Slide 1

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Slide 1"

Транскрипт

1 ZAŠTITA PRIRODE I PRIRODNIH DOBARA 1. место, Just alone, аутор Влада Маринковић (2014)

2 Заштиту и унапређење природе Србије Завод спроводи обављајући следеће делатности:» покретање процедуре заштите, односно спровођење теренских истраживања и израда студија као стручне основе за заштиту подручја која обухвата прикупљање и обраду података, утврђивање граница подручја које се предлаже за заштиту, валоризацију, као и предлагање мера, режима заштите и категорије будућег заштићеног природног добра;» истраживачки рад и рад на очувању биодиверзитета и геодиверзитета као полазне основе за очување и унапређење угрожених и ретких биљних и животињских врста и објеката геонаслеђа;» стручни надзор који подразумева праћење стања заштићеног подручја и предузимање мера његове активне и пасивне заштите, уз пружање стручне помоћи и остваривање сарадње са управљачима;» издавање услова за радове у заштићеним подручјима и утврђивање услова заштите природе у поступку израде пројектне документације, просторних, и урбанистичких планова, основа (шумских, ловних, риболовних, водопривредних и др), програма и стратегија у свим делатностима које утичу на природу;» издавање научно-стручних публикација, односно публиковање научних и стручних радова из области гео - и биодиверзитета, монографија, брошура, приручника и другог информативног материјала о заштити природе, заштићеним подручјима и биљним и животињским врстама; израда штампаног, аудио и видео материјала који се односи на природне вредности Србије;» образовање, презентација и комуникација са циљем упознавање најшире јавности с богатством и вредностима природне баштине Србије, развијања јавне свести о неопходности и значају заштите природе и методолошке помоћи у образовању у области заштите животне средине и природе;» међународна сарадња кроз повезивање и размену података и искуства с различитим установама из света које се баве заштитом животне средине и природе, учешће у раду међународних организација, ангажовање на имплементацији међународних конвенција из области заштите природе и учешће у спровођењу одређених међународних програма и пројеката.

3 НОРМАТИВНО РЕГУЛИСАЊЕ Област заштите природе нормативно је регулисана Законом о заштити природе и другим законским и подзаконским актима који се непосредно или посредно односе на природу и природна добра. Поред примене закона, где је доношење Закона о заштити природе ("Службени гласник Републике Србије" бр. 36/09 и 88/2010) којим се уређују заштита и очување природе, биолошка, геолошка и предеона разноврсност, било од изузетног значаја, за нормативно регулисање ове области значајна су и многа подзаконска акта. Хармонизацијом правних прописа из области заштите животне средине и природе са прописима Европске уније која је у току, у области заштите животне средине и природе узимају се у обзир и примењују европски и светски стандарди. Такође, унапређењу и усклађивању заштите природе доприноси и примена одредби и принципа међународних конвенција чији је наша земља потписник.

4 Стратегије» Национална стратегија одрживог развоја, ("Службени гласник РС", бр. 57/2008 од године);» Нациoнална стратегија одрживог коришћења природних ресурса и добара, ("Службени гласник РС" бр. 33/2012);» Стратегија биолошке разноврсности Републике Србије за период од до године, ( Службени гласник РС бр. 13/2011);» Национална стратегија за апроксимацију у области животне средине за Републику Србију, (Службени гласник РС 80/2011);» Национални програм заштите животне средине, ("Службени гласник РС" бр. 12/2010);» Стратегија управљања минералним ресурсима Републике Србије до године.

5 Заштићена подручја Заштићена подручја су подручја која одликује изражена геолошка, биолошка, екосистемска и/или предеона разноврсност, због чега се актом о заштити проглашавају заштићеним подручјима од општег интереса. Под режим заштите стављају се и она подручја која су од значаја за опстанак миграторних врста сходно међународним прописима. Такође, заштићена подручја могу се прекогранично повезивати са заштићеним подручјима других држава. Заштићена подручја представљају заштићена природна добра, поред заштићених врста и покретних заштићених природних докумената. Заштићена подручја могу бити дефинисана у седам различитих категорија, односно врста: - Национални парк - Парк природе - Предео изузетних одлика - Општи и Специјални резерват природе - Споменик природе - Заштићено станиште

6 Под заштитом се налазе 474 природна добра: - 5 националних паркова - 17 паркова природе - 16 предела изузетних одлика - 69 резервата природе - 3 заштићена станишта споменика природе - 39 подручја од културног и историјског значаја која су заштићена на основу ранијег Закона о заштити животне средине и Закона о заштити споменика културе.

7 Природа Србије одликује се високом разноврсношћу биљног и животињског света, и представља значајан део богатства и разноврсности европске природне баштине. Њени најрепрезентативнији, најочуванији делови стављају се под законску заштиту. Зачеци законске заштите природе у Србији сежу далеко у прошлост, а први прописи којима се штити природа и чувају природни ресурси датирају још из XIV века. Прво подручје које је стављено под заштиту на територији данашње Србије била је Обедска бара, стављена под заштиту још године. Прва заштићена природна добра у Србији били су шумски резервати Оштрозуб, Мустафа и Фељешана у околини Мајданпека и водопад Велика и мала Рипаљка у околини Сокобање, заштићен године. Национални парк Фрушка гора, проглашен године, први је национални парк у Србији. На основу примењених мера институционалне заштите природе током више од шест деценија, површина заштићених подручја у Србији тренутно износи ha, односно 6,00 одсто територије Србије. Просторним планом Републике Србије ( Службени гласник РС, број 88/10), предвиђено је да до године буде заштићено око 10% површине Србије, а да до године око 12% територије Србије буде под неким видом заштите.

8 ZAŠTITA PRIRODE I PRIRODNIH DOBARA OČUVANI DEO PRIRODE POSEBNIH PRIRODNIH VREDNOSTI I OBLIKA NACIONALNI PARKOVI PARKOVI PRIRODE PREDELI IZUZETNIH ODLIKA REZERVATI PRIRODE SPOMENICI PRIRODE ZAŠTIĆENA STANIŠTA I KATEGORIJA: PRIRODNA DOBRA OD IZUZETNOG ZNAČAJA II KATEGORIJA: PRIRODNA DOBRA OD VELIKOG ZNAČAJA III KATEGORIJA: ZNAČAJNA PRIRODNA DOBRA Carska bara Rezervat prirode

9 Национални паркови Подручје са већим бројем разноврсних природних екосистема од националног значаја, истакнутих предеоних одлика и културног наслеђа у коме човек живи усклађено са природом, намењено очувању постојећих природних вредности и ресурса, укупне предеоне, геолошке и биолошке разноврсности, као и задовољењу научних, образовних, духовних, естетских, културних, туристичких, здравствено-рекреативних потреба и осталих активности у складу са начелима заштите природе и одрживог развоја (чл. 30 Закона о заштити природе, Службени гласник РС бр. 36/2009 и 88/2010), ставља се под заштиту као национални парк. Националним парковима управљају посебна јавна предузећа, сходно Закону о националним парковима ( Службени гласник РС бр. 33/93 и 44/93. У току је доношење нове легислативе о пет националних паркова у Србији.»»

10 Национални парк Ђердап У североисточној Србији, на граници са Румунијом, простире се Национални парк Ђердап, на површини од ha, проглашен године. Основни природни феномен подручја је грандиозна Ђердапска клисура Дунава, најдужа и највећа клисура пробојница у Европи. Ђердапску клисуру чине четири мање клисуре и три котлине, које се наизменично смењују у дужини од готово 100 km. Због велике дужине и дубине, најразноврснјих облика рељефа и заклоњених станишта са специфичном микроклимом, Ђердапска клисура је један од најзначајнијих рефугијума древне флоре и фауне Европе.

11 Подручје Парка насељава преко 1100 биљних врста, где се нарочито издвајају терцијарни реликти као што су: мечја леска, орах, јоргован, тиса, сребрна липа, кавкаска липа, и др. Богатство у врстама и сложени физички утицаји средине, условили су појаву преко 50 шумских и жбунастих заједница, од којих 35 има реликтни карактер. Разноликост станишта и биљних заједница одразила се и на фауну, која такође обилује реликтним врстама. Национални парк је станиште за преко 150 врста птица: сури орао, орао змијар, орао белорепан, црна рода, сива чапља, и друге ретке врсте обитавају на овом подручју. Поред других фаунских врста, ту су и сисари: видра, медвед, рис, шакал, дивокоза, срна, јелен...

12 Национални парк Фрушка Гора Обухвата највише гребенске делове брдског масива Фрушке горе, најдоминантнијег узвишења које се као зелено острво уздиже на јужној граници Панонске низије, уз саму обалу Дунава. Простире се на површини од ha, и са заштитном зоном од ha. Наш најстарији Национални парк, проглашен још године, чувен је по својим питомим падинама, столетним шумама и надалеко познатом виногорју. Због сложености свог геолошког састава, и трађе од стена из готово свих геолошких периода, представља својеврсно огледало геолошке прошлости овог подручја.

13 Фрушку Гору одликује богат и разноврстан живи свет. Некада острво у Панонском басену, Фрушка гора је још од давног плиоцена остала погодно станиште за многе медитеранске и субмедитеранске врсте. Шуме заузимају 90 одсто површине Парка. Доминирају шуме липе, храста и букве, а међу описаним заједницама, најинтересантније су шуме китњака и граба са костриком, и реликтне мешовите шуме храстова са грабићем. Флору Фрушке горе чини око 1500 биљних врста, међу којима преко 40 има статус природних реткости Србије (напр. терцијарни реликти: ловорасти јеремичак, кадивка, звончић; од ксеротермних реликата степе: татарско зеље, велика саса, гороцвет и бабалушка). Од присутних преко 30 врста орхидеја, 18 врста је од међународног значаја. У богатој фауни истичу се заштићене врсте инсеката, 14 врста водоземаца и гмизаваца на Црвеној листи угрожених врста, и бројне врсте птица око 211, међу којима је 130 врста гнездарица. Фрушка гора, једно од најзначајнијих подручја за гнежђење ретких птица у Панонској низији и Србији, за сада је једина тачка у Србији на којој се налазе активна гнезда орла крсташа, најугроженије врсте са Светске црвене листе. Међу бројним врстама сисара, издваја се заштићена група слепих мишева, текуница и слепо куче, али ту су и друге природне реткости.

14 Поред изузетних природних вредности, ово подручје карактеришу и бројни споменици културе, где се издваја 17 православних манастира саграђених у периоду од XV до XVIII века.

15 Национални парк Копаоник простире се на највишим и најочуванијим деловима планине Копаоник, која се уздиже у средишњем делу јужне Србије. Заштићен је године на површини од ha, око које је заштитна зона површине од ha.

16 Иако почиње на висини од око 800m, највећа површина Парка обухвата централни и најшумовитији део копаоничког масива, пространи, релативно заравњени предео висок око 1700m, познат као Равни Копаоник. У планинском рељефу доминира највиши, Панчићев врх (2017 m надморске висине).

17 Копаоник одликује високи степен биолошког и предеоног диверзитета. На овом масиву пронађено је преко 1600 врста биљака. Само високопланинску флору гради 825 врста, од којих је 91 врста ендемичног, а 82 врсте субендемичног карактера. Ту се истичу три локална копаоничка ендемита: копаоничка чуваркућа (Sempervivumkopaonikensis), копаоничка љубичица (Violakopaonikensis), и Панчићева режуха (Cardaminepancicii). На Европској црвеној листи четири, на Црвеној листи флоре Србије налази се 50 врста, а на списку природних реткости Србије 30 врста биљака овог масива. У односу на ендемску високопланинску флору Балканског полуострва, 11,9% ендема расте на Копаонику, што га чини једним од најзначајнијих центара ендемизма у Србији и на Балкану.

18 На Копаонику су присутни сви вегетацијски појасеви високих планина централног дела Балкана, који одражавају вегетацијско богатство овог подручја. Копаоник одликују велике површине са изузетно вредним и очуваним екосистемима. Еколошка разноврсност условила је и богатство животињског света. Богата фауна инсеката, (једини познати локалитет на коме је нађена ендемична и реликтна врста дневног лептира ColiasbalcanicaRebel), већи број водоземаца и гмизаваца, присутно 170 врста птица од којих је 90% гнездарица, и 39 врста сисара, чине изузетно природно богатство овог Националног парка.

19 Национални парк Шар-планина Шар-планина представља висок јужни обод Србије, простирући се у дужини од 85км, на граници са Македонијом. Своје име је заслужила, како се углавном сматра, због шаренила планинског пејзажа, контраста и живости боја којима ју је природа осликала. Како би се заштитиле њене изузетне вредности, установљен је Национални парк Шар планина године у привременим границама од ha, док је предвиђено да трајним границама обухвати површину од око ha.

20 Главни гребен ове планине је са преко 30 врхова високих од 2500 m, са највишим врхом у Србији Бистра (2652 m). Моћна снага леда из прадавног леденог доба, у својим различитим појавним облицима, избраздала је дубоке трагове у рељефу Шар-планине, и исписала историју геопроцеса који омогућавају проучавање земљине коре и реконструкцију геолошке прошлости Балканског полуострва и шире. По разнорсности облика, са око 100 циркова, Шар-планина представља прави музеј глацијалног рељефа под отвореним небом. Шар-планину одликује велико богатство и разноврсност живог света, и присуство великог броја реликтних и ендемичних врста. Са 45% биљног света Србије, особеним шумским заједницама и врстама, животињским врстама које се данас ретко налазе у природи, а многе су угрожене у читавом свету, Национални парк Шар-планина са пуним правом носи обележје склоништа за дивљи свет који данас убрзано нестаје. На Шар-планини живи 1800 биљних врста. Најзначајнији су бројни терцијарни и глацијални реликти, и 339 балканских ендемита, од којих су 18 локални ендемити, присутни искључиво на овом масиву (хајдучица краља Александра, борн-милера, шарпланински каранфилић, шарпланински шафран, шарска дивизма, шарска птичја трава, Дорфлеров петопрст...). У Националном парку живи 147 врста дневних лептира, 45 врста водоземаца и гмизаваца, око 200 врста птица и 32 врсте сисара, што га чини једним од фаунистички најбогатијих подручја Европе.

21 Поред тога што је овај национални парк по свом природном богатству једна од врућих тачака биолошке разноврсности Европе, он је изузетно драгоцен и као колевка српске духовности, државности и историје. На овом подручју се налази 45 цркава и манастира подигнутих у периоду од XIIдо XVI века. Ту су испосница и манастир Св. Петра Коришког из XIIIвека, црква Св. Петке изxiv века, црква Св. Богородице Одигитрије из XIV века, манастир Св. Тројице из XV века, остаци Душановог града и манастирског комплекса Св. Архангели из XIV века надомак Призрена, и други споменици културе од највећег националног значаја.

22 Национални парк Тара Национални парк Тара покрива највећи део планине Таре, која се налази на крајњем западу Србије, у лакатастој окуци реке Дрине. Проглашена је за национални парк године, на површини од ha. Подручје Националног парка Тара, заједно са Заовинама и Парком природе Шарган Мокра Гора, чини окосницу будућег резервата биосфере Дрина.

23 Тара представља високу, знатно скраћену површ високу m, са које се уздижу ретки врхови висине од 1400 до 1600 m, испресецану дубоко уклесаним речним долинама. Поред кањонске долине Дрине са моћним кречњачким одсецима високим и преко 1000m, својом лепотом и дивљином издвајају се и кањони река Раче, Бруснице и Дервенте, и као изузетна атракција, водопади Мали и Велики скакавац на реци Рзав. Међутим, планина Тара нарочито је позната по бујним, густим, аутохтоним четинарским шумама, које је чине најшумовитијом планином Србије и Европе. Од преко 1000 биљних врста колико је ту присутно, око 20 су ендемичног карактера, међу њима и царица свих ендемита Европе, Панчићева оморика (Piceaomorica). Панчићева оморика је реликт терцијара, и балкански ендемит који је преживео велико ледено доба на веома ограниченим рефугијалним стаништима у средњем току реке Дрине, због чега је овај простор јединствен за очување биолошке разноврсности у глобалним размерама. Вегетацију гради 35 шумских и девет ливадских заједница, где су наjзаступљеније мешовите аутохтоне шуме смрче, јеле и букве, а посебну вредност чине реликтне и ендемореликтне заједице оморике, смрче, јеле, црног и белог бора.

24 Поред изузетног биодиверзитeта флоре, на подручју Таре су и бројна станишта значајне фауне. Као што је Панчићева оморика у биљном, тако је Панчићев скакавац у животињском свету Таре, локални ендемит којем је ово подручје једино станиште. Док Дрину и хладне поточне воде настањују ретке и племените врсте као што су младица и липљан, на подручју Таре се налази око 130 врста птица, као што су црна жуна, планински детлић, лештарка, уралска сова, гаћаста кукумавка, жутарица, мала мухарица, креја лешникара, итд. Међу фауном сисара је посебно значајно присуство медведа, вука, дивокозе, срне, видре, дивље мачке, куне златице, куне белице, итд. У Националном парку се налазе и бројни остаци културног наслеђа. Обновљени манастир Рача, некрополе надгробних споменика из XIV и XV века у Перућцу и Растишту, драгоцени су део средњовековне српске културне баштине.

25 Паркови природе Парк природе је подручје добро очуваних природних вредности са претежно очуваним природним екосистемима и живописним пејсажима, намењено очувању укупне геолошке, биолошке и предеоне разноврсности, као и задовољењу научних, образовних, духовних, естетских, културних, туристичких, здравственорекреативних потреба и осталих делатности усклађених са традиционалним начином живота и начелима одрживог развоја (чл. 34 Закона о заштити природе, Службени гласник РС бр. 36/2009, 88/2010 ). У Србији је до сада проглашено 17 паркова природе:» ПП Голија» ПП Поњавица» ПП Бегечка јама» ПП Грмија» ПП Тиквара» ПП Сићевачка клисура» ПП Камараш» ПП Шарган Мокра Гора» ПП Јегричка» ПП Стара Тиса код Бисерног острва» ПП Бељанска бара» ПП Стара планина» ПП Палић» РПП1 Клисура реке Милешевке» РПП ПТК Панонија» РПП Пољопривредно добро Зобнатица» РПП Парк Института у Сремској Каменици

26 PARK PRIRODE GOLIJA PODRUČJA IZUZETNIH PRIRODNIH VREDNOSTI OD POSEBNOG ZNAČAJA PROKLETIJE STARA PLANINA KUČAJSKE PLANINE DELIBLATSKA PEŠČARA

27 Предели изузетних одлика Предео изузетних одлика је подручје препознатљивог изгледа са значајним природним, биолошко-еколошким, естетским и културно-историјским вредностима, које се током времена развијало као резултат интеракције природе, природних потенцијала подручја и традиционалног начина живота локалног становништва (чл. 33 Закона о заштити природе Службени гласник РС бр. 36/2009, 88/2010 ). Сходно овом закону, разликују се природни предео изузетних одлика и културни предео изузетних одлика. У Србији је до сада заштићено 16 подручја ове врсте: ПИО Клисура реке Градац ПИО Долина Пчиње ПИО Овчарско-Кабларска клисура ПИО Мируша ПИО Лептерија Сокоград ПИО Суботичка пешчара ПИО Велико ратно острво ПИО Космај ПИО Власина ПИО Вршачке планине ПИО Авала ПнПЛ* парк шуме Ивље ПнПЛ Пругово ПнПЛ Рајац ПнПЛ Озренске ливаде ПнПЛ Део подручја у сливу река Ресаве, Суваје, Чемернице, Јеловог потока и Бељаничке реке ПнПЛ Предео нарочите природне лепоте, назив врсте природног добра по важећој законској легислативи до године.

28 Резервати природе На основу Закона о заштити природе ( Службени гласник РС бр. 36/2009, 88/2010, чл. 29), подручја неизмењених природних одлика са репрезентативним природним екосистемима штите се као строги резервати природе, односно подручја са неизмењеном, или незнатно измењеном природом од нарочитог значаја због одређених карактеристика и природних вредности где, уколико је човек присутан, живи усклађено са природом, као специјални резервати природе. Стручна и научна истраживања у овим заштићеним подручјима врше се на основу дозволе коју издаје Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине, и уз присуство управљача. У строгом резервату природе забрањене су привредне и друге активности. У Србији је до сада заштићено 69 подручја ове врсте.

29 Споменици природе Сходно Закону о заштити природе ( Службени гласник РС бр. 36/2009, 88/2010 ), споменик природе је мања неизмењена или делимично измењена природна просторна целина, објекат или појава, физички јасно изражен, препознатљив и/или јединствен репрезентативних обележја, као и људским радом формирана ботаничка вредност од научног, естетског, културног или образовног значаја. Зависно од примарних природних вредности и карактеристика, може бити геолошког, геоморфолошког, спелеолошког, хидролошког и ботаничког карактера. У Србији је заштићено 325 споменика природе, од тога 253 споменика природе ботаничког карактера, и 72 геолошког и хидролошког карактера.

30 Заштићена станишта Подручја која обухватају један или више типова природних станишта значајних за очување популација дивљих врста и њихових заједница, штите се као заштићена станишта. На основу Закона о заштити природе ( Службени гласник РС бр. 36/2009, 88/2010, чл. 32), заштићена станишта успостављају се ради заштите угрожених и ретких типова станишта, екосистема и/или дивљих врста на националном и међународном нивоу, односно омогућавања услова за очување популација дивљих врста, и заштиту крајње угрожених и рањивих врста. До сада су проглашена три заштићена станишта у Србији: - ЗС* Мали вршачки рит - ЗС Бара Трсковача - ЗС Гљиве на Ади Циганлији. * ЗС Заштићено станиште, врста заштићеног подручја сходно Закону о заштити природе ( Службени гласник РС бр. 36/2009, 88/2010.

31 Међународно значајна подручја Поред природних добара заштићених у националним оквирима, у Србији су издвојена и заштићена подручја која су значајна сходно међународним прописима. Међународно значајна природна добра у Србији такође су основ за развијање међународне сарадње, размене искустава, а у циљу унапређења заштите природе. Конвенција о заштити мочварних подручја од међународног значаја, нарочито као станишта птица мочварица, познатија као Рамсарска конвенција, која је овај назив добила јер је усвојена у граду Рамсару (Иран) 2. фебруара године, представља основ за акцију, у националним и међународним оквирима, по питању заштите и мудрог управљања влажним подручјима и њиховим ресурсима. Десет природних добара у Србији на листи међународно значајних влажних подручја, тзв. рамсарских подручја простиру се на 63,919 хектара. Завод за заштиту природе Србије је утврдио прелиминарну листу од 68 потенцијалних рамсарских подручја у Србији.

32

33 За очување светског наслеђа природе, од нарочитог значаја је деловање организације Уједињених нација за образовање, науку и културу UNESCO. УНЕСКО је године усвојио Конвенцију о заштити светске културне и природне баштине, на основу које утврђује Листу светске баштине са добрима за које Одбор Светске баштине сматра да поседују изузетне универзалне вредности. До сада је Завод израдио стручну основу предлога номинације два природна добра за упис у листу светске природне баштине: Национални парк Шар-планина и Споменик природе Ђавоља варош.

34 Properties inscribed on the World Heritage List: Cultural Dečani Monastery (2004) Natural and Culturo-Historical region of Kotor (1979) Stari Ras and Sopoćani (1979) Studenica Monastery (1986) Natural Durmitor National Park (1980) JEZERO - DURMITOR ŠARENI PASOVI - DURMITOR JEREMIČAK

35 ZAŠTITA NEPOKRETNIH KULTURNIH DOBARA KULTURNA DOBRA UPISANA U LISTU SVETSKE BAŠTINE KULTURNA DOBRA OD IZUZETNOG ZNAČAJA KULTURNA DOBRA OD VELIKOG ZNAČAJA ZNAČAJNA KULTURNA DOBRA Републички завод за заштиту споменика културе TOKOM IZRADE PROSTORNOG I URBANISTIČKOG PLANA PREDVIĐA SE ZAŠTITA SAMOG DOBRA I NJEGOVA ZAŠTITNA ZONA Stari grad Kotor

36 Споменици светске културне и природне баштине под заштитом UNESCO АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ ГАМЗИГРАД РОМУЛИАНА МАНАСТИР СТУДЕНИЦА СТАРИ РАС СА СОПОЋАНИМА - ПЕТРОВА ЦРКВА СТАРИ РАС СА СОПОЋАНИМА - МАНАСТИР ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ СТАРИ РАС СА СОПОЋАНИМА - МАНАСТИР СОПОЋАНИ СТАРИ РАС СА СОПОЋАНИМА - ОСТАЦИ СРЕДЊОВЕКОВНОГ ГРАДА РАСА СРЕДЊОВЕКОВНИ СПОМЕНИЦИ НА КОСОВУ - МАНАСТИР ГРАЧАНИЦА СРЕДЊОВЕКОВНИ СПОМЕНИЦИ НА КОСОВУ - БОГОРОДИЦА ЉЕВИШКА СРЕДЊОВЕКОВНИ СПОМЕНИЦИ НА КОСОВУ - МАНАСТИР ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА СРЕДЊОВЕКОВНИ СПОМЕНИЦИ НА КОСОВУ - МАНАСТИР ДЕЧАНИ

37 Пожар у манастиру Прохор Пчињски Североисточно крило Краљевог конака, изглед из порте након пожара

38 Дана 27. јануара године, око 10,30 сати, у североисточном крилу зграде Краљевог конака у комплексу манастира Прохора Пчињског избио је пожар. Увидом у стање, које су 28. јануара обавили в.д. директора Мирјана Андрић, архитекта Драгољуб Тодоровић и историчар уметности Светлана Пејић, констатовано је да је пожар избио у североисточном крилу зграде и најпре захватио његову кровну конструкцију. Урушавање кровних греда изазвало је пожар међуспратне дрвене конструкције, која је у потпуности страдала, при чему је изгорео и дрворезбарени иконостасни крст с почетка 17. века. Пожар се брзо проширио, захвативши недавно обновљени кров западног тракта зграде Краљевог конака. Кров је у потпуности изгорео, а делимично је страдала и његова међуспратна конструкција.

39 Североисточно крило зграде Краљевог конака, унутрашњост након пожара

40 Краљев конак, изглед из порте након пожара

41 Краљев конак, детаљ унутрашњости након пожара Пошто још увек сагоревају дрвени елементи конструкције и просторије су затрпане шутом, након стабилизације стања и рашчишћавања у манастир ће бити упућена комисија која би проценила како статичку стабилност преосталих зидова, тако и насталу штету.

42 Историјат заштите у Србији Први акт о заштити развалина одређених развалина и замкова у Србији као споменика древности'' донет је 22. фебруара године. Издао га је књаз Александар Карађорђевић у сагласности са Совјетом. Као ''Уредба о заштити споменика древности из 1844'' један је од првих савремених општих споменичкоправних аката у Европи 19. века (после прописа папске државе, Грчке и можда још неке земље). То је први извор савременог споменичког права, па и савремене заштите споменика културе и других културних добара у Србији уопште. Влада НР Србије је 25. јуна године основала Завод за заштиту и научно проучавање споменика културе Народне Републике Србије (први директор књижевник Милорад Панић Суреп). Назив је промењен у Републички завод за заштиту споменика културе - Београд, а му је припојен Југословенски (раније Савезни) институт за заштиту споменика културе.

43 Заштитна археолошка ископавања и истраживања на аутопуту Е 80 коридор 10 (Ниш Димитровград) година

44 ПОКРАЈИНСКИ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ Покрајински завод за заштиту споменика културе из Петроварадина у години је прославио 63 године плодног рада и постојања. Једна од најстаријих и најуспешнијих установа из области заштите културног наслеђа на овим просторима. Оформљен одмах после II светског рата са задатком евидентирања стања Фрушкогорских манастира, званично је основан решењем Народне скупштине Аутономне Покрајине Војводине из јануара године. Покрајински завод је данас део мреже службе заштите у Републици Србији и централна установа за заштиту непокретних културних добара на територији АП Војводине. У складу са Законом о културним добрима и међународним стандардима стручњаци Завода кроз истраживања и валоризацију културног наслеђа указују на уметничке, стваралачке и духовне вредности народа који живе у Војводини, о потреби очувања тих вредности, националних идентитета и различитости, као дела европских вредности. Током вишедеценијског рада израђени су многи конзерваторски пројекти и изведени радови на конзервацији, рестаурацији и реконструкцији културног наслеђа од изузетног и великог значаја за Републику Србију широм Војводине, али и у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Мађарској, Румунији, Египту и Грчкој.

45 Завод је организационо подељен на четири сектора: управно-правни, истраживачки, технички и конзерваторско-рестаураторски, у чијем склопу делују два архитектонска и један сликарски атеље, дуборезачкопозлатарска радионица и столарска радионица, те фотолабораторија. Сарадња између сектора и стручњака је интензивна и условљена потребом успешног решавања сложених проблема заштите и обнове објеката, локалитета и артефаката из области археологије, архитектуре и урбанизма, сликарства, вајарства, примењене уметности, историје и етнологије. Дугогодишњи истраживачки рад на терену и архивима резултирао је стављањем под заштиту закона више стотина значајних објеката и целина у Војводини (65 споменика културе од изузетног значаја, 354 од великог значаја, 331 значајно културно добро).

46 ФРУШКОГОРСКИ МАНАСТИРИ На ниској панонској планини, у историји познатој под више имена Mons Pinguis, Mons Almus, Alma Mons или Фрушка гора, која се простире између реке Саве и Дунава, од тридест пет манастира, изграђених у изванредном природном окружењу, сачувано је само петнаест.то су српске православне монашке заједнице у манастирима: Крушедол, Петковица, Раковац, Велика Ремета, Дивша, Ново Хопово, Старо Хопово, Нови Јазак, Мала Ремета, Гргетег, Беочин, Привина Глава, Шишатовац, Кувеждин и Врдник Раваница. Према историјским подацима, ове монашке заједнице, постоје од првих деценија 16. века, док се према легенди њихово оснивање везује за 12,13,14. и 15. век. Манастири су концентрисани на простору дугом 50 и широком 10 км. Током пет векова постојања били су носиоци духовног и политичког живота српског народа. Основани у време великих ратова и сеоба, фрушкогорски манастири су постали седишта, у којима је, по угледу на српску династију Немањића, брижљиво негован култ последњих српских деспота Бранковића. За разумевање духовног живота фрушкогорских манастира од једнаке је важности и неговање култова појединих светитеља око чијих моштију се окупљају ходочасници и задужбинари. Прилози ходочасника и развијени ктиторски обичаји код Срба били су у служби узвишених осећања, која су покретала градњу, украшавање и опремање манастира. У културној баштини Србије, јединствена целина фрушкогорских манастира, значајна је за верско, политичко и културно биће српског народа.

47 ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ ГРАДА НОВОГ САДА АЛМАШКА ЦРКВА НОВИ САД СПОМЕНИК КУЛТУРЕ ОД ИЗУЗЕТНОГ ЗНАЧАЈА

48 КОМПЛЕКС ЈОДНЕ БАЊЕ Нови Сад, Улица Футошка 68 Просторно културно-историјска целина од великог значаја Комплекс Јодне бање СПОМЕНИК ЖРТВАМА РАЦИЈЕ КУЛТУРНО МЕСТО ОД ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА

49 КУЋЕ ТРШЧАРЕ Нови Сад, Улица Kраљевића Марка 24, 26, 26a, 28 и 30 Просторно културно-историјска целина

50 СТАРО ЈЕЗГРО НОВОГ САДА Нови Сад Просторно културноисторијска целина

51 Старо језгро Новог Сада обухвата простор историјског центра града, у границама у којима је, након низа урбанистичких захвата, до данас сачувана његова аутентична урбана матрица, културно-историјски и просторно-функционални идентитет. Археолошка истраживања започета на овом простору деведесетих година XX века донела су материјалне доказе о постојању средњoвековног насеља, формираног након завршетка Велике сеобе народа, као и доказе о континуитету настањивања у позносредњовековном периоду до подизања нововековног града. Првобитна основа старог језгра формирала се крајем XVII века на сувим гредама омеђеним рукавцима Дунава, на месту средњовековног насеља. Први житељи насеља били су градитељи мостобрана, војници, трговци, крчмари и занатлије који су својом делатношћу подмиривали потребе градитеља и посаде Петроварадинске тврђаве. Поред Срба и, у мањем броју Јевреја и Немаца, који су, према старим пописима, били први становници Петроварадинског шанца, до средине XVIII века овај простор насељавају велике групе Јермена, Грка, Цинцара, Јевреја и Немаца, као и Срба избеглих из Београда и осталих делова тадашње Србије, после закључења Београдског мира (1739) којим је Аустрија поменуте области предала Турцима.

52 Препознатљива, до данас сачувана, урбана матрица, највећим делом, спонтано је формирана до средине XVIII века, а у цели-ни довршена у првој половини XIX века, након примене првих хидротехничких мера и захвата на регулацији насеља (1819). На том простору развијао се управни, просветни, црквени, културни и трговачки живот града, који је условио и адекват-но градитељско наслеђе. Простор старог језгра унутар утврђе-них граница обухвата 35ха, и у њему су сачувани морфолошки усаглашени блокови, тргови и добро планирани низови кућа грађени у временском распону од настанка нововековног гра да до данас. Преовлађује спратна и партерна градња са визуелно доминантним торњевима сакралних објеката и куполама појединих репрезентативних јавних и приватних палата. Време њихове градње обележило је и стилску припадност, тако да су заступљени објекти барока, класицизма, романтизма, историзма, сецесије и, у мањем броју, касније између два светска рата, објекти модерне.

53 Најстарији архитектонски слој старог језгра сачуван је у низовима кућа Змај Јовине и Дунавске улице, затим у блоковима које формирају улице Пашићева, Милетићева, Његошева, Грчкошколска и Николајевска, све до улице Јована Суботића, а нешто даље, ка југозападу, у блоку Градске куће. То су, претежно, спрат-не куће настале у великој обнови града непосредно после Буне и мали број објеката који су избегли уништење у бомбардовању године, попут кућа у Змај Јовиној 28 (1720) и Змај Јовиној 25 (1751), Старе православне болнице (1730) и Католичке пле-баније (1808). У рану градитељску групу, која веома доприноси високим амбијентално-архитектонским квалитетима овог прос-тора, сврставамо сакралне објекте: Николајевску цркву (1730), Саборну цркву (1741) и Успенску цркву ( ). Касније, током XIX века, настају: Гркокатоличка црква св. Петра и Пав-ла (1822) и Римокатоличка црква Име Маријино (1895). Поред ових, и низ других објеката, својом просторном диспозицијом, репрезентативношћу, културно-историјским значајем, стил-ско-архитектонским одликама и амбијенталним вредностима, доприносе валоризацији старог језгра као материјалног сведо-чанства о генези града сачуваног у постојећем уличном растеру и континуитету садржаја који карактеришу овај простор као историјски центар Новог Сада.

54 КОМПЛЕКС БАНОВИНЕ СПОМЕНИК КУЛТУРЕ

55 Grgurina palata Principi obnove i zaštite gradskih istorijskih jezgara i spomenika kulture baziraju se na očuvanju: urbane matrice definisane parcelama i ulicama odnosa između građevina i slobodnih prostora forme i izgleda objekta u eksterijeru i enterijeru (razmera, volumen, stil, konstrukcija, boja, dekoracija) funkcija štićenih područja koje su se u gradu ustalile Sveti Luka Trg od oružja

56 ZAŠTITA RURALNOG NASLEĐA ETNO SELO SIROGOJNO OGNJIŠTE KUĆER KUĆA SA TREMOM

57 MOKRA GORA - TARA MEĆAVNIK

58 VOJVODINA - SALAŠ DJERAM TRŠČARA

59 OPŠTE MERE ZAŠTITE KOJE TREBA DA SE PRIMENE U BLIZINI ZAŠTIĆENIH KULTURNIH DOBARA Zabrana izgradnje industrijskih i drugih privrednih postrojenja koji ga svojim prisustvom i štetnim emenacijama mogu ugroziti Zabrana izgradnje velikih i frekventnih saobraćajnih sistema (auto putevi, železnice, aerodromi, luke) Zabrana izgradnje energetskih sistema (dalekovodi, akumulacije, hidroelektrane, termoelektrane, gasovodi, ugljenokopi) Zabrana eksploatacije mineralnih i drugih sirovina (rudnici, kamenolomi) Zabrana lokacija deponija smeća (jalovina, hemijski i radioaktivni otpad) Zabrana individualne gradnje (stanovanje, poslovni objekti) Adaptacija i rekonstrukcija postojećih objekata uz uslove službe za zaštitu spomenika kulture

60 ZAŠTITA OD ELEMENTARNIH NEPOGODA ZEMLJOTRESI POPLAVE KLIZIŠTA VELIKI POŽARI CIKLONI, TORNADA

61 ŽIVOTI LJUDI MORAJU BITI ZAŠTIĆENI OSNOVNI PRINCIPI ZA ODREĐIVANJE STEPENA ZAŠTITE PRI PROJEKTOVANJU SEIZMIČKI OTPORNIH ZGRADA OŠTEĆENJA ZGRADA TREBA DA BUDU OGRANIČENA BANJA LUKA VITALNI OBJEKTI I POSLE ZEMLJOTRESA MORAJU BITI U UPOTREBI

62 STEPEN UGROŽENOSTI OD POPLAVA DEFINIŠE: REŽIM KORIŠĆENJA REŽIM ZAŠTITE UREĐENJE UGROŽENIH ZONA ZAŠTITA OD POPLAVA ODBRAMBENI NASIP MEĐA,VOJVODINA, GRAD NA VODI, HOLANDIJA ČERKNJICA, SLOVENIJA, 2003.

63 OGRANIČAVANJE POŽARNIH RIZIKA SPREČITI KONCENTRACIJU PROIZVODNIH, SKLADIŠNIH I INFRASTRUKTURNIH OBJEKATA SA VEĆOM KOLIČINOM EKSPLOZIVNIH I OPASNIH MATERIJA VATROPREGRADNI POJASI (PRIRODNI ILI VEŠTAČKI): VODOTOKOVI SAOBRAĆAJNICE SLOBODNE ZELENE ZONE AUSTRALIJA LESNI POŽAR

Microsoft PowerPoint - JosipovicStudija NP Tara-Drina_9 [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - JosipovicStudija NP Tara-Drina_9 [Read-Only] [Compatibility Mode] Marijana Josipovic i NACIONALNI PARK TARA REZERVAT BIOSFERE DRINA Rezervat Biosfere Drina nalazi se na području oko srednjeg toka reke Drine, obuhvata deo pograničnog područja Istocne Bosne i Zapadne Srbije.

Више

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se org

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE (Sl. list AP Vojvodine, br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se org POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se organizacija za zaštitu prirode i prirodnih dobara koja

Више

Ekoloske mreze NATURA 2000 MNE October 2009 DDimovic

Ekoloske mreze NATURA 2000 MNE October 2009 DDimovic NATURA 2000 i zaštićena područja 11.-12. oktobar 2010.godine, Podgorica Pojam ekoloških mreža i NATURA 2000 Duška Dimović, WWF Ova prezentacija će pokušati da objasni sledeće pojmove... Pristupi zaštiti

Више

Microsoft PowerPoint - Jaroslav Cerni ppt

Microsoft PowerPoint - Jaroslav Cerni ppt Институт за водопривреду Јарослав Черни АД Институт за водопривреду Јарослав Черни, основан 1947. године, водећа је научноистраживачка организација у Србији у области вода. ДЕЛАТНОСТИ Теоријска и примењена

Више

Пројекат обнове цркве Светог Георгија у Гомиљанима

Пројекат обнове цркве Светог Георгија у Гомиљанима Назив пројекта Врста документа Носилац израде Наручилац Рад на терену ПРОЈЕКАТ ОБНОВЕ ЦРКВЕ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У ГОМИЉАНИМ Главни пројекат Републички завод за заштиту културно-историјског и природног н Српска

Више

Programi upravljanja 2019_rezime

Programi upravljanja 2019_rezime ПОЈЕДИНАЧНИ ИЗВОДИ ИЗ СВИХ ПРОГРАМА УПРАВЉАЊА ЗАШТИЋЕНИМ ПОДРУЧЈИМА ЗА 2019. ГОД. Законски основ за израду годишњих Програма управљања заштићеним подручјима лежи у Закону о заштити природе, члан 54. који

Више

ЕПИСКОПСКА РЕЗИДЕНЦИЈА У ПРИЗРЕНУ 1. Општи подаци о културном добру Културно добро Категоризација Место/Општина Власник: Споменик културе - XIX век Сп

ЕПИСКОПСКА РЕЗИДЕНЦИЈА У ПРИЗРЕНУ 1. Општи подаци о културном добру Културно добро Категоризација Место/Општина Власник: Споменик културе - XIX век Сп ЕПИСКОПСКА РЕЗИДЕНЦИЈА У ПРИЗРЕНУ 1. Општи подаци о културном добру Културно добро Категоризација Место/Општина Власник: Споменик културе - XIX век Споменик културе од значаја Призрен, општина Призрен

Више

Microsoft Word - ZBORNIK 1.doc

Microsoft Word - ZBORNIK 1.doc Мирослав МАТИЋ, дипл. правник ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ ГРАДА НОВОГ САДА КОНЗЕРВАЦИЈА, РЕСТАУРАЦИЈА И ДРУГЕ МЕРЕ ТЕХНИЧКЕ ЗАШТИТЕ НА НЕПОКРЕТНИМ КУЛТУРНИМ ДОБРИМА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ СА УПРАВНО-

Више

План детаљне регулације дела насеља Калиновац у општини Велико Градиште Рани јавни увид Предмет равног јавног увида су основна концептуална планска ра

План детаљне регулације дела насеља Калиновац у општини Велико Градиште Рани јавни увид Предмет равног јавног увида су основна концептуална планска ра План детаљне регулације дела насеља Калиновац у општини Велико Градиште Рани јавни увид Предмет равног јавног увида су основна концептуална планска развојна решења, која се не односе на услове, могућности

Више

Microsoft Word - SADRZAJ.doc

Microsoft Word - SADRZAJ.doc КОНСУЛТАЦИЈЕ И САРАДЊА: Републичка дирекција за путеве, Регионални центар "Север", Нови Сад ЈЖТП "Београд", сектор за стратегију и развој ЈВП "Воде Војводине" Нови Сад Републички хидрометеоролошки завод,

Више

ГРАД НИШ OШ "ДУШАН РАДОВИЋ" Адреса: Ђердапска / Датум: На основу члана 108. Закона о јавним набавкама (''Службени глас

ГРАД НИШ OШ ДУШАН РАДОВИЋ Адреса: Ђердапска / Датум: На основу члана 108. Закона о јавним набавкама (''Службени глас ГРАД НИШ OШ "ДУШАН РАДОВИЋ" Адреса: Ђердапска 45 610-90/239-2018-06 Датум: 21.08.2018. На основу члана 108. Закона о јавним набавкама (''Службени гласник РС'', бр. 124/2012, 14/2015 и 68/2015) и Извештаја

Више

Slide 1

Slide 1 Krajobrazna politika u zaštiti okoliša i prirode i njezina provedba na primjeru Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav Zagreb, 20.listopada201 8. Krajobraz u zaštiti okoliša i prirode ZAKONODAVNI

Више

"МИОПРОЈЕКТ" ДОО, ВРЊАЧКА БАЊА / БЕОГРАД Врњачка Бања,Краљевачка 5, / Београд,Палилула, Иванковачка 16 ПИБ : ; МБ : ; бр рачуна 200-

МИОПРОЈЕКТ ДОО, ВРЊАЧКА БАЊА / БЕОГРАД Врњачка Бања,Краљевачка 5, / Београд,Палилула, Иванковачка 16 ПИБ : ; МБ : ; бр рачуна 200- "МИОПРОЈЕКТ" ДОО, ВРЊАЧКА БАЊА / БЕОГРАД Врњачка Бања,Краљевачка 5, / Београд,Палилула, Иванковачка 16 ПИБ : 108484442 ; МБ : 21008702; бр рачуна 200-2785040101908-46 mioprojektbg@gmail.com; djordje@miodragovic.com;

Више

042ut10jan.xls

042ut10jan.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 42 - год. LXV, 28.02.. Статистика угоститељства и туризма SSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - јануар. - Претходни резултати - У Републици

Више

САДРЖАЈ I поглавље Југоисточна Србија у периоду Првог и Другог српског устанка и прве владе кнеза Милоша Обреновића Први српски устанак и ослободилачк

САДРЖАЈ I поглавље Југоисточна Србија у периоду Првог и Другог српског устанка и прве владе кнеза Милоша Обреновића Први српски устанак и ослободилачк САДРЖАЈ I поглавље Југоисточна Србија у периоду Првог и Другог српског устанка и прве владе кнеза Милоша Обреновића Први српски устанак и ослободилачки покрет у Турској 1804 1813. године... Историјски

Више

Na osnovu clana 217. Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata ("Sluzbeni list Crne Gore", br. 64/17, 44/18 i 63/18), clana 41. Zakona o urede

Na osnovu clana 217. Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata (Sluzbeni list Crne Gore, br. 64/17, 44/18 i 63/18), clana 41. Zakona o urede Na osnovu clana 217. Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata ("Sluzbeni list Crne Gore", br. 64/17, 44/18 i 63/18), clana 41. Zakona o uredenju prostora i izgradnji objekata ("Sluzbeni list Crne

Више

210ut10.xls

210ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 210 - год. LXI, 31.07.. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - јун. - Претходни резултати - У Републици

Више

Питања за електронски тест: Ванредне ситуације у Републици Србији законска регулатива и институционални оквири 1.Шта је ванредна ситуација? а) стање к

Питања за електронски тест: Ванредне ситуације у Републици Србији законска регулатива и институционални оквири 1.Шта је ванредна ситуација? а) стање к Питања за електронски тест: Ванредне ситуације у Републици Србији законска регулатива и институционални оквири 1.Шта је ванредна ситуација? а) стање када су ризици и претње или последица од опасности по

Више

Microsoft Word - Predmeti po Bolonji 2010.doc

Microsoft Word - Predmeti po Bolonji 2010.doc ГЕОГРАФИЈА ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ Увод у географију ТМ 2 + 1 + 0 + 0 5 Картографија СА 2 + 2 + 1 + 0 Математичка гeографија СА 2 + 1 + 0 + 0 5 Географски информациони системи СА 2 + 2 + 0 + 0 6 Геологија

Више

108ut10.xls

108ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 108 - год. LXVII, 28.04.. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - март. - Претходни резултати - У Републици

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ ПРАВИЛНИК О ИЗГЛЕДУ ЗНАКА ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ, ПОСТУПКУ И УСЛОВИМА ЗА ЊЕГОВ

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ ПРАВИЛНИК О ИЗГЛЕДУ ЗНАКА ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ, ПОСТУПКУ И УСЛОВИМА ЗА ЊЕГОВ РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ ПРАВИЛНИК О ИЗГЛЕДУ ЗНАКА ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ, ПОСТУПКУ И УСЛОВИМА ЗА ЊЕГОВО КОРИШЋЕЊЕ Бања Лука, мај 2016. године На основу члана

Више

Sluzbeni glasnik opstine Knic broj 3/2009

Sluzbeni glasnik opstine Knic broj 3/2009 СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ КНИЋ Година: 2019. Број: 02. Кнић, 22. 03. 2019. Цена 100,00 дин. Претплата: 700,00 дин. АКТИ ОПШТИНСКОГ ВЕЋА ОПШТИНСКО ВЕЋЕ ОПШТИНЕ КНИЋ, на седници од 20.03.2019. године, на

Више

Microsoft Word - final.doc

Microsoft Word - final.doc ВИША ТУРИСТИЧКА ШКОЛА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ (јуни 2006.г.) ГЕОГРАФИЈА ГРУПА I 1. Прва земља у свету по производњи соје, меса и кукуруза је: а) мађарска б)бразил в) САД 2. Развође између Црноморског и јадранског

Више

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA (Sl. list grada Beograda, br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom propisuju se uslovi i način postavljanja

Више

Студијски програм: Географија Година Предмет Први рок (јануарски) Други рок Трећи рок Четврти рок Пети рок Шести рок 1 Увод у географију у 10 h

Студијски програм: Географија Година Предмет Први рок (јануарски) Други рок Трећи рок Четврти рок Пети рок Шести рок 1 Увод у географију у 10 h Географија Година Предмет Први рок (јануарски) Други рок Трећи рок Четврти рок Пети рок Шести рок 1 Увод у географију 13.02. у 10 h 04.04. у 10 h 05.06. у 12 h 26.06. у 12 h 04.09. у 12 h 25. 09. у 12

Више

ШЕСТИ ИСПИТНИ РОК ШКОЛСКЕ 2011/12

ШЕСТИ ИСПИТНИ РОК ШКОЛСКЕ 2011/12 СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ГЕОГРАФИЈА Увод у географију 03. 07. у 15 h Студентски трг 3 Картографија Писмени: 01. 07. у 14 h Усмени: 02. 07. у 10 h Студентски трг 3 Математичка географија 03. 07. у 14,30 h Студентски

Више

СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИН

СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИН СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj 2017. ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИНА IX ПАНЧЕВО, 30 Август 2017. ГОДИНЕ Аконтација претплате

Више

Образац 3

Образац 3 УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ШУМАРСКИ ФАКУЛТЕТ Кнеза Вишеслава 1, Београд Образац 3 I ИЗВЕШТАЈ О ПОДОБНОСТИ МАСТЕР РАДА ЗА ОДБРАНУ ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум именовања (избора) комисије: 12.04.2018. (793/3)

Више

018ut10.xls

018ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 18 - год. LXVII, 31.01.2017. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - децембар. - Претходни резултати -

Више

На основу члана 32. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи ("Службени гласник РС", број 129/07), члана 87. Закона о заштити животне средине ("

На основу члана 32. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи (Службени гласник РС, број 129/07), члана 87. Закона о заштити животне средине ( На основу члана 32. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи ("Службени гласник РС", број 129/07), члана 87. Закона о заштити животне средине ("Службени гласник РС", бр. 135/2004, 36/2009, 36/2009

Више

Студијски програм: Географија Година Предмет Трећи рок Сала 1 Увод у географију у 9 h Студентски трг 3, Сала 2 1 Картографија у 10 h п

Студијски програм: Географија Година Предмет Трећи рок Сала 1 Увод у географију у 9 h Студентски трг 3, Сала 2 1 Картографија у 10 h п Студијски програм: Географија 1 Увод у географију 05. 06. у 9 h Студентски трг 3, Сала 2 1 Картографија 06. 06. у 10 h писмени 07. 06. у 10 h усмени 1 Картографија 1 06. 06. у 10 h Студентски трг 3, Лаб.

Више

На основу члана 88. став 5. Закона о шумама ( Службени гласник РС, бр. 30/10, 93/12 и 89/15), члана 8. Закона о буџету Републике Србије за годин

На основу члана 88. став 5. Закона о шумама ( Службени гласник РС, бр. 30/10, 93/12 и 89/15), члана 8. Закона о буџету Републике Србије за годин На основу члана 88. став 5. Закона о шумама ( Службени гласник РС, бр. 30/10, 93/12 и 89/15), члана 8. Закона о буџету Републике Србије за 2017. годину ( Службени гласник РС, број 99/16) и члана 42. став

Више

ОДРЖИВО КОРИШЋЕЊЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА: ОБНОВЉИВИ РЕСУРСИ

ОДРЖИВО КОРИШЋЕЊЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА: ОБНОВЉИВИ РЕСУРСИ Индекс експлоатације воде - Water Exploitation Index (WEI) Индекс експлоатације воде - Water Exploitation Index (WEI) је индикатор који представља однос укупне годишње количине обновљивих и захваћених

Више

Правилник о изменама и допунама Правилника o условима и начину вођења рачуна за уплату јавних прихода и распоред средстава са тих рачуна Члан 1. У Пра

Правилник о изменама и допунама Правилника o условима и начину вођења рачуна за уплату јавних прихода и распоред средстава са тих рачуна Члан 1. У Пра Правилник о изменама и допунама Правилника o условима и начину вођења рачуна за уплату јавних прихода и распоред средстава са тих рачуна Члан 1. У Правилнику о условима и начину вођења рачуна за уплату

Више

Студијски програм: Географија Година Предмет Други рок Сала 1 Увод у географију у 9 h Студентски трг 3, Сала 1 1 Картографија у 10 h п

Студијски програм: Географија Година Предмет Други рок Сала 1 Увод у географију у 9 h Студентски трг 3, Сала 1 1 Картографија у 10 h п Студијски програм: Географија 1 Увод у географију 10. 04. у 9 h Студентски трг 3, Сала 1 1 Картографија 03. 04. у 10 h писмени 04. 04. у 10 h усмени Студентски трг 3, Сала 1 1 Картографија 1 03. 04. у

Више

Студијски програм: Географија Година Предмет Четврти рок Сала 1 Увод у географију у 9 h Студентски трг 3 1 Картографија у 10 h писмени

Студијски програм: Географија Година Предмет Четврти рок Сала 1 Увод у географију у 9 h Студентски трг 3 1 Картографија у 10 h писмени Студијски програм: Географија Увод у географију 02. 07. у 9 h Студентски трг 3 Картографија 05. 07. у 0 h писмени 08. 07. у 0 h усмени Студентски трг 3, Сала Картографија 05. 07. у 0 h Студентски трг 3,

Више

PRAVILNIK O PROGRAMU STRUČNOG ISPITA U DELATNOSTI ZAŠTITE KULTURNIH DOBARA I NAČINU NJEGOVOG POLAGANJA Član 1 Ovim pravilnikom propisuje se program st

PRAVILNIK O PROGRAMU STRUČNOG ISPITA U DELATNOSTI ZAŠTITE KULTURNIH DOBARA I NAČINU NJEGOVOG POLAGANJA Član 1 Ovim pravilnikom propisuje se program st PRAVILNIK O PROGRAMU STRUČNOG ISPITA U DELATNOSTI ZAŠTITE KULTURNIH DOBARA I NAČINU NJEGOVOG POLAGANJA Član 1 Ovim pravilnikom propisuje se program stručnog ispita po strukama u delatnosti zaštite kulturnih

Више

Microsoft Word Resenje GV - Predlog odluke o izradi PDR kompleksa EI.docx

Microsoft Word Resenje GV - Predlog odluke o izradi PDR kompleksa EI.docx На основу члана 56. Статута Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, број 88/2008), члана 39. Пословника о раду Градског већа Града Ниша ( Службени лист Града Ниша број 101/2008, 4/2009, 58/2009, 25/2011

Више

На основу члана 53. став 1. тачка 1. Закона о високом образовању ( Служени гласник Републике Србије број 76/2005, 100/2007 аутентично тумачење, 97/200

На основу члана 53. став 1. тачка 1. Закона о високом образовању ( Служени гласник Републике Србије број 76/2005, 100/2007 аутентично тумачење, 97/200 На основу члана 53. став 1. тачка 1. Закона о високом образовању ( Служени гласник Републике Србије број 76/2005, 100/2007 аутентично тумачење, 97/2008 и 44/2010, 93/2012, 89/2013 и 99/2014, 47/2015 аутентично

Више

Slajd 1

Slajd 1 ČISTA RIJEKA MILJACKA Mart 2016 ČISTA RIJEKA MILJACKA Inicijativa za realizaciju projekta potekla iz Općine Centar u martu 2008. godine (na Svjetski dan voda 22.03) Decembar 2008. potpisan protokol o zajedničkoj

Више

Град Ваљево Градска управа ИЗМЕНE И ДОПУНE ПЛАНА ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ КОЛУБАРА - свеска 1 - Измене и допуне Плана генералне регулације КОЛУБАРА је дон

Град Ваљево Градска управа ИЗМЕНE И ДОПУНE ПЛАНА ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ КОЛУБАРА - свеска 1 - Измене и допуне Плана генералне регулације КОЛУБАРА је дон Град Ваљево Градска управа ИЗМЕНE И ДОПУНE ПЛАНА ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ КОЛУБАРА - свеска 1 - Измене и допуне Плана генералне регулације КОЛУБАРА је донела Скупштина града Ваљева, на седници одржаној 03.11.2017.

Више

На основу члана 7. Одлуке о накнади за заштиту и унапређење животне средине Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, бр.53/09) и члана 2. и 72. Пословни

На основу члана 7. Одлуке о накнади за заштиту и унапређење животне средине Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, бр.53/09) и члана 2. и 72. Пословни На основу члана 7. Одлуке о накнади за заштиту и унапређење животне средине Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, бр.53/09) и члана 2. и 72. Пословника о раду Градског већа Града Ниша ( Службени лист

Више

На основу члана 201

На основу члана 201 На основу члана 201. тачка 5) Закона о планирању и изградњи ("Службени гласник РС", бр. 72/09 и 81/09 - исправка), Министар животне средине и просторног планирања, доноси Правилник о садржини, начину и

Више

Naziv godina Investitor 1 Izrada pilot projekta izmuljivanja i deponovanja sedimenta kanala Plovni Begej JVP Vode Vojvodine 2 Prilagodjavanje iz

Naziv godina Investitor 1 Izrada pilot projekta izmuljivanja i deponovanja sedimenta kanala Plovni Begej JVP Vode Vojvodine 2 Prilagodjavanje iz Naziv 2016. godina Investitor 1 Izrada pilot projekta izmuljivanja i deponovanja sedimenta kanala Plovni Begej 2 Prilagodjavanje izrade Glavnog projekta uredjenja ušća potoka Patka na ušću u Dunav u Starim

Више

Студијски програм: Географија Година Предмет Четврти рок Сала 1 Увод у географију у 9 h Студентски трг 3 1 Картографија у 10 h писмени

Студијски програм: Географија Година Предмет Четврти рок Сала 1 Увод у географију у 9 h Студентски трг 3 1 Картографија у 10 h писмени Студијски програм: Географија Увод у географију 02. 07. у 9 h Картографија 05. 07. у 0 h писмени 08. 07. у 0 h усмени Картографија 05. 07. у 0 h, Лаб. за картографију Математичка географија 0. 07. у 9

Више

Sl-28.indd

Sl-28.indd 13. јун 2014. СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА НОВОГ САДА Број 28 Страна 437. 297 На основу члана 35. став 7. Закона о планирању и изградњи (''Службени гласник Републике Србије'', бр. 72/09, 81/09 исправка, 64/10 УС,

Више

zakon o zastiti prirode

zakon o zastiti prirode 729. Na osnovu člana 95 tačke 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZAŠTITI PRIRODE ("Sl. list Crne Gore", br. 51/08 od 22.08.2008, 21/09 od 20.03.2009, 40/11 od 08.08.2011) Proglašavam

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА БОРА ГОДИНА: I БРОЈ: АВГУСТ ГОДИНЕ ЦЕНА : 80 ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА: ДИНАРА 8 На основу чланова 88. и 89. Закона о пл

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА БОРА ГОДИНА: I БРОЈ: АВГУСТ ГОДИНЕ ЦЕНА : 80 ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА: ДИНАРА 8 На основу чланова 88. и 89. Закона о пл СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА БОРА ГОДИНА: БРОЈ: 5 20. АВГУСТ 2018. ГОДИНЕ ЦЕНА : 80 ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА: 4.000 ДИНАРА 8 На основу чланова 88. и 89. Закона о планирању и изградњи ( Службени гласник РС, бр. 72/09,

Више

Анекс 5 Униформни програми и програмске активности јединица локалне самоуправе ПРОГРАМ 1 Назив СТАНОВАЊЕ, УРБАНИЗАМ И ПРОСТОРНО ПЛАНИРАЊЕ Шифра 1101 С

Анекс 5 Униформни програми и програмске активности јединица локалне самоуправе ПРОГРАМ 1 Назив СТАНОВАЊЕ, УРБАНИЗАМ И ПРОСТОРНО ПЛАНИРАЊЕ Шифра 1101 С Анекс 5 Униформни програми и програмске активности јединица локалне самоуправе ПРОГРАМ 1 СТАНОВАЊЕ, УРБАНИЗАМ И ПРОСТОРНО ПЛАНИРАЊЕ 1101 Урбанизам и просторно планирање Планирање, уређење и коришћење простора

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКЕ ПОСЛОВЕ НОВИ САД ТСС Поступајући по захтеву Erk

РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКЕ ПОСЛОВЕ НОВИ САД ТСС Поступајући по захтеву Erk РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКЕ ПОСЛОВЕ НОВИ САД ТСС Поступајући по захтеву Erker inženjering d.o.o. (ПИБ 100713535, матични број

Више

VLADA CRNE GORE

VLADA CRNE GORE Na osnovu člana 18 stav 5 Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu ( Sl.list CG,broj 075/18), donešen je Pravilnik o bližoj sadržini elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu ( Sl.list CG, broj

Више

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан Град Београд Прилагођавање климатским променама - Програм заштите животне средине и могућу утицај на урбани развој Београда Др Сњежана Глумац Секретаријат за заштиту животне средине Београд 09.11.2015.

Више

Soil protection conference

Soil protection conference Određivanje tipova vodnih tijela rijeka prema ODV u kraškim riječnim bazenima Cetine i Krke u Federaciji Bosne i Hercegovine Stručna tribina Usaglašavanje crnogorskog zakonodavstva o vodama sa Okvirnom

Више

Presentation og Police directorate

Presentation og Police directorate REPUBLIKA SRBIJA MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA DIREKCIJA POLICIJE Planiranje, priprema, koordinacija i sprovođenje evakuacije u vanrednim situacijama - iskustva i prakse Beograd, 17.04.2019. godine

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Značaj šaranskih ribnjačarstava za očuvanje bioraznolikosti u Republici Hrvatskoj Aljoša Duplić, Ramona Topić, Naven Trenc 13. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O AKVAKULTURI Vukovar, 29.-30.11.2018. 2018. dio

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКЕ ПОСЛОВЕ AД Поступајући по захтеву DE-VAS PROJEC

РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКЕ ПОСЛОВЕ AД Поступајући по захтеву DE-VAS PROJEC РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКЕ ПОСЛОВЕ AД Поступајући по захтеву DE-VAS PROJECT DOO Turija (МБ: 21106437, ПИБ: 108988970) из Турије,

Више

Microsoft Word - MUS ispitna pitanja 2015.doc

Microsoft Word - MUS ispitna pitanja 2015.doc Univerzitet u Novom Sadu Ekonomski fakultet u Subotici Dr. Agneš Slavić, docent Nemanja Berber, asistent Školska 2014/15 godina MENADŽMENT URBANOM SREDINOM Prvi deo: ispitna pitanja 1. PREDMET IZUČAVANJA

Више

#придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г

#придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г #придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г Р А Ђ Е Њ А И М Е Н А Џ М Е Н Т У Г Р А Ђ Е В И Н

Више



 1111. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZAŠTITI PRIRODE ("Službeni list Crne Gore", br. 054/16 od 15.08.2016) Proglašavam, Zakon o zaštiti prirode koji je

Више

Microsoft Word - SRP Selevenjske pustare - godisnji program za 2011.doc

Microsoft Word - SRP Selevenjske pustare - godisnji program za 2011.doc ГОДИШЊИ ПРОГРАМ УПРАВЉАЊА 2011 СПЕЦИЈАЛНИ РЕЗЕРВАТ ПРИРОДЕ СЕЛЕВЕЊСКЕ ПУСТАРЕ децембар 2010 САДРЖАЈ 1. АКТИВНОСТИ И МЕРЕ НА ЗАШТИТИ, ОДРЖАВАЊУ И ПРАЋЕЊУ СТАЊА И УНАПРЕЂЕЊУ ПРИРОДНИХ И СТВОРЕНИХ ВРЕДНОСТИ...3

Више

Slide 1

Slide 1 EKOLOGIJA Ekologija proučava odnose između živih organizama (biljaka i životinja) i životnih zajednica prema uslovima spoljašnje sredine, kao i uzajamne odnose živih bića oikos grč. dom, stanište logos

Више

1/28/2018 Dnevni list Danas Društvo Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o eleme

1/28/2018 Dnevni list Danas Društvo Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o eleme Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o elementarnim nepogodama Na današnjem sastanku koji je organizovao Nebojša Simović, Načelnik

Више

Poštovani, Zadovoljstvo nam je da Vam predstavimo Hotel FONTANA u potpuno novom sjaju. Hotel FONTANA se nalazi u srcu Vrnjačke Banje, na samo nekoliko

Poštovani, Zadovoljstvo nam je da Vam predstavimo Hotel FONTANA u potpuno novom sjaju. Hotel FONTANA se nalazi u srcu Vrnjačke Banje, na samo nekoliko Poštovani, Zadovoljstvo nam je da Vam predstavimo Hotel FONTANA u potpuno novom sjaju. Hotel FONTANA se nalazi u srcu Vrnjačke Banje, na samo nekoliko koraka od banjske promenade i parka. Spoj tradicionalnog

Више

URBANISTIČKI PLAN UREĐENJA NASELJA KRK

URBANISTIČKI PLAN UREĐENJA NASELJA KRK Grad Pula-Pola Gradsko vijeće Naziv prostornog plana: I. Izmjene i dopune UPU Marina Veruda SAŽETAK ZA JAVNOST Pula, 2019. Novi Urbanizam d.o.o., Budicinova 35, 52100 Pula, Hrvatska Tel: +385-(0)98-945-9210

Више

505

505 505. На основу члана 11 став 3 Закона о заштити ваздуха ( Службени лист ЦГ", број 25/10), Влада Црне Горе на сједници од 8.јула 2010. године, донијела је УРЕДБУ О УСПОСТАВЉАЊУ МРЕЖЕ МЈЕРНИХ МЈЕСТА ЗА ПРАЋЕЊЕ

Више

Project Name

Project Name СТРАТЕГИЈА ИНТЕГРАЛНОГ УРБАНОГ РАЗВОЈА ДР РАТКА ЧОЛИЋ GIZ/AMBERO-ICON ПРОЈЕКАТ УНАПРЕЂЕЊЕ УПРАВЉАЊА ЗЕМЉИШТЕМ У СРБИЈИ www. urbanlandmanagement.rs УНДА Конференција, Београд, 9.11.2015 17.11.2015 Seite

Више

Microsoft Word - sazetak za javnost

Microsoft Word - sazetak za javnost Sadržaj Uvod 1 Obveze iz planova šireg područja 2 Program gradnje i uređenja prostora 4 Osnovna namjena prostora 4 Iskaz prostornih pokazatelja za namjenu, način korištenja i uređenja površina 5 Uvjeti

Више

ZST_1_Odlucivanje_o_potrebi_procene_uticaja_na_zivotnu_sredinu_Propisani_obrazac

ZST_1_Odlucivanje_o_potrebi_procene_uticaja_na_zivotnu_sredinu_Propisani_obrazac РЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД СМЕДЕРЕВО ГРАДСКА УПРАВА СМЕДЕРЕВО Одељење за урбанистичко-комуналне и имовинско-правнепослове Одсек за урбанистичко-грађевинске послове, послове саобраћаја и заштите животне средине

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KОРПОРАТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА 2018. ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ ВЕРТИКАЛНО ИНТЕГРИСАНИХ ЕНЕРГЕТСКИХ СИСТЕМА У ЈУГОИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ Структура акционарског капитала Око 3 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА уложено је у развој НИС-а од 2009.

Више

Општина Куршумлија ПРВЕ ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ПЛАНА ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ Пролом бања Општина Куршумлија МАТЕРИЈАЛ ЗА РАНИ ЈАВНИ УВИД година

Општина Куршумлија ПРВЕ ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ПЛАНА ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ Пролом бања Општина Куршумлија МАТЕРИЈАЛ ЗА РАНИ ЈАВНИ УВИД година Општина Куршумлија ПРВЕ ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ПЛАНА ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ Пролом бања Општина Куршумлија МАТЕРИЈАЛ ЗА РАНИ ЈАВНИ УВИД 2018. година ------------------------------------------------------------------------------------

Више

PRAVILNIK O ORGANIZACIJI I OSTVARIVANJU NASTAVE U PRIRODI I EKSKURZIJE U OSNOVNOJ ŠKOLI ("Sl. glasnik RS", br. 30/2019) Predmet Pravilnika Član 1 Ovim

PRAVILNIK O ORGANIZACIJI I OSTVARIVANJU NASTAVE U PRIRODI I EKSKURZIJE U OSNOVNOJ ŠKOLI (Sl. glasnik RS, br. 30/2019) Predmet Pravilnika Član 1 Ovim PRAVILNIK O ORGANIZACIJI I OSTVARIVANJU NASTAVE U PRIRODI I EKSKURZIJE U OSNOVNOJ ŠKOLI ("Sl. glasnik RS", br. 30/2019) Predmet Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi i uređuju pitanja

Више

Sl-29.indd

Sl-29.indd SLU@BENI LIST GRADA NOVOG SADA Godina XXVII - Broj 29 NOVI SAD, 4. septembar 2008. primerak 40,00 dinara 360 На основу члана 35. Одлуке о буџету Града Новог Сада за 2008. годину ( Службени лист Града Новог

Више

Microsoft Word - Prijemni-jun 2011-turizam cirilica

Microsoft Word - Prijemni-jun 2011-turizam cirilica ИД број Презиме, име једног родитеља и име кандидата Студијски програм Желимо Вам добре резултате на тесту и успешно студирање у нашој школи. Добро дошли! ЈУН 2011. године Страна 1 oд 5 ТЕСТ: ОПШТЕГ ЗНАЊА,

Више

Година 2018 Број 6 Прибој, године Излази по потреби Рок за рекламацију 10 дана I АКТА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ОДЛУКУ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУК

Година 2018 Број 6 Прибој, године Излази по потреби Рок за рекламацију 10 дана I АКТА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ОДЛУКУ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУК Година 2018 Број 6 Прибој, 24.09.2018. године Излази по потреби Рок за рекламацију 10 дана I АКТА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ОДЛУКУ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ОПШТИНЕ ПРИБОЈ ЗА 2018. ГОДИНУ I ОПШТИ ДЕО

Више

Microsoft Word Resenje GV - Predlog odluke o izradi PDR 9 maj - sever.doc

Microsoft Word Resenje GV - Predlog odluke o izradi PDR 9 maj - sever.doc На основу члана 56. Статута Града Ниша (''Службени лист Града Ниша'', број 88/2008), члана 39. Пословника о раду Градског већа Града Ниша ( Службени лист Града Ниша број 101/2008, 4/2009, 58/2009, 25/2011

Више

Дејан Тобџић – Извештај са инжењерске праксе

Дејан Тобџић – Извештај са инжењерске праксе ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У НОВОМ САДУ ИЗВЕШТАЈ СА ИНЖЕЊЕРСКЕ ПРАКСЕ Студент: Ментор: Коментор: Дејан Тобџић ЗП 38/13 Саша Спаић Ивица Јевтимијевић Нови Сад, Бечеј, Мај 2016. 1 Садржај 1.

Више

ФЕБРУАР 2015 Фебруар је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од

ФЕБРУАР 2015 Фебруар је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од ФЕБРУАР 2015 Фебруар 2015. је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од 22. до краја месеца сваког дана је било падавина. Почетком

Више

Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta „MILKOS“

Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta „MILKOS“ BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE KANTON SARAJEVO OPĆINA NOVO SARAJEVO Općinski načelnik (Nacrt) ODLUKA O PROVOĐENJU URBANISTIČKOG PROJEKTA MILKOS NOSILAC PRIPREME PLANA: OPĆINSKI NAČELNIK

Више

Microsoft Word - Master rad Jeca.docx

Microsoft Word - Master rad Jeca.docx УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ НИШ ДЕПАРТМАН ЗА ГЕОГРАФИЈУ НАЦИОНАЛНИ ПАРКОВИ СРБИЈЕ У ФУНКЦИЈИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ МАСТЕР РАД Кандидат Јелица Љ. Рашић 179 Ментор Доц. др Татјана

Више

Microsoft Word - ZAHTJEVI- FINALE ZA SUGLASNOST

Microsoft Word - ZAHTJEVI- FINALE ZA SUGLASNOST Korčula, lipanj 2010. ZAHTJEVI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA U DOKUMENTIMA PROSTORNOG UREĐENJA GRADA KORČULA Sagledavajući i analizirajući Nacrt Procjene ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara

Више

ЈАНУАР 2019.

ЈАНУАР 2019. Време у мају је било променљиво уз честе и обилне падавине које су изазвале поплаве на северу и западу у периоду од 12. до 15. маја, а у другом делу месеца понегде су се јављале бујичне поплаве на мањим

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ПАНЧЕВА Број 11. ГОДИНА XII ПАНЧЕВО, 20 Мај ГОДИНЕ Аконтација претплате ,00 На основу члана 32. и 66. Закона о локално

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ПАНЧЕВА Број 11. ГОДИНА XII ПАНЧЕВО, 20 Мај ГОДИНЕ Аконтација претплате ,00 На основу члана 32. и 66. Закона о локално СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ПАНЧЕВА Број 11. ГОДИНА X ПАНЧЕВО, 20 Мај 2019. ГОДИНЕ Аконтација претплате 11.597,00 На основу члана 32. и 66. Закона о локалној самоуправи ("Службени гласник РС" број 129/07, 83/14

Више

Pravilnik referntni uslovi avgust

Pravilnik referntni uslovi avgust 30/10), На основу члана 7. став 5. Закона о водама ( Службени гласник РС, број Министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде доноси ПРАВИЛНИК О ОДРЕЂИВАЊУ РЕФЕРЕНТНИХ УСЛОВА ЗА ТИПОВЕ ПОВРШИНСКИХ

Више

Sluzbeni List

Sluzbeni List TИСКОВИНА ПОШТАРИНА ПЛАЋЕНА КОД ПОШТЕ 24000 СУБОТИЦА СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА СУБОТИЦЕ БРОЈ: 28 ГОДИНА: LV ДАНА:12.децембар 2018. ЦЕНА: 87,00 ДИН. Број: -022-226/2018 Дана: 05.12.2018. године 15/16), члана

Више

[Pick the date] Извештај са трећег летњег српско-руског еколошко-географског кампа 12. и 13. дан Београд и његова околина Небо је над Беог

[Pick the date] Извештај са трећег летњег српско-руског еколошко-географског кампа 12. и 13. дан Београд и његова околина Небо је над Беог 12. и 13. дан Београд и његова околина Небо је над Београдом пространо и високо, променљиво, а увек лепо; и за зимских ведрина са њиховом студеном раскоши; и за летњих олуја када се цело претвори у један

Више

EKONOMSKI RAST I RAZVOJ

EKONOMSKI RAST I RAZVOJ Univerzitet u Travniku Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju EKONOMSKI RAST I RAZVOJ Makroekonomske performanse privrede reprezentiraju četiri osnovna pokazatelja: stopa privrednog rasta, stopa inflacije,

Више

ODREDBE ZA PROVOĐENJE

ODREDBE ZA PROVOĐENJE -prijedlog- Na temelju čl. 109. st. 6., čl. 113. st. 1. i čl. 198. Zakona o prostornom uređenju (»Narodne novine«, br. 153/13) i članka 30. Statuta Grada Bakra (»Službene novine Primorsko-goranske županije«,

Више

Građevinski fakultet Osijek Zavod za arhitekturu i urbanizam Izvješće s terenske nastave VRIJEME: 08.svibanj godine LOKACIJA: Ilok, Iločki podru

Građevinski fakultet Osijek Zavod za arhitekturu i urbanizam Izvješće s terenske nastave VRIJEME: 08.svibanj godine LOKACIJA: Ilok, Iločki podru Građevinski fakultet Osijek Zavod za arhitekturu i urbanizam Izvješće s terenske nastave VRIJEME: 08.svibanj 2014. godine LOKACIJA: Ilok, Iločki podrumi d.d. GRUPA: prediplomski studij, kolegij Prostorno

Више

Zakon o zaštiti životne sredine "Službeni glasnik RS", br. 135/2004, 36/2009, 36/ drugi zakon, 72/ drugi zakon 43/ Odluka US RS i 14

Zakon o zaštiti životne sredine Službeni glasnik RS, br. 135/2004, 36/2009, 36/ drugi zakon, 72/ drugi zakon 43/ Odluka US RS i 14 Zakon o zaštiti životne sredine "Službeni glasnik RS", br. 135/2004, 36/2009, 36/2009 - drugi zakon, 72/2009 - drugi zakon 43/2011 - Odluka US RS i 14/2016 (čl. 33-35. nisu u prečišćenom tekstu). I. OSNOVNE

Више

Water Management and CC- Sanja

Water Management and CC- Sanja EU IPA SEE FCCA Upravljanje vodama i klimatske promjene Luka Mitrovic Sutomore, 12-13 June 2012 1 Funkcija vode, prioriteti Osnovna funkcija vode je obezbjedjivanje opstanka ljudi i predstavlja vrhunski

Више

Измена ПГР насеља Чока Материјал за РЈУ

Измена ПГР насеља Чока Материјал за РЈУ ИЗМЕНА ПЛАНА ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ НАСЕЉА ЧОКА - Материјал за рани јавни увид - НАЗИВ ПЛАНСКОГ ДОКУМЕНТА: ИЗМЕНА ПЛАНА ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ НАСЕЉА ЧОКА - МАТЕРИЈАЛ ЗА РАНИ ЈАВНИ УВИД - НАРУЧИЛАЦ: ОПШТИНА

Више

ЈВП "Београдводе"

ЈВП Београдводе ЈВП "БЕОГРАДВОДЕ" БЕОГРАД Број: 30/17 Дана: 08.02.2017. Б И Л Т Е Н бр. 30 О СПРОВОЂЕЊУ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА 08.02.2017. године ЈВП "Београдводе" - Београд I НАРЕДБЕ 1. Дана 10.01.2017. у 07,00 часова, Руководилац

Више

На основу члана 35. став 7. Закона о планирању и изградњи ( Службени гласник РС, број 72/09, 81/09, 64/10, 24/11, 121/12, 42/13, 50/13, 98/13, 132/14

На основу члана 35. став 7. Закона о планирању и изградњи ( Службени гласник РС, број 72/09, 81/09, 64/10, 24/11, 121/12, 42/13, 50/13, 98/13, 132/14 На основу члана 35. став 7. Закона о планирању и изградњи ( Службени гласник РС, број 72/09, 81/09, 64/10, 24/11, 121/12, 42/13, 50/13, 98/13, 132/14 и 145/14) и члана 39. став 1. тачка 6. Статута града

Више

Na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ( Narodne novine broj 86/12; 143/13; 65/17) i članka 27. Statuta

Na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ( Narodne novine broj 86/12; 143/13; 65/17) i članka 27. Statuta Na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ( Narodne novine broj 86/12; 143/13; 65/17) i članka 27. Statuta Grada Zlatara ( Službeni glasnik Krapinsko-zagorske

Више

Zapadni Karpati - Apuseni, Rumunija - 4 via ferate Mokanita / Zmajeva kuća / Nebeski let / Crne stene [VF] 24. oktobar (četvrtak) Polazak na akciju ka

Zapadni Karpati - Apuseni, Rumunija - 4 via ferate Mokanita / Zmajeva kuća / Nebeski let / Crne stene [VF] 24. oktobar (četvrtak) Polazak na akciju ka Zapadni Karpati - Apuseni, Rumunija - 4 via ferate Mokanita / Zmajeva kuća / Nebeski let / Crne stene [VF] 24. oktobar (četvrtak) Polazak na akciju kasnim večenjim satima. Tačne satnice i mesto polaska

Више

LOKALNI AKCIONI PLAN ZA BIODIVERZITET OPŠTINE PLUŽINE

LOKALNI AKCIONI PLAN ZA BIODIVERZITET OPŠTINE PLUŽINE LOKALNI AKCIONI PLAN ZA BIODIVERZITET OPŠTINE PLUŽINE 2013. 1 2013, Lokalni akcioni plan za biodiverzitet opštine Plužine (LBAP) Radni tim za izradu LBAP-a: Slobodan Delić, savjetnik za preduzetništvo,

Више