DIGITALNA OBRADA SLIKE

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "DIGITALNA OBRADA SLIKE"

Транскрипт

1 PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE -

2 Transportni sloj Transportni sloj je zadužen da omogući prenos podataka između dva korisnička procesa koji se nalaze na udaljenim računarima. Zbog toga je pored mrežne (IP) adrese računara, koja je neophodna mrežnom sloju, da bi poruka ispravno bila preneta između udaljenih računara, potrebno uvesti i adresu procesa kojem je potrebno isporučiti pristiglu poruku. U okviru transportnog sloja se definišu priključci (portovi). Korisnički proces koji očekuje prijem neke poruke, prijavljuje se da osluškuje odgovarajući port. Sve poruke koje pristignu se prosleđuju procesu koji osluškuje port na koji je poruka adresirana.

3 Transportni sloj TSAP transportna pristupna tačka, adresa porta NSAP mrežna pristupna tačka, IP adresa

4 Transportni sloj

5 Povezivanje na transportnom sloju - primer U prethodnom primeru na Web serveru postoji više procesa koji osluškuju port 80 koji je rezervisan za HTTP zahteve. Korisnički proces sa računara A i dva procesa sa računara C pristupaju ovom serveru i navode istu adresu porta pošto sva tri procesa zahtevaju pristup Web stranicama korišćenjem HTTPa. Dva procesa sa računara C imaju istu izvorišnu IP adresu ali im se izvorišne adrese porta razlikuju tako da će odgovor primljen sa servera B biti prosleđen na pravu adresu. S druge strane izvorišne adrese portova različitih procesa na različitim računaraima mogu biti iste. Ovo se vidi na primeru drugog procesa sa računara C i procesa sa računara A. Bez obzira što ova dva procesa imaju isti izvorišni port njihove izvorišne IP adrese se razlikuju tako da će poruka poslata sa servera B svakako biti isporučena na pravu adresu.

6 Adrese porta Adresa porta je dužine 16-bita i omogućava komunikaciju između procesa na udaljenim računarima. Prvih 1024 adresa portova je rezervisano za standarne servisa. Primer nekih standarnih servisa je prikazan u tabeli.

7 Transportni protokoli na Internetu Na Internetu se koriste 2 osnovna transportna protokola: UDP i TCP UDP (User Datagram Protocol) predstavlja protokol bez uspostavljanja direktne veze. Koristi se u situacijama kada je važnija brzina komunikacije od pouzdanosti prenosa. TCP (Transmission Control Protocol) predstavlja protokol sa uspostavljanjem direktne veze. Koristi se u većini aplikacija i garantuje ispravan prenos podataka uz opciju retransmisije u slučaju grešaka.

8 UDP karakteristike UDP ne pruža nikakve dodatne funkcionalnosti u odnosu na mrežni sloj osim adresa portova. Osim provere da li je pristigli paket ispravan (pomoću kontrolne sume) ne postoji mogućnost retransmisije i potvrđvanja prijema kojima se povećava pouzdanost komunikacije. UDP se koristi u situacijama gde je potrebno dobiti što brži odgovor ili obezbediti prenos sa što manjim kašnjenjem.

9 TCP karakteristike TCP obezbeđuje pouzdan prenos toka bajtova sa kraja na kraj veze kroz nepouzdanu mrežu. TCP funkcioniše po principu uspostavljanja direktne veze. Svaki bajt na TCP vezi ima jedinstveni 32-bitni redni broj koji se koristi za kontrolisanje koji podaci su zapravo preneti po uspostavljenoj vezi. Redni broj prvog bajta nije uvek 0 i određuje se prilikom uspostavljanja TCP veze.

10 TCP zaglavlje Seq number Redni broj prvog bajta u bloku koji se šalje. Ack number Redni broj bajta koji se sledeći očekuje. Ovim brojem se označava i da su ispravno primljeni svi bajtovi sa manjim rednim brojem - kumulativna potvrda. SYN kontorlni bit za uspostavljanje veze FIN kontorlni bit za raskidanje veze ACK kontorlni bit koji označava da paket sadrži potvrdu i tada se posmatra polje sa brojem potvrde RST kontorlni bit za resetovanje veze Win size Količina bajtova koja se može poslati u narednoj poruci, uključujući i potvrđeni bajt. Broj slobodnih mesta u prijemnom baferu.

11 Uspostavljanje TCP veze Uspostavljanje TCP veze se obavlja u 3 koraka: 1. Računar 1 koji inicira komunikaciju šalje TCP paket sa SYN=1 i ACK=0. SEQ = x predstavlja redni broj prvog bajta u prenosu (isn initial sequence number). 2. Računar 2 odgovara porukom sa SYN=1 i ACK=1. U ACK NUM upisuje x + 1 i definiše svoju početnu vrednost za numerisanje bajtova SEQ = y. Dakle ovom drugom porukom potvrđuje otvaranje veze od Račnuara 1 ka Računaru 2 i inicira otvaranje veze u suprotnom smeru. 3. U narednoj poruci se potvrđuje se otvaranje veze od Računara 2 ka Računaru 1 (SYN = 0, ACK = 1) i šalje se prvi blok podataka od Računara 1 ka Računaru 2. Raskidanje veze se realizuje na sličan način s tim što se umesto bita SYN koristi bit FIN. Prilikom raskidanja TCP veze čeka se određeni vremenski interval nakon signala potvrde pre nego što se veza označi zatvorenom. Time se osigurava da su svi paketi koji su pripadali ovoj TCP vezi nestali sa mreže.

12 Uspostavljanje i raskidanje TCP veze Uspostavljanje TCP veze Raskidanje TCP veze

13 Prenos podataka TCP vezom Nakon uspostavljanja TCP veze podaci se šalju tako što se u svakoj poruci navodi jedinstveni broj prvog bajta trenutne poruke i u slučaju potvrde prijema redni broj narednog bajta koji se očekuje od pošiljaoca. Prilikom svake poruke se takođe navodi i maksimalan broj bajtova koji je primalac spreman da prihvati u narednoj poruci. Ovaj mehanizam je neophodan kako bi se sprečilo prepunjavanje ulaznih bafera podataka.

14 Primer TCP komunikacije Računar A šalje jedan bajt C računaru B. Ovaj bajt je označen brojem 42 i navodi da je sledeći bajt koji očekuje od računara B 79. Računar B šalje nazad bajt C računaru A i označava ga brojem 79. U isto vreme potvrđuje prijem prethodnog bajta tako što u ACK NUM polje upisuje broj 43. Ovim je naznačeno da naredni bajt koji očekuje ima redni broj 43 čime je potvrđen ispravan prijem bajta sa rednim brojem 42.

15 Primer TCP komunikacije U slučaju gubitka paketa sa podacima ili paketa sa signalom potvrde nakon određenog intervala vremena (timeout period) obavlja se retransmisija podataka.

16 Primer TCP komunikacije Ukoliko signal potvrde stigne nakon isteka vremena čekanja, odgovarajući segment će biti poslat ponovo. Obratiti pažnju da se nakon prijema ponovo poslatog segmenta šalje signal potvrde sa rednim brojem bajta 120 čime se označava da je pored prvog ispravno primljen i drugi segment podataka.

17 Primer TCP komunikacije U sledećem primeru potvrda za prvi blok podataka (Seq=92) je izgubljena ali je blok ispravno primljen. Naredni blok podataka je takođe ispravno primljen i računar B šalje poruku sa signalom potvrde da je prvi naredni bajt koji očekuje sa rednim brojem 120. Kako su poruke potvrde kumulativne ovo znači da su svi prethodni blokovi ispravno primljeni, uključujući u prvi blok podataka, tako da nema potrebe za retransmisijom.

18 Primer TCP komunikacije Postoje situacije kada se obavlja ponovo slanje bloka podataka i pre isteka intervala čekanja. Ukoliko se u više od 3 uzastopna paketa potvrde prepozna isti broj narednog očekivanog bajta, to zapravo znači da je taj blok podataka izgubljen. U tom slučaju se inicira ponovno slanje ovog bloka podataka.

19 Kontrola količine podataka U slučaju punog ulaznog bafera, primalac signalizira pošiljaocu da ne može da prihvati nove podatke tako što postavlja vrednost Win size na 0. Pošiljalac po prijemu ove poruke ne šalje nove podatke sve dok ne dobije poruku na validnom veličinom prozora.

20 Problem broja IP adresa IP adrese su predstavljene sa 32 bita, što čini skup od oko 2 milijarde adresa. Ogorman broj uređaja povezanih na je odavno prevazišao ovaj broj IP adresa. Kako onda Internet i dalje funkcioniše?

21 Dinamička dodela IP adresa Recimo da pružalac Internet usluga poseduje /16 blok IP adresa. Dakle ukupno korisnika može da se poveže na Internet. Broj korisnika se može povećati ako se IP adrese ne dodeljuju statički, tako da svaki korisnik ima svoju IP adresu kada pristupa Internetu, već dinamički. Dinamička dodela IP adresa podrazumeva da se IP adresa dodeljuje korisniku u trenutku pristupanja Internetu i oduzima mu se kada se raskine konekcija. Na ovaj način je sa blokom adresa /16 podržano ukupno aktivna korisnika dok ukupan broj korisnika može biti znatno veći.

22 IPv6 adresiranje Dinamička dodela IP adresa malo ublažava problem ali je daleko od rešenja. S obzirom da se danas očekuje da su uređaji stalno povezani na mrežu broj istovremeno aktivnih korisnika obično prelazi broj dostupnih IP adresa kod pružaoca Internet usluga. Dugoročno rešenje je drastično povećati broj dostupnih IP adresa prelaskom na IPv6 koji definiše 128-bitne adrese. Iako predstavlja dugoročno rešenje i iako je usvojen pre 20 godina proces prelaska na IPv6 i dalje traje i većina uređaja na mreži i dalje koristi IPv4. Kako?

23 NAT (Network Adress Translation) NAT (Network Address Translation) predstavlja međurešenje koje je trebalo da omogući funkcionisanje Interneta pre potpunog prelaska na IPv6. Ironija je da je upravo NAT značajno usporio prihvatanje IPv6. Osnovna ideja NAT-a je da se IP adrese podele na skup lokalnih i javnih IP adresa. Lokalne IP adrese se dodeljuju samo računarima u okviru lokalne mreže. Ove adrese ne moraju biti jedinstvene, što znači da dva različita uređaja mogu imati istu lokalnu IP adresu ukoliko pripadaju različitim lokalnim mrežama. Javne IP adrese se koriste za komunikaciju na Internetu. One su jedinstvene i svaki paket koji se nađe van lokalne mreže mora sadržati isključivo javne IP adrese.

24 Lokalne IP adrese Za lokalne IP adrese rezervisana su sledeća 3 opsega: / adresa / adresa / adresa Lokalne adrese se koriste isključivo za adresiranje računara u okviru lokalne mreže i ne smeju se koristiti na Internetu. Većina rutera na mreži zapravo odbacuje pakete koje sadrže adrese iz lokalnog opsega.

25 NAT - funkcionisanje Osnovna ideja NAT-a je da se svi računari unutar lokalne mreže adresiraju korišćenjem lokalnih IP adresa dok se javne IP adrese koriste samo za komunikaciju van lokalne mreže. Uloga NAT uređaja (koji obično predstavlja deo rutera) je da pre prosleđivanja paketa na Internet zameni adresu izvorišta javnom IP adresom koja je dobijena od pružaoca Internet usluga. Na ovaj način se obezbeđuje da veliki broj računara iz lokalne mreže pristupa Internetu preko malog broja javnih IP adresa.

26 NAT - vrste Statički NAT obavlja se 1 na 1 translacija između lokalne i javne IP adrese. Na ovaj način je računaru koji pripada lokalnoj mreži zapravo pridružena jedinstvena javna IP adresa. Statički NAT se koristi za servere i uređaje kojima je potrebno inicirati komunikaciju sa lokacija van lokalne mreže. Dinamički NAT prilikom uspostavljanja veze sa Internetom, lokalnom računaru se dodeljuje javna IP adresa. Nije moguće da više računara istovremeno koristi istu javnu IP adresu. Preklapajući NAT (NAT overloading) omogućava da veliki broj računara komunicira na Internetu preko malog broja javnih IP adrese. U tu svrhu se koristi adresa TCP/UDP porta i zbog toga se ova vrsta NAT-a naziva i PAT (Port Address Translation).

27 NAT - funkcionisanje Kada adresirani računar primi poruku, odgovor šalje na javnu IP adresu odredišta. Na koji način ruter zna kom računaru u okviru loklane mreže treba da prosledi poruku ako svi oni pristupaju Internetu preko iste javne IP adrese? Rešenje: Dodatna informacija o adresi izvorišta je sadržana u adresi porta na transportnom sloju (TCP/UDP).

28 NAT/PAT - funkcionisanje Prilikom uspostavljanje komunikacije između dva procesa na transportnom sloju definiše se adresa porta koja će biti korišćena u komunikaciji. Adresa porta se predstavlja sa 16-bita. Prilikom napuštanja lokalne mreže, NAT uređaj umesto lokalne IP adrese i adrese porta u odlazni paket upisuje javnu IP adresu izvorišta i generiše novu adresu porta koja nije iskorišćena za neki drugi odlazni paket. Informacija o preslikavanju lokalne u javnu IP adresu se čuva u NAT uređaju kako bi se omogućilo ispravno prosleđivanje dolaznih paketa. Kako se sada za adresiranje koristi kombinacija IP adresa + adresa porta to se pomoću samo jedne javne IP adrese može ostvariti preko konekcija (adresa porta 16 bita).

29 NAT/PAT - primer

30 NAT/PAT - primer Računar iz lokalne mreže sa adresom šalje poruku na Internet, pri čemu koristi adresu porta Prilikom prolaska kroz NAT uređaj ova izvoršna IP adresa i adresa priključka se menjaju javnom IP adresom pri čemu se generiše i nova adresa porta Generisanje nove izvorišne adrese priključka je neophodno kako bi se izbegla moguća preklapanja, jer procesi na različitim računarima unutar lokalne mreže mogu koristiti istu adresu izvorišnog porta. Ova translacija adresa se čuva u NAT uređaju. Za svaki novi paket obavlja se identičan postupak. Server koji šalje odgovor u loklanu mrežu koristi za odredište javnu IP adresu i adresu porta Nakon prolaska kroz NAT uređaj ove adrese se menjaju lokalnim adresama i poruka stiže na odgovarajuće odredište.

31 NAT/PAT primer 2

32 NAT/PAT Problemi sa NAT-om su mnogi. Uvođenjem lokalnih adresa izgubljena je jedinstvenost IP adresa koja predstavlja srž arhitekture Interneta. Lokalni korisnici pomoću NAT-a mogu pristupiti javnim serverima, međutim nije moguće inicirati komunikaciju sa računarom unutar lokalne mreže. Smanjena je pouzdanost s obzirom da sve konekcije zavise od tabele preslikavanja adresa koja se čuva u NAT uređaju. U slučaju gubitka ove tabele sve konekcije se automatski prekidaju.

33 DNS (Domain Name System) Sistem imenovanja domena DNS omogućava da se komunikacija između uređaja na mreži obavlja korišćenjem mnemoničkih umesto brojčanih adresa. Tako se na primer umesto korišćenjem adrese stranici ETF-a može pristupiti pomoću adrese Pored lakšeg pamćenja same adrese, ukoliko se u budućnosti promeni IP adresa servera, pristup sajtu ETF se može obavljati preko iste mnemoničke adrese. DNS obezbeđuje preslikavanje mnemoničkih u mrežne IP adrese.

34 Organizacija imenskih domena Imenski domeni su organizovani hijerarhijski. Postoji preko 250 osnovnih domena koji označavaju određene delatnosti ili države. Ovi domeni se dele u poddomene i tako dalje. Na primer: etf.bg.ac.rs Republika Srbija ima domen rs. Poddomen ac se koristi za akademske institucije. Poddomen bg u okviru domena ac označava da fakultet pripada Beogradskom Univerzitetu.

35 Organizacija imenskih domena

36 DNS serveri Kako bi se obezbedilo čuvanje velikog broja imena uređaja na mreži, imenski prostor je podeljenu više zona koje se međusobno ne preklapaju. Svaka zona ima primarni DNS server koji sadrži informacije na svom disku, a može imati i više sekundarnih DNS servera koji se obraćaju primarnom DNS serveru. Svi računari koji koriste mnemoničke adrese moraju definisati adresu primarnog DNS servera. Ukoliko traženi domen spada u zonu lokalnog DNS servera, odmah se šalje odgovor sa IP adresom. Ukoliko je domen van lokalne zone, DNS upit se šalje serveru imena osnovnog domena.

37 Primer podele na DNS zone

38 Razrešavanje adrese imena van lokalne zone Kako bi izgledala pretraga u slučaju da je potrebno pristupiti filts.cs.vu.nl van lokalne DNS zone?

39 Razrešavanje adrese imena van lokalne zone Ukoliko je zahtevani domen van lokalne zone imena upit se šalje serveru osnovnog domena. Ovi serveri imaju adrese svih servera koji održavaju domene prvog nivoa poput: edu, com, gov, rs i sl. Svaki od servera u sebi sadrži adrese svih svojih poddomena. Na taj način se zapravo adresa razrešava hijerahijski kao što je prikazano na prethodnom primeru. Obratiti pažnju da DNS server ima informaciju o adresama svih svojih poddomena i svih domena u okviru lokalne zone. Kako se razrešavanje adresa svodi na jednkoratno slanje zahteva i odgovora uspostavljanje veze bi predstavljalo gubitak vremena pa se u okviru transportnog sloja za DNS koristi UDP umesto TCP protokola.

40 World Wide Web Web predstavlja globalnu zbirku dokumenata zvanih Web strane. Na svakoj strani mogu postojati linkovi ka drugim stranama. Mogućnost da stranice pokazuju jedna na drugu naziva se hipertekst (hypertext). Za pristup stranicama koristi se HTTP protokol na sloju aplikacija. Kako je neophodno obezbediti da svi podaci ispravno budu prenesni da bi stranica bila ispravno prikazana u okviru transportnog sloje se koristi TCP protokol.

41 World Wide Web

42 URL jedinstvene adrese resursa Svaka strana na Webu ima jedinstvenu adresu resursa URL (Uniform Resource Locator). U okviru ove adrese naveden je protokol na aplikativnom sloju koji se koristi, mnemonička adresa servera kao i adresa resursa u fajl sistemu servera. Primer:

43 Pristup Web stranici sa strane klijenta 1. Najpre se upućuje zahtev DNS serveru kako bi se odredila IP adresa servera tnt.etf.rs. 2. DNS server vraća odgovor sa adresom Zatim se uspostavlja TCP veza sa portom 80 na računaru Nakon toga se šalje zahtev za fajl /~oe4pir/index.html 5. Server tnt.etf.rs šalje fajl /~oe4pir/index.html 6. TCP veza se raskida. 7. Čitač prikazuje sadržaj primljenog fajla.

44 Komunikacija sa strane servera 1. Server osluškuje odgovarajuće portove. U slučaju HTTP prenosa to je port Server prihvata uspostavljanje TCP veze inicirane od strane klijenta. 3. Prihvata podatak o lokaciji zahtevanog fajla. 4. Preuzima zahtevani fajl sa diska. 5. Šalje traženi fajl kiljentu. 6. Raskida TCP vezu.

45 Komunikacija sa strane servera

46 HTTP privremene i trajne veze Nakon preuzimanja index.html stranice iz prethodnog primera klijent je u okviru ovog fajla naišao na linkove više fajlova koji sadrže slike. Kako bi se preuzele slike i ispravno prikazala stranica potrebno je ponovo uspostaviti vezu i obaviti prenos za svaki od navedenih fajlova. Prethodni pristup u kom se uspostavlja nova TCP veza za prenos svakog fajla naziva se privremena veza (non persistent connection). Problem sa ovim pristupom je taj što i za prenos najmanjih fajlova potrebno obaviti celokupnu proceduru uspostavljanja i raskidanja TCP veze što znatno usporava komunikaciju. HTTP protokol podržava trajne TCP veze. U ovom slučaju TCP veza ostaje otvorena i nakon ispravno primljenog fajla i na raspolaganju sa prenos ostalih fajlova. TCP veza se zatvara ukoliko neko duže vreme nije bilo razmene podataka po njoj, o čemu vode računa posebni tajmeri.

47 FTP (File Transfer Protocol) FTP protokol za prenos fajlova se koristi za razmenu fajlova između lokalnog računara i udaljenog servera. Kako je neophodno obezbediti pouzdanu komunikaciju i prenos bez grešaka, FTP se na transportnom sloju oslanja na TCP. FTP uspostavlja dve TCP veze. Veza na portu 21 se koristi za razmenu kontrolnih podataka. Kontrolna veza se prva uspostavlja i preko nje se šalju informacije poput korisničkog imena, šifre za pristup, komandi za prenos i sl. Veza na portu 20 se koristi za prenos podataka. Ova veza je privremenog tipa i raskida se nakon svakog prenesenog fajla.

48 FTP tipične komande USER username šalje se korisničko ime serveru PASS password šalje se korisnička šifra serveru LIST zahteva se da server pošalje listu fajlova u trenutno aktivnom direktorijumu RETR filename zahteva se dohvatanje fajla sa servera STOR filename - zahteva se upisivanje fajla u trenutno aktivni direktorijum na serveru

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Интернет Интернет је најпознатија и највећа светска мрежа која повезује рачунаре и рачунарске мреже у једну мрежу, у циљу сарадње и преноса информација употребом заједничких стандарда. INTERnational

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Organizacija kursa Predavanja: sreda 10-12, sala 1 Lola neparnim nedeljama Lab: sreda 10-12, sala 70 parnim nedeljama 4 lab vežbe Sajt: tnt.etf.rs/~oe4pir

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation TRANSPORTNI SLOJ Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović ENKAPSULACIJA DATA SEGMENT S.P / D.P. / S.N. / Ack # / DATA IPv / HLEN / Flag / S. IP / D. IP / PACKET DATA (SEGMENT) Frame

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation УВОД Дa би рaчунaри нa мрежи могли међусобно да кoмуницирaју и рaзмeњују пoдaткe, пoтрeбнo je: дa сe увeду ПРOТOКOЛИ (утврђeна прaвилa и процедуре за комуникацију) да постоје АДРEСE кoje су jeдинствeнe

Више

Microsoft PowerPoint - 06 Uvod u racunarske mreze.ppt

Microsoft PowerPoint - 06 Uvod u racunarske mreze.ppt Uvod u računarske mreže v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici - 2008 Uvod u računarske mreže Terminologija Primjer povezivanja dva računara Pojam protokola OSI referentni model Protokoli

Више

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI I RA^UNARSKE

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI  I RA^UNARSKE ZNAČAJ RAČUNARSKIH KOMUNIKACIJA U BANKARSKOM POSLOVANJU RAČUNARSKE MREŽE Računarske mreže su nastale kombinacijom računara i telekomunikacija dve tehnologije sa veoma različitom tradicijom i istorijom.

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Elektronska pošta Sistem elektronske pošte postoji od samih početaka Interneta i do danas predstavlja jedan od najvažnijih i najkorišćenijih mrežnih

Више

Računarske mreže Čas 2 Ivana Tanasijević Matematički fakultet, Beograd 1

Računarske mreže Čas 2 Ivana Tanasijević   Matematički fakultet, Beograd 1 Računarske mreže Čas 2 Ivana Tanasijević e-mail: ivana@matf.bg.ac.rs Matematički fakultet, Beograd 1 Utvrđivanje gradiva sa prethodnog časa: popunjavanje adresne strukture, kreiranje soketa, privezivanje

Више

Uvod u Python

Uvod u Python Uvod u mrežno programiranje Slavica Tomović (slavicat@ucg.ac.me) Elektrotehnički fakultet, Podgorica Univerzitet Crne Gore 2 Programiranje soketa cilj: naučiti kako se razvijaju klijent/server aplikacije

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Fakultet za kompjuterske nauke, Univerzitet Megatrend Uvod u računarske sisteme Odabrana poglavlja iz računarskih mreža Nemanja Maček 1 Sadržaj Uvodne napomene ISO OSI referentni model TCP/IP skup protokola

Више

Microsoft Word - DNS_DHCP.doc

Microsoft Word - DNS_DHCP.doc DNS Domain Name System DNS sadrži kopije tekstualnih adresa i njihove 32-bitne prezentacije Svaki sajt izvršava protokol koji pristupa distributivnoj bazi podataka poznatoj kao Domain Name System Bez DNS-a,

Више

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Сваки рачунар на интернету има своју адресу која је јединствена у свету. Ове адресе се називају IP адресе јер их користи IP протокол (интернет ниво) из фамилије TCP/IP. IP адресе представљају

Више

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc Analiza Stumbler/55808 trojanskog konja CCERT-PUBDOC-2003-07-31 Sigurnosni problemi u računalnim programima i operativnim sustavima područje je na kojem CARNet CERT kontinuirano radi. Rezultat toga rada

Више

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Copyright 205 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене.0 Јул 205 НИ Прва верзија овог документа Садржај Садржај УВОД...

Више

Internet

Internet Internet Internet je globalna računarska mreža. Pre svega, pojam internet znači mreža unutar mreže, ili internakonekcija između više računara. Strukturno postoje male mreže koje se međusobno vezuju, i

Више

Microsoft Word - 13-Mreze.doc

Microsoft Word - 13-Mreze.doc MREŽE RAČUNALA Mreža (engl. network) skup (sustav) povezanih računala i njihovih perifernih uređaja koji omogućava brzu razmjenu podataka među njima neovisno o njihovoj udaljenosti te zajedničku upotrebu

Више

Rad u mrežnom okruženju Osnove informatike s primjenom računala

Rad u mrežnom okruženju Osnove informatike s primjenom računala Rad u mrežnom okruženju DHCP 1/2 DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) je mrežni protokol koji omogućava automatiziranu dodjelu IP adresa računalu prema parametrima kao što su: mrežna maska koja će

Више

Biz web hosting

Biz web hosting BIZ WEB HOSTING KORISNIČKO UPUTSTVO WWW.OBLACI.RS SADRŽAJ PRISTUP KORISNIČKOM PORTALU... 2 KUPOVINA BIZ WEB HOSTING SERVISA... 4 PRISTUP PLESK WEB KONTROLNOM PANELU... 14 PORTALI I DOMENI... 14 FAJL MENADŽER...

Више

JMBAG Ime i Prezime Mreže računala Završni ispit 16. veljače Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter.

JMBAG Ime i Prezime Mreže računala Završni ispit 16. veljače Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter. Mreže računala Završni ispit Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter. Predajete samo papire koje ste dobili. Rezultati, uvid u ispit i upis ocjena:... Zadatak

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Karakteristike računarskih mreža Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović Informacije o predmetu Студијски програм: МКТ Статус предмета: Obavezni Семестар: I Број часова: 3 + 2 + 0

Више

COMARC/A Format

COMARC/A Format COMARC/A 856 856 ELEKTRONSKA LOKACIJA I PRISTUP Polje možemo da koristimo u normativnim zapisima za obezbeđivanje dodatnih (elektronskih) informacija o entitetu za koji je zapis kreiran. Polje sadrži podatke

Више

Microsoft Word - IWT0906R.doc

Microsoft Word - IWT0906R.doc Elektronski fakultet Katedra za elektroniku Predmet: Internet i Web tehnologije Smer: Multimedijalne tehnologije 30.09.2006. TEST PITANJA i ZADACI 1. (5 poena) Komunikacioni protokol je skup pravila koja

Више

Microsoft PowerPoint - vezbe 4. Merenja u telekomunikacionim mrežama

Microsoft PowerPoint - vezbe 4. Merenja u telekomunikacionim mrežama Merenja u telekomunikacionim mrežama Merenja telefonskog saobraćaja Primer 1 - TCBH Na osnovu najviših vrednosti intenziteta saobraćaja datih za 20 mernih dana (tabela), pomoću metode TCBH, pronaći čas

Више

Microsoft PowerPoint - 2. PREDAVANJE - Umrežavanje i mrežno usmjeravanje

Microsoft PowerPoint - 2. PREDAVANJE - Umrežavanje i mrežno usmjeravanje Sveučilište u Zagrebu FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI Zavod za informacijsko-komunikacijski promet Katedra za tehniku informacijsko informacijsko-komunikacijskog komunikacijske sustave i mreže prometa Kolegij:

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 8 Protokoli za povezivanje S A D R Ž A J 8.1 Povezivanje klijenta i servera 8.2 OSI i TCP/IP referentni model 8.3 Protokoli iz TCP/IP skupa 8.4 IPv4 protokol 8.5 IPv6 protokol 8.6 TCP protokol 8.7 UDP

Више

XHTML 2.0 and HTML 5

XHTML 2.0 and HTML 5 Uvod -o nama, o predmetu, o Internetu O nama Ljiljana Šerić - predavanja Soba: A401 Email: ljiljana@fesb.hr Marin Bugarić, Andrija Sommer - vježbe Email: marin.bugaric@fesb.hr, A420 andrija.sommer@fesb.hr

Више

Microsoft Word - IP_Tables_programski_alat.doc

Microsoft Word - IP_Tables_programski_alat.doc 1. IP Tables alat (pregled naredbi) 1.1. Osnovne IP Tables naredbe za filtriranje paketa U ovom poglavlju opisane su osnovne IP Tables naredbe korištene za filtriranje paketa. S programskim paketom IP

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS Sadržaj AUTOMATSKO PODEŠAVANJE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM MTS VODIČA... 3 PODEŠAVANJE PUTEM SMS PORUKE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM USSD MENIJA... 3 MANUELNO PODEŠAVANJE

Више

Препоруке безбедности мрежних сервиса Copyright 2015 АМРЕС

Препоруке безбедности мрежних сервиса Copyright 2015 АМРЕС Copyright 2015 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене 1.0 2009. год Душан Пајин (РЦУБ), Ратко Бучић (ЈУНИС), Владимир Илић (АРМУНС) Прва верзија документа у оквиру

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VMware Horizon 7 What s New Bojan Andrejić i Stefan Đoković COMING Computer Engineering Uvod u VMware Horizon 7 Obezbeđuje unapređeno i bezbedno upravljanje i isporučivanje Windows ili Linux desktopova,

Више

Slide 1

Slide 1 Mjerenja kvaliteta servisa mobilnih mreža u Crnoj Gori Ivan Vujović menadžer za kontrolu i monitoring RF spektra 1 Radio-frekvencijskim spektrom, kao ograničenim prirodnim resursom države Crne Gore, upravlja

Више

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге Posebne uslove pružanja usluge pristupa Internetu NetBiz tarifni modeli (1) Posebnim uslovima za pružanje usluge pristupa Internetu NetBiz tarifni modeli (u daljem tekstu: Posebni uslovi) uređuju se međusobni

Више

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Ivan Vazler Odjel za matematiku Sveučilište u Osijeku 16. listopada 2013. WWW - World Wide Web World Wide Web (WWW) svjetska mreža računala s izvorima

Више

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software   For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS) je kompleksan programski sistem koji kontroliše i upravlja uređajima i računarskim komponentama i obavljanje osnovne sistemske radnje. Operativni

Више

Opći uvjeti korištenja servisa e-Račun za državu povezivanjem_obveznici javne nabave_052019_konačna verzija

Opći uvjeti korištenja servisa e-Račun za državu povezivanjem_obveznici javne nabave_052019_konačna verzija Opći uvjeti korištenja servisa e-račun za državu povezivanjem web servisom za obveznike javne nabave 1. Uvod i značenje pojmova 1.1. Ovim Općim uvjetima korištenja servisa e-račun za državu (u daljnjem

Више

Upute-podesavanj -accounta

Upute-podesavanj -accounta Strana :...1... ISO UPUTA 7.5/02-02 Kreiranje i podešavanje mail account-a Korisničko uputstvo za kreiranje i podešavanje Secure (SSL) Email Accounta 1. Upute za podešavanje Secure (SSL) mail account-a

Више

Microsoft PowerPoint - 01 Uvod u operativne sisteme.ppt

Microsoft PowerPoint - 01 Uvod u operativne sisteme.ppt Uvod u operativne sisteme v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici 2009 Operativni sistemi i mreže: način realizacije vježbi Tokom semestra 3 periodična testa (Operativni sistemi, Mrežni

Више

_Outlook

_Outlook Outlook 2010 i Outlook 2013 Otvorite Outlook. Kada se pojavi prvi ekran čarobnjaka pritisnite Next (dalje). Na sljedećem ekranu pod nazivom E-mail Accounts (email nalozi) ponovo pritisnite Next (dalje)

Више

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke Informatički sustav za prikupljanje, simulaciju i prikaz podataka o cijenama javnih komunikacijskih usluga (dalje: Sustav e-tarife) Zagreb, HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Roberta

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije MVC - Modeli Školska 2017/18. Dr Nenad Kojić, dipl. inž. Luka Lukić, struk. inž. Danijela Nikitin, spec.stuk.inž MVC.htaccess

Више

Приручник о полагању матурског испита у образовном профилу Електротехничар информационих технологија - оглед ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите

Приручник о полагању матурског испита у образовном профилу Електротехничар информационих технологија - оглед ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите број испред траженог одговора 35. Инернет као глобална мрежа светског система умрежених рачунарских мрежа настао је:. Интернет је настао деведесетих година након

Више

Seminarski rad predmet: INŽENJERSKA INFORMATIKA tema: INTERNET

Seminarski rad   predmet: INŽENJERSKA INFORMATIKA    tema: INTERNET INŽENJERSKA INFORMATIKA INTERNET Profesor: dr Anica Milošević Internet nastanak i razvoj Internet je globalna, svetska, računarska mreža koja okuplja stotine miliona korisnika širom sveta koji međusobno

Више

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге Posebne uslove pružanja usluge Dopuna (1) Posebnim uslovima za pružanje usluge Dopuna (u daljem tekstu: Posebni uslovi) uređuju se međusobni odnosi u vezi sa pružanjem i korišćenjem usluge Dopuna između,,mtel

Више

Umrežavanje osnovni pojmovi.

Umrežavanje osnovni pojmovi. UPUTSTVO: UMREŽAVANJE - OSNOVNI POJMOVI U današnje vreme umrežavanje je svakodnevna i raširenapotreba, tak da sve više ljudi, koji nisu računarski potkovani dolaze u situaciju da treba sebi da dolaze u

Више

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal Korisničko uputstvo za instalaciju i podešavanje securew2 programa za pristup eduroam servisu Termin supplicant se koristi u IEEE 802.1X standardu. U širem značenju, ovaj termin predstavlja entitet (korisnik

Више

ZIS

ZIS DIGITALNA FORENZIKA prof. dr Saša Adamović sadamovic@singidunum.ac.rs Forenzička istraga operativnih sistema Operativni sistem Pruža softversku platformu za pokretanje drugih programa. OS je odgovoran

Више

P11.3 Analiza zivotnog veka, Graf smetnji

P11.3 Analiza zivotnog veka, Graf smetnji Поједностављени поглед на задњи део компајлера Међурепрезентација (Међујезик IR) Избор инструкција Додела ресурса Распоређивање инструкција Инструкције циљне архитектуре 1 Поједностављени поглед на задњи

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s R u z v e l t o v a 5 5, 1 1 0 0 0 B e o g r a d, t e l : + 3 8 1 0 1 1 7 8 5 0 3 6 1, e - m a i l : p r o d a j a @ p s i t. r s, w w w. p s i t. r s Instalacija izmena i dopuna programa MPP2 Izmene i

Више

NIAS Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju NIAS Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014.

NIAS Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju NIAS Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014. Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014. Naslov: Opis: Korisnička uputa za aplikaciju Dokument sadrži upute korisnicima aplikacije u sustavu e-građani Ključne riječi:

Више

Dijagrami sekvenci

Dijagrami sekvenci Dijagrami sekvenci Izrada dijagrama sekvenci Dijagram sekvenci koristi se za specifikaciju vremenskih zahteva u opisu složenih scenarija opis toka poruka između objekata kojima se realizuje odgovarajuća

Више

Microsoft PowerPoint - podatkovni promet za objavu.pptx

Microsoft PowerPoint - podatkovni promet za objavu.pptx 1 2 3 Što je složaj protokola (protocol suite)? Pojedini protokol se odnosi samo na jedno pitanje koje omogućava komunikaciju. Kada se kombinira više protokola, grupa protokola koja je rezultat takve kombinacije

Више

Računalne mreže Osnove informatike s primjenom računala

Računalne mreže Osnove informatike s primjenom računala Računalne mreže Računalne mreže Računalnu mrežu čine komunikacijskim kanalima povezani mrežni uređaji i računala kako bi dijelili informacije i resurse Svaku računalnu mrežu sačinjavaju osnovni elementi:

Више

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prijavama koje građani mogu slati Upravnom odjelu za komunalno

Више

eUputnica za bolničke ustanove

eUputnica za bolničke ustanove Preporuka konfiguracije lokalnih mreža u bolnicama NETWORK INFORMATION 1/19583-FCPBA 101 24/7 Uen Rev A Sadržaj 1 Uvod... 3 2 Trenutno stanje... 4 3 Rješenje sa postojećim IP adresama... 6 3.1 Preporučena

Више

Visoka poslovna škola strukovnih studija Valjevo Primeri pitanja za polaganje prijemnog ispita Predmet: Informatika Valjevo, mart 2018.

Visoka poslovna škola strukovnih studija Valjevo Primeri pitanja za polaganje prijemnog ispita Predmet: Informatika Valjevo, mart 2018. Visoka poslovna škola strukovnih studija Valjevo Primeri pitanja za polaganje prijemnog ispita Predmet: Informatika Valjevo, mart 2018. R.b. Pitanja Šta od navedenog predstavlja medijum za čuvanje trajnih

Више

Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluge Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluga sigurnijeg plaćanja na internetu

Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluge Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluga sigurnijeg plaćanja na internetu Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluge Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluga sigurnijeg plaćanja na internetu Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluge

Више

Посебни услови коришћења postpaid тарифног модела MOJ MIX

Посебни услови коришћења postpaid тарифног модела MOJ MIX Posebne uslove korišćenja postpaid tarifnih modela Pretplata:XS, Pretplata:S+, Pretplata:S Net+, Pretplata:M+, Pretplata:L+ i Pretplata:XXL+ 1) Posebnim uslovima korišćenje postpaid tarifnih modela Pretplata:XS,

Више

sv-lncs

sv-lncs Стручни рад UDK:621.3.015.53:004.771:004.455.2 BIBLID:0350-8528(2018),28.p.59-66 doi:10.5937/zeint28-19605 Израда централизоване серверске маске за мрежну комуникацију и контролу уређаја за мониторинг

Више

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs)

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs) VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (NPIS I EJS) POREZNA UPRAVA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sektor za informacione tehnologije Sarajevo,

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ORGANIZACIJE I INFORMATIKE V A R A Ž D I N Miroslav Šafarić PROGRAM ZA TESTIRANJE MREŽNIH APLIKACIJA ZAVRŠNI RAD Varažd

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ORGANIZACIJE I INFORMATIKE V A R A Ž D I N Miroslav Šafarić PROGRAM ZA TESTIRANJE MREŽNIH APLIKACIJA ZAVRŠNI RAD Varažd SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ORGANIZACIJE I INFORMATIKE V A R A Ž D I N Miroslav Šafarić PROGRAM ZA TESTIRANJE MREŽNIH APLIKACIJA ZAVRŠNI RAD Varaždin, 2018. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ORGANIZACIJE

Више

Upute za instaliranje WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa

Upute za instaliranje WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa koju možete pronaći na sljedećem linku: http://wordpress.org/download/ Kliknite na

Више

VNLab

VNLab NetLab 10 Cisco Access liste (ACL) Cilj vežbe Cilj ove vežbe je upoznavanje sa osnovnim konceptima firewall sistema, access listama (ACL) i filtriranjem mrežnih paketa. Filtriranje mrežnog saobraćaja i

Више

PuTTY CERT.hr-PUBDOC

PuTTY CERT.hr-PUBDOC PuTTY CERT.hr-PUBDOC-2018-12-371 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA PUTTY... 4 3 KORIŠTENJE ALATA PUTTY... 7 3.1 POVEZIVANJE S UDALJENIM RAČUNALOM... 7 3.2 POHRANA PROFILA KORISNIČKIH SJEDNICA...

Више

Дистрибуирани софтверски системи Технички факултет "Михајло Пупин" Зрењанин, Универзитет у Новом Саду Практикум за лабораторијске вежбе #07 [нерецензи

Дистрибуирани софтверски системи Технички факултет Михајло Пупин Зрењанин, Универзитет у Новом Саду Практикум за лабораторијске вежбе #07 [нерецензи Генерисање одзива на Веб серверу У овој вежби су обрађене следеће теме: 1. Редирекција корисника на одређену Веб страницу помоћу сервлета. Редирекција се врши помоћу методе sendredirect из HttpServletResponse.

Више

ЖИРОКЛИРИНГ И БРУТО ПОРАВНАЊЕ У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ (БПРВ) ОПИС РАДА СИСТЕМА На основу Закона о Централној банци БиХ у којем стоји: Основни задаци Централ

ЖИРОКЛИРИНГ И БРУТО ПОРАВНАЊЕ У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ (БПРВ) ОПИС РАДА СИСТЕМА На основу Закона о Централној банци БиХ у којем стоји: Основни задаци Централ ЖИРОКЛИРИНГ И БРУТО ПОРАВНАЊЕ У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ (БПРВ) ОПИС РАДА СИСТЕМА На основу Закона о Централној банци БиХ у којем стоји: Основни задаци Централне банке који се извршавају под надлежношћу њеног Управног

Више

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге Posebne uslove korišćenja Dopuna tarifnih planova za korisnike usluge Dopuna (1) Posebnim uslovima za korišćenje Dopuna tarifnih planova za korisnike usluge Dopuna (u daljem tekstu: Posebni uslovi) uređuju

Више

1. DODATNE USLUGE Pored prethodno navedenih osnovnih usluga, privatni korisnik može odabrati i sledeće dodatne usluge koje su podijeljene po kategorij

1. DODATNE USLUGE Pored prethodno navedenih osnovnih usluga, privatni korisnik može odabrati i sledeće dodatne usluge koje su podijeljene po kategorij 1. DODATNE USLUGE Pored prethodno navedenih osnovnih usluga, privatni korisnik može odabrati i sledeće dodatne usluge koje su podijeljene po kategorijama: Besplatne dodatne usluge Dodatne usluge sa naplatom

Више

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE Nacionalni savjet za obrazovanje je na 27. sjednici održanoj 17. marta 2014. godine utvrdio izmjene predmetnoga programa INFORMATIKA za I razred gimnazije. Na zahtijev Pedagoško-psihološke

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

Microsoft Word - Tehnicka uputstva lica doc

Microsoft Word - Tehnicka uputstva lica doc Registracija novog korisnika internet sajta NSZ tražilac zaposlenja Novi korisnik prilikom prve registracije na sajt NSZ bira opciju Prijavi se za posao. Unosom korisničkog imena i kreiranjem lozinke,

Више

Microsoft PowerPoint - 14 ISP.ppt

Microsoft PowerPoint - 14 ISP.ppt ISP v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici - 2009 ISP ISP Dial-up ISDN DSL Wireless Kablovski Internet Veliki korisnici Proxy 1 ISP Internet Service Provider Firma koja pruža usluge

Више

ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET SARAJEVO UNIVERZITET U SARAJEVU Odsjek za telekomunikacije BSc studij, III godina akademsska godina: 2013/2014. Predmet: Upra

ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET SARAJEVO UNIVERZITET U SARAJEVU Odsjek za telekomunikacije BSc studij, III godina akademsska godina: 2013/2014. Predmet: Upra ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET SARAJEVO UNIVERZITET U SARAJEVU Odsjek za telekomunikacije BSc studij, III godina akademsska godina: 2013/2014. Predmet: Upravljanje računarskim mrežama Primjena Wireshark alata

Више

Dodatne usluge za VOIP priključak:

Dodatne usluge za VOIP priključak: Dodatne usluge za IP telefonski priključak (tip korištenog modema- Billion): Usluga Opis/način korištenja Prezentacija telefonskog broja pozivaoca Ovom uslugom korisnik dobiva mogućnost prikaza telefonskog

Више

UputstvoZaElektronskoDostavljanjeRID1.1

UputstvoZaElektronskoDostavljanjeRID1.1 НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ У П У Т С Т В О О ЕЛЕКТРОНСКОМ ДОСТАВЉАЊУ ПОДАТАКА САГЛАСНО ОДЛУЦИ О ПОДАЦИМА О ДЕВИЗНИМ РАЧУНИМА РЕЗИДЕНАТА КОЈЕ БАНКЕ ДОСТАВЉАЈУ НАРОДНОЈ БАНЦИ СРБИЈЕ Верзија 1.1 август 2012.године

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR UVJETI KORIŠTENJA USLUGE EDUADRESAR Zagreb, kolovoz 2013.

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR UVJETI KORIŠTENJA USLUGE EDUADRESAR Zagreb, kolovoz 2013. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR UVJETI KORIŠTENJA USLUGE EDUADRESAR Zagreb, kolovoz 2013. S A D R Ž A J 1. TEMELJNI POJMOVI... 4 2. OPSEG I NAMJENA USLUGE... 4 3. PRAVA I OBVEZE SRCA...

Више

EMS-ESS-UG-001-SRB-Ucesnik.doc

EMS-ESS-UG-001-SRB-Ucesnik.doc STK D2 STK C2 14. simpozijum UPRAVLJANJE I TELEKOMUNIKACIJE U ELEKTROENERGETSKOM SISTEMU Tara, 16-18. jun 2008. god. C2 13 КОРИСНИЧКИ ИНТЕРФЕЈС ПРЕМА ИНФОРМАЦИОНОМ СИСТЕМУ ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЕЛЕКТРОМРЕЖА

Више

Baze podataka MySQL Community Server i MySQL Workbench

Baze podataka MySQL Community Server i MySQL Workbench Baze podataka MySQL Community Server i MySQL Workbench Preuzimanje i instalacija Iz Internet browser-a pristupiti adresi: www.mysql.com Kliknuti na link Downloads Kliknuti na link Community Kliknuti na

Више

Ethernet lokalna mreža

Ethernet lokalna mreža Prijenosni sloj na Internetu Stjepan Groš 1 Sadržaj Bespojna usluga Interneta Napomene za 3. laboratorijsku vježbu Spojna usluga Interneta Upravljanje zakrčivanjem u protokolu TCP 2 Bespojna usluga (1)

Више

Uputstvo za korištenje korisničkog web portala AC-U UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE KORISNIČKOG WEB PORTALA Izdanje: 1, maj / svibanj 2019 Strana 2 od 1

Uputstvo za korištenje korisničkog web portala AC-U UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE KORISNIČKOG WEB PORTALA Izdanje: 1, maj / svibanj 2019 Strana 2 od 1 UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE KORISNIČKOG WEB PORTALA Izdanje: 1, maj / svibanj 2019 Strana 2 od 18 SADRŽAJ 1. PREDMET... Error! Bookmark not defined. 2. PODRUČJE PRIMJENE... 4 3. DEFINICIJE I REFERENTNI DOKUMENTI...

Више

USLOVI I TARIFE PLATNOG PROMETA I KARTICA ZA POSLOVNE SUBJEKTE U primjeni od godine u skladu sa Odlukom broj 527/19 od godine

USLOVI I TARIFE PLATNOG PROMETA I KARTICA ZA POSLOVNE SUBJEKTE U primjeni od godine u skladu sa Odlukom broj 527/19 od godine USLOVI I TARIFE PLATNOG PROMETA I KARTICA ZA POSLOVNE SUBJEKTE U primjeni od 18.08.2019. godine u skladu sa Odlukom broj 527/19 od 18.06.2019. godine NACIONALNI PLATNI PROMET Bezgotovinska plaćanja klijenata

Више

Terminski_plan_rada

Terminski_plan_rada На основу члана 31. став 1. тачка 2) Статута Централног регистра, депоа и клиринга хартија од вредности, 10 број 1/1-1 од 14.02.2012. године, Управни одбор Централног регистра, депоа и клиринга хартија

Више

Introduction to Programming

Introduction to  Programming SQL Indeksi Uloga Indeksa o Kako baza postaje sve veća dizajn baze postaje sve važniji o Indeksi igraju značajnu ulogu u brzini rada same baze jer pomažu DBMS da brže pronađe ono što tražimo o Slični su

Више

mtcna_outline_( )_sr

mtcna_outline_( )_sr Univerzitet Singidunum, odeljenje u Niš Poslednja promena Febuar 25, 2019 Poslednja izmena sadržaja Januar 22, 2016 Certified Network Associate (MTCNA) PREGLED MTCNA KURSA Trajanje: Ishod: 5 nedelja Na

Више

(Microsoft PowerPoint - Uvod u ra\350unarstvo i informacione tehnologije)

(Microsoft PowerPoint - Uvod u ra\350unarstvo i informacione tehnologije) Uvod u računarstvo i informacione tehnologije dr. sc. Zlatan Begić mr. Jasenko Topić MOBILNOST Mobilnost iz mrežne perspektive nema mobilnosti velika mobilnost korisnik se kreće samo unutar iste bežične

Више

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc Analiza Look@LAN programskog paketa CCERT-PUBDOC-2007-09-204 Sigurnosni problemi u računalnim programima i operativnim sustavima područje je na kojem CARNet CERT kontinuirano radi. Rezultat toga rada ovaj

Више

KorisnickoA5TercF1

KorisnickoA5TercF1 ТЕРМИНАЛ ЗА ДАЉИНСКО ОЧИТАВАЊЕ ФИСКАЛНЕ МЕМОРИЈЕ TERC F1 УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ N i š С А Д Р Ж А Ј Увод... 3 Технички подаци... 4 Сигурносна упутства... 4 Опис уређаја... 5 Предња страна... 5 Задња страна...

Више

Zbirka resenih zadataka iz arhitekture racunara

Zbirka resenih zadataka iz arhitekture racunara Ј. ЂОРЂЕВИЋ, З. РАДИВОЈЕВИЋ, М. ПУНТ, Б. НИКОЛИЋ, Д. МИЛИЋЕВ, Ј. ПРОТИЋ, А. МИЛЕНКОВИЋ АРХИТЕКТУРА И ОРГАНИЗАЦИЈА РАЧУНАРА ПРЕКИДИ, МАГИСТРАЛА И УЛАЗ/ИЗЛАЗ ЗБИРКА РЕШЕНИХ ЗАДАТАКА Београд 2013. i САДРЖАЈ

Више

MREŽNI SERVISI VTS NIS OSNOVNE STUDIJE SAVREMENE RAČUNARSKE TEHNOLOGIJE V SEMSESTAR

MREŽNI SERVISI VTS NIS OSNOVNE STUDIJE SAVREMENE RAČUNARSKE TEHNOLOGIJE V SEMSESTAR MREŽNI SERVISI VTS NIS OSNOVNE STUDIJE SAVREMENE RAČUNARSKE TEHNOLOGIJE V SEMSESTAR ISPITNE I PREDISPITNE OBAVEZE Studijski program: SRT Status predmeta: Izborni Semestar: V Predispitne obaveze Predavanja

Више

Microsoft Word - pravila RTGS-precišcen tekst2007 (2).doc

Microsoft Word - pravila RTGS-precišcen tekst2007 (2).doc Г.бр. 1515 од 18. маја 2004.год., Г.бр. 1968 од 23. јуна 2004. год., Г.бр. 1213 од 11.априла 2005.год., Г.бр. 6259 од 30.априла 2007. год., Г.бр. 13117 од 18. децембра 2007. год. На основу тачке 5. став

Више

HR-ZOO - predstavljanje_projekta_Tjedan_CeU

HR-ZOO - predstavljanje_projekta_Tjedan_CeU ocal rea etwork ( ) Mario Klobučar, rce voditelj aktivnosti apredni K resursi 2019, rezentacija K sustava projekta sistemintegratorima agreb, 2. travnja 2019. 2019 Konferencija projekta 2019 Konferencija

Више

Uputstvo za upotrebu studentskih servisa - gef

Uputstvo za upotrebu studentskih servisa - gef Упутство за пријаву на студентске сервисе и пријаву испита Адреса на којој се налазе студенски сервиси је https://student.gef.bg.ac.rs У питању је интернет страница заштићена SSL 3.0 протоколом који изискује

Више

Microsoft Word - Pravilnik o reklamaciji Sport Vision.doc

Microsoft Word - Pravilnik o reklamaciji Sport Vision.doc PRAVILNIK O POSTUPANJU PO REKLAMACIJI POTROŠAČA ZA ROBU KUPLJENU PUTEM ON LINE PRODAVNICE Preduzeće Sport Vision d.o.o., Beograd-Novi Beograd, donosi ovaj Pravilnik i njime definiše postupak resavanja

Више

Microsoft PowerPoint - PRI2014 KORIGOVANO [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - PRI2014 KORIGOVANO [Compatibility Mode] 1. Broj bitova koji se jednovremeno prenosi i obrađuje unutar procesora naziva se: a) radni takt b) procesorski kod c) procesorska reč d) procesorski takt 1. Broj bitova koji se jednovremeno prenosi i

Више

06 Poverljivost simetricnih algoritama1

06 Poverljivost simetricnih algoritama1 ЗАШТИТА ПОДАТАКА Симетрични алгоритми заштите поверљивост симетричних алгоритама Преглед биће објашњено: коришћење симетричних алгоритама заштите како би се заштитила поверљивост потреба за добрим системом

Више

Microsoft Word - Pravilnik o jedinstvenom evropskom broju 112 SL

Microsoft Word - Pravilnik o jedinstvenom evropskom broju 112  SL Na osnovu člana 142 st. 3 i 5 i člana 143 stav 4 Zakona o elektronskim komunikacijama ( Službeni list CG", broj 40/13) Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, uz saglasnost Ministarstva

Више

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 РЕГИСТРАЦИЈА НА СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ За коришћење СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ система, корисник (физичко или правно лице) попуњава упитник у просторијама

Више

РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: Факс: МБ: ПИБ: МК

РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: Факс: МБ: ПИБ: МК РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: +389 2 3109191 Факс: +389 2 3220152 МБ: 6159559 ПИБ: МК4030006611118 www.реактив.цом.мк РЕАКТИВ КОНСАЛТИНГ ДОО Деспота Стефана 42/3/5, 11000

Више

i pernica v3.qxp

i pernica v3.qxp Sadržaj: 1 Uvod... 2 2 Prijava u sustav... 2 3 Webmail... 3 3.1 Direktoriji: Pristigle poruke... 3 3.2 Sastavi poruku... 5 3.3 Pročitaj poruku... 6 3.4 Odgovori na poruku... 7 3.5 Odgovori svima... 7 3.6

Више