VREDNOVANJE RAZLIČITOSTI VREDNOVANJE RAZLIČITIH SPOSOBNOSTI POLITIKA O INKLUZIJI DECE SA POSEBNIM POTREBAMA NOVEMBAR Ova politika izražava stav

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "VREDNOVANJE RAZLIČITOSTI VREDNOVANJE RAZLIČITIH SPOSOBNOSTI POLITIKA O INKLUZIJI DECE SA POSEBNIM POTREBAMA NOVEMBAR Ova politika izražava stav"

Транскрипт

1 VREDNOVANJE RAZLIČITOSTI VREDNOVANJE RAZLIČITIH SPOSOBNOSTI POLITIKA O INKLUZIJI DECE SA POSEBNIM POTREBAMA NOVEMBAR Ova politika izražava stav ove organizacije o inkluziji dece sa posebnim potrebama i postavlja okvir aktivnosti za organizaciju SOS Dečijih Sela. Ovu politiku sprovode saradnici i drugi relevantni izvršioci u okviru ove organizacije, i ona ima uticaj na sve aspekte rada ove organizacije. Ona je do tančina razrađena u skaldu sa nastankom, vizijom, misijom i vrednostima (,,Ko smo mi ) SOS Dečijih Sela, Konvencijom UN o pravima deteta (UNCRC), i Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom (UNCRPD). Ova politika je sledila konsultativni razvojni proces uz učešće i povratne informacije nacionalnih organizacija, i uzimajući u obzir viđenja dece, uključujući decu i mlade ljude sa posebnim potrebama.

2 ČEMU TEŽIMO: IZJAVA O POLITICI Deca sa posebnim potrebama kao pripadnici društva koji rastu u brižnom okruženju Mi težimo ispunjenju prava dece sa posebnim potrebama, da bi ona igrala aktivnu ulogu kao snalažljivi članovi zajednice i verujemo da - Decu sa posebnim potrebama bi trebalo osnažiti da zahtevaju svoja prava - Brižno porodično okruženje je najbolje okruženje u kome deca sa posebnim potrebama mogu potpuno da razviju svoje potencijale - Porodice koje imaju decu sa posebnim potrebama, kao i njihove zajednice, trebalo bi osnažiti da u ime dece sa posebnim potrebama i zajedno sa njima zahtevaju svoja prava. - Deci sa posebnim potrebama kojima se u okviru njihove porodice ne može pružiti adekvatna briga, trebalo bi ponuditi alternativno zbrinjavanje koje je u njihovom najboljem interesu, pri čemu će se prioriteti dati opcijama koje se baziraju na zbrinjavanju u porodici. UVOD A. Istorijat i polje delovanja Ustanovljeno je da na globalnom nivou ima miliona dece sa posebnim potrebama (što je oko 10% ukupne dečije populacije). (Save the Children, UK, 2006). Brojke značajno variraju od zemlje do zemlje. Međutim specijalisti se slažu dajući minimalni reper od 2,5% ukupnog broja dece od 0-14 godina koja imaju evidentne nedostatke što se tiče čula, kao i fizičke i intelektualne nedostatke koji su u rasponu od blagih do veoma ozbiljnih; a kod još dodatnih 8% dece istog uzrasta može se očekivati da imaju teškoće u učenju ili ponašanju ili oboje (UNICEF, 2007). Čak 50% invaliditeta se može sprečiti (Save the Children, UK, 2006); ostalih 50% odražavaju urođenu različitost. Uzroci su često povezani sa sveopštim siromaštvom, i uticajem faktora kao što su prenatalna zdravstvena zaštita, vakcinacija i loša ishrana. Drugi glavni uzročni faktori invaliditeta uključuju nesreće, povrede, traume i ratove, kao i urođene infektivne i neinfektivne bolesti. Jednaka prava Član 23. Konvencije UN o pravima deteta (UNCRC, 1989.) posebno se odnosi na prava dece sa posebnim potrebama:,,dete sa mentalnim i fizičkim nedostacima trebalo bi da vodi pun i pristojan život, u uslovima koje mu obezbeđuju dostojanstvo, koji promovišu samopouzdanje i olakšavaju aktivno učešće deteta u zajednici. Pored toga u Članu 2. Po prvi put u nekim međunarodnom ugovoru o ljudskim pravima, Konvencija UN o pravima deteta pominje pravo na zaštitu od diskriminacije na osnovu invaliditeta. Član 7. Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom (UNCRPD, 2006) potvrđuje da će ugovorne strane preuzeti sve potrebne mere da bi obezbedile da deca sa posebnim potrebama u potpunosti uživaju sva ljudska prava i osnovne slobode na istoj osnovi kao i sva druga deca.

3 Uprkos sve jačem međunarodnom normativnom okviru za decu sa posebnim potrebama, nacionalno zakonodavstvo, politika i mehanizmi finansiranja ostaju slabi širom sveta. Prava dece sa posebnim potrebama se grubo narušavaju širom sveta. Četiri puta je veća verovatnoća da će deca sa posebnim potrebama biti zanemarivana i fizički zlostavljana i tri puta je veća verovatnoća da će ta deca biti emocionalno zlostavljana nego druga deca. Često se njihov život ne smatra jednako vrednim kao život druge dece (Lansdown, 2001). Jednake mogućnosti Kod dece sa posebnim potrebama nesrazmerno je veća verovatnoća da će živeti u siromaštvu. Većina dece sa posebnim potrebama nema nikakvu zdravstvenu zaštitu, niti su im dostupne usluge rehabilitacije, i 98% dece sa posebnim potrebama nema nikakvo formalno obrazovanje u zemljama u razvoju (Save the Children, UK, 2006). Višestruka diskriminacija je realnost za decu sa posebnim potrebama. Devojčice sa posebnim potrebama su često žrtve diskriminacije po oba osnova, i zbog svog pola i zbog invaliditeta. Kod dece sa posebnim potrebama postoji veliki rizik da će biti lišena adekvatne roditeljske brige. Ona u često skrivena od pogleda ili su primorana da žive u neodgovarajućim institucijama (Lannsdown, 2001). Porodicama koje imaju decu sa posebnim potrebama često nedostaju informacije, podrška i obuka da bi se izborile sa svojom specifičnom situacijom. One se često suočavaju sa odbacivanjem od strane šire familije i zajednice; tako ukupan pritisak na celu porodicu može biti veoma veliki, što u mnogim slučajevima dovodi do napuštanja takvog deteta (UNICEF 2005). SOS Dečija Sela imaju mnogo iskustva u obezbeđivanju brige i pružaju podršku deci sa posebnim potrebama i njihovim porodicama (SOS- Kinderdorf International, 2007a). U programima SOS Dečijih Sela uvek se vodi briga o deci sa različitim vrstama invaliditeta, sa fokusom na tome da im se omogući da se razvijaju i da dostignu svoje idealne potencijale, i da pri tom budu potpuno integrisani u život zajednice. B. Ciljna grupa SOS Dečija Sela rade sa i za decu koja žive bez roditeljske brige ili kod koje postoji rizik da će ostati bez nje. Pošto kod dece sa posebnim potrebama postoji značajno veći rizik da će biti napuštena, oni su posebno ranjiva grupa dece u okviru sveukupne ciljne grupe ove organizacije. Shodno tome, ciljna grupa ove organizacije uključuje: - Decu sa posebnim potrebama koja žive bez roditeljske brige (i ako mi ne nudimo zbrinjavanje u okviru porodice za decu sa posebnim potrebama kojima je potrebna specijalizovana briga tokom celog života ) - Decu sa posebnim potrebama kod koje postoji rizik da će ostati bez roditeljske brige, vrlo često baš zbog svog invaliditeta.

4 C. Definicije i terminologija Koristeći termin deca sa posebnim potrebama, organizacija SOS Dečijih Sela želi prvo da naglasi da je reč o detetu ; termin posebne potrebe smatramo sekundarnom karakteristikom, onom koja se smatra važnom za detetovu realnost. U našem pristupu mi sagledavamo to dete u celosti sa svim njegovim i njenim osobinama uključujući poglede, mišljenja, sposobnosti i ranjivosti od kojih je invaliditet jedan od mnogih elemenata u životu tog deteta. Konvencija UN o pravima osoba sa invaliditetom ( 2006 ) Definiše osobe sa posebnim potrebama kao: one koji imaju dugotrajna fizička, mentalna, intelektualna i oštećena čula, koja u interakciji sa različitim barijerama u vezi sa stavovima i okruženjem, mogu sprečiti njihovo potpuno i efikasno uključivanje u društvo na jednakim osnovama kao svih drugih ljudi. Društveni model invaliditeta Ova definicija ukazuje na aspekte invaliditeta u vezi sa socijalnim i fizičkim okruženjem. Termin nedostatak se koristi da označi nedostatak ili ograničenje fizičke, mentalne ili funkcije čula, dugotrajno ili trajno ( UNICEF 2007 ). Invaliditet predstavlja kompleksnu interakciju između razvojnih kapaciteta neke osobe i konteksta u kome ta osoba živi-a ne jednostavno stanje ili statično stanje. Ova definicija potvrđuje da većina ljudi u nekom periodu svog života dožive neki stepen invaliditeta. Razmišljajući na ovaj način Svetska Zdravstvena Organizacije ustanovila je Međunarodnu klasifikaciju funkcionisanja, invaliditeta i zdravlja ( WHO, 2001 ). Ovo je međunarodno priznata klasifikacija o zdravstvenim komponentama funkcionisanja i invaliditeta, koja se fokusira na sposobnostima i snazi deteta, a ne sam na nedostacima i ograničenjima. Samo dvoje od desetoro dece sa invaliditetom ima ozbiljna oštećenja ( UNICEF, 2007 ) koja ih mogu sprečiti da vode samostalan život. Inkluzija: uklanjanje barijera i poštovanje različitosti Inkluzija dece u ovom kontekstu znači priznavanje sve deca kao punopravnih članova društva i poštovanje svih njihovih prava bez obzira na njihov uzrast, pol, etničku pripadnost, jezik, siromaštvo ili nedostatak. Proces ka inkluzivnom društvu zahteva uklanjanje barijera koje bi mogle sprečiti uživanje ovih prava i zahteva stvaranje odgovarajućeg okruženja koje pruža podršku i zaštitu. Inkluzija je proces koji uključuje svu decu, a ne samo izvestan broj posebne dece. Ona deci koja nemaju oštećenja pruža iskustvo da rastu u okruženju gde je različitost norma a ne izuzetak ( UNICEF, 2007 ).

5 PRINCIPI KOJIMA SE RUKOVODI AKTIVNOST SOS DEČIJIH SELA 1. Najbolji interes svakog deteta sa posebnim potrebama je ono što se prvo razmatra u svim stvarima koje mogu imati uticaj na njega ili nju. U praksi, sprovode se sve mere brige i zaštite u najboljem interesu deteta. 2. Deca sa posebnim potrebama koriste čitav niz kvalitetnih usluga zajednice, kao što su briga, zdravstvena zaštita, obrazovanje i razvoj. Kao primarni nosilac dužnost država mora razviti politike i obezbediti sredstva da bi se svoj deci sa posebnim potrebama omogućio pristup adekvatnim uslugama. Porodicama koje imaju decu sa posebnim potrebama pruža se podrška i pomoć u njihovim odgovornostima prema svojoj deci. 3. Na svim nivoima društva: u okviru, zajednice, civilnog društva i u okviru državnih struktura mora se ukazivati na negativnosti kao što su stigma, pogrešno shvatanje i diskriminacija, koje dovode do isključivanja dece sa posebnim potrebama. Mi ne prihvatamo bilo koji oblik diskriminacije prema deci sa posebnim potrebama (bilo da se tiče kulture, religije ili bili čega drugog), i mi posvećujemo posebnu pažnju deci sa posebnim potrebama koja mogu biti žrtve višestruke diskriminacije. 4. Sva deca sa posebnim potrebama imaju jednaka prava i podstiču se da svojim učešćem postanu značajan i integralni deo života zajednice. U praksi, mi gradimo kulturu učestvovanja u okviru naše organizacije i gledamo na decu sa posebnim potrebama kao na aktivne članove njihove porodice i zajednice, prepoznajući i vrednujući njihove razvojne sposobnosti. 5. Partnerstva sa relevantnim izvršiocima obezbeđuje mobilisanje maksimalnih raspoloživih sredstava i kompetencija da bi se postigao najviši pozitivni uticaj na život dece sa posebnim potrebama. Mi ulažemo u partnerstva sa izvršiocima koji dele naše vrednosti i principe, i posvećeni su tome da budu pravične, uključene i različite organizacije. IMPLIKACIJE ZA RAD SOS DEČIJIH SELA Organizacija SOS Dečija Sela zalaže se za inkluziju dece sa posebnim potrebama kao što je navedeno u izjavi o politici i definisano u ovom dokumentu o politici. Dugoročno, mi postavljamo ciljeve, identifikujemo značajna postignuća i progresivno implementiramo neophodne aktivnosti da bi smo ostvarili svoje ambicije u okviru polja delovanja i raspoloživih sredstava. Delovanje u najboljem interesu dece sa posebnim potrebama 1. Najbolji interes svakog deteta sa posebnim potrebama je ono što se prvo razmatra u svim stvarima koje mogu imati uticaja na njega ili nju

6 1a. Uvek se uzima u obzir mišljenje dece sa posebnim potrebama kada se utvrđuju njihov i najbolji interesi. U skladu sa detetovim razvojem sposobnostima, pridaje se odgovarajuća važnost njegovom ili njenom mišljenju kada se odlučuje o stvarima koje su važne za to dete. 1b. Svi saradnici koji su angažovani na uključivanju dece u programe za brigu i zaštitu koje sprovodi organizacija SOS Dečija Sela vode računa o tome da se uključivanje dece sa posebnim potrebama obavlja u njihovom najboljem interesu. SOS Dečija Sela aktivno pomažu u procesu iznalaženja najpogodnijeg alternativnog zbrinjavanja za onu decu sa posebnim potrebama koja su lišena roditeljske brige ukoliko njihove potrebe ne mogu biti zadovoljene u okviru SOS porodice. 1c. Kada god je u najboljem interesu dece sa posebnim potrebama da ostanu zajedno sa svojim bratom ili sestrom dok su zbrinuti u SOS Dečijem Selu, to će se i obezbediti. 1d. Organizacija SOS Dečija Sela jača veze dece sa posebnim potrebama sa njihovom biološkom porodicom i radi na tome da dođe do njihove reintegracije u njihove porodice. 1e. Organizacija SOS Dečija Sela pruža pomoć vladama i lokalnim vlastima u njihovim naporima da razviju i implementiraju procedure primene usluga zbrinjavanja i zaštite koje uzimaju u obzir najbolje interese dece sa posebnim potrebama. Dostupnost usluga 2. Deca sa posebnim potrebama koriste čitav niz kvalitetnih usluga zajednice, kao što su briga, zdravstvena zaštita, obrazovanje i rekreacija, koje im garantuju preživljavanje i razvoj. Naš prioritet: jačanje sposobnosti porodica 2a. Naš prioritet u radu na inkluziji dece sa posebnim potrebama u društvenu zajednicu je da ojačamo sposobnosti porodica i zajednica da zaštite i brinu o deci sa posebnim potrebama i da spreče njihovo napuštanje. Porodicama se pruža pomoć i podrška da bi se izborili sa dodatnim izazovima koji su u direktnoj vezi sa tim što porodica ima dete sa posebnim potrebama. 2b. Organizacija SOS Dečija Sela pomaže u ranom identifikovanju, proceni i intervenciji kroz adekvatne usluge koje obezbeđuje država i/ili specijalizovane organizacije da bi se osiguralo da se deci sa posebnim potrebama pruži neophodna pomoć što pre moguće. 2c. Organizacija SOS Dečija Sela promoviše dostupnost programa ishrane i obezbeđivanja hrane na nivou zajednice za najsiromašnije i ugrožene porodice, veći stepen vakcinacije, kvalitetnu roditeljsku brigu, dostupnost lečenja, brige i prevencije, kao i bolje informisanje o HIV-u i AIDS-u da bi se smanjio rizik od onih zdravstvenih problema koji se mogu sprečiti.

7 2d. Mi pomažemo formiranje službi za intervencije i rehabilitaciju na nivou zajednice, kao što su umrežavanje porodica, volontera i domova za zbrinjavanje. Zbrinjavanje u porodici 2e. Mi nudimo zbrinjavanje u okviru porodice za onu decu sa posebnim potrebama koja nemaju adekvatnu brigu u okviru njihove biološke porodice ili šire familije i čije se potrebe mogu najbolje zadovoljiti kroz naš program zbrinjavanja u okviru porodice. - Ona deca sa posebnim potrebama koja se uključe u program zbrinjavanja u okviru porodice trebalo bi da, nakon što napuste ovaj program, budu sposobna da žive samostalno, mada je ovo ponekad teško predvideti. Mi naknadno pomažemo njihov razvoj do njihovog punog potencijala. - Mi ne nudimo zbrinjavanje u okviru porodice deci sa posebnim potrebama koja zahtevaju brigu do kraja života. - Organizacija SOS Dečija Sela ne stvara odvojene porodice i sela isključivo za decu sa posebnim potrebama. Deca sa posebnim potrebama i ostala deca žive zajedno u jednoj porodici. - Dok brinemo o deci sa posebnim potrebama mi im obezbeđujemo sve raspoložive usluge, ali ne obezbeđujemo specijalizovane usluge za njih u okviru SOS Dečijih Sela. Mi se radije trudimo da obezbedimo da deca sa posebnim potrebama koja su smeštena u porodici budu uključena u širu zajednicu gde će, bez diskriminacije, imati pristup svim raspoloživim uslugama. - Poklanja se posebna pažnja obuci i uslovima rada pružaoca brige koji rade sa decom sa posebnim potrebama. Ako je potrebno, pored ostalih oblika pomoći, nude im se obuka, savetovanje i dodatna pomoć drugih saradnika. Fokusiranje na sposobnosti 2f. Mi identifikujemo i razvijamo sposobnosti dece sa posebnim potrebama u našim programima i podržavamo ih da dalje razvijaju svoje talente (na primer kroz porodične i individualne razvojne planove deteta). Mi podstičemo i porodice i zajednice da aktivno uključuju ove sposobnosti i talente u njihovu dnevnu interakciju sa decom sa posebnim potrebama. Decu sa posebnim potrebama takođe ohrabrujemo da svojim sposobnostima i talentima doprinose svakodnevnom životu porodice i zajednice. 2g. Mi omogućavamo deci sa posebnim potrebama da imaju priliku da se igraju i da učestvuju u sportskim i kulturnim aktivnostima na jednakoj osnovi kao i ostala deca. 2h. Mi omogućavamo inkluziju dece sa posebnim potrebama u svim oblastima rada SOS Dečijih Sela (osnaživanju porodice, zbrinjavanju porodice, obrazovanju). Postojeća infrastruktura postaje progresivno dostupnija u zavisnosti od programskih planova i ciljeva. Jednostavno, traže se adaptibilna rešenja na lokalnom nivou. U izgradnji novih objekata primenjuju se principi osnovne pristupačnosti. Inkluzivno obrazovanje 2i. Organizacija SOS Dečija Sela promoviše inkluzivan pristup u obrazovnim ustanovama. Specijalno obučeni nastavnici, adaptirani nastavni programi, kao i fizičko okruženje bez prepreka pomažu inkluziju dece sa posebnim potrebama u oblasti obrazovanja.

8 2j. Na osnovu našeg iskustva, mi se zalažemo kod državnih službi za to zaduženih, uz partnerstvo sa drugim relevantnim izvršiocima, za dodeljivanje adekvatnih i dovoljnih sredstava da bismo obezbedili preživljavanje i razvoj dece sa posebnim potrebama, kao i adekvatnu pomoć njihovim porodicama. Kako ljude za to zadužene učiniti svesnim njihovih odgovornosti 2k. Organizacija SOS Dečija Sela zajedno sa drugim organizacijama-istomišljenicima, radi na tome da vlade postanu svesne njihovih odgovornosti prema deci sa posebnim potrebama. Posebno, mi zahtevamo da vlade obezbede potpunu primenu svih prava dece sa posebnim potrebama. Mi takođe podstičemo vlade da razvijaju i primenjuju sakupljane podataka i sisteme monitoringa u vezi sa situacijom dece sa posebnim potrebama da bi se identifikovala i stepen aktivnosti koja je potrebna da bi se obezbedila puna primena njihovih prava. 2l. Mi se zalažemo za i promovišemo deinstitucionalizaciju dece sa posebnim potrebama tako što će se - Pomoći njihovim porodicama da bi se sprečilo napuštanje dece sa posebnim potrebama. - Promovisati razvoj alternativa na bazi porodice ili zajednice za decu sa posebnim potrebama, i - Promovisati kvalitetno alternativno zbrinjavanje u najboljem interesu dece sa posebnim potrebama. Sprečavanje diskriminacije 3. Na svim nivoima društva: u okviru porodice, zajednice, civilnog društva i u okviru državnih struktura mora se ukazati na negativnosti, kao što su stigma, pogrešno shvatanje i diskriminacija, koje dovode do isključivanja dece sa posebnim potrebama iz društvene zajednice 3a. Organizacija SOS Dečija Sela zalaže se za eliminisanje postojećih političkih, kulturnih, emocionalnih i drugih barijera okruženja koje sprečavaju inkluziju dece sa posebnim potrebama u društvenu zajednicu. 3b. Eksterna i interna komunikacija SOS Dečijih Sela održava različitost dece u našim programima (što se tiče invaliditeta, etničke pripadnosti, pola, itd.) i prenosi poruku o inkluziji i prihvatanju. 3c. Kroz razvoj ljudskih resursa, organizacija SOS Dečija Sela pomaže svakom saradniku da izgradi stav lišen diskriminacije i potrebne kompetencije koje se odnose na rad sa decom sa posebnim potrebama. - Novi saradnici dobijaju jasne savete tokom faze orijentacije, o pristupu inkluziji od strane ove organizacije lišenom diskriminacije. - Saradnicima koji rade direktno sa decom sa posebnim potrebama obezbeđuje se odgovarajuća obuka ( na primer o različitim tipovima invaliditeta i pomoći koja je kod njih potrebna), dalje napredovanje i prilike za razmenu znanja.

9 3d. Porodice i zajednice se osnažuju za borbu protiv predrasuda, pogrešnih shvatanja i diskriminacije uperene protiv osoba sa posebnim potrebama. 3e. Mi pomažemo svoj deci i mladim ljudima sa kojima radimo da razviju stavove lišene diskriminacije, i podsetimo ih da vrednuju različitost i da poštuju druge. 3f. Deci sa posebnim potrebama u našim programima su obezbeđeni dostupni, bezbedni i poverljivi načini da izraze ono što ih muči. Postojeće strukture kao što su sistem prijavljivanja i sistem odgovaranja u skladu sa politikom zaštite dece SOS Dečijih Sela dostupne su im na jednakoj osnovi. Omogućavanje učestvovanja 4. Sva deca sa posebnim potrebama imaju jednaka prava i podstiču se da svojim učešćem postanu značajan i integralni deo života zajednice 4a. Deca sa posebnim potrebama i njihove porodice se informišu, konsultuju i direktno su uključeni u pravljenje, implementaciju i evaluaciju programa SOS Dečijih Sela. Njihov doprinos se uzima ozbiljno. 4b. Mi pomažemo učešće dece sa posebnim potrebama u procesu konsultacija tako što im obezbeđujemo adekvatna sredstva komunikacije ( na primer: koristimo jezik dostupan detetu) kao i adekvatne lokacije i bezbedno okruženje. 4c. Mi podstičemo učešće one dece sa posebnim potrebama koja su skrivena od pogleda. 4d. U okviru našeg programa, mi pomažemo porodicama dece sa posebnim potrebama da iznesu svoje sopstvene inicijative za stvaranje inkluzivnog društva za decu sa posebnim potrebama. 4e. Mi pomažemo deci sa posebnim potrebama da postanu zastupnici svojih drugova u okviru njihove zajednice, na primer tako što podstičemo razvoj saveta ili klubova koje vode deca, kroz koje deca sa posebnim potrebama mogu da se zalažu za svoja prava, 4f. Mi sarađujemo sa spoljnim partnerima koji imaju iskustva u oblasti učestvovanja dece sa posebnim potrebama. Rad sa partnerima 5. Partnerstva sa relevantnim organizacijama obezbeđuju mobilisanje maksimalnih raspoloživih sredstava i kompetencija i njihov najveći pozitivan uticaj na život dece sa posebnim potrebama 5a. SOS Dečija Sela identifikuju postojeće mreže i potencijalne partnerske organizacije i usluge koje one obezbeđuju za decu sa posebnim potrebama u okviru zajednica.

10 5b. Mi se uključujemo u partnerstva koja deci sa posebnim potrebama i njihovim porodicama olakšavaju pristup uslugama i sredstvima koja nisu dostupna u okviru SOS Dečijih Sela. 5c. Mi se uključujemo u mreže i partnerstva sa vladinim i nevladinim organizacijama, organizacijama osoba sa invaliditetom, sa pružaocima specijalizovanih usluga, sa zajednicama, porodicama i decom da bismo pomogli i olakšali koordinaciju usluga koje pružaju različiti partneri.

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Прав

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Прав На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Правилником о дозволи за рад наставника, васпитача и стручних

Више

Carlsberg_Policy_Responsible_Drinking PREVOD 2

Carlsberg_Policy_Responsible_Drinking PREVOD 2 OD GO VO RN A AL K KO ON HO ZU LA MA CI JA 1 SADRŽAJ 1.0. 2.0. 3.0. 4.0. 5.0. 6.0. Pružamo potrošačima izbor uz informacije Ohrabrujemo odgovornu konzumaciju Odgovorno implementiramo inovacije Podržavamo

Више

P R E D LO G

P R E D LO G 491. Na osnovu člana 60 stav 2 i člana 68 stav 7 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti ( Službeni list CG, broj 27/13), Ministarstvo rada i socijalnog staranja donijelo je P R AV I L N IK O BLIŽIM USLOVIMA

Више

HORIZONTAL FACILITY ZA ZAPADNI BALKAN I TURSKU Suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala Sprovođenje pravde Sprječavanje diskriminaci

HORIZONTAL FACILITY ZA ZAPADNI BALKAN I TURSKU Suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala Sprovođenje pravde Sprječavanje diskriminaci HORIZONTAL FACILITY ZA ZAPADNI BALKAN I TURSKU Suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala Sprovođenje pravde Sprječavanje diskriminacije i zaštita prava osjetljivih grupa Mehanizam za koordinaciju

Више

cgo-cce-obrazovanje

cgo-cce-obrazovanje OBRAZOVANJE I OMLADINSKA POLITIKA U EU Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a sprovodi ga Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert i NVO Natura. Sa budžetom od

Више

Ko smo mi: Tim Udruženja DUGA je grupa entuzijasta različitih profesionalnih usmjerenja, okupljenih oko ideje da je u društvu moguće napraviti promjen

Ko smo mi: Tim Udruženja DUGA je grupa entuzijasta različitih profesionalnih usmjerenja, okupljenih oko ideje da je u društvu moguće napraviti promjen Ko smo mi: Tim Udruženja DUGA je grupa entuzijasta različitih profesionalnih usmjerenja, okupljenih oko ideje da je u društvu moguće napraviti promjene zalaganjem za zajedničke vrijednosti i uvođenjem

Више

Microsoft Word - ITU-TFGI.doc

Microsoft Word - ITU-TFGI.doc Opšte smernice za isticanje značaja jednakosti polova u kreiranju politike telekomunikacija Smernice za isticanje značaja jednakosti polova, namenjene telima koja se bave zakonodavstvom i regulativom kao

Више

Analiza ustanova

Analiza ustanova IDEAS Deinstitucionalizacija ustanova za decu i mlade Sažetak analize mogućnosti prve faze transformacije za pet velikih domova Milanović Marko Beograd, 2015 1 I IDEAS 1 Uvod Srbija je u proteklih 10 godina

Више

Ko smo mi: Tim Udruženja DUGA je grupa entuzijasta različitih profesionalnih usmjerenja, okupljenih oko ideje da je u društvu moguće napraviti promjen

Ko smo mi: Tim Udruženja DUGA je grupa entuzijasta različitih profesionalnih usmjerenja, okupljenih oko ideje da je u društvu moguće napraviti promjen Ko smo mi: Tim Udruženja DUGA je grupa entuzijasta različitih profesionalnih usmjerenja, okupljenih oko ideje da je u društvu moguće napraviti promjene zalaganjem za zajedničke vrijednosti i uvođenjem

Више

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 КОНФЕРЕНЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О СТАНОВАЊУ И ОДРЖИВОМ УРБАНОМ РАЗВОЈУ (ХАБИТАТ III) Хабитат III је Конференција Уједињених нација о становању и одрживом

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation UČEŠĆE RODITELJA U OBRAZOVNO-VASPITNOM PROCESU: KA NAJBOLJEM INTERESU DETETA Jelena Vranješević ПАРТИЦИПАЦИЈА ПОДРАЗУМЕВА Информисаност Слушање и уважавање мишљења родитеља консултативни процес Учествовање

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Projekat Povećanje broja upisane djece u predškolsko obrazovanje u 5 opština s aposebnim naglaskom na romsku djecu PREZENTACIJA REZULTATA BASELINE I ENDLINE STUDIJE Dr Siniša Lakić Dr Slavica Tutnjević

Више

ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН РАДА СОЦИЈАЛНОГ РАДНИКА ЗА ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ Задатак социјалног радника је да применом савремених теоријски

ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН РАДА СОЦИЈАЛНОГ РАДНИКА ЗА ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ Задатак социјалног радника је да применом савремених теоријски ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН РАДА СОЦИЈАЛНОГ РАДНИКА ЗА ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ 2016.2017. ГОДИНЕ Задатак социјалног радника је да применом савремених теоријских и практичних сазнања систематски изучава социјалне

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРЕДШКОЛСКОМ ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ Члан 1. У Закону о предшколском васпитању и образовању ( Службени гласник РС, број 18/10), члан 5. мења се и гласи: Члан 5.

Више

Univerzitet u Beogradu Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Studijski program Defektologija - modul Prevencija i tretman poremećaja ponaš

Univerzitet u Beogradu Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Studijski program Defektologija - modul Prevencija i tretman poremećaja ponaš Univerzitet u Beogradu Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Studijski program Defektologija - modul Prevencija i tretman poremećaja ponašanja Nastavni program (syllabus) za predmet Socijalna

Више

Кризне интервенције у посебним ситуацијама: злостављање деце

Кризне интервенције у посебним ситуацијама:  злостављање деце Кризне интервенције у посебним ситуацијама: злостављање деце доц. др Милица Боровчанин Злостављање деце Проблем злостављања и занемаривања деце је у фокусу стручне јавности у свету Број и учесталост занемаривања

Више

PRAVILNIK O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA ZA DODELU STAMBENE PODRŠKE ("Sl. glasnik RS", br. 75/2017) I OSNOVNE ODREDBE Predmet uređivanja Čla

PRAVILNIK O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA ZA DODELU STAMBENE PODRŠKE (Sl. glasnik RS, br. 75/2017) I OSNOVNE ODREDBE Predmet uređivanja Čla PRAVILNIK O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA ZA DODELU STAMBENE PODRŠKE ("Sl. glasnik RS", br. 75/2017) I OSNOVNE ODREDBE Predmet uređivanja Član 1 Ovim pravilnikom bliže se propisuju merila za utvrđivanje

Више

U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je

U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je dana 05/07.02.2017.: PRAVILNIK O MEDICINSKOJ ZAŠTITI

Више

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanje određenih razvojnih ciljeva. Samo one zajednice,

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

Click to edit title

Click to edit title Kamp Ljubavi i Nade Stvarne potrebe Svake godine u Srbiji više od 350 dece oboli od malignih bolesti. Oni moraju biti podvrgnuti dugom i često invazivnom lečenju zbog kojeg moraju da provedu dug vremenski

Више

ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном

ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД 14 1. Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу 14 Мисија и визија

Више

Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih i planiranje karijere_Ilija Knežević

Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih i planiranje karijere_Ilija Knežević РЕПУБЛИКА СРБИЈА СТЕПЕН СТРУЧНЕ СПРЕМЕ УКУПАН БРОЈ ЛИЦА БРОЈ ЖЕНА I 184.967 93.569 II 21.811 10.980 УКУПНО 206.778 104.549 ГОДИНЕ СТАРОСТИ УКУПАН БРОЈ ЛИЦА БРОЈ ЖЕНА 15-19 4.406 2.054 20-24 10.121 4.985

Више

Microsoft Word - rezolucija 70.doc

Microsoft Word - rezolucija 70.doc REZOLUCIJA 70 (Gvadalahara 2010) Integrisanje roda u rad Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) i promovisanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena kroz korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija

Више

Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI Beograd тел.011/ факс: 011/ е-m

Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI Beograd тел.011/ факс: 011/ е-m Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI 11000 Beograd тел.011/715-7463 факс: 011/33-76-097 е-mail: sport@beograd.gov.rs w w w. b e o g r a d. r s

Више

Microsoft PowerPoint - 05 Chandler

Microsoft PowerPoint - 05 Chandler Projektovanjeorganizacije 5. nedelja Koordinacijai komunikacija 5. nedelja Galbratih-ov Star model 1. Element organiazcije Organizaciona struktura 2. Element organiazcije Procesi AK KTIVNOSTI PODRŠKE Infrastruktura

Више

PROJEKTI IZGRADNJE KAPACITETA U VISOKOM OBRAZOVANJU Nacionalni Erazmus+ informativni dan za Srbiju Beograd, godine Education and Culture D

PROJEKTI IZGRADNJE KAPACITETA U VISOKOM OBRAZOVANJU Nacionalni Erazmus+ informativni dan za Srbiju Beograd, godine Education and Culture D PROJEKTI IZGRADNJE KAPACITETA U VISOKOM OBRAZOVANJU Nacionalni Erazmus+ informativni dan za Srbiju Beograd, 20.10.2015. godine Education and Culture Date: in 12 pts Sadržaj prezentacije Osnovne informacije

Више

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02 STRATEGIJE E ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE STRATEGIJE ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE Elektronsko poslovanje ne predstavlja samo dodatak tradicionalnom, već ono predstavlja revoluciju u poslovanju. Ono omogućava

Више

YUCOM, GSA - inicijativa - zlocin iz mrznje-2

YUCOM, GSA - inicijativa - zlocin iz mrznje-2 INICIJATIVA ZA DOPUNU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA Član 1. U Krivičnom zakoniku ( Službeni glasnik RS, br. 85/05, 88/05 ispravka, 107/05 ispravka, 72/09 i 111/09), u članu 54. posle

Више

PES-AH _YouthPlanLeaflet-MON-RZ.indd

PES-AH _YouthPlanLeaflet-MON-RZ.indd МИ РАДИМО ЗА МЛАДЕ У ЕВРОПИ #ACT4YOUTH! PES SOCIALISTS & DEMOCRATS ACT FOR YOUTH! ЕВРОПСКИ ПЛАН ЗА МЛАДЕ 1 PES-AH-013-17 Kunde: PES Motiv: YouthPlan Leaflet, montenegrisch Format: 148 x 210 mm Farbprofil:

Више

Бања Лука, 31.октобар и 01.новембар године КОМПАРАТИВНИ ПРИСТУП МОДЕЛИМА НАЦИОНАЛНИХ АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Бања Лука, 31.октобар и 01.новембар године   КОМПАРАТИВНИ ПРИСТУП МОДЕЛИМА  НАЦИОНАЛНИХ АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА Бања Лука, 31.октобар и 01.новембар 2013. године КОМПАРАТИВНИ ПРИСТУП МОДЕЛИМА НАЦИОНАЛНИХ АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА М-р Цветанка Ристић (докторант) Проф. др. Кристи Бомбол Технички факултет Универзитета

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ Z A K O N O SOCIJALNOM STANOVANJU Član 1. Ovim zakonom uređuju se uslovi za održivi razvoj socijalnog stanovanja i način obezbeđivanja i korišćenja sredstava za razvoj socijalnog stanovanja, kao i druga

Више

Microsoft Word - 483E FE-0865C4.doc

Microsoft Word - 483E FE-0865C4.doc Zdravstveno potporno udruženje studenata Beograda Svetski dan bez duvanskog dima 31. maj 2008. Rezultati istraživanja o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama na Univerzitetu u Beogradu Istraživanje

Више

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc "Službeni glasnik RS", br. 18/92, "Službeni list SRJ", br. 42/2002, "Službeni glasnik RS", br. 45/2002, Z A K O N O IZBEGLICAMA Član 1. Srbima i građanima drugih nacionalnosti koji su usled pritiska hrvatske

Више

САМОСТАЛНИ СИНДИКАТ ШУМАРСТВА И ПРЕРАДЕ ДРВЕТА СРБИЈЕ ОРИЈЕНТАЦИОНИ ПЛАН РАДА ПРЕДСЕДНИШТВА И РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА ЗА ГОДИНУ Београд, март

САМОСТАЛНИ СИНДИКАТ ШУМАРСТВА И ПРЕРАДЕ ДРВЕТА СРБИЈЕ ОРИЈЕНТАЦИОНИ ПЛАН РАДА ПРЕДСЕДНИШТВА И РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА ЗА ГОДИНУ Београд, март САМОСТАЛНИ СИНДИКАТ ШУМАРСТВА И ПРЕРАДЕ ДРВЕТА СРБИЈЕ ОРИЈЕНТАЦИОНИ ПЛАН РАДА ПРЕДСЕДНИШТВА И РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА ЗА 2019 ГОДИНУ Београд, март 2019 1 Увод Оријентациони план рада заснован је на статутарним,

Више

Република Србија АП Војводина ХЕМИЈСКО-ПРЕХРАМБЕНА СРЕДЊА ШКОЛА Ч о к а Ул. Моша Пијаде бр. 28. Тел./факс: 0230/ е-mail:

Република Србија АП Војводина ХЕМИЈСКО-ПРЕХРАМБЕНА СРЕДЊА ШКОЛА Ч о к а Ул. Моша Пијаде бр. 28. Тел./факс: 0230/ е-mail: Република Србија АП Војводина ХЕМИЈСКО-ПРЕХРАМБЕНА СРЕДЊА ШКОЛА 23320 Ч о к а Ул. Моша Пијаде бр. 28. Тел./факс: 0230/71-056 е-mail: info@hpscoka.edu.rs Деловодни број:114/2018 Датум: 23.03.2018. www.hpscoka.edu.rs

Више

ES01-KA MODUL 7 NIVO I Test pitanja 1

ES01-KA MODUL 7 NIVO I Test pitanja 1 2016-1-ES01-KA204-025061 MODUL 7 NIVO I Test pitanja 1 1. U sadašnjem trenutku, stručni profil osobe koja rad sa pojedincima koji imaju autizam trebalo bi da pokrije sledeće aspekte: a) Dobro razvijenu

Више

Microsoft Word - Predmet 14-Strategijski menadzment-rjesenja

Microsoft Word - Predmet 14-Strategijski menadzment-rjesenja КОМИСИЈА ЗА РАЧУНОВОДСТВО И РЕВИЗИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ИСПИТ ЗА СТИЦАЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ЗВАЊА ОВЛАШТЕНИ РЕВИЗОР (ИСПИТНИ ТЕРМИН: МАЈ 2016. ГОДИНЕ) ПРЕДМЕТ 14: СТРАТЕГИЈСКИ МЕНАЏМЕНТ ЕСЕЈИ Есеј број 1

Више

Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo

Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo Uvod Kompanija Diacell doo kao nosilac dozvole za stavljanje lekova u promet i zastupnik kompanije Baxter redovno sarađuje, u okviru

Више

KA2 projekti Strateških partnerstava u oblasti stručnog obrazovanja i obuka

KA2 projekti Strateških partnerstava u oblasti stručnog obrazovanja i obuka za i obuke a i za FONDACI J A FOUNDATION KA2 projekti rateških partnerstava u oblasti i obuka informativni dan, 27.10.2016. za za za ladinske ropski matske drška razvoju drška drška reditovane winning

Више

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt Tema 2 Kriterijumi kvaliteta za softverske proizvode DAAD Project Joint Course on Software Engineering Humboldt University Berlin, University of Novi Sad, University of Plovdiv, University of Skopje, University

Више

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi)

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi) OPERATIVNI I STRATEŠKI CILJEVI Za definirane prioritetne skupine: Obitelj Mladi Djeca Stari i nemoćni Palijativna skrb 1 FOKUS GRUPA OBITELJ Uočeni problemi: 1. Nedostatak savjetovališta za obitelj i škole

Више

KA1 projekti mobilnosti u oblasti opšteg obrazovanja

KA1 projekti mobilnosti u oblasti opšteg obrazovanja Tipovi KA2 strateških partnerstava Radionica za pisanje KA2 strateških partnerstava. Beograd, 25.01.2019. za za za za i obuke ladinske ropski a sistemima u ropi matske drška razvoju drška drška reditovane

Више

Република Србија Градска управа града Београда Секретаријат за социјалну заштиту Број: XIX /2019 Београд: године 27. марта 43-45

Република Србија Градска управа града Београда Секретаријат за социјалну заштиту Број: XIX /2019 Београд: године 27. марта 43-45 Република Србија Градска управа града Секретаријат за социјалну заштиту Број: XIX-04-072-202/2019 : 002019. године 27. марта 43-45 11000 тел. 011/330-9085 www. beograd.rs ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗОВАНОЈ ФИНАНСИЈСКОЈ

Више

KODEKS POLICIJSKE ETIKE

KODEKS POLICIJSKE ETIKE KODEKS POLICIJSKE ETIKE Izdavač: MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA Uprava policije Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 22 81000 Podgorica Crna Gora www.mup.gov.me Tiraž: 2500 Štampa: XXXX Podgorica, 2014. Štampu

Више

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt Tema 2 Kriterijumi kvaliteta za softverske proizvode DAAD Project Joint Course on Software Engineering Humboldt University Berlin, University of Novi Sad, University of Plovdiv, University of Skopje, University

Више

ПРОГРАМ ПОДРШКЕ установама социјалне и здравствене заштите у бризи о лицима са менталним болестима или поремећајима

ПРОГРАМ ПОДРШКЕ установама социјалне и здравствене заштите у бризи о лицима са менталним болестима или поремећајима ПРОГРАМ ПОДРШКЕ установама социјалне и здравствене заштите у бризи о лицима са менталним Штампање публикације финансира Пројекат менталног здравља у БиХ који подржава Влада Швајцарске, а спроводи Асоцијација

Више

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 - одлука УС, 112/13 - аутентично тумачење и 8/15 -

Више

letakHorizon.cdr

letakHorizon.cdr LNOG RAZV JA OJ EZ AV CI ZA PODRŠ KU OMSKOG IS ON K O E A S SAVEZ NEVLADINIH ORGANIZACIJA SAVEZ ZA PODRŠKU EKONOMSKOG I SOCIJALNOG RAZVOJA HORIZONT 2024 Ferhadija 11 71 000 Sarajevo Tel.: +387 33 217 391

Више

(Microsoft Word - ZAKLJUCAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVO\320ENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPRE\320ENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZA\212)

(Microsoft Word - ZAKLJUCAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVO\320ENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPRE\320ENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZA\212) ZAKLJUČAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVOĐENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPREĐENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE I BEZBEDNOSTI PACIJENATA ZA PERIOD GODINE ("Sl. glasnik RS", br. 40/2010) 1. Usvaja se

Више

Прилог (видети параграфе А29, А31-А32) Примери извештаја ревизора који се односе на сталност пословања Пример 1: Извештај ревизора садржи немодификова

Прилог (видети параграфе А29, А31-А32) Примери извештаја ревизора који се односе на сталност пословања Пример 1: Извештај ревизора садржи немодификова Прилог (видети параграфе А29, А31-А32) Примери извештаја ревизора који се односе на сталност пословања Пример 1: Извештај ревизора садржи немодификовано мишљење када је ревизор закључио да постоји материјално

Више

Broj predmeta:

Broj predmeta: NACRT Na osnovu člana 22. Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ( Službeni glasnik Brčko distrikta BiH prečišćeni tekst, broj 2/10), Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na. redovnoj sjednici

Више

SADRŽAJ

SADRŽAJ СТРАТЕГИЈА ОБЕЗБЕЂЕЊА КВАЛИТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА СИНГИДУНУМ 2017-2021 1 ПОЛАЗНЕ ОСНОВЕ СИСТЕМА КВАЛИТЕТА НА УНИВЕРЗИТЕТУ СИНГИДУНУМ Визија обезбеђења квалитета Универзитета Сингидунум Полазећи од савремених

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation NEW FINANCE novi mehanizmi financiranja energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene BEM trening - Inovativno financiranje projekata energetske učinkovitosti i alternativni modeli nabave 12. travnja

Више

PES-AH _YouthPlanLeaflet-SER-RZ.indd

PES-AH _YouthPlanLeaflet-SER-RZ.indd PES NAŠE #ACT4YOUTH DELOVANJE U EVROPI! SOCIALISTS & DEMOCRATS ACT FOR YOUTH! EVROPSKI PLAN ZA MLADE 1 PES-AH-013-17 Kunde: PES Motiv: YouthPlan Leaflet, serbisch Format: 148 x 210 mm Farbprofil: ISOCoated

Више

Политичка декларација невладиних организација УНЕЦЕ Министарска конференција о старењу септембар Лисабон, Португалија Преамбула 1. Ми, п

Политичка декларација невладиних организација УНЕЦЕ Министарска конференција о старењу септембар Лисабон, Португалија Преамбула 1. Ми, п Политичка декларација невладиних организација УНЕЦЕ Министарска конференција о старењу 20.-22. септембар 2017. Лисабон, Португалија Преамбула 1. Ми, представници организација окупљених у НВО форуму дошле

Више

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria Vlada-Government Ministria e Integrimit Europian Ministarstvo za Evropske Integracije/

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria Vlada-Government Ministria e Integrimit Europian Ministarstvo za Evropske Integracije/ Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria Vlada-Government Ministria e Integrimit Europian Ministarstvo za Evropske Integracije/ Ministry of European Integration Ministarstvo za Evropske

Више

УЧЕШЋЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Преглед могућности и до сада остварених резултата у области образовања

УЧЕШЋЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Преглед могућности и до сада остварених резултата у области образовања УЧЕШЋЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Преглед могућности и до сада остварених резултата у области образовања 2 Земље које учествују у програму деле се на програмске и партнерске. Програмске земље

Више

For Office Use

For Office Use Zahtev za dodelu donacije Program malih grantova Kancelarija Svetske banke u Srbiji i Crnoj Gori 1. Datum: 2. Naziv organizacije: 3. Kontakt osoba/zvanje: 4. Adresa: 5. Grad, država, poštanski broj: 6.

Више

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007 Profesor: dr Biljana Gemović Rizik je termin usko povezan sa svim poslovnim i proizvodnim aktivnostima i njegovo postojanje kao takvo mora biti prepoznato i prihvaćeno. Standard OHSAS 18001:2007 rizik

Више

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx На основу чл. 41, 47. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), ) и члана 39. Статута Горан Ковачић школски одбор Основне

Више

medjunarodni.qxd

medjunarodni.qxd Opšta preporuka br. 19 Komiteta za eliminaciju diskriminacije žena 1 Nasilje nad ženama OPŠTI PODACI 1. Nasilje zasnovano na razlici polova je oblik diskriminacije koji ozbiljno umanjuje mogućnosti da

Више

ES01-KA Vodic za ucenje Modul 4: Strategije za osmišljavanje i procenu planova ličnog razvoja 1

ES01-KA Vodic za ucenje Modul 4: Strategije za osmišljavanje i procenu planova ličnog razvoja 1 2016-1-ES01-KA204-025061 Vodic za ucenje Modul 4: Strategije za osmišljavanje i procenu planova ličnog razvoja 1 1. UVOD Ovaj modul ima za cilj da obezbedi strategije za osmišljavanje i procenu ličnog

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ РАДА Комисије за обезбеђење и унапређивање квалитета за календарску 2015.год. Ниш, 2015.

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ РАДА Комисије за обезбеђење и унапређивање квалитета за календарску 2015.год. Ниш, 2015. УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ РАДА Комисије за обезбеђење и унапређивање квалитета за календарску 2015.год. Ниш, 2015. На основу чланова 15. и 17. Закона о високом образовању

Више

Пословник о квалитету

Пословник о квалитету Висока школа струковних студија за информационе и комуникационе технологије Здравка Челара 16 Београд Ознака Верзија 1 Укупно страна 15 Датум 22.12.2014. ПРОЦЕДУРА КОЈОМ СЕ ОБЕЗБЕЂУЈЕ ПОШТОВАЊЕ ПЛАНА И

Више

АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У БРЧКО ДИСТРИКТУ БиХ

АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У БРЧКО ДИСТРИКТУ БиХ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У БРЧКО ДИСТРИКТУ БиХ 2018 2019. 9.1. ПРЕВЕНЦИЈА КОРУПЦИЈЕ 9. СТРАТЕШКИ ЦИЉЕВИ И ПРОГРАМИ 9.1.1. Заједничке активности Р. бр. АКТИВНОСТ РОК

Више

buka.ba INTERVJU Dragica Radović, Ombudsman za djecu RS za BUKU: Ukoliko samo jedno dijete pati ili trpi nasilje zakazali smo! Piše: Buka

buka.ba INTERVJU Dragica Radović, Ombudsman za djecu RS za BUKU: Ukoliko samo jedno dijete pati ili trpi nasilje zakazali smo! Piše: Buka 19.03.2018. buka.ba INTERVJU Dragica Radović, Ombudsman za djecu RS za BUKU: Ukoliko samo jedno dijete pati ili trpi nasilje zakazali smo! Piše: Buka intervju / Objavljeno: 19.03.2018. u 08:55h Foto: BUKA

Више

На основу чл

На основу чл Дел.број. 628/4 од 13.11.2013.године. На основу чл. 41, 42. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 72/09,52/11 и 55/13) и члана 113 Статута

Више

ИНTEРНA РEВИЗИJA

ИНTEРНA РEВИЗИJA ИНTEРНA РEВИЗИJA Интeрнa рeвизиja пружa пoдршку корисницима јавних средстава у пoстизaњу њихoвих циљeвa. Интeрнa рeвизиja прeдстaвљa нeзaвисну aктивнoст кoja имa зa циљ дa прoцeни систeм финансијског управљања

Више

RADNI NACRT

RADNI NACRT 643. Na osnovu člana 60 stav 2 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti ( Službeni list CG, broj 27/13) Ministarstvo rada i socijalnog staranja donijelo je P R AV I L N IK O BLIŽIM USLOVIMA ZA PRUŽANJE I

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation za i obuke a i za FONDACI J A FOUNDATION KA1 projekti mobilnosti u oblasti informativni dan, 27.10.2016. za za za ladinske ropski matske drška razvoju drška drška reditovane winning drška drška korišćenju

Више

The Contemporary Systems Development Project Landscape

The Contemporary Systems Development Project Landscape Budući projektni ciklusi u Evropi Horizon Europe, nakon Horizon 2020 Program za period 2021-2027 Oko 100 milijardi ulaganja u istraživanja i inovativne programe Glavne osobine: Jačanje nauke i tehnologije

Више

OPERATIVNI PLAN UDRUGE INVALIDA KRIŽEVCI UIK ZA GODINU

OPERATIVNI PLAN UDRUGE INVALIDA KRIŽEVCI UIK ZA GODINU OPERATIVNI PLAN UDRUGE INVALIDA KRIŽEVCI UIK ZA GODINU OPERATIVNI PLAN AKTIVNOSTI ROKOVI STRATEGIJE DJELOVANJA 1. NACIONALNA I MEĐUNARODNA SURADNJA 1.1. Pristupačnosti Kontinuirano Suradnja s građevina

Више

Slide 1

Slide 1 Ovaj projekt financira EUROPSKA UNIJA IPA Komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala - Program Europske Unije za Hrvatsku Partner u projektu Samovrednovanje u srednjim strukovnim školama u Republici Hrvatskoj

Више

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta BROJ POZIVA: HR.3.1.17 U Pozivu na dostavu projektnih

Више

R P S Audit & Consulting R evizija P oslovno S avetovanje IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI za godinu Društvo za reviziju i poslovno savetovanje RPS A

R P S Audit & Consulting R evizija P oslovno S avetovanje IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI za godinu Društvo za reviziju i poslovno savetovanje RPS A R evizija IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI za 2017. godinu Društvo za reviziju i poslovno savetovanje RPS Audit & Consulting doo Beograd Beograd, mart 2018. godine R evizija SADRŽAJ I Opis pravne forme i strukture

Више

Project Name

Project Name СТРАТЕГИЈА ИНТЕГРАЛНОГ УРБАНОГ РАЗВОЈА ДР РАТКА ЧОЛИЋ GIZ/AMBERO-ICON ПРОЈЕКАТ УНАПРЕЂЕЊЕ УПРАВЉАЊА ЗЕМЉИШТЕМ У СРБИЈИ www. urbanlandmanagement.rs УНДА Конференција, Београд, 9.11.2015 17.11.2015 Seite

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PROGRAM OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA MENTALNOG ZDRAVLJA 2013. G. U CRIKVENICI PREDAVANJE: Uzroci nasilja među djecom i mladima - uloga škole i obitelji u prevenciji (prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja)

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova PRAVILNIK O VREDNOVANJU KVALITETA RADA USTANOVA ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012) Sadržina Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom uređuju se organi i tela ustanove, postupci praćenja ostvarivanja programa obrazovanja

Више

Microsoft Word - STANOVANJE_UZ_PODR_KU_U_SRBIJI.doc

Microsoft Word - STANOVANJE_UZ_PODR_KU_U_SRBIJI.doc STANOVANJE UZ PODRŠKU U SRBIJI - Osvrt na konferenciju održanu u Beogradu - U Beogradu je 27. oktobra 2006. godine održana medjunarodna Konferencija Stanovanje uz podršku u zajednici kao alternativa institucionalizaciji.

Више

Peti Wiskemann Povelja Vijeća Europe o obrazovanju za demokratsko građanstvo i ljudska prava

Peti Wiskemann Povelja Vijeća Europe o obrazovanju za demokratsko građanstvo i ljudska prava Peti Wiskemann Povelja Vijeća Europe o obrazovanju za demokratsko građanstvo i ljudska prava Povelja Vijeća Europe o obrazovanju za demokratsko građanstvo i ljudska prava usvojena u sklopu Preporuke CM/Rec

Више

SARAĐUJMO ZA VODE

SARAĐUJMO ZA VODE SARAĐUJMO ZA VODE JU SREDNJA STRUČNA I TEHNIČKA ŠKOLA GRADIŠKA Prilikom izrade ovog rada pokušali smo da dobijemo informacije od nadležnih iz: GRADSKE UPRAVE-ODJELJENJE ZA EKOLOGIJU JU GRADSKA ČISTOĆA

Више

ВИСОКА ШКОЛА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ И РАЧУНАРСТВА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА РЕПУБЛИКА СРБИЈА, БЕОГРАД, Војводе Степе 283 МБ ПИБ Телефон/Факс 011/2

ВИСОКА ШКОЛА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ И РАЧУНАРСТВА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА РЕПУБЛИКА СРБИЈА, БЕОГРАД, Војводе Степе 283 МБ ПИБ Телефон/Факс 011/2 ВИСОКА ШКОЛА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ И РАЧУНАРСТВА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА РЕПУБЛИКА СРБИЈА, БЕОГРАД, Војводе Степе 283 МБ 07040512 ПИБ 100373303 Телефон/Факс 011/2471-099 Датум: 21. 03. 2019. године Број: 589/1 Интернет

Више

Slide 1

Slide 1 Израда ИНДИВИДУАЛНОГ ОБРАЗОВНОГ ПЛАНА У КОРАКА Кораци у изради ИОП 2 Прикупљају податке и формирају документацију Стручни сарадник Наставник 1 прате развој и напредовање детета ако дете не остварује очекиване

Више

pravilnik o uslovima za upis djece u pr. ustanovu

pravilnik o uslovima za upis djece u pr. ustanovu РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА И НАЧИНУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОГРАМА ЗА ДЈЕЦУ У ГОДИНИ ПРЕД ПОЛАЗАК У ШКОЛУ Бања Лука, јун 2019. године На основу члана 36. став 4. Закона

Више

Centar za ljudska prava – Niš Branislav Ničić Milan Jovanović Lidija Vučković

Centar za ljudska prava – Niš Branislav Ničić Milan Jovanović Lidija Vučković Monitoring rada zdravstvenih službi u zatvorima Centar za ljudska prava Niš Branislav Ničić Milan Jovanović Lidija Vučković Cilj projekta Unapređenje kvaliteta života i medicinske zaštite osuđenika u skladu

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

-ТЕМЕ ЗА СЕМИНАРСКИ РАД –

-ТЕМЕ ЗА СЕМИНАРСКИ РАД – -ТЕМЕ ЗА СЕМИНАРСКИ РАД 1. Историјски развој комуникације 2. Значај развоја говора за комуникацију 3. Значај развоја писма за комуникацију 4. Значај адекватне комуникације у медицини 5. Асертивност у комуникацији

Више

Putevima EU Program Europa za građane SEMINAR INSTRUMENTI I INOVATIVNI ALATI ZA OBLIKOVANJE PROGRAMA PARTICIPATIVNE DEMOKRACIJE-EUROPSKA G

Putevima EU Program Europa za građane SEMINAR INSTRUMENTI I INOVATIVNI ALATI ZA OBLIKOVANJE PROGRAMA PARTICIPATIVNE DEMOKRACIJE-EUROPSKA G Putevima EU Program Europa za građane 2014.-2020. SEMINAR INSTRUMENTI I INOVATIVNI ALATI ZA OBLIKOVANJE PROGRAMA PARTICIPATIVNE DEMOKRACIJE-EUROPSKA GRAĐANSKA INICIJATIVA -DANILOVGRAD Koji je cilj projekta?

Више

На основу члана 119

На основу члана 119 На основу члана 119. став 2. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11), Министар просвете и науке доноси Правилника о програму свих облика рада стручних

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ 2 16.01.2018.године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог броја 30 дин. Рок за рекламацију 10 дана 1. На основу

Више

Title

Title Učešće u programu Poziv 2016 - obrazovanje Mogućnosti učestvovanja PROGRAMSKE ZEMLJE PARTNERSKE ZEMLJE Zemlje Evropske unije, Island, Lihtenštajn, Norveška, Turska i Makedonija & Srbija Srbija... Na drugom

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

На основу члана 61. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), министар просвете, науке и технолошк

На основу члана 61. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), министар просвете, науке и технолошк На основу члана 61. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), министар просвете, науке и технолошког развоја доноси П Р А В И Л Н И К О ПРОГРАМУ РАДА

Више

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc UNIVERZITET U NOVOM SADU EKONOMSKI FAKULTET U SUBOTICI SOFIJA ADŽIĆ REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE ISPITNA PITANJA Školska 2012/2013 godina Verzija 2.0 Subotica, septembar 2012. REGIONALNA EKONOMIJA

Више

Zakon o pravima deteta

Zakon o pravima deteta Преднацрт ЗАКОН О ПРАВИМА ДЕТЕТА ДЕО ПРВИ ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона Члан 1. Овим Законом се уређују права детета, начин остваривања права детета, начини и поступци заштите права детета и обавезе,

Више

Microsoft Word - Pravilnik o sukobu interesa

Microsoft Word - Pravilnik o sukobu interesa Na osnovu člana 62. Zakona o preduzećima (Službeni glasnik Republike Srpske, broj: 24/98,62/02,66/02,38/03,97/04 i 34/06) i člana 18. Statuta Društva za upravljanje investicionim fondovima "Polara Invest"

Више

Presentation name

Presentation name UKLJUČIVANJE MLADIH U NACIONALNE POLITIKE Kristina Kosor, TIM4PIN Mostar, 8. travnja 2016. SADRŽAJ 1. Europa 2020 2. Europske politike za mlade 3. Stanje u Republici Hrvatskoj 4. Stanje u BiH 5. Strukturirani

Више

Proba

Proba Kabinet Zaštitnika 020/241-642 Savjetnici 020/225-395 Centrala 020/225-395 Fax: 020/241-642 E-mail: ombudsman@t-com.me www.ombudsman.co.me Broj: 01-873/18-2 Podgorica, 31.12.2018. godine KM/KM Zaštitnik

Више