Projekat proizvodnje krompira u Srbiji Povećanje kvantiteta i kvaliteta u skladu sa zahtevima tržišta

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Projekat proizvodnje krompira u Srbiji Povećanje kvantiteta i kvaliteta u skladu sa zahtevima tržišta"

Транскрипт

1 Projekat proizvodnje krompira u Srbiji Povećanje kvantiteta i kvaliteta u skladu sa zahtevima tržišta

2 Kako je sve počelo Krompir je veoma značajan usev jer predstavlja jednu od osnovnih životnih namirnica u Srbiji. Iako se krompir gaji gotovo svuda u Srbiji, glavna područja za uzgajanje krompira nalaze se u severnim i zapadnim krajevima zemlje. Proizvodi se na površini od oko hektara, uz male varijacije, iz godine u godinu. Krompir se obično sadi u aprilu, a vadi u septembru. Prvi zahtev tržišta koji proizvođači krompira moraju da ispune je da proizvedu dovoljne količine kako bi se zadovoljile potrebe tržišta. Drugi zahtev je da ostvare neophodan kvalitet u vidu veličine krtola, boje, oblika i čvrstoće. Treće, moraju da obezbede adekvatno skladištenje i pakovanje. Profesionalni i tržišno orijentisani proizvođači krompira moraju poštovati HACCP (Analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke) i druge standarde koji zahtevaju adekvatno etiketiranje i mogućnost praćenja čitavog procesa proizvodnje, odnosno sledljivost. Na kraju, jedan od ključnih zahteva za proizvođače krompira jeste da obezbede optimalno korišćenje sredstava za zaštitu bilja i đubriva koja bi garantovala bezbednu proizvodnju zdravog krompira. Firma Agro-Mobil, koja je uključena u projekat pod nazivom Partnerstvo u Lancu Hrane (Food Chain Partnership), nameravala je da stupi u trgovinski odnos sa veleprodajnim lancem u Srbiji, Metro Cash & Carry. U tu svrhu, bilo je neophodno da se proizvodnja krompira unapredi u pogledu kvantiteta i kvaliteta. Obzirom da je u tom momentu Agro- Mobil već imao saradnju sa kompanijom Bayer CropScience, pokrenuli su inicijativu sa predlogom za saradnju u okviru globalnog projekta kompanije Bayer CropScience pod nazivom Partnerstvo u Lancu Hrane, a sve u cilju ostvarivanja novopostavljenih ciljeva. Projekat je pokrenut godine i u potpunosti implementiran Šta nameravamo da postignemo Osnovni cilj svih onih koji su uključeni u ovaj projekat je da proizvedu krompir visokog kvaliteta i da primene tražene standarde kvaliteta kako bi povećali tržišnost i konkurentnost svog krompira za domaće supermarkete, kao i da bi se stekle dodatne mogućnosti za izvoz. Za postizanje ovog cilja definisali smo specifične zadatke: obezbeđenje stabilne proizvodnje u smislu kvantiteta, odnosno količine; zadovoljenje zahteva u pogledu dosledno visokog kvaliteta, zatim u pogledu proizvodnje čvrstih krtola odgovarajućeg oblika, boje i veličine, kao i u pogledu adekvatnog skladištenja i pakovanja; i, naravno, smanjenje nivoa ostataka pesticida u finalnom proizvodu; optimizacija programa zaštite krompira; unapređenje tehničkog znanja i svesti odgajivača o značaju proizvodnje zdravog i hranljivog krompira; obezbeđenje uslova za praćenje celokupnog procesa proizvodnje i porekla krompira, kao i potpune transparentnosti. Obzirom da je Agro-Mobil već imao implementirane standarde kvaliteta kao što su HACCP i ISO 9001:2001, sledeći prioritet bio je uvođenje IFS standarda, a na zahtev veleprodajnog lanca Metro Cash & Carry.

3 Ko je uključen u projekat Agro-Mobil se nalazi u zapadnoj Srbiji, u samom srcu područja gde se krompir najintenzivnije gaji. Posluje po uzoru na kooperative iz razvijenih evropskih zemalja. Firma je osnovana godine, bavi se proizvodnjom, preradom i plasiranjem na tržište semenskog i merkantilnog krompira. Agro- Mobil ugovara proizvodnju sa oko 60 proizvođača krompira koji čine jezgro firme. Takođe im je omogućeno i da budu uključeni u proces odlučivanja. Agro-Mobil obezbeđuje sirovinu za proizvodnju krompira, pruža tehničku pomoć, vodi računa o skladištenju, čuvanju, preradi, prodaji i marketingu i pruža podršku proizvođačima u nabavci različite poljoprivredne mehanizacije. Osim toga, Agro-Mobil snabdeva proizvođače semenskim krompirom, đubrivima i sredstvima za zaštitu bilja. Agronomi firme Agro-Mobil redovno obilaze useve i pružaju savete na licu mesta. Najvažniji pokretači poslovanja firme Agro-Mobil su sledeći: spremnost da prihvate i primene nove tehnologije i rešenja; konstantna obuka zaposlenih; održiv poslovni pristup u saglasnosti sa standardima kvaliteta, kao i ekološkim i zakonodavnim zahtevima; odgovornost prema društvu i lokalnoj zajednici. METRO GRUPA je, u sektoru svog poslovanja, jedna od najznačajnijih međunarodnih kompanija sa oko zaposlenih koji rade u preko prodajnih objekata u 33 zemlje Evrope, Afrike i Azije. Metro Cash & Carry je međunarodni lider u samouslužnoj veleprodaji: usmeren prema klijentima, internacionalan i inovativan. Koncept je orijentisan prema pružanju pomoći klijentima da uspešno vode svoje vlastito poslovanje. Metro Cash & Carry, kompanija osnovana godine u Nemačkoj, brzo se raširila u mnoge zemlje Evrope, Azije i Severne Afrike. Metro Cash & Carry se posebno fokusira na tržišta koja se dinamično šire u Aziji i Istočnoj Evropi, kao i na Srednjem Istoku i u Severnoj Africi. Većina novih poslovnih lokacija nalazi se upravo u tim regionima u razvoju. Kompanija Bayer CropScience je u Srbiji priznata kao vodeća inovativna kompanija i kao partner koji proizvođačima može obezbediti sveobuhvatna rešenja za veliki broj useva putem razvijanja specifičnih programa tretiranja prilagođenih različitim usevima i potrebama, a sve u cilju ostvarivanja visokokvalitetne proizvodnje. Bayer CropScience organizuje savetovanja kao i posebne programe obuke za poljoprivredne proizvođače o bezbednoj i optimalnoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja. Osim toga, stručnjaci kompanije Bayer CropScience redovno posećuju proizvođače i pružaju im tehničku podršku i savete.

4 Integralna rešenja Projekat Partnerstvo u Lancu Hrane podrazumevao je i razvoj i primenu principa integralnih rešenja u zaštiti krompira kako bi se ispunili kvalitativni i kvantitativni zahtevi tržišta. Inače, glavni problem u procesu proizvodnje krompira predstavljala je pojava dve bolesti plamenjače i crne pegavosti, kao i gotovo nezaobilazna štetočina u ovom usevu, krompirova zlatica. Proizvođači su, takođe, morali da se bore i protiv različitih vrsta korova. Nakon razgovora i detaljne analize između stručne službe kompanije Bayer CropScience i firme Agro-Mobil, razvijen je i implementiran program zaštite krompira prilagođen specifičnim potrebama njihovih proizvođača. Da bi se problem krompirove zlatice i bolesti držao pod kontrolom, stručnjaci kompanije Bayer CropScience su, između ostalog, predložili primenu sredstava za zaštitu bilja kao što su fungicidi Consento (za crnu pegavost i plamenjaču) i Infinito (za plamenjaču), herbicidi Sencor (za suzbijanje korova) i Basta (za desikaciju), kao i insekticid Proteus (za krompirovu zlaticu). Tokom vegetacije praćene su sve aktivnosti u polju kako bi se, u slučaju potrebe, planirani program primene preparata prilagodio stvarnim uslovima na njivi. Kompanija Bayer CropScience je u saradnji sa firmom Agro- Mobil, organizovala i edukativne programe za proizvođače sa ciljem da ih obuči u pogledu tehnologije gajenja krompira, optimalne i bezbedne upotrebe sredstava za zaštitu bilja, programa efikasnog tretiranja useva i tehnika pravilne primene. Nakon obuke usledili su redovni obilasci proizvodnih parcela od strane stručnjaka firme Agro-Mobil i Bayer CropScience, a koji su tom prilikom proizvođačima davali dalje smernice za proizvodnju i zaštitu krompira.

5 Šta smo postigli Zahvaljujući uspešnom sprovođenju projekta Partnerstvo u Lancu Hrane, količina i kvalitet proizvedenog krompira bili su u saglasnosti sa zahtevima tržišta. Analize ostataka pesticida potvrdile su da je krompir zdrav i bezbedan i da u potpunosti zadovoljava propise o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka (MDK). Stoga je Metro Cash & Carry odlučio da na tržište plasira krompir koji proizvodi firma Agro-Mobil i to pod brendom kompanije Metro Cash & Carry Horeca. U sezoni 2010/2011. Agro-Mobil je postao najveći dobavljač kompanije Metro u Srbiji isporučivši tona krompira proizvedenog u okviru projekta Partnerstvo u Lancu Hrane. Ključni činioci za uspeh ovog projekta bili su sledeći: otvoreni dijalog i diskusija; redovna razmena informacija i iskustava; kreativna atmosfera za nove ideje i poboljšanja; transparentnost; uzajamno poverenje. Projekat je doneo jasnu dodatnu vrednost i za Agro-Mobil i za njihove proizvođače krompira. Osim toga, obezbedivši krompir željenog kvaliteta i u potrebnim količinama, projekat je stvorio dodatnu vrednost za sve ostale interesne grupe u lancu hrane: Metro Cash & Carry, njihove kupce odnosno prodavce na malo i, naravno, za potrošače u Srbiji. Na kraju, uzajamno poverenje svih učesnika u projektu u velikoj meri je ojačano, a to je ključni element za budući uspeh. Naredni koraci Na osnovu dosadašnjih uspeha i budućih planova, Agro- Mobil planira dalje unapređenje proizvodnje sa potencijalom da u sezoni 2011/2012. kompaniji Metro Cash & Carry u Srbiji isporuči tona krompira. Levo: Mirko Radović Bayer CropScience Srbija predstavnik prodaje U sredini: Ratko Vukićević Agro-Mobil, generalni direktor Desno: Kosta Vukićević Agro-Mobil, direktor proizvodnje

6 Potrošači postaju sve svesniji potrebe za zdravom ishranom. Projekat Partnerstvo u Lancu Hrane pomaže da se potrošačima obezbede visokokvalitetni sveži proizvodi koji predstavljaju osnovu zdrave ishrane. Međutim, takvi projekti mogu uspeti jedino ako su u njih uključeni svi učesnici u lancu hrane od proizvođača i prerađivača do izvoznika ili uvoznika, velikih trgovinskih lanaca i trgovaca na malo. Bayer CropScience poseduje globalno iskustvo i stručnost zahvaljujući kojima može kreirati uspešno partnerstvo na svakom nivou. Kontakti za detaljnije informacije: Bayer CropScience Srbija Bayer d.o.o. Omladinskih brigada 88 b Novi Beograd Srbija Telefon: Telefaks: E-pošta: andrija.lilic@bayer.com Bayer CropScience AG Food Chain Management Alfred-Nobel-Str Monheim Nemačka Agro-Mobil d.o.o. Guča Vranjica bb Guča Srbija Telefon: Telefaks: E-pošta: kosta.vukicevic@agromobil.com METRO Cash & Carry d.o.o. Beograd Autoput za Novi Sad Beograd Srbija Telefon: Telefaks: Internet: Telefon: Telefaks: E-pošta: foodchainpartnership@bayer.com Internet: by Bayer CropScience FCP

Folie 1

Folie 1 Subotica, oktobar 2013. Postani Siemens dobavljač - privilegije i obaveze Restricted Siemens AG 2013 All rights reserved. siemens.rs Postani Siemens dobavljač Obaveze i privilegije Šta Siemens očekuje

Више

MV Merchandise visibility sistem

MV Merchandise visibility sistem MV Merchandise visibility sistem Pomoć maloprodajnim lancima u smanjenju troškova usled nedostatka robe u prodajnom prostoru, smanjenju troškova i vremena za popis robe i povećanje prodaje Maloprodaje

Више

Korporativna_prezentacija

Korporativna_prezentacija PROFIL TVRTKE INOVATIVNA PLAĆANJA NA GLOBALNOJ RAZINI June 2017 Mercury Processing Services International je pružatelj platnih rješenja, posvećen razvoju i upravljanju platnim poslovanjem na međunarodnoj

Више

Slide 1

Slide 1 PANEL 6: ORGANSKA I INTEGRALNO KONTROLISANA POLJOPRIVREDA: NEISKORIŠĆENI POTENCIJALI SRBIJE Tema izlaganja: Organska poljoprivreda potencijal Srbije? Nenad Novaković, direktor OCS-a 10/22/2013 1 Poljoprivreda

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KОРПОРАТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА 2018. ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ ВЕРТИКАЛНО ИНТЕГРИСАНИХ ЕНЕРГЕТСКИХ СИСТЕМА У ЈУГОИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ Структура акционарског капитала Око 3 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА уложено је у развој НИС-а од 2009.

Више

Izjava o namerama - održiva nabavka kafe Objavljeno 03/2019 Izjava o namerama - održiva nabavka kafe

Izjava o namerama - održiva nabavka kafe Objavljeno 03/2019 Izjava o namerama - održiva nabavka kafe Izjava o namerama - održiva nabavka kafe Sadržaj 1. Naše shvatanje... 1 2. Naš cilj... 2 3.1. Odgovorno formiranje asortimana... 3 3.2. Poreklo, transparentnost i sledljivost... 3 3.3. Uzgoj... 3 3.4.

Више

Microsoft PowerPoint - IQNet SR-10 prezentacija kratka

Microsoft PowerPoint - IQNet SR-10 prezentacija kratka IQNet SR-10 Social Responsability Management System Sustav upravljanja društvenom odgovornošću Pripremila: Branka Sučić, IQNet SR-10 auditor 1 Društvena odgovornost? Da li je to opet neka novotarija? Ili

Више

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanje određenih razvojnih ciljeva. Samo one zajednice,

Више

HORIZONTAL FACILITY ZA ZAPADNI BALKAN I TURSKU Suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala Sprovođenje pravde Sprječavanje diskriminaci

HORIZONTAL FACILITY ZA ZAPADNI BALKAN I TURSKU Suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala Sprovođenje pravde Sprječavanje diskriminaci HORIZONTAL FACILITY ZA ZAPADNI BALKAN I TURSKU Suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala Sprovođenje pravde Sprječavanje diskriminacije i zaštita prava osjetljivih grupa Mehanizam za koordinaciju

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1 Customer Relationship Management 2 Net Faktor O nama O nama 3 Net Faktor doo je mlada kompanija sa velikim iskustvom. Naš tim ima zajedno preko 30 godina iskustva u oblasti CRM-a i manipulacije podataka.

Више

Microsoft Word - Godisnji izvjestaj.doc

Microsoft Word - Godisnji izvjestaj.doc AGENCIJA ZA DUVAN IZVJEŠTAJ O RADU PODGORICA, NOVEMBRA 2006. GODINE IZVJEŠTAJ O RADU AGENCIJE ZA DUVAN (avgust 2005 novembar 2006.godine) I Opšti podaci Početak rada: Agencija za duvan osnovana je Vladinom

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation DRUGI MEĐUNARODNI SAJAM I KONFERENCIJA VISOKOKVALITETNE HRANE 10 11. oktobar 2019. Belexpocentar Španskih boraca 74 Beograd, Srbija Drugi po redu sajam visokokvalitetne hrane ( specialty food ) u Jugoistočnoj

Више

Slide 1

Slide 1 MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA NEKRETNINE INSPIRE PRVA NACIONALNA RADIONICA Božidar Pavidevid Odsijek za razvoj IS Bečići, Budva 06. decembar, 2012 INSPIRE i NIGP Proizvođači prostornih podataka Državne

Више

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U 2018. GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH PROIZVODA I USLUGA KOJI PROIZLAZE IZ AKTIVNOSTI ISTRAŽIVANJA

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Fare clic per modificare il testo INTESA FARMER BANCA INTESA Klasifikacija: Javno/Public Đorđe Radulović Fare clic per modificare il testo PRAVILA POSLOVANJA BANCA INTESA - DOSTUPNOST - BROJ 1 U SRBIJI

Више

SAVRŠENO IZBALANSIRANA JABUKA

SAVRŠENO IZBALANSIRANA JABUKA SAVRŠENO IZBALANSIRANA JABUKA SAVRŠENO IZBALANSIRANA JABUKA Zamisliti, istražiti i promovisati novu jabuku modernog ukusa i različitu od tradicionalnih crvenih jabuka možda izgleda kao cilj koji je teško

Више

Zlatibor 2016

Zlatibor 2016 50. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije Kvalitet semena NS hibrida suncokreta dr Jelena Ovuka Istorijat Period od 1961. godine do 1978. godine Gajile se ruske sorte (ВНИИМК 8931, Передовик,

Више

EXC_BROSURA_Tour ver_05

EXC_BROSURA_Tour ver_05 It's all about the experience! Vaš digitalni put do boljih poslovnih rezultata Želite li svojim postojećim prodajnim kanalima omogućiti podršku za jednostavniju i bržu prodaju? Smatrate da postoji potencijal

Више

Microsoft Word - 8 Standard zanimanja - Poljoprivredni tehnicar

Microsoft Word - 8 Standard zanimanja - Poljoprivredni tehnicar STANDARD ZANIMANJA 1.DIO Naziv porodice zanimanja: Naziv zanimanja: Nivo kvalifikacije: (u skladu sa Osnovama kvalifikacijskog okvira u BiH) Poljoprivreda i prerada hrane Poljoprivredni tehničar IV Datum

Више

Project Name

Project Name СТРАТЕГИЈА ИНТЕГРАЛНОГ УРБАНОГ РАЗВОЈА ДР РАТКА ЧОЛИЋ GIZ/AMBERO-ICON ПРОЈЕКАТ УНАПРЕЂЕЊЕ УПРАВЉАЊА ЗЕМЉИШТЕМ У СРБИЈИ www. urbanlandmanagement.rs УНДА Конференција, Београд, 9.11.2015 17.11.2015 Seite

Више

Integralni pristup kreditnoj analizi klijenata iz AGROBIZNISA baziran na specifičnostima poslovanja i identifikaciji posebnih rizika u cilju izrade kv

Integralni pristup kreditnoj analizi klijenata iz AGROBIZNISA baziran na specifičnostima poslovanja i identifikaciji posebnih rizika u cilju izrade kv POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Integralni pristup kreditnoj analizi klijenata iz AGROBIZNISA baziran na specifičnostima poslovanja i identifikaciji posebnih u cilju izrade kvalitetnije analize

Више

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тачка б. и члана 37. Закона о Агенцији за банкарство Републике

Више

Министарство трговине, туризма и телекомуникације JUNA VRNJAČKA BANJA POZIVNO PISMO

Министарство трговине, туризма и телекомуникације JUNA VRNJAČKA BANJA POZIVNO PISMO Министарство трговине, туризма и телекомуникације 24 26. JUNA 2016. VRNJAČKA BANJA POZIVNO PISMO BUSINESS SAMIT - UPOSLIMO SRBIJU I GEGULA SAJAM TURIZMA, HRANE I PIĆA 24 26. JUNA 2016. VRNJAČKA BANJA,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Digitalna transformacija Pametna Sela Pametna sela kao nositelj razvoja Infrastruktura (promet, komunalna infrastruktura, javni prostor) - Troškovna učinkovitost - digitalno dostupna - Jednostavnost korištenja

Више

Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: Mjesto izvođenja

Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: Mjesto izvođenja Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: 21. 06. 2019. Mjesto izvođenja obuke: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta

Више

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02 STRATEGIJE E ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE STRATEGIJE ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE Elektronsko poslovanje ne predstavlja samo dodatak tradicionalnom, već ono predstavlja revoluciju u poslovanju. Ono omogućava

Више

Пољопривредни факултет у Бањој Луци

Пољопривредни факултет у Бањој Луци СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: БИЉНА ПРОИЗВОДЊА година студија I УСМЈЕРЕЊЕ: ХОРТИКУЛТУРА Вријеме Вријеме Вријеме Вријеме Вријеме Хемија Агроботаника Биохемија биљака Математика Педологија Љековите ароматичне и зачинске

Више

Carlsberg_Policy_Responsible_Drinking PREVOD 2

Carlsberg_Policy_Responsible_Drinking PREVOD 2 OD GO VO RN A AL K KO ON HO ZU LA MA CI JA 1 SADRŽAJ 1.0. 2.0. 3.0. 4.0. 5.0. 6.0. Pružamo potrošačima izbor uz informacije Ohrabrujemo odgovornu konzumaciju Odgovorno implementiramo inovacije Podržavamo

Више

ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни з

ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни з ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни задаци и циљеви високошколске установе На основу члана

Више

Bankruptcy Monitor

Bankruptcy Monitor Bankruptcy Monitor 2012 Jun Highlights Kompanije sa značajnim iznosom blokade u neprekidnom trajanju od jedne godine sa stanjem na 30.06. 2012. godine: Naziv kompanije Grad Blokirani iznos (EUR) Eluplastic,

Више

ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI

ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI Izdavač: Agencija za razvoj preduzeća Eda, Banja Luka eda@edabl.org Za izdavača: Zdravko Miovčić Autor: prof. dr Stevo Pucar Dizajn i kompjuterska priprema: Nenad

Више

УЧЕШЋЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Преглед могућности и до сада остварених резултата у области образовања

УЧЕШЋЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Преглед могућности и до сада остварених резултата у области образовања УЧЕШЋЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Преглед могућности и до сада остварених резултата у области образовања 2 Земље које учествују у програму деле се на програмске и партнерске. Програмске земље

Више

Microsoft Word - ZAHTJEV ZA SME KREDIT - NOVI

Microsoft Word - ZAHTJEV ZA SME KREDIT - NOVI ZAHTJEV ZA SME KREDIT PODACI O KREDITNOM ZAHTJEVU Vrsta kredita Iznos kredita u Rok otplate u godinama Grace period u mjesecima Namjena kredita/opis: Ukoliko se zahtjev odnosi na dugoročne kredite potrebno

Више

Бања Лука, 31.октобар и 01.новембар године КОМПАРАТИВНИ ПРИСТУП МОДЕЛИМА НАЦИОНАЛНИХ АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Бања Лука, 31.октобар и 01.новембар године   КОМПАРАТИВНИ ПРИСТУП МОДЕЛИМА  НАЦИОНАЛНИХ АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА Бања Лука, 31.октобар и 01.новембар 2013. године КОМПАРАТИВНИ ПРИСТУП МОДЕЛИМА НАЦИОНАЛНИХ АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА М-р Цветанка Ристић (докторант) Проф. др. Кристи Бомбол Технички факултет Универзитета

Више

Organizacija koja uči Nemanja Davidović

Organizacija koja uči Nemanja Davidović Organizacija koja uči Nemanja Davidović 25.08.2012. Ekonomija znanja Znanje kao ključna kompetentnost Ključna kompetentnost preduzeća je zapravo njegova sposobnost da izvršava poslovne procese na superiorniji

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2016. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr 1 INA u 2016.

Више

The Contemporary Systems Development Project Landscape

The Contemporary Systems Development Project Landscape Budući projektni ciklusi u Evropi Horizon Europe, nakon Horizon 2020 Program za period 2021-2027 Oko 100 milijardi ulaganja u istraživanja i inovativne programe Glavne osobine: Jačanje nauke i tehnologije

Више

Microsoft PowerPoint - UIS ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - UIS ppt [Compatibility Mode] SCM, CRM, DMS Prof. dr Pere Tumbas SCM (Supply Chain Management) ili upravljanje lancem snabdevanja Upravljanje lancem snabdevanja ili elektronsko snabdevanje je proces kupovine bez papira putem interneta.

Више

Strna žita Najbolje iz Austrije RWA od 1876.

Strna žita   Najbolje iz Austrije RWA od 1876. Strna žita www.rwa.rs Najbolje iz Austrije RWA od 1876. JEČAM Sandra Valerie NOVO Azrah SANDRA Sandra je sorta nove generacije namenjena za rekordne prinose. Dvoredi stočni ječam Srednje rani Viša biljka

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar 2015. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИШЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни зад

ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИШЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни зад ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИШЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни задаци и циљеви високошколске установе На основу члана

Више

Ekonomija Regiona - Ispitna Pitanja - Seminarski Maturski Diplomski Radovi

Ekonomija Regiona - Ispitna Pitanja - Seminarski Maturski Diplomski Radovi Ispitna pitanja EKONOMIJA REGIONA SVETA 1. Transnacionalni ekonomski poredak 1.2.1 i 1.2.2 2. Institucije transnacionalnog ekonomskog poretka 1.2.3 3. Mehanizmi transnacionalnog poretka i globalizacija

Више

Prekogranični region Drina-Tara "Podrška regionalnoj saradnji i ravnomernom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja ev

Prekogranični region Drina-Tara Podrška regionalnoj saradnji i ravnomernom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja ev Prekogranični region Drina-Tara "Podrška regionalnoj saradnji i ravnomernom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja evropskim integracijama Beleške sa četrnaestog sastanka

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilj

Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilj POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana Termin: 12. i 13. april 2016. Beograd 1 Opis seminara Osnovni cilj treninga je da omogudi

Више

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 КОНФЕРЕНЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О СТАНОВАЊУ И ОДРЖИВОМ УРБАНОМ РАЗВОЈУ (ХАБИТАТ III) Хабитат III је Конференција Уједињених нација о становању и одрживом

Више

ИНTEРНA РEВИЗИJA

ИНTEРНA РEВИЗИJA ИНTEРНA РEВИЗИJA Интeрнa рeвизиja пружa пoдршку корисницима јавних средстава у пoстизaњу њихoвих циљeвa. Интeрнa рeвизиja прeдстaвљa нeзaвисну aктивнoст кoja имa зa циљ дa прoцeни систeм финансијског управљања

Више

BIOTER d.o.o., BIOTER KONTROLA Križevačka ulica 30, HR Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlas

BIOTER d.o.o., BIOTER KONTROLA Križevačka ulica 30, HR Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlas Križevačka ulica 30, HR-48000 Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlasništvo tvrtke BIOTERd.o.o. Zabranjeno je svako neovlašteno umnožavanje bez odobrenja

Више

Unos PretragaStampanihMed

Unos PretragaStampanihMed Pravda, 15.12.2010 Strana: 6 Autor: PRENETO KORUPCIJA NAJVEĆA KOD JAVNIH NABAVKI VENSAN DEŽER, ŠEF DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U SRBIJI BEOGRAD Godišnja vrednost javnih nabavki u Srbiji je oko četiri milijarde

Више

EU4B_CfP_Export_PPP_

EU4B_CfP_Export_PPP_ EU4Business Javni poziv za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora Podrška iz programa IPA 2016 u sektoru konkurentnosti i inovacija - Akcija Strategije lokalnog razvoja u Bosni i Hercegovini

Више

Praćenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srbiji Nada Kosić Bibić 1, Snežana Pinter 1 1 Zavod za javno zdravlje Subotica Sažetak: Opredeljenj

Praćenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srbiji Nada Kosić Bibić 1, Snežana Pinter 1 1 Zavod za javno zdravlje Subotica Sažetak: Opredeljenj Praćenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srbiji Nada Kosić Bibić 1, Snežana Pinter 1 1 Zavod za javno zdravlje Subotica Sažetak: Opredeljenje za organizovani, sistemski pristup stalnom unapređenju

Више

451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglaš

451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglaš 451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sredstvima

Више

pravilnik o izmenama

pravilnik o izmenama На основу члана 26. став 5. Закона о хране ("Службени гласник РС", број 41/09), Министар здравља доноси Правилник о изменама и допунама Правилника о здравственој исправности дијететских производа Правилник

Више

ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način

ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način finansiranja inovativne djelatnosti, kao i druga pitanja

Више

CERTIFICIRANA SELJAČKA TRŽNICA Udruga hrvatskih tržnica

CERTIFICIRANA SELJAČKA TRŽNICA Udruga hrvatskih tržnica CERTIFICIRANA SELJAČKA TRŢNICA UDRUGA HRVATSKIH TRŢNICA www.uht.hr Dubrovnik 117.-20. listopad 2011. Miljenko Ernoić, tajnik UHT Organizacijska shema UHT Predsjednik Tajništvo Vijeće UHT Nadzorni odbor

Више

Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo

Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo Diacell doo Srbija Kodeks o objavljivanju podataka Metodološko uputstvo Uvod Kompanija Diacell doo kao nosilac dozvole za stavljanje lekova u promet i zastupnik kompanije Baxter redovno sarađuje, u okviru

Више

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Pr

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Pr STRATEGIJE ULASKA NA Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Projekti ključ u ruke Licenca Franšiza Dugoročna proizvodna kooperacija Zajednička

Више

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER Međunarodna konferencija Pametna energetska rješenja za održivi razvoj Zagreb, 10. svibnja 2017. Mayors in Action Jačanje potpornih struktura Sporazuma gradonačelnika

Више

Microsoft Word - EP podkorica.doc

Microsoft Word - EP podkorica.doc Пасуљ у структури сетве Војводине ЕКОНОМИКА ПОЉОПРИВРЕДЕ Број 4/2006. УДК: 633.35:631.53.04(497.113) ПАСУЉ У СТРУКТУРИ СЕТВЕ ВОЈВОДИНЕ Даница Бошњак 1, Мирјана Васић 2 Абстракт: У раду се анализирају пожете

Више

U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je

U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je dana 05/07.02.2017.: PRAVILNIK O MEDICINSKOJ ZAŠTITI

Више

EKONOMSKI RAST I RAZVOJ

EKONOMSKI RAST I RAZVOJ Univerzitet u Travniku Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju EKONOMSKI RAST I RAZVOJ Makroekonomske performanse privrede reprezentiraju četiri osnovna pokazatelja: stopa privrednog rasta, stopa inflacije,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Matrica šansi-pretnji Matrica šansi-pretnji Matrica šansi-pretnji se bavi dijagnozom situacije u kojoj se preduzeće nalazi, kao i njenom projekcijom u budućnosti (dijagnoza + prognoza). Situaciona analiza,

Више

Planovi zashtite_Povrtarstvo_Grupisano_2019_PRIPREMA_FINALNO.cdr

Planovi zashtite_Povrtarstvo_Grupisano_2019_PRIPREMA_FINALNO.cdr PLANOVI ZAŠTITE POVRTARSTVO SADRŽAJ 1 3 5 7 9 11 Paradajz Paprika Krastavac Kupus Krompir Lubenica i dinja ZA POUZDANU ZAŠTITU PARADAJZA! PLAN ZAŠTITE PARADAJZA Naziv patogena/ štetočine/ korova Zaštita

Више

Vodič za povezivanje učesnika u organskom sektoru

Vodič za povezivanje učesnika u organskom sektoru Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija PROGRAM MEĐUVLADINE SARADNJE Projekat: Pomoć u izgradnji kapaciteta i usluga za podršku organske poljoprivrede u Srbiji. GCP/SRB/001/HUN POVEZIVANJE

Више

Дејан Тобџић – Извештај са инжењерске праксе

Дејан Тобџић – Извештај са инжењерске праксе ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У НОВОМ САДУ ИЗВЕШТАЈ СА ИНЖЕЊЕРСКЕ ПРАКСЕ Студент: Ментор: Коментор: Дејан Тобџић ЗП 38/13 Саша Спаић Ивица Јевтимијевић Нови Сад, Бечеј, Мај 2016. 1 Садржај 1.

Више

Microsoft PowerPoint - PREZENTACIJA (Final).ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - PREZENTACIJA (Final).ppt [Compatibility Mode] Opština Gradiška Opštinska uprava opštine Gradiška Položaj opštine Gradiška granica sa EU direktan izlaz na rijeku Savu "savski koridor" po površini sedma opština u Republici Srpskoj ( 762 km² ) Površina

Више

Internet marketing Sve počinje ovako Internet marketing predstavlja posebnu granu marketinga u kojoj se internet koristi kao osnovni medij za komunika

Internet marketing Sve počinje ovako Internet marketing predstavlja posebnu granu marketinga u kojoj se internet koristi kao osnovni medij za komunika Internet marketing Sve počinje ovako Internet marketing predstavlja posebnu granu marketinga u kojoj se internet koristi kao osnovni medij za komunikaciju. Internet marketing omogućava da čak i kompanije

Више

caprari-navodnjavanje_HR

caprari-navodnjavanje_HR Pravo rješenje za NAVODNJAVANJE Naša Tehnologija i prednosti BUŠOTINSKE ELEKTRIČNE PUMPE E serija Više od 9.000 pouzdanih rješenja za varijacije zahtjevanih primjena. Robusna konstrukcija od željeznog

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука јул, 2019. године Мјесечни агрометеоролошки билтен јун 2019. год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У ЈУНУ Јун 2019. у Републици Српској био је знатно топлији од вишегодишњег просјека * Током јуна падавине су биле

Више

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trgovine (foto: Halfpoint/iStock by Getty Images) IMF

Више

Microsoft Word - OSNOVNI_PRAVILNIK_ doc

Microsoft Word - OSNOVNI_PRAVILNIK_ doc OSNOVNI PRAVILNIK O OCENJIVANJU KVALITETA PROIZVODA I USLUGA NOVOSADSKOG SAJMA OPŠTE ODREDBE Član 1 Ocenjivanja kvaliteta proizvoda, robe i usluga organizuje se u cilju unapređenja proizvodnje i postizanja

Више

Microsoft Word - Newlsetter A5_RS.docx

Microsoft Word - Newlsetter A5_RS.docx Bilten br. 1 Ova publikacija odražava samo stanovište autora i ni pod kojim uslovima se Agencija ne može smatrati odgovornom za sadržinu dokumenta. Obrazloženje projekta U Turskoj i Evropi se intenzivno

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar 2014. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

САМОСТАЛНИ СИНДИКАТ ШУМАРСТВА И ПРЕРАДЕ ДРВЕТА СРБИЈЕ ОРИЈЕНТАЦИОНИ ПЛАН РАДА ПРЕДСЕДНИШТВА И РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА ЗА ГОДИНУ Београд, март

САМОСТАЛНИ СИНДИКАТ ШУМАРСТВА И ПРЕРАДЕ ДРВЕТА СРБИЈЕ ОРИЈЕНТАЦИОНИ ПЛАН РАДА ПРЕДСЕДНИШТВА И РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА ЗА ГОДИНУ Београд, март САМОСТАЛНИ СИНДИКАТ ШУМАРСТВА И ПРЕРАДЕ ДРВЕТА СРБИЈЕ ОРИЈЕНТАЦИОНИ ПЛАН РАДА ПРЕДСЕДНИШТВА И РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА ЗА 2019 ГОДИНУ Београд, март 2019 1 Увод Оријентациони план рада заснован је на статутарним,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation GRANIČNE TEME MIKROEKONOMIJE Dr JOVAN ĐURAŠKOVIĆ Moralni hazard 2 Moralni hazard predstavlja sklonost ka nepoštenom ponašanju osobe nad kojom ne postoji savršen nadzor Bolji nadzor, veće nadnice i odložena

Више

Образац СУПП- ПЛ Закон о статистици Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске" бр. 85/03) Одлука Народне скупштине Републике Српске о усвај

Образац СУПП- ПЛ Закон о статистици Републике Српске (Службени гласник Републике Српске бр. 85/03) Одлука Народне скупштине Републике Српске о усвај Образац СУПП- ПЛ Закон о статистици Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске" бр. 85/03) Одлука Народне скупштине Републике Српске о усвајању Статистичког програма Републике Српске за период

Више

KA2 projekti Strateških partnerstava u oblasti stručnog obrazovanja i obuka

KA2 projekti Strateških partnerstava u oblasti stručnog obrazovanja i obuka za i obuke a i za FONDACI J A FOUNDATION KA2 projekti rateških partnerstava u oblasti i obuka informativni dan, 27.10.2016. za za za ladinske ropski matske drška razvoju drška drška reditovane winning

Више

AKCIONI PLAN ZA SPROVOĐENjE STRATEGIJE ZA BORBU PRTOIV VISOKOTEHNOTLOŠKOG KRIMINALA ZA PERIOD GODINE OPŠTI CILj 1. CILj 1.1. Mer

AKCIONI PLAN ZA SPROVOĐENjE STRATEGIJE ZA BORBU PRTOIV VISOKOTEHNOTLOŠKOG KRIMINALA ZA PERIOD GODINE OPŠTI CILj 1. CILj 1.1. Mer AKCIONI PLAN 2019-2020. ZA SPROVOĐENjE STRATEGIJE ZA BORBU PRTOIV VISOKOTEHNOTLOŠKOG KRIMINALA ZA PERIOD 2019-2023. GODINE OPŠTI CILj 1. CILj 1.1. Mera Republika Srbija poseduje efikasan i održiv sistem

Више

ДРУШТВО СРБИЈЕ ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ОБЈАВЉУЈЕ ЈАВНИ КОНКУРС за доделу годишње награде ПРиЗНАЊЕ за годину Годишња награда Друштва Србије за однос

ДРУШТВО СРБИЈЕ ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ОБЈАВЉУЈЕ ЈАВНИ КОНКУРС за доделу годишње награде ПРиЗНАЊЕ за годину Годишња награда Друштва Србије за однос ДРУШТВО СРБИЈЕ ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ОБЈАВЉУЈЕ ЈАВНИ КОНКУРС за доделу годишње награде ПРиЗНАЊЕ за 2019. годину Годишња награда Друштва Србије за односе с јавношћу (у даљем тексту: ДСОЈ) је награда која

Више

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007 Profesor: dr Biljana Gemović Rizik je termin usko povezan sa svim poslovnim i proizvodnim aktivnostima i njegovo postojanje kao takvo mora biti prepoznato i prihvaćeno. Standard OHSAS 18001:2007 rizik

Више

HEMIJSKI PAVILJON VEŽBAONICA H-02 (30 MESTA) Čas Ponedeljak Utorak Sreda Četvrtak Petak Mikoze biljaka 1 Zaštita voćaka i vl. Zaštita bilja Miko

HEMIJSKI PAVILJON VEŽBAONICA H-02 (30 MESTA) Čas Ponedeljak Utorak Sreda Četvrtak Petak Mikoze biljaka 1 Zaštita voćaka i vl. Zaštita bilja Miko HEMIJSKI PAVILJON VEŽBAONICA H-02 (30 MESTA) 08-09 Mikoze biljaka 1 Zaštita voćaka i vl. Zaštita bilja Mikoze bilj. Fungicidi - // - - // - 10-11 Korovi Fungicidi 11-12 Bolesti i štetočine Biodiverzitet

Више

Microsoft Word - rezolucija 70.doc

Microsoft Word - rezolucija 70.doc REZOLUCIJA 70 (Gvadalahara 2010) Integrisanje roda u rad Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) i promovisanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena kroz korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija

Више

Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI Beograd тел.011/ факс: 011/ е-m

Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI Beograd тел.011/ факс: 011/ е-m Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI 11000 Beograd тел.011/715-7463 факс: 011/33-76-097 е-mail: sport@beograd.gov.rs w w w. b e o g r a d. r s

Више

OK ORGANSKI CERTIFIKACIJSKI PROGRAM U BOSNI I HERCEGOVINI Prijava za organsku certifikaciju sakupljačke proizvodnje Molimo popunite aplikaciju ukoliko

OK ORGANSKI CERTIFIKACIJSKI PROGRAM U BOSNI I HERCEGOVINI Prijava za organsku certifikaciju sakupljačke proizvodnje Molimo popunite aplikaciju ukoliko OK ORGANSKI CERTIFIKACIJSKI PROGRAM U BOSNI I HERCEGOVINI Prijava za organsku certifikaciju sakupljačke proizvodnje Molimo popunite aplikaciju ukoliko želite registrirati proizvodnju za certifikaciju kod

Више

Microsoft PowerPoint EMAS - osnove, registracija, dodatni zahtevi, D.Petrovic

Microsoft PowerPoint EMAS - osnove, registracija, dodatni zahtevi, D.Petrovic This project is funded Projekat finansira Evropska Unija EMAS III - OSNOVNI KONCEPTI - RAZLIKE EMS/EMAS - KORACI DO REGISTRACIJE - DODATNI ZAHTEVI ZA TREĆE ZEMLJE PRIVREDNA KOMORA SRBIJE 11.12.2014 EMS

Више

Slide 1

Slide 1 KAKO POVEĆATI KONKURENTNOST I IZVOZNI UČINAK POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE NA TRŽIŠTU EVROPSKE UNIJE Zadrugarstvo u funkciji povedanja konkurentnosti agroprivrede Srbije Prof. dr Zorka Zakid,

Више

Međunarodna Ekonomija

Međunarodna Ekonomija Međunarodna Ekonomija Vežbe Msc. IBD Vesna Kočić Vugdelija Mail: vesna.kocic-vugdelija@teachers.org Definisanje pojma transnacionalnih kompanija Kompanija Kompanija Korporacija Preduzeće kao oblik organizacione

Више

1110. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O UREĐENJU TRŽIŠTA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA Proglašavam Zakon o u

1110. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O UREĐENJU TRŽIŠTA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA Proglašavam Zakon o u 1110. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O UREĐENJU TRŽIŠTA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA Proglašavam Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji je

Више

INA Group Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program

INA Group  Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program INA Grupa Rezultati i poslovanje u prvom tromjesečju 2012. Zagreb, travanj 2012. 1 Unatoč izazovnom vanjskom okruženju, INA Grupa ostvarila je snažne, stabilne rezultate u prvom tromjesečju 2012. u usporedbi

Више

PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetni

PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetni PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR 2017. Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetnim lokacijama za investiranje, partnerskom i transparentnom

Више

Sadržaj Carinski instruktor 19 maj CARINSKO POSLOVANJE CARINSKI POSTUPCI KOMENTAR IZMENA I DOPUNA UREDBE O USLOVIMA I NAČINU PRIMENE MERA ZA ZAŠ

Sadržaj Carinski instruktor 19 maj CARINSKO POSLOVANJE CARINSKI POSTUPCI KOMENTAR IZMENA I DOPUNA UREDBE O USLOVIMA I NAČINU PRIMENE MERA ZA ZAŠ Sadržaj Carinski instruktor 19 maj 2012. CARINSKO POSLOVANJE CARINSKI POSTUPCI KOMENTAR IZMENA I DOPUNA UREDBE O USLOVIMA I NAČINU PRIMENE MERA ZA ZAŠTITU PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE NA GRANICI "Sl. glasnik

Више

АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ПЕРИОД ОД ДО ГОДИНЕ 1. УВОД Стратегијом безбедно

АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ПЕРИОД ОД ДО ГОДИНЕ 1. УВОД Стратегијом безбедно АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ПЕРИОД ОД 2009. ДО 2012. ГОДИНЕ 1. УВОД Стратегијом у Републици Србији за период од 2009. до 2012. године ( Службени

Више

Upravljanje kvalitetom Osnove za izradu projektnog zadatka

Upravljanje kvalitetom Osnove za izradu projektnog zadatka Upravljanje kvalitetom Osnove za upravljanje kvalitetom Fakultet organizacionih nauka, Beograd, 2019. Osnove za upravljanje kvalitetom 1.6 Za potrebe stvaranja identifikovanih proizvoda i/ili usluga, mogućeg

Више

ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ Пут Нови Сад Нови Сад, Руменачка 150/а Пиб: Матични број: Шифра делатности: 4211 Текући рачун: АИК

ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ Пут Нови Сад Нови Сад, Руменачка 150/а Пиб: Матични број: Шифра делатности: 4211 Текући рачун: АИК ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ Пут Нови Сад 21000 Нови Сад, Руменачка 150/а Пиб: 100187770 Матични број: 08171963 Шифра делатности: 4211 Текући рачун: АИК банка а.д. Ниш 105-31605-80 Нови Сад; 23.07.2018. Број:

Више

Transmissions in Vehicles

Transmissions in Vehicles 530577-TEMPUS-1-2012-1-RS-TEMPUS-JPCR IPROD: IMPROVEMENT OF PRODUCT DEVELOPMENT STUDIES IN SERBIA AND BOSNIA AND HERZEGOVINA Inovacioni menadžment - Uvod - Niš, jul 2015. Uvod 1. Značaj inovacije 2. Inovaciona

Више

Inovativne prakse procjene utjecaja organizacija civilnoga društva "Društveni utjecaj organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj - i kako ga

Inovativne prakse procjene utjecaja organizacija civilnoga društva Društveni utjecaj organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj - i kako ga Inovativne prakse procjene utjecaja organizacija civilnoga društva "Društveni utjecaj organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj - i kako ga mjeriti dr.sc. Gojko Bežovan dr.sc. Jelena Matančević

Више

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Uticaj tehnologije na javni sektor Matthias Lichtenthaler Šef Odjela za digitalnu transformaciju Bundesrechenzentrum GmbH Seite 1 12.07.2018 Digitalizacija kao pokretač za javni sektor Evaluiranje novih

Више

"Službeni glasnik RS", br. 3/2009 Na osnovu člana 53. stav 4. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", broj 135/04), Ministar životne

Službeni glasnik RS, br. 3/2009 Na osnovu člana 53. stav 4. Zakona o zaštiti životne sredine (Službeni glasnik RS, broj 135/04), Ministar životne "Službeni glasnik RS", br. 3/2009 Na osnovu člana 53. stav 4. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", broj 135/04), Ministar životne sredine i prostornog planiranja donosi P R A V I L

Више