Scrum u pet minuta

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Scrum u pet minuta"

Транскрипт

1 Scrum u pet minuta

2 DANAS SE DOSTA GOVORI O SCRUM I AGILNIM METODAMA Jednostavan okvir za upravljanje kompleksnim projektima Tradicionlane metode se fokusiraju na usklađenost sa planom. Sa Scrum metodom fokus je na stvaranju poslovne vrijednosti. Potrebe tržišta se mijenjaju brže nego prije, svijet postaje sve kompleksniji Scrum pruža mogućnosti efektivnije prilagdobe... alat za bolju produktivnost! Činjenica je da značajno poboljšava efikasnost timova koji su bili paralizirani kompleksnim metodologijama Prihvatite promjenu, podstaknite i oslobodite kreativnost, povećajte produktivnost. Scrum se fokusira na osobe koje rade na projektu, a ne na tehnologiju Kombinacija dokazanih metoda - ovo je suština Scrum-a.

3 POSTAVITE SEBI SLJEDEĆA PITANJA 1 2 Želite li upravljati promjenjivim zahtjevima na efikasan način, povećati motivaciju development tima (DEV tim) i poboljšati komunikaciju između klijenta i tima? Da li ste spremni uvesti novu kulturu liderstva prilagođavanjem uloga i metoda rada i prebacivanje dijela odgovornosti sa menadžera na projektne timove? 3 Želite slijediti primjer kompanija koje su uspješno promjenile svoj pristup razvoju softvera, kao što su LinkedIn, Logitech i Wells Fargo? AKO STE ODGOVORILI SA DA, ONDA DEFINITIVNO TREBATE NASTAVITI ČITATI

4 SCRUM PREGLED Osnov Scrum-a čini Sprint. Sprint je vremenski ograničena iteracija, od jedne do četiri sedmice, tokom koje DEV tim intenzivno radi kako bi ostvario zadate ciljeve. Svaki Sprint se završava sa Sprint Review (sastankom), gdje se predstavljaju funkcionalni rezultati i vrši se osvrt na prethodni Sprint. 24 hours Product Backlog 1 4 weeks Sprint Backlog CLOSED S P R I N T Delivery-ready product

5 Product Owner (PO), vlasnik proizvoda, prikuplja i definira sve ideje i promjene kroz koje će proizvod proći i određuje prioritete budućih funkcionalnosti proizvoda. Rezultat ovog rada je Product Backlog, odnosno to-do lista koja se stalno ažurira prema novim prioritetima. Development tim (DEV tim) je multifunkcionalan, vlada potrebnim vještinama i zajedno sa PO i Scrum Master-om čini Scrum tim. U razgovoru sa PO definiraju se primarni ciljevi za Sprint, a prioritetne funkcije se dalje dijele na detaljnije zadatke. DEV tim, kojeg čini 3 do 9 osoba je samostalan i članovi imaju zajedničku odgovornost nad planiranim zadacima. Tokom Sprint planiranja za svaki Sprint, tim prihvata listu prioritiziranih prijedloga iz Sprint Backlog-a. Scrum Master (SM) asistira DEV tim i PO kako bi se osiguralo stalno unapređenje efektivnosti rada na projektu ka pospješenju ispunjenja zadatih ciljeva. Cilj svakog Sprinta je povećanje tržišne vrijednosti proizvoda, nove funkcionalnosti i poboljšanja koja bi se mogla isporučiti klijentima.

6 ULOGE DEV tim... su dizajneri i sprovodioci tehničkog rješenja. Obično se tim sastoji od 3 do 9 osoba i u skladu sa istraživanjima to predstavlja optimalan broj članova za ovaj posao. Tim je odgovoran za raspodjelu zadataka i informacija unutar Sprint-a. Tim nema utvrđene uloge u projektu. To znači da članovi tima posjeduju stručno znanje i vještine neophodne za isporuku proizvoda. DEV tim je odgovoran za ishod Sprint-a. To naravno ne spriječava pojedine članove da budu eksperti u posebnim oblastima. PRODUCT OWNER (PO) osigurava da DEV tim radi prema odgovarajućim ciljevima iz poslovne perspektive kroz ažuriranje prioriteta u Product Backlog-u. PO je vlasnik Product Backlog-a odnosno liste zadataka koja se može mijenjati, gdje se svi zahtjevi proizvoda prioritiziraju prema poslovnoj vrijednosti. Backlog je dostupan cijeloj organizaciji tako da su svi svjesni što se može očekivati u sljedećim verzijama proizvoda. PO može biti interni član organizacije, a može biti i eksterni klijent. Poželjno je da PO ima nadzor nad prihodima i troškovima proizvoda.

7 THE SCRUM MASTER... predstavlja kombinaciju trenera i osobe koja otklanja prepreke i štiti DEV tim od vanjskih uticaja koji mogu ometati radni tok. Što je najvažnije, Scrum Master uglavnom nadzire i educira DEV tim i PO, kako bi se osigurali najbolji uslovi za njihov uspjeh. Svaki dan Scrum Master održava kratke sastanke Scrum tima - Daily Scrum sastanci. U slučajevima kada neko izvan projekta ima važna pitanja koja želi prezentirati timu, Scrum Master je odgovoran osigurati da članovi tima imaju što manje smetnji u svom radu. Postoji stalni fokus na pružanju najboljih mogućih uvjeta kako bi se postigli ciljevi Sprinta. Nakon svakog Sprint-a, Scrum Master vodi sastanke (Sprint Review) sa Scrum timom. Sastanak se sastoji od dva dijela Demo, tokom kojeg se analizira isporučljivi inkrement proizvoda i Sprint Retrospektiva tokom kojeg se vodi diskusija o iskustvima i naučenim lekcijama. Suština je da svi članovi tima razumiju na koji način se proces odvija i šta se dešava u Sprint-u, kako bi se tim motivirao za naredni Sprint. SCRUM TIM DEV tim, PO i SM čine Scrum tim. Svi članovi dijele odgovornost za isporuku završenog i kvalitetnog proizvoda.

8 PRISTUP KREIRANJE BACKLOG PROIZVODA PO prikuplja sve zahtjeve koji predstavljaju osnov za izmjenu proizvoda, npr. nove funkcionalnosti i/ili rješavanje bugova. Kada su ciljevi definirani, vrši se raspodjela cjeline na dijelove koji sa jedne strane stvaraju vrijednost, a sa druge strane su izvodljivi. Istovremeno se vrši prioritizacija, a PO odlučuje o prioritetima. Kojim redoslijedom bi se trebale vršiti izmjene i isporuka? Rezultat se sastoji od posebne to-do liste koja je promjenjiva tokom vremena, ovisno o zahtjevima tržišta i željama klijenta. Kada je vrijeme za novi Sprint, PO može zamrznuti stavke na to-do listi i sazvati Scrum tim na sastanak. BACKLOG GROOMING Kako bi planiranje Sprinta prošlo što bolje, potrebno je održavati Backlog proizvoda i to je zadatak cijelog Scrum tima. Održavanje se sastoji od npr. procjene zahtjeva i dekompozicije, tako da se uklapaju u Sprint. Ukoliko je moguće, neophodno je odvojiti dio vremena tokom svake sedmice za Backlog Grooming, po mogućnosti u isto vrijeme na istom mjestu kako bi se olakšalo planiranje sastanka. SPRINT Sprint je vremenski period rada sa fokusom na isporuku potencijalno isporučivog proizvoda na osnovu izabranih zadataka iz Product Backlog-a. Sprintovi su dosljednog trajanja i svaki sljedeći Sprint počinje odmah nakon završetka prethodnog Sprinta. DAILY SCRUM Svakog dana u isto vrijeme Scrum tim održava kratke sastanke do 15 minuta - Daily Scrum. Cilj je sinhronizacija progresa, identifikacija i rješavanje eventualnih problema koji spriječavaju tim da završi posao. Svaki od članova tima bi trebao odgovoriti na tri pitanja: Šta ste uradili od posljednjeg sastanka? Šta planirate uraditi do sljedećeg sastanka? Postoje li smetnje zbog kojih nije moguće završiti planirani posao?

9 Odgovori na prva dva pitanja pružaju uvid u sami tok projekta i odlučuju ko će raditi koji dio posla tokom dana. Odgovor na treće pitanje definira osnov za rješavanje problema, to mogu biti tehnički ili neki drugi vanjski problemi. Svi mogu prisustvovati sastanku ali samo SM i DEV tim vode sastanak i imaju pravo govora. SPRINT REVIEW Svaki Sprint se završava prezentacijom završenog posla, kojoj osim PO mogu prisustvovati korisnici, klijenti i članovi uprave. Sastanak je osnov za retrospektivu kao i početak narednog Sprint-a. Sprint retrospektiva Tokom sprint retrospektive Scrum tim se osvrće na protekli Sprint i definira akcije za poboljšanje procesa rada. Poboljšanja se obično implementiraju tokom sljedećeg Sprinta. Preostali posao Burndown Dani U Burndown grafikonu svakodnevno se označava preostali rad u odnosu na planirani. Dijagram jasno pokazuje kojim tempom je vrijeme potrošeno tokom Sprint-a.

10 AGILNE METODE RAZVOJA Scrum je dio agilnih metoda za razvoj softvera, odnosno kolekcija metoda i alata sa ciljem da: poboljšaju sposobnost brzog odgovora na potrebe i zahtjeve tržišta reduciraju gubitke i periode čekanja smanje stres zaposlenih a istovremeno povećaju produktivnost Entuzijazam je visok kod članova tima koji rade u skladu sa agilnim metodama. Nije pretjerano reći da agilne metode razvoja softvera postaju standard u globalnoj IT zajednici. Osnovni principi filozofije agilnog razvoja su vrijednosti: Pojedinci i interakcije u odnosu na procese i alate Funkcionalan softver u odnosu na obimnu dokumentaciju Saradnja sa klijentima u odnosu na pregovoranje o sklapanju ugovora Prilagođavanje promjenama u odnosu na pridržavanju plana (Manifest agilnog razvoja softver-a Ove agilne metode predstavljaju reakciju na procese koji u teoriji izgledaju dobro, ali se u praksi nisu pokazali dobrim. Agilne metode se zbog toga opisuju kao empirijske - zasnovane u potpunosti na praktičnim iskustvima i dokaznom funkcionalnom načinu rada. Centralno načelo agilnih metoda predstavlja prilagođavanje promjenjivom okruženju. Gdje starije metode su prediktivne i njima se pokušavaju predvidjeti buduće potrebe, agilne metode su adaptivne i omogućavaju brzo prilagođavanje u skladu sa zahtjevima. Slogan agilnih metoda je Embrace the change! Funkcionlani krajnji proizvod je jedina mjera uspjeha. Drugi važan princip jeste jednostavnost i lean razmišljanje. Prema agilnom razmišljanju cilj nije opteretit se prekomjernim poslovima - važ-

11 nije je izbjeći nepotreban rad. Naprimjer, izbjeći gubljenje vremena na dokumentaciju koju niko neće čitati. Okvir projekta će stvoriti optimalne uslove za brzu komunikaciju. OSTALE AGILNE METODE Osim Scrum-a, postoji i Kanban, druga najpoznatija agilna metoda. Kanban je moćan alat za organizacije ili timove koji žele da pojednostave svoj radni postupak. Kanban vizualizira tekući posao i stvarni radni postupak. Vizuelni radni postupak predstavlja moćan alat kako bi se otkrila i otklonila uska grla kroz smanjenje obima tekućeg posla. Vizualizirani radni postupak treba promatrati kao alat koji omogućava identifikaciju uskih grla i smanjenje obima tekućeg posla kako bi se povećao priliv zadataka i smanjilo utrošeno vrijeme za dostavljenu vrijednost proizvoda. Extreme Programming (XP) - Ekstremno programiranje ima drugačiji pristup, posvećeno je načinu rada na projektu. Osnov čini dvanaest procedura ili postupaka. Dva primjera su programiranje u parovima i test-driven development (TDD). Obzirom da Scrum predstavlja okvir i da ne navodi na koji način se posao izvodi, uobičajeno je da se Scrum kombinuje sa XP-om. Još jedna agilna metoda je Lean Software Development, koja je nastala iz Lean i Just-in-Time proizvodnje u proizvodnoj industriji. Lean Development - govori više o tome kako organizirati razvoj kompanije na nivou menadžmenta. Stoga se može vidjeti kako su ove agilne metode komplementarne jedna drugoj: Kanban je metoda sa fokusom na efikasan radni tok Lean Software Development se bavi sveobuhvatnim principima koji se odnose na cjelokupnu razvojnu organizaciju Scrum metoda ima veći fokus na planiranje i organizaciju projekata XP je operativna metoda koja se sastoji od 12 osnovnih procedura.

12 ČESTA PITANJA O SCRUM I AGILNIM METODAMA Ne postoji li rizik da je Scrum nepouzdan tako što svako radi što je manje moguće? Iskustva iz mnogih oblasti, stečena u proteklom periodu, pokazatelj su da to nije slučaj. Principi su dvostruki. Prvo, principi su jednostavni i lako ih je razumjeti. Drugo, jedna osoba, PO, odlučuje šta se razvija. Zajednička odgovornost za svaki dio koda razlog je dodatne motivacije DEV tima da prate određena pravila i prakse. Da li je Scrum primjenjiv samo za manje projekte? Ne, metoda se može skalirati, tako da se više manjih projekata spoje u jedan veći. Scrum of Scrums se može koristiti kako bi se sinhroniziralo više Scrum timova. Kako započeti? Najbolji način je da zatražite pomoć od Agile eksperta (Agile Coach) koji može educirati tim i pružiti podršku tokom jednog ili više Sprint-ova. Iako Scrum djeluje kao jednostavna metoda, ponekad nije lako stvoriti dobar Backlog proizvoda, planirati Sprint ili postati kvalitetan, samoorganizovani tim sa velikom predanošću ka dobrim rezultatima i kontinuiranim poboljšanjima. Šta se dešava ukoliko ne završite planirani posao? U Scrum-u raspored odnosno plan nikad nije prilagođen. Ukoliko se ne stigne sa planiranim aktivnostima tokom Sprint-a, preostali posao se prebacuje u Backlog proizvoda. S druge strane, ukoliko se zadaci završe i prije planiranog, PO može dodijeliti dodatne zadatke. Trabju li svi Sprintovi imati jednako trajanje? Da, jedan od razloga za jednako trajanje svakog Sprinta je lakše planiranje, prateći rad DEV tima i isporuku proizvoda. Ukoliko svaki Sprint nema jednako trajanje, teže je postići stabilni radni ritam u radu. Da li u Scrum metodi postoji uloga Project Manager? U Scrum metodi vrši se preraspodjela tradicionalne uloge Project Manager-a na tri uloge. PO je odgovoran za definiranje prioriteta i planiranje proizvoda, DEV tim je odgovoran za kvalitet i isporuku i SM je odgovoran za usklađenost metode i uspjeha. Uobičajeno je da tradicionalni Project Leader preuzima ulogu SM ili PO.

13 Da li je Scrum metoda namijenjena isključivo za razvoj softvera? Ne. Metoda se može prilagoditi svim vrstama projekata, naprimjer izdavačkoj industriji ili razvoju medicinske tehnologije. Poznato je da se Scrum koristi uspješno u izdavaštvu, razvoju društvenih igara, planiranju odmora i sl. Odakle potiče riječ Scrum? Scrum je termin iz ragbija koji se odnosi na formaciju igre rame-uzrame koju zauzme ragbi tim kako bi se lopta uputila daleko na teren. U kontekstu menadžmenta riječ je prvi put korištena od strane Tekeuchi i Nonaka u poznatom članku koji je izašao u Harvard Business Review, gdje su objasnili izuzetno uspješan projekat razvoja proizvoda u Japanu. Da li je Scrum Master odgovoran za isporuku proizvoda? Odgovornost u vezi sa isporukom proizvoda je u cijelosti na DEV timu. Nije neobično da pojedine organizacije odgovornost za isporuku dodjeljuju, obzirom da su navikli tu vrstu odgovornosti, Project Leader-u. Bitno je da SM ne snosi odgovornost isporuke proizvoda obzirom da to komplikuje samoorganizaciju DEV tima. Da li jedna osoba može imati dvije Scrum uloge ili funkcije? Nažalost, uobičajeno je da se vrši kombinacija DEV uloge i QA uloge sa SM. To nije preporučljivo iz više razloga, a glavna činjenica je što je teško upravljati i pomoći timu kada istovremeno izvršavate svoje zadatke kao dio isporuke proizvoda.

14 DEFINICIJE Adaptivni pristup - ciljevi projekta ili rasporedi su prilagođeni u skladu sa promjenama vanjskih uslova. Agile Development/Metode - metodologija razvoja softvera koja naglašava prilagodljivost, najkraći vremenski period između ideja i implementacije i pojednostavljenih formi komunikacije. Primjeri agilnih razvojnih metoda su XP i Scrum. Backlog Grooming - je kontinuirano održavanje Backlog proizvoda. Backlog proizvoda - to-do lista koja se sastoji od ciljeva i prioriteta projekta kojim upravlja Product Owner. Burndown Chart - je dijagram koji pokazuje koliko posla je preostalo kako bi se implementirao dio softvera koji se razvija u Sprintu. Daily Scrum - kratki dnevni sastanci koji traju maksimalno 15 min sa članovima Scrum tima. Cilj je održati kontinuitet u poslu i otkloniti eventualne prepreke. DEV tim - radna snaga, u ovom slučaju, programeri, testeri i slično, koji su dio Scrum projekta. Sami organiziraju posao i nemaju formalnog šefa grupe. Prilagodljivo predviđanje - naprimjer, ciljevi projekta i rasporedi se zasnivaju na predviđanju vanjskih faktora određenih na početku projekta. Product Owner - osoba odgovorna za Backlog proizvoda i koja prati da je projekat fokusiran na odgovarajuće zadatke posmatrano iz poslovne perspektive. Release Backlog - isto što i Backlog proizvoda ali ograničeno samo na distribuciju proizvoda. Samoorganizirajući tim tim sam odlučuje ko i kako će se posao izvršavati. To ne znači da tim odlučuje šta se treba uraditi i ko se sve može uključiti u tim. Scrum Master - tim lider Scrum tima. Scrum tim - čine Development tim, Scrum Master i Product owner.

15 Sprint - vremenski ograničena iteracija, od jedne do četiri sedmice, tokom koje je Scrum tim fokusiran kako bi se ostvarili ciljevi definirani aktuelnim Sprint Backlog-om projekta. Sprint Backlog - to-do lista za Sprint. Obuhvata podatke koje je PO definirao kao prioritet. Sprint Backlog poprima konačni format prvog dana Sprint-a na sastanku kojem prisustvuju PO i DEV Tim. Sprint Review - neformalni sastanak na kraju svakog Sprint-a gdje tim prezentira (vrši prikaz) za članove uprave, klijente i PO šta je urađeno tokom Sprint-a. Timebox - vremenski period tokom kojeg nešto treba biti urađeno. Sprint je rezultat timebox-a - vremenski ograničenog razmišljanja. Deadline se ne može probijati, u tom slučaju je bolje skratiti sadržaj. Sprint Retrospektiva - sastanak koji se održava nakon svakog Sprint-a. Scrum tim vrši analizu urađenog i što bi se moglo poboljšati tokom sljedećeg Sprint-a. DODATNE INFORMACIJE Više informacija o Scrum i Agilnim metodama razvoja je dostupno na

16 SCRUM PAMETNIJE UPRAVLJANJE PROJEKTIMA Scrum je okvir za upravljanje projektima koji je postao uobičajena metoda razvoja softvera. Manji timovi od po najviše 3 do 9 osoba vrše raspodjelu posla u manje poslove koji traju od jedne do četiri sedmice i rješavaju ograničen broj radnih zadataka. Gdje se tradicionalne metode fokusiraju na predviđanje i pridržavanju rasporeda, Scrum, kao i druge Agilne metode razvoja softvera, se fokusira na prilagođavanje promjenama i kontinuiranom doprinosu poslovne vrijednosti. Softhouse Consulting Sarajevo Trg Solidarnosti 2A Sarajevo Phone: info.bosnia@softhouse.se Stockholm Tegnérgatan 37 SE Stockholm Phone: info.stockholm@softhouse.se Göteborg Magasinsgatan 18A SE Göteborg Phone: info.goteborg@softhouse.se Malmö Stormgatan 14 SE Malmö Phone: info.malmo@softhouse.se Karlskrona Campus Gräsvik 3A SE Karlskrona Phone: info.karlskrona@softhouse.se Växjö Kungsgatan 1B SE Växjö Phone: info.vaxjo@softhouse.se Helsingborg Bredgatan 19 SE Helsingborg Phone: staffan.broome@softhouse.se

5S prezentacija - za printati bez videa i igre (3)

5S prezentacija - za printati bez videa i igre (3) Lean 5S Anja Štefanić, mag.oec. copyright Što je 5S? Alat Lean menadžmenta Alat koji se čini jednostavan, no mnoga poduzeća ignoriraju baš te osnovne principe Baza uspješne implementacije Fokusira se

Више

Organizacija koja uči Nemanja Davidović

Organizacija koja uči Nemanja Davidović Organizacija koja uči Nemanja Davidović 25.08.2012. Ekonomija znanja Znanje kao ključna kompetentnost Ključna kompetentnost preduzeća je zapravo njegova sposobnost da izvršava poslovne procese na superiorniji

Више

Microsoft PowerPoint - Strukturni dijagrami, Gantogram - Planiranje [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Strukturni dijagrami, Gantogram - Planiranje [Compatibility Mode] + Metode i tehnike planiranja projekta + Projektne strukture + Tehnike struktuiranja projekta Breakdow strukture strukture za dekomponovanje Matrice WBS: Project Work Breakdown Structure OBS: Organization

Више

Razvoj IS

Razvoj IS Fakultet organizacionih nauka Uvod u informacione sisteme Doc. Dr Ognjen Pantelić Modeli razvoja IS Proces proizvodnje uprošćen primer 2 Tokovi informacija u poslovnom sistemu - realan primer 3 Informacioni

Више

Cjeloživotno obrazovanje Seminar - Osobni kompas

Cjeloživotno obrazovanje Seminar - Osobni kompas Cjeloživotno obrazovanje Seminar - Osobni kompas CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE NA BALTAZARU Osobna strategija uspjeha i upravljanje vremenom Vrijeme je nepovratan resurs. Svakodnevno svatko ima na raspolaganju

Више

1 NOVO U MNG CENTRU!!! OVLADAJTE TEHNOLOGIJOM IZRADE JAVA EE APLIKACIJA KORIŠ C ENJEM ORACLE ADF-A O - Otkrijte brzinu razvoja aplikacija sa ADF-om -

1 NOVO U MNG CENTRU!!! OVLADAJTE TEHNOLOGIJOM IZRADE JAVA EE APLIKACIJA KORIŠ C ENJEM ORACLE ADF-A O - Otkrijte brzinu razvoja aplikacija sa ADF-om - 1 NOVO U MNG CENTRU!!! OVLADAJTE TEHNOLOGIJOM IZRADE JAVA EE APLIKACIJA KORIŠ C ENJEM ORACLE ADF-A O - Otkrijte brzinu razvoja aplikacija sa ADF-om - Minimizujte pisanje programskog koda - Smanjite obim

Више

Microsoft PowerPoint - PS4_OPSPF i LIN

Microsoft PowerPoint - PS4_OPSPF i LIN Основни принципи савремене производне филозофије ПРОИЗВОДНИ СИСТЕМИ ПРИНЦИП 1 Нијепроблемпроизвестивећпродати. Међутим, великијепроблемпроизвести: квалитетно, брзои узштонижетрошкове. ПРИНЦИП 2 Конкуренцијасепобеђује"оружјем":

Више

POSLOVNA INTELIGENCIJA I ANALITIKA ZA PRAVE POSLOVNE ODLUKE

POSLOVNA INTELIGENCIJA I ANALITIKA ZA PRAVE POSLOVNE ODLUKE POSLOVNA INTELIGENCIJA I ANALITIKA ZA PRAVE POSLOVNE ODLUKE Qlik Sense Family - najbolja platforma za poslovnu inteligenciju Kreiranje prilagodljivih i interaktivnih vizualizacija nikada nije bilo tako

Више

Vulnerability and Adaptation

Vulnerability and Adaptation Komunikacija o prilagođavanju klimatskim promenama Shaun Martin Prilagođeno prema prezentaciji Susanne C. Moser, Ph.D Komunikacija o prilagođavanju klimatskim promenama Tri ključne lekcije 1. Kako bi stvorili

Више

Lean razmišljanje u proizvodnoj organizaciji - Pregled lean alata za unapređenje procesa Autori: Jovana Čabarkapa Aleksa Sekulović Fakultet organizaci

Lean razmišljanje u proizvodnoj organizaciji - Pregled lean alata za unapređenje procesa Autori: Jovana Čabarkapa Aleksa Sekulović Fakultet organizaci Lean razmišljanje u proizvodnoj organizaciji - Pregled lean alata za unapređenje procesa Autori: Jovana Čabarkapa Aleksa Sekulović Fakultet organizacionih nauka 1 POSLOVNA FILOZOFIJA koja kaže da je kupac

Више

Slide 1

Slide 1 http://ctm.fon.bg.ac.rs/ Menadžment tehnologije i razvoja Školska 2018/2019. godina Nastavnici i saradnici Profesor dr Maja Levi Jakšić, redovni profesor četvrtak 16-18h, kabinet 301C majal@fon.bg.ac.rs

Више

Gejmifikacija

Gejmifikacija M I N I A K A D E M I J A GEJMIFIKACIJA C A M B R I D G E I N N O V A T I V E S Y S T E M S O L U T I O N S, L T D C A M B R I D G E I N N O V A T I V E S Y S T E M S O L U T I O N S, L T D C A M B R I

Више

Microsoft PowerPoint - IQNet SR-10 prezentacija kratka

Microsoft PowerPoint - IQNet SR-10 prezentacija kratka IQNet SR-10 Social Responsability Management System Sustav upravljanja društvenom odgovornošću Pripremila: Branka Sučić, IQNet SR-10 auditor 1 Društvena odgovornost? Da li je to opet neka novotarija? Ili

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prof. dr Pere Tumbas Prof. dr Predrag Matkovid Identifikacija i izbor projekata Održavanje sistema Inicijalizacija projekata i planiranje Implementacija sistema Dizajn sistema Analiza sistema Faze životnog

Више

QUALITY AUSTRIA CENTER DRAVSKA 11, BEOGRAD /

QUALITY AUSTRIA CENTER DRAVSKA 11, BEOGRAD / QUALITY AUSTRIA CENTER DRAVSKA 11, 11000 BEOGRAD office@qa-center.net / +381 11 380 71 60 STRUKTURA IMS Integrisani sistemi menadžmenta - Zahtevi QMS Sistemi menadžmenta kvaliteta IMSA Integrisani sistemi

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Upravljanje vremenom Praktikum iz poslovne komunikacije i prezentacije Jelica Cincović (jelica@etf.rs) Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu 2018/2019 Uvod 24 sata za organizovanje našeg dana

Више

PROGRAM

PROGRAM 2019 PROGRAM AKADEMIJA REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU 2019. Europska unija Zajedno do fondova EU SADRŽAJ 1. EDUKATIVNE AKTIVNOSTI AKADEMIJE REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU... 4 MODUL 1: Što su fondovi

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kompetencijski profil nastavnika u visokom obrazovanju Prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet cizmesij@math.hr Educa T projekt Kompetencijski profil

Више

ULOGA KONTROLE KVALITETE U STVARANJU INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA Vladimir Baričević, dipl.ing.geod. Dragan Divjak, dipl.ing.geod.

ULOGA KONTROLE KVALITETE U STVARANJU INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA Vladimir Baričević, dipl.ing.geod. Dragan Divjak, dipl.ing.geod. ULOGA KONTROLE KVALITETE U STVARANJU INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA Vladimir Baričević, dipl.ing.geod. Dragan Divjak, dipl.ing.geod. Sadržaj NIPP STANDARDI KONCEPT KONTROLE KVALITETE PROCES KONTROLE

Више

Slide 1

Slide 1 , In Cubis d.o.o. Dani hrvatskog osiguranja Opatija, 6.11.2014. Funkcije informacijskog sustava u osiguranju Informacijski sustav... Čuva najvrijedniju imovinu podatke Automatizira poslovne procese Otvara

Више

Predavanja za sajt.pdf

Predavanja za sajt.pdf Korporativne strategije Tipovi strategija Tri nivoa strategije najveći broj autora Korporativna strategija Područje delovanja Pojedinačna organizacija ili grupa organizacija Vremensko razdoblje Dugoročna

Више

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta BROJ POZIVA: HR.3.1.17 U Pozivu na dostavu projektnih

Више

ПОСЛОВНИ ПЛАН -Назив пословне идеје- 1

ПОСЛОВНИ ПЛАН -Назив пословне идеје- 1 ПОСЛОВНИ ПЛАН -Назив пословне идеје- 1 Основни подаци о подносиоцу пријаве Име и презиме ЈМБГ Адреса Телефон Е-маил Занимање Формално образовање Релевантно знање и искуство 2 Сажетак пословног плана Представите

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Poslovna informatika Ekonomski fakultet u Osijeku Što se događa na internetu u 1 minuti? Par činjenica Svaki dan kreira se 2,5 kvintilijuna bajtova podataka! 90% svih podataka u svijetu kreirano je u zadnje

Више

08_03

08_03 OBAVIJEST O SLOBODNOM RADNOM MJESTU ZA IZRADU POPISA USPJEŠNIH KANDIDATA Naziv radnog mjesta Funkcijska skupina / razred AD 6 Vrsta ugovora Referentna oznaka Rok za podnošenje prijava Mjesto zaposlenja

Више

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02 STRATEGIJE E ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE STRATEGIJE ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE Elektronsko poslovanje ne predstavlja samo dodatak tradicionalnom, već ono predstavlja revoluciju u poslovanju. Ono omogućava

Више

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 7. Prof.dr.sc. Mirna Leko Šimić Izv.prof.dr.sc. Helena Štimac DUGOROČNA PROIZVODNA KOOPERA

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 7. Prof.dr.sc. Mirna Leko Šimić Izv.prof.dr.sc. Helena Štimac DUGOROČNA PROIZVODNA KOOPERA STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 7. Prof.dr.sc. Mirna Leko Šimić Izv.prof.dr.sc. Helena Štimac DUGOROČNA PROIZVODNA KOOPERACIJA Jedan od najčešćih oblika međunarodne ugovorne suradnje Temelji

Више

Microsoft PowerPoint - 03_Prezentacija 1_Lea_ [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 03_Prezentacija 1_Lea_ [Compatibility Mode] Efikasnost i efektivnost državnih pomoći Lea J. Lekočević SAM GIZ ekspert za državne pomoći Podgorica, 30. oktobar 2013. godine Page 1 Opšti nalazi Evropa 2010 strategija EZ za rast u ovoj deceniji jedinstveno

Више

(Microsoft PowerPoint - 608_Futivi\346.pptx)

(Microsoft PowerPoint - 608_Futivi\346.pptx) EMPIRIJSKO ISTRAŽIVANJE O BI U HRVATSKOJ KREŠIMIR FUTIVIĆ... Sadržaj Ukratko o Neosu Područje Problem Ciljevi rada Struktura istraživanja Projekti Funkcionalnosti BI sustava Najvažniji rezultati rada HrOUG

Више

Microsoft Word - Detaljne SMJERNICE za izradu projektnog zadatka 2016.docx

Microsoft Word - Detaljne SMJERNICE za izradu projektnog  zadatka 2016.docx SMJERNICE/PITANJA ZA IZRADU PROJEKTNOG ZADATKA IZ KOLEGIJA MARKETING U TURIZMU, (LJETNI SEMESTAR, akademska godina 2015/16) IZRADA LOYALTY MOBILNE APLIKACIJE ZA TURISTIČKU ZAJEDNICU GRADA OSIJEKA Uvažene

Више

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi)

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi) OPERATIVNI I STRATEŠKI CILJEVI Za definirane prioritetne skupine: Obitelj Mladi Djeca Stari i nemoćni Palijativna skrb 1 FOKUS GRUPA OBITELJ Uočeni problemi: 1. Nedostatak savjetovališta za obitelj i škole

Више

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Uticaj tehnologije na javni sektor Matthias Lichtenthaler Šef Odjela za digitalnu transformaciju Bundesrechenzentrum GmbH Seite 1 12.07.2018 Digitalizacija kao pokretač za javni sektor Evaluiranje novih

Више

Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: Mjesto izvođenja

Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: Mjesto izvođenja Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: 21. 06. 2019. Mjesto izvođenja obuke: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta

Више

Microsoft PowerPoint - OOPpredavanja05 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - OOPpredavanja05 [Compatibility Mode] OBJEKTNO ORIJENTISANO PROGRAMIRANJE PREDAVANJE 5 OBJEKTI U INTERAKCIJI Miloš Kovačević Đorđe Nedeljković 1 /25 OSNOVNI KONCEPTI - Abstrakcija - Modularizacija - Objektne reference - Klasni dijagram - Objektni

Више

Rano učenje programiranj

Rano učenje programiranj PREGLED ALATA ZA RANO UČENJE PROGRAMIRANJA Ivana Ružić, I. osnovna škola Čakovec Programiranje - nova pismenost Živimo u svijetu u kojem tehnologija brzo napreduje. Način na koji radimo, komuniciramo,

Више

Slide 1

Slide 1 Ovaj projekt financira EUROPSKA UNIJA IPA Komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala - Program Europske Unije za Hrvatsku Partner u projektu Samovrednovanje u srednjim strukovnim školama u Republici Hrvatskoj

Више

Internet marketing Sve počinje ovako Internet marketing predstavlja posebnu granu marketinga u kojoj se internet koristi kao osnovni medij za komunika

Internet marketing Sve počinje ovako Internet marketing predstavlja posebnu granu marketinga u kojoj se internet koristi kao osnovni medij za komunika Internet marketing Sve počinje ovako Internet marketing predstavlja posebnu granu marketinga u kojoj se internet koristi kao osnovni medij za komunikaciju. Internet marketing omogućava da čak i kompanije

Више

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 6.9.2018 A8-0245/170 Amandman 170 Uvodna izjava 3. (3) Zbog brzog tehnološkog razvoja i dalje se mijenja način stvaranja, proizvodnje, distribucije i iskorištavanja djela i drugih sadržaja. Javljaju se

Више

Projekat finansira Evropska unija Projektni zadatak Kreiranje i provođenje obuke za voditelje grupa uzajamne podrške (peer-support) za preživjele od m

Projekat finansira Evropska unija Projektni zadatak Kreiranje i provođenje obuke za voditelje grupa uzajamne podrške (peer-support) za preživjele od m Projektni zadatak Kreiranje i provođenje obuke za voditelje grupa uzajamne podrške (peer-support) za preživjele od mina Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana Organizacija UDAS za potrebe projekta

Више

R P S Audit & Consulting R evizija P oslovno S avetovanje IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI za godinu Društvo za reviziju i poslovno savetovanje RPS A

R P S Audit & Consulting R evizija P oslovno S avetovanje IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI za godinu Društvo za reviziju i poslovno savetovanje RPS A R evizija IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI za 2017. godinu Društvo za reviziju i poslovno savetovanje RPS Audit & Consulting doo Beograd Beograd, mart 2018. godine R evizija SADRŽAJ I Opis pravne forme i strukture

Више

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc UNIVERZITET U NOVOM SADU EKONOMSKI FAKULTET U SUBOTICI SOFIJA ADŽIĆ REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE ISPITNA PITANJA Školska 2012/2013 godina Verzija 2.0 Subotica, septembar 2012. REGIONALNA EKONOMIJA

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1 Customer Relationship Management 2 Net Faktor O nama O nama 3 Net Faktor doo je mlada kompanija sa velikim iskustvom. Naš tim ima zajedno preko 30 godina iskustva u oblasti CRM-a i manipulacije podataka.

Више

Microsoft Word _stipendije.docx

Microsoft Word _stipendije.docx STIPENDIJE ZA STUDIJE U FRANCUSKOJ KOJE DODELJUJE AMBASADA FRANCUSKE ZA 2011/2012. U želji da unapredi saradnju između Francuske i Srbije i da podstakne mobilnost studenata iz Srbije, Ambasada Francuske

Више

Microsoft PowerPoint - GR_MbIS_12_IDEF

Microsoft PowerPoint - GR_MbIS_12_IDEF Menadžment poslovnih informacionih sistema - 12 metode modeliranja funkcija pripremila Doc. dr Gordana Radić Integfated DEFinition Definicija: je metoda (jezik) modeliranja bazirana je na kombinaciji grafike

Више

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007 Profesor: dr Biljana Gemović Rizik je termin usko povezan sa svim poslovnim i proizvodnim aktivnostima i njegovo postojanje kao takvo mora biti prepoznato i prihvaćeno. Standard OHSAS 18001:2007 rizik

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Combis Digital Workplace Hrvoje Dunkić, Combis Marko Ćorić, Combis Do svega, uvijek Stari i Novi zaposlenici, angažiranost Daj više u manje vremena Previše je informacija Digitalno radno mjesto? Prihvatimo

Више

Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilj

Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilj POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana Termin: 12. i 13. april 2016. Beograd 1 Opis seminara Osnovni cilj treninga je da omogudi

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Organizacija poslovnih sustava Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Modernisation of Post-Graduate Studies in Chemistry and Chemistry Related Programmes Tempus UK-Tempus-JPCR WORK PACKAGE 3 WP Type 3,3

Modernisation of Post-Graduate Studies in Chemistry and Chemistry Related Programmes Tempus UK-Tempus-JPCR WORK PACKAGE 3 WP Type 3,3 WORK PACKAGE 3 WP Type 3,3 Staff professional development teaching ИЗВЕШТАЈ РАДНЕ ПОСЕТЕ УНИВЕРЗИТЕТУ У АХЕНУ, ИНСТИТУТУ ЗА ГЕОЛОГИЈУ И ГЕОХЕМИЈУ НАФТЕ И УГЉА, НЕМАЧКА Циљеви посете: 1. Идентификација

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019.

ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019. ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019. Предмет: ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ Предмет се вреднује са 6 ЕСПБ. Недељно има 3 часа активне наставе (предавања) НАСТАВНИЦИ

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu

Више

IKT poslovna rješenja: Šta je „ispod haube“?

IKT poslovna rješenja: Šta je „ispod haube“? IKT poslovna rješenja: Šta je ispod haube? Mr Goran Drakulić Ciljevi Razjašnjenje IKT pojmova na način blizak poslovnim ljudima Demistifikacija Podsticanje razmišljanja Podsticanje panel diskusije Smisao

Више

POWERFUL

POWERFUL Izv.prof.dr.sc.Julia Perić julia@efos.hr Asistentica: Tihana Koprivnjak, univ.spec.oec tihana@efos.hr UPRAVLJANJE OSOBNIM RAZVOJEM Kako raspolažete svojim kapitalom? Kada biste imali banku koja vam stavlja

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Informacijsko i programsko inženjerstvo Ured za upravljanje

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Primijenjena kemija Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt Tema 2 Kriterijumi kvaliteta za softverske proizvode DAAD Project Joint Course on Software Engineering Humboldt University Berlin, University of Novi Sad, University of Plovdiv, University of Skopje, University

Више

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke Informatički sustav za prikupljanje, simulaciju i prikaz podataka o cijenama javnih komunikacijskih usluga (dalje: Sustav e-tarife) Zagreb, HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Roberta

Више

D12_5 MNE_Dio 04 - Procjena EE Investicija F1

D12_5 MNE_Dio 04 - Procjena EE Investicija F1 Ministarstvo ekonomije / Sektor za energetsku efikasnost Obuka o upravljanju energijom i energetskoj efikasnosti Procjena EE Investicija (pojednostavljena verzija) Pripremljeno pod okriljem projekta Tehnička

Више

Microsoft Word - Poziv za ISO Februar 2016

Microsoft Word - Poziv za ISO Februar 2016 POZIV ZA JEDNODNEVNU OBUKU: UPOZNAVANJE SA NOVOM VERZIJOM STANDARDA ISO 9001:2015 Datum održavanja: 04.02.2016 Mesto: Beograd KRATAK UVOD I CILJ OBUKE Najpoznatiji standard za sisteme menadžmenta kvalitetom

Више

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt Tema 2 Kriterijumi kvaliteta za softverske proizvode DAAD Project Joint Course on Software Engineering Humboldt University Berlin, University of Novi Sad, University of Plovdiv, University of Skopje, University

Више

Definiranje prioritetnih razvojnih ciljeva

Definiranje prioritetnih razvojnih ciljeva Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH Drinska 12 a 31000 Osijek Školski razvojni plan šk. g. Definiranje prioritetnih razvojnih 1.Unapređivanje kvalitete nastave 2. Opstojnost škole ostvarivanja UNAPREĐIVANJE

Више

Inženjering informacionih sistema

Inženjering informacionih sistema Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad Inženjering informacionih sistema Dr Ivan Luković Dr Slavica Kordić Nikola Obrenović Milanka Bjelica Dr Jelena Borocki Dr Milan Delić UML UML (Unified Modeling Language)

Више

Slide 1

Slide 1 ТРЕНИНГ ЗА ТРЕНЕРЕ КАКО УЧЕ ОДРАСЛИ ПРАВИЛО СПРЕМНОСТИ ПРАВИЛО ИНТЕНЗИТЕТА ПРАВИЛО СПОСОБНОСТИ ПРИХВАТАЊА НОВИХ ИДЕЈА ПРАВИЛО АСОЦИЈАЦИЈЕ ПРАВИЛО ПРИМАРНОСТИ И СКОРАШЊОСТИ ПРАВИЛО РЕЛЕВАНТНОСТИ ПРАВИЛО

Више

Microsoft PowerPoint - Sladja 2 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Sladja 2 [Compatibility Mode] PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA OSNOVNE METODE RADA MEDICINSKE SESTRE U PZZ Proces zdravstvene nege, timski metod, dispanzerski, epidemiološki, socijalno-medicinski, statističko-informacioni i zdravstveno

Више

3 DNEVNI SEMINAR INTERNET POSLOVANJE TEME: 1. INTERNET POSLOVANJE 2. INTERNET MARKETING, INTERNET PR I ANALITIKA 3. UPRAVLJANJE SADRŽAJEM, DOMENE, HOS

3 DNEVNI SEMINAR INTERNET POSLOVANJE TEME: 1. INTERNET POSLOVANJE 2. INTERNET MARKETING, INTERNET PR I ANALITIKA 3. UPRAVLJANJE SADRŽAJEM, DOMENE, HOS 3 DNEVNI SEMINAR INTERNET POSLOVANJE TEME: 1. INTERNET POSLOVANJE 2. INTERNET MARKETING, INTERNET PR I ANALITIKA 3. UPRAVLJANJE SADRŽAJEM, DOMENE, HOSTING, SECURITY I. DAN UVOD U INTERNET POSLOVANJE 15:00

Више

Korporativna_prezentacija

Korporativna_prezentacija PROFIL TVRTKE INOVATIVNA PLAĆANJA NA GLOBALNOJ RAZINI June 2017 Mercury Processing Services International je pružatelj platnih rješenja, posvećen razvoju i upravljanju platnim poslovanjem na međunarodnoj

Више

Logosoft d.o.o. Grbavička 4, Sarajevo, BiH tel: +387(33) fax:+387(33) ID broj: PDV broj:

Logosoft d.o.o. Grbavička 4, Sarajevo, BiH tel: +387(33) fax:+387(33) ID broj: PDV broj: Logosoft d.o.o. Grbavička 4, 71000 Sarajevo, BiH tel: +387(33)931-900 fax:+387(33)931-901 ID broj: 4200236190009 PDV broj: 200236190009 www.logosoft.ba Politika upravljanja servisima POLITIKA UPRAVLJANJA

Више

OBRAZAC 1. Vrednovanje sveucilišnih studijskih programa preddiplomskih, diplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija te strucnih stud

OBRAZAC 1. Vrednovanje sveucilišnih studijskih programa preddiplomskih, diplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija te strucnih stud OBRAZAC 1. Vrednovanje sveucilišnih studijskih programa preddiplomskih, diplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija te strucnih studija Tablica 2: Opis predmeta 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1.

Више

XX/xx/

XX/xx/ OBAVIJEST O SLOBODNOM RADNOM MJESTU ZA SASTAVLJANJE POPISA USPJEŠNIH KANDIDATA Naziv radnog mjesta Stručnjak za provedbu prava intelektualnog vlasništva (M/Ž) Funkcijska skupina / razred AD 8 Vrsta ugovora

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva CARINE 2020 Općenito o programu: Program je pokrenut s ciljem podrške u suradnji između nadležnih tijela za carinske postupke u Europskoj uniji kako bi se maksimizirala njihova učinkovitost. Programom

Више

ИНTEРНA РEВИЗИJA

ИНTEРНA РEВИЗИJA ИНTEРНA РEВИЗИJA Интeрнa рeвизиja пружa пoдршку корисницима јавних средстава у пoстизaњу њихoвих циљeвa. Интeрнa рeвизиja прeдстaвљa нeзaвисну aктивнoст кoja имa зa циљ дa прoцeни систeм финансијског управљања

Више

UVJETI KORIŠTENJA INTERNETSKE STRANICE Korisnik posjetom web stranicama potvrđuje da je pročitao i da u cijelosti prihvaća o

UVJETI KORIŠTENJA INTERNETSKE STRANICE   Korisnik posjetom   web stranicama potvrđuje da je pročitao i da u cijelosti prihvaća o UVJETI KORIŠTENJA INTERNETSKE STRANICE WWW.TELE2.HR Korisnik posjetom www.tele2.hr web stranicama potvrđuje da je pročitao i da u cijelosti prihvaća ove Uvjete korištenja web stranice www.tele2.hr (dalje

Више

ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1

ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1 ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1 САДРЖАЈ ПОСЛОВНОГ ПЛАНА А. ОПШТЕ СМЕРНИЦЕ... 4 1. РЕЗИМЕ ПОСЛОВНОГ ПЛАНА... 5 2. ОПШТИ ПОДАЦИ... 5 2.1. Информације о подносиоцу захтева... 5 2.2. Информације

Више

Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР Школска 2018 /2019. Назив предмета: Информатика и рачунарство Разред: 5. Недељни број часова

Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР Школска 2018 /2019. Назив предмета: Информатика и рачунарство Разред: 5. Недељни број часова Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР јединице 1. 1. Увод у информатику и рачунарство 1. 2. Oрганизација података на рачунару 1. 3. Рад са текстуалним документима 1. 4. Форматирање

Више

Projektovanje informacionih sistema i baze podataka

Projektovanje informacionih sistema i baze podataka Realni sistem i informacioni sistem Ulaz Realni sistem Izlaz Unos Baza podataka Izveštaji Realni sistem i informacioni sistem Sistem se definiše kao skup objekata (entiteta) i njihovih međusobnih veza

Више

Slide 1

Slide 1 Kako jednostavnije preći na višu verziju Formsa Ivan Lovrić, Vedran Latin 14.10.2009. Sadržaj prezentacije Predmet migracije Razlozi za migraciju Infrastruktura potrebna za migraciju Pilot migracija Migracija

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije Sustav akata strateškoga planiranja SUSTAV AKATA STRATEŠKOG

Више

Microsoft Word - finansijski administrator_zasnovanost kvalifikacije.doc

Microsoft Word - finansijski administrator_zasnovanost kvalifikacije.doc ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ ФИНАНСИЈСКИ АДМИНИСТРАТОР СТАНДАРД КВАЛИФИКАЦИЈЕ, ЦИЉЕВИ И ИСХОДИ СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА 1. Назив квалификације: Финансијски администратор 2. Подручје рада: Економија, право и администрација

Више

kriteriji ocjenjivanja - informatika 8

kriteriji ocjenjivanja - informatika 8 8. razred Nastavne cjeline: 1. Osnove informatike 2. Pohranjivanje multimedijalnih sadržaja, obrada zvuka 3. Baze podataka - MS Access 4. Izrada prezentacije 5. Timska izrada web stranice 6. Kritički odnos

Више

(Microsoft PowerPoint Helji\346 i .pptx)

(Microsoft PowerPoint Helji\346 i .pptx) Distribuirani IS za priključenje kupaca na ED mrežu (DISP) Jasmin Heljić Omer Gegić Emina Kreštalica 16.10.2013 Rovinj/Hotel Istra Sadržaj Uvod Projekt Metodologija Dizajn Aplikacija Zaključak 2 Uvod JP

Више

Република Српска Град Бања Лука Градоначелник Трг српских владара 1, Бања Лука ОКВИРНИ СТРАТЕШКИ ПЛАН ЈЕДИНИЦЕ ЗА ИНТЕРНУ РЕВИЗИЈУ ГРАДА БАЊА ЛУКА за

Република Српска Град Бања Лука Градоначелник Трг српских владара 1, Бања Лука ОКВИРНИ СТРАТЕШКИ ПЛАН ЈЕДИНИЦЕ ЗА ИНТЕРНУ РЕВИЗИЈУ ГРАДА БАЊА ЛУКА за Република Српска Град Бања Лука Градоначелник Трг српских владара 1, Бања Лука ОКВИРНИ СТРАТЕШКИ ПЛАН ЈЕДИНИЦЕ ЗА ИНТЕРНУ РЕВИЗИЈУ ГРАДА БАЊА ЛУКА за период 2018 2020. године Бања Лука, децембар 2017.

Више

PRIJAVNI FORMULAR Program stipendisanja novinara u oblasti izveštavanja o ljudskim pravima Ime i prezime podnosioca/aplikanta: Naziv projektnog

PRIJAVNI FORMULAR Program stipendisanja novinara u oblasti izveštavanja o ljudskim pravima Ime i prezime podnosioca/aplikanta: Naziv projektnog PRIJAVNI FORMULAR Program stipendisanja novinara u oblasti izveštavanja o ljudskim pravima 2019. Ime i prezime podnosioca/aplikanta: Naziv projektnog predloga: Format: (pisani članak, video-snimak, fotoreportaža

Више

Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke Termin: 29. mart

Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke Termin: 29. mart POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke Termin: 29. mart 2019. Beograd 1 Opis seminara Osnovni cilj seminara je da omogućimo učesnicima bolje razumevanje

Више

Présentation PowerPoint

Présentation PowerPoint Proces okupacione terapije Sylvie Meyer, okupacioni terapeut, MSc. SI Viši asistent na Visokoj školi za socijalni rad i zdravstvo HES-SO, šef Odsjeka za okupacionu terapiju Thibaut Bouttier, okupacioni

Више

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA Analiza posla ZAŠTO JE POTREBNO PLANIRANJE LJUDSKIH RESURSA? ZBOG MOGUĆNOSTI BLAGOVREMENOG PREPOZNAVANJA NEDOSTATAKA U POTENCIJALU KOMPANIJE ZBOG MOGUĆNOSTI DETEKTOVANJA SKRIVENIH

Више

Anketa_stavovi_pri_upisu_LR

Anketa_stavovi_pri_upisu_LR Укупан број обрађених анкета: 434 Тренутна година студија РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ 1 45 10,37% 2 134 30,88% 3 134 30,88% 4 113 26,04% 5 8 1,84% Тренутна година студија 1 2 3 4 5 Обновљена година Једном 56 12,90%

Више

Microsoft Word - Predmet 6-Primjena upravljackog racunovodstva maj 2019 RJESENJE

Microsoft Word - Predmet 6-Primjena upravljackog racunovodstva maj 2019 RJESENJE I ТЕСТ ПIТАЊА КОМИСИЈА ЗА РАЧУНОВОДСТВО И РЕВИЗИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ИСПИТ ЗА СТИЦАЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ЗВАЊА СЕРТИФИКОВАНИ РАЧУНОВОЂА (ИСПИТНИ ТЕРМИН: МАЈ 2019. ГОДИНЕ) ПРЕДМЕТ 6: ПРИМЈЕНА УПРАВЉАЧКОГ

Више

Transmissions in Vehicles

Transmissions in Vehicles 530577-TEMPUS-1-2012-1-RS-TEMPUS-JPCR IPROD: IMPROVEMENT OF PRODUCT DEVELOPMENT STUDIES IN SERBIA AND BOSNIA AND HERZEGOVINA Inovacioni menadžment - Uvod - Niš, jul 2015. Uvod 1. Značaj inovacije 2. Inovaciona

Више

SAMPLE CONTRACT FOR CONSULTING SERVICES

SAMPLE CONTRACT FOR CONSULTING SERVICES OPIS OBVEZA ZA PRUŽANJE USLUGA POJEDINAČNOG SAVJETNIKA ZA PODRŠKU PROVEDBI HOMOGENIZACIJE KATASTARSKIH PLANOVA (DGU SLUŽBA ZA ODRŽAVANJE KATASTARSKIH OPERATA I ZIS) OPIS OBVEZA ZA PRUŽANJE USLUGA POJEDINAČNOG

Више

Microsoft PowerPoint - 05 Chandler

Microsoft PowerPoint - 05 Chandler Projektovanjeorganizacije 5. nedelja Koordinacijai komunikacija 5. nedelja Galbratih-ov Star model 1. Element organiazcije Organizaciona struktura 2. Element organiazcije Procesi AK KTIVNOSTI PODRŠKE Infrastruktura

Више

Microsoft Word - Peti sastanak SLAP koordinatora - agenda

Microsoft Word - Peti sastanak SLAP koordinatora - agenda Пети састанак СЛАП координатора Хотел Војводина, Зрењанин 08 09. октобар 2013. Регистрација учесника Смештај и ручак у хотелу Уводна обраћања - 16.00 Представник Сталне конференције градова и општина;

Више

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ С

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ С ` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ СУФИНАНСИРАТИ И РЕАЛИЗОВАТИ У 2018. ГОДИНИ Б е о г р

Више

Slide 1

Slide 1 Da zajednički ocenimo ostvarene rezultate i da nam pomognete u unapređenju programa 1 deo/ Odakle smo krenule i dokle smo stigle? 2 deo/ Kako ste ocenile naš rad? 3 deo/ Šta je novo? 4 deo/ Kako možemo

Више

#придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г

#придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г #придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г Р А Ђ Е Њ А И М Е Н А Џ М Е Н Т У Г Р А Ђ Е В И Н

Више

DISTRIBUCIONA LISTA

DISTRIBUCIONA LISTA by the EuropeAid 135642/IH/SER/RS Contract No. 48-00-93-2014-28 Programme IPA 2013 Country Contracting Authority Final Beneficiary End Recipient Type of document Prepared by Approved by Ministry of Finance

Више

Bosna i Hercegovina Бocна и Χерцеговина DRŽAVNA REGULATORNA KOMISIJA ДРЖАВНА РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU ЗА ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ LICENC

Bosna i Hercegovina Бocна и Χерцеговина DRŽAVNA REGULATORNA KOMISIJA ДРЖАВНА РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU ЗА ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ LICENC Bosna i Hercegovina Бocна и Χерцеговина DRŽAVNA REGULATORNA KOMISIJA ДРЖАВНА РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU ЗА ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ LICENCA ZA OBAVLJANJE DJELATNOSTI DISTRIBUCIJE ELEKTRIČNE

Више