квалитет Принципи менаџмента квалитетом

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "квалитет Принципи менаџмента квалитетом"

Транскрипт

1 квалитет Принципи менаџмента квалитетом

2 Једна од дефиниција принципа гласи да је принцип основно уверење, теорија или правило које има значајан утицај на начин обављања неке активности. Принципи менаџмента квалитетом представљају комплет фундаменталних веровања, норми, правила и вредности који су прихваћени као исправни и који се могу примењивати као основа менаџмента квалитетом. се могу користити као основа за усмеравање побољшавања перформанси организације. Међународни експерти чланови комитета ISO/TC 176, који је задужен за развој и одржавање стандарда из области менаџмента квалитетом, развијали су и ажурирали принципе менаџмента квалитетом. За сваки од тих принципа у овој публикацији можете наћи: Изјаву: опис принципа : објашњење зашто је тај принцип важан за организацију : примери користи које су у вези са тим принципом : примери типичних активности које се обављају са циљем побољшања перформанси организације при примени неког принципа Овај документ упознаје вас са седам принципа менаџмента квалитетом (). ISO 9000, ISO 9001 и остали ISO стандарди из области менаџмента квалитетом засновани су на ових седам принципа. Седам принципа менаџмента квалитетом су: 1 Усредсређеност на корисника 2 Лидерство 3 Ангажовање људи 4 Процесни приступ 5 Побољшавање 6 Доношење одлуке на бази чињеница 7 Менаџмент међусобним односима Ови принципи нису поређани по приоритету. Релативни значај сваког од њих варираће од организације до организације и очекивано је да ће се током времена мењати.

3 1 Усредсређеност на корисника Менаџмент квалитетом је примарно усредсређен на то да се испуне захтеви корисика и да се тежи томе да се надмаше очекивања корисника. Одрживи успех се остварује када једна организација привлачи и задржава поверење корисника и других релевантних заинтересованих страна. Сваки аспект интеракције са корисником пружа прилику да се створи више вредности за корисника. Разумевање садашњих и будућих потреба корисника и других заинтересованих страна доприноси одрживом успеху организације. повећана вредност за корисника; повећано задовољство корисника; побољшана лојалност корисника; унапређено поновно добијање посла; унапређен углед организације; проширена база корисника; увећан приход и удео на тржишту. препознавање директних и индиректних корисника као оних који добијају вредност од организације; разумевање садашњих и будућих потреба и очекивања корисника; повезивање циљева организије са потребама и очекивањима корисника; комуницирање у целој организацији о потребама и очекивањима корисника; планирање, пројектовање, развијање, производњу, испоруку и давање подршке за производе и услуге како би испунили потребе и очекивања корисника; мерење и праћење задовољства корисника и предузимање одговарајућих мера; утврђивање и предузимање мера у вези са потребама и одговарајућим очекивањима релевантних заинтересованих страна које могу да утичу на задовољство корисника; активно управљање међусобним односима са корисницима да би се остваривао одрживи успех.

4 2 Лидерство Лидери на свим нивоима успостављају јединство сврхе и усмерења и креирају услове у којима се људи ангажују у остваривању циљева квалитета организације. Стварање јединства сврхе и усмерења и ангажовање људи омогућава једној организацији да уједначи своје комуницирање у целој организацији о мисији, визији, стратегији, политикама и процесима организације; креирање и одржавање заједничких вредности, коректности и етичких модела понашања на свим нивоима организације; успостављање културе поверења и интегритета; подстицање посвећености квалитету у целој организацији; обезбеђивање да лидери на свим нивоима представљају позитиван пример људима у организацији; обезбеђивање захтеваних ресурса, обука и овлашћења људима, како би поступали са крајњом одговорношћу; инспирисање, подстицање и препознавање доприноса људи. стратегије, политике, процесе и ресурсе да би остварила своје циљеве. повећана ефективност и ефикасност у испуњавању циљева квалитета организације; боља координација процеса организације; побољшано комуницирање између нивоа и функција организације; развијање и побољшавање способности организације и њених људи да дају жељене резултате.

5 3 Ангажовање људи Компетентни, опуномоћени и ангажовани људи на свим нивоима у целој организацији су суштински важни за унапређење способности организације да креира и пружа вредности. Да би се организацијом управљало ефективно и ефикасно, важно је да сви људи на свим нивоима буду поштовани и да буду укључени. Одавање признања, опуномоћивање и повећање компетентности олакшава ангажовање људи у остваривању циљева квалитета организације. побољшано разумевање циљева квалитета организације од стране људи у организацији и повећана мотивисаност за њихово остварење; повећано укључивање људи у активности побољшавања; унапређени лични развој, иницијативе и креативност повећано задовољство људи; унапређено поверење и сарадња у целој организацији; повећана пажња према заједничким вредностима и култури у целој организацији. комуницирање са људима да би се промовисало разумевање значаја њиховог појединачног доприноса; промовисање сарадње у целој организацији; олакшавање отворене дискусије и дељење знања и искуства; опуномоћавање људи да утврђују ограничења у перформансама и да предузимају иницијативе без страха; препознавање и одавање признања људима за допринос, учење и побољшавање; омогућавање самовредновања перформанси у односу на личне циљеве; спровођење анкета за оцену задовољства људи, комуницирање о резултатима и предузимање одговарајућих мера.

6 4 Процесни приступ Кoнзистентни и предвидиви резултати се остварују ефективније и ефикасније када се активности разумеју и када се њима управља као међусобно повезаним процесима који функционишу као кохерентан систем. QMS се састоји од међусобно повезаних процеса. Разумевање како овај систем производи резултате омогућава организацији да оптимизује систем и његове перформансе. повећана способност да се напори усредсреде на кључне процесе и прилике за побољшавање; конзистентни и предвидиви исходи путем система уређених процеса; оптимизоване перформансе путем ефективног менаџмента процесима, ефикасног коришћења ресурса и смањених препрека између функција; омогућавање организацији да пружи поверење заинтересованим странама у вези са њеном конзистентношћу, ефективношћу и ефикасношћу. дефинисање циљева система и процеса неопходних да се они остваре; успостављање овлашћења, одговорности и крајње одговорности за управљање процесима; разумевање способности организације и утврђивање ограничења ресурса пре дефинисања мера; утврдђивање међузависности процеса и анализирање утицаја модификација појединачних процеса на систем у целини; управљање процесима и њиховим међусобним везама као системом за ефективно и ефикасно остваривање циљева квалитета организације; обезбеђивање да неопходне информације буду доступне за функционисање и побољшавање процеса и за праћење, анализирање и вредновање перформанси целокупног система; управљање ризицима који могу да утичу на излазне елементе процеса и свеукупне исходе QMS-а.

7 5 побољшане перформансе процеса, способности организације и задовољство корисника; повећана усредсређеност на истраживање и одређивање корена узрока, праћена превентивним и корективним мерама; повећана способност да се предвиде интерни и екстерни ризици и прилике и да се реагује на њих; унапређено разматрање како постепеног тако и преломног побољшавања; побољшано коришћење учења ради побољшавања; унапређено покретање иновација. Побољшавање промовисање постављања циљева побољшавања на свим нивоима организације; образовање и обучавање људи о томе како да примене основне алате и методологије за остваривање циљева побољшавања на свим нивоима; обезбеђивање да људи буду компетентни да успешно промовишу и завршавају пројекте побољшавања; развијање и распоређивање процеса за примену пројеката побољшавања у целој организацији; праћење, преиспитивање и проверавање планирања, примене, комплетирања и резултата пројеката побољшавања; интегрисање разматрања побољшавања у развој нових или модификованих производа и услуга и процеса; препознавање и одавање признања за Успешне организације су стално усредсређене на побољшавање. Побољшавање је од суштинског значаја за организацију како би одржала постојећи ниво перформанси, реаговала на промене у својим интерним и екстерним условима и креирала нове прилике. побољшавање.

8 6 Доношење одлуке на бази чињеница Већа је вероватноћа да ће одлуке засноване на анализи и вредновању података и информација произвести жељене резултате. Доношење одлука може да буде комплексан процес и то увек уноси одређену несигурност. То често укључује више типова и извора улазних елемената, као и њихово тумачење, што може да буде субјективно. Важно је да се разумеју узрочно-последични односи и потенцијалне непредвиђене последице. Чињенице, докази и анализа података доводе до веће објективности и поверења у доношење одлука. побољшани процеси доношења одлука; побољшано оцењивање перформанси процеса и способности да се остваре циљеви; побољшана оперативна ефективност и ефикасност; повећана способност да се преиспитују, доводе у питање и мењају мишљења и одлуке; повећана способност да се покаже ефективност ранијих одлука. утврђивање, мерење и прађење кључних индикатора да би се показале перформансе организације; стављање свих потребних података на располагање релевантним људима; обезбеђивање да подаци и информације буду довољно тачни, поуздани и без; анализирање и вредновање података и информација коришћењем погодних метода; обезбеђивање да људи буду компетентни за анализирање и вредновање података, колико је потребно; доношење одлука и предузимање мера заснованих на доказима, усклађено са искуством и интуицијом.

9 7 Менаџмент међусобним односима Ради одрживог успеха, организације управљају међусобним односима са релевантним заинтересованим странама, каом што су то испоручиоци. Релевантне заинтересоване стране утичу на перформансе једне организације. Већа је вероватноћа да се одрживи успех оствари када организација управља међусобним односима са свим својим заинтересованим странама да би оптимизовала њихов утицај на своје перформансе. Менаџмент међусобним односима са мрежама својих испоручилаца и партнера је од посебног значаја. унапређене перформансе организације и њених релевантних заинтересованих страна кроз реаговање на прилике и ограничења у вези са сваком заинтересованом страном; заједничко разумевање циљева и вредности међу заинтересованим странама; повећана способност да се створи вредност за заинтересоване стране дељењем ресурса и компетентности и управљањем ризицима у вези са квалитетом; ланац снабдевања којим се добро управља и који обезбеђује стабилан проток производа и услуга. одређивање релевантних заинтересованих страна (као што су испоручиоци, партнери, корисници, инвеститори, запослени или друштво у целини) и њихов међусобни однос са организацијом; утврђивање и давање приоритета међусобним односима са заинтересованим странама, којима треба да се управља; успостављање међусобних односа који уравнотежавају краткорочне добити са дугорочним разматрањима; прикупљање и дељење информација, експертиза и ресурса са релевантним заинтересованим странама; мерење перформанси и пружање заинтересованим странама повратних информација, на одговарајући начин, да би се унапредиле иницијативе за побољшавање; успостављање сарадње на активностима развоја и побољшавања са испоручиоцима, партнерима и другим заинтересованим странама; подстицање и одавање признања од стране испоручилаца и партнера за побољшавања и остварења.

10 Следећи корак Овај документ пружа општи поглед на принципе менаџмента квалитетом посебно подвлачећи ISO стандарде из области менаџмента квалитетом. Садржи преглед тих принципа и показује на који начин заједно могу формирати основу за побољшавање перформанси и организациону изврсност. Постоји много различитих начина за примену ових принципа менаџмента квалитетом. Природа саме организације, као и специфични изазови са којима се она сусреће одредиће начин њихове примене. Многе организације сматраће да је корисно да успоставе систем менаџмента квалитетом заснован на тим принципима. Додатне информације у вези са ISO 9000, ISO 9001 и осталим ISO стандардима из области менаџмента квалитетом доступне су преко ISO националних тела за стандардизацију или преко

11 За издање на српском језику: чланица ISO-а у Републици Србији Стевана Бракуса Београд International Organization for Standardization ISO Central Secretariat Chemin de Blandonnet 8 Case Postale 401 CH 1214 Vernier, Geneva Switzerland iso.org ISO, 2015 All rights reserved ISBN

ИНTEРНA РEВИЗИJA

ИНTEРНA РEВИЗИJA ИНTEРНA РEВИЗИJA Интeрнa рeвизиja пружa пoдршку корисницима јавних средстава у пoстизaњу њихoвих циљeвa. Интeрнa рeвизиja прeдстaвљa нeзaвисну aктивнoст кoja имa зa циљ дa прoцeни систeм финансијског управљања

Више

Opsta nacela nepristrasnosti

Opsta nacela nepristrasnosti АТС-УП 36 ОПШТА НАЧЕЛА НЕПРИСТРАСНОСТИ Овај документ је важећи и без потписа особа које су преиспитале и одобриле документ. Издање/Измена: 1/2 Датум: 06.05.2019. Страна: 1/7 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ

Више

ЧЕК ЛИСТА ЗА ПРОЦЕС QМС И HACCP

ЧЕК ЛИСТА ЗА ПРОЦЕС QМС И HACCP Ček lista integrisanog sistema 1/12 ČEK LISTA ZA PROCES QМС И HACCP Datum provere: Proverivač: Zahtev standarda Komentari [dokaz - podatak - intervjuisana Pitanje ISO 9001:2015 lica - uzorak, itd.] Opšti

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ РАДА Комисије за обезбеђење и унапређивање квалитета за календарску 2015.год. Ниш, 2015.

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ РАДА Комисије за обезбеђење и унапређивање квалитета за календарску 2015.год. Ниш, 2015. УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ РАДА Комисије за обезбеђење и унапређивање квалитета за календарску 2015.год. Ниш, 2015. На основу чланова 15. и 17. Закона о високом образовању

Више

Microsoft PowerPoint - 05 Chandler

Microsoft PowerPoint - 05 Chandler Projektovanjeorganizacije 5. nedelja Koordinacijai komunikacija 5. nedelja Galbratih-ov Star model 1. Element organiazcije Organizaciona struktura 2. Element organiazcije Procesi AK KTIVNOSTI PODRŠKE Infrastruktura

Више

Slide 1

Slide 1 Република Србија Државна ревизорска институција ЕФЕКТИ РЕВИЗИЈА СВРСИСХОДНОСТИ ПОСЛОВАЊА И УНАПРЕЂЕЊЕ МЕТОДОЛОГИЈЕ Београд, 2012. године РАЗВОЈ РЕВИЗИЈЕ СВРСИСХОДНОСТИ 2013. успостављена ревизија сврсисходности

Више

Microsoft PowerPoint - 03_Prezentacija 1_Lea_ [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 03_Prezentacija 1_Lea_ [Compatibility Mode] Efikasnost i efektivnost državnih pomoći Lea J. Lekočević SAM GIZ ekspert za državne pomoći Podgorica, 30. oktobar 2013. godine Page 1 Opšti nalazi Evropa 2010 strategija EZ za rast u ovoj deceniji jedinstveno

Више

Projektovanje informacionih sistema i baze podataka

Projektovanje informacionih sistema i baze podataka Realni sistem i informacioni sistem Ulaz Realni sistem Izlaz Unos Baza podataka Izveštaji Realni sistem i informacioni sistem Sistem se definiše kao skup objekata (entiteta) i njihovih međusobnih veza

Више

Microsoft Word - 01 Standard.doc

Microsoft Word - 01 Standard.doc II САМОВРЕДНОВАЊЕ ПРОЦЕСА И СТАНДАРДА КОЈИМА СЕ ОБЕЗБЕЂУЈЕ КВАЛИТЕТ НА УНИВЕРЗИТЕТУ Станрд 1: Стратегија обезбеђења Високошколска установа утврђује стратегију обезбеђења, која је доступна јавности. А)

Више

Predavanja za sajt.pdf

Predavanja za sajt.pdf Korporativne strategije Tipovi strategija Tri nivoa strategije najveći broj autora Korporativna strategija Područje delovanja Pojedinačna organizacija ili grupa organizacija Vremensko razdoblje Dugoročna

Више

ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД Број: 04-1/3-5 СТРАТЕГИЈА ОБЕЗБЕЂЕЊА КВАЛИТЕТА ВИШЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Датум: Стандарди за самовредновање и о

ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД Број: 04-1/3-5 СТРАТЕГИЈА ОБЕЗБЕЂЕЊА КВАЛИТЕТА ВИШЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Датум: Стандарди за самовредновање и о ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД Број: 04-1/3-5 СТРАТЕГИЈА ОБЕЗБЕЂЕЊА КВАЛИТЕТА ВИШЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Датум: 19.11.2007. Стандарди за самовредновање и оцењивање квалитета високошколских установа Стандард

Више

Microsoft PowerPoint EMAS - osnove, registracija, dodatni zahtevi, D.Petrovic

Microsoft PowerPoint EMAS - osnove, registracija, dodatni zahtevi, D.Petrovic This project is funded Projekat finansira Evropska Unija EMAS III - OSNOVNI KONCEPTI - RAZLIKE EMS/EMAS - KORACI DO REGISTRACIJE - DODATNI ZAHTEVI ZA TREĆE ZEMLJE PRIVREDNA KOMORA SRBIJE 11.12.2014 EMS

Више

FAMILIJA STANDARDA ISO MENADŽMENT ŽIVOTNOM SREDINOM OBLAST: Sistemi menadžmenta životnom sredinom ISO/SRPS standard Naziv standarda Opis Napom

FAMILIJA STANDARDA ISO MENADŽMENT ŽIVOTNOM SREDINOM OBLAST: Sistemi menadžmenta životnom sredinom ISO/SRPS standard Naziv standarda Opis Napom FAMILIJA STANDARDA ISO 14000 - MENADŽMENT ŽIVOTNOM SREDINOM OBLAST: životnom sredinom ISO 14001:2015 SRPS ISO 14001:2015 ISO/CD 14002-1 ISO 14004:2016 SRPS ISO 14004:2017 ISO 14005:2019 SRPS 14005:2013

Више

Prezentacija / Ostoja Travar

Prezentacija / Ostoja Travar Систем интерних финансијских контрола у јавном сектору Законски основ Поглавље 32 Финансијска контрола и члан 90. Споразума о стабилизацији и придруживању (СПП) Босну и Херцеговину обавезује на сарадњу

Више

06.ЈУЛ 2016 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА X БРОЈ МАРТ 2017 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК 1 На основу члана 81. Закона о буџетском систему ("Сл. гла

06.ЈУЛ 2016 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА X БРОЈ МАРТ 2017 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК 1 На основу члана 81. Закона о буџетском систему (Сл. гла 06.ЈУЛ 2016 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА X БРОЈ 03 17.МАРТ 2017 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК 1 На основу члана 81. Закона о буџетском систему ("Сл. гласник РС", бр. 54/2009, 73/2010, 101/2010, 101/2011,

Више

QUALITY AUSTRIA CENTER DRAVSKA 11, BEOGRAD /

QUALITY AUSTRIA CENTER DRAVSKA 11, BEOGRAD / QUALITY AUSTRIA CENTER DRAVSKA 11, 11000 BEOGRAD office@qa-center.net / +381 11 380 71 60 STRUKTURA IMS Integrisani sistemi menadžmenta - Zahtevi QMS Sistemi menadžmenta kvaliteta IMSA Integrisani sistemi

Више

Microsoft Word - ????????? ? ???????? ?? ?????????? ?????????.doc

Microsoft Word - ????????? ? ???????? ?? ?????????? ?????????.doc 1/7 УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ СТАНДАРДИ И ПОСТУПЦИ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА Београд октобар 2007. године 2/7 3/7 Стандарди и поступци за обезбеђење квалитета Стандарди за обезбеђење квалитета

Више

ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИШЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни зад

ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИШЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни зад ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИШЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни задаци и циљеви високошколске установе На основу члана

Више

ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни з

ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни з ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни задаци и циљеви високошколске установе На основу члана

Више

Folie 1

Folie 1 Subotica, oktobar 2013. Postani Siemens dobavljač - privilegije i obaveze Restricted Siemens AG 2013 All rights reserved. siemens.rs Postani Siemens dobavljač Obaveze i privilegije Šta Siemens očekuje

Више

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 - одлука УС, 112/13 - аутентично тумачење и 8/15 -

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1 Customer Relationship Management 2 Net Faktor O nama O nama 3 Net Faktor doo je mlada kompanija sa velikim iskustvom. Naš tim ima zajedno preko 30 godina iskustva u oblasti CRM-a i manipulacije podataka.

Више

Organizacija koja uči Nemanja Davidović

Organizacija koja uči Nemanja Davidović Organizacija koja uči Nemanja Davidović 25.08.2012. Ekonomija znanja Znanje kao ključna kompetentnost Ključna kompetentnost preduzeća je zapravo njegova sposobnost da izvršava poslovne procese na superiorniji

Више

Самовредновање у Високој техничкој школи струковних студија у Новом Саду Самовредновање представља саставни део политике квалитета Високе техничке шко

Самовредновање у Високој техничкој школи струковних студија у Новом Саду Самовредновање представља саставни део политике квалитета Високе техничке шко Самовредновање у Високој техничкој школи струковних студија у Новом Саду Самовредновање представља саставни део политике квалитета Високе техничке школе струковних студија у Новм Саду (у наставку Школа)

Више

Савладајте енергетске изазове са ISO ISO МЕНАЏМЕНТ ЕНЕРГИЈОМ Win the energy challenge with ISO 50001_EN - SRB PREVOD cir EDIT1.indd 1 9/15

Савладајте енергетске изазове са ISO ISO МЕНАЏМЕНТ ЕНЕРГИЈОМ Win the energy challenge with ISO 50001_EN - SRB PREVOD cir EDIT1.indd 1 9/15 Савладајте енергетске изазове са ISO 50001 ISO 50001 МЕНАЏМЕНТ ЕНЕРГИЈОМ Win the energy challenge with ISO 50001_EN - SRB PREVOD cir EDIT1.indd 1 9/15/2015 9:46:21 AM ISO укратко * У јуну 2011. године.

Више

Menadzment - principi i koncepti STAVRIC, VASIC.1.1

Menadzment - principi i koncepti STAVRIC, VASIC.1.1 DR BOŽIDAR STAVRIĆ DR MILE VASIĆ MENADŽMENT - principi i koncepti - SLOBOMIR P UNIVERZITET SLOBOMIR, 2015. 1 Autori dr Božidar Stavrić dr Mile Vasić Naslov Menadžment principi i koncepti Prvo izdanje Izdavač

Више

(Microsoft Word - ZAKLJUCAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVO\320ENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPRE\320ENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZA\212)

(Microsoft Word - ZAKLJUCAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVO\320ENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPRE\320ENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZA\212) ZAKLJUČAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVOĐENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPREĐENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE I BEZBEDNOSTI PACIJENATA ZA PERIOD GODINE ("Sl. glasnik RS", br. 40/2010) 1. Usvaja se

Више

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун Предмет Датум Време

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун Предмет Датум Време Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун 2018. Предмет Датум Време Сала Напомена Big data у електронском пословању 4.

Више

Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilj

Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilj POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana Termin: 12. i 13. april 2016. Beograd 1 Opis seminara Osnovni cilj treninga je da omogudi

Више

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Uticaj tehnologije na javni sektor Matthias Lichtenthaler Šef Odjela za digitalnu transformaciju Bundesrechenzentrum GmbH Seite 1 12.07.2018 Digitalizacija kao pokretač za javni sektor Evaluiranje novih

Више

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanje određenih razvojnih ciljeva. Samo one zajednice,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ОПШТИ ПРЕГЛЕД ДРУГОГ ПОЗИВА 1 Садржај Програма Интеррег-ИПА II Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија направљен је у оквиру Eвропске стратегије за паметан, одржив и инклузивни раст и релевантних

Више

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР Предмет

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР Предмет Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР 2016. Предмет Датум Време Сала Напомена Big data у електронском пословању

Више

КОМУНИКАТИВНУ СТРАТЕГИЈУ НЕЗАВИСНОГ УНИВЕРЗИТЕТА БАЊА ЛУКА 1

КОМУНИКАТИВНУ СТРАТЕГИЈУ НЕЗАВИСНОГ УНИВЕРЗИТЕТА БАЊА ЛУКА 1 КОМУНИКАТИВНУ СТРАТЕГИЈУ НЕЗАВИСНОГ УНИВЕРЗИТЕТА БАЊА ЛУКА 1 На основу члана 12. Статута Независног универзитета Бања Лука, а у вези са Станд ардима и смјерницама за осигурање квалитета у високом образовању

Више

Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo

Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo Uvod Kompanija Diacell doo kao nosilac dozvole za stavljanje lekova u promet i zastupnik kompanije Baxter redovno sarađuje, u okviru

Више

Microsoft PowerPoint - GR_MbIS_3-3_TQM_novo_1 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - GR_MbIS_3-3_TQM_novo_1 [Compatibility Mode] Menadžment poslovnih informacionih ih sistema -3.3 Upravljanje j kvalitetom pripremila: Prof. dr Gordana Radić Kvalitet Pojam kvaliteta proizilazi iz upravljanja kvalitetom. Suština je u: proveri, ispitivanju

Више

Microsoft Word - Poziv za ISO Februar 2016

Microsoft Word - Poziv za ISO Februar 2016 POZIV ZA JEDNODNEVNU OBUKU: UPOZNAVANJE SA NOVOM VERZIJOM STANDARDA ISO 9001:2015 Datum održavanja: 04.02.2016 Mesto: Beograd KRATAK UVOD I CILJ OBUKE Najpoznatiji standard za sisteme menadžmenta kvalitetom

Више

Република Српска Град Бања Лука Градоначелник Трг српских владара 1, Бања Лука ОКВИРНИ СТРАТЕШКИ ПЛАН ЈЕДИНИЦЕ ЗА ИНТЕРНУ РЕВИЗИЈУ ГРАДА БАЊА ЛУКА за

Република Српска Град Бања Лука Градоначелник Трг српских владара 1, Бања Лука ОКВИРНИ СТРАТЕШКИ ПЛАН ЈЕДИНИЦЕ ЗА ИНТЕРНУ РЕВИЗИЈУ ГРАДА БАЊА ЛУКА за Република Српска Град Бања Лука Градоначелник Трг српских владара 1, Бања Лука ОКВИРНИ СТРАТЕШКИ ПЛАН ЈЕДИНИЦЕ ЗА ИНТЕРНУ РЕВИЗИЈУ ГРАДА БАЊА ЛУКА за период 2018 2020. године Бања Лука, децембар 2017.

Више

Slide 1

Slide 1 Modernizacija univerziteta zemalja Zapadnog Balkana kroz jačanje struktura i usluga za transfer znanja, istraživanje i inovacije WBCInno UB TUHH TUG ZSI UNS UBL BINS UZ ICBL BITF BSC UKG BIC UP INT BIPG

Више

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02 STRATEGIJE E ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE STRATEGIJE ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE Elektronsko poslovanje ne predstavlja samo dodatak tradicionalnom, već ono predstavlja revoluciju u poslovanju. Ono omogućava

Више

ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11)

ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11) ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11) Члан 2 Вредновање квалитета рада установе представља процену квалитета рада установе Члан 3 Вредновање квалитета

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Univerzitet u Novom Sadu Tehnički fakultet Mihajlo Pupin Zrenjanin INTEGRISANI MENADŢMENT SISTEMI ISO/IEC 27001:2014 - Informacione tehnologije - Tehnike bezbednosti - Sistemi menadţmenta bezbednošću informacija

Више

ЗАКОН О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О ИНФОРМАЦИОНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о информационој безбедности ( Службени гласник РС, број 6/16), у чл

ЗАКОН О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О ИНФОРМАЦИОНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о информационој безбедности ( Службени гласник РС, број 6/16), у чл ЗАКОН О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О ИНФОРМАЦИОНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о информационој безбедности ( Службени гласник РС, број 616), у члану 5. став 1. речи: Управе за заједничке послове републичких

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: Maj 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви 13.

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: Април 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви

Више

Microsoft Word - Strategija obezbedjenja kvaliteta.doc

Microsoft Word - Strategija obezbedjenja kvaliteta.doc Универзитет у Београду ПОЉОПРИВРЕДНИ ФАКУЛТЕТ Брoj: 63/5-4 Датум: 10.12.2007. године На основу члана 40. став 1. тачка 17. Статута Пољопривредног факултета ( 2006.г.) и Стандарда 1 став 1.2, који је саставни

Више

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007 Profesor: dr Biljana Gemović Rizik je termin usko povezan sa svim poslovnim i proizvodnim aktivnostima i njegovo postojanje kao takvo mora biti prepoznato i prihvaćeno. Standard OHSAS 18001:2007 rizik

Више

ОДЛУКА О СТРАТЕШКОМ ПЛАНУ ДРЖАВНЕ РЕВИЗОРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ЗА ПЕРИОД ГОДИНЕ ("Сл. гласник РС", бр. 100/2011) 1. Доноси се Стратешки план Држа

ОДЛУКА О СТРАТЕШКОМ ПЛАНУ ДРЖАВНЕ РЕВИЗОРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ЗА ПЕРИОД ГОДИНЕ (Сл. гласник РС, бр. 100/2011) 1. Доноси се Стратешки план Држа ОДЛУКА О СТРАТЕШКОМ ПЛАНУ ДРЖАВНЕ РЕВИЗОРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ЗА ПЕРИОД 2011-2015. ГОДИНЕ ("Сл. гласник РС", бр. 100/2011) 1. Доноси се Стратешки план Државне ревизорске институције за период 2011-2015. године.

Више

ZAKON

ZAKON ZAKON O STANDARDIZACIJI ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009 i 46/2015) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom uređuju se načela i ciljevi standardizacije u Republici Srbiji, organizovanje i delatnost nacionalnog

Више

Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke Termin: 29. mart

Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke Termin: 29. mart POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke Termin: 29. mart 2019. Beograd 1 Opis seminara Osnovni cilj seminara je da omogućimo učesnicima bolje razumevanje

Више

Predmet: Marketing

Predmet: Marketing Predmet: Marketing Knjiga: Marketing (2019) Gligorijević, M. i Veljković, S. Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu Centar za izdavačku delatnost Napomena: ispitna pitanja važe za sve koji polažu po

Више

Microsoft PowerPoint - UNSA HRS4R i Akcioni plan seminar.pptx

Microsoft PowerPoint - UNSA HRS4R i Akcioni plan seminar.pptx UNSA HRS4R i Akcioni plan Seminar za istraživače na UNSA Mr. Zenan Šabanac Sarajevo 28.11.2016. 40 principa Povelje i Procedura Etički i profesionalni aspekti karijere Zapošljavanje Radni uslovi i socijalna

Више

Lean razmišljanje u proizvodnoj organizaciji - Pregled lean alata za unapređenje procesa Autori: Jovana Čabarkapa Aleksa Sekulović Fakultet organizaci

Lean razmišljanje u proizvodnoj organizaciji - Pregled lean alata za unapređenje procesa Autori: Jovana Čabarkapa Aleksa Sekulović Fakultet organizaci Lean razmišljanje u proizvodnoj organizaciji - Pregled lean alata za unapređenje procesa Autori: Jovana Čabarkapa Aleksa Sekulović Fakultet organizacionih nauka 1 POSLOVNA FILOZOFIJA koja kaže da je kupac

Више

The Contemporary Systems Development Project Landscape

The Contemporary Systems Development Project Landscape Budući projektni ciklusi u Evropi Horizon Europe, nakon Horizon 2020 Program za period 2021-2027 Oko 100 milijardi ulaganja u istraživanja i inovativne programe Glavne osobine: Jačanje nauke i tehnologije

Више

Службени гласник РС, бр. 55/2015 и 65/2019 На основу члана 89. став 4, члана 93. став 8, члана 129. став 2. и члана 133. став 1. Закона о платним услу

Службени гласник РС, бр. 55/2015 и 65/2019 На основу члана 89. став 4, члана 93. став 8, члана 129. став 2. и члана 133. став 1. Закона о платним услу Службени гласник РС, бр. 55/2015 и 65/2019 На основу члана 89. став 4, члана 93. став 8, члана 129. став 2. и члана 133. став 1. Закона о платним услугама ( Службени гласник РС, бр. 139/2014) и члана 15.

Више

ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019.

ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019. ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019. Предмет: ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ Предмет се вреднује са 6 ЕСПБ. Недељно има 3 часа активне наставе (предавања) НАСТАВНИЦИ

Више

Microsoft PowerPoint - 20-INTEGRISANI_MENADZMENT_SISTEMI-ISO_26000_Lukic_I_OI_7-13

Microsoft PowerPoint - 20-INTEGRISANI_MENADZMENT_SISTEMI-ISO_26000_Lukic_I_OI_7-13 UNIVERZITET U NOVOM SADU TEHNIČKI FAKULTET MIHAJLO PUPIN ZRENJANIN Predmet:Upravljanje kvalitetom INTEGRISANI MENADŽMENT SISTEMI ISO 26000:2011 Uputstvo o društvenoj odgovornosti Predmetni nastavnik: Student:

Више

Transmissions in Vehicles

Transmissions in Vehicles 530577-TEMPUS-1-2012-1-RS-TEMPUS-JPCR IPROD: IMPROVEMENT OF PRODUCT DEVELOPMENT STUDIES IN SERBIA AND BOSNIA AND HERZEGOVINA Inovacioni menadžment - Uvod - Niš, jul 2015. Uvod 1. Značaj inovacije 2. Inovaciona

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: ЈУН 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви 3.

Више

Microsoft Word - 07 Standard.doc

Microsoft Word - 07 Standard.doc Станрд 7: Квалитет наставника и сарадника Квалитет наставника и сарадника обезбеђује се пажљивим планирањем и избором на основу јавног поступка, стварањем услова за перманентну едукацију и развој наставника

Више

Endi Grosman Srđan Topalović PriruČnik za medijatore u građevinarstvu U SARADNJI SA IFC u partnertsvu sa Kraljevinom Holandije

Endi Grosman Srđan Topalović PriruČnik za medijatore u građevinarstvu U SARADNJI SA IFC u partnertsvu sa Kraljevinom Holandije Endi Grosman Srđan Topalović PriruČnik za medijatore u građevinarstvu U SARADNJI SA IFC u partnertsvu sa Kraljevinom Holandije Predgovor Primena medijacije u Republici Srbiji počela je pre više od deset

Више

Број: 768/2-3 Датум: На основу члана 64. став 11. и члана 65. став 7. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08,

Број: 768/2-3 Датум: На основу члана 64. став 11. и члана 65. став 7. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, Број: 768/2-3 Датум: 22. 6. 2015. На основу члана 64. став 11. и члана 65. став 7. Закона о високом образовању ( Сл. гл. РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14 и 45/15 аутентично тумачење)

Више

МЕГАТРЕНД УНИВЕРЗИТЕТ Булевар маршала Толбухина 8, Beograd Упутство за оцену наставног кадра Садржај: 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ 2. ВЕЗЕ СА Д

МЕГАТРЕНД УНИВЕРЗИТЕТ Булевар маршала Толбухина 8, Beograd Упутство за оцену наставног кадра Садржај: 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ 2. ВЕЗЕ СА Д Садржај: 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ 2. ВЕЗЕ СА ДРУГИМ ДОКУМЕНТИМА 3. ТЕРМИНИ И ДЕФИНИЦИЈЕ 4. ПОСТУПАК РАДА 5. ОДГОВОРНОСТ И ОВЛАШЋЕЊА 6. ПРИЛОЗИ Верзија: 1 Ознака: Љ.3.01 Страна 1 од 11 Детаљан садржај:

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation UČEŠĆE RODITELJA U OBRAZOVNO-VASPITNOM PROCESU: KA NAJBOLJEM INTERESU DETETA Jelena Vranješević ПАРТИЦИПАЦИЈА ПОДРАЗУМЕВА Информисаност Слушање и уважавање мишљења родитеља консултативни процес Учествовање

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova PRAVILNIK O VREDNOVANJU KVALITETA RADA USTANOVA ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012) Sadržina Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom uređuju se organi i tela ustanove, postupci praćenja ostvarivanja programa obrazovanja

Више

Odluka o oglasavanju

Odluka o oglasavanju "Службени гласник РС", бр. 23/2006 и 23/2013 др. одлука 1 На основу члана 8. став 2. Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима ("Службени гласник РС", бр. 85/2005), гувернер Народне

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред наставе за предмете Мастер академских студија 2017/18. M14014 Big data у електронском пословању 19.фебруар 2018. 21.фебруар 2018. 23.фебруар 2018. М14998 Cloud инфраструктуре и сервиси М09293

Више

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тачка б. и члана 37. Закона о Агенцији за банкарство Републике

Више

Microsoft Word - rezolucija 70.doc

Microsoft Word - rezolucija 70.doc REZOLUCIJA 70 (Gvadalahara 2010) Integrisanje roda u rad Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) i promovisanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena kroz korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija

Више

ULOGA KONTROLE KVALITETE U STVARANJU INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA Vladimir Baričević, dipl.ing.geod. Dragan Divjak, dipl.ing.geod.

ULOGA KONTROLE KVALITETE U STVARANJU INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA Vladimir Baričević, dipl.ing.geod. Dragan Divjak, dipl.ing.geod. ULOGA KONTROLE KVALITETE U STVARANJU INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA Vladimir Baričević, dipl.ing.geod. Dragan Divjak, dipl.ing.geod. Sadržaj NIPP STANDARDI KONCEPT KONTROLE KVALITETE PROCES KONTROLE

Више

introducing POWERPOINT 2010

introducing POWERPOINT 2010 АСЕТ МЕНАЏМЕНТ др Душан Н. Лукић АСЕТ МЕНАЏМЕНТ Природни монопол Асет менаџмент Примена Вода не познаје границе. Природни монопол Највећи од свих монополских профита је миран живот. 1.1. Одлике природног

Више

ff

ff Zajednica opština Crne Gore Stručni centar za reformu lokalne samouprave Generalni direktorat za demokratiju i političke poslove Standardi javne etike u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori April 2010. Projekat

Више

KA2 projekti Strateških partnerstava u oblasti stručnog obrazovanja i obuka

KA2 projekti Strateških partnerstava u oblasti stručnog obrazovanja i obuka za i obuke a i za FONDACI J A FOUNDATION KA2 projekti rateških partnerstava u oblasti i obuka informativni dan, 27.10.2016. za za za ladinske ropski matske drška razvoju drška drška reditovane winning

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

KPMG Screen template

KPMG Screen template Izazovi u primeni IFRS 9 Koncept očekivanog gubitka Predavač: Sanja Kočović Senior Manager Maj, 2015. godine Istorija Efektivni datumi U julu 2014. izdata je konačna verzija standarda IFRS 9: Finansijski

Више

sc on ntb and tbt

sc on ntb and tbt BOSNIA AND HERZEGOVINA MINISTRY OF FOREIGN TRADE AND ECONOMIC RELATIONS Perspektive održivih energetskih rješenja za bosanskohercegovačke gradove ERMINA SALKIČEVIĆ DIZDAREVIĆ, ZAMJENICA MINISTRA VANJSKE

Више

Slide 1

Slide 1 1 ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА КРАЉЕВА Управљање пројектима и локално - економски развој Искуство у области обављања послова ЛЕР-а Београд, октобар 2018. Улога и надлежност ЛС у области 2 ЛЕР-а Надлежности: Закон

Више

MP_Ocena hleba bodovanjem

MP_Ocena hleba bodovanjem Izveštaj o rezultatima međulaboratorijskog poređenja Određivanje kvaliteta ocena osnovne vrste pšeničnog hleba sistemom bodovanja Avgust 2013. godine 1 Organizator međulaboratorijskog poređenja: NAUČNI

Више

Logosoft d.o.o. Grbavička 4, Sarajevo, BiH tel: +387(33) fax:+387(33) ID broj: PDV broj:

Logosoft d.o.o. Grbavička 4, Sarajevo, BiH tel: +387(33) fax:+387(33) ID broj: PDV broj: Logosoft d.o.o. Grbavička 4, 71000 Sarajevo, BiH tel: +387(33)931-900 fax:+387(33)931-901 ID broj: 4200236190009 PDV broj: 200236190009 www.logosoft.ba Politika upravljanja servisima POLITIKA UPRAVLJANJA

Више

STRATEGIJSKI MENADŽMENT

STRATEGIJSKI MENADŽMENT STRATEGIJSKI MENADŽMENT DEO II: PROCES MENADŽMENTA GLAVA 4: ORGANIZOVANJE ORGANIZACIJA Organizacija je institucionalna posledica menadžmenta (ne samo aktivnosti organizovanja) Infrastruktura za sprovođenje

Више

Slide 1

Slide 1 Organizacioni oblici posredovanja u realizaciji turističkih putovanja (Prvi deo, III, 4. i 5. i 6.) Igor Kovačević, docent predmet: Ekonomika turizma Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu Email: igor@ekof.bg.ac.rs

Више

Microsoft PowerPoint - GR_MbIS_12_IDEF

Microsoft PowerPoint - GR_MbIS_12_IDEF Menadžment poslovnih informacionih sistema - 12 metode modeliranja funkcija pripremila Doc. dr Gordana Radić Integfated DEFinition Definicija: je metoda (jezik) modeliranja bazirana je na kombinaciji grafike

Више

Универзитет Привредна академија у Новом Саду Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије у Београду МЕНАЏМЕНТ У ПРАКСИ Проф. др Светомир Ми

Универзитет Привредна академија у Новом Саду Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије у Београду МЕНАЏМЕНТ У ПРАКСИ Проф. др Светомир Ми Универзитет Привредна академија у Новом Саду Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије у Београду МЕНАЏМЕНТ У ПРАКСИ Проф. др Светомир Минић, дипл. инж., редовни професор, научни сарадник

Више

ОБРАЗАЦ СИЛАБУСА – С2

ОБРАЗАЦ СИЛАБУСА – С2 ОБРАЗАЦ СИЛАБУСА С2 ПОДАЦИ О ПРЕДМЕТУ: Назив предмета: Буџетско право Статус предмета: Изборни предмет, Правно-економски модул Профил предмета: Број бодова(еспб): 7 Трајање наставе: 15 недеља, недељни

Више

АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ПЕРИОД ОД ДО ГОДИНЕ 1. УВОД Стратегијом безбедно

АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ПЕРИОД ОД ДО ГОДИНЕ 1. УВОД Стратегијом безбедно АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ПЕРИОД ОД 2009. ДО 2012. ГОДИНЕ 1. УВОД Стратегијом у Републици Србији за период од 2009. до 2012. године ( Службени

Више

Praćenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srbiji Nada Kosić Bibić 1, Snežana Pinter 1 1 Zavod za javno zdravlje Subotica Sažetak: Opredeljenj

Praćenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srbiji Nada Kosić Bibić 1, Snežana Pinter 1 1 Zavod za javno zdravlje Subotica Sažetak: Opredeljenj Praćenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srbiji Nada Kosić Bibić 1, Snežana Pinter 1 1 Zavod za javno zdravlje Subotica Sažetak: Opredeljenje za organizovani, sistemski pristup stalnom unapređenju

Више

Cjeloživotno obrazovanje Seminar - Osobni kompas

Cjeloživotno obrazovanje Seminar - Osobni kompas Cjeloživotno obrazovanje Seminar - Osobni kompas CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE NA BALTAZARU Osobna strategija uspjeha i upravljanje vremenom Vrijeme je nepovratan resurs. Svakodnevno svatko ima na raspolaganju

Више

Microsoft PowerPoint - Sladja 2 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Sladja 2 [Compatibility Mode] PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA OSNOVNE METODE RADA MEDICINSKE SESTRE U PZZ Proces zdravstvene nege, timski metod, dispanzerski, epidemiološki, socijalno-medicinski, statističko-informacioni i zdravstveno

Више

SADRŽAJ

SADRŽAJ СТРАТЕГИЈА ОБЕЗБЕЂЕЊА КВАЛИТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА СИНГИДУНУМ 2017-2021 1 ПОЛАЗНЕ ОСНОВЕ СИСТЕМА КВАЛИТЕТА НА УНИВЕРЗИТЕТУ СИНГИДУНУМ Визија обезбеђења квалитета Универзитета Сингидунум Полазећи од савремених

Више

Microsoft Word - Postupak za upravljanje korektivnim merama.doc

Microsoft Word - Postupak za upravljanje  korektivnim merama.doc Поступак за управљање корективним мерама Садржај: 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ 2. ВЕЗЕ СА ДРУГИМ ДОКУМЕНТИМА 3. ТЕРМИНИ И ДЕФИНИЦИЈЕ 4. ПОСТУПАК РАДА 5. ОДГОВОРНОСТ И ОВЛАШЋЕЊА 6. ПРИЛОЗИ 4 Детаљан садржај:

Више

PROJEKTI IZGRADNJE KAPACITETA U VISOKOM OBRAZOVANJU Nacionalni Erazmus+ informativni dan za Srbiju Beograd, godine Education and Culture D

PROJEKTI IZGRADNJE KAPACITETA U VISOKOM OBRAZOVANJU Nacionalni Erazmus+ informativni dan za Srbiju Beograd, godine Education and Culture D PROJEKTI IZGRADNJE KAPACITETA U VISOKOM OBRAZOVANJU Nacionalni Erazmus+ informativni dan za Srbiju Beograd, 20.10.2015. godine Education and Culture Date: in 12 pts Sadržaj prezentacije Osnovne informacije

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: СЕПТЕМБАР 2019. Пријава испита за септембарски испитни рок биће могућа у периоду од 19. до 21. августа 2019. године, путем студентског

Више

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a u skladu s člankom 18. stavcima 5. i 6. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09) Senat Sveučilišta u Zagrebu na

Више

Microsoft Word - poslovni administrator_zasnovanost kvalifikacije.doc

Microsoft Word - poslovni administrator_zasnovanost kvalifikacije.doc ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ ПОСЛОВНИ АДМИНИСТРАТОР СТАНДАРД КВАЛИФИКАЦИЈE, ЦИЉЕВИ И ИСХОДИ СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА 1. Назив квалификације: Пословни администратор 2. Подручје рада: Економија, право и администрација 3.

Више

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 98/05), у члану 1. послије

Више

Microsoft PowerPoint - benefits_of_standards PREVOD (2)

Microsoft PowerPoint - benefits_of_standards PREVOD (2) KORISTI OD STANDARDA IVELIN BUROV EKSPERT U PROJEKTU TEHNIČKA POMOĆ INSTITUCIJAMA INFRASTRUKRURE KVALITETA U REPUBLICI SRBIJI PROJEKAT FINANSIRAN OD STRANE EVROPSKE UNIJE 30.6.2010 г. 1 Jednostavan primer

Више

СТРАТЕШКИ ПЛАН ДРЖАВНЕ РЕВИЗОРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ЗА ПЕРИОД ГОДИНЕ УВОДНA РЕЧ Како би остала предводник развојних промена у ревизији јавног сек

СТРАТЕШКИ ПЛАН ДРЖАВНЕ РЕВИЗОРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ЗА ПЕРИОД ГОДИНЕ УВОДНA РЕЧ Како би остала предводник развојних промена у ревизији јавног сек СТРАТЕШКИ ПЛАН ДРЖАВНЕ РЕВИЗОРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ЗА ПЕРИОД 2016 2020. ГОДИНЕ УВОДНA РЕЧ Како би остала предводник развојних промена у ревизији јавног сектора у Републици Србији, Државна ревизорска институција

Више

Upravljanje kvalitetom Osnove za izradu projektnog zadatka

Upravljanje kvalitetom Osnove za izradu projektnog zadatka Upravljanje kvalitetom Osnove za upravljanje kvalitetom Fakultet organizacionih nauka, Beograd, 2019. Osnove za upravljanje kvalitetom 1.6 Za potrebe stvaranja identifikovanih proizvoda i/ili usluga, mogućeg

Више