??????????? ??????? ????? ???? ????? ?????????????? ? ??????? ?????? ? ????????? ????????????

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "??????????? ??????? ????? ???? ????? ?????????????? ? ??????? ?????? ? ????????? ????????????"

Транскрипт

1 ИСТРАЖИВАЊЕ ИНФОРМИСАНОСТИ И АКТИВИЗМА МЛАДИХ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ 2. децембар Задовољство грађана Новог Сада радом градоначелника и градске управе и политичка опредељеност ЦАТИ истраживање ( Цомпутер Аидед Телепхоне Интервиеwинг ) Фебруар

2 Садржај Увод... 9 На скали од 1 до 5 где је 1 потпуно незаинтересован, а 5 веома заинтересован означите у којој сте мери заинтересовани да се информишете о друштвено-политичким дешавањима у Србији? (%)...18 Укрштање циљних група са питањем На скали од 1 до 5 где је 1 потпуно незаинтересован а 5 веома заинтересован означите у којој сте мери заинтересовани да се информишете о друштвенополитичким дешавањима у Србији?...19 Упоредни приказ резултата - На скали од 1 до 5 где је 1 потпуно незаинтересован а 5 веома заинтересован означите у којој сте мери заинтересовани да се информишете о друштвенополитичким дешавањима у Србији? (%)...20 На скали од 1 до 5 где је 1 потпуно незаинтересован а 5 веома заинтересован означите у којој сте мери заинтересовани за активно учешће у друштвено-политичким дешавањима у Србији? (%)...21 Укрштање циљних група са питањем На скали од 1 до 5 где је 1 потпуно незаинтересован а 5 веома заинтересован означите у којој сте мери заинтересовани за активно учешће у друштвено-политичким дешавањима у Србији?...22 Упоредни приказ резултата - На скали од 1 до 5 где је 1 потпуно незаинтересован а 5 веома заинтересован означите у којој сте мери заинтересовани за активно учешће у друштвено-политичким дешавањима у Србији? (%)...23 На који се начин највише информишете о друштвено политичким дешавањима? (%)...24 Укрштање циљних група са питањем На који се начин највише информишете о друштвено политичким дешавањима?...25 Упоредни приказ резултата - На који се начин највише информишете о друштвено политичким дешавањима? (%)...26 На који начин се информишете о темама од интереса за младе (запошљавање, праксе, образовање, здравље, мобилност, безбедност, волонтирање..)?...27 Укрштање циљних група са питањем На који начин се информишете о темама од интереса за младе (запошљавање, праксе, образовање, здравље, мобилност, безбедност, волонтирање..)?...28 Упоредни приказ резултата - На који начин се информишете о темама од интереса за младе (запошљавање, праксе, образовање, здравље, мобилност, безбедност, волонтирање..)? (%)...29 Да ли имате довољно информација о потребама тржишта рада?...30 Укрштање циљних група са питањем Да ли имате довољно информација о потребама тржишта рада?...31 Упоредни приказ резултата - Да ли имате довољно информација о потребама тржишта рада? (%)...31 Из којих области вам највише недостају информације?...32 Да ли имате довољно информација о постојању различитих облика неформалног образовања за младе (семинари, тренинзи, радионице, конференције, обуке...)?

3 Укрштање циљних група са питањем Да ли имате довољно информација о постојању различитих облика неформалног образовања за младе (семинари, тренинзи, радионице, конференције, обуке...)?...34 Упоредни приказ резултата - Да ли имате довољно информација о постојању различитих облика неформалног образовања за младе (семинари, тренинзи, радионице, конференције, обуке...)? (%).34 Из којих области вам највише недостају информације?...35 Како оцењујете квалитет доступних информација намењених младима? Оцените оценама 1-5 као у школи. (%)...36 Укрштање циљних група са оценом квалитета доступних информација намењених младима...37 Табела Упоредни приказ резултата - Како оцењујете квалитет доступних информација намењених младима? Оцените оценама 1-5 као у школи. (%)...38 Да ли се, према Вашем мишљењу, младима посвећује довољна пажња у нашим медијима?...39 Укрштање циљних група са питањем Да ли се, према Вашем мишљењу, младима посвећује довољна пажња у нашим медијима?...40 Упоредни приказ резултата - Да ли се, према Вашем мишљењу, младима посвећује довољна пажња у нашим медијима? (%)...41 Каква је слика о младима у медијима и јавности? (%)...42 Укрштање циљних група са питањем Каква је слика о младима у медијима и јавности?...43 На који се начин највише информишете о темама везаним за: (%)...44 ОБРАЗОВАЊЕ (%)...44 ЗАПОШЉАВАЊЕ (%)...45 ПРОВОЂЕЊЕ СЛОБОДНОГ ВРЕМЕНА (%)...46 Укрштање циљних група са питањем На који се начин највише информишете о темама везаним за: 47 Упоредни приказ резултата - На који се начин највише информишете о темама везаним за:...49 ОБРАЗОВАЊЕ (%)...49 ЗАПОШЉАВАЊЕ (%)...49 ПРОВОЂЕЊЕ СЛОБОДНОГ ВРЕМЕНА (%)...50 У којој мери користите Интернет за стицање формалног образовања и као додатни извор литературе за школовање? (%)...51 Укрштање циљних група са питањем У којој мери користите Интернет за стицање формалног образовања и као додатни извор литературе за школовање...52 Упоредни приказ резултата - У којој мери користите Интернет за стицање формалног образовања и као додатни извор литературе за школовање? (%)...53 Да ли свакодневно користите Интернет?...54 Укрштање циљних група са питањем Да ли свакодневно користите интернет?...55 За шта највише користите интернет? (%)

4 Када желите да се информишете путем Интернета, какве информације тражите?...57 Да ли сте на Интернету у последњих 6 месеци остављали коментаре на теме од интереса за младе (блогови, форуми, вести, дискусије...)?...58 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте на Интернету у последњих 6 месеци остављали коментаре на теме од интереса за младе (блогови, форуми, вести, дискусије...)?...59 Да ли користите друштвене мреже?...60 Укрштање циљних група са питањем Да ли користите друштвене мреже?...61 Упоредни приказ резултата - Да ли користите друштвене мреже? (%)...62 На којој од друштвених мрежа имате свој налог?...63 Укрштање циљних група са питањем На којој од друштвених мрежа имате свој налог?...64 Како користите Facebook и инстант месинџере/chat (MSN, G-talks, Skype, WhatsApp...): (%)...65 Укрштање циљних група са питањем Како користите Facebook и инстант месинџере/chat (MSN, G- talks, Skype, WhatsApp...):?...66 Колико оквирно имате пријатеља на друштвеним мрежама? (%)...67 Укрштање циљних група са питањем Колико оквирно имате пријатеља на друштвеним мрежама? 68 Да ли прихватате захтеве за пријатељством од непознатих особа?...69 Укрштање циљних група са питањем Да ли прихватате захтеве за пријатељством од непознатих особа?...70 Које личне информације не делите на својим профилима?...71 Укрштање циљних група са питањем Које личне информације не делите на својим профилима?...72 Да ли користите друштвене мреже како би указали на неки од проблема у заједници (вршњачко насиље, дискриминација, неки вид неправде, лоше стање у одређеној области и сл) и покренули ширу друштвену акцију?...73 Укрштање циљних група са питањем Да ли користите друштвене мреже како би указали на неки од проблема у заједници (вршњачко насиље, дискриминација, неки вид неправде, лоше стање у одређеној области и сл) и покренули ширу друштвену акцију?...74 Да ли користите интернет за:? (%)...75 Укрштање циљних група са питањем Да ли користите интернет за:...76 Да ли користите банковне картице за плаћање преко Интернета?...77 Укрштање циљних група са питањем Да ли користите банковне картице за плаћање преко Интернета?...78 Да ли знате за неку конкретну активност или програм Министарства омладине и спорта?...79 Укрштање циљних група са питањем Да ли знате за неку конкретну активност или програм Министарства омладине и спорта?...80 Упоредни приказ резултата - Да ли знате за неку конкретну активност или програм Министарства омладине и спорта? (%)...81 Да ли сте упознати са радом Фонда за младе таленте?

5 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте упознати са радом Фонда за младе таленте?...83 Упоредни приказ резултата - Да ли сте упознати са радом Фонда за младе таленте? (%)...83 Да ли сматрате да су млади маргинализована група?...86 Укрштање циљних група са питањем Да ли сматрате да су млади маргинализована група?...87 Да ли сте у протеклих 12 месеци учествовали у раду неке политичке организације (странке, покрета), удружења (невладине организације) које су активне на локалном нивоу или неформалне групе која се бави заштитом животне средине?...88 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте у протеклих 12 месеци учествовали у раду неке политичке организације (странке, покрета), удружења (невладине организације) које су активне на локалном нивоу или неформалне групе која се бави заштитом животне средине?...89 Да ли сте члан неке политичке партије?...90 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте члан неке политичке партије?...91 Да ли сте члан неког удружења?...92 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте члан неког удружења?...93 Да ли сте члан неког спортског клуба/организације?...94 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте члан неког спортског клуба/организације?...95 Да ли сте члан неког културно-уметничког друштва?...96 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте члан неког културно-уметничког друштва?...97 Да ли сте у протекле четири године гласали на локалним, покрајинским, парламентарним или председничким изборима?...98 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте у протекле четири године гласали на локалним, покрајинским, парламентарним или председничким изборима?...99 Да ли себе сматрате друштвено активном младом особом? (%) Укрштање циљних група са питањем Да ли себе сматрате друштвено активном младом особом? 101 Да ли сте кроз различите форме активизма стекли вештине и знања која доприносе вашем личном развоју и бољој запошљивости? Укрштање циљних група са питањем Да ли сте кроз различите форме активизма стекли вештине и знања која доприносе вашем личном развоју и бољој запошљивости? Да ли сте на својим профилима на друштвеним мрежама у последња три месеца остављали писане коментаре на теме од интереса за младе? (%) Укрштање циљних група са питањем Да ли сте на својим профилима на друштвеним мрежама у последња три месеца остављали писане коментаре на теме од интереса за младе? Из којих разлога се активније не укључујете у иницијативе које имају за циљ позитивне промене у друштвеном животу, на националном или нивоу локалне заједнице? (%) Укрштање циљних група са питањем Из којих разлога се активније не укључујете у иницијативе које имају за циљ позитивне промене у друштвеном животу, на националном или нивоу локалне заједнице?

6 Да ли учествујете или сте учествовали у раду ученичког/студентског парламента? Укрштање циљних група са питањем Да ли учествујете или сте учествовали у раду ученичког/студентског парламента? Да ли сте упознати са улогом локалног савета за младе? Укрштање циљних група са питањем Да ли сте упознати са улогом локалног савета за младе? Да ли сте упознати са улогом локалне канцеларије за младе? Укрштање циљних група са питањем Да ли сте упознати са улогом локалне канцеларије за младе? 113 Упоредни приказ резултата - Да ли сте упознати са улогом локалне канцеларије за младе? (%) Да ли имате сазнања о постојању канцеларије за младе у вашој општини/граду? Укрштање циљних група са питањем Да ли имате сазнања о постојању канцеларије за младе у вашој општини/граду? Да ли сте користили услуге канцеларије за младе? Укрштање циљних група са питањем Да ли сте користили услуге канцеларије за младе? Уколико јесте, наведите које услуге канцеларије за младе сте користили? Које услуге канцеларије за младе би за вас биле најкорисније? Укрштање циљних група са питањем Које услуге канцеларије за младе би за вас биле најкорисније? 121 Да ли имате сазнања о постојању омладинског клуба у вашој заједници? Укрштање циљних група са питањем Да ли имате сазнања о постојању омладинског клуба у вашој заједници? Да ли сте до сада користили неке од садржаја реализованих у оквиру омладинског клуба? Укрштање циљних група са питањем Да ли сте до сада користили неке од садржаја реализованих у оквиру омладинског клуба? Да ли мислите да начини активног учешћа младих (ученички/студентски парламенти, савет за младе, канцеларија за младе, омладински клуб...) одговарају потребама и интересима младих? Укрштање циљних група са питањем Да ли мислите да начини активног учешћа младих (ученички/студентски парламенти, савет за младе, канцеларија за младе, омладински клуб...) одговарају потребама и интересима младих? Kоји би по вашем мишљењу начини активног учешћа младих били више у складу са потребама и интересима младих? Молим Вас да оцените степен слагања са наведеним изјавама на скали од 1 до 5 при чему је 1 у потпуности се не слажем, а 5 у потпуности се слажем. (%) Укрштање циљних група са слагањем са тврдњом Волонтерске активности су корисне за младе..132 Укрштање циљних група са слагањем са тврдњом Потребно је да се млади у већој мери укључе у друштвене активности волонтирањем Укрштање циљних група са слагањем са тврдњом Волонтирањем се стиче искуство корисно за добијање посла

7 Укрштање циљних група са слагањем са тврдњом Волонтерске активности могу да утичу на промене у друштву Укрштање циљних група са слагањем са тврдњом Волонтерске активности су забавне Упоредни приказ резултата Волонтерске активности су корисне за маде (%) Упоредни приказ резултата Потребно је да се млади у већој мери укључе у друштвене активности волонтирањем (%) Упоредни приказ резултата Волонтирањем се стиче искуство корисно за добијање посла (%) Упоредни приказ резултата Волонтерске активности могу да утичу на промену у друштву (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа Упоредни приказ резултата Волонтерске активности су забавне (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа Да ли сте до сада учествовали у неким волонтерским активностима? Укрштање циљних група са питањем Да ли сте до сада учествовали у неким волонтерским активностима? Упоредни приказ резултата Да ли сте до сада учествовали у неким волонтерским активностима? (%)142 Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа Из ког разлога сте се одлучили да волонтирате? Укрштање циљних група са питањем Из ког разлога сте се одлучили да волонтирате? Да ли сте у претходних 12 месеци учествовали у волонтерским активностима које су за циљ имале промене у локалним заједницама? Укрштање циљних група са питањем: Да ли сте у претходних 12 месеци учествовали у волонтерским активностима које су за циљ имале промене у локалним заједницама? Упоредни приказ резултата Да ли сте до сада учествовали у неким волонтерским активностима које су за циљ имале промене у локалним заједницама? (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа Да ли сте упознати са програмом Млади су закон? Укрштање циљних група са питањем: Да ли сте упознати са програмом Млади су закон? Да ли сте после волонтирања добили штампани сертификат као признање вашег учешћа? Укрштање циљних група са питањем: Да ли сте после волонтирања добили штампани сертификат као признање вашег учешћа? Упоредни приказ резултата Да ли сте после волонтирања добили штампани сертификат? (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа Да ли сте некада волонтирали у иностранству? Укрштање циљних група са питањем: Да ли сте некада волонтирали у иностранству? Упоредни приказ резултата Да ли сте некада волонтирали у иностранству? (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа

8 У каквим организацијама сте до сада имали прилике да волонтирате? Упоредни приказ резултата У кквим сте организацијама до сада имали прилике да волонтирате? (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа Да ли сте имали подршку породице за волонтирање? Укрштање циљних група са питањем Да ли сте имали подршку породице за волонтирање? Табела Упоредни приказ резултата Да ли сте имали подршку породице за волонтирање? (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа Да ли сматрате да сте адекватно укључени у процесе доношења одлука: (%) Укрштање циљних група са питањем Да ли сматрате да сте адекватно укључени у процесе доношења одлука:? Табела Упоредни приказ резултата Да ли сматрате да сте адекватно укључени у процесе доношења одлука у школи? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа Упоредни приказ резултата Да ли сматрате да сте адекватно укључени у процесе доношења одлука у локалној самоуправи (2015) заједници (2016)? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа Упоредни приказ резултата Да ли сматрате да сте адекватно укључени у процесе доношења одлука на националном нивоу)? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа У раду ког тела које иницира или доноси одлуке од значаја за младе бисте били спремни да се ангажујете? (%) Укрштање циљних група са питањем У раду ког тела које иницира или доноси одлуке од значаја за младе бисте били спремни да се ангажујете?? Из ког разлога се не бисте ангажовали у раду неког тела које иницира или доноси одлуке од значаја за младе? Укрштање циљних група са питањем Из ког разлога се не бисте ангажовали у раду неког тела које иницира или доноси одлуке од значаја за младе? Да ли сматрате да треба снажније подржати укључивање младих жена у процесе доношења одлука?166 Укрштање циљних група са питањем Да ли сматрате да треба снажније подржати укључивање младих жена у процесе доношења одлука? Према Вашем мишљењу, да ли старији (родитељи, наставници, запослени у државним институцијама, здравству, полицији...) имају поверења у младе? Укрштање циљних група са питањем Према Вашем мишљењу, да ли старији (родитељи, наставници, запослени у државним институцијама, здравству, полицији...) имају поверења у младе?

9 Упоредни приказ резултата Да ли сматрате да ли старији (родитељи, наставници, запослени у државним институцијама, здравству, полицији...) имају поверења у младе )? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа

10 ЦИЉ Увод Циљ истраживања је екстерна евалуација тренутног стања у областима од стратешког интереса за младе дефинисаних у Националној стратегији за младе као кључном механизму остваривања, координације и унапређења омладинске политике којим се ствара подржавајућа средина за младе и где се њихове иницијативе подстичу и уважавају. Спроведено истраживање основ је за праћење спровођења активности и достизања планираних резултата и специфичних циљева дефинисаних у Националној стратегији за младе. Стратегије препознаје девет стратешких циљева као жељених исхода када су у питању млади у областима од интереса за младе, између осталих и: 1. АКТИВИЗАМ И АКТИВНО УЧЕШЋЕ МЛАДИХ - унапређење правног и политичког оквира укључивања и учешће у процесима доношења одлука и развоју политика за младе; унапређење услова за волонтирање међу младима и за младе; повећање учешћа младих у заштити животне средине и одрживог развоја. 2. ИНФОРМИСАЊЕ МЛАДИХ - омогућење приступа потпуним, разумљивим и поузданим информацијама у складу са потребама; информисање и креирање садржаја за младе у складу са потребама; приступ и знање за коришћење нових технологија и интернета; заснивање знања о младима на релевантним подацима која се користе за планирање у свим областима и нивоима власти. ВРСТА ИСТРАЖИВАЊА: квантитативно трансверзално истраживање, које подразумева мерење одређеног феномена на различитим групама испитаника у кратком временском интервалу. Метода сакупљања података: путем папира и оловке, интервјуисање лицем у лице у домаћинствима испитаника PAPI (Paper and pencil interviewing). PAPI је најчешће коришћен метод за прикупљање података. Представља процес личног интервјуисања где анкетар има штампани упитник са ког чита питања испитанику и попуњава одговоре у исти. Захтева добро обучене анкетаре, који на основу приступа и комуникације са испитаницима прикупљају информације о њиховим ставовима, веровањима и мишљењима на задату тему истраживања. Лични контакт са учесницима може резултирати богатијим и детаљнијим одговорима. Тренинг за квантитативно истраживање подразумева обуку анкетара који ће на терену спроводити истраживање. Обука анкетара се организује у 4 координациона центра у којима Нинамедиа поседује своје канцеларије и који представљају центре 4 статистичка региона у Србији: Нови Сад (Војводина), Београд (Београд), Крагујевац (Западна Србија са Шумадијом) и Ниш (Јужна и Источна Србија). Сваки тренинг анкетара подразумева 3 корака. Први корак је пролазак кроз целокупан упитник и инструкције за свако питање (да ли се читају или не понуђени одговори, да ли је у питању мулти или сингле респонсе, како се бележи сваки одговор). Други корак је кретање на терену - како се броје кораци приликом одабира домаћинства, како кад је урађена анкета или кад је анкетар из неког разлога одбијен. Трећи корак је комуникација са испитаницима, представљање пројекта и 9

11 одабир одређеног члана домаћинства. Кретање на терену се организује путем тзв рандом роуте технике која подразумева да се, са циљем добијања квалитетнијих података и спречавања хомогенизације испитаника и њихових ставова, анкетар креће парном или непарном страном улице у насељу (парност или непарност улица се одређује случајним избором, као и улице у којима ће се анкета спроводити). Постоје одређени кораци који који се разликују у односу на величину градова, а који предстваљају број зграда/кућа које се прескачу након успешно или неуспешно урађене анкете. Градови који имају већу популацију имају већи број корака, како би се добила што боља распршеност тачака у простору које се покривају. Уколико је анкетар одбијен, иде на следећи број на адреси. Уколико није, прескаче тачно унапред дефинисани број корака (бројева у адреси на парној или непарној страни). Када анкетар дође до краја улице а није још увек попунио тражени број анкета, користи се правило десне или леве стране скреће у наредну улицу десно или лево, у зависности од тога шта је расположиво на терену и наставља по истом систему да тражи учеснике. Кад дође до домаћинства у ком постоје заинтересовани да учествују у анкетирању, а да одговарају задатим ктитеријумима, бира се особа која је последња имала рођендан и на тај начин се обезбеђује случајност узорковања. Све посете, анкетари бележе у дневник анкетирања, што омогућује евиденцију о успешно или неуспешно урађеним анкетама, као и разлозима и проценту одбијања. Уколико се наведени подаци значајно разликују у односу на остале пројекте, постоји врши се додатна контрола. Анкетари пролазе и технички део обуке у којој им се објашњава на коју адресу сервера треба да приступе да би дошли до линка за унос попуњених анкета у матрицу на којој ће се радити анализа. Сваки анкетар има јединствен усер наме и пассwорд, према којем се прати евиденција у бази у вези са бројем урађених анкета и осталим релевантним информацијама, које омогућавају још један вид контроле у самом процесу. СОФТВЕРСКА ПОДРШКА Унос података се обавља преко WARP IT-a, лиценцираног софтвера на серверу Нинамедиа, уз логичку контролу и потребне филтере. Подаци су складиштени у МySQL базу Нинамедиа из које се експортују у SPSS (или други софтвер по потреби) и Excel базу ради даље анализе података. WARP-IT представља професионални програм за истраживање тржишта и испитивање јавног мњења који омогућује креирање неограниченог броја упитника, њихово уређивање и дизајнирање у складу са захтевима сваког појединачног истраживања. Софтвер за анализу података: SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences), статистички софтер за обраду података у истраживањима хуманистичких наука, као и за истраживање тржишта и јавног мњења. АНАЛИЗА ПОДАТАКА Припрема, контрола и анализа података: Припрема података за анализу подразумева преглед унетих података, идентификацију недостајућих и необичних вредности (екстремно високе или ниске вредности - outlayer), рекодирање (на пример три категорије непушачи, 1 до 10 цигарета и > 10 цигарета, у само две категорије непушачи и пушачи ), логичку контролу и 10

12 чишћење базе података. Грешке могу да потичу од анкетара, мерног инструмента или процеса сакупљања. Грешке анкетара могу се елиминисати квалитетном обуком која би садржала основне принципе у комуникацији са испитаницима, као што је активно слушање, избегавање сугестибилности, задржавање неутралног става... Извори грешака приликом прикупљања података могу да настану током процеса прикипљања - грешке приликом записивања података, читања или копирања као и током уноса података. Како би се грешке елиминисале или свеле на минимум приступа се визуелној и логичкој инспекцији података (на пример ако је опсег вредности на одређеној варијабли од 1 до 5, вредност 6 детектује се као грешка или ако су варијабле у конфликту, на пример мушки испитаници извештавају о порођају), а затим поновљеним интервјуима на 20% узорка од сваког анкетара. Како би се проверила веродостојност података, испитанику се постави неко од питања која представљају такозвани тврди критеријум (релативно непроменљиву варијаблу у односу на временски пероид између процеса прикупљања података и контроле на пример степен образовања). Анализа података подразумева приказивање дескриптивних показатеља за свако питање, изражених у фреквенцијама, укрштање питања са демографским варијаблама путем хи квадрат теста, као и укрштање просечних оцена са демографским варијаблама. УЗОРАК Узорачки окивир: испитаници старости од 15 до 30 (доња и горња старосна граница дефинисане од стране Министарства омладине и спорта). Извршена подела узорка према старосној структури, уз релативно равномерну заступљеност све три старосне групе: година, и година. Врста узорка: троетапни случајни репрезентативни стратификовани узорак Узорковање: Троетапно (three stage sampling). Претпоставља се да је популација подељења на одређени број примарних јединица - кластера. Прво се бира узорак одређеног обима, састављен од примарних једница (списак месних заједница), а затим се узорак бира од секундарних јединица изабраних из сваке примарне (списак домаћинстава унутар месне заједнице). Трећи избор значи да се у изабраном домаћинству бира особа која одговара задатим критеријумима. Уколико има више заинтересованих за учешће у истраживању који испуњавају критеријуме, бира се испитаник који је последњи имао рођендан. Овај начин узорковања има предност у примени у односу на групни узорак, у ситуацијама када су кластери велики (садрже велики број секундарних јединица) или када су секундарне јединице унутар кластера веома сличне, па испитивање свих секундарних јединица садржаних у примарној може бити скупо и непотребно. Величина узорка: 1500 испитаника. Величина узорка одређена је тендерском документацијом и адекватна је због подузорака одређених сегмената циљне групе. Територија: Република Србија (без Косова и Метохије). МЕРНИ ИНСТРУМЕНТ 11

13 Упитник креиран од стране Министарства омладине и спорта, са циљем обезбеђивања континуитета у праћењу основних показатеља у обрасцима понашања младих, њиховим навикама, интересовањима и потребама у свим областима предвиђеним Национиалном стратегијом за младе, организован у 2 тематске целине: Активизам младих - 25 питања Информисаност младих - 3 питања Трајање упитника: 20 минута. Врста питања: скале процене, затворена питања са дихотомним одговорима, затворена питања са вишеструким одговорима и опцијом нешто друго, отворена питања. Постстратификација: Корекција систематске грешке која потиче од неодговора изабраних лица да буду анкетирани и њиховом заменом у узорку ради се по варијаблама године старост и степен образовања на основу последњег пописа становништва. Поступак постстратификације представља структурално прилагођавање оцена на бази узорка коришћењем такозваних помоћних информација из статистичких извора, као што су регистри и пописи. Тачније, на статистички валидан начин, смањује се разлике између реализованог у односу на планирани узорак. Време реализације: 18 дана (сакупљање података-13 дана; анализа-5 дана) + 3 до 5 дана за конструкцију упитника и одобрење од стране Наручиоца. Технички капацитети: WARP-IT лиценцирани софтвер за унос података, 50 рачунара, интернет, канцеларијска инфраструктура. ОКВИРНИ САДРЖАЈ ПУБЛИКАЦИЈЕ У уводном делу извештаја налазе се подаци који се односе на методологију, реализован узорак, географску одредницу, начин контроле веродостојности одговора, варијабле постстратификације, случајну грешку и време реализације истраживања. Уводни део садржаће и објашњење табела у извештају. Пример табеле укрштања пола са одговором на питање који као понуђене модалитете има да и не. Мушки Женски Да 24,0% 26,3% Не 76,0% 73,7% Тотал 100,0% 100,0% 12

14 У реду се налази назив одговарајућег модалитета који представља демографско обележје. У колони се налазе модалитети одговора на питање из истраживања. Табела се чита по колони, збир је 100%, што представља резултат за субпопулацију мушкараца (збир 100% одговора да и не за мушкарце). Црвеним фонтом су означени статистички значајни резултати на нивоу.05 хиквадрат теста који је рађен током укрштања варијабли. Након уводног дела табелатно ће бити приказане социодемографске карактеристике узорка. Приказ резултата биће организован по тематским целинама и зависиће од типа питања, броја модалитета унутар одговора као и врсте анализе која се спроводи, на следећи начин: Приказивање дескриптивних показатеља за свако појединачно питање као и основне графичке приказе у %. Врста графичког приказа зависи од броја модалитета одговора у оквиру питања (статистичка пита, хистограми). Инферецијална статистика односи се на хи квадрат тест: укрштање демографских варијабли (пол, старост, образовни и радни статус, лична месечна примања) са питањима у оквиру мерног инструмента, са приказом нивоа статистичких значајности тестова. Укрштање просечне оцене са демографским варијаблама, са приказом статистичке значајности. Додатна укрштања варијабли по избору Министарства за омладину и спорт Приказивање и интерпретација мера на жељеним варијаблама кроз време Time Scale Начин достављања резултата истраживања: Достава резултата врши се у електронском облику (путем е-маил-а) у Wорд и по потреби Power Point формату. Штампана верзија шаље се најкасније један дан након електронске верзије, на адресу Клијента, приликом чега се потписивањем записника са обе стране потврђује да је извештај достављен. 13

15 Информисаност резиме резултата Сви млади су одговарали на питање у којој мери су заинтересовани да се информишу о друштвенополитичким дешавањима у Србији и то оцењивањем на скали оценама од 1 до 5, као у школи. На скали овог типа просечна оцена је 3. Резултати говоре у прилог томе да су млади незаинтересовани 54,6%, док су заинтересовани 15%. Скоро трећина њих показује неутралан став по овом питању. Девојке су у већој мери незаинтересоване у односу на мушкарце, док је приметно то да са порастом година старости опада незаинтересованост и расте заинтересованост за друштвено-политичке теме. Највећа незаинтересованост је у региону Западне Србије са Шумадијом, посматрајући сва четири статистичка региона. Поређењем података кроз три таласа истраживања, , увиђа се да опада категорија одговора потпуно незаинтересован, са 45% у години на 26,6% у Посматрањем целе категорије одговора незаинтересованости младих на наведене теме уочава се да незаинтересованост (потпуно незаинтересован и незаинтересован у збиру) лагано опада, са најнижим вредностима у години. Заинтересованост за друштвено-политичка дешавања у и години је нижа у односу на годину. Што се тиче активног учешћа у друштвено-политичким дешавањима у Србији, резултати говоре о томе да је виши ниво незаинтересованости за учешће него за само информисање у наведеној теми. Укупан збир незаинтересованих и потпуно незаинтересованих је 64%, док је 9,2% заинтересованих и потпуно заинтересованих. Такође, оних који су неутралног става је било 26,8%. И у наведеном ставу доминирају жене у односу на мушкарце по степену незаинтересованости, док Београд као регион предњачи по питању заинтересованости за активно учешће. Као и у претходном питању, посматрајући резултате кроз време примећује се да опада број незаинтересованих за наведену тему. На питање на који се начин информишу о друштвено-политичким дешавањима 28,7% испитаних даје одговор да нису заинтересовани за ове теме. Од начина информисања, највише су навођени интернет (28,6%) и ТВ (27,4%), а друштвене мреже су заузеле 7,1% и штампа 5,1%. Порастом година старости расте број оних који се више информишу путем ТВ, штампе, интернета, а опада број оних који се не информишу и не занимају их теме. Највеће неинтересовање је код младих из региона Источне и Јужне Србије. Код поређење кроз три истраживачка таласа, уочава се пад тренда информисања путем телевизије и интернета, а пораст оних који се информишу путем друштвених мрежа, али како је потребно посматрати да је ова категорија новоуведена, збир информисања преко друштвених мрежа и интернета је највиша у години. Начин на који се испитаници највише информишу о темама од интереса за младе, као што су запошљавање, праксе, образовање, здравље, мобилност, безбедност, волонтирање и друге теме, јесте путем интернета, приликом чега је тај одговор дао 37% младих. Напомиње се да је питање давало могућност вишеструких одговора и да је на другом месту ТВ са 15,6% испитаних. Друштвене мреже су им близу са 14,9%, након чега следе родитељи, пријатељи, професори са 13%. У компарацији са претходним таласом истраживања, број оних који се информишу о наведеним темама путем интернета је идентичан, ТВ опада, као и штампа, али како је уведена нова категорија наставници/родитељи/пријатељи, она узима 13% и тиме одузима свим одговорима по мало у процентима у односу на годину. Када су у питању информације у вези са потребама тржишта рада, 41% се изјашњава да има довољно. На овом питању се нису увиделе статистички значајне промене у подацима међу припадницима различитих 14

16 циљних група. Уочава се пораст у односу на годину, са 38% на 41%. На питање из којих области им недостају информације 20,6% не зна да да одговор, 3,2% даје одговор да нису ни заинтересовани, све теме 3,4%, теме из образовања, обука и усавршавања 1,1% док се остали одговори појављују у фреквенцији мањој од 1%. Информисаност о постојању различитих облика неформалног образовања као што су семинари, тренинзи, радионице, конференције, обуке и остали видови активности дају резултат да 42% младих каже да има довољно информација. Испитаници из Западне Србије са Шумадијом се изјашњавају да имају довољно информација, више него испитаници из Београда и Војводине, док испитаници из Јужне и Источне Србије најмање наводе да имају довољно информација о овим темама. Такође и на овом питању, млади исказују пораст информисаности за 6% у односу на претходну годину. Области из којих недостаје највише тема су образовање, обуке и усавршавања (5,3%), и све теме (3,8%), а 20,3% не зна да наведе одговор и 3,9% није заинтересовано за ове теме. Квалитет доступних информација намењених младима је оцењиван оценама 1-5 као у школи. Највише је оцене 3 (45%), док је више оцена 1 (6,3%) у односу на оцене 5 (4,7%), али на тоталу у просеку се може уочити да je ипак просек 3,02, што је веома близу просечне оцене из претходног таласа истраживања када је износила 2,91. 27% се изјашњава да је младима посвећена довољна пажња у нашим медијима, а најмлађи испитаници у вишем проценту одговарају потврдно на ово питање. Приказ кроз време показује да долази до благог линеарног раста броја оних који сматрају да се младима посвећује довољна пажња у медијима. Слика у медијима, према мишљењу 28% младих је реална. 31% није могао да да одговор на питање, док око петине сматра да је слика улепшана и није реална односно да су млади проблематичнији него што је у медијима представљно. Исто толико испитаника сматра да слика није реална него да је лошија односно да су м лади приказани лошије него што јесу. Централна Србија у већој мери се изјашњава да не прати каква је слика у медијима по питању младих у односу на регионе Београда и Војводине. Питање је први пут постављено тако да није било могуће радити компарацију са претходним истраживачким таласима. Млади су упитани о томе на који начин се највише информишу о темама везаним за образовање, запошљавање и провођење слободног времена. Што се тиче образовања, доминира интернет (39%), након чега иде петина оних који се изјашњавају да их ове теме не занимају и да се не информишу, као и 17% оних који се информишу путем друштвених мрежа, а пријатеља и познаника 13%, док је ТВ за наведену тему пао на зачеље са 8%, за разлику од друштвено-политичких тема када је био одмах иза интернета. Код запошљавања је иста ситуација по питању редоследа начина на који се млади информишу, са благом разликом у процентима за медије преко којих се информишу. Примат дају познаницима и пријатељима више него друштвеним мрежама, док је код образовања обрнуто. Код провођења слободног времена и информисања, уочава се да су пријатељи и познаници главни извор информисања (34%), након чега следе друштвене мреже са 29,5%, веб сајтови 19% и 11% који се не информишу на наведене теме. Код укрштања са циљним групама различите демографске структуре, сва укрштања су статистички значајна, а како не постоји законитост у линеарном сагледавању података, овде неће бити тумачена. Прегледом података кроз време за теме о образовању, може се приметити да су информисаност путем веб сајтова и пријатеља и познаника стабилна, да долази до смањења оних који се интересују путем ТВ, а нагли пораст оних који се за образовање интересују путем друштвених мрежа. Код информисаности на тему запошљавања, долази до пораста оних које та тема занима, односно пада оних 15

17 које тема не занима, као и пораст за информисаност путем веб сајтова и друштвених мрежа. Код провођења слободног времена, примећује се пораст броја испитаника које та тема не занима да би се информисали, а мале осцилације су пад код информисања преко пријатеља и познаника, као и ТВ, а пораст путем друштвених мрежа и веб сајтова. Млади су затим упитани, у којој мери користе Интернет за стицање формалног образовања и као додатни извор литературе за школовање. Одговори су добијени да се 12,6% никад не служи интернетом за дате сврхе, ретко 16,5%, повремено 31,1%, често 27%, увек 12,8%. Уочава се да порастом година старости расте број оних који се изјашњавају да не користе никад интернет у наведене сврхе, што је уочљиво и код Централне Србије у оба региона више него у односу на Војводину и Београд. У временском поређењу, расте број оних који често и увек користе, повремено стагнира као одговор у % а ретко и никад опадају. Коришћење Интернета се мало разликује у односу на претходно постављана питања, јер се у овом истраживачком таласу гледало на свакодневно коришћење и ту се изјаснило 91% младих да га тако и користи. Порастом година старости, опада број оних који га свакодневно користе, док је тај проценат најмањи у Источној и Јужној Србији а највећи у Београду и Војводини. Интернет се највише користи за друштвене мреже, претрагу информација, слушање музике, информисање, гледање филмова, форума, читање блогова, слање поште, након чега следи скидање музике, игрице, куповина, док је за посао користи у 0,3% случајева. Испитаници су имали могућност давања вишеструких одговора. Када млади желе да се информишу путем интернета, највише траже информације које се тичу забаве (21%), актуелних дешавања (20%), спорта (15%) и друштвених дешавања (14%). Испитаници су имали могућност давања вишеструких одговора. У последњих 6 месеци, 12% младих је остављало неки коментар на тему од интереса за младе. Није било статистички значајних података. 89% их се изјашњава да користи друштвене мреже, а уочава се да порастом година старости овај број опада. Нема статистички значајне разлике међу регионима, полу или типу насеља када је ово питање посматрано, а у току је стагнација у односу на претходне таласе истраживања. Највише младих има налог на друштвеној мрежи facebook, 48%. На Инстаграму их има око четвртине, на Youtube 16%, Twitter 7%, Linkedinu 3%. Приликом одласка на facebook и инстант месинџера, највише младих је стално онлајн, 52% доступно путем смарт уређаја, док је 10% улоговано када је рачунар укључен, сво време, а 23% се повремено логује, без одређених правила, 11% се логује само када треба да успостави контакт са неким. 4% се изјаснило да не користи chat. Порастом година старости, опада број оних који су стално улоговани онлајн путем смарт уређаја. Највише младих имају пријатеља на друштвеним мрежама (30%), док се тај број смањује како се повећава број година старости, са их има 22%, а преко %, а тако и 23% оних који имају и 8% испод 100 пријатеља. Међу великим бројем пријатеља предњачи Јужна и Источна Србија. 9% младих прихвата захтеве за пријатељство од непознатих особа, 39% ретко, док се 52% изјашњава да не прихвата никада захтеве од непознатих особа. Порастом година старости опада број оних који увек прихватају наведено, а расте број оних који то никада не раде. Такође, највише увек прихватају они из региона Београда и Западне Србије. 16

18 Информације које испитаници задржавају на својим профилима да буду приватне, су број телефона (28%), адреса (23,5%), е-маил (16,9%), место становања (11,9%), статус у вези 8%, датум рођења 6% и школа/посао 5%. Када је у питању коришћење друштвених мрежа како би се решио неки од проблема у заједници, уочава се да 4% то чини кад год може, понекад то чини 19% њих а 77% не користи друштвене мреже у те сврхе. Постоји разлика међу регионима где Војвођани предњаче у одговорима да чине кад год то могу, а Београђани да не користе друштвене мреже у те сврхе. Коришћење интернета у сврху плаћања рачуна користи 11,2%, за плаћање услуга 14,2%, а за онлајн куповину 41% младих. Порастом година старости расте број оних који користе интернет за онлајн куповину и плаћање рачуна, где Источна Србија значајно одскаче од других за онлајн куповину. Плаћање услуга је веће у градским него ванградским насељима. 12% младих користи банковне картице за плаћање преко интернета, где се уочава да порастом година старости расте број оних који користе банковне картице за плаћање преко интернета. Од наведених конкретних активности или програме МОС-а, 3,4% је знало да наведе неку конкретну активност. Број оних који су наводили неку од активности је сличан као године, када је активност знало да наведе 3%. Упознатост са Фондом за младе таленте је 22,7%, што је сличан резултат као кад је то рекло 24% младих. 17

19 Приказ резултата На скали од 1 до 5 где је 1 потпуно незаинтересован, а 5 веома заинтересован означите у којој сте мери заинтересовани да се информишете о друштвено-политичким дешавањима у Србији? (%) Тотал узорак. Потпуно незаинтересован 26.6 Незаинтересован 28.0 Нити заинтересован нити не 30.4 Заинтересован 13.4 Веома заинтересован 1.6 Графикон 1 18

20 Укрштање циљних група са питањем На скали од 1 до 5 где је 1 потпуно незаинтересован а 5 веома заинтересован означите у којој сте мери заинтересовани да се информишете о друштвено-политичким дешавањима у Србији? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. Тростепени приказ. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Незаинтересован 49,4% 60,1% 65,5% 50,8% 49,8% 56,3% 52,0% 60,9% 61,2% 44,3% 53,8% Неутралан 33,7% 27,1% 24,0% 36,4% 30,6% 27,0% 35,7% 19,5% 31,2% 37,4% 30,8% Заинтересован 17,0% 12,7% 10,5% 12,8% 19,6% 16,7% 12,3% 19,5% 7,6% 18,4% 15,4% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 1 19

21 Упоредни приказ резултата - На скали од 1 до 5 где је 1 потпуно незаинтересован а 5 веома заинтересован означите у којој сте мери заинтересовани да се информишете о друштвено-политичким дешавањима у Србији? (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа Потпуно незаинтересован Незаинтересован Нити заинтересован нити не (незаинтересован) Графикон 2 Заинтересован Веома (потпуно) заинтересован

22 На скали од 1 до 5 где је 1 потпуно незаинтересован а 5 веома заинтересован означите у којој сте мери заинтересовани за активно учешће у друштвено-политичким дешавањима у Србији? (%) Тотал узорак. Потпуно незаинтересован 34.0 Незаинтересован 30.0 Нити заинтересован нити не 26.8 Заинтересован 8.3 Веома заинтересован.9 Графикон 3 21

23 Укрштање циљних група са питањем На скали од 1 до 5 где је 1 потпуно незаинтересован а 5 веома заинтересован означите у којој сте мери заинтересовани за активно учешће у друштвено-политичким дешавањима у Србији? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. Тростепени приказ. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Незаинтересован 59,3% 68,8% 70,6% 65,8% 58,0% 63,8% 64,3% 66,1% 66,1% 58,6% 66,9% Неутралан 30,1% 23,3% 21,2% 26,7% 30,6% 25,9% 28,3% 20,5% 29,8% 30,5% 23,8% Заинтересован 10,6% 7,9% 8,2% 7,5% 11,4% 10,3% 7,4% 13,4% 4,1% 10,9% 9,2% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 2 22

24 Упоредни приказ резултата - На скали од 1 до 5 где је 1 потпуно незаинтересован а 5 веома заинтересован означите у којој сте мери заинтересовани за активно учешће у друштвено-политичким дешавањима у Србији? (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа Потпуно незаинтересован Незаинтересован Нити заинтересован нити не (незаинтересован) Заинтересован Веома (потпуно) заинтересован Графикон 4 23

25 На који се начин највише информишете о друштвено политичким дешавањима? (%) Тотал узорак. не информишем се - не занимају ме ове теме 28.7 путем Интернета 28.6 путем ТВ 27.4 путем друштвених мрежа 7.1 путем штампе преко родитеља, пријатеља, наставника, професора путем радија.6 Графикон 5 24

26 Укрштање циљних група са питањем На који се начин највише информишете о друштвено политичким дешавањима? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија путем ТВ 28,7% 26,1% 22,4% 26,7% 31,6% 24,4% 31,4% 16,4% 32,0% 36,2% 20,2% путем штампе 4,8% 5,5% 3,5% 4,3% 6,6% 5,3% 4,9% 7,0% 5,9% 4,6% 2,3% путем Интернета 30,0% 27,1% 23,5% 28,9% 31,6% 29,2% 27,8% 34,4% 20,7% 30,5% 31,0% путем друштвених мрежа 7,1% 6,9% 3,5% 11,8% 6,1% 6,9% 7,3% 8,6% 7,7% 5,2% 7,8% путем радија 1,0%,5%,8%,8%,8% 1,6% преко родитеља, пријатеља, наставника, професора 1,6% 3,4% 5,3% 2,7%,8% 2,5% 2,9% 7,0% 1,2% 1,7%,8% не информишем се не занимају ме ове теме 27,7% 29,9% 41,8% 25,1% 22,5% 30,8% 25,7% 25,8% 32,5% 21,8% 36,4% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 3 25

27 Упоредни приказ резултата - На који се начин највише информишете о друштвено политичким дешавањима? (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа путем ТВ путем Интернета не информишем се - не занимају ме ове теме путем штампе путем радија путем друштвених мрежа преко родитеља, пријатеља, наставника, професора Графикон 6 26

28 На који начин се информишете о темама од интереса за младе (запошљавање, праксе, образовање, здравље, мобилност, безбедност, волонтирање..)? Тотал узорак. Постоји могућност давања вишеструких одговора. Приказ на 100%. путем Интернета 37.2% путем ТВ путем друштвених мрежа преко родитеља, пријатеља, наставника, професора не информишем се - не занимају ме ове теме путем штампе 15.6% 14.9% 13.0% 9.8% 7.1% путем радија остало.1% 2.3% Графикон 7 Остало: у националној служби за запошљавање; блогови и форуми; 27

29 Укрштање циљних група са питањем На који начин се информишете о темама од интереса за младе (запошљавање, праксе, образовање, здравље, мобилност, безбедност, волонтирање..)? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија путем ТВ 15,6% 15,6% 15,2% 13,3% 17,7% 15,3% 16,0% 12,6% 21,1% 15,4% 12,1% путем штампе 6,6% 7,6% 6,1% 6,2% 8,6% 7,0% 7,3% 10,8% 7,9% 3,5% 7,9% путем Интернета 36,5% 38,0% 37,9% 38,5% 35,7% 39,7% 33,9% 40,8% 37,2% 38,0% 33,6% путем друштвених мрежа 1,1% 3,4% 1,9% 3,0% 1,9% 1,8% 2,9% 2,7% 2,7% 1,4% 2,5% путем радија 15,1% 14,7% 13,9% 18,6% 12,5% 12,9% 17,5% 11,4% 12,3% 16,9% 18,0% преко родитеља, пријатеља, наставника, професора не информишем се не занимају ме ове теме 13,4% 12,7% 13,1% 12,6% 13,3% 14,0% 11,7% 13,0% 8,2% 17,6% 12,8% 11,7% 7,9% 12,0% 7,8% 10,0% 9,1% 10,7% 8,6% 10,7% 7,2% 12,8% остало 0,0%,2% 0,0% 0,0%,3%,2% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%,4% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 4 28

30 Упоредни приказ резултата - На који начин се информишете о темама од интереса за младе (запошљавање, праксе, образовање, здравље, мобилност, безбедност, волонтирање..)? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа путем интернета путем ТВ путем друштвених мрежа путем штампе не информише м се - не занимају ме ове теме путем радија остало преко родитеља, пријатеља, наставника, професора Графикон 8 29

31 Да ли имате довољно информација о потребама тржишта рада? Тотал узорак. Да 41% Не 59% Графикон 9 30

32 Укрштање циљних група са питањем Да ли имате довољно информација о потребама тржишта рада? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 43,2% 38,5% 38,0% 43,9% 41,0% 39,6% 43,2% 40,6% 42,7% 42,5% 36,9% Не 56,8% 61,5% 62,0% 56,1% 59,0% 60,4% 56,8% 59,4% 57,3% 57,5% 63,1% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 5 Упоредни приказ резултата - Да ли имате довољно информација о потребама тржишта рада? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа Да Не Графикон 10 31

33 Из којих области вам највише недостају информације? Подузорак испитаника који су дали одговор да немају довољно информација о потребама тржишта рада. Не знам/без одговора 20.6 Све теме недостају Не занима ме Остало Образовање, обуке и усавршавања Економија Запошљавање ИТ, информатика Менаџмент Здравље Архитектура и грађевина Угоститељство Безбедност Графикон 11 Остало: социјални рад; новинарство; уметност; ветерина; саобраћај; процесне технике; микробиологија и биологија 32

34 Да ли имате довољно информација о постојању различитих облика неформалног образовања за младе (семинари, тренинзи, радионице, конференције, обуке...)? Тотал узорак. Да 42% Не 58% Графикон 12 33

35 Укрштање циљних група са питањем Да ли имате довољно информација о постојању различитих облика неформалног образовања за младе (семинари, тренинзи, радионице, конференције, обуке...)? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 41,8% 42,6% 35,9% 44,4% 44,9% 44,6% 38,7% 43,8% 42,7% 49,4% 30,0% Не 58,2% 57,4% 64,1% 55,6% 55,1% 55,4% 61,3% 56,3% 57,3% 50,6% 70,0% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 6 Упоредни приказ резултата - Да ли имате довољно информација о постојању различитих облика неформалног образовања за младе (семинари, тренинзи, радионице, конференције, обуке...)? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа Да Не Графикон 13 34

36 Из којих области вам највише недостају информације? Подузорак испитаника који су дали одговор да немају довољно информација о постојању различитих облика неформалног образовања за младе. Не знам/без одговора Образовање, обуке и усавршавања Не занима ме Све теме недостају Угоститељство Остало Друштвена ангажованост Пољопровреда ИТ, информатика Уметност Архитектура и грађевина Предузетништво Здравство Менаџмент Безбедност Економија Запошљавање Графикон 14 Остало: ветерина; саобраћај; процесне технике; микробиологија; математика 35

37 Како оцењујете квалитет доступних информација намењених младима? Оцените оценама 1-5 као у школи. (%) Тотал узорак. оцена оцена оцена оцена оцена Графикон 15 36

38 Укрштање циљних група са оценом квалитета доступних информација намењених младима Циљне групе Просечне оцене Пол Мушки 2,98 Женски 3,06 Године , , ,97 Тип насеља Градско 2,97 Ванградско 3,10 Регион Београд 2,96 Војводина 3,05 Западна Србија са Шумадијом 3,09 Јужна и Источна Србија 2,95 Тотал 3,02 Табела 7 37

39 Упоредни приказ резултата - Како оцењујете квалитет доступних информација намењених младима? Оцените оценама 1-5 као у школи. (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа оцена 1 оцена 2 оцена 3 оцена 4 оцена 5 Графикон 16 не знам да оценим

40 Да ли се, према Вашем мишљењу, младима посвећује довољна пажња у нашим медијима? Тотал узорак. Да 27% Не 73% Графикон 17 39

41 Укрштање циљних група са питањем Да ли се, према Вашем мишљењу, младима посвећује довољна пажња у нашим медијима? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 25,1% 28,2% 32,9% 16,6% 29,8% 27,3% 25,5% 23,6% 25,7% 30,6% 24,6% Не 74,9% 71,8% 67,1% 83,4% 70,2% 72,7% 74,5% 76,4% 74,3% 69,4% 75,4% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 8 40

42 Упоредни приказ резултата - Да ли се, према Вашем мишљењу, младима посвећује довољна пажња у нашим медијима? (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа Да Не (II) Графикон 18 41

43 Каква је слика о младима у медијима и јавности? (%) Тотал узорак. Не знам, не пратим 31.0 Слика је реална - млади се приказују онаквима какви јесу, ни боље ни лошије 27.7 Слика није реална, улепшана је - млади су "проблематичнији" него што је у медијима представљено 20.9 Слика није реална, лошија је - млади су приказни лошије него што јесу 20.4 Графикон 19 42

44 Укрштање циљних група са питањем Каква је слика о младима у медијима и јавности? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Не знам, не пратим 30,7% 31,3% 33,9% 34,9% 26,2% 30,6% 31,6% 22,8% 26,3% 34,1% 41,5% Слика је реална 25,9% 29,6% 29,2% 24,2% 29,1% 28,1% 27,0% 33,9% 25,7% 27,7% 23,8% Слика није реална, лошија је 20,7% 20,3% 19,9% 18,8% 21,7% 21,2% 19,3% 23,6% 24,6% 15,6% 17,7% Слика није реална, улепшана је 22,7% 18,9% 17,0% 22,0% 23,0% 20,1% 22,1% 19,7% 23,4% 22,5% 16,9% Јужна и Источна Србија Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 9 43

45 На који се начин највише информишете о темама везаним за: (%) Тотал узорак. ОБРАЗОВАЊЕ (%) Путем веб сајтова 39.0 Не информишем се - не занимају ме ове теме 20.5 Путем друштвених мрежа 17.2 Преко пријатеља и познаника 12.7 Путем ТВ 8.2 Путем штампе 2.1 Путем радија.3 Графикон 20 44

46 ЗАПОШЉАВАЊЕ (%) Путем веб сајтова 40.0 Не информишем се - не занимају ме ове теме 22.8 Преко пријатеља и познаника 17.3 Путем друштвених мрежа 12.5 Путем ТВ 4.9 Путем штампе 2.2 Путем радија.4 Графикон 21 45

47 ПРОВОЂЕЊЕ СЛОБОДНОГ ВРЕМЕНА (%) Преко пријатеља и познаника 33.8 Путем друштвених мрежа 29.5 Путем веб сајтова 19.0 Не информишем се - не занимају ме ове теме 10.9 Путем ТВ 4.7 Путем радија 1.2 Путем штампе.8 Графикон 22 46

48 Укрштање циљних група са питањем На који се начин највише информишете о темама везаним за: Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. ОБРАЗОВАЊЕ мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Путем тв 9,0% 7,2% 8,2% 5,9% 10,2% 5,3% 12,3% 2,4% 10,6% 9,2% 10,0% Путем штампе 1,0% 3,1% 2,3% 2,1% 2,0% 3,1%,8% 5,5%,6% 1,7%,8% Путем wеб сајтова 37,0% 41,2% 33,9% 46,5% 36,7% 42,1% 34,4% 44,1% 31,8% 40,2% 41,5% Путем друштвених мрежа 15,1% 19,6% 21,6% 18,7% 12,7% 14,5% 20,9% 18,9% 15,9% 21,8% 11,5% Путем радија,3%,3%,6%,5%,3%,4%,8%,8% Јужна и Источна Србија Путем пријатеља и познаника 12,5% 13,1% 22,2% 9,1% 9,0% 12,0% 13,9% 13,4% 12,4% 13,8% 10,8% Не информишем се не занимају ме ове теме 25,1% 15,5% 11,1% 17,1% 29,4% 22,8% 17,2% 15,0% 28,8% 13,2% 24,6% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 10 ЗАПОШЉАВАЊЕ мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Путем тв 5,1% 4,5% 7,1% 2,7% 4,9% 3,9% 6,6% 1,6% 7,1% 5,8% 4,6% Путем штампе 2,6% 1,7% 1,8% 3,2% 1,6% 1,9% 2,5% 3,9%,6% 3,5%,8% Путем wеб сајтова 39,5% 40,5% 24,1% 47,1% 46,1% 43,5% 34,6% 47,3% 33,5% 46,2% 33,1% Путем друштвених мрежа 9,6% 15,5% 12,9% 16,0% 9,1% 13,1% 11,5% 17,8% 14,7% 8,1% 10,8% Путем радија,6%,8%,8% 1,2% Јужна и Источна Србија Путем пријатеља и познаника 21,2% 13,1% 15,3% 19,8% 16,9% 12,5% 24,3% 10,9% 12,9% 22,0% 22,3% Не информишем се не занимају ме ове теме 21,2% 24,7% 38,8% 11,2% 20,6% 25,1% 19,8% 18,6% 31,2% 13,3% 28,5% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 11 47

49 ПРОВОЂЕЊЕ СЛОБОДНОГ ВРЕМЕНА мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Путем тв 4,8% 4,8% 4,7% 2,2% 6,5% 4,2% 5,3% 3,1% 4,1% 5,1% 6,2% Путем штампе 1,3%,3% 2,4%,4% 1,1%,4% 1,6%,6%,6%,8% Путем wеб сајтова 21,2% 16,5% 17,1% 22,0% 18,0% 20,3% 17,3% 23,6% 20,0% 16,0% 17,8% Путем друштвених мрежа 29,6% 29,2% 27,6% 34,4% 27,3% 27,9% 32,1% 21,3% 29,4% 38,3% 25,6% Путем радија,6% 2,1% 1,1% 2,0% 1,9% 1,6% 1,2% 1,6% Путем пријатеља и познаника 32,5% 35,4% 37,6% 33,9% 31,0% 35,1% 32,1% 45,7% 31,2% 31,4% 29,5% Не информишем се не занимају ме ове теме 10,0% 11,7% 10,6% 6,5% 14,7% 9,5% 12,8% 3,1% 13,5% 8,6% 18,6% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 12 Јужна и Источна Србија 48

50 Упоредни приказ резултата - На који се начин највише информишете о темама везаним за: Путем wеб сајтова Путем ТВ Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа. ОБРАЗОВАЊЕ (%) Не информишем се - не занимају ме ове теме Преко пријатеља и познаника Графикон 23 ЗАПОШЉАВАЊЕ (%) Путем друштвених мрежа Путем штампе Путем радија Путем wеб сајтова Не информишем се - не занимају ме ове теме Преко пријатеља и познаника Путем друштвених мрежа Путем штампе Путем ТВ Путем радија Графикон 24 49

51 ПРОВОЂЕЊЕ СЛОБОДНОГ ВРЕМЕНА (%) Преко пријатеља и познаника Путем друштвених мрежа Путем wеб сајтова Путем ТВ Не информишем се - не занимају ме ове теме Путем штампе Путем радија Графикон 25 50

52 У којој мери користите Интернет за стицање формалног образовања и као додатни извор литературе за школовање? (%) Тотал узорак. Никад не користим Интернет у наведене сврхе 12.6 Ретко 16.5 Повремено 31.1 Често 27.0 Увек 12.8 Графикон 26 51

53 Укрштање циљних група са питањем У којој мери користите Интернет за стицање формалног образовања и као додатни извор литературе за школовање Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. Никад не користим интернет у наведене сврхе мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија 12,2% 13,1% 5,9% 12,8% 17,1% 12,3% 13,2% 5,5% 9,9% 16,6% 17,1% Ретко 18,6% 14,1% 20,6% 14,4% 15,5% 13,4% 21,0% 13,4% 16,4% 17,1% 18,6% Повремено 29,9% 32,3% 27,6% 30,3% 33,9% 32,6% 28,8% 31,5% 31,0% 32,0% 29,5% Често 25,7% 28,5% 28,2% 31,4% 22,9% 29,8% 23,0% 36,2% 25,7% 25,1% 22,5% Увек 13,5% 12,0% 17,6% 11,2% 10,6% 12,0% 14,0% 13,4% 17,0% 9,1% 12,4% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 13 52

54 Упоредни приказ резултата - У којој мери користите Интернет за стицање формалног образовања и као додатни извор литературе за школовање? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа Никад не користим Интернет у наведене сврхе Ретко Повремено Често Увек Графикон 27 53

55 Да ли свакодневно користите Интернет? Тотал узорак. Не 9% Да 91% Графикон 28 Напомена:приказ података кроз време у односу на претходне таласе истраживања није рађен због тога што је питање претходне две године било да ли млади користе Интернет, а не да ли свакодневно користе Интернет 54

56 Укрштање циљних група са питањем Да ли свакодневно користите интернет? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 91,6% 91,1% 96,7% 90,4% 88,8% 92,2% 90,1% 94,5% 94,7% 91,4% 83,8% Не 8,4% 8,9% 3,3% 9,6% 11,2% 7,8% 9,9% 5,5% 5,3% 8,6% 16,2% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 14 55

57 За шта највише користите интернет? (%) Подузорак испитаника који свакодневно користе интернет. Постоји могућност давања вишеструких одговора. Приказ на 100%. Друштвене мреже 21.0% Претрага информација (о производима, услугама, култури, спорту, забави и сл) 15.3% Слушање музике Информисање, читање вести Гледање филмова 11.6% 10.9% 12.8% Chat, форуми, читање блогова Слање-примање поште (е-маил) Скидање музике и других садржаја Играње игрица онлине 7.2% 6.8% 6.4% 5.4% Куповина и плаћање путем Интернета 2.1% За посао Остало.3%.3% Остало: здравствени сајтови; забава; образовање; ништа да издвојим; факултет; курсеви и едукација; студирање; кад ми треба за семинарски рад; Графикон 29 56

58 Када желите да се информишете путем Интернета, какве информације тражите? Тотал узорак. Постоји могућност давања вишеструких одговора. Приказ на 100%. Забава Актуелна дешавања у граду (култура, забава, спорт...) 21.2% 20.2% Спорт Друштвена дешавања 13.7% 15.1% Прогноза времена Туризам, путовања Култура 7.5% 6.8% 9.4% Политичка дешавања у земљи и свету Економија Остало Посао 3.5% 1.8%.5%.2% Графикон 30 Остало: зависи шта ми треба у тренутку; за здравље; онлајн продаја; обуке образовног карактера; енциклопедија; речник речи; онлајн преводилац; о људима које сам упознао; о некој фирми која ме занима; о саветима за кување; како када... 57

59 Да ли сте на Интернету у последњих 6 месеци остављали коментаре на теме од интереса за младе (блогови, форуми, вести, дискусије...)? Тотал узорак. Да 12% Не 88% Графикон 31 58

60 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте на Интернету у последњих 6 месеци остављали коментаре на теме од интереса за младе (блогови, форуми, вести, дискусије...)? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 11,9% 11,7% 11,1% 12,3% 12,2% 12,8% 10,3% 15,6% 12,3% 8,6% 12,3% Не 88,1% 88,3% 88,9% 87,7% 87,8% 87,2% 89,7% 84,4% 87,7% 91,4% 87,7% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 15 59

61 Да ли користите друштвене мреже? Тотал узорак. Не 11% Да 89% Графикон 32 60

62 Укрштање циљних група са питањем Да ли користите друштвене мреже? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 87,5% 90,4% 96,5% 88,2% 84,1% 90,5% 86,5% 85,2% 90,6% 87,9% 90,8% Не 12,5% 9,6% 3,5% 11,8% 15,9% 9,5% 13,5% 14,8% 9,4% 12,1% 9,2% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 16 61

63 Упоредни приказ резултата - Да ли користите друштвене мреже? (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа Да Не Графикон 33 62

64 На којој од друштвених мрежа имате свој налог? Подузорак испитаника који користе друштвене мреже. Постоји могућност давања вишеструких одговора. Приказ на 100% FB 47.9% Instagram 25.5% YouTube 15.7% Twitter 6.8% LinkedIn 2.6% Остало.9% My Space.7% Графикон 34 Остало: viber; whatsapp; skype; snapchat. 63

65 Укрштање циљних група са питањем На којој од друштвених мрежа имате свој налог? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија FB 48,3% 47,6% 44,8% 46,3% 52,4% 48,3% 47,4% 50,4% 49,4% 47,7% 44,6% Twitter 7,9% 5,7% 4,6% 8,6% 7,1% 7,0% 6,5% 7,0% 5,5% 7,2% 7,7% Instagram 23,2% 27,8% 33,3% 25,7% 18,1% 26,4% 24,2% 30,9% 26,7% 19,8% 26,4% LinkedIn 2,2% 2,9%,3% 3,4% 3,9% 2,5% 2,6% 2,1% 1,3% 2,5% 4,4% YouTube 16,5% 14,9% 14,5% 15,4% 17,1% 14,6% 17,3% 8,2% 15,3% 20,5% 16,6% My Space,8%,5%,9% 0,0% 1,0%,6%,8% 0,0% 1,2% 1,1% 0,0% Остало 1,1%,6% 1,6%,6%,4%,6% 1,2% 1,4%,5% 1,2%,4% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 17 64

66 Како користите Facebook и инстант месинџере/chat (MSN, G-talks, Skype, WhatsApp...): (%) Подузорак испитаника који користе друштвене мреже. Приказ на 100%. Не користим chat 4.1 Улогован сам само онда када треба да добијем информацију и успоставим контакт са неким 10.9 Улогован сам повремено, без посебних правила када 22.7 Улогован сам све време када је рачунар укључен 10.2 Стално сам онлајн и доступан посредством смарт уређаја ( телефон, таблет... ) 52.1 Графикон 35 65

67 Укрштање циљних група са питањем Како користите Facebook и инстант месинџере/chat (MSN, G-talks, Skype, WhatsApp...):? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Не користим чет 5,1% 3,0% 3,0% 1,8% 6,8% 3,7% 4,7% 3,7% 1,9% 7,9% 2,5% Улогован сам само онда када треба да добијем информацију и успоставим контакт са неким Улогован сам повремено, без посебних правила када Улогован сам све време када је рачунар укључен Стално сам онлине и доступан посредством смарт уређаја (телефон, таблет) 10,3% 11,4% 7,9% 14,0% 10,7% 10,2% 12,3% 8,3% 12,8% 11,2% 11,0% 23,9% 21,6% 13,9% 25,6% 27,3% 23,4% 21,7% 24,8% 16,7% 20,4% 31,4% 12,9% 7,6% 11,5% 9,8% 9,3% 10,5% 9,9% 9,2% 10,3% 9,9% 11,0% 47,8% 56,4% 63,6% 48,8% 45,9% 52,3% 51,4% 54,1% 58,3% 50,7% 44,1% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 18 66

68 Колико оквирно имате пријатеља на друштвеним мрежама? (%) Подузорак испитаника који користе друштвене мреже. Приказ на 100%. До Више од Графикон 36 67

69 Укрштање циљних група са питањем Колико оквирно имате пријатеља на друштвеним мрежама? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија До 100 8,8% 7,3% 8,5% 7,2% 8,8% 9,2% 6,2% 18,3% 5,8% 5,9% 5,1% ,4% 22,9% 14,6% 22,9% 30,2% 23,7% 22,4% 21,1% 28,2% 20,9% 21,2% ,1% 27,9% 24,4% 27,1% 36,6% 30,5% 29,5% 32,1% 31,4% 32,0% 23,7% ,3% 25,2% 28,0% 25,3% 14,6% 22,2% 21,9% 20,2% 21,8% 21,6% 24,6% Више од ,4% 16,8% 24,4% 17,5% 9,8% 14,5% 20,0% 8,3% 12,8% 19,6% 25,4% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 19 68

70 Да ли прихватате захтеве за пријатељством од непознатих особа? Подузорак испитаника који користе друштвене мреже. Приказ на 100%. Да, увек 9% Не, никада 52% Да, ретко 39% Графикон 37 69

71 Укрштање циљних група са питањем Да ли прихватате захтеве за пријатељством од непознатих особа? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да, увек 9,9% 7,6% 11,5% 8,5% 7,3% 10,8% 5,7% 12,8% 3,9% 11,7% 8,4% Да, ретко 39,7% 37,9% 42,4% 43,6% 32,0% 38,9% 38,9% 37,6% 39,4% 31,2% 48,7% Не, никада 50,4% 54,5% 46,1% 47,9% 60,7% 50,3% 55,5% 49,5% 56,8% 57,1% 42,9% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 20 70

72 Које личне информације не делите на својим профилима? Подузорак испитаника који користе друштвене мреже. Постоји могућност давања вишеструких одговора. Приказ на 100%. телефон 28.0% адреса 23.5% е-маил 16.9% место становања 11.9% статус у вези 8.1% датум рођења 6.3% школа-посао 5.1% остало.2% Графикон 38 Остало: име и презиме; презиме; ништа; не треба да Вас интересује; личне информације о мојим интересовањима 71

73 Укрштање циљних група са питањем Које личне информације не делите на својим профилима? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија е-маил 17,0% 16,9% 16,5% 16,4% 17,8% 15,6% 19,2% 13,4% 17,9% 16,9% 18,8% телефон 28,4% 27,7% 27,4% 28,6% 28,1% 27,2% 29,4% 25,8% 29,2% 30,2% 26,2% адреса 23,6% 23,3% 25,2% 23,6% 21,9% 24,0% 22,5% 25,1% 23,1% 21,9% 24,1% место становања 13,6% 10,3% 12,6% 11,0% 12,0% 13,0% 10,1% 12,9% 14,7% 8,4% 11,4% школа/посао 4,5% 5,7% 5,6% 4,3% 5,3% 5,2% 5,0% 7,9% 2,4% 4,6% 6,6% датум рођења 5,6% 7,0% 5,0% 7,3% 6,6% 6,5% 6,0% 6,6% 4,7% 8,6% 5,4% статус у вези 7,0% 9,1% 7,7% 8,3% 8,2% 8,3% 7,6% 7,7% 7,6% 9,3% 7,5% остало,2%,2%,1%,5% 0,0%,2%,2%,6%,2% 0,0% 0,0% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 21 72

74 Да ли користите друштвене мреже како би указали на неки од проблема у заједници (вршњачко насиље, дискриминација, неки вид неправде, лоше стање у одређеној области и сл) и покренули ширу друштвену акцију? Подузорак испитаника који користе друштвене мреже. Приказ на 100%. Да, урадим то понекад 19% Да, чиним то кад год могу 4% Не, нисам користио друштвене мреже у те сврхе 77% Графикон 39 73

75 Укрштање циљних група са питањем Да ли користите друштвене мреже како би указали на неки од проблема у заједници (вршњачко насиље, дискриминација, неки вид неправде, лоше стање у одређеној области и сл) и покренули ширу друштвену акцију? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да, чиним то кад год могу 78,3% 75,0% 77,4% 77,0% 76,1% 76,3% 77,1% 66,4% 84,5% 77,3% 73,9% Да, урадим то понекад 17,3% 20,5% 17,7% 21,8% 17,6% 18,5% 19,5% 21,8% 14,2% 19,5% 21,8% Не, нисам користио друштвене мреже у те сврхе 4,4% 4,5% 4,9% 1,2% 6,3% 5,2% 3,3% 11,8% 1,3% 3,2% 4,2% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 22 74

76 Да ли користите интернет за:? (%) Тотал узорак. Плаћање рачуна Плаћање услуга Online куповина % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Да Не Графикон 40 75

77 Укрштање циљних група са питањем Да ли користите интернет за: Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. ОНЛИНЕ КУПОВИНУ мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 41,5% 40,8% 32,7% 40,6% 46,9% 40,4% 42,0% 36,2% 39,2% 36,2% 54,6% Не 58,5% 59,2% 67,3% 59,4% 53,1% 59,6% 58,0% 63,8% 60,8% 63,8% 45,4% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 23 ПЛАЋАЊЕ УСЛУГА мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 15,1% 13,1% 1,8% 19,3% 18,8% 16,4% 11,1% 18,8% 12,9% 14,4% 11,5% Не 84,9% 86,9% 98,2% 80,7% 81,2% 83,6% 88,9% 81,3% 87,1% 85,6% 88,5% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 24 ПЛАЋАЊЕ РАЧУНА мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 10,6% 12,0% 3,5% 13,9% 14,3% 10,9% 11,5% 13,4% 10,6% 9,8% 11,5% Не 89,4% 88,0% 96,5% 86,1% 85,7% 89,1% 88,5% 86,6% 89,4% 90,2% 88,5% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 25 76

78 Да ли користите банковне картице за плаћање преко Интернета? Тотал узорак. Да 12% Не 88% Графикон 41 77

79 Укрштање циљних група са питањем Да ли користите банковне картице за плаћање преко Интернета? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 10,6% 13,4% 1,8% 13,4% 18,0% 12,8% 10,7% 18,1% 8,8% 11,5% 10,0% Не 89,4% 86,6% 98,2% 86,6% 82,0% 87,2% 89,3% 81,9% 91,2% 88,5% 90,0% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 26 78

80 Да ли знате за неку конкретну активност или програм Министарства омладине и спорта? Тотал узорак. Не 97% Да 3% Графикон 42 ДА: не могу да се сетим назива; стипендије; софа; знам за многе; заврши започето; заштита животне средине; спорт у школе; против дроге; предавање, вршњачка едукација; пожури полако; не пада ми ништа конкретно на памет, можда она помоћ за олимпијце; млади су закон; курс за Леви компанију; хуманитарне акције; Фонд за младе таленте; Доситеј; атлетска стаза; бесплатно пливање; теретане; разне обуке; посао из сенке; помоћ за запослење; пракса у организацијама; Фонд је организовао неке акције; давали новац удружењима за обуке младих... 79

81 Укрштање циљних група са питањем Да ли знате за неку конкретну активност или програм Министарства омладине и спорта? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 4,8% 1,7% 3,5% 3,8% 2,9% 2,8% 4,5% 3,9% 5,9% 2,3% 1,5% Не 95,2% 98,3% 96,5% 96,2% 97,1% 97,2% 95,5% 96,1% 94,1% 97,7% 98,5% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 27 80

82 Упоредни приказ резултата - Да ли знате за неку конкретну активност или програм Министарства омладине и спорта? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа Да Не Графикон 43 81

83 Да ли сте упознати са радом Фонда за младе таленте? Тотал узорак. Да 23% Не 77% Графикон 44 82

84 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте упознати са радом Фонда за младе таленте? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 21,2% 24,4% 22,9% 23,5% 21,7% 23,1% 22,2% 24,4% 23,4% 21,3% 21,5% Не 78,8% 75,6% 77,1% 76,5% 78,3% 76,9% 77,8% 75,6% 76,6% 78,7% 78,5% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 28 Упоредни приказ резултата - Да ли сте упознати са радом Фонда за младе таленте? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа Да Не Графикон 45 83

85 Активизам младих Петина младих, тачније 21% сматра да су млади генерално маргинализована група. Велики број њих, половина, није знао да одговори на ово питање, док то највише сматрају млади региона Београда и Војводине. Кад је активизам у питању, 7% младих је у последњих годину дана учествовало у раду неке политичке организације које су активне на локалном нивоу или у раду неке неформалне групе која се бави заштитом животне средине а 10% је члан неке политичка партије. Порастом година старости расте број оних који су се изјаснили да су члан неке политичке партије, више их је у ванградском делу у односу на градски и у Западној Шумадији и Војводини у односу на друге регионе. 7% их је члан неког удружења и више је жена него мушкараца који дају потврдне одговоре на ово питање. Када је у питању чланство у неком спортском клубу или организацији, 16% их се изјашњава позитивно, више мушкараца него жена, више најмлађих него старијих. Такође, 8% је члан неког културно-уметничког друштва, а 49% се изјашњава да су у протекле 4 године гласали на неком од нивоа избора, где се потврдно изјашњавају више мушкарци него жене, где порастом година старости расте број оних који су гласали. На питање да ли себе сматрају друштвено активном младом особом, 31% сматра да су друштвено активни, 26% нема став, 23,4% настоји да буде у току друштвених дешавања али се лично не ангажује, 11,4% се изјашњава да их друштвени активизам не интересује, а 8,7% мисли да активизам треба препустити онима који су за то меродавнији. Највише оних који себе сматрају друштвено активним особама су из Војводине и више из ванградских него градских насеља. 30% се изјашњава да је кроз различите форме активизма стекло вештине или знања који су допринели њиховом личном развоју и бољој запошљивости, 22% одговара са не, а 48% не може да процени. Они који потврдно одговарају су из градских средина, најмање из Западне Србије. 58% младих се не изражава путем друштвених мрежа посматрајући период од последња три месеца, коментарима који имају интереса за младе, док се 23% не упушта у дискусије али их активно прати, а 8% не користи друштвене мреже па не може да да одговор, а 7% оставња коментаре на већ постојеће теме, док 3,6% иницира неку од тема. Београђани су најактивнији по наведеним питањима. Разлози услед којих се не укључују у иницијативе које имају за циљ позивине промене у друштвеном животу, на националном нивоу или на нивоу локалне заједнице су најчешће недостатак времена, сматрање да се њихово мишљење неће чути или уважити, или мишљење да нису довољно компетентни да се укључе. Недостатак времена као одговор расте порастом година старости. 84

86 9% младих се изјаснило да је учествовало у раду ученичког или студентског парламента и ту је највише најмлађих година. 7% младих је упознато са улогом локалног савета за младе, 18% са радом локалне канцеларије за младе, а сазнања о постојању канцеларије за младе у граду има 31% младих, највише њих из Западне Србије. Са улогом локалне канцеларије за младе је упознато 18% у и 21% у години, што представња благи пад у односу на претходни истраживачки талас. Од броја младих који знају да у њиховом граду или општини постоји Канцеларија за младе, 17% је користило услуге канцеларије и то више младих из ванградских него градских средина. Услуге које су користили су биле најчешће информисање, посетили су активности које је КЗМ организовала, спортске активности, неформално образовање, а најкорисније је било информисање, након чега следи неформално образовање и спорт. Сазнања о постојању омладинског клуба у заједници има 6% који кажу да га нема, 13% који кажу да га има и 81% оних који кажу да немају сазнања о томе. Мушкарци више знају да клуб постоји, као и млади из градских средина. Од оних који су се изјаснили да знају да омладински клуб постоји у њиховој заједници, њих 5% кажу да су користили неке од садржаја и то су углавном биле спортске активности, концерти и књижевне вечери. 15% младих сматра да начини активног учешћа младих одговарају потребама и интересима младих, 27% се не слаже са наведеним а 55,8% нема став о наведеној теми. Начини активног учешћа младих који би били више у складу са потребама младих су укључивање у доношење одлука, волонтирање и хуманитарни рад, дебате, радионице и семинари, као и културно-уметничка друштва. Остали одговори су бележили фреквенцију нижу од 4%. 85

87 Aктивизам Да ли сматрате да су млади маргинализована група? Тотал узорак. Да 21% Не знам 50% Не 29% Графикон 46 86

88 Укрштање циљних група са питањем Да ли сматрате да су млади маргинализована група? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 21,5% 21,0% 19,9% 24,2% 20,1% 24,5% 16,9% 29,1% 26,3% 17,8% 12,3% Не 31,8% 26,1% 31,0% 25,8% 29,9% 27,6% 30,9% 34,6% 25,7% 36,8% 16,9% Не знам 46,6% 52,9% 49,1% 50,0% 50,0% 47,9% 52,3% 36,2% 48,0% 45,4% 70,8% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 29 87

89 Да ли сте у протеклих 12 месеци учествовали у раду неке политичке организације (странке, покрета), удружења (невладине организације) које су активне на локалном нивоу или неформалне групе која се бави заштитом животне средине? Тотал узорак. Да 7% Не 93% Графикон 47 88

90 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте у протеклих 12 месеци учествовали у раду неке политичке организације (странке, покрета), удружења (невладине организације) које су активне на локалном нивоу или неформалне групе која се бави заштитом животне средине? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 7,1% 7,2% 5,9% 8,0% 7,3% 6,7% 8,2% 7,8% 4,7% 9,8% 6,9% Не 92,9% 92,8% 94,1% 92,0% 92,7% 93,3% 91,8% 92,2% 95,3% 90,2% 93,1% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 30 89

91 Да ли сте члан неке политичке партије? Тотал узорак. Да 10% Не 90% Графикон 48 90

92 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте члан неке политичке партије? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 10,6% 8,6% 4,7% 10,7% 12,3% 7,0% 13,6% 5,5% 12,9% 13,8% 4,6% Не 89,4% 91,4% 95,3% 89,3% 87,7% 93,0% 86,4% 94,5% 87,1% 86,2% 95,4% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 31 91

93 Да ли сте члан неког удружења? Тотал узорак. Да 7% Не 93% Графикон 49 92

94 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте члан неког удружења? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 3,9% 9,3% 7,1% 9,1% 4,1% 6,4% 6,6% 7,1% 4,7% 5,2% 10,0% Не 96,1% 90,7% 92,9% 90,9% 95,9% 93,6% 93,4% 92,9% 95,3% 94,8% 90,0% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 32 93

95 Да ли сте члан неког спортског клуба/организације? Тотал узорак. Да 16% Не 84% Графикон 50 94

96 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте члан неког спортског клуба/организације? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 19,6% 12,0% 25,7% 10,2% 13,5% 17,5% 13,6% 19,5% 18,7% 12,1% 13,8% Не 80,4% 88,0% 74,3% 89,8% 86,5% 82,5% 86,4% 80,5% 81,3% 87,9% 86,2% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 33 95

97 Да ли сте члан неког културно-уметничког друштва? Тотал узорак. Да 8% Не 92% Графикон 51 96

98 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте члан неког културно-уметничког друштва? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 6,4% 8,9% 10,5% 5,9% 7,3% 7,5% 8,2% 7,9% 8,2% 5,2% 9,9% Не 93,6% 91,1% 89,5% 94,1% 92,7% 92,5% 91,8% 92,1% 91,8% 94,8% 90,1% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 34 97

99 Да ли сте у протекле четири године гласали на локалним, покрајинским, парламентарним или председничким изборима? Тотал узорак. Не 51% Да 49% Графикон 52 98

100 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте у протекле четири године гласали на локалним, покрајинским, парламентарним или председничким изборима? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 53,7% 44,7% 12,3% 59,9% 67,3% 49,3% 49,8% 46,9% 48,5% 53,4% 47,7% Не 46,3% 55,3% 87,7% 40,1% 32,7% 50,7% 50,2% 53,1% 51,5% 46,6% 52,3% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 35 99

101 Да ли себе сматрате друштвено активном младом особом? (%) Тотал узорак. Да, сматрам да сам друштвено активан 31.0 Немам став 25.6 Настојим да будем у току друштвених дешавања, али се лично не ангажујем 23.4 Друштвени активизам ме не интересује 11.4 Мислим да активизам треба препустити онима који су за то меродавнији 8.7 Графикон

102 Укрштање циљних група са питањем Да ли себе сматрате друштвено активном младом особом? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да, сматрам да сам друштвено активан 30,6% 31,5% 35,3% 33,2% 26,4% 27,6% 35,7% 25,8% 43,6% 30,5% 20,0% Настојим да будем у току друштвених дешавања, али се лично не ангажујем Мислим да активизам треба препустити онима који су за то меродавнији 24,8% 21,9% 17,6% 25,1% 26,0% 20,9% 27,0% 21,1% 20,9% 27,0% 23,8% 7,4% 9,9% 8,8% 7,0% 9,8% 7,8% 10,2% 10,2% 4,1% 13,2% 7,7% Друштвени активизам ме не интересује 12,9% 9,6% 11,8% 11,8% 11,0% 11,7% 11,1% 15,6% 7,6% 12,6% 10,8% Немам став 24,2% 27,1% 26,5% 23,0% 26,8% 32,0% 16,0% 27,3% 23,8% 16,7% 37,7% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

103 Да ли сте кроз различите форме активизма стекли вештине и знања која доприносе вашем личном развоју и бољој запошљивости? Тотал узорак. Не могу да проценим 48% Да 30% Не 22% Графикон

104 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте кроз различите форме активизма стекли вештине и знања која доприносе вашем личном развоју и бољој запошљивости? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 27,4% 33,0% 32,8% 29,5% 29,2% 38,0% 21,8% 36,4% 34,7% 18,9% 34,6% Не 24,2% 19,8% 13,1% 18,0% 33,8% 15,0% 29,9% 6,1% 18,7% 39,6% 19,2% Не могу да проценим 48,4% 47,3% 54,1% 52,5% 36,9% 47,0% 48,3% 57,6% 46,7% 41,5% 46,2% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

105 Да ли сте на својим профилима на друштвеним мрежама у последња три месеца остављали писане коментаре на теме од интереса за младе? (%) Подузорак испитаника који себе сматрају друштвено активним. Приказ на 100%. Не, не интересује ме овај вид изражавања мишљења 58.0 Не упуштам се у дискусије, али их активно пратим 23.1 Не користим друштвене мреже 8.1 Да, остављао сам коментаре на већ започете теме 7.1 Да, иницирао сам неку од тема 3.6 Графикон

106 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте на својим профилима на друштвеним мрежама у последња три месеца остављали писане коментаре на теме од интереса за младе? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да, остављао сам коментаре на већ започете теме 8,7% 5,5% 5,8% 9,1% 6,5% 7,8% 6,2% 12,6% 2,9% 7,5% 6,2% Да, иницирао сам неку од тема 3,5% 3,8% 4,7% 3,7% 2,9% 3,3% 4,1% 3,9% 6,4% 1,7% 2,3% Не упуштам се у дискусије, али их активно пратим Не, не интересује ме овај вид изражавања мишљења 19,9% 26,5% 18,1% 24,6% 25,3% 23,4% 22,6% 22,8% 15,8% 29,9% 23,8% 58,5% 57,4% 67,8% 54,5% 53,9% 58,8% 56,8% 50,4% 68,4% 52,9% 59,2% Не користим друштвене мреже 9,3% 6,9% 3,5% 8,0% 11,4% 6,7% 10,3% 10,2% 6,4% 8,0% 8,5% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

107 Из којих разлога се активније не укључујете у иницијативе које имају за циљ позитивне промене у друштвеном животу, на националном или нивоу локалне заједнице? (%) Тотал узорак. Недостатак времена 30.7 Мислим да моје мишљење нико неће чути-уважити 25.0 Мислим да нисам довољно компетентан да се укључим 20.0 Мислим да се укључујем активно, колико год могу 10.7 Лоша претходна искуства када год сам покушао да нешто променим 7.3 Нисам заинтересован за то 3.2 Не знам 1.9 Остало 1.1 Графикон 56 Остало: нема поенте; здравље у окружењу; зато што се ништа не би променило, губљење времена; незаинтересованост за рад људи на које не могу да утичем; нема потребе; не желим; не желим тренутно; корупција на нивоу локалне заједнице; то је све политика; неки други су узели те позиције; све иде преко везе; нема наде да ће бити позитивних промена; позитивне промене не постоје

108 Укрштање циљних група са питањем Из којих разлога се активније не укључујете у иницијативе које имају за циљ позитивне промене у друштвеном животу, на националном или нивоу локалне заједнице? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. Мислим да нисам довољно компетентан да се укључим мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија 19,6% 20,2% 25,7% 15,4% 19,2% 22,8% 15,6% 25,8% 15,8% 22,0% 16,9% Мислим да моје мишљење нико неће чути-уважити 25,6% 24,3% 27,5% 28,2% 20,4% 23,7% 27,2% 17,2% 29,8% 26,6% 24,6% Лоша претходна искуства када год сам покушао да нешто променим 7,1% 7,9% 4,7% 11,2% 6,1% 6,4% 8,6% 7,8% 3,5% 9,8% 9,2% Недостатак времена 33,0% 28,1% 21,6% 29,3% 38,4% 32,0% 28,8% 32,8% 34,5% 26,6% 28,5% Остало,6% 1,4% 1,8% 1,1%,8%,8% 1,2% 1,6%,6%,6% 1,5% Мислим да се укључујем активно, колико год могу 8,0% 13,7% 11,7% 8,0% 12,2% 10,3% 11,1% 10,2% 11,1% 9,2% 12,3% Нисам заинтересован за то 2,9% 3,8% 5,8% 4,8%,4% 2,2% 4,9%,8% 1,8% 4,6% 6,2% Не знам 3,2%,7% 1,2% 2,1% 2,4% 1,7% 2,5% 3,9% 2,9%,6%,8% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

109 Да ли учествујете или сте учествовали у раду ученичког/студентског парламента? Тотал узорак. Да 9% Не 91% Графикон

110 Укрштање циљних група са питањем Да ли учествујете или сте учествовали у раду ученичког/студентског парламента? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 7,1% 11,3% 14,1% 8,0% 6,5% 8,9% 9,5% 3,9% 11,2% 8,6% 12,3% Не 92,9% 88,7% 85,9% 92,0% 93,5% 91,1% 90,5% 96,1% 88,8% 91,4% 87,7% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

111 Да ли сте упознати са улогом локалног савета за младе? Тотал узорак. Да 7% Не 93% Графикон

112 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте упознати са улогом локалног савета за младе? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 6,8% 6,8% 7,0% 6,4% 6,9% 6,7% 7,0% 3,1% 7,0% 5,7% 11,5% Не 93,2% 93,2% 93,0% 93,6% 93,1% 93,3% 93,0% 96,9% 93,0% 94,3% 88,5% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

113 Да ли сте упознати са улогом локалне канцеларије за младе? Тотал узорак. Да 18% Не 82% Графикон

114 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте упознати са улогом локалне канцеларије за младе? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 18,7% 16,8% 17,0% 17,6% 18,8% 18,7% 16,8% 13,3% 15,3% 21,8% 20,8% Не 81,3% 83,2% 83,0% 82,4% 81,2% 81,3% 83,2% 86,7% 84,7% 78,2% 79,2% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

115 Упоредни приказ резултата - Да ли сте упознати са улогом локалне канцеларије за младе? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа Да Не Графикон

116 Да ли имате сазнања о постојању канцеларије за младе у вашој општини/граду? Тотал узорак. Да 31% Не 69% Графикон

117 Укрштање циљних група са питањем Да ли имате сазнања о постојању канцеларије за младе у вашој општини/граду? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 28,0% 34,2% 27,1% 28,9% 35,1% 33,7% 27,2% 31,5% 20,0% 43,7% 27,7% Не 72,0% 65,8% 72,9% 71,1% 64,9% 66,3% 72,8% 68,5% 80,0% 56,3% 72,3% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

118 Да ли сте користили услуге канцеларије за младе? Подузорак испитаника који имају сазнање о постојању канцеларије за младе у њиховој општини/граду. Приказ на 100%. Да 17% Не 83% Графикон

119 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте користили услуге канцеларије за младе? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 16,1% 18,0% 17,0% 18,5% 16,3% 11,6% 27,3% 7,3% 25,7% 15,8% 25,0% Не 83,9% 82,0% 83,0% 81,5% 83,7% 88,4% 72,7% 92,7% 74,3% 84,2% 75,0% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

120 Уколико јесте, наведите које услуге канцеларије за младе сте користили? Подузорак испитаника који су користили услуге канцеларије за младе. Могућност давања вишеструких одговора. Приказ на 100%. Информисање (кроз Фацебоок, Тwитер или неку другу социјалну мрежу КЗМ или сајт) 18.0% Посетили сте КЗМ-активности које је организовала КЗМ 14.8% Спортске активности Неформално образовање (семинари, радионице, тренинзи, курсеви предавања) 12.1% 11.5% Културне активности Пропагандне материјале (леци и сл.) Хуманитарне активности Волонтерски сервис 9.2% 8.9% 8.3% 8.1% Услуге каријерног вођења и саветовања 4.8% Омладински клуб Остало 1.6% 2.6% Графикон 63 Остало: саветовалиште за труднице; не могу да се сетим; не знам 119

121 Које услуге канцеларије за младе би за вас биле најкорисније? Тотал узорак. Могућност давања вишеструких одговора. Приказ на 100%. Информисање 23.2% Неформално образовање 20.1% Спорт 17.9% Култура 12.1% Програми размене 12.0% Организовање волонтирања 10.4% Остало 4.4% Графикон 64 Остало: не знам; око запошљавања; здравље; уступање простора; саветовалиште за труднице; психолошка помоћ; ништа; предузетништво; не интересује ме; канцеларија за младе је глупост; то је само прича, ништа се не уради; 120

122 Укрштање циљних група са питањем Које услуге канцеларије за младе би за вас биле најкорисније? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Информисање 21,6% 24,8% 20,0% 27,0% 22,0% 22,7% 24,0% 27,1% 25,1% 24,6% 15,6% Организовање волонтирања 9,6% 11,1% 13,0% 11,5% 7,4% 9,4% 11,8% 12,5% 12,7% 7,2% 10,0% Програми размене 10,2% 13,7% 16,3% 12,0% 8,8% 11,8% 12,2% 12,0% 12,0% 10,2% 14,3% Неформало образовање 18,1% 22,0% 16,6% 19,4% 23,3% 20,8% 18,9% 17,4% 14,7% 26,1% 21,0% Спорт 25,6% 10,2% 19,8% 15,0% 19,2% 17,6% 18,3% 15,0% 21,7% 16,3% 18,2% Култура 9,6% 14,6% 10,6% 11,5% 13,7% 12,4% 11,6% 9,1% 10,8% 14,3% 13,5% Остало 5,3% 3,5% 3,6% 3,7% 5,6% 5,2% 3,3% 6,9% 3,2% 1,4% 7,4% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

123 Да ли имате сазнања о постојању омладинског клуба у вашој заједници? Тотал узорак. ДА, омладински клуб постоји 13% ДА, омладински клуб не постоји 6% НЕМАМ сазнања 81% Графикон

124 Укрштање циљних група са питањем Да ли имате сазнања о постојању омладинског клуба у вашој заједници? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да, омладински клуб постоји 15,8% 11,0% 14,7% 11,8% 13,9% 15,6% 10,3% 15,0% 8,8% 16,7% 13,8% Да, омладински клуб не постоји 3,2% 8,2% 4,7% 4,8% 7,0% 2,2% 10,7% 2,4% 6,4% 6,9% 6,2% Немам сазнања 81,0% 80,8% 80,6% 83,4% 79,1% 82,1% 79,0% 82,7% 84,8% 76,4% 80,0% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

125 Да ли сте до сада користили неке од садржаја реализованих у оквиру омладинског клуба? Подузорак испитаника који имају сазнања да омладински клуб постоји њиховој заједници. Приказ на 100%. Да 5% Спортски клубови; спортске радионице; концерти у омладинском клубу; концерти ;књижевне вечери у њиховој организацији. Не 95% Графикон

126 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте до сада користили неке од садржаја реализованих у оквиру омладинског клуба? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 2,0% 12,1% 4,0% 9,1% 2,9% 5,4% 4,0% 5,3% 6,7% 3,4% 10,5% Не 98,0% 87,9% 96,0% 90,9% 97,1% 94,6% 96,0% 94,7% 93,3% 96,6% 89,5% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

127 Да ли мислите да начини активног учешћа младих (ученички/студентски парламенти, савет за младе, канцеларија за младе, омладински клуб...) одговарају потребама и интересима младих? Тотал узорак. Да 15% Немам став 58% Не 27% Графикон

128 Укрштање циљних група са питањем Да ли мислите да начини активног учешћа младих (ученички/студентски парламенти, савет за младе, канцеларија за младе, омладински клуб...) одговарају потребама и интересима младих? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 14,8% 15,8% 21,1% 11,7% 14,2% 15,6% 14,8% 12,6% 19,9% 13,9% 13,1% Не 27,3% 25,8% 21,1% 20,7% 35,0% 24,8% 28,8% 33,9% 28,1% 22,5% 22,3% Немам став 57,9% 58,4% 57,9% 67,6% 50,8% 59,6% 56,4% 53,5% 52,0% 63,6% 64,6% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

129 Kоји би по вашем мишљењу начини активног учешћа младих били више у складу са потребама и интересима младих? Подузорак испитаника који мисле да начини активног учешћа младих одговарају потребама и интересима младих. Приказ на 100%. Не знам 55.4% Укључивање у доношење одлука 13.8% Волонтирање и хуманитарни рад 7.6% Дебате, радионице, семинари 4.7% Културно уметничка друштва 4.3% Омладински покрети/удружења младих 3.7% Спортска удружења 3.2% Каријерно саветовање 2.9% Остало 1.8% Превенција свих облика зависности 1.7% Плаћене праксе/посао.8% Графикон 68 Остало: више журки; заштита животне средине.то све зависи 128

130 Волонтерске активности младих Постоји позитивно слагање у већој мери за изјаве да су волонтерске активности забавне, као и за изјаве да могу да утичу на промену у друштву, да се волонтирањем стиче искуство које је корисно за добијаље посла, да је потребно да се млади у већој мери укључе у друштвене активности и да су корисне за младе. Све наведене изјаве имају слагање преко 50% са мањим процентом оних који се не слажу у њима (15-20%). Не постоје знатне осцилације ставова у волонтирању у односу на годину, док је у нешто више био изражен став у потпуности се слажем у односу на остале модалитете. Четвртина младих, 24% се изјашњава да је до сада учествовало у неком од волонтерских активности, али у анализи циљних група нема статистичких значајности. У односу на остале године, овај број осцилира, од 31% у до 22% у године. Млади су упитани затим који су то били разлози услед којих су учествовали у неким волонтерским активностима и имали су могућност да дају више одговора. На првом месту се нашао хуманитарни рад (35,6%), затим друштвена одговорност и допринос заједници (26,8%), као и стицање нових знања и вештина 18,2%. Провођење слободног времена као начин волонтирања је дало 10,1% младих а за препоруке и стицање будућих препорука за посао, 7,6%. Скоро четвртина младих се изјаснила да је у претходних 12 месеци учествовала у неким волонтерским активностима које су за циљ имале промене у локалним заједницама. Кроз време, овај број опада из године у годину, линеарно. Њих 16% се изјаснило да су упознати са програмом Млади су закон и ту се највише издвајају млади из Јужне и Источне Србије у односу на остале регионе. Након волонтирања, 18% их је добило штампани сертификат, више жене него мушкарци. Овај проценат осцилира у распонима 16-25%, током времена. У иностранству је волонтирало 7% младих и то више жена него мушкараца. Овај број је сличан претходном истраживачком таласу кад их се 8% младих изјаснило да је волонтирало у иностранству. Организације у којима су млади до сада имали прилике да волонтирају су углавном хуманитарног карактера (27%), удружења грађана (25%), институције као што су Дом здравља, Дом омладине, културни центар и слично, 18,5%, спортске организације 12,7%, канцеларије за младе, 11,8%. Посматрањем питања кроз време, уочава се пад оних који су се изјаснили да волонтирају у хуманитарним организацијама, раст оних који то раде у удружењима грађана, раст волонтирања у институцијама и КЗМ и осцилирање у волонтирању у спортским организацијама. 129

131 Подршка породице за волонтирање је 14% у овој години, већа у градским у односу на ванградске средине, више код најмлађих и женских особа и слична је претходном таласу истраживања кад је тај број био 15% младих који су имали подршку породице. Укљученост на националном нивоу у процесе доношења одлука је 7%, за локалну заједицу 11%, а у школи 19,4%. У школи, више сматрају да су укључене жене и млађи испитаници, као и Београђани више него млади у другим регионима. У локалној заједници порастом година старости расте број оних који сматрају да су укључени, што је исти случај као и на националном нивоу. Посматрањем броја оних који сматрају да су адекватно укључени у процесе доношења одлука у школи је идентичан као претходне године, док постоји пораст оних који сматрају да су укључени у процене доношења одлука у локалној заједници, приликом чега треба имати у виду да је године питање било тако формулисано да није била реч о локалној заједници него самоуправи. Што се тиче укључености на националном нивоу, постоји благи раст са 5% у 2015 на 6,8% у години. Одговор на питање у раду ког тела које иницира или доноси одлуке од значаја од младе бисте били спремни да се ангажујете, највећи број младих говори да не би ни у једном (56%), док бисе у ученички или студентски парламент укључило 12% њих, као око 10% у различитим удружењима. У локални савет за младе би се укључило 7,7% младих, а у јавне расправе 6%. 5,2% се изјашањава да би се укључило у рад политичких странака. Разлог због којег се не би ангажовали је највише због тога што не постоји довољно информација о њиховом раду, мишљење да се ангажовањем младих ништа неће постићи и да тела не раде у интересу грађана него за остваривање сопствених циљева. Велика већина, 60% сматра да је потребно подржати укључивање младих жена у процесе доношења одлука, 12% је против. Жене више подржавају наведено него мушкарци, а највише се подржава овај сегмент у Београду и Западној Србији. Млади сматрају да старији немају у њих поверења, што миси близу половине, односно 48% испитаних. Такође, највише младих из Западне Србије је дало позитиван одговор на ово питање. Број младих који то сматрају је исти као претходне године. 130

132 Молим Вас да оцените степен слагања са наведеним изјавама на скали од 1 до 5 при чему је 1 у потпуности се не слажем, а 5 у потпуности се слажем. (%) Тотал узорак. Волонтерске активности су забавне Волонтерске активности могу да утичу на промене у друштву Волонтирањем се стиче искуство корисно за добијање посла Потребно је да се млади у већој мери укључе у друштвене активности волонтирањем Волонтерске активности су корисне за младе % 20% 40% 60% 80% 100% У потпуности се не слажем Не слажем се Нити се слажем нити не Слажем се У потпуности се слажем Графикон

133 Укрштање циљних група са слагањем са тврдњом Волонтерске активности су корисне за младе Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Неслагање 18,3% 11,6% 10,6% 13,4% 19,6% 13,4% 17,6% 11,0% 21,8% 10,4% 16,2% Неутрално 29,5% 27,7% 24,1% 33,7% 27,8% 27,9% 29,5% 17,3% 24,1% 30,6% 42,3% Слагање 52,2% 60,6% 65,3% 52,9% 52,7% 58,7% 52,9% 71,7% 54,1% 59,0% 41,5% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 49 Укрштање циљних група са слагањем са тврдњом Потребно је да се млади у већој мери укључе у друштвене активности волонтирањем Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Неслагање 18,0% 10,7% 11,2% 15,4% 16,3% 11,4% 19,3% 9,4% 18,7% 11,0% 18,6% Неутрално 31,5% 25,1% 24,7% 33,0% 27,3% 29,2% 26,7% 19,5% 31,0% 24,9% 38,0% Слагање 50,5% 64,3% 64,1% 51,6% 56,3% 59,3% 53,9% 71,1% 50,3% 64,2% 43,4% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

134 Укрштање циљних група са слагањем са тврдњом Волонтирањем се стиче искуство корисно за добијање посла Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Неслагање 22,3% 10,7% 11,8% 14,4% 21,7% 16,7% 16,5% 10,2% 24,0% 12,6% 19,1% Неутрално 27,1% 27,8% 24,1% 33,2% 25,4% 24,8% 31,3% 16,4% 29,8% 24,1% 39,7% Слагање 50,6% 61,5% 64,1% 52,4% 52,9% 58,5% 52,3% 73,4% 46,2% 63,2% 41,2% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 51 Укрштање циљних група са слагањем са тврдњом Волонтерске активности могу да утичу на промене у друштву Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Неслагање 21,9% 13,7% 12,9% 20,9% 19,6% 16,2% 20,6% 10,2% 22,9% 17,8% 19,2% Неутрално 32,5% 27,8% 27,5% 32,1% 30,6% 30,6% 30,0% 18,9% 30,6% 31,0% 40,0% Слагање 45,7% 58,4% 59,6% 47,1% 49,8% 53,2% 49,4% 70,9% 46,5% 51,1% 40,8% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

135 Укрштање циљних група са слагањем са тврдњом Волонтерске активности су забавне Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Неслагање 19,0% 15,1% 15,3% 16,6% 18,8% 14,2% 21,4% 13,3% 18,7% 14,4% 22,1% Неутрално 36,3% 28,9% 24,7% 37,4% 34,7% 32,3% 33,3% 24,2% 33,3% 31,6% 42,0% Слагање 44,7% 56,0% 60,0% 46,0% 46,5% 53,5% 45,3% 62,5% 48,0% 54,0% 35,9% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

136 Упоредни приказ резултата Волонтерске активности су корисне за маде (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа У потпуности се не слажем Не слажем се Нити се слажем, нити не Графикон 70 Слажем се У потпуности се слажем

137 Упоредни приказ резултата Потребно је да се млади у већој мери укључе у друштвене активности волонтирањем (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа У потпуности се не слажем Не слажем се Нити се слажем, нити не Графикон 71 Слажем се У потпуности се слажем

138 Упоредни приказ резултата Волонтирањем се стиче искуство корисно за добијање посла (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа У потпуности се не слажем Не слажем се Нити се слажем, нити не Слажем се У потпуности се слажем Графикон

139 Упоредни приказ резултата Волонтерске активности могу да утичу на промену у друштву (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа У потпуности се не слажем Не слажем се Нити се слажем, нити не Графикон 73 Слажем се У потпуности се слажем

140 Упоредни приказ резултата Волонтерске активности су забавне (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа У потпуности се не слажем Не слажем се Нити се слажем, нити не Графикон 74 Слажем се У потпуности се слажем

141 Да ли сте до сада учествовали у неким волонтерским активностима? Тотал узорак. Да 24% Не 76% Графикон

142 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте до сада учествовали у неким волонтерским активностима? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 21,9% 26,1% 18,8% 25,7% 26,1% 24,8% 22,6% 21,9% 23,4% 28,2% 20,8% Не 78,1% 73,9% 81,2% 74,3% 73,9% 75,2% 77,4% 78,1% 76,6% 71,8% 79,2% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

143 Упоредни приказ резултата Да ли сте до сада учествовали у неким волонтерским активностима? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа Да Не Графикон

144 Из ког разлога сте се одлучили да волонтирате? Подузорак испитаника који су до сада учествовали у неким волонтерским активностима. Постоји могућност давања вишеструких одговора. Приказ на 100%. хуманитарни рад 35.6% допринос заједници - друштвена одговорност 26.8% стицање нових знања и вештина 18.2% провођење слободног времена 10.1% стицање препорука за будући посао 7.6% остало 1.6% Графикон 77 Остало: не знам; тешко је објаснити; због друштва 143

145 Укрштање циљних група са питањем Из ког разлога сте се одлучили да волонтирате? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија доприноси заједници- друштвена одговорност 28,7% 25,4% 25,5% 23,9% 30,2% 22,2% 34,7% 25,8% 20,6% 31,8% 27,2% хуманитарни рад 32,4% 38,2% 42,9% 40,6% 27,4% 36,9% 33,5% 33,0% 31,0% 39,3% 38,2% стицање нових знања и вештина 16,5% 19,5% 16,5% 17,2% 19,9% 19,6% 15,7% 24,2% 14,6% 19,4% 13,5% провођење слободног времена 13,1% 7,8% 9,9% 8,1% 12,1% 14,6% 2,6% 9,0% 20,5% 3,3% 10,2% стицање препорука за будући посао 5,7% 9,1% 5,2% 9,1% 7,6% 6,8% 9,0% 8,0% 7,2% 6,2% 10,9% остало 3,6% 0,0% 0,0% 1,3% 2,8% 0,0% 4,4% 0,0% 6,2% 0,0% 0,0% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

146 Да ли сте у претходних 12 месеци учествовали у волонтерским активностима које су за циљ имале промене у локалним заједницама? Подузорак испитаника који су до сада учествовали у неким волонтерским активностима. Приказ на 100%. Да 23% Не 77% Графикон 78 Укрштање циљних група са питањем: Да ли сте у претходних 12 месеци учествовали у волонтерским активностима које су за циљ имале промене у локалним заједницама? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 22,1% 23,7% 31,3% 27,1% 14,1% 24,7% 20,0% 28,6% 25,0% 16,3% 25,0% Не 77,9% 76,3% 68,8% 72,9% 85,9% 75,3% 80,0% 71,4% 75,0% 83,7% 75,0% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 145

147 Упоредни приказ резултата Да ли сте до сада учествовали у неким волонтерским активностима које су за циљ имале промене у локалним заједницама? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа Да Не Графикон

148 Да ли сте упознати са програмом Млади су закон? Подузорак испитаника који су до сада учествовали у неким волонтерским активностима. Приказ на 100%. Да 16% Не 84% Графикон 80 Укрштање циљних група са питањем: Да ли сте упознати са програмом Млади су закон? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 11,8% 19,5% 18,2% 18,8% 12,5% 16,7% 14,5% 10,7% 15,0% 6,1% 39,3% Не 88,2% 80,5% 81,8% 81,3% 87,5% 83,3% 85,5% 89,3% 85,0% 93,9% 60,7% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

149 Да ли сте после волонтирања добили штампани сертификат као признање вашег учешћа? Подузорак испитаника који су до сада учествовали у неким волонтерским активностима. Приказ на 100%. Да 18% Не 82% Графикон 81 Укрштање циљних група са питањем: Да ли сте после волонтирања добили штампани сертификат као признање вашег учешћа? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 10,4% 23,7% 21,9% 16,7% 15,6% 16,7% 20,0% 17,9% 15,0% 10,4% 29,6% Не 89,6% 76,3% 78,1% 83,3% 84,4% 83,3% 80,0% 82,1% 85,0% 89,6% 70,4% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

150 Упоредни приказ резултата Да ли сте после волонтирања добили штампани сертификат? (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа Да Не Графикон

151 Да ли сте некада волонтирали у иностранству? Подузорак испитаника који су до сада учествовали у неким волонтерским активностима. Приказ на 100%. Да 7% Не 93% Графикон 83 Укрштање циљних група са питањем: Да ли сте некада волонтирали у иностранству? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 1,5% 10,5% 6,3% 2,1% 10,9% 4,5% 9,1% 7,1% 9,8% 14,8% Не 98,5% 89,5% 93,8% 97,9% 89,1% 95,5% 90,9% 92,9% 90,2% 100,0% 85,2% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

152 Упоредни приказ резултата Да ли сте некада волонтирали у иностранству? (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа Да ли сте некада волонтирали у иностранству? Да Не Графикон

153 У каквим организацијама сте до сада имали прилике да волонтирате? Подузорак испитаника који су до сада учествовали у неким волонтерским активностима. Постоји могућност давања вишеструких одговора. Приказ на 100%. Хуманитарне организације (Црвени крст и сл.) 26.9% Удружења грађана 24.9% Институције (Дом здравља, Дом омладине, културни центар, позориште, библиотеке, школа и сл) 18.5% Спортске организације 12.7% Канцеларије за младе 11.8% Остало 3.9% Међународни волонтерски кампови.9% Европски волонтерски сервис.3% Графикон 85 Остало: не знам; студентска организација; самоиницијативно; на факултету; иностранство; екологија; давање одеће и хране сиромашнима.; смс поруке 152

154 Упоредни приказ резултата У каквим сте организацијама до сада имали прилике да волонтирате? (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа Хуманитарне организације Удружења грађана (Црвени крст и сл.) Институције (Дом здравља, Дом омладине, културни центар, позориште, библиотеке, школа и сл) Спортске организације Графикон 86 Канцеларије за младе Остало Међународни волонтерски кампови Европски волонтерски сервис

155 Да ли сте имали подршку породице за волонтирање? Подузорак испитаника који су до сада учествовали у неким волонтерским активностима. Приказ на 100%. Не 14% Да 86% Графикон

156 Укрштање циљних група са питањем Да ли сте имали подршку породице за волонтирање? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 74,6% 96,1% 100,0% 83,3% 81,3% 92,1% 76,4% 92,9% 90,0% 83,7% 75,0% Не 25,4% 3,9% 16,7% 18,8% 7,9% 23,6% 7,1% 10,0% 16,3% 25,0% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

157 Упоредни приказ резултата Да ли сте имали подршку породице за волонтирање? (%) Упоредни приказ резултата кроз 3 истраживачка таласа Да Не Графикон

158 Да ли сматрате да сте адекватно укључени у процесе доношења одлука: (%) Тотал узорак. На националном нивоу У локалној заједници У школи % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Да Не Графикон

159 Укрштање циљних група са питањем Да ли сматрате да сте адекватно укључени у процесе доношења одлука:? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. У ШКОЛИ мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 15,1% 24,1% 37,4% 12,8% 11,9% 18,7% 20,6% 26,8% 14,0% 18,4% 20,6% Не 84,9% 75,9% 62,6% 87,2% 88,1% 81,3% 79,4% 73,2% 86,0% 81,6% 79,4% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 60 У ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 11,3% 10,6% 7,0% 8,6% 15,5% 10,0% 12,3% 10,2% 10,6% 12,6% 10,0% Не 88,7% 89,4% 93,0% 91,4% 84,5% 90,0% 87,7% 89,8% 89,4% 87,4% 90,0% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела 61 НА НАЦИОНАЛНОМ НИВОУ мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 6,8% 6,9% 4,7% 3,8% 10,2% 5,8% 8,2% 3,9% 7,6% 8,0% 6,9% Не 93,2% 93,1% 95,3% 96,2% 89,8% 94,2% 91,8% 96,1% 92,4% 92,0% 93,1% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

160 Упоредни приказ резултата Да ли сматрате да сте адекватно укључени у процесе доношења одлука у школи? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа Да Не Графикон

161 Упоредни приказ резултата Да ли сматрате да сте адекватно укључени у процесе доношења одлука у локалној самоуправи (2015) заједници (2016)? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа Да Не Графикон

162 Упоредни приказ резултата Да ли сматрате да сте адекватно укључени у процесе доношења одлука на националном нивоу)? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа Да Не Графикон

163 У раду ког тела које иницира или доноси одлуке од значаја за младе бисте били спремни да се ангажујете? (%) Тотал узорак. Ни у једном од наведених 56.2 Ученички-студентски парламент 12.1 Удружења (невладине организације) 9.8 Локални савет за младе 7.7 Јавна расправа поводом усвајања прописа од интереса за младе 5.9 Политичке странке 5.2 Друго тело на нивоу локалне самоуправе 3.1 Графикон

164 Укрштање циљних група са питањем У раду ког тела које иницира или доноси одлуке од значаја за младе бисте били спремни да се ангажујете? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Ученички/студентски парламент 6,8% 17,8% 30,6% 9,1% 1,6% 12,2% 11,9% 8,7% 10,5% 10,9% 18,5% Локални савет за младе 5,5% 9,9% 7,1% 8,1% 7,8% 5,6% 11,1% 7,1% 9,4% 5,2% 9,2% Друго тело на нивоу локалне самоуправе 3,2% 2,7% 2,9% 2,7% 3,3% 2,2% 4,5% 5,5% 3,5% 2,3% 2,3% Политичке странке 4,8% 5,8% 2,4% 3,8% 8,2% 5,0% 5,3% 7,9% 2,9% 6,9% 3,1% Удружење (невладине организације) 9,7% 9,9% 7,6% 8,1% 12,7% 11,7% 7,4% 11,8% 8,2% 12,1% 6,9% Јавна расправа поводом усвајања прописа од интереса за младе 7,1% 4,8% 1,2% 8,1% 7,4% 6,1% 5,7% 3,9% 7,6% 6,9% 4,6% Ни у једном од наведених 62,9% 49,0% 48,2% 60,2% 59,0% 57,2% 54,1% 55,1% 57,9% 55,7% 55,4% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

165 Из ког разлога се не бисте ангажовали у раду неког тела које иницира или доноси одлуке од значаја за младе? Подузорак испитаника који се не би ангажовали у раду неког тела. Приказ на 100%. Немам довољно информација о њиховом раду 41.6% Сматрам да се мојим ангажовањем ништа не би променило 24.6% Сматрам да тела не раде у интересу грађана већ за остваривање сопствених циљева 10.4% Не знам како да се прикључим, како да предузмем први корак 8.5% Сматрам да су тела превише затворена за нове чланове 5.1% Нисам заинтересован за то 5.1% Остало 4.7% Графикон 94 Остало: немам времена; не знам; одузимање времена; није плаћено; немам времена да радим за џабе. 164

166 Укрштање циљних група са питањем Из ког разлога се не бисте ангажовали у раду неког тела које иницира или доноси одлуке од значаја за младе? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Немам довољно информација о њиховом раду 44,6% 37,6% 38,3% 44,6% 41,0% 42,9% 39,7% 40,1% 53,0% 33,0% 40,5% Не знам како да се прикључим, како да предузмем први корак Сматрам да су тела превише затворена за нове чланове Сматрам да тела не раде у интересу грађана већ за остваривање сопствених циљева Сматрам да се мојим ангажовањем ништа не би променило 8,9% 8,0% 7,2% 10,2% 7,8% 7,7% 9,7% 5,5% 7,9% 12,6% 6,1% 4,5% 6,0% 6,5% 6,1% 3,6% 5,4% 4,7% 4,4% 4,6% 6,6% 4,4% 10,0% 10,9% 7,7% 10,9% 11,5% 11,5% 8,8% 15,9% 3,3% 13,2% 10,7% 22,9% 27,0% 27,8% 17,9% 28,2% 24,3% 25,1% 17,1% 17,0% 31,1% 31,6% Остало 5,3% 3,9% 5,9% 2,5% 5,8% 5,6% 3,4% 11,9% 6,8% 1,7% 0,0% Нисам заинтересован за то 3,9% 6,7% 6,5% 7,7% 2,1% 2,7% 8,5% 5,1% 7,3% 1,8% 6,7% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

167 Да ли сматрате да треба снажније подржати укључивање младих жена у процесе доношења одлука? Тотал узорак. Не 12% Немам став 28% Да 60% Графикон

168 Укрштање циљних група са питањем Да ли сматрате да треба снажније подржати укључивање младих жена у процесе доношења одлука? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 50,5% 69,9% 60,8% 52,4% 65,3% 59,9% 60,1% 68,0% 50,0% 65,3% 58,1% Не 16,7% 6,8% 10,5% 13,9% 11,0% 12,3% 11,1% 14,8% 12,8% 8,1% 12,4% Немам став 32,8% 23,3% 28,7% 33,7% 23,7% 27,9% 28,8% 17,2% 37,2% 26,6% 29,5% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

169 Према Вашем мишљењу, да ли старији (родитељи, наставници, запослени у државним институцијама, здравству, полицији...) имају поверења у младе? Тотал узорак. Да 24% Не 48% Не знам 28% Графикон

170 Укрштање циљних група са питањем Према Вашем мишљењу, да ли старији (родитељи, наставници, запослени у државним институцијама, здравству, полицији...) имају поверења у младе? Напомена: Црвеним су означени статистички значајни подаци. мушки женски градско ванградско Београд Војводина Западна Србија са Шумадијом Јужна и Источна Србија Да 21,6% 26,4% 24,0% 21,9% 25,4% 23,7% 24,3% 25,0% 20,0% 29,9% 20,0% Не 47,1% 49,0% 52,0% 49,2% 44,3% 46,8% 49,8% 46,9% 53,5% 47,7% 41,5% Не знам 31,3% 24,7% 24,0% 28,9% 30,3% 29,5% 25,9% 28,1% 26,5% 22,4% 38,5% Тотал 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% Табела

171 Упоредни приказ резултата Да ли сматрате да ли старији (родитељи, наставници, запослени у државним институцијама, здравству, полицији...) имају поверења у младе )? (%) Упоредни приказ резултата кроз 2 истраживачка таласа Да Не Не знам Графикон

172 Хвала на пажњи. Војводе Миленка 21/И Београд, Србија +381 (11) Војводе Мишића Нови Сад, Србија +381 (21)

Stavovi građana Srbije prema medijima MART 2017

Stavovi građana Srbije prema medijima MART 2017 STAV GRAĐANA SRBIJE PREMA MEDIJIMA ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA MART 2017. MART uvod 2017. Ciljevi istraživanja: stavovi građana Srbije prema medijima. Metoda sakupljanja podataka je bila CATI - kompjuterski

Више

Promo insight

Promo insight FILANTROPSKA DAVANJA DIJASPORE OKTOBAR 2018. METODOLOGIJA METODOLOGIJA NAČIN PRIKUPLJANJA PODATAKA: Anketa sa intervjuisanjem putem on-line upitnika VREMENSKI OKVIR: 08.09.2018 09.10.2018 UZORAČKI OKVIR:

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation "Damar Plus" Agencija za ispitivanje javnog mnjenja Stavovi javnosti o korupciji i upoznatost sa radom Agencije za sprječavanje korupcije Decembar 2017 Cilj istraživanja Cilj istraživanja je bio utvrditi

Више

Uvod u statistiku

Uvod u statistiku Uvod u statistiku Osnovni pojmovi Statistika nauka o podacima Uključuje prikupljanje, klasifikaciju, prikaz, obradu i interpretaciju podataka Staistička jedinica objekat kome se mjeri neko svojstvo. Svi

Више

Slide 1

Slide 1 Prezentacija rezultata istraživanja o učestalosti korištenja Interneta i prepoznavanja potencijalnih rizika na Internetu među populacijom učenika odabranih osnovnih škola sa područja Brčko Distrikta BiH

Више

LokalniMediji-KRAGUJEVAC-PPT

LokalniMediji-KRAGUJEVAC-PPT 11:59:01 KAKVE LOKALNE MEDIJE ZELIS? KRAGUJEVAC ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA O LOKALNIM MEDIJIMA U KRAGUJEVCU Autor istraživanja: Zoran M. Marković O istraživanju SELO 14,9% Anketiranje obavljeno od 12-18.

Више

LokalniMediji-SUBOTICA-PPT

LokalniMediji-SUBOTICA-PPT 11:59:01 KAKVE LOKALNE MEDIJE ZELIS? SUBOTICA ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA O LOKALNIM MEDIJIMA U SUBOTICI Autor istraživanja: Zoran M. Marković O istraživanju Anketiranje obavljeno od 5. do 11. aprila 2017.

Више

“ZNAM, MOGU, ŽELIM”

“ZNAM, MOGU, ŽELIM” EVALUACIJA PROJEKTA ZNAM, MOGU, ŽELIM Projekat podržalo i finansiralo Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije u periodu avgust 2016- februar 2017. SADRŽAJ O PROJEKTU :... 2 PROBLEM... 2 Ciljevi...

Више

Анкета о задовољству корисника Бања Лука, новембар 2017.

Анкета о задовољству корисника Бања Лука, новембар 2017. Анкета о задовољству корисника 2017. Бања Лука, новембар 2017. САДРЖАЈ 1. Увод... 4 2. Метод и инструменти... 4 3. Главни резултати... 5 4. Демографске карактеристике анкетираних корисника... 6 5. Корисничке

Више

Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут ЗАДОВОЉСТВО корисника/запослених Весна Кораћ Институт за јавно здравље Србије

Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут ЗАДОВОЉСТВО корисника/запослених Весна Кораћ Институт за јавно здравље Србије Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут ЗАДОВОЉСТВО корисника/запослених Весна Кораћ Институт за јавно здравље Србије www.batut.org.rs Истраживање Испитивање је спроведено 3. децембра;

Више

ОБЕЗБЈЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА НА Banja Luka College - у - резултати анкете која је спроведена у љетњем семестру 2017/2018 академске године -

ОБЕЗБЈЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА НА Banja Luka College - у - резултати анкете која је спроведена у љетњем семестру 2017/2018 академске године - ОБЕЗБЈЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА НА Banja Luka College - у - резултати анкете која је спроведена у љетњем семестру 2017/2018 академске године - Висока школа Banja Luka College има сопствене начине

Више

Microsoft Word - 483E FE-0865C4.doc

Microsoft Word - 483E FE-0865C4.doc Zdravstveno potporno udruženje studenata Beograda Svetski dan bez duvanskog dima 31. maj 2008. Rezultati istraživanja o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama na Univerzitetu u Beogradu Istraživanje

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица web: Тел:022/ Тел/Факс:

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица   web:   Тел:022/ Тел/Факс: ЗАДОВОЉСТВО КОРИСНИКА РАДОМ СЛУЖБИ У КОЈИМА РАДЕ ИЗАБРАНИ ЛЕКАРИ Истраживање је спроведено анонимним анкетирањем корисника у Служби за здравствену заштиту одраслих, Служби за здравствену заштиту деце и

Више

SZapJavSek

SZapJavSek РЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД НИШ УПРАВА ЗА ПРИВРЕДУ, ОДРЖИВИ РАЗВОЈ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ОДСЕК ЗА СТАТИСТИКУ ЗАПОСЛЕНОСТ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ ГРАДА НИША Ниш, мај 2006. године УВОДНЕ НАПОМЕНЕ 2 Појам јавни сектор,

Више

СТРАТЕГИЈА НБС НА ПОЉУ ФИНАНСИЈСКЕ ЕДУКАЦИЈЕ

СТРАТЕГИЈА НБС НА ПОЉУ ФИНАНСИЈСКЕ ЕДУКАЦИЈЕ СТРАТЕГИЈА НБС НА ПОЉУ ФИНАНСИЈСКЕ ЕДУКАЦИЈЕ 2012-2015. године Јелена Поповић, Одељење за едукацију корисника финансијских услуга април 2013. године Стратегија усвојена марта 2012. године структура Србија

Више

Prijava - Volonterska omladinska akcija

Prijava - Volonterska omladinska akcija КОНКУРС за финансирање ОМЛАДИНСКИХ ВОЛОНТЕРСКИХ ПРОЈЕКАТА У ЦИЉУ ПОДСТИЦАЊА АКТИВИЗМА И ВОЛОНТИРАЊА МЛАДИХ за Западнобачки, Севернобачки, Јужнобачки, Сремски и Севернобанатски округ Образац за писање предлога

Више

МЕГАТРЕНД УНИВЕРЗИТЕТ Булевар маршала Толбухина 8, Beograd Упутство за оцену наставног кадра Садржај: 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ 2. ВЕЗЕ СА Д

МЕГАТРЕНД УНИВЕРЗИТЕТ Булевар маршала Толбухина 8, Beograd Упутство за оцену наставног кадра Садржај: 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ 2. ВЕЗЕ СА Д Садржај: 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ 2. ВЕЗЕ СА ДРУГИМ ДОКУМЕНТИМА 3. ТЕРМИНИ И ДЕФИНИЦИЈЕ 4. ПОСТУПАК РАДА 5. ОДГОВОРНОСТ И ОВЛАШЋЕЊА 6. ПРИЛОЗИ Верзија: 1 Ознака: Љ.3.01 Страна 1 од 11 Детаљан садржај:

Више

Paper Title (use style: paper title)

Paper Title (use style: paper title) Статистичка анализа коришћења електричне енергије која за последицу има примену повољнијег тарифног става Аутор: Марко Пантовић Факултет техничких наука, Чачак ИАС Техника и информатика, 08/09 e-mal адреса:

Више

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ОПШТИНА ТЕСЛИЋ НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ Карађорђева бр. 18 Теслић Тел.: +387(0)53/ факс: 053/

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ОПШТИНА ТЕСЛИЋ НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ Карађорђева бр. 18 Теслић Тел.: +387(0)53/ факс: 053/ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ОПШТИНА ТЕСЛИЋ НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ Карађорђева бр. 18 Теслић Тел.: +387(0)53/411-500 факс: 053/411-541 www.opstinateslic.com ИНФОРМАЦИЈА О процјени степена задовољства

Више

SEEDS template

SEEDS template Istraživanje među istraživačima društvenih nauka SEEDS PROJEKAT SEPTEMBAR-DECEMBAR 2015 1 Istraživanje među istraživačima društvenih nauka SEEDS PROJEKAT SEPTEMBAR-DECEMBAR 2015 336 ISTRAŽIVAČA 83 UPITNIKA

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

STAV GRAĐANA SRBIJE PREMA KORUPCIJI

STAV GRAĐANA SRBIJE PREMA KORUPCIJI ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA STANJE DEMOKRATIJE U SRBIJI Izveštaj pripremljen za Nacionalni demokratski institut (NDI) Izveštaj pripremio CeSID, Beograd Maj 2014. godine METODOLOGIJA Istraživanje realizovali

Више

Извјештај о спровођењу електронске студентске анкете у зимском семестру академске 2012/13 године КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОСИГУРАЊЕ КВАЛИТЕТА координатор за оси

Извјештај о спровођењу електронске студентске анкете у зимском семестру академске 2012/13 године КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОСИГУРАЊЕ КВАЛИТЕТА координатор за оси Извјештај о спровођењу електронске студентске анкете у зимском семестру академске 2012/13 године КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОСИГУРАЊЕ КВАЛИТЕТА координатор за осигурање квалитета дипл. инж. Ненад Марковић ул. Вука

Више

Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U EUROPSKOJ UNIJI Jesen NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europsk

Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U EUROPSKOJ UNIJI Jesen NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europsk Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U ROPSKOJ UNIJI Jesen 2011. NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europska komisija, Opća uprava za komunikacije. Ovaj je izvještaj

Више

АНКЕТА ЗА НОВОУПИСАНЕ СТУДЕНТЕ ВИСОКЕ ШКОЛЕ BANJA LUKA COLLEGE - академскa 2017/2018 година - Високошколска установа Banja Luka College спроводи анкет

АНКЕТА ЗА НОВОУПИСАНЕ СТУДЕНТЕ ВИСОКЕ ШКОЛЕ BANJA LUKA COLLEGE - академскa 2017/2018 година - Високошколска установа Banja Luka College спроводи анкет АНКЕТА ЗА НОВОУПИСАНЕ СТУДЕНТЕ ВИСОКЕ ШКОЛЕ BANJA LUKA COLLEGE - академскa година - Високошколска установа Banja Luka College спроводи анкету међу новоуписаним студентима, са циљем да дође до информација

Више

АНКЕТА ЗА НОВОУПИСАНЕ СТУДЕНТЕ ВИСОКЕ ШКОЛЕ BANJA LUKA COLLEGE - академскa 2018/2019 година - Високошколска установа Banja Luka College спроводи анкет

АНКЕТА ЗА НОВОУПИСАНЕ СТУДЕНТЕ ВИСОКЕ ШКОЛЕ BANJA LUKA COLLEGE - академскa 2018/2019 година - Високошколска установа Banja Luka College спроводи анкет АНКЕТА ЗА НОВОУПИСАНЕ СТУДЕНТЕ ВИСОКЕ ШКОЛЕ BANJA LUKA COLLEGE - академскa година - Високошколска установа Banja Luka College спроводи анкету међу новоуписаним студентима, са циљем да дође до информација

Више

PERCEPCIJA JAVNE UPRAVE Podgorica, april Ova publikacija nastala je u okviru projekta Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasl

PERCEPCIJA JAVNE UPRAVE Podgorica, april Ova publikacija nastala je u okviru projekta Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasl PERCEPCIJA JAVNE UPRAVE 2017-2018 Podgorica, april 2018. Ova publikacija nastala je u okviru projekta Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži!, koji sprovode Institut alternativa, Bonum, Natura,

Више

Структура инкубаторских станица Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике Српске 1.

Структура инкубаторских станица Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике Српске 1. Структура инкубаторских станица Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике Српске 1. Контакт 2. Ажурирање метаподатака 3. Презентација

Више

Kolaborativno-na-Moodle

Kolaborativno-na-Moodle Kolaborativno učenje na Moodle-u o Moodle-u Marina Petrović Agencija za obrazovanje Marina i Jovan, Novi Sad Seminar Informaciono-komunikaciona tehnologija u nastavi Online, kompetencija 1, 24 sata (u

Више

ИЗВЕШТАЈ О СТУДЕНТСКОМ ВРЕДНОВАЊУ ПЕДАГОШКОГ РАДА НАСТАВНИКА И САРАДНИКА 2011/12

ИЗВЕШТАЈ О СТУДЕНТСКОМ ВРЕДНОВАЊУ ПЕДАГОШКОГ РАДА НАСТАВНИКА И САРАДНИКА 2011/12 САДРЖАЈ 1. ОПШТЕ... 3 2. МЕТОДОЛОШКИ ОКВИР ПРАЋЕЊА И ВРЕДНОВАЊА НАСТАВНОГ ОСОБЉА... 3 3. АНАЛИЗА РЕЗУЛТАТА... 7 3.1 РЕЗУЛТАТИ СТУДЕНТСКОГ ВРЕДНОВАЊА ПЕДАГОШКОГ РАДА НАСТАВНИКА И САРАДНИКА... 10 3.1.1.Упоредни

Више

Europass

Europass Curriculum Vitae Lične informacije Prezime / ime Dejan Šešelj Adresa Vuka Karadžića 459, 71 123 Istočno Sarajevo, Bosna i Hercegovina Telefon +387 57 342 443 GSM: +387 65 987 170 Fax E-mail seseljdeki@yahoo.com

Више

Kretanja_na_trzistu_rada_2018

Kretanja_na_trzistu_rada_2018 Кретања на тржишту рада у 2018. години - према Анкети о радној снази - 07.06.2019. МК 1/19 У овом извештају анализирају се кретања на тржишту рада у 2018. години. Анализа је превасходно заснована на подацима

Више

Politički aktivizam žena

Politički aktivizam žena Politički aktivizam žena u Crnoj Gori Projekat je podržan od strane fondacije Friedrih Ebert Stiftung Decembar 2014 Telefonsko istraživanje www.cemi.org.me Kada su u pitanju polovi, kome je lakše da dođe

Више

CRNA GORA / MONTENEGRO

CRNA GORA / MONTENEGRO CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E 55 Broj Podgorica, 01. april 2019. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Anketa o radnoj snazi 2018. godina U ovom saopštenju objavljuju

Више

Конкурс за суфинансирање проjеката/програма у области jавног информисања

Конкурс за суфинансирање проjеката/програма у области jавног информисања На основу члана 18. и 19. Закона о јавном информисању и медијима ( Службени гласник РС, бр. 83/14 и 58/15 и 12/16 аутентично тумачење), члан 4, 5 и 6 Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање

Више

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕ

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕ ` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕОГРАД СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova PRAVILNIK O VREDNOVANJU KVALITETA RADA USTANOVA ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012) Sadržina Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom uređuju se organi i tela ustanove, postupci praćenja ostvarivanja programa obrazovanja

Више

Microsoft Word - 07 Standard.doc

Microsoft Word - 07 Standard.doc Станрд 7: Квалитет наставника и сарадника Квалитет наставника и сарадника обезбеђује се пажљивим планирањем и избором на основу јавног поступка, стварањем услова за перманентну едукацију и развој наставника

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар 219. Београд, март 219. С А Д Р Ж А Ј Уводна напомена... 3 Резиме... 4 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 5 Инфлациона очекивања

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU METODOLOŠKO UPUTSTVO STATISTIKA SKLOPLJENIH BRAKOVA METODOLOŠKO UPUTSTVO

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU METODOLOŠKO UPUTSTVO STATISTIKA SKLOPLJENIH BRAKOVA METODOLOŠKO UPUTSTVO CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU METODOLOŠKO UPUTSTVO STATISTIKA SKLOPLJENIH BRAKOVA METODOLOŠKO UPUTSTVO Sadržaj STATISTIKA SKLOPLJENIH BRAKOVA... 2 Pravni osnov... 2 Metodološke osnove... 2 Izvor podataka...

Више

Microsoft Word - finansijski administrator_zasnovanost kvalifikacije.doc

Microsoft Word - finansijski administrator_zasnovanost kvalifikacije.doc ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ ФИНАНСИЈСКИ АДМИНИСТРАТОР СТАНДАРД КВАЛИФИКАЦИЈЕ, ЦИЉЕВИ И ИСХОДИ СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА 1. Назив квалификације: Финансијски администратор 2. Подручје рада: Економија, право и администрација

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

РЕПУБЛИКА СРБИЈА РЕПУБЛИКА СРБИЈА НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ И ОПШТИНА БЕЧЕЈ ФИЛИЈАЛA Број: Датум: ПОСЛОДАВАЦ Број: Датум: П Р И Ј А В А З А С П Р О В О Ђ Е Њ Е Ј А В Н О Г Р А Д А 2 0 1 8 О С Н О В Н И П О Д А Ц

Више

Stav građana opština Mladenovac, Lajkovac i Loznica prema tražiocima azila

Stav građana opština Mladenovac, Lajkovac i Loznica prema tražiocima azila Stav građana opština Mladenovac, Lajkovac i Loznica prema tražiocima azila CATI istraživanje (computer assisted telephone interviewing) Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1200 ispitanika, građana

Више

АНКЕТА АЛУМНИ КЛУБА BANJA LUKA COLLEGE-A - резултати за 2018 годину - Висока школа Banja Luka College је основала Алумни клуб чија је сврха повезивање

АНКЕТА АЛУМНИ КЛУБА BANJA LUKA COLLEGE-A - резултати за 2018 годину - Висока школа Banja Luka College је основала Алумни клуб чија је сврха повезивање АНКЕТА АЛУМНИ КЛУБА BANJA LUKA COLLEGE-A - резултати за 2018 годину - Висока школа Banja Luka College је основала Алумни клуб чија је сврха повезивање свих генерација студената ради остваривања њихове

Више

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka Пројекат из предмета Интернет програмирање за августовски и септембарски испитни рок школске 2018/19. године Коришћењем PHP технологије, технологије AJAX и MySQL базе података, реализовати следећу веб

Више

PHOTO COVER OPTION TITLE GOES HERE CAN RUN THREE LINES

PHOTO COVER OPTION TITLE GOES HERE CAN  RUN THREE LINES PERCEPCIJA GRAĐANA O BORBI PROTIV KORUPCIJE U SRBIJI USAID Projekat za odgovornu vlast (GAI) CeSID doo 11. decembar 018. godine USAID Projekat za odgovornu vlast Percepcija građana o borbi protiv korupcije

Више

Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji 2013.

Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji 2013. REPUBLIKA SRBIJA REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU UPOTREBA INFORMACIONO-KOMUNIKACIONIH TEHNOLOGIJA U REPUBLICI SRBIJI, 2013. DOMAĆINSTVA/POJEDINCI PREDUZEĆA Beograd, 2013. Izdavač: Republički zavod za statistiku

Више

Microsoft Word - PusenjeNaRadnomMjestu.doc

Microsoft Word - PusenjeNaRadnomMjestu.doc Zagreb, prosinac 2008. Sadržaj 1. Uvod... 1 2. Struktura ispitanika istraživanja... 1 3. Struktura (ne)pušača... 2 4.... 4 4.1...4 4.2...8 5. Novi zakon o zabrani pušenja... 9 Popis grafikona Grafikon

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E 255 Broj Podgorica, 30. septembar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Procje

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E 255 Broj Podgorica, 30. septembar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Procje CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E 255 Broj, 30. septembar 2014. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Procjene stanovništva i demografski indikatori, 2013. godina Sredinom

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar 2014. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc На основу члана 15. став 3., члана 17. став 4. и члана 65. став 11. Закона о високом образовању («Сл. Гласник РС» бр. 76/05), и правилник о студентској евалуацији студија и педагошког рада наставника и

Више

Конкурс за суфинансирање проjеката/програма у области jавног информисања

Конкурс за суфинансирање проjеката/програма у области jавног информисања На основу члана 18. и 19. Закона о јавном информисању и медијима ( Службени гласник РС, бр. 83/14 и 58/15 и 12/16 аутентично тумачење), члана 4-6 Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица web: Тел:022/ Тел/Факс:

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица   web:   Тел:022/ Тел/Факс: АНАЛИЗА ЗАДОВОЉСТВА ЗАПОСЛЕНИХ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА СРЕМСКОГ ОКРУГА 2013-2017. ГОДИНЕ Испитивање задовољства запослених у здравственим установама спроводи се од 2006. године по методолошком упутству

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 295 Podgorica, 31. oktobar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreb

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 295 Podgorica, 31. oktobar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreb CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 295 Podgorica, 31. oktobar 2012. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај Београд, јун 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај Београд, јун 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај 219. Београд, јун 219. Садржај: Уводна напомена... 2 Резиме... 3 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 4 Инфлациона очекивања привреде...

Више

Акт је ступио на снагу године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од године. На основу члана 499. став 4. и члана

Акт је ступио на снагу године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од године. На основу члана 499. став 4. и члана Акт је ступио на снагу 15.03.2018. године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од 13.04.2018. године. На основу члана 499. став 4. и члана 518. став 3. тачка 1) Закона о извршењу и обезбеђењу

Више

ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично

ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично истраживање са циљем утврђивања ставова учесника о

Више

Microsoft Word - sbs metodologija

Microsoft Word - sbs metodologija S-trukturalna B-iznis S-tatistika Monstat 1 Sadržaj: Pravni okvir Cilj I predmet istraživanja Pokrivenost Upitnik Trenutno stanje I plan proizvodnje podataka Korisnici podataka dobijenih SBS istraživanjem

Више

Analiza sadržaja za potrebe projekta: “Uloga medija u procesu povratka na Kosovo i Metohiju”

Analiza sadržaja za potrebe projekta: “Uloga medija u procesu povratka na Kosovo i Metohiju” UG Epomena Analiza sadržaja za potrebe projekta: Uloga medija u procesu povratka na Kosovo i Metohiju Ovaj projekat sufinansiran je iz budžeta Republije Srbije Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Reupblike

Више

КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР ВОЈВОДИНЕ Аутономна покрајина Војводина, Република Србија Хајдук Вељкова 1, Нови Сад, т: е-адреса:

КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР ВОЈВОДИНЕ Аутономна покрајина Војводина, Република Србија Хајдук Вељкова 1, Нови Сад, т: е-адреса: КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР ВОЈВОДИНЕ Аутономна покрајина Војводина, Република Србија Хајдук Вељкова 1, 21000 Нови Сад, т: +381 21 484 3 484 е-адреса: uprava@kcv.rs www.kcv.rs РЕЗУЛТАТИ ИСПИТИВАЊА ЗАДОВОЉСТВА КОРИСНИКА

Више

Izveštaj o inflacionim ocekivanjima novembar Finalno lekt.

Izveštaj o inflacionim ocekivanjima novembar Finalno lekt. НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Новембар 2018. Београд, децембар 2018. САДРЖАЈ Уводна напомена... 3 Резиме... 4 Инфлациона очекивања финансијског сектора...

Више

Анкета о уписаним студентима 1. Коју сте средњу школу завршили? А)гимназију Б) средњу техничку школу Ц) неку другу 2. Просечна оцена из математике у т

Анкета о уписаним студентима 1. Коју сте средњу школу завршили? А)гимназију Б) средњу техничку школу Ц) неку другу 2. Просечна оцена из математике у т Анкета о уписаним студентима 1. Коју сте средњу школу завршили? А)гимназију Б) средњу техничку школу Ц) неку другу 2. Просечна оцена из математике у току средње школе била је А) 2-3 Б)3-4 Ц)4-5 Д) 5 3.

Више

ZA MEDICINSKE USTANOVE INTELIGENTAN WI-FI d'.;,.. SISTEM ZA ZADOVOLJNE PACIJENTE I POSETIOCE

ZA MEDICINSKE USTANOVE INTELIGENTAN WI-FI d'.;,.. SISTEM ZA ZADOVOLJNE PACIJENTE I POSETIOCE ZA MEDICINSKE USTANOVE INTELIGENTAN WI-FI d'.;,.. SISTEM ZA ZADOVOLJNE PACIJENTE I POSETIOCE WI-FI ZA MEDICINSKE USTANOVE Brza i pouzdana WiFi mreža je danas očekivana u medicinskim ustanovama. Besplatan

Више

Pravilnik o postupku utvrdivanja lista kandidata za poslanike i odbornike

Pravilnik o postupku utvrdivanja lista kandidata za poslanike i odbornike На основу члана 35. став 1. тачка 17. и члана 102. став 3. Главни одбор Демократске странке на седници одржаној 30. августа 2015. године донео је: Правилник о поступку утврђивања листа кандидата за посланике

Више

Прва економска школа Београд РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СТАТИСТИКЕ март године ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ И УПУТСТВО ЗА РАД Укупан број такмичарских

Прва економска школа Београд РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СТАТИСТИКЕ март године ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ И УПУТСТВО ЗА РАД Укупан број такмичарских Прва економска школа Београд РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СТАТИСТИКЕ 9-30. март 019. године ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ И УПУТСТВО ЗА РАД Укупан број такмичарских задатака је 10. Број поена за сваки задатак означен је

Више

ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном

ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД 14 1. Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу 14 Мисија и визија

Више

Активности инкубаторских станица Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике Српске 1

Активности инкубаторских станица Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике Српске 1 Активности инкубаторских станица Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике Српске 1. Контакт 2. Ажурирање метаподатака 3. Презентација

Више

Slide 1

Slide 1 Str. 9 UVOD Predavač: Dr Mirko Savić savicmirko@ef.uns.ac.rs www.ef.uns.ac.rs Dokazano je... Da li vama treba statistika? Top ten najboljih zanimanja (Blic, 6.3.2010.): 1. Aktuari 2. Softverski inženjeri

Више

Microsoft Word - ????????? ? ???????? ?? ?????????? ?????????.doc

Microsoft Word - ????????? ? ???????? ?? ?????????? ?????????.doc 1/7 УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ СТАНДАРДИ И ПОСТУПЦИ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА Београд октобар 2007. године 2/7 3/7 Стандарди и поступци за обезбеђење квалитета Стандарди за обезбеђење квалитета

Више

ИСТРАЖИВАЊЕ У ФАРМАЦИЈИ 2 ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE ФАРМАЦИЈЕ ЧЕТВРТА ГОДИНА СТУДИЈА Школска 2017/2018.

ИСТРАЖИВАЊЕ У ФАРМАЦИЈИ 2 ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE ФАРМАЦИЈЕ ЧЕТВРТА ГОДИНА СТУДИЈА Школска 2017/2018. ИСТРАЖИВАЊЕ У ФАРМАЦИЈИ 2 ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE ФАРМАЦИЈЕ ЧЕТВРТА ГОДИНА СТУДИЈА Школска 2017/2018. Предмет: ИСТРАЖИВАЊЕ У ФАРМАЦИЈИ 2 Предмет носи 9 ЕСПБ. Недељно има 6 часова активне наставе

Више

На основу члана 18. став 1. и члана 19. став 1. Закона о јавном информисању и медијима (''Службени гласник РС'', бр. 83/14, 58/15 и 12/16 аутентично т

На основу члана 18. став 1. и члана 19. став 1. Закона о јавном информисању и медијима (''Службени гласник РС'', бр. 83/14, 58/15 и 12/16 аутентично т На основу члана 18. став 1. и члана 19. став 1. Закона о јавном информисању и медијима (''Службени гласник РС'', бр. 83/14, 58/15 и 12/16 аутентично тумачење), члана 44. Закона о локалној самоуправи (''Службени

Више

Ово је проба

Ово је проба На основу члана 177. Статута Природно-математичког факултета у Нишу, Наставно-научно веће је на седници, одржаној 26.03.2014. године донело ПРАВИЛНИК О СПРОВОЂЕЊУ ЕЛЕКТРОНСКОГ АНКЕТИРАЊА НА ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКОМ

Више

Slide 1

Slide 1 Učenici: Marie Stojković Vasilije Stošić Bogdan Trumpić Lazar Cvetković Nikola Veličković Mentori: Slađana Radojlović Olgica Krstić Olivera Arizanović JER IGRAMO U ISTOM TIMU Snaga - Banka je dugo na našem

Више

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam Prilično sam Ni zadovoljan/na niti Prilično sam zadovoljan/na Veoma sam zadovoljan/na a. Koliko ste

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ОПШТИНА ИРИГ Комисија за јавну набавку Број: /2018 Ириг, године Тел.022/ , 400

РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ОПШТИНА ИРИГ Комисија за јавну набавку Број: /2018 Ириг, године Тел.022/ , 400 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ОПШТИНА ИРИГ Комисија за јавну набавку Број:01-404-12/2018 Ириг, 23.04.2018.године Тел.022/400-609, 400-600 Фах:022/462-035 На основу члана 63. Закона о јавним

Више

Microsoft Word - inicijalni test 2013 za sajt

Microsoft Word - inicijalni test 2013 za sajt ИНИЦИЈАЛНИ ТЕСТ ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА УЧЕНИКЕ ПРВОГ РАЗРЕДА ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ шк. 13 14. Циљ Иницијални тест за ученике првог разреда Земунске гимназије организован је с циљем увида у предзнање ученика, тј.

Више

Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР Школска 2018 /2019. Назив предмета: Информатика и рачунарство Разред: 5. Недељни број часова

Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР Школска 2018 /2019. Назив предмета: Информатика и рачунарство Разред: 5. Недељни број часова Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР јединице 1. 1. Увод у информатику и рачунарство 1. 2. Oрганизација података на рачунару 1. 3. Рад са текстуалним документима 1. 4. Форматирање

Више

236. Na osnovu člana 32d stav 2, člana 32đ stav 5, člana 32i stav 2 i člana 32j stav 4 Zakona o nevladinim organizacijama ( Službeni list CG, br. 39/1

236. Na osnovu člana 32d stav 2, člana 32đ stav 5, člana 32i stav 2 i člana 32j stav 4 Zakona o nevladinim organizacijama ( Službeni list CG, br. 39/1 236. Na osnovu člana 32d stav 2, člana 32đ stav 5, člana 32i stav 2 i člana 32j stav 4 Zakona o nevladinim organizacijama ( Službeni list CG, br. 39/11 i 37/17), Vlada Crne Gore, na sjednici od 1. februara

Више

Број: 768/2-3 Датум: На основу члана 64. став 11. и члана 65. став 7. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08,

Број: 768/2-3 Датум: На основу члана 64. став 11. и члана 65. став 7. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, Број: 768/2-3 Датум: 22. 6. 2015. На основу члана 64. став 11. и члана 65. став 7. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14 и 45/15 аутентично тумачење)

Више

План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толера

План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толера План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толеранцији и одговорности за сопствене поступке свих актера

Више

Slide 1

Slide 1 CENOVNIK OGLASNOG PROSTORA INTERNET PORTALA OSNOVNE INFORMACIJE: Portal Bor 030 je najstariji, najpoznatiji i najuticajniji internet medij u Opštini Bor. Osnovan je 2004. godine i predstavlja sinonim za

Више

For Office Use

For Office Use Zahtev za dodelu donacije Program malih grantova Kancelarija Svetske banke u Srbiji i Crnoj Gori 1. Datum: 2. Naziv organizacije: 3. Kontakt osoba/zvanje: 4. Adresa: 5. Grad, država, poštanski broj: 6.

Више

Izvršavanje pitanja

Izvršavanje pitanja U ovom ćeš dijelu upitnika odgovarati na pitanja o različitim aspektima vezanima uz digitalne medije i digitalne uređaje u koje se ubrajaju računala, laptopi, notebook računala, pametni telefoni, tableti,

Више

ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН РАДА СОЦИЈАЛНОГ РАДНИКА ЗА ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ Задатак социјалног радника је да применом савремених теоријски

ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН РАДА СОЦИЈАЛНОГ РАДНИКА ЗА ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ Задатак социјалног радника је да применом савремених теоријски ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН РАДА СОЦИЈАЛНОГ РАДНИКА ЗА ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ 2016.2017. ГОДИНЕ Задатак социјалног радника је да применом савремених теоријских и практичних сазнања систематски изучава социјалне

Више

GCB 2016 Bosna i Hercegovina 27% korisnika usluga je platilo mito najmanje jednom od osam službenika u prethodnih 12 mjeseci Q1 (Tabela 1): Za koliko

GCB 2016 Bosna i Hercegovina 27% korisnika usluga je platilo mito najmanje jednom od osam službenika u prethodnih 12 mjeseci Q1 (Tabela 1): Za koliko GCB 2016 Bosna i Hercegovina 27% korisnika usluga je platilo mito najmanje jednom od osam službenika u prethodnih 12 mjeseci Q1 (Tabela 1): Za koliko od dole pomenutih ljudi mislite da su uključeni u korupciju,

Више

ПРЕДНАЦРТ

ПРЕДНАЦРТ САДРЖАЈ I ОПШТЕ ОДРЕДБЕ 3 II ПОКРЕТАЊЕ ПОСТУПКА ЗА ИЗБОР НАСТАВНИКА 3 III УТВРЂИВАЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ НАСТАВНИКА 4 IV ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКЕ 5 V ПОСТУПАК ЗА ИЗБОР САРАДНИКА 6 VI ПРЕЛАЗНЕ И ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ

Више

Microsoft Word - Predlog za izmene Plana raspodele, godine, grupa 5

Microsoft Word - Predlog za izmene Plana raspodele, godine, grupa 5 1 Na osnovu člana 167. Zakona o autorskom i srodnim pravima ( Službeni glasnik RS, broj 104/09) i člana 17. stav 3. tačka 7. Statuta Organizacije proizvođača fonograma Srbije OFPS, Skupština Organizacije,

Више

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме 1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме Програмирање добијања награда омогућује ученицима да

Више

Microsoft Word - Kvartalni pregled podatka o stanju trzista elektronskih komunikacija Q1 2019_ final docx

Microsoft Word - Kvartalni pregled podatka o stanju trzista elektronskih komunikacija Q1 2019_ final docx ПРЕГЛЕД ТРЖИШТА ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ - ПРВИ КВАРТАЛ 2019. ГОДИНЕ- У прегледу су приказани подаци за први квартал 2019. године са упоредним подацима из претходнa три квартала. Приказани

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица web: Тел:022/ Тел/Факс:

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица   web:   Тел:022/ Тел/Факс: ИСПИТИВАЊЕ ЗАДОВОЉСТВА КОРИСНИКА ЗДРАВСТВЕНОМ ЗАШТИТОМ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА СРЕМСКОГ ОКРУГА 2011-2015. ГОДИНЕ У циљу унапређења квалитета рада здравствених установа спроводи се испитивање задовољства

Више

zadovoljstvo specijalisticka 2014.

zadovoljstvo specijalisticka 2014. ЗАДОВОЉСТВО КОРИСНИКА РАДОМ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ У БОЛНИЦАМА У БЕОГРАДУ У 2014. ГОДИНИ Испитивање задовољства корисника радом специјалистичке службе у стационарним установама обављено је 05.12.2014.

Више

Извјештај о квалитету за Статистику плата запослених, Извјештај о квалитету за Статистику плата запослених, Републички завод за статисти

Извјештај о квалитету за Статистику плата запослених, Извјештај о квалитету за Статистику плата запослених, Републички завод за статисти Извјештај о квалитету за Статистику плата запослених, 2014. 1 Извјештај о квалитету за Статистику плата запослених, 2014. Републички завод за статистику, Бања Лука, 2015. 2 Извјештај о квалитету за Статистику

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar 2015. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Organizacija poslovnih sustava Ured za upravljanje kvalitetom

Више

На основу члана 9. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), члана 6. став 1. Правилника о ученичк

На основу члана 9. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), члана 6. став 1. Правилника о ученичк На основу члана 9. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), члана 6. став 1. Правилника о ученичким и студентским кредитима и стипендијама ( Службени

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам направила тест у Гугл документу који су ученици са одушевљењем

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Microsoft Word - Tehnicka uputstva lica doc

Microsoft Word - Tehnicka uputstva lica doc Registracija novog korisnika internet sajta NSZ tražilac zaposlenja Novi korisnik prilikom prve registracije na sajt NSZ bira opciju Prijavi se za posao. Unosom korisničkog imena i kreiranjem lozinke,

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ Z A K O N O SOCIJALNOM STANOVANJU Član 1. Ovim zakonom uređuju se uslovi za održivi razvoj socijalnog stanovanja i način obezbeđivanja i korišćenja sredstava za razvoj socijalnog stanovanja, kao i druga

Више