Bla bla bla

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Bla bla bla"

Транскрипт

1 Prof.dr.sc. Sanja Matić Skoko Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split 1. sastanak- Pula & Poreč,

2 The Common Fisheries Policy (CFP): jedinstvena, zajednička ribarstvena politika Što je CFP? Skup pravila o gospodarenju evropskom ribarskom flotom i zaštiti ribljih stockova. Smišljena da gospodari zajedničkim resursima, pri tome da je svim članicama EU jednak pristup EU vodama i ribolovnim područjima i omogućava ribarima ravnopravni položaj u ribarenju Stockovi su obnovljivi, ali su konačni, definirani. Neki od stockova su prelovljeni. Kao rezultat, EU zemlje moraju poduzeti akcije da osiguraju održivost evropskog ribarstva i da dugoročno ne ugroožavaju produktivnost i veličinu ribljih populacija CFP je osmišljena 1970s, i prošla je cijeli niz revizija, a zadnja koja je na snazi datirana je s Koji su ciljevi CFP? Osigurati da ribarstvo i akvakultura su okolišno, ekonomsko i socijalno održivi, i da osiguravaju izvor zdrave hrane za europske građane. Cilj je ojačati dinamiku ribarske industrije i osigurati pravedan standard života za ribarsku zajednicu. Iako je važno maksimalizirati ulove, moraju postojati ograničenja. Moramo biti sigurni da ribolovna praksa na smanjuje mogućnosti ribljih populacija za reprodukciju. Trenutna politika naglašava da između 2015 i 2020 moraju biti određena ograničenja kako bi se održali riblji stokovi za dulje vremensko razdoblje. Do danas, utjecaj ribarstva na krhki morski okoliš još uvijek nije u potpunosti poznat. Zato, CFP usvaja predostrožni pristup koji prepoznaj utjecaj čovjeka na sve komponente ekosustava. Traži od ribolovnih flota da budu što selektivnije i da se praksa odbacivanja neželjene ribe ukine. Nova reformirana CFP mjenja i način na koji se gospodari s CFP, dajući europskim zemljama veću kontrolu na nacionalnoj i regionalnoj razini. Politika ima 4 osnovna područja: gospodarenje ribarstvom, međunarodno pravo, politika prometa i prodaje, financiranje. Uključuje i pravila o akvakulturi i uključivanju dionika.

3 Promjene u CFP ( ) Svrha: Vratiti riblje stockove na održive razine, privesti kraju ribolovnu praksu odbacivanja i stvoriti nove mogućnosti za poslove i razvoj priobalja. Provedba: Zabrana odbacivanja Jačanje sektora Decentralizacija donošenja odluka Stavljanje prioriteta na akvakulturu Podržavanje priobalnog (small-scale) ribolova Pojačavanje znanstvene razine u pogledu stanja stockova Preuzimanje odgovornosti u stranim vodama kroz EU međunarodne sporazume

4 The Common Fisheries Policy (CFP): jedinstvena, zajednička ribarstvena politika Regulation (EU) 2015/812 of the European Parliament and of the Council of 20 May 2015 amending Council Regulations (EC) No 850/98, (EC) No 2187/2005, (EC) No 1967/2006, (EC) No 1098/2007, (EC) No 254/2002, (EC) No 2347/2002 and (EC) No 1224/2009, and Regulations (EU) No 1379/2013 and (EU) No 1380/2013 of the European Parliament and of the Council, as regards the landing obligation, and repealing Council Regulation (EC) No 1434/98 REGULATION (EU) No 1380/2013 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 11 December 2013 on the Common Fisheries Policy, amending Council Regulations (EC) No 1954/2003 and (EC) No 1224/2009 and repealing Council Regulations (EC) No 2371/2002 and (EC) No 639/2004 and Council Decision 2004/585/EC

5 The Common Fisheries Policy (CFP): jedinstvena, zajednička ribarstvena politika SAVJETODAVNA VIJEĆA (Advisory Councils:ACs) su organizacije dionika koje Komisiji i EU članicama donose preporuke vezano uz problematiku ribarstva. To mogu biti savjeti vezani uz zaštitu i socio-ekonomske aspekte gospodarenja, i o pojednostavljanju pravila. Savjetodavna vijeća se konzultiraju u kontekstu regionalizacije. Također, doprinose prikupljanju podataka za mjere vezane uz učinkovito gospodarenje i zaštitu. Osim 7 postojećih vijeća, nova CFP predviđa osnivanje 4 nova vijeća za: Crno more, akvakulturu, tržište i udaljene regije. Savjetodavna vijeća su sastavljena od predstavnika iz industrije i ostalih interesnih skupina(s 60% - 40% mjesta u generalnoj skupštini i izvršnim tijelima). Oni primaju EU financijsku potporu kao tijela koja osiguravaju ciljeve od općeg EU interesa. Baltic Sea AC Long Distance AC Mediterranean Sea AC (MEDAC) North Sea AC North-western waters AC Pelagic stocks AC South-western waters AC Učinkovita kontrola ribolovnih aktivnosti ključna je za postizanje ciljeva ZRP-a!!!!

6 Via Nazionale, Roma - RM Fax info@med-ac.eu

7 ULOGA MEDAC-a MEDAC (The Mediterranean Advisory Council) je neprofitna organizacija sa sjedištem u Rimu koja im za osnovni cilj osigurati ciljeve od EU interesa. MEDAC čine EU i nacionalne organizacije koje predstavljaju ribarski sektor (uključujući industrijsku flotu, priobalni ribbolov, preradu ribe i trgovačka udruženja, te sindikate) i ostale interesne grupe (organizacije i udruge za zaštitu okoliša, grupe potrošača, sportska udruženja ili udruge sportskih i rekreativnih ribara,...) koje radi na području Mediterana u okviru CFP. Područje pokrive morske vode Sredozemnog mora od 5 36' W prema istoku. Uloga MEDAC-a uključuje pripremu mišljenja i opcija o gospodarenju u ribarstvu i socio-ekonomskih aspekata kako bi se podržao ribarski sektor u Mediteranu, dostavu zemljama članicama i europskim institucijama kako olakšali postizanje ciljeva CFP; MEDAC također predlaže tehnička rješenja i prijedloge, kao i zajedničke preporuke (ex. Art. 18 Reg.1380 / 2013) na zahtjev zemlje članice.

8 Predsjedništvo MEDAC-a je sastavljeno od Predsjednika i 3 zamjenika iz različitih zemalja, koji vode ured s mandatom od 4 godine. Trenutno, predsjedavajući je Giampaolo Buonfiglio (IT), a 3 zamjenika su Gérard Romiti (FR), Genaro Amigo Chouciño (ES) i Susana Sainz-Trápaga (WWF) i njihovi mandati će isteći u Generalnu skupštinu čine predstavnici iz: Cipra, Hrvatske, Francuske, Grčke, Italije, Malte, Slovenije, Španjolske i EU organizacije: CIPS - Confédération Internationale de la Pêche Sportive; EAA European Anglers Alliance EFSA - European Federation of Sea Anglers; ETF - European Transport Workers Federation; IFSUA - International Forum for Sustainable Underwater Activities; LIFE - The Low Impact Fishers of Europe; OCEANA; WWF - World Wildlife Fund. Hrvatski predstavnici su: Koordinacija koćara Hrvatske HGK Hrvatska gospodarska komora HOK Hrvatska obrtnička komora SRZ Savez ribarskih zadruga

9 U izvršnom odboru, 60% mjesta je predviđeno za predstavnike ribarskog sektora i 40% za druge interesne skupine. To je tijelo koji prihvaća preporuke i mišljenja. Hrvatski predstavnici su: HGK Hrvatska gospodarska komora HOK Hrvatska obrtnička komora Radne skupine su osnovane na stalnoj osnovi i imaju pomoćnu ulogu izvršnom odboru u pripremi mišljenja i zajedničkih preporuka. WG 1: Reforma CFP (Regionalizacija, obveza iskrcaja) WG 2: Velika pelagična riba (BFT-E - SWO-MED i ostale vrste kojima gospodari ICCAT) WG 3: Planovi upravljanja i teme koje se tiču GFCM-a WG 4: Rekreativni ribolov WG 5: Priobalni (Small-Scale) ribolov i socio-ekonomski utjecaj Fokusne grupe su sastavljene sa specifičnom svrhom, njihovo trajanje je ograničeno i podijeljene su prema geografskim područjima. Focus Group o GSA 17 sjeverni Jadran (IT, SI, HR) Focus Group o GSA 7 Lionski zaljev (FR, ES)

10 LIFE-THE LOW IMPACTS FISHERS OF EUROPE je kišobran organizacija koju vode ribari za ribare! Svrha LIFE a je da bude jasan i koherentan glas na EU razini za do sada uglavnom tihi enormni broj ribara koji rade u priobalju i koji koriste manje štetne alate i metode a do sada nisu imali posvećene i učinkovite predstavnike u Brussels-u i na razini zemlje članice. Platforma radi preko tzv. Management Board aktivnih ribara koji predstavljaju svoje lokalne zajednice ribara. Dnevne obveze obavljaju izvršni direktor (Jeremy Percy) s podrškom tajništva u Brussels-u. Dodatno, LIFE se može osloniti na stručnost mediteranskog koordinatora (Marta Cavallé), specijalista za EU fondove i dva službenika koji rade na terenu s ribarskim organizacijama.

11 LIFE prestavlja one ribare koji rade blizu obale i imaju najmanji mogući utjecaj na okoliš, ali koji istovremeno imaju visoku socijalnu i ekonomsku vrijednost unutar zajednice koju predstavljaju i koja ih podržava. Vlasnici brodova najčešće sami rade kao ribari, uglavnom je riječ o jednodnevnim izlascima na more, imaju nisku emisiju stakleničkih plinova po kg/ulovljene ribe i ribare u održivom smislu. Na tim osnovama, LIFE je sastavio svoj dokument Misije koja jasno ilustrira etiku, ciljeve i nastojanja ove organizacije. Pojačanano je prepoznavanje niskog utjecaja, priobalnih ribara diljem Evrope, a i šire, da je sada vrlo bitno imati specifičnog i posvećenog predstavnika koji će se boriti za njih i osigurati dogotrajnu održivost i preživljavanje njihovih aktivnosti. Važan dio ovo pristupa je učinkovito i fokusirano prisustvo na EU razini. Dodatno, LIFE neće samo govoriti za svoje predstavnike u Brussels-u i drugdje, nego će im pomagati i podržavati da ih se čuje kao osobe na svim razinama.

12 U skladu s implementacijskom fazom reformirane CFP koja će se odvijati još neko vrijeme, LIFE pruža važnu sponu između priobalnih ribara koji su očajni u potrebi da se pozitivno utječe na regulative koje se tiču ribarstva i zaštite mora na EU razini i brojnih službenika, političara država članica i MEP-a koji sastavljaju i glasaju za promjene u regulativama koje će imati jaki utjecaj na budućnost ribara i njihovih zajednica. Postoji snaga u zajedništvu i ono što spaja LIFE članove je to što možemo stvoriti zajednička rješenja za zajedničke probleme na osnovu tisuće iskustava i znanja ribara koji doprinose održivosti ovog sektora. LIFE već ima organizacije iz NIzozemske, Njemačke, Poljske, Francuske, UK, Španjolske, Irske i Grčke s nizom zainteresiranih iz istih i drugih zemalja. LIFE nastoji biti servis svim tim organizacijama, rastućem broju onih koji su već prepoznali stvarnu korist koju im može donijeti to što su dio ove inicijative i što skupa rrade za opće dobro. LIFE smatra da će razvoj kolektivnog i usaglašenog stava pokazati da priobalni ribari prikladno podržani i jednaki pristupom resursima, nisu problem da bi bili ili zanemareni ili odstranjeni već su rješenje za niz problema, prošlih i sadašnjih koji stavljaju u sukob industrijski ribolov i morski okoliš. Ribarstvo je uvijek na nekom križanju. Ono što je drukčije, da po prvi put, priobalni ribari imaju šansu unutar EU da se njihov glas čuje, preko LIFE, da naprave iskorak kako bi mogli preživjeti i prosperirati u godinama koje dolaze.

13 MEDITERANSKI KONTEKST

14 Visoka raznolikost bentoski staništa na malom području što povlači visoku bioraznolikost i trofičku kompleksnost!

15 Mediterranean small scale fisheries Uprava za ribarstvo ( ): profesionalci: 4000 plovila od čega 3360 <12 m mali ribari: plovila ukupni ulov: t od čega 90% pelagični ribolov: 1% priobalni???? povijesna kategorija rastući broj stanovnika flote, alati, lovine: prelov? socijalna kategorija

16 Zagađenje i klimatske promjene mogu značajno utjecati na priobalne zajednice! Raznolikost Obilje Smrtnost Fekunditet Povećana osjetljivost za infekcije i zarazu parazitima!!!???

17 Raznolikost Raspodjela Obilje Smrtnost Fekunditet Struktura zajednica

18 Loše gospodarenje ribarstvom Direktni učinci Pad obilja Promjena veličine Sastav vrsta Promjene populacijskih parametara Indirektni učinci Trofički pomaci Poremećaji dna Djeluju na kratkoročnim i dugoročnim skalama!

19 Koncentracija ribolovnog napora na zapadnoj jadranskoj obali je najviša u cijelom Mediteranu!

20 Potencijalni ribolovni pritisak u sjevernoj Italiji (zapadna obala Jadrana) je alarmantna!

21 Mediteranski kontekst flota Ulov (*1000t)

22 Uloga znanosti razumijevanje prijetnji i izazova in-depth znanstvena istraživanja Realna službena statistika Sudjelovanje ribara u procesima gospodarenja radionice

23 Uloga znanosti i prikupljanje podataka

24 izabrani metiers za uzorkovanje OTB_DEF_>=40_0_0: bottom trawling for demersal species GNS_DEF_>=16_0_0: set gillnets for demersal species PS_SPF_>=14_0_0: purse seine fishery for small pelagics GTR_DEF_>=16_0_0: trammel nets for demersal species PS_LPF_>=14_0_0: larger purse seiners targeting bluefin tuna LLD_LPF_0_0_0: Drifting longlines for large pelagic SB-SV_DEF_0_0_0: beach and boat seines for demersal species HRVATSKA MISC: MISC_SPO/MOL_0_0; MISC_CEP_0_0 FPO_DEF_0_0_0: pots and traps for demersal species LLS_DEF_0_0_0: set longlines for demersal fish LHP-LHM_CEP_0_0_0: Hand and Pole lines for cephalopods LHP-LHM_FIF_0_0_0: Hand and Pole lines for finfish Derogation za određene metiers (2013) MISC_SPO/MOL_0_0 MISC_CEP_0_0; LHP-LHM_CEP_0_0_0 LHP-LHM_FIF_0_0_0 FPO_DEF_0_0_0 LLS_DEF_0_0_0: Derogation iz 2013 Anguilla anguilla Octopus vulgaris Parapenaeus longirostris Scomber scombrus Scomber japonicus Trachurus mediterraneus Trachurus trachurus Odabrane vrste: Sardina pilchardus Engraulis encrasicolus Mullus barbatus Merluccius merluccius Eledone moschata Eledone cirrosa Thunnus thynnus Xiphias gladius Nephrops norvegicus Spicara smaris Solea vulgaris

25 SSF in the Mediterranean EU countries Francuska Španjolska Italija Slovenija Grčka Malta

26 EU legislativa Uredba (EU) br. 1380/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. prosinca o zajedničkoj ribarstvenoj politici Provedbena uredba Komisije (EU) br. 404/2011 od 8. travnja o detaljnim pravilima za provedbu Uredbe Vijeća (EZ) br. 1224/2009 Uredba Vijeća (EZ) br. 1224/2009 od 20. studenoga o uspostavi sustava kontrole Zajednice za osiguranje sukladnosti s pravilima zajedničke ribarstvene politike Uredba Vijeća (EZ) br. 1967/2006 od 21. prosinca o mjerama upravljanja za održivo iskorištavanje ribolovnih resursa u Sredozemnom moru

27 Pravni okvir koji uređuje ribarstvo u Republici Hrvatskoj čine tri zakona Zakon o morskom ribarstvu (NN 56/10, 127/10, 55/11), Zakon o slatkovodnom ribarstvu (NN 106/01, 7/03, 174/04, 10/05 i 49/05-proćišćeni tekst) te Zakon o strukturnoj potpori i uređenju tržišta u ribarstvu (NN 153/09, 127/10). Temeljem ova tri zakona, donesen je niz provedbenih propisa, koji detaljnije uređuju pojedina pitanja. U sektoru morskog ribarstva najznačajniji se odnose na tehničke mjere regulacije ribolova, određivanje mjera zaštite resursa kroz minimalne ulovne veličine i određivanje područja posebne regulacije, određivanje tehničkih karakteristika alata, način vođenja i dostave podataka o ribolovu kao i način izdavanja povlastica. Posebnim je pravilnicima uređeno pitanje rekreacijsko i športskog ribolova na moru, kao i pitanje malog i malog obalnog ribolova. Još jedan značajan segment odnosi se na marikulturu, gdje pravilnici određuju način izdavanja povlastice te podrobno uređuju pitanja samog uzgoja.

28 Nacionalna razina-lokalne institucije Ministarstvo poljoprivrede Uprava za ribarstvo Ispostave (7 regionalnih jedinica) Savjetodavna služba u ribarstvu Agencija za plaćanje u poljoprivredi i ribarstvu Hrvatska gospodarska komora Hrvatska obrtnička komora Koordinacije, asocijacije, zadruge ( članova polovicom 2012 godine), udruge,...

29 Nacionalna razina-statistika Table 1. A summary of basic information on the SSF in the Croatia Data refers to: 2014 Total (all fisheries) Small-scale fisheries 1 Fleet Number of vessels Capacity (GT) , ,00 3 Number of fishers % women n.a. n.a. Average age of n.a. n.a. fishers Landings Quantity (ton) Value (currency) ,51 EUR ,00 EUR Most common gear used (top 3) (% in total) Most important species in landings: Top 3 in quantities (% in total) Top 3 in values (% in total) Nets (37.7 %) Bottom trawl (17.0 %) Purse seine (7.7 %) Sardina pilchardus (71.9 %) Engraulis encrasicolus (11.5 %) Merluccius merluccius (1.1%) Sardina pilchardus (40.4 %) Engraulis encrasicolus (11.7 %) Nephrops norvegicus (7.1 %) Nets (60.5 %) Traps (13.2 %) Hooks and lines (10.2 %) Cephalopoda (Octopus vulgaris + Sepia officinalis) (29,3 %) Solea sp. (20.2 %) Spicara smaris (11.8 %) Cephalopoda (Octopus vulgaris + Sepia officinalis) (22.3 %)* Solea sp. (21.2 %)* Seriola dumerili (7.1 %)* 1 multigear fisheries using all static gears (nets, hooks and long lines, traps) + beach seine operating with vessels <12m; just professional fisherman are taken into account 2 plus 3500 fishers involved in small coastal fisheries (ex subsistence) 3 plus GT for small coastal fisheries (ex subsistence) * total landing x mean price (expert estimation) Source of information: Directorate of Fisheries (Ministry of Agriculture): Annual report on balance between fishing capacity and fishing opportunities for Croatia Links to official stats web pages:

30 Mediteranska uredba (EU No. 1967/2006 ) POGLAVLJE I (opći akti) POGLAVLJE II (zaštićene vrste i staništa) POGLAVLJE III (zaštićena ribolovna područja) POGLAVLJE IV (ograničenja ribolovnih alata) POGLAVLJE V (najmanje veličine morskih organizama) POGLAVLJE VI (negospodarski ribolov) POGLAVLJE VII (Planovi upravljanja) POGLAVLJE VIII (kontrolne mjere) POGLAVLJE IX (mjere za vrlo migratorne vrste) POGLAVLJE X (Malta) POGLAVLJE XI (Završne odredbe) HRVATSKA Zakon o morskom ribarstvu Pripadajući Pravilnici, Naredbe i Odluke Planovi upravljanja

31 Mali ribolov Prema registru Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede povlasticu za mali ribolov nekad je imalo osoba, ona nije bila prenosiva ni nasljeđivanjem ni prodajom. Od godine naime, za mali ribolov nije izdana nijedna nova povlastica, a potpisom s EU Hrvatska je dobila pravo na zadržavanje njih samo 3500 do

32 Od 1. siječnja godine kategorije "MALI RIBOLOV" se ukinula. Od 1. ožujka godine ovlaštenici važećih Odobrenja za MALI RIBOLOV mogli su uz podnošenje zahtjeva u lokalnim Ispostavama Uprave za ribarstvo prijeći u kategoriju MALI OBALNI RIBOLOV ako su zadovoljavali slijedeće kriterije: - posjedovanje važećeg Odobrenja za obavljanje malog ribolova; - ostvarivanje ukupnog dohodka u godini koji po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 50% proračunske osnovice što se dokazuje potvrdom Porezne uprave i vlastoručno potpisanom izjavom o članovima kućanstva i ukupnim prihodima; - da imaju navršenih 60 godina života.

33 Promjene Ako izuzmemo mreže stajaćice, drugih velikih promjena nema. Većina onih kojih i dalje imaju aktivna odobrenja iz godine koja su se svake dvije godine morala obnavljati da bi se mogle dobivati potrebne potvrde za mali ribolov, ukidanjem ove kategorije imaju više opcija da i dalje dopunski, rekreativno ili sportski love ribe i druge morske organizme prelaskom u kategoriju gospodarskog ili sportsko-rekreativnog ribolova. I mali obalni ribolov je gospodarska kategorija: koristeći raspoložive dozvoljene ribolovne alate sudionici imaju mogućnost da dnevno višak do pet kilograma ulova prodaju na tržnici. Troškovi: administrativni troškovi su čak i jeftiniji od dosadašnjih dozvola koje izdaju ribolovna društva Visina naknade za dozvole rekreacijskog ribolova za umirovljenike ili osobe starije od 60 godina: Razlika je samo u tome da na otocima umirovljenici, invalidi i osobe čiji imovinski cenzus to dozvoljava takve dozvole ne plaćaju, dok na kopnu spomenuta kategorija ljudi plaća 100 kn. Ako žele svojim ribolovnim alatima dodati i parangal, njega i otočani i ljudi s priobalja plaćaju dodatno 300 kuna na godišnjoj osnovi.

34 European Maritime and Fisheries Fund (EMFF) EMFF je fond za pomorstvenu i ribarstvenu politiku u EU za To je jedan od 5 europskih strukturnih i investicijskih fondova (European Structural and Investment (ESI) koji se nadopunjuju i nastoje promovirati oporavak u EU temeljen na razvoju i zapošljavanju. Pomaže ribarima u tranziciji prema održivom ribarstvu Podržava priobalne zajednice u diverzifikaciji njihovih ekonomija Financira projekte koji stvaraju nova radna mjesta i pobvećavaju kvalitetu života uzduž europskih obala Olakšava zainteresiranima pristup financiranju.

35 RIBOLOV DIVERSIFIKACIJA - Ribolovni turizam - Procesuiranje proizvoda - Direktna prodaja - Katering - apartmani

36 RIBOLOV MODERNIZACIJA INFRASTRUKTURE Ribarske luke Iskrcajna mjesta

37 Stavljanje na tržište i prerada Promicanje i uspostava organizacija proizvođača u Hrvatskoj Uspostava novih i boljih procesa u sustavu upravljanja Snažnije veze s istraživačkim institucijama i transfer tehnologija

38 Integrirana pomorska politika (IPP) Upoznavanje obalnog okoliša u svrhu smanjenja onečišćenja te spriječavanja i ublažavanja prirodnih i ljudskih opasnosti

39 HVALA!

BUDUĆNOST RIBOLOVA U ISTRI U OKVIRIMA ZAJEDNIČKE RIBOLOVNE POLITIKE EUROPSKE UNIJE

BUDUĆNOST RIBOLOVA U ISTRI U OKVIRIMA ZAJEDNIČKE RIBOLOVNE POLITIKE EUROPSKE UNIJE www.savjetodavna.hr 1. Poticanje okolišno održivog, resursno učinkovitog, inovativnog, konkurentnog i na znanju utemeljenog ribarstva. 2. Poticanje okolišno održive, resursno učinkovite, inovativne, konkurentne

Више

Croatia Fisheries

Croatia Fisheries Morsko ribarstvo u Republici Hrvatskoj Preliminarni rezultati Ovu prezentaciju je pripremio tim Grupacije Svjetske banke, kao prilog izradi Višegodišnjeg plana razvoja ribarstva u Republici Hrvatskoj.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Morska akvakultura u Hrvatskoj - pregled Preliminarni rezultati Ovu prezentaciju je pripremio tim Grupacije Svjetske banke, kao prilog izradi Višegodišnjeg plana razvoja ribarstva u Republici Hrvatskoj.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije Sustav akata strateškoga planiranja SUSTAV AKATA STRATEŠKOG

Више

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske PROGRAMI EUROPSKE TERITORIJALNE SURADNJE (ETS) Matilda Copić Zagreb, 11.5.2016. EUROPSKA TERITORIJALNA SURADNJA 2014. - 2020. 1. PREKOGRANIČNA SURADNJA 2. TRANSNACIONANA SURADNJA 3. MEĐUREGIONALNA SURADNJA

Више

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA VLADA REPUBLIKE HRVATSKE 3402 Na temelju članka 30. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 101/98, 15/2000, 117/2001, 199/2003, 30/2004 i 77/2009), Vlada Republike Hrvatske

Више

P1 PCM2

P1 PCM2 Europska unija Zajedno do fondova EU Stručno znanstveni skup PERSPEKTIVE RAZVOJA ŽUPANJSKE (HR) I ORAŠKE (BIH) POSAVINE Financijska sredstva Ministarstva i EU fondova raspoloživa Slavoniji i ovom kraju

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више

PR_COD_1recastingam

PR_COD_1recastingam Europski parlament 2014-2019 Dokument s plenarne sjednice A8-0150/2016 25.4.2016 ***I IZVJEŠĆE o prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi okvira Unije za prikupljanje, upravljanje i

Више

Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PO

Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PO Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA 1. Cilj Poziva Povećanje gospodarske aktivnosti

Више

listopad godine

listopad godine listopad 2015. godine NAPOMENA Ovaj dokument je generiran iz aplikacije SFC2014 putem koje se isti službeno podnosi Europskoj komisiji. Izrađen je prema obrascu definiranom Provedbenom Uredbom Komisije

Више

Pregovaračko stajalište RH za poglalvje 13.

Pregovaračko stajalište RH za poglalvje 13. Vlada Republike Hrvatske Pregovaračko stajalište Republike Hrvatske za MeĎuvladinu konferenciju o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji za poglavlje 13. "Ribarstvo" Zagreb, 25. rujna 2008. MEĐUVLADINA

Више

EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik ukl

EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik ukl EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik uključuju se u razvoj EuroVelo 8 - Mediteranske biciklističke

Више

PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/ оd srpnja o utvrđivanju gornjih granica proračuna za primjenjivih na

PROVEDBENA  UREDBA  KOMISIJE  (EU)  2017/ оd srpnja o utvrđivanju  gornjih  granica  proračuna  za primjenjivih  na 15.7.2017. L 184/5 PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/1272 оd 14. srpnja 2017. o utvrđivanju gornjih granica proračuna za 2017. primjenjivih na određene programe izravne potpore predviđene Uredbom (EU)

Више

Slide 1

Slide 1 Prijelazni instrument Europske unije za Hrvatsku STRATEGIJA PRILAGODBE KLIMATSKIM PROMJENAMA Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i energetike za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema

Више

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode] EU fondovi prilika za geodetsko gospodarstvo i obrazovanje prof. dr. sc. Damir Medak Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet Udruga geodeta Dalmacije Split, 22. veljače 2019. Sadržaj Uvod Kohezijska politika

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI RADA NADZORNIH ODBORA TRGOVAČKIH DRUŠTAVA U VLASNIŠTVU/SUVLASNIŠTVU

Више

PLAN ULAGANJA ZA EUROPU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU 1 #InvestEU #InvestEU

PLAN ULAGANJA ZA EUROPU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU 1 #InvestEU #InvestEU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU 1 #InvestEU #InvestEU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU Plan ulaganja za Europu vrijedan 315 milijardi eura koji smo donijeli prije samo 12 mjeseci prikupio je već

Више

Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (b

Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (b Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Status: otvoren od 19.3.2014. do 30.6.2015. Nadležno tijelo: Ministarstvo poduzetništva i obrta Područje: malo i srednje

Више

Izvještaj o analitičkom pregledu usklađenosti zakonodavstva Crne Gore Poglavlje 13 Ribarstvo Datumi održavanja sastanaka analitičkog pregleda: Eksplan

Izvještaj o analitičkom pregledu usklađenosti zakonodavstva Crne Gore Poglavlje 13 Ribarstvo Datumi održavanja sastanaka analitičkog pregleda: Eksplan Izvještaj o analitičkom pregledu usklađenosti zakonodavstva Crne Gore Poglavlje 13 Ribarstvo Datumi održavanja sastanaka analitičkog pregleda: Eksplanatorni sastanak: 14-15. mart 2013. Bilateralni sastanak:

Више

Slide 1

Slide 1 Strateški okvir za internacionalizaciju visokog obrazovanja i uloga regionalne suradnje 1 Erasmus je ključni financijski instrument za internacionalizaciju visokog obrazovanja. Važnost internacionalizacije

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 12. studenoga (OR. en) 14138/18 OJ CRP1 39 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 1.) zgrada Jus

Vijeće Europske unije Bruxelles, 12. studenoga (OR. en) 14138/18 OJ CRP1 39 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 1.) zgrada Jus Vijeće Europske unije Bruxelles, 12. studenoga 2018. (OR. en) 14138/18 OJ CRP1 39 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 1.) zgrada Justus Lipsius, Bruxelles 14. i 16. studenoga 2018. (9.00,

Више

POTEGAČE

POTEGAČE PLAN UPRAVLJANJA ZA RIBOLOV OBALNIM MREŽAMA POTEGAČAMA U REPUBLICI HRVATSKOJ STUDENI 2017. 0 PLAN UPRAVLJANJA ZA RIBOLOV OBALNIM MREŽAMA POTEGAČAMA Sadržaj OPĆI UVOD... 3 1.1. Opći ciljevi... 10 1.2. Opis

Више

Presentation name

Presentation name UKLJUČIVANJE MLADIH U NACIONALNE POLITIKE Kristina Kosor, TIM4PIN Mostar, 8. travnja 2016. SADRŽAJ 1. Europa 2020 2. Europske politike za mlade 3. Stanje u Republici Hrvatskoj 4. Stanje u BiH 5. Strukturirani

Више

UPRAVA RIBARSTVA E-novine siječanj VAŽNO SRETNA Objavljeni pravilnici i natječaji u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republi

UPRAVA RIBARSTVA E-novine siječanj VAŽNO SRETNA Objavljeni pravilnici i natječaji u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republi UPRAVA RIBARSTVA E-novine siječanj 2016. VAŽNO SRETNA Objavljeni pravilnici i natječaji u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020. NOVA

Више

POTEGAČE

POTEGAČE PLAN UPRAVLJANJA ZA RIBOLOV OKRUŽUJUĆIM MREŽAMA PLIVARICAMA* U REPUBLICI HRVATSKOJ LISTOPAD 2017 osim mreža plivarica srdelare i tunolovke 1 Sadržaj 1. Uvod... 4 2. Opći ciljevi... 7 3. Ekološke i ribarstvene

Више

AKTUALNI EU NATJEČAJI

AKTUALNI EU NATJEČAJI AKTUALNI EU NATJEČAJI 29.07.2019. Sav sadržaj objavljen u om dokumentu je zaštićen autorskim pravom i/ili relevantnim zakonima o zaštiti žiga. Sadržaj Sadržaj... 2 1. OBZOR 2020... 3 2. NOVO! EIC Accelerator

Више

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O POLJOPRIVREDNOJ SAVJETODAVNOJ SLUŽBI Proglašavam Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi,

Више

RE_QO

RE_QO Europski parlament 2014-2019 Dokument s plenarne sjednice B8-0165/2016 27.1.2016 PRIJEDLOG REZOLUCIJE podnesen nakon pitanja za usmeni odgovor B8-0106/2016 u skladu s člankom 128. stavkom 5. Poslovnika

Више

strateška studija o utjecaju nsp i op za ribarstvo republike hrvatske za programsko razdoblje na okoliš netehnički sažetak Nositelj: ZAGR

strateška studija o utjecaju nsp i op za ribarstvo republike hrvatske za programsko razdoblje na okoliš netehnički sažetak Nositelj: ZAGR strateška studija o utjecaju nsp i op za ribarstvo republike hrvatske za programsko razdoblje 2007.- 2013. na okoliš netehnički sažetak Nositelj: ZAGREB, RUJAN 2013. Ministarstvo poljoprivrede, uprava

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation INFO DANI 2016 PROJEKTI MINISTARSTVA RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA U PODRUČJU DRUŠTVENOG PODUZETNIŠTVA ZAGREB, 17. svibnja 2016. SPECIFIČNI CILJ 9.v.1 Povećanje broja i održivosti društvenih poduzeća i njihovih

Више

Slide 1

Slide 1 - Upravi odjel za gospodarstvo, razvitak i obnovu Aktivnosti - dalmatinske županije na području energetike 1 dr.sc. Zlatko Jankoski, dipl.ing.stroj. Ranko Vujčić, dipl.ing.stroj. SADRŽAJ A LOKALNO PLANIRANJE

Више

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER Međunarodna konferencija Pametna energetska rješenja za održivi razvoj Zagreb, 10. svibnja 2017. Mayors in Action Jačanje potpornih struktura Sporazuma gradonačelnika

Више

UPRAVA RIBARSTVA E-novine siječanj VAŽNO Pravilnik i Natječaj u okviru mjere I.10. Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti SRETNA NOVA Obja

UPRAVA RIBARSTVA E-novine siječanj VAŽNO Pravilnik i Natječaj u okviru mjere I.10. Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti SRETNA NOVA Obja UPRAVA RIBARSTVA E-novine siječanj 2017. VAŽNO Pravilnik i Natječaj u okviru mjere I.10. Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti SRETNA NOVA 2017. Objavljen Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation NEW FINANCE novi mehanizmi financiranja energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene BEM trening - Inovativno financiranje projekata energetske učinkovitosti i alternativni modeli nabave 12. travnja

Више

UPRAVA RIBARSTVA E-novine veljača Tema broja VAŽNO Primjeri dobre prakse Pilot projekt Izgradnja boksova kontejnera za odlaganje i razvrstavanje

UPRAVA RIBARSTVA E-novine veljača Tema broja VAŽNO Primjeri dobre prakse Pilot projekt Izgradnja boksova kontejnera za odlaganje i razvrstavanje UPRAVA RIBARSTVA E-novine veljača 2017. Tema broja VAŽNO Primjeri dobre prakse Pilot projekt Izgradnja boksova kontejnera za odlaganje i razvrstavanje komunalnog otpada u Plomin Luci i Rapcu ULOV MALE

Више

Slajd 1

Slajd 1 Izrada standardiziranog računskog plana Poljsko iskustvo PULSAR-ova konferencija 4. lipnja 2019. Računski planovi u Poljskoj Aktualna situacija Svi subjekti javnog sektora primjenjuju Zakon o računovodstvu

Више

ROBLEMATIKA RAZVOJA BRDSKO-PLANINSKIH v PODRUCJA U EUROPI Mogućnosti uključivanja u EU programe Naručitelj: GRAD VRBOVSKO Izradio: CENTAR ZA RAZVOJ I

ROBLEMATIKA RAZVOJA BRDSKO-PLANINSKIH v PODRUCJA U EUROPI Mogućnosti uključivanja u EU programe Naručitelj: GRAD VRBOVSKO Izradio: CENTAR ZA RAZVOJ I ROBLEMATIKA RAZVOJA BRDSKO-PLANINSKIH v PODRUCJA U EUROPI Mogućnosti uključivanja u EU programe Naručitelj: GRAD VRBOVSKO Izradio: CENTAR ZA RAZVOJ I MARKETING d.o.o, Lipanj 2013 IMPRESSUM Dokument: Problematika

Више

Upravljanje rizicima od katastrofa

Upravljanje rizicima od katastrofa Državna uprava za zaštitu i spašavanje Sektor za civilnu zaštitu Upravljanje rizicima od katastrofa Preduvjet održivog razvoja Strategija prilagodbe klimatskim promjenama - Upravljanje rizicima 22. veljače

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Pregovori o budućem Višegodišnjem financijskom

Више

STOA RULES

STOA RULES 5.1.2. PRAVILNIK O STOA-i ODLUKA PREDSJEDNIŠTVA OD 15. TRAVNJA 2019. PREDSJEDNIŠTVO EUROPSKOG PARLAMENTA, uzimajući u obzir članak 25. stavak 2. Poslovnika 1, uzimajući u obzir svoju odluku od 1. rujna

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Dan prozora 2018 Mogućnosti sufinanciranja poduzetničkih projekata sredstvima EU Igor Bobek Sektor za međunarodne poslove i EU Hrvatska gospodarska komora Zagreb, 13.03.2018. Sadržaj prezentacije Alokacije

Више

EAC EN-TRA-00 (FR)

EAC EN-TRA-00 (FR) Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu POZIV NA PODNOŠENJE PRIJEDLOGA EACEA/13/2019 Inicijativa Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a Tehnička pomoć za organizacije pošiljateljice

Више

Microsoft PowerPoint - Inoviraj_Dan prozora_2016.ppt [Način kompatibilnosti]

Microsoft PowerPoint - Inoviraj_Dan prozora_2016.ppt [Način kompatibilnosti] Projekti i sredstva iz EU fondova (unaprjeđenje proizvodnje i energetski učinkoviti i održivi proizvodi) Zagreb, Hotel Antunović,23.03.2016. Međunarodna konferencija DAN PROZORA 2016 Strateški i programski

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode 25. studenog 2013. Cilj: dostizanje EU standarda u zaštiti okoliša kroz razvoj infrastrukture u području gospodarenja otpadom, poboljšanje sustava

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva CARINE 2020 Općenito o programu: Program je pokrenut s ciljem podrške u suradnji između nadležnih tijela za carinske postupke u Europskoj uniji kako bi se maksimizirala njihova učinkovitost. Programom

Више

PROČIŠĆENI DNEVNI RED

PROČIŠĆENI DNEVNI RED PROČIŠĆENI DNEVNI RED ZA NASTAVAK 12. SJEDNICE HRVATSKOGA SABORA 5.,6.,7.,12.,13.,14.,17.,18.,19.,26.,27.,28. lipnja, 3.,4.,5.,10.,11.,12. srpnja 2019. 1. GODIŠNJE IZVJEŠĆE O PROVEDBI STRATEGIJE I ZAKONA

Више

Microsoft PowerPoint - SGE25 - Tomasovic DRZAVNI URED ZA STRATEGIJU

Microsoft PowerPoint - SGE25 - Tomasovic DRZAVNI URED ZA STRATEGIJU Mogućnosti financiranja projekata iz sektora zaštite okoliša i energetike kroz Instrument pretpristupne pomoći IPA Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama Republike Hrvatske Split, 14.

Више

PROČIŠĆENI DNEVNI RED

PROČIŠĆENI DNEVNI RED PROČIŠĆENI DNEVNI RED ZA NASTAVAK 12. SJEDNICE HRVATSKOGA SABORA 12.,13.,14.,17.,18.,19.,26.,27.,28. lipnja, 3.,4.,5.,10.,11.,12. srpnja 2019. 1. KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O VODAMA, drugo čitanje, P.Z.E.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Značaj šaranskih ribnjačarstava za očuvanje bioraznolikosti u Republici Hrvatskoj Aljoša Duplić, Ramona Topić, Naven Trenc 13. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O AKVAKULTURI Vukovar, 29.-30.11.2018. 2018. dio

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 14. lipnja (OR. en) Međuinstitucijski predmet: 2018/0210(COD) 10297/19 PECHE 290 CADREFIN 281 CODEC 1232 NAPOME

Vijeće Europske unije Bruxelles, 14. lipnja (OR. en) Međuinstitucijski predmet: 2018/0210(COD) 10297/19 PECHE 290 CADREFIN 281 CODEC 1232 NAPOME Vijeće Europske unije Bruxelles, 14. lipnja 2019. (OR. en) Međuinstitucijski predmet: 2018/0210(COD) 10297/19 PECHE 290 CADREFIN 281 CODEC 1232 NAPOMENA Od: Za: Predmet: Predsjedništvo Vijeće Prijedlog

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Planovi i pravila za novo programsko razdoblje 2021. 2027. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Struktura izlaganja Pregled Višegodišnjeg financijskog okvira 2021. 2027. Kohezijska

Више

Na temelju čl. 13. Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele na uporabu poslovnih prostora Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 07/16 i

Na temelju čl. 13. Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele na uporabu poslovnih prostora Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 07/16 i Na temelju čl. 13. Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele na uporabu poslovnih prostora Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 07/16 i 01/17), a u svezi s čl. 48. Zakona o lokalnoj i područnoj

Више

Pozivnica Za sudjelovanje na lokalnoj radionici u okviru SEE River projekta Datum radionice: Mjesto održavanja: Hlebine, Društveni dom,

Pozivnica Za sudjelovanje na lokalnoj radionici u okviru SEE River projekta Datum radionice: Mjesto održavanja: Hlebine, Društveni dom, Pozivnica Za sudjelovanje na lokalnoj radionici u okviru SEE River projekta Datum radionice: 06. 03. 2014. Mjesto održavanja: Hlebine, Društveni dom, Trg Ivana Generalića 15, Hlebine Poštovana/Poštovani,

Више

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a u skladu s člankom 18. stavcima 5. i 6. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09) Senat Sveučilišta u Zagrebu na

Више

AKCIJA za obrtnike! 10% popusta samo za članove HOK-a! Optima Telekom i HOK ZNA - najbolja opcija za obrtnike

AKCIJA za obrtnike! 10% popusta samo za članove HOK-a! Optima Telekom i HOK ZNA - najbolja opcija za obrtnike AKCIJA za obrtnike! 10% popusta samo za članove HOK-a! Optima Telekom i HOK ZNA - najbolja opcija za obrtnike SVE NA JEDNOM MJESTU ZA VAŠE KVALITETNIJE I POVOLJNIJE POSLOVANJE! Prepoznajemo vaše potrebe

Више

TVRTKE GOSPODARSKI PROFIL (obrada KZ travanj 2019.) POSLOVNI SUBJEKTI PO ŽUPANIJAMA, STANJE 31. PROSINCA Pravne osobe Trgovačka društva Županija

TVRTKE GOSPODARSKI PROFIL (obrada KZ travanj 2019.) POSLOVNI SUBJEKTI PO ŽUPANIJAMA, STANJE 31. PROSINCA Pravne osobe Trgovačka društva Županija TVRTKE GOSPODARSKI PROFIL (obrada KZ travanj 2019.) POSLOVNI SUBJEKTI PO ŽUPANIJAMA, STANJE 31. PROSINCA 2018. Pravne osobe Trgovačka društva registrirane aktivne registrirana aktivna Republika Hrvatska

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation II. Znanstveni forum: Kako potaknuti regionalni ekonomski rast i razvoj u RH? Osijek, 26.09.2016. I. Pozvano predavanje: Ekonomska (ne)razvijenost RH i regionalni izazovi I. Panel: Uloga makroekonomske

Више

EUROPSKA KOMISIJA Strasbourg, COM(2016) 710 final ANNEX 2 PRILOG KOMUNIKACIJI KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU, VIJEĆU, EUROPSKOM GOSPODARSKO

EUROPSKA KOMISIJA Strasbourg, COM(2016) 710 final ANNEX 2 PRILOG KOMUNIKACIJI KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU, VIJEĆU, EUROPSKOM GOSPODARSKO EUROPSKA KOMISIJA Strasbourg, 25.10.2016. COM(2016) 710 final ANNEX 2 PRILOG KOMUNIKACIJI KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU, VIJEĆU, EUROPSKOM GOSPODARSKOM I SOCIJALNOM ODBORU I ODBORU REGIJA Program rada

Више

Znanstveni skup Akademije pravnih znanosti Hrvatske Hrvatska u Europskoj uniji 5 godina poslije u suradnji s Pravnim fakultetom u Rijeci Rijeka, 25. i

Znanstveni skup Akademije pravnih znanosti Hrvatske Hrvatska u Europskoj uniji 5 godina poslije u suradnji s Pravnim fakultetom u Rijeci Rijeka, 25. i Znanstveni skup Akademije pravnih znanosti Hrvatske Hrvatska u Europskoj uniji 5 godina poslije u suradnji s Pravnim fakultetom u Rijeci Rijeka, 25. i 26. listopada 2018. Izazov usklađivanja materije gospodarskog

Више

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc UNIVERZITET U NOVOM SADU EKONOMSKI FAKULTET U SUBOTICI SOFIJA ADŽIĆ REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE ISPITNA PITANJA Školska 2012/2013 godina Verzija 2.0 Subotica, septembar 2012. REGIONALNA EKONOMIJA

Више

PROGRAM

PROGRAM 2019 PROGRAM AKADEMIJA REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU 2019. Europska unija Zajedno do fondova EU SADRŽAJ 1. EDUKATIVNE AKTIVNOSTI AKADEMIJE REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU... 4 MODUL 1: Što su fondovi

Више

Microsoft Word - 04_01_TONÈI BO”ANIÆ_Uvodno_izlaganje_predsjednika Ceha.doc

Microsoft Word - 04_01_TONÈI BO”ANIÆ_Uvodno_izlaganje_predsjednika Ceha.doc - 1 - HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA 11. SUSRET RIBARA Brela, 20 21. listopad 2006. UVODNO IZLAGANJE PREDSJEDNIKA CEHA ZA RIBARSTVO, AKVAKULTURU I POLJODJELSTVO HOK-a TONČI BOŽANIĆ Razdoblje od zadnjih, lanjskih

Више

Kada u vođenje obiteljskog poduzeća uključiti vanjske managere

Kada u vođenje obiteljskog poduzeća uključiti vanjske managere F O R U M OBITELJSKIH PODUZEĆA Zagreb, 21. listopada 2013. Organizacijski partner: Medijski pokrovitelj: Uvodni pozdrav Slavica Singer predsjednica Upravnog odbora CEPORa Milka Kosanović Direktorica granskih

Више

Microsoft Word - program-rada.docx

Microsoft Word - program-rada.docx PROGRAM RADA I FINANCIJSKI PLAN GLAS-A ZA 2018. GODINU PROGRAM RADA GLAS-A ZA 2018. GODINU ORGANIZACIJSKI USTROJ Uz kontinuiranu koordinaciju i suradnju Središnjih tijela GLAS-a, cilj Stranke je osnivanje

Више

Uredba (EZ) br. 592/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. lipnja o izmjeni Uredbe Vijeća (EEZ) br. 1408/71 o primjeni sustava socijalne sigu

Uredba (EZ) br. 592/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. lipnja o izmjeni Uredbe Vijeća (EEZ) br. 1408/71 o primjeni sustava socijalne sigu 118 Službeni list Europske unije 05/Sv. 2 32008R0592 4.7.2008. SLUŽBENI LIST EUROPSKE UNIJE L 177/1 UREDBA (EZ) br. 592/2008 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 17. lipnja 2008. o izmjeni Uredbe Vijeća (EEZ)

Више

Newsletter projekta KISS ME! Svakih 6 mjeseci stizat će novi newsletter koji će sadržavati podatke o napretku projekta, najnovije vijesti, sljedeće ko

Newsletter projekta KISS ME! Svakih 6 mjeseci stizat će novi newsletter koji će sadržavati podatke o napretku projekta, najnovije vijesti, sljedeće ko Newsletter projekta KISS ME! Svakih 6 mjeseci stizat će novi newsletter koji će sadržavati podatke o napretku projekta, najnovije vijesti, sljedeće korake te nadolazeće događaje. Ostanite obaviješteni

Више

OPERATIVNI PLAN ZA GODINU Strateški cilj Program Projekti/Aktivnosti Ciljna skupina Vremenski okvir Očekivani rezultati Akteri/ Partneri/ Suradn

OPERATIVNI PLAN ZA GODINU Strateški cilj Program Projekti/Aktivnosti Ciljna skupina Vremenski okvir Očekivani rezultati Akteri/ Partneri/ Suradn Strateški cilj Program Projekti/Aktivnosti Ciljna skupina Vremenski okvir Očekivani rezultati Akteri/ Partneri/ Suradnici Potrebni resursi Ljudski Materijalni Financijski Instrumenti promocije Mini marketing

Више

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2013) 8101 final KOMUNIKACIJA KOMISIJE Ažuriranje podataka radi izračuna paušalne svote i novčanih kazni ko

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2013) 8101 final KOMUNIKACIJA KOMISIJE Ažuriranje podataka radi izračuna paušalne svote i novčanih kazni ko EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 21.11.2013. C(2013) 8101 final KOMUNIKACIJA KOMISIJE Ažuriranje podataka radi izračuna paušalne svote i novčanih kazni koje Komisija predlaže Sudu u postupcima zbog povrede

Више

Klasa: UP/I / /06

Klasa: UP/I / /06 Klasa: UP/I 430-01/2007-03/10 Urbroj: 580-03-07-43-02 Zagreb, 15. ožujka 2007. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 13. stavka 1. i 2. Zakona o državnim potporama ( Narodne novine,

Више

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Преговарачкa позицијa Републике Србије за Међувладину конференцију о приступању Републике Србије Европској унији за Преговарачк

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Преговарачкa позицијa Републике Србије за Међувладину конференцију о приступању Републике Србије Европској унији за Преговарачк ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Преговарачкa позицијa Републике Србије за Међувладину конференцију о приступању Републике Србије Европској унији за Преговарачко поглавље 13 Рибарство Београд, 2017. године I. Уводна

Више

Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zaku

Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zaku Na temelju čl. 6. st. 2. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora (Narodne novine br. 125/11, 64/15 i 112/18) i čl. 6. Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora (Službene novine Grada Pule br.

Више

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA S L U Ž B E N I G L A S N I K SLUŽBENO GLASILO OPĆINE GRADAC GODINA XXVI Gradac, 24. travnja 2019. BROJ: 08/19 S A D R Ž A J 1. Odluka kojom se utvrđuje da nije potrebno provesti

Више

Microsoft PowerPoint - Skupstina_Program rada za 2013.ppt

Microsoft PowerPoint - Skupstina_Program rada za 2013.ppt UDRUGA POSLODAVACA U ZDRAVSTVU GODIŠNJA SKUPŠTINA Virovitica, srpanj 2013. PROGRAM RADA UDRUGE POSLODAVACA U ZDRAVSTVU za 2013. godinu Pripremila: Marijana Mihaljević,, mag.iur. 2 STATUT UDRUGE PROGRAMSKE

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Slavonski Brod IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI ZAJEDNICA ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA SLAVONSKOG BR

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Slavonski Brod IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI ZAJEDNICA ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA SLAVONSKOG BR REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Slavonski Brod IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI ZAJEDNICA ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA SLAVONSKOG BRODA Slavonski Brod, studeni 2011. S A D R Ž A J stranica

Више

Ekoloske mreze NATURA 2000 MNE October 2009 DDimovic

Ekoloske mreze NATURA 2000 MNE October 2009 DDimovic NATURA 2000 i zaštićena područja 11.-12. oktobar 2010.godine, Podgorica Pojam ekoloških mreža i NATURA 2000 Duška Dimović, WWF Ova prezentacija će pokušati da objasni sledeće pojmove... Pristupi zaštiti

Више

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 5.12.2018 A8-0375/16 Amandman 16, Rolandas Paksas Stavak 7. 7. naglašava da je ruska okupacija Ukrajine još u tijeku, a da sporazumi iz Minska, bez kojih nije moguće pronaći rješenje sukoba, nisu provedeni

Више

Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: Mjesto izvođenja

Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: Mjesto izvođenja Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: 21. 06. 2019. Mjesto izvođenja obuke: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta

Више

OPĆA BOLNICA PULA-suglasnost za zaduživanje-zaključak

OPĆA BOLNICA PULA-suglasnost za zaduživanje-zaključak ŽUPAN KLASA: 510-01/18-01/05 URBROJ: 2163/1-01/8-18-02 Pula, 12. ožujka 2018. SKUPŠTINA ISTARSKE ŽUPANIJE n/p predsjednika Valtera Drandića Dršćevka 3, 52 000 Pazin PREDMET: Zaključak o davanju suglasnosti

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation USAID Energy Investment Activity Sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom u BiH moguće interkonekcije Konferencija Dani primjene prirodnog gasa Fahrudin Kulić Sarajevo, 14. novembar 2018. g. Sadržaj 1.

Више

Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska

Mreža CIVINET  Slovenija-Hrvatska Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE Izvještaj o djelovanju Mreže u 2018. Tivat, 5. 3. 2019. Lidija Pavić-Rogošić, ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, Tajništvo CIVINET-a O mreži CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje i Odlu

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje i Odlu REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje 2008.-2016. i Odluke ministra gospodarstva (KLASA: 402-01/14-01/828,

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU ZRAČNA LUKA ZADAR D.O.O. Zadar,

Више

Conseil UE Vijeće Europske unije Bruxelles, 26. rujna (OR. en) NAPOMENA Od: Za: Glavno tajništvo Vijeća Delegacije 11559/2/16 REV 2 LIMITE ENV 5

Conseil UE Vijeće Europske unije Bruxelles, 26. rujna (OR. en) NAPOMENA Od: Za: Glavno tajništvo Vijeća Delegacije 11559/2/16 REV 2 LIMITE ENV 5 Conseil UE Vijeće Europske unije Bruxelles, 26. rujna 2016. (OR. en) NAPOMENA Od: Za: Glavno tajništvo Vijeća Delegacije 11559/2/16 REV 2 LIMITE ENV 514 CLIMA 96 AGRI 439 IND 171 PROCIV 55 RELEX 675 MED

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 22. svibnja (OR. en) 9223/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 22 RELEX 490 NACRT ZAPISNIKA VIJEĆE EUROPSKE UNIJE (Vanjski p

Vijeće Europske unije Bruxelles, 22. svibnja (OR. en) 9223/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 22 RELEX 490 NACRT ZAPISNIKA VIJEĆE EUROPSKE UNIJE (Vanjski p Vijeće Europske unije Bruxelles, 22. svibnja 2019. (OR. en) 9223/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 22 RELEX 490 NACRT ZAPISNIKA VIJEĆE EUROPSKE UNIJE (Vanjski poslovi) 13. i 14. svibnja 2019. 9223/19 ADD 1 iml/lr/dh

Више

Microsoft PowerPoint - IPA CBC programmes Montenegro, SEI, Seminar Podgorica,

Microsoft PowerPoint - IPA CBC programmes Montenegro, SEI, Seminar Podgorica, prekogranične saradnje 2007-2013 Podgorica, 25.12. 2007 Vlada Republike Crne Gore Sekretarijat za evropske integracije, Ratka Sekulović, pomoćnik sekretara 1 i 1. Instrument za predpristupnu pomoć 2. prekogranične

Више

Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada De

Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada De Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada Delnica (Službene novine Primorsko goranske županije

Више

Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada De

Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada De Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada Delnica (SN PGŽ 28/09, 41/09, 11/13, 20/13-pročišćeni

Више

TV - BADEL - memorandum 2014

TV - BADEL  - memorandum 2014 Badel 1862 d.d. vina, alkoholna i bezalkoholna pića Vlaška 116, P.P.26 10000 Zagreb, Hrvatska telefon: +385 1 4609 555 telefaks: +385 1 4640 106 www.badel1862.hr Zagreb, 17.03.2015. godine OBAVIJEST O

Више

% HRVATSKI SABOR KLASA: /19 01/07 URBROJ: Zagreb, 10. siječnja ZAST UPNlCAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGASABORA PREDSJEDNICAMA [ PRE

% HRVATSKI SABOR KLASA: /19 01/07 URBROJ: Zagreb, 10. siječnja ZAST UPNlCAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGASABORA PREDSJEDNICAMA [ PRE % HRVATSKI SABOR KLASA: 022-03/19 01/07 URBROJ: 65-19-02 Zagreb, 10. siječnja 2019. ZAST UPNlCAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGASABORA PREDSJEDNICAMA [ PREDSJEDNICIMA RADNIH TIJELA Na temelju članka 33. stavka

Више

PR_INI

PR_INI Europski parlament 2014-2019 Dokument s plenarne sjednice A8-0191/2018 25.5.2018 IZVJEŠĆE o stanju rekreacijskog ribolova u Europskoj uniji (2017/2120(INI)) Odbor za ribarstvo Izvjestiteljica: Norica Nicolai

Више

Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska

Mreža CIVINET  Slovenija-Hrvatska Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE. ŠTO SMO RADILI U 2017. Kruševac, 23. veljače / februara 2018. Lidija Pavić-Rogošić, ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, Tajništvo CIVINET-a O mreži CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE

Више

Slide 1

Slide 1 REPUBLIKA HRVATSKA FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST Javni pozivi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekata energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 24. travnja (OR. en) 8417/17 OJ CRP2 15 PRIVREMENI DNEVNI RED Predmet: sastanak ODBORA STALNIH PREDSTAVNI

Vijeće Europske unije Bruxelles, 24. travnja (OR. en) 8417/17 OJ CRP2 15 PRIVREMENI DNEVNI RED Predmet: sastanak ODBORA STALNIH PREDSTAVNI Vijeće Europske unije Bruxelles, 24. travnja 2017. (OR. en) 8417/17 OJ CRP2 15 PRIVREMENI DNEVNI RED Predmet: 2625. sastanak ODBORA STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 2.) Datum: 26. travnja 2017. Vrijeme: 10.00

Више

103 Година XXI/XVII Четвртак, 28. децембра годинe На основу члана IV 4. д) Устава Босне и Херцеговине, Парламентарна скупштина Босне и Херцегови

103 Година XXI/XVII Четвртак, 28. децембра годинe На основу члана IV 4. д) Устава Босне и Херцеговине, Парламентарна скупштина Босне и Херцегови 103 Година XXI/XVII Четвртак, 28. децембра 2017. годинe ПРОТОКОЛА КОЈИМ СЕ ДОПУЊАВАЈУ И МИЈЕЊАЈУ ОДРЕЂЕНЕ ОДРЕДБЕ СПОРАЗУМА О ВАЗДУШНОМ ПРЕВОЗУ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ ДРЖАВЕ КАТАР И САВЈЕТА МИНИСТАРА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Више

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta BROJ POZIVA: HR.3.1.17 U Pozivu na dostavu projektnih

Више

66-Dodjela sredstava udrugama-pomorska baština

66-Dodjela sredstava udrugama-pomorska baština REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za održivi razvoj Odsjek za pomorstvo, promet i infrastrukturu Pazin, M.B. Rašana 2/4 tel.052/352-189, fax: 052/351-690 KLASA: 402-08/17-01/15 URBROJ:

Више

PowerPointova prezentacija

PowerPointova prezentacija Velike mogućnosti za razvoj Hrvatske Prof.dr.sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Ulaganje u budućnost Europska unija Varaždin, 22. travnja 2015.

Више

COM(2017)743/F1 - HR

COM(2017)743/F1 - HR EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 11.12.2017. COM(2017) 743 final IZVJEŠĆE KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU I VIJEĆU o izvršavanju ovlasti za donošenje delegiranih akata dodijeljene Komisiji na temelju Uredbe

Више