PowerPoint Presentation

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "PowerPoint Presentation"

Транскрипт

1 ЗАКОН О ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ (,,СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РС Бр. 25/19)

2 БИТНЕ ИЗМЕНЕ У ЗАКОНУ О ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ У ОДНОСУ НА ПРЕТХОДНО ВАЖЕЋИ ЗАКОН

3 РЕПУБЛИКА СРБИЈА МОЖЕ: здравственим установама чији је оснивач да обезбеди и средства за извршавање обавеза по извршним судским одлукама. (за обавезе које се не финансирају из средстава обавезног здравственог осигурања или на други начин, а за која ЗУ не може да обезбеди средства у финансијском плану)

4 ДРУШТВЕНА БРИГА ЗА ЗДРАВЉЕ СТАНОВНИШТВА УВЕДЕНЕ СУ НОВЕ КАТЕГОРИЈЕ СТАНОВНИШТВА ОБУХВАЋЕНЕ ДРУШТВЕНОМ БРИГОМ ЗА ЗДРАВЉЕ СТАНОВНИШТВА НА НИВОУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ: МЛАДЕ НЕЗАПОСЛЕНЕ ОСОБЕ КОЈЕ СЕ НЕ НАЛАЗЕ НА ШКОЛОВАЊУ, А НАЈВИШЕ ДО НАВРШЕНИХ 26 ГОДИНА ЖИВОТА, ЛИЦА СА СТАТУСОМ БОРЦА, ИЗБЕГЛА ОДН. ЛИЦА ПРОГНАНА ИЗ БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ, РАСЕЉЕНА ЛИЦА КОЈА СУ НЕЗАПОСЛЕНА И СА НИСКИМ МЕСЕЧНИМ ПРИХОДИМА (имају боравиште на територији Републике Србије), ЛИЦА КОЈИМА СЕ ОБЕЗБЕЂУЈЕ (СЕМ ОБАВЕЗНЕ) И ПРЕПОРУЧЕНА ИМУНИЗАЦИЈА И ЖРТВЕ ТЕРОРИЗМА.

5 АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ОБЕЗБЕЂУЈЕ СРЕДСТВА ЗА ВРШЕЊЕ ОСНИВАЧКИХ ПРАВА НАД ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА ЧИЈИ ЈЕ ОСНИВАЧ

6 ДРУШТВЕНА БРИГА ЗА ЗДРАВЉЕ НА НИВОУ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ односно ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ МОЖЕ да обухвата мере за обезбеђивање и спровођење здравствене заштите од интереса за грађане на територији АП од. Јединице локалне самоуправе, којима се стварају услови за бољу доступност и приступачност у коришћењу здравствене заштите (здравствене установе у јавној својини), а који су ВИШИ од норматива у погледу простора, опреме,кадра, лекова и медицинских средстава,који се не обезбеђују прописима којима се уређује здравствено осигурање.

7 КАДАР по овом основу НЕ МОЖЕ СЕ ОБЕЗБЕДИТИ ЗАКЉУЧИВАЊЕМ УГОВОРА О РАДУ НА НЕОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ. Не могу се систематизовати радна места изнад норматива (стандарда) прописаних овим законом. Обезбеђивање кадра подразумева обезбеђивање замене одсутних изабраних лекара за време трајања специјализације (уже специјализације).

8 АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА односно ЈЕДИНИЦА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ МОЖЕ да обезбеди за здравствене установе у јавној својини на територији АП, одн. Јединице локалне самоуправе и СРЕДСТВА ЗА ИЗВРШАВАЊЕ ОБАВЕЗА ПО ИЗВРШНИМ СУДСКИМ ОДЛУКАМА које се не финансирају из средстава оабезног здравственог осигурања или на други начин у складу са законом, а за које здравствена установа не може да обезбеди средства у финансијском плану.

9 ПЛАН РАЗВОЈА ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ доноси ВЛАДА

10 ОПШТИ ИНТЕРЕС У ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ (ФИНАНСИРА СЕ ИЗ СРЕДСТАВА РФЗО) СПРОВОЂЕЊЕ ЦИЉАНИХ ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА (СКРИНИНГА) ПРЕМА НАЦИОНАЛНИМ ПРОГРАМИМА, УПРАВЉАЊЕ МЕДИЦИНСКИМ ОТПАДОМ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА У ЈАВНОЈ СВОЈИНИ, ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ ЗДРАВСТВЕНИХ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИХ СТУДИЈА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА И ЗДРАВСТВЕНИХ САРАДНИКА запослених у здравственим установама у јавној својини, ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ КАДРА РАДИ ЗАМЕНЕ ОДСУТНИХ ИЗАБРАНИХ ЛЕКАРА ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈЕ, ОСИГУРАЊЕ ИМОВИНЕ И КОЛЕКТИВНО ОСИГУРАЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ ОД ПОСЛЕДИЦА НЕСРЕЋНОГ СЛУЧАЈА (НЕЗГОДЕ) И ОСИГУРАЊЕ У СЛУЧАЈУ ТЕЖЕ БОЛЕСТИ И ХИРУРШКЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ, КАО И ОСИГУРАЊЕ ОД ОДГОВОРНОСТИ ПРЕМА ТРЕЋИМ ЛИЦИМА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА У ЈАВНОЈ СВОЈИНИ, ТЕКУЋЕ ОДРЖАВАЊЕ ОБЈЕКАТА И ПРОСТОРИЈА, СЕРВИСИРАЊЕ МЕДИЦИНСКЕ, НЕМЕДИЦИНСКЕ ОПРЕМЕ, ПРЕВОЗНИХ СРЕДСТАВА И ОПРЕМЕ У ОБЛАСТИ ИНТЕГРИСАНОГ ЗДРАВСТВЕНОГ ИНФОРМАЦИОНОГ СИСТЕМА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА У ЈАВНОЈ СВОЈИНИ.

11 РЕДОВНА СПОЉНА ПРОВЕРА КВАЛИТЕТА СТРУЧНОГ РАДА ОРГАНИЗУЈЕ СЕ И СПРОВОДИ СРЕДСТВИМА КОЈЕ ОБЕЗБЕЂУЈУ НАДЛЕЖНЕ КОМОРЕ ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА

12 ОСНИВАЧИ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА У ЈАВНОЈ СВОЈИНИ (изузев АПОТЕКА) НЕ МОГУ бити јединице локалне самоуправе, већ РЕПУБЛИКА СРБИЈА односно АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА (за здравствене установе наа територији АП)

13 ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА МОЖЕ се основати у складу са прописима којима се уређује ЈАВНО ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО

14 ЈЕДИНСТВЕНА ЕВИДЕНЦИЈА АГЕНЦИЈА ЗА ПРИВРЕДНЕ РЕГИСТРЕ води РЕГИСТАР ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА И ПРИВАТНЕ ПРАКСЕ (јединствена електронска, централна, јавна база података о регистрованим субјектима у здравству) На основу решења о испуњености услова за обављање здравствене делатности здравствена установа уписује се у регистар Агенције за привредне регистре (уместо досадашњег уписа у регистар надлежног суда).

15 ПРИВАТНА ПРАКСА ОЛАКШАНИ СУ УСЛОВИ ЗА РАД ПРИВАТНЕ ПРАКСЕ, ОСНИВАЊЕ УЖЕ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ ОРДИНАЦИЈЕ, ПОЛИКЛИНИКА ОСНИВА СЕ ЗА НАЈМАЊЕ ДВА ОБЛИКА ПРИВАТНЕ ПРАКСЕ, изузев АПОТЕКЕ, ПРИВРЕМЕНО МОЖЕ ПРЕСТАТИ СА ОБАВЉАЊЕМ ЗДРАВСТВЕНЕ ДЕЛАТНОСТИ У ТРАЈАЊУ НЕ ДУЖЕМ ОД 5 ГОДИНА ( до сада је тај период био 12 месеци), ОСНИВАЧ ПРИВАТНЕ ПРАКСЕ,уколико је привремено одсутан због привремене спречености за рад, стручног усавршавања, остаривања права из радног односа, ПРИВАТНА ПРАКСА МОЖЕ НАСТАВИТИ СА РАДОМ НАЈДУЖЕ 5 ГОДИНА (уколико обезбеди одговарајући кадар за обављање здрастене делатности за коју је основана), БРИСАНА ЈЕ ОБАВЕЗА ПРИВАТНЕ ПРАКСЕ ДА ОБЕЗБЕДИ СТАЛНО ДОСТУПАН САНИТЕТСКИ ПРЕВОЗ.

16 Законом о здравственој заштити ДОЗВОЉЕНО је: ОГЛАШАВАЊЕ здравствених услуга, стручно-медицинских поступака и метода здраствене заштите који се обављају у здравственој установи, одн. приватној пракси, ОБАВЉАЊЕ ОДРЕЂЕНЕ МЕТОДЕ И ПОСТУПКА КОМПЛЕМЕНТАРНЕ МЕДИЦИНЕ на основу решења МЗ о испуњености прописаних услова за обављање здравствене делатности, метода и поступака комплементарне медицине, ОГЛАШАВАЊЕ КОНТАКТ ПОДАТАКА здравствене установе, одн. приватне праксе, у циљу информисања пацијената.

17 ДЕЖУРСТВО РАД ПО ПОЗИВУ ПРЕКОВРЕМЕНИ РАД (Приправност није облик прековременог рада) ЗА УВОЂЕЊЕ ДЕЖУРСТВА ДУЖЕГ ОД 10 ЧАСОВА НЕДЕЉНО (највише 20 часова недељно) НИЈЕ ПОТРЕБНА САГЛАСНОСТ МИНИСТРА, директор ЗУ је одговоран за организацију рада ЗУ)

18 ДОПУНСКИ РАД Запослени може закључити уговор о допунском раду са послодавцем са којим има закључен уговор о раду са пуним радним временом, и Запослени може закључити највише 3 уговора о допунском раду са другим послодавцем у укупном трајању до 1/3 пуног радног времена

19 САГЛАСНОСТ ЗА ОБАВЉАЊЕ ДОПУНСКОГ РАДА даје ДИРЕКТОР ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ У ЈАВНОЈ СВОЈИНИ, ОСНИВАЧ ПРИВАТНЕ ПРАКСЕ у року од 5 радних дана, под условом да је подносилац захтева у календарској години која претходи подношењу захтева остварио прописане мере извршења.

20 У оквиру фармацеутске здравствене делатности одређено је УПРАВЉАЊЕ ФАРМАЦЕУТСКИМ ОТПАДОМ

21 ДОМ ЗДРАВЉАУ ЈАВНОЈ СВОЈИНИ РЕПУБЛИКА СРБИЈА оснива АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА (на територији АП) Дом здравља мора обезбедити здравствену заштиту из области: Денталне медицине, Лабораторијску и другу дијагностику (самостални или преко друге здравствене установе, одн. приватне праксе). Дом здравља може обављати делатност медицине рада и другу специјалистичко-консултативну делатност и апотекарску делатност. Дом здравља обезбеђује санитетски превоз, превоз пацијената на дијализу (самостално или преко друге здравствене установе).

22 СТАЦИОНАР у свом саставу могу имати: ЗАВОД ЗА ПЛУЋНЕ БОЛЕСТИ И ТУБЕРКУЛОЗУ ЗАВОД ЗА ГЕРИЈАТРИЈУ И ПАЛИЈАТИВНО ЗБРИЊАВАЊЕ ЗАВОД ЗА ПАЛИЈАТИВНО ЗБРИЊАВАЊЕ

23 НОВЕ ВРСТЕ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР Дом здравља и Општа болница ЗУ ПОЛИКЛИНИКА (обезбеђује специјалистичко-консултативну здравствену деланост из најмање 3 различите области медицине, денталне медицине. Може имати огранке). ЗАВОД ЗА ЛАБОРАТОРИЈСКУ ДИЈАГНОСТИКУ ( може имати огранке) ЗАВОД ЗА РАДИОЛОШКУ ДИЈАГНОСТИКУ ЗАВОД ЗА ПАЛИЈАТИВНО ЗБРИЊАВАЊЕ (може имати стационар)

24 БОЛНИЦА може имати ОРГАНИЗАЦИОНЕ ЈЕДИНИЦЕ ИЗВАН СВОГ СЕДИШТА МИНИМАЛНИ УСЛОВИ ЗА ОСНИВАЊЕ СПЕЦИЈАЛНЕ БОЛНИЦЕ су ОЛАКШАНИ (нема обавезу да обавља фармацеутску делатност, лабораторијску, радиолошку и другу дијагностику коју може обезбедити преко друге здравствене установе).

25 ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ има проширену надлежност на ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ЗАВОД ЗА БИОЦИДЕ И МЕДИЦИНСКУ ЕКОЛОГИЈУ оснива РЕПУБЛИКА СРБИЈА

26 ПЛАН РАЗВОЈА КАДРОВА У ЗДРАВСТВУ доноси се у складу са ПЛАНОМ УПИСА НА ФАКУЛТЕТЕ И ШКОЛЕ ЗДРАВСТВЕНЕ СТРУКЕ уз сагласност министра надлежног за послове образовања.

27 ДИРЕКТОР ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ (ако директор није здравствене струке здравствена установа мора имати заменика директора здравствене струке) пооштрени су услови за именовање: Стручна спрема (здравствени радник др. медицине, др. денталне медицине,фармацеут,фармацеут-медицински биохемичар или високо образовање из области правних, економских или организационих наука- академске мастер студије) Радно искуство- најмање 5 година радног стажа као руководилац Акредитована едукација из области здравственог менаџмента ( у року од 36 месеци од дана ступања закона на снагу) Није осуђивано лице, против којег се не води истрага, одн. није подигнута оптужница за кривично дело утврђено законом... Није члан органа политичке странке Здравствени радник који има завршену специјализацију (изузев апотекарске установе)

28 УПРВНИ ОДБОР и НАДЗОРНИ ОДБОР ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ ( смањен је број чланова органа управљања) Сви чланови Управног и Надзорног одбора морају имати високо образовање на академским мастер студијама Оснивач здравствене установе предлаже већину чланова органа управљања Запослени у здравственим установама из Плана мреже може бити члан само једног органа управљања (само једног стручног органа) у тој здравственој установи

29 ИЗМЕНА СТРУЧНАИХ ЗВАЊА У СКЛАДУ СА ДИРЕКТИВОМ О РЕГУЛИСАНИМ ПРОФЕСИЈАМА ДОКТОР ДЕНТАЛНЕ МЕДИЦИНЕ (уместо доктора стоматологије) МАГИСТАР ФАРМАЦИЈЕ ( поред дипломираног фармацеута) у складу са звањима у дипломама стеченим на факултетима здравствене струке

30 СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА из дефицитарних грана може се одобрити: НЕЗАПОСЛЕНОМ ЗДРАВСТВЕНОМ РАДНИКУ ЗАПОСЛЕНОМ ЗДРАВСТВЕНОМ РАДНИКУ НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ

31 ТРОШКОВЕ КОНТИНУИРАНЕ ЕДУКАЦИЈЕ ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА плаћа НАДЛЕЖНА КОМОРА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА или ПОСЛОДАВАЦ или ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИК

32 ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА СТРАНАЦА право на здравствену заштиту имају и: ТРАЖИОЦИ АЗИЛА РЕГИСТРОВАНИ СТРАНЦИ (који су изразили намеру да поднесу захтев за азил) ЛИЦА УКЉУЧЕНА У ПРОГРАМ ДОБРОВОЉНОГ ПОВРАТКА

33 ФАРМАЦЕУТСКИ ИНСПЕКТОР (уводи се појам фармацеутског инспектора)

34 АПОТЕКАРСКА ДЕЛАТНОСТ одредбе које се односе на апотекарску делатност имплементиране су у Закон о здравственој заштити

35 АПОТЕКАРСКА УСТАНОВА може имати ОГРАНКЕ ОРГАНИЗАЦИОНЕ ЈЕДИНИЦЕ (апотекарска јединица, апотекарска станица, централни магацин, галенска лабораторија апотеке, контролна лабораторија) АПОТЕКА дома здравља одн. друге здравствене установе БОЛНИЧКА АПОТЕКА АПОТЕКА ПРИВАТНА ПРАКСА (решење о испуњености услова доноси фармацеутски инспектор)

36 РАДИЦА ПЕЈЧИНОВИЋ БУЛАЈИЋ В.Д. ПОМОЋНИЦЕ МИНИСТРА ЗДРАВЉА МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Јун године

Закон о здравственом осигурању („Сл.гласник РС“, бр. 25/19)

Закон о здравственом осигурању („Сл.гласник РС“, бр. 25/19) Закон о здравственом осигурању ( Сл.гласник РС, бр. 25/19) На снази од 11.априла 2019. године -шта се уређује овим законом; Основне одредбе -шта обухвата обавезно здравствено осигурање и на којим начелима

Више

Правилник о ближим условима за обављање здравствене делатности у здравственим установама и другим облицима здравствене службе

Правилник о ближим условима за обављање здравствене делатности у здравственим установама и другим облицима здравствене службе Правилник о ближим условима за обављање здравствене делатности у здравственим установама и другим облицима здравствене службе Службени гласник РС број 43/2006, 112/2009,50/2010,79/2011,10/2012,119/2012,22/2013,16/2018

Више

ЗАКОН о здравственој заштити Службени гласник РС, број 25 од 3. априла I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом уређује се систем здравствене зашт

ЗАКОН о здравственој заштити Службени гласник РС, број 25 од 3. априла I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом уређује се систем здравствене зашт ЗАКОН о здравственој заштити Службени гласник РС, број 25 од 3. априла 2019. I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом уређује се систем здравствене заштите у Републици Србији, његова организација, друштвена

Више

Кадрови / нормативи у здравству

Кадрови / нормативи у здравству Нормативи кадра и кадровска обезбеђеност Прим. др sc. med. Верица Јовановић Миљан Љубичић Златибор, 27.06.2018 Норма и стандард Норма: Мера феномена генерално прихваћена као идеалан стандард извршења (перформансе),

Више

Katalog propisa 2019

Katalog propisa 2019 Prečišćeni tekst Zakona o zdravstvenoj zaštiti obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni list Crne Gore", br. 003/16 od 15.01.2016), 2. Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj

Више

планирају, надзиру и евалуирају спровођење планова неге и третмана других пружалаца здравствене заштите. они се специјализују у одређеним категоријама

планирају, надзиру и евалуирају спровођење планова неге и третмана других пружалаца здравствене заштите. они се специјализују у одређеним категоријама планирају, надзиру и евалуирају спровођење планова неге и третмана других пружалаца здравствене заштите. они се специјализују у одређеним категоријама болести и категоријама пацијената или методама лечења

Више

СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИН

СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИН СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj 2017. ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИНА IX ПАНЧЕВО, 30 Август 2017. ГОДИНЕ Аконтација претплате

Више

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc На основу члана 142. став 3. Закона о здравственој заштити ("Службени гласник РС ", број 107/05), Министар здравља доноси П Р А В И Л Н И К О УСЛОВИМА И НАЧИНУ УНУТРАШЊЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗДРАВСТВEНИХ УСТАНОВА

Више

Memo

Memo РЕПУБЛИКА СРБИЈА АП ВОЈВОДИНА Завод за јавно здравље Панчево Пастерова 2, 26000 Панчево Тел.Фаx. 013/322-965, е-маил: инфо@зјзпа.орг.рс ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА, ЗА АНАЛИЗУ, ПЛАНИРАЊЕ, ОРГАНИЗАЦИЈУ

Више

НАЦРТ ЗАКОНА О АПОТЕКАРСКОЈ ДЕЛАТНОСТИ I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом уређује се апотекарска делатност у Републици Србији, општи услови и начи

НАЦРТ ЗАКОНА О АПОТЕКАРСКОЈ ДЕЛАТНОСТИ I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом уређује се апотекарска делатност у Републици Србији, општи услови и начи НАЦРТ ЗАКОНА О АПОТЕКАРСКОЈ ДЕЛАТНОСТИ I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом уређује се апотекарска делатност у Републици Србији, општи услови и начин обављања апотекарске делатности, надзор над спровођењем

Више

Memo

Memo РЕПУБЛИКА СРБИЈА АП ВОЈВОДИНА Завод за јавно здравље Панчево Пастерова 2, 26000 Панчево Тел.Фаx. 013/322-965, е-маил: инфо@зјзпа.орг.рс ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА, ЗА АНАЛИЗУ, ПЛАНИРАЊЕ, ОРГАНИЗАЦИЈУ

Више

MINISTARSTVO ZDRAVLJA INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE SRBIJE Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут Način i postupak sprovođenja provere

MINISTARSTVO ZDRAVLJA INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE SRBIJE Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут Način i postupak sprovođenja provere MINISTARSTVO ZDRAVLJA INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE SRBIJE Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут Način i postupak sprovođenja provere kvaliteta stručnog rada u farmaceutskoj zdravstvenoj

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД На основу члана 4 и 5 Правилника о спровођењу здравствених специјализација и ужих специјализациј

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД На основу члана 4 и 5 Правилника о спровођењу здравствених специјализација и ужих специјализациј УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД На основу члана 4 и 5 Правилника о спровођењу здравствених специјализација и ужих специјализација на Медицинском факултету у Новом Саду, бр. 05-14/17-2017/8

Више

Microsoft Word - Pravilnik o blizim uslovima za izdavanje i oduzimanje licence.doc

Microsoft Word - Pravilnik o blizim uslovima za izdavanje i oduzimanje licence.doc ПРАВИЛНИК О БЛИЖИМ УСЛОВИМА ЗА ИЗДАВАЊЕ, ОБНАВЉАЊЕ ИЛИ ОДУЗИМАЊЕ ЛИЦЕНЦЕ ЧЛАНОВИМА КОМОРА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА ("Сл. гласник РС", бр. 119/2007 и 23/2009) I УВОДНА ОДРЕДБА Члан 1 Овим правилником утврђују

Више

Službene novine Kantona Sarajevo, broj 7/12 Na osnovu člana 13. stav (1) tačka b) i člana 18. stav (1) tačka b) Ustava Kantona Sarajevo ("Službene nov

Službene novine Kantona Sarajevo, broj 7/12 Na osnovu člana 13. stav (1) tačka b) i člana 18. stav (1) tačka b) Ustava Kantona Sarajevo (Službene nov Službene novine Kantona Sarajevo, broj 7/12 Na osnovu člana 13. stav (1) tačka b) i člana 18. stav (1) tačka b) Ustava Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 1/96, 2/96, 3/96, 16/97,

Више

ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI ("Sl. glasnik RS", br. 107/2005, 72/ dr. zakon, 88/2010, 99/2010, 57/2011, 119/2012, 45/ dr. zakon, 93/2014,

ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI (Sl. glasnik RS, br. 107/2005, 72/ dr. zakon, 88/2010, 99/2010, 57/2011, 119/2012, 45/ dr. zakon, 93/2014, ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI ("Sl. glasnik RS", br. 107/2005, 72/2009 - dr. zakon, 88/2010, 99/2010, 57/2011, 119/2012, 45/2013 - dr. zakon, 93/2014, 96/2015 i 106/2015) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom

Више

Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila godine, doni

Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila godine, doni Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila 2018. godine, donijela je PRAVILNIK O UPISU U LJEKARSKU KOMORU CRNE GORE

Више

Scanned Image

Scanned Image На основу члана 38. став 2. Закона о јавним предузећима ( Службени гласник РС, број 15/16), Скупштина Града Новог Сада, на ХХХШ седници од 9. марта 2018. године, доноси О Д Л У К У О СПРОВО'БЕЊУ ЈАВНОГ

Више

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA "EVROPSKI POSLOVI" AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2009 i 2/2010) I OP

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA EVROPSKI POSLOVI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE (Sl. list AP Vojvodine, br. 13/2009 i 2/2010) I OP POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA "EVROPSKI POSLOVI" AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2009 i 2/2010) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Radi praćenja, proučavanja i implementacije

Више

Завод за јавно здравље зрењанин

Завод за јавно здравље зрењанин КАПАЦИТЕТИ И КОРИШЋЕЊЕ СТАЦИОНАРА У 2011. ГОДИНИ У СРЕДЊЕБАНАТСКОМ ОКРУГУ Стационарну здравствену заштиту у Средњебанатском округу пружају: - Општа болница "Ђорђе Јоановић" Зрењанин - спроводи специјалистичкоконсултативну

Више

PRAVNIK U JAVNOM SEKTORU Časopis za budžetsko pravo TEMA BROJA NOVA ZAKONSKA REŠENJA U OBLASTI OBRAZOVANJA I VASPITANJA I VISOKOG OBRAZOVANJA TEMA NAR

PRAVNIK U JAVNOM SEKTORU Časopis za budžetsko pravo TEMA BROJA NOVA ZAKONSKA REŠENJA U OBLASTI OBRAZOVANJA I VASPITANJA I VISOKOG OBRAZOVANJA TEMA NAR PRAVNIK U JAVNOM SEKTORU Časopis za budžetsko pravo TEMA BROJA NOVA ZAKONSKA REŠENJA U OBLASTI I VISOKOG OBRAZOVANJA TEMA NAREDNOG BROJA SPECIFIČNOSTI JAVNIH NABAVKI U USTANOVAMA IZDVAJAMO KOMENTAR ZAKONA

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРЕДШКОЛСКОМ ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ Члан 1. У Закону о предшколском васпитању и образовању ( Службени гласник РС, број 18/10), члан 5. мења се и гласи: Члан 5.

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se org

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE (Sl. list AP Vojvodine, br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se org POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se organizacija za zaštitu prirode i prirodnih dobara koja

Више

На основу АмандманаXL тачка2. на Ус т а в Републи-ке Српске( Службени гласник Републике Српске, број 28/94), доносим УКАЗ О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ИЗМЈЕН

На основу АмандманаXL тачка2. на Ус т а в Републи-ке Српске( Службени гласник Републике Српске, број 28/94), доносим УКАЗ О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ИЗМЈЕН На основу АмандманаXL тачка2. на Ус т а в Републи-ке Српске( Службени гласник Републике Српске, број 28/94), доносим УКАЗ О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ Проглашавам

Више

Microsoft Word - kvalitet.doc

Microsoft Word - kvalitet.doc "Službeni glasnik RS", br. 35/2011 Na osnovu člana 212. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", br. 107/05, 72/09 - dr. zakon, 88/10 i 99/10), Ministar zdravlja donosi PRAVILNIK o proveri

Више

Pravilnik o sistematizaciji 2018

Pravilnik o sistematizaciji 2018 РЕПУБЛИКА СРБИЈА Број: 04-154/18-01 Датум: 3. 4. 2018. године Б А Т О Ч И Н А На основу члана 24. Закона о раду ( Сл. гласник РС, бр. 24/05, 61/05, 54/09, 32/13, 75/14, 13/17 одлука УС и 113/17), члaна

Више

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc)

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc) На основу члана 19. ст. 1 ал. 1 и члана 34. Закона о коморама здравствених радника (''Сл. гласник РС'' 107/2005) и члана 25. ст. 1., ал. 1. и члана 73. Статута Коморе медицинских сестара и здравствених

Више

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc "Službeni glasnik RS", br. 18/92, "Službeni list SRJ", br. 42/2002, "Službeni glasnik RS", br. 45/2002, Z A K O N O IZBEGLICAMA Član 1. Srbima i građanima drugih nacionalnosti koji su usled pritiska hrvatske

Више

Службени гласник РС : 086/2016 Датум : На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службен

Службени гласник РС : 086/2016 Датум : На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службен Службени гласник РС : 086/2016 Датум : 21.10.2016 3510 На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службени гласник РС, број 15/16) и члана 43. став 1. Закона

Више

Microsoft Word - KONKURS ZA UPIS NA DOKTORSKE AKADEMSKE STUDIJE SKOLSKE

Microsoft Word - KONKURS ZA UPIS NA DOKTORSKE AKADEMSKE STUDIJE SKOLSKE На основу члана 83. став 1. Закона о високом образовању («Службени гласник РС» број 76/2005, 100/2007 аутентично тумачење, 97/2008, 44/2010, 93/2012,89/2013, 99/2014,45/2015 i 68/2015), члана 85. Статута

Више

Minuli rad

Minuli rad Odgovori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na pitanja postavljena u vezi sa novim zakonskim rešenjima u Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika i Zakonu o platama u državnim organima

Више

Na osnovu člana 24

Na osnovu člana 24 На основу члана 24. Закона о раду ( Сл. гласник РС бр. 24/05, 61/05, 54/09, 32/13, 75/14 и 13/17 одлука УС), чланова 30-33. Закона о запосленима у јавним службама ( Сл. гласник РС бр. 113/17), у складу

Више

Pravilnik o dozvolama za rad

Pravilnik o dozvolama za rad AKTIVA sistem doo Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno PRAVILNIK o dozvolama za rad ( Službeni glasnik RS,

Више

Todor Skakic

Todor Skakic РЕПУБЛИКA СРПСКA МИНИСТАРСТВО РАДА И БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ ПРЕДНАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОСРЕДОВАЊУ У ЗАПОШЉАВАЊУ И ПРАВИМА ЗА ВРИЈЕМЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ Бања Лука, март 2019. године

Више

ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata zaposlenih u javnim službama (u

ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata zaposlenih u javnim službama (u ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata zaposlenih u javnim službama (u daljem tekstu: zaposleni) koje vrše javna ovlašćenja

Више

Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje dozvole za obavljanje veterinarske djelatnosti (licenca) Na osnovu člana 74 stav 3 Zakona o veterinarstvu (Sl

Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje dozvole za obavljanje veterinarske djelatnosti (licenca) Na osnovu člana 74 stav 3 Zakona o veterinarstvu (Sl Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje dozvole za obavljanje veterinarske djelatnosti (licenca) Na osnovu člana 74 stav 3 Zakona o veterinarstvu (Službeni list RCG br. 11/04 i 27/07), Ministarstvo poljoprivrede,

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ПАНЧЕВА Број 28 ГОДИНА II ПАНЧЕВО, 29. децембар ГОДИНЕ Аконтација претплате ,48 Цена овог примерка 70, На основ

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ПАНЧЕВА Број 28 ГОДИНА II ПАНЧЕВО, 29. децембар ГОДИНЕ Аконтација претплате ,48 Цена овог примерка 70, На основ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ПАНЧЕВА Број 28 ГОДИНА II ПАНЧЕВО, 29. децембар 2009. ГОДИНЕ Аконтација претплате 12.760,48 Цена овог примерка 70,00 424. На основу члана 141. Закона о здравственој заштити ( Службени

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

Pravilnik o izboru o zvanje nastavnika i saradnika

Pravilnik o izboru o zvanje nastavnika i saradnika ВИСОКА ШКОЛА ЗА ПРИМИЈЕЊЕНЕ И ПРАВНЕ НАУКЕ ПРОМЕТЕЈ БАЊА ЛУКА ПРАВИЛНИК О ИЗБОРУ У ЗВАЊА НАСТАВНИКА И САРАДНИКА ВИСОКЕ ШКОЛЕ Бања Лука, 2011. године На основу члана 64. Закона о високом образовању ( Службени

Више

ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА

ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Број: 2115/3-1 Дана, 03.12.2018. године Б е о г р а д На основу чланова 72.-78. Закона о високом образовању ("Службeни гласник РС", број 88/2017, 27/2018 и 73/2018)

Више

Zakon o evidencijama u oblasti rada

Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon je objavljen u "Službenom listu SRJ", br. 46/96. Vidi: čl. 64. Ustavne povelje - SL SCG, 1/2003-1. Vidi: čl. 81. Zakona - RS, 101/2005-28. Vidi: čl. 110. Zakona

Више

На основу члана 7. став 2. тачка 7, члана 9. став 1. тачка 2. Закона о друштвима за осигурање ("Службени гласник Републике Српске", број: 17/05, 01/06

На основу члана 7. став 2. тачка 7, члана 9. став 1. тачка 2. Закона о друштвима за осигурање (Службени гласник Републике Српске, број: 17/05, 01/06 На основу члана 7. став 2. тачка 7, члана 9. став 1. тачка 2. Закона о друштвима за осигурање ("Службени гласник Републике Српске", број: 17/05, 01/06, 64/06, 74/10 и 47/17), члана 5. став 5, члана 8.

Више

На основу члана 26. Статута Здравственог центра Ужице, Управни одбор Здравственoг центрa Ужице, на седници одржаној године, је донео О Д Л

На основу члана 26. Статута Здравственог центра Ужице, Управни одбор Здравственoг центрa Ужице, на седници одржаној године, је донео О Д Л На основу члана 26. Статута Здравственог центра Ужице, Управни одбор Здравственoг центрa Ужице, на седници одржаној 30.12.2013.године, је донео I Врши се допуна Плана специјализација за 2014.годину за

Више

Завод за јавно здравље зрењанин

Завод за јавно здравље зрењанин КАПАЦИТЕТИ И КОРИШЋЕЊЕ СТАЦИОНАРА У. ГОДИНИ У СРЕДЊЕБАНАТСКОМ ОКРУГУ Koришћење стационара. године - компаративна анализа Стационарну здравствену заштиту у Средњебанатском округу пружају:. Општа "Ђорђе

Више

. З А Х Т Е В З А У П И С У ЛЕКАРСКУ КОМОРУ СРБИЈЕ Молим регионалну Лекарску комору централне и западне Србије да изврши мој упис у Лекарску комору Ср

. З А Х Т Е В З А У П И С У ЛЕКАРСКУ КОМОРУ СРБИЈЕ Молим регионалну Лекарску комору централне и западне Србије да изврши мој упис у Лекарску комору Ср . З А Х Т Е В З А У П И С У ЛЕКАРСКУ КОМОРУ СРБИЈЕ Молим регионалну Лекарску комору централне и западне Србије да изврши мој упис у Лекарску комору Србије. Уз захтев прилажем: 1. евиденциони лист, 2. документацију

Више

Microsoft Word - Pravilnik o izboru u zvanje nastavnika i saradnika mart 2018.doc

Microsoft Word - Pravilnik o izboru u zvanje nastavnika i saradnika mart 2018.doc На основу члана 73.-88. Закона о високом образовању ( Сл. гласник РС број 88/17) члана 121. Статута Високе пословно-техничке школе струковних студија у Ужицу, Наставно веће Школе на седници одржаној дана

Више

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU (Sl. glasnik RS, br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug i način rada, finansiranje i druga pitanja značajna

Више

Microsoft Word - Konkurs_MAS DOKT_2016_17_UNS

Microsoft Word - Konkurs_MAS DOKT_2016_17_UNS УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Конкурс за упис студената на мастер академске и докторске академске студије у школској 2016/2017. години ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ У СУБОТИЦИ Адреса: Сегедински пут 9-11, Суботица Телефон:

Више

Zbirni izvjestaj za DZ za 2018

Zbirni izvjestaj za DZ za 2018 Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore INFORMACIJA O REALIZACIJI UGOVORA DOMOVA ZDRAVLJA 01.01.-31.12.2018. GODINE Podgorica, april 2019. godine Adresa: Ul. Vaka Đurovića bb 81000 Podgorica, Crna Gora

Више

Zakon o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja

Zakon o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja ЗАКОН О ЗВАЊИМА KOJA СЕ СТИЧУ ЗАВРШЕТКОМ ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА Члан 1. Овим законом уређују се звања која се стичу завршетком студија на лиценцираним студијским програмима који се изводе на лиценцираним високошколским

Више

SPECIJALNA BOLNICA ZA REHABILITACIJU "BANJA KANJIŽA KANJIŽA, Narodni park bb IZMENA I DOPUNA BR.1. KONKURSNE DOKUMENTACIJE U POSTUPKU JAVNE NABAVKE MA

SPECIJALNA BOLNICA ZA REHABILITACIJU BANJA KANJIŽA KANJIŽA, Narodni park bb IZMENA I DOPUNA BR.1. KONKURSNE DOKUMENTACIJE U POSTUPKU JAVNE NABAVKE MA SPECIJALNA BOLNICA ZA REHABILITACIJU "BANJA KANJIŽA KANJIŽA, Narodni park bb IZMENA I DOPUNA BR.1. KONKURSNE DOKUMENTACIJE U POSTUPKU JAVNE NABAVKE MALE VREDNOSTI USLUGA OSIGURANJA BR. JAVNE NABAVKE: 15/2016

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА КЛИНИКА ЗА СТОМАТОЛОГИЈУ ВОЈВОДИНЕ Хајдук Вељкова 12 Н о в и С а д Број: 01-84/ Датум:

РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА КЛИНИКА ЗА СТОМАТОЛОГИЈУ ВОЈВОДИНЕ Хајдук Вељкова 12 Н о в и С а д Број: 01-84/ Датум: РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА КЛИНИКА ЗА СТОМАТОЛОГИЈУ ВОЈВОДИНЕ Хајдук Вељкова 12 Н о в и С а д Број: 01-84/1-2018 Датум: 28. 02. 2018. године На основу члана 24. став 4. Закона о раду

Више

Начин вредновања научно-стручног рада кандидата Избор у наставничка звања Наставници универзитета Члан 3. У вредновању научно-стручног рада кандидата

Начин вредновања научно-стручног рада кандидата Избор у наставничка звања Наставници универзитета Члан 3. У вредновању научно-стручног рада кандидата Начин вредновања научно-стручног рада кандидата Избор у наставничка звања Наставници универзитета Члан 3. У вредновању научно-стручног рада кандидата за избор наставника у звање доцента, ванредног и редовног

Више

_sr

_sr БРОЈ 11. ГОДИНА XLVI г. С Е Н Т А 110. На основу члана 4. става 2. Правилника о расподели средстава Фонда за стипендирање студената Општине Сента ( Службени лист општине Сента, број 16/2009 и 17/2010)

Више

Специјална болница за рехабилитацију

Специјална  болница  за  рехабилитацију Специјална болница за рехабилитацију Ивањица С Т А Т У Т Специјалне болнице за рехабилитацију Ивањица Ивањица, jун 2006.године На основу члана 136. став 1. тачка 1) Закона o здравственој заштити ( «Службени

Више

Microsoft Word - Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH br

Microsoft Word - Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH br I. OSNOVNE ODREDBE «Službene novine FBiH» br. 46/10 od 2. augusta 2010. godine ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI Član 1. Ovim zakonom uređuju se načela, mjere, način organizovanja i provođenja zdravstvene zaštite,

Више

Odluka o izmenama i dopunama osnivackog akta ATS-a_Sl glasnik RS br

Odluka o izmenama i dopunama osnivackog akta ATS-a_Sl glasnik RS br Na osnovu člana 7. stav 2. Zakona o akreditaciji ("Službeni glasnik RS", broj 73/10) i člana 43. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08), Vlada donosi

Више

СТРУЧНО МЕТОДОЛОШКО УПУТСВО ЗА ОБАВЉАЊЕ МЕТОДА ANTIAGE МЕДИЦИНЕ На основу члана 23. став 2. Закона о државној управи ( Службени гласник РС, бр. 79/05,

СТРУЧНО МЕТОДОЛОШКО УПУТСВО ЗА ОБАВЉАЊЕ МЕТОДА ANTIAGE МЕДИЦИНЕ На основу члана 23. став 2. Закона о државној управи ( Службени гласник РС, бр. 79/05, СТРУЧНО МЕТОДОЛОШКО УПУТСВО ЗА ОБАВЉАЊЕ МЕТОДА ANTIAGE МЕДИЦИНЕ На основу члана 23. став 2. Закона о државној управи ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 101/07, 95/10 и 99/14), министар здравља доноси СТРУЧНО

Више

Slide 1

Slide 1 Република Србија Министарство рударства и енергетике Систем енергетског менаџмента у Републици Србији - Закон о ефикасном коришћењу енергије - Проф. Др. Милош Бањац, помоћник министра Семинар Успостављање

Више

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправк

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправк На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправка, 116/08, 104/09, 99/14 и 94/17), а у вези са чланом

Више

(Microsoft Word - ZAKLJUCAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVO\320ENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPRE\320ENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZA\212)

(Microsoft Word - ZAKLJUCAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVO\320ENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPRE\320ENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZA\212) ZAKLJUČAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVOĐENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPREĐENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE I BEZBEDNOSTI PACIJENATA ZA PERIOD GODINE ("Sl. glasnik RS", br. 40/2010) 1. Usvaja se

Више

Microsoft Word - Pravilnik o spec_subspec. br doc

Microsoft Word - Pravilnik o spec_subspec. br doc Službene novine Federacije BiH br. 06/11 od 9. 2. 2011. godine Na osnovu člana 153. stav 2., člana 155. stav 2., člana 157. stav 3, a u vezi sa članom 236. stav 1. alineja 29. i 30. Zakona o zdravstvenoj

Више

ПРИЛОГ 1:

ПРИЛОГ 1: ПРИЛОГ 2: НАЗИВИ ПОСЛОВА, БРОЈ ИЗВРШИЛАЦА, УСЛОВИ ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА, ОПИС ПОСЛОВА У СТРУЧНОЈ СЛУЖБИ ЛКС У РЕГИОНАЛНИМ ЛЕКАРСКИМ КОМОРАМА - Регонална лекарска комора Београда... 01 - Регонална лекарска

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ Ha основу члана 100. Закона о високом образовању ( Сл. Гласник, бр. 88/17) и

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ Ha основу члана 100. Закона о високом образовању ( Сл. Гласник, бр. 88/17) и УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ Ha основу члана 100. Закона о високом образовању ( Сл. Гласник, бр. 88/17) и члана 69. став 2. Статута Универзитета у Београду -

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ZAKON O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ ("Sl. glasnik RS", br. 58/2016) Član 1 Ovim zakonom uređuju se uslovi i način polaganja pravosudnog ispita u Republici Srpskoj. Član 2 Na pravosudnom ispitu

Више

ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Број: 1423/3 Дана, године Б е о г р а д На основу чланa 53. став 1. тач. 29 до 8) и члана 61. с

ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Број: 1423/3 Дана, године Б е о г р а д На основу чланa 53. став 1. тач. 29 до 8) и члана 61. с ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Број: 1423/3 Дана, 26.09.2017. године Б е о г р а д На основу чланa 53. став 1. тач. 29 до 8) и члана 61. став 2. Закона о високом образовању ( Службени гласник

Више

SADRŽAJ: 1. OSNIVANJE PRIVATNE ZDRAVSTVENE USTANOVE USLOVI ZA OSNIVANJE PRIVATNE ZDRAVSTVENE USTANOVE REGISTRACIJA PRIVATNE ZDRAVS

SADRŽAJ: 1. OSNIVANJE PRIVATNE ZDRAVSTVENE USTANOVE USLOVI ZA OSNIVANJE PRIVATNE ZDRAVSTVENE USTANOVE REGISTRACIJA PRIVATNE ZDRAVS SADRŽAJ: 1. OSNIVANJE PRIVATNE ZDRAVSTVENE USTANOVE... 4 1.1. USLOVI ZA OSNIVANJE PRIVATNE ZDRAVSTVENE USTANOVE... 8 1.2. REGISTRACIJA PRIVATNE ZDRAVSTVENE USTANOVE KOD REGISTARSKOG SUDA... 13 1.3. POSTUPAK

Више

ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA (2009) ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA "Službeni glasnik RS", br. 36/2009 od 15.maja godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet

ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA (2009) ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA Službeni glasnik RS, br. 36/2009 od 15.maja godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA "Službeni glasnik RS", br. 36/2009 od 15.maja 2009. godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1. Ovim zakonom uređuje se osnivanje i pravni položaj političkih stranaka,

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ На основу члана 43. став 1. тачка 7. Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености ( Сл. гласник РС, бр. 36/09, 88/10 и 38/15), члана 11. став 1. тачка 3. Закона о професионалној рехабилитацији

Више

ЈАВНА ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА БОЛНИЦА''СВЕТИ АПОСТОЛ ЛУКА''ДОБОЈ С Т А Т У Т Јавна здравствена установа Болница Свети апостол Лука Добој Добој, мај 2013.

ЈАВНА ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА БОЛНИЦА''СВЕТИ АПОСТОЛ ЛУКА''ДОБОЈ С Т А Т У Т Јавна здравствена установа Болница Свети апостол Лука Добој Добој, мај 2013. ЈАВНА ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА БОЛНИЦА''СВЕТИ АПОСТОЛ ЛУКА''ДОБОЈ С Т А Т У Т Јавна здравствена установа Болница Свети апостол Лука Добој Добој, мај 2013. године. На основу члана 74. Закона о здравственој

Више

Р е п у б л и к а С р б и ј а ГРАД БЕОГРАД ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА Н Брoj:111-30/ године Датум оглашавања: године Дату

Р е п у б л и к а С р б и ј а ГРАД БЕОГРАД ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА Н Брoj:111-30/ године Датум оглашавања: године Дату Р е п у б л и к а С р б и ј а ГРАД БЕОГРАД ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА Н Брoj:111-30/2019 17.6.2019. године Датум оглашавања: 18.6.2019. године Датум истека рока за пријављивање: 3.7.2019. године Градска

Више

Javni oglasi Viši stručni saradnik za projekte i međunarodnu saradnju (m/ž) Na osnovu člana 19. stav (1) i člana 20., a u vezi sa članom 31. stav (1)

Javni oglasi Viši stručni saradnik za projekte i međunarodnu saradnju (m/ž) Na osnovu člana 19. stav (1) i člana 20., a u vezi sa članom 31. stav (1) Javni oglasi Viši stručni saradnik za projekte i međunarodnu saradnju (m/ž) Na osnovu člana 19. stav (1) i člana 20., a u vezi sa članom 31. stav (1) Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine

Више

Microsoft Word Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i radu stranaca.doc

Microsoft Word Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i radu stranaca.doc Članu Predmet: Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i radu stranaca Sa danom 9.07.2011.g. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i radu stranaca ( Sl.list CG, BR. 32/11).

Више

КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА НИС АД ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ УСАГЛАШЕНИ ТЕКСТ На основу члана 248. Закона о раду ("Службени гласник РС" бр. 24/05 и 61/05 и 54/09) репр

КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА НИС АД ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ УСАГЛАШЕНИ ТЕКСТ На основу члана 248. Закона о раду (Службени гласник РС бр. 24/05 и 61/05 и 54/09) репр КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА НИС АД ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ УСАГЛАШЕНИ ТЕКСТ На основу члана 248. Закона о раду ("Службени гласник РС" бр. 24/05 и 61/05 и 54/09) репрезентативни синдикати у НИС-у а.д Нови Сад Јединствена

Више

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ На основу члана 43 став 1 тачка 4 Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености ( Сл. гласник РС, бр. 36/09, 88/10, 38/1 и 113/17), члана 30 Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању

Више

ЛНЉмИШ ФОНД ЗА З Ш 8 Ш Н Н О ОСИГУРДНјЕ в е о г р а д \ 0 8 МАУ 201? ј; Н_.!< ПЕДОВАНО Јована Мариновића бр.2, Београд, Србија, тел:

ЛНЉмИШ ФОНД ЗА З Ш 8 Ш Н Н О ОСИГУРДНјЕ в е о г р а д \ 0 8 МАУ 201? ј; Н_.!< ПЕДОВАНО Јована Мариновића бр.2, Београд, Србија, тел: ЛНЉмИШ ФОНД ЗА З Ш 8 Ш Н Н О ОСИГУРДНјЕ в е о г р а д \ 0 8 МАУ 201? ј; Н_.!< ПЕДОВАНО Јована Мариновића бр.2, 11040 Београд, Србија, тел: 381 11 2053-830; факс: 381 11 2645-042 Е-таП: рив1јс@гг20.г5 ПИБ

Више

Градска општина Звездара Припрема и вођење седница општ. Већа и СО ПР Издање 1 Ревизија 3 XI број 06-57/16 Веће Градске општине Звездара на сед

Градска општина Звездара Припрема и вођење седница општ. Већа и СО ПР Издање 1 Ревизија 3 XI број 06-57/16 Веће Градске општине Звездара на сед XI број 06-57/16 Веће Градске општине Звездара на седници одржаној 28.12. 2016. године, на основу члана 58. Закона о запосленима у аутономној покрајини и јединицама локалне самоуправе (''Службени гласник

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ Z A K O N O SOCIJALNOM STANOVANJU Član 1. Ovim zakonom uređuju se uslovi za održivi razvoj socijalnog stanovanja i način obezbeđivanja i korišćenja sredstava za razvoj socijalnog stanovanja, kao i druga

Више

Sl-38.indd

Sl-38.indd СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА НОВОГ САДА Година XXXV - Број 38, 24. јун 2016. примерак 40,00 динара Градско веће 331 На основу члана 5. став 1. Одлуке о накнади дела трошкова боравка деце у предшколској установи

Више

ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način

ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način finansiranja inovativne djelatnosti, kao i druga pitanja

Више

З А К О Н

З А К О Н ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U ORGANIMA UPRAVE REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata državnih službenika i ostalih zaposlenih (u daljem tekstu: zaposleni) u ministarstvima,

Више

ВИСОКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈA

ВИСОКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈA ВИСОКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈA ЗА ИНФОРМАЦИОНЕ И КОМУНИКАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ Б Е О Г Р А Д П Р А В И Л Н И К О ИЗБОРУ У ЗВАЊА НАСТАВНИКА И САРАДНИКА Фебруар 2009. година ВИСОКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА

Више

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE SREDNJOBOSANSKI KANTON / KANTON SREDIŠNJA BOSNA JU DOM ZDRAVLJA FOJNICA S T A T U T JU DOM ZDRAVLJA

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE SREDNJOBOSANSKI KANTON / KANTON SREDIŠNJA BOSNA JU DOM ZDRAVLJA FOJNICA S T A T U T JU DOM ZDRAVLJA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE SREDNJOBOSANSKI KANTON / KANTON SREDIŠNJA BOSNA JU DOM ZDRAVLJA FOJNICA S T A T U T JU DOM ZDRAVLJA FOJNICA Fojnica: Juli, 2014.godine 1 Na osnovu člana

Више

На основу члана 9. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), члана 6. став 1. Правилника о ученичк

На основу члана 9. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), члана 6. став 1. Правилника о ученичк На основу члана 9. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), члана 6. став 1. Правилника о ученичким и студентским кредитима и стипендијама ( Службени

Више

Верзија за штампу

Верзија за штампу Закон о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе Закон је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 113/2017 и 95/2018. I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона

Више

Microsoft Word statut niski kulturni centar.doc

Microsoft Word statut niski kulturni centar.doc На основу члана 44 став 1 Закона о култури ( Службени гласник РС бр.72/09 ), и члана 15 Одлуке о оснивању Установе Нишки културни центар ( Службени лист Града Ниша бр.2/2011 Пречишћени текст), Управни

Више

На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Слу

На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Слу На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Служба за послове органа града утврдила је пречишћен текст

Више

Microsoft Word - Pravilnik o specijalizacijama - osnovni tekst i izmjene i dopune

Microsoft Word - Pravilnik o specijalizacijama - osnovni tekst i izmjene i dopune BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE FEDERALNO MINISTARSTVO ZDRAVSTVA BOSNIA AND HERZEGOVINA FEDERATION OF BOSNIA AND HERZEGOVINA FEDERAL MINISTRY OF HEALTH P R A V I L N I K O SPECIJALIZACIJAMA

Више

И Г МАУ 201? ] _,», - ј Јована Мариновића бр. 2, Београд, Србија, тел: ^В317Гфак^^ ' ^ Н е-тал: риђ ПИБ бр

И Г МАУ 201? ] _,», - ј Јована Мариновића бр. 2, Београд, Србија, тел: ^В317Гфак^^ ' ^ Н е-тал: риђ ПИБ бр И Г 1 1 8 МАУ 201? ] _,», - ј Јована Мариновића бр. 2, 11040 Београд, Србија, тел: 381 11 2053^В317Гфак^^ ' ^ Н е-тал: риђ јс@г!20.г5 ПИБ бр. 101288707 мат. бр. 06042945 рач. бр. 840-26650-09 05/1 број:450-2018/17-л

Више

Microsoft Word - 02 UNIV doc

Microsoft Word - 02 UNIV doc [Закон о стручним називима и академским степенима, од 26. марта 1963. године] У К А З О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О СТРУЧНИМ НАЗИВИМА И АКАДЕМСКИМ СТЕПЕНИМА На основу члана 71. тачка 2. Уставног закона о основама

Више

Sluzbeni list `

Sluzbeni list ` СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Година и број: 32/2016. ОПШТИНЕ СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ 22. октобра 2016. године Примерак: 40,00 дин. На основу члана 60. Одлуке о Општинској управи Општине ( Сл. лист Општине, број 11/12 и 3/16),

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ( Službeni glasnik RS, broj 32/13), u članu 2.

Више

CEKOS IN Ekspert

CEKOS IN Ekspert Cekos In Ekspert ZAKON O NAUČNOISTRAŽIVAČKOJ DELATNOSTI (Sl. glasnik RS br. 110/05, 50/06 - ispravka, 18/10, 112/15 ) Prečišćen tekst zaključno sa izmenama iz Sl. gl. RS br. 112/15 koje su u primeni od

Више

На основу члана 115 став 1 Закона о високом образовању («Службени гласник Републике Српске» бр

На основу члана 115 став 1 Закона о високом образовању («Службени гласник Републике Српске» бр РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ ПРАВИЛНИК О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНИ ПРАВИЛНИКА О САДРЖАЈУ ЈАВНИХ ИСПРАВА КОЈЕ ИЗДАЈУ ВИСОКОШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ Бања Лука, мај 2014. године На основу члана 131.

Више