29 Ivkovic.indd

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "29 Ivkovic.indd"

Транскрипт

1 PRIVILEGIJI NA BRODSKOM TERETU Prof. orapplee IvkoviÊ, dipl. iur., dipl oecc. * UDK Pregledni znanstveni rad Primljeno: lipanj Razmatra se defi nicija privilegija na brodu prema doktrini. Analiziraju se i odredbe Pomorskog zakonika o privilegiju na teretu. ProuËavaju se odredbe toga propisa o privilegijima na brodu i na teretu. Upozorava se na vaæne razlike izmeappleu tih dviju vrsta specifi Ënih zakonskih zaloænih prava, uzimajuêi u obzir lokaciju tih odredaba u Pomorskom zakoniku. IstiËe se povezanost ostvarenja privilegija na teretu i instituta privremenih mjera te se upozorava na teπkoêe koje nastaju u praksi. Upozorava se i na razliku izmeappleu odredbe Ël Pomorskog zakonika o privremenoj mjeri na teretu (koji je nazvan stoppage in transitu ) i privremene mjere za ostvarenje privilegija na teretu. Posebna analiza usmjerena je na situciju kad se brod koji vije stranu zastavu nalazi u luci u Republici Hrvatskoj i na problem primjene Pomorskog zakonika odnosno upuêivanja na strano pravo, s obzirom na to da nema jasnog upuêivanja na strano pravo za privilegije na teretu. KljuËne rijeëi: privilegij na teretu, privilegij na brodu, zaloæno pravo, privremene mjere, mjerodavno pravo 1. UVOD - POJAM PRIVILEGIJA NA BRODSKOM TERETU Privilegiji na brodskom teretu 1 rijetko se sreêu u praksi, iako su poznati i koriste se od davnih vremena. Tragove ureappleenja privilegija na brodskom teretu moæemo pronaêi veê u Digestima, zatim u Consolato del mare, Roles d Oleron, Code de Commerce itd. 2 * Prof. orapplee IvkoviÊ, dipl. iur., dipl. oecc., odvjetnik u mirovini, Piran, Slovenija 1 Engl. lien on cargo; franc. privilèges sur la cargaison; tal. privilegi sulle cose caricate; njem. Pfandrecht an den Gütern; rus. trebovani gruza. 2 Podrobnije vidi Berlingieri, I diritti di garanzia sulla nave, l aeromobile e le cose caricate.,1965., str. 252 i sl.; Code de Commerce, Ël

2 662 orapplee IvkoviÊ: Privilegiji na brodskom teretu Doktrina smatra da je privilegij na teretu donekle sliëan pravu retencije 3 i smatra da je zapravo rijeë o... pravu prvenstvenog namirenja i pravu na stvaranje zaloænog prava u odreappleenom roku i uz odreappleene kautele. 4 Taj institut nije bio predmetom meappleunarodne unfikacije. U nacionalnim propisima pojedinih dræava nalazimo na prvi pogled sliëna, ali u nekim segmentima i bitno razliëita rjeπenja. Pomorski zakonik 5 (u daljnjem tekstu: PZ) odredbe o privilegijima na teretu sadræava u Ël iz kojih se vidi da imaju sliënosti s privilegijima na brodu, ali i da postoje bitne razlike. 2. PRIVILEGIJI NA BRODU I PRIVILEGIJI NA BRODSKOM TERETU - SLI»NOSTI I RAZLIKE Traæbine koje su privilegirane mogu nastati iz ugovornih ili izvanugovornih odnosa. Privilegij se ne stvara ni posjedom ni detencijom. I pomorski privilegij na brodu 6 i onaj na teretu nastaju ex lege samom Ëinjenicom dogaappleaja koji je predviappleen zakonom, i to za privilegij na brodu u Ël. 241., a na teretu u Ël st.1. t PZ. Privilegij na brodu moæe se utuæiti. Ta se tuæba moæe zabiljeæiti u upisnik u kojem je upisan brod. Privilegij na brodu moæe se upisati, a na temelju Ël st. 2. PZ moæe Ëak biti osnova za privremenu mjeru zaustavljanja broda, itd. 3 Vjerojatno radi isticanja te razlike uvrπten je i Ël Retencija i privilegij mogu se naêi i u koliziji. 4 Branko Jakaπa i Emilio Pallua, Stvarna prava i privilegije, (rukopis), str. 110, Pomorska enciklopedija, VIII, str. 117; Branko Jakaπa, Udæbenik plovidbenog prava, I izdanje, 1979., str Pomorski zakonik, Narodne novine br. 181/04. 6 Odredbe o privilegijima na brodu primjenjuju se i na jahtu (Ël. 2. PZ). Tek usput navedimo da Ël Pomorskog zakonika predviapplea i brodice za prijevoz tereta kao i Pravilnik o brodicama i jahtama.»l. 3. st. 1. t. 2. (NN 27/05, 57/06, Ël. 24. st 1. t. 3.), ali u Ël glede privilegija na teretu spominje samo brod, iz Ëega treba zakljuëiti da se odredbe Ël ne primjenjuju na brodice. Ipak treba razmisliti primjenjuju li se odredbe Pravilnika o brodicama i jahtama eventualno i na privilegij na teretu na brodici, kad je spomenuti Pravilnik, moæda i protuustavno, stvorio privilegij na brodici, koji Pomorski zakonik ne odreappleuje. Izgleda, naime, donekle Ëudno i nelogiëno da po Pravilniku postoje privilegiji na brodici, ali ne i na teretu koji ta brodica prevozi.

3 Zbornik PFZ, 58, (1-2) (2008) 663 Privilegij na teretu moæe se takoappleer utuæiti, ali PZ ne predviapplea moguênost njegova upisa. Meappleutim, prema odredbama Zakona o upisniku sudskih i javnobiljeæniëkih osiguranja traæbina vjerovnika na pokretnim stvarima i pravima 7 (u daljnjem tekstu: Zakon o upisniku traæbina) omoguêeno je upisivanje osiguranja u Upisnik sudskih i javnobiljeæniëkih osiguranja traæbina vjerovnika, koji je Upisnik javna knjiga (arg. iz Ël. 2. st. 1. Zakona o upisniku traæbina). Prema Ël. 6. st. 5. Zakona o upisniku traæbina upisuju se: 5. mjere zabrane otuappleenja ili optereêenja predmeta osiguranja, odreappleene u skladu sa zakonom. Pomorski zakonik u Ël st. 1. t. 3. predviapplea izdavanje privremene mjere, a Ovrπni zakon 8 u Ël st.1. odreappleuje: (1) Radi osiguranja novëane traæbine moæe se odrediti svaka mjera kojom se postiæe svrha takva osiguranja, a osobito: zabrana protivniku osiguranja da otuapplei ili optereti pokretnine, oduzimanje tih stvari i njihovo povjeravanje na Ëuvanje predlagatelju osiguranja ili treêoj osobi. Potrebno je dakle formulirati prijedlog za privremenu mjeru na naëin da odgovara onome πto zahtijevaju odredbe Zakona o upisniku traæbina. Mjesna nadleænost odreappleena je u Ël. 11. st. 1. t. 3. Zakona o upisniku traæbina. Izvjesna je teπkoêa dostava protivniku osiguranja koji se nalazi izvan Republike Hrvatske. Problem moæe opêenito nastati veê kod prijedloga za privremenu mjeru u pogledu identificiranja tko je toëno protivnik osiguranja. Kod sastavljanja prijedloga za privremenu mjeru potrebno je udovoljiti zahtjevu iz Ël. 12. st. 3. Zakona o upisniku traæbina, odnosno za drugi dio (DIO B ). Valja upozoriti na odredbu Ovrπnog zakona u Ël st. 2. prema kojoj se privremenom mjerom ne stjeëe zaloæno pravo, iz Ëega slijedi da odredbe glave III. ne dolaze do primjene, osim ako se nakon postupka opravdanja privremene mjere zaloæno pravo odredi u presudi. Prema navedenoj odredbi Ël. 30. st. 5. Zakona o upisniku traæbina, o prigovoru protiv zakljuëka odluëuje opêinski sud na podruëju kojeg se nalazi sjediπte sluæbe upisa. 7 Narodne novine 121/05. 8 Narodne novine 57/96, 29/99, 42/00, 173/03, 194/03, 151/04, 88/05.

4 664 orapplee IvkoviÊ: Privilegiji na brodskom teretu Moæda je ovo mjesto da se razmotri i nadleænost za privremenu mjeru na teretu. Iz odredbe Ël st. 6. Pomorskog zakonika oëito je da je za privremenu mjeru osiguranja nadleæan trgovaëki sud nadleæan za pomorske sporove. To je zapravo meritorni dio privremene mjere, a ta je mjera osnova za upis. OpÊinski sud moæe rjeπavati samo o postupku upisa i ne moæe donositi meritornu odluku o privremenoj mjeri (Ël. 31. Zakona o upisniku traæbina). Ni jedna ni druga vrsta privlegija ne prestaju promjenom vlasnika (Ël i 593. PZ), i jedan i drugi prestaju iz PZ-om navedenih razloga (Ël i 597. PZ), prestankom privilegija ne prestaje traæbina (Ël i 593. PZ), za oba je zakonom odreappleen red prvenstva (Ël i 594. PZ), kao i rokovi (Ël i 597. PZ). Razlike su dosta bitne jer privilegij na teretu, prema Ël PZ, nastaje radi osiguranja samo sljedeêih traæbina: 1. sudskih troπkova uëinjenih u zajedniëkom interesu svih vjerovnika u postupku ovrhe ili osiguranja radi toga da se saëuvaju stvari ili da se provede prodaja te troπkova Ëuvanja i nadzora tih stvari od ulaska broda u posljednju luku, 2. traæbina na osnovi nagrade za spaπavanje i doprinosa iz zajedniëkih havarija koje terete stvari, 3. traæbina iz ugovora o prijevozu, ukljuëujuêi i troπkove uskladiπtenja ukrcanih stvari. 9 SluËaj naveden pod toëkom 1. zapravo se ne dogaapplea dok je teret na brodu u plovidbi, onaj pod toëkom 2. najvjerojatnije se dogaapplea dok je teret na brodu, a iz toëke 3. djelomiëno dok je teret na brodu, ali i dijelom kad je teret izvan broda (tijekom uskladiπtenja). 3. PRIVILEGIJ NA BRODSKOM TERETU I PRIVREMENE MJERE U odredbama PZ-a o privilegijima Ëesto se pojavljuje pozivanje i upuêivanje na privremene mjere kojima se aktivira privilegij ili se prekida rok prestanka. Iz PZ-a jasno proizlazi da se radi ostvarenja privilegija na brodu primjenjuju odred- 9 U tekstu PZ-a navedeno je ukrcanih stvari. Smatram da to nije logiëno.»injenica je da je u Uredbi o stvarnim pravima na brodu i o pomorskim privilegijima iz u 6. odreappleeno iskrcane stvari. Takoappleer i u Codice della navigazione Ël ( cose scaricate. Vjerojatno se ukrcane treba shvatiti koje su bile ukrcane.

5 Zbornik PFZ, 58, (1-2) (2008) 665 be Ël PZ. Meappleutim, te se odredbe primjenjuju samo na privilegije na brodu i nisu primjenjive na ostvarenje privilegija na brodskom teretu. PZ ipak sadræava i odredbe o privremenim mjerama na teretu, i to u Ël Za razliku od odredbi Ël o privremenim mjerama na brodu sa specificiranim pomorskim traæbinama, odredba Ël nema specificirane, nazovimo ih, teretne traæbine, jer se mogu zatraæiti i odobriti Radi osiguranja novëanih... i nenovëanih traæbina, dakle dosta neodreappleeno. Zapravo, odredba Ël predviapplea samo...privremenu mjeru koja se sastoji u tom da Êe se odrediti iskrcaj tereta s broda i njegovo Ëuvanje u javnom skladiπtu ili drugom prikladnom mjestu Prema tome, ta odredba nije prikladna, odnosno ne bi se mogla primijeniti kad je teret veê iskrcan, jer toëno navodi da se predlaæe protiv... osobe koja je ovlaπtena da raspolaæe teretom koji se nalazi na brodu, a to odreappleuje PZ. 11 Odredba ne odreappleuje vremensku granicu. S obzirom na to da je odreappleena pasivna legitimacija (protivnik predlagatelja), i to je jedno ograniëenje za primjenu u pogledu privilegija na teretu. Trebalo bi dakle primijeniti odredbe Ovrπnog zakona, ukljuëujuêi i odredbe o postupku opravdanja privremene mjere (Ël Ovrπnog zakona). VraÊajuÊi se na odredbe o privilegijima na teretu, vidi se da Ël st. 1. odreappleuje da se odredba o privilegijima primjenjuje samo... na stvarima ukrcanim na brodu Odredbe Ël i sl. ne dolaze u obzir. ZnaËi li to da za fazu nakon iskrcaja nema u PZ specifiënih odredaba o privremenim mjerama na teretu? A privremenu mjeru traæi Ël st. 1. t. 3. Ako je to toëno, u tom bi sluëaju trebalo za privremenu mjeru primjenjivati odredbe Ovrπnog zakona. Kako postoji privilegij na teretu dok je joπ ukrcan (Ël PZ) i privilegij traje joπ 15 dana nakon iskrcaja, kada doapplee do iskrcaja na temelju privremene mjere po Ël. 965., bilo bi logiëno da privilegij ostaje na snazi joπ 15 dana nakon takvog iskrcaja. S druge strane, iz odredbe Ël st. 1. t. 3. PZ proizlazi da se privremena mjera moæe zatraæiti i odobriti i nakon iskrcaja u roku 15 dana...od kada su stvari iskrcane. Dakle privremena mjera broj Primijenit Êe se odredbe Ovrπnog zakona, Ël i sl. 11 Pitanje kod te odredbe moæe biti tko je protivnik predlagatelja za privremenu mjeru. Po odredbi je to osoba ovlaπtena raspoladati teretom, ali tko je to ako se nitko ne javi za teret, a teretnica je po naredbi? To bi mogao biti i krcatelj ili Ëak postavljeni skrbnik. Osim toga i prijevoznik mora na neki naëin biti stranka u postupku jer se dotiëe i njegov poloæaj i interes. Ta privremena mjera nije ona koju zahtijeva Ël st. 1. t. 3. PZ. Ako i kada se teret iskrca po privremenoj mjeri iz Ël. 965., vjerovnik mora zatraæiti posebnu privremenu mjeru unutar roka od 15 dana od iskrcaja.

6 666 orapplee IvkoviÊ: Privilegiji na brodskom teretu PZ nema odredaba o postupku provedbe privremene mjere iz Ël pa se primjenjuje Ovrπni zakon. No, nije baπ sasvim jasno je li kod privremene mjere po Ël PZ potrebna tuæba radi opravdanja te privremene mjere. Nije potrebno dokazivati opasnost onemoguêenog odnosno oteæanog namirenja. Naime, jasno je da se predlagatelj neêe moêi namiriti bez privremene mjere jer Êe u tom sluëaju prestati privilegij. Dovoljna je vjerojatnost postojanja traæbine. Tuæba nije dostatna. Jednako i kod privremene mjere po Ël st. 1. t. 3. PZ. BuduÊi da se primjenjuje Ovrπni zakon, smatram da se treba pridræavati i odredaba o opravdanju privremene mjere. PZ u odredbi Ël st. 1. t. 3. kao da predviapplea moguênost prestanka privilegija jedino ako su stvari iskrcane! Formulacija... od dana kad su stvari iskrcane znaëila bi da dok su na brodu, ne teëe rok od 15 dana. Nije nuæno da je teret predan treêoj osobi, pa se moæe nalaziti i kod prijevoznika. KonaËno, privilegij, na temelju odredbe Ël PZ, prelazi i u sluëaju kada teret dobije novoga vlasnika, koji oëito moæe postati vlasnikom i tek 14. dana. Postoji moguênost da je teret iskrcan i uskladiπten na temelju privremene mjere odreappleene po Ël PZ protiv osobe... ovlaπtene da raspolaæe teretom 12 u Ëasu ulaganja i donoπenja privremene mjere. Je li novëana ili nenovëana traæbina koja je bila osnova za privremenu mjeru iz Ël PZ istovremeno i osnova za privilegij na teretu po Ël PZ, moæe biti sporno. Odredba Ël PZ ne govori niπta o zabrani otuappleenja (osim ako nije tako formulirano u rjeπenju o privremenoj mjeri) pa je moguêe zamisliti da vjerovnik ima privremenu mjeru protiv starog vlasnika, a da i protiv starog i/ili novog vlasnika mora postupati po Ël PZ novim prijedlogom za privremenu mjeru u roku od 15 dana, jer izgleda da privremena mjera po Ël PZ ne prekida rok prestanka prema Ël PZ. PZ u Ël st. 1. t. 3. odreappleuje da su, izmeappleu ostalih, traæbine koje ex lege stvaraju privilegij na teretu i traæbine iz ugovora o prijevozu, ukljuëujuêi i troπkove uskladiπtenja ukrcanih stvari. Te traæbine obuhvaêaju vozarinu, oπteêenja i gubitak tereta, zakaπnjenje, smanjenje vrijednosti i sl. (Ël PZ) »l , Ël PZ. 13 Ima miπljenja da se ne odnosi na dead-freight, odnosno na tzv. mrtvu vozarinu.

7 Zbornik PFZ, 58, (1-2) (2008) 667 Nije sasvim jasno πto je zakonodavac æelio ukljuëivanjem u privilegirane traæbine i onih s naslova troπkova uskladiπtenja ukrcanih stvari. UkljuËivanje tih traæbina u privilegirane ne Ëini se opravdanim. Vjerojatno se misli na skladiπtenje nakon iskrcaja, πto je ureappleeno Ël PZ, pa je pitanje troπkova skladiπtenja rijeπeno na drugi naëin. Naime, skladiπtar ima pravo retencije. Bilo bi mu u interesu da podnese prijedlog za privremenu mjeru zbog moguênosti da se teret proda. 14 Pitanje pasivne legitimacije kod takvog sluëaja takoappleer je problematiëno, a najviπe u sluëaju teretnice po naredbi.»ini se da bi prijevoznik morao usmjeriti postupak protiv krcatelja. Dublja analiza tog problema ipak nadilazi okvire i ciljeve ovog rada. Odreappleenu vaænost imaju i odredbe Ël PZ o prijevoznikovu pravu retencije kao i Ël PZ o tome da se izvrπavanjem prijevoznikova prava retencije ne dira u red prvenstva traæbina osiguranih privilegijima na brodskom teretu. 4. PRESTANAK PRIVILEGIJA U svezi s koriπtenjem pojma prestanak doktrina smatra da je kod privilegija na brodu rijeë o prekluzivnom roku. 15 Jedan od razloga prestanka privilegija prema Ël t. 4. PZ jest i sluëaj kad su iskrcane stvari... na zakonit naëin preπle u ruke treêih osoba koje ih ne dræe u ime duænika. 16 Dakle, treêe osobe na koje prelazi teret ne smiju dræati teret u ime duænika. Posao kojim su stvari predane treêoj osobi ne mora biti naplatan. Predaja mora 14»ini se da pravo retencije skladiπtara ima drugi uëinak nego pravo retencije prijevoznika (Ël PZ). S druge strane Ëini se da bi skladiπtar takoappleer imao privilegij za te troπkove. 15 Jakaπa i Pallua, op.cit., str.104. Za privilegij na brodu pomorske konvencije iz (Ël. 9.) i (Ël. 8.) odreappleuju da privilegiji utrnjuju - s eteignent, cease to exist (1926); shall be extinguished, (1967). Konvencija iz izriëito odreappleuje da ne moæe biti ni obustave ni prekida tog roka. Odatle je dopuπteno izvesti da je rijeë o prekluzivnom roku privilegija na brodu. Isto pravilo moglo bi vrijediti i za privilegij na teretu. 16 U odredbi Ël talijanskog Codice della navigazione taj je razlog stiliziran tekstom... prima che le cose siano passate legittimamente a terzi, πto je talijanska doktrina prihvatila, bez primjedbe. Volli, Privilegi, Diritto della Navigazione, Nuovissimo Digesto Italiano, (Estratto) str. 13; Berlingieri, F., I Diritti di garanzia sulla nave, l aeromobile e le cose caricate, 1965., str.423.

8 668 orapplee IvkoviÊ: Privilegiji na brodskom teretu biti fiziëka, jer sam posao kao naslov (titulus) nije dostatan bez fiziëke predaje (modus). 5. UMJESTO ZAKLJU»KA - PROBLEM MJERODAVNOG PRAVA ZA PRIVILEGIJE NA TERETU NA BRODU POD STRANOM ZASTAVOM U HRVATSKOJ LUCI Kad brod koji vije stranu zastavu prevozi teret i iskrcava ga u luci u Republici Hrvatskoj, treba detaljno razmotriti odredbe koje se primjenjuju. Postavlja se pitanje primjenjuje li se PZ ili pak PZ upuêuje na strano pravo. PZ nema direktnih odredbi pa ni konkretnog upuêivanja na strano pravo izriëito za privilegije na teretu. Odredba Ël glave I., dijela desetog PZ (O mjerodavnom pravu i o nadleænosti sudova Republike Hrvatske) odreappleuju da se dio deseti primjenjuje...na sve odnose iz pomorske plovidbe. OËito je da su i odnosi vezani uz teret na brodu dio pomorske plovidbe.»ini se, dakle, da bi trebalo primijeniti odredbe PZ-a o mjerodavnom pravu. Meappleutim, veê sljedeêi Ëlanak 967. PZ jasno odreappleuje da se odredbe glave II. (Ël ) primjenjuju na svaki plovni objekt koji je brod. Teret nije brod, pa se prema toj odredbi Ël na privilegij na teretu ipak ne bi primjenjivale odredbe glave II. dijela desetog PZ-a. Postavlja se pitanje je li odredba Ël PZ u glavi I. sveobuhvatnija, jaëa od odredba glave II., tj. primjenjuju li se odredbe PZ-a mjerodavnom pravu i nadleænosti sudova na SVE ODNOSE, dakle i na brodski teret bez obzira na to πto taj teret nije spomenut u glavi II. Mislim da se primjenjuju na sve i zato πto se glava II. primjenjuje samo na dio odnosa. To znaëi da, iako se u glavi II. spominje samo brod, pozivanje odredbi na brod treba tumaëiti i πire na naëin da se te odredbe primjenjuju i na brodski teret. SljedeÊi problem su odredbe glave II., najprije Ël koji se moæe tumaëiti tako da se odredbe glave II. primjenjuju na sve terete na plovnom objektu koji se smatra brodom prema hrvatskom pravu ili pravu dræave pripadnost koje taj objekt ima. Odredba Ël st. 1. PZ upuêuje na materijalne odredbe (uz iskljuëenje kolizijskog prava) stranog materijalnog prava. Problem moæe nastati kod odredbe st. 2. Ël PZ. Treba, naime, razrijeπiti je li privilegij na teretu stvarno pravo. Glede toga istiëem da su odredbe o privi-

9 Zbornik PFZ, 58, (1-2) (2008) 669 legijima na teretu locirane u PZ-u u dijelu sedmom - UGOVORI, Ël , dok su privilegiji na brodu locirani u dijelu petom - STVARNA PRAVA, glava II., Ël Prema tom zaknodavnom lociranju odredaba PZ-a, oëito je da su privilegiji na brodu stvarna prava, dok to nije oëito za privilegije na teretu. Svakako, privilegij na teretu ima slabiji pravni poloæaj. Bræe prestaje, formalnosti za njegovo postojanje odnosno utvrappleenje su sloæeniji, uëinak je slabiji. OËito da vjerovnik privilegija na teretu ima loπiju situaciju od vjerovnika hipoteke i privilegija na brodu. Osim toga privilegij na brodu moæe se upisati u upisnik brodova, moæe biti osnova za privremenu mjeru, dok privilegij na teretu ne moæe. Ako se tako gleda, teπko je reêi da je privilegij na teretu stvarno pravo. No, on ima i dosta elemenata stvarnog prava, od kojih je najvaæniji prijenos privilegija na novog vlasnika kao i veza koja postoji izmeappleu privilegija na teretu i privremene mjere, koja je bitna na temelju Ël st. 1. t. 3. i niza drugih odredaba PZ-a. VeÊ je uvodno spomenuto da doktrina ima svoje miπljenje o pravnoj naravi privilegija na teretu: Pravni znaëaj ovog instituta je donekle drukëiji nego πto je pravni znaëaj privilegija na brodu. U ovom sluëaju naime ne radi se o zakonskoj hipoteci, nego o pravu prvenstvenog namirenja i pravu na stvaranje zaloænog prava u odreappleenom roku i uz odreappleene kautele... Svrha ovog instituta je da odreappleeni krug vjerovnika osigura od toga da ne bi doπli u konkurenciju s obiënim vjerovnicima svoje protustranke i da bi, Ëak i u sluëaju steëaja, zadræali pravo prvenstvenog namirenja iz tako obrazovane razluëne mase. 17 Doktrina, dakle, smatra da je znaëaj donekle drukëiji, tj. nije sasvim drukëiji. Uz to doktrina smatra da je svrha stjecanje prava prvenstva pri osnivanju steëajne razluëne mase, πto je karakteristika stvarnih prava. 18 Zanimljiva je odredba Ël. 81. SteËajnog zakona: 19 Vjerovnici koji imaju zaloæno pravo ili pravo na namirenje na kojoj stvari ili pravu koji su upisani u javnoj knjizi (zemljiπnoj knjizi, upisniku brodova, zrakoplova, 17 Jakaπa/Pallua, Stvarna prava i privilegije, rukopis, 1964., str Nisam usporeappleivao odredbe steëajnih odredbi iz 1964., ali sada vaæeêi SteËajni zakon ima neke odredbe u Ël. 81. i sl. 19 Narodne novine 44/96, 29/99, 129/00, 123/03 i 82/06.

10 670 orapplee IvkoviÊ: Privilegiji na brodskom teretu intelektualnog vlasniπtva i sl.), imaju pravo pokrenuti ovrπni postupak radi prodaje stvari ili unovëenja prava prema odredbama Ëlanka 164.a ovoga Zakona. 20 Vaæno je upozoriti da ta definicija daje razluëno pravo i za... pravo na namirenje... koji je opis doktrina dala privilegiju na teretu i dalje daje pravo... na unovëenje prava... U takvoj situaciji smatram da bi se odredbe Pomorskog zakonika o stvarnim pravima na brodu trebale primijeniti i kod privilegija na teretu i to prema odredbi Ël st. 2. tj. za sluëajeve problema real rights register i fl ag register 21 koji Êe tek utvrditi pravo dræave zastavu koje vije brod. 22 SljedeÊa faza bila bi utvrappleivanje tog stranog prava. BuduÊi da nema meappleunarodnih konvencija o privilegijima na teretu, treba primijeniti strano vaæeêe pravo. I to moæe biti viπe nego komplicirano jer problematika privilegija opêenito se razlikuje kod pravnih sustava koji imaju zakone od onih gdje se koristi i common law. Ovaj potonji baπ je u pogledu privilegija na brodu katkada teπko dokuëiv, a glede privilegija na teretu joπ i viπe. 23 Postoje dvije moguênosti: a) da strano pravo koje bi se trebalo primijenti uopêe ne predviapplea privilegij na teretu ili b) da ga predviapplea. Postavlja se pitanje: ako strano pravo ne predviapplea privilegij na teretu, dolazi li podredno do primjene PZ-a? Moæda je znakovito da sve konvencije o privilegijima na brodu dopuπtaju Ëlanicama da odrede i dodatne privilegije u svojim propisima. 24 Smatram dakle da bi u takvom sluëaju trebalo primijeniti odredbe PZ-a. 20 Zakon o izmjenama i dopunama SteËajnog zakona, Narodne novine 123/ Vidi IvkoviÊ, Pomorski privilegiji, 2007., str. 23, ad Ël st. 1. t.2.; str i dalje. 22»l (2) Kada kolizijske odredbe ovog dijela Zakonika upuêuju na primjenu prava dræavne pripadnosti broda, a to pravo dopuπta da brod privremeno vije zastavu druge dræave u kojoj se vodi zakupovni registar, za sporni Êe se odnos primijeniti pravo dræave Ëiju zastavu brod privremeno vije ako to predviapplea pravo dræavne pripadnosti broda. 23 VeÊ sam engleski izraz lien (koji odgovara nekako izrazu privilegij) razlikuje se u common law na traditional maritime liens i statutory rights in rem, a podjela ide joπ i dalje. Kako Êe se dobiti baπ odgovarajuêe odredbe stranog prava, recimo preko ministarstva, i nije baπ sigurno.vidi IvkoviÊ, Pomorski privilegiji, 2007., str Konvencija o privilegijima iz 1926., u Ël. 3. st. 2., ona iz u Ël. 6., ona iz u Ël. 6.»ini se dakle da je to opêeprihvaêeno pravo dræava, bar za privilegij na brodu, pa bi najvjerojatnije bilo, da postoje konvencije, prihvatljivo i za privilegij na teretu.

11 Zbornik PFZ, 58, (1-2) (2008) 671 Ako bi se smatralo da se dio deseti (O mjerodavnom pravu ) ne primjenjuje na privilegije na teretu, trebalo bi se koristiti odredbama Ël PZ ili primijeniti odredbe o sukobu zakona. Smatram da Ël PZ daje tako πiroke granice da se, s obzirom na sliënost privilegija na brodu i teretu, mogu... na odgovarajuêi naëin primijeniti naëela Pomorskog zakonika i drugih zakona... pa tako i... naëela pravnog poretka Republike Hrvatske...»ini se, ako bi se odluëilo da se primjenjuju odredbe o sukobu zakona, da bi tada vjerojatno nastao problem polaznog propisa dræave zastavu koje brod vije, ako je rijeë o brodu koji vije zastavu fl ag register. Summary orapplee IvkoviÊ * LIEN ON CARGO CARRIED ON SHIP This paper discusses the defi nition of the lien on cargo in doctrine, as well as in the provisions of the Maritime Code. The differences are analysed according to the location of the provisions regarding the lien on ship and the lien on cargo in the Maritime Code. There is a close connection between the arrest of the ship and arrest of the cargo although with different results. A difference exists between stoppage in transit and arrest of cargo due to privilege. Special attention is paid to the study of the position of a ship fl ying a foreign fl ag while in Croatia, since no specifi c provisions are provided for in the Maritime Code. Key words: lien on cargo carried on ship, lien on ship, pledge, provisional measures, applicable law * Prof. orapplee IvkoviÊ, LL. B., B. Sc. (Econ.), Lawyer in retirement, Piran, Slovenia

12 672 orapplee IvkoviÊ: Privilegiji na brodskom teretu

1 PRIVILEGIJI NA BRODSKOM TERETU dipl.iur. & dipl.oec. odvjetnik u m. Prof. Đorđe Ivković Razmatra se definicija privilegija na brodu prema doktrini.

1 PRIVILEGIJI NA BRODSKOM TERETU dipl.iur. & dipl.oec. odvjetnik u m. Prof. Đorđe Ivković Razmatra se definicija privilegija na brodu prema doktrini. 1 PRIVILEGIJI NA BRODSKOM TERETU dipl.iur. & dipl.oec. odvjetnik u m. Prof. Đorđe Ivković Razmatra se definicija privilegija na brodu prema doktrini. Analiziraju se i odredbe Pomorskog zakonika o privilegiju

Више

Untitled-51

Untitled-51 Martina Mladina diplomirana pravnica Utjecaj UNCITRAL-ova model zakona o meappleunarodnom trgovaëkom mirenju na hrvatski Zakon o mirenju UDK 347.918:339.5>347.919.1 Saæetak PrihvaÊanjem Zakona o mirenju

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PLOVIDBA UNUTARNJIM VODAMA PRAVNI OKVIR Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu Katedra za pomorsko i općeprometno pravo 1 VAŽNOST UNUTARNJE PLOVIDBE ZA EUROPU 4 vodena koridora: 1. Sjever-Jug (Rhine, Amsterdam-Marseille)

Више

ihs 320

ihs 320 UVODNIK UREDNIKA 2 SADRÆAJ Saborsko izaslanstvo podræalo prijem BiH u VE Na prvom dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupπtine VijeÊa Europe razmatrano je, uz ostalo, iznimno vaæno pitanje za susjednu

Више

08 Bratkovic.indd

08 Bratkovic.indd ME UNARODNA ZNANSTVENA KONFERENCIJA O EUROPSKOM GRA ANSKOM PROCESNOM PRAVU Zagreb, 27. - 28. rujna 2012. Meappleunarodna znanstvena konferencija o aktualnim pitanjima europskoga graappleanskog procesnog

Више

Uvjeti AHVB 2010/EHVB 2010

Uvjeti AHVB 2010/EHVB 2010 OpÊi i Dopunski opêi uvjeti GRAWE Hrvatska d.d. za osiguranje od odgovornosti (AHVB 2010/EHVB 2010) OpÊi uvjeti osiguranja od odgovornosti (AHVB) primjenjuju se ako u Dopunskim opêim uvjetima za osiguranje

Више

Book 1.indb

Book 1.indb PRAVA ULASKA I BORAVKA DRÆAVLJANA TRE IH DRÆAVA U HRVATSKOJ U KONTEKSTU PRIBLIÆAVANJA EUROPSKOJ UNIJI Dr. sc. Iris Goldner Lang * UDK 351.756(497.5) Izvorni znanstveni rad Primljeno: veljaëa 2006. Jedno

Више

sirovica/k

sirovica/k PLA E I NAKNADE 41 KORNELIJA SIROVICA StruËni Ëlanak UDK 330.5-331.2 Izdaci za slu bena putovanja Radnik ostvaruje pravo na naknadu troπkova koji mu nastaju tijekom sluæbenog putovanja u zemlji ili inozemstvu

Више

NN indd

NN indd PETAK, 13. STUDENOGA 2015. NARODNE NOVINE BROJ 124 STRANICA 27 PRILOG 1. STRANICA 28 BROJ 124 NARODNE NOVINE PETAK, 13. STUDENOGA 2015. PRILOG 2. PETAK, 13. STUDENOGA 2015. NARODNE NOVINE BROJ 124 STRANICA

Више

ihs 307

ihs 307 UVODNIK UREDNIKA 2 SADRÆAJ to se radi u saborskoj zgradi Pitaju novinari koji ovih dana dolaze u saborsku zgradu πto se opet toliko buπi, raskopava, prekopava po saborskoj zgradi. Na odgovor da je rijeë

Више

I S O K A V S K O L A P R A V O M Z A ZAGREB S I G U R N O S T J A V N O S T I VISOKA KOLA ZA SIGURNOST s pravom javnosti PRAVILNIK O ZA TITI OD POÆAR

I S O K A V S K O L A P R A V O M Z A ZAGREB S I G U R N O S T J A V N O S T I VISOKA KOLA ZA SIGURNOST s pravom javnosti PRAVILNIK O ZA TITI OD POÆAR I S O K A V S K O L A P R A V O M Z A ZAGREB S I G U R N O S T J A V N O S T I VISOKA KOLA ZA SIGURNOST s pravom javnosti PRAVILNIK O ZA TITI OD POÆARA Zagreb 2010. 1 SADRÆAJ I. OP E ODREDBE... 2 II. MJERE

Више

04 Babic.indd

04 Babic.indd ZNA»ENJE POJMA ZA TIΔENI NAJMOPRIMAC KROZ PRESJEK ZAKONSKIH POSTULATA I USTAVNOSUDSKE PRAKSE Dr. sc. Marko BabiÊ * UDK 347.453.3(497.5) Renata Gerkman Rudec, dipl. iur. * StruËni rad PrihvaÊeno: listopad

Више

slu.beni 12 prijelom

slu.beni 12 prijelom SLUÆBENI VJESNIK VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ÆUPANIJE Broj 12 - God. XI. Vinkovci, ponedjeljak 15. prosinca 2003. Izlazi prema potrebi VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ÆUPANIJA AKTI NACIONALNIH MANJINA BO NJA»KA NACIONALNA

Више

Rosen_javne_financije

Rosen_javne_financije Marina Kesner- kreb Porez na dohodak * Uvod U Hrvatskoj se od 1. sijeënja 1994. godine primjenjivao Zakon o porezu na dohodak kojim se oporezivao dohodak pojedinaca. Za razliku od staroga cedularnog sustava

Више

GI2008 Web 123hr

GI2008 Web 123hr HRVATSKA ENERGETSKA REGULATORNA AGENCIJA GODI NJE IZVJE ΔE 2008. SADRÆAJ 1 UVOD 5 2 SAÆETAK I ZNA»AJNIJI DOGA AJI U 2008. GODINI 7 2.1 Pregled osnovne organizacijske strukture i ovlasti HERA-e 8 2.2 ZnaËajniji

Више

Untitled-38

Untitled-38 »LANCI POVELJE JAVNIH SLUÆBI: POKU AJ PODIZANJA KVALITETE JAVNE UPRAVE I JA»ANJA ULOGE GRA ANA Vedran ulabiê * UDK 342.7 35.07 Izvorni znanstveni rad Primljeno: lipanj 2005. U radu se analizira specifiëna

Више

IM 38 (1-2) IZ MUZEJSKE TEORIJE I PRAKSE MUSEUM THEORY AND PRACTICE ARHEOLO KA ISTRAÆIVANJA KAO OBLIK NABAVE MUZEJSKE GRA E SINI A MAJSTOROVI 1

IM 38 (1-2) IZ MUZEJSKE TEORIJE I PRAKSE MUSEUM THEORY AND PRACTICE ARHEOLO KA ISTRAÆIVANJA KAO OBLIK NABAVE MUZEJSKE GRA E SINI A MAJSTOROVI 1 IM 38 (1-2) 2007. IZ MUZEJSKE TEORIJE I PRAKSE MUSEUM THEORY AND PRACTICE ARHEOLO KA ISTRAÆIVANJA KAO OBLIK NABAVE MUZEJSKE GRA E SINI A MAJSTOROVI 1 T. Ambrose; C. Paine, Museum Basics (London, N. Y:

Више

UGOVORI O ISKORIŠTAVANJU BRODOVA BRODARSKI UGOVORI UGOVOR O ZAKUPU BRODA Katedra za pomorsko i općeprometno pravo

UGOVORI O ISKORIŠTAVANJU BRODOVA BRODARSKI UGOVORI UGOVOR O ZAKUPU BRODA Katedra za pomorsko i općeprometno pravo UGOVORI O ISKORIŠTAVANJU BRODOVA BRODARSKI UGOVORI UGOVOR O ZAKUPU BRODA Katedra za pomorsko i općeprometno pravo UGOVORI O ISKORIŠTAVANJU POMORSKIH BRODOVA Uvodno izlaganje ZNAČAJ MEĐUNARODNE TRGOVINE

Више

Službeni glasnik Grada Bjelovara broj 12/2009

Službeni glasnik Grada Bjelovara broj 12/2009 Sluæbeni glasnik Grada Bjelovara Broj 12 - GODINA XXX. Bjelovar, 11. prosinca 2009. ISSN 1331-0380 GRADSKO VIJEΔE GRADA BJELOVARA 67. Na temelju Ëlanka 100. Zakona o prostornom ureappleenju i gradnji (

Више

Status pomorskog dobra u Republici Hrvatskoj_Loris Rak

Status pomorskog dobra u Republici Hrvatskoj_Loris Rak STATUS POMORSKOG DOBRA U REPUBLICI HRVATSKOJ Loris Rak, dipl. iur. Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci SADRŽAJ PREZENTACIJE Izvori prava o pomorskom dobru Definicija pomorskog dobra Obuhvat pomorskog

Више

САДРЖАЈ

САДРЖАЈ САДРЖАЈ Садржај 263 Део први: Основне одредбе... 5 Део други: Општа правила извршног поступка...25 Глава прва: Извршна и веродостојна исправа...26 1. Основи за доношење решења о извршењу...26 2. Извршна

Више

СУБЈЕКТИВНЕ ГРАНИЦЕ АРБИТРАЖНОГ СПОРАЗУМА

СУБЈЕКТИВНЕ ГРАНИЦЕ АРБИТРАЖНОГ СПОРАЗУМА АРБИТРАБИЛНОСТ И ПОВРЕДА ПРАВИЛА О АРБИТРАБИЛНОСТИ Слобода уговарања арбитражног решавања спорова није неограничена. Допуштеност уговарања арбитраже се ограничава на одређене врсте спорова и уговараче

Више

Ucitelji ok

Ucitelji ok Jedinstvo u Kristu Denis Fortin Pouke iz Biblije PriruËnik za uëitelje Listopad, studeni i prosinac 2018. PRIRU»NIK ZA U»ITELJE (4/2018) 1 Sadræaj 01. Stvaranje i pad 02. Uzroci nejedinstva 03. Da svi

Више

18. Toth.qxp

18. Toth.qxp OSVRTI REPORTS LijeËnici i Internet Doctors and Internet Tibor Tóth PLIVA d.d., Istraæivanje i razvoj, IstraæivaËki informacijski centar, Zagreb 10000 Zagreb, Prilaz baruna FilipoviÊa 25, e-mail: tibor.toth@pliva.hr

Више

Započela primjena Incoterms 2010 pravila

Započela primjena Incoterms 2010 pravila Nakon što je 16. rujna prošle godine Međunarodna trgovačka komora objavila novo izdanje međunarodno prepoznatljivih trgovačkih termina Incoterms 2010, ista su u primjenu stupila s početkom ove godine,

Више

SLUČAJ COSTA CONCORDIA Pravni aspekti Pravni fakultet u Zagrebu Ožujak 2019.

SLUČAJ COSTA CONCORDIA Pravni aspekti Pravni fakultet u Zagrebu Ožujak 2019. SLUČAJ COSTA CONCORDIA Pravni aspekti Pravni fakultet u Zagrebu Ožujak 2019. NESREĆA BRODA COSTA CONCORDIA 13. siječnja 2012. 4229 osoba na brodu (3206 putnika; 1023 člana posade) Udar u stijene u blizini

Више

Page 1 of 5 NN 1/2019 (2.1.2019.), Pravilnik o dopuni Pravilnika o sadržaju i obliku obrazaca na kojima se podnose podnesci u izvansudskom postupku i postupku stečaja potrošača MINISTARSTVO PRAVOSUĐA 22

Више

607 На основу члана 84ж став 8. Закона о поморској пловидби ( Службени гласник РС, бр. 87/11, 104/13 и 18/15), Министар грађевинарства, саобраћаја и и

607 На основу члана 84ж став 8. Закона о поморској пловидби ( Службени гласник РС, бр. 87/11, 104/13 и 18/15), Министар грађевинарства, саобраћаја и и 607 На основу члана 84ж став 8. Закона о поморској пловидби ( Службени гласник РС, бр. 87/11, 104/13 и 18/15), Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре доноси ПРАВИЛНИК о поморским књижицама

Више

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Otkaz ugovora o radu Darko Graf, dipl. iur., Izvor: Verlag Dashöfer Radniku je istekao ugovor na određeno vrijeme nakon 3 godine 22.3.2016. Bila je namjera da mu se izda ugovor na neodređeno vrijeme obzirom

Више

Analiticki bilten 4.indd

Analiticki bilten 4.indd HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE GODINA VII. BROJ 4 ZAGREB 2005. Nakladnik: HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPO LJAVANJE RadniËka cesta 1, Zagreb Telefon - centrala: (01) 612 60 00 Telefon - uredniπtvo: (01) 612 60

Више

Microsoft Word - LEKT_INFORMACIJE ZA NAUTIČARE HR.docx

Microsoft Word - LEKT_INFORMACIJE ZA NAUTIČARE HR.docx INFORMACIJE ZA NAUTIČARE 1. ULAZAK I BORAVAK STRANIH BRODICA I JAHTI NAMIJENJENIH ZA SPORT I RAZONODU U HRVATSKOJ 1.1. ULAZAK S MORA Zapovjednik plovila koje uplovljava u Hrvatsku morskim putem dužan je

Више

V I S O K A S K O L A P R A V O M Z A ZAGREB S I G U R N O S T J A V N O S T I VISOKA KOLA ZA SIGURNOST s pravom javnosti Zagreb, Ul. I. LuËiÊa 5 www.

V I S O K A S K O L A P R A V O M Z A ZAGREB S I G U R N O S T J A V N O S T I VISOKA KOLA ZA SIGURNOST s pravom javnosti Zagreb, Ul. I. LuËiÊa 5 www. V I S O K A S K O L A P R A V O M Z A ZAGREB S I G U R N O S T J A V N O S T I VISOKA KOLA ZA SIGURNOST s pravom javnosti Zagreb, Ul. I. LuËiÊa 5 www.vss.hr poziva vas da u akademskoj godini 2009./2010.

Више

Iva Augustinović i Nikola Cherchi

Iva Augustinović i Nikola Cherchi Iva Augustinović i Nikola Cherchi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu (NN 41/18) na snazi od 12.V.2018. Z. o inspekciji cestovnog prometa i cesta (NN 22/14) Z. o obveznim osiguranjima u prometu (NN 151/05,

Више

matka 59 str

matka 59 str atka E-mail Matke: matka@math.hr Web stranica Matke: www.math.hr/matka NAGRADNI NATJE»AJ BROJ 55 Ne mijenjajuêi redoslijed znamenaka 1 2 3 4 5 6 7 8 9, izmeappleu svakih dviju od njih upiπite znak raëunske

Више

ODLUKA VIJEĆA (ZVSP) 2017/ od listopada o izmjeni Odluke (ZVSP) 2016/ o mjerama ograničavanja protiv Demokra

ODLUKA  VIJEĆA  (ZVSP)  2017/ od listopada o izmjeni  Odluke  (ZVSP)  2016/ o mjerama  ograničavanja  protiv  Demokra 11.10.2017. L 261/17 ODLUKE ODLUKA VIJEĆA (ZVSP) 2017/1838 od 10. listopada 2017. o izmjeni Odluke (ZVSP) 2016/849 o mjerama ograničavanja protiv Demokratske Narodne Republike Koreje VIJEĆE EUROPSKE UNIJE,

Више

q broj 70 ovaj

q broj 70 ovaj SINDIKALNI LIST hrvatskih sluæbenika i namjeπtenika godina XX. listopad 2016. broj 70 ISSN 1331 1 1379 SPORAZUM O OSNOVICI MariÊ kao dræavni tajnik obeêao automatski rast plaêa, a sada nudi razgovor o

Више

Znanstveni prilozi Scientific Papers SreËko Pegan i Tihomir JukiÊ Polaziπta odræivoga... S. Pegan, T. JukiÊ [2001] 1[21] PROSTOR 49 SveuËiliπte

Znanstveni prilozi Scientific Papers SreËko Pegan i Tihomir JukiÊ Polaziπta odræivoga... S. Pegan, T. JukiÊ [2001] 1[21] PROSTOR 49 SveuËiliπte SreËko Pegan i Tihomir JukiÊ 49 SveuËiliπte u Zagrebu Arhitektonski fakultet HR - 10000 Zagreb, KaËiÊeva 26 University of Zagreb Faculty of Architecture HR - 10000 Zagreb, KaËiÊeva 26 Prethodno priopêenje

Више

1639

1639 ISSN 1330-5204 Godina XLI List dioniëkog druπtva Podravka Koprivnica Nova zaduæenja Ëlanova Podravkine Uprave 2. str. Podravka u snijegu 5. str. U 51. anketi Sportskih novosti za najbolje sportaπe i ekipe

Више

Službeni glasnik Grada Bjelovara br. 8/2008

Službeni glasnik Grada Bjelovara br. 8/2008 Sluæbeni glasnik Grada Bjelovara Broj 8 - GODINA XXIX. Bjelovar, 21. listopad 2008. ISSN 1331-0380 GRADSKO POGLAVARSTVO GRADA BJELOVARA 412. Na temelju Ëlanka 84. Zakona o prostornom ureappleenju i gradnji

Више

Proposal for the Decree on the conditions to be met by ports according to purpose and type of maritime transport

Proposal for the Decree on the conditions to be met by ports according to purpose and type of maritime transport OBRAZAC IZJAVE O USKLAĐENOSTI PROPISA CRNE GORE SA ODGOVARAJUĆIM PROPISIMA EVROPSKE UNIJE Identifikacioni broj Izjave MSPIUPA1107 1. Naziv nacrtapredloga propisa - na crnogorskom jeziku Predlog uredbe

Више

Broj: SuE-DVjP-12/2019 Zagreb, 4. lipnja Predsjednik Prvog vijeća za odlučivanje o ustavnim tužbama, gospodin sudac dr. sc. Branko Brkić saziva

Broj: SuE-DVjP-12/2019 Zagreb, 4. lipnja Predsjednik Prvog vijeća za odlučivanje o ustavnim tužbama, gospodin sudac dr. sc. Branko Brkić saziva Broj: SuE-DVjP-12/2019 Zagreb, 4. lipnja 2019. Predsjednik Prvog vijeća za odlučivanje o ustavnim tužbama, gospodin sudac dr. sc. Branko Brkić saziva 12. sjednicu Vijeća za 17. lipnja 2019. (ponedjeljak)

Више

63 STRU»NI SKUPOVI KVARTAL III Viki Jakaπa BoriÊ POTICAJ ZA BUDU NOST Dvorci i ljetnikovci - kulturno naslijeapplee kao pokretaë gospodarskog

63 STRU»NI SKUPOVI KVARTAL III Viki Jakaπa BoriÊ POTICAJ ZA BUDU NOST Dvorci i ljetnikovci - kulturno naslijeapplee kao pokretaë gospodarskog 63 Viki Jakaπa BoriÊ POTICAJ ZA BUDU NOST Dvorci i ljetnikovci - kulturno naslijeapplee kao pokretaë gospodarskog razvoja meappleunarodni znanstveno-struëni skup Hotel Turist, Varaædin 13.-14.10.2006.

Више

01Kokoric.indd

01Kokoric.indd S. Blaæeka KokoriÊ: Rjeπavanje partnerskih sukoba s obzirom na spol partnera... RJE AVANJE PARTNERSKIH SUKOBA S OBZIROM NA SPOL PARTNERA, ISKUSTVO I TRAJANJE PARTNERSKOG ODNOSA Izvorni znanstveni Ëlanak

Више

ARHIV pdf

ARHIV pdf Raos N. HOW TO MASTER SPEECH DELIVERY 11 Observation KAKO OVLADATI GOVORNI»KIM UMIJE EM (I ODRÆATI DOBRO STRU»NO PREDAVANJE) Nenad RAOS Institut za medicinska istraæivanja i medicinu rada, Zagreb Primljeno

Више

1641

1641 ISSN 1330-5204 www.podravka.com Godina XLI List dioniëkog druπtva Podravka Koprivnica U srediπtu paænje: prodaja KoprivniËke tiskarnice d.o.o. 3. str. Podravkin transport nema problema u prometu ni u oteæanim

Више

CrkvaDrustvo

CrkvaDrustvo 1 CRKVA I DRU TVO CrkvaDrustvo 1 2 CRKVA I DRU TVO Nakladnik ZNACI VREMENA www.znaci-vremena.com Izvornik The Religious Liberty Leader s Handbook General Conference of Seventh-day Adventists Public Affairs

Више

nasl+sadr--turcic.indd

nasl+sadr--turcic.indd S A D R Ž A J PREDGOVOR DRUGOM IZDANJU... XXI PREDGOVOR PRVOM IZDANJU... XXIII KOMENTAR ZAKONA O OPĆEM UPRAVNOM POSTUPKU (Nar. nov., br. 47/09) PRVI DIO TEMELJNE ODREDBE (čl. 1. - 39.) Glava I. OPĆE ODREDBE

Више

M.Finley08

M.Finley08 10 DANA U GORNJOJ SOBI Primanje dara Svetoga Duha Mark A. Finley Osmi dan Posluπno predanje SuoËen s najveêim izazovom svojega æivota, Isus se potiho povukao u Getsemanski vrt. On je veê i prije Ëesto

Више

Task Force za obrazovanje i mlade Proπireni proces Graz Radni stol 1 Pakt o stabilnosti za JugoistoËnu Europu ODGOJ I OBRAZOVANJE ZA DEMOKRATSKO GRA A

Task Force za obrazovanje i mlade Proπireni proces Graz Radni stol 1 Pakt o stabilnosti za JugoistoËnu Europu ODGOJ I OBRAZOVANJE ZA DEMOKRATSKO GRA A Task Force za obrazovanje i mlade Proπireni proces Graz Radni stol 1 Pakt o stabilnosti za JugoistoËnu Europu ODGOJ I OBRAZOVANJE ZA DEMOKRATSKO GRA ANSTVO U HRVATSKOJ IzvjeπÊe Vedrana SpajiÊ-Vrkaπ Centar

Више

SADRŽAJ PREDGOVOR... 5 Domagoj Franjo Frntić, dipl. iur., predsjednik Općinskog radnog suda u Zagrebu NOVINE U RADNIM ODNOSIMA PREMA PRIJEDLOGU ZAKONA

SADRŽAJ PREDGOVOR... 5 Domagoj Franjo Frntić, dipl. iur., predsjednik Općinskog radnog suda u Zagrebu NOVINE U RADNIM ODNOSIMA PREMA PRIJEDLOGU ZAKONA PREDGOVOR... 5 Domagoj Franjo Frntić, dipl. iur., predsjednik Općinskog radnog suda u Zagrebu NOVINE U RADNIM ODNOSIMA PREMA PRIJEDLOGU ZAKONA O RADU IZ 2014. 1. UVODNO O PRIJEDLOGU NOVOG ZAKONA O RADU,

Више

NN 112/2007

NN 112/2007 NN 112/2007 MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA 3312 Na temelju članka 2.a stavka 2. Zakona o obrtu (»Narodne novine«, br. 77/93., 90/96., 102/98., 64/01., 71/01., 49/03. pročišćeni tekst i

Више

IM 35 (1-2) TEMA BROJA TOPIC OF THIS VOLUME GRID MREÆA ZA KULTURU KIM H. VELTMAN McLuhan Institute, Maastricht, Nizozemska 1 The State of the Ja

IM 35 (1-2) TEMA BROJA TOPIC OF THIS VOLUME GRID MREÆA ZA KULTURU KIM H. VELTMAN McLuhan Institute, Maastricht, Nizozemska 1 The State of the Ja IM 35 (1-2) 2004. TEMA BROJA TOPIC OF THIS VOLUME GRID MREÆA ZA KULTURU KIM H. VELTMAN McLuhan Institute, Maastricht, Nizozemska 1 The State of the Japanese Internet Market 2000 Digest, Tokio: Impress,

Више

REPUBLIKA HRVATSKA TRGOVAČKI SUD U OSIJEKU STALNA SLUŽBA U SLAVONSKOM BRODU Trg pobjede Slavonski Brod Z A K L J U Č A K Broj: 3 St-7/2011 T

REPUBLIKA HRVATSKA TRGOVAČKI SUD U OSIJEKU STALNA SLUŽBA U SLAVONSKOM BRODU Trg pobjede Slavonski Brod Z A K L J U Č A K Broj: 3 St-7/2011 T REPUBLIKA HRVATSKA TRGOVAČKI SUD U OSIJEKU STALNA SLUŽBA U SLAVONSKOM BRODU Trg pobjede 13 35 000 Slavonski Brod Z A K L J U Č A K Broj: 3 St-7/2011 TRGOVAČKI SUD U OSIJEKU STALNA SLUŽBA U SLAVONSKOM BRODU,

Више

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11)

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) I. OPĆE ODREDBE Član 1. Ovom odlukom se propisuju opći

Више

01 Ajdukovic

01 Ajdukovic M. AjdukoviÊ, L. Rajhvajn Bulat, B. SladoviÊ Franz: Agresivno i prosocijalno ponaπanje djece... AGRESIVNO I PROSOCIJALNO PONA ANJE DJECE U DJE»JIM DOMOVIMA Izvorni znanstveni Ëlanak Primljeno: travanj,

Више

D. Bolanča, Zakon o plovidbi i lukama unutarnjih voda R. Hrvatske iz godine osnovne značajke, Zbornik radova Harmonizacija građanskog prava u re

D. Bolanča, Zakon o plovidbi i lukama unutarnjih voda R. Hrvatske iz godine osnovne značajke, Zbornik radova Harmonizacija građanskog prava u re UDK/UDC 347.79(497.5)(094.5) Prof. dr Dragan Bolanča Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu ZAKON O PLOVIDBI I LUKAMA UNUTARNJIH VODA REPUBLIKE HRVATSKE IZ 2007. GODINE OSNOVNE ZNAČAJKE U ovom radu, autor

Више

Док. Бр: 1Р-51-Р-19-1/1-2 Свесни значаја реке Саве за привредни, друштвени и културни развој региона, Са жељом да се развије унутрашња пловидба реком

Док. Бр: 1Р-51-Р-19-1/1-2 Свесни значаја реке Саве за привредни, друштвени и културни развој региона, Са жељом да се развије унутрашња пловидба реком Док. Бр: 1Р-51-Р-19-1/1-2 Свесни значаја реке Саве за привредни, друштвени и културни развој региона, Са жељом да се развије унутрашња пловидба реком Савом, Узимајући у обзир резултате рада заједничке

Више

Klasa: UP/I / /34

Klasa: UP/I / /34 Klasa: UP/I 430-01/2006-05/34 Urbroj: 580-03-06-17-10 Zagreb, 3. srpnja 2006. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 13. stavka 1. Zakona o državnim potporama ( Narodne novine, broj

Више

L U Č K E P R I S T O J B E

L U Č K E    P R I S T O J B E LUČKA UPRAVA RIJEKA ----------------------------------------------------- PORT OF RIJEKA AUTHORITY L U Č K E P R I S T O J B E (pročišćeni tekst) RIJEKA, studeni 2018.godine Upravno vijeće Lučke uprave

Више

PPsihologija copy 1

PPsihologija copy 1 1 2 PASTORALNA PSIHOLOGIJA Knjiæni niz UDÆBENICI Nakladnik ESDEA d.o.o. za ADVENTISTI»KI TEOLO KI FA KULTET U MARU EVCU Urednik Mr. Tihomir Sabo Recenzija Mr. Tihomir Sabo Ivan idara Odgovara Velimir ubert

Више

ODLUKA O TROŠKOVIMA U POSTUPCIMA ARBITRAŽE * I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovom odlukom utvrđuju se pravila o troškovima u postupcima na koje se primjenju

ODLUKA O TROŠKOVIMA U POSTUPCIMA ARBITRAŽE * I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovom odlukom utvrđuju se pravila o troškovima u postupcima na koje se primjenju ODLUKA O TROŠKOVIMA U POSTUPCIMA ARBITRAŽE * I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovom odlukom utvrđuju se pravila o troškovima u postupcima na koje se primjenjuje Pravilnik o arbitraži pred Stalnim arbitražnim sudištem

Више

REPUBLIKA HRVATSKA LIĈKO-SENJSKA ŢUPANIJA DOM ZDRAVLJA NOVALJA KLASA: /19-01/01 UR.BROJ : 2125/ Novalja, 02. siječnja godine Na

REPUBLIKA HRVATSKA LIĈKO-SENJSKA ŢUPANIJA DOM ZDRAVLJA NOVALJA KLASA: /19-01/01 UR.BROJ : 2125/ Novalja, 02. siječnja godine Na REPUBLIKA HRVATSKA LIĈKO-SENJSKA ŢUPANIJA DOM ZDRAVLJA NOVALJA KLASA: 035-01/19-01/01 UR.BROJ : 2125/72-01-19-1 Novalja, 02. siječnja 2019. godine Na temelju članka 2. i članka 18. stavka 3. Uredbe o uredskom

Више

Bilten

Bilten ISSN 1330-5204 www.podravka.com Godina XLIV List dioniëkog druπtva Podravka Koprivnica Predstavnici Islamske zajednice posjetili Podravku i razgovarali o poslovnoj suradnji 3. str. ZahvaljujuÊi Belupu,

Више

Službeni glasnik Grada Bjelovara br. 2/2008

Službeni glasnik Grada Bjelovara br. 2/2008 Sluæbeni glasnik Grada Bjelovara Broj 2 - GODINA XXIX. Bjelovar, 5. ožujka 2008. ISSN 1331-0380 GRADSKO POGLAVARSTVO GRADA BJELOVARA 268. Na temelju Ëlanka 24. stavka 6. Zakona o zaπtiti potroπaëa ( Narodne

Више

RijeË na kraju

RijeË na kraju RijeË na kraju flcijeli svijet ide na sveuëiliπte. Ima li to smisla?«pod spomenutim naslovom Ëasopis The Economist objavio je u svom redovitom broju posebno izvjeπêe netom po predaji rukopisa ove knjige

Више

Uredba (EZ) br. 592/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. lipnja o izmjeni Uredbe Vijeća (EEZ) br. 1408/71 o primjeni sustava socijalne sigu

Uredba (EZ) br. 592/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. lipnja o izmjeni Uredbe Vijeća (EEZ) br. 1408/71 o primjeni sustava socijalne sigu 118 Službeni list Europske unije 05/Sv. 2 32008R0592 4.7.2008. SLUŽBENI LIST EUROPSKE UNIJE L 177/1 UREDBA (EZ) br. 592/2008 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 17. lipnja 2008. o izmjeni Uredbe Vijeća (EEZ)

Више

ZAKON o OPĆEM UPRAVNOM POSTUPKU PRVI DIO TEMELJNE ODREDBE Glava L OPĆE ODREDBE Predmet Zakona - Članak Upravna stvar - Članak Primjena Z

ZAKON o OPĆEM UPRAVNOM POSTUPKU PRVI DIO TEMELJNE ODREDBE Glava L OPĆE ODREDBE Predmet Zakona - Članak Upravna stvar - Članak Primjena Z ZAKON o OPĆEM UPRAVNOM POSTUPKU PRVI DIO TEMELJNE ODREDBE Glava L OPĆE ODREDBE Predmet Zakona - Članak 1. 33 Upravna stvar - Članak 2... 34 Primjena Zakona - Članak 3 34 Strankau upravnom postupku - Članak

Више

Memorandum - Ravnatelj

Memorandum - Ravnatelj KLASA: UP/I-344-03/17-11/2352 URBROJ: 376-10-18-13 Zagreb, 28. studenog 2018. Na temelju članka 12. stavka 1. točke 11., članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama

Више

GAJSKI

GAJSKI L. Gajski, Socijalni Ëimbenici bolesti Socijalni Ëimbenici bolesti Lidija Gajski e-mail: lidija-gajski@zg.t-com.hr UDK: 616-058.316.624 StruËni rad Primljeno: 20. studenoga, 2007. PrihvaÊeno: 4. prosinca

Више

09 Petrak.indd

09 Petrak.indd ACTIO PUBLICIANA U KLASI»NOM RIMSKOM PRAVU Prof. dr. sc. Marko Petrak * UDK: 34(37) 347.23(37) Izvorni znanstveni rad PrihvaÊeno: listopad 2012. Cilj rada istraæiti je temeljne aspekte publicijanske tuæbe

Више

PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/ оd prosinca o utvrđivanju administrativnih i znanstvenih zahtjeva koji se od

PROVEDBENA  UREDBA  KOMISIJE  (EU) 2017/ оd prosinca o utvrđivanju  administrativnih  i znanstvenih  zahtjeva  koji  se  od 30.12.2017. L 351/55 PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/2468 оd 20. prosinca 2017. o utvrđivanju administrativnih i znanstvenih zahtjeva koji se odnose na tradicionalnu hranu iz trećih zemalja u skladu

Више

CRNA GORA Komisija za tržište kapitala Komisija za tržište kapitala (u daljem tekstu: Komisija) na osnovu člana 30 stav 1, a u vezi sa članom 26 stav

CRNA GORA Komisija za tržište kapitala Komisija za tržište kapitala (u daljem tekstu: Komisija) na osnovu člana 30 stav 1, a u vezi sa članom 26 stav CRNA GORA Komisija za tržište kapitala Komisija za tržište kapitala (u daljem tekstu: Komisija) na osnovu člana 30 stav 1, a u vezi sa članom 26 stav 1 tačka 5) Zakona o tržištu kapitala ("Sl. list CG",

Више

BPm p11

BPm p11 Pouke iz Biblije izdanje za mlade Srpanj, kolovoz i rujan 2017. Evanappleelje u Poslanici GalaÊanima 1 Sadræaj 1. Pavao apostol neznaboæaca 2. Pavlov autoritet i Evanappleelje 3. Jedinstvo Evanappleelja

Више

Zapisnik1618

Zapisnik1618 REPUBLIKA HRVATSKA DUBROVAČKO NERETVANSKA ŽUPANIJA OPĆINA TRPANJ OPĆINSKO VIJEĆE Klasa: 023-01/16-02/18 Urbroj: 2117/07-01/16-01-18 Z A P I S N I K sa 18. (osamnaeste) sjednice Općinskog vijeća O P Ć I

Више

Microsoft Word - Zajednička komunikacija o provedbi presude „IP Translator” v1.1

Microsoft Word - Zajednička komunikacija o provedbi presude „IP Translator” v1.1 Zajednička komunikacija o provedbi presude IP Translator v1.1, 20. studenoga 2013. Dana 19. lipnja 2012. Sud je donio presudu u slučaju C-307/10 IP Translator, pružajući sljedeće odgovore na upućena pitanja:

Више

Godina XI Broj 7/2003 PloËe, 10.listopada 2003.godine Godi nja pretplata 200,00 kn 47 REPUBLIKA HRVATSKA DUBROVA» KO-NERETVANSKA ÆUPANIJA GRAD PLO» E

Godina XI Broj 7/2003 PloËe, 10.listopada 2003.godine Godi nja pretplata 200,00 kn 47 REPUBLIKA HRVATSKA DUBROVA» KO-NERETVANSKA ÆUPANIJA GRAD PLO» E Godina XI Broj 7/2003 PloËe, 10.listopada 2003.godine Godi nja pretplata 200,00 kn 47 REPUBLIKA HRVATSKA DUBROVA» KO-NERETVANSKA ÆUPANIJA GRAD PLO» E P R O G R A M RASPOLAGANJA POLJOPRIVREDNIM ZEMLJI TEM

Више

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. IV. gimnazija Zagreb, Ulica Žarka Dolinara 9;

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. IV. gimnazija Zagreb, Ulica Žarka Dolinara 9; NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. IV. gimnazija Zagreb, Ulica Žarka Dolinara 9; http://www.gimnazija-cetvrta-zg.skole.hr/; centrala: 01/66 77 188; tajništvo

Више

HONDLOVA 2/9, ZAGREB OSOBNE SMJERNICE ZA REGULACIJU GLIKEMIJE ZA BOLESNIKE NA INTENZIVIRANOM LIJE»ENJU INZULINOM ime prezime 9

HONDLOVA 2/9, ZAGREB OSOBNE SMJERNICE ZA REGULACIJU GLIKEMIJE ZA BOLESNIKE NA INTENZIVIRANOM LIJE»ENJU INZULINOM ime prezime 9 HONDLOVA 2/9, ZAGREB OSOBNE SMJERNICE ZA REGULACIJU GLIKEMIJE ZA BOLESNIKE NA INTENZIVIRANOM LIJE»ENJU INZULINOM ime prezime 9 Uvod Samokontrola je jedan od osnovnih Ëimbenika u praêenju i lijeëenju šeêerne

Више

Na temelju članka 18. stavak 1. Odluke o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta i neizgrađenog građevinskog zemljišta za poljoprivrednu namjenu u v

Na temelju članka 18. stavak 1. Odluke o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta i neizgrađenog građevinskog zemljišta za poljoprivrednu namjenu u v Na temelju članka 18. stavak 1. Odluke o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta i neizgrađenog građevinskog zemljišta za poljoprivrednu namjenu u vlasništvu Grada Samobora (Službene vijesti Grada Samobor

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

MOTORSKE ZAST. SKLOPKE 25

MOTORSKE ZAST. SKLOPKE 25 Norme Motorska zaπtitna sklopka udovoljava normama za niskonaponske sklopne aparate IEC 097 i IEC 097. U skladu s normama IEC 0, IEC 0 motorska sklopka u izolacijskom kuêiπtu ili s izolacijskom prednjom

Више

naslovna strana besplatna

naslovna strana besplatna Broj 204. Godina V. w w w.hrvatski-vojnik.hr BESPLATNI PRIMJERAK 2,10 CAD 3,00 AUD 3,30 USA 2,00 CHF 3,50 SLO 1,80; SIT 430,00 SEK 17,00 NOK 17,00 DKK 15,50 GBP 1,30 ISSN 1330-500X PRINTED IN CROATIA RAZGOVOR

Више

naslovna strana besplatna

naslovna strana besplatna Broj214. Godina V. w w w.hrvatski-vojnik.hr BESPLATNIPRIMJERAK 2,10 CAD 3,00 AUD 3,30 USA 2,00 CHF 3,50 SLO 1,80; SIT 430,00 SEK 17,00 NOK 17,00 DKK 15,50 GBP 1,30 ISSN 1330-500X PRINTED IN CROATIA URACVIAC-uodræ

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ АРХИВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УПУТСТВО О САДРЖАЈУ И НАЧИНУ ВОЂЕЊА ЕВИДЕНЦИЈЕ ДОКУМЕНТАРНЕ ГРАЂЕ У ПРИВАТНОМ

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ АРХИВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УПУТСТВО О САДРЖАЈУ И НАЧИНУ ВОЂЕЊА ЕВИДЕНЦИЈЕ ДОКУМЕНТАРНЕ ГРАЂЕ У ПРИВАТНОМ РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ АРХИВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УПУТСТВО О САДРЖАЈУ И НАЧИНУ ВОЂЕЊА ЕВИДЕНЦИЈЕ ДОКУМЕНТАРНЕ ГРАЂЕ У ПРИВАТНОМ ВЛАСНИШТВУ На основу члана 50. став 3. Закона о архивској

Више

OMOT _1-2.12

OMOT _1-2.12 broj 11-12/2011. - 1-2/2012. glasilo Hrvatskog novinarskog druπtva i Sindikata novinara novinarhrvatske Poπtarina plaêena u poπtanskom uredu 51000 Rijeka Hrvatska treba javne medije foto SANJIN STRUKI

Више

Financijska Agencija REGIONALNI CENTAR OSIJEK L. JÄGERA OSIJEK Klasa: O/110-10/18-01/647 Ur.br.: Osijek, Na temelju

Financijska Agencija REGIONALNI CENTAR OSIJEK L. JÄGERA OSIJEK Klasa: O/110-10/18-01/647 Ur.br.: Osijek, Na temelju Financijska Agencija REGIONALNI CENTAR OSIJEK L. JÄGERA 1-3 31000 OSIJEK Klasa: O/110-10/18-01/647 Ur.br.: 07-01-18-20 Osijek, 29.10.2018. Na temelju članka 45. Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona

Више

Закон о заштити пословне тајне ("Службеном гласнику РС", бр. 72/2011)

Закон о заштити пословне тајне (Службеном гласнику РС, бр. 72/2011) На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим Указ о проглашењу Закона о заштити пословне тајне Проглашава се Закон о заштити пословне тајне, који је донела Народна скупштина Републике

Више

zup.indd

zup.indd Mr. sc. Koraljka Vahtar-Jurkoviæ Županijski zavod za održivi razvoj i prostorno planiranje Sudjelovanje Primorsko-goranske županije u provedbi INTERREG IIIB - CONSPACE projekta Radi upoznavanja èitatelja

Више

HRVATSKA KOMORA

HRVATSKA KOMORA HRVATSKA KOMORA MEDICINSKIH SESTARA Na temelju članka 15. i 26. Zakona o sestrinstvu ("Narodne novine" br. 121/03., 117/08 i 57/11),i članka 19. Statuta Hrvatske komore medicinskih sestara Vijeće Komore

Више

HRVATSKI SABOR

HRVATSKI SABOR HRVATSKI SABOR Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim 1103 ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O SIGURNOSNOJ ZAŠTITI TRGOVAČKIH BRODOVA I LUKA OTVORENIH ZA MEĐUNARODNI PROMET Proglašavam Zakon

Више

naslovna strana besplatna

naslovna strana besplatna Broj 173. Godina V. w w w.hrvatski-vojnik.hr BESPLATNI PRIMJERAK 2,10 CAD 3,00 AUD 3,30 USA 2,00 CHF 3,50 SLO 1,80; SIT 430,00 SEK 17,00 NOK 17,00 DKK 15,50 GBP 1,30 PRINTED IN CROATIA ISSN 1330-500X RAZGOVOR

Више

untitled

untitled 2013R0716 HR 01.01.2015 001.001 1 Ovaj je dokument samo dokumentacijska pomoć za čiji sadržaj institucije ne preuzimaju odgovornost. B PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) br. 716/2013 оd 25. srpnja 2013. o

Више

Natječaj UIP

Natječaj UIP Osnovne informacije o natječajima IP i UIP 2019. 1. O programima IP i UIP Programima Istraživački projekti (IP) i Uspostavni istraživački projekti (UIP) financiraju se: temeljna istraživanja koja stvaraju

Више

Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada

Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10-19 Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada Vukovara 72, dana 01.04.2014. godine, donijela je

Више

Jonathan Duffy Jednomu od ovih najmanjih Pouke iz Biblije Srpanj, kolovoz i rujan

Jonathan Duffy Jednomu od ovih najmanjih Pouke iz Biblije Srpanj, kolovoz i rujan Jonathan Duffy Jednomu od ovih najmanjih Pouke iz Biblije Srpanj, kolovoz i rujan 2019. 1 Sadræaj 1. I stvori Bog... 2. Plan za bolji svijet 3. Subota: dan slobode 4. Milost i pravda u Psalmima i Izrekama

Више

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA Temeljem čl. 3. i čl. 7. Zakona o zaštiti osobnih podataka (NN 103/03, 118/06, 41/08, 130/11, 106/12), čl. 4. i čl. 5. Zakona o radu (NN 93/14, 127/17) i čl. 18. Statuta Narodne knjižnice i čitaonice Murter,

Више

Financijska agencija

Financijska agencija Financijska Agencija REGIONALNI CENTAR SPLIT MAŽURANIĆEVO ŠETALIŠTE 24B 21000 SPLIT Klasa: O/110-10/18-01/1940 Ur.br.: 07-01-18-10 Split, 12.12.2018.godine Na temelju članka 45. Zakona o izmjenama i dopunama

Више

HEMOFILIJA Glasilo Druπtva hemofiliëara Hrvatske Volumen 11., broj 1., ISSN

HEMOFILIJA Glasilo Druπtva hemofiliëara Hrvatske Volumen 11., broj 1., ISSN HEMOFILIJA Glasilo Druπtva hemofiliëara Hrvatske Volumen 11., broj 1., 2018. ISSN 1846-8330 3 Sadræaj RijeË urednika Doc. dr. sc. Marko MARINI HEMOFILIJA Glasilo Druπtva hemofiliëara Hrvatske ISSN 1846-8330

Више