КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА НИС АД ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ УСАГЛАШЕНИ ТЕКСТ На основу члана 248. Закона о раду ("Службени гласник РС" бр. 24/05 и 61/05 и 54/09) репр

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА НИС АД ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ УСАГЛАШЕНИ ТЕКСТ На основу члана 248. Закона о раду ("Службени гласник РС" бр. 24/05 и 61/05 и 54/09) репр"

Транскрипт

1 КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА НИС АД ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ УСАГЛАШЕНИ ТЕКСТ На основу члана 248. Закона о раду ("Службени гласник РС" бр. 24/05 и 61/05 и 54/09) репрезентативни синдикати у НИС-у а.д Нови Сад Јединствена синдикална организација "НИС" а.д. и Јединствена синдикална организација "НИС-Нафтагас", с једне стране и Генерални директор НИС-а а.д., са друге стране, (у даљем тексту : Учесници уговора ) закључују: I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим колективним уговором (у даљем тексту: Уговор), у складу са законом, уређују се права, обавезе и одговорности запослених, обавезе НИС а.д. Нови Сад (у даљем тексту: Послодавац) у обезбеђивању и остваривању права запослених из радних односа, међусобни односи учесника уговора, поступак измена и допуна овог Уговора и друга питања од значаја за запослене и Послодавца. На права, обавезе и одговорности запослених и учесника уговора, која нису уређена овим Уговором, примењују се одредбе закона, ратификоване међународне конвенције, други прописи и општи акти Послодавца. У поступку доношења општих аката Послодавца из става 2 овог члана којима се утврђују права, обавезе и одговорности запослених, Послодавац је дужан да затражи мишљење репрезентативних синдиката. Репрезентативни синдикати су дужни да мишљење, из става 3. овог члана, доставе у року од 15 дана. Репрезентативни синдикати учествују у изради општих аката којима се регулишу питања из области утврђивање вишка запослених, зарада, накнада и друга примања, безбедности и здравља на раду и решавања стамбених потреба запослених.

2 Члан 2. Учесници уговора и запослени су дужни да се придржавају права и обавеза утврђених законом, овим уговором и уговором о раду и општим актима Послодавца. II ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА Члан 3. Поред општих услова предвиђених законом, лице које заснива радни однос са Послодавцем мора да испуњава и посебне услове предвиђене законом и актом о организацији и систематизацији послова. Члан 4. Одлуку о потреби заснивања радног односа са новим запосленим, доноси Генерални директор НИС-а, односно лице које он овласти, на основу Програма пословања. На основу одлуке из става 1. овог члана, надлежној организацији за запошљавање доставља се одговарајућа пријава са условима које кандидат треба да испуњава, са роком за подношење пријаве. Генерални директор НИС-а, односно лице која он овласти, дужан је да о поднетим пријавама одлучи у року од 30 дана од дана истека рока за подношење пријава, о чему се обавештавају подносиоци пријава и надлежна организација за запошљавање. Пре заснивања радног односа са новим запосленим послодавац је дужан да размотри распоређивања постојећих запослених који испуњавају услове на упражњена радна места. Послодавац се обавезује да ће при једнаким условима предност у запошљавању дати деци погинулих и умрлих запослених.

3 1. Уговор о раду Члан 5. Радни однос заснива се уговором о раду. Уговор о раду закључују запослени и послодавац. Уговор о раду може да се закључи на неодређено или одређено време. Ако послодавац са запосленим не закључи уговор о раду у складу са ставом 3. овог члана, сматра се да је запослени засновао радни однос на неодређено време даном ступања на рад. У име послодавца уговор о раду закључује Генерални директор НИС-а, односно лице које он овласти. Уговор о раду закључује се пре ступања запосленог на рад у писаном облику, чијом садржином у битним елементима се на исти начин обезбеђују права и обавезе запослених у НИС-у а.д. Уговор о раду садржи следеће елементе: 1. назив и седиште послодавца, Члан име и презиме запосленог, место пребивалишта, односно боравишта запосленог, 3. врсту и степен стручне спреме запосленог, 4. врсту и опис послова које запослени треба да обавља, 5. место рада, 6. начин заснивања радног односа (на неодређено или одређено време), 7. трајање уговора о раду на одређено време, 8. дан почетка рада, 9. радно време (пуно, непуно или скраћено),

4 10. новчани износ основне зараде и елементе за утврђивање радног учинка, накнаде зараде, увећане зараде и друга примања запосленог, 11. рокове за исплату зараде и других примања на која запослени има право, 12. позивање на Колективни уговор, односно Правилник о раду који је на снази, 13. обавезе послодавца око обезбеђивања заштите живота и здравља запосленог, 14. трајање дневног и недељног радног времена. Поред наведених, уговором о раду се могу уговорити и друга права и обавезе. Члан 7. Послодавац може запосленом понудити измену уговорених услова рада анексом уговора о раду у случајевима предвиђеним законом. 2. Радни однос на одређено време Члан 8. Радни однос на одређено време заснива се у случајевима сезонских послова, рада на одређеном пројекту, повећања обима посла који траје одређено време - за време трајања тих послова, ради замене привремено одсутног запосленог, као и у случајевима предвиђеним Планом развоја и програмом рада. 3. Радни однос са непуним радним временом Члан 9. Радни однос се може засновати и са непуним радним временом под условом да су актом о организацији и систематизацији послова утврђени послови са непуним радним временом.

5 Послови са непуним радним временом могу се утврдити под условом да постоји потреба за обављање послова у мањем обиму од пуног радног времена, а то је неопходно због организације и природе посла. Запослени који ради са непуним радним временом има сва права из радног односа сразмерно времену проведеном на раду. 4. Приправници Члан 10. Радни однос са лицем које први пут заснива радни однос у својству приправника, може да се заснује само ако је то као услов за рад на одређеним пословима утврђено актом о организацији и систематизацији послова. Приправнички стаж траје: - на пословима за које се захтева висока стручна спрема - 9 месеци; - на пословима за које се захтева виша стручна спрема - 6 месеци; - на пословима за које се захтева средња стручна спрема - 3 месеца. Уговором о раду ближе ће се уредити обавеза приправника да полаже приправнички испит, начин образовања комисије и поступак полагања испита. III УПУЋИВАЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ НА РАД У ИНОСТРАНСТВО Члан 11. Услови за упућивање запослених на рад у иностранство уређују се посебним општим актом који доноси Генерални директор НИС-а уз сагласност репрезентативних синдиката

6 IV ОБРАЗОВАЊЕ, СТРУЧНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ И УСАВРШАВАЊЕ Члан 12. Послодавац је дужан да запосленом омогући образовање, стручно оспособљавање и усавршавање у складу са планом и програмом образовања и када то захтева потреба процеса рада и увођења новог начина и организације рада. Посебним општим актом, који доноси Генерални директор НИС-а, уређују се права и обавезе запослених код послодавца, у вези са свим облицима образовања, стручног оспособљавања и усавршавања. Међусобна права и обавезе између послодавца и запосленог који је упућен на стручно оспособљавање и усавршавање уређују се посебним уговором. Издаци из ст. 1. и 2. овог члана предвиђају се Планом развоја и Програмом рада послодавца. Члан 13. Права обавезе и одговорности запосленог, односно послодавца из области проналазака и техничког унапређења уређују се посебним општим актом у НИС-у. За проналазак остварен на раду или у вези са радом, или за примењено техничко унапређење које је предложио, запослени има право на накнаду утврђену посебним актом из става 1. овог члана. Посебни општи акт из става 1. овог члана доноси Генерални директор НИС-а.

7 V РАДНО ВРЕМЕ, ОДМОРИ И ОДСУСТВА 1. Радно време Члан 14 Пуно радно време запосленог износи пет (5) радних дана, односно четрдесет (40) часова недељно. Распоред, почетак и завршетак радног времена код послодавца утврђује се полазећи од следећег: - на пословима где процес рада то дозвољава, радно време је једнократно, - радна седмица траје пет радних дана, а суботом и недељом се не ради; - на пословима где процес рада траје непрекидно или дуже од пуног радног времена, рад се организује у сменама или/и турнусима, рад у турнусима се сматра сменским радом. Comment [mv1]: usaglasiti Сменски рад подразумева рад у две, три и више смена. Посебним општим актом, који доноси Генерални директор НИС-а, односно лице које он овласти, ближе се уређује распоред, почетак, завршетак, прерасподела радног времена, сменски и рад у турнусима у НИС-у и његовим организационим деловима, у складу са законом, уз претходно прибављено мишљење/сагласност репрезентативног синдиката. Comment [mv2]: usaglasiti Члан 15 На писани захтев Генералног директора НИС-а, односно лица које он овласти, запослени је обавезан да ради дуже од пуног радног времена у случају више силе, изненадног повећања обима посла и у другим случајевима када је неопходно да се у одређеном року заврши посао који није планиран (прековремени рад). Надлежни руководилац је дужан да изда запосленом писани налог о раду дужем од пуног радног времена, непосредно пре упућивања на рад, на основу којег се издаје одговарајуће решење. Запослени не може да ради прековремено дуже од осам часова недељно, нити дуже од четири часа дневно.

8 Послодавац је дужан да, свака три месеца, достави извештај о оствареним прековременим сатима репрезентативним синдикатима. Члан 16 Запосленима који по писаном налогу извршних директора организационих делова НИС-а или лица које они овласте, а из технолошких потреба, морају за време дневног или недељног одмора, односно за време празника утврђених законом, бити у приправности код куће да би због отклањања кварова или из других оправданих разлога дошли на рад, од остварених сати погонске приправности, обрачунски се признаје два сата радним даном, четири сата за време недељног одмора и осам сати за време празника. Тако обрачунати сати се користе као основ за прерасподелу радног времена сразмерно броју дана проведених у приправности код куће, у току три месеца. За време приправности запослени се не може удаљити из места боравка. Ако је запослени коме је уведена приправност позван на интервенцију, време ефективног рада по позиву рачуна се као прековремени рад. Запосленом се приправност може одредити највише четири дана у току месеца, по унапред утврђеном месечном распореду. Члан 17 Запосленом који ради на нарочито тешким, напорним и за здравље штетним пословима, утврђеним законом или посебним општим актом послодавца, на којима и поред примене одговарајућих мера безбедности и здравља на раду, средстава и опреме личне заштите, постоји повећано штетно дејство на здравље запосленог, скраћује се радно време сразмерно штетном дејству услова рада на здравље и радну способност запосленог, а највише 10 часова недељно. Скраћено радно време из става 1. овог члана утврђује се на основу стручне анализе надлежних установа. Синдикат може да покрене иницијативу за израду стручне анализе из става 2. овог члана. Репрезентативни синдикати дају сагласност на усвајање посебног општег акта из става 1. овог члана.

9 2. Годишњи одмор Члан 18 За сваку календарску годину запослени има право на годишњи одмор у трајању од најмање 20 радних дана. Дужину и време коришћења годишњег одмора утврђује овлашћено лице, на основу критеријума утврђених законом и овим уговором, а на основу плана коришћења годишњих одмора. Дужина годишњег одмора утврђује се тако што се законски минимум од 20 радних дана увећава: 1. по основу доприноса у раду, односно сложености послова које запослени обавља: - за I и II групу послова (НК, ПК) - 2 радна дана; - за III и IV групу послова (НС, КВ) - 3 радна дана; - за V, VI и VII групу послова (СС, ВК, ВШ) - 4 радна дана; - за VIII групу послова (ВС) - 5 радних дана; Comment [mv3]: usaglasiti 2. по основу услова рада: - четири радна дана запосленом који ради на нарочито тешким, по здравље штетним пословима за које је утврђено скраћено радно време и који има право на радни стаж са увећаним трајањем; - три радна дана за рад који се претежно обавља на отвореном простору, узинтензивно и стално физичко напрезање; 3. по основу стажа осигурања: - за сваких навршених пет година стажа осигурања - 1 радни дан; - инвалиду рада и војном инвалиду - 3 радна дана; - самохраном родитељу са дететом до 14 година живота - 2 радна дана; - родитељу који има двоје и више деце до 14 година живота - 2 радна дана Годишњи одмор по свим основама, утврђеним у члану 18. не може бити дужи од 30 радних дана, осим у случајевима утврђеним у члану 19. овог уговора Годишњи одмор запослени може искористити у целости или у више делова.

10 Члан 19 Право на годишњи одмор у трајању од 35 радних дана имају: - запослени који раде на радним местима са посебним условима рада утврђеним актом послодавца, - запослени којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, - запослени мушкарац са навршених 30 година стажа осигурања или навршених 55 година живота, - запослена жена са навршених 25 година стажа осигурања или са навршених 50 година живота, и - запослени млађи од 18 година живота. Члан 20 Ако кривицом послодавца запослени не искористи годишњи одмор, има право на накнаду штете у висини просечне зараде запосленог у претходна три месеца. Висина штете се утврђује сразмерно броју дана неискоришћеног одмора.

11 3. Плаћено одсуство Члан 21 Запослени има право, у току календарске године, на одсуство са рада уз накнаду зараде (плаћено одсуство) у следећим случајевима: ступања запосленог у брак - 5 радних дана; ступања у брак члана уже породице - 2 радна дана; порођаја супруге - 5 радних дана; смрти члана уже породице, родитеља, браће и сестара запосленог - 5 радних дана; смрти родитеља, браће и сестара брачног друга - 2 радна дана; због неге теже оболелог члана уже породице - до 30 радних дана; због организованог одласка запосленог на превенцију радне инвалидности, опоравак и здравствену рехабилитацију на коју га упућује репрезентативни синдикат или Послодавац - до 15 радних дана; полагања стручног или другог испита - један радни дан, а укупно шест радних дана у току једне календарске године; учешћа на спортским и културним такмичењима у организацији репрезентативних синдиката у земљи и иностранству - до 10 радних дана; селидбе на подручју истог насељеног места - 1 радни дан; селидбе из једног у друго насељено место - 3 радна дана; отклањање штетних последица у домаћинству проузрокованих елементарном непогодом - до 10 радна дана; по основу сваког добровољног давања крви, рачунајући и дан када се даје крв 2/3 радна дана искоришћена у континуитету. хроничног обољења радника на основу дијагнозе и мишљења лекара - 2 радна дана, ради одласка код лекара; хроничног обољење члана породичног домаћинства на основу дијагнозе и мишљења лекара - 1 радни дан, ради одласка код лекара; Comment [mv4]: usaglasiti Посебним општим актом о стручном оспособљавању и усавршавању регулишу се права запосленог у случају да полагање стручног или другог испита траје дуже од шест радних дана у току једне календарске године.

12 4. Неплаћено одсуство Члан 22 Запосленом се може одобрити неплаћено одсуство. Неплаћено одсуство се може одобрити, у смислу става 1. овог члана, када одсуство са рада не ремети процес рада. Неплаћено одсуство може трајати до годину дана у току трајања радног односа код послодавца. За време одсуствовања са рада из става 1. овог члана, запосленом мирују права и обавезе из радног односа, ако за поједина права и обавезе законом или уговором о раду није другачије одређено. 5. Мировање радног односа Члан 23 Запосленом мирују права и обавезе која се стичу на раду и по основу рада, осим права и обавеза за које је законом и овим уговором другачије одређено, ако одсуствује са рада због: 1. одласка на одслужење, односно дослужење војног рока; 2. упућивања на рад у иностранство од стране послодавца или у оквиру међународно-техничке или просветно културне сарадње, у дипломатска, конзуларна и друга представништва; 3. избора, односно именовања на функцију у државном органу, политичкој или синдикалној организацији или другу јавну функцију чије вршење захтева да привремено престане да ради код послодавца; 4. издржавање казне затвора, односно изречене мере безбедности, васпитне или заштитне мере, у трајању до шест месеци; 5. привременог упућивања на рад код другог послодавца.

13 Запослени коме мирују права и обавезе из става 1. овог члана, има право да се у року од 15 дана од дана одслужења, односно дослужења војног рока, престанка рада у иностранству, престанка функције, повратка са издржавања казне затвора, односно мере безбедности, васпитне или заштитне мере и престанка рада код другог послодавца, врати на рад код послодавца. Права из ст. 1. и 2. овог члана има и запослени чији је брачни друг упућен на рад у иностранство у оквиру међународно-техничке или просветно-културне сарадње, у дипломатска, конзуларна и друга представништва. Запосленима из тач. 2, 3. и 5. овог члана - мирују права и обавезе по основу рада, осим права на решавање стамбеног питања и права на јубиларну награду, односно права по основу непрекидног радног стажа код послодавца. VI БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ Члан 24 Запослени има право на безбедност и здравље на раду у складу са законом. Послодавац је дужан да обезбеди запосленом рад на радном месту и у радној околини у којима су спроведене мере безбедности и здравља на раду. Послодавац је дужан да организује рад којим се обезбеђује безбедност и здравље на раду запослених, у складу са посебним законом, другим прописом, овим уговором и посебним општим актима из области безбедности и здравља на раду у НИС-у, као и интерним актима из области безбедности и здравља на раду који се доносе за сваки организациони део НИС-а. Члан 25 Послодавац је дужан да у писаној форми донесе акт о процени ризика за свако радно место и да утврди начин и мере за отклањање ризика. Послодавац је дужан да измени акт о процени ризика у случају појаве сваке нове опасности, штетности и промене нивоа ризика у процесу рада.

14 Члан 26 Процена ризика заснива се на систематском евидентирању и процењивању свих фактора у процесу рада, могућих врста опасности и штетности на радном месту и радној околини које могу да проузрокују повреду на раду, оштећење здравља или обољење запосленог. Процена ризика обухвата: опште податке о послодавцу, опис технолошког и радног процеса, опис средстава за рад, њихово груписање и опис средстава и опреме за личну заштиту на раду, снимање организације на раду, препознавање и утврђивање опасности и штетности на радном месту и у радној околини, процењивање ризика у односу на опасности и штетности, утврђивање начина и мера за отклањање, смањење или спречавање ризика, закључак, измена и допуна акта о процени ризика. Члан 27 Акт о процени ризика израђује експертски тим за одређене области, у чији састав улази лице из овлашћених стручних организација, представници послодавца и репрезентативних синдиката. Експертски тим из става 1. овог члана образује се решењем Генералног директора НИС-а. Акт о процени ризика из става 1. овог члана доноси Генерални директор НИС-а. Члан 28 За спровођење безбедности и здравља на раду у НИС-у одговорни су Генерални директор НИС-а, извршни директори организационих делова НИС-а, руководиоци на свим нивоима организационих делова за безбедност и здравље на раду и други запослени који су одговорни за спровођење безбедности и здравља на раду.

15 Средства за спровођење програма мера и унапређења безбедности и здравља на раду утврђује се годишњим Планом развоја и програмом рада. Послодавац је дужан да обезбеди услове за организовање и спровођење безбедности и здравља на раду на савременим принципима, сагласно техничко-технолошким потребама. Члан 29 Генерални директор НИС-а, односно извршни директори организационих делова НИС-а, дужни су да обезбеде опрему и средства личне заштите запослених, као и мере и процедуре из области безбедности и здравља на раду запослених у складу са ризиком. Члан 30 Запослени је дужан да ради са пуном пажњом због безбедности свог живота и здравља као и живота и здравља осталих запослених, да се у раду придржава прописаних мера и норматива безбедности и здравља на раду, да правилно рукује оруђима за рад, опасним материјама, личним заштитним средствима, као и да се стара о спровођењу и унапређењу безбедности и здравља на раду. Запослени који ради на радним местима са повећаним ризиком, као и други запослени, за које је предвиђен претходни и периодични лекарски преглед, дужни су да исте обаве на основу упута НИС-а, односно организационих делова НИС-а. За запослене код којих се у поступку периодичног лекарског прегледа утврди да не испуњавају посебне здравствене услове за обављање послова на радном месту са повећаним ризиком, послодавац је дужан да обезбеди обављање другог одговарајућег посла на тај начин што ће га распоредити на послове који одговарају његовим здравственим способностима, у времену трајања неспособности. Док раде на другим пословима из разлога наведених у претходном ставу, запосленом припада зарада за послове са којег је распоређен, ако је то за њега повољније. Запослени имају право и обавезу да наменски користе средства и опрему личне заштите на раду, да на прописан начин рукују њима и да их одржавају у исправном стању.

16 Члан 31 Запослени мора бити упознат са мерама из области безбедности и здравља на раду, својим правима и обавезама у погледу безбедности и здравља на раду, односно мора бити упознат са употребом средстава и опреме личне заштите на пословима које ће обављати. Запослени има право да одбије да ради када му прети непосредна опасност по живот или здравље, због тога што нису спроведене прописане мере из области безбедности и здравља на раду, све док се не отклоне опасности и не спроведу одговарајуће мере. За време необављања радне обавезе из става 2. овог члана, запослени има право на зараду свог радног места као да је радио. Одбијање запосленог да ради на основу става 2. овог члана, не може се сматрати повредом радне обавезе и не може му се отказати уговор о раду. Члан 32 Запослени млађи од 18 година, труднице и мајке са децом до три године живота не смеју радити на пословима са повећаним ризиком и штетним утицајима. Ако се на пословима на којима раде особе из става 1. овог члана, уоче опасности које могу угрозити њихов живот и здравље, послодавац је дужан да их премести на друге послове док траје опасност. Док раде на другим пословима из разлога наведених у претходном ставу, запосленом припада зарада за послове које је раније обављао на којима је утврђена опасност за живот и здравље, ако је то за њега повољније. Члан 33 Генерални директор НИС-а, односно извршни директор организационог дела НИС-а, дужан је да утврди програм оспособљавања запослених за безбедан рад и обезбеди услове за реализацију обуке о спровођењу мера из области безбедности и здравља на раду, заштите од пожара и физичког обезбеђења имовине и лица.

17 Обука и провера оспособљености запослених за спровођење мера из области безбедности и здравља на раду врши се у складу са законом. Члан 34 Ради праћења спровођења мера безбедности и здравља на раду запослених код послодавца, које су предвиђене законом, овим уговором и актима о безбедности и здрављу на раду у НИС-у и његовим организационим деловима образују се одбори за безбедност и здравље на раду. Одбор за безбедност и здравље на раду код послодавца образује Генерални директор НИС-а, а одборе за безбедност и здравље на раду у организационим деловима образују извршни директори организационих делова НИС-а. Одбори за безбедност и здравље на раду имају5 чланова, с тим да синдикати предлажу три члана. У одборе за безбедност и здравље на раду морају бити изабрана најмање два члана који су стручњаци из области безбедност и здравље на раду. Одбори за безбедност и здравља на раду доносе пословник о раду и бирају председника одбора. Члан 35 Одбор за безбедност и здравље на раду учествује у изради и прати реализацију плана и програма, а посебно: разматра питања из области безбедности и здравља на раду и даје предлоге у вези са њима, разматра предлоге посебних аката које битно утичу на услове рада, безбедност и здравље на раду, разматра и учествује у изради акта о опреми и средствима личне заштите, остварује сарадњу са стручним службама из области безбедности и здравља на раду и прати примену одредби овог уговора којим је утврђена ова област, анализира стање из области безбедности и здравља на раду и предлаже мере за њено побољшање, анализира обављање периодичних прегледа машина, уређаја и испитивање физичких и хемијских штетности микроклиме у радним срединама, а по потреби предлаже ванредна испитивања и контроле,

18 предлаже и захтева увођење превентивних мера заштите запослених, покреће иницијативу за утврђивање послова са повећаним ризиком и програма заштите запослених на таквим пословима, разматра извештаје о здравственом стању запосленог на основу периодичних лекарских прегледа и контролише уредност обављених прегледа запослених, разматра повреде на раду и професионална обољења, изворе и узроке њиховог настанка и предлаже мере за њихово спречавање, посредује у преговорима за накнаду штете коју запослени претрпи услед повреде на раду или професионалне болести, разматра и друга питања значајна за остваривања безбедности и здравља на раду запослених. Извршни директор организационог дела НИС-а је дужан да члановима Одбора за безбедност и здравље на раду обезбеди потребне услове за несметани рад. О свом раду Одбор за безбедност и здравље на раду подноси шестомесечни извештај извршном директору организационог дела НИС-а и репрезентативним синдикатима. Извршни директор организационог дела НИС-а дужан је да размотри ставове и мишљења Одбора за безбедност и здравље на раду и да о свом ставу извести овај одбор. Члан 36 Одбори за безбедност и здравље на раду, имају право да се непосредно упознају са предузетим мерама безбедности и здравља на раду и условима рада на сваком радном месту и да Генералном директору НИС-а, односно извршним директорима организационих делова НИС-а предлажу предузимање мера из области безбедности и здравља на раду. О предузетим мерама по предлогу из става 1. овог члана, Генерални директор НИС-а, односно извршни директор организационог дела НИС-а, дужан је да у року од 15 дана обавести репрезентативни синдикат.

19 Генерални директор НИС-а, односно извршни директор организационог дела НИС-а, дужни су да Одбору за безбедност и здравље на раду омогуће увид у све елаборате, у изворном облику, које сачине стручне установе, налазе и решења инспекцијских органа, а које се односе на безбедност и здравље на раду. Члан 37 Представници Одбора за безбедност и здравље на раду бирају се на три године. Члан 38 Послодавац је дужан да запосленом инвалиду рада и професионално оболелом запосленом обезбеди радно место које одговара телесним, психичким могућностима и здравственом стању запосленог. Запосленом инвалиду рада, професионално оболелом, послодавац је дужан да исплаћује "стални додатак по основу инвалидности тј. професионалног обољења" у износу разлике зарада између износа зараде који је запослени остварио пре настанка инвалидности, професионалног обољења и износа зараде, односно накнаде зараде коју запослени остварује после настанка инвалидности, односно професионалног обољења без обзира, да ли је разлика у заради настала због немогућности остваривања просечних резултата рада или због премештаја на друге послове, по основу решења надлежног органа - инвалидске комисије. Обим и поступак остваривања права инвалида рада и професионално оболелих из овог члана уређује се посебним актом који доноси Генерални директор НИС-а уз сагласност репрезентативних синдиката. Осигурање запослених Члан 39 Послодавац је дужан да под једнаким условима колективно осигура запослене за случај смрти, последица незгоде и дневне накнаде, односно болничког лечења. Послодавац је дужан да запослене осигура од повреде на раду, професионалних обољења и обољења у вези са радом ради обезбеђивања накнаде претрпљене штете.

20 Послодавац је дужан, да додатно осигура запослене по основу допунског добровољног пензијског осигурања код осигуравача регистрованог за послове пензијског осигурања. Висина месечне премије по запосленом не може бити мања од 75% максимално неопорезивог износа, а утврђује се одлуком Управног одбора. Comment [mv5]: usaglasiti Послодавац је дужан, у циљу спровођења квалитетне социјалне заштите, колективно осигурати запослене за случај тежих болести и хируршких интервенција на начин утврђен у ставу 1. овог члана уз претходно прибављену сагласност репрезентативних синдиката. Члан 40 Послодавац ће запосленима који раде на радним местима са посебним условима рада, бенифицираним радним местима омогућавати превентивни опоравак. Превентивни опоравак из ставе 1. Овог члана ће трајати до 15 дана. Послодавац сноси трошкове смештаја И превоза запослених упућених на превентивни опоравак. Укупан годишњи Фонд средстава на ниво НИС А.Д. И Блокова утврђује се Планом Пословања за НИС А.Д. Comment [mv6]: usaglasiti

______________________ sudu u ___________________

______________________ sudu u ___________________ На основу члана 14. став 1. Закона о безбедности и здрављу на раду (даље: Закон), Школски одбор наседници одржаној дана 30.03.2018. години доноси ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

Више

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправк

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправк На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправка, 116/08, 104/09, 99/14 и 94/17), а у вези са чланом

Више

Microsoft PowerPoint RADNO PRAVO

Microsoft PowerPoint RADNO PRAVO Radno pravo Obuka za polaganje stručnog ispita za sticanje licence stečajnog upravnika Beograd, jun 2005. www.cesmecon.com Pravni izvori Zakon o radu (Sl. glasnik RS br. 24/05) Zakon o zapošljavanju i

Више

ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata zaposlenih u javnim službama (u

ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata zaposlenih u javnim službama (u ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata zaposlenih u javnim službama (u daljem tekstu: zaposleni) koje vrše javna ovlašćenja

Више

„MK COMMERCE“ d

„MK COMMERCE“ d Na osnovu člana 30. Zakona o radu ("Sl. glasnik RS" br.24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014) (u daljem tekstu: Zakon), dana.godine zaključuje se Između: UGOVOR O RADU 1. (Naziv i sedište poslodavca),

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

Zakon o evidencijama u oblasti rada

Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon je objavljen u "Službenom listu SRJ", br. 46/96. Vidi: čl. 64. Ustavne povelje - SL SCG, 1/2003-1. Vidi: čl. 81. Zakona - RS, 101/2005-28. Vidi: čl. 110. Zakona

Више

З А К О Н

З А К О Н ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U ORGANIMA UPRAVE REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata državnih službenika i ostalih zaposlenih (u daljem tekstu: zaposleni) u ministarstvima,

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 1

На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 1 На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 104-124. Закона о раду ( Службени гласник РС број: 24/2005,

Више

КЛИНИКА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ

КЛИНИКА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ АТЛЕТСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Страхињића Бана 73а ПРАВИЛНИК О ОРГАНИЗАЦИЈИ РАДА И СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА Децембар, 2013. године 1 На основу члана 24 Закона о раду (Сл. гласник 24/2005, 61/2005, 54/2009

Више

Aktuelni podaci za april NSJ AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR GODINE: -Ukupno

Aktuelni podaci za april NSJ AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR GODINE: -Ukupno AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR 2015. GODINE: -Ukupno za Republiku Srbiju 58.992,00 dinara -Za privredu Republike Srbije.Od januara 2011. godine

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

На основу члана 6

На основу члана 6 На основу члана 6. став 3. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе ( Службени гласник РС, бр. 21/16, 113/17, 113/17 др.закон и 95/18), а у вези са чланом 240. и чланом

Више

Преузето са На основу члана 6. став 3. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе

Преузето са   На основу члана 6. став 3. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе Преузето са www.pravno-informacioni-sistem.rs На основу члана 6. став 3. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе ( Службени гласник РС, бр. 21/16, 113/17, 113/17 др.

Више

POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE - "Službeni glasnik RS", broj 38/ Na osnovu člana 6. stav 3. Zakona o zap

POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE - Službeni glasnik RS, broj 38/ Na osnovu člana 6. stav 3. Zakona o zap POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE - "Službeni glasnik RS", broj 38/2019 - Na osnovu člana 6. stav 3. Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne

Више

Закон о евиденцијама у области рада Закон је објављен у "Службеном листу СРЈ", бр. 46/96. Види: чл. 64. Уставне повеље - СЛ СЦГ, 1/ Види: чл. 8

Закон о евиденцијама у области рада Закон је објављен у Службеном листу СРЈ, бр. 46/96. Види: чл. 64. Уставне повеље - СЛ СЦГ, 1/ Види: чл. 8 Закон о евиденцијама у области рада Закон је објављен у "Службеном листу СРЈ", бр. 46/96. Види: чл. 64. Уставне повеље - СЛ СЦГ, 1/2003-1. Види: чл. 81. Закона - РС, 101/2005-28. I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан

Више

PREDNACRT

PREDNACRT ЗАКОН О ПЛАТАМА ЗАПОСЛЕНИХ У ОРГАНИМА УПРАВЕ БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ На основу члана Статута Брчко дистрикта Босне и Херцеговине («Службени гласник Брчко дистрикта БиХ», бројеви 1/00, /00, 7/0, 0/0 и /0),

Више

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 исправка, 83/05 исправка, 64/07, 67/07 исправка, 116

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 исправка, 83/05 исправка, 64/07, 67/07 исправка, 116 На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 исправка, 83/05 исправка, 64/07, 67/07 исправка, 116/08, 104/09, 99/14, 94/17, 95/18), а у вези са чланом

Више

ZAKON

ZAKON ZAKON O EVIDENCIJAMA U OBLASTI RADA ("Sl. list SRJ", br. 46/96 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) I OSNOVNE ODREDBE Ĉlan 1 Ovim zakonom ureċuju se vrste, sadrţaj i naĉin

Више

"Službeni glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika

Službeni glasnik RS, br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika "Službeni glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika Proglašava se Zakon o platama državnih službenika i

Више

Direktoru DEES.doc

Direktoru DEES.doc З А К О Н О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом уређује се спровођење и унапређивање безбедности и здравља на раду лица која учествују у радним процесима, као и лица која

Више

Todor Skakic

Todor Skakic РЕПУБЛИКA СРПСКA МИНИСТАРСТВО РАДА И БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ ПРЕДНАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОСРЕДОВАЊУ У ЗАПОШЉАВАЊУ И ПРАВИМА ЗА ВРИЈЕМЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ Бања Лука, март 2019. године

Више

На основу члана 3. и члана 14. Закона о безбедности и здравља на раду (Сл. гласник РС бр.101/05) и члана 80. Закона о раду (Сл. гласинк РС бр. 24/2005

На основу члана 3. и члана 14. Закона о безбедности и здравља на раду (Сл. гласник РС бр.101/05) и члана 80. Закона о раду (Сл. гласинк РС бр. 24/2005 На основу члана 3. и члана 14. Закона о безбедности и здравља на раду (Сл. гласник РС бр.101/05) и члана 80. Закона о раду (Сл. гласинк РС бр. 24/2005., 61/2005). Савет Високе техничке школе струковних

Више

Microsoft Word - pravilnik o radu 2019.

Microsoft Word - pravilnik o radu 2019. Дел. бр.: 01-193-4/19 Датум: 27.02.2019. На основу члана 3. став 6. Закона о раду ( Сл. гласник РС, бр. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - одлука УС, 113/2017 и 95/2018 - аутентично

Више

ГОДИНА XXXVIII БРОЈ мај ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО На основу члана 247. Закона о раду ( Службени гласник РС, бр. 24/05, 61/05,

ГОДИНА XXXVIII БРОЈ мај ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО На основу члана 247. Закона о раду ( Службени гласник РС, бр. 24/05, 61/05, ГОДИНА XXXVIII БРОЈ 26 24. мај 2018. ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО На основу члана 247. Закона о раду ( Службени гласник РС, бр. 24/05, 61/05, 54/09, 32/13, 75/14, 13/17 - УС и 113/17), Влада, Синдикат

Више

Granski kolektivni ugovor za ustanove ucenikog i studentskog standarda

Granski kolektivni ugovor za ustanove ucenikog i studentskog standarda Na osnovu člana 131 stav 2 tačka 3, a u vezi člana 154 stav 2 Zakona o radu ("Službeni list RCG". br. 43/03 i 25/06) i člana 81 stav 1 Opšteg kolektivnog ugovora ("Službeni list RCG", broj 1/04), Samostalni

Више

Microsoft Word - Zakon_o_doprinosima

Microsoft Word - Zakon_o_doprinosima Na osnovu člana 58. alineja 7. Poslovnika Narodne Skupštine Republike Srpske prečišćeni tekst ( Službeni glasnik Republike Srpske, broj: 79/07) Zakonodavni odbor Narodne Skupštine Republike Srpske, na

Више

Microsoft Word - 10 STUDENTI doc

Microsoft Word - 10 STUDENTI doc [Посебан колективни уговор за студентски стандард, од 26. маја 2000. године] На основу члана 123. став 2. тачка 3) Закона о радним односима ("Службени гласник РС", број 55/96, Републички одбор Синдиката

Више

ZAKON

ZAKON Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju I UVODNE ODREDBE Član 1 Penzijsko i invalidsko osiguranje obuhvata obavezno i dobrovoljno penzijsko i invalidsko osiguranje. Član 2 Ovim zakonom uređuje se obavezno

Више

Microsoft Word - Pravilnik o blizim uslovima za izdavanje i oduzimanje licence.doc

Microsoft Word - Pravilnik o blizim uslovima za izdavanje i oduzimanje licence.doc ПРАВИЛНИК О БЛИЖИМ УСЛОВИМА ЗА ИЗДАВАЊЕ, ОБНАВЉАЊЕ ИЛИ ОДУЗИМАЊЕ ЛИЦЕНЦЕ ЧЛАНОВИМА КОМОРА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА ("Сл. гласник РС", бр. 119/2007 и 23/2009) I УВОДНА ОДРЕДБА Члан 1 Овим правилником утврђују

Више

Tабела А1 СТАЖ (СТАРОСТ) УКУПНО ЗАПОСЛЕНИХ ПРЕГЛЕД БРОЈА И СТРУКТУРЕ ЗАПОСЛЕНИХ СРБИЈА ВОЗ АД (на дан године) К В А Л И Ф И К А Ц И О Н А

Tабела А1 СТАЖ (СТАРОСТ) УКУПНО ЗАПОСЛЕНИХ ПРЕГЛЕД БРОЈА И СТРУКТУРЕ ЗАПОСЛЕНИХ СРБИЈА ВОЗ АД (на дан године) К В А Л И Ф И К А Ц И О Н А Tабела А1 СТАЖ (СТАРОСТ) УКУПНО ЗАПОСЛЕНИХ ПРЕГЛЕД БРОЈА И СТРУКТУРЕ ЗАПОСЛЕНИХ СРБИЈА ВОЗ АД (на дан 31.12.2015. године) К В А Л И Ф И К А Ц И О Н А С Т Р У К Т У Р А Прилог 1. НИЖА КВ СРЕДЊА ВКВ ВИША

Више

Закон о здравственом осигурању („Сл.гласник РС“, бр. 25/19)

Закон о здравственом осигурању („Сл.гласник РС“, бр. 25/19) Закон о здравственом осигурању ( Сл.гласник РС, бр. 25/19) На снази од 11.априла 2019. године -шта се уређује овим законом; Основне одредбе -шта обухвата обавезно здравствено осигурање и на којим начелима

Више

"Службени гласник РС", бр. 62/2006, 63/2006, 115/2006, 101/2007, 99/2010, 108/2013 На основу члана 83. тачка 3. Устава Републике Србије, доносим У К А

Службени гласник РС, бр. 62/2006, 63/2006, 115/2006, 101/2007, 99/2010, 108/2013 На основу члана 83. тачка 3. Устава Републике Србије, доносим У К А "Службени гласник РС", бр. 62/2006, 63/2006, 115/2006, 101/2007, 99/2010, 108/2013 На основу члана 83. тачка 3. Устава Републике Србије, доносим У К А З о проглашењу Закона о платама државних службеника

Више

РАДНИ ОДНОСИ ПИТАЊЕ: Које документе запослени треба да приложи послодавцу када подноси захтев за спречавање злостављања на раду против другог колеге и

РАДНИ ОДНОСИ ПИТАЊЕ: Које документе запослени треба да приложи послодавцу када подноси захтев за спречавање злостављања на раду против другог колеге и РАДНИ ОДНОСИ ПИТАЊЕ: Које документе запослени треба да приложи послодавцу када подноси захтев за спречавање злостављања на раду против другог колеге и одбија да ради позивајући се на члан 26. Закона о

Више

Верзија за штампу

Верзија за штампу Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srbije, donosim Ukaz o proglašenju Zakona o volontiranju Proglašava se Zakon o volontiranju, koji je donela Narodna skupština Republike Srbije na

Више

ZAKON O RADU - Prečišćeni tekst (Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 55 od 27. juna 2007.) I - OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuju se način i

ZAKON O RADU - Prečišćeni tekst (Objavljen u Sl. glasniku RS, br. 55 od 27. juna 2007.) I - OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuju se način i ZAKON O RADU - Prečišćeni tekst (Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 55 od 27. juna 2007.) I - OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuju se način i postupak zaključivanja ugovora o radu između radnika

Више

Страна 428 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 22 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2017 БРОЈ 22 КУРШУМЛИЈА Лист изла

Страна 428 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 22 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2017 БРОЈ 22 КУРШУМЛИЈА Лист изла Страна 428 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 22 Датум: 05.12.2017.године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2017 БРОЈ 22 КУРШУМЛИЈА Лист излази према потреби 1. На основу одредби члана 37. Одлуке

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o volonterskom radu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o volonterskom radu ("Službeni list Crne Gore", br. 026/10 od 07.05.2010), 2. Ispravka Zakona o volonterskom radu ("Službeni

Више

BUDITE NA PRAVNOJ STRANI Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Par

BUDITE NA PRAVNOJ STRANI   Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Par BUDITE NA PRAVNOJ STRANI online@paragraf.rs www.paragraf.rs Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u pitanju

Више

Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje

Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON o doprinosima za obavezno socijalno

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА БРОЈ 20. НОВА ВАРОШ, 17. ДЕЦЕМБАР ГОДИНЕ 1 Општинско веће општине Нова Варош, на осн

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА БРОЈ 20. НОВА ВАРОШ, 17. ДЕЦЕМБАР ГОДИНЕ 1 Општинско веће општине Нова Варош, на осн СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА БРОЈ 20. НОВА ВАРОШ, 17. ДЕЦЕМБАР 2018. ГОДИНЕ 1 Општинско веће општине Нова Варош, на основу члана 94. Закона о превозу путника у друмском саобраћају

Више

narrative report

narrative report Gundulićev venac 48, 11000 Beograd Tel: 011 3287 226; 011 3287 334 office@bezbednost.org www.bezbednost.org RESURSI www.bezbednost.org/resursi ZAKON O BEZBEDNOSNO- INFORMATIVNOJ AGENCIJI ( Sl. glasnik

Више

Pravilnik o dozvolama za rad

Pravilnik o dozvolama za rad AKTIVA sistem doo Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno PRAVILNIK o dozvolama za rad ( Službeni glasnik RS,

Више

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. lis

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor:   ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA (Sl. lis Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: www.paragraf.rs ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. list SFRJ", br. 11/78 i 64/89, "Sl. list SRJ", br. 42/92,

Више

Верзија за штампу

Верзија за штампу Закон о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе Закон је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 113/2017 и 95/2018. I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона

Више

Na osnovu člana 84

Na osnovu člana 84 UNIVERZITET U SARAJEVU MAŠINSKI FAKULTET SARAJEVO P R A V I L N I K O ZAŠTITI NA RADU Sarajevo, 10.04.2008. godine 1 Na osnovu Zakona o zaštiti na radu («Službeni list SRBiH», broj: 22/90 i 36/90), i člana

Више

Zakon o plaćama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republice Srpske

Zakon o plaćama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republice Srpske ZAKON O PLAĆAMA ZAPOSLENIH U OBLASTI VISOKOG OBRAZOVANJA I STUDENTSKOG STANDARDA REPUBLIKE SRPSKE ( Službeni glasnik RS, br. 11/19) 1 Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plaća zaposlenih

Више

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx На основу чл. 41, 47. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), ) и члана 39. Статута Горан Ковачић школски одбор Основне

Више

930. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZARADAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA ("Sl. list Crne Gore"

930. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZARADAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA (Sl. list Crne Gore 930. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZARADAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA ("Sl. list Crne Gore", br. 86/09 od 25.12.2009, 39/11 od 04.08.2011, 59/11

Више

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc)

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc) На основу члана 19. ст. 1 ал. 1 и члана 34. Закона о коморама здравствених радника (''Сл. гласник РС'' 107/2005) и члана 25. ст. 1., ал. 1. и члана 73. Статута Коморе медицинских сестара и здравствених

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti i zdravlju na radu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti i zdravlju na radu ("Službeni list Crne Gore", br. 034/14 od 08.08.2014), 2. Zakon o izmjenama i dopunama

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА ПОСЛЕРЕВИЗИОНИ ИЗВЕШТАЈ О МЕРАМА ИСПРАВЉАЊА ЈАВНОГ КОМУНАЛНО - СТАМБЕНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЗАЈЕЧАР ЗАЈЕЧАР Бро

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА ПОСЛЕРЕВИЗИОНИ ИЗВЕШТАЈ О МЕРАМА ИСПРАВЉАЊА ЈАВНОГ КОМУНАЛНО - СТАМБЕНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЗАЈЕЧАР ЗАЈЕЧАР Бро РЕПУБЛИКА СРБИЈА ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА ПОСЛЕРЕВИЗИОНИ ИЗВЕШТАЈ О МЕРАМА ИСПРАВЉАЊА ЈАВНОГ КОМУНАЛНО - СТАМБЕНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЗАЈЕЧАР ЗАЈЕЧАР Број: 400-3127/2018-06/11 Београд, 08. март 2019. године

Више

Na osnovu člana 143, a u vezi sa članom 129. Zakona o srednjem obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo broj: 23/17), članom 118. Zakona o radu

Na osnovu člana 143, a u vezi sa članom 129. Zakona o srednjem obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo broj: 23/17), članom 118. Zakona o radu Na osnovu člana 143, a u vezi sa članom 129. Zakona o srednjem obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo broj: 23/17), članom 118. Zakona o radu ( Službene novine Federacije BiH broj: 26/16), članom

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova PRAVILNIK O VREDNOVANJU KVALITETA RADA USTANOVA ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012) Sadržina Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom uređuju se organi i tela ustanove, postupci praćenja ostvarivanja programa obrazovanja

Више

Faktura

Faktura EDUKATIVNI CENTAR DISCIPULUS 22441 Deč, Braće Savić 30, Tel/fax: 022/436-288 Mob: 069/102-37-03 PIB: 104660174, Mat.br.: 60400075, Tekući računi: 330-52000652-32 OBAVEŠTENJE U Službenom glasniku RS br.

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

Послеревизиони извештај о мерама исправљања Јавно комуналног предузећа „Пут “ Нови Сад

Послеревизиони извештај о мерама исправљања Јавно комуналног предузећа „Пут “ Нови Сад РЕПУБЛИКА СРБИЈА ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА ПОСЛЕРЕВИЗИОНИ ИЗВЕШТАЈ О МЕРАМА ИСПРАВЉАЊА ЈАВНО КОМУНАЛНОГ ПРЕДУЗЕЋА ПУТ, НОВИ САД Број: 400-2527/2018-06 Београд, 26. март 2019. године САДРЖАЈ: 1.УВОД...2

Више

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE (Sl. list Grada Novog Sada, br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova

Више

PREDNACRT

PREDNACRT BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА BRČKO DISTRIKTA BiH БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt BiH, telefon i faks: 049/215-516

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ Z A K O N O SOCIJALNOM STANOVANJU Član 1. Ovim zakonom uređuju se uslovi za održivi razvoj socijalnog stanovanja i način obezbeđivanja i korišćenja sredstava za razvoj socijalnog stanovanja, kao i druga

Више

ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ У Београду, март године

ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ У Београду, март године ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ У Београду, март 2015. године На основу члана 14. став 1. Закона о безбедности и здрављу на раду ( Службени гласник РС, број 101/05), чл.

Више

На основу чл

На основу чл Дел.број. 628/4 од 13.11.2013.године. На основу чл. 41, 42. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 72/09,52/11 и 55/13) и члана 113 Статута

Више

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU (Sl. glasnik RS, br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug i način rada, finansiranje i druga pitanja značajna

Више

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU ("Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010,

Више

Na osnovu člana 118. Zakona o radu ( Službene novine Federacije BiH, broj: 26/16), Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u o

Na osnovu člana 118. Zakona o radu ( Službene novine Federacije BiH, broj: 26/16), Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u o Na osnovu člana 118. Zakona o radu ( Službene novine Federacije BiH, broj: 26/16), Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo ( Službene

Више

НА ОСНОВУ ЧЛАНА 4. СТАВ 2. ЗАКОНА О ДРЖАВНИМ СЛУЖБЕНИЦИМА ( СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РС, БР. 79/05, 81/05-ИСПРАВКА, 83/05-ИСПРАВКА, 64/07, 67/07-ИСПРАВКА, 116

НА ОСНОВУ ЧЛАНА 4. СТАВ 2. ЗАКОНА О ДРЖАВНИМ СЛУЖБЕНИЦИМА ( СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РС, БР. 79/05, 81/05-ИСПРАВКА, 83/05-ИСПРАВКА, 64/07, 67/07-ИСПРАВКА, 116 НА ОСНОВУ ЧЛАНА 4. СТАВ 2. ЗАКОНА О ДРЖАВНИМ СЛУЖБЕНИЦИМА ( СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РС, БР. 79/05, 81/05-ИСПРАВКА, 83/05-ИСПРАВКА, 64/07, 67/07-ИСПРАВКА, 116/08, 104/09 И 99/14), А У ВЕЗИ СА ЧЛАНОМ 240. И 245.

Више

"Службени гласник РС", бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И И

Службени гласник РС, бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И И "Службени гласник РС", бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И ИЗВОЂЕЊА ГЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА Члан 1. Овим правилником

Више

ЈЕДИНСТВЕНА СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА НИС а.д. НОВИ САД Нови Сад, Народног фронта 12, Телефон , Факс , ПИБ Број

ЈЕДИНСТВЕНА СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА НИС а.д. НОВИ САД Нови Сад, Народног фронта 12, Телефон , Факс , ПИБ Број ЈЕДИНСТВЕНА СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА НИС а.д. НОВИ САД 21 000 Нови Сад, Народног фронта 12, Телефон 021 481 2012, Факс 021 481 5196, ПИБ 104210787 Број:30-14613 Нови Сад,15.08.2013. године З А П И С Н И

Више

PRAVILNIK O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA ZA DODELU STAMBENE PODRŠKE ("Sl. glasnik RS", br. 75/2017) I OSNOVNE ODREDBE Predmet uređivanja Čla

PRAVILNIK O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA ZA DODELU STAMBENE PODRŠKE (Sl. glasnik RS, br. 75/2017) I OSNOVNE ODREDBE Predmet uređivanja Čla PRAVILNIK O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA ZA DODELU STAMBENE PODRŠKE ("Sl. glasnik RS", br. 75/2017) I OSNOVNE ODREDBE Predmet uređivanja Član 1 Ovim pravilnikom bliže se propisuju merila za utvrđivanje

Више

Закон о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању Члан 1. У Закону о пензијском и инвалидском осигурању ( Службени гласник РС, б

Закон о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању Члан 1. У Закону о пензијском и инвалидском осигурању ( Службени гласник РС, б Закон о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању Члан 1. У Закону о пензијском и инвалидском осигурању ( Службени гласник РС, бр. 34/03, 64/04 УС, 84/04 др. закон, 85/05, 101/05

Више

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx Службени гласник РС, бр. 60/2011 На основу члана 15. став 1. и члана 64. став 2. Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004 и 44/2010), члана 69. став 3. и члана 70а. став

Више

ПРЕДНАЦРТ

ПРЕДНАЦРТ САДРЖАЈ I ОПШТЕ ОДРЕДБЕ 3 II ПОКРЕТАЊЕ ПОСТУПКА ЗА ИЗБОР НАСТАВНИКА 3 III УТВРЂИВАЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ НАСТАВНИКА 4 IV ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКЕ 5 V ПОСТУПАК ЗА ИЗБОР САРАДНИКА 6 VI ПРЕЛАЗНЕ И ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ

Више

На основу члана 43

На основу члана 43 На основу члана 43 став 1 тачка 7 Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености ( Сл. гласник РС, бр. 36/09, 88/10 и 38/15), члана 11 став 1 тачка 3 Закона о професионалној рехабилитацији и

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Прав

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Прав На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Правилником о дозволи за рад наставника, васпитача и стручних

Више

Spisak dokaza na osnovu kojih se utvrđuje svojstvo osiguranika, odnosno osiguranog lica, kao i promena i odjava

Spisak dokaza na osnovu kojih se utvrđuje svojstvo osiguranika, odnosno osiguranog lica, kao i promena i odjava Списак доказа на основу којих се утврђује својство осигураника, односно осигураног лица, као и промена и одјава 1. ДАТУМ ПОЧЕТКА ОСИГУРАЊА Као датум почетка осигурања уписује се датум стицања својства

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

Утврђивање испуњености услова за ослобађање плаћања накнаде за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта за коришћење објеката за примарну пољо

Утврђивање испуњености услова за ослобађање плаћања накнаде за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта за коришћење објеката за примарну пољо Утврђивање испуњености услова за ослобађање плаћања накнаде за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта за коришћење објеката за примарну пољопривредну производњу 10 Утврђивање испуњености услова

Више

uvodno predavanje bzr

uvodno predavanje bzr БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ др Аница Милошевић 1 Овај предмет је намењен студентима основних струковних студија техничке струке и представља подршку активностима које Висока техничка школа струковних

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ZAKON O RADU ("Sl. novine FBiH", br. 26/2016 i 89/2018) I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom uređuje se zaključivanje ugovora o radu, radno vrijeme, plaće, prestanak ugovora o radu, ostvarivanje

Више

Zakon o radu u institucijama Bosne i Hercegovine

Zakon o radu u institucijama Bosne i Hercegovine ZAKON O RADU U INSTITUCIJAMA BOSNE I HERCEGOVINE ("Službeni glasnik BiH", br. 26/2004, 7/2005, 48/2005, 50/2008 - dr. zakon, 60/2010, 32/2013 i 93/2017) I - OSNOVNE ODREDBE Član 1 1. Ovim zakonom reguliše

Више

На основу члана 43

На основу члана 43 На основу члана 43. став 1. тачка 7. Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености ( Сл. гласник РС, бр. 36/09, 88/10 и 38/15), члана 11. став 1. тачка 3. Закона о професионалној рехабилитацији

Више

Службени гласник РС : 086/2016 Датум : На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службен

Службени гласник РС : 086/2016 Датум : На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службен Службени гласник РС : 086/2016 Датум : 21.10.2016 3510 На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службени гласник РС, број 15/16) и члана 43. став 1. Закона

Више

Република Србија АП Војводина ХЕМИЈСКО-ПРЕХРАМБЕНА СРЕДЊА ШКОЛА Ч о к а Ул. Моша Пијаде бр. 28. Тел./факс: 0230/ е-mail:

Република Србија АП Војводина ХЕМИЈСКО-ПРЕХРАМБЕНА СРЕДЊА ШКОЛА Ч о к а Ул. Моша Пијаде бр. 28. Тел./факс: 0230/ е-mail: Република Србија АП Војводина ХЕМИЈСКО-ПРЕХРАМБЕНА СРЕДЊА ШКОЛА 23320 Ч о к а Ул. Моша Пијаде бр. 28. Тел./факс: 0230/71-056 е-mail: info@hpscoka.edu.rs Деловодни број:114/2018 Датум: 23.03.2018. www.hpscoka.edu.rs

Више

Microsoft Word - odluke-za-sajt-objedinjeno-do

Microsoft Word - odluke-za-sajt-objedinjeno-do ОДЛУКЕ КОМИСИЈЕ ЗА ТУМАЧЕЊЕ ПОСЕБНОГ КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА И ДОМОВИМА УЧЕНИКА На основу члана 62. став 2. и 3. Посебног колективног уговора за запослене у основним

Више

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/2452-15 Дана: 01.12.2015. год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Службени гласник РС бр. 107/05, 72 /09, 88/10, 99/10, 57/11,

Више

Microsoft Word - FL-nadzor doc

Microsoft Word - FL-nadzor doc Службени гласник РС, бр. 85/2011 На основу члана 13ж. став 8. Закона о финансијском лизингу ( Службени гласник РС, бр. 55/2003, 61/2005 и 31/2011) и члана 15. став 1. Закона о Народној банци Србије ( Службени

Више

Minuli rad

Minuli rad Odgovori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na pitanja postavljena u vezi sa novim zakonskim rešenjima u Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika i Zakonu o platama u državnim organima

Више

На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/ др. закон и

На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/ др. закон и На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/2018 - др. закон и 73/2018), члана 41. став 1. тачка 25) и члана 91. став

Више

Страна 316 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БР.28 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2018 БРОЈ 28 КУРШУМЛИЈА Лист излази

Страна 316 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БР.28 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2018 БРОЈ 28 КУРШУМЛИЈА Лист излази Страна 316 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БР.28 Датум: 14.12.2018.године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2018 БРОЈ 28 КУРШУМЛИЈА Лист излази према потреби 1. На основу члана 46.Закона о локалној

Више

Pravilnik BZR TVI

Pravilnik BZR TVI Булевар Ослобођења 18 Б Е О Г Р А Д П Р А В И Л Н И К О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ Београд, 2018. године 1 САДРЖАЈ I Опште одредбе 3 II Организовање послова безбедности и здравља на раду 4 1. Лице за

Више

ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА

ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Број: 2115/3-1 Дана, 03.12.2018. године Б е о г р а д На основу чланова 72.-78. Закона о високом образовању ("Службeни гласник РС", број 88/2017, 27/2018 и 73/2018)

Више

Odluka o oglasavanju

Odluka o oglasavanju "Службени гласник РС", бр. 23/2006 и 23/2013 др. одлука 1 На основу члана 8. став 2. Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима ("Службени гласник РС", бр. 85/2005), гувернер Народне

Више

odluka_o_savjetu_za_saradnju_ls_sa_nvo

odluka_o_savjetu_za_saradnju_ls_sa_nvo Na osnovu člana 34. stav 1 tačka 2 i člana 125. stav 3 Statuta opštine Bijelo Polje Polje ( Sl.list RCG- opštinski propisi br. 25/04, 33/06 i Sl.list. CG -opštinski propisi br. 18/10), Skupština Opštine

Више

На основу члана 14. Закона о безбедности и здрављу на раду ( Сл.гласник РС", бр. 101/2005 и 91/2015), а у вези са чланом 80. Закона о раду ( Сл.гласни

На основу члана 14. Закона о безбедности и здрављу на раду ( Сл.гласник РС, бр. 101/2005 и 91/2015), а у вези са чланом 80. Закона о раду ( Сл.гласни На основу члана 14. Закона о безбедности и здрављу на раду ( Сл.гласник РС", бр. 101/2005 и 91/2015), а у вези са чланом 80. Закона о раду ( Сл.гласник PC" бр. 24/05, 61/05, 54/2009, 32/2013 и 75/2014),

Више

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc "Službeni glasnik RS", br. 18/92, "Službeni list SRJ", br. 42/2002, "Službeni glasnik RS", br. 45/2002, Z A K O N O IZBEGLICAMA Član 1. Srbima i građanima drugih nacionalnosti koji su usled pritiska hrvatske

Више

Microsoft Word Sajt cir.doc

Microsoft Word Sajt cir.doc Табела 1 25.12.2008. САВЕТНИК КОЕФИЦИЈЕНТИ ЗА РЕВАЛОРИЗАЦИЈУ Објављено у У месецу према претходном месецу Од почетка до краја периода Од почетка сваког месеца до краја периода 1 2 3 4 5 6 1. 01.2008. С.Г.

Више

ЗАКОН

ЗАКОН ЗАКОН О ДРЖАВНИМ СТАНОВИМА НА КОЈИМА НЕ ПОСТОЈИ СТАНАРСКО ПРАВО I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. (1) Овим законом утвђују се услови и поступак враћања станова у државној својини на којима не постоји станарско

Више

Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у "Службен

Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у Службен Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 77/2014 и 83/2015. Опште одредбе

Више

На основу члана 43 став 1 тачка 7 Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености ( Сл. гласник РС, бр. 36/09, 88/10, 38/15 и 113/17), члана

На основу члана 43 став 1 тачка 7 Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености ( Сл. гласник РС, бр. 36/09, 88/10, 38/15 и 113/17), члана На основу члана 43 став 1 тачка 7 Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености ( Сл. гласник РС, бр. 36/09, 88/10, 38/15 и 113/17), члана 11 став 1 тачка 3 Закона о професионалној рехабилитацији

Више