DIGITALNA OBRADA SLIKE

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "DIGITALNA OBRADA SLIKE"

Транскрипт

1 PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE -

2 Organizacija kursa Predavanja: sreda 10-12, sala 1 Lola neparnim nedeljama Lab: sreda 10-12, sala 70 parnim nedeljama 4 lab vežbe Sajt: tnt.etf.rs/~oe4pir Završni lab: Radi se samostalno na računaru ukupno 70% ocene. Završni test: Radi se pismeno na kraju semestra. Ukupno 30% ocene.

3 Računarska mreža Računarska mreža predstavlja skup nezavisnih računara povezanih jedinstvenom komunikacionom tehnologijom. Za dva računara se kaže da su povezana ako mogu međusobno razmenjivati podatke. Najčešći medijumi za povezivanje računara: - Bakarna žica - Optičko vlakno - Mikrotalasi - Komunikacioni sateliti

4 Modeli mreža klijentsko-serverski model Jasno podeljene uloge u komunikaciji. Sve informacije se nalaze na serverima koji mogu da pružaju različite tipove servisa klijentskim računarima. Serveri su obično moćni računari koji garantuju odgovarajući kvalitet servisa i konstantnu dostupnost velikom broju klijentskih konekcija. Komunikacija se odvija po sistemu zahteva i odgovora, pri čemu klijenti šalju zahteve serverskom računaru putem mreže i dobijaju odgovarajući odgovor.

5 Modeli mreža sistem ravnopravnih računara (peer-to-peer) Korisnici predsatvljaju labavu mrežu međusobno direktno povezanih računara kojom se omogućava direktna komunikacija i razmena podataka između različitih članova grupe. U ovom modelu nema fiksne podele na klijente i servere. Najčešće se koristi za razmenu fajlova među privatnim korisnicima.

6 Povezivanje različitih sistema na Internet Sistem razmene informacija na Internetu se može posmatrati kao prosleđivanje pisama i pošiljki u klasičnom poštanskom sistemu. Naime svaki učesnik u komunikaciji (end system) poseduje jedinstvenu mrežnu adresu. Na osnovu adrese odredišta sadržane u poruci, uređaji za prosleđivanje poruka (switch) i ruteri (router) šalju poruku na odgovarajuću lokaciju. Sistem usmeravanja je organizovan hijerarhijski. Globalni distributeru internet usluga (ISP) prosleđuju poruku odgovarajućim nacionalnim i lokalnim distributerima koji poruku šalju na odgovarajuće kompanijske ili kućne računarske mreže.

7 Slojevita arhitektura mrežnog softvera Svaki uređaj povezan na mrežu poseduje odgovarajući mrežni adapter. Mrežni adapter može biti namenjen za žičano ili bežično povezivanje uređaja na mrežu. Svaki mrežni adapter (može ih biti više u jednom uređaju) poseduje jedinstvenu adresu. Ova adresa se naziva MAC (Media Access Control). MAC adresa predstavlja 48-bitni broj i obično se predsavlja u vidu 12 heksadekadnih brojeva.

8 Slojevita arhitektura mrežnog softvera TCP/IP Sloj aplikacija sadrži protokole višeg nivoa koji pružaju određene servise poput prenosa podataka (FTP), elektronske pošte (SMTP), pregledanje internet stranica (HTTP) i sl Transportni sloj preuzima pakete iz sloja aplikacija, deli ih na manje celine i prosleđuje mrežnom sloju. Osnovna uloga transportnog sloja je da obezbedi da svi delovi poruke ispravno stignu na odredište. Mrežni sloj je zadužen za rutiranje paketa od izvorišta do odredišta kroz različite mreže koje se nalaze na tom putu. Paketi se rutiraju na osnovu pripadnosti odgovarajućoj mreži odredišnog uređaja koja je sadržana u IP adresi. Sloj veze definiše način kako se paketi prosleđuju kroz fizičke interfejse. Na ovom sloju se vodi računa o sinhronizaciji, detekciji grešaka i sl. U sloju veze paketi se rutiraju na osnovu fizičke (MAC) adrese uređaja.

9 Eternet protokol Eternet (Ethernet) predstavlja osnovni protokol koji se koristi za povezivanje računara u lokalne mreže (LAN Local Area Network). Ovaj protokol pripada sloju veze. Kako više različitih uređaja može istovremeno pristupiti komunikacionom medijumu cilj je bio da se kreira protokol koji sprečava kolizije. Rešenje: Svaki uređaj u mreži osluškuje liniju veze i tek ako je slobodna započinje emitovanje. Ukoliko se detektuje kolizija, čeka se određeno (slučajno) vreme pre započinjanja nove komunikacije. U slučaju novih kolizija vreme čekanja se eksponencijalno povećava. Eternet je CSMA/CD protokol (Carrier Sense Multiple Access with Colision Detection)

10 Fizička (MAC) adresa mrežnog uređaja Svaki uređaj povezan na mrežu poseduje odgovarajući mrežni adapter. Mrežni adapter može biti namenjen za žičano ili bežično povezivanje uređaja na mrežu. Svaki mrežni adapter (može ih biti više u jednom uređaju) poseduje jedinstvenu adresu. Ova adresa se naziva MAC (Media Access Control). Rezultat izvršavanja komande: ipconfig /all MAC adresa predstavlja 48-bitni broj i obično se predsavlja u vidu 12 heksadekadnih brojeva.

11 Eternet paket Informacije se razmenjuju preko struktuiranih paketa podataka. Svaki paket sadrži zaglavlje koje služi za detekciju početka paketa i sinhornizaciju, odredišnu i izvorišnu MAC adresu, tip podataka, podatke koje je potrebno preneti kao i zaštitne bite kojim se omogućava detekcija grešaka u primljenom paketu.

12 Povezivanje računara pomoću switch-a Switch predstavlja uređaj sa više mrežnih priključaka na koje se mogu povezati različiti uređaji. Switch pamti fizičku adresu svakog od uređaja povezanog na odgovarjući mrežni priključak. Za svaki pristigli paket switch očitava fizičku adresu odredišnog mrežnog uređaja i na osnovu toga određuje na koji priključak da ga prosledi.

13 Mrežna (IP Internet Protocol) adresa uređaja MAC adresa predstavlja jedinstvenu fizičku adresu mrežnog priključka i koristi se prilikom prosleđivanja paketa u lokalnoj mreži pomoću switch-a. Problem je što se na osnovu MAC adrese ne može odrediti lokacija računara, kao na primer kojoj mreži pripada u kom gradu, državi se nalazi i sl. Ovo stvara veliki problem za prosleđivanje poruka između različith mreža. Zbog toga je razvijen IP protokol koji se nalazi u mrežnom sloju i omogućava rutiranje paketa između različitih mreža na Internetu.

14 Slojevita struktura paketa

15 Struktura zaglavlja IP paketa

16 Struktura zaglavlja TCP paketa TCP (Transmission Control Protocol) predstavlja jedan od 2 osnovna protokola transportnog sloja. TCP protokol se bazira na point-to-point komunikaciji. Ne početku se prvo uspostavlja komunikacioni kanal između učesnika i tek nakon toga dolazi do razmene podataka po principu zahteva i odgovora. TCP omogućava sigurnu razmenu podataka između dva računara sa potvrdom prijema. Ukoliko neki paket nije stigao na odredište ili nije stigao odgovarajući signal potvrde vrši se ponovno slanje paketa.

17 Struktura zaglavlja UDP paketa Iako je osiguravanje ispravnog prenosa svih podataka osnovni zahtev u većini aplikacija, nekada ovaj mehanizam može naneti više štete nego koristi. Naime u uslovima loše konekcije broj izgubljenih paketa naglo raste. Ovo dovodi do česte retransmisije čime se znatno povećava kašnjenje u sistemu. U aplikacijama gde je važno da kašnjenje signala od predaje do prijema bude što manje po cenu gubitka neke količine podataka TCP protokol nije najbolje rešenje. Primer takvih aplikacija je prenos glasa i videa tokom telefonskih razgovora ili konferencija. UDP (User Datagram Protocol) omogućava efikasno slanje toka podataka (stream-a) čime se maksimizuje protok i minimizuje kašnjenje u sistemu. U slučaju gubitka paketa nema naknadnog slanja.

18 Format IP adrese IP adresiranje pruža mogućnost globalnog adresiranja uvođenjem jedinstvene adrese koja identifikuje ne samo pojedinačni računar već i njegov položaj unutar globalne i lokalne mreže. IP adresa predstavlja 32 bitni podatak. Prilikom zapisa deli se u 4 dela od po 8 bita i zapisuje kao 4 dekadna broja koji su razdvojeni tačkama. Na primer IP adresa 0x80D00297 se zapisuje kao

19 Format IP adrese IP adrese su organizovane hijerarhijski. Prvih L od ukupno 32 bita adrese predstavlja adresu mreže dok ostali biti predstavljaju adresu uređaja unutar mreže. Dakle adrese svih uređaja unutar jedne mreže pripadaju kontinualnom bloku adresa.

20 Format IP adrese Adresa mreže se obično predstavlja preko najniže IP adrese unutar mreže (svi biti koji odgovaraju broju uređaja su 0) i broja koji označava broj bita mrežnog dela adrese. Primer: /24 prvih 24 bita predstavlja adresu mreže Moguće adrese računara na mreži: , itd... Ali adresa već pripada drugoj mreži!

21 Format IP adrese U prethodnom primeru 24 bita se koristi za adresu mreže dok je 8 bita ostalo za adrese računara unutar mreže. Dakle moguće je adresirati ukupno 256 uređaja u ovoj mreži? Na baš. Najniža IP adresa ( ) se ne koristi za adresiranje uređaja već je rezervisana za adresu mreže, dok najviša IP adresa ( ) iz bloka označava broadcast adresu odnosno poruka poslata na ovu adresu se šalje svim uređajima unutar mreže. Dakle, zbog rezervisanih adresa, na mrežu iz primera moguće je povezati ukupno 254 različita uređaja.

22 Format IP adrese Deo IP adrese koji odgovara mreži se često predstavlja i preko mrežne maske. Mrežna maska takođe ima 32 bita i sadrži jedinice na onim mestima koje odgovaraju adresi mreže. Za mrežu iz primera /24 mrežna maska na prva 24 bita ima 1 a ostalo su 0 tako da je mrežna maska predstavljena sa Kada je dostupna mrežna maska, adresa mreže se dobija primenom AND operacije između IP adrese uređaja i mrežne maske.

23 Podmreže ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) je neprofitna organizacija zadužena za alokaciju IP adresnog prostora, koja vodi registar o izdatim adresnim opsezima. Kako bi se što efikasnije iskoristio dostpuni opseg IP adresa, mreže se unutar velikih organizacija često dele na podmreže. Podmreža podrazumeva da se deo adrese rezervisan za uređaje unutar mreže dalje opet deli na mrežni deo i deo za uređaje, čime se više uređaja grupiše u jedinstvene celine.

24 Podmreže - primer Primer: Mreža /16 koja je dodeljena jednom fakultetu može se podeiliti na 3 podmreže koje odgovaraju različitim katedrama: Ovakva organizacija mnogo olakšava projektovanje i održavanje mreže kao i rutiranje paketa na odgovarajuće adrese.

25 Podmreže - primer Koliko računara je moguće povezati na svaku od prikazanih podmreža?

26 Distribuiranje paketa unutar mreže Unutar jedne mreže paketi se prosleđuju korišćenjem switch-eva na osnovu fizičkih MAC adresa. Međutim prilikom priključivanja na mrežu pošiljalac zna samo IP adresu odredišnog računara ali nema informaciju o MAC adresi. Protokol koji obezbeđuje određivanje MAC adrese na osnovu IP adrese naziva se ARP (Address Resolution Protocol).

27 Struktura ARP paketa

28 ARP (Address Resolution Protocol) Prilikom uspostavljanja prvog kontakta između dva računara na lokalnoj mreži potrebno je odrediti MAC adresu odredišnog računara kako bi poruka bila ispravno prosleđena. Zbog toga je prvi paket koji se šalje zapravo ARP paket kod kog je odredišna MAC adresa FFFF.FFFF.FFFF. Na ovaj način se ARP paket šalje svim uređajima unutar lokalne mreže.

29 ARP (Address Resolution Protocol) Svaki ARP paket se sastoji od izvorišne i odredišne MAC i IP adrese pri čemu je u odlaznom ARP paketu fizička adresa odredišta pošto u tom trenutku nije poznata. Svaki uređaj na mreži prima ARP paket i proverava da li se njegova IP adresa poklapa sa adresom odredišta. Ukoliko nema poklapanja paket se odbacuje. Ukoliko ima poklapanja, šalje se ARP paket sa odgovorom pri čemu su sada poznate MAC adrese svih učesnika u komunikaciji.

30 Distribuiranje paketa van lokalne mreže Za distribuiranje paketa van lokalne mreže zaduženi su uređaji koji se nazivaju ruteri. Potrebno je da svaki uređaj unutar lokalne mreže koji ima mogućnost komunikacije sa uređajima u drugim mrežama definiše adresu podrazmevanog izlaza (default gateway). Podrazumevani izlaz obično predstavlja ruter koji je povezan sa ostalim mrežama. Sve poruke čije odredišne adrese ne pripadaju lokalnoj mreži automatski se prosleđuju podrazumevanom izlazu koji ih prosleđuje dalje.

31 Distribuiranje paketa između mreža - ruteri Ruter je uređaj koji obezbeđuje prosleđivanje paketa između različitih mreža. Ruter radi na mrežnom sloju i pakete prosleđuje na osnovu IP adresa. Obratiti pažnju da je ovo znatno različito od switch-a koji pakete prosleđuje na osnovu fizičke MAC adrese uređaja na mreži. Prosleđivanje paketa se obavlja na osnovu tabele rutiranja koja sadrži informacije o tome na koji port treba da se prosledi odgovarajuća poruka na osnovu IP adrese odredišnog uređaja.

32 Distribuiranje paketa između mreža - ruteri Prosleđivanje paketa se obavlja na osnovu tabele rutiranja. Svaki zapis ove tabele se sastoji iz pravila koje predstavlja adresa mreže i mrežna maska. Uz svako pravilo navedena je i adrese priključka na koji je potrebno proslediti poruku ukoliko odredišna adresa pripada odgovarajućoj mreži definisanoj pravilom iz tabele. Rutiranje se obavlja po sistemu skok-po-skok. To znači da ruter ne zna celu putanju kuda paket treba da putuje već samo na koju sledeću lokaciju (skok) treba da ga prosledi.

33 Distribuiranje paketa između mreža - ruteri Prilikom odlučivanja kuda proslediti pristigli paket najpre se evaluiraju pravila iz tabele rutiranja koja imaju najviše jedinica u mrežnoj masci. Paket se prosleđuje na osnovu prvog pravila kod kog dođe do poklapanja. Razlog za ovo je taj što pravila sa preciznije definisanim mrežnim maskama (više jedinica), preciznije određuju odredišnu mrežu pa samim tim i definišu bolju putanju za tu mrežu. Analogija sa poštom: Recimo da je pismo adresirano na ul Pere Perića 1b, Niš, Srbija. Ukoliko postoje 2 aviona jedan u koji se pakuju svi paketi za Srbiju i drugi u koji se pakuju samo paketi za Niš u koji avion biste stavili prethodno pismo?

34 Distribuiranje paketa između mreža - ruteri Ukoliko se u tabelu rutiranja unese pravilo sa adresom mreže i mrežnom maskom onda se za ovo pravilo kaže da predstavlja podrazumevanu putanju. Svaka poruka koja nije ispunila nijedno specifičnije pravilo iz tabele rutiranja sigurno ispunjava podrazumevano pravilo i biće prosleđena tom putanjom.

35 Primer povezivanje dve lokalne mreže

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Интернет Интернет је најпознатија и највећа светска мрежа која повезује рачунаре и рачунарске мреже у једну мрежу, у циљу сарадње и преноса информација употребом заједничких стандарда. INTERnational

Више

Microsoft PowerPoint - 06 Uvod u racunarske mreze.ppt

Microsoft PowerPoint - 06 Uvod u racunarske mreze.ppt Uvod u računarske mreže v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici - 2008 Uvod u računarske mreže Terminologija Primjer povezivanja dva računara Pojam protokola OSI referentni model Protokoli

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation УВОД Дa би рaчунaри нa мрежи могли међусобно да кoмуницирaју и рaзмeњују пoдaткe, пoтрeбнo je: дa сe увeду ПРOТOКOЛИ (утврђeна прaвилa и процедуре за комуникацију) да постоје АДРEСE кoje су jeдинствeнe

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Transportni sloj Transportni sloj je zadužen da omogući prenos podataka između dva korisnička procesa koji se nalaze na udaljenim računarima. Zbog toga

Више

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Сваки рачунар на интернету има своју адресу која је јединствена у свету. Ове адресе се називају IP адресе јер их користи IP протокол (интернет ниво) из фамилије TCP/IP. IP адресе представљају

Више

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI I RA^UNARSKE

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI  I RA^UNARSKE ZNAČAJ RAČUNARSKIH KOMUNIKACIJA U BANKARSKOM POSLOVANJU RAČUNARSKE MREŽE Računarske mreže su nastale kombinacijom računara i telekomunikacija dve tehnologije sa veoma različitom tradicijom i istorijom.

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Elektronska pošta Sistem elektronske pošte postoji od samih početaka Interneta i do danas predstavlja jedan od najvažnijih i najkorišćenijih mrežnih

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation TRANSPORTNI SLOJ Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović ENKAPSULACIJA DATA SEGMENT S.P / D.P. / S.N. / Ack # / DATA IPv / HLEN / Flag / S. IP / D. IP / PACKET DATA (SEGMENT) Frame

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Fakultet za kompjuterske nauke, Univerzitet Megatrend Uvod u računarske sisteme Odabrana poglavlja iz računarskih mreža Nemanja Maček 1 Sadržaj Uvodne napomene ISO OSI referentni model TCP/IP skup protokola

Више

XHTML 2.0 and HTML 5

XHTML 2.0 and HTML 5 Uvod -o nama, o predmetu, o Internetu O nama Ljiljana Šerić - predavanja Soba: A401 Email: ljiljana@fesb.hr Marin Bugarić, Andrija Sommer - vježbe Email: marin.bugaric@fesb.hr, A420 andrija.sommer@fesb.hr

Више

Microsoft Word - 13-Mreze.doc

Microsoft Word - 13-Mreze.doc MREŽE RAČUNALA Mreža (engl. network) skup (sustav) povezanih računala i njihovih perifernih uređaja koji omogućava brzu razmjenu podataka među njima neovisno o njihovoj udaljenosti te zajedničku upotrebu

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Karakteristike računarskih mreža Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović Informacije o predmetu Студијски програм: МКТ Статус предмета: Obavezni Семестар: I Број часова: 3 + 2 + 0

Више

Računalne mreže Osnove informatike s primjenom računala

Računalne mreže Osnove informatike s primjenom računala Računalne mreže Računalne mreže Računalnu mrežu čine komunikacijskim kanalima povezani mrežni uređaji i računala kako bi dijelili informacije i resurse Svaku računalnu mrežu sačinjavaju osnovni elementi:

Више

Microsoft Word - SYLLABUS - Osnove prenosa podataka

Microsoft Word - SYLLABUS - Osnove prenosa podataka Univerzitet UKSHIN HOTI PRIZREN Fakultet kompjuterskih nauka Nastava na bosanskom jeziku NASTAVNI PLAN - PROGRAM SYLLABUS Akademska Nivo studija Bachelor Departament god. PREDMET Osnovi prenosa podataka

Више

Rad u mrežnom okruženju Osnove informatike s primjenom računala

Rad u mrežnom okruženju Osnove informatike s primjenom računala Rad u mrežnom okruženju DHCP 1/2 DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) je mrežni protokol koji omogućava automatiziranu dodjelu IP adresa računalu prema parametrima kao što su: mrežna maska koja će

Више

Microsoft PowerPoint - 2. PREDAVANJE - Umrežavanje i mrežno usmjeravanje

Microsoft PowerPoint - 2. PREDAVANJE - Umrežavanje i mrežno usmjeravanje Sveučilište u Zagrebu FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI Zavod za informacijsko-komunikacijski promet Katedra za tehniku informacijsko informacijsko-komunikacijskog komunikacijske sustave i mreže prometa Kolegij:

Више

Microsoft Word - DNS_DHCP.doc

Microsoft Word - DNS_DHCP.doc DNS Domain Name System DNS sadrži kopije tekstualnih adresa i njihove 32-bitne prezentacije Svaki sajt izvršava protokol koji pristupa distributivnoj bazi podataka poznatoj kao Domain Name System Bez DNS-a,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 8 Protokoli za povezivanje S A D R Ž A J 8.1 Povezivanje klijenta i servera 8.2 OSI i TCP/IP referentni model 8.3 Protokoli iz TCP/IP skupa 8.4 IPv4 protokol 8.5 IPv6 protokol 8.6 TCP protokol 8.7 UDP

Више

Microsoft Word - IWT0906R.doc

Microsoft Word - IWT0906R.doc Elektronski fakultet Katedra za elektroniku Predmet: Internet i Web tehnologije Smer: Multimedijalne tehnologije 30.09.2006. TEST PITANJA i ZADACI 1. (5 poena) Komunikacioni protokol je skup pravila koja

Више

Računarske mreže Čas 2 Ivana Tanasijević Matematički fakultet, Beograd 1

Računarske mreže Čas 2 Ivana Tanasijević   Matematički fakultet, Beograd 1 Računarske mreže Čas 2 Ivana Tanasijević e-mail: ivana@matf.bg.ac.rs Matematički fakultet, Beograd 1 Utvrđivanje gradiva sa prethodnog časa: popunjavanje adresne strukture, kreiranje soketa, privezivanje

Више

COMARC/A Format

COMARC/A Format COMARC/A 856 856 ELEKTRONSKA LOKACIJA I PRISTUP Polje možemo da koristimo u normativnim zapisima za obezbeđivanje dodatnih (elektronskih) informacija o entitetu za koji je zapis kreiran. Polje sadrži podatke

Више

RACUNARSKE MREZE

RACUNARSKE MREZE RAČUNARSKE MREŽE -uvod- Šta je računarska mreza? 2 Grupa računara koja je povezana na način da ljudi mogu da dele podatke i opremu. Računari mogu biti povezani u istoj prostoriji, u istoj zgradi, u gradu

Више

JMBAG Ime i Prezime Mreže računala Završni ispit 16. veljače Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter.

JMBAG Ime i Prezime Mreže računala Završni ispit 16. veljače Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter. Mreže računala Završni ispit Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter. Predajete samo papire koje ste dobili. Rezultati, uvid u ispit i upis ocjena:... Zadatak

Више

Uvod u Python

Uvod u Python Uvod u mrežno programiranje Slavica Tomović (slavicat@ucg.ac.me) Elektrotehnički fakultet, Podgorica Univerzitet Crne Gore 2 Programiranje soketa cilj: naučiti kako se razvijaju klijent/server aplikacije

Више

Microsoft PowerPoint - 14 ISP.ppt

Microsoft PowerPoint - 14 ISP.ppt ISP v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici - 2009 ISP ISP Dial-up ISDN DSL Wireless Kablovski Internet Veliki korisnici Proxy 1 ISP Internet Service Provider Firma koja pruža usluge

Више

sv-lncs

sv-lncs Стручни рад UDK:621.3.015.53:004.771:004.455.2 BIBLID:0350-8528(2018),28.p.59-66 doi:10.5937/zeint28-19605 Израда централизоване серверске маске за мрежну комуникацију и контролу уређаја за мониторинг

Више

Microsoft PowerPoint - vezbe 4. Merenja u telekomunikacionim mrežama

Microsoft PowerPoint - vezbe 4. Merenja u telekomunikacionim mrežama Merenja u telekomunikacionim mrežama Merenja telefonskog saobraćaja Primer 1 - TCBH Na osnovu najviših vrednosti intenziteta saobraćaja datih za 20 mernih dana (tabela), pomoću metode TCBH, pronaći čas

Више

mtcna_outline_( )_sr

mtcna_outline_( )_sr Univerzitet Singidunum, odeljenje u Niš Poslednja promena Febuar 25, 2019 Poslednja izmena sadržaja Januar 22, 2016 Certified Network Associate (MTCNA) PREGLED MTCNA KURSA Trajanje: Ishod: 5 nedelja Na

Више

All material copyright J.F Kurose and K.W. Ross, All Rights Reserved Računarske mreže (napredni kurs) SPR Prof.dr Igor Radusinović

All material copyright J.F Kurose and K.W. Ross, All Rights Reserved Računarske mreže (napredni kurs) SPR Prof.dr Igor Radusinović All material copyright 1996-2017 J.F Kurose and K.W. Ross, All Rights Reserved Računarske mreže (napredni kurs) SPR Prof.dr Igor Radusinović igorr@ac.me mr Slavica Tomović slavicat@ac.me O čemu se radi?

Више

Microsoft PowerPoint - 01 Uvod u operativne sisteme.ppt

Microsoft PowerPoint - 01 Uvod u operativne sisteme.ppt Uvod u operativne sisteme v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici 2009 Operativni sistemi i mreže: način realizacije vježbi Tokom semestra 3 periodična testa (Operativni sistemi, Mrežni

Више

Microsoft Word - IP_Tables_programski_alat.doc

Microsoft Word - IP_Tables_programski_alat.doc 1. IP Tables alat (pregled naredbi) 1.1. Osnovne IP Tables naredbe za filtriranje paketa U ovom poglavlju opisane su osnovne IP Tables naredbe korištene za filtriranje paketa. S programskim paketom IP

Више

Microsoft PowerPoint - podatkovni promet za objavu.pptx

Microsoft PowerPoint - podatkovni promet za objavu.pptx 1 2 3 Što je složaj protokola (protocol suite)? Pojedini protokol se odnosi samo na jedno pitanje koje omogućava komunikaciju. Kada se kombinira više protokola, grupa protokola koja je rezultat takve kombinacije

Више

Broj: Datum, STUDIJA Plan migracije na protokol IPv6 u Crnoj Gori Podgorica, januar godine

Broj: Datum, STUDIJA Plan migracije na protokol IPv6 u Crnoj Gori Podgorica, januar godine Broj: Datum, STUDIJA Plan migracije na protokol IPv6 u Crnoj Gori Podgorica, januar 2019. godine INSTITUT ZA RAZVOJ I ISTRAŽIVANJA U OBLASTI ZAŠTITE NA RADU STUDIJA PLAN MIGRACIJE NA PROTOKOL IPv6 U CRNOJ

Више

Microsoft Word - pravila RTGS-precišcen tekst2007 (2).doc

Microsoft Word - pravila RTGS-precišcen tekst2007 (2).doc Г.бр. 1515 од 18. маја 2004.год., Г.бр. 1968 од 23. јуна 2004. год., Г.бр. 1213 од 11.априла 2005.год., Г.бр. 6259 од 30.априла 2007. год., Г.бр. 13117 од 18. децембра 2007. год. На основу тачке 5. став

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation MREŽNI SLOJ Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović Informacije o predmetu Студијски програм: МКТ Статус предмета: Obavezni Семестар: I Број часова: 3 + 2 + 0 Број ЕСПБ: 6 ENKAPSULACIJA

Више

Препоруке безбедности мрежних сервиса Copyright 2015 АМРЕС

Препоруке безбедности мрежних сервиса Copyright 2015 АМРЕС Copyright 2015 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене 1.0 2009. год Душан Пајин (РЦУБ), Ратко Бучић (ЈУНИС), Владимир Илић (АРМУНС) Прва верзија документа у оквиру

Више

Microsoft Word - ZADACI H&S 1-4.doc

Microsoft Word - ZADACI H&S 1-4.doc H&S - Novi Sad 2005. Opšti sadržaj ZADATAK ZA TAKMIČARE Ove godine nivoi u vodenim sistemima su kritični. Potrebno je napraviti elektronski sistem za kontrolisanje nivoa u jednom sistemu sa vodom. Postoje

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

(Microsoft PowerPoint - Uvod u ra\350unarstvo i informacione tehnologije)

(Microsoft PowerPoint - Uvod u ra\350unarstvo i informacione tehnologije) Uvod u računarstvo i informacione tehnologije dr. sc. Zlatan Begić mr. Jasenko Topić MOBILNOST Mobilnost iz mrežne perspektive nema mobilnosti velika mobilnost korisnik se kreće samo unutar iste bežične

Више

Seminarski rad predmet: INŽENJERSKA INFORMATIKA tema: INTERNET

Seminarski rad   predmet: INŽENJERSKA INFORMATIKA    tema: INTERNET INŽENJERSKA INFORMATIKA INTERNET Profesor: dr Anica Milošević Internet nastanak i razvoj Internet je globalna, svetska, računarska mreža koja okuplja stotine miliona korisnika širom sveta koji međusobno

Више

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc Analiza Stumbler/55808 trojanskog konja CCERT-PUBDOC-2003-07-31 Sigurnosni problemi u računalnim programima i operativnim sustavima područje je na kojem CARNet CERT kontinuirano radi. Rezultat toga rada

Више

Internet

Internet Internet Internet je globalna računarska mreža. Pre svega, pojam internet znači mreža unutar mreže, ili internakonekcija između više računara. Strukturno postoje male mreže koje se međusobno vezuju, i

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VMware Horizon 7 What s New Bojan Andrejić i Stefan Đoković COMING Computer Engineering Uvod u VMware Horizon 7 Obezbeđuje unapređeno i bezbedno upravljanje i isporučivanje Windows ili Linux desktopova,

Више

Slide 1

Slide 1 Mjerenja kvaliteta servisa mobilnih mreža u Crnoj Gori Ivan Vujović menadžer za kontrolu i monitoring RF spektra 1 Radio-frekvencijskim spektrom, kao ograničenim prirodnim resursom države Crne Gore, upravlja

Више

Microsoft Word - LelasMarko_routing in ad hoc networks.doc

Microsoft Word - LelasMarko_routing in ad hoc networks.doc ROUTING U AD-HOC MREŽAMA Seminarski rad iz predmeta Sustavi za praćenje i vođenje procesa Zagreb, svibanj 2006. UVOD:... 2 PODJELA PROTOKOLA USMJERAVANJA:... 3 Link State Routing Protocol:... 3 Distance-vector

Више

Algoritmi i arhitekture DSP I

Algoritmi i arhitekture DSP I Univerzitet u Novom Sadu Fakultet Tehničkih Nauka Katedra za računarsku tehniku i međuračunarske komunikacije Algoritmi i arhitekture DSP I INTERNA ORGANIACIJA DIGITALNOG PROCESORA A OBRADU SIGNALA INTERNA

Више

P11.3 Analiza zivotnog veka, Graf smetnji

P11.3 Analiza zivotnog veka, Graf smetnji Поједностављени поглед на задњи део компајлера Међурепрезентација (Међујезик IR) Избор инструкција Додела ресурса Распоређивање инструкција Инструкције циљне архитектуре 1 Поједностављени поглед на задњи

Више

VNLab

VNLab NetLab 10 Cisco Access liste (ACL) Cilj vežbe Cilj ove vežbe je upoznavanje sa osnovnim konceptima firewall sistema, access listama (ACL) i filtriranjem mrežnih paketa. Filtriranje mrežnog saobraćaja i

Више

Microsoft Word - IZ-AT-UT-OPR-Pojmovnik-v5.0

Microsoft Word - IZ-AT-UT-OPR-Pojmovnik-v5.0 POJMOVNIK o značenju pokazatelja i načinu ispunjavanja periodičkih upitnika o pregledu tržišta elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj Ovim dokumentom određuje se način ispunjavanja periodičkih

Више

Wireless Kontakt: T: F: M: E: Adresa: Cenovnik Wireless Internet paketa Mesečna pretplata Naziv

Wireless Kontakt: T: F: M: E: Adresa: Cenovnik Wireless Internet paketa Mesečna pretplata Naziv Wireless Cenovnik Wireless Internet paketa Naziv paketa Max Brzina (down/up) UO 2 god UO 2 god BEZ UO START 3 Mbps / 1 Mbps 500 din 999 din 1299 din STANDARD 10 Mbps / 2 Mbps 500 din 1299 din 1699 din

Више

Приручник о полагању матурског испита у образовном профилу Електротехничар информационих технологија - оглед ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите

Приручник о полагању матурског испита у образовном профилу Електротехничар информационих технологија - оглед ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите број испред траженог одговора 35. Инернет као глобална мрежа светског система умрежених рачунарских мрежа настао је:. Интернет је настао деведесетих година након

Више

Umrežavanje osnovni pojmovi.

Umrežavanje osnovni pojmovi. UPUTSTVO: UMREŽAVANJE - OSNOVNI POJMOVI U današnje vreme umrežavanje je svakodnevna i raširenapotreba, tak da sve više ljudi, koji nisu računarski potkovani dolaze u situaciju da treba sebi da dolaze u

Више

BDV-EF1100

BDV-EF1100 Blu-ray Disc /DVD sistem za kućno kino BDV-EF1100 BS Počnite ovdje Vodič za brzo pokretanje BDV-EF1100 1 Šta je u pakovanju/postavljanje zvučnika BDV-EF1100 2 3 Povezivanje Vašeg TV-a Povezivanje drugih

Више

UNIVERZITET UKSHIN HOTI PRIZREN FAKULTET RAČUNARSKIH NAUKA PROGRAM: TIT - BOS NASTAVNI PLAN-PROGRAM SYLLABUS Nivo studija Bachelor Program TIT-Bos Aka

UNIVERZITET UKSHIN HOTI PRIZREN FAKULTET RAČUNARSKIH NAUKA PROGRAM: TIT - BOS NASTAVNI PLAN-PROGRAM SYLLABUS Nivo studija Bachelor Program TIT-Bos Aka UNIVERZITET UKSHIN HOTI PRIZREN FAKULTET RAČUNARSKIH NAUKA PROGRAM: TIT - BOS NASTAVNI PLAN-PROGRAM SYLLABUS Nivo studija Bachelor Program TIT-Bos Akademska godina 018/019 PREDMET Godina studija I Status

Више

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software   For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS) je kompleksan programski sistem koji kontroliše i upravlja uređajima i računarskim komponentama i obavljanje osnovne sistemske radnje. Operativni

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS Sadržaj AUTOMATSKO PODEŠAVANJE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM MTS VODIČA... 3 PODEŠAVANJE PUTEM SMS PORUKE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM USSD MENIJA... 3 MANUELNO PODEŠAVANJE

Више

Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika

Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika Modem i lokalna mreža Vodič za korisnika Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Ovde navedene informacije podložne su promeni bez prethodne najave. Garancije za HP-ove proizvode i usluge

Више

ЖИРОКЛИРИНГ И БРУТО ПОРАВНАЊЕ У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ (БПРВ) ОПИС РАДА СИСТЕМА На основу Закона о Централној банци БиХ у којем стоји: Основни задаци Централ

ЖИРОКЛИРИНГ И БРУТО ПОРАВНАЊЕ У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ (БПРВ) ОПИС РАДА СИСТЕМА На основу Закона о Централној банци БиХ у којем стоји: Основни задаци Централ ЖИРОКЛИРИНГ И БРУТО ПОРАВНАЊЕ У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ (БПРВ) ОПИС РАДА СИСТЕМА На основу Закона о Централној банци БиХ у којем стоји: Основни задаци Централне банке који се извршавају под надлежношћу њеног Управног

Више

06 Poverljivost simetricnih algoritama1

06 Poverljivost simetricnih algoritama1 ЗАШТИТА ПОДАТАКА Симетрични алгоритми заштите поверљивост симетричних алгоритама Преглед биће објашњено: коришћење симетричних алгоритама заштите како би се заштитила поверљивост потреба за добрим системом

Више

Microsoft PowerPoint - PRI2014 KORIGOVANO [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - PRI2014 KORIGOVANO [Compatibility Mode] 1. Broj bitova koji se jednovremeno prenosi i obrađuje unutar procesora naziva se: a) radni takt b) procesorski kod c) procesorska reč d) procesorski takt 1. Broj bitova koji se jednovremeno prenosi i

Више

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka Пројекат из предмета Интернет програмирање за августовски и септембарски испитни рок школске 2018/19. године Коришћењем PHP технологије, технологије AJAX и MySQL базе података, реализовати следећу веб

Више

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге Posebne uslove pružanja usluge pristupa Internetu NetBiz tarifni modeli (1) Posebnim uslovima za pružanje usluge pristupa Internetu NetBiz tarifni modeli (u daljem tekstu: Posebni uslovi) uređuju se međusobni

Више

OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC

OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC-2019-6-381 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA USLUGE OPENDNS FAMILY SHIELD... 5 2.1 KONFIGURACIJA NA OPERACIJSKOM SUSTAVU WINDOWS 10... 5 2.2 KONFIGURACIJA NA KUĆNOM/UREDSKOM

Више

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc Analiza Look@LAN programskog paketa CCERT-PUBDOC-2007-09-204 Sigurnosni problemi u računalnim programima i operativnim sustavima područje je na kojem CARNet CERT kontinuirano radi. Rezultat toga rada ovaj

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation SLOJ VEZE (DATA LINK LAYER) Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović Informacije o predmetu Студијски програм: МКТ Статус предмета: Obavezni Семестар: I Број часова: 3 + 2 + 0 Број

Више

12 Stanje

12 Stanje Projektovanje softvera (1) Ime i klasifikacija: (engl. State) objektni uzorak ponašanja Namena: omogućava objektu da pouzdano menja svoje ponašanje kada se menja njegovo unutrašnje stanje izgleda kao da

Више

UNIVERZITET U BEOGRADU MATEMATIČKI FAKULTET Ozren Demonja REALIZACIJA P2P PROTOKOLA ZA DOSTAVU SINHRONIZOVANOG DELJENOG SADRŽA JA master rad Beograd,

UNIVERZITET U BEOGRADU MATEMATIČKI FAKULTET Ozren Demonja REALIZACIJA P2P PROTOKOLA ZA DOSTAVU SINHRONIZOVANOG DELJENOG SADRŽA JA master rad Beograd, UNIVERZITET U BEOGRADU MATEMATIČKI FAKULTET Ozren Demonja REALIZACIJA P2P PROTOKOLA ZA DOSTAVU SINHRONIZOVANOG DELJENOG SADRŽA JA master rad Beograd, 2019. Mentor: dr Aleksandar Kartelj, docent Univerzitet

Више

ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET SARAJEVO UNIVERZITET U SARAJEVU Odsjek za telekomunikacije BSc studij, III godina akademsska godina: 2013/2014. Predmet: Upra

ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET SARAJEVO UNIVERZITET U SARAJEVU Odsjek za telekomunikacije BSc studij, III godina akademsska godina: 2013/2014. Predmet: Upra ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET SARAJEVO UNIVERZITET U SARAJEVU Odsjek za telekomunikacije BSc studij, III godina akademsska godina: 2013/2014. Predmet: Upravljanje računarskim mrežama Primjena Wireshark alata

Више

ZIS

ZIS DIGITALNA FORENZIKA prof. dr Saša Adamović sadamovic@singidunum.ac.rs Forenzička istraga operativnih sistema Operativni sistem Pruža softversku platformu za pokretanje drugih programa. OS je odgovoran

Више

BDV-E6100/E4100/E3100/E2100

BDV-E6100/E4100/E3100/E2100 Blu-ray Disc /DVD sistem za kućno kino BDV-E6100 BDV-E4100 BDV-E3100 BDV-E2100 BS Počnite ovdje Vodič za brzo pokretanje BDV-E6100 BDV-E4100 BDV-E3100 BDV-E2100 1 Šta je u pakovanju/postavljanje zvučnika

Више

Microsoft PowerPoint - SPVP-LAN-zdruzeno-2015.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - SPVP-LAN-zdruzeno-2015.ppt [Compatibility Mode] Sustavi za praćenje i vođenje procesa Branko Jeren i Predrag Pale Fakultet elektrotehnike i računarstva Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija B.Jeren i P.Pale: Sustavi za praćenje i vođenje

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar 2014. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

1. DODATNE USLUGE Pored prethodno navedenih osnovnih usluga, privatni korisnik može odabrati i sledeće dodatne usluge koje su podijeljene po kategorij

1. DODATNE USLUGE Pored prethodno navedenih osnovnih usluga, privatni korisnik može odabrati i sledeće dodatne usluge koje su podijeljene po kategorij 1. DODATNE USLUGE Pored prethodno navedenih osnovnih usluga, privatni korisnik može odabrati i sledeće dodatne usluge koje su podijeljene po kategorijama: Besplatne dodatne usluge Dodatne usluge sa naplatom

Више

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Ivan Vazler Odjel za matematiku Sveučilište u Osijeku 16. listopada 2013. WWW - World Wide Web World Wide Web (WWW) svjetska mreža računala s izvorima

Више

Microsoft Word - WLA-5200AP_QSG_HRV_7modes_1.doc

Microsoft Word - WLA-5200AP_QSG_HRV_7modes_1.doc 802.11a/b/g Multi-function Wireless Access Point Važne informacije Podržava 7 bežinih funkcija : AP, Client, Bridge,WDS Repeater,Universal Repeater, WISP(Client Router),WISP+ Universal Repeater Svim nainima

Више

VNLab

VNLab NetLab 10 Firewall sistemi i Cisco Access liste (ACL) Cilj vežbe Cilj ove vežbe je upoznavanje sa osnovnim konceptima firewall sistema, access listama (ACL) i filtriranjem mrežnih paketa. Filtriranje mrežnog

Више

НАСТАВНИ ПЛАН ОДСЕКА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 2. година 3. семестар Предмет Статус Часови (П + В + Л) Кредити 3.1 Математика 3 O

НАСТАВНИ ПЛАН ОДСЕКА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 2. година 3. семестар Предмет Статус Часови (П + В + Л) Кредити 3.1 Математика 3 O НАСТАВНИ ПЛАН ОДСЕКА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 2. година 3. семестар 3.1 Математика 3 O 3+3+0 6 3.2 Теорија електричних кола O 3+2+0 6 3.3 Основи електронике O 3+2+1 6 3.4 Програмирање

Више

Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР Школска 2018 /2019. Назив предмета: Информатика и рачунарство Разред: 5. Недељни број часова

Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР Школска 2018 /2019. Назив предмета: Информатика и рачунарство Разред: 5. Недељни број часова Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР јединице 1. 1. Увод у информатику и рачунарство 1. 2. Oрганизација података на рачунару 1. 3. Рад са текстуалним документима 1. 4. Форматирање

Више

CRNA GORA AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE I POŠTANSKU DJELATNOST AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE I POŠTANSKU DJELATNOST (u daljem tekstu: Ag

CRNA GORA AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE I POŠTANSKU DJELATNOST AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE I POŠTANSKU DJELATNOST (u daljem tekstu: Ag CRNA GORA AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE I POŠTANSKU DJELATNOST AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE I POŠTANSKU DJELATNOST (u daljem tekstu: Agencija), na osnovu čl. tač. 0 i čl. 06 st., 2, i Zakona

Више

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA Sveučilišni studij Analiza i usporedb

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA Sveučilišni studij Analiza i usporedb SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA Sveučilišni studij Analiza i usporedba performansi bežičnih mesh protokola Diplomski rad

Више

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal Korisničko uputstvo za instalaciju i podešavanje securew2 programa za pristup eduroam servisu Termin supplicant se koristi u IEEE 802.1X standardu. U širem značenju, ovaj termin predstavlja entitet (korisnik

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ORGANIZACIJE I INFORMATIKE V A R A Ž D I N Miroslav Šafarić PROGRAM ZA TESTIRANJE MREŽNIH APLIKACIJA ZAVRŠNI RAD Varažd

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ORGANIZACIJE I INFORMATIKE V A R A Ž D I N Miroslav Šafarić PROGRAM ZA TESTIRANJE MREŽNIH APLIKACIJA ZAVRŠNI RAD Varažd SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ORGANIZACIJE I INFORMATIKE V A R A Ž D I N Miroslav Šafarić PROGRAM ZA TESTIRANJE MREŽNIH APLIKACIJA ZAVRŠNI RAD Varaždin, 2018. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ORGANIZACIJE

Више

Kvantna enkripcija

Kvantna enkripcija 19. studenog 2018. QKD = Quantum Key Distribution Protokoli enkriptirane komunikacije koji koriste tzv. tajni ključ zahtijevaju da on bude poznat isključivo dvjema strankama (pošiljatelju i primatelju

Више

T-DSL-ZISP Basic

T-DSL-ZISP Basic PREDUZEĆE ZA TELEKOMUNIKACIJE TELEKOM SRBIJA akcionarsko društvo, Beograd Standardna ponuda za usluge Preduzeća za telekomunikacije Telekom Srbija akcionarsko društvo, Beograd Beograd, septembar 2019.

Више

MREŽNI SERVISI VTS NIS OSNOVNE STUDIJE SAVREMENE RAČUNARSKE TEHNOLOGIJE V SEMSESTAR

MREŽNI SERVISI VTS NIS OSNOVNE STUDIJE SAVREMENE RAČUNARSKE TEHNOLOGIJE V SEMSESTAR MREŽNI SERVISI VTS NIS OSNOVNE STUDIJE SAVREMENE RAČUNARSKE TEHNOLOGIJE V SEMSESTAR ISPITNE I PREDISPITNE OBAVEZE Studijski program: SRT Status predmeta: Izborni Semestar: V Predispitne obaveze Predavanja

Више

(Microsoft Word - Tromjese\350ni usporedni podatci za tr\236i\232te elektroni\350kih komunikacija RH,Q22018.)

(Microsoft Word - Tromjese\350ni usporedni podatci za tr\236i\232te elektroni\350kih komunikacija RH,Q22018.) Izvještaj se temelji na redovito prikupljanim podacima od svih operatora na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj. U nekim slučajevima HAKOM ne može uvidjeti neispravnost u izvještajima/podacima

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 295 Podgorica, 31. oktobar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreb

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 295 Podgorica, 31. oktobar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreb CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 295 Podgorica, 31. oktobar 2012. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA RAČUNALNA FORENZIKA SEMINAR VoIP enkripcija Ivan Laznibat Zagreb, siječanj, 2017. Sadržaj 1. Uvod... 1 2. VoIP enkripcija... 3 2.1 PKI (eng.

Више

No Slide Title

No Slide Title Planiranje mreže u ruralnim područjima Općenito dizajn lokalnih mreža uključuje : lokacija nove centrale lokacija RSS (remote subscriber units RSU) veličina pretplatničke mreže veličina spojne mreže i

Више

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE Nacionalni savjet za obrazovanje je na 27. sjednici održanoj 17. marta 2014. godine utvrdio izmjene predmetnoga programa INFORMATIKA za I razred gimnazije. Na zahtijev Pedagoško-psihološke

Више

Microsoft PowerPoint - nove tehnologije i internet.ppt

Microsoft PowerPoint - nove tehnologije i internet.ppt DATUM 2002 TEHNOLOGIJE ZA REALIZACIJU NOVIH INTERNET MREŽA KRAJKO Mr Nenad Krajnović Katedra za telekomunikacije Elektrotehnički fakultet u Beogradu e-mail: krajko@etf.bg.ac.yu 1 Šta je Internet? Mreža

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ORGANIZACIJE I INFORMATIKE V A R A Ž D I N Kristijan Perković Mrežna igra Potapanje brodova u programskom jeziku C++ ZA

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ORGANIZACIJE I INFORMATIKE V A R A Ž D I N Kristijan Perković Mrežna igra Potapanje brodova u programskom jeziku C++ ZA SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ORGANIZACIJE I INFORMATIKE V A R A Ž D I N Kristijan Perković Mrežna igra Potapanje brodova u programskom jeziku C++ ZAVRŠNI RAD Varaždin, 2018. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije MVC - Modeli Školska 2017/18. Dr Nenad Kojić, dipl. inž. Luka Lukić, struk. inž. Danijela Nikitin, spec.stuk.inž MVC.htaccess

Више

IEP - Projekat 2018/2019

IEP - Projekat 2018/2019 Elektrotehnički fakultet u Beogradu Katedra za računarsku tehniku i informatiku Predmet: Infrastruktura za elektronsko poslovanje SI3IEP Veb portal za tehničku podršku - projekat - Osnovni cilj projekta

Више

Dijagrami sekvenci

Dijagrami sekvenci Dijagrami sekvenci Izrada dijagrama sekvenci Dijagram sekvenci koristi se za specifikaciju vremenskih zahteva u opisu složenih scenarija opis toka poruka između objekata kojima se realizuje odgovarajuća

Више

ÉRETTSÉGI KÉRDÉSEK TANTÁRGY: SZÁMITÓGÉPES HÁLÓZATOK ÉS KOMMUNIKÁCIÓ VIZSGAIDÖSZAK: JÚNIUS ПИТАЊА ЗА МАТУРСКИ ИСПИТ ПРЕДМЕТ: РАЧУНАРСКЕ МРЕЖЕ И КОМУНИК

ÉRETTSÉGI KÉRDÉSEK TANTÁRGY: SZÁMITÓGÉPES HÁLÓZATOK ÉS KOMMUNIKÁCIÓ VIZSGAIDÖSZAK: JÚNIUS ПИТАЊА ЗА МАТУРСКИ ИСПИТ ПРЕДМЕТ: РАЧУНАРСКЕ МРЕЖЕ И КОМУНИК ÉRETTSÉGI KÉRDÉSEK TANTÁRGY: SZÁMITÓGÉPES HÁLÓZATOK ÉS KOMMUNIKÁCIÓ VIZSGAIDÖSZAK: JÚNIUS ПИТАЊА ЗА МАТУРСКИ ИСПИТ ПРЕДМЕТ: РАЧУНАРСКЕ МРЕЖЕ И КОМУНИКАЦИЈЕ ИСПИТНИ РОК: ЈУНСКИ Összeállította: Fekete Lajos

Више

eUputnica za bolničke ustanove

eUputnica za bolničke ustanove Preporuka konfiguracije lokalnih mreža u bolnicama NETWORK INFORMATION 1/19583-FCPBA 101 24/7 Uen Rev A Sadržaj 1 Uvod... 3 2 Trenutno stanje... 4 3 Rješenje sa postojećim IP adresama... 6 3.1 Preporučena

Више

LAB PRAKTIKUM OR1 _ETR_

LAB PRAKTIKUM OR1 _ETR_ UNIVERZITET CRNE GORE ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET STUDIJSKI PROGRAM: ELEKTRONIKA, TELEKOMUNIKACIJE I RAČUNARI PREDMET: OSNOVE RAČUNARSTVA 1 FOND ČASOVA: 2+1+1 LABORATORIJSKA VJEŽBA BROJ 1 NAZIV: REALIZACIJA

Више

(Microsoft Word - Tromjese\350ni usporedni podatci za tr\236i\232te elektroni\350kih komunikacija RH,Q12017.)

(Microsoft Word - Tromjese\350ni usporedni podatci za tr\236i\232te elektroni\350kih komunikacija RH,Q12017.) Izvještaj se temelji na redovito prikupljanim podacima od svih operatora na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj. U nekim slučajevima HAKOM ne može uvidjeti neispravnost u izvještajima/podacima

Више