PRAVILNIK O PROGRAMU STRUČNOG ISPITA U DELATNOSTI ZAŠTITE KULTURNIH DOBARA I NAČINU NJEGOVOG POLAGANJA Član 1 Ovim pravilnikom propisuje se program st

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "PRAVILNIK O PROGRAMU STRUČNOG ISPITA U DELATNOSTI ZAŠTITE KULTURNIH DOBARA I NAČINU NJEGOVOG POLAGANJA Član 1 Ovim pravilnikom propisuje se program st"

Транскрипт

1 PRAVILNIK O PROGRAMU STRUČNOG ISPITA U DELATNOSTI ZAŠTITE KULTURNIH DOBARA I NAČINU NJEGOVOG POLAGANJA Član 1 Ovim pravilnikom propisuje se program stručnog ispita po strukama u delatnosti zaštite kulturnih dobara i način njegovog polaganja. Član 2 Program stručnog ispita sastoji se iz opšteg i posebnog dela. Opšti deo stručnog ispita sadrži ustavno uređenje, propise u oblasti zaštite kulturnih dobara, propise u oblasti zaštite stare i retke knjige i pravni status ustanova zaštite, a posebni deo osnove rada u delatnosti zaštite kulturnih dobara, prema vrstama kulturnih dobara i propise iz ove oblasti. Kandidati s visokom i s višom stručnom spremom, odnosno kandidati koji polažu stručni ispit iz delatnosti zaštite stare i retke knjige rade i pismeni rad iz jednog od predmeta iz posebnog dela stručnog ispita. Program stručnog ispita za kandidate s visokom i s višom stručnom spremom i za kandidate sa srednjom stručnom spremom odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo. Član 3 Stručni ispit za kandidate svih stepena stručne spreme, zavisno od poslova na kojima rade, organizuju i sprovode Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Narodni muzej u Beogradu, Arhiv Srbije, Jugoslovenska kinoteka i Narodna biblioteka Srbije, u skladu sa zakonom. Član 4 Komisiju za polaganje stručnog ispita u delatnosti zaštite kulturnih dobara (u daljem tekstu: Komisija) čine predsednik, stalni član i ispitivači za predmete iz opšteg i posebnog dela stručnog ispita i njihovi zamenici. Komisiju obrazuje direktor odgovarajuće ustanove iz člana 3. ovog pravilnika.

2 Član 5 Ustanova koja obavlja delatnost zaštite kulturnih dobara (u daljem tekstu: ustanova) u kojoj je kandidat zaposlen podnosi, u saglasnosti s kandidatom, prijavu za polaganje stručnog ispita, najkasnije 60 dana pre početka ispitnog roka. Prijava se podnosi Komisiji preko odgovarajuće ustanove iz člana 3. ovog pravilnika. Uz prijavu za polaganje stručnog ispita dostavljaju se: 1) overen prepis diplome o stečenom stepenu stručne spreme; 2) potvrda ustanove u kojoj je kandidat zaposlen o dužini stručnog osposobljavanja; 3) dokaz ustanove o uplati sredstava na ime troškova polaganja stručnog ispita. Član 6 Kandidat može pristupiti polaganju stručnog ispita ako ispunjava propisane uslove za polaganje stručnog ispita i ako su uz prijavu dostavljeni dokumenti iz člana 5. stav 3. ovog pravilnika. Odgovarajuća ustanova iz člana 3. ovog pravilnika utvrđuje, na osnovu podnetih prijava, da li kandidat ispunjava propisane uslove za polaganje stručnog ispita i da li je ustanova uz prijavu dostavila dokumente iz člana 5. stav 3. ovog pravilnika i o tome obaveštava kandidata, odnosno ustanovu. Ako ustanova nije uz prijavu dostavila neki od dokumenata iz člana 5. stav 3. ovog pravilnika, kandidat može pristupiti polaganju stručnog ispita ako ustanova dostavi taj dokument u roku od osam dana od dana prijema obaveštenja iz stava 2. ovog člana. Član 7 Stručni ispit se po pravilu polaže u dva ispitna roka, i to u drugoj polovini maja, odnosno drugoj polovini novembra tekuće godine. Pored rokova utvrđenih u stavu 1. ovog člana, Komisija može odrediti i jedan ili više novih rokova u kojima bi se polagao stručni ispit. Član 8 Komisija bliže određuje vreme i raspored polaganja stručnog ispita i o tome preko ustanove obaveštava kandidata najkasnije 30 dana pre početka polaganja stručnog ispita. Stručni ispit kandidati polažu u odgovarajućoj ustanovi iz člana 3. ovog pravilnika.

3 Član 9 Kandidat s visokom i s višom stručnom spremom, odnosno kandidat koji polaže stručni ispit iz delatnosti zaštite stare i retke knjige, po prijemu obaveštenja o ispunjenosti uslova za polaganje stručnog ispita, dostavlja Komisiji predlog teme za pismeni rad. Polazeći od predloga kandidata ispitivač za određeni predmet određuje naslov teme i daje potrebne instrukcije kandidatu za izradu pismenog rada. Kandidat dostavlja pismeni rad najkasnije 15 dana pre početka stručnog ispita. Član 10 Ispit se polaže usmeno iz svakog predmeta pojedinačno pred Komisijom. Kandidat s visokom i s višom stručnom spremom, odnosno kandidat koji polaže stručni ispit iz delatnosti zaštite stare i retke knjige, može pristupiti usmenom polaganju ispita ako je njegov pismeni rad pozitivno ocenjen. Član 11 Uspeh kandidata iz određenog predmeta ocenjuje ispitivač zajedno s predsednikom i stalnim članom. Pri ocenjivanju uspeha iz određenog predmeta za kandidate s visokom i s višom stručnom spremom, odnosno kandidate koji polažu stručni ispit iz delatnosti zaštite stare i retke knjige, uzima se u obzir i ocena ispitivača za pismeni rad. Uspeh iz stava 1. ovog člana ocenjuje se sa "položio" i "nije položio." Kandidat je položio stručni ispit ako je dobio pozitivne ocene iz svih predmeta i pismenog rada. Član 12 Kandidat koji dobije ocenu "nije položio" iz najmanje dva predmeta ili iz neopravdanih razloga ne dođe na ispit ili deo ispita upućuje se na ponovno polaganje celog ispita u narednom ispitnom roku. Kandidat koji iz jednog predmeta dobije ocenu "nije položio" može taj predmet polagati ponovo po isteku 30 dana po prestanku ispitnog roka. Ako i u ovom roku ponovo dobije ocenu "nije položio", kandidat se upućuje na ponovno polaganje celog ispita u narednom ispitnom roku. Kandidat može najviše dva puta polagati stručni ispit.

4 Član 13 Kandidatu koji iz opravdanih razloga ne dođe na ispit ili na deo ispita a o tome blagovremeno obavesti Komisiju i podnese dokaze o opravdanosti izostanka, stručni ispit se odlaže za 30 dana, odnosno za naredni ispitni rok. Opravdanost razloga izostanka sa stručnog ispita procenjuje Komisija, koja određuje i period za koji se stručni ispit odlaže. Član 14 U toku ispita vodi se zapisnik koji sadrži: prezime i ime kandidata; stepen stručne spreme; naziv ustanove u kojoj je zaposlen; sastav Komisije; datum i mesto polaganja stručnog ispita; temu pismenog rada; postavljena pitanja; rezultat (ocenu) iz pismenog rada i iz pojedinih predmeta i konačan (opšti) uspeh kandidata; zaključak o odlaganju ili neodlaganju stručnog ispita ili o upućivanju na ponovno polaganje ispita iz jednog predmeta. Zapisnik potpisuje predsednik, stalni član i ispitivač. Član 15 Kandidatu koji je položio ispit odgovarajuća ustanova iz člana 3. ovog pravilnika izdaje uverenje o položenom stručnom ispitu. Uverenje iz stava 1. ovog člana sadrži: prezime i ime kandidata; godinu i mesto rođenja; školu, odnosno fakultet koji je kandidat završio; datum i mesto polaganja stručnog ispita; opšti uspeh kandidata; broj i datum izdavanja uverenja; potpis predsednika Komisije i potpis direktora odgovarajuće ustanove iz člana 3. ovog pravilnika. Uverenje iz stava 1. ovog člana overava se pečatom odgovarajuće ustanove iz člana 3. ovog pravilnika. Član 16 Kandidat koji je položio stručni ispit za obavljanje drugih poslova, na ispitu iz opšteg dela ne polaže sadržaj koji se odnosi na ustavno uređenje. Kandidat s visokom, odnosno s višom stručnom spremom koji ima prethodno položen stručni ispit po programu za srednju stručnu spremu polaže samo ispit iz jednog predmeta iz posebnog dela stručnog ispita i radi pismeni rad s temom iz delokruga radnog mesta na koje je raspoređen.

5 Član 17 Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o programu i načinu polaganja stručnog ispita radnika u organizacijama zaštite kulturnih dobara ("Službeni glasnik SRS", broj 17/87). Član 18 Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije." PROGRAM STRUČNOG ISPITA U DELATNOSTI ZAŠTITE KULTURNIH DOBARA OPŠTI DEO (Visoka, viša i srednja stručna sprema) 1) Ustavno uređenje Osnovi ustavnog uređenja Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije. Karakter savezne države i Republike Srbije. Slobode, prava i dužnosti čoveka i građanina (po Ustavu Savezne Republike Jugoslavije i Ustavu Republike Srbije). Ekonomsko i socijalno uređenje. Nadležnost Savezne Republike Jugoslavije i prava i dužnosti Republike Srbije. Organi Savezne Republike Jugoslavije i organi Republike Srbije. Ustavnost i zakonitost. Teritorijalna organizacija Republike Srbije. Donošenje i promene saveznog i republičkog ustava. 2) Propisi u oblasti zaštite kulturnih dobara, propisi u oblasti zaštite stare i retke knjige, pravni status ustanova zaštite Zaštita kulturnih dobara - pojam i istorijski razvoj. Zakon o kulturnim dobrima i podzakonski akti doneti na osnovu njega, Zakon o bibliotečkoj delatnosti i drugi zakoni koji se odnose na delatnost zaštite kulturnih dobara: Definicija kulturnog dobra i njegova društvena funkcija. Osnovna načela zaštite i korišćenja kulturnih dobara. Vrste kulturnih dobara i dobra koja uživaju prethodnu zaštitu (nepokretna kulturna dobra po vrstama; pokretna kulturna dobra po vrstama; pojam prethodne zaštite; dobra koja uživaju prethodnu zaštitu). Zaštićena okolina kulturnog dobra. Prava, obaveze i odgovornosti sopstvenika i pravnih lica koja koriste i upravljaju kulturnim dobrima, odnosno dobrima koja uživaju prethodnu zaštitu (prava sopstvenika; obaveze i odgovornosti sopstvenika; druga ograničenja prava svojine i korišćenja kulturnog dobra; obaveze sopstvenika dobara koja uživaju prethodnu zaštitu; obaveze organa, ustanova, preduzeća i drugih pravnih lica u toku čijeg rada nastaje registraturski materijal i arhivska građa; obaveza dostavljanja publikacija, odnosno filmova za javno prikazivanje). Utvrđivanje kulturnih dobara (utvrđivanje nepokretnih kulturnih dobara;

6 utvrđivanje pokretnih kulturnih dobara; kulturna dobra na osnovu ovog zakona; utvrđivanje mera zaštite; utvrđivanje kulturnih dobara od velikog i od izuzetnog značaja). Upis u registar kulturnih dobara. Uslovi za obavljanje delatnosti zaštite. Delatnost zaštite kulturnih dobara i ustanove zaštite (delatnost zaštite kulturnih dobara; osnivanje i rad ustanova zaštite; ustanove zaštite po vrstama kulturnih dobara; centralne ustanove zaštite kulturnih dobara; čuvanje i korišćenje kulturnih dobara u muzeju, arhivu, kinoteci i biblioteci; prikupljanje, čuvanje i izlaganje umetničko-istorijskih dela i arhivske građe - muzej u sastavu i arhivsko odeljenje; muzejska zbirka). Uslovi koje moraju ispunjavati lica koja obavljaju poslove na zaštiti kulturnih dobara. Mere zaštite i drugi radovi na kulturnim dobrima (mere tehničke zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima; mere tehničke zaštite na pokretnim kulturnim dobrima; izgradnja objekata i zaštita kulturnih dobara; istraživanja arheoloških nalazišta; privremeno i trajno iznošenje i izvoz kulturnih dobara). Zaštita kulturnih dobara u sistemu planiranja; zaštita kulturnih dobara - zaštita prirode; zaštita kulturnih dobara u sistemu odbrane; zaštita kulturnih dobara i poreski propisi; vrste upravno-pravnih akata u Zakonu o kulturnim dobrima, njihov sadržaj i značaj; krivično-pravna zaštita kulturnih dobara. Zaštita stare i retke knjige. Promet i eksproprijacija kulturnih dobara (pravo preče kupovine; razmena kulturnih dobara; eksproprijacija i administrativni prenos kulturnih dobara). Garancije za inostrane izložbe. Nadzor nad stručnim radom ustanova koje obavljaju delatnosti zaštite i korišćenja kulturnih dobara. Međunarodne konvencije u oblasti zaštite kulturnih dobara, deklaracije i preporuke UNESKO-a. Pravni status ustanova zaštite (javne službe i ustanove; pravni status ustanova zaštite; organi i organizacija ustanova zaštite). POSEBNI DEO I ZAŠTITA NEPOKRETNIH KULTURNIH DOBARA A. Visoka i viša stručna sprema 1) Za slikare i vajare-konzervatore Poznavanje istorije spomenika kulture iz oblasti slikarstva i vajarstva (likovnih i primenjenih umetnosti) za oblast, epohu ili vrstu spomenika iz specijalnosti kandidata. Materijali i tehnike iz oblasti slikarstva i vajarstva. Istorija zaštite spomenika kulture kod nas i u svetu - savremeni principi zaštite spomenika kulture. Konzervatorska ispitivanja. Izrada elaborata (projekta) za konzervatorske radove. Metodi i tehnika konzervacije i restauracije sa posebnim osvrtom na specijalnost kandidata. Osnovna znanja o higijensko-tehničkoj zaštiti pri radu. Izrada i odbrana pismenog rada. 2) Za istoričare - konzervatore Ciljevi zaštite i čuvanja istorijskih spomenika: spomen obeležja, javni istorijski spomenici, memorijalni objekti i mesta, znamenita mesta. Istorija konzervacije i restauracije istorijskih spomenika kod nas i u svetu. Poznavanje istorijskog spomeničkog materijala, njegove specifičnosti i očuvanosti na području delatnosti ustanove u kojoj je kandidat zaposlen. Principi konzervatorskih ispitivanja i principi konzervacije,

7 restauracije i prezentacije istorijskih spomenika. Paleografija i epigrafika. Izrada i odbrana pismenog rada. 3) Za istoričare umetnosti - konzervatore Poznavanje istorije likovnih umetnosti i kulturnog nasleđa iz šire oblasti koju kandidat prati i obrađuje na radnom mestu i području koje je u nadležnosti njegove ustanove. Poznavanje metodologije istraživanja spomenika kulture iz oblasti likovnih umetnosti (arhitekture, skulpture, slikarstva i primenjenih umetnosti), proučavanja pisanih izvora i sačuvane likovne građe i izrade utvrđenih vrsta i vidova dokumentacije spomenika kulture. Izrada i odbrana pismenog rada (pismeni rad može biti posvećen jednoj zaokruženoj istorijsko-umetničkoj temi, kulturno-istorijskoj celini ili pojedinačnom spomeniku). 4) Za etnologe - konzervatore Spomenički fond etnološkog karaktera - nepokretni i pokretni spomenici i celine, majstori i graditelji. Materijali i tehnike izrade spomenika narodne arhitekture i pokretnih spomenika. Istorija zaštite spomeničkog nasleđa etnološkog karaktera kod nas i u svetu, savremeni principi zaštite. Istraživanje, izučavanje i vrednovanje spomeničkog nasleđa etnološkog karaktera. Zaštitne mere i tehnička zaštita kod narodnog graditeljstva. Registrovanje i dokumentacija etnoloških spomenika i celina. Izrada i odbrana pismenog rada. 5) Za arhitekte - konzervatore Razvoj arhitekture i naselja za oblast odnosno epohu ili vrstu spomenika koja spada u užu specijalnost kandidata, odnosno u delokrug njegovog rada u ustanovi gde je zaposlen. Materijali i tehnike obrade arhitektonskih spomenika. Istorija zaštite spomenika kulture i savremeni principi konzervacije i restauracije spomenika graditeljstva. Konzervatorska ispitivanja. Metodi zaštite spomenika graditeljstva. Metodi tehničke zaštite. Tehnički propisi. Izrada i odbrana pismenog rada. 6) Za arheologe - konzervatore Arheološka nalazišta i spomenici. Konstrukcije, materijali i tehnike zidanja i tehnologija izrade pokretnih nalaza. Istorija zaštite arheoloških spomenika kod nas i savremeni principi konzervacije i restauracije arheoloških spomenika. Metodi ispitivanja arheoloških spomenika i nalazišta. Evidencija, valorizacija i kategorizacija arheoloških nalazišta i spomenika. Registrovanje i dokumentacija arheoloških nalazišta i spomenika. Metod i dokumentacija arheoloških iskopavanja. Izrada i odbrana pismenog rada. B. Srednja stručna sprema Tehničari - konzervatori

8 Razvoj arhitekture i naselja za oblast odnosno epohu ili vrstu spomenika koja spada u užu specijalnost kandidata, odnosno u delokrug njegovog rada u ustanovi gde je zaposlen. Materijali i tehnike obrade arhitektonskih spomenika. Istorija zaštite spomenika kulture i savremeni principi konzervacije i restauracije spomenika graditeljstva. Tehnička i foto snimanja. Ispitivanje stanja objekta, ispitivanje tla, pomeranje objekta, građevinskog materijala i dr. Metodi zaštite spomenika graditeljstva. Metodi tehničke zaštite. Tehnički propisi. II ZAŠTITA POKRETNIH KULTURNIH DOBARA 1) Muzeji A. Visoka stručna sprema 1. Osnovi muzejske delatnosti Pojam, funkcije i zadaci muzeja. Organizacija stručnog rada u muzejima. Ostvarivanje muzejske delatnosti (prikupljanje, proučavanje, čuvanje i prezentacija muzealija). Razvoj i vrste muzejskih ustanova. Minimalni uslovi za rad muzeja. 2. Muzejske zbirke i njihova obrada Prikupljanje, evidentiranje i obrada umetničko-istorijskih dela - osnovni metodi. Rad na terenu. Sistematizovanje zbirki u muzeju - principi i metodi stručnog rada. Dokumentacija u muzeju. Valorizacija umetničko-istorijskih dela - određivanje kulturne, istorijske i umetničke vrednosti predmeta. 3. Tehnička zaštita umetničko-istorijskih predmeta Mere i postupci pre konzervatorskog zahvata (čuvanje pre konzervacije, pakovanje i transport i dr.). Osnovni principi tehničke zaštite (osnovni uzroci oštećenja i propadanja po vrstama materijala, konzervatorska dokumentacija, određivanje metoda konzervacije, materijali koji se upotrebljavaju pri konzervaciji...). Izrada elaborata za konzervaciju predmeta: analize materijala, mere i postupci koji se primenjuju na predmetu. Tehnička zaštita pri smeštaju i rukovanju predmetima u muzejima (uzroci oštećenja, optimalni uslovi u depoima - temperatura, relativna vlažnost, svetlost i odgovarajuća oprema za smeštaj). Zaštita prilikom izlaganja, rukovanja i transporta. 4. Korišćenje umetničko-istorijskih predmeta Izlaganje. Publikovanje. Drugi vidovi korišćenja. 5. Vaspitno-obrazovni rad u muzeju 6. Strani jezik po izboru - stručni tekstovi

9 B. Viša i srednja stručna sprema 1. Prikupljanje, evidentiranje, čuvanje i korišćenje umetničko-istorijskih predmeta u muzeju. Načela vođenja dokumentacije o umetničko-istorijskom predmetu. Osnovna načela prosvetno-pedagoškog rada u muzeju. 2. Osnovni uslovi smeštaja i čuvanja umetničko-istorijskih predmeta u depoima. Zaštita prilikom rukovanja, izlaganja i transporta umetničko-istorijskih predmeta. Osnovni principi tehničke zaštite umetničko-istorijskih predmeta. 2) Arhivi A. Visoka stručna sprema 1. Arhivistika Istorija razvoja arhivske službe i današnja organizacija kod nas i u svetu. Teorija arhivistike (opšti pojmovi, zaštita, sređivanje, obrada i korišćenje arhivske građe). Kulturnoprosvetna i izdavačka delatnost. Tehnička zaštita arhivske građe - osnovni vidovi (preventivna zaštita, konzervacija i restauracija, mikrofilmovanje). Arhivska zgrada i oprema. 2. Kancelarijsko poslovanje i arhivsko zakonodavstvo Osnovni pojmovi i razvoj administrativnog poslovanja. Periodizacija administrativnog poslovanja u XIX i XX veku. Načela i principi kancelarijskog poslovanja. Odabiranje arhivske građe, izlučivanje bezvrednog registraturskog materijala, preuzimanje građe u arhivima. Pozitivni zakonski propisi. 3. Organizacija vlasti i istorija ustanova Opšti pojmovi (Srbija ; Vojvodina do 1918; Jugoslavija ; Jugoslavija ). 4. Nacionalna istorija od XVIII do XX veka 5. Ćirilska paleografija sa osnovama staroslovenskog jezika ili latinska paleografija sa osnovama latinskog jezika 6. Informatika Osnovni principi. Primena u arhivistici. Računarska oprema i programski deo. Povezivanje sa okruženjem. Povezivanje osnova Jedinstvenog arhivskog informacionog sistema. 7. Strani jezik po izboru - stručni tekstovi

10 Čitanje, prevod i gramatika. B. Viša i srednja stručna sprema 1. Arhivistika Istorija razvoja arhivske službe i današnja organizacija kod nas i u svetu. Teorija arhivistike (opšti pojmovi, zaštita, sređivanje, obrada i korišćenje arhivske građe). Kulturnoprosvetna i izdavačka delatnost. Tehnička zaštita arhivske građe. Arhivska zgrada i oprema. 2. Kancelarijsko poslovanje sa arhivskim zakonodavstvom Osnovni pojmovi i razvoj administrativnog poslovanja. Načela i principi kancelarijskog poslovanja. Odabiranje arhivske građe, izlučivanje bezvrednog registraturskog materijala. Pozitivni zakonski propisi. 3. Nacionalna istorija od XVIII do XX veka 4. Informatika Osnovni principi. Primena u arhivistici. Računarska oprema i programski deo. Povezivanje sa okruženjem. 5. Strani jezik po izboru - stručni tekstovi Čitanje, prevod i gramatika 3) Kinoteke A. Visoka i viša stručna sprema 1. Svrha i osnovni metodi evidentiranja, prikupljanja i obrade filmske građe. 2. Teorija i praksa filmske arhivistike (sa osnovima arhivistike i bibliotekarstva). 3. Opšta istorija filma sa osnovama razvoja kinematografske tehnike. 4. Nacionalna istorija filma. 5. Katalogizacija filmske građe (filmovi i prateći filmski materijal). 6. Organizacija rada filmskih arhiva, zakonska zaštita filmske građe. 7. Međunarodna razmena filmske građe i saradnja sa srodnim ustanovama.

11 8. Stručna i tehnička obrada i zaštita filmske građe. 9. Principi valorizacije filmske građe. 10. Opšta i posebna zaštita filmske građe (požar, vlaga, bezbednost). 11. Informatika sa znanjem programa obrade filmske građe i opštim poznavanjem programa u centralnom informacionom sistemu. 12. Prosvetno pedagoški rad i korišćenje filmske građe. 13. Strani jezik po izboru - stručni tekstovi. B. Srednja stručna sprema 1. Tehnička obrada i zaštita filmske građe (filmska traka i prateći filmski materijal). 2. Osnovi opšte istorije filma (sa poznavanjem istorije kinematografske tehnike). 3. Osnovi nacionalne istorije filma. 4. Poznavanje rada kinematografskih i video uređaja. 5. Informatika - opšti pojmovi i primena u obradi filmske građe. 4) Delatnost zaštite i korišćenja stare i retke knjige A. Visoka i viša stručna sprema 1. Osnovi bibliotekarstva Bibliotečka delatnost (definicija, značaj i zadaci). Biblioteka (definicija i klasifikacija). Bibliotečko-informacioni sistem. Bibliotečki fondovi (pojam, vrsta i struktura). Bibliotečka građa (pojam i vrste). Osnovne metode prikupljanja, evidentiranja i obrade bibliotečke građe. Stručni rad na sistematizovanju fondova. Principi valorizacije bibliotečke građe. 2. Tehnička zaštita stare i retke knjige Preventivne mere zaštite: uslovi čuvanja, smeštaja, korišćenja i izlaganja stare i retke knjige. Osnovni vidove tehničke zaštite (prenos sadržaja na drugi medijum, konzervacija, restauracija, povez i prepovez). Teorijski principi konzervacije: konzervacija (pojam i definicija), etički principi konzervacije i metodologija rada, stepen intervencije. Izbor metoda i materijala: sastav i osobine klasičnih materijala; prethodna, nedestruktivna fizičko-hemijska ispitivanja

12 potrebna za utvrđivanje vrste i stepena oštećenja i određivanje metode konzervacije (mikroanalize, gasna hromatografija, rentgenske analize, PH); sastav i osobine klasičnih i savremenih podloga i materijala za pisanje (pergament, hartija, fono i foto materijal, tuš, savremena mastila, štamparska boja, olovka); sastav i osobine poveza (koža, platno, lepak); vrste oštećenja (biološka, fizička i hemijska); savremene metode konzervacije i restauracije (rukopisnog, štampanog i likovnog materijala na hartiji i pergamentu) sa detaljnim poznavanjem hemijskih osobina korišćenih materijala; savremene metode konzervacije i restauracije poveza; spasavanje stare i retke knjige u slučaju poplava, požara i drugih elementarnih nepogoda; načela vođenja stručne, tehničke dokumentacije; HTZ i prva pomoć. 3. Osnovi istorije pisma, knjige i biblioteka Pismo: postanak i razvoj, vrste, materijali i oruđa za pisanje, najstarija pisma (klinasto, hijeroglifi), evropska pisma (grčko, latinično), slovenska pisma (glagoljica, ćirilica, najznačajniji spomenici). Knjiga: oblici i vrste (tablice, svitak, kodeks, rukopisna, štampana), rukopisna knjiga (iluminacije, vodeni znaci, povez), srpska knjiga XII-XV v. - najznačajnija dela, prepisivački centri (Miroslavljevo jevanđelje, Sveti Sava, Hilandar, Studenica, Dečani, Manasija), srpska štampana knjiga XV-XVIII v. (Đurađ Crnojević, venecijanske i manastirske štamparije), prvi časopisi i novine, novi štamparski centri (Orfelin, Žefarović, D. Davidović), književna i naučna društva. Biblioteke: istorija biblioteka starog i srednjeg veka, biblioteke u doba humanizma i renesanse, biblioteke u XVIII i XIX veku, nastanak i razvoj srpskih biblioteka i čitališta, naše najznačajnije biblioteke. 4. Osnovi informatike Informacija, komunikacija, dokumentacija (pojam). Naučne i tehnološke informacije (pojam, definicija, sadržaj). Pojam informacionih sistema i sistema informisanja. Organizacija, mesto, uloga i značaj bibliotečko-informacionog sistema. Obrada informacija i podataka, čuvanje, pretraživanje i korišćenje informacija. Savremena informaciona tehnologija i elektronski mediji (magnetni medij, optički disk i mikrografski sistem), i njihova primena kod nas i u svetu. Elektronske biblioteke i publikacije. B. Srednja stručna sprema 1. Osnovi bibliotekarstva Bibliotečka delatnost (definicija, značaj i zadaci). Biblioteka (definicija i klasifikacija). Bibliotečka građa (pojam i vrste). Bibliotečki fondovi (pojam i struktura). 2. Tehnička zaštita stare i retke knjige Preventivne mere zaštite (čuvanje, smeštaj i korišćenje). Sastav, osobine i oštećenja klasičnih i savremenih podloga i materijala za pisanje (pergament, hartija, koža, foto,

13 fono materijal, tuš, mastila, olovka i štamparska boja). Principi tehničke zaštite stare i retke knjige. Savremene metode konzervacije i restauracije stare i retke knjige, sa poznavanjem hemijskih osobina korišćenih materijala. Postupanje za vreme i posle elementarnih nepogoda. HTZ i prva pomoć. 3. Osnovi istorije pisma, knjige i biblioteka Pismo (postanak, razvoj i vrste). Materijali i oruđa za pisanje. Najstarija pisma (klinasto i hijeroglifi). Evropska pisma (grčko, latinično). Slovenska pisma (glagoljica i ćirilica). Knjiga (oblici i vrste). Najvažnija dela, prepisivački i štamparski centri. Prvi časopisi i novine. Građanska knjiga (Orfelin, Žefarović i D. Davidović). Književna i naučna društva. Najvažnije svetske i srpske biblioteke. 4. Osnovi informatike Po programu utvrđenom za kandidate s visokom i s višom stručnom spremom.

"Службени гласник РС", бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И И

Службени гласник РС, бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И И "Службени гласник РС", бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И ИЗВОЂЕЊА ГЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА Члан 1. Овим правилником

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ АРХИВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УПУТСТВО О САДРЖАЈУ И НАЧИНУ ВОЂЕЊА ЕВИДЕНЦИЈЕ ДОКУМЕНТАРНЕ ГРАЂЕ У ПРИВАТНОМ

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ АРХИВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УПУТСТВО О САДРЖАЈУ И НАЧИНУ ВОЂЕЊА ЕВИДЕНЦИЈЕ ДОКУМЕНТАРНЕ ГРАЂЕ У ПРИВАТНОМ РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ АРХИВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УПУТСТВО О САДРЖАЈУ И НАЧИНУ ВОЂЕЊА ЕВИДЕНЦИЈЕ ДОКУМЕНТАРНЕ ГРАЂЕ У ПРИВАТНОМ ВЛАСНИШТВУ На основу члана 50. став 3. Закона о архивској

Више

Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у "Службен

Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у Службен Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 77/2014 и 83/2015. Опште одредбе

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ZAKON O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ ("Sl. glasnik RS", br. 58/2016) Član 1 Ovim zakonom uređuju se uslovi i način polaganja pravosudnog ispita u Republici Srpskoj. Član 2 Na pravosudnom ispitu

Више

Број: 07

Број: 07 РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ ЗАВОД ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ОДРАСЛИХ Вука Караџића бр. 1, Бањалука, тел: 051/228-282, факс: 051/227-863, www.mpoo.org, е-mail: mpoo@mpoo.vladars.net Број: 07/5.4.2/248-5-43/19

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Нови Сад, Ђуре Јакшића бр. 7 тел: 021/422-177 факс: 021/420-187 број жиро рачуна: 840-1451666-42 www.akademja.uns.ac.rs ИНФОРМАТОР О ПРОГРАМСКИМ САДРЖАЈИМА ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА за

Више

Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila godine, doni

Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila godine, doni Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila 2018. godine, donijela je PRAVILNIK O UPISU U LJEKARSKU KOMORU CRNE GORE

Више

Година XLV, број 136, 11. октобар На основу члана 89. Закона о високом образовању ( Службени Гласник РС, број 76/05), чл. 95. и 96. Статута

Година XLV, број 136, 11. октобар На основу члана 89. Закона о високом образовању ( Службени Гласник РС, број 76/05), чл. 95. и 96. Статута Година XLV, број 136, 11. октобар 2007. 279 На основу члана 89. Закона о високом образовању ( Службени Гласник РС, број 76/05), чл. 95. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду,

Више

ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog isp

ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog isp ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog ispita u Bosni i Hercegovini. Pravosudni ispit (u daljem

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

МУЗИЧКА ШКОЛА ИСИДОР БАЈИЋ, Нови Сад На основу члана 84 Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. Гласник РС, бр. 72/2009, 52/2011), чланa

МУЗИЧКА ШКОЛА ИСИДОР БАЈИЋ, Нови Сад На основу члана 84 Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. Гласник РС, бр. 72/2009, 52/2011), чланa На основу члана 84 Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. Гласник РС, бр. 72/2009, 52/2011), чланa 62 Закона о средњeм образовању и васпитању (Сл. Гласник РС, бр. 55/2013), те члана 145

Више

narrative report

narrative report Gundulićev venac 48, 11000 Beograd Tel: 011 3287 226; 011 3287 334 office@bezbednost.org www.bezbednost.org RESURSI www.bezbednost.org/resursi ZAKON O BEZBEDNOSNO- INFORMATIVNOJ AGENCIJI ( Sl. glasnik

Више

На основу члана 48. став 7. Закона о библиотечко-информационој делатности ("Службени гласник РС", број 52/11), Министар културе и информисања доноси П

На основу члана 48. став 7. Закона о библиотечко-информационој делатности (Службени гласник РС, број 52/11), Министар културе и информисања доноси П На основу члана 48. став 7. Закона о библиотечко-информационој делатности ("Службени гласник РС", број 52/11), Министар културе и информисања доноси ПРАВИЛНИК О БЛИЖИМ УСЛОВИМА ЗА СТИЦАЊЕ ВИШИХ СТРУЧНИХ

Више

UNIVERZITET U NOVOM SADU

UNIVERZITET  U  NOVOM  SADU RASPORED PRIJEMNIH ISPITA NA DEPARTMANU DRAMSKIH UMETNOSTI juni 2019. STUDIJSKI PROGRAM - GLUMA NA SRPSKOM JEZIKU PRIJEM DOKUMENATA je: 18.06.2019. od 9,00 do 13,00 časova u Đure Jakšića 7. PRVI DEO PRIJEMNOG

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Нови Сад, Ђуре Јакшића бр. 7 тел: 021/422-177 факс: 021/420-187 број жиро рачуна: 840-1451666-42 www.akademija.uns.ac.rs ИНФОРМАТОР О ПРОГРАМСКИМ САДРЖАЈИМА ДИФЕРЕНЦИЈАЛНОГ, ПРЕЛИМИНАРНОГ

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Нови Сад, Ђуре Јакшића бр. 7 тел: 021/422-177 факс: 021/420-187 број жиро рачуна: 840-1451666-42 www.akademija.uns.ac.rs ИНФОРМАТОР О ПРОГРАМСКИМ САДРЖАЈИМА ДИФЕРЕНЦИЈАЛНОГ, ПРЕЛИМИНАРНОГ

Више

Javni oglasi Viši stručni saradnik - arhivista Na osnovu člana 31. i 32. stav 1. Zakona o državnim službenicima (,,Službeni glasnik Republike Srpske",

Javni oglasi Viši stručni saradnik - arhivista Na osnovu člana 31. i 32. stav 1. Zakona o državnim službenicima (,,Službeni glasnik Republike Srpske, Javni oglasi Viši stručni saradnik - arhivista Na osnovu člana 31. i 32. stav 1. Zakona o državnim službenicima (,,Službeni glasnik Republike Srpske", br. 118/08, 117/11, 37/12 i 57/16) i člana 3. Pravilnika

Више

Microsoft Word - IMPRESUM-knjiga 1.doc

Microsoft Word - IMPRESUM-knjiga 1.doc [Закон о докторату наука, од 20. јуна 1955. године] У К А З О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ДОКТОРАТУ НАУКА На основу члана 71 тачка 2 Уставног закона о основама друштвеног и политичког уређења Федеративне Народне

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ( Službeni glasnik RS, broj 32/13), u članu 2.

Више

PRAVILNIK O EVIDENCIJI U SREDNJOJ ŠKOLI ("Sl. glasnik RS", br. 31/2006, 51/2006, 44/2013, 55/2014, 73/2016, 48/2018 i 82/2018) Član 1 Ovim pravilnikom

PRAVILNIK O EVIDENCIJI U SREDNJOJ ŠKOLI (Sl. glasnik RS, br. 31/2006, 51/2006, 44/2013, 55/2014, 73/2016, 48/2018 i 82/2018) Član 1 Ovim pravilnikom PRAVILNIK O EVIDENCIJI U SREDNJOJ ŠKOLI ("Sl. glasnik RS", br. 31/2006, 51/2006, 44/2013, 55/2014, 73/2016, 48/2018 i 82/2018) Član 1 Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj, način vođenja i obrasci matične

Више

Pravilnik o dozvolama za rad

Pravilnik o dozvolama za rad AKTIVA sistem doo Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno PRAVILNIK o dozvolama za rad ( Službeni glasnik RS,

Више

Faktura

Faktura EDUKATIVNI CENTAR DISCIPULUS 22441 Deč, Braće Savić 30, Tel/fax: 022/436-288 Mob: 069/102-37-03 PIB: 104660174, Mat.br.: 60400075, Tekući računi: 330-52000652-32 OBAVEŠTENJE U Službenom glasniku RS br.

Више

Beograd, Oktobar O KOMBINOVANOM PROGRAMU

Beograd, Oktobar O KOMBINOVANOM PROGRAMU Beograd, Oktobar 2018. O KOMBINOVANOM PROGRAMU Na osnovu člana 99 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ( Sl. glasnik RS, br. 88/2017 i 27/2018 dr. zakoni), Statuta Savremene gimnazije, Školski

Више

Microsoft Word - Pravilnik o blizim uslovima za izdavanje i oduzimanje licence.doc

Microsoft Word - Pravilnik o blizim uslovima za izdavanje i oduzimanje licence.doc ПРАВИЛНИК О БЛИЖИМ УСЛОВИМА ЗА ИЗДАВАЊЕ, ОБНАВЉАЊЕ ИЛИ ОДУЗИМАЊЕ ЛИЦЕНЦЕ ЧЛАНОВИМА КОМОРА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА ("Сл. гласник РС", бр. 119/2007 и 23/2009) I УВОДНА ОДРЕДБА Члан 1 Овим правилником утврђују

Више

Microsoft Word - KONKURS ZA UPIS NA DOKTORSKE AKADEMSKE STUDIJE SKOLSKE

Microsoft Word - KONKURS ZA UPIS NA DOKTORSKE AKADEMSKE STUDIJE SKOLSKE На основу члана 83. став 1. Закона о високом образовању («Службени гласник РС» број 76/2005, 100/2007 аутентично тумачење, 97/2008, 44/2010, 93/2012,89/2013, 99/2014,45/2015 i 68/2015), члана 85. Статута

Више

Javni oglasi Stručni savjetnik (m/ž) Na osnovu člana 31. i 32. stav 1. Zakona o državnim službenicima (,,Službeni glasnik Republike Srpske", br. 118/0

Javni oglasi Stručni savjetnik (m/ž) Na osnovu člana 31. i 32. stav 1. Zakona o državnim službenicima (,,Službeni glasnik Republike Srpske, br. 118/0 Javni oglasi Stručni savjetnik (m/ž) Na osnovu člana 31. i 32. stav 1. Zakona o državnim službenicima (,,Službeni glasnik Republike Srpske", br. 118/08, 117/11, 37/12 i 57/16) i člana 3. Pravilnika o jedinstvenim

Више

OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od godine i stupio na snagu godine.. ZA

OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od godine i stupio na snagu godine.. ZA OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od 27.11.2013. godine i stupio na snagu 05.12.2014. godine.. ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU

Више

На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/ др. закон и

На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/ др. закон и На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/2018 - др. закон и 73/2018), члана 41. став 1. тачка 25) и члана 91. став

Више

Microsoft Word - Konkurs MAS DAS_2019_20-FINAL-poslato na NN i UNS

Microsoft Word - Konkurs MAS DAS_2019_20-FINAL-poslato na NN i UNS УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Конкурс за упис студената на мастер академске и докторске академске студије у школској 2019/2020. години ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ У СУБОТИЦИ Адреса: Сегедински пут 9-11, Суботица Телефон:

Више

Microsoft Word - KONACNI PRAVILNIK O NASTAVNOJ DELATNOSTI iz 2003 i sa izme–

Microsoft Word - KONACNI PRAVILNIK O NASTAVNOJ DELATNOSTI iz 2003 i sa izme– УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ МAШИНСКИ ФAКУЛТEТ П Р А В И Л Н И К О ДОКТОРСКИМ СТУДИЈАМА Н и ш, децембар 2007. гoдинe На основу Одредби Закона о високом образовању (Службени гласник РС број 76/2005), одредби Статута

Више

Microsoft Word

Microsoft Word На основу члана 23. став 7. Закона о добробити животиња ( Службени гласник РС, број 41/09), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, доноси П Р А В И Л Н И К О ПРОГРАМУ ОБУКЕ О ДОБРОБИТИ ЖИВОТИЊА

Више

MAS xlsx

MAS xlsx Назив студијског програма: Ликовне уметности Врста студија: Мастер академске студије Дужина трајања студија: 1 година Обим студија изражен у ЕСПБ бодовима: 60 Стручни назив: Мастер ликовни уметник Изборно

Више

Акт је ступио на снагу године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од године. На основу члана 499. став 4. и члана

Акт је ступио на снагу године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од године. На основу члана 499. став 4. и члана Акт је ступио на снагу 15.03.2018. године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од 13.04.2018. године. На основу члана 499. став 4. и члана 518. став 3. тачка 1) Закона о извршењу и обезбеђењу

Више

Microsoft Word - 10 STUDENTI doc

Microsoft Word - 10 STUDENTI doc [Закон о стипендирању и кредитирању студената и ученика, од 5. јануара 1968. године] На основу члана 197. став 2. Устава Социјалистичке Републике Србије издајем У К А З О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О СТИПЕНДИРАЊУ

Више

ПРИЛОГ 1:

ПРИЛОГ 1: ПРИЛОГ 2: НАЗИВИ ПОСЛОВА, БРОЈ ИЗВРШИЛАЦА, УСЛОВИ ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА, ОПИС ПОСЛОВА У СТРУЧНОЈ СЛУЖБИ ЛКС У РЕГИОНАЛНИМ ЛЕКАРСКИМ КОМОРАМА - Регонална лекарска комора Београда... 01 - Регонална лекарска

Више

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. lis

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor:   ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA (Sl. lis Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: www.paragraf.rs ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. list SFRJ", br. 11/78 i 64/89, "Sl. list SRJ", br. 42/92,

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova PRAVILNIK O VREDNOVANJU KVALITETA RADA USTANOVA ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012) Sadržina Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom uređuju se organi i tela ustanove, postupci praćenja ostvarivanja programa obrazovanja

Више

УДРУЖЕОЕ СТРУЧНИХ РАДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРАВИЛНИК о додели Републичких награда за доприносе у унапређењу социјалне заштите Републике Србије за орга

УДРУЖЕОЕ СТРУЧНИХ РАДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРАВИЛНИК о додели Републичких награда за доприносе у унапређењу социјалне заштите Републике Србије за орга УДРУЖЕОЕ СТРУЧНИХ РАДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРАВИЛНИК о додели Републичких награда за доприносе у унапређењу социјалне заштите Републике Србије за организације и појединце БЕПГРАД, НПВЕМБАР 2012.год. На

Више

На основу члана 111 и 112 Закона о адвокатури Републике Српске, ("Службени гласник Републике Српске", број 80/2015) и члана 27 став 2 тачка 3 Статута

На основу члана 111 и 112 Закона о адвокатури Републике Српске, (Службени гласник Републике Српске, број 80/2015) и члана 27 став 2 тачка 3 Статута На основу члана 111 и 112 Закона о адвокатури Републике Српске, ("Службени гласник Републике Српске", број 80/2015) и члана 27 став 2 тачка 3 Статута Адвокатске коморе Републике Српске ("Службени гласник

Више

На основу чланова 65. став 1. Закона о високом образовању ( Сл. гласник РС бр. 88/2017, 27/18 др. закон и 73/18) и члана 43. Статута Електронског факу

На основу чланова 65. став 1. Закона о високом образовању ( Сл. гласник РС бр. 88/2017, 27/18 др. закон и 73/18) и члана 43. Статута Електронског факу На основу чланова 65. став 1. Закона о високом образовању ( Сл. гласник РС бр. 88/2017, 27/18 др. закон и 73/18) и члана 43. Статута Електронског факултета у Нишу, Наставно-научно веће Електронског факултета

Више

2018./2019. Модул: ЦРТАЊЕ - МАСТЕР I година II семестар ПОНЕДЕЉАК УТОРАК СРЕДА ЧЕТВРТАК ПЕТАК СУБОТА

2018./2019. Модул: ЦРТАЊЕ - МАСТЕР I година II семестар ПОНЕДЕЉАК УТОРАК СРЕДА ЧЕТВРТАК ПЕТАК СУБОТА 2018./2019. Модул: ЦРТАЊЕ - МАСТЕР I година II семестар Цртање - методе уметничког Косовска 14.00-18.00 14.00-18.00 13.00-17.00 Цртање - методе уметничког Косовска Изборни предмет 1 Изборни предмет 2 Скулптура

Више

KOMISIJA ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI Broj: 01- Podgorica, 24. januar godine Na osnovu člana 10 stav 1, tačka 1, i člana 19 Zakona o kontroli drža

KOMISIJA ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI Broj: 01- Podgorica, 24. januar godine Na osnovu člana 10 stav 1, tačka 1, i člana 19 Zakona o kontroli drža KOMISIJA ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI Broj: 01- Podgorica, 24. januar 2013. godine Na osnovu člana 10 stav 1, tačka 1, i člana 19 Zakona o kontroli državne pomoći ("Službeni list CG", br. 74/09 i 57/11)

Више

СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИН

СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИН СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj 2017. ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИНА IX ПАНЧЕВО, 30 Август 2017. ГОДИНЕ Аконтација претплате

Више

ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ Адреса: Нови Сад, Трг Доситеја Обрадовића 3. Телефон: 021/ Факс: 021/ Студентска служба, телефон: 02

ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ Адреса: Нови Сад, Трг Доситеја Обрадовића 3. Телефон: 021/ Факс: 021/ Студентска служба, телефон: 02 ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ Адреса: 21000 Нови Сад, Трг Доситеја Обрадовића 3. Телефон: 021/455-630 Факс: 021/455-662 Студентска служба, телефон: 021-485-2711; 485-2712; 455-643 Жиро рачун: 840-1711666-19

Више

НАЗИВ ДОКУМЕНТА

НАЗИВ ДОКУМЕНТА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТИ, АНАЛИТИКА И АРХИВА ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ СТРАНИХ СТУДИЈСКИХ ПРОГРАМА И ПРИЗНАВАЊУ СТРАНИХ ВИСОКОШКОЛСКИХ ИСПРАВА РАДИ НАСТАВКА ОБРАЗОВАЊА Донет на седници Сената Универзитета

Више

Na temelju članka 7

Na temelju članka 7 Na temelju članka 7.st.1.t.3. i članka 37. Statuta Srednje škole Gračac u Gračac i uz pribavljeno mišljenje Nastavničkog vijeća, Školski odbor Srednje škole Gračac je na sjednici održanoj 26. ožujka 2015.

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Прав

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Прав На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Правилником о дозволи за рад наставника, васпитача и стручних

Више

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore (Službeni list CG, br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama,

Више

КОНКУРС ЗА УПИС У ПРВУ ГОДИНУ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ - ГЕОГРАФСКОМ ФАКУЛТЕТУ за школску 2019/20. годину Студијски програ

КОНКУРС ЗА УПИС У ПРВУ ГОДИНУ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ - ГЕОГРАФСКОМ ФАКУЛТЕТУ за школску 2019/20. годину Студијски програ КОНКУРС ЗА УПИС У ПРВУ ГОДИНУ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ - ГЕОГРАФСКОМ ФАКУЛТЕТУ за школску 2019/20. годину Студијски програми Универзитет у Београду - Географски факултет, на

Више

Microsoft Word - Konkurs_MAS DOKT_2016_17_UNS

Microsoft Word - Konkurs_MAS DOKT_2016_17_UNS УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Конкурс за упис студената на мастер академске и докторске академске студије у школској 2016/2017. години ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ У СУБОТИЦИ Адреса: Сегедински пут 9-11, Суботица Телефон:

Више

На основу члана 65. став 1. и 5. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 88/2017, 27/ др. закон и 73/2018) и члана 46. став 1. т

На основу члана 65. став 1. и 5. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 88/2017, 27/ др. закон и 73/2018) и члана 46. став 1. т На основу члана 65. став 1. и 5. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 88/2017, 27/2018 - др. закон и 73/2018) и члана 46. став 1. тачка 48. Статута Универзитета у Нишу ( Гласник Универзитета

Више

Microsoft Word - Pravilnik_o_radu_stalnih_komisija_IO

Microsoft Word - Pravilnik_o_radu_stalnih_komisija_IO FUDBALSKI SAVEZ CRNE GORE P R A V I L N I K O RADU STALNIH KOMISIJA IZVRŠNOG ODBORA FSCG Na osnovu člana 34 Statuta Fudbalskog saveza Crne Gore, Izvršni odbor FSCG, na sjednici održanoj dana 24.12.2013.godine,

Више

Konkurs MAS

Konkurs MAS Конкурс за упис студената на мастер академске студије у школској 2019/2020. години УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТА ДР ЗОРАНА ЂИНЂИЋА БР. 2 НОВИ САД Телефон: +381 21 450 690; факс +381 21

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

Жалбена комисија Градске општине Земун, на седници одржаној дана године, на основу члана 177. став 2. Закона о запосленима у аутономним пок

Жалбена комисија Градске општине Земун, на седници одржаној дана године, на основу члана 177. став 2. Закона о запосленима у аутономним пок Жалбена комисија Градске општине Земун, на седници одржаној дана 28.9.2018. године, на основу члана 177. став 2. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе ( Службени

Више

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тачка б. и члана 37. Закона о Агенцији за банкарство Републике

Више

Нa основу члaнa 8

Нa основу члaнa 8 Нa основу члaнa 3. Зaкoнa o рaчунoвoдству и рeвизиjи Босне и Херцеговине ( Службeни глaсник БиХ, брoj 42/04), Стaтутa Кoмисиje зa рaчунoвoдствo и рeвизиjу Босне и Херцеговине (усаглашени пречишћени текст

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

Правилник о оцењивању и полагању испита

Правилник о оцењивању и полагању испита Број: 768/2-4 Датум: 22. 6. 2015. На основу члана 55. и 89. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14 и 45/15 аутентично тумачење), члана 17. Правилника

Више

UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU

UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU MEDICINSKI FAKULTET FOČA Na osnovu člana 248. Statuta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a u vezi sa Zakonom o univerzitetu ( Sl. glasnik R.S broj:12/93,

Више

На основу члана 47. Статута Техничког факултета у Бору и члана 1. став 2. Одлуке о извођењу приступног предавања на Универзитету у Београду (Гласник У

На основу члана 47. Статута Техничког факултета у Бору и члана 1. став 2. Одлуке о извођењу приступног предавања на Универзитету у Београду (Гласник У На основу члана 47. Статута Техничког факултета у Бору и члана 1. став 2. Одлуке о извођењу приступног предавања на Универзитету у Београду (Гласник Универзитета бр.195/16), Наставно-научно веће Факултета

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ Ha основу члана 100. Закона о високом образовању ( Сл. Гласник, бр. 88/17) и

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ Ha основу члана 100. Закона о високом образовању ( Сл. Гласник, бр. 88/17) и УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ Ha основу члана 100. Закона о високом образовању ( Сл. Гласник, бр. 88/17) и члана 69. став 2. Статута Универзитета у Београду -

Више

I

I ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО - ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО-ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Ћирила и Методија 1, 18400 Прокупље, www.vpps.edu.rs БРОЈ: 561/2 ДАТУМ: 26.02.2018. ГОД. ПРОКУПЉЕ На основу

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Нови Сад, Ђуре Јакшића бр. 7 тел: 021/422-177 факс: 021/420-187 број жиро рачуна: 840-1451666-42 www.akademja.uns.ac.rs ИНФОРМАТОР О ПРОГРАМСКИМ САДРЖАЈИМА ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА за

Више

Raspored ispita - juni NNV.xlsx

Raspored ispita - juni NNV.xlsx ПЕТАК 12.06.2015. СРПСКИ ЈЕЗИК 1 СРПСКИ ЈЕЗИК студенти са ПА, вишом и СРПСКИ ЈЕЗИК 2 ГОВОРНА КУЛТУРА ФОРМЕ УЧТИВОСТИ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ (редовни учитељи и васпитачи) СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ 2 СРПСКОГ

Више

Студијски програм УЧИТЕЉ за стицање стручног назива Дипломирани учитељ Р.бр. 1. РАСПОРЕД ПРЕДМЕТА по семестрима и годинама студија за студијски програ

Студијски програм УЧИТЕЉ за стицање стручног назива Дипломирани учитељ Р.бр. 1. РАСПОРЕД ПРЕДМЕТА по семестрима и годинама студија за студијски програ Студијски програм за стицање стручног назива Дипломирани учитељ 1. РАСПОРЕД ПРЕДМЕТА по семестрима и годинама студија за студијски програм ПРВА ГОДИНА I семестар II семестар 1. Српски језик 2+2 2+2 8 2.

Више

Zakon o evidencijama u oblasti rada

Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon je objavljen u "Službenom listu SRJ", br. 46/96. Vidi: čl. 64. Ustavne povelje - SL SCG, 1/2003-1. Vidi: čl. 81. Zakona - RS, 101/2005-28. Vidi: čl. 110. Zakona

Више

________________________________________________________________

________________________________________________________________ УНИВЕРЗИТЕТ ЗА ПОСЛОВНИ ИНЖЕЊЕРИНГ И МЕНАЏМЕНТ БАЊА ЛУКА ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Syllabus - Наставни програм ПРЕДМЕТ: Уставно право СЕМЕСТАР: Први семестар школске 2016/2017. године ФОНД ЧАСОВА: 3 НАСТАВНИК: Проф.

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРЕДШКОЛСКОМ ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ Члан 1. У Закону о предшколском васпитању и образовању ( Службени гласник РС, број 18/10), члан 5. мења се и гласи: Члан 5.

Више

UNIVERZITET U SARAJEVU PEDAGOŠKA AKADEMIJA SARAJEVO Skenderija 72, tel/fax: , E mail: I. OPĆE ODREDBE

UNIVERZITET U SARAJEVU PEDAGOŠKA AKADEMIJA SARAJEVO Skenderija 72, tel/fax: , E mail: I. OPĆE ODREDBE UNIVERZITET U SARAJEVU PEDAGOŠKA AKADEMIJA SARAJEVO Skenderija 72, tel/fax:214 606, E mail: padekanat@pa.unsa.ba,pakademija@pa.unsa.ba I. OPĆE ODREDBE P R A V I L N I K O DIPLOMSKOM RADU Član 1. Ovaj Pravilnik

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

Број: /19-ГВ Градско веће града Београда, на седници одржаној 24. априла године, на основу члана 58. Закона о запосленима у аутономним по

Број: /19-ГВ Градско веће града Београда, на седници одржаној 24. априла године, на основу члана 58. Закона о запосленима у аутономним по Број: 110-406/19-ГВ Градско веће града Београда, на седници одржаној 24. априла 2019. године, на основу члана 58. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе ( Службени

Више

Број: 768/2-3 Датум: На основу члана 64. став 11. и члана 65. став 7. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08,

Број: 768/2-3 Датум: На основу члана 64. став 11. и члана 65. став 7. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, Број: 768/2-3 Датум: 22. 6. 2015. На основу члана 64. став 11. и члана 65. став 7. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14 и 45/15 аутентично тумачење)

Више

Република Србија

Република Србија Влада Републике Србије Министарство унутрашњих послова расписује КОНКУРС ЗА УПИС 600 ПОЛАЗНИКА У ЦЕНТАР ЗА ОСНОВНУ ПОЛИЦИЈСКУ ОБУКУ Министарство унутрашњих послова уписаће у Центар за основну полицијску

Више

РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИС

РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИС РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИСОКОМ ШКОЛОМ ПЕТАК 14. 09. 2018. САЛА ЗА ФИЗИЧКО/ АМФИТЕАТАР

Више

Sl-32.indd

Sl-32.indd СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА НОВОГ САДА Година XXXV - Број 32, 23. мај 2016. примерак 30,00 динара Јавно комунално предузеће Градско зеленило Нови Сад 291 На основу члана 18. став 1. тачка 1. Одлуке о усклађивању

Више

Број студената који се могу уписати у прву годину првог циклуса студија у академској 2016/17. години на Универзитету у Источном Сарајеву, приказан по

Број студената који се могу уписати у прву годину првог циклуса студија у академској 2016/17. години на Универзитету у Источном Сарајеву, приказан по Број студената који се могу уписати у прву годину првог циклуса студија у академској 2016/17. години на Универзитету у Источном Сарајеву, приказан по организационим јединицама и студијским програмима НАЗИВ

Више

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se org

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE (Sl. list AP Vojvodine, br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se org POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU POKRAJINSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2010 i 23/2018) Član 1 Osniva se organizacija za zaštitu prirode i prirodnih dobara koja

Више

У складу са чланом 16. и чланом 104. Статута Спасилачког Савеза Србије, управни одбор Спасилачког Савеза Србије усвојио је: ПРАВИЛНИК О ЛИЦЕНЦИРАЊУ СП

У складу са чланом 16. и чланом 104. Статута Спасилачког Савеза Србије, управни одбор Спасилачког Савеза Србије усвојио је: ПРАВИЛНИК О ЛИЦЕНЦИРАЊУ СП У складу са чланом 16. и чланом 104. Статута Спасилачког Савеза Србије, управни одбор Спасилачког Савеза Србије усвојио је: ПРАВИЛНИК О ЛИЦЕНЦИРАЊУ СПАСИЛАЦА 1. ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим правилником прописани

Више

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA "EVROPSKI POSLOVI" AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2009 i 2/2010) I OP

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA EVROPSKI POSLOVI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE (Sl. list AP Vojvodine, br. 13/2009 i 2/2010) I OP POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA "EVROPSKI POSLOVI" AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2009 i 2/2010) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Radi praćenja, proučavanja i implementacije

Више

Nacrt zakona o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj

Nacrt zakona o dopuni Zakona o  pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj REPUBLIKA SRPSKA VLADA NACRT ZAKON O DOPUNI ZAKONA O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ Banja Luka, maj 2019. godine Nacrt ZAKON O DOPUNI ZAKONA O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ Član 1. U Zakonu

Више

РАСПОРЕДА ИСПИТА У ЈАНУАРСКО-ФЕБРУАРСКОМ РОКУ

РАСПОРЕДА ИСПИТА У ЈАНУАРСКО-ФЕБРУАРСКОМ РОКУ РАСПОРЕДА ИСПИТА У ЈАНУАРСКО-ФЕБРУАРСКОМ РОКУ школске 2011/2012. године ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА И ВИШОМ ШКОЛОМ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ВАСПИТАЧА 1. ПИСМЕНИ ДЕО ИСПИТА

Више

Na osnovu i čl

Na osnovu i čl JAVNA USTANOVA NACIONALNA BIBLIOTEKA CRNE GORE "ĐURĐE CRNOJEVIĆ" S T A T U T NACIONALNE BIBLIOTEKE CRNE GORE "ĐURĐE CRNOJEVIĆ" Cetinje, april 2012. godine Na osnovu člana 19 stav 2 tačka 1 Zakona o kulturi

Више

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc На основу члана 15. став 3., члана 17. став 4. и члана 65. став 11. Закона о високом образовању («Сл. Гласник РС» бр. 76/05), и правилник о студентској евалуацији студија и педагошког рада наставника и

Више

На основу члана 53. став 1. тачка 1. Закона о високом образовању ( Служени гласник Републике Србије број 76/2005, 100/2007 аутентично тумачење, 97/200

На основу члана 53. став 1. тачка 1. Закона о високом образовању ( Служени гласник Републике Србије број 76/2005, 100/2007 аутентично тумачење, 97/200 На основу члана 53. став 1. тачка 1. Закона о високом образовању ( Служени гласник Републике Србије број 76/2005, 100/2007 аутентично тумачење, 97/2008 и 44/2010, 93/2012, 89/2013 и 99/2014, 47/2015 аутентично

Више

Образац - 1 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Филозофски ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДА

Образац - 1 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Филозофски ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДА Образац - 1 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Филозофски ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДАЦИ О КОНКУРСУ Одлука о расписивању конкурса, орган

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE KANTON SARAJEVO OPĆINA CENTAR JU OŠ «SILVIJE STRAHIMIR KRANJČEVIĆ», SARAJEVO POSLOVNIK O RADU KOMISIJE ZA EVIDENTIRANJE ZAPOSLENIKA ZA ČIJIM RADOM JE

Више

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА На основу члана 16 Закона о заштити узбуњивача ( Сл. Гласник РС, бр. 128/2014) (даље: Закон) и Правилника о начину унутрашњег узбуњивања, начину одређивања овлашћеног лица код послодавца, као и другим

Више

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc "Službeni glasnik RS", br. 18/92, "Službeni list SRJ", br. 42/2002, "Službeni glasnik RS", br. 45/2002, Z A K O N O IZBEGLICAMA Član 1. Srbima i građanima drugih nacionalnosti koji su usled pritiska hrvatske

Више

Microsoft Word II semestar Procedura april 2017.docx

Microsoft Word II semestar Procedura april 2017.docx II SEMESTAR PRIJAVA, IZRADA I ODBRANA MAGISTARSKOG RADA Nakon upisa II semestra, kandidat prijavljuje temu magistarskog rada. Svaka prijavljena tema prolazi kroz tri faze (tri Vijeća): FAZA 1-Vijeće Fakulteta

Више

PRAVNIK U JAVNOM SEKTORU Časopis za budžetsko pravo TEMA BROJA NOVA ZAKONSKA REŠENJA U OBLASTI OBRAZOVANJA I VASPITANJA I VISOKOG OBRAZOVANJA TEMA NAR

PRAVNIK U JAVNOM SEKTORU Časopis za budžetsko pravo TEMA BROJA NOVA ZAKONSKA REŠENJA U OBLASTI OBRAZOVANJA I VASPITANJA I VISOKOG OBRAZOVANJA TEMA NAR PRAVNIK U JAVNOM SEKTORU Časopis za budžetsko pravo TEMA BROJA NOVA ZAKONSKA REŠENJA U OBLASTI I VISOKOG OBRAZOVANJA TEMA NAREDNOG BROJA SPECIFIČNOSTI JAVNIH NABAVKI U USTANOVAMA IZDVAJAMO KOMENTAR ZAKONA

Више

ПЕНОЛОГИЈА

ПЕНОЛОГИЈА ПЕНОЛОГИЈА ШКОЛСКА 2018-19 Информације о предмету Тип предмета: Обавезан Семестар: VII - VIII ЕСПБ: 7 бодова Фонд часова: 2 + 1 Наставник: Проф. др Даница Васиљевић-Продановић Циљ наставе: овладавање основним

Више

Microsoft Word - FL-nadzor doc

Microsoft Word - FL-nadzor doc Службени гласник РС, бр. 85/2011 На основу члана 13ж. став 8. Закона о финансијском лизингу ( Службени гласник РС, бр. 55/2003, 61/2005 и 31/2011) и члана 15. став 1. Закона о Народној банци Србије ( Службени

Више

Microsoft Word - mdf

Microsoft Word - mdf МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ др Суботића 8 Телефон: (011) 36 36 333 Факс: (011) 2684 053 E-mail: marija.ratkovic@med.bg.ac.rs Интернет адреса: www.mfub.bg.ac.rs *Влада Републике Србије није донела Одлуку о броју

Више



 NESLUŽBENI PREČIŠĆENI TEKST ODLUKA O VOĐENJU POSEBNE EVIDENCIJE O TEKUĆIM I KAPITALNIM POSLOVIMA SA INOSTRANSTVOM I DOSTAVLJANJU PODATAKA O TIM POSLOVIMA ("Službeni list Crne Gore", br. 8/17 od 03.02.2017,

Више

АРХИВ СРБИЈЕ

АРХИВ СРБИЈЕ АРХИВ СРБИЈЕ ИНФОРМАТОР О РАДУ 2019. година Садржај 1. Основне о Архиву Србије 2. Информације од јавног значаја - Табеларни прикази радњи и мера предузетих на примени Закона о слободном приступу информацијама

Више