Seminarski rad predmet: INŽENJERSKA INFORMATIKA tema: INTERNET

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Seminarski rad predmet: INŽENJERSKA INFORMATIKA tema: INTERNET"

Транскрипт

1 INŽENJERSKA INFORMATIKA INTERNET Profesor: dr Anica Milošević

2 Internet nastanak i razvoj Internet je globalna, svetska, računarska mreža koja okuplja stotine miliona korisnika širom sveta koji međusobno komuniciraju. Za Internet se često kaže da je mreža svih mreža. Internet se koristi u svim sferama života, od hobija do poslovnih informacija.

3 Sastavljena je od velikog broja lokalnih i globalnih mreža koje koriste TCP/IP protokole u međuračunarskim komunikacijama.

4 Internet protokoli Osim protokola za transport informacija veoma je važan sistem adresiranja. Da bi se povezao na Internet, svakom računaru mora biti dodeljen identifikacioni jedinstveni broj odnosno IP adresa. IP adresu čine brojevi koji se pišu u četiri niza kao npr , i predstavlja binarni broj dužine četiri bajta (32 bita). Adresa počinje mrežnim brojem (network number) a ostatak se naziva "lokalna adresa". Pamćenje adresa u ovako kodiranom obliku nije podesno za čoveka te se formiraju tzv. URL ili Web adrese koje se sastoje od dve ili više reči razdvojenih tačkom (npr. eipe.co.yu).

5 Dekodiranje Web adresa vrši se na nekom od specijalizovanih servera na Internetu. Ovaj postupak se naziva razrešavanje imena (Name Resolution), a računar koji obavlja ovaj postupak "Domain Name Server" ili skraćeno DNS.

6 Računari su povezivani u mrežu da bi se brzo i jeftino prenosile informacije i razmenjivala iskustva. Sadržaji su imali tekstualnu formu, zbog čega najverovatnije nisu bili interesantni širokom krugu ljudi. Mreža se polako i sigurno širila. Najpre u Americi, a zatim i u nekim evropskim zemaljama (kao što su Britanija, skandinavske zemlje i Danska). Krajem osamdesetih došlo je do povezivanja evropskih i američkih mreža. Postupak stvaranja globalne kompjuterske mreže išao je nešto sporije. Čekalo se da se pojave na tržištu brži, a jeftini računari, pristupačni džepu običnog čoveka.

7 Osim toga, bilo je potrebno da se razviju periferijali za modulaciju odnosno demodulaciju signala koji se prenosi putem telefonske linije između udaljenih računara (modemi). Početkom devedesetih razvijaju se standardi za hardversku kompresiju i korekciju grešaka datoteka koje se prenose modemom. U jednom momentu bilo je moguće telefonskom linijom preneti 14,4 kb u sekundi. Internet je zakucao na naša vrata.

8 Internet je nastajao spontano i zato danas u svetu u kome se tačno zna šta je čije predstavlja fenomen: to je mreža koja nema vlasnika. Nijedna privatna ili državna institucija nema vlast nad Mrežom kao celinom. Pojedine firme ili države imaju vlasništvo nad delom komunikacionih kanala (žičane, optičke, satelitske veze) i opreme (računare stalno priključene na Internet host-ove). Ne postoji nikakav sistem zabrana za držanje najrazličitijih sadržaja na Internetu. Internet čini ne samo skup raznorodnih računara stalno priključenih na Mrežu nego i komunikacioni kanali kojima su povezani. Računari su međusobno povezani na različite načine.

9 Asimetrična digitalna pretplatnička linija (engl. ADSL-Asymmetric Digital Subscriber Line) je asimetrična u smislu brzine prenosa podataka tj. to znači mogućnost bržeg prenosa podataka u daunlod-u (ka korisniku), nego što je to u aploud-u prenos podataka od korisnika ka mreži. Prenos se vrši po telefonskoj bakarnoj parici pretplatnika.

10 Princip rada ADSL-a Kroz bakarnu paricu može se preneti mnogo više podataka nego što je sadržano u signalu telefonskog razgovora. ADSL koristi "višak" ovog kapaciteta za prenos informacija, bez ometanja telefonskog razgovora koji može da se odvija paralelno/istovremeno. Čitav princip se zasniva na tome da se odgovarajuće frekvencije vežu za određene zadatke. ADSL tehnologija deli raspoloživi frekvencijski opseg obične bakarne parice na tri dela. Za govornu komunikaciju potreban je ograničen propusni opseg, jer ljudsko uvo može registrovati zvuk u opsegu od 20 Hz do Hz; dalje, u ljudskom govoru se koriste frekvencije od 400 Hz do 4000 Hz, pa se sve izvan ovog opsega filteriše i ne prenosi tokom telefonskog razgovora.

11 Osnovni opseg koji je predviđen za telefonski saobraćaj, posebnim filterom, takozvanim spliter-om, je odvojen od ostalih opsega metodom koji garantuje da će se telefonski razgovor odvijati i u slučaju da ADSL zakaže. Drugi opseg frekvencija prenosi signal podataka koji šalje informacije od korisnika ka mreži, aplod (upload). Treći propusni opseg je veza velike brzine ka korisniku, daunlod (download).

12 Struktura DSL mreže Postojeća telefonska infrastruktura je u prvom redu namenjena za prenos govora, tako da ova mreža nije u startu prilagođena za prenos podataka velikom brzinom. Zbog toga su potrebne određene izmene na postojećoj telefonskoj mreži. Da bi se stvorila mreža za brzi prenos podataka bazirana na DSL uslugama, potrebno je obezbediti nekoliko vrsta mrežne opreme.

13 Strana pretplatnika Na strani pretplatnika nalazi se razdvajač i DSL modem. Razdvajač je uređaj koji se veže na oba kraja telefonske linije i služi za razdvajanje DSL signala od signala klasične telefonije ili ISDN-a. Preko razdvajač-a se priključuje običan telefonski aparat ili ISDN terminalni uređaj i to u zavisnosti da li je ADSL realizovan preko obične telefonske linije ili preko baznog ISDN-a. DSL modem/ruter se priključuje na drugi izlaz razdvajač-a i omogućuje protok podataka sa korisničkog računara na DSL liniju. DSL terminalni uređaj (DSL Modem/DSL Ruter) koji se spaja na računar i na DSL liniju, odnosno razdvajač, služi za prenos podataka. DSL terminali se proizvode uglavnom u dve vezije: računar se spaja preko USB-a računar se spaja preko mrežne kartice

14 Strana centrale U telefonskoj centrali nalazi se DSLAM (Digital Subscriber Line Access Multiplexer) koga čine razdvajač (spliter) i DSL modem. Uloga razdvajača je da sav saobraćaj koji stigne do njega preko pretplatničke linije, podeli na dva dela: telefonski saobraćaj - koji šalje ka telefonskoj mreži i digitalne podatke koji se usmeravaju preko DSL modema na Internet. Ovde dolazimo do najveće razlike između ADSL-a i kablovskog pristupa Internetu preko kabl modema: ADSL preko DSLAM-a obezbeđuje rezervisanu vezu svakom priključenom korisniku i ne postoji nikakva zavisnost između kvaliteta usluge i broja korisnika, dok se kod kablovskog pristupa Internetu, dodavanjem korisnika na granu kabla smanjuje kvalitet pristupa Internetu svakom korisniku posebno, jer se resurs deli.

15 Problemi u primeni DSL tehnologije Slabljenje Pristupna mreža se sastoji od lokalnih petlji i opreme koja povezuje komutacioni čvor, odnosno telefonsku centralu s korisničkom opremom. Mreža se tipično sastoji od višežilnih kablova korisničkih parica - do razdelnika, odakle se parica nastavlja do svakog pojedinačnog korisnika. Na dugačkim lokalnim petljama dolazi do slabljenja, odnosno prigušenja i izobličenja analognog signala. Rešenja koja su se ranije primenjivala u okviru analogne telefonske mreže su se sastojala u "pupinizaciji", odnosno ugradnji induktivnih kalemova na svakih m. Ali kako kalemi nisu kompatibilni sa osobinama DSL prenosa koji radi na znatno višim frekvencijama, Pupinovi kalemovi moraju biti uklonjeni pre primene DSL-a.

16 Pored toga postoji granica dometa koja je u funkciji prečnika provodnika i brzine. Domet se smanjuje sa smanjenjem prečnika provodnika i povećanjem brzine. Primera radi provodnik debljine 0,4 mm i brzina od 2 Mbit/s imaju maksimalni domet (teoretski) od 4.6 kilometara. U praksi zbog raznih drugih smetnji i uticaja ta cifra je manja.

17 Kablovski Internet: Standardne brzine na Kablovskom Internetu su: u paketima sa neograničenim protokom na mesečnom nivou 1 Mbps, 2 Mbps i 4 Mbps (kod pojedinih dobavljača u ponudi se mogu javiti i paketi od 128, 256, 368, 512, 768 Kbps sa dodatnim protokom u lokalu ili bez istog) ; u paketima na merenje protoka od 5 do 10 Mbps kod pojedinih dobavljača. Agregacija kod kablovskog interneta je od 1/2 do 1/6 u korist protoka ka korisniku.

18 Usluge kablovskog interneta pružaju SBB, PTT KDS, Ikom, Radijus Vektor i AVKom. Jedino SBB usluge kablovskog interneta pruža u 21. gradu u Srbiji i opslužuje blizu 90% od ukupnog broja korisnika kablovskog interneta, dok ostali dobavljači ovu uslugu pružaju samo u Beogradu. Bežični Internet Standardne brzine na Bežičnom Internetu su: u paketima sa neograničenim protokom na mesečnom nivou 768 Kbps, 1 Mbps, 2 Mbps, 4 Mbps (u zavisnosti od dobavljača u ponudi ima i sledećih brzina 128, 256, 400, 512, 800 Kbps); u paketima na merenje protoka idu i do 5 Mbps u zavisnosti od dobavljača. Standardna agregacija je od 1/2 do 1/8 u korist protoka prema korisniku.

19 Broj korisnika Internet usluga Podaci su iz avgusta/septembra 2008.godine Prema poslednjim inforamcijama u Srbiji blizu domaćinstava ima pristum Internetu, u ovaj broj nisu uračunati oni koji Internetu pristupaju preko moblnih telefona već putem personalnih računara. Procenjeno je da preko ljudi u zemlji ima pristup Internetu.

20 Broj korisnika Inteneta prema načinu, tehnologiji, povezivanja: Dajl ap korisnika ADSL korisnika Kablovski Internet korisnika Bežični Internet korisnika Mobilni internet Broj korisnika interneta putem 3G mreže je procenjen, od strane Republičke telekomuniacione agencije, na korisnika.

21 Brzine Interneta u Srbiji Brzine Internet veze koje se trenutno nude u Srbiji zavise od načina prenosa podataka: Dajl ap (povezivanje putem telefonske linije): Brzine se kreću od 32 do 112 Kbps prema korisniku. ADSL: Standardne brzine na ADSL-u su: 256 Kbps / 64 Kbps (nudi samo jedan dobavljač) 1 Mbps / 128 Kbps 2 Mbps / 192 Kbps 4 Mbps / 256 Kbps 6 Mbps / 384 Kbps 8 Mbps / 512 Kbps 16 Mbps / 768 Kbps

22 Veća vrednost predstavlja protok prema korisniku, a niža protok od korisnika. Standardna agregacija kod ADSL-a je 1/8 i 1/16. ADSL usluge pruža veliki broj Internet dobavljača širom Srbije.

23 Provajderi Internet servisa -Kompanije koje obezbedjuju najniži nivo servisa iznajmljivanjem pristupa Internetu u ime kućnih korisnika, malih preduzeća ili nešto većih institucija -Uskopojasni pristup Tradicionalni telefonski modemski pristupe, koji radi na brzini od 56.6 Kbps -Širokopojasni pristup Odnosi se na svaku komunikacionu pristupnu tehnologiju koja obezbeđuje prijem audiovizuelnih sadržaja u realnom vremenu generalno su brzine iznad 100 Kbps

24 ISP - Izbor nivoa servisa

25 Vreme potrebno za prevlačenje (download) 10 megabajta u zavisnosti od vrste Internet servisa

26 Klijent/Server računarski model

27 Web Serveri i Klijenti Softver Web servera omogućava kompjuteru da isporuči web stranice urađene u HTML klijentskom računaru na mreži koja zahteva ovu uslugu, tako što pošalje HTTPzahtev Osnovne mogućnosti Sigurnosne usluge File Transfer Protocol (Protokol za prenos fajlova) Pretraživač Skupljanje podataka

28 Web serveri i klijenti Vrste servera na Web-u server baze podataka osmišljen tako da se omogući pristup informacijama koje su pohranjene u baze podataka server za oglase služi za isporuku ciljnih oglasa - banera server za elektronsku poštu prosleđuje elektronske poruke video server služi za video spotove

29 Web Klijent bilo koji kompjuterski uređaj priključen na internet koji je sposoban da daje HTTP zahteve i da prikazuje HTML stranice, najčešće PC Windows ili Macintosh.

30 SERVISI INTERNETA U cilju bržeg pronalaženja i jednostavnijeg pristupa željenim informacijama ustanovljeno je nekoliko osnovnih servisa. Usluge i servisi Internet su uvek organizovani po klijent - server principu Server je specijalni softver na nekom mrežnom računaru koji opslužuje zahteve korisnika. Program koji sa korisnikovog računara upućuje zahtev serveru naziva se klijent. World Wide Web ili skraćeno WWW korisnicima pruža informacije u najatraktivnijem multimedijalnom obliku.

31

32 WWW je najpopularniji servis na Internetu jer obezbeđuje lako, brzo i jednostavno pronalaženje željenog sadržaja na globalnoj računarskoj mreži. Za korišćenje naprednih mogućnosti Web-a razvijene su posebne korisničke aplikacije - pretraživači (engl. Browseri). Svaka lokacija na Web-u ima sopstvenu adresu, URL. URL adresa usmerava Vaš pretraživač na određeno mesto na Internetu. Jednostavnom izmenom Internet adrese povezujete sa sasvim drugim krajem sveta te se zato korišćenje Web-a često naziva surfovanje.

33

34 HTML računarski jezik HTML - Hypertext Markup Language, je računarski jezik koji služi za obeležavanje hiperteksta i predstavlja osnovu World Wide Web-a. HTML predstavlja alat pomoću kojeg se prave Web prezentacije. Čitači Web-a (engl. Web browsers) su programi koji prevode HTML pročitanog dokumenta sa Web stranice i prikazuju njen sadržaj onako kako je dizajner zamislio. Za pristup nekoj Web lokaciji korisnik se mora povezati sa Internetom i pokrenuti čitač Weba. Na zahtev korisnika Web server šalje traženu Web stranicu računaru posetioca.

35 Čitač Weba prevede HTML kod stranice i prikaže je u prozoru čitača kao tekst, slike ili u nekom multimedijalnom obliku. Web serveri i čitači Weba komuniciraju korišćenjem protokola za prenos hiperteksta (engl. Hyper Text Transport Protocol - HTTP). Za prenos datoteka sa jednog računara na drugi preko interneta koristi se FTP protokol, za razmenu elektronske pošte SMTP, a za rad na udaljenom računaru TELNET. Za prevođenje naziva hostova u IP adrese koristi se standardni protokol za podršku DNS (engl. Domain Name Server)

36 Web stranica Pravljenje Web stranice podrazumeva poznavanje tehnike dizajniranja i solidno znanje oznaka i atributa u HTML-u. Pravljenje stranice se svodi na formiranje tekstualnog dokumenta koji sadrži HTML kod neophodan da čitač Weba prikaže ono što je dizajner zamislio. Dakle, Web stranica nije ništa drugo do tekstualni dokument koji sadrži sam tekst i HTML kod (oznake i atribute) potreban čitaču Weba da bi tražene informacije prikazao na ekranu. Pored poznavanja HTML-a za dizajniranje Web prezentacije potreban je i program u kome možete čuvati datoteku koja sadrži samo tekst.

37 Postoje tri tipa programa koji se primenjuju za formiranje HTML dokumenta: programi za uređivanje teksta, programi za obradu teksta i specijalizovani programi za uređivanje HTML koda (npr. Dreamweaver i Front Page). Naslov stranice predstavlja njeno ime i ukratko opisuje namenu te stranice. Naslov Web stranice služi za informisanje posetioca o trenutnoj lokaciji na Webu i treba da ga karakteriše sledeće: Naslov Web stranice treba da izdvaja lokaciju od ostalih u listi iz spiska favorita. Paukovi, automatizovani programi za pretraživanje Weba, koriste tekst naslova. U naslovima treba koristiti reči koje posetioci unose u polja za pretraživanje.

38 HTML hipertekstualne veze Osnovna prednost koju imaju Web stranice nad papirnim dokumentima je mogućnost hipertekstualne veze s drugim Web stranicama. Listanje stranica knjige zamenjujemo pritiskom posetioca na dugme hiperveze, čime se prelazi sa jedne Web stranice na drugu. Pri tome stranice nisu ograničene na istu Web lokaciju. Hipertekstualna veza je reč ili grupa reči koje posetilac treba da aktivira klikom kako bi čitač preuzeo označenu Web stranicu sa nekog od Web servera

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Интернет Интернет је најпознатија и највећа светска мрежа која повезује рачунаре и рачунарске мреже у једну мрежу, у циљу сарадње и преноса информација употребом заједничких стандарда. INTERnational

Више

Microsoft PowerPoint - 06 Uvod u racunarske mreze.ppt

Microsoft PowerPoint - 06 Uvod u racunarske mreze.ppt Uvod u računarske mreže v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici - 2008 Uvod u računarske mreže Terminologija Primjer povezivanja dva računara Pojam protokola OSI referentni model Protokoli

Више

Microsoft PowerPoint - 14 ISP.ppt

Microsoft PowerPoint - 14 ISP.ppt ISP v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici - 2009 ISP ISP Dial-up ISDN DSL Wireless Kablovski Internet Veliki korisnici Proxy 1 ISP Internet Service Provider Firma koja pruža usluge

Више

Microsoft Word - 13-Mreze.doc

Microsoft Word - 13-Mreze.doc MREŽE RAČUNALA Mreža (engl. network) skup (sustav) povezanih računala i njihovih perifernih uređaja koji omogućava brzu razmjenu podataka među njima neovisno o njihovoj udaljenosti te zajedničku upotrebu

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation УВОД Дa би рaчунaри нa мрежи могли међусобно да кoмуницирaју и рaзмeњују пoдaткe, пoтрeбнo je: дa сe увeду ПРOТOКOЛИ (утврђeна прaвилa и процедуре за комуникацију) да постоје АДРEСE кoje су jeдинствeнe

Више

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI I RA^UNARSKE

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI  I RA^UNARSKE ZNAČAJ RAČUNARSKIH KOMUNIKACIJA U BANKARSKOM POSLOVANJU RAČUNARSKE MREŽE Računarske mreže su nastale kombinacijom računara i telekomunikacija dve tehnologije sa veoma različitom tradicijom i istorijom.

Више

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге Posebne uslove pružanja usluge pristupa Internetu NetBiz tarifni modeli (1) Posebnim uslovima za pružanje usluge pristupa Internetu NetBiz tarifni modeli (u daljem tekstu: Posebni uslovi) uređuju se međusobni

Више

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Сваки рачунар на интернету има своју адресу која је јединствена у свету. Ове адресе се називају IP адресе јер их користи IP протокол (интернет ниво) из фамилије TCP/IP. IP адресе представљају

Више

Microsoft Word - Kvartalni pregled podatka o stanju trzista elektronskih komunikacija Q1 2019_ final docx

Microsoft Word - Kvartalni pregled podatka o stanju trzista elektronskih komunikacija Q1 2019_ final docx ПРЕГЛЕД ТРЖИШТА ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ - ПРВИ КВАРТАЛ 2019. ГОДИНЕ- У прегледу су приказани подаци за први квартал 2019. године са упоредним подацима из претходнa три квартала. Приказани

Више

Slide 1

Slide 1 Mjerenja kvaliteta servisa mobilnih mreža u Crnoj Gori Ivan Vujović menadžer za kontrolu i monitoring RF spektra 1 Radio-frekvencijskim spektrom, kao ograničenim prirodnim resursom države Crne Gore, upravlja

Више

HTML JEZIK HTML ili HyperText Markup Language je prezentacijski, opisni jezik namijenjen izradbi web-stranica pomoću oznaka HTML-a (eng. tag). Oznake

HTML JEZIK HTML ili HyperText Markup Language je prezentacijski, opisni jezik namijenjen izradbi web-stranica pomoću oznaka HTML-a (eng. tag). Oznake HTML JEZIK HTML ili HyperText Markup Language je prezentacijski, opisni jezik namijenjen izradbi web-stranica pomoću oznaka HTML-a (eng. tag). Oznake HTML-a Oznake navodimo unutar znakova < i >, npr. .

Више

Računalne mreže Osnove informatike s primjenom računala

Računalne mreže Osnove informatike s primjenom računala Računalne mreže Računalne mreže Računalnu mrežu čine komunikacijskim kanalima povezani mrežni uređaji i računala kako bi dijelili informacije i resurse Svaku računalnu mrežu sačinjavaju osnovni elementi:

Више

KATV HS

KATV HS CJENOVNIK POSTOJEĆIH USLUGA M&H Company PRIKLJUČENJE NA KKS (kablovski komunikacijski sistem) PRIKLJUČNA TAKSA U KM* OBJEKAT MJESEČNO ODRŽAVANJE KKS ZA MJESEČNO ODRŽAVANJE KKS ZA OSNOVNI TV PAKET U KM**

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Organizacija kursa Predavanja: sreda 10-12, sala 1 Lola neparnim nedeljama Lab: sreda 10-12, sala 70 parnim nedeljama 4 lab vežbe Sajt: tnt.etf.rs/~oe4pir

Више

Internet

Internet Internet Internet je globalna računarska mreža. Pre svega, pojam internet znači mreža unutar mreže, ili internakonekcija između više računara. Strukturno postoje male mreže koje se međusobno vezuju, i

Више

No Slide Title

No Slide Title Planiranje mreže u ruralnim područjima Općenito dizajn lokalnih mreža uključuje : lokacija nove centrale lokacija RSS (remote subscriber units RSU) veličina pretplatničke mreže veličina spojne mreže i

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar 2014. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Ivan Vazler Odjel za matematiku Sveučilište u Osijeku 16. listopada 2013. WWW - World Wide Web World Wide Web (WWW) svjetska mreža računala s izvorima

Више

PONUDE USLUGA KOMPANIJA UDRUŽENIH S TELEMACHOM Prilog Cjenovnika 1. Sarajevo, april/travanj godine

PONUDE USLUGA KOMPANIJA UDRUŽENIH S TELEMACHOM Prilog Cjenovnika 1. Sarajevo, april/travanj godine PONUDE USLUGA KOMPANIJA UDRUŽENIH S TELEMACHOM Prilog Cjenovnika 1. Sarajevo, april/travanj 2019. godine 1. BHB CABLE TV Pretplatnici koji su na neodređeno vrijeme potpisali pretplatnički ugovor o korištenju

Више

Prenesi Mesečna pretplata u dinarima sa PDV-om Nacionalni minuti uključeni u pretplatu Dodatni minuti u Telenor m

Prenesi Mesečna pretplata u dinarima sa PDV-om Nacionalni minuti uključeni u pretplatu Dodatni minuti u Telenor m Prenesi 100 150 250 Mesečna pretplata u dinarima sa PDV-om 699 999 1399 Nacionalni minuti uključeni u pretplatu 100 150 250 Dodatni minuti u Telenor mreži 5000 5000 5000 Broj SMS-ova uključenih u mesečnu

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation TRANSPORTNI SLOJ Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović ENKAPSULACIJA DATA SEGMENT S.P / D.P. / S.N. / Ack # / DATA IPv / HLEN / Flag / S. IP / D. IP / PACKET DATA (SEGMENT) Frame

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Рачунарски центар ПМФ-а Развој Рачунарског центра Развој РЦ-а Факултета тесно је везан са развојем ЈУНИС-а Први елаборат са предлозима о развоју и организацији Рачунског центра и Информационог система

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 295 Podgorica, 31. oktobar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreb

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 295 Podgorica, 31. oktobar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreb CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 295 Podgorica, 31. oktobar 2012. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

Rad u mrežnom okruženju Osnove informatike s primjenom računala

Rad u mrežnom okruženju Osnove informatike s primjenom računala Rad u mrežnom okruženju DHCP 1/2 DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) je mrežni protokol koji omogućava automatiziranu dodjelu IP adresa računalu prema parametrima kao što su: mrežna maska koja će

Више

KATV HS

KATV HS CJENOVNIK POSTOJEĆIH USLUGA M&H Company PRIKLJUČENJE NA KKS (kablovski komunikacijski sistem) PRIKLJUČNA TAKSA U KM* OBJEKAT MJESEČNO ODRŽAVANJE KKS ZA OSNOVNI TV PAKET U KM** MJESEČNO ODRŽAVANJE KKS ZA

Више

Microsoft PowerPoint - 01 Uvod u operativne sisteme.ppt

Microsoft PowerPoint - 01 Uvod u operativne sisteme.ppt Uvod u operativne sisteme v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici 2009 Operativni sistemi i mreže: način realizacije vježbi Tokom semestra 3 periodična testa (Operativni sistemi, Mrežni

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Transportni sloj Transportni sloj je zadužen da omogući prenos podataka između dva korisnička procesa koji se nalaze na udaljenim računarima. Zbog toga

Више

COMARC/A Format

COMARC/A Format COMARC/A 856 856 ELEKTRONSKA LOKACIJA I PRISTUP Polje možemo da koristimo u normativnim zapisima za obezbeđivanje dodatnih (elektronskih) informacija o entitetu za koji je zapis kreiran. Polje sadrži podatke

Више

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге Posebne uslove pružanja IPTV usluge (1) Posebnim uslovima za pružanje IPTV usluge (u daljem tekstu: Posebni uslovi) uređuju se međusobni odnosi u vezi sa pružanjem i korišćenjem IPTV usluge između Mtel

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Karakteristike računarskih mreža Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović Informacije o predmetu Студијски програм: МКТ Статус предмета: Obavezni Семестар: I Број часова: 3 + 2 + 0

Више

Biz web hosting

Biz web hosting BIZ WEB HOSTING KORISNIČKO UPUTSTVO WWW.OBLACI.RS SADRŽAJ PRISTUP KORISNIČKOM PORTALU... 2 KUPOVINA BIZ WEB HOSTING SERVISA... 4 PRISTUP PLESK WEB KONTROLNOM PANELU... 14 PORTALI I DOMENI... 14 FAJL MENADŽER...

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 282 Podgorica, 1 novembar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba i

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 282 Podgorica, 1 novembar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba i CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 282 Podgorica, 1 novembar 2013. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

PuTTY CERT.hr-PUBDOC

PuTTY CERT.hr-PUBDOC PuTTY CERT.hr-PUBDOC-2018-12-371 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA PUTTY... 4 3 KORIŠTENJE ALATA PUTTY... 7 3.1 POVEZIVANJE S UDALJENIM RAČUNALOM... 7 3.2 POHRANA PROFILA KORISNIČKIH SJEDNICA...

Више

CJENOVNIK HKB-net USLUGA ANALOGNA KABLOVSKA TELEVIZIJA Mjesečno održavanje analogne kablovske televizije (pretplata): 15 KM. Navedena ci

CJENOVNIK HKB-net USLUGA ANALOGNA KABLOVSKA TELEVIZIJA Mjesečno održavanje analogne kablovske televizije (pretplata): 15 KM. Navedena ci CJENOVNIK HKB-net USLUGA 17.1.2016. 1. ANALOGNA KABLOVSKA TELEVIZIJA Mjesečno održavanje analogne kablovske televizije (pretplata): 15 KM. Navedena cijena je sa uračunatim PDV-om u iznosu od 17%. 2. D3

Више

Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika

Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Ovde navedene informacije podložne su promeni bez prethodne najave. Garancije za HP-ove proizvode i usluge

Више

КОМИСИЈА ЗА ЈАВНЕ НАБАВКЕ Број ЈН: 95/3 Датум: Поштовани, Јавно предузеће ГРАДСКО СТАМБЕНО, Београд, као наручилац у отвореном поступку ја

КОМИСИЈА ЗА ЈАВНЕ НАБАВКЕ Број ЈН: 95/3 Датум: Поштовани, Јавно предузеће ГРАДСКО СТАМБЕНО, Београд, као наручилац у отвореном поступку ја КОМИСИЈА ЗА ЈАВНЕ НАБАВКЕ Број ЈН: 95/3 Датум: 20.03.2019. Поштовани, Јавно предузеће ГРАДСКО СТАМБЕНО, Београд, као наручилац у отвореном поступку јавне набавке услуга Услуге мобилне телефоније, редни

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar 2015. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

НАСТАВНИ ПЛАН ОДСЕКА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 2. година 3. семестар Предмет Статус Часови (П + В + Л) Кредити 3.1 Математика 3 O

НАСТАВНИ ПЛАН ОДСЕКА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 2. година 3. семестар Предмет Статус Часови (П + В + Л) Кредити 3.1 Математика 3 O НАСТАВНИ ПЛАН ОДСЕКА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 2. година 3. семестар 3.1 Математика 3 O 3+3+0 6 3.2 Теорија електричних кола O 3+2+0 6 3.3 Основи електронике O 3+2+1 6 3.4 Програмирање

Више

Wireless Kontakt: T: F: M: E: Adresa: Cenovnik Wireless Internet paketa Mesečna pretplata Naziv

Wireless Kontakt: T: F: M: E: Adresa: Cenovnik Wireless Internet paketa Mesečna pretplata Naziv Wireless Cenovnik Wireless Internet paketa Naziv paketa Max Brzina (down/up) UO 2 god UO 2 god BEZ UO START 3 Mbps / 1 Mbps 500 din 999 din 1299 din STANDARD 10 Mbps / 2 Mbps 500 din 1299 din 1699 din

Више

(Microsoft Word - Tromjese\350ni usporedni podatci za tr\236i\232te elektroni\350kih komunikacija RH,Q22018.)

(Microsoft Word - Tromjese\350ni usporedni podatci za tr\236i\232te elektroni\350kih komunikacija RH,Q22018.) Izvještaj se temelji na redovito prikupljanim podacima od svih operatora na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj. U nekim slučajevima HAKOM ne može uvidjeti neispravnost u izvještajima/podacima

Више

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге Posebne uslove pružanja IPTV usluge (1) Posebnim uslovima za pružanje IPTV usluge (u daljem tekstu: Posebni uslovi) uređuju se međusobni odnosi u vezi sa pružanjem i korišćenjem IPTV usluge između Mtel

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Elektronska pošta Sistem elektronske pošte postoji od samih početaka Interneta i do danas predstavlja jedan od najvažnijih i najkorišćenijih mrežnih

Више

Посебни услови коришћења postpaid тарифног модела MOJ MIX

Посебни услови коришћења postpaid тарифног модела MOJ MIX Posebne uslove korišćenja postpaid tarifnih modela Pretplata:XS, Pretplata:S+, Pretplata:S Net+, Pretplata:M+, Pretplata:L+ i Pretplata:XXL+ 1) Posebnim uslovima korišćenje postpaid tarifnih modela Pretplata:XS,

Више

XHTML 2.0 and HTML 5

XHTML 2.0 and HTML 5 Uvod -o nama, o predmetu, o Internetu O nama Ljiljana Šerić - predavanja Soba: A401 Email: ljiljana@fesb.hr Marin Bugarić, Andrija Sommer - vježbe Email: marin.bugaric@fesb.hr, A420 andrija.sommer@fesb.hr

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Fakultet za kompjuterske nauke, Univerzitet Megatrend Uvod u računarske sisteme Odabrana poglavlja iz računarskih mreža Nemanja Maček 1 Sadržaj Uvodne napomene ISO OSI referentni model TCP/IP skup protokola

Више

KATV HS

KATV HS Distribucija RTV programa Kablovska televizija HS d.o.o. Sarajevo CJENOVNIK USLUGA Distribucija RTV programa je usluga prijenosa signala u svrhu distribucije audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih

Више

Internet marketing Sve počinje ovako Internet marketing predstavlja posebnu granu marketinga u kojoj se internet koristi kao osnovni medij za komunika

Internet marketing Sve počinje ovako Internet marketing predstavlja posebnu granu marketinga u kojoj se internet koristi kao osnovni medij za komunika Internet marketing Sve počinje ovako Internet marketing predstavlja posebnu granu marketinga u kojoj se internet koristi kao osnovni medij za komunikaciju. Internet marketing omogućava da čak i kompanije

Више

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 РЕГИСТРАЦИЈА НА СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ За коришћење СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ система, корисник (физичко или правно лице) попуњава упитник у просторијама

Више

Visoka poslovna škola strukovnih studija Valjevo Primeri pitanja za polaganje prijemnog ispita Predmet: Informatika Valjevo, mart 2018.

Visoka poslovna škola strukovnih studija Valjevo Primeri pitanja za polaganje prijemnog ispita Predmet: Informatika Valjevo, mart 2018. Visoka poslovna škola strukovnih studija Valjevo Primeri pitanja za polaganje prijemnog ispita Predmet: Informatika Valjevo, mart 2018. R.b. Pitanja Šta od navedenog predstavlja medijum za čuvanje trajnih

Више

BDV-EF1100

BDV-EF1100 Blu-ray Disc /DVD sistem za kućno kino BDV-EF1100 BS Počnite ovdje Vodič za brzo pokretanje BDV-EF1100 1 Šta je u pakovanju/postavljanje zvučnika BDV-EF1100 2 3 Povezivanje Vašeg TV-a Povezivanje drugih

Више

Vlada Crne Gore Zavod za statistiku Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima u Crnoj Gori godine Istraživanje o upotrebi i

Vlada Crne Gore Zavod za statistiku Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima u Crnoj Gori godine Istraživanje o upotrebi i Vlada Crne Gore Zavod za statistiku Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima u Crnoj Gori 2016. godine Istraživanje o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

CJENIK OPTIMA TELEKOM USLUGA Srpanj Cjenik Optima Telekom usluga V 3.95

CJENIK OPTIMA TELEKOM USLUGA Srpanj Cjenik Optima Telekom usluga V 3.95 CJENIK OPTIMA TELEKOM USLUGA Srpanj 2018. 2 1 Javna govorna usluga... 19 1.1 Centrex usluga... 19 Naknade za govorne kanale... 19 Naknade za interne ekstenzije... 19 Mjesečni najam IP opreme... 20 1.1.3.1

Више

Microsoft PowerPoint - vezbe 4. Merenja u telekomunikacionim mrežama

Microsoft PowerPoint - vezbe 4. Merenja u telekomunikacionim mrežama Merenja u telekomunikacionim mrežama Merenja telefonskog saobraćaja Primer 1 - TCBH Na osnovu najviših vrednosti intenziteta saobraćaja datih za 20 mernih dana (tabela), pomoću metode TCBH, pronaći čas

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VMware Horizon 7 What s New Bojan Andrejić i Stefan Đoković COMING Computer Engineering Uvod u VMware Horizon 7 Obezbeđuje unapređeno i bezbedno upravljanje i isporučivanje Windows ili Linux desktopova,

Више

Microsoft Word - DNS_DHCP.doc

Microsoft Word - DNS_DHCP.doc DNS Domain Name System DNS sadrži kopije tekstualnih adresa i njihove 32-bitne prezentacije Svaki sajt izvršava protokol koji pristupa distributivnoj bazi podataka poznatoj kao Domain Name System Bez DNS-a,

Више

(Microsoft Word - Tromjese\350ni usporedni podatci za tr\236i\232te elektroni\350kih komunikacija RH,Q12017.)

(Microsoft Word - Tromjese\350ni usporedni podatci za tr\236i\232te elektroni\350kih komunikacija RH,Q12017.) Izvještaj se temelji na redovito prikupljanim podacima od svih operatora na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj. U nekim slučajevima HAKOM ne može uvidjeti neispravnost u izvještajima/podacima

Више

Приручник о полагању матурског испита у образовном профилу Електротехничар информационих технологија - оглед ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите

Приручник о полагању матурског испита у образовном профилу Електротехничар информационих технологија - оглед ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите број испред траженог одговора 35. Инернет као глобална мрежа светског система умрежених рачунарских мрежа настао је:. Интернет је настао деведесетих година након

Више

PTT G 11a-gotovo-tanja.xls

PTT  G 11a-gotovo-tanja.xls Crna Gora Zavod za Statistiku Obrazac:PTT/G11a Zakon o statističi i statističkom sistemu Crna Gora,,Sl. List CG"br.69/2005 M GODIŠNJI IZVJEŠTAJ O PTT SREDSTVIMA,MREŽI I USLUGAMA U TELEKOMUNIKACIONIONOM

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s R u z v e l t o v a 5 5, 1 1 0 0 0 B e o g r a d, t e l : + 3 8 1 0 1 1 7 8 5 0 3 6 1, e - m a i l : p r o d a j a @ p s i t. r s, w w w. p s i t. r s Instalacija izmena i dopuna programa MPP2 Izmene i

Више

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA RAČUNALNA FORENZIKA SEMINAR VoIP enkripcija Ivan Laznibat Zagreb, siječanj, 2017. Sadržaj 1. Uvod... 1 2. VoIP enkripcija... 3 2.1 PKI (eng.

Више

KONFIGURACIJA MODEMA THOMPSON SpeedTouch 500 Series (530/530i/510/510i)

KONFIGURACIJA MODEMA THOMPSON SpeedTouch 500 Series (530/530i/510/510i) KONFIGURACIJA MODEMA THOMPSON SpeedTouch 500 Series (530/530i/510/510i) Sadržaj Funkcionalnost lampica...3 Proces konfiguracije...5 Vraćanje modema na tvorničke postavke...5 Konfiguracija modema za routed

Више

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal Korisničko uputstvo za instalaciju i podešavanje securew2 programa za pristup eduroam servisu Termin supplicant se koristi u IEEE 802.1X standardu. U širem značenju, ovaj termin predstavlja entitet (korisnik

Више

CRNA GORA AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE I POŠTANSKU DJELATNOST ANALIZA RELEVANTNOG TRŽIŠTA ŠIROKOPOJASNOG PRISTUPA NA NIVOU VELEPRODAJE Podgori

CRNA GORA AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE I POŠTANSKU DJELATNOST ANALIZA RELEVANTNOG TRŽIŠTA ŠIROKOPOJASNOG PRISTUPA NA NIVOU VELEPRODAJE Podgori CRNA GORA AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE I POŠTANSKU DJELATNOST ANALIZA RELEVANTNOG TRŽIŠTA ŠIROKOPOJASNOG PRISTUPA NA NIVOU VELEPRODAJE Podgorica, novembar 2010.godine SADRŽAJ REZIME 4 1. UVOD 7

Више

Microsoft PowerPoint - RATEL Konferencija za novinare

Microsoft PowerPoint - RATEL Konferencija za novinare Редовна конференција за новинаре ПРЕГЛЕД TРЖИШТА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА 2008. ГОДИНУ др Милан Јанковић, извршни директор Општи приказ Број становника: 7,498 милиона (без Косова и Метохије)

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS Sadržaj AUTOMATSKO PODEŠAVANJE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM MTS VODIČA... 3 PODEŠAVANJE PUTEM SMS PORUKE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM USSD MENIJA... 3 MANUELNO PODEŠAVANJE

Више

1198. Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, na osnovu člana 11 stav 4 i člana 98 Zakona o elektronskim komunikacijama (''Sl. li

1198. Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, na osnovu člana 11 stav 4 i člana 98 Zakona o elektronskim komunikacijama (''Sl. li 1198. Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, na osnovu člana 11 stav 4 i člana 98 Zakona o elektronskim komunikacijama (''Sl. list Crne Gore'', broj 40/13) i Plana namjene radio-frekvencijskog

Више

Microsoft Word - Plan raspodjele radio-frekvencija iz opsega MHz_predlog.docx

Microsoft Word - Plan raspodjele radio-frekvencija iz opsega MHz_predlog.docx CRNA GORA AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE I POŠTANSKU DJELATNOST Na osnovu člana 8, 9 i 19, a u vezi člana 64 Zakona o elektronskim komunikacijama (''Sl. list Crne Gore'', br. 50/08, 53/09-14 čl.

Више

Microsoft PowerPoint - podatkovni promet za objavu.pptx

Microsoft PowerPoint - podatkovni promet za objavu.pptx 1 2 3 Što je složaj protokola (protocol suite)? Pojedini protokol se odnosi samo na jedno pitanje koje omogućava komunikaciju. Kada se kombinira više protokola, grupa protokola koja je rezultat takve kombinacije

Више

Microsoft Word - CAD sistemi

Microsoft Word - CAD sistemi U opštem slučaju, se mogu podeliti na 2D i 3D. 2D Prvo pojavljivanje 2D CAD sistema se dogodilo pre više od 30 godina. Do tada su inženjeri koristili table za crtanje (kulman), a zajednički jezik komuniciranja

Више

QFD METODA – PRIMER

QFD METODA – PRIMER QFD METODA - PRIMER PROBLEM: U kompaniji X koja se bavi izradom kompjuterskih softvera uočen je pad prodaje konkretnog softvera - Softver za vođenje knjigovodstva. Kompanija X je raspolagala sa jednom

Више

ZIS

ZIS DIGITALNA FORENZIKA prof. dr Saša Adamović sadamovic@singidunum.ac.rs Forenzička istraga operativnih sistema Operativni sistem Pruža softversku platformu za pokretanje drugih programa. OS je odgovoran

Више

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE Nacionalni savjet za obrazovanje je na 27. sjednici održanoj 17. marta 2014. godine utvrdio izmjene predmetnoga programa INFORMATIKA za I razred gimnazije. Na zahtijev Pedagoško-psihološke

Више

AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i

AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i za generisanje željenih izlaznih signala (slika 1).

Више

Microsoft Word - SYLLABUS - Osnove prenosa podataka

Microsoft Word - SYLLABUS - Osnove prenosa podataka Univerzitet UKSHIN HOTI PRIZREN Fakultet kompjuterskih nauka Nastava na bosanskom jeziku NASTAVNI PLAN - PROGRAM SYLLABUS Akademska Nivo studija Bachelor Departament god. PREDMET Osnovi prenosa podataka

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 191 Podgorica, 31. oktobar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreb

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 191 Podgorica, 31. oktobar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreb CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 191 Podgorica, 31. oktobar 2017. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

BDV-E6100/E4100/E3100/E2100

BDV-E6100/E4100/E3100/E2100 Blu-ray Disc /DVD sistem za kućno kino BDV-E6100 BDV-E4100 BDV-E3100 BDV-E2100 BS Počnite ovdje Vodič za brzo pokretanje BDV-E6100 BDV-E4100 BDV-E3100 BDV-E2100 1 Šta je u pakovanju/postavljanje zvučnika

Више

Microsoft Word - voip server.doc

Microsoft Word - voip server.doc Link network VoIP sistemi KORISNIČKO UPUTSTVO Link network Telefon: 026/646330, fax:0268640355 Trg Republike 10/28 Smederevo Web: www.linknetwork.rs e-mail: office@linknetwork.rs SADRŽAJ Funkcije sistema:...1

Више

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc Uputa za pripremu računala za rad s Fininim potpisnim modulom Zagreb, lipanj 2019. Sadržaj: 1. UVOD... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 3 3. TEHNIČKI PREDUVJETI KORIŠTENJA... 3 4. PODEŠAVANJE INTERNET PREGLEDNIKA

Више

Cjenovnik Usluga Crnogorskog Telekoma A.D. 1

Cjenovnik Usluga Crnogorskog Telekoma A.D. 1 Cjenovnik Usluga Crnogorskog Telekoma A.D. 1 Mobilna mreža 2 Postpaid Opšte odredbe¹ 1.1. Postpaid (fizička lica) 1.1.1. Postpaid kartica besplatno 1.1.2. DUAL postpaid - postpaid 12.821 15 1.1.3. DUAL

Више

CENOVNIK USLUGA maj godine

CENOVNIK USLUGA maj godine CENOVNIK USLUGA maj 2019. godine KRAJNJI KORISNICI 1 Ugradnja kupljene komponente (na lokaciji servisa, bez konfigurisanja) L1 0.00 2 Ugradnja i konfigurisanje kupljene komponente (osim matične ploče,

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE EON MENIJA 1

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE EON MENIJA 1 1 Dobrodošli u EON svet! SADRŽAJ: 1. Podešavanja u EON meniju...3 1.1 Korisnička podešavanja...4 1.2 Sistemska podešavanja...7 2. Savjeti za otklanjanje poteškoća koje mogu nastati u radu...10 2 1. PODEŠAVANJA

Више

Slide 1

Slide 1 predmet Inženjerska informatika Operativni sistem dr Anica Milošević Koji operativni sistemi postoje? Microsoft Windows Linux Suse Red Hat Ubuntu Unix 26.1.2018. 2 Šta je Windows operativni sistem? Operativni

Више

OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC

OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC-2019-6-381 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA USLUGE OPENDNS FAMILY SHIELD... 5 2.1 KONFIGURACIJA NA OPERACIJSKOM SUSTAVU WINDOWS 10... 5 2.2 KONFIGURACIJA NA KUĆNOM/UREDSKOM

Више

Prikaz znakova u računalu

Prikaz znakova u računalu PRIKAZ ZNAKOVA U RAČUNALU Načini kodiranja ASCII 1 znak 7 bitova Prošireni ASCII 1 znak 8 bitova (1B) UNICODE 1 znak 16 bitova (2B) ZADATCI S MATURE ljetni rok, 2014., zadatak 11 Koliko se različitih znakova

Више

T-DSL-ZISP Basic

T-DSL-ZISP Basic PREDUZEĆE ZA TELEKOMUNIKACIJE TELEKOM SRBIJA akcionarsko društvo, Beograd Standardna ponuda za usluge Preduzeća za telekomunikacije Telekom Srbija akcionarsko društvo, Beograd Beograd, septembar 2019.

Више

Microsoft Word - Nacrt Pravilnika o visini naknade za frekvencije

Microsoft Word - Nacrt Pravilnika o visini naknade za frekvencije Радни материјал - Нацрт од 21. 10.2010. године На основу члана 29. став 1. тачка 2. и члана 31, Закона о електронским комуникацијама ( Службени гласник РС, брoj 44/10) и чл. 12. став 1. тачка 1) и 16.

Више

RA

RA ELEKTRONSKI SISTEMI PLAĆАNJA NА INTERNЕTU ELEKTRONSKI SISTEMI PLAĆАNJA NА INTERNЕTU U zavisnosti od novčanog iznosa koji je predmet plaćanja, ona se generalno mogu podeliti u dve kategorije: makroplаćаnjа

Више

1. DODATNE USLUGE Pored prethodno navedenih osnovnih usluga, privatni korisnik može odabrati i sledeće dodatne usluge koje su podijeljene po kategorij

1. DODATNE USLUGE Pored prethodno navedenih osnovnih usluga, privatni korisnik može odabrati i sledeće dodatne usluge koje su podijeljene po kategorij 1. DODATNE USLUGE Pored prethodno navedenih osnovnih usluga, privatni korisnik može odabrati i sledeće dodatne usluge koje su podijeljene po kategorijama: Besplatne dodatne usluge Dodatne usluge sa naplatom

Више

Студијски програм: ИНДУСТРИЈСКО ИНЖЕЊЕРСТВО

Студијски програм: ИНДУСТРИЈСКО ИНЖЕЊЕРСТВО Студијски програм: ИНДУСТРИЈСКО ИНЖЕЊЕРСТВО 28.05.2018. 11:30-13:30 Технички енглески језик 204 29.05.2018. 14:00-16:00 Физика A1-А2-А3-207 30.05.2018. 09:00-11:00 11:30-13:30 Техничко цртање 211 31.05.2018.

Више

Студијски програм: ИНДУСТРИЈСКО ИНЖЕЊЕРСТВО

Студијски програм: ИНДУСТРИЈСКО ИНЖЕЊЕРСТВО Студијски програм: ИНДУСТРИЈСКО ИНЖЕЊЕРСТВО 16.04.2018. 11:30-13:30 Технички енглески језик 204 17.04.2018. 14:00-16:00 Физика A1-А2-А3-207 18.04.2018. 09:00-11:00 Техничко цртање 106-108-207 19.04.2018.

Више

Правилник о допуни Правилника о усклађеним износима накнаде за управљање посебним токовима отпада Члан 1. У Правилнику о усклађеним износима накнаде з

Правилник о допуни Правилника о усклађеним износима накнаде за управљање посебним токовима отпада Члан 1. У Правилнику о усклађеним износима накнаде з Правилник о допуни Правилника о усклађеним износима накнаде за управљање себним токовима отпада Члан 1. У Правилнику о усклађеним износима накнаде за управљање себним токовима отпада ( Службени гласник

Више

Državna matura iz informatike

Državna matura iz informatike DRŽAVNA MATURA IZ INFORMATIKE U ŠK. GOD. 2013./14. 2016./17. SADRŽAJ Osnovne informacije o ispitu iz informatike Područja ispitivanja Pragovi prolaznosti u 2014./15. Primjeri zadataka po područjima ispitivanja

Више

kriteriji ocjenjivanja - informatika 8

kriteriji ocjenjivanja - informatika 8 8. razred Nastavne cjeline: 1. Osnove informatike 2. Pohranjivanje multimedijalnih sadržaja, obrada zvuka 3. Baze podataka - MS Access 4. Izrada prezentacije 5. Timska izrada web stranice 6. Kritički odnos

Више

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software   For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS) je kompleksan programski sistem koji kontroliše i upravlja uređajima i računarskim komponentama i obavljanje osnovne sistemske radnje. Operativni

Више

TELEMACH PONUDA SA CJENOVNIKOM NA HFC I FIBER TEHNOLOGIJI Naknade Priključenje na KDS (kablovski distributivni sistem) Cjenovnik Bez ugovorne obaveze

TELEMACH PONUDA SA CJENOVNIKOM NA HFC I FIBER TEHNOLOGIJI Naknade Priključenje na KDS (kablovski distributivni sistem) Cjenovnik Bez ugovorne obaveze TELEMACH PONUDA SA CJENOVNIKOM NA HFC I FIBER TEHNOLOGIJI Naknade Priključenje na KDS (kablovski distributivni sistem) Cjenovnik 82.64 100 41.32 50 0 0 Mjesečno održavanje KDS-a 8.93 10.80 Osnovna ponuda

Више

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге Posebne uslove korišćenja Dopuna tarifnih planova za korisnike usluge Dopuna (1) Posebnim uslovima za korišćenje Dopuna tarifnih planova za korisnike usluge Dopuna (u daljem tekstu: Posebni uslovi) uređuju

Више