Europski socijalni fond Jačanje socijalnog dijaloga- faza II SPEAK UP Socijalnim dijalogom do unapređenja radnih uvjeta u sektoru cestovnog prometa Ob

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Europski socijalni fond Jačanje socijalnog dijaloga- faza II SPEAK UP Socijalnim dijalogom do unapređenja radnih uvjeta u sektoru cestovnog prometa Ob"

Транскрипт

1 Europski socijalni fond Jačanje socijalnog dijaloga- faza II SPEAK UP Socijalnim dijalogom do unapređenja radnih uvjeta u sektoru cestovnog prometa Obuka sindikalnih povjerenika pregled prava iz kolek6vnih ugovora Ulaganje u budućnost Europska unija Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Nezavisnog cestarskog sindikata. Mirna Matković, mag. iur.

2 Povijesni razvoj Industrijski odnosi - pojam Socijalni dijalog - bipar@tni ili tripar@tni dijalog na bilo kojoj razini koji kao partnere uključuje poslodavce, sindikate i eventualno vlast bez obzira na ciljeve tog dijaloga. (Ishikawa 2003.) Kolek:vno pregovaranje - svako pregovaranje između poslodavca, skupine poslodavaca ili više skupina poslodavaca, s jedne strane, i jedne ili više radničkih organizacija s druge, radi: o utvrđivanja radnih uvjeta i uvjeta za zapošljavanje, o utvrđivanja odnosa između poslodavaca i radnika, o uređivanja odnosa između poslodavaca i njihovih organizacija i jedne ili više radničkih organizacija. (Konvencija 154. MOR- a)

3 Definicija kolek=vnog ugovora ugovor je svaki pisani sporazum koji se odnosi na uvjete rada i zaposlenja zaključen između, s jedne strane, poslodavaca, skupine poslodavaca ili jedne ili više organizacija poslodavaca i s druge strane, jedne ili više reperezenta@vnih organizacija radnika ili, u odsutstvu takvih organizacija, predstavnika zainteresiranih radnika, valjano izabranih i opunomoćenih, u skladu s nacionalnim propisima. (Preporuka 91. MOR- a)

4 Kolek=vni ugovor, 1931.

5 Pregled ugovora Nezavisnog cestarskog sindikata

6 Zasnivanje radnog odnosa

7 VRIJEME SKLAPANJA UGOVORA O RADU Radni odnos zasniva se ugovorom o radu na neodređeno vrijeme. Ugovor o radu može se iznimno sklopi@ na određeno vrijeme za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen objek@vnim razlozima koji su opravdani: o rokom, o izvršenjem određenog posla, o nastupanjem određenog događaja. Poslodavac će s radnikom s kojim je zasnovao radni odnos na određeno vrijeme, zasnova@ radni odnos na neodređeno vrijeme ako je radnik na određeno vrijeme radio najmanje 3 godine ili ako radnik ostane radi@ kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen. Poslodavac ne smije sklopi@ jedan ili više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme na temelju kojih se radni odnos kod poslodavca zasniva na neprekinuto razdoblje duže od 3 godine, osim u slučaju zamjene privremeno nenazočnog radnika. o Prije isteka ugovora na određeno (osim ugovora za sezonske poslove) poslodavac mora radnika obavijes@@ o drugim poslovima na kojima postoji potreba zapošljavanja radnika iste stručne spreme.

8 Prenošenje ugovora na novog poslodavca HAC, HAC- ONC, ARZ BINA (čl. ISTRA 6) LIKA CESTE Ako se statusnom promjenom ili pravnim poslom na novog poslodavca prenese poduzeće ili dio poduzeća, na novog poslodavca se prenose i svi ugovori o radu radnika koji rade u podu- zeću ili dijelu poduzeća koji je predmet prenošenja, a na radnike se do sklapanja novoga kolek@vnog ugovora, a najdulje godinu dana, nastavlja primjenjiva@ ovaj Ugovor. Radnik čiji je ugovor o radu prenesen na taj način, zadržava u svezi s otkazom, otkaznim rokovima, otpremninom i svim drugim pitanjima iz radnog odnosa sva prava koja je stekao do dana prijenosa ugovora o radu. Poslodavac neće ustupa@ poslove drugim pravnim i fizičkim osobama, čije bi ustupanje moglo izazva@ smanjenje broja radnika kod Poslodavca. Iznimno, zbog nemogućnos@ obavljanja poslova korištenjem postojeće vlas@te radne snage i opreme, Poslodavac može ustupi@ takve poslove vanjskim izvođačima, ali se obvezuje osigura@ prijenos ugovora i svih prava u razini koju su radnici imali kod Poslodavca. U slučaju da poslodavac na kojeg su ugovori preneseni prestane poslova@ u roku kraćem od 2 godine Poslodavac se obvezuje ponovno preuze@ ugovore tj. ponovno zaposli@ te radnike. Ako se statusnom promjenom ili pravnim poslom na novog poslodavca prenese poduzeće ili dio poduzeća, na novog poslo- dav- ca prenose se i svi ugovori o radu radnika koji rade u poduzeću ili dijelu poduzeća koje je predmet prenošenja, kao i prava iz ovog Ugovora sve do isteka vremena njegova važenja. Prilikom pregovora oko sklapanja ugovora o statusnoj promjeni s novim poslodavcem jedna od stranki u pregovorima obvezno su sindika@, potpisnici kolek@vnog ugovora.

9 Prestanak ugovora o radu

10 Načini prestanka ugovora o radu Ugovor o radu prestaje: smrću radnika istekom vremena na koje je sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme, kada radnik navrši 65 godina života i 15 godina staža osiguranja, dostavom pravomoćnog rješenja o mirovini zbog opće nesposobnos@ za rad, sporazumom radnika i poslodavca, otkazom (redoviti otkaz radnika poslovno uvjetovani, osobno uvjetovani, otkaz zbog skrivljenog ponašanja i izvanredni otkaz) odlukom nadležnog suda. Ugovor o radu mogu otkaza@ poslodavac i radnik. Ukoliko poslodavac otkazuje ugovor o radu dužan je prethodno se savjetova: s radničkim vijećem.

11 Obveze poslodavca pri otkazivanju Poslovno i osobno uvjetovani otkaz dopušten je samo ako poslodavac ne može zaposli@ radnika na nekim drugim poslovima u skladu s odredbama ZOR- a. Pri odlučivanju o poslovno i osobno uvjetovanom otkazu, poslodavac mora vodi@ računa o trajanju radnog odnosa, staros@ i obvezama uzdržavanja koje terete radnika. Dok je radnik koji je pretrpio ozljedu na radu ili obolio od profesionalne boles@ privremeno nesposoban za rad zbog liječenja ili oporavka, poslodavac mu ne može otkaza@ ugovor o radu, ali ta zabrana ne utječe na prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme. Poslodavac može otkaza@ radniku kod kojeg postoji profesionalna nesposobnost za rad ili neposredna opasnost od nastanka invalidnos@, samo uz prethodnu suglasnost radničkog vijeća, odnosno ako kod poslodavca nije utemeljeno radničko vijeće, suglasnost daje sindikalni povjerenik.

12 Izmjena ugovora o radu Invalidu rada, radniku sa smanjenom radnom sposobnošću i radniku s utvrđenom neposrednom opasnošću od invalidnos@ poslodavac je dužan ponudi@ izmijenjeni ugovor o radu u skladu s preostalom radnom sposobnošću prema odluci za utvrđivanje radne sposobnos@ radnika. Takvom radniku mogu bi@ ponuđeni i poslovi niže stručne spreme do postojanja slobodnog radnog mjesta u okviru njegove stručne spreme. Radnik zadržava osnovni koeficijent koji je imao prije nastanka gore navedenih okolnos@. U slučaju da je radnik odbio prihva@@ izmijenjeni ugovor o radu, zadržava pravo na otpremninu.

13 Otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora o radu Odredbe koje se odnose na otkaz ugovora o radu, primjenjuju se i na slučaj kada poslodavac otkaže ugovor i istodobno predloži radniku sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvje@ma (otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora). Ako, u tom slučaju, radnik prihva@ ponudu poslodavca, pridržava pravo pred nadležnim sudom osporava@ dopuštenost takvog otkaza ugovora. O ponudi za sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvje@ma radnik se mora izjasni@ u roku kojeg odredi poslodavac, a koji ne smije bi@ kraći od 8 dana. U slučaju takvog otkaza, rok za zaš@tu prava teče od dana kada se radnik izjasnio o odbijanju ponude za sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvje@ma ili od dana isteka roka koji je za izjašnjenje o dostavljenoj ponudi odredio poslodavac, ako se radnik nije izjasnio o primljenoj ponudi ili se izjasnio nakon isteka ostavljenog roka.

14 Radno vrijeme

15 Puno / nepuno radno vrijeme puno radno vrijeme utvrđuje se u trajanju od 40 sa@ tjedno SPIVH: puno radno vrijeme iznosi u pravilu 8 sa@ ali ne manje od 6* radni tjedan u pravilu traje 5 radnih dana, od ponedjeljka do petka o iznimka: smjenski rad nepuno radno vrijeme kraće od punog o prava iz radnog odnosa radnici ostvaruju kao i radnici u punom radnom vremenu glede dnevnog, tjednog, godišnjeg odmora i plaćenog dopusta dok iznos plaće i ostala prava radniku pripadaju razmjerno radnom vremenu radnika SPIVH: poslodavac radnicima koji rade u nepunom radnom vremenu isplaćuje sva materijalna prava kao da rade u punom

16 Skraćeno radno vrijeme Na radnim na kojima se ni uz primjenu mjera na radu ne može radnika od štetnih utjecaja, radno vrijeme se skraćuje razmjerno štetnom utjecaju uvjeta rada na zdravlje i radnu sposobnost radnika. Radnik koji radi sa skraćenim radnim vremenom sva prava ostvaruje kao da radi u punom radnom vremenu. Radnik koji radi sa skraćenim radnim vremenom dužan je po nalogu poslodavca do punog radnog vremena obavlja@ druge poslove, sukladne svojoj stručnoj spremi, znanju i sposobnos@ma.

17 Prekovremeni rad Radnik na zahtjev poslodavca mora duže od punog radnog vremena najviše do 8 sa@ tjedno u slučaju: o više sile o izvanrednog povećanja opsega posla i o drugim sličnim slučajevima prijeke potrebe Poslodavac radniku unaprijed izdaje pisani nalog za osim u slučaju hitnog prekovremenog rada (usmeni nalog), a u roku od 7 dana od izvršenog rada potvrdu o obavljenom prekovremenom radu. Za ostvarene prekovremene sate radnik ostvaruje pravo na povećanu plaću ili pravo na slobodne dane/sate, a može se i pismeno izjasni@ da želi koris@@ slobodne dane/sate. 1 sat prekovremenog rada = 1,5 slobodnih sa@

18 Preraspodjela radnog vremena Na poslovima na kojima se opseg poslova povećava u određenim razdobljima godine, radi čega se poslovi ne mogu obavi@ u redovnom punom ili nepunom radnom vremenu, može se uves@ preraspodjela radnog vremena Razdoblje u kojemu radnik radi duže od punog ili nepunog radnog vremena ne može u kalendarskoj godini iznosi@ duže od 6 mjeseci Kada radnik radi duže, tjedno radno vrijeme zajedno s prekovremenim radom ne smije traja@ duže od 56 sa@ tjedno ako je radnik poslodavcu dostavio pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad (odnosno 48 sati ako se radi o trudnici, roditelju s djetetom do 3 godine starosti, samohranom roditelju s djetetom do 6 godina te radniku koji radi u nepunom radnom vremenu). Preraspodijeljeno radno vrijeme u razdoblju kada traje duže od redovnog punog ili nepunog radnog vremena ne smatra se prekovremenim radom. Plan preraspodjele rada utvrđuje poslodavac te o takvom radu mora radnika upozna@ najkasnije 8 dana prije početka rada. Preraspodijeljeno radno vrijeme svodi se na puno radno vrijeme do 31. prosinca za tekuću kalendarsku godinu a neiskorišteni sa@ preraspodijele isplaćuju se kao prekovremeni sa@ i obračunavaju s plaćom za prosinac, a manjak sa@ se svodi na puno odnosno nepuno radno vrijeme.

19 Smjenski rad rad u smjeni = rad koji cijele godine ili najmanje 5 mjeseci u toku jedne godine obavlja u dvije ili više smjena može se organizira@ rad u 2 smjene (po 12 sa@) ili u 3 smjene (po 8 sa@) poslodavac može organizira@ rad na drugačiji način i u međusmjenama ako to zahtjevaju potrebe posla rad u drugoj smjeni je rad koji se kon@nuirano obavlja u vremenu od 14,00 do 22,00, a u trećoj smjeni od 22,00 sata do 06,00 sa@ idućeg dana (noćni rad) poslodavac može utvrdi@ da se poslovi koji se inače redovno ne obavljaju u smjenama, u određenom vremenskom razdoblju obavljaju u smjenama za rad na način iz prethodnog stavka radnik ostvaruje pravo na povećanu plaću sukladno ali ne i na povećani broj dana godišnjeg odmora

20 Vrijeme pripravnos= (pasivno dežurstvo) Poslodavac može radniku, zaposlenom s opisom poslova radnog mjesta opera@vne naravi, pripravnost poziva kući (dežurstvo) kao mjeru kojom se otklanja rizik predvidive štete za poslodavca. Vrijeme provedeno u pripravnos@ (kod kuće) ne smatra se radnim vremenom, a radnik za vrijeme u pripravnos@ ima pravo na naknadu (min 10% satnice, a na blagdane 20% satnice). Radnik mora bi@ dostupan i po pozivu dužan je odazva@ se tom pozivu i u određeno vrijeme i na određeno mjesto doći na posao, radi fak@čnog obavljanja hitnih poslova. Poslodavac mora obavijes@@ radnika o rasporedu ili promjeni dežurstva najmanje 4 dana unaprijed, osim u slučaju hitne potrebe za zamjenom drugog radnika. Dežurstvo se određuje isključivo prema rasporedu koji odobrava čelnik ustrojstvene jedinice (npr. voditelj odjela). U slučaju poziva radnika iz pasivnog dežurstva na rad radi obavljanja neodgodivih poslova ili neodgodive zamjene radnika, radniku će tako ostvareni sa@ bi@ plaćeni kao prekovremeni rad.

21 Mjesečni fond sa= U radno vrijeme koje ulazi u mjesečni fond sa@ radnika računa se i vrijeme koje radnik nije radio: o zbog obaveznog liječničkog pregleda 8 sa@, o zbog prekida i zastoja u radu do kojeg je došlo krivnjom poslodavca ili uslijed drugih okolnos@ za koje radnik nije odgovoran, o zbog rada poslodavca, rada u sindikatu ili drugim ak@vnos@ma vezanim za ostvarivanje prava i obveza iz radnog odnosa stvarno vrijeme, a najviše kao da je radio (za radnike koji rade u smjenama vrijeme trajanja smjene), o zbog predviđene stanke u toku dnevnog odmora.

22 Odmori i dopus=

23 Stanka 30 minuta - radnik koji radi najmanje 6 sa@ dnevno stanka se ne može propisa@ u prva 2 sata nakon početka rada, ni@ u zadnjem satu prije završetka rada poslodavac je dužan za radnika koji radi u smjenama propisa@ vrijeme stanke za svako pojedino radno mjesto u unaprijed utvrđenom rasporedu smjena

24 Dnevni odmor Između dva uzastopna radna dana radnik ima pravo na odmor od najmanje 12 sa: neprekidno, iznimno 10 SPIVH: Iznimno, poslodavac je dužan punoljetnom radniku koji radi na sezonskim poslovima (zimska služba), a koji se obavljaju u dva radnog dana, osigura@ pravo na dnevni odmor u trajanju od najmanje deset sa@. (odredba se ne može primijeni@ na mobilne radnike) Radniku iz stavka 2. ovog članka mora se omogući@ korištenje zamjenskog dnevnog odmora odmah po okončanju razdoblja koje je proveo na radu zbog kojeg dnevni odmor nije koris@o, odnosno koris@o ga je u kraćem trajanju.

25 Tjedni odmor o Radnik ima pravo na tjedni odmor u trajanju od 48 sa@ (u pravilu subotom i nedjeljom). SPIVH: tjedni odmor se u pravilu koris@ nedjeljom, te u dan koji nedjelji prethodi ili iza nje slijedi o Radnik koji radi na poslovima koji se obavljaju u šestodnevnom radnom tjednu ili koji radi na poslovima koji se obavljaju cijele godine, iznimno ima pravo na tjedni odmor u trajanju od najmanje 24 sata neprekidno tjedni odmor u trajanju od 24 sata mora se osigura@ nakon 6 dana neprekidnog rada radniku se i korištenje preostalog tjednog odmora mora omogućiti u naredna 2 tjedna poslodavac je obvezan omogući@ korištenje tjednog odmora u neprekinutom trajanju od 48 sa@ najkasnije svaka 2 tjedna, a obavezno ako je radnik radio u noćnoj smjeni (od 22,00 do 06,00 sa@) neprekidno 5 dana.

26 Godišnji odmor najkraće trajanje je 20 radnih dana, a najduže trajanje je 30 radnih dana kategorije za dodatne dane: duljina radnog staža, uvje@ rada, složenost poslova i socijalni uvje@ (složenost poslova, duljina radnog staža, godine života radnika (od 55-2 dana, od 60-3 dana), socijalni uvje@) ne uračunavaju se blagdani i neradni dani utvrđeni zakonom, subote i razdoblje privremene nesposobnos@ za rad koju je utvrdio ovlašteni liječnik (trajanje godišnjeg odmora računa se u petodnevnom radnom tjednu) godišnji odmor se može koris@@ u više dijelova godišnji odmor u dijelovima- prvi dio korištenja poslodavac mora omogući@ u trajanju od najmanje 10 radnih dana neprekidno, koje mora kalendarske godine za koju to pravo ostvari, a ostatak u skladu s rasporedom korištenja, najkasnije do 30. lipnja sljedeće godine radnik ima pravo do tri dana godišnjeg odmora koris@@ kad on to želi o čemu mora obavijes@@ Poslodavca najmanje tri dana prije početka korištenja ali takvo korištenje ne smije reme@@ redovno poslovanje

27 Godišnji odmor II roditeljima maloljetne djece godišnji odmor se raspoređuje, u pravilu, na njihov zahtjev ako je radnik iskoris@o sve dane godišnjeg odmora, a poslodavac od njega zah@jeva da ne radi u dane kolek@vnog godišnjeg odmora, radnik ostvaruje pravo na naknadu plaće kao da je radio ako za vrijeme godišnjeg odmora nastupe okolnos@ radi kojih radnik ostvaruje pravo na plaćeni dopust, godišnji se odmor prekida samo u slučajevima koji su propisani kolek@vnim ugovorom kao razlog za plaćeni dopust poslodavac će radniku omogući@ korištenje do 2 dana godišnjeg odmora za sudjelovanje na Cestarskim igrama ako to ne reme@ proces rada u iznimnim slučajevima poslodavac može odstupi@ od utvrđenog rasporeda godišnjih odmora (hitne intervencije na otklanjanju kvarova, neodgodivi hitni i značajni poslovi i dr. opravdani slučajevi)

28 Plaćeni dopust Radnik ima pravo na oslobođenje od obveze rada uz naknadu plaće (plaćeni dopust) za važne osobne potrebe, a osobito: Prilikom sklapanja braka 4 dana 2 dana Prilikom rođenja djeteta 4 dana 3 dana U slučaju smr@ supružnika, djeteta, roditelja i unuka 5 dana 3 dana U slučaju smr@ drugih članova uže obitelji 3 dana 2 dana Za polaganje stručnog ispita za potrebe poslodavca 3 dana 3 dana U slučaju teže boles@ člana uže obitelji iz čl. 56. ovog Ugovora 2 dana 2 dana U slučaju selidbe u istom mjestu 2 dana 2 dana U slučaju selidbe na udaljenost veću od 50 km 3 dana 3 dana U slučaju elementarne nepogode 3 dana 3 dana Dobrovoljni davaoci za svako davanje krvi uz predočenje potvrde 2 dana 2 dana Za vrijeme stručnog ili općeg školovanja, osposobljavanja ili usavršavanja na koje je radnik upućen odlukom poslodavca ili uz njegovu suglasnost, te za vrijeme obrazovanja za potrebe radničkog vijeća ili sindikalnog rada radniku će se odobri@ dopust uz naknadu plaće u trajanju najviše do 10 dana.

29 Neplaćeni dopust Poslodavac može radniku na njegov zahtjev neplaćeni dopust. Za vrijeme neplaćenog dopusta prava i obveze i radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom miruju. Neki kolek@vni ugovori propisuju neke od razloga zbog kojih radnik može zatraži@ neplaćeni dopust: njega roditelja, bračnog druga i/ili malodobnog djeteta, gradnja ili popravak kuće ili stana, liječenje, zdravstvena rehabilitacija na koju radnika ne upućuje ovlašteni liječnik, izobrazba, osposobljavanje, usavršavanje ili specijalizacija na vlas@@ trošak, sudjelovanje u akcijama općeg društvenog interesa (humanitarne akcije), zadržavanje radnika u pritvoru do 30 dana (uz uvjet da radnik, posredno ili neposredno, u roku 3 dana obavijes@ poslodavca o prvom danu pritvora), po pozivu suda u privatne svrhe

30 Plaća

31 Plaća Poslodavac će radniku za njegov rad plaću koja se sastoji od: osnovne plaće utvrđene tarifom poslova pomnožene s vrijednos@ koeficijenta radnog mjesta s@mula@vnog dijela plaće, kada je on predviđen posebnom odlukom Uprave poslodavca naknade za topli obrok u iznosu od 500,00 kuna dodatka na plaću po osnovi radnog staža Prema ovom ugovoru plaća se smatra bruto plaća radnika. Najniža osnovna plaća za najjednostavnije poslove ne može bi@ manja od 3.029,55 kn mjesečno (osnovica * koeficijent (1) + topli obrok). Svaka strana može podnije@ prijedlog za korekciju najniže osnovne plaće koju je druga strana dužna razmotri@ i ocijeni@ njezinu opravdanost te se na prijedlog pisano očitova@, a koji postupak mora bi@ završen u roku od 15 dana.

32 Plaća Osnovna plaća = osnovica * koeficijent složenos@ poslova 2.529,55 1,00 5,00 Isplaćuje se u novcu, nakon obavljenog rada najkasnije do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.

33 OSNOVICA KOEFICIJENTI PLAĆA UVEĆANJE PO GODINI STAŽA HAC 3.118,08 1,30-8,80 (+ 0,20) 0,5 HAC ONC 3.118,08 1,30-9,00 0,5 ARZ 3.108,94 1,70-7, 40 0,5 HRVATSKE CESTE 2.970,65 1,20-9,60 (+0,20) 0,5 STALNI DODATAK NA PLAĆU KOREKCIJA PLAĆE Sukladno povećanju potrošačkih cijena u RH Sukladno povećanju potrošačkih cijena u RH Sukladno povećanju potrošačkih cijena u RH Sukladno povećanju potrošačkih cijena u RH BINA ISTRA 3.696,63 1,00-3,53 0,5 / EGIS 2.848,65 1,15-4,80 0,3 (0,5) U visini indeksa povećanja troškova života u Republici Hrvatskoj LIKA CESTE 2.529,55 1,00-5,00 0,5 500 / ŽUPANIJSKE CESTE SPLIT 2.529,55 1,00-5,00 0,5 700 / GIU - SPIVH 2.529,55 1,00-5,00 0,5 500 /

34 Plaća Ako potrebe rada radnik može privremeno poslove drugog radnog mjesta koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi, posebno u slučajevima: privremenog povećanja ili smanjenja opsega posla, zastoja u obavljanju određenih poslova, kvara na sredstvu za rad, zamjene privremeno nenazočnog radnika, kada zbog primjene propisa o zdravstvenim uvje@ma ne može obavlja@ svoje poslove, u drugim slučajevima kada to zah@jevaju interesi procesa rada. Radnik se privremeno raspoređuje na drugo radno mjesto dok se ne otklone razlozi zbog kojih je došlo do privremenog rasporeda, a najviše 6 mjeseci u toku jedne godine. Radnik za vrijeme privremenog rasporeda zadržava plaću radnog mjesta za koji je sklopio ugovor o radu, ako je to za njega povoljnije.

35 Naknada plaće Radnik ima pravo na naknadu plaće u visini prosječne plaće u posljednja 3 mjeseca: o za vrijeme godišnjeg odmora, o za vrijeme plaćenog dopusta, o za vrijeme blagdana i neradnih dana utvrđenih zakonom, o i u drugim utvrđenim slučajevima kada propisima nije određena visina naknade u nekom drugom iznosu, te : o za vrijeme prekida rada zbog krivnje poslodavca ili drugih okolnos@ za koje radnik nije odgovoran, u visini osnovne plaće o za vrijeme obrazovanja, prekvalifikacije ili osposobljavanja prema potrebama poslodavca u visini osnovne plaće, o kada radnik odbije radi@ jer nisu provedene mjere zaš@te na radu, u visini kao da je radio.

36 DODACI NA PLAĆU % Prekovremeni rad Noćni rad Rad nedjeljom Smjenski rad (II. smjena) Otežani uvje@ rada Rad blagdanom HAC HAC ONC /50 (do 8 h rada/8-12h) ARZ HRVATSKE CESTE *subota BINA ISTRA *50/ EGIS / / 50 (+8 slobodnih sa@ na blagdan u nedjelju) Katolički Uskrs i Božić 50% LIKA CESTE ŽUPANIJSKE CESTE SPLIT GIU - SPIVH

37 Naknada za vrijeme bolovanja 100% osnovice - bolovanja zbog liječenja uslijed ozljede na radu ili zbog profesionalnog oboljenja. sukladno propisima o zdravstvenom osiguranju za vrijeme bolovanja do 42 dana (minimalno 70% osnovice)

38 Ostala materijalna prava radnika

39 HAC HAC - ONC ARZ HRVATSKE CESTE BINA ISTRA USKRSNICA 500,00 kn 500,00 kn / 500,00 kn / DAR U NARAVI u vrijednos@ od 400,00 kn u vrijednos@ od 400,00 kn u vrijednos@ od 400,00 kn u vrijednos@ od 400,00 kn / REGRES 1.000,00 kn 1.000,00 kn / 1.000, ,00 kn (bruao)* BOŽIĆNICA 1.000,00 kn 1.000,00 kn / 2.000,00 (zajedno s uskrsnicom max neoporezivi iznos) 2.000,00 kn (+ 500,00 kn za uspješan rad kolek:va) DAR ZA DIJETE 600,00 kn 600,00 kn 600,00 kn 600,00 kn 600,00 kn UPLATA U III. MIROVINSKI STUP / 300,00 kn/mj. 200,00 kn/mj. 300,00 kn/mj ,00 kn*

40 EGIS LIKA CESTE *može se ŽUPANIJSKE CESTE SPLIT SPIVH - GIU USKRSNICA 700,00 kn * * * DAR U NARAVI / * * * REGRES 1.000,00 kn * * * BOŽIĆNICA 800,00 kn* (zajedno s uskrsnicom ukupno 1.500,00 kn) * * * DAR ZA DIJETE 600,00 kn * max neoporezivi iznos * * UPLATA U III. MIROVINSKI STUP / / / /

41 OTPREMNINA Poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu Puna starosna mirovina Prijevremena starosna mirovina HAC 35% mjesečne bruto plaće * broj godina rada kod poslodavca 8.000,00 kn (neoporezivo) ,00 kn neto (oporezivo) Dokup do najviše 5 g. staža , ,00 kn HAC ONC 35% mjesečne bruto plaće * broj godina rada kod poslodavca 8.000,00 kn (neoporezivo) ,00 kn neto (oporezivo) Dokup do najviše 5 g. staža , ,00 kn ARZ HRVATSKE CESTE BINA ISTRA EGIS 35% mjesečne bruto plaće * broj godina rada kod poslodavca 1/3 prosječne mjesečne bruto plaće isplaćene u posljednja 3 mjeseca * broj godina rada kod poslodavca 40% mjesečne bruto plaće * broj godina rada kod poslodavca 1/3 prosječne mjesečne bruto plaće isplaćene u posljednja 3 mjeseca * broj godina rada kod poslodavca 8.000,00 kn (neoporezivo) ,00 kn neto (oporezivo) ,00 kn 8.000, ,00 kn + razlika plaće i mirovine do stjecanja pune starosne mirovine, u max iznosu do ,00 kn neto Razlika plaće i mirovine do stjecanja pune starosne mirovine, u max iznosu do ,00 kn neto 8.000,00 kn (neoporezivo) ,00 kn uplate u III. mirovinski stup / 8.000,00 kn / LIKA CESTE 1/3 prosječne mjesečne bruto plaće isplaćene u posljednja 3 mjeseca * broj godina rada kod poslodavca = max 6 prosječnih bruto plaća 8.000,00 kn (neoporezivo) ,00 oporezivo / po oduci poslodavca SPIVH: 8.000,00 kn / ŽUPANIJSKE CESTE SPLIT / 8.000,00 kn (neoporezivo) ,00 (oporezivo) / GIU - SPIVH 1/3 prosječne mjesečne bruto plaće isplaćene u posljednja 3 mjeseca * broj godina rada kod poslodavca Može se ispla@@ do max 8.000, 00 kn (neoporezivo) /

42 Otpremnina u slučaju ozljede na radu ili profesionalne boles= Radnik koji je pretrpio ozljedu na radu, odnosno koji je obolio od profesionalne boles@, a koji nakon završenog liječenja i oporavka ne bude vraćen na rad, ima pravo na otpremninu najmanje u dvostrukom iznosu od iznosa koji bi mu inače pripadao. Radnik koji je neopravdano odbio zaposlenje na ponuđenim mu poslovima, nema pravo na otpremninu u dvostrukom iznosu, ali ima pravo na otpremninu u jednostrukom iznosu.

43 SOLIDARNA POMOĆ INVALIDNOST do 30% INVALIDNOST 31-60% INVALIDNOST % SMRT RODITELJA, DJECE, BRAČNOG DRUGA ROĐENJE DJETETA BOLOVANJE DUŽE OD 90 DANA SMRT RADNIKA OSTALO HAC 2.500,00 kn 3.500,00 kn 5.000,00 kn 3.000,00 kn 5.000, ,00 kn 7.500, ,00 (trošak ukopa) / HAC ONC 2.500,00 kn 3.500,00 kn 5.000,00 kn 3.000,00 kn 3.326, 00 kn 2.500,00 kn 7.500, ,00 (trošak ukopa) / ARZ 2.500,00 kn 3.500,00 kn 5.000,00 kn 3.000,00 kn 3.326, 00 kn 2.500,00 kn 7.500, ,00 (trošak ukopa) Naknada za lijekove koji nisu na lis@ HZZO- a i nabavku invalidskih kolica HRVATSKE CESTE 5.000,00 kn 3.000,00 kn 3.326, ,00 kn 7.500,00 kn Naknada za lijekove koji nisu na lis@ HZZO- a i nabavku invalidskih kolica, elementarnu nepogodu BINA ISTRA 5.000,00 kn 3.000,00 kn 3.326, 00 kn 2.500,00 kn 7.500,00 kn / EGIS 5,000,00 kn 3.000,00 kn 3.326,00 kn 2.500,00 kn 7.500,00 kn ,00 kn za uklanjanje posljedica elem. nepogode LIKA CESTE * 2,500,00 kn max neoporezivi iznos / * 2.500,00 kn max neoporezivi iznos / ŽUPANIJSKE CESTE SPLIT GIU - SPIVH * Može se ispla@@ * Može se ispla@@ * * * * * * * * * *

44 Dnevnica Radnik koji je upućen na službeno putovanje u zemlji, iz mjesta rada radnika u drugo mjesto, osim u mjesto prebivališta ili boravišta radnika, a koje je udaljeno najmanje 30 km, radi obavljanja određenih poslova upisanih u putni nalog, u vezi djelatnos@ poslodavca, ima pravo na dnevnicu radi pokrića izdataka prehrane, pića i prijevoza u mjestu u koje je upućen na službeno putovanje. Radniku na službenom putovanju u zemlji pripada dnevnica u punom iznosu za svaka 24 sata provedena na službenom putu i za ostatak vremena preko 24 sata, a duže od 12 sa@. Pola dnevnice priznaje se ako je službeno putovanje trajalo 8 do 12 sa@. Radniku se priznaju putni troškovi u iznosu ostvarenog prijevoza sredstvima javnog prometa od mjesta stanovanja, odnosno sjedišta poslodavca, do mjesta u koje je upućen na službenom putovanju. Radnik ima pravo i na naknadu punog iznosa hotelskog računa za spavanje do visine cijene noćenja u hotelu kategorije do 4 zvjezdice iz Pravilnika o porezu na dohodak. iznos dnevnice = prema odluci poslodavca, a maksimalno do punog neoporezivog iznosa (170,00 kn)

45 Terenski dodatak Za vrijeme rada i boravka izvan sjedišta poslodavca, sjedišta izdvojene poslovne jedinice i mjesta svog prebivališta odnosno boravišta, duljeg od 12 sa@, pri čemu je mjesto rada udaljeno od svakog tog mjesta najmanje 30 km, radnik ima pravo na terenski dodatak u visini koja mu pokriva povećane troškove života zbog boravka na terenu. Iznos terenskog dodatka određuje Uprava poslodavca posebnom odlukom a is@ se određuje u visini od 140,00 kuna. Terenski dodatak se isplaćuje radniku istovremeno sa isplatom plaće. Dnevnice i terenski dodatak međusobno se isključuju. SPIVH: Iznos terenskog dodatka određuje Uprava poslodavca posebnom odlukom a is@ se određuje u visini do najvišeg neoporezivog iznosa. Visina terenskog dodatka ovisi o tome jesu li radniku osigurani smještaj i prehrana i drugi uvje@ boravka na terenu. Kategorizacija terena i vrstu posla za isplatu terenskog dodatka ovisno od toga je li radniku osiguran smještaj i/ili prehrana, te ovisno od visine troškova za smještaj ili prehranu određuje Uprava poslodavca posebnom odlukom.

46 PRIJEVOZ HAC HAC- ONC / ARZ G R A D S K I M EĐ U GR A D S K I Naknada u visini mjesečnog pokaza u određenoj zoni 9 litara Eurosuper goriva na 100 km do maksimalnog iznosa od 1.500,00 kn mjesečno Naknada u visini mjesečnog pokaza u određenoj zoni 9 litara Eurosuper goriva na 100 km do maksimalnog iznosa od 1.350,00 kn mjesečno HC BINA ISTRA EGIS LIKA CESTA Naknada u visini karte javnog prijevoza na temelju potvrde ili cijene javnog prometa 0,80-1, 20 kn/ km za udaljenost veću od 1,5 km, a do 60 km. Iznad 60 km u dogovoru s poslodavcem može se dogovori@ iznos naknade troška koji ne može bi@ manji od iznosa troška za udaljenost od 60 km Naknada u visini troškova prijevoza javnim prometom prema cijeni mjesečne karte Prema cjeniku odabranog prijevoznika do max udaljenos@ od 30 km ŽC SPLIT Prema cjeniku odabranog prijevoznik a do max udaljenos@ od 30 km GIU Prema cjeniku odabranog prijevoznika do max udaljenos@ od 30 km

47 Osiguranje radnika Poslodavac može radniku dopunsko zdravstveno osiguranje. Neki ugovori određuju da poslodavac snosi trošak osnovne police dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja radnika i pripadajuće doprinose.

48 Ostala materijalna prava q Naknada za korištenje privatnog automobila q Jubilarna nagrada q Naknada za rad obavljen na učeničkoj i studentskoj praksi q Nadoknade za izume, tehnička unapređenja i racionalizaciju

49 Zaš=ta i sigurnost na radu

50 Izbor povjerenika za ZNR Poslodavac će sukladno Zakonu o zaš@@ na radu izabra@ povjerenika radnika za zaš@tu na radu. Povjerenik radnika za zaš@tu na radu djeluje u interesu radnika na području zaš@te na radu, te pra@ primjenu propisa i naređenih mjera zaš@te na radu u radnoj sredini u kojoj je izabran, s pravima i dužnos@ma utvrđenim Zakonom o zaš@@ na radu. O svom radu povjerenik radnika je dužan najmanje svaka 3 mjeseca izvijes@@ radničko vijeće. Poslodavac je dužan povjereniku osigura@ uvjete za nesmetano obnašanje dužnos@, dava@ mu sve potrebne obavijes@ i omogući@ uvid u sve propise i isprave. Povjerenik radnika koji postupa sukladno svojim ovlas@ma zaš@ćen je od postupaka poslodavca utvrđenih Zakonom o zaš@@ na radu i Zakonom o radu. Povjerenik radnika ima pravo na 4 sata tjedno na teret poslodavca za obnašanje dužnos@ iz zaš@te na radu uz naknadu plaće kao da je radio. Ako povjerenik na zahtjev poslodavca sudjeluje u planiranju unapređenja uvjeta rada i sl. ili na zahtjev inspektora rada prisustvovanje inspekcijskim nadzorima te radi obnašanja svojih dužnos@ izostane s rada više od vremena utvrđenog stavkom 1. ovog članka ima i za to vrijeme pravo na naknadu plaće kao da je radio. Povjerenik radnika ima pravo na odsustvovanje s rada radi osposobljavanja za zaš@tu na radu (tečajevi, seminari, sastanci i sl.) sedam kalendarske godine. Povjerenik radnika iz stavka 1. ovog članka može udruži@ sate za rad u sindikatu i radničkom vijeću sukladno sklopljenom sporazumu s poslodavcem.

51 Izbor povjerenika za ZNR - II ZZNR: radnici između sebe mogu izabra@ povjerenika za zaš@tu na radu izbor povjerenika kod poslodavca do 20 zaposlenih provodi se na skupu radnika kojeg saziva poslodavac izbor povjerenika kod poslodavca iznad 20 zaposlenih provodi se prema propisima za izbor radničkog vijeća

52 Q/A

Aktuelni podaci za april NSJ AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR GODINE: -Ukupno

Aktuelni podaci za april NSJ AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR GODINE: -Ukupno AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR 2015. GODINE: -Ukupno za Republiku Srbiju 58.992,00 dinara -Za privredu Republike Srbije.Od januara 2011. godine

Више

SADRŽAJ PREDGOVOR... 5 Domagoj Franjo Frntić, dipl. iur., predsjednik Općinskog radnog suda u Zagrebu NOVINE U RADNIM ODNOSIMA PREMA PRIJEDLOGU ZAKONA

SADRŽAJ PREDGOVOR... 5 Domagoj Franjo Frntić, dipl. iur., predsjednik Općinskog radnog suda u Zagrebu NOVINE U RADNIM ODNOSIMA PREMA PRIJEDLOGU ZAKONA PREDGOVOR... 5 Domagoj Franjo Frntić, dipl. iur., predsjednik Općinskog radnog suda u Zagrebu NOVINE U RADNIM ODNOSIMA PREMA PRIJEDLOGU ZAKONA O RADU IZ 2014. 1. UVODNO O PRIJEDLOGU NOVOG ZAKONA O RADU,

Више

Slide 1

Slide 1 NOVINE U ISPLATI PLAĆA, NAKNADA I DRUGIH PRIMITAKA U 2019. GODINI U USTANOVAMA ODGOJA I OBRAZOVANJA dr. sc. Marija Zuber savjetnica-urednica, HZ RIF Vodice, ožujak 2019. Novine u izvorima radnog prava

Више

Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike NN 112/2017 ( ), Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike KOLEKTIVNI UG

Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike NN 112/2017 ( ), Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike KOLEKTIVNI UG Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike NN 112/2017 (17.11.2017.), Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike KOLEKTIVNI UGOVORI 2630 VLADA REPUBLIKE HRVATSKE, Zagreb, Trg svetog

Више

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 HRVATSKI SABOR 3635 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O RADU Proglašavam Zakon o radu, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 4. prosinca 2009. godine.

Више

Usporedba prava iz kolektivnih ugovora u javnom sektoru i gospodarstvu

Usporedba prava iz kolektivnih ugovora u javnom sektoru i gospodarstvu Usporedba prava iz kolektivnih ugovora u javnom sektoru i gospodarstvu D R. S C. D R A G A N B A G I Ć, D O C E N T O D S J E K Z A S O C I O L O G I J U F I L O Z O F S K I F A K U L T E T S V E U Č I

Више

Zakon o evidencijama u oblasti rada

Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon je objavljen u "Službenom listu SRJ", br. 46/96. Vidi: čl. 64. Ustavne povelje - SL SCG, 1/2003-1. Vidi: čl. 81. Zakona - RS, 101/2005-28. Vidi: čl. 110. Zakona

Више

„MK COMMERCE“ d

„MK COMMERCE“ d Na osnovu člana 30. Zakona o radu ("Sl. glasnik RS" br.24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014) (u daljem tekstu: Zakon), dana.godine zaključuje se Između: UGOVOR O RADU 1. (Naziv i sedište poslodavca),

Више

Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČEN

Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČEN Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČENJA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA ZAPOSLENIKE U OSNOVNOŠKOLSKIM

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 1

На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 1 На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 104-124. Закона о раду ( Службени гласник РС број: 24/2005,

Више

Na temelju čl. 39. i čl. 40. Statuta Centra za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč - Parenzo (dalje: Poslodavac), «Službeni glasnik Grada Po

Na temelju čl. 39. i čl. 40. Statuta Centra za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč - Parenzo (dalje: Poslodavac), «Službeni glasnik Grada Po Na temelju čl. 39. i čl. 40. Statuta Centra za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč - Parenzo (dalje: Poslodavac), «Službeni glasnik Grada Poreča», broj 6/17, Upravno vijeće Centra na sjednici

Више

Microsoft PowerPoint RADNO PRAVO

Microsoft PowerPoint RADNO PRAVO Radno pravo Obuka za polaganje stručnog ispita za sticanje licence stečajnog upravnika Beograd, jun 2005. www.cesmecon.com Pravni izvori Zakon o radu (Sl. glasnik RS br. 24/05) Zakon o zapošljavanju i

Више

ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata zaposlenih u javnim službama (u

ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata zaposlenih u javnim službama (u ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata zaposlenih u javnim službama (u daljem tekstu: zaposleni) koje vrše javna ovlašćenja

Више

KRAPINSKO-ZAGORSKA ZUPANIJA Gimnazija Antuno Gustava Matosa Zabok Uvjeti postavanja Gimnazije Antuna Gustava Matosa kao posrednika za povremeno zaposl

KRAPINSKO-ZAGORSKA ZUPANIJA Gimnazija Antuno Gustava Matosa Zabok Uvjeti postavanja Gimnazije Antuna Gustava Matosa kao posrednika za povremeno zaposl KRAPINSKO-ZAGORSKA ZUPANIJA Gimnazija Antuno Gustava Matosa Zabok Uvjeti postavanja Gimnazije Antuna Gustava Matosa kao posrednika za povremeno zaposljavanje ucenika 1) Gimnazija Antuna Gustava Matosa

Више

ISSN SLUŽBENI VJESNIK BROJ: 25 SRIJEDA, 27. SVIBNJA GODINA LXI GRAD GLINA AKTI GRADONAČELNIKA 12. Na temelju članka 48. stavka 3

ISSN SLUŽBENI VJESNIK BROJ: 25 SRIJEDA, 27. SVIBNJA GODINA LXI GRAD GLINA AKTI GRADONAČELNIKA 12. Na temelju članka 48. stavka 3 ISSN 1334-4595 SLUŽBENI VJESNIK 2015. BROJ: 25 SRIJEDA, 27. SVIBNJA 2015. GODINA LXI GRAD GLINA AKTI GRADONAČELNIKA 12. Na temelju članka 48. stavka 3. Statuta Grada Gline (»Službeni vjesnik«, broj 16/13

Више

Microsoft Word Sajt cir.doc

Microsoft Word Sajt cir.doc Табела 1 25.12.2008. САВЕТНИК КОЕФИЦИЈЕНТИ ЗА РЕВАЛОРИЗАЦИЈУ Објављено у У месецу према претходном месецу Од почетка до краја периода Од почетка сваког месеца до краја периода 1 2 3 4 5 6 1. 01.2008. С.Г.

Више

ZAKON

ZAKON ZAKON O EVIDENCIJAMA U OBLASTI RADA ("Sl. list SRJ", br. 46/96 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) I OSNOVNE ODREDBE Ĉlan 1 Ovim zakonom ureċuju se vrste, sadrţaj i naĉin

Више

SLUŽBENE NOVINE

SLUŽBENE NOVINE SLUŽBENE NOVINE OPĆINE PIĆAN GOD. XVIII BROJ 4 PIĆAN, 31. SVIBNJA 2016. LIST IZLAZI POVREMENO S A D R Ž A J AKTI NAČELNIKA Stranica 1. Odluka o imenovanju članova Stožera civilne zaštite Općine Pićan 2

Више

Slide 1

Slide 1 NAKNADA ZA BOLOVANJE - visina, porezna obilježja, ispravci i iskazivanje u obrascu JOPPD dr. sc. Marija Zuber savjetnica-urednica, HZ RIF Baška Voda, svibanj 2019. Pravo radnika na plaću i pravo na naknadu

Више

Na temelju članka 9. Statuta Pogona Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade (u daljnjem tekstu: Centar), ravnateljica Centra dana do

Na temelju članka 9. Statuta Pogona Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade (u daljnjem tekstu: Centar), ravnateljica Centra dana do Na temelju članka 9. Statuta Pogona Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade (u daljnjem tekstu: Centar), ravnateljica Centra dana 1.7.2016. donosi ODLUKU O NAČINU ZAPOŠLJAVANJA, PLAĆI I DRUGIM

Више

Na temelju članaka 26. i 27. Zakona o radu ( Narodne novine broj 93/14) te članka 28. Statuta Osnovne škole Tina Ujevića, Školski odbor Osnovne škole

Na temelju članaka 26. i 27. Zakona o radu ( Narodne novine broj 93/14) te članka 28. Statuta Osnovne škole Tina Ujevića, Školski odbor Osnovne škole Na temelju članaka 26. i 27. Zakona o radu ( Narodne novine broj 93/14) te članka 28. Statuta Osnovne škole Tina Ujevića, Školski odbor Osnovne škole Tina Ujevića, nakon prethodnog savjetovanja s Radničkim

Више

Na temelju članka _____ Statuta Srednje škole _____________________________________, a u svezi s člankom 123

Na temelju članka _____ Statuta Srednje škole _____________________________________, a u svezi s člankom 123 Na temelju članka,26. Zakona o radu (Narodne novine, 93/14.) i članka 67. Statuta Gradske knjižnice Samobor Upravno vijeće (nakon prethodnog savjetovanja s sindikalnim povjerenikom) na.sjednici UV GKS

Више

Na temelju članka 29. Statuta Osnovne škole Petra Preradovića, a u svezi s člancima 26. i 27. Zakona o radu ( Narodne novine broj 93/14. i 127/17.) Šk

Na temelju članka 29. Statuta Osnovne škole Petra Preradovića, a u svezi s člancima 26. i 27. Zakona o radu ( Narodne novine broj 93/14. i 127/17.) Šk Na temelju članka 29. Statuta Osnovne škole Petra Preradovića, a u svezi s člancima 26. i 27. Zakona o radu ( Narodne novine broj 93/14. i 127/17.) Školski odbor Osnovne škole Petra Preradovića nakon prethodnog

Више

Zakon o radu 1 od :34 HRVATSKI SABOR 1872 Na temelju čl

Zakon o radu   1 od :34 HRVATSKI SABOR 1872 Na temelju čl 1 od 94 21.8.2015. 16:34 HRVATSKI SABOR 1872 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O RADU Proglašavam Zakon o radu, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici

Више

PREDNACRT

PREDNACRT ЗАКОН О ПЛАТАМА ЗАПОСЛЕНИХ У ОРГАНИМА УПРАВЕ БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ На основу члана Статута Брчко дистрикта Босне и Херцеговине («Службени гласник Брчко дистрикта БиХ», бројеви 1/00, /00, 7/0, 0/0 и /0),

Више

Page 1 of 66 NN 93/2014, HRVATSKI SABOR 1872 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O RADU Proglašavam, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 15. srpnja

Више

З А К О Н

З А К О Н ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U ORGANIMA UPRAVE REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata državnih službenika i ostalih zaposlenih (u daljem tekstu: zaposleni) u ministarstvima,

Више

PREDNACRT

PREDNACRT BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА BRČKO DISTRIKTA BiH БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt BiH, telefon i faks: 049/215-516

Више

КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА НИС АД ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ УСАГЛАШЕНИ ТЕКСТ На основу члана 248. Закона о раду ("Службени гласник РС" бр. 24/05 и 61/05 и 54/09) репр

КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА НИС АД ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ УСАГЛАШЕНИ ТЕКСТ На основу члана 248. Закона о раду (Службени гласник РС бр. 24/05 и 61/05 и 54/09) репр КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА НИС АД ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ УСАГЛАШЕНИ ТЕКСТ На основу члана 248. Закона о раду ("Службени гласник РС" бр. 24/05 и 61/05 и 54/09) репрезентативни синдикати у НИС-у а.д Нови Сад Јединствена

Више

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправк

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправк На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправка, 116/08, 104/09, 99/14 и 94/17), а у вези са чланом

Више

Microsoft Word - pravilnik o radu 2019.

Microsoft Word - pravilnik o radu 2019. Дел. бр.: 01-193-4/19 Датум: 27.02.2019. На основу члана 3. став 6. Закона о раду ( Сл. гласник РС, бр. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - одлука УС, 113/2017 и 95/2018 - аутентично

Више

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Otkaz ugovora o radu Darko Graf, dipl. iur., Izvor: Verlag Dashöfer Radniku je istekao ugovor na određeno vrijeme nakon 3 godine 22.3.2016. Bila je namjera da mu se izda ugovor na neodređeno vrijeme obzirom

Више

Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo

Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo ZAKON O PLAĆAMA I NAKNADAMA U ORGANIMA VLASTI KANTONA SARAJEVO 1 ( Službene novine Kantona Sarajevo, br. 5/19) POGLAVLJE I. OSNOVNE ODREDBE Član 1. (Predmet Zakona) Ovim zakonom uređuju se plaće i naknade

Више

Microsoft Word - POTREBNI DOKUMENTI ZA PRIJAVE I ODJAVE.DOC

Microsoft Word - POTREBNI DOKUMENTI ZA PRIJAVE I ODJAVE.DOC PRIJAVA I ODJAVA RADNIKA I POSLODAVCA KOD PRAVNE OSOBE KOD FIZIČKE OSOBE STRANO PREDSTAVNIŠTVO VELEPOSLANSTVO VOLONTERI PRAVNA OSOBA VOLONTERI FIZIČKA OSOBA PRIJAVA RADNI ODNOS TISKANICA T-2 ispunjena

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА БРОЈ 20. НОВА ВАРОШ, 17. ДЕЦЕМБАР ГОДИНЕ 1 Општинско веће општине Нова Варош, на осн

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА БРОЈ 20. НОВА ВАРОШ, 17. ДЕЦЕМБАР ГОДИНЕ 1 Општинско веће општине Нова Варош, на осн СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ НОВА ВАРОШ РОК ЗА РЕКЛАМАЦИЈУ 10 ДАНА БРОЈ 20. НОВА ВАРОШ, 17. ДЕЦЕМБАР 2018. ГОДИНЕ 1 Општинско веће општине Нова Варош, на основу члана 94. Закона о превозу путника у друмском саобраћају

Више

Sadržaj Sadržaj Irena Slovinac, dipl. oec., Domagoj Zaloker, dipl. oec. 1. Evidentiranje nabave službenih osobnih automobila kod trgovačkih društava,

Sadržaj Sadržaj Irena Slovinac, dipl. oec., Domagoj Zaloker, dipl. oec. 1. Evidentiranje nabave službenih osobnih automobila kod trgovačkih društava, Irena Slovinac, dipl. oec., Domagoj Zaloker, dipl. oec. 1. Evidentiranje nabave službenih osobnih automobila kod trgovačkih društava, obrtnika i neprofitnih organizacija 9 1.1. Načela priznavanja dugotrajne

Више

Закон о евиденцијама у области рада Закон је објављен у "Службеном листу СРЈ", бр. 46/96. Види: чл. 64. Уставне повеље - СЛ СЦГ, 1/ Види: чл. 8

Закон о евиденцијама у области рада Закон је објављен у Службеном листу СРЈ, бр. 46/96. Види: чл. 64. Уставне повеље - СЛ СЦГ, 1/ Види: чл. 8 Закон о евиденцијама у области рада Закон је објављен у "Службеном листу СРЈ", бр. 46/96. Види: чл. 64. Уставне повеље - СЛ СЦГ, 1/2003-1. Види: чл. 81. Закона - РС, 101/2005-28. I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан

Више

Microsoft Word - Obrazac DOH.doc

Microsoft Word - Obrazac DOH.doc REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO FINANCIJA, POREZNA UPRAVA PODRUČNI URED ISPOSTAVA Obrazac DOH PRIJAVA POREZA NA ZA GODINU OPĆI PODACI IME I PREZIME / IME RODITELJA: ADRESA (mjesto, ulica i kućni broj):

Више

РАДНИ ОДНОСИ ПИТАЊЕ: Које документе запослени треба да приложи послодавцу када подноси захтев за спречавање злостављања на раду против другог колеге и

РАДНИ ОДНОСИ ПИТАЊЕ: Које документе запослени треба да приложи послодавцу када подноси захтев за спречавање злостављања на раду против другог колеге и РАДНИ ОДНОСИ ПИТАЊЕ: Које документе запослени треба да приложи послодавцу када подноси захтев за спречавање злостављања на раду против другог колеге и одбија да ради позивајући се на члан 26. Закона о

Више

Granski kolektivni ugovor za ustanove ucenikog i studentskog standarda

Granski kolektivni ugovor za ustanove ucenikog i studentskog standarda Na osnovu člana 131 stav 2 tačka 3, a u vezi člana 154 stav 2 Zakona o radu ("Službeni list RCG". br. 43/03 i 25/06) i člana 81 stav 1 Opšteg kolektivnog ugovora ("Službeni list RCG", broj 1/04), Samostalni

Више

Sveučilište u Rijeci TEHNIČKI FAKULTET PRAVILNIK O RADU Rijeka, siječanj 2018.

Sveučilište u Rijeci TEHNIČKI FAKULTET PRAVILNIK O RADU Rijeka, siječanj 2018. Sveučilište u Rijeci TEHNIČKI FAKULTET PRAVILNIK O RADU Rijeka, siječanj 2018. Na temelju članka 26. i 27. Zakona o radu ( Narodne novine br. 93/14 i 127/17), dekanica Tehničkog fakulteta Sveučilišta u

Више

Todor Skakic

Todor Skakic РЕПУБЛИКA СРПСКA МИНИСТАРСТВО РАДА И БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ ПРЕДНАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОСРЕДОВАЊУ У ЗАПОШЉАВАЊУ И ПРАВИМА ЗА ВРИЈЕМЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ Бања Лука, март 2019. године

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ZAKON O RADU ("Sl. novine FBiH", br. 26/2016 i 89/2018) I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom uređuje se zaključivanje ugovora o radu, radno vrijeme, plaće, prestanak ugovora o radu, ostvarivanje

Више

Microsoft Word - 10 STUDENTI doc

Microsoft Word - 10 STUDENTI doc [Посебан колективни уговор за студентски стандард, од 26. маја 2000. године] На основу члана 123. став 2. тачка 3) Закона о радним односима ("Службени гласник РС", број 55/96, Републички одбор Синдиката

Више

(Microsoft PowerPoint - Predavanja za recenziju-sa rije\232enim zadacima.pptx)

(Microsoft PowerPoint - Predavanja za recenziju-sa rije\232enim zadacima.pptx) OPOREZIVANJE PODUZEĆA Predavanje 17.05.2018. DRUGI DOHODAK 1 TEMELJNE ODREDNICE DRUGOG DOHOTKA Drugi dohodak predstavlja razliku između svakog pojedinačnog primitka što se ne smatra dohotkom od nesamostalnog

Више

Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje

Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON o doprinosima za obavezno socijalno

Више

REPUBLIKA HRVATSKA LIĈKO-SENJSKA ŢUPANIJA DOM ZDRAVLJA NOVALJA KLASA: /19-01/01 UR.BROJ : 2125/ Novalja, 02. siječnja godine Na

REPUBLIKA HRVATSKA LIĈKO-SENJSKA ŢUPANIJA DOM ZDRAVLJA NOVALJA KLASA: /19-01/01 UR.BROJ : 2125/ Novalja, 02. siječnja godine Na REPUBLIKA HRVATSKA LIĈKO-SENJSKA ŢUPANIJA DOM ZDRAVLJA NOVALJA KLASA: 035-01/19-01/01 UR.BROJ : 2125/72-01-19-1 Novalja, 02. siječnja 2019. godine Na temelju članka 2. i članka 18. stavka 3. Uredbe o uredskom

Више

ZAKON O RADU - Prečišćeni tekst (Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 55 od 27. juna 2007.) I - OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuju se način i

ZAKON O RADU - Prečišćeni tekst (Objavljen u Sl. glasniku RS, br. 55 od 27. juna 2007.) I - OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuju se način i ZAKON O RADU - Prečišćeni tekst (Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 55 od 27. juna 2007.) I - OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuju se način i postupak zaključivanja ugovora o radu između radnika

Више

ГОДИНА XXXVIII БРОЈ мај ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО На основу члана 247. Закона о раду ( Службени гласник РС, бр. 24/05, 61/05,

ГОДИНА XXXVIII БРОЈ мај ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО На основу члана 247. Закона о раду ( Службени гласник РС, бр. 24/05, 61/05, ГОДИНА XXXVIII БРОЈ 26 24. мај 2018. ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО На основу члана 247. Закона о раду ( Службени гласник РС, бр. 24/05, 61/05, 54/09, 32/13, 75/14, 13/17 - УС и 113/17), Влада, Синдикат

Више

Microsoft Word Sajt lat.doc

Microsoft Word Sajt lat.doc Tabela 1 25.01.2019. SAVETNIK Mesec i godina INDEKS POTROŠAČKIH CENA Objavljeno u U mesecu prema prethodnom mesecu (mesečna stopa inflacije) Mesec 2018 / isti mesec 2017 (godišnja stopa inflacije) 1 2

Више

КЛИНИКА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ

КЛИНИКА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ АТЛЕТСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Страхињића Бана 73а ПРАВИЛНИК О ОРГАНИЗАЦИЈИ РАДА И СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА Децембар, 2013. године 1 На основу члана 24 Закона о раду (Сл. гласник 24/2005, 61/2005, 54/2009

Више

NN indd

NN indd BROJ 137 STRANICA 9 STRANICA 10 BROJ 137 NARODNE NOVINE SRIJEDA, 23. PROSINCA 2015. BROJ 137 STRANICA 11 STRANICA 12 BROJ 137 NARODNE NOVINE SRIJEDA, 23. PROSINCA 2015. BROJ 137 STRANICA 13 STRANICA 14

Више

BUDITE NA PRAVNOJ STRANI Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Par

BUDITE NA PRAVNOJ STRANI   Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Par BUDITE NA PRAVNOJ STRANI online@paragraf.rs www.paragraf.rs Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u pitanju

Више

OBRAZAC MATIČNIH PODATAKA

OBRAZAC MATIČNIH PODATAKA 1. VRIJEME ZAPRIMANJA I IZVRŠENJA NALOGA U NACIONALNOM PLATNOM PROMETU U HRK 1.1. BEZGOTOVINSKI NALOZI ZAPRIMLJENI U BANCI Izvršenje Plaćanje na račune Dani najave naloga/datum valute 24 sata 60 u Banci

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO FINANCIJA POREZNA UPRAVA PODRUČNI URED Zagreb Obrazac DOH ISPOSTAVA Centar 1. OPĆI PODACI PRIJAVA POREZA NA DOHODAK ZA

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO FINANCIJA POREZNA UPRAVA PODRUČNI URED Zagreb Obrazac DOH ISPOSTAVA Centar 1. OPĆI PODACI PRIJAVA POREZA NA DOHODAK ZA REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO FINANCIJA POREZNA UPRAVA PODRUČNI URED Zagreb Obrazac DOH ISPOSTAVA Centar OPĆI PODACI PRIJAVA POREZA NA ZA 00. GODINU IME I PREZIME/IME RODITELJA: Ivo Ivić / Josip ADRESA:

Више

HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE SEKTOR ZA EKONOMSKE POSLOVE IZVJEŠĆE O FINANCIJSKOM POSLOVANJU SREDSTVIMA DOPLATKA ZA DJECU ZA GODINU Za

HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE SEKTOR ZA EKONOMSKE POSLOVE IZVJEŠĆE O FINANCIJSKOM POSLOVANJU SREDSTVIMA DOPLATKA ZA DJECU ZA GODINU Za HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE SEKTOR ZA EKONOMSKE POSLOVE IZVJEŠĆE O FINANCIJSKOM POSLOVANJU SREDSTVIMA DOPLATKA ZA DJECU ZA 2018. GODINU Zagreb, travanj 2019. SADRŽAJ 1. UVOD... 1 2. OPĆI PODACI...

Више

Pregled uvjeta za ostvarivanje prava na mirovinu u Republici Hrvatskoj prema Zakonu o mirovinskom osiguranju Zakon o mirovinskom osiguranju Narodne no

Pregled uvjeta za ostvarivanje prava na mirovinu u Republici Hrvatskoj prema Zakonu o mirovinskom osiguranju Zakon o mirovinskom osiguranju Narodne no Pregled vjeta za ostvarivanje prava na mirovin Repblici Hrvatskoj prema Zakon o mirovinskom osigranj Zakon o mirovinskom osigranj Narodne novine, br. 157/13, 151/14, 33/15, 93/15, 120/16 i 115/18 2019.

Више

Закон о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање Члан 1. У Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање ( Служ

Закон о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање Члан 1. У Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање ( Служ Закон о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање Члан 1. У Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање ( Службени гласник РС, бр. 84/04, 61/05, 62/06, 5/09, 52/11,

Више

Zakon o plaćama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republice Srpske

Zakon o plaćama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republice Srpske ZAKON O PLAĆAMA ZAPOSLENIH U OBLASTI VISOKOG OBRAZOVANJA I STUDENTSKOG STANDARDA REPUBLIKE SRPSKE ( Službeni glasnik RS, br. 11/19) 1 Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plaća zaposlenih

Више

GRAD ČAKOVEC I NEZAVISNI SINDIKAT BIBLIOTEČNIH DJELATNIKA HRVATSKE (SINDIKALNA PODRUŽNICA KNJIŽNICE "NIKOLA ZRINSKI" ČAKOVEC) KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAP

GRAD ČAKOVEC I NEZAVISNI SINDIKAT BIBLIOTEČNIH DJELATNIKA HRVATSKE (SINDIKALNA PODRUŽNICA KNJIŽNICE NIKOLA ZRINSKI ČAKOVEC) KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAP GRAD ČAKOVEC I NEZAVISNI SINDIKAT BIBLIOTEČNIH DJELATNIKA HRVATSKE (SINDIKALNA PODRUŽNICA KNJIŽNICE "NIKOLA ZRINSKI" ČAKOVEC) KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U KNJIŽNICI "NIKOLA ZRINSKI" ČAKOVEC Čakovec,

Више

Sudjelovanje radnika u odlučivanju u Europskoj uniji

Sudjelovanje radnika u odlučivanju u Europskoj uniji 1 Jeste li čuli za ugovor o radu? Jeste li čuli za radni odnos? 2 3 Sve znamo, ali Nećete upasti u probleme zbog ono što ne znate, već ono što ste sigurni da znate, a nije baš tako! Mark Twain 4 a onda

Више

Slide 1

Slide 1 KORIŠTENJE NEISKORIŠTENIH POREZNIH PRAVA U GODIŠNJEM OBRAČUNU POREZA PRI ISPLATI ZADNJE PLAĆE U 2017. GODINI ODNOSNO U GODIŠNJEM OBRAČUNU KOJI SASTAVLJA POREZNA UPRAVA dr. sc. Marija Zuber, savjetnica-urednica

Више

Uredba (EZ) br. 592/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. lipnja o izmjeni Uredbe Vijeća (EEZ) br. 1408/71 o primjeni sustava socijalne sigu

Uredba (EZ) br. 592/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. lipnja o izmjeni Uredbe Vijeća (EEZ) br. 1408/71 o primjeni sustava socijalne sigu 118 Službeni list Europske unije 05/Sv. 2 32008R0592 4.7.2008. SLUŽBENI LIST EUROPSKE UNIJE L 177/1 UREDBA (EZ) br. 592/2008 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 17. lipnja 2008. o izmjeni Uredbe Vijeća (EEZ)

Више

"Službeni glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika

Službeni glasnik RS, br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika "Službeni glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika Proglašava se Zakon o platama državnih službenika i

Више

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЗАКОН О ПЛАТАМА И ДРУГИМ НАКНАДАМА СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ I ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Оквир Закона Овим Законом утврђују се плате, накнаде и одређена материјална права судија и тужилаца и стручних

Више

SADRŽAJ UVODNE NAPOMENE UGOVOR O RADU... 5 a) Zaključivanje ugovora o radu i zasnivanje radnog odnosa... 5 b) Vrste ugovora o radu RAD

SADRŽAJ UVODNE NAPOMENE UGOVOR O RADU... 5 a) Zaključivanje ugovora o radu i zasnivanje radnog odnosa... 5 b) Vrste ugovora o radu RAD SADRŽAJ UVODNE NAPOMENE... 4 1. UGOVOR O RADU... 5 a) Zaključivanje ugovora o radu i zasnivanje radnog odnosa... 5 b) Vrste ugovora o radu... 7 2. RADNO VRIJEME, ODSUSTVA I ODMORI... 11 a) Puno i nepuno

Више

Na osnovu člana 143, a u vezi sa članom 129. Zakona o srednjem obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo broj: 23/17), članom 118. Zakona o radu

Na osnovu člana 143, a u vezi sa članom 129. Zakona o srednjem obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo broj: 23/17), članom 118. Zakona o radu Na osnovu člana 143, a u vezi sa članom 129. Zakona o srednjem obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo broj: 23/17), članom 118. Zakona o radu ( Službene novine Federacije BiH broj: 26/16), članom

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

OBAVIJEST RODITELJIMA KOJI UPISUJU DIJETE U PRODUŽENI BORAVAK

OBAVIJEST RODITELJIMA KOJI UPISUJU DIJETE U PRODUŽENI BORAVAK OBAVIJEST RODITELJIMA O POTREBNIM DOKUMENTIMA KOJE TREBAJU DONIJETI U ŠKOLU ZA UPIS U PRODUŽENI BORAVAK Školske godine 2011/2012. Produženi boravak neobvezni je oblik odgojno-obrazovnog rada namijenjen

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

Na osnovu člana 118. Zakona o radu ( Službene novine Federacije BiH, broj: 26/16), Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u o

Na osnovu člana 118. Zakona o radu ( Službene novine Federacije BiH, broj: 26/16), Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u o Na osnovu člana 118. Zakona o radu ( Službene novine Federacije BiH, broj: 26/16), Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo ( Službene

Више

На основу члана 6

На основу члана 6 На основу члана 6. став 3. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе ( Службени гласник РС, бр. 21/16, 113/17, 113/17 др.закон и 95/18), а у вези са чланом 240. и чланом

Више

Преузето са На основу члана 6. став 3. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе

Преузето са   На основу члана 6. став 3. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе Преузето са www.pravno-informacioni-sistem.rs На основу члана 6. став 3. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе ( Службени гласник РС, бр. 21/16, 113/17, 113/17 др.

Више

POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE - "Službeni glasnik RS", broj 38/ Na osnovu člana 6. stav 3. Zakona o zap

POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE - Službeni glasnik RS, broj 38/ Na osnovu člana 6. stav 3. Zakona o zap POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE - "Službeni glasnik RS", broj 38/2019 - Na osnovu člana 6. stav 3. Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne

Више

Osnovice za obračun doprinosa za Milivoj Friganović, mag. oec. Ministar financija za svako obračunsko razdoblje kalendarsku godinu Naredbom obja

Osnovice za obračun doprinosa za Milivoj Friganović, mag. oec. Ministar financija za svako obračunsko razdoblje kalendarsku godinu Naredbom obja Osnovice za obračun a za 2015. Ministar financija za svako obračunsko razdoblje kalendarsku godinu Naredbom objavljuje iznose osnovica za obračun a (koje su propisane kao umnožak iznosa prosječne plaće

Више

Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada

Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10-19 Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada Vukovara 72, dana 01.04.2014. godine, donijela je

Више

Specifikacija usluga

Specifikacija usluga Potpisivanjem zahtjeva za MAX3 paket, Pretplatnik prihvaća uvjete korištenja MAX3 paketa definirane ovom Specifikacijom (dalje u tekstu: Specifikacija). MAX3 paket je usluga namijenjena privatnim korisnicima

Више

Послеревизиони извештај о мерама исправљања Јавно комуналног предузећа „Пут “ Нови Сад

Послеревизиони извештај о мерама исправљања Јавно комуналног предузећа „Пут “ Нови Сад РЕПУБЛИКА СРБИЈА ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА ПОСЛЕРЕВИЗИОНИ ИЗВЕШТАЈ О МЕРАМА ИСПРАВЉАЊА ЈАВНО КОМУНАЛНОГ ПРЕДУЗЕЋА ПУТ, НОВИ САД Број: 400-2527/2018-06 Београд, 26. март 2019. године САДРЖАЈ: 1.УВОД...2

Више

Верзија за штампу

Верзија за штампу Закон о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе Закон је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 113/2017 и 95/2018. I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić Pravilnik o tehničkom pregledu građevine (NN 46/18, 26.05.2018.) 1 8 MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA, PROSTORNOG UREĐENJA I GRADITELJSTVA... Error! Bookmark not defined. I. OPĆE ODREDBE... 3 Članak 1....

Више

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA Temeljem čl. 3. i čl. 7. Zakona o zaštiti osobnih podataka (NN 103/03, 118/06, 41/08, 130/11, 106/12), čl. 4. i čl. 5. Zakona o radu (NN 93/14, 127/17) i čl. 18. Statuta Narodne knjižnice i čitaonice Murter,

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO FINANCIJA POREZNA UPRAVA PODRUČNI URED Zagreb Obrazac DOH ISPOSTAVA Centar 1. OPĆI PODACI PRIJAVA POREZA NA DOHODAK ZA

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO FINANCIJA POREZNA UPRAVA PODRUČNI URED Zagreb Obrazac DOH ISPOSTAVA Centar 1. OPĆI PODACI PRIJAVA POREZA NA DOHODAK ZA REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO FINANCIJA POREZNA UPRAVA PODRUČNI URED Zagreb Obrazac DOH ISPOSTAVA Centar. OPĆI PODACI PRIJAVA POREZA NA ZA 200. GODINU.. IME I PREZIME/IME RODITELJA: Ivo Ivić / Josip..

Више

HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE PREGLED UVJETA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA MIROVINU U REPUBLICI HRVATSKOJ PREMA ZAKONU O MIROVI

HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE   PREGLED UVJETA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA MIROVINU U REPUBLICI HRVATSKOJ PREMA ZAKONU O MIROVI HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE www.mirovinsko.hr PREGLED UVJETA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA MIROVINU U REPUBLICI HRVATSKOJ PREMA ZAKONU O MIROVINSKOM OSIGURANJU Zakon o mirovinskom osigranj Narodne

Више

Aktualne izmjene i najave izmjena u propisima zaštite na radu Jere Gašperov, dipl. ing. stroj. načelnik Sektora za zaštitu na radu

Aktualne izmjene i najave izmjena u propisima zaštite na radu Jere Gašperov, dipl. ing. stroj. načelnik Sektora za zaštitu na radu Aktualne izmjene i najave izmjena u propisima zaštite na radu Jere Gašperov, dipl. ing. stroj. načelnik Sektora za zaštitu na radu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu (ZZR) N.N., br.

Више

Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zaku

Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zaku Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora (Službene novine Grada Pule br.

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

Abeceda Zaštite d.o.o. Križna 18, Zagreb Telefon: Za tehnička ispitivanja i analizu Korzo 30, Rijeka

Abeceda Zaštite d.o.o. Križna 18, Zagreb Telefon: Za tehnička ispitivanja i analizu Korzo 30, Rijeka ZAKON O MIROVINSKOM OSIGURANJU (N.N., br. 157/13., 151/14.-Uredba, 33/15., 93/15.-Uredba i 120/16.) I. OPĆE ODREDBE Članak 1. (1) Sustav mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj čine: 1) obvezno mirovinsko

Више

(Microsoft Word - Tuma\350enja \350lanka 59. po stavcima doc)

(Microsoft Word - Tuma\350enja \350lanka 59. po stavcima doc) Tumačenja odredbi članka 59. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike Općenito Tumačenje br. 1/59 od 11. listopada 2012. (mjesto i adresa stanovanja) Pod mjestom stanovanja podrazumijeva

Више

Страна 428 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 22 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2017 БРОЈ 22 КУРШУМЛИЈА Лист изла

Страна 428 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 22 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2017 БРОЈ 22 КУРШУМЛИЈА Лист изла Страна 428 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 22 Датум: 05.12.2017.године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2017 БРОЈ 22 КУРШУМЛИЈА Лист излази према потреби 1. На основу одредби члана 37. Одлуке

Више

ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU Član 1. U Zakonu o zdravstvenom osiguranju ( Službene novine FBiH, 30/97, 7/02, 70/08 i

ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU Član 1. U Zakonu o zdravstvenom osiguranju ( Službene novine FBiH, 30/97, 7/02, 70/08 i ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU Član 1. U Zakonu o zdravstvenom osiguranju ( Službene novine FBiH, 30/97, 7/02, 70/08 i 48/11) u članu 56. broj 42 zamijenjuje se sa brojem

Више

ZAKON O RADU

ZAKON O RADU Z A K O N O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU Sluzbene novine FBiH br. 32/00 Član 1. U Zakonu o radu ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 43/99) Član 3. mijenja se i glasi: "Poslodavac, u smislu ovog

Више

Na temelju članka 10/1 i 12/1, a u svezi čl

Na temelju   članka 10/1 i 12/1, a u svezi čl Na temelju članka 9. stavak 1. i 2., a u svezi članaka 10. - 19. Zakona o igrama na sreću (Narodne novine br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada Vukovara 72, dana 25.02.2019. godine,

Више

Plaće i naknade UDK: 331.2/336.5 Valentina Bocak, mag. oec. Ozljede na radu i profesionalne bolesti zdravstvena zaštita i bolovanje Prava iz obveznog

Plaće i naknade UDK: 331.2/336.5 Valentina Bocak, mag. oec. Ozljede na radu i profesionalne bolesti zdravstvena zaštita i bolovanje Prava iz obveznog UDK: 331.2/336.5 Ozljede na radu i profesionalne bolesti zdravstvena zaštita i bolovanje Prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu odnosno profesionalne bolesti u nadležnosti

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PROF.DR JASMINKA GRADAŠČEVIĆ-SIJERČIĆ RAD NA TEMELJU GODIŠNJE KVOTE DOZVOLA ZA R A D S T R A N A C A I R A D I Z V A N G O D I Š N J I H KVOTA S POSEBNIM OSVRTOM NA ZAKONODAVSTVO BIH S A R A J E V O, 1

Више

dfsdfsdfadfsvgf

dfsdfsdfadfsvgf Temeljem članka 53. stavka 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, broj: 87/08. i 86/09.), članka 26. stavka 2. i članka 30. stavka 3. Zakona o strukovnom obrazovanju

Више

Hrvatska Lutrija d.o.o. Ulica grada Vukovara 74 Ur. br. HLOS /9931 Zagreb, Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10

Hrvatska Lutrija d.o.o. Ulica grada Vukovara 74 Ur. br. HLOS /9931 Zagreb, Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10 Hrvatska Lutrija d.o.o. Ulica grada Vukovara 74 Ur. br. HLOS-08-1-2017/9931 Zagreb, 21.02.2017. Na osnovi članka 9. stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10-19 Zakona o igrama na sreću (NN br. 87/09), Uprava

Више

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.,

Више

Na osnovu člana 118. Zakona o radu ( Službene novine F BiH broj: 26/16) i člana179. Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu S

Na osnovu člana 118. Zakona o radu ( Službene novine F BiH broj: 26/16) i člana179. Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu S Na osnovu člana 118. Zakona o radu ( Službene novine F BiH broj: 26/16) i člana179. Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo ( Službene novine Kantona Sarajevo broj: 42/16

Више

Minuli rad

Minuli rad Odgovori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na pitanja postavljena u vezi sa novim zakonskim rešenjima u Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika i Zakonu o platama u državnim organima

Више