Microsoft Word - prirucnik bjelasnica 2016.docx

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - prirucnik bjelasnica 2016.docx"

Транскрипт

1 Sarajevo, Oktobar PRIRUČNIK ZA KORIŠTENJE TERENA ZA SLOBODNO LETENJE BJELAŠNICA Extreme Sport Club, Iza gaja 8, Sarajevo. Tel.: , Fax: , GSM web:

2 OPERATOR LETILIŠTA: EXTREME SPORT CLUB SARAJEVO KONTAKT OSOBE: MIRVAD ZENUNI JURAJA NAJTHARTA 8, SARAJEVO BR.TEL WEB: FIKRET KADRIĆ KODŽINA 6, SARAJEVO BR. TEL WEB: SVI KORISNICI TERENA ZA SLOBODNO LETENJE BJELAŠNICA, DUŽNI SU DA SE PRIDRŽAVAJU OVOG PRIRUČNIKA. Mirvad Zenuni Extreme Sport Club Sarajevo

3 PRVI DIO VOĐENJE I KONTROLA PRIRUČNIKA 1.1. Uvod Ovaj priručnik je urađen u skladu sa vodiljama za registraciju letilišta i kao takav je usmjeren strukturom koja teži unifikaciji dokumentacije za letjelšta. To je ispravan cilj kojem treba težiti jer svima olakšava korištenje dokumentacije na lakši način uz minimum prilagodjavanja Namjena priručnika Ovaj priručnik je napravljen sa ciljem informisanja zainteresovanih o letjelištu Bjelašnica, davanje osnovnih karakteristika letilišta, i postavljanje pravila korištenja letjelišta. Rukovodioci ovog letilišta su spremni izaci u susret svim pilotima koji žele da lete na ovom terenu te će pomoći savjetima i organizacijom po potrebi Kratak opis dijelova, njihov sadrzaj i primjena Priručnik je podjeljen na četiri dijela. U prvom dijelu je postavljena struktura priručnika sta sadrži, kako se mjenja i dopunjuje i sl. U drugom dijelu date su karakteristike letjelišta, opis i položaj. U trećem dijelu su obrađeni detalji vezani za zonu letenja s obzirom na prirodu letenja paraglidera i zmajeva bez motora, ovaj dio je učinjen što je moguće jednostavnijim i pristupačnijim ovom vidu slobodnog letenja. Posebna pažnja je obraćena na performanse letjelica koje su ograničavajući faktor po pitanju doleta i letenja u vjetar, što nadoknađuju lakoćom manevrisanja i mogućnostima korištenja ekstremno malih površina za polijetanje i slijetanje. Četvrti dio je zamišljen da obrađjuje razne postupke u slučaju nužde Izjava da priručnik sadrži uputstva i procedure kojih se korisnici letilišta moraju pridržavati Ovaj priručnik sadrži osnovne podatke o letjelištu. Sama priroda slobodnog letenja je takva da je teško i opasno postavljati kruta pravila, posebno po pitanju polijetanja i slijetanja tako da smo to izbjegli što je više moguce. To ne oslobađa korisnike letilišta da primjene svu stručnost i znanje koje posjeduju i koje je zakonom propisano da svoje letenje drže u okvirima sigurnog i odgovornog ponašanja. Međutim, budući da je samo letjelište pozicionirano u blizini međjunarodnog aerodroma i da se zona letenja nalazi ispod TMA E klase zračnog prostora, ta činjenica je ograničavajuća i mora se poštovati u ovom segmentu nema fleksibilnosti i međunarodna pravila zračnog saobraćaja ne smiju biti ugrožena! Ako potencijalni korisnik nije siguran u poznavanje istih može se obratiti iskusnijim kolegama i aeroklubu Extreme Sport za pomoć oko upoznavanja sa terenom i ograničenjima.

4 Procedura za letenje u kontrolisanoj zoni Zabranjeno je letjeti u kontrolisanoj zoni bez najave i odobrenja. U slučaju potrebe za prelet kroz kontrolisanu zonu, obavezna je najava kontrolnom tornju na broj telefona Sustav dopuna i izmjena Redni br. izmjene Broj strane na kojoj je izmjena Datum Kratki opis izvrsio/ovjerio komentar Dostupnost i distribucija priručnika Priručnik ce biti dostupan on-line za download svim zainteresovanim (javna distribucija) na zvaničnoj stranici aerokluba Extreme Sport ( Tokom priprema, takmičenja i obuke jedan printani primjerak mora biti prisutan i svim učesnicima dostupan na letjelištu te u klupskoj kolibi Extreme Sport na Bjelašnici u Babinom dolu Dopunjavanje i azuriranje priručnika, uvjeti kada se izvodi, ko je odgovoran za unošenje dopuna i izmjena Svi primjećeni nedostatci u priručniku treba neodložno da se prijave odgovornoj osobi na mail: info@extremesport.ba nakon čega ce uži krug iskusnijih pilota aerokluba Extreme Sport odlučivati da li je primjedba osnovana i ako jeste, na koji način se situacija moze prevazići. Ukoliko se iznađe rjesenje, išto ce se oblikovati u vidu dodatka priručniku ili revidirane verzije priručnika te poslati u BHDCA na odobrenje. Nakon odobrenja od strane BHDCA isti ce se dodati priručniku i distribuirati na odgovarajući način Način dostavljenja dopuna i izmjena Na web strani operatera će uvjek biti dostupna za download zadnja (update-irana) verzija priručnika.

5 DRUGI DIO NAMJENA, POLOZAJ I OPIS LETJELIŠTA 2. Namjena letjelišta Letjelište Bjelašnica je prvenstveno namjenjeno za slobodno letenje paraglider-a. Letjelište Bjelašnica se može koristiti i za letenje zmajeva bez motora uz napomenu da na poletištima nema rampi i da je većina sletišta kratka sa promjenjivim vjetrovima na sletanju uz primjetne tendencije smicanja vjetra (u mikro iznosima bitnim samo za zmajeve i paraglidere) te stoga zmajevi moraju pristupiti letenju na ovom letjelištu uz krajnji oprez. Također, letjelište se može koristiti i za polijetanje i letenje paramotorom. Polijetanje je moguće u Babinom dolu iz više pravaca u zavisnosti od smjera vjetra koji puše te sa asfaltiranog parkinga u pravcu Istoka ukoliko je Istočni pravac vjetra Položaj letjelišta od najbližeg naseljenog mjesta Letjelište se nalazi na planini Bjelašnica, u sklopu zimskog centra Babin do. Postoje dva glavna sletišta i nekoliko livada koje mogu poslužiti kao alternativna sletišta: Na sjevernoj strani u Babinom dolu je sletište je na livadi pored Beneton centra i polazne stanice trosjeda. Babin do, sletište. N , E , visina 1270 m. Extreme Sport Club, Iza gaja 8, Sarajevo. Tel.: , Fax: , GSM info@extremesport.ba web:

6 Sletište je prilično veliko pa je pogodno i za početnike. Širina sletišta u gornjem dijelu je 100 m a u donjem dijelu oko 75 m.dužina sletišta je 300 m. Mjere opreza u slučaju vjetra Sjevernih smjerova na sletištu, preko 5-6 m/s, preporučujemo vam slijetanje bliže padini (skijaškoj stazi) tj ne smijete ići na slijetanje prema kraju sletišta zbog mogućnosti rotora koji se formira preko novosagrađenih hotela. Alternativno sletište Ivanovo Polje, Južna strana Bjelašnice Na južnoj strani nalazi se i alternativno sletište na livadi ispod vrha Bjelašnice, a iznad sela Lukavac. Sletište (Južna strana) Ivanovo polje. N , E , visina 1500 m Veličina sletišta je otprilike 100x100 m. Prilikom slijetanja u Ivanovo polje u slučajevima vjetra preko 5 m/s treba obratiti pažnju na rotor od brda Mali Šiljevac koje se nalazi ispred sletišta ka Jugu, što znaci da trebate planirati slijetanje malo dalje od njega tj bliže padini sa koje ste poletjeli.

7 Poletišta - startovi 1) Trosjed livada iznad krajnje stanice trosjeda pogodna za uzastopno polijetanje preko 15 paraglidera. Orjentacija polijetanja N. Nije naročito pogodno za zmajeve radi manjeg nagiba padine. Na karti označeno sa 2. Poletište Trosjed, N , E , visina 1680 m. Na start se dolazi terenskim vozilom ili ski liftom trosjedom u zimskom periodu. Polijeće se sa većeg travnatog terena orijentisanog ka Sjeveru. U slučaju Istočnog vjetra u neposrednoj blizini od 200 m. postoji jos jedan start koji je orijentisan ka Istoku te taj start poletište nazivamo Trosjed Istok. Poletište Trosjed Istok koordinate 'N, 'E U zimskom periodu u toku skijaške sezone ne smijete širiti opremu za polijetanje sa sredine staze. Svojim aktivnostima ne smijete ometati skijaše u skijanju. Ima dovoljno prostora da raširite opremu te startate sa polijetanjem ako se pozicionirate ispod šume u desnu stranu Extreme Sport Club, Iza gaja 8, Sarajevo. Tel.: , Fax: , GSM info@extremesport.ba web:

8 gledajući niz padinu a slijetati možete na sredinu sletišta u Babinom dolu jer tu je najravniji dio i nema skijaškog prometa 2) Dvosjed livada pored i ispod krajnje stanice dvosjeda. Orjentacija Sjevero-Istok. Pogodan za polijetanje više paraglidera uzastopno. U toku letačke sezone ovaj start se jako rijetko koristi obzirom da je Međustanica mnogo komotnija, sigurnija i bolja za polijetanje. Start Dvosjed se obično koristi u zimskom periodu ukoliko se odlučite za vertikalni transport ski liftom Dvosjedom koji izlaznom stanicom pristaje neposredno u blizini poletišta Dvosjed. Dvosjed koordinate 'N, 'E 3) Međustanica livada pored bivše međustanice trosjeda. Ima tri padine orijentacije NNW, N i NNE. Poletište je veoma prostrano i jedno je od omiljenih poletišta mnogobrojnih pilota. Veoma je pogodno za početnike i veliki broj Sarajevskih pilota upravo sa ovog poletišta je odletjeo svoj prvi visinski let. Na poletište je moguće doći terenskim automobilom iz dva pravca, makadam cestom uz padinu ili makadam cestom koja se spušta sa vrha Bjelašnice. Od 2017 godine, odlukom Kantonalnih vlasti, predviđen je ski lift šestosjed kojem će izlazna stanica biti u blizini poletišta. Poletište Međustanica. N , E , visina 1830 m. Extreme Sport Club, Iza gaja 8, Sarajevo. Tel.: , Fax: , GSM info@extremesport.ba web:

9 4) Vrh Bjelašnice pored Meteorološke observatorije, često se zove i heliodrom radi starog helipada EUFOR-a. Sa vrha Bjelašnice moguće je polijetati po vjetru svih Sjevernih Južnih smjerova, N, NE, NW, S,SW,SE. i može se koristiti za uzastopna i paralelna polijetanja više paraglidera. Extreme Sport Club, Iza gaja 8, Sarajevo. Tel.: , Fax: , GSM info@extremesport.ba web:

10 Vrh Bjelašnice, Sjeverni start. N , E , visina 2068 m. Vrh Bjelašnice Južni Start 'N, 'E, visina 2015 m. Na vrh je moguće doći terenskim vozilom, makadam cestom koja se penje serpentinama Južne padine. Potrebno je minuta od Babinog dola do Vrha vozilom ili ako ste raspoloženi za pješaćenje do vrha je moguće doći za 2 sata hoda (važi za one koji su u odličnoj fizičkoj formi). Start je okrenut na Sjevero-Istočnu stranu. Može se polijetati sa smjerovima vjetra od Sjever- Sjevero-Zapad pa do čistog Istoka. Moguče je polijetati sa kamenitog ravnog platoa, sa nekoliko ravnih travnatih dijelova ili sa strme travnate padine. Nije previše zahtjevno tako da i početnici mogu naći svoj komad terena za polijetanje. Ako puše vjetar Južnih smjerova, iskusniji piloti mogu startati ispod meteorološke stanice Opservatorija sa Južne strane dok manje iskusni piloti trebaju prošetati 200 metara na Istok- Jugo-Istok, tu će naći travnati prostor gdje se moze raširiti par krila Oblik, veličina, granice i karakteristike terena na i oko letjelišta Bjelašnica je planina u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno od grada Sarajeva i za samo pola sata vožnje automobilom od grada stižete u Babin do. Babin do je polazna tačka vertikalnih ski transporta za skoro sve skijaške staze a ujedno i registrovano paraglajding sletište. Na najvišem dijelu (2067m nadmorske visine) 1894.god. podignuta je meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini. Sam vrh je po tome i dobio ime Opservatorija a sama planina po bjelini kamena i snjegovima koji se zadržavaju na vrhovima i do augusta mjeseca. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 4m visokim snijegom. U okviru XIV Zimskih olimpijskih igara, koje su se dijelom odvijale i na ovom prostoru, izgrađene su staze za spust, slalom, veleslalom, staze za biatlon i skakaonice, tako da su stvoreni uslovi za izvanrednu zimsku rekreaciju. Teren je na sjevernoj strani planine u obliku livadskih i šumskih padina planine. Startovi na sjeveru gledaju na Planinu Igman iza koje su međunarodni aerodrom Sarajevo i sam grad (udaljeni >13km na NNE). Na južnoj strani nema puno šume, vrh je travnata golet sa malo kamenja. Glavno južno sletište se nalazi na livadi ispod vrha, ograničeno sa dva grebena prema selu Lukavac. Takođe nema visokog rastinja. Kod sela Lukavac Donje sletište za juzni start postoje livade koje su ograđene bodljikavom žicom pa je potrebno paziti prilikom slijetanja Meteorološke karakteristike i meteorološki minimumi na letjelištu Prilikom slijetanja u Ivanovo polje u slučajevima vjetra preko 5 m/s treba obratiti pažnju na rotor od brda Mali Šiljevac koje se nalazi ispred sletišta ka Jugu, što znaci da trebate planirati slijetanje malo dalje od njega tj bliže padini sa koje ste poletjeli.

11 Ako se prilikom polijetanja sa Južnog starta odlučite za slijetanje u Babin do (sletište Sjever), čak i u danima bez termičkih dizanja, zaobići planinu je takodje moguće i sa krilima DHV 1 kategorije (sporijijm krilima sa manjom finesom). Prilikom obilaska Istočne padine u slučajevima jačeg vjetra sa Jugo-Zapada, treba paziti na mogućnost rotora pa je poželjno za neiskusnije da se malo odmaknu od padine. Isto važi i ako jedrite Sjevernu padinu sa jačim Sjevernim vjetrom, ne zavlačite se previše u klanac sa Istočne strane zbog mogućnosti Venturijevog efekta. Posebne mjere opreza u vrijeme najjaće termike! Ne preporučujemo letjeti pilotima sa manjim iskustvom u doba dana kada je termika najjača (podne kada Sunce najviše sja) jer su zabilježena termička dizanja i preko 12 m/s te žestoke turbulencije. Poseban oprez savjetuje se prilikom slijetanja u danima kada je primjetna veća turbulencija zbog mnogobrojnih termičkih okidača koji uzrokuju turbulencije iznad sletišta Vizuelna, navigazijska i komunikacijska sredstva na letjelištu U toku organizovanog letenja na poletištima i sletištima su postavljene vjetrulje (kobasice) kao pokazivači brzine i smjera vjetra. Na startovima se stalno nalaze i trake za pomoć u polijetanju (trajnija zamjena za vjetrulje) koje se redovno održavaju (mjenjaju postavljaju nove). Prilikom održavanja takmičenja, uvjek se obezbjedi više anamometara na svakom startu po jedan plus jedan na slijetanju radi preciznije i zvanične kontrole brzine vjetra. Ostvarena je dobra saradnja sa opservatorijom i oni na zahtjev obezbjedjuju informacije o brzini i smjeru vjetra na vrhu Bjelašnice Objekti, sredstva i instalacije na letjelištu Na samom letjelištu postoje žičare trosjed i dvosjed, koje se koriste za izlazak na start kada su u funkciji. One su vlasništvo i odgovornost firme ZOI 84. Na vrhu Bjelašnice je instalirana zgrada meteorološke opservatorije koja nije u sklopu letjelišta niti je odgovornost aerokluba Extreme Sport. Pored par makadamskih puteva kojima se može doći u blizinu poletišta, i par ski liftova koji su neuupotrebljivi za letenje ne postoje druge instalacije na letjelištu Bjelašnica Oprema na letjelištu spasilačka, vatrogasna, medicinska, meteorološka i dr. Na letjelištu Bjelašnica nije postavljena vatrogasna oprema. U sklopu Organizacije ZOI 84 oni raspolažu sa nešto vatrogasnih aparata i sl. Ali to nije bitno za letjelište zbog same prirode letjelica i te vrste letenja nema motora, goriva, maziva i izvora toplote koi bi uzrokovali požar niti se letjelice mogu zapaliti normalnom upotrebom. Medicinska služba je organizovana zimi od strane ZOI 84 a ljeti samo za vrijeme takmičenja i na poziv. Pošto služba nije u sastavu letjelišta, vrsta, kapacitet i oprema je stvar dogovora za svaki pojedinacni slučaj (po potrebi).

12 Po pitanju meteorološke opreme situacija je sljedeća: U toku organizovanog letenja na poletištima i sletištima su postavljene vjetrulje (kobasice) kao pokazivači brzine i smjera vjetra. Na startovima se stalno nalaze i trake za pomoć u poljetanju (trajnija zamjena za vjetrulje) koje se redovno održavaju (mjenjaju postavljaju nove). Prilikom održavanja takmičenja, uvjek se obezbjedi više anamometara na svakom startu po jedan plus jedan na slijetanju radi preciznije i zvanične kontrole brzine vjetra. Ostvarena je dobra saradnja sa opservatorijom i oni na zahtjev obezbjeđuju informacije o brzini i smjeru vjetra na vrhu Bjelašnice. Ovo je rezultat dobre suradnje i nije u sklopu samog letjelišta Služba kontrole letenja Služba kontrole letenja nije primjenjiva za ovaj tip letjelišta i vrstu letenja. Leti se u G sloju, iznad kojeg je E sloj od TMA Sarajevo tako da kontrola letenja nema ni nadleznost za zračni prostor u kojem ce se letenje obavljati. U slučaju da se organizuje takmičenje u preletu i da su veće visine potrebne (zalazak u E sloj) tražit ce se odobrenje za taj dan/te dane i izuzeće dijelova prostora u kojima će se takmičenje održavati. AKL Sarajevo je najbliža nadležna služba kontrole letenja 2.8. Kontrola divljači i ptica na letjelištu Letjelište je dio javnih površina u okviru planine Bjelašnica i Igman (neka od sletišta Veliko polje...), nije ograđjeno (niti je to moguće) pa nije moguće kontrolirati kretanje divljači. Sva poletište i sletišta se nalaze na mjestima upotrebljavanim od strane javnosti tako da divljač ne zalazi na te prostore i nisu zabilježeni problemi te vrste (u toku korištenja prostora za letenje paraglidera). Što se tiče ptica, nisu zabilježeni incidenti, posebno zbog prirode letenja paraglidera i zmajeva koji se kreću istim ili manjim brzinama tako da je izbjegavanje lako i skoro neporebno Kretanje osoba i vozila na letjelištu Na poletištima se ne koriste vozila ista su vozilima uglavnom nedostupna radi konfiguracije terena. Na sletištima moze biti parkiranih i sporokrećućih vozila (malog intenziteta). Kretanje vozilima je uglavnom ograničeno što obezbjedjuje ZOI 84 firma koja koristi prostor i održava skijališta Druge službe i servisi na letjelištu Na letjelištu ne postoje organizovane službe i servisi za letenje osim za vrijeme takmičenja kad se organizuju takve sluzbe koje ce osigurati propisno i nesmetano odvijanje takmičenja Ograničenja i zabrane na letjelištu

13 Na letjelištu Bjelašnica se, bez odobrenja nadležnih vlasti i obavještenja službi AKL Sarajevo ne smije letjeti preko 300m iznad vrha Bjelašnice u krugu od osam kilometara (dakle letjeti isključivo u G sloju), i treba voditi računa da se i izvan tog kruga ne probije donja granica E sloja TMA Sarajevo Održavanje letjelišta: planovi, pregledi, opravke i održavanje površina za kretanje letjelica Površine za polijetanje i slijetanje su samoodržavajuće (prirodne livade i padine) i nije ih potrebno održavati osim čuvanja okoliša i sakupljanja otpadaka što je svaki letač dužan da čini savjesno i odgovorno. Organizacija ZOI 84 povremeno vrši radove na i u okolini uzletišta i sletišta u cilju održavanja i unapređenja ski staza, ali na to aeroklub Extreme Sport nema uticaja i radovi uvjek idu u korist samog letilišta (bolji prilazni putevi, pokošena trava i sl.). Prije održavanja takmičenja aeroklub Extreme organizuje košenje trave ako je to potrebno (u zavisnosti od godišnjeg doba i visine trave). TREĆI DIO ZONA LETJELIŠTA I POSTUPCI ZA LETENJE 3. Granice zone letjelišta Zona (ZL) letilišta definisana je poligonom sa sljedecim tačkama i koordinatama koje su prikazane u smjeru kretanja kazaljke na satu: ( 'N, 'E); ( 'N, 'E); ( 'N, 'E); ( 'N, 'E); ( 'N, 'E) Zone na letjelištu: pilotažne zone, zone za jedrenje, zone čekanja, zone za probne letove, zone za akrobatsko letenje, zone za grupno letenje, zona padobranskih skokova, zona za modelarske aktivnosti, zabranjene zone i dr. Zona letenja na Letjelištu Bjelašnica se proteže od Južne strane Igmana do sela Lukavac na južnoj strani Bjelašnice, na zapad do Malog polja na Igmanu i na istok do sela Dejčići. Nisu definisane posebne zone Školski krug Školski krug se uglavnom ne koristi ni za sjeverno sletište ni za oba južna radi ograničenja konfiguracije tla na sletištu (zavjetrinske strane i mogućnosti rotora i turbulencije u zavjetrini). Uglavnom se visina pred sletanje u Babin do gubi osmicama (snake aproach) uz padinu skijališta pored trosjeda. Kod jačeg sjevernog vjetra opasno je prilaziti suprotnoj strani uz objekat Beneton radi moguće turbulencije i rotora.

14 Na južnom sletištu se koristi isti obrazac osmica i slijeće se na sredinu livade (pored ukopa za tenk) a nikako se ne prilazi grebenima koji su prema selu Lukavac (opet radi rotora mada nisu izraženi radi oblosti samih grebenova) Vanredni postupci, način obavještavanja i izvještavanja U slucaju nesreće obavjestiti: a) Hitna pomoć Sarajevo, telefon 124, 033/ b) MUP PU Trnovo, telefon 033/ c) BH DCASarajevo, telefon 035/ Dati uzrok nesreće, poziciju i posljedice. ČETVRTI DIO PLAN ZA IZVANREDNE SITUACIJE NA LETJELIŠTU 4. Rukovođenje izvanrednim situacijama na letjelištu: odgovorne osobe, organizacije i sredstva koja se angažuju, način pozivanja i angažovanja, brojevi telefona, operativni centar za upravljanje kriznom situacijom Na letjelištu nisu organizovane službe za izvanredne situacije niti se organizuju za vrijeme običnog rutinskog letenja. Za vrijeme takmičenja se takve službe organizuju uglavnom gorska služba spašavanja, hitna pomoć i sl. Za svako takmičenje se izdaje posebno uputstvo papir sa navođenjem sluzbi i kontakt telefona u zavisnosti od organizovanih sluzbi. Za veci dogadjaj (međunarodno takmičenje, veliki slet i sl.) se organizuje i više pratećih sluzbi. Za komunikaciju u tim slučajevima se pored mobilnih telefona koriste radioamaterske stanice, skoro isključivo u 2m bandu (uobičajeni oblik komunikacije u paraglidingu). Operativni centar za upravljanje kriznom situacijom se formira po potrebi (za vrijeme takmičenja, kad situacija nastane da je takav organ potreban itd.) od iskusnih članova aerokluba Extreme Sport i vanjskih saradnika (predstavnik gorske službe spašavanja, predstavnik medicinske jedinice i sl.). Klub Extreme Sport Sarajevo ima potpisan sporazum o uzajamnoj saradnji sa Gorskom SLužbom Spasavanja Novi Grad Sarajevo Procedure za djelovanje u izvanrednim situacijama: 1) postupak i način uzbunjivanja 2) izvanredne situacije za letjelicama na zemlji i u zraku 3) nesreće za letjelicama na letjelištu i van letjelišta 4) požar na letjelištu 5) elementarne nepogode: zemljotres, poplava, oluja i dr. Zemljotres nema uticaja na letilište, poplave ne može biti na Bjelašnici, za vrijeme oluje svo letenje se prekida (u paraglidingu obavezno)

TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE mob: Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačko

TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE   mob: Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačko TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE www.lemiforce.ba mob: 062 294 509 1. Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačkom prelazu, ili koje prelazi pješački prelaz, ili koje

Више

Lokalna pravila Paraglajding Open Novi Pazar 2019 ADRENALINE GAMES Novi Pazar, Srbija 2019 PARAGLAJDING PRELET FAI kategorija 2

Lokalna pravila Paraglajding Open Novi Pazar 2019 ADRENALINE GAMES Novi Pazar, Srbija 2019 PARAGLAJDING PRELET FAI kategorija 2 Lokalna pravila Paraglajding Open Novi Pazar 2019 ADRENALINE GAMES Novi Pazar, Srbija 2019 PARAGLAJDING PRELET FAI kategorija 2 Ova Lokalna pravila ce se koristiti u konjukciji sa Generalnom sekcijom I

Више

Republika e Kosovës Republika Kosovo Republic of Kosovo Autoriteti i Aviacionit Civil i Kosovës Autoritet Civilnog Vazduhoplovstva Kosova Civil Aviati

Republika e Kosovës Republika Kosovo Republic of Kosovo Autoriteti i Aviacionit Civil i Kosovës Autoritet Civilnog Vazduhoplovstva Kosova Civil Aviati Republika e Kosovës Republika Kosovo Republic of Kosovo Autoriteti i Aviacionit Civil i Kosovës Autoritet Civilnog Vazduhoplovstva Kosova Civil Aviation Authority of Kosovo Generalni direktor Autoriteta

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ДЕЦЕМБАР 2016. Већи део месеца децембра 2016. било је стабилно и суво време уз честу појаву магле у нижим пределима, док је на планинама и југу било сунчаније. Падавина је било врло мало, у већини предела

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ЈАНУАР 2016 После 35 дана 2. јануара је нарушен утицај антициклона који је доносио суво време од краја новембра прошле године. Почетак јануара је био у знаку правог зимског времена. Падао је снег уз брзи

Више

UDRUŽENJE GRAĐANA TUZAMK TUZLA 1

UDRUŽENJE GRAĐANA TUZAMK TUZLA 1 UDRUŽENJE GRAĐANA TUZAMK TUZLA 1 Član 1. 28. Auto Rally "Tuzla 2019" u organizaciji udruženja građana "Tuzamk" Tuzla (u daljem tekstu : Rally) održat će se u nedjelju, 12. maja-svibanj 2019. godine. Rally

Више

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA (Sl. list grada Beograda, br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom propisuju se uslovi i način postavljanja

Више

Zakon o transportu opasnog tereta

Zakon o transportu opasnog tereta AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O TRANSPORTU OPASNOG TERETA - prečišćeni

Више

521. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SKIJALIŠTIMA Proglašavam Zakon o iz

521. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SKIJALIŠTIMA Proglašavam Zakon o iz 521. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SKIJALIŠTIMA Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o skijalištima, koji je donijela

Више

ЗЛАТАРЕЊЕ

ЗЛАТАРЕЊЕ ЗЛАТАРЕЊЕ Ако подједнако волите спорт и природу, такмичења и изазове, на правом сте месту! Све то нуди Златар, планина која је својом специфичном климом, пејзажом и 285 сунчаних дана годишње завредела

Више

*ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* "Возило након зимских услова 2015" АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих п

*ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* Возило након зимских услова 2015 АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих п *ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* "Возило након зимских услова 2015" АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и Министарством саобраћаја

Више

ZOBS

ZOBS Vozač je: svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; lice koje na putu upravlja vozilom. Da li se na vozila smiju postavljati gume sa ekserima? da; ne. 3 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza

Више

Microsoft Word - 22 Mk-Sr Pravilnik Objekti strelista-REV

Microsoft Word - 22 Mk-Sr Pravilnik Objekti strelista-REV Na osnovu člana 58. stav 5. Zakona o oružju ( Službeni vesnik Republike Makedonije br. 7/2005 i 47/2006), ministar unutrašnjih poslova donosi PRAVILNIK O MINIMALNIM TEHNIČKIM I BEZBEDNOSNIM USLOVIMA KOJE

Више

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se 15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza namijenjen za saobraćaj

Више

Na osnovu člana 95 tačke 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O SKIJALIŠTIMA ("Sl. list Crne Gore", br. 13/07 od , 40/11 od

Na osnovu člana 95 tačke 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O SKIJALIŠTIMA (Sl. list Crne Gore, br. 13/07 od , 40/11 od Na osnovu člana 95 tačke 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O SKIJALIŠTIMA ("Sl. list Crne Gore", br. 13/07 od 18.12.2007, 40/11 od 08.08.2011) Proglašavam Zakon o skijalištima, koji

Више

Дејан Тобџић – Извештај са инжењерске праксе

Дејан Тобџић – Извештај са инжењерске праксе ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У НОВОМ САДУ ИЗВЕШТАЈ СА ИНЖЕЊЕРСКЕ ПРАКСЕ Студент: Ментор: Коментор: Дејан Тобџић ЗП 38/13 Саша Спаић Ивица Јевтимијевић Нови Сад, Бечеј, Мај 2016. 1 Садржај 1.

Више

ФЕБРУАР 2015 Фебруар је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од

ФЕБРУАР 2015 Фебруар је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од ФЕБРУАР 2015 Фебруар 2015. је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од 22. до краја месеца сваког дана је било падавина. Почетком

Више

SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukt

SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukt SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukture koja ima za cilj snimanje i prenos signala preko

Више

Presentation og Police directorate

Presentation og Police directorate REPUBLIKA SRBIJA MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA DIREKCIJA POLICIJE Planiranje, priprema, koordinacija i sprovođenje evakuacije u vanrednim situacijama - iskustva i prakse Beograd, 17.04.2019. godine

Више

Pravilnik 22. Auto Rally-ja "Tuzla 2016" 1

Pravilnik 22. Auto Rally-ja Tuzla 2016 1 Pravilnik 22. Auto Rally-ja "Tuzla 2016" 1 Poseban Pravilnik 22. Auto Rally ja "Tuzla 2016" Član 1. 22. Auto Rally "Tuzla 2016" u organizaciji Tuzlanskog auto moto kluba *Tuzamk* Tuzla (u daljem tekstu

Више

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE (Sl. list Grada Novog Sada, br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova

Више

Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta „MILKOS“

Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta „MILKOS“ BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE KANTON SARAJEVO OPĆINA NOVO SARAJEVO Općinski načelnik (Nacrt) ODLUKA O PROVOĐENJU URBANISTIČKOG PROJEKTA MILKOS NOSILAC PRIPREME PLANA: OPĆINSKI NAČELNIK

Више

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Doktor medicine u bolnici KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Doktor medicine u bolnici KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, ukloniti ili nadzirati štetne utjecaje na radnom mjestu. Kao pomoćno sredstvo za kontrolu i ocjenu radnog okoliša, uvjeta

Више

Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine KANTON SARAJEVO ZAVOD ZA PLANIRANJE RAZVOJA KANTONA SARAJEVO ELABORAT O PRIVREMENOM KORIŠTENJU JAVN

Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine KANTON SARAJEVO ZAVOD ZA PLANIRANJE RAZVOJA KANTONA SARAJEVO ELABORAT O PRIVREMENOM KORIŠTENJU JAVN Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine KANTON SARAJEVO ZAVOD ZA PLANIRANJE RAZVOJA KANTONA SARAJEVO ELABORAT O PRIVREMENOM KORIŠTENJU JAVNIH POVRŠINA ZA POTREBE POSTAVLJANJA SLOBODNOSTOJEĆIH

Више

10. SLAVONSKA BRDSKO BICIKLISTIČKA LIGA PRAVILA REKREATIVNE MTB UTRKE 11. XCO STARA DRAVA Donji Miholjac, subota ORGANIZATOR: Bicikl

10. SLAVONSKA BRDSKO BICIKLISTIČKA LIGA PRAVILA REKREATIVNE MTB UTRKE 11. XCO STARA DRAVA Donji Miholjac, subota ORGANIZATOR: Bicikl 10. SLAVONSKA BRDSKO BICIKLISTIČKA LIGA 2018. PRAVILA REKREATIVNE MTB UTRKE 11. XCO STARA DRAVA Donji Miholjac, 29.09.2018. subota ORGANIZATOR: Biciklistički klub Maraton Team Datum utrke: Vrijeme okupljanja:

Више

LETNJI KAMP SA BSK-OM NA KOPAONIKU dana Deca će u celodnevnom kontaktu sa prirodom našeg najlepšeg Nacionalnog parka Kopaonik razv

LETNJI KAMP SA BSK-OM NA KOPAONIKU dana Deca će u celodnevnom kontaktu sa prirodom našeg najlepšeg Nacionalnog parka Kopaonik razv LETNJI KAMP SA BSK-OM NA KOPAONIKU 22.08-30.08.2015. 8 dana Deca će u celodnevnom kontaktu sa prirodom našeg najlepšeg Nacionalnog parka Kopaonik razvijati motoričke i kondicione sposobnosti kroz razne

Више

EVROPSKI GRADOVI PROGRAM ISTANBUL POLAZAK: DANA ( 3 NOĆENJA) POVRATAK: UKRATKO O DESTINACIJI Ista

EVROPSKI GRADOVI   PROGRAM ISTANBUL POLAZAK: DANA ( 3 NOĆENJA) POVRATAK: UKRATKO O DESTINACIJI Ista EVROPSKI GRADOVI www.bv-travel.me PROGRAM ISTANBUL POLAZAK:18.04.2019. 21.04.2019. 4 DANA ( 3 NOĆENJA) POVRATAK:21.04.2019. UKRATKO O DESTINACIJI Istanbul je jedinstveni grad koji se pruža na dva kontinenta.

Више

Microsoft Word - SRPS Z-S2-235.doc

Microsoft Word - SRPS Z-S2-235.doc SRPSKI STANDARD SRPS Z.S2.235 Jul 2008. Saobraćajno-tehnička oprema javnih puteva Smerokazi Traffic guiding equipment Delineators INSTITUT ZA STANDARDIZACIJU SRBIJE III izdanje Referentna oznaka SRPS Z.S2.235:2008

Више

NOVI KVADRATI VAŠEG DOMA za udoban život Stanovi u Cazinu naselje Mala lisa Izgradnja objekta oktobar novembar info +387 (0) PAR

NOVI KVADRATI VAŠEG DOMA za udoban život Stanovi u Cazinu naselje Mala lisa Izgradnja objekta oktobar novembar info +387 (0) PAR NOVI KVADRATI VAŠEG DOMA za udoban život Stanovi u Cazinu naselje Mala lisa Izgradnja objekta oktobar 20. novembar 20. info +387 (0) 9 22 PARTNERI U PROJEKTU 0 stambenih jedinica suteren + prizemlje +

Више

MAYAK TOURS d.o.o Beograd, Topličin venac 3 Licenca OTP 7 / 2013 od TEL./FAX / PIB: ; M

MAYAK TOURS d.o.o Beograd, Topličin venac 3 Licenca OTP 7 / 2013 od TEL./FAX / PIB: ; M MAYAK TOURS d.o.o. 1 1000 Beograd, Topličin venac 3 Licenca OTP 7 / 2013 od 20.02.2013. TEL./FAX +381 11 30 36 400/+381 11 32 84 105 PIB: 107349243; Matični : 20785497; e-mail: office@mayaktours.com www.mayaktours.com

Више

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Stomatološki tehničar KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, uk

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Stomatološki tehničar KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, uk KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, ukloniti ili nadzirati štetne utjecaje na radnom mjestu. Kao pomoćno sredstvo za kontrolu i ocjenu radnog okoliša, uvjeta

Више

ЈАНУАР 2019.

ЈАНУАР 2019. Време у мају је било променљиво уз честе и обилне падавине које су изазвале поплаве на северу и западу у периоду од 12. до 15. маја, а у другом делу месеца понегде су се јављале бујичне поплаве на мањим

Више

Број: 07

Број: 07 РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ ЗАВОД ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ОДРАСЛИХ Вука Караџића бр. 1, Бањалука, тел: 051/228-282, факс: 051/227-863, www.mpoo.org, е-mail: mpoo@mpoo.vladars.net Број: 07/5.4.2/248-5-43/19

Више

Microsoft Word - Posledice nepostovanja propisa

Microsoft Word - Posledice nepostovanja propisa ПОСЛЕДИЦЕ НЕПОШТОВАЊА ПРОПИСА 1. Непрописно поступање возача које је у грубој супротности са правилима саобраћаја (насилничка вожња), као на слици, 5. 6. а) новчаном казном од 15.000 до 30.000 динара и

Више

ЈАНУАР 2019.

ЈАНУАР 2019. Јануар месец је био променљив уз честе падавине, поготово у брдскопланинским пределима где је пало пуно снега уз даљи пораст снежног покривача. На крајњем северу било је знатно мање снега. У Херцеговини

Више

SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukt

SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukt SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukture koja ima za cilj snimanje i prenos signala preko

Више

Title

Title Број: 1-02-4042-23/17-9 Датум: 10.11.2017. Београд ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ За јавну набавка радова - изградња мреже станица за мониторисање РФ спектра и сензора за мерење нејонизујућег

Више

Na osnovu člana 31

Na osnovu člana 31 Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine KANTON SARAJEVO - OPĆINA HADŽIĆI - Općinsko vijeće - =================================================================== PROGRAM RADA OPĆINSKOG VIJEĆA

Више

KATV HS

KATV HS CJENOVNIK POSTOJEĆIH USLUGA M&H Company PRIKLJUČENJE NA KKS (kablovski komunikacijski sistem) PRIKLJUČNA TAKSA U KM* OBJEKAT MJESEČNO ODRŽAVANJE KKS ZA MJESEČNO ODRŽAVANJE KKS ZA OSNOVNI TV PAKET U KM**

Више

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web: Datum i vrijeme slanj

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web:   Datum i vrijeme slanj Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) 251-590 Faks: (033) 251-595 E-mail: ejn@javnenabavke.gov.ba Web: https://www.ejn.gov.ba Datum i vrijeme slanja obavještenja na objavu:20.12.2018. u 14:32 OBAVJEŠTENJE

Више

untitled

untitled I SADRŽAJ PREDGOVOR... 1 UVODNA RAZMATRANJA... 3 I GEOGRAFSKI INFORMACIONI SISTEMI (GIS)... 5 1. Lokacija... 5 2. Prostorna lokacija... 6 2.1. Koordinatni sistemi... 6 2.1.1. Kartezijanski koordinatni

Више

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 006/007 године разред. Електрични систем се састоји из отпорника повезаних тако

Више

На основу члана 15. Закона о ванредним ситуацијама ( Службени гласник РС, број 111/09), члана 20. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник РС,

На основу члана 15. Закона о ванредним ситуацијама ( Службени гласник РС, број 111/09), члана 20. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник РС, На основу члана 15. Закона о ванредним ситуацијама ( Службени гласник РС, број 111/09), члана 20. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник РС, број 129/07) и члана 18. став 1. тачка 20. Статута

Више

SLIJETANJE

SLIJETANJE Kantonalni sud u Tuzli br. U/I 848/05; ID4209372030004, PDV209372030004 PB 0300421 TR 1321000309135613, Tuzlanska banka dd Tuzla; TR 3389002207867256, UNICREDIT BANK, Tel. +387 35 74 56 10 Fax.+387 35

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PANEVROPSKI UNIVERZITET APEIRON SAOBRAĆAJNI FAKULTET BANJA LUKA Predmet: OSNOVE PROJEKTOVANJA U SAOBRAĆAJU - Vertikalna saobraćajna signalizacija - - Dopunske table - - Svjetlosna saobraćajna signalizacija

Више

Slide 1

Slide 1 Грађевински факултет Универзитета у Београду МОСТОВИ Субструктура моста Вежбе 4 Програм предмета Датум бч. Предавања бч. Вежбе 1 22.02. 4 Уводно предавање - 2 01.03. 3 Дефиниције, системи, распони и материјали

Више

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Sadržaj Opis mobilne aplikacije Digitalni Kiosk... 3 Pokretanje aplikacije... 3 Registracija/Kreiranje novog korisničkog naloga... 3 Dodavanje platne

Више

Извршни одбор Савеза радио-аматера Србије је дана године у Београду донео овај правилник, који одмах ступа на снагу. ПРАВИЛНИК О ПОСТУПК

Извршни одбор Савеза радио-аматера Србије је дана године у Београду донео овај правилник, који одмах ступа на снагу. ПРАВИЛНИК О ПОСТУПК Извршни одбор Савеза радио-аматера Србије је дана 15. 09. 2018. године у Београду донео овај правилник, који одмах ступа на снагу. ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ ИНФОРМИСАЊА О РАДУ САВЕЗА РАДИО-АМАТЕРА СРБИЈЕ 1.

Више

AUTO SLALOM TRKA (A09) ŠAMPIONAT BOSNE I HERCEGOVINE PRVENSTVO REPUBLIKE SRPSKE Auto 4x4 Klub POSEBNI PRAVILNIK Istočno Sarajevo godine

AUTO SLALOM TRKA (A09) ŠAMPIONAT BOSNE I HERCEGOVINE PRVENSTVO REPUBLIKE SRPSKE Auto 4x4 Klub POSEBNI PRAVILNIK Istočno Sarajevo godine AUTO SLALOM TRKA (A09) ŠAMPIONAT BOSNE I HERCEGOVINE PRVENSTVO REPUBLIKE SRPSKE Auto 4x4 Klub POSEBNI PRAVILNIK Istočno Sarajevo 18.06.2016 godine Pregled vremenskog rasporeda manifestacije auto slalom:

Више

Microsoft Word - zakon o odrzavanju stambenih zgrada.doc

Microsoft Word - zakon o odrzavanju stambenih zgrada.doc ZAKON O ODRŽAVANJU STAMBENIH ZGRADA Službeni glasnik RS, br. 44 od 27. H 1995, 46 od 29. HII 1998, 1 od 3. I 2001. I. OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom se utvrđuju prava i obaveze vlasnika stanova i

Више

Република Србија Аутономна Покрајина Војводина Општина Бач ОПШТИНСКА УПРАВА ОДЕЉЕЊЕ ЗАУРБАНИЗАМ, ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ИМОВИНСКО ПРАВНЕ И КОМУНАЛНО

Република Србија Аутономна Покрајина Војводина Општина Бач ОПШТИНСКА УПРАВА ОДЕЉЕЊЕ ЗАУРБАНИЗАМ, ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ИМОВИНСКО ПРАВНЕ И КОМУНАЛНО Република Србија Аутономна Покрајина Војводина Општина Бач ОПШТИНСКА УПРАВА ОДЕЉЕЊЕ ЗАУРБАНИЗАМ, ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ИМОВИНСКО ПРАВНЕ И КОМУНАЛНО СТАМБЕНЕ ПОСЛОВЕ Број: 347-1-4/2018-IV -02 ПЛАН РАДА

Више

PROGRAM WATERLOSS AKADEMIJE PROFIL SEMINARA... 1 KADA / GDJE... 1 KONTEKST... 1 CILJ AKADEMIJE... 1 CILJNA GRUPA POLAZNIKA... 2 ZVANIČNI JEZICI.

PROGRAM WATERLOSS AKADEMIJE PROFIL SEMINARA... 1 KADA / GDJE... 1 KONTEKST... 1 CILJ AKADEMIJE... 1 CILJNA GRUPA POLAZNIKA... 2 ZVANIČNI JEZICI. PROGRAM WATERLOSS AKADEMIJE 2018. PROFIL SEMINARA... 1 KADA / GDJE... 1 KONTEKST... 1 CILJ AKADEMIJE... 1 CILJNA GRUPA POLAZNIKA... 2 ZVANIČNI JEZICI... 2 OČEKIVANI REZULTATI... 2 KOTIZACIJA ZA UPLATE

Више

TEST Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila

TEST Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila TEST 16 1. Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila na kolovozu? 1. minimalno 150 m iza vozila; 1 2. minimalno

Више

untitled

untitled Analiza kapaciteta na ulivno- izlivnim rampama autoputa primenom HCM-a 2000 i HBS-a 2001 Prof. dr Vladan Tubić, dis Marijo Vidas, dis Rezultat rada na projektu Ministarstva za nauku i Rezultat rada na

Више

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs)

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs) VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (NPIS I EJS) POREZNA UPRAVA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sektor za informacione tehnologije Sarajevo,

Више

ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично

ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично истраживање са циљем утврђивања ставова учесника о

Више

U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je

U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je dana 05/07.02.2017.: PRAVILNIK O MEDICINSKOJ ZAŠTITI

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova PRAVILNIK O VREDNOVANJU KVALITETA RADA USTANOVA ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012) Sadržina Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom uređuju se organi i tela ustanove, postupci praćenja ostvarivanja programa obrazovanja

Више

Demokratski narodni savez

Demokratski narodni savez СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ФИНАНСИЈСКОГ ПОСЛОВАЊА На основу члана 14. став 1. Закона о финансирању политичких странака («Службени гласник БиХ» број 22/00) и члана 24. Правилника о годишњим финансијским извјештајима

Више

Microsoft Word - KVADRATNA FUNKCIJA.doc

Microsoft Word - KVADRATNA FUNKCIJA.doc KVADRATNA FUNKCIJA Kvadratna funkcija je oblika: = a + b+ c Gde je R, a i a, b i c su realni brojevi. Kriva u ravni koja predstavlja grafik funkcije = a + b+ c je parabola. Najpre ćemo naučiti kako izgleda

Више

На основу члана 28

На основу члана 28 На основу члана 28. Закона о заштити од пожара (Служ. гл РС број 11/09) као и члана 185, став 1, ал.11 Статута Средње техничке школе из Сомбора, Школски одбор ове школе, као корисник објеката јавне намене

Више

ALIQUANTUM DOO, NOVI SAD - VIKENDICE I KUĆE ZA ODMOR MODEL A-05 IDEJNО REŠENJE (IDR) 50 PROJEKAT ZA GRAĐEVINSKU DOZVOLU (PGD) 500 *PGD obuhv

ALIQUANTUM DOO, NOVI SAD -   VIKENDICE I KUĆE ZA ODMOR MODEL A-05 IDEJNО REŠENJE (IDR) 50 PROJEKAT ZA GRAĐEVINSKU DOZVOLU (PGD) 500 *PGD obuhv VIKENDICE I KUĆE ZA ODMOR IDEJNО REŠENJE (IDR) 50 PROJEKAT ZA GRAĐEVINSKU DOZVOLU (PGD) 500 *PGD obuhvata isključivo: 0-Glavna sveska, 1-Arhitektura i Elaborat EE. Strana 2od 7 TEHNIČKI OPIS LOKACIJA I

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON KANTONALNO TUŽILAŠTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj: T04 0 KTK 0035766 18 Zenica, 24.07.2019. godine OPŠTINSKI SUD ZENICA Sudija

Више

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 - одлука УС, 112/13 - аутентично тумачење и 8/15 -

Више

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web: Datum i vrijeme slanj

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web:   Datum i vrijeme slanj Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) 251-590 Faks: (033) 251-595 E-mail: ejn@javnenabavke.gov.ba Web: https://www.ejn.gov.ba Datum i vrijeme slanja obavještenja na objavu:8.8.2019. u 9:20 OBAVJEŠTENJE

Више

Питања за електронски тест: Ванредне ситуације у Републици Србији законска регулатива и институционални оквири 1.Шта је ванредна ситуација? а) стање к

Питања за електронски тест: Ванредне ситуације у Републици Србији законска регулатива и институционални оквири 1.Шта је ванредна ситуација? а) стање к Питања за електронски тест: Ванредне ситуације у Републици Србији законска регулатива и институционални оквири 1.Шта је ванредна ситуација? а) стање када су ризици и претње или последица од опасности по

Више

Algoritmi SŠ P1

Algoritmi SŠ P1 Županijsko natjecanje iz informatike Srednja škola 9. veljače 2018. RJEŠENJA ZADATAKA Napomena: kodovi za većinu opisanih algoritama dani su u Pythonu radi jednostavnosti i lakše čitljivosti. Zbog prirode

Више

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ФИНАНСИРАЊА ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА На основу члана 10. став (1) Закона о финансирању политичких странака («Службени гласник БиХ» број 95/12 и 41/16), члана 25. Правилника о годишњим финансијским

Више

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web: Datum i vrijeme slanj

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web:   Datum i vrijeme slanj Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) 251-590 Faks: (033) 251-595 E-mail: ejn@javnenabavke.gov.ba Web: https://www.ejn.gov.ba Datum i vrijeme slanja obavještenja na objavu:27.5.2019. u 13:54 OBAVJEŠTENJE

Више

Microsoft Word - 22 Pravila zastite od pozara.doc

Microsoft Word - 22 Pravila zastite od pozara.doc ПРАВИЛА О ЗАШТИТИ ОД ПОЖАРА ФАКУЛТЕТА ЗАШТИТЕ НА РАДУ У НИШУ На основу члана 28. Закона о заштити од пожара ( Сл.гласник РС, бр.111/2009) и члана 94. Статута Факултета заштите на раду у Нишу бр. 03-262/4

Више

PRAVILNIK O TAKMIČENJU

PRAVILNIK  O  TAKMIČENJU КОШАРКАШКИ САВЕЗ СРБИЈЕ КОМИСИЈА ЗА ТАКМИЧЕЊЕ АВГУСТ 2012. ОРГАНИЗАЦИЈА КУП ТАКМИЧЕЊА КСС 2011/2012 1. НОРМАТИВНА АКТА КУП такмичење КСС се игра према одредбама Статута КСС, Правилника о такмичењу КСС,

Више

ПРЕДНАЦРТ

ПРЕДНАЦРТ САДРЖАЈ I ОПШТЕ ОДРЕДБЕ 3 II ПОКРЕТАЊЕ ПОСТУПКА ЗА ИЗБОР НАСТАВНИКА 3 III УТВРЂИВАЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ НАСТАВНИКА 4 IV ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКЕ 5 V ПОСТУПАК ЗА ИЗБОР САРАДНИКА 6 VI ПРЕЛАЗНЕ И ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ

Више

ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕ

ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕ ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕВОЗА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА НОВОГ САДА, ДОДЕЛУ БРОЈА КРОВНЕ

Више

Online check-in: Šta je? - Savjeti za putnike - eSky.ba

Online check-in: Šta je? - Savjeti za putnike - eSky.ba Zadnje ažuriranje: 09.12.2018 Online check-in: Šta je? Online check-in je check-in (prijava na let) koji se obavlja putem interneta. Alternativna opcija je check-in na aerodromu prije leta. Pažnja! U slučaju

Више

Microsoft Word - Pravilnik o jedinstvenom evropskom broju 112 SL

Microsoft Word - Pravilnik o jedinstvenom evropskom broju 112  SL Na osnovu člana 142 st. 3 i 5 i člana 143 stav 4 Zakona o elektronskim komunikacijama ( Službeni list CG", broj 40/13) Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, uz saglasnost Ministarstva

Више

EVROPSKI GRADOVI PROGRAM BUDIMPEŠTA 3 DANA ( 2 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Budimpešta glavni grad Mađarske, 'kraljica Dunava', gra

EVROPSKI GRADOVI   PROGRAM BUDIMPEŠTA 3 DANA ( 2 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Budimpešta glavni grad Mađarske, 'kraljica Dunava', gra EVROPSKI GRADOVI www.bv-travel.me PROGRAM BUDIMPEŠTA 3 DANA ( 2 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Budimpešta glavni grad Mađarske, 'kraljica Dunava', grad mnogobrojnih termi i bivša prestonica Ugarskog kraljevstva.

Више

Припејд картица Корисничко упутство

Припејд картица Корисничко упутство Припејд картица Корисничко упутство Садржај 1 Регистрација корисника... 3 1.1 Креирање налога... 3 1.2 Активација налога... 6 2 Захтев за персонализацију Припејд картице... 8 2.1 Креирање захтева за персонализацију

Више

ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном

ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД 14 1. Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу 14 Мисија и визија

Више

Na osnovu tače 7

Na osnovu tače 7 BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE FEDERALNI ZAVOD ZA STATISTIKU VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA Decembar 2013.godine Na osnovu člana 20. Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nedjelja 6 - Lekcija Projiciranje Postupci projiciranja Projiciranje je postupak prikazivanja oblika nekog, u opštem slučaju trodimenzionalnog, predmeta dvodimenzionalnim crtežom. Postupci projiciranja

Више

Probni test LIST-1 1. Путничко возило, у ситуацији као на слици, користи леву траку: а) прописно б) непро

Probni test LIST-1 1. Путничко возило, у ситуацији као на слици, користи леву траку: а) прописно б) непро Probni test LIST-1 1. Путничко возило, у ситуацији као на слици, користи леву траку: а) прописно............................................. б) непрописно............................................ Возачу

Више

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/ БОСНА И

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/ БОСНА И БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, 76100 Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/215-516 БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА

Више

Microsoft Word - PRIJEDLOG Zakona

Microsoft Word - PRIJEDLOG Zakona PRIJEDLOG Na osnovu člana 24. stav 1. tačka c) Ustava Tuzlanskog kantona ( Službene novine Tuzlansko podrinjskog kantona, br. 7/97 i 3/99 i Službene novine Tuzlanskog kantona, br. 13/99, 10/00, 14/02,

Више

Microsoft Word - ASIMPTOTE FUNKCIJE.doc

Microsoft Word - ASIMPTOTE FUNKCIJE.doc ASIMPTOTE FUNKCIJE (PONAŠANJE FUNKCIJE NA KRAJEVIMA OBLASTI DEFINISANOSTI) Ovo je jedna od najznačajnijih tačaka u ispitivanju toka funkcije. Neki profesori zahtevaju da se asimptote rade kao. tačka u

Више

OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзин

OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзин OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзина аутомобила пре предузетог кочења Vo = 68 km/, успорење

Више

Slide 1

Slide 1 Najbolji primeri iz prakse Smanjenje uticaja na životnu sredinu Ukupni efekti preduzetih mera na godišnjem nivou: Smanjenje troškova: 113.000 Smanjenje pređenog puta: 66.000 milja Smanjenje emisije CO

Више

Slide 1

Slide 1 Doc. dr. sc. Sinan Alispahić Rukovoditelj Sektora za vozače Hrvatski autoklub Što je Eko vožnja? Novi način ili stil vožnje (modernija ili inteligentnija vožnja) Pametniji i sigurniji način vožnje Potpora

Више

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO . NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO - DALMATINSKE ŽUPANIJE Vukovarska 46 SPLIT PRELIMINARNO IZVJEŠĆE O ISPITIVANJU KVALITETE ZRAKA NA PODRUČJU MJERNE POSTAJE KAREPOVAC 1. siječanj 2017. god. 28.

Више

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 РЕГИСТРАЦИЈА НА СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ За коришћење СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ система, корисник (физичко или правно лице) попуњава упитник у просторијама

Више

Pravilnik o dozvolama za rad

Pravilnik o dozvolama za rad AKTIVA sistem doo Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno PRAVILNIK o dozvolama za rad ( Službeni glasnik RS,

Више

Динамика крутог тела

Динамика крутог тела Динамика крутог тела. Задаци за вежбу 1. Штап масе m и дужине L се крајем А наслања на храпаву хоризонталну раван, док на другом крају дејствује сила F константног интензитета и правца нормалног на штап.

Више

(Microsoft Word - PRAVILA ZA\212TITE OD PO\216ARA)

(Microsoft Word - PRAVILA  ZA\212TITE  OD PO\216ARA) На основу чл. 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања («Сл. Гласник РС», бр. 72/09 и 52/11), а у складу са чл. 28. став 1. Закона о заштити од пожара («Сл. Глсник Републике

Више

Kako do nas Upute za dolazak do Medicinskog fakulteta u Rijeci Grad Rijeka nalazi se na raskrižju kopnenih i morskih puteva, te je povezan sa svijetom

Kako do nas Upute za dolazak do Medicinskog fakulteta u Rijeci Grad Rijeka nalazi se na raskrižju kopnenih i morskih puteva, te je povezan sa svijetom Kako do nas Upute za dolazak do Medicinskog fakulteta u Rijeci Grad Rijeka nalazi se na raskrižju kopnenih i morskih puteva, te je povezan sa svijetom zračnim, željezničkim, brodskim i autobusnim linijama.

Више

Zakon o evidencijama u oblasti rada

Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon je objavljen u "Službenom listu SRJ", br. 46/96. Vidi: čl. 64. Ustavne povelje - SL SCG, 1/2003-1. Vidi: čl. 81. Zakona - RS, 101/2005-28. Vidi: čl. 110. Zakona

Више

OB - Ocjena zahtjeva, ponuda i ugovora

OB - Ocjena zahtjeva, ponuda i ugovora INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA ZAGREB IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA U ZONI UTJECAJA CUPOVZ-a U ZAGREBU (2018. godina) Zagreb, prosinac 2018. Broj izvještaja: IMI-P-418/2018

Више

Na osnovu člana 31

Na osnovu člana 31 Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine KANTON SARAJEVO - OPĆINA HADŽIĆI - Općinsko vijeće - N o 207402 =================================================================== PROGRAM RADA OPĆINSKOG

Више

srp_002575_DM-FC indd

srp_002575_DM-FC indd (Serbian) DM-FC0001-00 Упутство за продавце FC-M820 / FC-M825 SM-BB71 / SM-CR82 ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ Ово упутство за продавце је намењено првенствено професионалним сервисерима бицикала. Корисници који нису

Више