Hemijski izvori struje: osnovne karakteristike baterija

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Hemijski izvori struje: osnovne karakteristike baterija"

Транскрипт

1 MATERIJALI ZA KONVERZIJU ENERGIJE: ISPITIVANJE I PRIMENA Ivana Stojković Simatović, v. prof ivana@ffh.bg.ac.rs

2 Elektrohemijski izvori energije su ureċaji u kojima se energija hemijske reakcije (Gibsova slobodna energija reakcije) direktno pretvara u elektriĉnu energiju ili se skladišti kao elektriĉna energija. Baterije Gorivne ćelije Elektrohemijski kondenzatori Iako se mehanizmi konverzije i skladištenja energije razlikuju, zajedniĉka karakteristika ovih sistema je da se sastoje od dve elektrode koje su u kontaktu sa elektrolitom, da se energija obezbeċuje procesima koji se dešavaju na faznoj granici elektroda/elektrolit i da je transport jona i elektrona odvojen.

3 Karakteristike baterija Radni napon Kapacitet specifičan kapacitet nominalni kapacitet Jačina struje punjenja/pražnjenja Gustina struje Specifična energija Gustina energije Specifična snaga Ciklus Životni vek

4 Razlika ravnotežnih potencijala katode i anode odgovara elektromotornoj sili ε (ili naponu otvorenog kola) galvanskog elementa. ε (EMS) = E katode - E anode Promena slobodne energije hemijske reakcije predstavlja najveći mogući rad koji se može ostvariti u uslovima izotermskog i izobarnog toka hemijske reakcije. ΔG o = - nf ε o

5 Ipak, promenu slobodne energije hemijske reakcije nije moguće u potpunosti prevesti u elektriĉnu energiju, jer pad napona izmeċu elektroda kada je kolo zatvoreno (tj. na krajevima potrošaĉa), tzv. radni napon U, umanjen je u odnosu na napon otvorenog kola ε, U = ε - Ir usled gubitaka koji potiĉu od unutrašnjeg otpora ćelije r. Ovaj gubitak napona ĉine polarizacioni gubici na elektrodama usled stvaranja nadnapona, omski gubici usled otpora elektrolita, elektroda i drugih komponenata ćelije. Kada jaĉina struje I koja protiĉe kroz kolo teži nuli, tada se reakcije približavaju reverzibilnom toku (stanju ravnoteže), razni otpori vezani za razliku u brzinama prenosa elektrona i jona bi bili zanemarljivi i napon ćelije bi odgovarao naponu otvorenog kola, a U bi težio ε

6 Kapacitet mera za koliĉinu elektriĉne energije koju baterija može dostići prilikom punjenja, te koju može dati tokom pražnjenja. Uobiĉajena merna jedinica je mah (mili amper sat). OdreĊen je koliĉinom aktivnih materijala. 1Ah = 3600C Ako je struja pražnjenja konstantna kapacitet se definiše kao C = I Δt gde je Δt vreme potrebno da se baterija isprazni vreme pražnjenja.

7 Kapacitet ĉesto izražava po jedinicu mase, u Ah/kg, kada se naziva specifični kapacitet. Specifiĉni kapacitet se može definisati za bateriju u celini ili za svaki elektrodni materijal pojedinaĉno. Kada se raĉuna specifiĉni kapacitet baterije, osim mase aktivnih materijala uzimaju se u obzir i mase svih inertnih komponenata baterije. Specifiĉni kapacitet datog elektrodnog materijala, osim od prirode samog materijala, zavisi od struje i temperature: sa povećanjem struje pražnjenja specifiĉni kapacitet opada, a sa povećanjem temperature specifiĉni kapacitet raste. Svaki elektrodni materijal ima svoj teorijski specifiĉni kapacitet npr. kod litijum-jonskih baterija se raĉuna pod pretpostavkom kompletnog uklanjanja litijuma iz elektrodnog materijala.

8 Izračunavanje teorijskog specifičnog kapaciteta = zf/m

9 Ĉesto se koristi i nominalni kapacitet (C) ili kapacitet pri konstantnoj struji pražnjena na T=20 o C, kao standardna vrednost koja karakteriše bateriju. Za C se uzima teorijski kapacitet ispitivanog materijala a t je vreme za koje je potrebno da materijal tom brzinom punjenja/pražnjenja dostigne teorijski kapacitet.

10 Jačina struje pražnjenja 1C predstavlja onu jaĉinu struje koja će u potpunosti isprazniti bateriju kapaciteta C u roku od 1h. Jaĉina struje 2C je dvaput veća i isprazniće bateriju za 0,5h. S druge strane, jaĉina struje C/2 uĉiniće to za 2h. Jaĉina struje pražnjenja (ili punjenja) se ĉesto izražava kao gustina struje, po jedinici površine elektrode (ma/cm 2 ) ili po jedinici mase aktivnog materijala (ma/g).

11 Ciklus pod ciklusom se podrazumeva jedno pražnjenje i jedno punjenje baterije. Obiĉno se podrazumeva da se baterija uvek puni do kraja. Životni vek broj ciklusa nakon kojeg kapacitet baterije nepovratno padne ispod 80% poĉetnog kapaciteta. TakoĊe, pod životnim vekom može se smatrati i vreme (npr. broj godina) nakon kojeg dolazi do osetnog pogoršanja performansi baterije.

12 Određivanje kapaciteta punjenja/pražnjenja (mahg -1 ) Cikliĉna voltametrija v je brzina polarizacije (mv/s) prevedemo napon (V) vreme (s) I struja (A) m masa aktinog materijala (g) Galvanostatsko punjenje i pražnjenje konstantnom strujom Vreme se pomnoži brzinom cikliranja Vreme / s

13 Samopražnjenje baterija Samopražnjenje zavisi od hemije samog sistema, može biti prouzrokovano nekim neĉistoćama u toku prozvodnje koje kao sporedne reakcije mogu da troše naelektrisanje a zavisi i od temperature jer što je temperatura veća na kojoj se baterija ĉuva to je i samopražnjenje veće.

14 MEMORIJSKI EFEKAT Termin memorijski efekat opisuje baterijsko pamćenje do taĉke do koje je obiĉno pražnjena. Dolazi do kristalizaciji unutar baterije usled ĉega se smanjuje korisna površina, pa dolazi do pada napona i pada kapaciteta baterije. Rešenje ovog problema bilo je u povremenom punom ciklusu pražnjenja i punjenja, tj. bateriju je bilo potrebno nekoliko puta uzastopno potpuno isprazniti i napuniti, a taj postupak održavanja trebao se ponoviti svakih mesec dana. Starije generacija NiCd baterija imale su izražen memorijsli efekat, ali današnje baterije ga više ne poseduju.

15 Kada se specifiĉni kapacitet pomnoži sa radnim naponom dobija se energetski sadržaj koji baterija može da skladišti po jedinici mase. Ova veliĉina naziva se specifična energija ili gravimetrijska gustina energije, a izražava se u Wh/kg. Veća gustina energije znaĉi lakšu bateriju uz isti kapacitet i napon. Na dijagramu napona ćelije naspram specifiĉnog kapaciteta, specifiĉna energija predstavljena je površinom ispod krive.

16 Gravimetrijska gustina energije (specifična energija) Energetski sadržaj baterije po masi baterije, u Wh/kg. Volumetrijska gustina energije Energetski sadržaj baterije po jedinici zapremine baterije, u Wh/dm 3.

17 How does it work? Volumetrijska gustina energije Wh/dm 3 Gravimetrijska gustina energije Wh/kg Litijum jonske baterije imaju najveću gustinu energije. To omogućava da se mogu koristiti u električnim automobilima i prenosivim uređajima.

18 Proizvod napona i struje koju baterija može da isporuĉi definiše snagu baterije, W. Radi poreċenja, snaga se definiše po jedinici mase ili jedinici zapremine baterije, kada se naziva specifična snaga (W/kg), odnosno gustina snage (W/dm 3 ). Specifiĉna snaga se ĉesto definiše i kao gustina energije koju je baterija u stanju da isporuĉi po jedinici vremena. Grafiĉki predstavljena zavisnost specifične energije naspram specifične snage naziva se Ragonov dijagram.

19 Specifiĉna energija / Wh/kg Ragonov dijagram Specifiĉna snaga / W/kg

20 Komercijalne sekundarne baterije bi trebalo da ispunjavaju sledeće uslove: veliki i stabilan napon tokom pražnjenja, visoka specifiĉna energija i visoka energetska gustina visoka izlazna snaga po jedinici mase i zapremine širok temperaturski interval korišćenja veliki stepen iskorišćenja aktivnih materijala dug cikliĉni život sa dubokim pražnjenjem sposobnost da prihvati brzo punjenje mali stepen samopražnjenja sposobnost da podnese prepunjavanje i prepražnjenje pouzdanost i bezbednost u radu (baterije ne smiju da cure, da ispuštaju opasne materije ili da prouzorkuju eksplozije) mehaniĉka i hemijska stabilnost, da je baterija napravljena od lako dostupnih, jeftinih materijala koji nisu toksiĉni i štetni po životnu okolinu pogodna da se reciklira. Najveći broj uslova ispunjavaju litijum jonske baterije.

21 U idealnom sluĉaju litijum-jonske baterije bi trebalo da imaju sledeće osobine: reakcija bi trebalo da ima veliku promenu Gibsove energije G da bi se postigao visok napon ćelije; tokom pražnjenja ćelije Gibsova energija bi trebalo da što manje varira tako da postignuti napon bude što je moguće stabilniji; potpuno napunjena negativna elektroda, Li x HostA, bi trebalo da ima visok oksidacioni potencijal tj. nizak napon u odnosu na metalni litijum, dok potpuno napunjena pozitivna elektroda, Host B, bi trebalo da ima mali oksidacioni potencijal tj. visok napon u odnosu na metalni litijum; materijal domaćin bi trebalo da je što manje mase i da može da primi znaĉajnu koliĉinu jona litijuma tj. da x ima visoku vrednost, a sve u cilju da bi se obezbedio veliki elektrodni kapacitet izražen u mahg -1. Ćelije sa visokim naponom i kapacitetom imaju i visoku specifiĉnu energiju i snagu;

22 difuzioni koeficijent litijuma, D Li, u elektrodi domaćinu bi trebalo da bude što je moguće veći da bi sama ćelija imala veliku brzinu tj. da bi mogla brzo da se puni i prazni; elektroda domaćin bi trebalo da je dobar elektronski provodnik; elektroda domaćin bi trebalo da je stabilna u ĉitavom opsegu napona i nerastvorna u elektrolitu sa kojim ne stupa u hemijsku reakciju; opseg napona u kome je stabilan elektrolit mora da prevazilazi donji i gornji limit radnog napona ćelije; da bi se održala dobra cikliĉnost ćelije, materijal domaćin bi trebalo da trpi minimalne modifikacije u strukturi tokom celog opsega x i minimalne promene parametra rešetke; elektrodni materijali ne bi trebalo da budu skupi i toksiĉni.

23 Ono što danas odlikuje komercijalne Li-jonske baterije je: visok radni napon (oko 3.6 V) što je tri puta veći radni napon u odnosu na Ni-Cd i Ni-MH ćeliju; kompaktnost, mala težina i visoka gustina energije; velika brzina punjenja (za jedan sat baterije mogu da se napune do % punog kapaciteta); velika brzina pražnjenja, iznad 3C; širok opseg radne temperature, od -20 do 60 o C; dug cikliĉni život, preko 500 ciklusa punjenja i pražnjenja; odliĉna bezbednost; mala vrednost samopražnjenja od 8 do 12 % meseĉno; dug život same baterije, oko 5 godina; odsustvo memorijskog efekta; ekološka prihvatljivost jer ne sadrže toksiĉne metale poput Pb, Cd ili Hg.

24 Litijumske baterije Teorijski kapacitte 3600 ma h g 1 Metalni litijum Najnegativniji element, E o = V u odnosu na SVE Najlakši metal Stabilan u nekim nevodenim elektrolitima Litijumske baterije Pojava dendrita tokom punjenja Tarascon, J.M. & Armand, M., Nature, 414, (2001) Xu, K., Chemical Reviews,

25 Jernej Bobnar, Matic Lozinšek, Gregor Kapun, Christian Njel, Rémi Dedryvère, Boštjan Genorio, Robert Dominko, Fluorinated reduced graphene oxide as a protective layer on the metallic lithium for application in the high energy batteries, Nature Scientific Reports (2018) 8:5819, DOI: /s

26 LITIJUM-JONSKE BATERIJE Prva komercijalna litijum-jonska baterija Sony (1991): - e - Katoda: slojeviti oksid LiCoO 2 Anoda:grafit Elektrolit : LiPF 6 u PC e - + e - Li + charge e - Li + discharge Li x C 6 Graphite Li + conducting electrolyte LiCoO 2 proces pražnjenja katodna oksidacija : LiCoO 2 Li 1-x CoO 2 + xli + + xe - anodna redukcija : xli + + xe - + C 6 LiC 6

27 U Li-jonskim baterijama odigrava se sledeća reakcija tokom punjenja tj. pražnjenja baterije: u kojoj HostA oznaĉava negativnu, HostB pozitivnu elektrodu. Tokom pražnjenja x Li jona se oslobaċa (deinterkalira) iz strukture negativne elektrode uz njenu oksidaciju i umeće se (interkalira) u strukturu pozitivne elektrode koja se redukuje. Tokom pražnjenja proces je obrnut. Host A i Host B su jedinjenja koja mogu da otpuštaju i primaju litijumske jone, a da im se pri tome struktura bitno ne menja.

28 Punjenje i pražnjenje Li-jonske baterije

29 Tesla Roadster Porsche 918 PHEV Tesla Model S Cadillac XTS PHEV Audi A1 PHEV Fisker Karma Volvo V70 PHEV Mini EV Zenn EV Wheego LiFe Mitsubishi i- MiEV Smart for two Think City Toyota Prius Honda insight PHEV GM Volt Nissan Leaf Coda EV Toyota Rav4 EV BYD e6 EV Ford Focus EV Smith Electric Edison Navistar estar Ford Transit Connect Mercedes Vito E- cell Renault Kangoo Bright Auto Idea Proseĉna težina baterija u elektriĉnim automobilima je oko 400 kg.

30 Rastvarači Rastvaraĉi u litijum jonskim baterijama trebalo bi da ispunjavaju sledeće osobine: da rastvaraju soli u dovoljnim koncentracijama da imaju veliku dielektriĉnu konstantu, da imaju nisku viskoznost, da su inertni prema svim komponentama ćelije, pre svega, da ne dovode do promena na površini katode i anode, da su u teĉnom stanju u širokom temperaturskom opsegu, da su bezbedni, netoksiĉni i ekonomiĉni.

31 Kao rastvaraĉi u litijum-jonskim ćelijama se koriste alkil karbonati (etilen karbonat EK, propilen karbonat PK, dimetil karbonat DMK, dietil karbonat DEK, etilmetil karbonat EMK), estri (γ- butirolakton γbl, metil acetat MA, etil acetat EA), etri (dimetoksi metan DMM, dimetoksietan DME, tetrahidrofuran THF).

32 So So koja se koristi u litijum jonskim baterijama bi trebalo da ispunjava sledeće osobine: da bude potpuno rastvorena i disosovana u rastvaraĉu u kome bi trebalo da Li + ima veliku pokretljivost, anjon mora biti inertan u elektrolitiĉkom rastvoru, anjon i katjon moraju da budu inertni prema svim delovima ćelije (separatoru, materijalu u kome se nalazi baterija, raznim supstratima), anjon mora biti netoksiĉan.

33 LiClO 4 zbog Cl u visokom oksidacionom stanju je jako oksidativno sredstvo u mnogim organskim rastvaraĉima, dok je LiAsF 6 toksiĉan. Iz tog razloga u komercijalne svrhe najĉešće se koristi LiPF 6 i LiBF 4, a u eksperimentalne LiClO 4.

34 Organski elektrolit: Stabilan u oblasti potencijala i preko 4 V xtoksičan xzapaljiv xzahteva posebne uslove proizvodnje baterija Vodeni elektrolit Nije toksičan Za dva reda ima veću jonsku provodljivost od organskog elektrolita Pojednostavljuje proizvodnju baterija Stabilan u oblasti potencijala do 1.2 V

35 Prednost vodenog elektrolita je ta što ne može dovesti do paljenja ili eksplozije baterije, povoljniji je po životnu okolinu, pojednostavljuje proizvodnju baterije, a uz to je i jeftiniji, pa bi se na taj naĉin smanjila cena baterija. MeĊutim, glavni problem je naći elektrodni par u koji se joni litijuma mogu interkalirati/deinterkalirati u oblasti potencijala u kojoj ne dolazi do elektrolize vode i koji pri tome imaju dobro cikliĉno ponašanje tokom većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja baterije. Naravno, kako je izdvajanje vodonika na većini materijala oko -1 V, a izdvajanje kiseonika na oko 1.5 V, ne može se oĉekivati da ovakav tip baterije ima visok napon. Taj problem se može rešiti ako se serijski poveže nekoliko ovakvih ćelija i na taj naĉin se može dobiti baterija odgovarajućeg potencijala.

36

37 Separatori U baterijama anoda i katoda moraju fiziĉki biti odvojene da ne bi došlo do kratkog spoja i u te svrhe se koriste separatori. Separatori su porozne membrane koje omogućavaju kvašenje elektrolitom i prolazak jona litijuma, a nalaze se izmeċu katode i anode i na taj naĉin spreĉavaju njihov fiziĉki kontakt. Moraju biti elektronski izolatori Moraju biti jonski provodnici Hemijski oporni Stabilni u elektrolitu Read: Arora, P., and Ahengming, Z., Chemical Reviews, 2004,

38 Elektrodni materijali

39 Katodni materijal u punjivim Li-jonskim baterijama mora ispunjavati sledeće uslove: mora da sadrži jon koji se lako redukuje/oksiduje, npr. prelazni metal reakcija materijala i litijuma mora biti povratna reakcija materijala sa litijumom mora da ima veliku slobodnu energiju trebalo bi da reaguje sa litijumom veoma brzo i u smeru interkalacije i u smeru deinterkalacije trebalo bi da bude dobar elektronski provodnik trebalo bi da bude stabilan u ĉitavom opsegu napona i nerastvoran u elektrolitu sa kojim ne stupa u hemijsku reakciju da je ekonomski isplativ i ekološki prihvatljiv.

40 Katodni materijali 1. Ohzuku, T.; Brodd, R. J., J.Power Sources 2007, 174, (2), ; 2. Amatucci, G. G.; Pereira, N., J. Fluorine Chemistry 2007, 128, (4), ; 3. Howard, W. F.; Spotnitz, R. M., J. Power Sources 2007, 165, (2),

41 a) slojevita struktura LiCoO 2 b) spinelna struktura LiMn 2 O 4 c) olivinska struktura LiFePO 4

42 Skoro svi materijali koji se komercijalno koriste kao i oni koji se istražuju mogu se podeliti u dve grupe materijala. Prva grupa materijala sadrži jedinjenja slojevite strukture sa anjonsko gusto pakovanom rešetkom u kojoj su u okviru anjonske mreže naizmeniĉno postavljeni slojevi okupirani prelaznim metalom sa slojevima okupiranim litijumovim jonima. U ovu klasu jedinjenja spadaju LiTiS 2, LiCoO 2, LiNi 1-x Co x O 2 i u poslednje vreme veoma aktuelan LiNi x Mn x Co 1-2x O 2. Spineli se mogu razmatrati kao posebna vrsta ove grupe katodnih materijala u kojima su katjoni prelaznih metala rasporeċeni u svim slojevima, LiMn 2 O 4.

43 Materijali koji spadaju u drugu grupu imaju daleko otvoreniju strukturu, kao mnogi oksidi vanadijuma, tunelna jedinjenja mangan dioksida i fosfati prelaznih metala kao što je olivin, LiFePO 4. Prednost prve grupe jedinjenja je u tome što zbog kompaktnije rešetke mogu da uskladište veću koliĉinu energije po jedinici zapremine.

44 Li x TiS 2 Li se interkalira izmeċu slojeva Ĉisti TiS 2 ima veliku elektronsku provodljivost Interkalacija jona Li varira izmeċu 1 x 0 Kapacitet ~ 250 Ah/kg Napon ~ 1.9 Volts (veliki nedostatak ovog materijala) Gustina energije ~ 480 Wh/kg

45 Li 1-x CoO 2 (Goodenough,1980) Li se interkalira u oktaedarske pozicije izmeċu CoO 2 slojeva Dobar elektriĉni provodnik Deinterkalacija litijuma je u intervalu 0 x 0.5 i proces je reverzibilan Kapacitet ~ 45 Ah/kg Napon~ 3.7 Volts Gustina energije ~ 165 Wh/kg Mana-cena kobalta

46 LiFePO 4 (otkriven 1996, Goodenough) Visoka termalna stabilnost LiFePO 4 i FePO 4 Jeftin materijal Ne toksiĉan po životnu okolinu Visok teorijski kapacitet od 170 mah/g i praktiĉni kapacitet je takoċe visok 165 mah/g Dobre cikliĉne osobine Stabilnost tokom cikliranja Mane Mala brzina pražnjenja Niska provodljivost LiCoO 2 ~ 10-3 S/cm LiMn 2 O 4 ~ 10-5 S/cm vs. LiFePO 4 ~ S/cm Nizak srednji napon pražnjenja ~ 3.5 V for LiFePO 4 / grafit Struktura olivina

47 Li 1-x Mn 2 O 4 Struktura spinela, Mn joni zauzimaju oktaedarske pozicije dok joini litijuma zauzimaju tetraedarske pozicije. Relativno loš elektriĉni provodnik Deinterkalacija litijuma je u intervalu 0 x 1 i proces je reverzibilan Kapacitet ~ 36 Ah/kg Napon~ 3.8 Volts Gustina energije ~ 137 Wh/kg Mn nije toksiĉan i jeftiniji je u odnosu na Co

48 Anodni materijali Materijal Procečni napon V Specifični kapacitet ma h/g Specifična energija kw h/kg Graphite (LiC 6 ) Titanate (Li 4 Ti 5 O 12 ) Si (Li 4.4 Si)

49 Prvi materijal koji je korišćen u litijum-jonskim baterijama kao anoda je bio metalni litijum koji se danas više ne koristi pre svega iz sigurnosnih razloga. Kao negativna elektroda se koristi neki ugljeniĉni materijal sa heksagonalnom strukturom Zamena za metalni litijum su bili razni ugljeniĉni materijali u koje se jon litijuma može interkalirati i deinterkalirati, a pri tome sam materijal ima visoki specifiĉni kapacitet i negativan redoks potencijal blizak metalnom litijumu. Reakcija interkalacije/ deinterkalacije jona litijuma u/iz ugljeniĉnoog materijala je data sledećom jenaĉinom Li x C n xli + + xe - + C n

50 Postoje dve vrste ugljeniĉnih materijala: grafitni i negrafitni materijali. Grafitne forme (a) postaju ureċenije ako se izlože temperaturi izmeċu o C i u ovom sluĉaju jedan litijum se interkalira na 6 ugljenika pri ĉemu je sama interkalacija stupnjevita. Sa druge strane se nalaze manje ureċeni negrafitni materijali (b), koji nastaju tokom pirolize polimera ili drugih organskih prekursora na temperaturi ispod 1500 o C. Rezultat je nastajanje amorfne strukture u koju se zavisno od vrste negrafitnog materijala može interkalirati litijuma na 6 ugljenika u sluĉaju mekih negrafitnih materijala ili ĉak u sluĉaju tvrdih grafitnih materijala.

51 Pored grafitnih materijala, legure metala i litijuma su ispitivane kao potencijalni anodni materijali. Reakcija ovih materijala sa litijumom je data sledećom reakcijom: Li x M xli + + xe - + M gde je M metal (M=Al, Si, Sn, Sb,...). MeĊutim, osnovni problem primene ovih materijala u komercijalne svrhe je taj što prilikom interkalacije/deinterkalacije jona litijuma dolazi do drastiĉne promene molarne zapremine što dovodi do raspada same elektrode. Sliĉan problem sa promenom zapremine je i u sluĉaju korišćenja silicijuma kao negativne elektrode. Silicijum ima veoma visok teorijski kapacitet od ĉak 4200 mahg -1 (teorijska vrednost grafita je oko 400 mahg -1 ) i nizak potencijal u odnosu na litijum. Poboljšanje ciklabilnosti je postignuta pravljenjem kompozitnih materijala sa grafitom.

52 Poboljšanje osobina elektrodnih materijala Katjonsko dopiranje: Supstitucija jednog dela jona prelaznih metala pojedinim metalnim katjonima M (Co, Ni, Cr, Zn, Li, Al, itd.) Poĉetni kapacitet opada zbog smanjenja koncentracije jona prelaznih metala, ali je pad kapaciteta nakon dužeg cikliranja manji. Anjonsko dopiranje: zamena jednog dela kiseonika u oksidnim materijalima jonima fluora Pravljenje komponzitnog materijala katodnog (anodnog) sa ugljeniĉnim materijalima

53 Zavisnost kapaciteta pražnjenja od broja ciklusa pri različitim koncentracijama dopiranih katjona a) Cr, b) Co, c) Al, d) Ni, e) Zn i f) Li. Kapacitet pražnjenja / mahg -1 Kapacitet pražnjenja / mahg -1 Kapacitet pražnjenja / mahg -1 Kapacitet pražnjenja / mahg -1 Kapacitet pražnjenja / mahg -1 Kapacitet pražnjenja / mahg -1 Broj ciklusa Broj ciklusa Broj ciklusa Broj ciklusa Broj ciklusa Broj ciklusa

54 Ciklovoltamogrami u zasićenom vodenom rastvoru LiNO 3 Brzina snimanjaje 10 mvs -1. Brzina snimanja je 1 mvs -1. LiMn 2 O 4 LiCr 0.15 Mn 1.85 O 4

55 Poslednjih godina veliku pažnja je posvećena ispitivanju spinela litijum titanijum oksida (Li 4 Ti 5 O 12 ) kao anodnog materijala koji ima potencijal 1.5 V u odnosu na metalni litijum. Radi poboljšanja osobina ovog materijala koji je jednostavan za proizvodnju i prihvatljive cene, jedan deo jona titanijuma se zamenjuje nekim drugim katjonima npr. vanadijumom ili se pravi njegov kompozit sa ugljenikom.

56 ALTERNATIVA LITIJUM-JONSKIH BATERIJA Natrijum-jonske baterije Magnezijum-jonske baterije Kalcijum-jonske baterije

Microsoft PowerPoint - 3_Elektrohemijska_korozija_kinetika.ppt - Compatibility Mode

Microsoft PowerPoint - 3_Elektrohemijska_korozija_kinetika.ppt  -  Compatibility Mode KOROZIJA I ZAŠTITA METALA dr Aleksandar Lj. Bojić Elektrohemijska korozija Kinetika korozionog procesa 1 Korozioni sistem izvan stanja ravnoteže polarizacija Korozija metala: istovremeno odvijanje dve

Више

Microsoft PowerPoint - 2_Elhem_kor_principi i termodinamika.pptx

Microsoft PowerPoint - 2_Elhem_kor_principi i termodinamika.pptx KOROZIJA I ZAŠTITA METALA dr Aleksandar Lj. Bojić Principi elektrohemijske korozije 1 Definicija elektrohemijske korozije (HRN EN ISO 8044) Elektrohemijska korozija je korozija koja se odvija putem barem

Више

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ 22. април године ТЕСТ ЗА 8. РАЗРЕД Шифра ученика Српско хемијско

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ 22. април године ТЕСТ ЗА 8. РАЗРЕД Шифра ученика Српско хемијско Министарство просвете, науке и технолошког развоја ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ 22. април 2018. године ТЕСТ ЗА 8. РАЗРЕД Шифра ученика Српско хемијско друштво (три слова и три броја) УПИШИ Х ПОРЕД НАВЕДЕНЕ

Више

Microsoft Word - Test 2009 I.doc

Microsoft Word - Test 2009 I.doc Ime i prezime (ŠTAMPANIM SLOVIMA!!!) jedinstveni matični broj građana (prepisati iz lične karte) broj prijave Test za prijemni ispit iz hemije 1. Hemijska promena je: a) rastvaranje NaCl b) sublimacija

Више

ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ОДСЕК ЗА ПРОИЗВОДНО МАШИНСТВО ПРОЈЕКТОВАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ ХЕМИЈСКО ДЕЈСТВО ОКОЛИНЕ У ПРОЦЕСИМА ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ -

ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ОДСЕК ЗА ПРОИЗВОДНО МАШИНСТВО ПРОЈЕКТОВАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ ХЕМИЈСКО ДЕЈСТВО ОКОЛИНЕ У ПРОЦЕСИМА ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ - ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ОДСЕК ЗА ПРОИЗВОДНО МАШИНСТВО ПРОЈЕКТОВАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ ХЕМИЈСКО ДЕЈСТВО ОКОЛИНЕ У ПРОЦЕСИМА ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ - РАДНО - ПРИРЕДИО: ДОЦ. ДР АЛЕКСАНДАР МИЛЕТИЋ SADRŽAJ

Више

Министарство просветe и спортa Републике Србије

Министарство просветe и спортa Републике Србије Министарство просветe и спортa Републике Србије Српско хемијско друштво Републичко такмичење из хемије 21.05.2005. Тест за I разред средње школе Име и презиме Место и школа Разред Не отварајте добијени

Више

Microsoft PowerPoint - 4_Hemijska_korozija.ppt - Compatibility Mode

Microsoft PowerPoint - 4_Hemijska_korozija.ppt  -  Compatibility Mode KOROZIJA I ZAŠTITA METALA dr Aleksandar Lj. Bojić Hemijska korozija metala 1 Hemijska korozija: proces reagovanja metalne površine sa okolinom, kod koga je prelaz metala u jonsko stanje i redukcija oksidacione

Више

?? ????????? ?????????? ?????? ?? ????????? ??????? ???????? ?? ??????? ??????:

?? ????????? ?????????? ?????? ?? ????????? ??????? ???????? ?? ??????? ??????: РЈЕШЕЊА ЗАДАТАКА СА ТАКМИЧЕЊА ИЗ ЕЛЕКТРИЧНИХ МАШИНА Електријада 003 АСИНХРОНЕ МАШИНЕ Трофазни асинхрони мотор са намотаним ротором има податке: 380V 10A cos ϕ 08 Y 50Hz p отпор статора R s Ω Мотор је испитан

Више

OKFH2-05

OKFH2-05 DVOKOMPONENTNI SISTEMI SA IZDVAJANJEM ČVRSTE FAZE RAVNOTEŢA FAZA Prisutna samo tečna faza (pritisak je konstantan): F c p 1 2 1 1; F 2 U ravnoteži tečna i (jedna) čvrsta faza: F c p 1 2 2 1; F 1 ln x L

Више

Kvadrupolni maseni analizator, princip i primena u kvali/kvanti hromatografiji

Kvadrupolni maseni analizator, princip i primena u kvali/kvanti hromatografiji Kvadrupolni maseni analizator, princip i primena u kvali/kvanti hromatografiji doc dr Nenad Vuković, Institut za hemiju, Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu JONIZACIJA ELEKTRONSKIM UDAROM Joni u

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Laboratorijsko testiranje značajki litij ionskih baterija Vedran Bobanac Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Završna diseminacija projekta EV BASS FER, Zagreb, 27. rujna 2018 O projektu EVBASS

Више

Прилог 7. Граничне вредности концентрације опасних компоненти у отпаду на основу којих се одређују карактеристике отпада (својства отпада која га кара

Прилог 7. Граничне вредности концентрације опасних компоненти у отпаду на основу којих се одређују карактеристике отпада (својства отпада која га кара Прилог 7. Граничне вредности концентрације опасних компоненти у отпаду на основу којих се одређују карактеристике отпада (својства отпада која га карактеришу као опасан отпад) H1 Експлозиван : Отпад класификован

Више

Савез хемичара и технолога Македоније Такмичења из хемије за ученике основних и средњих школа ШИФРА: (уноси комисија по завршетку тестирања овде и на

Савез хемичара и технолога Македоније Такмичења из хемије за ученике основних и средњих школа ШИФРА: (уноси комисија по завршетку тестирања овде и на Савез хемичара и технолога Македоније Такмичења из хемије за ученике основних и средњих школа ШИФРА: (уноси комисија по завршетку тестирања овде и на коверту) ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ 6 април, 2019

Више

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура,

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, електрични отпор б) сила, запремина, дужина г) маса,

Више

Primena instrumentalnih metoda na analizu uzoraka vode Zoran Simi ć, master inženjer tehnologije Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beograd

Primena instrumentalnih metoda na analizu uzoraka vode Zoran Simi ć, master inženjer tehnologije Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beograd Primena instrumentalnih metoda na analizu uzoraka vode Zoran Simi ć, master inženjer tehnologije Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd 1 Uredba o granicnim vrednostima emisije

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ Лесковац, 31. мај и 1. јун

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ Лесковац, 31. мај и 1. јун РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ Лесковац, 31. мај и 1. јун 2014. године ТЕСТ ЗНАЊА ЗА VII РАЗРЕД Шифра ученика

Више

untitled

untitled С А Д Р Ж А Ј Предговор...1 I II ОСНОВНИ ПОЈМОВИ И ДЕФИНИЦИЈЕ...3 1. Предмет и метод термодинамике... 3 2. Термодинамички систем... 4 3. Величине (параметри) стања... 6 3.1. Специфична запремина и густина...

Више

Министарство просветe и науке Републике Србије

Министарство просветe и науке Републике Србије Министарство просветe и науке Републике Србије Српско хемијско друштво Републичко такмичење из хемије Ниш, 21.05.2011. Тест за I разред средње школе Име и презиме Место и школа Разред Не отварајте добијени

Више

Microsoft Word - Elektrijada_V2_2014_final.doc

Microsoft Word - Elektrijada_V2_2014_final.doc I област. У колу сталне струје са слике када је и = V, амперметар показује I =. Одредити показивање амперметра I када је = 3V и = 4,5V. Решење: а) I = ) I =,5 c) I =,5 d) I = 7,5 3 3 Слика. I област. Дата

Више

IPPC zahtev[1] [Compatibility Mode]

IPPC zahtev[1] [Compatibility Mode] ПРИМЕНА IPPC ДИРЕКТИВЕ У СРБИЈИ ЗАХТЕВ ЗА ИЗДАВАЊЕ ИНТЕГРИСАНЕ ДОЗВОЛЕ qзакон о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине (Сл. Гласник РС, број 135/2004) Уређује услове и поступак издавања

Више

PARCIJALNO MOLARNE VELIČINE

PARCIJALNO MOLARNE VELIČINE PARCIJALNE MOLARNE VELIČINE ZATVOREN TERMODINAMIČKI SISTEM-konstantan sastav sistema Posmatra se neka termodinamička ekstenzivna veličina X X (V, U, H, G, A, S) X je u funkciji bilo kog para intenzivnih

Више

1_Elektricna_struja_02.03

1_Elektricna_struja_02.03 Elektrostatika i električna struja Tehnička fizika 2 01-08/03/19 Tehnološki fakultet Prisustvo na predavanjima 5 bod Laboratorijske vježbe 10 bod Test zadaci 1 10 bod Test zadaci 2 10 bod Test teorija

Више

Министарство просветe и науке Републике Србије

Министарство просветe и науке Републике Србије Министарство просветe и науке Републике Србије Српско хемијско друштво Републичко такмичење из хемије Ниш, 21.05.2011. Тест за II разред средње школе Име и презиме Место и школа Разред Не отварајте добијени

Више

Microsoft Word - 4.Ee1.AC-DC_pretvaraci.10

Microsoft Word - 4.Ee1.AC-DC_pretvaraci.10 AC-DC ПРЕТВАРАЧИ (ИСПРАВЉАЧИ) Задатак 1. Једнофазни исправљач са повратном диодом, са слике 1, прикључен на напон 1 V, 5 Hz напаја потрошач велике индуктивности струјом од 1 А. Нацртати таласне облике

Више

Zadaci

Zadaci Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu Prijemni ispit, 30. jun 2013. godine Test iz hemije Ime i prezime:. Redni broj prijave:. Napomena: Test raditi isključivo plavom ili crnom hemijskom olovkom. Vreme

Више

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам м

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам м ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам материјалне тачке 4. Појам механичког система 5. Појам

Више

Microsoft Word - oae-09-dom.doc

Microsoft Word - oae-09-dom.doc ETF U BEOGRADU, ODSEK ZA ELEKTRONIKU Milan Prokin Radivoje Đurić Osnovi analogne elektronike domaći zadaci - 2009 Osnovi analogne elektronike 3 1. Domaći zadatak 1.1. a) [5] Nacrtati direktno spregnut

Више

Slide 1

Slide 1 Kompleksi Prelazni metali Međusobno imaju slične osobine Dosta se razlikuju od alkalih i zemnoalkalnih metala Imaju visoku tačku topljenja,veliku gustinu, uglavnom veliku tvrdoću, dobri su provodnici

Више

Regionalno_test_VIII_2013_hemija

Regionalno_test_VIII_2013_hemija РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ (7. април 2013. године) ТЕСТ ЗНАЊА ЗА VIII РАЗРЕД Шифра ученика: Пажљиво прочитај

Више

Baterije za najzahtjevniju primjenu u energetici i telekomunikacijama Marathon L / XL»Još više energije za sigurniji rad«

Baterije za najzahtjevniju primjenu u energetici i telekomunikacijama Marathon L / XL»Još više energije za sigurniji rad« Baterije za najzahtjevniju primjenu u energetici i telekomunikacijama»još više energije za sigurniji rad« Primjena u energetici > Pregled proizvoda Područja primjene baterija Rješenja pohrane energije

Више

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva Ključni faktori: 1. ENERGIJA potrebna za kretanje vozila na određenoj deonici puta Povećanje E K pri ubrzavanju, pri penjanju, kompenzacija energetskih gubitaka usled dejstva F f i F W Zavisi od parametara

Више

Microsoft Word - Elektrijada_2008.doc

Microsoft Word - Elektrijada_2008.doc I област. У колу сталне струје са слике познато је: а) када је E, E = и E = укупна снага 3 отпорника је P = W, б) када је E =, E и E = укупна снага отпорника је P = 4 W и 3 в) када је E =, E = и E укупна

Више

OKFH2-10

OKFH2-10 KOLOIDI DISPERZNI SISTEMI Disperzni sistemi sistemi u kojima je jedna ili više supstancija (disperzna faza) u većoj ili manjoj meri usitnjena i ravnomerno raspoređena u okružujućoj sredini (disperzno sredstvo).

Више

Microsoft Word - Novi proizvod - Sistem za komunikaciju 720 v1.doc

Microsoft Word - Novi proizvod - Sistem za komunikaciju 720 v1.doc ТЕХНИЧКО РЕШЕЊЕ Нови производ: Једносмерна дистрибуција напона као оптимално решење коришћења енергије алтернативних извора Руководилац пројекта: Живанов Љиљана Одговорно лице: Лазић Мирослав Аутори: Лазић

Више

ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ

ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ Универзитет у Београду, Електротехнички факултет, Катедра за енергетске претвараче и погоне ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ (3Е3ЕНТ) Јул 9. Трофазни уљни енергетски трансформатор са номиналним подацима: 4 V,

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ Лесковац, 31. мај и 1. јун

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ Лесковац, 31. мај и 1. јун РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ Лесковац, 31. мај и 1. јун 2014. године ТЕСТ ЗНАЊА ЗА VIII РАЗРЕД Шифра ученика

Више

Microsoft Word - ETH2_EM_Amperov i generalisani Amperov zakon - za sajt

Microsoft Word - ETH2_EM_Amperov i generalisani Amperov zakon - za sajt Полупречник унутрашњег проводника коаксијалног кабла је Спољашњи проводник је коначне дебљине унутрашњег полупречника и спољашњег Проводници кабла су начињени од бакра Кроз кабл протиче стална једносмерна

Више

ENERGETSKI_SUSTAVI_P11_Energetski_sustavi_dizalice_topline_2

ENERGETSKI_SUSTAVI_P11_Energetski_sustavi_dizalice_topline_2 ENERGETSKI SUSTAVI DIZALICE TOPLINE (Toplinske pumpe) ENERGETSKI TOK ZA DIZALICE TOPLINE (TOPLINSKE PUMPE) ENERGETSKI SUSTAVI 2 DIZALICE TOPLINE (TOPLINSKE PUMPE) DIZALICE TOPLINE koriste se za prijenos

Више

Microsoft PowerPoint - fizika-11 elektromagnetizam2011

Microsoft PowerPoint - fizika-11 elektromagnetizam2011 ФИЗИКА, час број 11 Понедељак, 26. децембар, 2011 Електричне и магнетне појаве 1 Електростатика античка грчка, 500 п.н.е. ћилибар привлачи комаде сламе када се протрља трењеђоноваобућеовуненитепих сушење

Више

ZOB_Ekonomski_Model_Poticaja

ZOB_Ekonomski_Model_Poticaja Sunčane ćelije treće generacije Andro Bačan, dipl.ing.el. Energetski institut Hrvoje Požar 10. Zagrebački energetski tjedan Seminar Hrvatske komore inženjere elektrotehnike Tehnološki park, Zagrebački

Више

Kvalitet voda 2012

Kvalitet voda 2012 Назив реке - ЂЕТИЊА ЂЕТИЊА ЂЕТИЊА ЂЕТИЊА ЂЕТИЊА ЂЕТИЊА ЂЕТИЊА ЂЕТИЊА ЂЕТИЊА ЂЕТИЊА ЂЕТИЊА ЂЕТИЊА Шифра станице - 7805 7805 7805 7805 7805 7805 7805 7805 7805 7805 7805 7805 Ознака места узорковања - A1

Више

Prilog 3 - Kriterijumi za dodelu Eko znaka za oplemenjivače zemljišta

Prilog 3 - Kriterijumi za dodelu Eko znaka za oplemenjivače zemljišta Прилог 3 КРИТЕРИЈУМИ ЗА ДОДЕЛУ ЕКО ЗНАКА ЗА ОПЛЕМЕЊИВАЧЕ ЗЕМЉИШТА Критеријуми за доделу Еко знака за оплемењиваче земљишта имају за циљ: 1) употребу обновљивих материјала и/или рециклажу органских материја

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prečišćavanje otpadnih gasova Pregled SISTEMI ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH GASOVA SISTEMI ZA UKLANJANJE ČESTICA SISTEMI ZA UKLANJANJE GASOVITIH POLUTANATA 10 Emisija u svetu (Mt/god) CO VOCs SOx NOx ČESTICE

Више

Fizičko-hemijske karakteristike zagađujućih supstanci

Fizičko-hemijske karakteristike zagađujućih supstanci FIZIČKO-HEMIJSKE KARAKTERISTIKE ZAGAĐUJUĆIH SUPSTANCI Prvo predavanje 1 ŠTA PROUČAVA HEMODINAMIKA ZAGAĐUJUĆIH SUPSTANCI Proces transporta supstanci u životnoj sredini Proces prelaska supstanci između faza

Више

Mikroelektronske tehnologije

Mikroelektronske tehnologije 2019 Predavanje 9 II semestar (2+2+0) Prof. dr Dragan Pantić, kabinet 337 dragan.pantic@elfak.ni.ac.rs http://mikro.elfak.ni.ac.rs 5/2/2019 lektronske komponente - Pasivne komponente 2 I only want to

Више

Microsoft PowerPoint - Prvi tjedan [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Prvi tjedan [Compatibility Mode] REAKTORI I BIOREAKTORI PODJELA I OSNOVNI TIPOVI KEMIJSKIH REAKTORA Vanja Kosar, izv. prof. KEMIJSKI REAKTOR I KEMIJSKO RAKCIJSKO INŽENJERSTVO PODJELA REAKTORA I OPĆE BILANCE TVARI i TOPLINE 2 Kemijski

Више

Mjerna oprema 2011

Mjerna oprema 2011 Spisak mjerne opreme za sprovođenje energetskih pregleda objekata Naziv i kratak opis Fotografija Tehnički opis Kom.. Testo 880-3 ProSet Displej: 3,5 LCD 30 x 40 Piksela termovizijska kamera, stativ :

Више

smart >> Katalog cijena, vrijedi od

smart >> Katalog cijena, vrijedi od smart >> Katalog cijena, vrijedi od 15.5.2019 smart >> smart. Odmak za novu generaciju. smart Urbani pionir. Savršeni gradski automobil. Sa savršenim pogonom za grad: potpuno električan, s lokalnim nultim

Више

Pretvorba metana u metanol korištenjem metalnih oksida

Pretvorba metana u metanol korištenjem metalnih oksida PRETVORBA METANA U METANOL KORIŠTENJEM METALNIH OKSIDA Ružica Tomašević Kolegij: Anorganski reakcijski mehanizmi Asistent: mag. chem. Vinko Nemec Nositelj kolegija: doc. dr. sc. Vladimir Stilinović 11.

Више

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 006/007 године разред. Електрични систем се састоји из отпорника повезаних тако

Више

El-3-60

El-3-60 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА САВЕЗНИ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 328-2736, телефакс: (011) 181-668 На основу члана 36. став 1. Закона о мерним

Више

#REVOLUTION!

#REVOLUTION! #REVOLUTION! www.villager.rs akumulatorski alat Kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja i razvoja, Villager nudi tržištu novu generaciju akumulatorskog programa FUSE. Nova linija proizvoda je opremljena

Више

Primjena neodredenog integrala u inženjerstvu Matematika 2 Erna Begović Kovač, Literatura: I. Gusić, Lekcije iz Matematike 2

Primjena neodredenog integrala u inženjerstvu Matematika 2 Erna Begović Kovač, Literatura: I. Gusić, Lekcije iz Matematike 2 Primjena neodredenog integrala u inženjerstvu Matematika 2 Erna Begović Kovač, 2019. Literatura: I. Gusić, Lekcije iz Matematike 2 http://matematika.fkit.hr Uvod Ako su dvije veličine x i y povezane relacijom

Више

Увод у организацију и архитектуру рачунара 1

Увод у организацију и архитектуру рачунара 1 Увод у организацију и архитектуру рачунара 2 Александар Картељ kartelj@matf.bg.ac.rs Напомена: садржај ових слајдова је преузет од проф. Саше Малкова Увод у организацију и архитектуру рачунара 2 1 Секвенцијалне

Више

ОПШТА И НЕОРГАНСКА ХЕМИЈА ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ФАРМАЦИЈЕ ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2015/2016.

ОПШТА И НЕОРГАНСКА ХЕМИЈА ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ФАРМАЦИЈЕ ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2015/2016. ОПШТА И НЕОРГАНСКА ХЕМИЈА ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ФАРМАЦИЈЕ ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2015/2016. Предмет: ОПШТА И НЕОРГАНСКА ХЕМИЈА Предмет се вреднује са 9 ЕСПБ. Недељно има 6 часова активне

Више

Microsoft PowerPoint - 08_Halogeni elementi [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 08_Halogeni elementi [Compatibility Mode] 17. grupa Periodnog sistema elemenata. Zajednički simbol X. Ne nalaze se u prirodi u elementarnom stanju (zbog velike reaktivnosti), već u obliku: F minerala fluorita (CaF 2 ) Cl minerala halita (NaCl)

Више

Microsoft Word - Nikola Zdolsek Doktorska Disertacija za stampanje

Microsoft Word - Nikola Zdolsek Doktorska Disertacija za stampanje УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЗА ФИЗИЧКУ ХЕМИЈУ Никола Н. Здолшек ЈОНСКЕ ТЕЧНОСТИ КАО МЕДИЈУМИ И ПРЕКУРСОРИ ЗА СИНТЕЗУ ПОРОЗНИХ УГЉЕНИЧНИХ МАТЕРИЈАЛА ЗА ПРИМЕНУ У ГОРИВНИМ ЋЕЛИЈАМА И СКЛАДИШТЕЊУ ЕНЕРГИЈЕ

Више

Toplinska i električna vodljivost metala

Toplinska i električna vodljivost metala Električna vodljivost metala Cilj vježbe Određivanje koeficijenta električne vodljivosti bakra i aluminija U-I metodom. Teorijski dio Eksperimentalno je utvrđeno da otpor ne-ohmskog vodiča raste s porastom

Више

1 Vježba 11. ENERGETSKE PROMJENE PRI OTAPANJU SOLI. OVISNOST TOPLJIVOSTI O TEMPERATURI. Uvod: Prilikom otapanja soli u nekom otapalu (najčešće je to v

1 Vježba 11. ENERGETSKE PROMJENE PRI OTAPANJU SOLI. OVISNOST TOPLJIVOSTI O TEMPERATURI. Uvod: Prilikom otapanja soli u nekom otapalu (najčešće je to v 1 Vježba 11. ENERGETSKE PROMJENE PRI OTAPANJU SOLI. OVISNOST TOPLJIVOSTI O TEMPERATURI. Uvod: Prilikom otapanja soli u nekom otapalu (najčešće je to voda) istodobno se odvijaju dva procesa. Prvi proces

Више

Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički fakultet Katedra za energetske pretvarače i pogone ISPIT IZ SINHRONIH MAŠINA (13E013SIM) 1. Poznati su podaci o

Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički fakultet Katedra za energetske pretvarače i pogone ISPIT IZ SINHRONIH MAŠINA (13E013SIM) 1. Poznati su podaci o Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički akultet Katedra za energetske pretvarače i pogone ISPIT IZ SINHRONIH MAŠINA (13E013SIM) 1. Poznati su podaci o namotaju statora sinhronog motora sa stalnim magnetima

Више

Weishaupt monarch (WM) serija

Weishaupt monarch (WM) serija Gorionici - uštede energije primenom O2 i frekventne regulacije Emisije štetnih materija u produktima sagorevanja Budva, 23.09.2016. Gorionici Uštede energije O 2 regulacija ušteda minimum 2% goriva vraćanje

Више

Microsoft Word - Tok casa Elektronski elementi Simeunovic Bosko

Microsoft Word - Tok casa Elektronski elementi Simeunovic Bosko ПРИПРЕМА ЗА ИЗВОЂЕЊЕ НАСТАВЕ Наставник: Симеуновић Бошко, ОШ Татомир Анђелић Мрчајевци Предмет: Техничко и информатичко образовање Наставна тема: ДИГИТАЛНА ЕЛЕКТРОНИКА Наставна јединица: ОСНОВНИ ЕЛЕКТРОНСКИ

Више

Microsoft Word - Molekuli-zadaci.doc

Microsoft Word - Molekuli-zadaci.doc Задаци Други колоквијум - Молекулски спектри Пример 1 Израчунајте апсорбанцију раствора, ако је познато да је транспаренција 89% на 00 nm. А 0,071 λ 00 nm таласна дужина на којој је мерена апсорбанција

Више

Slide 1

Slide 1 Анализа електроенергетских система -Прорачун кратких спојева- Кратак спој представља поремећено стање мреже, односно поремећено стање система. За време трајања кратког споја напони и струје се мењају са

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Određivanje relativne permitivnosti sredstva Cilj vježbe Određivanje r

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Određivanje relativne permitivnosti sredstva Cilj vježbe Određivanje r Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 Predložak za laboratorijske vježbe Cilj vježbe Određivanje relativne permitivnosti stakla, plastike, papira i zraka mjerenjem kapaciteta pločastog kondenzatora U-I

Више

3_Elektromagnetizam_09.03

3_Elektromagnetizam_09.03 Elektromagnetizam Tehnička fizika 2 14/03/2019 Tehnološki fakultet Elektromagnetizam Elektromagnetizam je grana klasične fizike koja istražuje uzroke i uzajamnu povezanost električnih i magnetnih pojava,

Више

Elektronika 1-RB.indb

Elektronika 1-RB.indb IME I PREZIME UČENIKA RAZRED NADNEVAK OCJENA Priprema za vježbu Snimanje strujno-naponske karakteristike diode. Definirajte poluvodiče i navedite najčešće korištene elementarne poluvodiče. 2. Slobodni

Више

Microsoft PowerPoint - predavanje_sile_primena_2013

Microsoft PowerPoint - predavanje_sile_primena_2013 Примене Њутнових закона Претпоставке Објекти представљени материјалном тачком занемарите ротацију (за сада) Масе конопаца су занемариве Заинтересовани смо само за силе које делују на објекат можемо да

Више

Medicinski prekidački izvor napajanja PSMA06 UPUTSTVO ZA UPOTREBU v 1.1 Tehnički podaci Model: PSMA06 Ulaz: V ~ 50/60 Hz ma Izlaz: 6 V

Medicinski prekidački izvor napajanja PSMA06 UPUTSTVO ZA UPOTREBU v 1.1 Tehnički podaci Model: PSMA06 Ulaz: V ~ 50/60 Hz ma Izlaz: 6 V Medicinski prekidački izvor napajanja PSMA06 UPUTSTVO ZA UPOTREBU v 1.1 Tehnički podaci Model: PSMA06 Ulaz: 100-240 V ~ 50/60 Hz 100-50 ma Izlaz: 6 V 600 ma Radna temperatura/vlažnost: +10 C do +40 C /

Више

voith.com Energetski učinkoviti na svim cestama Zračni kompresori

voith.com Energetski učinkoviti na svim cestama Zračni kompresori voith.com Energetski učinkoviti na svim cestama Zračni kompresori 1 2 1 Actros iz Daimlera 2 Volvo Bus 8900 Energetski učinkoviti na putu Zračni kompresori iz Voitha Na povijesnoj lokaciji Zschopau / Sachsen

Више

Ne mijenjajte ono što volite. Samo ono što morate. Originalni servisni paketi za vozila starija od osam godina.

Ne mijenjajte ono što volite. Samo ono što morate. Originalni servisni paketi za vozila starija od osam godina. Ne mijenjajte ono što volite. Samo ono što morate. Originalni servisni paketi za vozila starija od osam godina. A klasa W168 A klasa W168 ULJNI SERVIS 168006/007/ 008/009/109 OM668 Filtar ulja 168031/032/033

Више

ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ

ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ Универзитет у Београду Електротехнички факултет Катедра за енергетске претвараче и погоне ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ (ЕЕНТ) Фебруар 8. Трофазни уљни енергетски трансформатор са номиналним подацима: S =

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Materijali za konverziju energije Pt/C I believe that water will one day be used as a fuel because the hydrogen and oxygen which constitute it, used separately or together, will furnish an inexhaustible

Више

Alkeni nastavak

Alkeni nastavak Alkeni nastavak 2. Dehidratacija alkohola U industriji: prevođenjem alkoholnih para preko Al 2 O 3 (Lewis-ova kiselina). Laboratorijsko dobijanje Akohol može biti: 3, 2 ili 1. THF tetrahidrofuran -rastvarač

Више

EНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ 1 јануар Трофазни једнострани исправљач прикључен је на круту мрежу 3x380V, 50Hz преко трансформатора у спрези Dy, као

EНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ 1 јануар Трофазни једнострани исправљач прикључен је на круту мрежу 3x380V, 50Hz преко трансформатора у спрези Dy, као EНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ 1 јануар 017. 1. Трофазни једнострани исправљач прикључен је на круту мрежу x80, 50Hz преко трансформатора у спрези Dy, као на слици 1. У циљу компензације реактивне снаге, паралелно

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation РЕДЕФИНИЦИЈА АМПЕРА Агенда међународне активности 2017-2019 o 20. 10. 2017. - 106. састанак CIPM - усвојена резолуција која препоручује редефиниције основних мерних јединица SI (килограма, ампера, келвина

Више

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ ИСПАРАВАЊЕ Проф. др Бранислав Драшковић Испаравање је једна од основних компоненти водног и топлотног биланса активне површине са које се врши испаравање У природним условима

Више

Microsoft PowerPoint - 05_Okrugli sto-M KLasnja-Upravljanje WWT.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 05_Okrugli sto-M KLasnja-Upravljanje WWT.ppt [Compatibility Mode] UPRAVLJANJE PREČIŠĆAVANJEM OTPADNIH VODA Mile Klašnja 1 Gde počinje upravljanje prečišćavanjem otpadnih voda? Postojeći PPOV Kontrola procesa (direktna merenja i labo- ratorijske analize) na osnovu tih

Више

Broj indeksa:

Broj indeksa: putstvo za 5. laboratorijsku vežbu Napomena: svakoj brojnoj vrednosti fizičkih veličina koje se nalaze u izveštaju obavezno pridružiti odgovarajuće jedinice, uključujući i oznake na graficima u tabelama

Више

oae_10_dom

oae_10_dom ETF U BEOGRADU, ODSEK ZA ELEKTRONIKU Milan Prokin Radivoje Đurić domaći zadaci - 2010 1. Domaći zadatak 1.1. a) [4] Nacrtati direktno spregnut pojačavač (bez upotrebe sprežnih kondenzatora) sa NPN tranzistorima

Више

Title Layout

Title Layout Optimizacija hidrotermalne metode za sintezu trostrukih perovskita tipa Sr 3 Mn 2 (W/Te)O 9 The Optimization of Hydrothermal Method for the Synthesis of Triple Perovskites with a Sr 3 Mn 2 (W/Te)O 9 Structure

Више

ŠTO JE SVE DOSTUPNO NA TRŽIŠTU OSOBNIH AUTOMOBILA U HRVATSKOJ? U zadnjih mjesec dana, više od 13 tisuća oglasa osobnih automobila je predano na Njuška

ŠTO JE SVE DOSTUPNO NA TRŽIŠTU OSOBNIH AUTOMOBILA U HRVATSKOJ? U zadnjih mjesec dana, više od 13 tisuća oglasa osobnih automobila je predano na Njuška ŠTO JE SVE DOSTUPNO NA TRŽIŠTU OSOBNIH AUTOMOBILA U HRVATSKOJ? U zadnjih mjesec dana, više od 13 tisuća oglasa osobnih automobila je predano na Njuškalu. Najveća ponuda osobnih automobila odnosi se na

Више

ПРОУЧАВАЊЕ И ПРОЈЕКТОВАЊЕ МРЕЖОМ ПОВЕЗАНИХ ФОТОНАПОНСКИХ СИСТЕМА У ГРАДОВИМА Зоран Николић Seminar Društva za obnovljive izvore električne energije: F

ПРОУЧАВАЊЕ И ПРОЈЕКТОВАЊЕ МРЕЖОМ ПОВЕЗАНИХ ФОТОНАПОНСКИХ СИСТЕМА У ГРАДОВИМА Зоран Николић Seminar Društva za obnovljive izvore električne energije: F ПРОУЧАВАЊЕ И ПРОЈЕКТОВАЊЕ МРЕЖОМ ПОВЕЗАНИХ ФОТОНАПОНСКИХ СИСТЕМА У ГРАДОВИМА Зоран Николић 1 САДРЖАЈ 1. Увод 2. Опште о фотонапонској конверзији 3. Биланс снаге и енергије 4. Потрошња електричне енергије

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ELECTRICITY DEMAND AND SUPPLY Prof. dr Nikola Rajaković School of Electrical Engineering, FSDEWES, Beograd, Serbia Stanje energetike u regionu Jaka zastupljenost uglja (energetika bazirana na fosilnim

Више

LABORATORIJSKI PRAKTIKUM- ELEKTRONSKE KOMPONENTE Laboratorijske vežbe 2018/2019

LABORATORIJSKI PRAKTIKUM- ELEKTRONSKE KOMPONENTE Laboratorijske vežbe 2018/2019 LABORATORIJSKI PRAKTIKUM- ELEKTRONSKE KOMPONENTE Laboratorijske vežbe 2018/2019 LABORATORIJSKI PRAKTIKUM-ELEKTRONSKE KOMPONENTE Laboratorijske vežbe Određivanje osvetljenosti laboratorije koris ć enjem

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK O GV AK AM cir.doc

Microsoft Word - PRAVILNIK O GV AK AM cir.doc На основу чл. 38.став 1. и чл. 47.став 3. Закона о заштити ваздуха («Службени гласник Републике Српске», број: 53/02) И члана 58. Закона о министарствима («Сл. гласник Републике Српске», бр. 70/02) министар

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Cilj vježbe Određivanje specifičnog naboja elektrona Odrediti specifič

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Cilj vježbe Određivanje specifičnog naboja elektrona Odrediti specifič Cilj vježbe Određivanje specifičnog naboja elektrona Odrediti specifični naboja elektrona (omjer e/me) iz poznatog polumjera putanje elektronske zrake u elektronskoj cijevi, i poznatog napona i jakosti

Више

Z-16-48

Z-16-48 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА МИНИСТАРСТВО ЗА УНУТРАШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс: (011) 181-668 На основу

Више

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation 3 Predavanje 3 Mart 2017. FAKULTET ZAŠTITE NA RADU U NIŠU Predavanje 3. 1 Prof. dr Milan Đ. Blagojević 3 Faze razvoja požara, razvoj u zatvorenom prostoru Mart 2017. FAKULTET ZAŠTITE NA RADU U NIŠU Predavanje

Више

Microsoft Word - NPIP-SIGURNOST_ZAS.NA.RADU

Microsoft Word - NPIP-SIGURNOST_ZAS.NA.RADU INTERNACIONALNI UNIVERZITET TRAVNIK U TRAVNIKU FAKULTET POLITEHNIČKIH NAUKA TRAV NI K ODSJEK: SIGURNOST I ZAŠTITA NA RADU NASTAVNI PLAN I PROGRAM za I ciklus studija - SIGURNOST - - ZAŠTITA NA RADU - Akademska

Више

Z

Z РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, пошт. преградак 34, ПАК 105305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011)

Више

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH  VODOVA SIGURNOST U PRIMJENI ELEKTRIČNE ENERGIJE 6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA Izv.prof. dr.sc. Vitomir Komen, dipl.ing.el. 1/14 SADRŽAJ: 6.1 Sigurnosni razmaci i sigurnosne

Више

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE Вода и одрживост Експеримент Листови за одговоре 9. децембар 2017. Контрактилна вакуола парамецијума 1. (1 поен) Испод је дато пет могућих тврдњи у вези са експериментом. (Будите пажљиви јер тврдње не

Више

Хемијски састав ћелије *Подсетник Хемијски елемент је супстанца која се, хемијском реакцијом, не може претворити удругу супстанцу. Најмањи део хемијск

Хемијски састав ћелије *Подсетник Хемијски елемент је супстанца која се, хемијском реакцијом, не може претворити удругу супстанцу. Најмањи део хемијск Хемијски састав ћелије *Подсетник Хемијски елемент је супстанца која се, хемијском реакцијом, не може претворити удругу супстанцу. Најмањи део хемијског елемента који задржава његове особине је атом. Хемијско

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 Именовано тело број И

Више

ŠTO JE SVE DOSTUPNO NA TRŽIŠTU OSOBNIH AUTOMOBILA U HRVATSKOJ? U kolovozu, 33 tisuća oglasa osobnih automobila predano je na Njuškalu i zabilježeno je

ŠTO JE SVE DOSTUPNO NA TRŽIŠTU OSOBNIH AUTOMOBILA U HRVATSKOJ? U kolovozu, 33 tisuća oglasa osobnih automobila predano je na Njuškalu i zabilježeno je ŠTO JE SVE DOSTUPNO NA TRŽIŠTU OSOBNIH AUTOMOBILA U HRVATSKOJ? U kolovozu, 33 tisuća oglasa osobnih automobila predano je na Njuškalu i zabilježeno je više od 30 milijuna detaljnih pretraživanja osobnih

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass Električna potencijalna energija i potencijal FIZIKA PSS-GRAD 20. prosinca 2017. 19.1 Potencijalna energija W AB = m g h B m g h A = m g Δ h W AB = E p B E p A = Δ E p (a na lo p gi ja onav l s gr janj

Више

JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći,

JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći, JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći, skuplji i lošijih karakteristika od trofaznog iste

Више

Microsoft Word - knjiga 3

Microsoft Word - knjiga 3 Strana 1 od 435 OPŠTINA: OBRENOVAC/Stubline Broj i oznaka objekta: ST220 Datum uzorkovanja: 03.10.2010 Vlasnik objekta: Vasić Steva Koordinate: N: 44.57440 E: 20.13583 Skica lokaliteta: Adresa: k.br. Stubline

Више

MergedFile

MergedFile VELEUČILIŠTE U KARLOVCU STROJARSKI ODJEL STRUČNI STUDIJ STROJARSTVA DARIO LEŽAIĆ ELEKTRIČNI AUTOMOBIL SA SOLARNIM PUNJENJEM BATERIJE ZAVRŠNI RAD Karlovac, 2017. VELEUČILIŠTE U KARLOVCU STROJARSKI ODJEL

Више