(Microsoft PowerPoint - Za\232tita-prirode.ppsx)

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "(Microsoft PowerPoint - Za\232tita-prirode.ppsx)"

Транскрипт

1 Planinarsko društvo Pinklec Sveta Nedelja Opća planinarska škola Zaštita prirode

2 - Priroda i okoliš; ekologija - Nepovoljni utjecaji čovjeka na okoliš - Zaštita okoliša - Zaštićena područja Hrvatske - Planinari i zaštita okoliša

3 Priroda i okoliš, ekologija Priroda je sve što nas okružuje, a nije stvoreno utjecajem čovjeka (geomorfološki, hidrografski i biogeografski resursi). Okoliš je sve što nas okružuje, neovisno o tome je li stvoreno prirodnim silama ili utjecajem čovjeka. Pojam ekologija se danas sve češće pogrešno upotrebljava kao sinonim za zaštitu prirode i okoliša. Ekologija je, zapravo, znanstvena disciplina koja se bavi proučavanjem odnosa među živim organizmima, njihovog utjecaja na okoliš, kao i utjecaja okoliša na te organizme. Razvila se kao grana biologije, a zapravo je interdisciplinarna jer uključuje sve prirodne znanosti. Razumije se da je usko povezana sa zaštitom prirode i okoliša.

4 Nepovoljni utjecaji čovjeka na okoliš Dovoljna je jedna nepažljiva ili zlonamjerna osoba da u samo nekoliko sati uništi ono što je priroda stvarala tisućama godina, ono u čemu uživaju tisuće ljudi i što pruža dom, odn. stanište tisućama biljnih i životinjskih vrsta. Nepovoljni utjecaji čovjeka na okoliš: razni načini uništavanja, oštećivanja i pustošenja okoliša, stvaranje otpada, prekomjerno iskorištavanje prirodnih dobara, turizam, požari, zagađenja vode, ograničavanje prostora za divljač, promjene šuma, otapanje ledenjaka.

5 Nepovoljni utjecaji čovjeka na okoliš Prekomjerno iskorištavanje prirodnih dobara Kamenolomi često pojedu čitava brda, šumarije često potpuno ogole čitave padine, prekomjeran izlov ribe u morima i prekomjeran lov sve to narušava ekološku ravnotežu... Devastacijom šumskog prostora gubimo višestruku vrijednost koju imaju šume (daju nam građevno i ogrjevno drvo, stvaraju kisik, korijenje drveća povezuje tlo, što je osobito važno u brdsko-planinskim područjima...). Hrvatska je među rijetkim europskim zemljama koje imaju bogat i raznovrstan šumski fond. Bez obzira na nepovoljan čovjekov utjecaj, kod nas su sačuvane razmjerno velike površine pod šumom, osobito o gorskim predjelima. Najviše imamo bjelogorice (oko 80%).

6 Nepovoljni utjecaji čovjeka na okoliš Odlaganje otpada, osobito opasnog, na neodgovarajući način i zagađenje voda; onečišćenje zraka sagorijevanjem fosilnih goriva, turizam (nekontrolirani, masovni) Neadekvatno zbrinut otpad (osobito razne kemikalije) može dovesti do zagađivanja izvora nekoliko kilometara dalje od mjesta gdje je odložen, što znači smrt za mnoge životinje, ali i ozbiljnu prijetnju za zdravlje čovjeka. Veći dio Hrvatske je krško područje, iznimno bogato podzemnim vodotokovima, kojima se prenose zagađenja, a da toga nismo ni svjesni.

7 Nepovoljni utjecaji čovjeka na okoliš Požari Ponekad podmetnuti, ponekad izazvani krajnjom nepažnjom, često imaju katastrofalne posljedice. Samo jedna neugašena cigareta, bačena u sušnom razdoblju na travu ili lišće, uništit će hektare šume ili makije. Potrebno je mnogo godina da se opožareno područje obnovi.

8 Zaštita okoliša Zakonska zaštita proglašavanje određenih područja, biljnih ili životinjskih vrsta zaštićenima (medvjed, vuk, ris, šišmiši, razne ptice, velebitska degenija, hrvatska sibireja, obična kockavica, biokovsko zvonce, blagajev likovac...) Crvene knjige ugroženih biljnih ili životinjskih vrsta Hrvatske popisi ili publikacije izdane od strane Državnog zavoda za zaštitu prirode upozoravaju nas na posebno osjetljive ili ugrožene vrste. Do danas je u Hrvatskoj izdano oko 10 takvih knjiga (ptica, sisavaca, gmazova, vodozemaca, riba, vretenaca, špiljske faune, gljiva...) Javne rasprave i tribine o zahvatima u okolišu Ekološke akcije pokrenute od strane pojedinaca ili organiziranih skupina (eko-udruga, planinarskih društava...) Primjeri: poznati samoborski fotoreporter Romeo Ibrišević i Udruga Zelena stopa u akciji Očistimo Hrvatsku od olupina od uklonili preko olupina automobila; Planinarsko-ekološka sekcija HPD Zagreb-Matica organizirala velik broj ekoloških akcija; planinarske udruge inicirale veći broj uspješnih ekoloških akcija i kampanja (npr. protiv gradnje cesta ili pretjerane sječe, odn. devastacije šuma na zaštićenim područjima kao što je Velebit). Posvećivanje određenih dana u godini prirodi, odn. okolišu, najčešće međunarodnog karaktera podsjetnik da moramo voditi više brige o prirodi i okolišu Svjetski dan zaštite voda, Svjetski dan šuma, Dan planeta Zemlje, 5.6. Svjetski dan zaštite okoliša, Svjetski dan čistih planina, Svjetskih dan planina... Održivi razvitak definiran strategijom Hrvatskog sabora iz g. kao razvitak koji zadovoljava potrebe današnjice, a pritom ne ugrožava potrebe budućih generacija, vodeći računa o ravnoteži svih čimbenika čovjeka, prirode, odn. okoliša, socijalnih aspekata i dr.

9 Zaštićena područja Hrvatske Zakon o zaštiti prirode definira 9 kategorija zaštićenih područja RH: 1. Strogi rezervat 2. Nacionalni park 3. Posebni rezervat 4. Park prirode 5. Regionalni park 6. Spomenik prirode 7. Značajni krajobraz 8. Park-šuma 9. Spomenik parkovne arhitekture Stroge rezervate i posebne rezervate proglašava Vlada RH, nacionalne parkove i parkove prirode Sabor RH, a odluke o proglašenju ostalih kategorija donose županije, odn. Grad Zagreb. Nacionalnim parkovima i parkovima prirode upravlja država, a ostalim kategorijama županije, odn. Grad Zagreb. (

10 Strogi rezervati prirode Bijele i Samarske stijene u Gorskom kotaru Rožanski i Hajdučki kukovi na Velebitu Najstroži oblik zaštite prirode u Hrvatskoj priroda je u tim područjima neizmijenjena ili neznatno izmijenjena ljudskom djelatnošću; zabranjena je svaka ljudska aktivnost koja bi mogla narušiti slobodan tijek evolucije. Dozvoljena su isključivo znanstvena istraživanja.

11 Nacionalni parkovi Veća područja izuzetnih prirodnih kvaliteta, neznatno izmijenjena ljudskim djelovanjem; dozvoljena je tradicionalna poljoprivreda i turističko-rekreacijska djelatnost. Plitvička jezera (1916., 1928., 1949.) Paklenica (1949.) Risnjak (1953., prošireno 1997.) Mljet (1960.) Kornati (1980.) Brijuni (1983.) Krka (1985.) Sjeverni Velebit (1999.) Planinski nacionalni parkovi: Paklenica, Risnjak, Sjeverni Velebit.

12 Parkovi prirode Park prirode je prostrano prirodno ili dijelom kultivirano područje kopna i/ili mora s ekološkim obilježjima međunarodne i nacionalne važnosti, s naglašenim krajobraznim, odgojno-obrazovnim, kulturno-povijesnim i turističko-rekreacijskim vrijednostima. U parku prirode dopuštene su gospodarske i druge djelatnosti i radnje kojima se ne ugrožavaju njegove bitne značajke i uloga. Velebit Biokovo Medvednica Papuk Učka Žumberak Samoborsko gorje Telašćica Lastovsko otočje Kopački rit Lonjsko polje Vransko jezero Planinski parkovi prirode: Učka, Biokovo, Medvednica, Papuk, Velebit, Žumberak i Samoborsko gorje.

13 Posebni rezervati Područja kopna i/ili mora od osobitog značenja radi svoje jedinstvenosti, rijetkosti ili reprezentativnosti ili su staništa ugrožene divlje svojte. U njemu nisu dopuštene radnje i djelatnosti koje mogu narušiti svojstva zbog kojih je proglašen, a dopušteni su zahvati, radnje i djelatnosti kojima se održavaju ili poboljšavaju uvjeti važni za očuvanje svojstava zbog kojih je proglašen rezervatom. U skladu s tim svojstvima, posebni rezervat može biti: floristički, mikološki, šumske i druge vegetacije, zoološki (ornitološki, ihtiološki i dr.), geološki, paleontološki, hidrogeološki, hidrološki, rezervat u moru i dr. Trenutno je zaštićeno 80 posebnih rezervata, od čega je 37 rezervata šumske vegetacije, 22 ornitološka, 9 botaničkih, po 2 ihtiološka, ihtiološko-ornitološka, zoološka i rezervata u moru te po jedan geološko-paleontološki, paleontološki, geografsko-botanički i botaničko-zoološki posebni rezervat. U našoj neposrednoj okolici: posebni ornitološki rezervati Sava Strmec i Sava Zaprešić, posebni rezervati šumske vegetacije Stupnički lug i Japetić...

14 Međunarodno zaštićena područja RH Plitvička jezera od na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Planina Velebit od MAB rezervat biosfere (MAB Man and the Biosphere, UNESC-ov međuvladin znanstveni program, Čovjek i biosfera). Regionalni park Mura Drava Dunav od MAB rezervat biosfere. Crna mlaka, Kopački rit, Delta Neretve, Lonjsko i Mokro polje, Vransko jezero na popisu međunarodno vrijednih močvara Ramsarske konvencije od (Vransko jezero od 1999.). Park prirode Papuk od u Europskoj mreži Geoprakova.

15 Planinari i zaštita okoliša Planinarska etika skup pravila koja određuju ponašanje planinara tijekom izleta. Neka od tih pravila odnose se i na zaštitu okoliša. Planinar sve otpatke vraća sa sobom, bez obzira ima li usput na stazama ili u pl. domu mogućnost odlaganja u koš za smeće to je pravilo. Ako smo hranu kupili u pl. domu, otpatke ostavljamo u domu, dok otpatke od hrane koju smo donijeli sa sobom sa sobom i vraćamo. Uvijek treba imati neku čvrstu vrećicu za otpatke. Planinari pušači ne smiju bacati opuške na tlo, nikad ne možemo biti 100% sigurni da je opušak potpuno ugašen; pušači bi trebali nositi posudice s poklopcem za odlaganje opušaka. U zakonom zaštićenim područjima strogo se pridržavamo propisa nadležnih institucija.

16 Planinari i zaštita okoliša Zabranjeno je bilo kakvo uznemiravanje životinja, moramo biti svjesni da smo mi uljezi na njihovu području i u skladu s tom činjenicom se ponašati (i zbog vlastite sigurnosti). Zabranjeno je branje cvijeća i oštećivanje bilja općenito. Od ovog pravila možemo djelomično odstupiti kad je u pitanju ljekovito bilje (samo za osobne potrebe i ukoliko ne spada u rijetke i ugrožene vrste). Gljive smijemo ubirati u skladu s propisima. U zaštićenim područjima krećemo se samo obilježenim putovima, kampiranje nije dozvoljeno (osim na mjestima koja su za to predviđena i posebno uređena).

17 Planinari i zaštita okoliša Planinari bi, s obzirom da im je osnovni motiv za odlazak u planine uživanje na čistom zraku u netaknutoj prirodi, trebali biti među glavnim promicateljima zaštite okoliša i ekološke svijesti, ne samo u teorijskom smislu, već i u smislu aktivnog sudjelovanja u organizaciji i provedbi raznih ekoloških akcija. Planinarske bi udruge morale redovito organizirati predavanja i tribine za članove i ostale građane s temema vezanim uz zaštitu okoliša naglasak na edukativni rad s djecom. Zgodna prilika za takva predavanja su ranije spomenuti datumi: Dan planeta Zemlje, Dan voda, šuma, čistih planina, močvara... Mnoge ekološke akcije u Hrvatskoj pokrenute su od strane planinarskih udruga; često su istaknuti planinarski djelatnici bili inicijatori proglašavanja određenih područja zaštićenima. Svi smo svjesni da problemi postoje, svi smo svjesni neminovnosti očuvanja prirodnih ljepota u kojima toliko uživamo, a rijetki su spremni po tom pitanju nešto konkretno poduzeti. Mnogi će si postaviti pitanja: Zašto da ja čistim za drugima? Zašto da o tome brinem kad ja ne bacam otpatke posvuda? To je isto kao da se pitamo: Zašto da idem u rat kad ga nisam započeo? Čovječe, ideš braniti svoju Domovinu! Zašto da pomognem unesrećenom kad nisam izazvao prometnu nesreću? Pa, zato što ti je to i moralna i zakonska obveza. Zato moramo voditi brigu i o prirodi ona je nama planinarima drugi dom, naša druga Domovina pa bismo to trebali prihvatiti kao našu moralnu obvezu.

Slide 1

Slide 1 Krajobrazna politika u zaštiti okoliša i prirode i njezina provedba na primjeru Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav Zagreb, 20.listopada201 8. Krajobraz u zaštiti okoliša i prirode ZAKONODAVNI

Више

kategorije zaštićenih područja

kategorije zaštićenih područja 31. uvjet za 3. stupanj znanja - Poznavati Nacionalne parkove i Parkove prirode u Hrvatskoj. Kategorije zaštićenih područja Prema aktualnom Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/13), u Hrvatskoj postoji 9 kategorija

Више

Microsoft Word - Diplomski rad - Zakonodavstvo u zaštiti prirode RH

Microsoft Word - Diplomski rad - Zakonodavstvo u zaštiti prirode RH ŠUMARSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU ŠUMARSKI ODSJEK SVEUČILIŠNI DIPLOMSKI STUDIJ URBANO ŠUMARSTVO, ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA ANTON OROZ ZAKONODAVSTVO U ZAŠTITI PRIRODE REPUBLIKE HRVATSKE DIPLOMSKI

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Značaj šaranskih ribnjačarstava za očuvanje bioraznolikosti u Republici Hrvatskoj Aljoša Duplić, Ramona Topić, Naven Trenc 13. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O AKVAKULTURI Vukovar, 29.-30.11.2018. 2018. dio

Више

JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL KLASA: /17-01/24 URBROJ: 2125/11-02/ Korenica, DOPUNA IZVJEŠĆA O JAVNOJ RASPRAVI O PRIJEDLOGU URBA

JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL KLASA: /17-01/24 URBROJ: 2125/11-02/ Korenica, DOPUNA IZVJEŠĆA O JAVNOJ RASPRAVI O PRIJEDLOGU URBA JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL KLASA: 350-02/17-01/24 URBROJ: 2125/11-02/01-18-70 Korenica, 29.10.2018. DOPUNA IZVJEŠĆA O JAVNOJ RASPRAVI O PRIJEDLOGU URBANISTIČKOG PLANA UREĐENJA RASTOVAČA 3 (R/T3) Sukladno

Више

-Alda Šlender

-Alda  Šlender U svakom kućanstvu se skupi mnogo kućnog smeća. Moramo se pobrinuti da je tog smeća što manje. Na žalost neki odrasli i djeca često smeće bacaju u okoliš. Tako onečišćuju prirodu. Staklo - 1000 godina

Више

ROBLEMATIKA RAZVOJA BRDSKO-PLANINSKIH v PODRUCJA U EUROPI Mogućnosti uključivanja u EU programe Naručitelj: GRAD VRBOVSKO Izradio: CENTAR ZA RAZVOJ I

ROBLEMATIKA RAZVOJA BRDSKO-PLANINSKIH v PODRUCJA U EUROPI Mogućnosti uključivanja u EU programe Naručitelj: GRAD VRBOVSKO Izradio: CENTAR ZA RAZVOJ I ROBLEMATIKA RAZVOJA BRDSKO-PLANINSKIH v PODRUCJA U EUROPI Mogućnosti uključivanja u EU programe Naručitelj: GRAD VRBOVSKO Izradio: CENTAR ZA RAZVOJ I MARKETING d.o.o, Lipanj 2013 IMPRESSUM Dokument: Problematika

Више

zakon o zastiti prirode

zakon o zastiti prirode 729. Na osnovu člana 95 tačke 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZAŠTITI PRIRODE ("Sl. list Crne Gore", br. 51/08 od 22.08.2008, 21/09 od 20.03.2009, 40/11 od 08.08.2011) Proglašavam

Више

ZELENI TELEFON Cilj Zelenog telefona je poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležnih institucija na učinkovitije rješava

ZELENI TELEFON Cilj Zelenog telefona je poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležnih institucija na učinkovitije rješava ZELENI TELEFON Cilj Zelenog telefona je poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležnih institucija na učinkovitije rješavanje problema u okolišu Svaki građanin može prijaviti

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation COUNCIL OF EUROPE - EUROPEAN LANDSCAPE CONVENTION NATIONAL WORKSHOP ON THE IMPLEMENTATION OF THE EUROPEAN LANDSCAPE CONVENTION DRAWING LANDSCAPE POLICIES FOR THE FUTURE Trebinje, Bosnia and Herzegovina,

Више

Microsoft PowerPoint - JosipovicStudija NP Tara-Drina_9 [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - JosipovicStudija NP Tara-Drina_9 [Read-Only] [Compatibility Mode] Marijana Josipovic i NACIONALNI PARK TARA REZERVAT BIOSFERE DRINA Rezervat Biosfere Drina nalazi se na području oko srednjeg toka reke Drine, obuhvata deo pograničnog područja Istocne Bosne i Zapadne Srbije.

Више

KRITERIJI OCJENJIVANJA UČENIKA -2.r. PID

KRITERIJI OCJENJIVANJA UČENIKA -2.r. PID KRITERIJI OCJENJIVANJA UČENIKA PID 2.razred Usmeno ŠKOLA I DOM ( Teme :Ponašanje u školi i odnos među učenicima, Obitelj, Rodbina, Kultura stanovanja, Kućanski uređaji, Zaštita od požara, Upoznajmo svoje

Више

Pican

Pican OPĆINA PIĆAN / Švići vualno pored sela Švići 80 m² 3 m 80 m³ 60% 40% DA NE DA 1. Odlagalište se nalazi pored neasfaltiranog puta u koritu potoka (gotovo uvijek bez vode) na lapornoj podlozi. srednje veliko

Више

На основу члана 7. Одлуке о накнади за заштиту и унапређење животне средине Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, бр.53/09) и члана 2. и 72. Пословни

На основу члана 7. Одлуке о накнади за заштиту и унапређење животне средине Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, бр.53/09) и члана 2. и 72. Пословни На основу члана 7. Одлуке о накнади за заштиту и унапређење животне средине Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, бр.53/09) и члана 2. и 72. Пословника о раду Градског већа Града Ниша ( Службени лист

Више

Microsoft Word - sazetak za javnost

Microsoft Word - sazetak za javnost Sadržaj Uvod 1 Obveze iz planova šireg područja 2 Program gradnje i uređenja prostora 4 Osnovna namjena prostora 4 Iskaz prostornih pokazatelja za namjenu, način korištenja i uređenja površina 5 Uvjeti

Више

Microsoft Word - NIP Okvirni plan upravljanja_radna verzija za javni uvid.doc

Microsoft Word - NIP Okvirni plan upravljanja_radna verzija za javni uvid.doc OIKON d.o.o. Av. Dubrovnik 6-8, Zagreb PROJEKT INTEGRACIJE U EU NATURA 2000 (NIP) - ANALIZA UTJECAJA NA OKOLIŠ - OKVIRNI PLAN UPRAVLJANJA OKOLIŠEM ZA PROJEKT INTEGRACIJE U EU NATURA 2000 Generalna analiza

Више

EKOLOGIJA Građevinar 3/2019 ZAŠTITA OKOLIŠA I PRIRODE KAO DJELATNOST ELEKTROPROJEKTA Suvremeni svjetski standardi u brizi o okolišu Na temelju sveobuh

EKOLOGIJA Građevinar 3/2019 ZAŠTITA OKOLIŠA I PRIRODE KAO DJELATNOST ELEKTROPROJEKTA Suvremeni svjetski standardi u brizi o okolišu Na temelju sveobuh ZAŠTITA OKOLIŠA I PRIRODE KAO DJELATNOST ELEKTROPROJEKTA Suvremeni svjetski standardi u brizi o okolišu Na temelju sveobuhvatne suradnje sa znanstvenicima i stručnjacima iz različitih područja prirodnih

Више

Microsoft Word - DIO_0a NASLOVNA osnovni dio VI IZMJ.doc

Microsoft Word - DIO_0a NASLOVNA osnovni dio VI IZMJ.doc Nositelj izrade: Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije Stručni izrađivač Plana: Zavod za prostorno uređenje Zagrebačke županije II. OBVEZNI PRILOZI II.1. OBRAZLOŽENJE

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O ODRŽAVANJU GRAĐEVINA (NN 122/14, 25.10.2014.) 1 1 0 OPĆE ODREDBE... 3 Članak 1.... 3 Članak 2.... 3 Članak 3.... 4 Članak 4.... 4 Članak 5.... 4 ODRŽAVANJE GRAĐEVINE... 5 Uvjeti za održavanje

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Zavičajna pastrva reprodukcija poribljavanje Aljoša Duplić 1, Ivana Buj 2 1 Hrvatska agencija za okoliš i prirodu 2 Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Biološki odsjek 13. MEĐUNARODNA

Више

UŠP: Šumarija: Sisak Pokupsko Elaborat radova uzgajanja šuma Godina : Gospodarska jedinica : Pokupske šume Odjel / Odsjek : 15 c Početak radova

UŠP: Šumarija: Sisak Pokupsko Elaborat radova uzgajanja šuma Godina : Gospodarska jedinica : Pokupske šume Odjel / Odsjek : 15 c Početak radova UŠP: Šumarija: Sisak Pokupsko Elaborat radova uzgajanja šuma Godina : 2019. Gospodarska jedinica : Pokupske šume Odjel / Odsjek : 15 c Početak radova : 01.02. 2019. Planirani završetak : 15.04.2019. Sadržaj

Више

BUDUĆNOST RIBOLOVA U ISTRI U OKVIRIMA ZAJEDNIČKE RIBOLOVNE POLITIKE EUROPSKE UNIJE

BUDUĆNOST RIBOLOVA U ISTRI U OKVIRIMA ZAJEDNIČKE RIBOLOVNE POLITIKE EUROPSKE UNIJE www.savjetodavna.hr 1. Poticanje okolišno održivog, resursno učinkovitog, inovativnog, konkurentnog i na znanju utemeljenog ribarstva. 2. Poticanje okolišno održive, resursno učinkovite, inovativne, konkurentne

Више

Slide 1

Slide 1 Utjecaj klimatskih promjena na infrastrukturu ocjena stanja infrastrukture mr.sc. Tomislav Jarmić 1 / 20 Infrastruktura Pod infrastrukturom se smatraju sustavi, mreže i objekti čiji prekid djelovanja ili

Више

Na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ( Narodne novine broj 86/12; 143/13; 65/17) i članka 27. Statuta

Na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ( Narodne novine broj 86/12; 143/13; 65/17) i članka 27. Statuta Na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ( Narodne novine broj 86/12; 143/13; 65/17) i članka 27. Statuta Grada Zlatara ( Službeni glasnik Krapinsko-zagorske

Више

SARAĐUJMO ZA VODE

SARAĐUJMO ZA VODE SARAĐUJMO ZA VODE JU SREDNJA STRUČNA I TEHNIČKA ŠKOLA GRADIŠKA Prilikom izrade ovog rada pokušali smo da dobijemo informacije od nadležnih iz: GRADSKE UPRAVE-ODJELJENJE ZA EKOLOGIJU JU GRADSKA ČISTOĆA

Више

Dostavna lista: MINISTARSTVA 1. Ministarstvo poljoprivrede Kabinet ministra Uprava šumarstva, lovstva i drvne industrije, Domagoj Križaj, pomoćnik min

Dostavna lista: MINISTARSTVA 1. Ministarstvo poljoprivrede Kabinet ministra Uprava šumarstva, lovstva i drvne industrije, Domagoj Križaj, pomoćnik min Dostavna lista: MINISTARSTVA 1. Ministarstvo poljoprivrede Kabinet ministra Uprava šumarstva, lovstva i drvne industrije, Domagoj Križaj, pomoćnik ministra, Uprava vodnoga gospodarstva, Dražen Kurečić,

Више



 1111. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZAŠTITI PRIRODE ("Službeni list Crne Gore", br. 054/16 od 15.08.2016) Proglašavam, Zakon o zaštiti prirode koji je

Више

Microsoft Word - VII.doc

Microsoft Word - VII.doc ГОДИШЊИ (ГЛОБАЛНИ) ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА Наставни предмет: БИОЛОГИЈА Разред: Седми Ред.број Н А С Т А В Н А Т Е М А / О Б Л А С Т Број часова по теми Број часова за остале обраду типове часова 1. ДЕФИНИЦИЈА

Више

ПСД Поштар Нови Сад СУ ПЛАНИНАРСКО СКИЈАШКО ДРУШТВО ПОШТАР НОВИ САД НОВИ САД, улица Народних хероја бр.2, Телефон: Телефон за конта

ПСД Поштар Нови Сад СУ ПЛАНИНАРСКО СКИЈАШКО ДРУШТВО ПОШТАР НОВИ САД НОВИ САД, улица Народних хероја бр.2, Телефон: Телефон за конта СУ ПЛАНИНАРСКО СКИЈАШКО ДРУШТВО ПОШТАР НОВИ САД 21000 НОВИ САД, улица Народних хероја бр.2, Телефон: 021 4848-539 Телефон за контакт: 060 633-5124, Томислав Стаменић председник Телефон водича: 021 432-438,

Више

VLADA CRNE GORE

VLADA CRNE GORE Na osnovu člana 18 stav 5 Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu ( Sl.list CG,broj 075/18), donešen je Pravilnik o bližoj sadržini elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu ( Sl.list CG, broj

Више

PROJEKT GRADOVI EUROPE

PROJEKT GRADOVI EUROPE PROJEKT GRADOVI EUROPE LJUBLJANA LUCIA ŠANDRIĆ 7.A I.dio Zašto Ljubljana? Na otoku Ravi gdje svako ljeto provodim praznike upoznala sam prijateljicu Lenu koja živi u Ljubljani. Svake godine Lena mi priča

Више

Transnacionalna strategija održivog teritorijalnog razvoja Podunavlja s posebnim osvrtom na turizam DATOURWAY Saţetak TURIZAM Hrvatska Prosinac 2011,

Transnacionalna strategija održivog teritorijalnog razvoja Podunavlja s posebnim osvrtom na turizam DATOURWAY Saţetak TURIZAM Hrvatska Prosinac 2011, Transnacionalna strategija održivog teritorijalnog razvoja Podunavlja s posebnim osvrtom na turizam DATOURWAY Saţetak TURIZAM Hrvatska Prosinac 2011, Zagreb 1 2 Uvod Turizam u Podunavlju postaje sve popularniji

Више

This watermark does not appear in the registered version - Na osnovi članka 22 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovi

This watermark does not appear in the registered version -   Na osnovi članka 22 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovi Na osnovi članka 22 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 53. redovitoj sjednici održanoj 18. srpnja 2007. godine, usvaja ZAKON O POREZU NA NEKRETNINE

Више

Slide 1

Slide 1 REPUBLIKA HRVATSKA FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST Javni pozivi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekata energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete

Више

KONFERENCIJA O ENERGETSKI UČINKOVITOJ OBNOVI GRAĐEVINA PRIMJERI USPJEHA 20. i 21. ožujka, TERME TUHELJ BROJNI STRUČNJACI IZ RH I INOZEMSTVA PREDSTAVLJ

KONFERENCIJA O ENERGETSKI UČINKOVITOJ OBNOVI GRAĐEVINA PRIMJERI USPJEHA 20. i 21. ožujka, TERME TUHELJ BROJNI STRUČNJACI IZ RH I INOZEMSTVA PREDSTAVLJ 20. i 21. ožujka, TERME TUHELJ BROJNI STRUČNJACI IZ RH I INOZEMSTVA PREDSTAVLJAJU Prva godina provedbe energetski učinkovite obnove zgrada u RH iskustva i uspjesi iz prakse Fondovi EU puna primjena u energetski

Више

No Slide Title

No Slide Title POGLEDAJTE OKO SEBE. ŽIVOT JE POSVUDA OKO NAS. PUŽE, LETI, PIŠE SIMFONIJE, GRADI KATEDRALE. NO, VIŠE OD SVEGA ŽELI ŽIVJETI I NASTAVITI ŽIVJETI. Albert Schweitzer (1875.-1965.) ŠTO JE BIORAZNOLIKOST? Biološka

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA OPĆINA LANIŠĆE IZMJENE I DOPUNE PROSTORNOG PLANA UREĐENJA OPĆINE LANIŠĆE PRIJEDLOG PLANA ZA JAVNU RASPRAVU SAŽETA

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA OPĆINA LANIŠĆE IZMJENE I DOPUNE PROSTORNOG PLANA UREĐENJA OPĆINE LANIŠĆE PRIJEDLOG PLANA ZA JAVNU RASPRAVU SAŽETA REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA OPĆINA LANIŠĆE IZMJENE I DOPUNE PROSTORNOG PLANA UREĐENJA OPĆINE LANIŠĆE PRIJEDLOG PLANA ZA JAVNU RASPRAVU SAŽETAK ZA JAVNOST svibanj 2018. godine Naziv Plana: Naručitelj

Више

RIJEČKI TUNEL - PRELIMINARNI NACRT PLANA INTERPRETACIJE Prirodoslovni muzej Rijeka će u sklopu projekta Innocultour prema najsuvremenijim muzeološkim

RIJEČKI TUNEL - PRELIMINARNI NACRT PLANA INTERPRETACIJE Prirodoslovni muzej Rijeka će u sklopu projekta Innocultour prema najsuvremenijim muzeološkim RIJEČKI TUNEL - PRELIMINARNI NACRT PLANA INTERPRETACIJE će u sklopu projekta Innocultour prema najsuvremenijim muzeološkim načelima nadograditi i unaprijediti dijelove stalnog postava u muzejskim prostorima

Више

Glava XXIX KD PROTIV ŽIVOTNE SREDINE 1. Zagađivanje životne sredine; 2. Zagađivanje životne sredine otpadnim materijama; 3. Ugrožavanje životne sredin

Glava XXIX KD PROTIV ŽIVOTNE SREDINE 1. Zagađivanje životne sredine; 2. Zagađivanje životne sredine otpadnim materijama; 3. Ugrožavanje životne sredin Glava XXIX KD PROTIV ŽIVOTNE SREDINE 1. Zagađivanje životne sredine; 2. Zagađivanje životne sredine otpadnim materijama; 3. Ugrožavanje životne sredine bukom ili nejonizirajućim zračenjem; 4. Ugrožavanje

Више

Microsoft Word - EMP_IEC-Noskovacka_Dubrava_JUVPZ_ doc

Microsoft Word - EMP_IEC-Noskovacka_Dubrava_JUVPZ_ doc OIKON d.o.o. Av. Dubrovnik 6-8, Zagreb PROJEKT INTEGRACIJE U EU NATURA 2000 (NIP) - ANALIZA UTJECAJA NA OKOLIŠ - PLAN UPRAVLJANJA OKOLIŠEM ZA Informativno edukativni centar (IEC) u Noskovačkoj Dubravi

Више

OBRAZAC

OBRAZAC PRILOG III Popunjava Ministarstvo DATUM PRIJAVE: KLASA: URBROJ: Broj prijave u jedinstvenom upisniku GMO-a: Broj prijave u posebnom upisniku GMO-a: PRIJAVA ZA DOBIVANJE DOPUŠTENJA ZA NAMJERNO UVOĐENJE

Више

Microsoft Word - Sn05.docx

Microsoft Word - Sn05.docx ISSN 1849-2398 Bakar, 11. siječnja 2016. Broj: 01/2016 Godina: 2016. SLUŽBENE NOVINE GRADA BAKRA Izdavač: Grad Bakar Uredništvo: Primorje 39, 51222 Bakar Glavni i odgovorni urednik: Tomislav Klarić Izlazi:

Више

Microsoft Word - os_preko_susa_2011

Microsoft Word - os_preko_susa_2011 SUŠA 2011.g. UČENICE: Ema Sorić, Doris Blaslov, Mare Vidaković ŠKOLA: OŠ Valentin Klarin Preko MENTOR : Jasminka Dubravica jdubravi@gmail.com 023/492-498 OŠ VALENTIN KLARIN PREKO Istraživačko pitanje/hipoteza:

Више

+224e

+224e REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA OPĆINA POKUPSKO Jedinstveni upravni odjel KLASA:350-01/16-01/09 URBROJ: 238-22-1-17-72 Pokupsko, 30. listopada, 2017. godine Na temelju članka 102. i 104. Zakona

Више

Sluzbeni glasnik 3/08.indd

Sluzbeni glasnik 3/08.indd Broj: 3 - GOD. VII. 2008. Krapina, 15. 05. 2008. List izlazi jedanput mjese no i po potrebi ISSN 1845-7711 S A D R Ž A J AKTI GRADSKOG VIJE A 1. Godišnji obra un Prora una Grada Krapine za 2007. god. 2.

Више

Образац 3

Образац 3 УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ШУМАРСКИ ФАКУЛТЕТ Кнеза Вишеслава 1, Београд Образац 3 I ИЗВЕШТАЈ О ПОДОБНОСТИ МАСТЕР РАДА ЗА ОДБРАНУ ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум именовања (избора) комисије: 12.04.2018. (793/3)

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DUBROVAČKO - NERETVANSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Vukovarska 16, Dubrovnik KLASA: /14-01/86 URB

REPUBLIKA HRVATSKA DUBROVAČKO - NERETVANSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Vukovarska 16, Dubrovnik KLASA: /14-01/86 URB REPUBLIKA HRVATSKA DUBROVAČKO - NERETVANSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Vukovarska 16, Dubrovnik KLASA: 351-01/14-01/86 URBROJ: 2117/1-23/1-1-15-29 U Dubrovniku, 26. ožujka 2015.

Више

Pozivnica Za sudjelovanje na lokalnoj radionici u okviru SEE River projekta Datum radionice: Mjesto održavanja: Hlebine, Društveni dom,

Pozivnica Za sudjelovanje na lokalnoj radionici u okviru SEE River projekta Datum radionice: Mjesto održavanja: Hlebine, Društveni dom, Pozivnica Za sudjelovanje na lokalnoj radionici u okviru SEE River projekta Datum radionice: 06. 03. 2014. Mjesto održavanja: Hlebine, Društveni dom, Trg Ivana Generalića 15, Hlebine Poštovana/Poštovani,

Више

test_8 r_sk

test_8 r_sk ŠKOLSKO/OPĆINSKO/GRADSKO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE 0. GODINE Razred ili kategorija natjecanja: Zaporka 8. razred Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova Školskog povjerenstva... Mjesto i nadnevak: UPUTE

Више

Građevinski fakultet Osijek Zavod za arhitekturu i urbanizam Izvješće s terenske nastave VRIJEME: 08.svibanj godine LOKACIJA: Ilok, Iločki podru

Građevinski fakultet Osijek Zavod za arhitekturu i urbanizam Izvješće s terenske nastave VRIJEME: 08.svibanj godine LOKACIJA: Ilok, Iločki podru Građevinski fakultet Osijek Zavod za arhitekturu i urbanizam Izvješće s terenske nastave VRIJEME: 08.svibanj 2014. godine LOKACIJA: Ilok, Iločki podrumi d.d. GRUPA: prediplomski studij, kolegij Prostorno

Више

Tvrtka prijatelj zdravlja Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats

Tvrtka prijatelj zdravlja   Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats Tvrtka prijatelj zdravlja www.strukturnifondovi.hr Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvatski zavod za javno zdravstvo / Ukupan iznos projekta:

Више

Slide 1

Slide 1 Parkovi d.d. Wawa d.o.o. Jelena Sekelj Marin Bašić Dražen Vrhovski Sustav zaokružene elektromobilnosti u komunalnom sektoru Grada Varaždina Wawa mi mislimo zeleno! CIVINET Forum Rijeka 2017 Mi mislimo

Више

ZST_1_Odlucivanje_o_potrebi_procene_uticaja_na_zivotnu_sredinu_Propisani_obrazac

ZST_1_Odlucivanje_o_potrebi_procene_uticaja_na_zivotnu_sredinu_Propisani_obrazac РЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД СМЕДЕРЕВО ГРАДСКА УПРАВА СМЕДЕРЕВО Одељење за урбанистичко-комуналне и имовинско-правнепослове Одсек за урбанистичко-грађевинске послове, послове саобраћаја и заштите животне средине

Више

REPUBLIKA HRVATSKA

REPUBLIKA HRVATSKA Na temelju članka 28. stavak 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine broj 36/95, 109/95 Uredba, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03 pročišćeni tekst, 82/04, 110/04 Uredba, 178/04, 38/09,

Више

Microsoft Word - Master rad Jeca.docx

Microsoft Word - Master rad Jeca.docx УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ НИШ ДЕПАРТМАН ЗА ГЕОГРАФИЈУ НАЦИОНАЛНИ ПАРКОВИ СРБИЈЕ У ФУНКЦИЈИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ МАСТЕР РАД Кандидат Јелица Љ. Рашић 179 Ментор Доц. др Татјана

Више

REPUBLIKA HRVATSKA Zadarska županija Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Ispostava Pag KLASA: UP/I /16-01/

REPUBLIKA HRVATSKA Zadarska županija Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Ispostava Pag KLASA: UP/I /16-01/ REPUBLIKA HRVATSKA Zadarska županija Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Ispostava Pag KLASA: UP/I-350-05/16-01/000008 URBROJ: 2198/1-11-5/1-17-0027 Pag, 09.08.2017. Zadarska

Више

Analiza stanja sustava civilne zaštite na području općine Ljubešćica za godinu

Analiza stanja sustava civilne zaštite na području općine Ljubešćica za godinu Smjernice za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite za razdoblje 2017. 2020. UVOD Zakonom o sustavu civilne zaštite ( Narodne novine broj 82/2015.) određeno je da sustav civilne zaštite obuhvaća

Више

Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (b

Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (b Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Status: otvoren od 19.3.2014. do 30.6.2015. Nadležno tijelo: Ministarstvo poduzetništva i obrta Područje: malo i srednje

Више

Microsoft Word - ZAHTJEVI- FINALE ZA SUGLASNOST

Microsoft Word - ZAHTJEVI- FINALE ZA SUGLASNOST Korčula, lipanj 2010. ZAHTJEVI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA U DOKUMENTIMA PROSTORNOG UREĐENJA GRADA KORČULA Sagledavajući i analizirajući Nacrt Procjene ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara

Више

REPUBLIKA HRVATSKA SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA G R A D S I S A K GRADONAČELNICA KLASA: /19-01/1 URBROJ: 2176/ Sisak, 29. svibnja 2019.

REPUBLIKA HRVATSKA SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA G R A D S I S A K GRADONAČELNICA KLASA: /19-01/1 URBROJ: 2176/ Sisak, 29. svibnja 2019. REPUBLIKA HRVATSKA SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA G R A D S I S A K GRADONAČELNICA KLASA: 602-12/19-01/1 URBROJ: 2176/05-02-19-1 Sisak, 29. svibnja 2019. GRADSKO VIJEĆE GRADA SISKA Predmet: Materijal za sjednicu

Више

Slide 1

Slide 1 Doc. dr. sc. Sinan Alispahić Rukovoditelj Sektora za vozače Hrvatski autoklub Što je Eko vožnja? Novi način ili stil vožnje (modernija ili inteligentnija vožnja) Pametniji i sigurniji način vožnje Potpora

Више

Naručitelj: REPUBLIKA HRVATSKA POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA Izrađivač: JAVNA USTANOVA ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE Požeško-slavonske županije Županijska

Naručitelj: REPUBLIKA HRVATSKA POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA Izrađivač: JAVNA USTANOVA ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE Požeško-slavonske županije Županijska Naručitelj: REPUBLIKA HRVATSKA POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA Izrađivač: JAVNA USTANOVA ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE Požeško-slavonske županije Županijska 7, 34 000 Požega, HR tel:(+385)034/290-222;fax:(+385)034/290-220

Више

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 6.9.2018 A8-0245/170 Amandman 170 Uvodna izjava 3. (3) Zbog brzog tehnološkog razvoja i dalje se mijenja način stvaranja, proizvodnje, distribucije i iskorištavanja djela i drugih sadržaja. Javljaju se

Више

Na osnovi članka 28

Na osnovi članka 28 1 ANALIZA STANJA SUSTAVA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA NA PODRUČJU OPĆINE MOŠĆENIČKA DRAGA U 2013. GODINI UVOD Sustav zaštite i spašavanja predstavlja skup mjera i aktivnosti usmjerenih na smanjenje rizika i ublažavanje

Више

Rano učenje programiranj

Rano učenje programiranj PREGLED ALATA ZA RANO UČENJE PROGRAMIRANJA Ivana Ružić, I. osnovna škola Čakovec Programiranje - nova pismenost Živimo u svijetu u kojem tehnologija brzo napreduje. Način na koji radimo, komuniciramo,

Више

DODATAK PRAVILNIKU UREĐENJA STARE GRADSKE JEZGRE - PITANJE URBANE OPREME Krk, listopad 2017.

DODATAK PRAVILNIKU UREĐENJA STARE GRADSKE JEZGRE - PITANJE URBANE OPREME Krk, listopad 2017. DODATAK PRAVILNIKU UREĐENJA STARE GRADSKE JEZGRE - PITANJE URBANE OPREME Krk, listopad 2017. Pravilnikom uređenja stare gradske jezgre - pitanje urbane opreme definirani su parametri uređenja fasada privatnih

Више

ЗЛАТАРЕЊЕ

ЗЛАТАРЕЊЕ ЗЛАТАРЕЊЕ Ако подједнако волите спорт и природу, такмичења и изазове, на правом сте месту! Све то нуди Златар, планина која је својом специфичном климом, пејзажом и 285 сунчаних дана годишње завредела

Више

REPUBLIKA HRVATSKA

REPUBLIKA HRVATSKA REPUBLIKA HRVATSKA OSJEČKO-BARA JSKA ŽUPA IJA GRAD OSIJEK GRADSKO VIJEĆE PRIJEDLOG ODLUKE O PROGLAŠE JU GRAFITA OSIJEK EPOKORE I GRAD ZAŠTIĆE IM KULTUR IM DOBROM OD LOKAL OG Z AČE JA Osijek, ožujak 2012.

Више

REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA GRAD ZLATAR JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL Odsjek za gospodarstvo, komunalne poslove i društvene djelatnosti

REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA GRAD ZLATAR JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL Odsjek za gospodarstvo, komunalne poslove i društvene djelatnosti REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA GRAD ZLATAR JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL Odsjek za gospodarstvo, komunalne poslove i društvene djelatnosti KLASA: 612-01/17-01/05 620-01/17-01/01 321-01/17-01/01

Више

Slide 1

Slide 1 EKOLOGIJA Ekologija proučava odnose između živih organizama (biljaka i životinja) i životnih zajednica prema uslovima spoljašnje sredine, kao i uzajamne odnose živih bića oikos grč. dom, stanište logos

Више

edukativna bojanka Lidija i Denis Cuvaju okolis EUROPSKA UNIJA ZAJEDNO DO FONDOVA EU Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda / Sa

edukativna bojanka Lidija i Denis Cuvaju okolis EUROPSKA UNIJA ZAJEDNO DO FONDOVA EU Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda / Sa edukativna bojanka Lidija i Denis Cuvaju okolis EUROPSKA UNIJA ZAJEDNO DO FONDOVA EU Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda / Sadržaj bojanke isključiva je odgovornost Grada Križevci

Више

Status pomorskog dobra u Republici Hrvatskoj_Loris Rak

Status pomorskog dobra u Republici Hrvatskoj_Loris Rak STATUS POMORSKOG DOBRA U REPUBLICI HRVATSKOJ Loris Rak, dipl. iur. Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci SADRŽAJ PREZENTACIJE Izvori prava o pomorskom dobru Definicija pomorskog dobra Obuhvat pomorskog

Више

Slajd 1

Slajd 1 ČISTA RIJEKA MILJACKA Mart 2016 ČISTA RIJEKA MILJACKA Inicijativa za realizaciju projekta potekla iz Općine Centar u martu 2008. godine (na Svjetski dan voda 22.03) Decembar 2008. potpisan protokol o zajedničkoj

Више

Slide 1

Slide 1 MEĐUNARODNO SAVJETOVANJE I RADIONICA IZAZOVI STRATEGIJE ZAŠTITE OKOLIŠA I ODRŽIVOG RAZVOJA 29. 9. 2005. Izborom tehnologije zbrinjavanja otpada do zaštite okoliša i novih vrijednosti Dr. sc. Slaven Dobrović

Више

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo je PRAVILNIK O BLIŽEM SADRŽAJU AKCIONOG PROGRAMA O

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Potencijal tla i zemljišnih resursa: ključne uloge znanosti i učinkovitih politika 10. do 14. rujna 2018., VUKOVAR Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Poljoprivredni fakultet u Osijeku Sveučilište

Више

Programi upravljanja 2019_rezime

Programi upravljanja 2019_rezime ПОЈЕДИНАЧНИ ИЗВОДИ ИЗ СВИХ ПРОГРАМА УПРАВЉАЊА ЗАШТИЋЕНИМ ПОДРУЧЈИМА ЗА 2019. ГОД. Законски основ за израду годишњих Програма управљања заштићеним подручјима лежи у Закону о заштити природе, члан 54. који

Више

BS-Agrarna ekonomika 2015/ godina zimski semestar Dan Vrijeme Modul Oblik nastave * Grupa Dvorana Ponedjeljak 8-10 AG20148 Laboratorijska tehno

BS-Agrarna ekonomika 2015/ godina zimski semestar Dan Vrijeme Modul Oblik nastave * Grupa Dvorana Ponedjeljak 8-10 AG20148 Laboratorijska tehno BS-Agrarna ekonomika zimski semestar Ponedjeljak 8-10 AG20148 Laboratorijska tehnologija LV 1. skupina Laboratorij Zavoda za mljekarstvo 8-10 AG1051 Lovstvo TV, VP Bijela vila 9-12 AG7005 Mediteransko

Више

Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna U sjedištu Vodnogospodarskog o

Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna U sjedištu Vodnogospodarskog o Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna 2.4.2019. U sjedištu Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda u Varaždinu

Више

Slide 1

Slide 1 Pilot projekt: Interpretacija antičkih (rimskih) cesta dalmatinskog zaleđa Split 1. veljače 2013. Dr. sc. E. Kušen, Univ. Spec. Oec. L. Uršić, Dr. sc. R. Tomljenović Kulturno-turističko bogatstvo županije

Више

POTICAJ KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE (OIE) I RACIONALNOG KORIŠTENJA ENERGIJE (RKE) U PLANINSKO POLJOPRIVREDNIM ZAJEDNICAMA U CILJU ODRŽIVOG

POTICAJ KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE (OIE) I RACIONALNOG KORIŠTENJA ENERGIJE (RKE) U PLANINSKO POLJOPRIVREDNIM ZAJEDNICAMA U CILJU ODRŽIVOG POTICAJ KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE (OIE) I RACIONALNOG KORIŠTENJA ENERGIJE (RKE) U PLANINSKO POLJOPRIVREDNIM ZAJEDNICAMA U CILJU ODRŽIVOG RAZVOJA HRVATSKO ZAKONODAVSTVO I PROCEDURE ZA STJECANJE

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba Zoološki vrt grada Zagreba proaktivno djeluje na području zaštite ugroženih životinjskih vrsta i njihovih staništa, istraživanja njihove biologije, edukacije posjetitelja

Више

Plan razv programa2016.RTF

Plan razv programa2016.RTF PRILOG BR Str. IZVRŠENJE PLANA RAZVOJNIH PROGRAMA GRADA KRKA ZA RAZDOBLJE..-.6.6. III. RAZVOJNI PROGRAMI Izvorni plan 6-6.6 Tekući plan 6 UKUPNO RASHODI I IZDACI 8.89.7..76,..Razvoj zelenog gospodarstva..

Више

PROCJENE USLUGA EKOSUSTAVA PARK ŠUME MARJAN U SPLITU Prof. dr. sc. Ivica Tikvić Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet

PROCJENE USLUGA EKOSUSTAVA PARK ŠUME MARJAN U SPLITU Prof. dr. sc. Ivica Tikvić Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet PROCJENE USLUGA EKOSUSTAVA PARK ŠUME MARJAN U SPLITU Prof. dr. sc. Ivica Tikvić Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet Procjene usluga ekosustava Park šume Marjan u Splitu Studija je izrađena u sklopu

Више

(Microsoft Word - ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE - Dora Tomi\346.docx)

(Microsoft Word - ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE - Dora Tomi\346.docx) ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE Obnovljivi (alternativni) izvori energije u hrvatskom se Zakonu o energiji definiraju kao: izvori energije koji su sačuvani u prirodi i obnavljaju se u cijelosti ili djelomično,

Више

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku godinu. Cilj akcijskog istraživanja : Proces izgradnje

Више

Microsoft PowerPoint - Presentation 5. SUMP Koprivnica, Helena Hecimovic.pptx

Microsoft PowerPoint - Presentation 5. SUMP Koprivnica, Helena Hecimovic.pptx Razvoj Plana održive urbane mobilnosti - SUMP Grad Koprivnica 11 lipnja 2015. Koprivnica Helena Hecimovic, DAN Grad Koprivnica ukratko Grad na raskršću putova prednosti i nedostaci Sjedište Koprivničko-križevačke

Више

PowerPoint prezentacija

PowerPoint prezentacija Gospodarenje građevnim otpadom Zagreb, 29. svibnja 2019. PRAVNI OKVIR Zakon o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13, 73/17, 14/19) Pravilnik o građevnom otpadu i otpadu koji sadrži azbest (NN 69/16)

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Digitalna transformacija Pametna Sela Pametna sela kao nositelj razvoja Infrastruktura (promet, komunalna infrastruktura, javni prostor) - Troškovna učinkovitost - digitalno dostupna - Jednostavnost korištenja

Више

URBANISTIČKI PLAN UREĐENJA NASELJA KRK

URBANISTIČKI PLAN UREĐENJA NASELJA KRK Grad Pula-Pola Gradsko vijeće Naziv prostornog plana: I. Izmjene i dopune UPU Marina Veruda SAŽETAK ZA JAVNOST Pula, 2019. Novi Urbanizam d.o.o., Budicinova 35, 52100 Pula, Hrvatska Tel: +385-(0)98-945-9210

Више

DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU PRIRODE I OKOLIŠA

DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU PRIRODE I OKOLIŠA DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU PRIRODE I OKOLIŠA Na temelju članka 24. stavka 2. Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija (»Narodne novine«br. 48/99), članka 13. stavka

Више

Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada De

Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada De Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada Delnica (Službene novine Primorsko goranske županije

Више

UPOZORENJE UDRUGA Sustav zaštite potrošača pred kolapsom Autor: Z. Korda Zadnja izmjena :21 Izvor: T portal Zbog smanjivanja sredstava za

UPOZORENJE UDRUGA Sustav zaštite potrošača pred kolapsom Autor: Z. Korda Zadnja izmjena :21 Izvor: T portal Zbog smanjivanja sredstava za UPOZORENJE UDRUGA Sustav zaštite potrošača pred kolapsom Autor: Z. Korda Zadnja izmjena 09.12.2010 18:21 Izvor: T portal Zbog smanjivanja sredstava za zaštitu potrošača i neadekvatne promjene pravnih akata,

Више

A i F-SUO BEGLUCI.pdf

A i F-SUO BEGLUCI.pdf S T U D I J A UTJECAJA NA OKOLIŠ POVRŠINSKOG KOPA BEGLUCI Zagreb, 2007. NOSITELJ ZAHVATA: GRA AC KAMEN d.o.o. S T U D I J A UTJECAJA NA OKOLIŠ POVRŠINSKOG KOPA BEGLUCI Voditelj izrade Studije: Dekan: Doc.dr.sc.

Више

Upravljanje rizicima od katastrofa

Upravljanje rizicima od katastrofa Državna uprava za zaštitu i spašavanje Sektor za civilnu zaštitu Upravljanje rizicima od katastrofa Preduvjet održivog razvoja Strategija prilagodbe klimatskim promjenama - Upravljanje rizicima 22. veljače

Више

Presentation og Police directorate

Presentation og Police directorate REPUBLIKA SRBIJA MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA DIREKCIJA POLICIJE Planiranje, priprema, koordinacija i sprovođenje evakuacije u vanrednim situacijama - iskustva i prakse Beograd, 17.04.2019. godine

Више

-

- Temeljem članka 36. Statuta Grada Zadra («Glasnik Grada Zadra» br. 9/09 i 28/10), Gradonačelnik Grada Zadra, dana 22. siječnja 2013. godine, d o n o s i P R O G R A M MJERA I AKTIVNOSTI ZA PRIPREMU TURISTIČKE

Више

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se org

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE (Sl. list AP Vojvodine, br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se org POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se organizacija za zaštitu prirode i prirodnih dobara koja

Више

OPERATIVNI PLAN ZA GODINU Strateški cilj Program Projekti/Aktivnosti Ciljna skupina Vremenski okvir Očekivani rezultati Akteri/ Partneri/ Suradn

OPERATIVNI PLAN ZA GODINU Strateški cilj Program Projekti/Aktivnosti Ciljna skupina Vremenski okvir Očekivani rezultati Akteri/ Partneri/ Suradn Strateški cilj Program Projekti/Aktivnosti Ciljna skupina Vremenski okvir Očekivani rezultati Akteri/ Partneri/ Suradnici Potrebni resursi Ljudski Materijalni Financijski Instrumenti promocije Mini marketing

Више

HRVATSKI SABOR 1658 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZAŠTITI PRIRODE Proglašavam Zakon o zaštiti

HRVATSKI SABOR 1658 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZAŠTITI PRIRODE Proglašavam Zakon o zaštiti HRVATSKI SABOR 1658 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZAŠTITI PRIRODE Proglašavam Zakon o zaštiti prirode, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici

Више