DIGITALNA OBRADA SLIKE

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "DIGITALNA OBRADA SLIKE"

Транскрипт

1 PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE -

2 Elektronska pošta Sistem elektronske pošte postoji od samih početaka Interneta i do danas predstavlja jedan od najvažnijih i najkorišćenijih mrežnih servisa. Elektronska pošta omogućava asinhronu razmenu poruka između korisnika bez potrebe da oni istovremeno budu povezani na Internet. Elektronska pošta se sastoji iz niza protokola koji u okviru TCP/IP slojevitog modela pripadaju aplikativnom sloju i oslanjaju se na TCP protokol na transportnom sloju kako bi se obezbedio siguran prenos poruka.

3 Elektronska pošta Elektronska pošta se sastoji iz 3 ključne komponente: korisničkih agenata, servera elektronske pošte i protokola za prenos poruka. Korisnički agent predstavlja aplikaciju koja omogućava korisniku da sastavlja, čita, čuva i šalje poruke. Primer korisničkih agenata su standardne aplikacije elektronske pošte poput Microsoft Outlook-a ili Mozilla Thunderbird-a. Server elektronske pošte prihvata poruke od korisničkih agenata. Za svakog korsnika u okviru servera se nalazi poštansko sanduče (mailbox) u koje se skladište odgovarajuće poruke. Korisnik može preko svog agenta pristupiti svom poštankom sandučetu na serveru i preuzeti odgovarajuće poruke.

4 Elektronska pošta Komunikacija se obavlja korišćenjem jednostavnog protokola za prenos elektronske pošte (SMTP Simple Mail Transfer Protocol) Svaki server elektronske pošte implementira i serverski i klijentski deo SMTP-a

5 SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) SMTP predstavlja ključni protkol elektronske pošte i služi za prosleđivanje poruka između servera pošiljaoca i servera primaoca poruke.

6 SMTP U primeru sa prethodne slike Alis šalje poruku Bobu. Koraci koji se odvijaju u tom procesu su sledeći: 1. Alis sastavlja poruku u svom korisničkom agentu, navodi Bobovu adresu (bob@hamburger.edu) i šalje poruku. 2. Poruka se prosleđuje na Alisin odlazni server elektronske pošte. 3. Alisin server registruje odlaznu poruku u redu za čekanje i pokreće SMTP klijenta. SMTP klijent sa Alisinog servera uspostavlja TCP konekciju sa SMTP serverom koji se nalazi na Bobovom serveru elektronske pošte. Alisin server pre uspostavljanja TCP konekcije nalazi adresu Bobovog servera elektronske pošte hamburger.edu korišćenjem DNS servisa. 4. Poruka se prosleđuje na Bobov server elektronske pošte. 5. Poruka se skladišti u Bobovo poštansko sanduče koje se nalazi na serveru. 6. Bob pomoću svog korisničkog agenta pristupa svom poštanskom sandučetu na serveru i preuzima Alisinu poruku.

7 SMTP primer razmene poruka S serverski SMTP C klijentski SMTP

8 SMTP primer razmene poruke Prilikom uspostavljanja konekcije SMTP klijent koristi port 25 da pristupi SMTP serveru na drugom računaru. Nakon iniciranja konekcije od strane SMTP klijenta, SMTP server se javlja sa porukom 220 da je konekcija uspostavljena. Klijent se zatim predstavlja komandom HELO i navodi ime svog domena. Nakon toga klijent navodi od koga je poruka (MAIL FROM) i za koga je namenjena (RCPT TO). Ukoliko server može da prihvati ovu poruku na svaku od ovih komandi odgovara porukom 250 koja označava potvrdu. Klijent nakon toga šalje komandu DATA iza koje sledi cela tekstualna poruka pri čemu se slanje poruke završava slanjem karaktera. Nakon toga klijent inicira zatvaranje konekcije slanjem komande QUIT.

9 Protokoli za pristupanje elektronskoj pošti SMTP je protokol koji se koristi za slanje elektronske pošte. Nakon što je poruka uspešno prosleđena do poštanskog sandučeta primaoca poruke, korisnik se može ulogovati na server elektronske pošte i pročitati poruku koja se nalazi u okviru njegovog poštanskog sandučeta. Za preuzimanje poruka na lokalni računar korisnika koriste se posebni protokoli od kojih su najpopularniji POP3 (Post Office Protocol Version 3) i IMAP (Internet Mail Access Protocol).

10 POP3 POP3 korsiti TCP port 110 za komunikaciju. Osnovni koraci u POP3 protokolu su autorizacija, transakcija i ažuriranje. U postupku autorizacije navodi se korisničko ime i šifra za pristup serveru. Nakon uspešne autorizacije korisničkom agentu su na raspolaganju 4 komande: list, retr, dele i quit. Ove komande se koriste za prikaz spiska trenutno dostupnih poruka, za dohvatanje određene poruke na osnovu rednog broja, brisanje poruke sa servera i raskidanje konekcije. Nakon raskidanja konekcije ulazi se u korak ažuriranja u kom se brišu sve poruke koje su označene za brisanje. U POP3 protokolu se obično nakon dohvatanja poruke poziva komanda brisanja čima se preuzeta poruka u koraku ažuriranja briše sa servera i ostaje samo na računaru korisnika.

11 POP3 primer 2. transakcija 1. autorizacija

12 IMAP (Internet Mail Access Protocol) Osnovni problem kod POP3 protokola je nemogućnost složenije manipulacije porukama na serveru poput organizovanja u direktorijume, pretraga po sadržaju i sl. POP3 je namenjen za preuzimanje poruka na lokalni računar gde se obavlja dodatna organizacija poruka. Problem nastaje u slučaju da korisnik koristi više različitih uređaja za preuzimanje elektronske pošte što je danas potpuno uobičajena stvar. IMAP protokol sadrži niz komandi kojima se omogućava organizovanje poruka na samom serveru. Time se otvara mogućnost za skladištenje poruka na serveru umesto preuzimanja na lokalni računar korisnika. Na taj način korisnik može sa različitih uređaja na jedinstven način pristupiti svojim porukama elektronske pošte.

13 WEB pošta (Webmail) Veliki broj korisnika danas zapravo koristi neki od dostupnih Web servisa za elektornsku poštu poput Google Mail, Yahoo Mail, Hotmail i sl. Razlika u odnosu na prethodne protokole je ta što se sada usluzi elektronske pošte pristupa preko web stranica korišćenjem HTTP protokola. Poruke se sastavljaju i pregledaju na serveru a ceo postupak se obavlja u Internet pretraživaču. Prenos elektronske pošte između ovih Web servera i drugih servera elektronske pošte se i dalje obavlja korišćenjem SMTP protokola.

14 Elektronska pošta - sumiranje

15 Bežične lokalne mreže Ključni elementi bežične mreže: Bežični uređaji uređaji koji se povezuju na mrežu, obično prenosni računari, pametni telefoni i sl. Bežični link način povezivanja sa baznom stanicom. Definiše se brzina prenosa, domet veze, opseg koji se koristi za prenos podataka i sl.. Bazna stanica zadužena je za prenos podataka ka/od bežičnih uređaja i koordinisanje prenosa. Bazna stanica je obično povezana na Internet ili neku drugu mrežu. Pristupne tačke (AP access points) predstavljaju primer baznih stanica u lokalnim mrežama.

16 Bežične lokalne mreže Za lokalne bežične mreže definisan je IEEE standard koji je poznat i pod nazivom WiFi. Svaki uređaj povezan na mrežu poseduje bežični mrežni interfejs sa jedinstvenom 48-bitnom MAC adresom. U standardu u slučaju struktuiranih mreža uređaji se najpre povezuju na pristupnu tačku i preko nje primaju i šalju podatke.

17 Podešavanje pristupne tačke Prilikom podešavanja pristupne tačke najpre je potrebno postaviti naziv bežične mreže SSID (Service Set Identifier) na osnovu koga ostali uređaji mogu identifikovati pristupnu tačku. Svaki standard definiše frekvencijski opseg u kom radi i ovaj opseg je podeljen na određeni broj komunikacionih kanala. Na primer b/g radi u opsegu GHz. Dostupan opseg od 85 MHz je podeljen na 11 kanala. Prilikom konfigurisanja pristupne tačke administrator podešava redni broj kanala na kojem će pristupna tačka raditi.

18 Podešavanje pristupne tačke Kako svi uređaji koji su u dometu mogu prihvatati i slati podatke bežičnim putem veoma je važno uspostaviti neki sigurnosni sistem. Kako bi se obezbedilo da samo učesnici u komunikaciji mogu da čitaju poruke, paketi koji se šalju bežičnim putem su enkriptovani. Standard propisuje bezbednosni protokol WEP (Wired Equivalent Privacy). Međutim kako se ovaj vid zaštite pokazao kao slab vrlo brzo je napušten, i uveden je standard i. U okviru ovog standarda je najpre uveden WPA (Wi-Fi Protected Access) kao prelazno rešenje dok nije razvijen sigurniji WPA2 protokol koji se i danas koristi.

19 Pristupanje deljenom medijumu (MAC) u bežičnim mrežama Kod klasičnih eternet mreža pristup deljenom medijumu se obavlja korišćenjem protokola CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection). Dakle svaki učesnik u komunikaciji prilikom slanja osluškuje kanal i ukoliko detektuje signal koji je različit od onog koji šalje zna da je došlo do kolizije. U tom slučaju se prekida slanje, čeka slučajan vremenski interval i nakon isteka ponovo pokušava slanje. U slučaju nove kolizije vremenski interval se eksponencijalno povećava. Kod bežičnih mreža detekcija kolizije je praktično nemoguća pošto je prilikom transmisije podataka signal koji dolazi od ostalih uređaja značajno slabiji u odnosu na signal koji se šalje i ne može se detektovati.

20 Pristupanje deljenom medijumu (MAC) u bežičnim mrežama Zbog toga se u bežičnim mrežama koristi CSMA/CA (Carrier Sense Multiple Access with Collision Avoidance). Kako bi se izbegla potreba ze detekcijom kolizije osluškivanjem kanala, uveden je paket potvrde prijema. Ako se ovaj paket ne primi u određenom vremenskom intervalu nakon slanja znači da je došlo do kolizije. Za razliku od standardnog eterneta gde se princip čekanja slučajnog vremenskog intervala primenjuje tek nakon detektovane kolizije, u bežičnim mrežama se ovaj princip primenjuje i nakon prvog slanja, kako bi se u startu izbegle potencijalne kolizije. Zato se ovaj protokol naziva Collision Avoidance.

21 CSMA/CA - primer

22 CSMA/CA - primer U prethodnom primeru uređaj A šalje podatke. Uređaji B i C imaju spremne podatke za slanje ali detektuju da je kanal zauzet i čekaju da se trenutni prenos završi. Nakon oslobađanja kanala B i C biraju slučajan interval vremena koji čekaju pre nego što započnu slanje. Kako je vreme čekanja bilo kraće kod uređaja C on prvi kreće sa slanjem. B detektuje da je kanal zauzet i čeka da se oslobodi. Nakon oslobađanja kanala, uređaj B opet čeka slučajan interval vremena pre nego što započne slanje. Na ovaj način se značajno smanjuje broj kolizija u sistemu koje bi inače dosta usporavale prenos.

23 Problem sakrivenih i izloženih uređaja

24 Osluškivanje virtuelnog kanala Na prethodnoj slici je prikazan problem detekcije zauzetosti kanala osluškivanjem kanala uzimajući u obzir domete uređaja koji učestvuju u komunikaciji. Zbog toga je uveden protokol koji se zasniva na paketima RTS (Request to Send) i CTS (Clear to Send). U prethodnom primeru uređaj A želi da pošalje podatke uređaju B. On inicira ovu komunikaciju slanjem paketa RTS. Uređaj B može da primi ili odbije ovaj zahtev. U slučaju prihvatanja komunikacije B šalje paket CTS. Po prijemu CTS paketa uređaj A zna da može da pošalje podatke. Prilikom ove komunikacije svi uređaji koji su u dometu uređaja A će primiti RTS paket, dok će svi uređaji u dometu uređaja B primiti CTS paket. Na ovaj način će svi oni biti upoznati da je u toku prenos podataka i da treba neko vreme da se uzdrže od novih prenosa podataka. Ovo vreme se definiše vektorom za alokaciju kanala NAV (Network Allocation Vector). Uređaji koji su u dometu B a nisu u dometu A na osnovu CTS paketa znaju da je u toku prenos iako ne mogu da detekuju signal koji dolazi od A. Zbog toga se ovo naziva osluškivanje virtuelnog kanala.

25 Osluškivanje virtuelnog kanala

26 Priključivanje na pristupnu tačku Svaka pristupna tačka se nalazi u odgovarajućoj lokalnoj mreži. Da bi pristupio lokalnoj mreži, bežični uređaj se mora povezati na odgovarajuću pristupnu tačku. Standard zahteva da pristupne tačke periodično odašilju signalne (beacon) pakete u kojima se nalaze SSID i MAC adresa pristupne tačke. Bežični uređaji skeniraju sve dostupne komunikacione kanale i detektuju ove signalne pakete. Na osnovu toga znaju koje su pristupne tačke na raspolaganju.

27 Priključivanje na pristupnu tačku Nakon selekcije odgovarajuće pristupne tačke, bežični uređaj šalje zahtev za priključenje na pristupnu tačku. Pristupna tačka kao odgovor na ovaj zahtev šalje odgovarajući paket potvrde. Nakon priključenja na pristupnu tačku bežični uređaj postaje deo lokalne mreže kojoj pristupna tačka pripada. U ovom koraku bežični uređaj obično šalje DHCP zahtev lokalnom DHCP serveru kako bi dobio odgovarajuću IP adresu i ostala podešavanja. Po dobijanju lokalne IP adrese ostatak sveta vidi bežični uređaj kao bilo koji drugi uređaj u okviru date lokalne mreže.

28 Priključivanje na pristupnu tačku 1. Pristupne tačke AP1 i AP2 šalju signalne pakete koje detektuje bežični uređaj H1. 2. H1 odlučuje da se poveže na pristupnu tačku AP2 i šalje zahtev za priključenje. 3. AP2 šalje pakete potvrde čime je H1 uspešno priključen na pristupnu tačku AP2.

29 Struktura paketa

30 Struktura frejmova Najveća razlika u odnosu na standardne eternet pakete je postojanje 3 adrese. Adresa 1 predstavlja MAC adresu bežičnog uređaja koji prima poruku. Adresa 2 predstavlja MAC adresu bežičnog uređaja koji šalje poruku. Dakle prve dve MAC adrese predstavljaju adrese bežičnog uređaja ili pristupne tačke na koji se bežični uređaj povezuje. Adresa 3 sadrži MAC adresu rutera lokalne mreže na koji je povezana pristupna tačka.

31 Komunikacija bežičnog uređaja sa lokalnom mrežom Prilikom slanja poruke sa R1 na H1 ruter šalje standardni eternet paket u kojem za odredišnu MAC adresu postavlja adresu uređaja H1 a za izvorišnu stavlja svoju MAC adresu. U pristupnoj tački AP se pre slanja bežičnim putem obavlja konverzija standardnih eternet frejmova u U ovom koraku se u prve dve adrese upisuju MAC adrese H1 i AP dok se u polje adrese 3 upisuje MAC adresa rutera R1.

32 Zaštitne barijere (firewalls) Zaštitna barijera predstavlja kombinaciju hardverskih i softverskih komponenti kojima se izoluje interna mreža organizacije od javne mreže, odnosno Interneta. Sav saobraćaj koji se razmenjuje između lokalne i javne mreže prolazi kroz zaštitnu barijeru. Na ovaj način se omogućava administratoru mreže da definiše pravila koji saobraćaj će biti propušten a koji saobraćaj će biti blokiran.

33 Zaštitne barijere Postoje tri kategorije zaštitnih barijera: 1) Paketski filtri omogućavaju proveru sadržaja svakog paketa koji prolazi kroz zaštitnu barijeru. Poruke se filtriraju na osnovu izvorišne/odredišne IP adrese, protokola koji se koristi (TCP, UDP, ICMP...), izvorišnog/odredišnog broja TCP/UDP porta i sl 2) Filtri bazirani na stanjima paketski filtri filtriraju poruke samo na osnovu sadržaja trenutne poruke. Filtri bazirani na stanjima uzimaju u obzir i pojavu prethodnih poruka, odnosno posmatraju poruku u kontekstu trenutno aktivnih konekcija. Na primer ovi filtri mogu da odbace sve TCP poruke ukoliko sama konekcija nije inicijalno pokrenuta sa lokalne mreže. 3) Mrežni prolaz za aplikacije predstavlja posrednika između korisničkih aplikacija i spoljnjeg sveta. Mrežni prolaz za aplikacije može blokirati saobraćaj na osnovu sadržaja (nedozvoljeni sajtovi, virusi, sumnjivi podaci i sl...)

34 Definisanje liste pravila Postoje dva pristupa prilikom kreiranja liste pravila u zaštitnoj barijeri: 1. Blokiraj sav saobraćaj a zatim definiši kojim porukama je dozvoljeno da prođu. Ovaj pristup pruža najveću sigurnost pošto je sav neželjeni saobraćaj blokiran. Administrator mreže mora da obezbedi listu pravila kojom se omogućava funkcionisanje dozvoljenih aplikacija iz lokalne mreže. Sa strane korisnika ovakav pristup je prilično restriktivan i za svaku novu aplikaciju potrebno je novo podešavanja liste pravila od strane administratora. 2. Dozvoli sav saobraćaj a zatim definiši kojim porukama je zabranjen prolaz. Ovaj pristup omogućava da sve aplikacije osim onih nedozvoljenih ispravno rade. Administrator mreže mora da obezbedi listu pravila kojom se blokira protok sumnjivog saobraćaja. Problem sa ovim pristupom je što administrator mora eksplicitno da identifikuje sve potencijalne pretenje čime se ostavlja prostor da neke od pretnji neće biti blokirane.

35 Definisanje liste pristupa access-list Prilikom definisanja liste pristupa koristi se komanda access-list koja ime sledeće argumente: 1) Broj koji predstavlja oznaku liste. 2) Komanda deny/permit u zavisnosti da li se određeni saobraćaj blokira ili propušta. 3) Protokol na koji se pravilo odnosi (tcp, ip, icmp, udp). 4) Izvorišna adresa koja se može zadati u 3 različite forme: a. Korišćenjem adrese grupe računara i maske. b. Korišćenjem adrese jednog računara. U ovom slučaju pre te adrese se navodi ključna reč host. c. Korišćenjem ključne reči any kojom se označava bilo koje izvorište. 5) Odredišna adresa za koju važe ista pravila kao za izvorišnu adresu. 6) Ako se navede ključna reč eq mogu se filtrirati samo poruke koje pristupaju određenom TCP/UDP portu.

36 Podešavanje zaštitne barijere - primer Zaštitnu barijeru je potrebno konfigurisati tako da je korisnicima iz bežične mreže zabranjeno: 1) FTP pristup svim računarima. 2) Slanje elektronske pošte preko servera elektronika.etf.rs. 3) Ping računara zaposlenih na fakultetu.

37 Podešavanje zaštitne barijere - primer access-list 101 deny tcp any any eq ftp Zabranjuje se sav ftp saobraćaj. access-list 101 deny tcp any host eq smtp Zabranjuje se slanje smtp poruka serveru sa IP adresom Na ovaj način se onemogućava slanje elektronske pošte korišćenjem navedenog servera. access-list 101 deny icmp any Zabranjuje se pingovanje računara koji se nalaze u okviru lokalne mreže /24. Na taj način se onemogućava da neko van lokalne mreže ispita da li postoje računari sa određenim IP adresama. access-list 101 permit ip any any Pravila iz liste pristupa se evaluiraju redom i postupak se prekida prvi put kada dođe do poklapanja sa nekim od pravila. Ukoliko nijedna od zabrana nije primenjena dolazi se do komande kojom se dozvoljava sav IP saobraćaj tako da će poruka koja je prošla sve zabrane biti propuštena. Ovako definisana lista pristupa predstavlja primer pristupa dozvoli sav saobraćaj i blokiraj samo neželjene poruke.

38 Podešavanje zaštitne barijere - primer Pristupna tačka bežične mreže je povezana na port Fa7/0 rutera. Zbog toga je lista pristupa 101 konfigurisana tako da filtrira sav saobraćaj koji ulazi na ovaj port rutera.

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Интернет Интернет је најпознатија и највећа светска мрежа која повезује рачунаре и рачунарске мреже у једну мрежу, у циљу сарадње и преноса информација употребом заједничких стандарда. INTERnational

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Organizacija kursa Predavanja: sreda 10-12, sala 1 Lola neparnim nedeljama Lab: sreda 10-12, sala 70 parnim nedeljama 4 lab vežbe Sajt: tnt.etf.rs/~oe4pir

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Transportni sloj Transportni sloj je zadužen da omogući prenos podataka između dva korisnička procesa koji se nalaze na udaljenim računarima. Zbog toga

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation TRANSPORTNI SLOJ Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović ENKAPSULACIJA DATA SEGMENT S.P / D.P. / S.N. / Ack # / DATA IPv / HLEN / Flag / S. IP / D. IP / PACKET DATA (SEGMENT) Frame

Више

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI I RA^UNARSKE

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI  I RA^UNARSKE ZNAČAJ RAČUNARSKIH KOMUNIKACIJA U BANKARSKOM POSLOVANJU RAČUNARSKE MREŽE Računarske mreže su nastale kombinacijom računara i telekomunikacija dve tehnologije sa veoma različitom tradicijom i istorijom.

Више

Microsoft PowerPoint - 06 Uvod u racunarske mreze.ppt

Microsoft PowerPoint - 06 Uvod u racunarske mreze.ppt Uvod u računarske mreže v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici - 2008 Uvod u računarske mreže Terminologija Primjer povezivanja dva računara Pojam protokola OSI referentni model Protokoli

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation УВОД Дa би рaчунaри нa мрежи могли међусобно да кoмуницирaју и рaзмeњују пoдaткe, пoтрeбнo je: дa сe увeду ПРOТOКOЛИ (утврђeна прaвилa и процедуре за комуникацију) да постоје АДРEСE кoje су jeдинствeнe

Више

Računarske mreže Čas 2 Ivana Tanasijević Matematički fakultet, Beograd 1

Računarske mreže Čas 2 Ivana Tanasijević   Matematički fakultet, Beograd 1 Računarske mreže Čas 2 Ivana Tanasijević e-mail: ivana@matf.bg.ac.rs Matematički fakultet, Beograd 1 Utvrđivanje gradiva sa prethodnog časa: popunjavanje adresne strukture, kreiranje soketa, privezivanje

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Fakultet za kompjuterske nauke, Univerzitet Megatrend Uvod u računarske sisteme Odabrana poglavlja iz računarskih mreža Nemanja Maček 1 Sadržaj Uvodne napomene ISO OSI referentni model TCP/IP skup protokola

Више

Microsoft Word - 13-Mreze.doc

Microsoft Word - 13-Mreze.doc MREŽE RAČUNALA Mreža (engl. network) skup (sustav) povezanih računala i njihovih perifernih uređaja koji omogućava brzu razmjenu podataka među njima neovisno o njihovoj udaljenosti te zajedničku upotrebu

Више

Rad u mrežnom okruženju Osnove informatike s primjenom računala

Rad u mrežnom okruženju Osnove informatike s primjenom računala Rad u mrežnom okruženju DHCP 1/2 DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) je mrežni protokol koji omogućava automatiziranu dodjelu IP adresa računalu prema parametrima kao što su: mrežna maska koja će

Више

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Сваки рачунар на интернету има своју адресу која је јединствена у свету. Ове адресе се називају IP адресе јер их користи IP протокол (интернет ниво) из фамилије TCP/IP. IP адресе представљају

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Karakteristike računarskih mreža Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović Informacije o predmetu Студијски програм: МКТ Статус предмета: Obavezni Семестар: I Број часова: 3 + 2 + 0

Више

Препоруке безбедности мрежних сервиса Copyright 2015 АМРЕС

Препоруке безбедности мрежних сервиса Copyright 2015 АМРЕС Copyright 2015 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене 1.0 2009. год Душан Пајин (РЦУБ), Ратко Бучић (ЈУНИС), Владимир Илић (АРМУНС) Прва верзија документа у оквиру

Више

Microsoft Word - DNS_DHCP.doc

Microsoft Word - DNS_DHCP.doc DNS Domain Name System DNS sadrži kopije tekstualnih adresa i njihove 32-bitne prezentacije Svaki sajt izvršava protokol koji pristupa distributivnoj bazi podataka poznatoj kao Domain Name System Bez DNS-a,

Више

Uvod u Python

Uvod u Python Uvod u mrežno programiranje Slavica Tomović (slavicat@ucg.ac.me) Elektrotehnički fakultet, Podgorica Univerzitet Crne Gore 2 Programiranje soketa cilj: naučiti kako se razvijaju klijent/server aplikacije

Више

Microsoft Word - IP_Tables_programski_alat.doc

Microsoft Word - IP_Tables_programski_alat.doc 1. IP Tables alat (pregled naredbi) 1.1. Osnovne IP Tables naredbe za filtriranje paketa U ovom poglavlju opisane su osnovne IP Tables naredbe korištene za filtriranje paketa. S programskim paketom IP

Више

Računalne mreže Osnove informatike s primjenom računala

Računalne mreže Osnove informatike s primjenom računala Računalne mreže Računalne mreže Računalnu mrežu čine komunikacijskim kanalima povezani mrežni uređaji i računala kako bi dijelili informacije i resurse Svaku računalnu mrežu sačinjavaju osnovni elementi:

Више

JMBAG Ime i Prezime Mreže računala Završni ispit 16. veljače Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter.

JMBAG Ime i Prezime Mreže računala Završni ispit 16. veljače Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter. Mreže računala Završni ispit Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter. Predajete samo papire koje ste dobili. Rezultati, uvid u ispit i upis ocjena:... Zadatak

Више

Slide 1

Slide 1 Mjerenja kvaliteta servisa mobilnih mreža u Crnoj Gori Ivan Vujović menadžer za kontrolu i monitoring RF spektra 1 Radio-frekvencijskim spektrom, kao ograničenim prirodnim resursom države Crne Gore, upravlja

Више

IEP - Projekat 2018/2019

IEP - Projekat 2018/2019 Elektrotehnički fakultet u Beogradu Katedra za računarsku tehniku i informatiku Predmet: Infrastruktura za elektronsko poslovanje SI3IEP Veb portal za tehničku podršku - projekat - Osnovni cilj projekta

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VMware Horizon 7 What s New Bojan Andrejić i Stefan Đoković COMING Computer Engineering Uvod u VMware Horizon 7 Obezbeđuje unapređeno i bezbedno upravljanje i isporučivanje Windows ili Linux desktopova,

Више

Microsoft PowerPoint - 14 ISP.ppt

Microsoft PowerPoint - 14 ISP.ppt ISP v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici - 2009 ISP ISP Dial-up ISDN DSL Wireless Kablovski Internet Veliki korisnici Proxy 1 ISP Internet Service Provider Firma koja pruža usluge

Више

Internet

Internet Internet Internet je globalna računarska mreža. Pre svega, pojam internet znači mreža unutar mreže, ili internakonekcija između više računara. Strukturno postoje male mreže koje se međusobno vezuju, i

Више

Upute-podesavanj -accounta

Upute-podesavanj -accounta Strana :...1... ISO UPUTA 7.5/02-02 Kreiranje i podešavanje mail account-a Korisničko uputstvo za kreiranje i podešavanje Secure (SSL) Email Accounta 1. Upute za podešavanje Secure (SSL) mail account-a

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

Biz web hosting

Biz web hosting BIZ WEB HOSTING KORISNIČKO UPUTSTVO WWW.OBLACI.RS SADRŽAJ PRISTUP KORISNIČKOM PORTALU... 2 KUPOVINA BIZ WEB HOSTING SERVISA... 4 PRISTUP PLESK WEB KONTROLNOM PANELU... 14 PORTALI I DOMENI... 14 FAJL MENADŽER...

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s R u z v e l t o v a 5 5, 1 1 0 0 0 B e o g r a d, t e l : + 3 8 1 0 1 1 7 8 5 0 3 6 1, e - m a i l : p r o d a j a @ p s i t. r s, w w w. p s i t. r s Instalacija izmena i dopuna programa MPP2 Izmene i

Више

CENOVNIK USLUGA maj godine

CENOVNIK USLUGA maj godine CENOVNIK USLUGA maj 2019. godine KRAJNJI KORISNICI 1 Ugradnja kupljene komponente (na lokaciji servisa, bez konfigurisanja) L1 0.00 2 Ugradnja i konfigurisanje kupljene komponente (osim matične ploče,

Више

VNLab

VNLab NetLab 10 Cisco Access liste (ACL) Cilj vežbe Cilj ove vežbe je upoznavanje sa osnovnim konceptima firewall sistema, access listama (ACL) i filtriranjem mrežnih paketa. Filtriranje mrežnog saobraćaja i

Више

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc Analiza Stumbler/55808 trojanskog konja CCERT-PUBDOC-2003-07-31 Sigurnosni problemi u računalnim programima i operativnim sustavima područje je na kojem CARNet CERT kontinuirano radi. Rezultat toga rada

Више

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Copyright 205 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене.0 Јул 205 НИ Прва верзија овог документа Садржај Садржај УВОД...

Више

Wireless Kontakt: T: F: M: E: Adresa: Cenovnik Wireless Internet paketa Mesečna pretplata Naziv

Wireless Kontakt: T: F: M: E: Adresa: Cenovnik Wireless Internet paketa Mesečna pretplata Naziv Wireless Cenovnik Wireless Internet paketa Naziv paketa Max Brzina (down/up) UO 2 god UO 2 god BEZ UO START 3 Mbps / 1 Mbps 500 din 999 din 1299 din STANDARD 10 Mbps / 2 Mbps 500 din 1299 din 1699 din

Више

_Outlook

_Outlook Outlook 2010 i Outlook 2013 Otvorite Outlook. Kada se pojavi prvi ekran čarobnjaka pritisnite Next (dalje). Na sljedećem ekranu pod nazivom E-mail Accounts (email nalozi) ponovo pritisnite Next (dalje)

Више

Dijagrami sekvenci

Dijagrami sekvenci Dijagrami sekvenci Izrada dijagrama sekvenci Dijagram sekvenci koristi se za specifikaciju vremenskih zahteva u opisu složenih scenarija opis toka poruka između objekata kojima se realizuje odgovarajuća

Више

Microsoft Word - pravila RTGS-precišcen tekst2007 (2).doc

Microsoft Word - pravila RTGS-precišcen tekst2007 (2).doc Г.бр. 1515 од 18. маја 2004.год., Г.бр. 1968 од 23. јуна 2004. год., Г.бр. 1213 од 11.априла 2005.год., Г.бр. 6259 од 30.априла 2007. год., Г.бр. 13117 од 18. децембра 2007. год. На основу тачке 5. став

Више

ZA MEDICINSKE USTANOVE INTELIGENTAN WI-FI d'.;,.. SISTEM ZA ZADOVOLJNE PACIJENTE I POSETIOCE

ZA MEDICINSKE USTANOVE INTELIGENTAN WI-FI d'.;,.. SISTEM ZA ZADOVOLJNE PACIJENTE I POSETIOCE ZA MEDICINSKE USTANOVE INTELIGENTAN WI-FI d'.;,.. SISTEM ZA ZADOVOLJNE PACIJENTE I POSETIOCE WI-FI ZA MEDICINSKE USTANOVE Brza i pouzdana WiFi mreža je danas očekivana u medicinskim ustanovama. Besplatan

Више

(Microsoft PowerPoint - Uvod u ra\350unarstvo i informacione tehnologije)

(Microsoft PowerPoint - Uvod u ra\350unarstvo i informacione tehnologije) Uvod u računarstvo i informacione tehnologije dr. sc. Zlatan Begić mr. Jasenko Topić MOBILNOST Mobilnost iz mrežne perspektive nema mobilnosti velika mobilnost korisnik se kreće samo unutar iste bežične

Више

Microsoft PowerPoint - vezbe 4. Merenja u telekomunikacionim mrežama

Microsoft PowerPoint - vezbe 4. Merenja u telekomunikacionim mrežama Merenja u telekomunikacionim mrežama Merenja telefonskog saobraćaja Primer 1 - TCBH Na osnovu najviših vrednosti intenziteta saobraćaja datih za 20 mernih dana (tabela), pomoću metode TCBH, pronaći čas

Више

sv-lncs

sv-lncs Стручни рад UDK:621.3.015.53:004.771:004.455.2 BIBLID:0350-8528(2018),28.p.59-66 doi:10.5937/zeint28-19605 Израда централизоване серверске маске за мрежну комуникацију и контролу уређаја за мониторинг

Више

ZIS

ZIS DIGITALNA FORENZIKA prof. dr Saša Adamović sadamovic@singidunum.ac.rs Forenzička istraga operativnih sistema Operativni sistem Pruža softversku platformu za pokretanje drugih programa. OS je odgovoran

Више

PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje koriš

PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje koriš PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje korišćenja računara, da su upoznati sa korišćenjem internet

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 8 Protokoli za povezivanje S A D R Ž A J 8.1 Povezivanje klijenta i servera 8.2 OSI i TCP/IP referentni model 8.3 Protokoli iz TCP/IP skupa 8.4 IPv4 protokol 8.5 IPv6 protokol 8.6 TCP protokol 8.7 UDP

Више

Microsoft Word - ????????? ? ??????????? ????????????-?????????????? ??????? ??????????? ????????? ? ?????.docx

Microsoft Word - ????????? ? ??????????? ????????????-?????????????? ??????? ??????????? ????????? ? ?????.docx На основу члана 8. Закона о информационој безбедности ( Службени гласник РС, број 6/16), и чл. 2. Уредбе о ближем садржају акта о безбедности информационо-комуникационих система од посебног значаја, начину

Више

PuTTY CERT.hr-PUBDOC

PuTTY CERT.hr-PUBDOC PuTTY CERT.hr-PUBDOC-2018-12-371 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA PUTTY... 4 3 KORIŠTENJE ALATA PUTTY... 7 3.1 POVEZIVANJE S UDALJENIM RAČUNALOM... 7 3.2 POHRANA PROFILA KORISNIČKIH SJEDNICA...

Више

Slide 1

Slide 1 predmet Inženjerska informatika Operativni sistem dr Anica Milošević Koji operativni sistemi postoje? Microsoft Windows Linux Suse Red Hat Ubuntu Unix 26.1.2018. 2 Šta je Windows operativni sistem? Operativni

Више

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Ivan Vazler Odjel za matematiku Sveučilište u Osijeku 16. listopada 2013. WWW - World Wide Web World Wide Web (WWW) svjetska mreža računala s izvorima

Више

Microsoft PowerPoint - 2. PREDAVANJE - Umrežavanje i mrežno usmjeravanje

Microsoft PowerPoint - 2. PREDAVANJE - Umrežavanje i mrežno usmjeravanje Sveučilište u Zagrebu FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI Zavod za informacijsko-komunikacijski promet Katedra za tehniku informacijsko informacijsko-komunikacijskog komunikacijske sustave i mreže prometa Kolegij:

Више

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs)

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs) VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (NPIS I EJS) POREZNA UPRAVA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sektor za informacione tehnologije Sarajevo,

Више

Seminarski rad predmet: INŽENJERSKA INFORMATIKA tema: INTERNET

Seminarski rad   predmet: INŽENJERSKA INFORMATIKA    tema: INTERNET INŽENJERSKA INFORMATIKA INTERNET Profesor: dr Anica Milošević Internet nastanak i razvoj Internet je globalna, svetska, računarska mreža koja okuplja stotine miliona korisnika širom sveta koji međusobno

Више

Kvantna enkripcija

Kvantna enkripcija 19. studenog 2018. QKD = Quantum Key Distribution Protokoli enkriptirane komunikacije koji koriste tzv. tajni ključ zahtijevaju da on bude poznat isključivo dvjema strankama (pošiljatelju i primatelju

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR UVJETI KORIŠTENJA USLUGE EDUADRESAR Zagreb, kolovoz 2013.

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR UVJETI KORIŠTENJA USLUGE EDUADRESAR Zagreb, kolovoz 2013. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR UVJETI KORIŠTENJA USLUGE EDUADRESAR Zagreb, kolovoz 2013. S A D R Ž A J 1. TEMELJNI POJMOVI... 4 2. OPSEG I NAMJENA USLUGE... 4 3. PRAVA I OBVEZE SRCA...

Више

VNLab

VNLab NetLab 10 Firewall sistemi i Cisco Access liste (ACL) Cilj vežbe Cilj ove vežbe je upoznavanje sa osnovnim konceptima firewall sistema, access listama (ACL) i filtriranjem mrežnih paketa. Filtriranje mrežnog

Више

1198. Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, na osnovu člana 11 stav 4 i člana 98 Zakona o elektronskim komunikacijama (''Sl. li

1198. Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, na osnovu člana 11 stav 4 i člana 98 Zakona o elektronskim komunikacijama (''Sl. li 1198. Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, na osnovu člana 11 stav 4 i člana 98 Zakona o elektronskim komunikacijama (''Sl. list Crne Gore'', broj 40/13) i Plana namjene radio-frekvencijskog

Више

Microsoft Word - IWT0906R.doc

Microsoft Word - IWT0906R.doc Elektronski fakultet Katedra za elektroniku Predmet: Internet i Web tehnologije Smer: Multimedijalne tehnologije 30.09.2006. TEST PITANJA i ZADACI 1. (5 poena) Komunikacioni protokol je skup pravila koja

Више

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Temeljem članka 12. stavka 1. i članka 107. stavka 12. Zakona o elektroničkim komunikacijama (»Narodne novine«br. 73/08), Vijeće Hrvatske agencije

Више

Memorandum mali

Memorandum mali 5) Opšti uslovi korištenja Addiko EBank, Addiko Mobile i Addiko SMS usluge za fizička lica v.1.8 Uvodne odredbe: Ovim Opštim uslovima Addiko Bank a.d. Banja Luka utvrđuje prava, obaveze i uslove korištenja

Више

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prijavama koje građani mogu slati Upravnom odjelu za komunalno

Више

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke Informatički sustav za prikupljanje, simulaciju i prikaz podataka o cijenama javnih komunikacijskih usluga (dalje: Sustav e-tarife) Zagreb, HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Roberta

Више

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 РЕГИСТРАЦИЈА НА СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ За коришћење СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ система, корисник (физичко или правно лице) попуњава упитник у просторијама

Више

NIAS Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju NIAS Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014.

NIAS Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju NIAS Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014. Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014. Naslov: Opis: Korisnička uputa za aplikaciju Dokument sadrži upute korisnicima aplikacije u sustavu e-građani Ključne riječi:

Више

Приручник о полагању матурског испита у образовном профилу Електротехничар информационих технологија - оглед ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите

Приручник о полагању матурског испита у образовном профилу Електротехничар информационих технологија - оглед ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите број испред траженог одговора 35. Инернет као глобална мрежа светског система умрежених рачунарских мрежа настао је:. Интернет је настао деведесетих година након

Више

MREŽNI SERVISI VTS NIS OSNOVNE STUDIJE SAVREMENE RAČUNARSKE TEHNOLOGIJE V SEMSESTAR

MREŽNI SERVISI VTS NIS OSNOVNE STUDIJE SAVREMENE RAČUNARSKE TEHNOLOGIJE V SEMSESTAR MREŽNI SERVISI VTS NIS OSNOVNE STUDIJE SAVREMENE RAČUNARSKE TEHNOLOGIJE V SEMSESTAR ISPITNE I PREDISPITNE OBAVEZE Studijski program: SRT Status predmeta: Izborni Semestar: V Predispitne obaveze Predavanja

Више

Korisnički vodič RT-AC53 Bežični-AC750 Gigabit ruter sa dvs opsega

Korisnički vodič RT-AC53 Bežični-AC750 Gigabit ruter sa dvs opsega Korisnički vodič RT-AC53 Bežični-AC750 Gigabit ruter sa dvs opsega SB11412 Prvo izdanje Maj 2016 Autorska prava 2016 ASUSTeK Computer Inc. Sva prava zadržana. Nijedan deo ovog uputstva, uključujući proizvode

Више

Microsoft PowerPoint - 01 Uvod u operativne sisteme.ppt

Microsoft PowerPoint - 01 Uvod u operativne sisteme.ppt Uvod u operativne sisteme v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici 2009 Operativni sistemi i mreže: način realizacije vježbi Tokom semestra 3 periodična testa (Operativni sistemi, Mrežni

Више

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal Korisničko uputstvo za instalaciju i podešavanje securew2 programa za pristup eduroam servisu Termin supplicant se koristi u IEEE 802.1X standardu. U širem značenju, ovaj termin predstavlja entitet (korisnik

Више

Microsoft Word - WLA-5200AP_QSG_HRV_7modes_1.doc

Microsoft Word - WLA-5200AP_QSG_HRV_7modes_1.doc 802.11a/b/g Multi-function Wireless Access Point Važne informacije Podržava 7 bežinih funkcija : AP, Client, Bridge,WDS Repeater,Universal Repeater, WISP(Client Router),WISP+ Universal Repeater Svim nainima

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, поштански преградак 34, ПАК телефон:

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, поштански преградак 34, ПАК телефон: РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански преградак 34, ПАК 105305 телефон: (011) 32 82 736, телефакс: (011) 21 81 668 На основу

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS Sadržaj AUTOMATSKO PODEŠAVANJE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM MTS VODIČA... 3 PODEŠAVANJE PUTEM SMS PORUKE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM USSD MENIJA... 3 MANUELNO PODEŠAVANJE

Више

d'.;,.. INTELIGENTAN MARKETING SISTEM ZA PRIKAZ REKLAMA NA TELEFONU ILI TABLETU PUTNIKA

d'.;,.. INTELIGENTAN MARKETING SISTEM ZA PRIKAZ REKLAMA NA TELEFONU ILI TABLETU PUTNIKA d'.;,.. INTELIGENTAN MARKETING SISTEM ZA PRIKAZ REKLAMA NA TELEFONU ILI TABLETU PUTNIKA AIRPORT WiFi SISTEM START HOTSPOT transformiše Wi-Fi Aerodroma u inteligentan sistem za marketing koji omogućava

Више

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA Sveučilišni studij Analiza i usporedb

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA Sveučilišni studij Analiza i usporedb SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA Sveučilišni studij Analiza i usporedba performansi bežičnih mesh protokola Diplomski rad

Више

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге Posebne uslove pružanja usluge pristupa Internetu NetBiz tarifni modeli (1) Posebnim uslovima za pružanje usluge pristupa Internetu NetBiz tarifni modeli (u daljem tekstu: Posebni uslovi) uređuju se međusobni

Више

Univerzitet u Novom Sadu Tehnički fakultet Mihajlo Pupin Zrenjanin Seminarski rad Predmet: Konkuretno programiranje doc. dr Dejan Lacmanovic Zorica Br

Univerzitet u Novom Sadu Tehnički fakultet Mihajlo Pupin Zrenjanin Seminarski rad Predmet: Konkuretno programiranje doc. dr Dejan Lacmanovic Zorica Br Univerzitet u Novom Sadu Tehnički fakultet Mihajlo Pupin Zrenjanin Seminarski rad Predmet: Konkuretno programiranje doc. dr Dejan Lacmanovic Zorica Brkić SI 29/15 Zrenjanin 2018. Softversko inženjerstvo

Више

mtcna_outline_( )_sr

mtcna_outline_( )_sr Univerzitet Singidunum, odeljenje u Niš Poslednja promena Febuar 25, 2019 Poslednja izmena sadržaja Januar 22, 2016 Certified Network Associate (MTCNA) PREGLED MTCNA KURSA Trajanje: Ishod: 5 nedelja Na

Више

Prenesi Mesečna pretplata u dinarima sa PDV-om Nacionalni minuti uključeni u pretplatu Dodatni minuti u Telenor m

Prenesi Mesečna pretplata u dinarima sa PDV-om Nacionalni minuti uključeni u pretplatu Dodatni minuti u Telenor m Prenesi 100 150 250 Mesečna pretplata u dinarima sa PDV-om 699 999 1399 Nacionalni minuti uključeni u pretplatu 100 150 250 Dodatni minuti u Telenor mreži 5000 5000 5000 Broj SMS-ova uključenih u mesečnu

Више

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге Posebne uslove korišćenja Dopuna tarifnih planova za korisnike usluge Dopuna (1) Posebnim uslovima za korišćenje Dopuna tarifnih planova za korisnike usluge Dopuna (u daljem tekstu: Posebni uslovi) uređuju

Више

EMS-ESS-UG-001-SRB-Ucesnik.doc

EMS-ESS-UG-001-SRB-Ucesnik.doc STK D2 STK C2 14. simpozijum UPRAVLJANJE I TELEKOMUNIKACIJE U ELEKTROENERGETSKOM SISTEMU Tara, 16-18. jun 2008. god. C2 13 КОРИСНИЧКИ ИНТЕРФЕЈС ПРЕМА ИНФОРМАЦИОНОМ СИСТЕМУ ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЕЛЕКТРОМРЕЖА

Више

RA

RA ELEKTRONSKI SISTEMI PLAĆАNJA NА INTERNЕTU ELEKTRONSKI SISTEMI PLAĆАNJA NА INTERNЕTU U zavisnosti od novčanog iznosa koji je predmet plaćanja, ona se generalno mogu podeliti u dve kategorije: makroplаćаnjа

Више

Opći uvjeti korištenja servisa e-Račun za državu povezivanjem_obveznici javne nabave_052019_konačna verzija

Opći uvjeti korištenja servisa e-Račun za državu povezivanjem_obveznici javne nabave_052019_konačna verzija Opći uvjeti korištenja servisa e-račun za državu povezivanjem web servisom za obveznike javne nabave 1. Uvod i značenje pojmova 1.1. Ovim Općim uvjetima korištenja servisa e-račun za državu (u daljnjem

Више

QFD METODA – PRIMER

QFD METODA – PRIMER QFD METODA - PRIMER PROBLEM: U kompaniji X koja se bavi izradom kompjuterskih softvera uočen je pad prodaje konkretnog softvera - Softver za vođenje knjigovodstva. Kompanija X je raspolagala sa jednom

Више

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Sadržaj Opis mobilne aplikacije Digitalni Kiosk... 3 Pokretanje aplikacije... 3 Registracija/Kreiranje novog korisničkog naloga... 3 Dodavanje platne

Више

FAQ mCard

FAQ mCard mcard Sve što je potrebno da znate na jednom mestu Preduslovi za korišćenje mcard usluge 1. Šta je mcard usluga Societe Generale Banke? mcard usluga predstavlja digitalnu platnu karticu koja je namenjena

Више

СТАРТ - СТОП АПЛИКАЦИЈА - КОРИСНИЧКО УПУТСТВО

СТАРТ - СТОП АПЛИКАЦИЈА - КОРИСНИЧКО УПУТСТВО СТАРТ - СТОП АПЛИКАЦИЈА - КОРИСНИЧКО УПУТСТВО - 03.05.2019 Приступ SMARTPHONE апликацији (Android/iOS) и СТАРТ-СТОП WEB порталу подразумева закључење претплатничког уговора за коришћење интернет апликације

Више

РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: Факс: МБ: ПИБ: МК

РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: Факс: МБ: ПИБ: МК РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: +389 2 3109191 Факс: +389 2 3220152 МБ: 6159559 ПИБ: МК4030006611118 www.реактив.цом.мк РЕАКТИВ КОНСАЛТИНГ ДОО Деспота Стефана 42/3/5, 11000

Више

Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluge Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluga sigurnijeg plaćanja na internetu

Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluge Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluga sigurnijeg plaćanja na internetu Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluge Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluga sigurnijeg plaćanja na internetu Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluge

Више

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc Uputa za pripremu računala za rad s Fininim potpisnim modulom Zagreb, lipanj 2019. Sadržaj: 1. UVOD... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 3 3. TEHNIČKI PREDUVJETI KORIŠTENJA... 3 4. PODEŠAVANJE INTERNET PREGLEDNIKA

Више

Microsoft Word - Plan raspodjele radio-frekvencija iz opsega MHz_predlog.docx

Microsoft Word - Plan raspodjele radio-frekvencija iz opsega MHz_predlog.docx CRNA GORA AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE I POŠTANSKU DJELATNOST Na osnovu člana 8, 9 i 19, a u vezi člana 64 Zakona o elektronskim komunikacijama (''Sl. list Crne Gore'', br. 50/08, 53/09-14 čl.

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 На основу члана 192. став

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

Postavka 2: Osnovni graf algoritmi 1 DISTRIBUIRANI ALGORITMI I SISTEMI Iz kursa CSCE 668 Proleće 2014 Autor izvorne prezentacije: Prof. Jennifer Welch

Postavka 2: Osnovni graf algoritmi 1 DISTRIBUIRANI ALGORITMI I SISTEMI Iz kursa CSCE 668 Proleće 2014 Autor izvorne prezentacije: Prof. Jennifer Welch Postavka 2: Osnovni graf algoritmi 1 DISTRIBUIRANI ALGORITMI I SISTEMI Iz kursa CSCE 668 Proleće 2014 Autor izvorne prezentacije: Prof. Jennifer Welch A1 Slanje svima preko fiksiranog razapinjućeg stabla

Више

OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC

OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC-2019-6-381 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA USLUGE OPENDNS FAMILY SHIELD... 5 2.1 KONFIGURACIJA NA OPERACIJSKOM SUSTAVU WINDOWS 10... 5 2.2 KONFIGURACIJA NA KUĆNOM/UREDSKOM

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU Sadržaj 1 UVOD... 3 2 WIRED EQUIVALENT PRIVACY (WEP)... 4 3 WI-FI PROTECTED ACCESS (WPA/WPA2)... 5 3.1 PRVA FAZA, DOGOVOR OKO SIGURNOSNIH METODA... 6 3.2 DRUGA FAZA, 802.1X AUTENTIKACIJA... 7 3.3 TREĆA

Више

broj034.pdf

broj034.pdf Na osnovu člana 39. stav 1. i člana 32. stav 3, a u vezi sa članom 31. i članom 37. stav 1. tačke a) i c) Zakona o komunikacijama ("Službeni glasnik BiH", broj 31/03, 75/06, 32/10 i 98/12) i Pravilom 49/2009

Више

BUS d'.;,.. INTELIGENTAN MARKETING SISTEM ZA PRIKAZ REKLAMA NA TELEFONU ILI TABLETU PUTNIKA

BUS d'.;,.. INTELIGENTAN MARKETING SISTEM ZA PRIKAZ REKLAMA NA TELEFONU ILI TABLETU PUTNIKA BUS d'.;,.. INTELIGENTAN MARKETING SISTEM ZA PRIKAZ REKLAMA NA TELEFONU ILI TABLETU PUTNIKA BUS WiFi SISTEM START HOTSPOT transformiše Wi-Fi autobusa u inteligentan sistem za marketing koji omogućava prikaz

Више

Microsoft PowerPoint - 1. Zend_1 - Instalacija frameworka

Microsoft PowerPoint - 1. Zend_1 - Instalacija frameworka Instalacija Zend framework-a Preuzimanje framework-a Sa zvaničnog sajta Zend-a, preuzeti jednu od verzija framework-a (sada koristiti verziju 1.12.0 ) http://framework.zend.com/downloads/latest Raspakivanje

Више

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software   For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS) je kompleksan programski sistem koji kontroliše i upravlja uređajima i računarskim komponentama i obavljanje osnovne sistemske radnje. Operativni

Више

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka Пројекат из предмета Интернет програмирање за августовски и септембарски испитни рок школске 2018/19. године Коришћењем PHP технологије, технологије AJAX и MySQL базе података, реализовати следећу веб

Више

Посебни услови коришћења postpaid тарифног модела MOJ MIX

Посебни услови коришћења postpaid тарифног модела MOJ MIX Posebne uslove korišćenja postpaid tarifnih modela Pretplata:XS, Pretplata:S+, Pretplata:S Net+, Pretplata:M+, Pretplata:L+ i Pretplata:XXL+ 1) Posebnim uslovima korišćenje postpaid tarifnih modela Pretplata:XS,

Више

COMARC/A Format

COMARC/A Format COMARC/A 856 856 ELEKTRONSKA LOKACIJA I PRISTUP Polje možemo da koristimo u normativnim zapisima za obezbeđivanje dodatnih (elektronskih) informacija o entitetu za koji je zapis kreiran. Polje sadrži podatke

Више