VODIČ ZA MODERNIJE POSLOVANJE CLOUD STORAGE Privatna učilišta i škole stranih jezika prelaze u cloud

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "VODIČ ZA MODERNIJE POSLOVANJE CLOUD STORAGE Privatna učilišta i škole stranih jezika prelaze u cloud"

Транскрипт

1 VODIČ ZA MODERNIJE POSLOVANJE CLOUD STORAGE Privatna učilišta i škole stranih jezika prelaze u cloud

2 01 Privatna učilišta i škole stranih jezika prelaze u cloud: polaznici imaju sve materijale za učenje i ispite online Škole za strane jezike, privatna učilišta i ostale obrazovne ustanove za dodatno obrazovanje ili prekvalifikacije bez pametnih tehnoloških rješenja više ne mogu osigurati kvalitetnu uslugu svojim korisnicima. Polaznici se žele brzo i jednostavno prijaviti na različite tečajeve i prekvalifikacije, a onda jednako brzo i efikasno imati pristup svim informacijama, materijalima i prezentacijama. Rješenje je cloud koji im omogućava pristup svim tim materijalima online s bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme. TOP 3 IZAZOVA: 1. Dijeljenje materijala s polaznicima online 2. Licence za softver 3. Sigurnost podataka TOP 3 BENEFITA: 1. Učenje u vrijeme i na mjestu koje polaznicima odgovara 2. Brza i efikasna usluga 3. Najnoviji materijali i prezentacije odmah dostupni JESTE LI ZNALI? Danas su online dostupni tečajevi s najboljih svjetskih sveučilišta. Na web stranici Coursera dostupno je više od dvije tisuće besplatnih online tečajeva. Konkurencija je velika.

3 02 Izazovi u industriji: Digitalna transformacija u sektoru privatnih učilišta usmjerena je na sljedeća tri područja: 1. Smanjenje troškova: računalna oprema omogućuje značajne dugoročne uštede uz relativno mala početna ulaganja. 2. Dostupnost svih materijala online: danas je cjeloživotno učenje obavezno, a polaznici uglavnom upisuju razne privatne škole uz posao ili druge obaveze. Zato žele imati sve materijale za učenje i ispite dostupne online u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta kako bi mogli učiti kada im odgovara. 3. Sigurnost i privatnost: osobni podaci polaznika moraju ostati zaštićeni, baš kao i ispitna pitanja i gradivo. Poslovanje u Cloudu (ili dr. poslovni segment): Znate li kako poslovanje u Cloudu utječe na vaš posao? Literatura može biti mnogo jeftinija Uz praktički se potpuno mogu eliminirati skripte, a u perspektivi čak i knjige. Literatura predstavlja jedan od najskupljih segmenata za učenike i studente, pa bi priručnici I svi ostali materijali bazirani u cloudu mogli dramatično umanjiti trošak za tiskanje, fotokopiranje i kupovinu papirnih materijala. Osim toga, svi ti materijali i priručnici neminovno zastarijevaju, posebice kada je riječ o područjima koja se stalno razvijaju. U slučaju tiskanih knjiga to je problem, jer je kod bilo kakvih promjena u gradivu nužno otisnuti - i potom kupiti - potpuno nove priručnike. Uz taj je proces ne samo drastično ubrzan, nego i pojeftinjen. Potrebno je tek nadodati ili izmijeniti ono što je sporno i svi koji imaju pristup cloudu automatski, u realnom vremenu, dobiju pristup najnovijim materijalima. Nema potrebe za skupom informatičkom opremom i kompliciranom infrastrukturom Budući da se u aplikacijama baziranima na cloud arhitekturi može raditi preko intenetskih preglednika, nije potreban osobito snažan i skup hardver kako bi ih se moglo kvalitetno koristiti. Štoviše, dovoljan je samo tablet ili pametni telefon. To znači da škole za strane jezike, privatna učilišta i ostale obrazovne ustanove za dodatno obrazovanje ili prekvalifikacije ne moraju nužno ulagati u skupu računalnu opremu kako bi obavljali neke najosnovnije zadatke, nego te budžete mogu uložiti u hardver koji im je potreban za kompliciranije i ambicioznije projekte. Osim toga, ni privatne obrazovne ustanove niti njihovi polaznici ne moraju investirati u uređaje za pohranu podataka, poput eksternih tvrdih diskova, jer je sve spremljeno na u, i to na potpuno siguran način.

4 03 Bez plaćanja godišnjih licenci za softver Još jedno polje na kojemu donosi značajnu uštedu i simplifikaciju jest softver: umjesto plaćanja licenci za, na primjer, Microsoft Office, u u se može bez dodatne naknade raditi u Word, Excel ili PowerPoint sučelju. Dodatno, pošto je riječ o cloudu, više kolega može raditi na istom dokumentu istovremeno i zajednički, bez obzira na to jesu li u tom trenutku fizički zajedno ili su na različitim strana svijeta. Sigurnost podataka podignuta na najvišu razinu Jedan od najvećih benefita a rješava jedan od problema s kojima se susreću privatna učiliša - sigurnost. Nastavnici i profesori koji kod kuće pripremaju materijale i ispite ne moraju brinuti o tome da trebaju kopirati te materijale na USB stick ili strahovati od slučajnog brisanja podataka. Sve što rade u Cloudu automatski se sprema na siguran način i moguće je podacima pristupiti u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg mjesta. Budući da se dokument u kojemu se radi neprestano automatski ažurira, bilo kada je moguće pristupiti kompletnoj arhivi svih koraka napravljenih u radnom procesu. Podacima, pritom, ne može pristupiti nitko tko nema autorizacijsku lozinku. Materijali se k tome mogu razvrstati u zasebne mape, tako da je moguće razdijeliti materijale na više osoba, pri čemu svaka osoba ima pristup samo određenom dijelu podataka. U praksi tako nastavnik može u svom Cloudu stvoriti mape za svakog učenika ponaosob i imati preciznu kontrolu nad komunikacijom. Proizvod (npr. ): proizvod koji donosi uštede novca i vremena! Jednostavnost ima vrlo jednostavno sučelje, koje je prilagođeno za računala, tablete i pametne telefone, pri čemu se datoteke samo jednim potezom mogu prebacivati s lokalne memorije u cloud i obratno. Nema ograničenja ni kada je riječ o operativnom sustavu; radi i na Androidu i ios-u. Kada na pospremite neki novi dokument ili promijenite postojeći, on se automatski sinkronizira sa svim ostalim uređajima, drugim riječima, postaje dostupan svim uređajima koji imaju pristup servisu. Time se eliminira dugotrajno i skupo printanje udžbenika i skripti. Brzina Kod clouda se može izbjeći ne samo trošenje velike količine internetskog prometa, nego i dugi vremenski period često potreban da se podaci proslijede. To je veliki benefit privatnim učilištima koje mogu vrlo brzo podijeliti ispite ili neke materijale s polaznicima. Neograničenost nema ograničenja kad je riječ o veličini dokumenata. Poznato je da je sve što prelazi 25 megabajta nemoguće poslati putem a.

5 04 Dostupnost Spremljenim datotekama može se pristupiti u bilo kojem trenutku, s bilo koje lokacije i uređaja, jedino što je potrebno je internetska veza. Osim toga, se može povezati i integrirati s većinom drugih servisa za pohranu podataka u oblaku, kao što su Dropbox, Google Drive ili OneDrive. Ako je potrebno s nekime podijeliti određenu datoteku, to se radi slanjem samo jedne poveznice, preko koje primatelj tu datoteku skida na svoje računalo. Vlasnik podataka vrlo lako može definirati tko ima pristup kojem dijelu sustava i može nadzirati tko je dobavio koje podatke i kada. Pristup se vrlo lako može i oduzeti korisnicima koji izlaze iz nekog projekta ili programa. Sigurnost Uvijek je preporuka imati back-up, sigurnosne kopije svih datoteka i podataka za slučaj da se dogodi neka nepredviđena situacija. je za to idealan, jer se podaci mogu spremiti na zasebnu lokaciju kojoj se uvijek može pristupiti. Ako se nešto dogodi lokalno spremljenim podacima, kopija spremljena na cloudu je odmah dostupna. Podaci su pritom maksimalno sigurni i čuvaju se u HT-ovom podatkovnom centru koji je uređen prema najvišim TIER 3 standardima Uštede Uštede su vidljive na samom početku jer su svi materijali dostupni online. Kod korištenja cloud usluge veliki je benefit što koristite i plaćate samo one usluge koje su potrebne za određeni biznis.

6 05 CLOUD STORAGE Rješenje za slanje velikih dokumenata Koristite u pokretu u možete pristupiti putem računala, tableta ili mobitela. Uz web aplikaciju, usluzi se može pristupiti putem aplikacije za pametni telefon te klijentske aplikacije na vašem PC-u. Vašim podacima u oblaku možete pristupiti bilo kada i bilo gdje, a sve što vam je potrebno je Internet veza. Slanje velikih dokumenta Koliko se puta dogodilo da niste mogli poslati dokument om jer je bio prevelik? ovi s hrpom megabajta svakodnevica su poslovne komunikacije a rad s njima redovito zna biti naporan. S om više niste ograničeni veličinom datoteke koju možete poslati mailom. Za postavljanje datoteke (upload) potrebno je kliknuti na gumb Upload datoteke, zatim na računalu odabrati jednu ili više datoteka, te na kraju odabrati OK. Za razliku od drugih servisa, nema ograničenja veličine datoteka. Nakon što ste postavili željenu datoteku ili više njih, potrebno je napraviti poveznicu (link). Označite jednu ili više datoteka koje želite podijeliti i odaberite Podijeli datoteke poveznicom (send link). Nakon odabira Podijeli datoteke poveznicom, otvorit će se prozor sa opcijama poveznice. Vaša poveznica (link) do dokumenta je spremna, potrebno je samo kopirati link ili odabrati jednu od ponuđenih opcija za objavu. Osobe s kojima ste podijelili poveznicu moći će pristupiti vašim podijeljenim dokumentima.

7 06 CLOUD STORAGE Fotografije dostupne odmah Koristite u pokretu u možete pristupiti putem računala, tableta ili mobitela. Uz web aplikaciju, usluzi se može pristupiti putem aplikacije za pametni telefon te klijentske aplikacije na vašem PC-u. Vašim podacima u oblaku možete pristupiti bilo kada i bilo gdje, a sve što vam je potrebno je Internet veza. Odmah dostupne i sigurno pohranjene fotografije Marko radi za PR agenciju, Marko treba fotografirati događanje koje je organizirala agencija i odmah proslijediti fotografije s mjesta događanja u agenciju. Mobilna aplikacija usluge omogućuje da automatski pohranite fotografije s bilo kojeg mobilnog uređaja kojim ste fotografirali u cloud. Pohranjene fotografije odmah su dostupne za pregled na računalu kao i za daljnju obradu. Jednostavno dijeljenje fotografija U mobilnoj aplikaciji je potrebno označiti opciju Automatski prijenos medija. Opcija Samo preko WiFi je isto poželjna, kako bi uštedili vaš podatkovni promet. Ukoliko koristite mobilne tarife Hrvatskog Telekoma, prijenos podataka se ne naplaćuje, odnosno imate neograničenu količinu prijenosa podataka prema -u. Odmah dostupne i sigurno pohranjene fotografije Sve što vam je potrebno za pristup vašim fotografijama bilo kada i bilo gdje je Internet veza. Što se tiče zaštite, vaše su fotografije smještene u sigurnom data centru Hrvatskog Telekoma, uređenom prema najvišim TIER 3 standardima.

8 07 CLOUD STORAGE Sinkronizacija na svim uređajima Vaše datoteke dostupne i ažurne na svim uređajima Pomoću a možete automatski imati pristup svim vašim datotekama na više različitih uređaja i platformi. Upload, brisanje ili promjena na pojedinoj datoteci automatski se propagira na sve uređaje s podešenom sinkronizacijom. usluga dostupna je putem weba, tj. Web portala, sync klijenta na osobnim računalima (Windows, Mac OS X) te na mobilnim platformama Android, ios te Windows phone. Podešavanje sinkronizacije Marko je zaposlen u multinacionalnoj kompaniji. Često putuje te radi od kuće. Od svoga poslodavca je za potrebe obavljanja posla dobio poslovno računalo na kojem pohranjuje svoje dokumente. Kada radi kod kuće često koristi svoje privatno računalo jer mu poslovno ostaje u uredu. Također, kada obavlja sastanke izvan ureda često ne ponese svoje računalo sa sobom pa sve potrebne podatke želi imati dostupne putem svog pametnom telefonu. Marko je odlučio podesiti sinkronizaciju svojih poslovnih direktorija na poslovnom računalu s aplikacijom. Svoje privatno računalo također je sinkronizirao s Cloud Sotrageom kako bi uvijek imao pristup zadnjoj verziji dokumenta na oba računala. Za početak, Marko je trebao skinuti i instalirati Cloud Storage sync klijent s web portala na računalo. Marko je odlučio podesiti sinkronizaciju svojih poslovnih direktorija na poslovnom računalu s aplikacijom. Svoje privatno računalo također je sinkronizirao s Cloud Sotrageom kako bi uvijek imao pristup zadnjoj verziji dokumenta na oba računala. Za početak, Marko je trebao skinuti i instalirati Cloud Storage sync klijent s web portala na računalo.

9 08 CLOUD STORAGE Zajednički uređujte Word, Excel i PowerPoint dokumente Kreirajte i uređujte Word, Excel i PowerPoint dokumente Uz kreirajte i uređujte Word, Excel i PowerPoint dokumente istovremeno s vašim kolegama! Dokumente uređujete online u poznatom Microsoft Office sučelju bez dodatne naknade. u možete pristupiti putem računala, tableta ili mobitela. Uz web aplikaciju, usluzi se može pristupiti putem aplikacije za pametni telefon te klijentske aplikacije na vašem PC-u. Vašim podacima u oblaku možete pristupiti bilo kada i bilo gdje, a sve što vam je potrebno je Internet veza. Dokumenti se prikazuju unutar vašeg web preglednika u poznatom Microsoft Office sučelju: Word, Excel i PowerPoint aplikacija. Dokumente možete otvarati i uređivati čak i ako NE posjedujete Microsoft Office na vašem računalu/tabletu. Word, Excel i PowerPoint dokumente moguće je i kreirati putem web aplikacije. Potrebno je u padajućem izborniku odabrati Više. Zatim odaberite stvorite novi dokument za Word dokument, stvorite novu tablicu za Excel dokument, ili stvorite novu prezentaciju za PowerPoint dokument. Dokumente zajednički mogu uređivati korisnici a unutar istog tima. Ukoliko se dokument NE nalazi u Zajedničkom disku, potrebno je prvo podijeliti dokument ili mapu s odabranim članovima tima, nakon čega će se dokument prikazati u dijeljenim dokumentima drugim članovima u timu. Ukoliko na istom dokumentu radi više korisnika, Word će prepoznati korisnike. Nakon što prvi korisnik pohrani promjene, drugom korisniku će se prikazati ikona za osvježavanje koja označuje da je tekst izmijenjen. Kako bi se drugom korisniku prikazale promjene, drugi korisnik treba pohraniti dokument. Svaka promjena na dokumentu se automatski pohranjuje.

10 09 CLOUD STORAGE Rješenje za zaprimanje velikih dokumenata Koristite u pokretu u možete pristupiti putem računala, tableta ili mobitela. Uz web aplikaciju, usluzi se može pristupiti putem aplikacije za pametni telefon te klijentske aplikacije na vašem PC-u. Vašim podacima u oblaku možete pristupiti bilo kada i bilo gdje, a sve što vam je potrebno je Internet veza. Zaprimanje velikih dokumenta Koliko se puta dogodilo da vam poslovni partner treba poslati veliki dokument? ovi s hrpom megabajta svakodnevica su poslovne komunikacije a rad s njima redovito zna biti naporan. S om više niste ograničeni veličinom datoteke koju možete primitimailom. Za zaprimanje datoteke (receive files) potrebno je napraviti novi direktorij klikom na gumb Novi direktorij. Označiti novi direktorij i kliknuti na gumb Zaprimite datoteke poveznicom. Za razliku od drugih servisa, nema ograničenja veličine datoteka. Nakon odabira Zaprimite datoteke poveznicom, otvorit će se prozor sa opcijama zaprimanja datoteke. Vaša poveznica (link) do direktorija je spremna, potrebno je samo kopirati link ili odabrati jednu od ponuđenih opcija za objavu. Kreirana poveznica je automatski zaštićena lozinkom i osobe s kojima ste podijelili poveznicu moći će postaviti dokumente u direktorij. Osobe s kojima ste podijelili poveznicu za postavljanje imaju na raspolaganju dva načina da postave dokumente. Spustiti datoteku na to naznačeno mjesto ili kliknuti gumb Choose File i odabrati željene datoteke. Vaša poveznica (link) do direktorija će biti dostupna dok ne obrišete poveznicu ili dok ne istekne vrijeme važenja poveznice, ukoliko ste postavili ograničenje. KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE O CLOUD STORAGE SUSTAVU! Za sva pitanja, slobodno nas kontaktirajte na broj: , ili pošaljite upit.

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje novog korisničkog računa (poslati zahtjev na javnipoziv.opp@havc.hr

Више

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako instalirati (novi) finin certifikat? 4. Kako ispisati

Више

GTM plan MS&HT coop

GTM plan MS&HT coop Poslovni uzlet grada Novigrada 6. studenoga 2015. Uz Cloud usluge poslujte uspješno i kada niste u uredu Dvadese Krešimir Jusup Savjetnik za prodaju ICT usluga poslovnim korisnicima NAŠ DANAŠNJI CILJ?

Више

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail:

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 3 4. Kreiranje zahtjeva za nadzorom razrednih knjiga... 4 5. Pregled razredne knjige... 6 5.1 Dnevnik rada... 7 5.2 Imenik... 11 5.3

Више

Ime i prezime učenika

Ime i prezime učenika UPUTE ZA KORIŠTENJE TABLETA GIMNAZIJA ŽUPANJA VELIKI KRAJ 42, ŽUPANJA Škola za život U sklopu eksperimentalnog programa Škola za život, čiji je nositelj Ministarstvo znanosti i obrazovanja, svaki učenik

Више

Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica "E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije" Trajanje: 5 sati Polaznici radio

Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije Trajanje: 5 sati Polaznici radio Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica "E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije" Polaznici radionice: Nastavnici predmeta matematika, fizika, biologija i kemija, stručni

Више

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA SADRŽAJ 1. UVOD... 3 1.1. Cilj i svrha... 3 1.2. Područje primjene... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 4 3. PREDUVJETI KORIŠTENJA... 5 4. PREGLED APLIKACIJE...

Више

Biz web hosting

Biz web hosting BIZ WEB HOSTING KORISNIČKO UPUTSTVO WWW.OBLACI.RS SADRŽAJ PRISTUP KORISNIČKOM PORTALU... 2 KUPOVINA BIZ WEB HOSTING SERVISA... 4 PRISTUP PLESK WEB KONTROLNOM PANELU... 14 PORTALI I DOMENI... 14 FAJL MENADŽER...

Више

Microsoft Word - InveoP_01.docx

Microsoft Word - InveoP_01.docx 0 INVEO-P Inveo-P je jedinstveno rješenje na tržištu razvijeno upravo za paušalne obrte i jedino koje paušalnim obrtima omogućava potpuni pregled poslovanja. Razvijen je kao integrirano poslovno rješenje

Више

Recuva CERT.hr-PUBDOC

Recuva CERT.hr-PUBDOC Recuva CERT.hr-PUBDOC-2019-5-379 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA RECUVA... 4 3 KORIŠTENJE ALATA RECUVA... 7 4 ZAKLJUČAK... 13 Ovaj dokument izradio je Laboratorij za sustave i signale Zavoda za

Више

Maxtv To Go/Pickbox upute

Maxtv To Go/Pickbox upute MAXTV TO GO UPUTE ZA KORIŠTENJE MAXTV TO GO UPUTE ZA KORIŠTENJE Detaljno objašnjenje funkcionalnosti..3 Upute za prijavu na aplikaciju...4 Što je to Preporučeno za vas....6 Preporučeno za vas..7 Dodavanje

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url:

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Sučelje administracije škole... 2 3. Korisnici... 3 3.1 Ovlasti... 3 3.2 Uređivanje postojećih i dodavanje novih... 3 3.3 Dodavanje i uklanjanje tokena... 5 4. Odabir

Више

Upute - JOPPD kreiranje obrasca

Upute - JOPPD kreiranje obrasca Verzija uputa: 1.0 - JOPPD obrazac IPIS-PLAĆE, IPIS-UGOVORI O DJELU Ove upute će se još nadopunjavati, pa molim korisnike da redovito provjere da li imaju zadnje upute. Verzija uputa prikazana je na početku!

Више

Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike

Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike 1. Uvod Ova uputa namijenjena je korisnicima koji se žele registrirati kao prvi kupci na Portalu gospodarskog

Више

KAKO POHRANITI SVOJ RAD U REPOZITORIJ

KAKO POHRANITI SVOJ RAD U REPOZITORIJ KAKO POHRANITI SVOJ RAD U REPOZITORIJ? POHRANJIVANJE ZAVRŠNIH I DIPLOMSKIH RADOVA Upute za studente Ove su upute rezultat rada članova Radne skupine za edukaciju i podršku sustava Dabar u sastavu: Ivana

Више

Microsoft Word - AddikoChatBanking - Uputa za koristenje_ _v0.3.docx

Microsoft Word - AddikoChatBanking - Uputa za koristenje_ _v0.3.docx Addiko Chat Banking Uputa za korištenje Addiko Chat Bankinga na Viberu rujan 2017. Sadržaj: Tehnički preduvjeti... 3 Funkcionalnosti Addiko Chat Bankinga... 3 Izbornik... 4 Aktivacija usluge... 9 Deaktivacija

Више

Microsoft Office Sway

Microsoft Office Sway Microsoft Office Sway Нови алат за израду презентација Милан Зец Доситеј LANACO LANACO приручник MICROSOFT OFFICE SWAY НОВИ АЛАТ ЗА ИЗРАДУ ПРЕЗЕНТАЦИЈА Copyright 2016 Умножавање, репродукција или на други

Више

Upute za instaliranje WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa

Upute za instaliranje WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa koju možete pronaći na sljedećem linku: http://wordpress.org/download/ Kliknite na

Више

EXC_BROSURA_Tour ver_05

EXC_BROSURA_Tour ver_05 It's all about the experience! Vaš digitalni put do boljih poslovnih rezultata Želite li svojim postojećim prodajnim kanalima omogućiti podršku za jednostavniju i bržu prodaju? Smatrate da postoji potencijal

Више

PuTTY CERT.hr-PUBDOC

PuTTY CERT.hr-PUBDOC PuTTY CERT.hr-PUBDOC-2018-12-371 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA PUTTY... 4 3 KORIŠTENJE ALATA PUTTY... 7 3.1 POVEZIVANJE S UDALJENIM RAČUNALOM... 7 3.2 POHRANA PROFILA KORISNIČKIH SJEDNICA...

Више

VELEUČILIŠTE U BJELOVARU Upute za postavljanje Gmail računa Lipanj, 2018

VELEUČILIŠTE U BJELOVARU Upute za postavljanje Gmail računa Lipanj, 2018 VELEUČILIŠTE U BJELOVARU Upute za postavljanje Gmail računa Lipanj, 2018 Veleučilište u Bjelovaru seli svoje uredsko poslovanje na Google G Suite uslugu. Radi se o servisu u oblaku koji koji nudi mogućnosti

Више

Smjernice za korištenje HAVC portala Modul AV djela 1

Smjernice za korištenje HAVC portala Modul AV djela 1 Smjernice za korištenje HAVC portala Modul AV djela 1 Sadržaj Često postavljena pitanja (ČPP)... 3 1. Pregled i unos AV djela... 4 2. Pravila za unos AV djela... 6 Produkcijska kuća (Glavni producent)...

Више

PowerPoint Template

PowerPoint Template e-račun upute za slanje e-računa iz softwera dataline 1 S A D R Ž A J 1. UVOD 1.1. DATA BIRO d.o.o., Buzet 1.2. E-račun 2. PODEŠAVANJE PARAMETARA ZA RAD 2.1. Matični podaci poduzeća 2.2. Matični podaci

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS Sadržaj AUTOMATSKO PODEŠAVANJE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM MTS VODIČA... 3 PODEŠAVANJE PUTEM SMS PORUKE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM USSD MENIJA... 3 MANUELNO PODEŠAVANJE

Више

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc Uputa za pripremu računala za rad s Fininim potpisnim modulom Zagreb, lipanj 2019. Sadržaj: 1. UVOD... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 3 3. TEHNIČKI PREDUVJETI KORIŠTENJA... 3 4. PODEŠAVANJE INTERNET PREGLEDNIKA

Више

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prijavama koje građani mogu slati Upravnom odjelu za komunalno

Више

INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG

INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG INTEGIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu Ul. Hrvatske

Више

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТА ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ Да бисте били у могућности да активно учествујете на настави из предмета Јавне финансије и радите обавезне тестове као део предиспитне обавезе,

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url:

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Sučelje administracije škole... 2 3. Korisnici... 3 3.1 Ovlasti... 3 3.2 Uređivanje postojećih i dodavanje novih... 3 3.3 Dodavanje i uklanjanje tokena... 5 4. Odabir

Више

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios www.driveangel.ba Primanje SMS poruke Početak instalacije DriveAngela na Vaš mobilni uređaj započinje primanjem SMS poruke u kojoj

Више

OpenVPN GUI CERT.hr-PUBDOC

OpenVPN GUI CERT.hr-PUBDOC OpenVPN GUI CERT.hr-PUBDOC-2019-7-384 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA OPENVPN GUI... 5 3 KORIŠTENJE ALATA OPENVPN GUI... 17 4 ZAKLJUČAK... 27 Ovaj dokument izradio je Laboratorij za sustave i signale

Више

Document ID / Revision : 0419/1.1 ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata

Document ID / Revision : 0419/1.1 ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata Gospodarski subjekti Definicija: U skladu s Direktivom 2014/40/EU gospodarski subjekt svaka

Више

E-RAČUN ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE E-RAČUNA JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO...

E-RAČUN ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE E-RAČUNA JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO... ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE A JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO... 2 ZA POSLOVNE SUBJEKTE Servis e-račun je internetski servis za elektroničku razmjenu računa između poslovnih subjekata (dobavljača

Више

Trimble Access Software Upute za korištenje V2.0 Geomatika-Smolčak d.o.o.

Trimble Access Software Upute za korištenje V2.0 Geomatika-Smolčak d.o.o. Trimble Access Software Upute za korištenje V2.0 Geomatika-Smolčak d.o.o. 1. Uvod Ove upute su pisane s ciljem da se kroz rad na konkretnom primjeru omogući brži početak korištenja Trimble Access Software-a.

Више

Uredba o GDPR-u i Politika privatnosti Medical Elit d.o.o. Usklađivanje sa Uredbom o zaštiti privatnih podataka (GDPR) od i naša Politika p

Uredba o GDPR-u i Politika privatnosti Medical Elit d.o.o. Usklađivanje sa Uredbom o zaštiti privatnih podataka (GDPR) od i naša Politika p Uredba o GDPR-u i Politika privatnosti Medical Elit d.o.o. Usklađivanje sa Uredbom o zaštiti privatnih podataka (GDPR) od 25.06.2018 i naša Politika privatnosti se odnosi na naše bivše, sadašnje i buduće

Више

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Android

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Android Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Android www.driveangel.ba Primanje SMS poruke Početak instalacije DriveAngela na Vaš mobilni uređaj započinje primanjem SMS poruke u kojoj se

Више

[youtube]t2mptqulvr8[/youtube] [quote]pre svega potrebno je na kompjuteru imati instaliran winrar, koji cemo koristiti za deljenje arhiva i stavljanje

[youtube]t2mptqulvr8[/youtube] [quote]pre svega potrebno je na kompjuteru imati instaliran winrar, koji cemo koristiti za deljenje arhiva i stavljanje [youtube]t2mptqulvr8[/youtube] [quote]pre svega potrebno je na kompjuteru imati instaliran winrar, koji cemo koristiti za deljenje arhiva i stavljanje rar sifre SerbianForum.org. Za pocetak izaberiti zeljenu

Више

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs)

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs) VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (NPIS I EJS) POREZNA UPRAVA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sektor za informacione tehnologije Sarajevo,

Више

PONUDA OGLASNIH PAKETA ZA AGENCIJE ZA NEKRETNINE U SRBIJI I CRNOJ GORI

PONUDA OGLASNIH PAKETA ZA AGENCIJE ZA NEKRETNINE U SRBIJI I CRNOJ GORI PONUDA OGLASNIH PAKETA ZA AGENCIJE ZA NEKRETNINE U SRBIJI I CRNOJ GORI OGLASNI PAKETI POSEBNA PONUDA ZA NOVE KLIJENTE KARAKTERISTIKA AGENCY 2000 EXTRA AGENCY 2000 TESTER Trajanje paketa 180 dana 90 dana

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA Korisničke upute e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagr

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA Korisničke upute e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagr REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagreb, 10. travnja 2017. Sadržaj 1 UVOD... 3 2 PRIJAVA U SUSTAV E-GRAĐANI...

Више

Korisničke upute za podnošenje zahtjeva za rješavanje spora (žalbe)

Korisničke upute za podnošenje zahtjeva za rješavanje spora (žalbe) Korisničke upute Verzija 2.0 HRVATSKA REGULATORNA AGENCIJA ZA MREŽNE DJELATNOSTI Roberta Frangeša Mihanovića 9, 10000 Zagreb / OIB: 87950783661 / Tel: (01) 7007 007, Fax: (01) 7007 070 / www.hakom.hr Sadržaj

Више

A1 Xplore Music - FAQ 1. Kako mogu aktivirati A1 Xplore Music uslugu? A1 Xplore Music uslugu možete aktivirati preko Xplore Music aplikacije, koju mož

A1 Xplore Music - FAQ 1. Kako mogu aktivirati A1 Xplore Music uslugu? A1 Xplore Music uslugu možete aktivirati preko Xplore Music aplikacije, koju mož A1 Xplore Music - FAQ 1. Kako mogu aktivirati A1 Xplore Music uslugu? A1 Xplore Music uslugu možete aktivirati preko Xplore Music aplikacije, koju možete preuzeti na Google Play storeu za Android uređaje

Више

VMC_upute_MacOS

VMC_upute_MacOS Upute za instaliranje VODAFONE MOBILE CONNECT softvera na Apple Macintosh računalima Page 1 of 10 last saved on: 24.07.2007 ...3 Podržane podatkovne kartice...3 Upute za instaliranje Vodafone Mobile Connect

Више

vodič za os

vodič za os VODICČ ZA IZBOR OPERATIVNOG SISTEMA Kupovina novog računara podrazumeva između ostalog i detaljno proučavanje njegovih unutrašnjih komponenti. Potrebno je odabrati odgovarajući procesor, vrstu i količinu

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Upute za objavu Poziva na dostavu ponuda SRR Služba za tehničke analize (STA) Siječanj 2015 Priprema dokumentacije Priprema potrebne dokumentacije za dobivanje ponude - Tehnička specifikacija opreme -

Више

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Copyright 205 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене.0 Јул 205 НИ Прва верзија овог документа Садржај Садржај УВОД...

Више

(Microsoft Word - S1-MTS-Primjena ra\350unala u poslovnoj praksi -Breslauer N)

(Microsoft Word - S1-MTS-Primjena ra\350unala u poslovnoj praksi -Breslauer N) 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Primjena računala u poslovnoj praksi 1.6. Semestar 1 1.. Nositelj kolegija Nenad Breslauer, v. pred. 1.7. Bodovna vrijednost (ECTS) 5 1.3. Suradnici 1.8. Način izvođenja

Више

Merlin: Priručnik za institucijske administratore Srce Centar za e-učenje (CEU) Sadržaj: 1. Otvaranje novog e-kolegija Otvaranje više e-kole

Merlin: Priručnik za institucijske administratore Srce Centar za e-učenje (CEU) Sadržaj: 1. Otvaranje novog e-kolegija Otvaranje više e-kole Sadržaj: 1. Otvaranje novog e-kolegija... 3 1.1. Otvaranje više e-kolegija obrazac... 3 1.2. Otvaranje više e-kolegija - ISVU... 3 1.3. Otvaranje pojedinačnih e-kolegija... 5 2. Otvaranje e-kolegija Zbornica

Више

Microsoft Word - Korisnički priručnik za liječnika.docx

Microsoft Word - Korisnički priručnik za liječnika.docx Korisnički priručnik za liječnika DijabetesTV Više uspješnih liječenja. Manje nepotrebnih pregleda. Manje gužvi. Datum: 26. Ožujka 2018. Korisnički priručnik za liječnika 1.0. Funkcionalnost DijabetesTV-a

Више

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke Informatički sustav za prikupljanje, simulaciju i prikaz podataka o cijenama javnih komunikacijskih usluga (dalje: Sustav e-tarife) Zagreb, HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Roberta

Више

Funkcionalna specifikacija za provođenje elektroničkog glasovanja

Funkcionalna specifikacija za provođenje elektroničkog glasovanja 1/19 Stranica 1 2/19 Sadržaj 1. Lista skraćenica... 3 2.... 4 2.1 Pristup glasačkoj aplikaciji... 4 2.1.1 Prava pristupa... 4 2.1.2 Pristup uvodnom ekranu sustava evote... 5 2.1.3 Informacije o sustavu

Више

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc Kriteriji ocjenjivanja i vrednovanja INFORMATIKA - 6. razred Nastavne cjeline: 1. Život na mreži 2. Pletemo mreže, prenosimo, štitimo, pohranjujemo i organiziramo podatke 3. Računalno razmišljanje i programiranje

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

eOI Middleware Upute za instalaciju

eOI Middleware Upute za instalaciju AKD eid Middleware Upute za Windows instalaciju V1.1 www.id.hr Izdanje Datum Opis izmjene 1.0 09.06.2017. Inicijalna verzija dokumenta. 1.1 30.08.2018. Izmjena vizualnog identiteta Sadržaj Instalacija...

Више

Microsoft Word - Detaljne SMJERNICE za izradu projektnog zadatka 2016.docx

Microsoft Word - Detaljne SMJERNICE za izradu projektnog  zadatka 2016.docx SMJERNICE/PITANJA ZA IZRADU PROJEKTNOG ZADATKA IZ KOLEGIJA MARKETING U TURIZMU, (LJETNI SEMESTAR, akademska godina 2015/16) IZRADA LOYALTY MOBILNE APLIKACIJE ZA TURISTIČKU ZAJEDNICU GRADA OSIJEKA Uvažene

Више

Upute za rad

Upute za rad LOKALNI IZBORI 2017. Upute za rad Podsustav Pomoćna aplikacija za oblikovanje prijedloga kandidacijskih lista SADRŽAJ 1. INSTALACIJSKA UPUTA... 3 1.1 MINIMALNI ZAHTJEVI ZA INSTALACIJU NA RAČUNALO... 3

Више

PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American

PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American Express karticom... 11 Plaćanje Diners karticom...

Више

Припејд картица Корисничко упутство

Припејд картица Корисничко упутство Припејд картица Корисничко упутство Садржај 1 Регистрација корисника... 3 1.1 Креирање налога... 3 1.2 Активација налога... 6 2 Захтев за персонализацију Припејд картице... 8 2.1 Креирање захтева за персонализацију

Више

PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje koriš

PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje koriš PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje korišćenja računara, da su upoznati sa korišćenjem internet

Више

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Ovo uputstvo se odnosi na sve Mac računare sa Mac OS X Snow Leopard operativnim sistemom. Podešavanja na različitim

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kompetencijski profil nastavnika u visokom obrazovanju Prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet cizmesij@math.hr Educa T projekt Kompetencijski profil

Више

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Sadržaj Opis mobilne aplikacije Digitalni Kiosk... 3 Pokretanje aplikacije... 3 Registracija/Kreiranje novog korisničkog naloga... 3 Dodavanje platne

Више

PPT

PPT Sve što trebate znati o eračunima u javnoj nabavi U našem priručniku smo ukratko pojasnili što nam je donio Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. ZAKONSKA REGULATIVA Stupanjem na snagu

Више

Control no:

Control no: Smart Access Postupak rukovanja A. Preduvjet... 2 1. Kompatibilnost s pametnim telefonom... 2 2. Odabir kabela... 2 a. Apple devices (Appleovi uređaji) (iphone 4/4s)... 2 b. Apple devices (Appleovi uređaji)

Више

Microsoft Word - TehmedGDPR.docx

Microsoft Word - TehmedGDPR.docx Izjava o obradi i zaštiti osobnih podataka (GDPR-friendly) Opće odredbe U postupku obrade osobnih podataka i zaštite pojedinaca u pogledu obrade osobnih podataka i pravila povezana sa slobodnim kretanjem

Више

m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... INTESA SANPAOLO BANKA ZA UREĐAJE SVIJET MOGUĆEG.

m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... INTESA SANPAOLO BANKA ZA UREĐAJE SVIJET MOGUĆEG. m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... INTESA SANPAOLO BANKA ZA UREĐAJE SVIJET MOGUĆEG. m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... m-intesa Vam omogućava jednostavno, brzo i sigurno obavljanje finansijskih transakcija

Више

Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima JOPPD

Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima JOPPD Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima 2.- 4. JOPPD obrasca i za svaku kombinaciju šifri su propisana

Више

SEEDS template

SEEDS template Istraživanje među istraživačima društvenih nauka SEEDS PROJEKAT SEPTEMBAR-DECEMBAR 2015 1 Istraživanje među istraživačima društvenih nauka SEEDS PROJEKAT SEPTEMBAR-DECEMBAR 2015 336 ISTRAŽIVAČA 83 UPITNIKA

Више

AKD KID Middleware Upute za Macintosh instalaciju V1.0

AKD KID Middleware Upute za Macintosh instalaciju V1.0 AKD KID Middleware Upute za Macintosh instalaciju V1.0 Izdanje Datum Opis izmjene 1.0 06.04.2018. Inicijalna verzija dokumenta Sadržaj Instalacija... 2 Uklanjanje instalacije... 7 2.1 Uklanjanje instalacije

Више

A1 Internet zaštita FAQ-ovi 1. Sadržaj 1. Sadržaj Što je A1 Internet zaštita? Koje su značajke A1 Internet zaštita usluge? Na

A1 Internet zaštita FAQ-ovi 1. Sadržaj 1. Sadržaj Što je A1 Internet zaštita? Koje su značajke A1 Internet zaštita usluge? Na A1 Internet zaštita FAQ-ovi 1. Sadržaj 1. Sadržaj... 1 2. Što je A1 Internet zaštita?... 2 3. Koje su značajke A1 Internet zaštita usluge?... 2 4. Na kojim sve uređajima mogu koristiti A1 Internet zaštitu?...

Више

Slide 1

Slide 1 predmet Inženjerska informatika Operativni sistem dr Anica Milošević Koji operativni sistemi postoje? Microsoft Windows Linux Suse Red Hat Ubuntu Unix 26.1.2018. 2 Šta je Windows operativni sistem? Operativni

Више

BDV-EF1100

BDV-EF1100 Blu-ray Disc /DVD sistem za kućno kino BDV-EF1100 BS Počnite ovdje Vodič za brzo pokretanje BDV-EF1100 1 Šta je u pakovanju/postavljanje zvučnika BDV-EF1100 2 3 Povezivanje Vašeg TV-a Povezivanje drugih

Више

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у посебном дијалог-прозору до кога се долази линком есервис

Више

** Osnovni meni

** Osnovni meni Instalacija serverske verzije Kataloga propisa Instalacija Kataloga propisa se vrši na sljedeći način: 1. Ubacite Instalacioni disk ili USB memoriju u računar. 2. Instalacioni program će se automatski

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Jelena Mitrović Sadržaj Uvod ShareFile pozicija na EFSS tržištu Tehničke karakteristike ShareFile mogućnosti integracije ShareFile funkcionalnosti Zaključak Sadržaj Uvod ShareFile pozicija na EFSS tržištu

Више

Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrse

Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrse Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrsenja svake promene a koje zahtevaju administratorsku

Више

NSZ-GS7

NSZ-GS7 Početni koraci SR Mrežni multimedijalni plejer NSZ-GS7 Slike ekrana, radnje i specifikacije su podložni promenama bez najave. Početni koraci: ON/STANDBY Uključivanje ili isključivanje plejera. Upravljanje

Више

Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uradit

Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uradit Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uraditi i iz Linuxa) i to u virtualnom okruzenju.dakle za

Више

8 2 upiti_izvjesca.indd

8 2 upiti_izvjesca.indd 1 2. Baze podataka Upiti i izvješća baze podataka Na početku cjeline o bazama podataka napravili ste plošnu bazu podataka o natjecanjima učenika. Sada ćete izraditi relacijsku bazu u Accessu o učenicima

Више

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE e-learning upute UPUTE ZA REGISTRACIJU ZA E-LEARNING TEČAJ Zagreb, 03. svibanj 2019.

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE e-learning upute UPUTE ZA REGISTRACIJU ZA E-LEARNING TEČAJ Zagreb, 03. svibanj 2019. DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE e-learning upute UPUTE ZA REGISTRACIJU ZA E-LEARNING TEČAJ Zagreb, 03. svibanj 2019. Sadržaj 1. UVOD... 1 2. POSTUPAK REGISTRACIJE... 2 2.1 POPUNJAVANJE

Више

ČPP za Transformer TF201 Upravljanje datotekama... 2 Kako da pristupim podacima pohranjenim na microsd, SD kartici i USB uređaju?... 2 Kako da odabran

ČPP za Transformer TF201 Upravljanje datotekama... 2 Kako da pristupim podacima pohranjenim na microsd, SD kartici i USB uređaju?... 2 Kako da odabran ČPP za Transformer TF201 Upravljanje datotekama... 2 Kako da pristupim podacima pohranjenim na microsd, SD kartici i USB uređaju?... 2 Kako da odabranu datoteku premjestim u drugu mapu?... 2 Kako da kopiram

Више

Excursor Brosura Hoteli PRINT

Excursor Brosura Hoteli PRINT It's all about the experience! Vaš digitalni put do zadovoljnog gosta Svi mi pamtimo experience, jedinstven doživljaj koji kreira trajna sjećanja i zbog kojeg iskustvo boravka na lokaciji ostaje uistinu

Више

UNION Banka DD Sarajevo Tel.: Dubrovačka br Sarajevo, Bosna i Hercegovina Fax:

UNION Banka DD Sarajevo Tel.: Dubrovačka br Sarajevo, Bosna i Hercegovina Fax: UNION Banka DD Sarajevo Tel.: +387 33 561 074 Dubrovačka br.6 +387 33 561 062 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina Fax: +387 33 219 201 www.unionbank.ba E-mail: unionnet@unionbank.ba UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE

Више

Fra Serafina Schoena Rijeka MB: MBO: Žiro račun: kod RBA d.d. GSM:

Fra Serafina Schoena Rijeka MB: MBO: Žiro račun: kod RBA d.d. GSM: EKLIPS MINI CMS upute za korištenje v1.0 1. Sadržaj isporuke i opće informacije EKLIPS MINI CMS sustav napravljen je pomoću sljedećih open source tehnologija Java JDK 1.5 - http://java.sun.com/javase/downloads/index_jdk5.jsp

Више

Gdin Nikola Kovač

Gdin Nikola Kovač Intranet za izdavatelje Korisnički priručnik Uvod Intranet za izdavatelje je usluga Zagrebačke burze namjenjena unosu financijskih izvještaja i vijesti od strane izdavatelja vrijednosnih papira uvrštenih

Више

kriteriji ocjenjivanja - informatika 8

kriteriji ocjenjivanja - informatika 8 8. razred Nastavne cjeline: 1. Osnove informatike 2. Pohranjivanje multimedijalnih sadržaja, obrada zvuka 3. Baze podataka - MS Access 4. Izrada prezentacije 5. Timska izrada web stranice 6. Kritički odnos

Више

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 РЕГИСТРАЦИЈА НА СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ За коришћење СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ система, корисник (физичко или правно лице) попуњава упитник у просторијама

Више

Microsoft PowerPoint - Rittal konfigurator 2019_prezentacija__HR

Microsoft PowerPoint - Rittal konfigurator 2019_prezentacija__HR Rittal Configuration System Online konfigurator za Rittalove ormare PM-M N. Treml 19.07.2018 1 Jednostavnost konfiguracije Odaberite sustav Samostalni ormar, sustav ormara, različite dimenzije Konfigurirajte

Више

UPUTA za uvođenje JOPPD - prva faza

UPUTA za uvođenje JOPPD - prva faza UPUTA ZA UVOĐENJE OBRASCA JOPPD PRVA FAZA Prva faza uvođenja obrasca JOPPD uključuje slijedeće aktivnosti: 1. Instalacija nove verzije 2. Punjenje šifarnika potrebnih za JOPPD obrazac a. Oznake stjecatelja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Digitalno gospodarstvo diplomski studij smjera Management, 2. semestar izborni kolegij, 45h, 5 ECTS Nositelj: Prof.dr.sc. Marijana Zekić-Sušac Kontakt: marijana@efos.hr, Termini osobnih konzultacija objavljeni

Више

5

5 5.4. Dio D Tehnička sposobnost Za svaku organizaciju koju unesete u dijelove A i B, u dijelu D automatski će se pojaviti odgovarajući dio koji ćete morati ispuniti. 5.5. Dio E Provedba projekta / Kriteriji

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nastavnike tel: fax: mail: url: carn

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nastavnike tel: fax: mail: url: carn Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 4 4. Kombinirane grupe učenika... 6 5. Odabir razredne knjige... 6 6. Elementi ocjenjivanja... 7 7. Ocjenjivanje učenika... 8 7.1

Више

Božo Online upute

Božo Online upute Božo On-Line Upute za natjecanje Kako do zadataka, kako predati zadatke, kako pogledati rezultate Zagrebački računalni savez 2 Zagrebačka INFORMATIJADA Božo Težak Napomena Ovaj dokument sadrži neke slike

Више

Sadržaj Wi-Fi MESHtar...4 Upute za povezivanje osnovnog paketa od dva uređaja...6 Savjeti i napredne postavke A) Preporuke za optimalno postavljanje u

Sadržaj Wi-Fi MESHtar...4 Upute za povezivanje osnovnog paketa od dva uređaja...6 Savjeti i napredne postavke A) Preporuke za optimalno postavljanje u Sadržaj Wi-Fi MESHtar...4 Upute za povezivanje osnovnog paketa od dva uređaja...6 Savjeti i napredne postavke A) Preporuke za optimalno postavljanje uređaja...14 B) Promjena naziva i lozinke nove Wi-Fi

Више

MultiBoot Korisnički priručnik

MultiBoot Korisnički priručnik MultiBoot Korisnički priručnik Autorsko pravo 2006., 2007. Hewlett- Packard Development Company, L.P. Informacije sadržane u ovom dokumentu podložne su promjenama bez najave. Jedina jamstva za HP-ove proizvode

Више

O Nanokinetik NeeS TOC Builder-u NeeS TOC Builder je aplikacija koja se koristi za kreiranje Tabele sadržaja (TOC) za elektronske podneske u NeeS form

O Nanokinetik NeeS TOC Builder-u NeeS TOC Builder je aplikacija koja se koristi za kreiranje Tabele sadržaja (TOC) za elektronske podneske u NeeS form O Nanokinetik NeeS TOC Builder-u NeeS TOC Builder je aplikacija koja se koristi za kreiranje Tabele sadržaja (TOC) za elektronske podneske u NeeS formatu. Ključne pojedinosti Nanokinetik NeeS TOC Builder-a:

Више

Microsoft Word - Uputstvo za koristenje aplikacije GIPKO

Microsoft Word - Uputstvo za koristenje aplikacije GIPKO Aplikacija za elektronsko popunjavanje obrasca GIP-1022 i spašavanje podataka u datoteku u XML formatu GIPKO Verzija 1.2 Sadržaj Uvod... 3 Instalacija aplikacije... 4 Pokretanje aplikacije... 7 Meni aplikacije...

Више

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelenog svjetla koji prikazuje sniženu temperaturu. Uključuje

Више