Microsoft Word - 04_01_TONÈI BO”ANIÆ_Uvodno_izlaganje_predsjednika Ceha.doc

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - 04_01_TONÈI BO”ANIÆ_Uvodno_izlaganje_predsjednika Ceha.doc"

Транскрипт

1 - 1 - HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA 11. SUSRET RIBARA Brela, listopad UVODNO IZLAGANJE PREDSJEDNIKA CEHA ZA RIBARSTVO, AKVAKULTURU I POLJODJELSTVO HOK-a TONČI BOŽANIĆ Razdoblje od zadnjih, lanjskih Susreta ribara u najvećoj mjeri obilježile su pripreme za početak pregovora o ribarstvu s EU i Vladina odluka o tržišnoj kompenzaciji za prodanu bijelu ribu. Donošenje te Odluke smo tražili na prošlogodišnjim Susretima ribara i ona je donesena upravo onako kako smo mi predložili. To je prva konkretna i prepoznatljiva pomoć države koja je ovoga puta dostupna velikoj većini naših ribara. Činjenica je da za prvo polugodište mnogi ribari nisu ni dostavili zahtjeve, govori o velikom nepovjerenju ribara da će uopće ta sredstva dobiti, jer kroz čitavo proteklo vrijeme nisu od države dobivali ništa. Tržišna kompenzacija za prvo polugodište je isplaćena, stoga očekujem da će za drugo polugodište biti znatno veći broj zahtjeva.

2 - 2 - Početkom ove godine u velikoj mjeri uspjeli smo pridonijet pozitivnoj izmjeni propisa koji reguliraju ribolov. U više navrata sastajali smo se na tu temu i s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, gospodinom Petrom Čobankovićem. Kao nikada do sada, značajan dio naših zahtjeva je prihvaćen i ugrađen u propise. Ne mogu reći da smo sa sadašnjim propisima zadovoljni, oni i te kako zahtijevaju doradu i naročito uvrštavanje lokalnih specifičnosti naše bogate ribarske tradicije. Ta regulativa najviše se odnosi na ribolov koji se obavlja malim ribolovnim alatima i gdje ujedno ima najviše nezadovoljstva, a naročito je to nezadovoljstvo izraženo postojanjem nelojalne konkurencije od strane malih ribara kod kojih kontrola ne samo kod obavljanja ribolova već i kod stavljanja ulova na tržište jako loše funkcionira. Najznačajniji i najvažniji događaj u ovoj godini je početak priprema za pregovore u području ribarstva s EU, gdje su četiri predstavnika našeg Ceha uključena su radnu skupinu za pregovore o ribarstvu. Prvi multilateralni sastanak u Briselu održan je 24. veljače ove godine, tijekog kojeg smo bili upoznati s pravnom stečevinom iz područja ribarstva EU, a kasnije je uslijedio bilateralni sastanak (29. ožujka) gdje smo mi prezentirali stanje u našem ribarstvu i našu regulativu. Tijekom navedenih sastanaka predstavnicima EU, postavili smo pitanje vezano za naš ZERP, međutim na ta pitanja nismo dobili odgovor. Izvješće koje nam je EU komisija 19. srpnja dostavila, nije sadržavalo značajnije primjedbe osim navoda u kojem se traži naše daljnje odustajanje od cjelovite primjene ZERP a, a temeljem navodnog trilateralnog sporazuma između Italije Slovenije i Hrvatske. Kasnije smo doznali od predstavnika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, te Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva da trilateralnog sporazuma nije ni bilo. Postavlja se pitanje vjerodostojnosti Komisije EU i može izvesti zaključak da kada su u pitanju interesi za prirodne resurse onda se i u službenim izvješćima komisije EU mogu navoditi neistine. U tijeku je izrada pregovaračkih stajališta koja bi nakon usuglašavanja trebalo uputiti Briselu prije otvaranja pregovora. Ona bi trebala sadržavati sve izuzeća koja tražimo, te rokove do kojih tražimo odgodu primjene pojedinih propisa EU. Stajališta koja su predložena od strane našeg Ceha, a o kojima će se i danas raspraviti su slijedeća :

3 Zadržavanje naših tradicionalnih ribolovnih alata u najvećoj mogućoj mjeri. 2. Zadržavanje postojećih poticaja i tržišne kompenzacije još tri godine nakon ulaska u EU. 3. Omogućavanje izgradnje i modernizacije ribarskih brodova temeljem postojećih povlastica također u razdoblju od 3 godine nakon ulaska u EU. 4. Omogućiti stranim državljanima osnivanje ribolovnih tvrtki ili obrta tek nakon dokaza o stalnom boravku u RH od najmanje 10 godina nakon ulaska u EU. 5. Odgodu primjene obveze iskrcaja ribe na određenim iskrcajnim mjestima za one ribare 6. (poglavito na otocima) koji će prostorno biti udaljeni od propisanih iskrcajnih mjesta. 7. Definiranje posebnih upravljačkih ribolovnih zona koje će obuhvačati pojedine dijelove ZERP-a RH u kojim će biti dozvoljen ribolov ogranićenom broju ribolovnih plovila s određenim karakteristikama i u propisanom vremenu. Iako ulaskom u EU Hrvatska prenosi svoja prava nad ZERP-om na EU, temeljem ribarske politike i regulative EU moguće je tijekom pregovora izboriti se za određivanje Upravljačkih ribarskih zona i na području ZERP-a i tako osigurati ekskluzivitet samo ili uglavnom za hrvatske ribare i to uz uvažavanje nediskriminacijskih principa. Najbolji primjer za navedeno je Malta koja je skoro čitav svoj zaštićeni ribolovni pojas uspjela sačuvati za svoje ribare. Da bi uopće mogli pregovarati s EU o našem ZERP-u, Hrvatski Sabor najprije ga mora proglasiti i za članice EU. Razlozi za proglašenje su slijedeći: 1. NEODRŽIVO STANJE U KOJEM SE NA PODRUČJU ZERP-a ZA HRVATSKE RIBARE PRIMJENJUJU HRVATSKI ZAKONI, A NA TALIJANSKE RIBARE NIČIJI. TO JE JEDINI TAKAV PRESEDAN U SVIJETU Naši ribari ne žele niti smiju koristiti ribolovnu praksu talijanskih ribara koja je dovela do posvemašnje devastacije ribljih staništa i rastilišta, kako u talijanskom teritorijalnom moru, tako i u otvorenom dijelu Jadrana uključujući i naš ZERP, dakle na čitavom prostoru gdje oni obavljaju ribolov.

4 - 4 - Zakon o morskom ribarstvu RH primjenjuje se za hrvatske ribare na području ZERP-a, dok za talijanske ribare na tom prostoru primjenjuju tek načelne šture odredbe EU zakonodavstva koje ne sadrže niti desetinu naših odredbi i koje uz to nema tko ni ne može kontrolirati. Za naše ribare takvo stanje je ponižavajuće, apsurdno i neodrživo. Primjer: Hrvatski ribari niti koriste niti planiraju koristiti pogonske motore s preko tisuću konjskih snaga na svojim koćaricama, dok ih talijanske ribarice pretežito koriste za koćarenje u našem ZERP-u. Takvim snagama pogonskih motora iza sebe ostavljaju pustoš ne promišljajući što će loviti sutra. Hrvatski ribari su uspjeli sačuvati resurse u svom ribolovnom moru i ne žele se miriti s činjenicom da nam ribarska plovila EU stvaraju pustinju na području našeg ZERP-a u našem ribolovnom moru, a sve uz blagoslov EU. 2. JEDNOSTRANO PPROGLAŠENJE ZAŠTIČENOG EKOLOŠKOG POJASA NA JADRANU OD STRANE ITALIJE I SLOVENIJE Ni Italija ni Slovenija nisu konzultirala susjedne države prilikom donošenja odluka o proširivanju njihovih jurisdikcija na Jadranskom moru, a te iste države su nama zamjerale i prozivale nas da smo 03. listopada našu odluku donijeli jednostrano. Treba znati i to je Slovenija svoju Odluku donijela bez pravnog utemeljenja, a isto tako je tim činom grubo prekršila Brijunski sporazum. 3. VAŽEĆA ODLUKA O ZERP-U RH ONEMOGUČAVA PROVEDBU TEMELJNIH CILJEVA RADI KOJIH JE ODLUKA I DONESENA. Pored činjenice da je RH djelomično proglasila ZERP, temeljni ciljevi donošenja navedene Odluke (kako su navedeni u uvodnom dijelu Odluke o proširenju jurisdikcije RH na Jadranskom moru, te u Pomorskom zakoniku (čl. 33.i 34.): zaštita ribljeg bogatstva, zaštita morskog okoliša, gospodarenje živim morskim organizmima, njihovo iskorištavanje, zaštita i nadzor) nisu ni u jednom dijelom ostvareni. U ZERP-u RH dnevno obavlja ribolov do 800 talijanskih, uglavnom velikih ribarskih plovila (podatak je javno iznio talijanski državni podtajnik za ribarstvo, Ssarpa) koja su svojim prevelikim i nekontroliranim ribolovnim aktivnostima doveli do toga da se količina ribe u našem ZERP-u svela na manje od jedne trećine u odnosu na količinu ribe u našem teritorijalnom moru (izvor: MEDITS, ADRIAMED, Uprava ribarstva)

5 PROVOĐENJE RIBARSTVENE POLITIKE EU NAVEDENE U AKCIJSKOM PLANU REFORMI ZAJEDNIČKE RIBARSKE POLITIKE EU, KAO I DEKLARACIJE MINISTARSKE KONFERENCIJE IZ VENECIJE KOJA NALAŽE POTREBU PROGLAŠENJA ZAŠTIČENIH RIBOLOVNIH ZONA NA MEDITERANU. Pripremni sastanak u Ateni 19/20. lipnja za Ministarsku konferenciju u Veneciji, potvrdio je da je u EU došlo do značajne pozitivne promjene u odnosu na pitanja širenja jurisdikcije izvan teritorijalnog mora jer kako je rečeno, EK i Vijeće EU sada zastupaju stajalište da se bez širenja jurisdikcije ne može provoditi dugoročno održiva ribarska politika u Sredozemlju, niti osigurati potrebna zaštita i obnovljivost prirodnih biozaliha. U točki 10. Deklaracije ministarske konferencije o održivom ribarstvu na Sredozemlju navodi se preporuka obalnim državama Sredozemlja da proglašavaju zaštićene ribolovne pojaseve (fisheris protecion zones) kako bi doprinijele boljoj zaštiti i kontroli ribarstva. Pored činjenice da EU deklarira svoju ribarsku politiku u Sredozemlju na način da potiče stvaranje zaštićenih ribolovnih pojaseva u cilju racionalnog i dugoročno održivog ribolova s ciljem mogućnosti uspostave nadzora, odnos EU prema inicijativi RH da ZERP proglasi u cijelosti, je negativan. Takav stav EU koji je u suprotnosti s njihovom proklamiranom ribarstvenom politikom, uvjetovan jakim talijanskim utjecajem. EU s Italijom ima najviše problema u provođenju zajedničke ribarske politike na Mediteranu zato što je do krajnjih granica devastirala kako svoje ribolovno more tako i tako i naš ZERP. Naši gorući problemi vezani za nepostojanje ribarskih luka i mjesta za iskrcaj ribe još uvijek su na čekanju. Naši dosadašnji napori nisu dali značajnije rezultate iako je od strane Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka bilo izraženo i razumijevanje i podrška, međutim uvijek se ti problemi isprepliću s nadležnošću ne samo više ministarstava već i lokalnih samouprava. Ribari moraju imati svoj vez i svoje luke kao što imaju svi ribari na Mediteranu. Po tom pitanju morali bi s ovog skupa jasno poručiti Vladi RH da taj problem više ne može čekati i da ako budemo čekali da ga riješi lokalna samouprava nikad nećemo dočekati. Većina naših ribarskih brodova lovi ribu, ne ispred svoje kuće nego tamo gdje se riba pojavi. Tamo gdje se riba ulovi treba je i iskrcati. Svježa riba ima svoj kratak rok trajanja i svaki sat kašnjenja iskrcaja je važan. Dakle problem nije lokalan nego ga država mora riješiti i to ne na razini nekoliko ministarstava, nego ne razini Vlade. Ribari nisu građani drugog reda i ne može me nitko uvjeriti da je za našu državu važnije osigurati vez za stranog nautičara nego za ribarski brod koji

6 - 6 - treba iskrcati 20 tona ribe. Od turizma se ubire prihode dva mjeseca godišnje, a od ribarstva se živi 12 mjeseci. S veletržnicama se je konačno počelo. U Poreču je u tijeku izgradnja, a u Rijeci su završne pripreme za početak izgradnje. Realizacija tih projekata sigurno će biti povod za izgradnju i drugih veletržnica na našoj obali i otocima. S modelom upravljanja kako je određen za navedene veletržnice nismo zadovoljni jer ribari ne mogu njima upravljati. Ako smo htjeli preslikati talijanski model veletržnica onda smo ga morali preslikati i u dijelu upravljanja gdje proizvođačkim veletržnicama, koje su u pravilu javno vlasništvo, upravljaju interesno udruženi ribari. Ne smijemo zaboraviti da je osnovni uvjet postojanja veletržnica interesno udruživanje ribara u ribarske zadruge. Motivi za takvo udruživanje su još uvijek mali i neprepoznatljivi i biti će sve do tada do kad država ne ponudi konkretnu, brzu i dostupnu stimulaciju za osnivanje i rad ribarskih zadruga koje će sutra moći prerasti u proizvođačke organizacije kakve prepoznaje EU. Na području marikulture stagniramo, školjke još uvijek ne možemo izvoziti u EU iako znamo da ih čak i Albanija može izvoziti. Procedure oko određivanja lokacija za marikulturu i postupak koncesioniranja pomorskog dobra u Hrvatskoj su najkompliciranije i najdugotrajnije u usporedbi sa svim drugim državama koje imaju marikulturu. Zašto? Zašto sprječavati poduzetničke aktivnosti onih koji proizvode hranu i tu hranu bez problema mogu izvoziti. Ako Grčka ima uzgoj od tona samo komarče i lubina i taj uzgoj ni malo ne ometa njihov turizam koji je daleko veći od našeg, zašto bi nama smetalo nedostižnih tona uzgoja školjki i tona ribe ako se zna da je dužina naše morske obale skoro km. Svi ovi naši ribarski problemi očekuju brza rješenja, jer kad uđemo u EU više nećemo moći povećavati naše kapacitete, a ono što do tada uspijemo napraviti dijeliti će sva dobra kojim raspolaže sektor ribarstva u EU, nakon našeg punopravnog članstva. Međutim kada govorimo o našem ulasku u EU, barem što se ribarstva tiče ne želimo tamo ući pognute glave. Naši Hrvatski ribari u prošlom stoljeću, ako su u ičemu doprinijeli svijetu, onda su to učinili u ribarstvu. Prvi smo izumili i upotrijebili mrežu tunolovku koja je mogla loviti tunu na otvorenom moru, u tunolovu smo bili prvi na Pacifiku i tako tu hranu iz ogromnih prostranstava oceana učinili dostupnom čovječanstvu; Naš Bračanin Mario Puretić prvi je patentirao vitlo za izvlačenje mreže što je bio revolucionaran izum u ribarstvu i kojeg koriste svi ribari svijeta.

7 - 7 - Naši ribari prvi su otkrili i počeli iskorištavati najbogatija lovišta lososa na Aljasci. Naši Kaljani u Port Linconu u Australiji prvi na svijetu su počeli ulovljene tune dohranjivati u kavezima i tek tada ih prodavati za neusporedivo veću cijenu na Japanskom tržitšu. To što nam je bivši sustav onemogućio razvoj svih vrsta ribolova osim ribolova srdele koji je bio vezan za državne tvornice za preradu ribe i to što smo imali nametnuti domovinski rat, ne umanjuje nam naša povijesna prava ribolova u našem ZERP-u u predstojećim pregovorima. Kroz čitavu našu povijest naši Hrvatski ribari dominirali su otvorenim morem Jadrana o čemu najbolje svjedoči pripadnost udaljenog otoka Palagruže Hrvatskoj iako je ona daleko bliža Talijanskoj nago Hrvatskoj obali. I na kraju htio bih naglasiti da u našim raspravama muku mučimo kako primijeniti sve standarde koje u ribarstvu EU od nas traži, međutim činjenica je da mi možda i nemamo sve standarde koje EU ima, ali zato imamo bogato more ribom koje EU više nema. Stoga našu ribarsku tradiciju i naše očuvano ribolovno more tijekom predstojećih pregovora sigurno nećemo zaboraviti.

BUDUĆNOST RIBOLOVA U ISTRI U OKVIRIMA ZAJEDNIČKE RIBOLOVNE POLITIKE EUROPSKE UNIJE

BUDUĆNOST RIBOLOVA U ISTRI U OKVIRIMA ZAJEDNIČKE RIBOLOVNE POLITIKE EUROPSKE UNIJE www.savjetodavna.hr 1. Poticanje okolišno održivog, resursno učinkovitog, inovativnog, konkurentnog i na znanju utemeljenog ribarstva. 2. Poticanje okolišno održive, resursno učinkovite, inovativne, konkurentne

Више

Croatia Fisheries

Croatia Fisheries Morsko ribarstvo u Republici Hrvatskoj Preliminarni rezultati Ovu prezentaciju je pripremio tim Grupacije Svjetske banke, kao prilog izradi Višegodišnjeg plana razvoja ribarstva u Republici Hrvatskoj.

Више

Izvještaj o analitičkom pregledu usklađenosti zakonodavstva Crne Gore Poglavlje 13 Ribarstvo Datumi održavanja sastanaka analitičkog pregleda: Eksplan

Izvještaj o analitičkom pregledu usklađenosti zakonodavstva Crne Gore Poglavlje 13 Ribarstvo Datumi održavanja sastanaka analitičkog pregleda: Eksplan Izvještaj o analitičkom pregledu usklađenosti zakonodavstva Crne Gore Poglavlje 13 Ribarstvo Datumi održavanja sastanaka analitičkog pregleda: Eksplanatorni sastanak: 14-15. mart 2013. Bilateralni sastanak:

Више

UPOZORENJE UDRUGA Sustav zaštite potrošača pred kolapsom Autor: Z. Korda Zadnja izmjena :21 Izvor: T portal Zbog smanjivanja sredstava za

UPOZORENJE UDRUGA Sustav zaštite potrošača pred kolapsom Autor: Z. Korda Zadnja izmjena :21 Izvor: T portal Zbog smanjivanja sredstava za UPOZORENJE UDRUGA Sustav zaštite potrošača pred kolapsom Autor: Z. Korda Zadnja izmjena 09.12.2010 18:21 Izvor: T portal Zbog smanjivanja sredstava za zaštitu potrošača i neadekvatne promjene pravnih akata,

Више

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O POLJOPRIVREDNOJ SAVJETODAVNOJ SLUŽBI Proglašavam Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi,

Више

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 7. Prof.dr.sc. Mirna Leko Šimić Izv.prof.dr.sc. Helena Štimac DUGOROČNA PROIZVODNA KOOPERA

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 7. Prof.dr.sc. Mirna Leko Šimić Izv.prof.dr.sc. Helena Štimac DUGOROČNA PROIZVODNA KOOPERA STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 7. Prof.dr.sc. Mirna Leko Šimić Izv.prof.dr.sc. Helena Štimac DUGOROČNA PROIZVODNA KOOPERACIJA Jedan od najčešćih oblika međunarodne ugovorne suradnje Temelji

Више

Microsoft PowerPoint - KR-Aleric.ppt

Microsoft PowerPoint - KR-Aleric.ppt Potreba za prekograničnom nom suradnjom na tržištu tu rada O nama Broj stanovnika - 4.437.460 Stopa zaposlenosti (15-64) 56,7% Stopa nezaposlenosti: Administrativni izvori 14,9% Anketa radne snage - 9,0%

Више

UPRAVA RIBARSTVA E-novine siječanj VAŽNO Pravilnik i Natječaj u okviru mjere I.10. Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti SRETNA NOVA Obja

UPRAVA RIBARSTVA E-novine siječanj VAŽNO Pravilnik i Natječaj u okviru mjere I.10. Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti SRETNA NOVA Obja UPRAVA RIBARSTVA E-novine siječanj 2017. VAŽNO Pravilnik i Natječaj u okviru mjere I.10. Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti SRETNA NOVA 2017. Objavljen Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Značaj šaranskih ribnjačarstava za očuvanje bioraznolikosti u Republici Hrvatskoj Aljoša Duplić, Ramona Topić, Naven Trenc 13. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O AKVAKULTURI Vukovar, 29.-30.11.2018. 2018. dio

Више

Pregovaračko stajalište RH za poglalvje 13.

Pregovaračko stajalište RH za poglalvje 13. Vlada Republike Hrvatske Pregovaračko stajalište Republike Hrvatske za MeĎuvladinu konferenciju o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji za poglavlje 13. "Ribarstvo" Zagreb, 25. rujna 2008. MEĐUVLADINA

Више

POTEGAČE

POTEGAČE PLAN UPRAVLJANJA ZA RIBOLOV OKRUŽUJUĆIM MREŽAMA PLIVARICAMA* U REPUBLICI HRVATSKOJ LISTOPAD 2017 osim mreža plivarica srdelare i tunolovke 1 Sadržaj 1. Uvod... 4 2. Opći ciljevi... 7 3. Ekološke i ribarstvene

Више

Microsoft Word - os_preko_susa_2011

Microsoft Word - os_preko_susa_2011 SUŠA 2011.g. UČENICE: Ema Sorić, Doris Blaslov, Mare Vidaković ŠKOLA: OŠ Valentin Klarin Preko MENTOR : Jasminka Dubravica jdubravi@gmail.com 023/492-498 OŠ VALENTIN KLARIN PREKO Istraživačko pitanje/hipoteza:

Више

INFORMACIJA O AKTIVNOSTIMA U SVEZI PROCESA EUROPSKIH INTEGRACIJA BOSNE I HERCEGOVINE UPITNIK EUROPSKE KOMISIJE Bosna i Hercegovina je 15. veljače 2016

INFORMACIJA O AKTIVNOSTIMA U SVEZI PROCESA EUROPSKIH INTEGRACIJA BOSNE I HERCEGOVINE UPITNIK EUROPSKE KOMISIJE Bosna i Hercegovina je 15. veljače 2016 INFORMACIJA O AKTIVNOSTIMA U SVEZI PROCESA EUROPSKIH INTEGRACIJA BOSNE I HERCEGOVINE UPITNIK EUROPSKE KOMISIJE Bosna i Hercegovina je 15. veljače 2016. godine predala Zahtjev za članstvo u EU. Nakon što

Више

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske PROGRAMI EUROPSKE TERITORIJALNE SURADNJE (ETS) Matilda Copić Zagreb, 11.5.2016. EUROPSKA TERITORIJALNA SURADNJA 2014. - 2020. 1. PREKOGRANIČNA SURADNJA 2. TRANSNACIONANA SURADNJA 3. MEĐUREGIONALNA SURADNJA

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 9. ožujka (OR. en) Međuinstitucijski predmet: 2015/0046 (NLE) 6884/15 VISA 56 COMEM 48 PRIJEDLOG Od: Datum prim

Vijeće Europske unije Bruxelles, 9. ožujka (OR. en) Međuinstitucijski predmet: 2015/0046 (NLE) 6884/15 VISA 56 COMEM 48 PRIJEDLOG Od: Datum prim Vijeće Europske unije Bruxelles, 9. ožujka 2015. (OR. en) Međuinstitucijski predmet: 2015/0046 (NLE) 6884/15 VISA 56 COMEM 48 PRIJEDLOG Od: Datum primitka: 5. ožujka 2015. Za: Br. dok. Kom.: Predmet: Glavni

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije Sustav akata strateškoga planiranja SUSTAV AKATA STRATEŠKOG

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Morska akvakultura u Hrvatskoj - pregled Preliminarni rezultati Ovu prezentaciju je pripremio tim Grupacije Svjetske banke, kao prilog izradi Višegodišnjeg plana razvoja ribarstva u Republici Hrvatskoj.

Више

strateška studija o utjecaju nsp i op za ribarstvo republike hrvatske za programsko razdoblje na okoliš netehnički sažetak Nositelj: ZAGR

strateška studija o utjecaju nsp i op za ribarstvo republike hrvatske za programsko razdoblje na okoliš netehnički sažetak Nositelj: ZAGR strateška studija o utjecaju nsp i op za ribarstvo republike hrvatske za programsko razdoblje 2007.- 2013. na okoliš netehnički sažetak Nositelj: ZAGREB, RUJAN 2013. Ministarstvo poljoprivrede, uprava

Више

UPRAVA RIBARSTVA E-novine siječanj VAŽNO SRETNA Objavljeni pravilnici i natječaji u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republi

UPRAVA RIBARSTVA E-novine siječanj VAŽNO SRETNA Objavljeni pravilnici i natječaji u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republi UPRAVA RIBARSTVA E-novine siječanj 2016. VAŽNO SRETNA Objavljeni pravilnici i natječaji u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020. NOVA

Више

EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik ukl

EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik ukl EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik uključuju se u razvoj EuroVelo 8 - Mediteranske biciklističke

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 11. ožujka (OR. en) 7362/19 OJ CRP2 10 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 2.) zgrada Europa,

Vijeće Europske unije Bruxelles, 11. ožujka (OR. en) 7362/19 OJ CRP2 10 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 2.) zgrada Europa, Vijeće Europske unije Bruxelles, 11. ožujka 2019. (OR. en) 7362/19 OJ CRP2 10 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 2.) zgrada Europa, Bruxelles 13. ožujka 2019. (10.00) zgrada Justus Lipsius,

Више

Status pomorskog dobra u Republici Hrvatskoj_Loris Rak

Status pomorskog dobra u Republici Hrvatskoj_Loris Rak STATUS POMORSKOG DOBRA U REPUBLICI HRVATSKOJ Loris Rak, dipl. iur. Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci SADRŽAJ PREZENTACIJE Izvori prava o pomorskom dobru Definicija pomorskog dobra Obuhvat pomorskog

Више

PR_COD_1recastingam

PR_COD_1recastingam Europski parlament 2014-2019 Dokument s plenarne sjednice A8-0150/2016 25.4.2016 ***I IZVJEŠĆE o prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi okvira Unije za prikupljanje, upravljanje i

Више

KONFERENCIJA O ENERGETSKI UČINKOVITOJ OBNOVI GRAĐEVINA PRIMJERI USPJEHA 20. i 21. ožujka, TERME TUHELJ BROJNI STRUČNJACI IZ RH I INOZEMSTVA PREDSTAVLJ

KONFERENCIJA O ENERGETSKI UČINKOVITOJ OBNOVI GRAĐEVINA PRIMJERI USPJEHA 20. i 21. ožujka, TERME TUHELJ BROJNI STRUČNJACI IZ RH I INOZEMSTVA PREDSTAVLJ 20. i 21. ožujka, TERME TUHELJ BROJNI STRUČNJACI IZ RH I INOZEMSTVA PREDSTAVLJAJU Prva godina provedbe energetski učinkovite obnove zgrada u RH iskustva i uspjesi iz prakse Fondovi EU puna primjena u energetski

Више

UPRAVA RIBARSTVA E-novine veljača Tema broja VAŽNO Primjeri dobre prakse Pilot projekt Izgradnja boksova kontejnera za odlaganje i razvrstavanje

UPRAVA RIBARSTVA E-novine veljača Tema broja VAŽNO Primjeri dobre prakse Pilot projekt Izgradnja boksova kontejnera za odlaganje i razvrstavanje UPRAVA RIBARSTVA E-novine veljača 2017. Tema broja VAŽNO Primjeri dobre prakse Pilot projekt Izgradnja boksova kontejnera za odlaganje i razvrstavanje komunalnog otpada u Plomin Luci i Rapcu ULOV MALE

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Pregovori o budućem Višegodišnjem financijskom

Више

Microsoft Word - Pravilnik o obliku i sadržaju obrasca dozvola za sportsko-rekreativni ribolov.doc

Microsoft Word - Pravilnik o obliku i sadržaju obrasca dozvola za sportsko-rekreativni ribolov.doc Na osnovu člana 25. Zakona o slatkovodnom ribarstvu ("Službene novine Federacije BiH", broj 64/04), federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donosi PRAVILNIK O OBLIKU I SADRŽAJU OBRASCA

Више

EUROPSKA KOMISIJA Strasbourg, COM(2016) 710 final ANNEX 2 PRILOG KOMUNIKACIJI KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU, VIJEĆU, EUROPSKOM GOSPODARSKO

EUROPSKA KOMISIJA Strasbourg, COM(2016) 710 final ANNEX 2 PRILOG KOMUNIKACIJI KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU, VIJEĆU, EUROPSKOM GOSPODARSKO EUROPSKA KOMISIJA Strasbourg, 25.10.2016. COM(2016) 710 final ANNEX 2 PRILOG KOMUNIKACIJI KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU, VIJEĆU, EUROPSKOM GOSPODARSKOM I SOCIJALNOM ODBORU I ODBORU REGIJA Program rada

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation NEW FINANCE novi mehanizmi financiranja energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene BEM trening - Inovativno financiranje projekata energetske učinkovitosti i alternativni modeli nabave 12. travnja

Више

Slide 1

Slide 1 - Upravi odjel za gospodarstvo, razvitak i obnovu Aktivnosti - dalmatinske županije na području energetike 1 dr.sc. Zlatko Jankoski, dipl.ing.stroj. Ranko Vujčić, dipl.ing.stroj. SADRŽAJ A LOKALNO PLANIRANJE

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 12. studenoga (OR. en) 14138/18 OJ CRP1 39 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 1.) zgrada Jus

Vijeće Europske unije Bruxelles, 12. studenoga (OR. en) 14138/18 OJ CRP1 39 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 1.) zgrada Jus Vijeće Europske unije Bruxelles, 12. studenoga 2018. (OR. en) 14138/18 OJ CRP1 39 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 1.) zgrada Justus Lipsius, Bruxelles 14. i 16. studenoga 2018. (9.00,

Више

listopad godine

listopad godine listopad 2015. godine NAPOMENA Ovaj dokument je generiran iz aplikacije SFC2014 putem koje se isti službeno podnosi Europskoj komisiji. Izrađen je prema obrascu definiranom Provedbenom Uredbom Komisije

Више

POTICAJ KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE (OIE) I RACIONALNOG KORIŠTENJA ENERGIJE (RKE) U PLANINSKO POLJOPRIVREDNIM ZAJEDNICAMA U CILJU ODRŽIVOG

POTICAJ KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE (OIE) I RACIONALNOG KORIŠTENJA ENERGIJE (RKE) U PLANINSKO POLJOPRIVREDNIM ZAJEDNICAMA U CILJU ODRŽIVOG POTICAJ KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE (OIE) I RACIONALNOG KORIŠTENJA ENERGIJE (RKE) U PLANINSKO POLJOPRIVREDNIM ZAJEDNICAMA U CILJU ODRŽIVOG RAZVOJA HRVATSKO ZAKONODAVSTVO I PROCEDURE ZA STJECANJE

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode 25. studenog 2013. Cilj: dostizanje EU standarda u zaštiti okoliša kroz razvoj infrastrukture u području gospodarenja otpadom, poboljšanje sustava

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO FINANCIJA POREZNA UPRAVA - SREDIŠNJI URED Zagreb, 04. travnja PREDMET: Što znači ulazak u EU OPĆENITO 1. Hoće li

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO FINANCIJA POREZNA UPRAVA - SREDIŠNJI URED Zagreb, 04. travnja PREDMET: Što znači ulazak u EU OPĆENITO 1. Hoće li REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO FINANCIJA POREZNA UPRAVA - SREDIŠNJI URED Zagreb, 04. travnja 2013. PREDMET: Što znači ulazak u EU OPĆENITO 1. Hoće li se ulaskom u EU uvesti novi porezi? Jedna od zajedničkih

Више

RE_QO

RE_QO Europski parlament 2014-2019 Dokument s plenarne sjednice B8-0165/2016 27.1.2016 PRIJEDLOG REZOLUCIJE podnesen nakon pitanja za usmeni odgovor B8-0106/2016 u skladu s člankom 128. stavkom 5. Poslovnika

Више

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Преговарачкa позицијa Републике Србије за Међувладину конференцију о приступању Републике Србије Европској унији за Преговарачк

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Преговарачкa позицијa Републике Србије за Међувладину конференцију о приступању Републике Србије Европској унији за Преговарачк ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Преговарачкa позицијa Републике Србије за Међувладину конференцију о приступању Републике Србије Европској унији за Преговарачко поглавље 13 Рибарство Београд, 2017. године I. Уводна

Више

Klasa: UP/I / /34

Klasa: UP/I / /34 Klasa: UP/I 430-01/2006-05/34 Urbroj: 580-03-06-17-10 Zagreb, 3. srpnja 2006. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 13. stavka 1. Zakona o državnim potporama ( Narodne novine, broj

Више

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06,

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06, PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 6206, 4711, 9312, 9913, 12514 i 9515), u članu 35. stav 1.

Више

+224e

+224e REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA OPĆINA POKUPSKO Jedinstveni upravni odjel KLASA:350-01/16-01/09 URBROJ: 238-22-1-17-72 Pokupsko, 30. listopada, 2017. godine Na temelju članka 102. i 104. Zakona

Више

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA VLADA REPUBLIKE HRVATSKE 3402 Na temelju članka 30. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 101/98, 15/2000, 117/2001, 199/2003, 30/2004 i 77/2009), Vlada Republike Hrvatske

Више

Newsletter projekta KISS ME! Svakih 6 mjeseci stizat će novi newsletter koji će sadržavati podatke o napretku projekta, najnovije vijesti, sljedeće ko

Newsletter projekta KISS ME! Svakih 6 mjeseci stizat će novi newsletter koji će sadržavati podatke o napretku projekta, najnovije vijesti, sljedeće ko Newsletter projekta KISS ME! Svakih 6 mjeseci stizat će novi newsletter koji će sadržavati podatke o napretku projekta, najnovije vijesti, sljedeće korake te nadolazeće događaje. Ostanite obaviješteni

Више

Klasa: UP/I / /06

Klasa: UP/I / /06 Klasa: UP/I 430-01/2007-03/10 Urbroj: 580-03-07-43-02 Zagreb, 15. ožujka 2007. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 13. stavka 1. i 2. Zakona o državnim potporama ( Narodne novine,

Више

REPUBLIKA HRVATSKA REPUBBLICA DI CROAZIA ISTARSKA ŽUPANIJA REGIONE ISTRIANA GRAD ROVINJ-ROVIGNO CITTA' DI ROVINJ-ROVIGNO Gradonačelnik Il Sindaco Klas

REPUBLIKA HRVATSKA REPUBBLICA DI CROAZIA ISTARSKA ŽUPANIJA REGIONE ISTRIANA GRAD ROVINJ-ROVIGNO CITTA' DI ROVINJ-ROVIGNO Gradonačelnik Il Sindaco Klas REPUBLIKA HRVATSKA REPUBBLICA DI CROAZIA ISTARSKA ŽUPANIJA REGIONE ISTRIANA GRAD ROVINJ-ROVIGNO CITTA' DI ROVINJ-ROVIGNO Gradonačelnik Il Sindaco Klasa/Classe: 320-01/17-01/121 Urbroj/Numprot: 2171/01-07-13/3-2

Више

Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: Mjesto izvođenja

Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: Mjesto izvođenja Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: 21. 06. 2019. Mjesto izvođenja obuke: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta

Више

Microsoft PowerPoint - Distribucija prostornih podataka u Republici Hrvatskoj - 2. NIPP - Opatija-def [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Distribucija prostornih podataka u Republici Hrvatskoj - 2. NIPP - Opatija-def [Compatibility Mode] DISTRIBUCIJA PROSTORNIH PODATAKA U REPUBLICI HRVATSKOJ dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 1. Uvod Podaci o prostoru proizvodi koji imaju svoje ime, standarde i vrijednost

Више

PROPISNIK O KALENDARU NATJECANJA

PROPISNIK O KALENDARU NATJECANJA PRAVILNIK O KALENDARU NATJECANJA HRVATSKOG SPORTSKOG PLESNOG SAVEZA U Zagrebu 18.01.2018 godine. SADRŽAJ I. OPĆE ODREDBE... 2 II. UPIS SPORTSKIH PLESNIH NATJECANJA U KALENDAR NATJECANJA... 3 III. PRIJAVE

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI IZVRŠENJA DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI POS

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI IZVRŠENJA DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI POS REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI IZVRŠENJA DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI POSTIZANJA REZULTATA I OSTVARIVANJA CILJEVA POSLOVANJA

Више

Prosvjed policijskih službenika PROSVJED POLICIJSKIH SLUŽBENIKA Objavljeno 9. studenoga

Prosvjed policijskih službenika   PROSVJED POLICIJSKIH SLUŽBENIKA Objavljeno 9. studenoga PROSVJED POLICIJSKIH SLUŽBENIKA Objavljeno 9. studenoga 2012. PROSVJED POLICIJE PRED VLADOM: HOĆE NAM I GAĆE SKINUTI?! Policijski službenici iz čitave Hrvatske održali su prosvjed u Zagrebu. Demonstracije

Више

TEB-ov priručnik SUSTAV JAVNE NABAVE Sadržaj SADRŽAJ I. JAVNA NABAVA 1. ZAKONODAVNI I STRATEŠKI OKVIR U RH I EU 1-1 Zakoni Zakon o javnoj nabavi

TEB-ov priručnik SUSTAV JAVNE NABAVE Sadržaj SADRŽAJ I. JAVNA NABAVA 1. ZAKONODAVNI I STRATEŠKI OKVIR U RH I EU 1-1 Zakoni Zakon o javnoj nabavi SADRŽAJ I. JAVNA NABAVA 1. ZAKONODAVNI I STRATEŠKI OKVIR U RH I EU 1-1 Zakoni 1-1-1 Zakon o javnoj nabavi 1-1-2 Zakon o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave 1-1-3 Zakon o elektroničkom

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 23. rujna (OR. en) 12402/19 OJ CRP2 32 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 2.) Zgrada Europa,

Vijeće Europske unije Bruxelles, 23. rujna (OR. en) 12402/19 OJ CRP2 32 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 2.) Zgrada Europa, Vijeće Europske unije Bruxelles, 23. rujna 2019. (OR. en) 12402/19 OJ CRP2 32 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 2.) Zgrada Europa, Bruxelles 25. rujna 2019. (10.00) 1. dnevnog reda

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 14. lipnja (OR. en) Međuinstitucijski predmet: 2018/0210(COD) 10297/19 PECHE 290 CADREFIN 281 CODEC 1232 NAPOME

Vijeće Europske unije Bruxelles, 14. lipnja (OR. en) Međuinstitucijski predmet: 2018/0210(COD) 10297/19 PECHE 290 CADREFIN 281 CODEC 1232 NAPOME Vijeće Europske unije Bruxelles, 14. lipnja 2019. (OR. en) Međuinstitucijski predmet: 2018/0210(COD) 10297/19 PECHE 290 CADREFIN 281 CODEC 1232 NAPOMENA Od: Za: Predmet: Predsjedništvo Vijeće Prijedlog

Више

Slide 1

Slide 1 PROMET POKRETAČ GOSPODARSKOG RASTA olakšava i potiče mobilnost ljudi i roba omogućava razvoj konkurentskih sposobnosti i stvara pretpostavku za uravnotežen regionalni razvoj razvoj moderne prometne infrastrukture

Више

URBANISTIČKI PLAN UREĐENJA

URBANISTIČKI PLAN UREĐENJA 707/17 Naziv plana: URBANISTIČKI PLANA UREĐENJA DIJELA LUKE SALI IZVJEŠĆE O JAVNOJ RASPRAVI Izrađivač: Nositelj izrade: URBOS d.o.o. SPLIT OPĆINA SALI Načelnik: Zoran Morović, ing.el. Pripremili: OPĆINA

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 22. svibnja (OR. en) 9223/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 22 RELEX 490 NACRT ZAPISNIKA VIJEĆE EUROPSKE UNIJE (Vanjski p

Vijeće Europske unije Bruxelles, 22. svibnja (OR. en) 9223/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 22 RELEX 490 NACRT ZAPISNIKA VIJEĆE EUROPSKE UNIJE (Vanjski p Vijeće Europske unije Bruxelles, 22. svibnja 2019. (OR. en) 9223/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 22 RELEX 490 NACRT ZAPISNIKA VIJEĆE EUROPSKE UNIJE (Vanjski poslovi) 13. i 14. svibnja 2019. 9223/19 ADD 1 iml/lr/dh

Више

Službeni glasnik Općine Vela Luka br. 8/19

Službeni glasnik Općine Vela Luka br. 8/19 ISSN 1846-8713 SLUŽBENI GLASNIK O P Ć I N E V E L A L U K A Godina XXVI., Broj 8, Vela Luka, S A D R Ž A J OPĆINSKO VIJEĆE str. Program poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za općinu

Више

AKCIJA za obrtnike! 10% popusta samo za članove HOK-a! Optima Telekom i HOK ZNA - najbolja opcija za obrtnike

AKCIJA za obrtnike! 10% popusta samo za članove HOK-a! Optima Telekom i HOK ZNA - najbolja opcija za obrtnike AKCIJA za obrtnike! 10% popusta samo za članove HOK-a! Optima Telekom i HOK ZNA - najbolja opcija za obrtnike SVE NA JEDNOM MJESTU ZA VAŠE KVALITETNIJE I POVOLJNIJE POSLOVANJE! Prepoznajemo vaše potrebe

Више

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk Zagreb, 31. svibnja 2019. Klasa: 100-930/19/300 Ur.broj: I52377-650-42-19-1 Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupka javne nabave s ciljem prethodnog istraživanja tržišta

Више

Osnovna škola Matije Gupca Davorina Bazjanca 2 Zagreb, Hrvatska Tel: (01) Fax : (01) MB: OIB: E-M

Osnovna škola Matije Gupca Davorina Bazjanca 2 Zagreb, Hrvatska   Tel: (01) Fax : (01) MB: OIB: E-M Osnovna škola Matije Gupca Davorina Bazjanca 2 Zagreb, Hrvatska www.os-mgubec.hr Tel: (01) 3836 571 Fax : (01) 3649134 MB: 3273946 OIB:92120285716 E-MAIL: os-zagreb-066@skole.t-com.hr Klasa:602-02/12-01/01

Више

INA Group Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program

INA Group  Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program INA Grupa Rezultati i poslovanje u prvom tromjesečju 2012. Zagreb, travanj 2012. 1 Unatoč izazovnom vanjskom okruženju, INA Grupa ostvarila je snažne, stabilne rezultate u prvom tromjesečju 2012. u usporedbi

Више

СУБЈЕКТИВНЕ ГРАНИЦЕ АРБИТРАЖНОГ СПОРАЗУМА

СУБЈЕКТИВНЕ ГРАНИЦЕ АРБИТРАЖНОГ СПОРАЗУМА АРБИТРАБИЛНОСТ И ПОВРЕДА ПРАВИЛА О АРБИТРАБИЛНОСТИ Слобода уговарања арбитражног решавања спорова није неограничена. Допуштеност уговарања арбитраже се ограничава на одређене врсте спорова и уговараче

Више

14/03/2012 Oglasni dio Klasa: /11-01/0002 Urbroj: / od 9. V (612) Na temelju članka 7. stavka 3. Pravilnika o provedbi m

14/03/2012 Oglasni dio Klasa: /11-01/0002 Urbroj: / od 9. V (612) Na temelju članka 7. stavka 3. Pravilnika o provedbi m Klasa: 011-03/11-01/0002 Urbroj: 343-0100/01-11-001 od 9. V. 2011. (612) Na temelju članka 7. stavka 3. Pravilnika o provedbi mjera strukturne politike u ribarstvu kroz sufinanciranje troškova kupnje opreme,

Више

POTEGAČE

POTEGAČE PLAN UPRAVLJANJA ZA RIBOLOV OBALNIM MREŽAMA POTEGAČAMA U REPUBLICI HRVATSKOJ STUDENI 2017. 0 PLAN UPRAVLJANJA ZA RIBOLOV OBALNIM MREŽAMA POTEGAČAMA Sadržaj OPĆI UVOD... 3 1.1. Opći ciljevi... 10 1.2. Opis

Више

Putevima EU Program Europa za građane SEMINAR INSTRUMENTI I INOVATIVNI ALATI ZA OBLIKOVANJE PROGRAMA PARTICIPATIVNE DEMOKRACIJE-EUROPSKA G

Putevima EU Program Europa za građane SEMINAR INSTRUMENTI I INOVATIVNI ALATI ZA OBLIKOVANJE PROGRAMA PARTICIPATIVNE DEMOKRACIJE-EUROPSKA G Putevima EU Program Europa za građane 2014.-2020. SEMINAR INSTRUMENTI I INOVATIVNI ALATI ZA OBLIKOVANJE PROGRAMA PARTICIPATIVNE DEMOKRACIJE-EUROPSKA GRAĐANSKA INICIJATIVA -DANILOVGRAD Koji je cilj projekta?

Више

Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PO

Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PO Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA 1. Cilj Poziva Povećanje gospodarske aktivnosti

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA ISTARSKA OPĆINA OPRTALJ Jedinstveni upravni odjel REPUBBLICA DI CROAZIA REGIONE ISTRIANA COMUNE DI PORTOLE Matka Laginje 2

REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA ISTARSKA OPĆINA OPRTALJ Jedinstveni upravni odjel REPUBBLICA DI CROAZIA REGIONE ISTRIANA COMUNE DI PORTOLE Matka Laginje 2 REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA ISTARSKA OPĆINA OPRTALJ Jedinstveni upravni odjel REPUBBLICA DI CROAZIA REGIONE ISTRIANA COMUNE DI PORTOLE Matka Laginje 21 52428 Oprtalj tel: 052/644-077, fax:052/644-150 e-mail:

Више

REPUBLIKA HRVATSKA

REPUBLIKA HRVATSKA REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSK A ŽUP ANIJ A Upravni odjel za održivi razvoj Odsjek za pomorstvo, promet i veze Pazin, M.B. Rašana 2/4 tel.052/621-411, fax: 052/624-977 KLASA: 342-01/09-01/62 URBROJ: 2163/1-08-01/1-09-01

Више

Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna U sjedištu Vodnogospodarskog o

Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna U sjedištu Vodnogospodarskog o Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna 2.4.2019. U sjedištu Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda u Varaždinu

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 30. studenoga (OR. en) 14716/18 OJ CONS 67 TRANS 575 TELECOM 435 ENER 398 PRIVREMENI DNEVNI RED VIJEĆE EUROPSKE

Vijeće Europske unije Bruxelles, 30. studenoga (OR. en) 14716/18 OJ CONS 67 TRANS 575 TELECOM 435 ENER 398 PRIVREMENI DNEVNI RED VIJEĆE EUROPSKE Vijeće Europske unije Bruxelles, 30. studenoga 2018. (OR. en) 14716/18 OJ CONS 67 TRANS 575 TELECOM 435 ENER 398 PRIVREMENI DNEVNI RED VIJEĆE EUROPSKE UNIJE (Promet, telekomunikacije i energetika) zgrada

Више

Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U EUROPSKOJ UNIJI Jesen NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europsk

Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U EUROPSKOJ UNIJI Jesen NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europsk Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U ROPSKOJ UNIJI Jesen 2011. NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europska komisija, Opća uprava za komunikacije. Ovaj je izvještaj

Више

COM(2018)717/F1 - HR

COM(2018)717/F1 - HR EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 30.10.2018. COM(2018) 717 final 2018/0369 (NLE) Prijedlog ODLUKE VIJEĆA o stajalištu koje treba zauzeti u ime Europske unije na sedmom sastanku stranaka Sporazuma o zaštiti

Више

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 9.2.2017 A8-0005/9 Amandman 9 Stavak 1.a (novi) 1 a. poziva Komisiju da predloži sljedeće zajedničke europske definicije: umjetna inteligencija je automatizirani sustav s mogućnošću simulacije nekih ljudskih

Више

TURISTIČKA ZAJEDNICA OTOKA KRKA IZVJEŠĆE O RADU TURISTIČKOG VIJEĆA TZ OTOKA KRKA U GODINI Krk, veljača godina

TURISTIČKA ZAJEDNICA OTOKA KRKA IZVJEŠĆE O RADU TURISTIČKOG VIJEĆA TZ OTOKA KRKA U GODINI Krk, veljača godina IZVJEŠĆE O RADU TURISTIČKOG VIJEĆA TZ OTOKA KRKA U 2018. GODINI Krk, veljača 2019. godina Prema odredbama Statuta Turističke zajednice otoka Krka, Turističko vijeće je izvršno tijelo Skupštine Zajednice

Више

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode] EU fondovi prilika za geodetsko gospodarstvo i obrazovanje prof. dr. sc. Damir Medak Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet Udruga geodeta Dalmacije Split, 22. veljače 2019. Sadržaj Uvod Kohezijska politika

Више

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Pr

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Pr STRATEGIJE ULASKA NA Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Projekti ključ u ruke Licenca Franšiza Dugoročna proizvodna kooperacija Zajednička

Више

Na temelju članka 26. Zakona o koncesijama (»Narodne novine«, broj 143/12), članka 20. stavak 2. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (»Narodne n

Na temelju članka 26. Zakona o koncesijama (»Narodne novine«, broj 143/12), članka 20. stavak 2. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (»Narodne n Na temelju članka 26. Zakona o koncesijama (»Narodne novine«, broj 143/12), članka 20. stavak 2. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (»Narodne novine«broj 158/03, 141/06 i 38/09), Zapisnika o pregledu

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2017. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr 1 INA: snažan operativni

Више

CERTIFICIRANA SELJAČKA TRŽNICA Udruga hrvatskih tržnica

CERTIFICIRANA SELJAČKA TRŽNICA Udruga hrvatskih tržnica CERTIFICIRANA SELJAČKA TRŢNICA UDRUGA HRVATSKIH TRŢNICA www.uht.hr Dubrovnik 117.-20. listopad 2011. Miljenko Ernoić, tajnik UHT Organizacijska shema UHT Predsjednik Tajništvo Vijeće UHT Nadzorni odbor

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Profil tvrtke Profil tvrtke i portfolio projekata Listopad 2015. SADRŽAJ A. Opće informacije o poduzeću B. Pregled poslova i aktivnosti poduzeća C. Prikaz projekata nacionalnih i europskih fondova D. Prikaz

Више

ŽP PODVODNI RIBOLOV - Marlera

ŽP PODVODNI RIBOLOV - Marlera 52222 KOROMAČNO, Koromačno p.p. 5 OIB: 93627811741 IBAN : HR91 2402006 1100124860 mob: 099 741 7730 E-mail : ssrmiz@gmail.com web:www.ssrmiz.hr MB: 1114719 Koromačno, 05.04.2019. P R O P O Z I C I J E

Више

P1 PCM2

P1 PCM2 Europska unija Zajedno do fondova EU Stručno znanstveni skup PERSPEKTIVE RAZVOJA ŽUPANJSKE (HR) I ORAŠKE (BIH) POSAVINE Financijska sredstva Ministarstva i EU fondova raspoloživa Slavoniji i ovom kraju

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 1. travnja (OR. en) 8058/19 OJ CRP1 13 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 1.) zgrada Justus

Vijeće Europske unije Bruxelles, 1. travnja (OR. en) 8058/19 OJ CRP1 13 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 1.) zgrada Justus Vijeće Europske unije Bruxelles, 1. travnja 2019. (OR. en) 8058/19 OJ CRP1 13 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 1.) zgrada Justus Lipsius, Bruxelles 3. travnja 2019. (10.30) 1. Usvajanje

Више

CPA Zagreb

CPA Zagreb REPUBLIKA HRVATSKA SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA OPĆINA POSTIRA Polježice 2, 21410 POSTIRA tel (021) 63 21 33 fax (021 63 23 07 e-mail: info@opcina-postira.hr KLASA: UP I 350-01/14-01/02 URBROJ:2104-05-03-14-03

Више

MI JEDEMO ODGOVORNO Mi jedemo odgovorno je projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom. U njemu sudjeluje 20 Eko-škola koje tijekom nastavne g

MI JEDEMO ODGOVORNO Mi jedemo odgovorno je projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom. U njemu sudjeluje 20 Eko-škola koje tijekom nastavne g MI JEDEMO ODGOVORNO Mi jedemo odgovorno je projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom. U njemu sudjeluje 20 Eko-škola koje tijekom nastavne godine 2015/2016. realiziraju projekt. Sam projekt financiran

Више

Naručitelj: REPUBLIKA HRVATSKA POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA Izrađivač: JAVNA USTANOVA ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE Požeško-slavonske županije Županijska

Naručitelj: REPUBLIKA HRVATSKA POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA Izrađivač: JAVNA USTANOVA ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE Požeško-slavonske županije Županijska Naručitelj: REPUBLIKA HRVATSKA POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA Izrađivač: JAVNA USTANOVA ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE Požeško-slavonske županije Županijska 7, 34 000 Požega, HR tel:(+385)034/290-222;fax:(+385)034/290-220

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VIJEĆE MINISTARA BIH TRI GODINE KASNIJE Sarajevo, 16.4.2018. godine www.vm.gov.ba 1 VIJEĆE MINISTARA BIH JE IMENOVANO 1. APRILA 2015. - KLJUČNI PRIORITETI Dinamiziranje procesa evropskih integracija Ekonomski

Више

UPI

UPI Klasa: UP/I 430-01/2008-02/09 Urbroj: 530-03-08-61-4 Zagreb, 29. srpnja 2008. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 13. stavka 1. i 2. Zakona o državnim potporama («Narodne novine»,

Више

PowerPoint prezentacija

PowerPoint prezentacija Iskustvo škole Zašto i kako smo razvili i provodili naš prvi projekt mobilnosti Osnovna škola Ludina Ivana Pavlović, učiteljica RN, članica tima Erasmus+ ambasadorske škole Tomislav Pavlović, učitelj savjetnik

Више

Znanstveni skup Akademije pravnih znanosti Hrvatske Hrvatska u Europskoj uniji 5 godina poslije u suradnji s Pravnim fakultetom u Rijeci Rijeka, 25. i

Znanstveni skup Akademije pravnih znanosti Hrvatske Hrvatska u Europskoj uniji 5 godina poslije u suradnji s Pravnim fakultetom u Rijeci Rijeka, 25. i Znanstveni skup Akademije pravnih znanosti Hrvatske Hrvatska u Europskoj uniji 5 godina poslije u suradnji s Pravnim fakultetom u Rijeci Rijeka, 25. i 26. listopada 2018. Izazov usklađivanja materije gospodarskog

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU ZRAČNA LUKA ZADAR D.O.O. Zadar,

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAV

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAV REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU HEP-PLIN D.O.O., OSIJEK Osijek,

Више

Upravljanje rizicima od katastrofa

Upravljanje rizicima od katastrofa Državna uprava za zaštitu i spašavanje Sektor za civilnu zaštitu Upravljanje rizicima od katastrofa Preduvjet održivog razvoja Strategija prilagodbe klimatskim promjenama - Upravljanje rizicima 22. veljače

Више

REPUBLIKA HRVATSKA

REPUBLIKA HRVATSKA REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA 52 100 Pula, Sv. Teodora 2 tel: 222 359 fax: 222 564 Klasa: 023-01/06-01/22 Urbroj: 2163/1-04/11-06-01 Pula, 08. studeni 2006. godine Predsjedniku Poglavarstva Istarske

Више

VLADA: Uljanik grupi izdano 7,5 mlrd kuna jamstava, aktivno 4,29 mlrd

VLADA: Uljanik grupi izdano 7,5 mlrd kuna jamstava, aktivno 4,29 mlrd #MINISTARSTVO FINANCIJA ĆE PROVESTI OVRHU NAD BRODOVIMA, SVE UGOVORE PROVJERAVA DORH# Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je na sjednici Vlade kazao da je od 2010. do rujna 2018. ukupno Uljanik

Више

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama stud

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama stud Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama studeni 16. Sadržaj 1. Korištenje poštanskih ureda HP-Hrvatske

Више

Na temelju Programa kreditiranja poduzetnika Poduzetnik Istarska županija 2019., KLASA: /19-01/01, URBROj: 2163/1-22/ , Odluke o objavi Ja

Na temelju Programa kreditiranja poduzetnika Poduzetnik Istarska županija 2019., KLASA: /19-01/01, URBROj: 2163/1-22/ , Odluke o objavi Ja Na temelju Programa kreditiranja poduzetnika Poduzetnik Istarska županija 2019., KLASA: 302-02/19-01/01, URBROj: 2163/1-22/1-19-09, Odluke o objavi Javnog poziva KLASA: 302-02/19-01/01, URBROJ: 2163/1-01/8-19-16

Више

Zapisnik1618

Zapisnik1618 REPUBLIKA HRVATSKA DUBROVAČKO NERETVANSKA ŽUPANIJA OPĆINA TRPANJ OPĆINSKO VIJEĆE Klasa: 023-01/16-02/18 Urbroj: 2117/07-01/16-01-18 Z A P I S N I K sa 18. (osamnaeste) sjednice Općinskog vijeća O P Ć I

Више

Slide 1

Slide 1 Primjeri dobre prakse komuniciranja informacija o kvaliteti visokih učilišta sa zainteresiranom javnošću Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Povijest Fakulteta 97. obljetnica

Више

SLUŽBENE NOVINE

SLUŽBENE NOVINE Stranica - 1 Broj 1 OPĆINE RAŠA 14.siječnja 2016. AKTI OPĆINSKE NAČELNICE I Na temelju članka 11. stavka 1. Odluke o davanju stanova u najam ( Službene novine Općine Raša, broj 9/10) Općine Raša, na prijedlog

Више