1/31 Транаскрипт аудио записа са главног претреса од 21. марта године -видеоконференцијска веза са Жупанијским судом у Ријеци- УТВРЂУЈЕ СЕ да су

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "1/31 Транаскрипт аудио записа са главног претреса од 21. марта године -видеоконференцијска веза са Жупанијским судом у Ријеци- УТВРЂУЈЕ СЕ да су"

Транскрипт

1 1/31 УТВРЂУЈЕ СЕ да су на главни претрес приступили: Заменик тужиоца за ратне злочине Небојша Марковић. Пуномоћник оштећених Славица Јовановић. Сви оптужени осим опт. Драгана Бачића према коме је поступак раздвојен. И браниоци адвокати: Бранкица Мајкић бранилац оптужених Деветака и Девчића, Марија Ивановић бранилац оптуженог Радојчића, Војислав Вукотић бранилац оптуженог Крњајића, Бранко Лукић бранилац оптужених Миодрага Димитријевића и Влајковића, Јасмина Живић бранилац оптуженог Перића, Бранко Димић бранилац оптуженог Јосиповића, Гордана Живановић бранилац оптуженог Јована Димитријевића а на данашњем претресу мењаће и адв. Слободана Живковића бранилац оптужених Стојановића и Бачића, Бранислава Фурјановић бранилац оптужених Косијера и Стевановића и Радослав Шошкић бранилац оптуженог Николаидиса. Суд доноси Р Е Ш Е Њ Е Да се главни претрес ОДРЖИ. Претрес је јаван. Главни претрес СЕ НАСТАВЉА у 09 часова и 49 минута.

2 2/31 Адв.БРАНКО ДИМИЋ: Судија, извињавам се, молим за дозволу да напустим претрес у 10,30, мењаће ме колега Бранко Лукић. Хвала. ИСПИТИВАЊЕ СВЕДОКА које се врши путем видеоконференцијске везе успостављене са Жупанијским судом у Ријеци у присуству судије Ксеније Зорц. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добар дан, да ли се чујемо? Да ли се чујемо са Судом у Ријеци? Добар дан, да ли се чујемо са Судом у Ријеци? Не чују нас они. Добар дан, да ли се чујемо? Судија Жупанијског суда у Ријеци Ксенија Зорц: Добар дан, чујемо се. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Ко је од сведока приступио ту у Суд? Судија Жупанијског суда у Ријеци Ксенија Зорц: Приступиле су свједокиње Јовановић Анкица и Солаковић Марица. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: А за Славицу Лукетић? Судија Жупанијског суда у Ријеци Ксенија Зорц: Она није приступила, приложила је љечничку потврду из које је видљиво да је тренутно неспособна приступити у Суд. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро. Прво ћемо онда сведока Анкицу Јовановић. КОНСТАТУЈЕ СЕ да су у Жупанијски суд у Ријеци приступили сведоци Марица Солаковић и Анкица Јовановић, а није приступила сведок Славица Лукетић из здравствених разлога у вези чега је приложила медицинску документацију. СВЕДОК-ОШТЕЋЕНА АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добар дан, госпођо Јовановић. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Добар дан. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Да ли ме Ви чујете?

3 3/31 ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро. Даћете ми Ваше податке, име оца? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Јакоб. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: По занимању сте? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Домаћица. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Ваша адреса? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Нови Винодолски, Прилаз Присика 8. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Које године сте рођени и где сте рођени? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: у Ловасу. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ, од оца Јакоба, рођена године у Ловасу, са пребивалиштем у Нови Винодолски, Прилаз Присика бр.8. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Ја ћу Вам прочитати имена и презимена оптужених па ћете Ви рећи да ли сте са неким у неком сродству или у некој завади: Љубан Деветак, Милан Девчић, Милан Радојчић, Жељко Крњајић, Миодраг Димитријевић, Дарко Перић, Радован Влајковић, Радисав Јосиповић, Јован Димитријевић, Саша Стојановић, Драган Бачић, Зоран Косијер, Петроније Стевановић, Александар Николаидис? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не, ни у сродству, ни у завади. Са оптуженима несродна, није у завади. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро. Бићете саслушани као сведок-оштећена, дужни сте да говорите истину, давање лажног исказа је кривично дело, нисте дужни да одговарате на поједина питања уколико би себе или неког свог блиског сродника изложили тешкој срамоти, знатној материјалној штети или кривичном гоњењу, а пре него што ћете дати исказ положићете заклетву понављајући ове речи које ја изговорим. Заклињем се. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Заклињем се. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Да ћу о свему. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Да ћу о свему.

4 4/31 ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Што пред судом будем питана. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Што пред судом будем питана. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Говорити само истину. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Говорити само истину. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: И да ништа што ми је познато нећу прећутати. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: И да ништа што ми је познато нећу прећутати. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро. Опоменута, упозорена, а након полагања заклетве изјављује: ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Пред Вишим судом у Београду води се кривични поступак против ових лица која сам Вам прочитала због кривичног дела ратни злочин против цивилног становништва. Предмет оптужбе је страдање шездесетдевет цивила хрватске националности у месту Ловас у десетом и једанаестом месецу године и ближи предмет оптужбе је напад на Ловас, страдање цивила у нападу, затим у том периоду убиства, телесна повређивања, противзаконита затварања цивила и страдање цивила у догађају на тзв. минском пољу. Испричаћете суду шта је Вама у вези свега овога познато, ко је Ваш страдао тамо у том периоду, да ли сте Ви били све време у селу када су се ови догађаји збивали и уопште шта Вам је све познато у вези тога. Изволите. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Па ја могу само испричати да је ујутро у пола осам, око пола осам су код нас на капију дошли војска, не знам ја ко је точно био, ни која је униформа била, њих једно десетак. Четворо знам који су из села били и тад су ми одвели мужа. Ми смо враћени назад у кућу и иза тога сам била код родитеља у Марка Орешковића улици, сад је Вуковарска. Од сам изашла и пуно тога нисам видјела по селу јер био је полицијски сат, нисам морала ићи радити и нигдје се нисам кретала по селу. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Рећићете само како се зове Ваш муж и како се зову ти четворица за које знате да су из села. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Муж ми је Јосип Јовановић, а њих четворица су Милан Радојчић, Милан Девчић, Милан Воркапић и Душко Грковић.

5 5/31 ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: А у којој сте Ви то улици становали тад кад је дошла војска? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Петра Прерадовића 9. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Је ли има та улица назив неки још? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Нема. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Пре тога како се звала? ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро. Изволите тужиоче. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Добар дан, ја сам заменик тужиоца за ратне злочине Небојша Марковић. Кажите ми кад је отпочео тај напад с ким сте Ви били у кући? Разумео сам да сте били Ви и муж, да ли је још неко био? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Да, била ми је сестрична и двоје дјеце. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Како се она зове? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Славица Антоловић. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Добро. А кажите ми јесу ли у то време у Ловасу живели родитељи Вашег мужа? ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Јесу ли они Антун и Анка Јовановић? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Јесу. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Где су они живели, на којој адреси? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Владимира Назора, не знам који број. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Колико је то далеко од Ваше куће? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Илије Гајева, Гајева је то била улица. Није далеко, неких стотињак метара. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Кажите ми о том нападу што кажете кад је та војска дошла, је ли пре тога била нека пуцњава или да ли је гађала нека артиљерија неке гранате? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Је. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Колико је то трајало? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Десет-петнаест минута прије него што су њега одвели, а иза тога данима. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: То говорите о пуцњави, а гранатирање кад је било? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Нашег дјела села не.

6 6/31 ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Добро. Кажите ми јесу ли том приликом Вашег мужа одвели? ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Ко је то наредио, како се то одиграло? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не знам ко је наредио, они су сви у двориште улетили, нама су рекли да се вратимо у кућу, а њега су одвели. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Значи Ви нисте видели сам чин одвођења, ако сам разумео? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Како не, како не. Сви смо били из подрума изведени. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А ова позната лица која сте навели, да ли су они при том нешто говорили, чинили кад је требало Ваш муж да се одведе? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не, не, само нам је Милан Девчић рекао да се вратимо у кућу да се не би шта догодило. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Кажите ми шта је даље било са Вашим мужем? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Био је притворен у опћини, у згради опћине и иза тога у згради од задруге. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А је ли био пуштен након тога или је остао све време затворен? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Све вријеме затворен. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Добро. Је ли Ви знате о томе нешто како је сад успостављена власт у селу након што је село заузето? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Да, јер сам била до ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Је ли био неки састанак дан-два након заузимања села, да ли о томе имате неке информације? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не, не знам. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А ко је био у тој власти, шта сте Ви упамтили? Овде су оптужени Ваши мештани Љубан Деветак, Милан Девчић, Милан Радојчић и Жељко Крњајић, да ли о њима знате нешто да ли су они били, да ли су имали некакву улогу у тој власти? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Да, знам да су нешто били међу тим главнима. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Али не знате конкретно шта је ко од њих радио? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не, за Мићу Девчића једино знам да је био војна полиција.

7 7/31 ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Ко? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Милан Девчић. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А Милан Девчић, добро. Да ли знате где су се налазиле те зграде у којима су седели ти људи? ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Где? Кажите нам, опишите нам. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: У кући Боре, у Брајковићевој кући, а не могу се сад сјетити ову како се. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Помиње се овде кућа Боре Кесера, да не мислите на њу? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Боре Кесера. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А да ли је нешто постојало у самој задрузи? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Је, у стамбеној згради је био Деветак кад сам га ја видјела. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А кажите ми је ли знате о томе шта се дешавало са Вашим мужем док је био у затвору? Да ли знате ко га је испитивао, да ли су га физички малтретирали, ако јесу ко је то радио? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не знам да су га малтретирали, није ми нико рекао, али знам на идентификацији шта је све било поломљено. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Да ли знате нешто о томе кад је убијен? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Да, убијен је 18-ог као и сви други, али сам ја не знам у страху ономе навела датум 24. и тако се води на смртном листу. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: То то је датум када је био. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Не , на који месец мислите? ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Овај , лапсус јесте ли тако рекли да је убијен? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Тако је. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Кажите ми, знате да је тад био догађај на минском пољу. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Је ли он убијен на минском пољу или на неком другом месту? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не, по причама у кући од Иве Маџаревића, у гаражи.

8 8/31 ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Добро, а шта знате о самом минском пољу, да ли знате кад су ти људи скупљени, на који начин? Да ли је било неко обавештење да људи дођу на неки састанак или да се окупе, да ли о томе знате? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не пуно. Не знам. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А о самом минском пољу, да ли сте о томе чули? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Само преко прича. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Кажите ми у међувремену од кад је Ваш муж на почетку ухапшен до тог минског поља, да ли знате шта се у селу дешавало? Да ли је било убистава, привођења, затварања, малтретирања људи? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Је, је. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Кажите ми да ли знате конкретно за неког? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Знам, брат ми је морао ићи под пушком радити на пољу и снаха, његова жена. Знам да су ми убили стрица преко пута, то је тата видио, који је покојни. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Како се Ваш стриц зове? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Јосип Пољак. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А кад су њега убили? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: , под којим околностима, је ли знате како је страдао? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Да, знам. Ишао је, био је код тате и маме пред кућом јер су били сви скупа у подруму и неко је на његова врата од војске пробо, куцао, и он је рекао «Ту сам» и отворио је, одвели су га унутра и унутра су га убили. И њега сам видјела јединог мртвог. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А кажите ми, можда сам Вас већ питао, јесу ли родитељи Вашег мужа Антун и Анка Јовановић? ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Кад су они страдали? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А да ли знате под којим околностима? ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Испричајте.

9 9/31 Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Знам да је свекар убијен, пронађен је код воде, а да је свекрва изгорила јер је спашавала бикове. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А на којој су они адреси живели? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Гајева. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Рекла је. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Нисам сигурна, 26. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Да ли сте чули или имате сазнања о томе ко је то конкретно ко је урадио? ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Не. Кажите ми шта се дешавало у Ловасу после тог минског поља док Ви нисте отишли? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Па ја нисам морала ићи радити. Био је полицијски сат, није се смјело кретати по селу, тако да Вам ја пуно не знам. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Кажите ми јесте ли морали да носите неко обележје? ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Шта? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Бјеле крпе око руке и на капији. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А на кога се то односило? Да ли су то морали да носе и Срби и Хрвати или? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Хрвати. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Само Хрвати. Кажите ми од кад је почела та обавеза, да ли се тога сећате? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Па мислим сутрадан одмах после напада. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: После напада. Да Вас питам још нешто, да ли нешто знате о убијенима Драгутину Пејићу и Мији Божићу? ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Овде има неких података, каже да су настрадали у дворишту куће Јосипа Јовановића, с тим што се помиње да је то Крањчевићева бб. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: То је други Јосип Јовановић. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Значи постоји други, добро.

10 10/31 ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Сведок Андрија Балић је на главном претресу 25.новембра на питање тужиоца потврдио ранију изјаву да је Љубан Деветак коме се касније придружио Жељко Крњајић, да су испитивали мештане после напада затворене у задрузи и да је међу тим испитиванима био и Јосип Јовановић, да ли нешто о томе знате? Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Примедба на овакво питање, с обзиром да је већ постављено питање сведоку да ли зна ко је испитивао или малтретирао супруга и сведок је рекла да не зна, сматрам ово навођењем на давање одговора. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро, у реду. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Не може бити навођење зато што цитирам изјаву сведока, могуће да се сведок и потсети, а може и да не зна, то не значи да ја сугеришем. Кажите ми, сведок Емануел Филић је навео да је био затворен са Вашим мужем од првог дана од заузимања Ловаса и по његовој изјави да је код Вашег мужа да су пронађена два аутомата, да ли нешто о томе знате је ли имао неко оружје, је ли предао неко оружје? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не знам. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Не знате, ништа. Немам више питања. Хвала. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Изволите даље. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Добар дан госпођо Јовановић, Бранкица Мајкић адвокат бранилац оптужених Љубана Деветака и Милана Девчића. Имам за Вас само неколико питања, ако можете да се сетите пре овог године да ли је Ловас био такође нападан или гранатиран? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Па не знам, авиони јесу летјели, било је бачених ових бомби из авиона. Је пар пута, али ништа близу села. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Добро, хвала Вам. Овде пред овим судом је сведок била Јелена Јовановић, је ли она у сродству са Вама? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Је, сестра од супруга. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Е тако, и она је говорила о неким својим посредним сазнањима које је добила од Вас, па ме прво интересује јесте ли говорили о дешавањима у Ловасу из овог периода десети месец године? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Хоћете поновити?

11 11/31 Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Да ли сте са Јеленом Јовановић односно да ли сте јој пренели Ваша сазнања о дешавањима у Ловасу у десетом месецу године? Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Ово Вас питам из разлога јер она преносећи оно што сте јој Ви рекли није споменула да је Милан Девчић био у дворишту Ваше куће. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Па можда је заборавила, а можда јој нисам ни рекла. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: А могуће да јој нисте рекли. Добро. Значи Ви остајете при овом да је био? Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Добро. А да ли Вам је, рекли сте да је био војна полиција, да ли можете да ми објасните одакле Вам је то познато? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Па не знам, он је био прије милицајац и тад је исто био милицајац. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Је ли то Ваш закључак с обзиром на то да знате да? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Да, да, нисам сигурна ни то, али мислим да је био полицајац. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Конкретно да ли знате да је Милан Девчић у том периоду починио неко кривично дело или наредио неко? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не знам. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Добро. Данас сте рекли само у једном тренутку да када сте Деветака видели да је био у задрузи, ако сам Вас добро разумела? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Тако је. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Можете ли само да објасните кад је то било? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Па не знам, неколико дана, а можда и мјесец дана иза тога јер су, тражила сам да ми војска изађе из куће јер су ми све уништили у кући. Ја сам изашла и била сам код родитеља и онда сам била код њега да га молим да ми војска изађе из куће. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Добро, и кажите ми је ли Вам помогао том приликом? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Је.

12 12/31 Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Хвала Вам, а кажите ми само од ког датума, не морате прецизно датум, али у односу на сам напад кад је војска ушла у Вашу кућу и ако знате која је то војска? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Одмах ујутро у пола осам први смо ми били и војска је била не знам, српска. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Добро. Само ми реците још пошто сте рекли да је Ваш супруг био у згради општине, да ли знате ко је био председник општине, односно месне заједнице у то време? Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Не знате. Ништа, хвала Вам. Не бих Вас више питала. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Изволите даље. Од бранилаца? Нема нико више питања. Од оптужених? Изволите. Опт.ЉУБАН ДЕВЕТАК: Добар дан, оптужени Љубан Деветак. Питао бих сведокињу, њезин брат да ли се зове Пољак Ивица? Опт.ЉУБАН ДЕВЕТАК: Шта је Ивица радио у задрузи прије догађаја од ? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Био је пословођа. Опт.ЉУБАН ДЕВЕТАК: Био је пословођа, је ли тако? Опт.ЉУБАН ДЕВЕТАК: Шта је радио од 10-ог па надаље, од па надаље? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Исто је, иза ? Опт.ЉУБАН ДЕВЕТАК: Да. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Исто је био као пословођа, али под пушкама и својима је био пословођа Хрватима у селу. Опт.ЉУБАН ДЕВЕТАК: Кад су Ваш брат и отац напустили Ловас? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: За Божић Опт.ЉУБАН ДЕВЕТАК: А је ли Вам познато да је и отац Ваш долазио код мене у задругу? Опт.ЉУБАН ДЕВЕТАК: Реците ми то кад сте ме видели, како сам био обучен? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Немам појма. Опт.ЉУБАН ДЕВЕТАК: Хвала. Немам више питања. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Даље, има ли неко од оптужених? Изволите.

13 13/31 Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Добар дан, оптужени Милан Девчић. Бебо, Анкица, ми те знамо као Беба па зато те тако ословљавам, реци ми молим те да ли је твој муж учествовао у неком наоружавању Хрвата у том периоду у Ловасу године? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Када? Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: године пред рат? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не знам. Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Не знаш. Реци ми да ли је он негде био ухапшен године? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Да ли је био? Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Да ли је негде био ухапшен године? Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Не. А да ли му је брат Миле био негде ухапшен? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не знам. Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Не знаш. За неко наоружавање на граници Мађарској да ли се сећаш ти тога? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: А ко, Миле? Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Да. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не, не знам. Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Не знаш, ни твој Јосип исто? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Да, не знам. Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Не знаш, добро. Реци ми, то кад си рекла да си препознала мене у дворишту Вашем. Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Реци ми ко је још био присутан тада осим тебе? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Па рекла сам, Душко Грковић, Милан Воркапић, Милан Радојчић и ти. Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Да, а реци ми молим те ко је још био од присутних мештана? Рекла си Славица Антоловић, ко је то? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Беба. Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: А Беба, то је Туркаљ, је ли тако? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Тако је, дјевојачко. Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Ко је још био присутан ту? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Нико, дјеца моја. Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Деца. Реци ми, сад кад си рекла Воркапић Милан.

14 14/31 Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Да? Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Ајде опиши ми га, молим те? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Трнду? Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Трнда је ли? Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Реци ми, да ти ниси неке ствари побркала можда, да је неко други био ту а не ја у дворишту? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не Мићо. Ти си нас вратио у кућу. Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Добро. Реци ми, да ли је још неко био присутан? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Још је било људи непознатих. Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Али неко још из Ловаса ко је ту био? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Стварно сад не могу се сјетити. Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Не можеш се сетити, добро. Реци ми да ли ти је твој покојни Јосип дошао после тога кући? Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Не? Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Реци ми да ли ти је познато да је дошао с неким по неко оружје кући? Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Тај исти дан? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не, не знам. Ми смо враћени у подрум, ми смо били у подруму. Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Да, да, разумем. Значи то ти није познато? Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Да ли ти је познато да је неки други дан дошао касније? Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Након два дана, три? Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Не знаш? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не, ја сам сутрадан отишла код маме и тате.

15 15/31 Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: Добро. Толико, ја само могу да кажем да ја се не сећам да сам био код њих у дворишту, ето то могу да кажем, а сад она може да тврди шта хоће. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро. Опт.МИЛАН ДЕВЧИЋ: То су неки други били али ето нажалост ти се не сећаш. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Од оптужених, има ли још неко питање? Изволите. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Добар дан, оптужени Жељко Крњајић. Бебо, питао бих те да ли си ти мене видела у десетом месецу у Ловасу? У десетом мјесецу да, али након напада, али видјели су те други. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Питам ти јеси ли ме видела? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Тај дан не, послије да. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: А кад после? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: У задрузи кад су одведени сви, твоја жена и ти сте дали Јоси цигарете. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: То је било Бебо 12., јел тако? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Па добро, питао си ме у десетом мјесецу. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Да, али 12.датум. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Може бити. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: За два дана кад си ти дошла да обиђеш свога мужа и питала си моју супругу хоће дати твоме Јоси цигарете. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: И јел дала Јадранка? Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: А то је био Жељко Јапунџа, а не ја, ја тад нисам био Бебо у Ловасу, али занима ме само овај први дан 10., да ме ниси видела јер је твоја снаја Јовановић Јелица из Борова. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Рекла да сам ја твог Јосу извео из подрума, а ја од првог дана. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Да Жељко. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Молим? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Жељко кад је Јосо изведен ван било је више људи и речено је да си га ти ударио ногом, на самом нашем раскршћу.

16 16/31 Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Добро, добро. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Само мало да појаснимо, јесте ли ви видели Жељка Крњајића? ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: А то сте чули од неког да га је он ударио на раскршћу тог дана? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Да, да. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Од кога сте то чули, кажете? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Славица Туркаљ. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Јел то ти Бебо кажем пред твојом кућом нисам ни био, знаш да сам од Ивице Кесера одмах прешао преко у моју башту, плац, значи нема теорије и рекла си истину да ме ниси ни видела. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: А значи да си био тамо? Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Не, па ја сам био у селу, то стоји, само нисам твог Јосу ухапсио, ни водио ни. А реци ми Бебо пошто смо ми били комшије, малтене прве, пили смо пуно кафе. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Да ли се ти сећаш кад сам ја напустио село? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не точно. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Па отприлике месец, два, три? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Да, прије љета, не знам то точно, пети, шести мјесец. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Јел могуће да је био фебруар, други месец? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не знам, нисам сигурна. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Добро. Ништа хвала, немам више питања. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Од оптужених да ли има ли неко? Нема више нико питања. Госпођо Јовановић реците ми то кад је Ваш супруг одведен Јосип Јовановић, звани Јоса, јел тако су га звали? ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Јесте ли Ви ишли тамо да се распитујете шта је са њим, где је одведен, значи оног дана , па га нема, јесте ли неког питали где је он, шта је? ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Реците ми где сте се то распитивали и шта сте сазнали?

17 17/31 Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Па ја сам с њим и причала и питала сам, речено ми је да су затвореници у згради од опћине. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Јесте ли ишли тамо евентуално да се распитате шта је, зашто га држе тамо? ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: И код кога сте се распитали? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Је, тата је ишо код Љубана Деветака, а ја нисам нигдје директно код њих ишла питати, него ми је само он реко да не долазим, да ће, да једноставно не долазим горе у село. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: И шта је сазнао Ваш тата кад је отишо код Љубана Деветака, што су? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Па реко му је да му не може помоћи. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Реко да не може помоћи? ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: А јесте ли сазнали где је то био затворен тамо у простору месне заједнице? ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Где, где тачно да је био затворен? Тај простор месне заједнице има више просторија. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Па кад се уђе на десну страну, на десну страну према назад, некад су ту били станови. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Некад су ту били станови. Да ли је то нека просторија, канцеларија, да ли има ту неки подрум? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не знам, њега су довели ван. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро. Јесте ли контактирали евентуално са неким ко је исто у том периоду кад и ваш муж био затворен, па је преживео те догађаје? ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро. Реците ми тог првог дана у тој Вашој Прерадовићевој улици да ли је још неко од Ваших комшија ту страдао? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Је. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Да ли знате ко је то страдао још? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Па није баш неко да је убијен, није, не могу се сад сјетит точно.

18 18/31 ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Реците ми да ли знате Данијела и Цецилују Бадањак? ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Где они станују? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Они станују можда десет, петнаест кућа даље од мене, заборавила сам, мој кум Солаковић Дарко је страдао. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Мислим само на , оријентишите се оног дана кад је био напад. Реците ми, кажете Данијел и Цецилија Бадањак десет, петнаест кућа од Вас, да ли је то у истој улици? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Је. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Јесте ли чули нешто, шта се њима десило тог дана? ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро. А да ли у вези страдања овог Вашег стрица Јосипа Пољака имате неких ближих сазнања? ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Реците ми да ли су они живели у улици Орешковићевој или Вуковарској, како већ? ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Реците ми његов син Никола, да ли је он био у некој Хрватској полицији? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не знам. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро. Изволите пуномоћници. СЛАВИЦА ЈОВАНОВИЋ: Да ли сведокиња може нешто да нам каже о томе како је дошло до пожара овог у коме је страдала Ваша свекрва Анкица Јовановић? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не знам, не знам точно али све је изгорило, цијела кућа и имали су пуну шталу бикова. СЛАВИЦА ЈОВАНОВИЋ: Добро. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Нешто је бачено али не знам што. СЛАВИЦА ЈОВАНОВИЋ: Можете ли нам рећи да ли знате нешто о томе да ли је постојала нека, пре напада значи да ли су мештани Хрвати били било како организовани за одбрану села? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не знам, они се јесу договарали али не знам точно што су се договарали.

19 19/31 СЛАВИЦА ЈОВАНОВИЋ: Добро. Да ли је постојала нека обавеза да мештани Хрвати не смеју да затварају своје капије, дворишта и улазна врата на кућама? Да ли се тога сећате? СЛАВИЦА ЈОВАНОВИЋ: И да ли можете да нам кажете ово, зашто сте се баш Љубану Деветаку обратили у тој ситуацији кад је војска била у Вашој кући, зашто сте баш код њега отишли да га замолите да војска изађе? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Па он је био главни. СЛАВИЦА ЈОВАНОВИЋ: И да ли знате можда ко је издао наређење да војска уђе у Вашу кућу? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Не, али кућа је на крају, па им је одговарала и није никога било унутри, јер ја сам отишла код маме. СЛАВИЦА ЈОВАНОВИЋ: Можете ли нам рећи нешто о томе да ли Вам је за одлазак из села била потребна нека пропусница, евентуално где сте је добили и то? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Да, добила сам је у команди села, у Брајковићевој кући. СЛАВИЦА ЈОВАНОВИЋ: А ко је издао пропусницу? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Нека војска, неки командант је. СЛАВИЦА ЈОВАНОВИЋ: Добро, хвала немам више питања. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Има ли тужилац неких допунских питања? Рекли сте мало пре да је Љубан Деветак био главни, у чему је то био главни? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Па тако су нам рекли да је он командант главни, не знам. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Од кога то сазнајете, да ли се то причало по селу? Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Да, кад смо питали за помоћ за, да мужу помогне или нешто, рекли су нам да је он главни. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро. Добро госпођо Јовановић захваљујемо Вам се што сте се одазвали да сведочите. Довршено сведочење, сад може следећи сведок Марица Солаковић да уђе. Сведок-оштећена АНКИЦА ЈОВАНОВИЋ: Хвала довиђења.

20 20/31 СВЕДОК МАРИЦА СОЛАКОВИЋ ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добар дан госпођо Солаковић. Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Добар дан. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Рећи ћете ми Ваше личне податке, мада ја мислим да их овде имам, имам неки Ваш записник о саслушању од године. Солаковић Марица, рођена Павличић, од оца Петра, јесу ли то Ваши подаци? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Покојни отац. Да. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро, реците ми Ваша адреса? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Вишково. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро, година рођења и место рођења? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Вуковар ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Ја ћу Вам прочитати имена и презимена оптужених, па ћете рећи суду да ли сте у неком сродству или у некој завади са неких, Љубан Деветак, Милан Девчић, Милан Радојчић, Жељко Крњајић, Миодраг Димитријевић, Дарко Перић, Радован Влајковић, Радисав Јосиповић, Јован Димитријевић, Саша Стојановић, Драган Бачић, Зоран Косијер, Петроније Стевановић, Александар Николаидис. Да ли Вам је неко од њих род? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Не. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро. Бићете саслушани као сведок, као сведок сте дужни истину да говорите, давање лажног исказа је кривично дело, нисте дужни да одговарате на поједина питања уколико би себе или неког свог блиског сродника изложили тешкој срамоти, знатној материјалној штети или кривичном гоњењу. Пре него што кренете да дајете исказ положићете заклетву понављајући ове речи које ја изговорим. Заклињем се. Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Заклињем се. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Да ћу о свему. Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Да ћу о свему. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Што пред судом будем питана. Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Што пред судом будем питана. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Говорити само истину. Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Говорити само истину.

21 21/31 ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: И да ништа од онога што ми је познато нећу прећутати. Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: И да ништа од онога што ми је познато нећу прешутјети. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Пред Вишим судом у Београду води се кривични поступак против ових 14 лица, које сам Вам прочитала, због кривичног дела ратни злочин против цивилног становништва, предмет оптужбе је страдање 69 цивила Хрватске националности у месту Ловас, у десетом и једанаестом месецу '91.године, и ближи предмет оптужбе напад на Ловас, страдање цивила у нападу, затим убиства, телесна повређивања и противзаконита затварања цивила у овом периоду у селу и догађај на такозваном минском пољу и страдање цивила при овом догађају. Испричаћете суду да ли сте у том периоду Ви били у Ловасу, ко је Ваш страдао у том периоду и све што Вам је познато из тог периода везано за ово што смо рекли да је предмет оптужбе. Изволите. Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Као прво била сам десетак дана од пада до '91. у месту Ловас. У бити се ништа ни не сјећам, нити, нисам ништа видјела, тако да немам ништа пуно да кажем. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: А реците ми како се зове Ваш супруг? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Мој супруг се звао Солаковић Дарко. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Да ли знате нешто о околностима његовог страдања? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па о околностима његовог страдавања је минско поље, то знам, иначе ништа више о томе, датум када је било. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Изволите тужиоче. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Добар дан. Заменик тужиоца за ратне злочине Небојша Марковић. Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Добар дан. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Кажете да сте били у време напада у Ловасу, можете ли да нам опишете како је почео тај напад, да ли је било неког гранатирања, ако јесте колико је трајало? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па точно кад је био напад ја нисам ништа видјела пошто смо били у подруму, тако да не могу ништа да кажем.

22 22/31 ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А да ли сте чули експлозије граната, да ли знате? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па чуло се, да. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Колико је то било, колико је таквих експлозија ако се сећате? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Мислите временски или? ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Па и временски и по броју, да ли је то било велико гранатирање или неки мањи број граната? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па с обзиром да сам била у подруму, нисам чула ништа пуно, али мало се чуло. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Добро, кажите ми ко је са Вама био још у подруму? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па били су свекар и свекрва и муж и. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Како се они зову, свекар и свекрва? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Можете поновити питање? ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Како се зову Ваши свекар и свекрва? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Они су Солаковић Бара и Иван, али су умрли. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Добро, а кажите ми а Ваш супруг Дарко? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: И он је погинуо на минском пољу, ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Не, не, питам Вас за у време напада, да ли је био са Вама у подруму или на неком другом месту? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Да. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А кажите ми, он има брата Љубомира? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Да. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Да ли је он живео са вама на истој адреси? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Он је исто, са нама је живио да, али исто је био рањен. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Касније на минском пољу? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Тог датума, тог датума. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Али кажем кад је у време напада, да ли је био исто и он са вама? На којој сте ви адреси? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Да, сви смо били на истој адреси. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А која је то адреса хоћете ми рећи?

23 23/31 Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Ту у Ловасу, Прерадовићева. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Кажите ми јесте ли видели или чули је ли ушла нека војска тог дана кад је био напад у Ловас? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па нисам видјела ни чула. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Је ли неко долазио до Вашег подрума да тражи да изађете? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па неки јесу долазили али не сећам се уопће ни ко. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Кажите ми да ли су у Вашој улици живели Данијела и Цецилија Бадањак и Мирко Гргић? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па баш у мојој улици нису, мало до. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Је ли знате нешто о њиховој судбини? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Не. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Кажите ми кад је Ловас заузет је ли ишао Ваш супруг негде на неки састанак после дан или два, да ли Вам је то познато? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Није. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: И да ли знате шта је, је ли имао неку обавезу да нешто ради? Овде имамо неки податак о томе да је он учествовао у скупљању лешева. Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Чега? ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Скупљању лешева након напада, је ли знате нешто о томе? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Не, није ми познато. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Није Вам причао? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Не. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Кажите ми је ли познајете овде оптужене Ваше мештане Љубан Деветак, Милан Девчић, Милан Радојчић и Жељко Крњајић, да ли сте их познавали? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па површно да. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Да ли сте неког од њих виђали у то време док сте боравили у Ловасу? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па не, не. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Да ли знате нешто, јесте чули нешто о томе да ли они имају некакву улогу у тој новој власти? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Можете ли мало поновити?

24 24/31 ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Кажем, да ли сте нешто чули о томе да ли су њих четворица или неко од њих да ли је имао некакву улогу у тој новој власти када је Ловас заузет? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Не знам. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Не знате, добро. Кажите ми кад је Ваш супруг, у вези минског поља, кад је он отишао од куће, под којим околностима је одведен? Он је страдао и то минско поље је било , а кад је он одведен или сам отишао? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Није сам отишао, одведен је али не сјећам се точно датума али мислим пар дана прије минског поља. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А је ли знате ко га је одвео? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па не знам. Мислим Крњајић господин. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Јесте ли га видели том приликом? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Не, нисам видјела него по гласу и после по причи да је он дошао дома. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Кад је Ваш муж тамо приведен пре него што ће отићи на минско поље да ли знате шта се тамо дешавало да ли сте од неког чули? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Не, нисам од никог чула и не знам. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А на том минском пољу кажете да је он настрадао тамо је био и његов брат Љубомир Солаковић, само што је он рањен, јесте ли од њега било шта сазнали шта се то дешавало? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Не, он не жели о томе да прича па тако да не знам. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Кажете да сте напустили Ловас под којим околностима? Јесте ли морали да имате неку пропусницу или сте отишли? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Да, да, пропусницу сам добила од Љубана Деветака. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Како? Где сте отишли код њега, где се он налазио кад сте добили пропусницу? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па налазио се у том, у тој једној кући гдје су били, гдје је био, не знам, у Ловасу.

25 25/31 ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А шта је то? Је ли то задруга, месна заједница или нека друга кућа? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Мјесна заједница или нека друга кућа, у бити се сад и не сјећам, јер има двадесет година је прошло пуно. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Тад кад сте га видели да ли је био у цивилу или евентуално у униформи, да ли се тога сећате? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: То не могу да се сјећам био је далеко од мене. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Је ли Вам он лично издао пропусницу или неко други? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Не, он је само рекао а неко други ми је издао пропусницу, не знам ко ми је написао точно, не знам имена не сјећам се. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Добро. Кажите ми у том периоду док сте били јесте ли морали да носите некакво обележје док сте боравили у Ловасу од напада док нисте? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Да. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Какво? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па неке бјеле траке око руке. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: А да ли је на кући требало нешто да се истакне? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па ја мислим да и на кући, сад се исто не сјећам више тога. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Кажите ми је ли то важило и за Србе и за Хрвате или само за Хрвате? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Само за Хрвате. ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА: Немам више питања. Хвала. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Изволите даље. Од бранилаца? Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Добар дан госпођо Солаковић, Бранкица Мајкић адвокат бранилац оптужених Љубана Деветака и Милана Девчића. Ја за Вас имам само кратко неколико питања везано за Ваше напуштање села. Да ли можете да ми кажете са ким сте напустили Ловас ? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Да, са неким људима из Ловаса, имена им се не сјећам, који су ишли у Шид.

26 26/31 Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: А кажите ми да ли сте се Ви икада лично обратили Љубану Деветаку за било шта док сте били у Ловасу? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Обратила сам се само за пропусницу, пошто се код њега морало ићи. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Је ли можете да ми објасните ко Вас је упутио да код њега одете по пропусницу? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па могу, али не познам људе те. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Јесу ли то били. Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Који су били испред његове канцеларије непознати. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Ако сам Вас разумела то је била зграда месне заједнице? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па мјесна заједница или нека кућа, не знам сад точно гдје је био. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: А да ли знате људи који су стајали испред ко су они? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па не знам ко су они. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Не знате то. Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Људи непознати су ми били, не знам шта су били, ко су. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: И кажите ми још, рекли сте да је он био доста далеко од Вас том приликом, ако сам Вас разумела? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па био је стол, доста метара, једно три-четири, тако да нисам га ни видјела баш. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Па јесте ли комуницирали или нисте? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па комуницирала јесам. Био је тако у једној сјени и сунце је било и нисам га могла точно видјет. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: А да ли се сећате можда чији је потпис био на тој пропусници коју сте добили? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Не. Не сјећам се. Адв.БРАНКИЦА МАЈКИЋ: Хвала Вам. Немам више. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Изволите даље. Адв.ВОЈИСЛАВ ВУКОТИЋ: Госпођо Солаковић, ја ћу Вам поставити само једно питање. Можете ли нам прецизније рећи када је одведен Ваш супруг у затвор? Колико дана, рецимо, после првог дана напада и да ли је то било у првој или у другој половини октобра месеца?

27 27/31 Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па рекла сам већ, то је било након пада мјеста, два дана, три, не знам Вам точно рећи датум. Адв.ВОЈИСЛАВ ВУКОТИЋ: Можете ли ипак да прецизније кажете два или три дана или више или мање? ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Рекла је два-три дана после пада места. Адв.ВОЈИСЛАВ ВУКОТИЋ: Ви сте данас рекли да нисте видели Жељка Крњајића у Ловасу у то време, је ли тако? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Нисам га видјела али сам га чула. Адв.ВОЈИСЛАВ ВУКОТИЋ: Молим? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Нисам видјела, али сам га чула из подрума, глас његов. Адв.ВОЈИСЛАВ ВУКОТИЋ: Шта, препознали сте по гласу да је то он? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па како не, живели смо тамо двадесет година у истој улици. Адв.ВОЈИСЛАВ ВУКОТИЋ: Добро, а да ли је Вама госпођо Солаковић позната чињеница да Жељко Крњајић у то време се није налазио, ако је то био наравно. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: То није чињеница. Адв.ВОЈИСЛАВ ВУКОТИЋ: Па добро, то је. Чињеница је, судија. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Па немојте молим Вас. Адв.ВОЈИСЛАВ ВУКОТИЋ: Дозволите ми, немојте ме стално прекидати. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Па не прекидам Вас, али не дозвољавам да се нешто предочава. Адв.ВОЈИСЛАВ ВУКОТИЋ: Говорим о чињеници да је био. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Којој то чињеници? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па чињеница да је био рањен, то сам мислио, ја не знам. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Не, Ви сте друкчије то нешто, да Жељко није био у месту, па сад. Адв.ВОЈИСЛАВ ВУКОТИЋ: Јер је био, добро. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Па сад искривљујете то. Ја Вас молим кад нешто сведоцима оштећенима се цитира, немојте онако, него цитирајте. Адв.ВОЈИСЛАВ ВУКОТИЋ: Да ли Вам је познато да је Жељко Крњајић био рањен и да се у то време није налазио у Ловасу?

28 28/31 Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Немам појма, не знам. Адв.ВОЈИСЛАВ ВУКОТИЋ: Добро, хвала Вам лепо. Немам више. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Изволите даље од бранилаца неко питање? Од оптужених има ли неко питања? Изволите. Опт.ЉУБАН ДЕВЕТАК: Добар дан. Замолио бих сведокињу да ме боље погледа да ме пита да ли ме, и питам да ли ме је икада у животу видела? ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Ко је овај човек госпођо Солаковић? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па мислим Љубан Деветак. Опт.ЉУБАН ДЕВЕТАК: А реците ми госпођо Солаковић, чија сте Ви ћерка? Јесте ли Ви ћерка од оног Павлића? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Да. Опт.ЉУБАН ДЕВЕТАК: Кад сте се Ви удали за Солаковића, које године? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Како сте рекли? Опт.ЉУБАН ДЕВЕТАК: Које године сте се удали за Солаковића покојног? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Опт.ЉУБАН ДЕВЕТАК: Видите ја сам из Ловаса отишао буквално године, а ту где сте се Ви родили где сте одрасли то је кућа испод старе школе, је ли тако? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Да. Опт.ЉУБАН ДЕВЕТАК: Ви мене нисте могли никада сретати у Ловасу, никада, према томе. Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Прије тога можда и нисам. Опт.ЉУБАН ДЕВЕТАК: То је једно, друго невероватно просто да ме сретнете на три-четири метра од мене и да не знате како сам био обучен и где сам седео, с ким сам седео, нешто такво као што је вађење дозволе за одлазак из места остаје трајно у сећању човеку, а ако је то било 21-ога нисте ме могли видети сигурно јер 21-ог ја у Ловасу нисам био, био сам службено одсутан, имам и папире у вези тога али да сам Вам ја помогао да дам, да Вам неко изда дозволу то бих рекао јесте, није то никакав проблем него нисте Ви једина евентуално ако сам ја помогао да Вам дам дозволу од многих Ловашчана многима сам помогао, тако. Али не верујем да сам био присутан кад се Вама давала дозвола и ако сам био присутан, то је могао бити само објекат Боре Кесера где сам ја стварно користио

29 29/31 кад ме војска истерала из задруге али 21-ог сигурно нисам био у селу. То је примедба. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро, примедба. Идемо даље од оптужених? Изволите. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Добар дан госпођо Марице, оптужени Жељко Крњајић. Да ли се Ви госпођо Марице сећате мене ? Да ли сте ме видели? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Не, нисам видјела. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: А да ли си ми чула глас ? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Мислим да јесте био Ваш глас. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Јесте? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Не 10. или 11-ог. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: био сам пред Вашом кућом јер је твој свекар поручио мом оцу да неко дође по оружје. Ја сам дошао по пушку и пиштољ. Твој свекар је то предао и овај Љубо дјевер. Дарка ти нисам ни видио тад и од њих нико није ни малтретиран, ни тучен, ни одвођен ни нигде, ни ништа, а предали су оружје мени, а ово што си рекла Дарко да је одведен пар дана касније вероватно и неко га је Марице одвео али ја нисам, јер нисам ни био у селу. Шта кажеш на то? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Ништа, немам шта да кажем ако ниси ти био онда сам вјероватно пречула твој глас. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: И ако те занима само још нешто, за твоју покојну мајку, је ли те занима? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Не. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Молим? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Не. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Хтео сам ти рећи да су убице ухапшене, ја сам их ухапсио, осуђени су и жао ми је твоје мајке. Хвала. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: У вези чега то сад покојна мајка, где је то? Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Касније, њезина мајка је убијена. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Тамо у Ловасу? Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Да, да. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро, то није предмет оптужбе. Опт.ЖЕЉКО КРЊАЈИЋ: Мислио сам ако жену занима. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро. Од оптужених нема више нико питања. Пуномоћник. А изволите.

30 30/31 Опт.МИОДРАГ ДИМИТРИЈЕВИЋ: Госпођо Марице, мало час сте рекли да сте у Ловасу били, нисам Вас добро разумео. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Рекла је до Опт.МИОДРАГ ДИМИТРИЈЕВИЋ: До 21., а од када госпођо? Да ли сте били ту на пример, па надаље? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Да, да. Опт.МИОДРАГ ДИМИТРИЈЕВИЋ: Јесте, е онда Вас питам да ли се сећате можда да је било неког гранатирања села Ловас одмах након првог на пример, трећег, четвртог, петог и тако? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: То не могу да се сјећам, не знам. Опт.МИОДРАГ ДИМИТРИЈЕВИЋ: Добро. Хвала лепо. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Немате питања. Добро. Реците ми госпођо Солаковић само пре Вашег одласка јесте ли се Ви распитали за тело Вашег супруга да га сахраните, да евентуално? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па нисам имала кога да питам. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Зашто, због чега нисте имали кога да питате? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: У бити нисам ни знала ни гдје је. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Значи Ви не знате да је он страдао па одлазите из Ловаса па се накнадно? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Само претпостављам. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Само претпостављали? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Да. Тада сам само претпостављала. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: А кад сте сазнали да је Дарко Солаковић страдао? Сведок-оштећена МАРИЦА СОЛАКОВИЋ: Па касније доста. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Добро. Допунских питања нема. Довршено сведочење. ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА: Рекли су да немају питања оштећени. Захваљујем Вам се госпођо Солаковић што сте се одазвали да сведочите. Довршено.

31 31/31 Одјављујемо се са Жупанијским судом у Ријеци. Суд доноси Р Е Ш Е Њ Е Главни претрес СЕ ПРЕКИДА у 10 часова и 53 минута и биће настављен дана године у 09 часова и 30 минута. Записничар ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА-СУДИЈА

Пословни број: К-По2 11/2014

Пословни број: К-По2 11/2014 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Посл.бр. К-По 2 11/2014 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА Са главног претреса од 10.02.2015. године 2 Пословни број: К-По 2 11/2014 ТРАНСКРИПТ АУДИО

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Б Е О Г Р А Д Пословни број: К-По 2 1/2014 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА СА ГЛАВНОГ ПРЕТРЕСА О

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Б Е О Г Р А Д Пословни број: К-По 2 1/2014 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА СА ГЛАВНОГ ПРЕТРЕСА О РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Б Е О Г Р А Д Пословни број: К-По 2 1/2014 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА СА ГЛАВНОГ ПРЕТРЕСА ОДРЖАНОГ дана 17. јула 2017. године Председник већа:

Више

Microsoft Word

Microsoft Word 1 Констатује се да су из просторија Окружног затвора у Београду на претрес доведени оптужени Бранко Грујић, Бранко Поповић, Драган Славковић, Синиша Филиповић, Иван Кораћ и Драгутин Драгићевић, да је приступио

Више

Транскрипт аудио записа са главног претреса од 21. септембра године -видеоконференцијска веза са Жупанијским судом у Вуковару- 1/48 УТВРЂУЈЕ СЕ

Транскрипт аудио записа са главног претреса од 21. септембра године -видеоконференцијска веза са Жупанијским судом у Вуковару- 1/48 УТВРЂУЈЕ СЕ 1/48 УТВРЂУЈЕ СЕ да су на главни претрес приступили: заменик тужиоца за ратне злочине Веселин Мрдак, пуномоћници оштећених: Наташа Кандић и Славица Јовановић сви оптужени и браниоци адвокати: Бранкица

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Посл. бр. К-По 2 4/2011 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА Са главног претреса од годин

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Посл. бр. К-По 2 4/2011 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА Са главног претреса од годин РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Посл. бр. ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА Са главног претреса од 13.10.2011. године са главног претреса од 13.10.2011. год Страна 2/51 КОНСТАТУЈЕ СЕ

Више

Транскрипт аудио записа са главног претреса од 18.фебруара 2010 године 1 КОНСТАТУЈЕ СЕ да су приступили: Оптужени Грујић и Поповић, Браниоци Шалић и П

Транскрипт аудио записа са главног претреса од 18.фебруара 2010 године 1 КОНСТАТУЈЕ СЕ да су приступили: Оптужени Грујић и Поповић, Браниоци Шалић и П 1 КОНСТАТУЈЕ СЕ да су приступили: Оптужени Грујић и Поповић, Браниоци Шалић и Перковић, Заменик тужиоца за ратне злочине Милан Петровић и Пуномоћници оштећених Наташа Кандић и Славица Јовановић. Суд доноси

Више

061102ED_BCS

061102ED_BCS Svjedok: Svjedok MM-0 (nastavak) (otvorena sjednica) Strana 0 Unakrsno ispituje g. Whiting (nastavak) 0 0 četvrtak, 0..00. [Otvorena sjednica] [Optuženik je ušao u sudnicu] [Svjedok je ušao u sudnicu]...

Више

Отварам претрес у предмету овога суда против оптужених Топлице Миладиновића и др

Отварам претрес у предмету овога суда против оптужених Топлице Миладиновића и др РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Посл. бр. К-По 2 48/2010 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА Са главног претреса од 04.априла 2013. године са главног претреса од 04.04.2013.год., страна

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Б Е О Г Р А Д Пословни број: К-По 2 1/2014 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА СА ГЛАВНОГ ПРЕТРЕСА ОДРЖАНОГ дана 15. новембра 2018. године Председник већа:

Више

BOS-Publikacija-1.indd

BOS-Publikacija-1.indd Друштво психолога Брчко дистрикта БиХ Društvo psihologa Brčko distrikta BiH ŠTA JE TO SVJEDOK? VODIČ ZA DJECU SVJEDOKE U KRIVIČNIM POSTUPCIMA U BIH ZA DJECU OD 7-11 Друштво психолога Брчко дистрикта БиХ

Више

К.По 2 бр.4/2015 Транскрипт аудио записа са главног претреса одржаног дана године Председник већа: Добар дан. Седите. Председник већа отва

К.По 2 бр.4/2015 Транскрипт аудио записа са главног претреса одржаног дана године Председник већа: Добар дан. Седите. Председник већа отва К.По 2 бр.4/2015 Транскрипт аудио записа са главног претреса одржаног дана 26.10.2017. године Председник већа: Добар дан. Седите. Председник већа отвара заседање у кривичном предмету К.По 2 4/15 против

Више

К

К К-По2 бр.2/2014 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА СА ГЛАВНОГ ПРЕТРЕСА ОДРЖАНОГ ДАНА 05. ФЕБРУАРА 2015. ГОДИНЕ Председник већа: Добар дан свима, седите. Молим Вас само за браниоце за данас, када будете износили питања,

Више

Пословни број: К-По2 1/2012

Пословни број: К-По2 1/2012 Посл. број: К-По 2 1/2012 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА СА ГЛАВНОГ ПРЕТРЕСА ОДРЖАНОГ ДАНА 26. јануара 2015. године Председник већа: Добар дан, још једном званично. Данас је 26.01.2015. године, 9 часова и 35

Више

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc К.П.бр.5/03 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА СА ГЛАВНОГ ПРЕТРЕСА ОДРЖАНОГ ДАНА 22. ДЕЦЕМБРА 2004. ГОДИНЕ Констатујем да су на наставак главног претреса дана 22. децембра 2004. године, са почетком у 10,08 часова,

Више

Jesus the Great Teacher Serbian

Jesus the Great Teacher Serbian Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

POSTALA SAM BAKA

POSTALA  SAM  BAKA SVJEDOČANSTVO IZ KNJIGE ''MENI JE BOG POMOGAO'' - www.molitvenici.net 1 / 10 2 / 10 Baka Katica, njen sin Mario i snaha Tanja žive u jednom malom slavonskom gradiću u naselju kojeg je zaštitnik Duh Sveti.

Више

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc К.П.бр.5/03 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА СА ГЛАВНОГ ПРЕТРЕСА ОДРЖАНОГ ДАНА 21. ДЕЦЕМБРА 2004. ГОДИНЕ Председник већа: Констатујем да су на наставак главног претреса дана 21. децембра 2004. године, са почетком

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

РЕПУБЛИКА СРБИЈА РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОКРУЖНИ СУД У БЕОГРАДУ ВЕЋЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Пословни број: ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА Са главног претреса од 22.11.2007. године са главног претреса од 22.11.2007. год. Страна 2/27 ПРЕДСЕДНИК

Више

sreda, 1

sreda, 1 Sreda, 1. decembar 2004. Svedoci L-04 i Vojko Bakrač Otvorena sednica Optuženi su pristupili Sudu Početak u 14.22 h. Molim ustanite. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju zaseda. Izvolite, sedite.

Више

Пословни број: К-По2 8/2015

Пословни број: К-По2 8/2015 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Посл.бр. К-По 2 8/2015 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА СА ГЛАВНОГ ПРЕТРЕСА ОДРЖАНОГ ДАНА 31.05.2017. ГОДИНЕ 2 К-По2 8/2015 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА

Више

К-По2 8/2017

К-По2 8/2017 К-По 2 8/2017 Транскрипт аудио записа са главног претреса одржаног дана 05.03.2018. године Председник већа: Добар дан, седите. Констатује се да председник већа отвара заседање у кривичном предмету К-По

Више

Predmet Vukovarska trojka (IT-95-13) - svedok Zlatko Zlogleđa - 8. jun 2006.

Predmet Vukovarska trojka (IT-95-13) - svedok Zlatko Zlogleđa - 8. jun 2006. Četvrtak, 8. juni 2006. Svedok Zlatko Zlogleđa Otvorena sednica Optuženi su pristupili Sudu Početak u 9.11 h. Molim ustanite. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju zaseda. Izvolite, sedite. SUDIJA

Више

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc К.П.бр.5/03 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА СА ГЛАВНОГ ПРЕТРЕСА ОДРЖАНОГ ДАНА 14. ФЕБРУАРА 2005. ГОДИНЕ Председник већа: Констатујем да су на главни претрес дана 14. фебруара 2005. године са почетком у 10,14 часова,

Више

Jesus the Great Teacher Serbian PDA

Jesus the Great Teacher Serbian PDA Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

SVI SMO POZVANI NA SVETOST

SVI  SMO  POZVANI  NA  SVETOST Nedjelja, 13.12.2015.g. Ovaj današnji članak posvetio sam dvjema dragim sestrama u vjeri koje 1 / 23 su me, svaka na svoj način ohrabrile ovih dana kada sam prolazio teške kušnje u svojem životu. Članak

Више

Microsoft Word K Kz - anonimizirana.DOC

Microsoft Word K Kz - anonimizirana.DOC ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 11 0 K 006738 11 Кж Бања Лука, 20.12.2011. године У ИМЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ! Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија др Вељка Икановића, као предсједника

Више

Predmet Slobodan Milošević (IT-02-54) - svedoci K-20; K april 2002.

Predmet Slobodan Milošević (IT-02-54) - svedoci K-20; K april 2002. Ponedeljak, 8. april 2002. Svedok K-20 (zatvorena sednica, odlukom Pretresnog veća otvorena za javnost) Svedok K-16 (zatvorena sednica, odlukom Pretresnog veća otvorena za javnost) Otvorena sednica Optuženi

Више

R e p u b l i k a S r b i j a TUŽILAŠTVO ZA RATNE ZLOČINE godine B e o g r a d VM/JA. OKRUŽNOM SUDU U BEOGRADU - Veću za ratne zločine- B

R e p u b l i k a S r b i j a TUŽILAŠTVO ZA RATNE ZLOČINE godine B e o g r a d VM/JA. OKRUŽNOM SUDU U BEOGRADU - Veću za ratne zločine- B R e p u b l i k a S r b i j a TUŽILAŠTVO ZA RATNE ZLOČINE 28.11.2007. godine B e o g r a d VM/JA. OKRUŽNOM SUDU U BEOGRADU - Veću za ratne zločine- B e o g r a d Na osnovu čl.46. st.2. tač.3. u vezi čl.

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

РЕПУБЛИКА СРБИЈА РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОКРУЖНИ СУД У БЕОГРАДУ ВЕЋЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Посл. бр. К.В. бр. 4/2006 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА Са главног претреса од 20.06.2007. године са главног претреса од 20.06.2007. год. Страна

Више

Predmet Mitar Vasiljević (IT-98-32) - svedok VGD januar 2002.

Predmet Mitar Vasiljević (IT-98-32) - svedok VGD januar 2002. Predmet IT-98-32-A, Tužilac protiv Mitra Vasiljevića Transkripcija i redaktura: Fond za humanitarno pravo, 15.decembar 2005. Utorak, 15. januar 2002. Svedok VGD-24 Otvorena sednica Optuženi je pristupio

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Посл. бр. К-По 2 48/2010 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА Са главног претреса од 21.фебруара 2012

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Посл. бр. К-По 2 48/2010 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА Са главног претреса од 21.фебруара 2012 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ Посл. бр. К-По 2 48/2010 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА Са главног претреса од 21.фебруара 2012. године са главног претреса од 21.02.2012.год., страна

Више

Predmet Vukovarska trojka (IT-95-13) - svedok 2D oktobar 2006.

Predmet Vukovarska trojka (IT-95-13) - svedok 2D oktobar 2006. Petak, 13. oktobar 2006. Svedok 2D-04 Otvorena sednica Optuženi su pristupili Sudu Početak u 9.18 h Molim ustanite. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju zaseda. Izvolite, sedite. SUDIJA PARKER:

Више

Ponedeljak, 28

Ponedeljak, 28 Ponedeljak, 28. april 2008. godine Svedok Mikhail Ermolaev Otvorena sednica Optuženi su pristupili Sudu Početak u 9.18 h. Molim ustanite. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju zaseda. Izvolite,

Више

Predmet Slobodan Milošević (IT-02-54) - svedoci Šukri Gerdžaliju; Fedrije Džafa; Isa Raka - 2. maj 2002.

Predmet Slobodan Milošević (IT-02-54) - svedoci Šukri Gerdžaliju; Fedrije Džafa; Isa Raka - 2. maj 2002. SUDIJA MEJ: Gospodine Miloševiću, izvolite. Četvrtak, 2. maj 2002. Svedok Šukri Gerdžaliju Svedok Fedrije Džafa Svedok Isa Raka Otvorena sednica Optuženi je pristupio sudu Početak u 9.32 h OPTUŽENI MILOŠEVIĆ:

Више

К-По2 1/12 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА СА ГЛАВНОГ ПРЕТРЕСА ОДРЖАНОГ ДАНА ГОДИНЕ Председник већа: Још једном званично добар дан. Данас је 24.03

К-По2 1/12 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА СА ГЛАВНОГ ПРЕТРЕСА ОДРЖАНОГ ДАНА ГОДИНЕ Председник већа: Још једном званично добар дан. Данас је 24.03 К-По2 1/12 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА СА ГЛАВНОГ ПРЕТРЕСА ОДРЖАНОГ ДАНА 24.03.2015. ГОДИНЕ Председник већа: Још једном званично добар дан. Данас је 24.03.2015. године, 14 часова и 30 минута. Отварам заседање

Више

The Prince Becomes a Shepherd Serbian

The Prince Becomes a Shepherd Serbian Библија за дјецу представља Принц постаје пастир написао: Edward Hughes Илустровао: M. Maillot; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Microsoft Word - RSC doc

Microsoft Word - RSC doc UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/РЕГ/2001/21 21. август 2001. године УРЕДБА

Више

NORTH EAST TRANSPORTATION PARATRANSIT SERVICES

NORTH EAST TRANSPORTATION PARATRANSIT SERVICES ID br. Datum prijema Podneto elektronski Dokument potpun /Inicijali GREATER HARTFORD TRANSIT DISTRICT MOLBA ZA PREVOZ ZA OSOBE SA INVALIDITETOM U SKLADU SA ZAKONOM ADA (Zakon o pravima Amerikanaca sa invaliditetom)

Више

061031IT_BCS

061031IT_BCS Svjedok: Nada Pupovac (nastavak) (otvorena sjednica) Strana 0 Ispituje g. Milovančević (nastavak) 0 0 utorak,.0.00. [Otvorena sjednica] [Optuženik je ušao u sudnicu] [Svjedok je ušao u sudnicu]... Početak

Више

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc К.П.бр.5/03 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА СА ГЛАВНОГ ПРЕТРЕСА ОДРЖАНОГ ДАНА 04.11.2004. ГОДИНЕ Председник већа: Констатујем да су на главни претрес дана 04.новембра 2004. године, са почетком у 10 часова и 11

Више

Михаило Меденица: „А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?!“

Михаило Меденица: „А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?!“ Значајно се писац и академик Љубомир Симовић запитао: А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?! Видите, поштовани господине Симовићу, и остали које ово питање толико мори, мене, рецимо, раздире- шта ћемо

Више

Microsoft Word - Gotovina - svedok Damir Simic

Microsoft Word - Gotovina - svedok Damir Simic Četvrtak, 9. oktobar 2008. Svedok Damir Šimić Otvorena sednica Optuženi su pristupili Sudu Početak u 14.21 h. Molim ustanite. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju zaseda. Izvolite, sedite. SUDIJA

Више

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео)

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) 19/12/2018 Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) Најбољи тенисер света Новак Ђоковић обишао је по први пут Цркву успења пресвете Богородице у Ници. Он ће помоћи Савезу

Више

PADRE PIO, Čudesni život

PADRE  PIO,  Čudesni  život Renzo Allegri PADRE PIO Čudesni život 1 / 11 Ovu knjigu dobio sam na poklon. I istina, prije toga razmišljao sam, čitajući reklamu o njoj u mjesečniku BOOK, da ju kupim. Sve što je vezano uz svjedočenja

Више

Dragi Djede, znam da te zanima jesam li bio dobar i uvjeravam te da jesam. Mami sam nosio jagode s placa, tati sam slao živote za igricu MEXICO, uglav

Dragi Djede, znam da te zanima jesam li bio dobar i uvjeravam te da jesam. Mami sam nosio jagode s placa, tati sam slao živote za igricu MEXICO, uglav znam da te zanima jesam li bio dobar i uvjeravam te da jesam. Mami sam nosio jagode s placa, tati sam slao živote za igricu MEXICO, uglavnom vjeruj mi, ja sam stvarno dobro dijete. Htio bih te zadiviti

Више

Predmet Slobodan Milošević (IT-02-54) - svedoci Isuf Ljoku; Ratomir Tanić maj 2002.

Predmet Slobodan Milošević (IT-02-54) - svedoci Isuf Ljoku; Ratomir Tanić maj 2002. SUDIJA MEJ: Izvolite, gospodine Najs. Utorak, 14. maj 2002. Svedok Isuf Ljoku Svedok Ratomir Tanić Otvorena sednica Optuženi je pristupio sudu Početak u 9.04 h TUŽILAC NAJS: Časni Sude, ako bi mogli da

Више

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O SATU/SUSRETU Škola: OŠ Čakovci, Čakovci Razred: 1. a. Vjeroučitelj: Josip Vuk Nastavna cjelina: Isus susreće ljude Nastavna tema: Isus se brine za sve

Више

Predmet Mitar Vasiljević (IT-98-32) - svedok Slavica Pavlović novembar 2001.

Predmet Mitar Vasiljević (IT-98-32) - svedok Slavica Pavlović novembar 2001. Predmet IT-98-32-A, Tužilac protiv Mitra Vasiljevića Transkripcija i redaktura transkripta: Fond za humanitarno pravo, 15.decembar 2005. Sreda, 28. novembar 2001. Svedok Slavica Pavlović Otvorena sednica

Више

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc К.П.бр.5/03 ТРАНСКРИПТ АУДИО-ЗАПИСА СА ГЛАВНОГ ПРЕТРЕСА ОДРЖАНОГ ДАНА 02.НОВЕМБРА 2004. ГОДИНЕ Председник већа: Констатујем да су на главни претрес дана 02.новембра 2004. године са почетком у 10 часова

Више

Миодраг Мајић у емисији „Црно-бели свет“: Не видим себе као политичара

Миодраг Мајић у емисији „Црно-бели свет“: Не видим себе као политичара Судија Миодраг Мајић гостовао је у емисији Црно-бели свет са Ђорђем Вукадиновићем у уторак 4. јуна, где је говорио о нападима и хајци на његов рачун, непостојању свести о подели власти у Србији и зашто

Више

Predmet Mitar Vasiljević (IT-98-32) - svedoci VG-97; VG januar 2002.

Predmet Mitar Vasiljević (IT-98-32) - svedoci VG-97; VG januar 2002. Predmet IT-98-32-A, Tužilac protiv Mitra Vasiljevića Transkripcija i redaktura transkripta: Fond za humanitarno pravo, 15.decembar 2005. Utorak, 15. januar 2002. Svedok VG-97 Svedok VG-117 Otvorena sednica

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-8 Образовни профил: мастер

Више

U đakovačkom Centru za socijalnu skrb ubijena djelatnica, ranjenom djelatniku liječnici se bore za život

U đakovačkom Centru za socijalnu skrb ubijena djelatnica, ranjenom djelatniku liječnici se bore za život #UBOJICA UHIĆEN# Osumnjičenik koji je u utorak iz vatrenog oružja usmrtio socijalnu radnicu đakovačkog Centra za socijalnu skrb i teško ranio njezina kolegu pravnika Centra uhićen je oko 20 sati i doveden

Више

i Република Србија ТУЖИЛАШТВО ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ КТРЗ -11/ године Београд МПIТБ ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ -Одељење за ратне зло чине- БЕОГРАд 1'

i Република Србија ТУЖИЛАШТВО ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ КТРЗ -11/ године Београд МПIТБ ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ -Одељење за ратне зло чине- БЕОГРАд 1' i Република Србија ТУЖИЛАШТВО ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ КТРЗ -11/11 22.12.2011. године Београд МПIТБ ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ -Одељење за ратне зло чине- БЕОГРАд 1' 1 На основу чл.46. ст. 2. тач. З., чл.265. ст.1. и

Више

ВРХОВНИ СУД

ВРХОВНИ СУД БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 13 0 K 003666 17 Кж 2 Бања Лука, 18.4.2017. године У ИМЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ! Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија

Више

К

К К.П.бр.5/03 ТРАНСКРИПТ АУДИО ЗАПИСА СА ГЛАВНОГ ПРЕТРЕСА ОДРЖАНОГ ДАНА 15. ДЕЦЕМБРА 2006. ГОДИНЕ Председник већа: Наставак главног претреса у кривичном предмету К.П. бр.5/03 у кривичном поступку против

Више

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/РЕГ/2001/20 20. септембар 2001. године

Више

Predmet Slobodan Milošević (IT-02-54) - svedoci C-057; Sulejman Tihić - 2. decembar 2003.

Predmet Slobodan Milošević (IT-02-54) - svedoci C-057; Sulejman Tihić - 2. decembar 2003. Utorak, 2. decembar 2003. / Svedok C-057 Utorak, 2. decembar 2003. Svedok C-057 Svedok Sulejman Tihić Otvorena sednica Optuženi je pristupio Sudu Početak u 9.06 h Molim ustanite. Međunarodni krivični sud

Више

125_125A006.pdf

125_125A006.pdf PROZOR PROZOR-RAMA IZBORI ИЗБОРИ 2016. PRELIMINARNO ODREĐENOM BIRAČKOM GLASAČKOM MJESTU PRIDRUŽENE SU SLIJEDEĆE ADRESE: Biračko Glasačko mjesto Бирачко мјесто 1A006 Ukupan broj birača glasača Укупан број

Више

The Prince Becomes a Shepherd Serbian PDA

The Prince Becomes a Shepherd Serbian PDA Библија за дјецу представља Принц постаје пастир написао: Edward Hughes Илустровао: M. Maillot; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Microsoft Word K Kz - anonimizirana.doc

Microsoft Word K Kz - anonimizirana.doc ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 11 0 К 010683 13 Кж Бања Лука, 29.10.2013. године У ИМЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ! Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија Драгомира Миљевића, као предсједника

Више

LEKCIJA 31 - FINANCIJE - 2. DIO

LEKCIJA 31 - FINANCIJE - 2. DIO RAZINA 2 LEKCIJA 15 FINANCIJE - 2. DIO Andrew Wommack U prethodnoj sam lekciji objasnio kako je Božja volja Vaše napredovanje. Postoje ključevi kako to funkcionira. U Luki 6:38 piše: "Dajite i dat će vam

Више

ВРХОВНИ СУД

ВРХОВНИ СУД БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 11 0 K 014497 15 Кж Бања Лука, 16.4.2015. године У ИМЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ! Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија

Више

Nika Ivana Medić 4. c Zadar je u srcu mome Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povi

Nika Ivana Medić 4. c Zadar je u srcu mome Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povi Nika Ivana Medić 4. c Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povijesti. Crkva sv. Donata najstarija je crkva u Zadru, kamena, velika i prekrasna.

Више

091202IT_BCS

091202IT_BCS Proceduralna pitanja (otvorena sednica) Strana 0 0 0 sreda, 0..00. [Otvorena sednica] [Optuženi su ušli u sudnicu]... Početak u 0.0h SUDSKI SLUŽBENIK: [simultani prevod] Molim ustanite. Međunarodni kazneni

Више

ВРХОВНИ СУД

ВРХОВНИ СУД БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 12 0 К 005029 17 Кж 12 Бања Лука, 25.04.2017. године Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија др Вељка Икановића,

Више

Београд, КО ЈЕ РЕКAО ЖИВЕЛИ Роман једног живота од Т. Х. Раича

Београд, КО ЈЕ РЕКAО ЖИВЕЛИ Роман једног живота од Т. Х. Раича Београд, 2011. КО ЈЕ РЕКAО ЖИВЕЛИ Роман једног живота од Т. Х. Раича Живо има смисла и ка нема смисла. Смр нема смисла и ка има смисла. Је ино иће има смисла и ка нема смисла а има ића. Глава прва ТРСКАРА,

Више

Predmet Slobodan Milošević (IT-02-54) - svedoci Abdu­lah Sali­hu; Nike Peraj - 9. maj 2002.

Predmet Slobodan Milošević (IT-02-54) - svedoci Abdu­lah Sali­hu; Nike Peraj - 9. maj 2002. SUDIJA MEJ: Izvolite, gospodine Sakson (Saxon). Četvrtak, 9. maj 2002. Svedok Abdulah Salihu Svedok Nike Peraj Otvorena sednica Optuženi je pristupio sudu Početak u 9.00 h TUŽILAC SAKSON: Hvala, časni

Више

Microsoft Word - Gotovina - svedok Eric Hedriks

Microsoft Word - Gotovina - svedok Eric Hedriks Ponedeljak, 29. septembar 2008. Svedok Eric Hendriks Otvorena sednica Optuženi su pristupili Sudu Početak u 9.04 h. Molim ustanite. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju zaseda. Izvolite, sedite.

Више

MALI PRINC

MALI PRINC MALI PRINC Mali princ... Mali princ je maleni dječak iz svemira. On prvi put dolazi na planetu Zemlju, želeći nešto novo naučiti i nešto novo otkriti. Umjesto velikih opisa,pisac ga je jednostavno crtao.

Више

Универзитет у Нишу Правни факултет КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО - испитна питања 1. Појам кривичног процесног права као гране законодавства (стр. 3-4) 2. И

Универзитет у Нишу Правни факултет КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО - испитна питања 1. Појам кривичног процесног права као гране законодавства (стр. 3-4) 2. И Универзитет у Нишу Правни факултет КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО - испитна питања 1. Појам кривичног процесног права као гране законодавства (стр. 3-4) 2. Извори кривичног процесног права (5-8) 3. Тумачење кривичног

Више

КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО (школска ) ЛИТЕРАТУРА: Станко Бејатовић, Кривично процесно право, Службени гласник, Београд, 2014 (или новије издање)

КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО (школска ) ЛИТЕРАТУРА: Станко Бејатовић, Кривично процесно право, Службени гласник, Београд, 2014 (или новије издање) КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО (школска 2018-2019) ЛИТЕРАТУРА: Станко Бејатовић, Кривично процесно право, Службени гласник, Београд, 2014 (или новије издање) Законик о кривичном поступку, Службени гласник Републике

Више

Кајл Скот: Србија и Косово да се врате преговорима; Наш став остаје непромењен, циљ остаје исти - опсежни споразум о нормализацији

Кајл Скот: Србија и Косово да се врате преговорима; Наш став остаје непромењен, циљ остаје исти - опсежни споразум о нормализацији Амбасадор САД у Србији Кајл Скат каже за Н1 да је извештај Европске комисије о Србији правичан, да показује да је учињен напредак, али да у областима попут владавине права и слободе медија, мора да се

Више

vspss-vranje-upis upisni-rok-konacna-lista

vspss-vranje-upis upisni-rok-konacna-lista СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: ТЕХНОЛОГИЈА ДРВЕТА 1 3/ТД Ђорић (Александар) Марјан 33,70 50,00 83,70 буџет 2 9/ТД Манасијевић (Небојша) Марко 35,32 48,00 83,32 буџет 3 13/ТД Трајковић (Срећко) Слободан 30,00 48,00

Више

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam Prilično sam Ni zadovoljan/na niti Prilično sam zadovoljan/na Veoma sam zadovoljan/na a. Koliko ste

Више

Predmet Slobodan Milošević (IT-02-54) - svedoci K-16; Andraš Ridlmaje - 9. april 2002.

Predmet Slobodan Milošević (IT-02-54) - svedoci K-16; Andraš Ridlmaje - 9. april 2002. Utorak, 9. april 2002. Svedok K-16 (zatvorena sednica, odlukom Pretresnog veća otvorena za javnost) Svedok Andraš Ridlmajer (Andras Riedlmayer) Otvorena sednica Optuženi je pristupio Sudu početak u 9.00

Више

Microsoft Word - Haradinaj - svedok A.Pappas

Microsoft Word - Haradinaj - svedok A.Pappas Utorak, 15. Maj 2007. Svedok Achilleas Pappas Otvorena sednica Optuženi su pristupili Sudu Početak u 14:20 h. Molim ustanite. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju zaseda. Izvolite, sedite. SUDIJA

Више

Predmet Slobodan Milošević (IT-02-54) - svedoci Rešit Salihi; Ali Hoti; Rahim Ljatifi april 2002.

Predmet Slobodan Milošević (IT-02-54) - svedoci Rešit Salihi; Ali Hoti; Rahim Ljatifi april 2002. Ponedeljak, 22. april 2002. Svedok Rešit Salihi Svedok Ali Hoti Svedok Rahim Ljatifi Otvorena sednica Optuženi je pristupio sudu Početak u 9.04 h SUDIJA MEJ: Gospodine Najs (Nice), čujemo da postoji problem

Више

01 ZALBA na Gz 4539_15

01 ZALBA na Gz 4539_15 прокопали канале у пољопривредном земљишту у јужном Банату, непосредно прекопута Београда, у садашњим насељима Крњача, Борча, Овча. Нажалост, на овим просторима је знање у реципрочној вредности са протоком

Више

СПИСАК НЕИСПРАВНИХ ПРИЈАВА Студије: Школска година: Испитни рок: Основне академске 2016/2017 Јунски-предрок Списак неисправних пријава Јанко (Др

СПИСАК НЕИСПРАВНИХ ПРИЈАВА Студије: Школска година: Испитни рок: Основне академске 2016/2017 Јунски-предрок Списак неисправних пријава Јанко (Др СПИСАК НЕИСПРАВНИХ ПРИЈАВА Студије: Школска година: Испитни рок: Основне академске 2016/2017 Јунски-предрок 38860 Јанко (Драган) Јовановић, Студијски програм: Општа економија 4014 Финансијски систем и

Више

gospodine Guy-Smith

gospodine Guy-Smith Petak, 27. maj 2005. Svedoci Fatmir Limaj i Rexhep Selimi Otvorena sednica Optuženi su pristupili Sudu Početak u 9.02 h. Molim ustanite. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju zaseda. Izvolite,

Више

NEMA NIŠTA NA ''BRZINU''

NEMA  NIŠTA  NA  ''BRZINU'' Četvrtak, 27.01.2011.g. Spremam se u subotu na mjesečni seminar koji svaku zadnju subotu u mjesecu organizira Ustanova KRSTOFOR i njihov ravnatelj Josip Lončar. To je u Zagrebu, u sportskoj dvorani na

Више

VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si

VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si TKO JE OKO NAS PRESUDNO JE ZA NAŠ USPJEH U POSLU I ŽIVOTU Pa ako itko zna networking to smo mi na Balkanu oduvijek se tu išlo na janjetine

Више

GCB 2016 Bosna i Hercegovina 27% korisnika usluga je platilo mito najmanje jednom od osam službenika u prethodnih 12 mjeseci Q1 (Tabela 1): Za koliko

GCB 2016 Bosna i Hercegovina 27% korisnika usluga je platilo mito najmanje jednom od osam službenika u prethodnih 12 mjeseci Q1 (Tabela 1): Za koliko GCB 2016 Bosna i Hercegovina 27% korisnika usluga je platilo mito najmanje jednom od osam službenika u prethodnih 12 mjeseci Q1 (Tabela 1): Za koliko od dole pomenutih ljudi mislite da su uključeni u korupciju,

Више

Припејд картица Корисничко упутство

Припејд картица Корисничко упутство Припејд картица Корисничко упутство Садржај 1 Регистрација корисника... 3 1.1 Креирање налога... 3 1.2 Активација налога... 6 2 Захтев за персонализацију Припејд картице... 8 2.1 Креирање захтева за персонализацију

Више

B92, Poligraf | četvrtak 23

B92, Poligraf | četvrtak 23 Prilog 41 B92, Poligraf, 23.11.2006, intervju Nebojša Čović Nisam znao za ubistvo Đinđića Nebojša Čović: Radio sam najteži posao i najgori posao i posao koji se najmanje isplatio i koji se može uvek zloupotrebiti,

Више

Prezentacija1 [Način kompatibilnosti]

Prezentacija1 [Način kompatibilnosti] Vukovar grad heroj NEKAD I SAD Grad Vukovar Vukovar je najveći hrvatski grad i riječna luka na Dunavu. Središte je Vukovarsko-srijemske županije. Grb Vukovara Povijest Ovo područje bilo je naseljenjo još

Више

070131IT_BCS

070131IT_BCS Proceduralna pitanja (otvorena sjednica) Strana 0 0 srijeda,.0.00. [Otvorena sjednica] [Optuženi su ušli u sudnicu] [Svjedok je ušao u sudnicu]... Početak u.h SUDSKI SLUŽBENIK: [simultani prevod] Meñunarodni

Више

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Novom Sadu Konačna rang lista za upisni rok Septembar 2018/2019 Mašinsko inženjerstvo. Rb. Šifra Prezime (I

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Novom Sadu Konačna rang lista za upisni rok Septembar 2018/2019 Mašinsko inženjerstvo. Rb. Šifra Prezime (I Mašinsko inženjerstvo. Status: Budžet 1 11013 Janković (Gordan) Boris 31.12 48 79.12 Ukupan broj kandidata: 1 Status: Ispod crte 1 11014 Kopanja (Dušan) Aleksandar 29.8 0 29.8 Ukupan broj kandidata: 1

Више

UF_RasporedSedenjaPoSalama

UF_RasporedSedenjaPoSalama БГ Љутице Богдана - Амфитеатар 1 - приземље 1 1100 Петрић (Миломир) Јелена БГ - Смер за образовање учитеља 2 1109 Петровић (Горан) Александар БГ - Смер за образовање учитеља 3 1154 Петровић (Дејан) Јована

Више

23

23 ПРЕС КЛИПИНГ 15. јул 2016. Погодност или дискриминација за раднике на одређено (стр. 2) Комуналци у страху од отказа (стр. 3) Социјална бомба за Шумадију (стр. 4) 1 2 Комуналци у страху од отказа Аутор:

Више

ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ

ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ ИСТОРИЈСКА ПОТРАГА СЛОБОДАН СТАНИШИЋ Слободан Станишић Трагом Стефана Немање Copyright Слободан Станишић Copyright 2018 за ово издање Вулкан издаваштво Издавач: Вулкан издаваштво Суиздавач: Ружно паче

Више

knjiga 03.indd

knjiga 03.indd 15 3. Poglavlje Opće smjernice za aktivnosti učenja Ovo poglavlje opisuje neke od općih smjernica koje su pomogle roditeljima kada su svoju djecu učili novim vještinama. Pokušajte se koristiti ovim smjernicama

Више

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život?

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Možda ste se zapitali što je uopće life coach

Више

Sreda, 25

Sreda, 25 Sreda, 25. juni 2008. godine Svedok Peter Woodward Galbraith Otvorena sednica Optuženi su pristupili Sudu Početak u 9.05 h. Molim ustanite. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju zaseda. Izvolite,

Више

Општи избори 2018/Opći izbori 2018 ИЗВОД ИЗ ПРИВРЕМЕНОГ ЦЕНТРАЛНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА ЗА РЕДОВНЕ БИРАЧЕ IZVOD IZ PRIVREMENOG CENTRALNOG BIRAČKOG SPISKA Z

Општи избори 2018/Opći izbori 2018 ИЗВОД ИЗ ПРИВРЕМЕНОГ ЦЕНТРАЛНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА ЗА РЕДОВНЕ БИРАЧЕ IZVOD IZ PRIVREMENOG CENTRALNOG BIRAČKOG SPISKA Z Општи избори 2018Opći izbori 2018 ПРЕЛИМИНАРНО ОДРЕЂЕНОМ БИРАЧКОМ МЈЕСТУ ПРИДРУЖЕНЕ СУ СЉЕДЕЋЕ АДРЕСЕ: PRELIMINARNO ODREĐENOM BIRAČKOM MJESTU PRIDRUŽENE SU SLJEDEĆE ADRESE: Бирачко мјесто Biračko Glasačko

Више

Slide 1

Slide 1 ЕЛЕКТРОНСКЕ ИЗЛОЖБЕ БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ БИБЛИОТЕКА МАТИЦЕ СРПСКЕ БИБЛИОТЕКА МАТИЦЕ СРПСКЕ ПРИРЕДИЛА ЈЕ 178 ИЗЛОЖБИ У ВИТРИНАМА. ОД ЈАНУАРА 2011. ГОДИНЕ ИЗЛОЖБЕ СЕ ПРЕЗЕНТУЈУ У ЕЛЕКТРОНСКОМ ОБЛИКУ,

Више

ПРИЈАВА О СУМЊИ НА ЗЛОСТАВЉАЊЕ ЖЕНА Здравствена организација: Место Лекар/ка (радно место): Сестра (радно место): Документовање насиља Формулар Датум

ПРИЈАВА О СУМЊИ НА ЗЛОСТАВЉАЊЕ ЖЕНА Здравствена организација: Место Лекар/ка (радно место): Сестра (радно место): Документовање насиља Формулар Датум ПРИЈАВА О СУМЊИ НА ЗЛОСТАВЉАЊЕ ЖЕНА Здравствена организација: Место Лекар/ка (радно место): Сестра (радно место): Документовање насиља Формулар Датум прегледа: Време прегледа: Основни подаци: Име и презиме:

Више

Microsoft Word - Zahtjev za SMJEŠTAJ.docx

Microsoft Word - Zahtjev za SMJEŠTAJ.docx Prostor za prijemni pečat: REPUBLIKA HRVATSKA CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB PAKRAC Zahtjev za socijalnu uslugu smještaja Molimo Vas da pročitate tekst prije popunjavanja te da: odgovorite na sva pitanja u formularu

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 450/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 450/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 21.05.2014. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Предрага Глигоријевића, Веска

Више