditelji osećaju kada se njihovo dete razvija drugačije i kada mu je potrebna pomoć. Kada

Више

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ДРУШТВО МАТЕМАТИЧАРА СРБИЈЕ Општинско такмичење из математике ученика основних школа III

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ДРУШТВО МАТЕМАТИЧАРА СРБИЈЕ Општинско такмичење из математике ученика основних школа III 25.02.2017 III разред 1. Број ногу Периних паса је за 24 већи од броја њихових глава. Колико паса има Пера? 2. На излет су кренула три аутобуса у којима је било укупно 150 ученика. На првом одмору је из

Више

Edin Okanović

Edin Okanović 2 Kronologija izdanih knjiga Moja prva knjiga objavljena je 2001. godine, krajem mjeseca travnja. Moje prvo djelo je zbirka poezije "Pjesme, što ih život piše". Zbirka pjesama sastoji se od stvarnih trenutaka

Више

'DOMAŠI' GAĐAJU SVA OSJETILA Ana Marija VeselĊić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći

'DOMAŠI' GAĐAJU SVA OSJETILA Ana Marija VeselĊić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći 'DOMAŠI' GAĐAJU SVA OSJETILA Ana Marija Veselčić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći dalmatinskiportal.hr/zivot/-domasi--gadaju-sva-osjetila-ana-marija-veselcic--odrasla-sam-u-tom-sustavu-i-ne-sramim-setoga-reci/40996

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KRIZNO KOMUNICIRANJE U OBRAZOVANJU: PROBLEMI I RJEŠENJA doc. dr. sc. DAMIR JUGO Dubrovnik, 1. veljače 2019. Niti jedna organizacija nije imuna na krize Važnost percepcije javnosti - Sve što radite šira

Више

Microsoft Word - AFS_prijavni_formular_send_2015_japan_i_indija.docx

Microsoft Word - AFS_prijavni_formular_send_2015_japan_i_indija.docx Str.1 od 5 PRVI DIO Ime Prezime Datum, mjesto i država rođenja Državljanstvo (navesti i drugo u slučaju dvojnog državljanstva) Molimo da ovdje OBAVEZNO priložiš profilnu forografiju. Ulica i broj Mjesto/općina

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2017/2018. година

Више

Izvršavanje pitanja

Izvršavanje pitanja U ovom ćeš dijelu upitnika odgovarati na pitanja o različitim aspektima vezanima uz digitalne medije i digitalne uređaje u koje se ubrajaju računala, laptopi, notebook računala, pametni telefoni, tableti,

Више

Microsoft Office Sway

Microsoft Office Sway Microsoft Office Sway Нови алат за израду презентација Милан Зец Доситеј LANACO LANACO приручник MICROSOFT OFFICE SWAY НОВИ АЛАТ ЗА ИЗРАДУ ПРЕЗЕНТАЦИЈА Copyright 2016 Умножавање, репродукција или на други

Више

Кризне интервенције у посебним ситуацијама: злостављање деце

Кризне интервенције у посебним ситуацијама:  злостављање деце Кризне интервенције у посебним ситуацијама: злостављање деце доц. др Милица Боровчанин Злостављање деце Проблем злостављања и занемаривања деце је у фокусу стручне јавности у свету Број и учесталост занемаривања

Више

Назив: Школска библиотека Датум и место оснивања: г. Лесковац Адреса: Дубочица 72, спрат десно WWW адреса:

Назив: Школска библиотека Датум и место оснивања: г. Лесковац Адреса: Дубочица 72, спрат десно WWW адреса: Назив: Школска библиотека Датум и место оснивања: 1. 9. 1984. г. Лесковац Адреса: Дубочица 72, спрат десно WWW адреса: www.ostrajkostamenkovic.nasaskola.rs E-mail: trajkos@gmail.com Радно време библиотеке

Више

Sedam prednosti bicikliranja za djecu

Sedam prednosti bicikliranja za djecu Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Sedam prednosti bicikliranja za djecu Vjerovali ili ne, vaše dijete može doživjeti nevjerojatne super moći

Више

KATALOG ENGLESKI SS-2015 II.indd

KATALOG ENGLESKI SS-2015 II.indd www.logos-edu.rs ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК Уџбенички комплети за гимназије и средње стручне школе 2016/17. Solutions 2 nd edition New Horizons Solutions Pre-Intermediate за први разред средње школе New Horizons 1

Више

Slide 1

Slide 1 Da zajednički ocenimo ostvarene rezultate i da nam pomognete u unapređenju programa 1 deo/ Odakle smo krenule i dokle smo stigle? 2 deo/ Kako ste ocenile naš rad? 3 deo/ Šta je novo? 4 deo/ Kako možemo

Више

Rano učenje programiranj

Rano učenje programiranj PREGLED ALATA ZA RANO UČENJE PROGRAMIRANJA Ivana Ružić, I. osnovna škola Čakovec Programiranje - nova pismenost Živimo u svijetu u kojem tehnologija brzo napreduje. Način na koji radimo, komuniciramo,

Више

ESKE Ermittlung schulsprachlicher Kompetenzen in der Erstsprache SERBISCH Aufgabenset 5 bis 6 Jahre Schulerfahrung Pädagogische Hochschule FHNW 2018 P

ESKE Ermittlung schulsprachlicher Kompetenzen in der Erstsprache SERBISCH Aufgabenset 5 bis 6 Jahre Schulerfahrung Pädagogische Hochschule FHNW 2018 P ESKE Ermittlung schulsprachlicher Kompetenzen in der Erstsprache SERBISCH Aufgabenset 5 bis 6 Jahre Schulerfahrung Pädagogische Hochschule FHNW 2018 Professur Deutschdidaktik und Mehrsprachigkeit im Kindesalter

Више

Impact Word(s)

Impact Word(s) HR KIDS ONLINE PRELIMINARNI REZULTATI 1 2015 Ipsos. OŠ VEĆESLAVA HOLJEVCA Metodologija Istraživanje je provedeno CAPI metodom (putem laptopa u kućanstvima ispitanika) STU Vrijeme provedbe istraživanja:

Више

Uspostavite ravnotezu prelom 2015.pdf

Uspostavite ravnotezu prelom 2015.pdf Uspostavite ravnotežu Dr Vejn V. Dajer Biblioteka BUĐENJE 9 principa pomoću kojih ćete stvoriti navike po svojoj želji Dr Vejn V. Dajer Leo Commerce, 2011 Naziv originala: Being in balance Dr. Wayne W.

Више

18. ožujka Državno natjecanje / Osnovna škola (6. razred) Primjena algoritama (Basic/Python/Pascal/C/C++) Sadržaj Zadaci... 1 Zadatak: Kineski..

18. ožujka Državno natjecanje / Osnovna škola (6. razred) Primjena algoritama (Basic/Python/Pascal/C/C++) Sadržaj Zadaci... 1 Zadatak: Kineski.. 18. ožujka 2015. Državno natjecanje / Primjena algoritama (Basic/Python/Pascal/C/C++) Sadržaj Zadaci... 1 Zadatak: Kineski... 2 Zadatak: Zmija... 3 Zadatak: Vlakovi... 5 Zadaci U tablici možete pogledati

Више

ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ

ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ Слободан Станишић Трагом Стефана Немање Copyright Слободан Станишић Copyright 2018 за ово издање Вулкан издаваштво Издавач: Вулкан издаваштво Суиздавач: Ружно паче

Више

Oporavak nakon carskog reza

Oporavak nakon carskog reza Nakon porođaja, doktor ili medicinska sestra će vas pregledati i odgovoriti na bilo koja pitanja koja budete imali. U toku vašeg boravka, medicinske sestre će vam pokazati kako da se brinete za sebe i

Више

Razvoj emocionalne inteligencije Što je emocionalna inteligencija? Daniel Goleman kaže da je emocionalna inteligencija drukčiji način da se bude pamet

Razvoj emocionalne inteligencije Što je emocionalna inteligencija? Daniel Goleman kaže da je emocionalna inteligencija drukčiji način da se bude pamet Razvoj emocionalne inteligencije Što je emocionalna inteligencija? Daniel Goleman kaže da je emocionalna inteligencija drukčiji način da se bude pametan. Ona uključuje znanje o onome što osjećate i korištenje

Више

SAT RAZREDNIKA

SAT  RAZREDNIKA SAT RAZREDNIKA OSNOVNA ŠKOLA MODUL: PREVENCIJA NASILNIČKOG PONAŠANJA TEMA: S A M O K O N T R O L A Odgojno-obrazovno područje zdravstvenog odgoja: ŽIVOTNE VJEŠTINE Razred: 7. razred Vrijeme trajanja: 45

Више

Heaven Gods Beautiful Home Serbian CB

Heaven Gods Beautiful Home Serbian CB Библија за дјецу представља Небо, прелијепи Божији дом написао: Edward Hughes Илустровао: Lazarus Прилагодио: Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Више

Umetnost izuzetne brige o sebi_OK.pdf

Umetnost izuzetne brige o sebi_OK.pdf UMETNOST IZUZETNE BRIGE O SEBI Šeril Ričardson Biblioteka BUĐENJE Šeril Ričardson UMETNOST IZUZETNE BRIGE O SEBI Leo commerce Beograd, 2015 Naziv originala: THE ART OF EXTREME SELF-CARE, Cheryl Richardson

Више

Sunčanica – simptomi, liječenje, sunčanica kod djece

Sunčanica – simptomi, liječenje, sunčanica kod djece Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Sunčanica - simptomi, liječenje, sunčanica kod djece Sunčanica nastaje pretjeranim izlaganjem glave i potiljka

Више

POWERFUL

POWERFUL Izv.prof.dr.sc.Julia Perić julia@efos.hr Asistentica: Tihana Koprivnjak, univ.spec.oec tihana@efos.hr UPRAVLJANJE OSOBNIM RAZVOJEM Kako raspolažete svojim kapitalom? Kada biste imali banku koja vam stavlja

Више

Mjesec hrvatske knjige u Osnovnoj školi Gradište

Mjesec hrvatske knjige  u Osnovnoj školi Gradište Mjesec hrvatske knjige u Osnovnoj školi Gradište ( 15.10.- 15.11.2018.) Hrvatski jezik Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige osmislile su sadržajno i vizualno učiteljice Branislava Šimić, Danica Galić i knjižničarka

Више

IO1 Simulacijski resursi- Kako dolazi do radikaliacije Sadržaj Uvod u vodič sa smjernicama za mlade... 3 Smjernice za mlade... Error! Bookmark not def

IO1 Simulacijski resursi- Kako dolazi do radikaliacije Sadržaj Uvod u vodič sa smjernicama za mlade... 3 Smjernice za mlade... Error! Bookmark not def Sadržaj Uvod u vodič sa smjernicama za mlade... 3 Smjernice za mlade... Error! Bookmark not defined. Što je radikalizacija?... 3 Zašto su mladi ranjiva skupina za radikalizaciju?error! Bookmark not defined.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Upravljanje vremenom Praktikum iz poslovne komunikacije i prezentacije Jelica Cincović (jelica@etf.rs) Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu 2018/2019 Uvod 24 sata za organizovanje našeg dana

Више

КАЖИ КАКО Ауторке (према азбучном реду): Драгица Јовишевић Проф. др Јелица Петровић др Јована Трбојевић Приредио: Центар за промоцију здравља Институт

КАЖИ КАКО Ауторке (према азбучном реду): Драгица Јовишевић Проф. др Јелица Петровић др Јована Трбојевић Приредио: Центар за промоцију здравља Институт КАЖИ КАКО Ауторке (према азбучном реду): Драгица Јовишевић Проф. др Јелица Петровић др Јована Трбојевић Приредио: Центар за промоцију здравља Институт за јавно здравље Војводине ОСЕЋАШ! С Е ПРОГРАМ ЗА

Више

ebook

ebook Deset najčešćih početničkih pogrešaka u organizaciji vjenčanja Photo credit: Art Studio 1. Ne angažirati profesionalnog i pouzdanog fotografa Kvalitetni i profesionalni fotografi nisu jeftini, ali vrijede

Више

Kako biti pozitivan?

Kako biti pozitivan? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Kako biti pozitivan? Način na koji osoba percipira svijet oko sebe od velike je važnosti za nju. Što je neka

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2012/2013. година

Више

Milennials Case Study

Milennials Case Study MASMI WEB FORUM PREZENTACIJA Vredan uvid kroz komunikaciju sa potrošačima u digitalnom okruženju. MASMI Web Forum Digitalna platforma je zasnovana na Bulletin Board metodologiji MILENIJUMOVCI IZ DANA U

Више

MALI PRINC

MALI PRINC MALI PRINC Mali princ... Mali princ je maleni dječak iz svemira. On prvi put dolazi na planetu Zemlju, želeći nešto novo naučiti i nešto novo otkriti. Umjesto velikih opisa,pisac ga je jednostavno crtao.

Више

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д)

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д) ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = х; б) у = 4х; в) у = х 7; г) у = 5 x; д) у = 5x ; ђ) у = х + х; е) у = x + 5; ж) у = 5 x ; з) у

Више

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog 2018. Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Slaviček Priprema za nastavni sat Predmet : Prostorni

Више

Проф. др Емина Копас Вукашиновић Јубиларна монографија поводом 120 година од оснивања јагодинске Учитељске школе и 25 година постојања Факултета педаг

Проф. др Емина Копас Вукашиновић Јубиларна монографија поводом 120 година од оснивања јагодинске Учитељске школе и 25 година постојања Факултета педаг Проф. др Емина Копас Вукашиновић Јубиларна монографија поводом 120 година од оснивања јагодинске Учитељске школе и 25 година постојања Факултета педагошких наука на упечатљив начин приказује развој образовања

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2013/

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2013/ Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2013/2014. година УПУТСТВО ЗА РАД Тест који треба да решиш

Више

PADRE PIO, Čudesni život

PADRE  PIO,  Čudesni  život Renzo Allegri PADRE PIO Čudesni život 1 / 11 Ovu knjigu dobio sam na poklon. I istina, prije toga razmišljao sam, čitajući reklamu o njoj u mjesečniku BOOK, da ju kupim. Sve što je vezano uz svjedočenja

Више

POSTALA SAM BAKA

POSTALA  SAM  BAKA SVJEDOČANSTVO IZ KNJIGE ''MENI JE BOG POMOGAO'' - www.molitvenici.net 1 / 10 2 / 10 Baka Katica, njen sin Mario i snaha Tanja žive u jednom malom slavonskom gradiću u naselju kojeg je zaštitnik Duh Sveti.

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-31 Образовни профил: мастер

Више

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам направила тест у Гугл документу који су ученици са одушевљењем

Више

HR - Fierce Women Edukativni Paket

HR - Fierce Women Edukativni Paket FIERCE WOMEN EDUKATIVNI PAKET 16 IDEJA ZA DODATNE EDUKATIVNE AKTIVNOSTI NA TEMU RODNE RAVNOPRAVNOSTI www.fierce-women.net 1. ZNAŠ LI ŽENU? Karte strašnih žena raširene su u lepezu i okrenute ilustracijama

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ школска 016/017. година ТЕСТ МАТЕМАТИКА

Више

С л у ж б е н и л и с т Општине Бачки Петровац Број: 7 Година: LII Бачки Петровац 15. априла године С А Д Р Ж А Ј I ИЗБОРНА КОМИСИЈА ОПШТИНЕ БАЧ

С л у ж б е н и л и с т Општине Бачки Петровац Број: 7 Година: LII Бачки Петровац 15. априла године С А Д Р Ж А Ј I ИЗБОРНА КОМИСИЈА ОПШТИНЕ БАЧ С л у ж б е н и л и с т Општине Бачки Петровац Број: 7 Година: LII Бачки Петровац 15. априла 2016. године С А Д Р Ж А Ј I ИЗБОРНА КОМИСИЈА ОПШТИНЕ БАЧКИ ПЕТРОВАЦ 28. - Решење о закључењу Јединственог бирачког

Више

СХЕМАТСКИ ПРИКАЗИ У НАСТАВИ ГРАМАТИКЕ (НА ПРИМЕРУ ОБЛИКА ПРИСВОЈНИХ ЗАМЕНИЦА)

СХЕМАТСКИ ПРИКАЗИ У НАСТАВИ ГРАМАТИКЕ (НА ПРИМЕРУ ОБЛИКА ПРИСВОЈНИХ ЗАМЕНИЦА) СХЕМАТСКИ ПРИКАЗИ У НАСТАВИ ГРАМАТИКЕ (НА ПРИМЕРУ ОБЛИКА ПРИСВОЈНИХ ЗАМЕНИЦА) ДАНИЛО АЛЕКСИЋ daniloaleksic01@gmail.com СТРУКТУРА ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ 1. ТЕОРИЈА 2. ПРОБЛЕМИ 3. РЕШЕЊА СЛУЧАЈЕВИ И ВАРИЈАНТЕ ИЗАЗОВИ

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-26 Образовни профил: мастер

Више

Microsoft Word - Kako razgovarati sa zenom koja je prezivela nasilje lepa mladjenovic.doc

Microsoft Word - Kako razgovarati sa zenom koja je prezivela nasilje lepa mladjenovic.doc Lepa Mlađenović Šta je potrebno podržavačici u razgovoru sa ženom koja je preživela ratnu traumu Žene koje su preživele nasilje tokom rata imaju potrebu da o tome pričaju mnogo puta. Ali u isto vreme im

Више

Kako da podučiš ljude

Kako da podučiš ljude Kako da podučiš ljude ] بوس [ Bosanski Bosnian Dr. Ahmed b. Osman el-mezjed Prijevod: Senad Muhić Revizija: Ersan Grahovac 2013-1434 يف تعلم انلاس» اللغة ابلوسنية «د. حد بن عثمان املز د ترجمة: سناد موهيتش

Више

NEPOŠTOVANJE AUTORITETA KOD DECE

NEPOŠTOVANJE AUTORITETA KOD DECE NEPOŠTOVANJE AUTORITETA KOD DECE Zanimljiv pogled na ovu temu izneo je Tomislav Kuljiš iz Centra Prirodno roditeljstvo u sklopu svog predavanja 'Adolescentski mozak u odnosu učenik-profesor', koje je u

Више

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA PROBNI ZAVRŠNI ISPIT školska

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA PROBNI ZAVRŠNI ISPIT školska Republik Srbij MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA PROBNI ZAVRŠNI ISPIT školsk 2017/2018. godin TEST MATEMATIKA UPUTSTVO ZA RAD Test

Више

Državno natjecanje / Osnove informatike Srednje škole Zadaci U sljedećim pitanjima na odgovore odgovaraš upisivanjem slova koji se nalazi ispred

Državno natjecanje / Osnove informatike Srednje škole Zadaci U sljedećim pitanjima na odgovore odgovaraš upisivanjem slova koji se nalazi ispred Zadaci. 8. U sljedećim pitanjima na odgovore odgovaraš upisivanjem slova koji se nalazi ispred točnog odgovora, u za to predviđen prostor. Odgovor Ako želimo stvoriti i pohraniti sliku, ali tako da promjenom

Више

Vulnerability and Adaptation

Vulnerability and Adaptation Komunikacija o prilagođavanju klimatskim promenama Shaun Martin Prilagođeno prema prezentaciji Susanne C. Moser, Ph.D Komunikacija o prilagođavanju klimatskim promenama Tri ključne lekcije 1. Kako bi stvorili

Више

Test ispravio: (1) (2) Ukupan broj bodova: 21. veljače od 13:00 do 14:00 Županijsko natjecanje / Osnove informatike Osnovne škole Ime i prezime

Test ispravio: (1) (2) Ukupan broj bodova: 21. veljače od 13:00 do 14:00 Županijsko natjecanje / Osnove informatike Osnovne škole Ime i prezime Test ispravio: () () Ukupan broj bodova:. veljače 04. od 3:00 do 4:00 Ime i prezime Razred Škola Županija Mentor Sadržaj Upute za natjecatelje... Zadaci... Upute za natjecatelje Vrijeme pisanja: 60 minuta

Више

PRIPREMA ZA NASTAVU ČAS ODJELJENJSKE ZAJEDNICE Nastavna cjelina: Nastavna jedinica: Komunikacija Digitalni građanin (pojam i osobine) JU IV OSNOVNA ŠK

PRIPREMA ZA NASTAVU ČAS ODJELJENJSKE ZAJEDNICE Nastavna cjelina: Nastavna jedinica: Komunikacija Digitalni građanin (pojam i osobine) JU IV OSNOVNA ŠK PRIPREMA ZA NASTAVU ČAS ODJELJENJSKE ZAJEDNICE Nastavna cjelina: Nastavna jedinica: Komunikacija Digitalni građanin (pojam i osobine) JU IV OSNOVNA ŠKOLA MOSTAR Razrednica: Razred i odjeljenja: Datum:

Више

ВАНРЕДНИ БРОЈ 2 ISSN ГОДИНА XIII БЕОГРАД, OДЛУКЕ ОДБОРА ЗА ХИТНА ПИТАЊА ФСС СА 27. СЕДНИЦЕ ОДРЖАНЕ ОДЛУКЕ О ДОПУН

ВАНРЕДНИ БРОЈ 2 ISSN ГОДИНА XIII БЕОГРАД, OДЛУКЕ ОДБОРА ЗА ХИТНА ПИТАЊА ФСС СА 27. СЕДНИЦЕ ОДРЖАНЕ ОДЛУКЕ О ДОПУН ВАНРЕДНИ БРОЈ 2 ISSN 1451-5733 ГОДИНА XIII БЕОГРАД, 07.02.2018. OДЛУКЕ ОДБОРА ЗА ХИТНА ПИТАЊА ФСС СА 27. СЕДНИЦЕ ОДРЖАНЕ 07.02.2018. 1. ОДЛУКЕ О ДОПУНИ ЛИСТЕ СУДИЈА, ПОМОЋНИХ СУДИЈА И ПОСМАТРАЧА НА УТАКМИЦАМА

Више

Kućice uz more HRVATSKI 1

Kućice uz more HRVATSKI 1 Kućice uz more HRVATSKI 1 4 Luxury Villa You&Me 6 Villa Exclusive Plus You&Me 8 Villa Exclusive Plus 10 Villa Exclusive 12 Villa Prestige 14 Mobile home Deluxe Plus 16 Mobile home Deluxe 18 Mobile home

Више

(Microsoft Word - Službeni list opıtine Baè br docx)

(Microsoft Word - Službeni list opıtine Baè  br docx) СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БАЧ ГОДИНА XLII Годишња претплата Број 3 Бач, 25. јануар 2017. године 1.000,00 динара Редни број С А Д Р Ж А Ј Страница ОПШТИНСКО ВЕЋЕ ОПШТИНЕ БАЧ 7. ОДЛУКА О ПРУЖАЊУ ФИНАНСИЈСКЕ

Више

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVN

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVN Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA školska 2016/2017. godina TEST

Више

(Microsoft Word - Promeni se ... promeni tok svog \236ivota.docx)

(Microsoft Word - Promeni se ... promeni tok svog \236ivota.docx) Promeni se... promeni tok svog života Meditacija po Đurčok Žoltu Smesti se udobno, zatvori svoje oči i u početku obrati pažnju samo na to, da dođeš u što dublje meditativno stanje. Obrati svoju pažnju

Више

''OČE, NEKA BUDE TVOJA VOLJA, NE MOJA.''

''OČE,  NEKA  BUDE  TVOJA  VOLJA,  NE  MOJA.'' Četvrtak, 13.12.2012.g. 1 / 53 Prekrasno mi je ovo ''vrijeme priprave'', adventsko vrijeme. Stvarno se uzburka taj naš duhovni život, svakome na svoj način, ovisno kako tko traži odgovore i otvara svoje

Више

Boško Jagodić ivan mrkonjić nada božičević MOJA MATEMATIKA 2 UDŽBENIK ZA UČENIKE DRUGOG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE

Boško Jagodić ivan mrkonjić nada božičević MOJA MATEMATIKA 2 UDŽBENIK ZA UČENIKE DRUGOG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE Boško Jagodić ivan mrkonjić nada božičević MOJA MATEMATIKA 2 UDŽBENIK ZA UČENIKE DRUGOG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE DO 100 u ovoj ćemo nastavnoj cjelini naučiti: ÖBrojiti Ö do 100 ÖČitati Ö i pisati brojeve

Више

Microsoft Word - Algebra i funkcije- napredni nivo doc

Microsoft Word - Algebra i funkcije- napredni nivo doc Algebra i funkcije napredni nivo 01. Nenegativna znači da je vrednost izraza pozitivna ili je jednaka 0. ( 1) ( 1)( 1) 0 razlika kvadrata (( x) + x 1+ 1 ) (( x) 1 ) 0 ( + + 1) ( 1) 0 x x+ x x+ x x x +

Више

АНКЕТА ЗА НОВОУПИСАНЕ СТУДЕНТЕ ВИСОКЕ ШКОЛЕ BANJA LUKA COLLEGE - академскa 2017/2018 година - Високошколска установа Banja Luka College спроводи анкет

АНКЕТА ЗА НОВОУПИСАНЕ СТУДЕНТЕ ВИСОКЕ ШКОЛЕ BANJA LUKA COLLEGE - академскa 2017/2018 година - Високошколска установа Banja Luka College спроводи анкет АНКЕТА ЗА НОВОУПИСАНЕ СТУДЕНТЕ ВИСОКЕ ШКОЛЕ BANJA LUKA COLLEGE - академскa година - Високошколска установа Banja Luka College спроводи анкету међу новоуписаним студентима, са циљем да дође до информација

Више

АНКЕТА ЗА НОВОУПИСАНЕ СТУДЕНТЕ ВИСОКЕ ШКОЛЕ BANJA LUKA COLLEGE - академскa 2018/2019 година - Високошколска установа Banja Luka College спроводи анкет

АНКЕТА ЗА НОВОУПИСАНЕ СТУДЕНТЕ ВИСОКЕ ШКОЛЕ BANJA LUKA COLLEGE - академскa 2018/2019 година - Високошколска установа Banja Luka College спроводи анкет АНКЕТА ЗА НОВОУПИСАНЕ СТУДЕНТЕ ВИСОКЕ ШКОЛЕ BANJA LUKA COLLEGE - академскa година - Високошколска установа Banja Luka College спроводи анкету међу новоуписаним студентима, са циљем да дође до информација

Више

PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije

PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije korake. Uz dobro razrađen algoritam neku radnju ćemo

Више

Чича Глиша Аутор: Зора Гојковић и Валентина Рутовић ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо ис

Чича Глиша Аутор: Зора Гојковић и Валентина Рутовић ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо ис ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо искористили веома занимљив сајт на Интернету (www.drawastickman.com). Приликом посете сајту, од посетиоца

Више

Document2

Document2 IQ Festval - Laibach - Intervju za Nadlanu.com: Nismo deo YU scene! Muzika nadlanu.com Laibach, jedan od omiljenih i najuspešnijih bendova sa prostora bivše Jugoslavije, ponovo dolazi u Beograd. Ovog puta

Више