Cekos In Ekspert На основу члана 39. став 3. Закона о заштити становништва од заразних болести ("Службени гласник РС", број 15/16), Министар здравља д

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Cekos In Ekspert На основу члана 39. став 3. Закона о заштити становништва од заразних болести ("Службени гласник РС", број 15/16), Министар здравља д"

Транскрипт

1 Cekos In Ekspert На основу члана 39. став 3. Закона о заштити становништва од заразних болести ("Службени гласник РС", број 15/16), Министар здравља доноси ПРАВИЛНИК О ИМУНИЗАЦИЈИ И НАЧИНУ ЗАШТИТЕ ЛЕКОВИМА (Сл. гласник РС бр. 82/17) Основни текст на снази од 16/09/2017, у примени од 01/10/ осим чл.: 95, 96 - у примени од 16/09/2017. I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. (1) Овим правилником уређују се услови, начин и индикације за спровођење имунизације, начин вођења евиденције о извршеној имунизацији, као и начин заштите лековима (хемиопрофилакса), начин вођења евиденције и извештавања о спроведеној заштити лековима. (2) За имунизацију против одређених заразних болести употребљавају се биолошки, односно имунолошки лекови за које је издата дозвола за стављање у промет од стране Агенције за лекове и медицинска средства Србије. (3) За хемиопрофилаксу од туберкулозе, маларије, менингококне болести, ХИВ инфекције и других заразних болести по епидемиолошким индикацијама, употребљавају се одговарајући лекови у складу са законом. (4) Имунизација и хемиопрофилакса спроводе се вакцинацијом, односно ревакцинацијом у складу са сажетком карактеристика лека. Члан 2. (1) Имунизација се спроводи као обавезна, препоручена и на лични захтев пацијента, а ванредна имунизација као обавезна или препоручена. (2) Имунизација може бити активна и пасивна. (3) За активну имунизацију против одређених заразних болести употребљавају се вакцине произведене од живих, али ослабљених узрочника заразних болести или мртвих узрочника или њихових делова и измењених производа, као и вакцине добијене на бази савремене технологије укључујући и генетски инжењеринг. (4) За пасивну имунизацију употребљавају се имуноглобулини хуманог порекла (имуноглобулини, хиперимуни гамаглобулини и моноклонска антитела). (5) Приликом спровођења имунизације вакцинама и имунобиолошким препаратима који се дају парентерално мора бити обезбеђена антишок терапија (ампула адреналина, кортизонског препарата са брзим деловањем и антихистаминског препарата). Члан 3.

2 (1) Вакцинација против једне заразне болести спроводи се давањем појединачне вакцине, а против више заразних болести давањем комбинованих вакцина, или истовременим давањем више вакцина. (2) За имунизацију у епидемији заразне болести, може се користити појединачна вакцина против заразне болести или комбинована вакцина која садржи компоненту против болести која се појавила у облику епидемије. (3) Код истовременог давања више ињекционих вакцина, вакцине се дају у различите екстремитете. (4) Ревакцинација против заразне болести, спроводи се давањем једне дозе одговарајуће појединачне, односно комбиноване вакцине. Члан 4. (1) Размаци између давања две различите мртве или једне мртве и једне живе вакцине нису потребни. (2) Размак између давања различитих живих вирусних вакцина, уколико се не дају истовремено, мора бити најмање четири недеље, осим вакцина које се дају орално које могу да се дају у било ком размаку са другим живим вакцинама. (3) Размаци између давања две дозе исте вакцине не смеју бити краћи од препоручених минималних интервала између доза. (4) Уколико је размак између давања две дозе исте вакцине краћи од препоручених минималних интервала између доза до четири дана, вакцина дата као друга може са сматрати валидном. (5) Уколико је размак између давања две дозе исте вакцине краћи од препоручених минималних интервала између доза за пет или више дана, вакцина дата као друга не може са сматрати валидном и мора се поновно дати у размаку не краћем од минимално препорученог интервала. Члан 5. (1) Размак између давања мртвих вакцина и имуноглобулина није потребан. (2) Размаци између давања живих вакцина и имуноглобулина потребни су у следећим случајевима: 1) уколико су трансфузија, деривати крви који садрже антитела или имуноглобулини дати у размаку краћем од 14 дана након давања живе вирусне вакцине, вакцина се мора дати поново у препорученом размаку након имуноглобулина, осим вакцина које се дају орално које могу да се дају у било ком размаку после давања наведених препарата; 2) ако је дата трансфузија, деривати крви који садрже антитела или имуноглобулин, жива вакцина може се дати тек после три месеца, а према савету имунолога, осим вакцина које се дају орално које могу да се дају у било ком размаку после давања наведених препарата. Члан 6. (1) Активна имунизација против заразних болести спроводи се током целе године. (2) Пасивна имунизација спроводи се по индикацијама. Члан 7. (1) Ванредна имунизација спроводи се у случају појаве епидемије заразне болести или опасности од епидемије заразне болести од већег епидемиолошког значаја, на основу акта министра надлежног за послове здравља, који у складу са законом припрема Завод за јавно здравље основан за територију Републике Србије (у даљем тексту: Завод), уз сагласност Републичке стручне

3 комисије за заразне болести, у складу са препорукама Светске здравствене организације (у даљем тексту: СЗО). (2) Ванредна имунизација може бити обавезна или препоручена, за сва лица или одређене категорије, у зависности од процењене опасности за даље преношење болести. II. КОНТРАИНДИКАЦИЈЕ Члан 8. Имунизација против заразних болести не може се спроводити код лица док постоје контраиндикације. Контраиндикације могу бити опште и посебне, а по трајању привремене или трајне. Члан 9. (1) Опште контраиндикације за активну имунизацију су: 1) акутне болести; 2) фебрилна стања; 3) анафилаксија на компоненте вакцине; 4) озбиљна нежељена реакција на претходну дозу вакцине. (2) Осим контраиндикација из става 1. овог члана, контраиндикације за примену живе вирусне вакцине су и: 1) стања смањене отпорности (имунодефицијентна стања услед: малигних болести, терапије антиметаболицима, већим дозама кортикостероида, алкилирајућим једињењима или радијацијом и других утврђених стања имуносупресије); 2) трудноћа. (3) Контраиндикације из ст. 1. и 2. овог члана, не односе се на имунизацију код изложених и повређених лица против беснила, хепатитиса Б и тетануса, осим анафилаксије на компоненте вакцине против беснила, хепатитиса Б и тетануса када се даје искључиво хиперимуни глобулин. (4) Посебне контраиндикације су: 1) за вакцину против туберкулозе - оштећења ћелијског имунитета због ХИВ инфекције; 2) за вакцину против пертусиса - еволутивне болести централног нервног система (неконтролисана епилепсија, инфантилни спазми, прогресивна енцефалопатија). Члан 10. (1) Привремену контраиндикацију за имунизацију против одређене заразне болести утврђује доктор медицине или доктор медицине специјалиста одговарајуће гране медицине који спроводи имунизацију, односно под чијим се надзором она спроводи, прегледом лица које се имунизује и увидом у здравствену документацију лица. (2) Постојање привремене контраиндикације уписује се у здравствену документацију и одређује се време и место спровођења одложене имунизације. Члан 11. (1) Трајне контраиндикације за примену одређене вакцине код појединих лица утврђује Стручни тим за контраиндикације (у даљем тексту: Стручни тим) на захтев доктора медицине или доктора медицине специјалисте одговарајуће гране медицине који спроводи имунизацију.

4 (2) Стручни тим именује Завод на предлог доктора медицине специјалисте епидемиолога надлежног завода, односно института за јавно здравље, о чему се води посебна евиденција, у складу са законом. (3) Стручни тим се формира за територију управног округа са седиштем у надлежном заводу, односно институту за јавно здравље. (4) Стручни тим може да се формира за територију града, два или више управних округа или аутономне покрајине ако не постоје одговарајући стручни кадрови за његово формирање на територији надлежног завода, односно института за јавно здравље. (5) Стручни тим чине стални чланови: 1) доктор медицине специјалиста епидемиологије - координатор за имунизацију надлежног завода, односно института за јавно здравље; 2) доктор медицине специјалиста педијатрије; 3) доктор медицине специјалиста интерне медицине или доктор медицине специјалиста опште медицине. (6) Стручни тим заседа на захтев доктора медицине који спроводи имунизацију и који подноси захтев за утврђивање трајне контраиндикације за спровођење имунизације одређеном вакцином код појединог лица. (7) Захтев из става 6. овог члана подноси се на Обрасцу 1. који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део. (8) Доктор медицине који подноси захтев за утврђивање трајне контраиндикације за имунизацију одређеном вакцином појединог лица је члан Стручног тима док се не донесе одлука Стручног тима. (9) На захтев сталних чланова Стручног тима, у рад Стручног тима могу се по потреби укључити и повремени чланови, односно други доктори медицине специјалисти и субспецијалисти. Члан 12. (1) Стручни тим утврђује постојање, односно непостојање трајне контраиндикације за имунизацију одређеном вакцином и о томе издаје потврду. (2) Потврда се издаје ако се утврди постојање трајне контраиндикације за имунизацију против одређене болести одређеном вакцином. (3) Потврда се издаје на Обрасцу 2. који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део. (4) Постојање трајне контраиндикације, коју утврди стручни тим, уписује се у здравствену документацију (здравствени картон, електронски картон имунизације - картон имунизације и лични картон имунизације). III. ИМУНИЗАЦИЈА СТАНОВНИШТВА ПРОТИВ ОДРЕЂЕНИХ ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ Члан 13. (1) Имунизација становништва против одређених заразних болести је обавезна и препоручена. (2) Обавезна и препоручена имунизација лица одређеног узраста спроводи се према календару имунизације. Обавезна имунизација обухвата: 1. Обавезна имунизација Члан 14.

5 1) обавезну активну имунизацију лица одређеног узраста; 2) обавезну активну и пасивну имунизацију лица изложених одређеним заразним болестима; 3) обавезну активну и пасивну имунизацију лица у посебном ризику; 4) обавезну активну и пасивну имунизацију лица запослених у здравственим установама; 5) обавезну активну имунизацију путника у међународном саобраћају. 1) Обавезна активна имунизација лица одређеног узраста Члан 15. (1) Обавезна активна имунизација лица одређеног узраста спроводи се у складу са календаром имунизације и стручнометодолошким упутством за спровођење обавезне активне имунизације лица одређеног узраста. (2) Обавезна активна имунизација спроводи се све док се не имунизују сва лица за која је прописана имунизација, осим лица код којих су утврђене трајне контраиндикације. (3) Заразне болести против којих се спроводи обавезна активна имунизација лица одређеног узраста су: 1) туберкулоза; 2) дифтерија; 3) тетанус; 4) велики кашаљ; 5) дечија парализа; 6) мале богиње; 7) рубела; 8) заушке; 9) хепатитис Б; 10) обољења изазвана Хемофилусом инфлуенце тип б; 11) обољења изазвана Стрептококом пнеумоније. Активна имунизација против туберкулозе Члан 16. (1) Активна имунизација против туберкулозе спроводи се БЦГ вакцином код деце у првој години живота са циљем да се спрече одређени тежи клинички облици туберкулозе (туберкулозни менингитис, дисеминовани облици туберкулозе). (2) Деца се вакцинишу приликом отпуштања из породилишта, а она рођена ван породилишта до навршена два месеца живота у надлежном дому здравља. (3) У циљу рационализације потрошње, односно предвиђеног растура, потребно је организовати имунизацију позивањем деце у дефинисаном временском периоду груписањем или давањем вакцине приликом доласка на преглед са навршених месец дана живота, када се даје друга доза хепатитис Б вакцине. (4) Она деца која нису могла бити вакцинисана на начин из ст. 2. и 3. овог члана, потребно је да се вакцинишу до навршених 12 месеци живота у надлежном дому здравља. (5) Вакцина против туберкулозе даје се интрадермално у дози од 0,05 ml у предео делтоидног мишића, на споју унутрашње и спољне стране леве надлактице.

6 (6) Поред општих контраиндикација, за вакцинацију БЦГ вакцином посебна контраиндикација је поремећај целуларног имунитета услед ХИВ инфекције и других узрока. Активна имунизација против дифтерије, тетануса и великог кашља Члан 17. (1) Активна имунизација против дифтерије, тетануса и великог кашља спроводи се код деце од навршена два месеца живота. (2) Активна имунизација спроводи се применом комбинованих вакцина које у свом саставу садрже компоненте против дифтерије, тетануса и великог кашља са или без компонената против других заразних болести (у даљем тексту: комбиноване вакцине), у складу са календаром имунизације. (3) Активна имунизација спроводи се са три дозе комбиноване вакцине у размацима који не смеју бити краћи од четири недеље (примарна серија). Активна имунизација започиње када дете наврши два месеца живота. (4) Примарну серију применом комбиноване вакцине из става 3. овог члана најбоље је завршити правовремено до навршених шест месеци живота. Код непотпуно имунизованих и неимунизованих старијих од шест месеци имунизација спроводи се примарном серијом применом комбиноване вакцине одговарајућом вакцином у складу са календаром имунизације и сажетком карактеристика лека. Непотпуно имунизовани примају недостајуће дозе, а неимунизовани потпуну примарну серију комбиноване вакцине. (5) Ревакцинација се спроводи давањем једне дозе комбиноване вакцине. (6) Прва ревакцинација спроводи се у другој години живота применом једне дозе комбиноване вакцине односно годину дана након завршетка примарне серије, а у случају постојања епидемиолошких индикација најраније по истеку шест месеци. (7) Друга ревакцинација спроводи се применом комбиноване вакцине пре уписа у први разред основне школе или изузетно током првог разреда основне школе. (8) Трећа ревакцинација спроводи се применом комбиноване вакцине у завршном разреду основне школе, а најкасније до навршених 18 година живота. (9) Комбинована вакцина даје се интрамускуларно у одговарајућој дози (0,5 ml), у антеролатерални део феморалне регије или делтоидни мишић у зависности од узраста детета, односно на основу сажетка карактеристика лека. (10) Посебне контраиндикације за вакцине са пертусис компонентом су: еволутивне болести централног нервног система (неконтролисана епилепсија, инфантилни спазми, прогресивна енцефалопатија). Активна имунизација против дечије парализе Члан 18. (1) Активна имунизација против дечије парализе спроводи се код деце од навршена два месеца живота. (2) Активна имунизација спроводи се инактивисаном полио вакцином (у даљем тексту: ИПВ) и живом оралном полио вакцином (у даљем тексту: ОПВ). (3) Додатне активности у оквиру плана активности за одржавање статуса земље без дечије парализе спроводе се на основу одлука министарства надлежног за послове здравља, сходно препорукама СЗО, односно Националног координационог комитета за одржавање статуса земље без полиомијелитиса, Републичке стручне комисије за заразне болести и Завода, у складу са законом. Активности које укључују активну имунизацију против дечије парализе лица одређеног

7 узраста, у складу са планом активности за одржавање статуса земље без полиомијелитиса спроводе се живом оралном полиовакцином (бопв, мопв1 или мопв3). (4) Активна имунизација спроводи се са три дозе ИПВ у размацима који не смеју бити краћи од четири недеље (примарна серија). Активна имунизација се започиње када дете наврши два месеца. (5) Примарну серију применом ИПВ из става 4. овог члана најбоље је завршити правовремено до навршених шест месеци живота. (6) Код непотпуно имунизоване и неимунизоване деце старије од шест месеци имунизација се спроводи примарном серијом применом ИПВ одговарајућом вакцином у складу са календаром имунизације и сажетком карактеристика лека. (7) Непотпуно имунизована деца примају недостајуће дозе, а неимунизована деца потпуну примарну серију. (8) ИПВ се даје као појединачна вакцина или комбинована са компонентама против других заразних болести у складу са календаром имунизације. (9) Ревакцинација се спроводи давањем једне дозе ИПВ или ОПВ, осим у случајевима имунодефицијенције и контаката имунодефицијентних лица када се даје искључиво једна доза ИПВ. ИПВ се даје као појединачна вакцина или комбинована са компонентама против других заразних болести у складу са календаром имунизације. (10) Прва ревакцинација спроводи се у другој години живота применом ИПВ односно годину дана након завршетка примарне серије, а у случају постојања епидемиолошких индикација најраније по истеку шест месеци. (11) Друга ревакцинација спроводи се применом бопв пре уписа у први разред основне школе или изузетно током првог разреда основне школе. У случају недостатка бопв може се применити ИПВ као појединачна вакцина или комбинована са компонентама против других заразних болести у складу са календаром имунизације. Трећа ревакцинација спроводи се применом бопв у завршном разреду основне школе, а најкасније до навршених 18 година живота. (12) У случају недостатка бопв може се применити ИПВ као појединачна вакцина или комбинована са компонентама против других заразних болести у складу са календаром имунизације. (13) ИПВ се даје интрамускуларно у одговарајућој дози (0,5 ml), у антеролатерални део феморалне регије или делтоидни мишић у зависности од узраста детата, односно на основу сажетка карактеристика лека. (14) Орална полио вакцина даје се укапавањем две капи вакцине у уста, односно према сажетку карактеристика лека. Активна имунизација против малих богиња, заушака и рубеле Члан 19. (1) Активна имунизација против малих богиња, заушака и рубеле спроводи се код деце од навршених 12 месеци једном дозом комбиноване живе вакцине против малих богиња, заушака и рубеле (у даљем тексту: ММР вакцина), а сматра се правовременом ако се спроведе до навршених 15 месеци живота. (2) Додатне активности у оквиру плана активности за елиминацију морбила и рубеле и превенцију КРС спроводе се на основу одлука министарства надлежног за послове здравља, сходно препорукама СЗО, односно комитета за верификацију елиминације морбила и рубеле, Републичке стручне комисије за заразне болести и Завода, у складу са законом.

8 (3) Активности које укључују активну имунизацију против малих богиња могу се започети и код деце узраста од шест до 12 месеци живота према епидемиолошким индикацијама у складу са планом активности за елиминацију морбила и рубеле у Републици Србији. (4) Поновна вакцинација ове деце спроводи се једном дозом вакцине у узрасту од навршених 15 до 24 месеца живота. (5) Ако се из било ког разлога (осим трајних контраиндикација) активна имунизација не спроведе у препорученом времену дете треба вакцинисати до навршених 18 година применом две дозе вакцине у размаку не краћем од четири недеље. (6) Ревакцинација (друга доза) против малих богиња, заушака и рубеле спроводи се применом ММР вакцине приликом уписа у први разред основне школе, а изузетно у току првог разреда основне школе. (7) ММР вакцина даје се дубоко субкутано или интрамускуларно у дози од 0,5 ml у предео делтоидне регије, односно према сажетку карактеристика лека. Активна имунизација против хепатитиса Б Члан 20. (1) Активна имунизација против хепатитиса Б (у даљем тексту: ХБ вакцина) спроводи се код: новорођенчади и одојчади, деце која похађају шести разред основне школе до 1. јула а која нису вакцинисана по рођењу, након чега се обавезна активна имунизација спроводи код до тада неимунизоване и непотпуно имунизоване деце. (2) Активна имунизација спроводи се давањем три дозе ХБ вакцине (примарна серија) која се даје као појединачна вакцина или комбинована са компонентама против других заразних болести у складу са календаром имунизације. (3) Прва доза појединачне ХБ вакцине даје се у породилишту у року од 24 сата по рођењу, а за новорођенчад рођену ван породилишта у територијално надлежној здравственој установи што пре по рођењу. (4) Друга доза даје се у размаку који не сме бити краћи од месец дана након прве дозе ХБ вакцине. Уколико се друга доза примењује у узрасту од навршених месец дана мора се применити појединачна доза ХБ вакцине. (5) Уколико се друга доза примењује у узрасту од навршена два месеца и касније може се применити појединачна доза ХБ вакцине или комбинована са компонентама против других заразних болести у складу са календаром имунизације. (6) Трећа доза даје се у размаку који не сме бити краћи од шест месеци након прве дозе ХБ вакцине и може се применити појединачна доза ХБ вакцине или комбинована са компонентама против других заразних болести у складу са календаром имунизације. (7) Активна имунизација се сматра правовременом ако се заврши до навршених 12 месеци живота. (8) Непотпуно имунизована деца након навршених 12 месеци живота треба да приме недостајуће дозе вакцине. У случају да дође до прекида серије апликовања, не треба понављати дозе. Уколико се прекид направи после дате прве дозе, другу дозу треба дати што пре, а трећу у размаку не краћем од осам недеља од друге дозе и не краћем од 16 недеља од прве. (9) Вакцина се даје интрамускуларно у антеролатерални део феморалне регије или делтоидни мишић у зависности од узраста у коме се прима вакцина у количини од 0,5 ml, односно према сажетку карактеристика лека.

9 (10) Вакцинисање деце у шестом разреду основне школе, односно до навршених 18 година живота, спроводи се са три дозе хепатитис Б вакцине по шеми 0,1 и 6 месеци, односно према сажетку карактеристика лека. Активна имунизација против обољења изазваних Хемофилусом инфлуенце типа б Члан 21. (1) Активна имунизација против обољења изазаваних Хемофилусом инфлуенце типа б (у даљем тексту: Хиб вакцина) спроводи се вакцином против обољења изазваних Хемофилусом инфлуенце тип б код деце узраста од навршених два месеца живота. (2) Активна имунизација спроводи се давањем три дозе Хиб вакцине (примарна серија) која се даје као појединачна вакцина или комбинована са компонентама против других заразних болести у складу са календаром имунизације. (3) Активна имунизација се започиње када дете наврши два месеца. Активна имунизација спроводи се са три дозе појединачне или комбиноване вакцине у размацима који не смеју бити краћи од четири недеље (примарна серија) и најбоље је завршити правовремено до навршених шест месеци живота. (4) У случају да се до навршених шест месеци одојче непотпуно имунизује комбинованом вакцином, примарна серија се завршава применом недостајућих доза, једном ако је претходно примило две дозе или две у размаку од најмање четири недеље ако је претходно примило једну дозу. (5) Уколико није ни започета имунизација до навршених шест месеци, треба да се започне примарна серија и да се дају три дозе у размаку од најмање четири недеље. Ревакцинација се не спроводи у другој години живота уколико је примарна вакцинација извршена са три дозе појединачне вакцине против обољења изазваних Хемофилусом инфлуенце тип б. Уколико је примарна вакцинација извршена са три дозе комбиноване вакцине која у свом саставу има и компоненту против обољења изазваних Хемофилусом инфлуенце тип б, ревакцинација се спроводи давањем комбиноване вакцине. (6) Ревакцинација се спроводи након годину дана од комплетно спроведене вакцинације, а најкасније до навршена 24 месеца живота. (7) Уколико се примарна серија спроводи појединачном вакцином, а није започета до навршених седам месеци, одојчад узраста седам до 11 месеци активно се имунизују применом две дозе појединачне Хиб вакцине без ревакцинације. (8) Уколико се примарна серија спроводи појединачном вакцином, а није започета до навршених 12 месеци, одојчад узраста од 12 до 24 месеца активно се имунизују применом једне дозе појединачне Хиб вакцине без ревакцинације. (9) Активна имунизација спроводи се на основу сажетка карактеристика лека (0,5 ml) у антеролатерални део натколенице или надлактицу (делтоидни мишић). Активна имунизација против обољења изазваних Стрептококом пнеумоније Члан 22. (1) Активна имунизација против обољења изазаваних Стрептококом пнеумоније спроводи се коњугованим полисахаридним вакцинама против обољења изазваних Стрептококом пнеумоније ( PCV 10 или PCV 13) код деце узраста од навршена два месеца живота до навршена 24 месеца живота, у складу са следећом табелом. Табела 1.

10 Календар имунизације коњугованим полисахаридним вакцинама против обољења изазваних Стрептококом пнеумоније (PCV 10 или PCV 13) код деце узраста од навршених два месеца живота до навршених пет година живота Узраст PCV 13 PCV 10 Примарна имунизација Ревакцинација Примарна имунизација Ревакцинација 6 недеља до 6 месеци 3 дозе са размаком од најмање једног месеца између појединачних доза, може и 2 дозе у размаку од 2 месеца (најбоље започети са 2 месеца) између 11. и 15. месеца 3 дозе са размаком од најмање једног месеца између појединачних доза, може и 2 дозе у размаку од 2 месеца (најбоље започети са 2 месеца) Једна доза, 6 месеци по комплетирању примарне имунизације (пожељно да буде између 12. и 15. месеца) 7-11 месеци 2 дозе са размаком од најмање једног месеца између појединачних доза 1 доза у 2. години живота 2 дозе са размаком од најмање једног месеца између појединачних доза Једна доза у 2. години живота (са размаком од најмање 2 месеца од претходне) месеца 2 дозе са размаком од најмање 2 месеца између појединачних доза Не примењује се 2 дозе са размаком од најмање 2 месеца између појединачних доза Не примењује се (2) Вакцина се даје интрамускуларно у одговарајућој дози на основу сажетка карактеристика лека (0,5 ml) у антеролатерални део натколенице или надлактицу (делтоидни мишић). 2) Обавезна активна и пасивна имунизација лица изложених одређеним заразним болестима Члан 23. (1) Обавезна активна и пасивна имунизација лица изложених одређеним заразним болестима спроводи се по стручнометодолошком упутству за спровођење обавезне активне и пасивне имунизације лица изложених одређеним заразним болестима, у складу са законом, које доноси Завод. (2) Заразне болести против којих се спроводи обавезна активна и пасивна имунизација лица изложених одређеним заразним болестима су: 1) беснило; 2) тетанус; 3) хепатитис Б; 4) хепатитис А; 5) трбушни тифус. (3) Обавезна активна и пасивна имунизација и контрола имунитета против беснила спроводи се у складу са стручнометодолошким упутством референтне здравствене установе за спровођење обавезне активне и пасивне имунизације против беснила, а имунизација се пријављује на Обрасцу 3. који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део. Спровођење обавезне активне и пасивне имунизације против беснила

11 Члан 24. (1) Активна имунизација против беснила спроводи се савременим инактивисаним вакцинама против беснила за хуману употребу, произведеним на култури ћелија које препоручује СЗО, са потенцијом од најмање 2.5 И.Ј. по појединачној дози. (2) Пасивна имунизација против беснила спроводи се применом хуманог антирабичног имуноглобулина (у даљем тексту: ХРИГ). (3) Појединачна интрамускуларна доза вакцине против беснила је 0,5 или 1 ml зависно од типа вакцине. (4) Појединачна интрадермална доза вакцине против беснила је 0,1 ml. Члан 25. (1) Преекспозициона вакцинација против беснила спроводи се код лица која су професионално изложена вирусу беснила, и то: лабораторијски радници који су непосредно изложени вирусу беснила, ветеринари, ветеринарски техничари, ветеринарски хигијеничари, зоохигијеничари, ловочувари, шумари и препаратори животиња, крзнари (лица која одвајају крзно са лешева животиња и припремају га за даљу употребу), лица која професионално долазе у контакт са слепим мишевима и сл. (2) Преекспозициона вакцинација против беснила спроводи се давањем три тексту ИМ) [1] у делтоидни мишић или интрадермално (у даљем тексту: ИД) у кожу надлактице, наизменично у наспрамну руку, по шеми 0, 7. и 21. дан. (3) Контрола имунитета је обавезна код преекспозиционо потпуно вакцинисаних у периоду од две до четири недеље након последње дате дозе. Код свих лица професионално изложених вирусу беснила редовна контрола имунитета спроводи се сваких 12 месеци. (4) Уколико је титар антитела против беснила већи или једнак 0.5 И.Ј./ ml одређен брзом методом инхибиције флуоресцентних фокуса (Rapid Fluorescent Focus Inhibition Test, у даљем тексту: РФФИТ) није потребна ревакцинација. (5) Уколико је титар антитела против беснила мањи од 0.5 И.Ј./ ml одређен РФФИТ методом лице се ревакцинише једном појединачном дозом вакцине ИМ или ИД. Контрола имунитета ових лица врши се као и обавезна контрола имунитета преекспозиционо потпуно вакцинисаних лица. (6) Преекспозициона вакцинација против беснила препоручује се путницима у земље са ензоотским псећим беснилом најмање 45 дана пре почетка пута са контролом имунитета као код преекспозиционо потпуно вакцинисаних у периоду од две до четири недеље након последње дате дозе. Списак земаља са ензоотским псећим беснилом даје референтна установа (све државе Централне и Јужне Америке, Африке и Азије осим Јапана). Члан 26. (1) Постекспозициона обавезна имунизација против беснила спроводи се код: 1) лица које је угризла или на други начин озледила бесна или на беснило сумњива дивља или домаћа животиња; 2) лица које је угризла мачка непознатог власника, која се не може држати под десетодневним ветеринарским надзором, нити се беснило животиње може искључити лабораторијским прегледом; 3) лица које је угризао пас непознатог власника и који се не може држати под десетодневним ветеринарским надзором, нити се беснило животиње може искључити лабораторијским прегледом, на територији на којој је неповољна епидемиолошка ситуација беснила;

12 4) лица које је угризао пас или мачка који у току десет дана од дана озледе покажу знаке беснила, угину, буду убијени или одлутају, а беснило животиње се не може искључити лабораторијским прегледом, на територији на којој је неповољна епидемиолошка ситуација беснила; 5) лица које се могло заразити вирусом беснила контактом преко слузокоже или оштећене коже; 6) медицинског особља и чланова породице ангажованих у нези оболелог од беснила. (2) Процену епидемиолошке ситуације беснила дневно врши Пастеров завод Нови Сад за територију Републике Србије, као и за пацијенте експониране у иностранству, у складу са законом. (3) Постекспозициона имунизација против беснила спроводи се одмах по утврђивању индикације, давањем вакцине против беснила по једном од следећих протокола: 1) ИМ у делтоидни мишић по једна појединачна доза у дане: 0., (опционо 3. дана у случају мултиплих озледа), 7. и 14. или 21. дана, сваки пут у наспрамну руку, а код деце узраста до две године ИМ у антеролатерални део натколенице. За ИМ апликацију код одраслих лица обавезно се користе игле дужине од најмање 38 mm. Вакцину никада не апликовати у глутеалну регију. Уколико се не примењује ХРИГ, даје се двострука доза вакцине на почетку имунизације. 2) ИД у кожу обе надлактице и обе супраскапуларне регије по једна појединачна доза првог дана, у кожу обе надлактице по једна појединачна доза седмог дана и у кожу једне надлактице једна појединачна доза 28. дана. (4) Код лица која користе хлороквин у циљу терапије или профилаксе маларије постекспозициона имунизација против беснила спроводи се искључиво ИМ протоколом. (5) Истовремено са давањем прве дозе вакцине против беснила, у свим случајевима трансдермалних озледа даје се једнократно и ХРИГ у дози од 20 И.Ј. на килограм телесне масе. Ако је анатомски изводљиво, пуна доза ХРИГ-а се инфилтрује у рану и око ране, а остатак дозе апликује се ИМ у анатомско подручје удаљено од места апликације вакцине. (6) ХРИГ апликује се у свим случајевима трансдермалних озледа, без обзира на време протекло од експозиције вирусу беснила. Потребна количина ХРИГ-а не сме да се прекорачи. Уколико је постекспозициона имунизација започета давањем само вакцине, накнадно давање ХРИГ-а се може применити најкасније до осмог дана од започете вакцинације. Код мултиплих озледа прорачуната доза ХРИГ-а може се разредити водом за ињекције двоструко или троструко да би се инфилтровала свака рана. Члан 27. (1) Контрола имунитета обавезна је код постекспозиционо потпуно вакцинисаних лица у периоду од једне до четири недеље након последње дате дозе. (2) Уколико је титар антитела против беснила већи или једнак 0.5 И.Ј./ ml одређен РФФИТ методом, није потребна ревакцинација. (3) Уколико је титар антитела против беснила мањи од 0.5 И.Ј./ ml, одређен РФФИТ методом, лице се ревакцинише једном појединачном дозом вакцине ИМ или ИД у једну надлактицу, а лица са доказаном имуносупресијом ревакцинишу се истовременим давањем две појединачне дозе вакцине против беснила ИМ у оба делтоидна региона или ИД у обе надлактице. Контрола имунитета ових лица врши се као и обавезна контрола имунитета постекспозиционо потпуно вакцинисаних лица. Члан 28. (1) У случају реекспозиције код лица која су комплетно вакцинисана против беснила (пре или постекспозиционо) савременим вакцинама против беснила са културе ћелија, или код којих

13 постоји документован титар антитела против беснила већи или једнак 0.5 И.Ј./ ml одређен РФФИТ методом, након поновно утврђене постекспозиционе индикације, спроводи се вакцинација давањем једне појединачне дозе вакцине против беснила, ИМ или ИД у једну надлактицу, нултог и трећег дана, без давања ХРИГ-а. Контрола имунитета код ових лица је обавезна и врши се у периоду од једне до две недеље након последње дате дозе. (2) Код лица која нису потпуно имунизована против беснила (пре или постекспозиционо) применом савремених вакцина против беснила са културе ћелија, или код којих не постоји документован титар антитела против беснила већи или једнак 0.5 И.Ј./ ml одређен РФФИТ методом, након поновно утврђене постекспозиционе индикације, спроводи се комплетна активна и пасивна имунизација. (3) Контрола имунитета непотпуно имунизованих лица врши се као и обавезна контрола имунитета постекспозиционо потпуно вакцинисаних лица. (4) Истовремено са имунизацијом против беснила, уколико је потребно, спроводи се имунизација и против тетануса, у складу са овим правилником. За време имунизације против беснила не примењују се друге имунизације осим против тетануса. Активна и пасивна имунизација против тетануса код повређених лица Члан 29. (1) Имунизација против тетануса код повређених лица спроводи се вакцином која садржи ТТ компоненту и хуманим антитетанусним имуноглобулином (у даљем тексту: ХТИГ) на следећи начин: 1) лица са доказом да су потпуно вакцинисана и ревакцинисана против тетануса за свој узраст (најмање четири дозе вакцине са компонентом против тетануса), од последње дозе до повреде је прошло мање од десет година, не добијају ни вакцину ни ХТИГ; 2) лица која су потпуно вакцинисана и ревакцинисана против тетануса за свој узраст, а од последње дозе до повреде је прошло више од десет година, добијају једну дозу вакцине и 250 И.Ј. ХТИГ, одмах по повређивању; 3) лица која нису вакцинисана, лица која су непотпуно вакцинисана или немају доказе о имунизацији против тетануса, добијају прву дозе вакцине одмах, другу дозу у размаку не краћем од месец дана, а трећу дозу најмање шест месеци након друге дозе. Ова лица добијају и ХТИГ са првом дозом вакцине, одмах по повређивању. (2) За прву дозу могу се користити све вакцине које садрже ТТ компоненту (ТТ, Тд, Тдап, ДТ) у зависности од узраста. За другу и трећу дозу могу се користити ТТ или дт/дт зависно од узраста. (3) Вакцина и ХТИГ дају се истовремено, интрамускуларно у наспрамне екстремитете, у делтоидни мишић или антеролатерални део феморалне регије у зависности од узраста лица које прима вакцину у складу са сажетком карактеристика лека. Активна и пасивна имунизација против хепатитиса Б Члан 30. (1) Активна и пасивна имунизација против хепатитиса Б спроводи се постекспозиционо код: 1) новорођенчади ХБсАг позитивних мајки; 2) лица која су имала акцидент са инфективним материјалом; 3) трудница са оштећењем јетре, ако су биле експониране инфекцији. (2) Активна имунизација спроводи се са четири дозе по шеми 0, 1, 2, 12 месеци.

14 (3) Невакцинисана и непотпуно вакцинисана лица обавезно се заштићују и интрамускуларним давањем хепатитис Б имуноглобулина (у даљем тексту: ХБИГ) у складу са кратким сажетком карактеристика лека, одмах по акциденту односно по рођењу, а најкасније до 12 сати од момента акцидента, односно рођења у складу са сажетком карактеристика лека, изузев у случају када је мајка анти ХБе позитивна, (новорођенчад 250 ИЈ, а одрасли 12 ИЈ/ kg телесне масе/тежине). (4) ХБИГ се даје истовремено са првом дозом вакцине, у наспрамни екстремитет. (5) Активна имунизација против хепатитиса Б спроводи се преекспозиционо код: 1) полних партнера ХБсАг позитивних лица; 2) штићеника установа за ометене у развоју; 3) интравенских наркомана; 4) лица у установама за извршење кривичних санкција; 5) кућних контаката ХБсАг позитивних лица. (6) Активна имунизација против хепатитиса Б спроводи се са три дозе интрамускуларним давањем ХБ вакцине по шеми: 0, 1, 6 месеци од утврђивања индикације. (7) Активна имунизација пре ступања на хемодијализу и особа са ослабљеним имунитетом спроводи се са четири дозе по шеми 0, 1, 2, 6 месеци давањем двоструке дозе за одређени узраст. (8) Ревакцинација се спроводи у случајевима имунодефицијенције и код болесника на хемодијализи, као и оних које су у континуираном ризику, само једанпут, једном дозом ХБ вакцине, пет година после потпуне вакцинације. (9) Код особа на хемодијализи препоручује се тестирање на анти ХБс једном годишње. Након изложености у зависности од вакциналног статуса изложене особе и процењеног ризика изложености поступа се у складу са следећом табелом. Табела 2. Профилакса хепатитис Б инфекције код пријављених инцидената изложености Значајна изложеност Није значајна изложеност ХБВ статус изложене особе ХБсАг позитиван извор Непознат статус извора ХБсАг негативан извор Континуирани ризик Нема ризика даље 1 дозе ХБ вакцине преекспозиционо Убрзана серија давања ХБ вакцине* и ХБИГ Убрзана серија давања ХБ вакцине* Отпочети серију имунизације ХБ вакцином Отпочети серију имунизације ХБ вакцином Нема потребе за профилаксом ХБ вакцином Уверити се 2 дозе ХБ вакцине преекспозиционо (анти ХБс статус непознат) Једна доза ХБ вакцине и након месец дана друга Једна доза ХБ вакцине Завршити примарну серију ХБ вакцине Завршити примарну серију вакцине ХБ Нема потребе за профилаксом ХБ вакцином Уверити се Позитиван имунолошки одговор на ХБ вакцину- Размотрити једну бустер Размотрити једну бустер Размотрити једну бустер дозу ХБ Размотрити једну бустер дозу ХБ Нема потребе за профилаксом

15 респондер (антихбс>10 mlу/ ml) дозу ХБ вакцине дозу ХБ вакцине вакцине вакцине ХБ вакцином Уверити се Негативан имунолошки одговор на ХБ вакцинунонреспондер (антихбс< 10 mlу/ ml, 2-4 месеца након имунизације) ХБИГ Размотрити једну бустер дозу ХБ вакцине Друга доза ХБИГа након месец дана ХБИГ Размотрити једну бустер дозу ХБ вакцине Друга доза ХБИГа након месец дана не ХБИГ Размотрити једну бустер дозу ХБ вакцине не ХБИГ Размотрити једну бустер дозу ХБ вакцине Нема потребе за профилаксом ХБ вакцином Уверити се * Убрзана серија давања подразумева апликовање 3 дозе ХБ вакцине са размаком 0, 1 и 2 месеца Бустер доза ХБ вакцине може бити дата до 12 месеци од утврђивања ризика изложености. (10) Активна и пасивна имунизација против тетануса и хепатитиса Б по индикацијама спроводи се у надлежним здравственим установама (породилишта, домови здравља и др.) и у сарадњи са заводима односно институтима за јавно здравље и са надлежним установама ван здравственог система, код чијих је корисника индиковано давање ових вакцина. Активна имунизација против хепатитиса А Члан 31. (1) Имунизација спроводи се код одраслих и код деце старије од 16 година живота, мртвом вакцином, уколико постоји негативан серолошки налаз на анти ХАВ антитела. Вакцина се даје у складу са сажетком карактеристика лека. (2) Активна имунизација спроводи се код: 1) интравенских корисника дрога; 2) особа које болују од хроничног оштећења јетре; 3) мушкараца који имају сексуалне односе са другим мушкарцима. (3) У циљу постизања заштите до 36 месеци даје се једна доза вакцине. (4) У циљу постизања дуготрајне заштите, примењује се друга (бустер) доза вакцине, која се даје најраније шест до 12 месеци након прве дозе. Активна имунизација против трбушног тифуса Члан 32. (1) Активна имунизација спроводи се код одраслих и код деце старије од једне године живота мртвом полисахаридном вакцином. Вакцина се даје у једној дози у складу са сажетком карактеристика лека. Активна имунизација се спроводи код: 1) контаката особа које живе у заједничком домаћинству са клицоношама трбушног тифуса; 2) особа које раде у лошим хигијенским условима - запослени у комуналним предузећима на уклањању комуналног отпада, канализацији, сахрањивању и сл. (2) Активна имунизација у ванредним ситуацијама, спроводи се на основу процене ризика коју даје Републичка стручна комисија за заразне болести. (3) Ревакцинација се спроводи у случају постојања континуиране изложености, након три године од вакцинације.

16 3) Обавезна активна и пасивна имунизација лица у посебном ризику Члан 33. (1) Обавезна активна и пасивна имунизација против лица у посебном ризику спроводи се у складу са стручнометодолошким упутством за спровођење обавезне активне и пасивне имунизације лица у посебном ризику. (2) Заразне болести против којих се спроводи обавезна активна и пасивна имунизација лица у посебном ризику су: 1) хепатитис Б; 2) грип; 3) менингококна болест; 4) обољења изазвана Стрептококом пнеумоније; 5) обољења изазвана Хемофилусом инфлуенце тип б; 6) варичела; 7) инфекције изазване респираторним синцицијалним вирусом. Обавезна активна и пасивна имунизација против хепатитиса Б лица у посебном ризику Члан 34. Активна имунизација против хепатитиса Б спроводи се преекспозиционо код оболелих од хемофилије, леукемије, болесника на хемодијализи и инсулин зависних болесника од шећерне болести. Обавезна активна имунизација против грипа лица у посебном ризику Члан 35. (1) Активна имунизација против грипа лица у посебном ризику се спроводи код трудница и свих лица старијих од шест месеци живота са: 1) хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму); 2) хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију); 3) метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са БМИ> 40); 4) бубрежном дисфункцијом; 5) хемоглобинопатијом; 6) хроничним неуролошким поремећајима; 7) имуносупресијом (укључујући особе са ХИВ/АИДС, особе са функционалном или анатомском аспленијом), као и код 8) примаоца трансплантата. (2) Према епидемиолошким индикацијама вакцинација се спроводи: 1) код лица смештених у геронтолошким центрима и код лица запослених у геронтолошким центрима; 2) код деце, омладине и старих лица смештених у социјално-здравственим установама и код лица запослених у тим установама. (3) За имунизацију се користе инактивисане инфлуенца вакцине (тровалентна или четворовалентна, сплит или субјунит) у складу са сажетком карактеристика лека. Уколико се

17 региструје жива инфлуенца вакцина примењује се у складу са сажетком карактеристика лека за особе узраста две до 49 година, изузев трудница и имунодефицијентних лица. (4) Ако СЗО прогласи пандемијску појаву грипа (нови подтип или нова рекомбинантна варијанта вируса инфлуенце), доноси се посебно стручно методолошко упутство за имунизацију против пандемијског грипа. (5) Активну имунизацију против грипа спроводе тимови изабраних лекара у домовима здравља, заводима односно институтима за јавно здравље и у сарадњи и координацији са надлежним установама ван здравственог система, код чијих је корисника индиковано давање. Обавезна активна имунизација против менингококне болести лица у посебном ризику Члан 36. (1) Активна имунизација против менингококне болести спроводи се коњугованом полисахаридном вакцином у складу са сажетком карактеристика лека. (2) Активна имунизација против менингококне болести спроводи се код: 1) анатомске и функционалне аспленија (спленектомија, српаста 2) [2] анемија); 3) имунодефицијенције комплемента (Ц5-Ц9); 4) трансплантације коштане сржи; 5) особља лабораторије које је изложено растворима бактерије 6) [2] Neisseria meningitidis који могу аеросолизовати; 7) студената и ђака који живе у домовима/интернатима; 8) регрута Војске Србије. (3) Активна имунизација спроводи се једном дозом вакцине, а ревакцинација три године након прве дозе. (4) У случају епидемије менингококне болести у популацији активна имунизација против менингококне болести може се користити као противепидемијска мера. Обавезна активна имунизација против обољења изазваних Стрептококусом пнеумоније лица у посебном ризику Члан 37. (1) Активна имунизација против обољења изазваних стрептококусом пнеумоније спроводи се полисахаридном и полисахаридном коњугованом пнеумококном вакцином. (2) Активна имунизација против обољења изазваних стрептококусом пнеумоније спроводи се у следећим случајевима: 1) анатомске или функционалне аспленије и српасте анемије; 2) нефротског синдрома; 3) симптоматске и асимптоматске ХИВ инфекције; 4) трансплантације органа и ткива; 5) малигних обољења; 6) старијих од 65 година у колективном смештају; 7) непокретних штићеника у институцијама здравствене и социјалне заштите; 8) стања која доводе до истицања ликвора;

18 9) уградње кохлеарних имплантата; 10) стања ослабљеног имунитета; 11) деце која живе у колективном смештају. (3) Код лица узраста од два месеца живота до навршених пет године живота и код старијих од 50 година живота примењује се коњугована полисахаридна пнеумококна вакцина. (4) Полисахаридна пнеумококна вакцина против 23 серотипа може се користити као допуна заштите од инвазивне пнеумококне болести у размаку не краћем од осам недеља од последње дозе коњуговане полисахаридне пнеумококне вакцине. (5) Ревакцинација се спроводи код лица узраста од два месеца живота до навршених пет година живота. (6) Ревакцинација код старијих од 50 година живота се не спроводи. Обавезна активна имунизација против обољења изазваних Хемофилусом инфлуенце тип б лица у посебном ризику Члан 38. (1) Активна имунизација против обољења изазваних Хемофилусом инфлуенце типа б спроводи се коњугованом полисахаридном вакцином. (2) Активна имунизација против обољења изазваних хемофилусом инфлуенце типа б спроводи се, код старијих од две године живота без обзира на претходни вакцинални статус, у случајевима: 1) трансплантације органа и ткива; 2) спленектомије и српасте анемије; 3) хемиотерапије и терапије зрачењем код малигних тумора; 4) симптоматске и асимптоматске ХИВ инфекције; 5) код других клинички утврђених имунодефицијенција. (3) Активна имунизација се спроводи са једном дозом вакцине: 1) у периоду 14 и више дана пре планиране трансплантације, елективне 2) [3] спленектомије, терапије зрачењем или хемиотерапије код малигних тумора; 3) код асимптоматске ХИВ инфекције. (4) Активна имунизација спроводи се са две дозе вакцине, у размаку не краћем од месец дана, у следећим случајевима: 1) после извршене трансплантације органа и ткива у току имуносупресивне терапије, а према савету имунолога (разматра се и примена треће дозе вакцине, ако не постоји могућност да се изврши провера имунолошког одговора); 2) кад слезина није у функцији или 14 и више дана после извршене спленектомије (после стабилизације стања након оперативног захвата); 3) српасте анемије; 4) у току хемиотерапије или терапије зрачењем малигних тумора; 5) симптоматске ХИВ инфекције; 6) код других клинички утврђених имунодефицијенција. (5) Вакцина се даје у складу са сажетком карактеристика лека. Обавезна активна и пасивна имунизација против варичеле лица у посебном ризику Члан 39.

19 (1) Активна имунизација против варичеле спроводи се живом атенуираном вакцином против варичеле после навршених 12 месеци живота. (2) Активна имунизација против варичеле спроводи се код: 1) серонегативних кућних контаката осетљивих лица у високим ризиком од тешких облика варичеле (нпр. превремено рођена деца, деца са леукемијом или солидним туморима итд.). Примењују се две дозе вакцине у размаку од шест недеља. Размак ни под којим условима не сме бити краћи од четири недеље; 2) код клинички стабилне ХИВ инфициране деце или одраслих са ЦД4+ лимфоцитима >15% укључујући и оне који примају високо активну ретровирусну терапију. Примењују се две дозе вакцине, у размаку од најмање три месеца. Члан 40. (1) Пасивна имунизација против варичеле користи се за постекспозициону профилаксу осетљивих лица код којих је контраиндиковано давање вакцине против варичеле: 1) труднице; 2) тешка имунодефицијентна стања; 3) новорођенчад мајки које су унутар пет дана пре или до два дана након порођаја оболеле од варичеле; 4) преверемено рођена деца после 28. гестационе недеље чије су мајке серонегативне; 5) преверемено рођена деца пре 28. гестационе недеље без обзира на серолошки статус мајке. (2) Примењује се Варичела-зостер имуноглобулин (у даљем тексту: ВЗИГ) у складу са сажетком карактеристика лека. (3) Пасивна имунизација против варичеле спроводи се у надлежним здравственим установама на секундарном и терцијарном нивоу здравствене заштите. Обавезна пасивна имунизација лица у посебном ризику од инфекције изазване респираторним синцицијалним вирусом Члан 41. (1) Пасивна имунизација лица у посебном ризику од инфекције изазване Респираторним синцицијалним вирусом (у даљем тексту: РСВ) спроводи се Паливизумабом (хуманизовано моноклонско антитело (ИгГ11К) произведено применом рекомбинантне ДНА технологије. (2) Пасивна имунизација паливизумабом спроводи се: 1) код деце која су рођена пре 29. недеље (< 29 0/6 дана) која на почетку РСВ сезоне имају < 12 месеци; 2) код деце која су рођена пре 32. недеље гестације (< 32 0/6 дана) која на почетку РСВ сезоне имају < шест месеци; 3) код деце са хроничном плућном болести/бронхопулмоналном дисплазијом која на почетку РСВ сезоне имају < 12 месеци; 4) код деце са хроничном плућном болести/бронхопулмоналном дисплазијом која на почетку РСВ сезоне имају < 24 месеца, уколико је претходних шест месеци пре почетка РСВ сезоне била неопходна терапија (примена кисеоника, хронична примена кортикостероида, бронходилататора и, или диуретика); 5) код деце са урођеним срчаним манама компликованим значајним хемодинамским поремећајима која на почетку РСВ сезоне имају 12 месеци.

20 (3) Ван наведених индикација, по конзилијарној одлуци три доктора медицине субспецијалисте у терцијарној педијатријској установи (неонатолог, пулмолог, кардиолог) имунопрофилакса се може применити у складу са принципима добре клиничке праксе и индикацијама заснованим на медицинским доказима. (4) Паливизумаб се даје интрамускуларно у антеролатерални део натколенице, а препоручена доза је 15 mg/kg телесне масе у складу са сажетком карактеристика лека. Може се дати истовремено са вакцинама које се дају према календару имунизације. (5) Паливизумаб се апликује у највише пет доза са размаком од месец дана између доза, почев од почетка сезоне РСВ или пре њеног почетка (почетак 40. календарске недеље тј. почетак октобра). Уколико се започиње са применом касније током сезоне РСВ (нпр. одојчад рођена током сезоне РСВ) дозе треба дати до краја осме календарске недеље (крај фебруара) поштујући размак од месец дана. (6) Паливизумаб се примењује у здравственим установама за лечење деце на терцијарном нивоу здравствене заштите, по кохортном принципу. 4) Обавезна активна и пасивна имунизација лица запослених у здравственим установама Члан 42. (1) Обавезна активна и пасивна имунизација лица запослених у здравственим установама против одређених заразних болести, спроводи се у складу са стручнометодолошким упутством за спровођење обавезне активне и пасивне имунизације запослених у здравственим установама против одређених заразних болести. (2) Заразне болести против којих се спроводи обавезна активна и пасивна имунизација лица запослених у здравственим установама су: 1) хепатитис Б; 2) грип; 3) мале богиње; 4) рубела; 5) заушке; 6) дифтерија; 7) велики кашаљ; 8) менингококна болест; 9) варичела; 10) друге заразне болести према епидемиолошким индикацијама. (3) Запослени у здравственим установама и приватној пракси који подлежу обавезној активној и пасивној имунизацији су они који пружају услуге здравствене заштите на одељењима са повећаним ризиком од заразних болести и то на пословима дијагностике, лечења, неге, исхране болесника и пословима одржавања хигијене. (4) Имунизација се спроводи након провере имунизационог статуса запосленог, као и након спроведених обавезних и препоручених прегледа на специфична антитела у складу са законом. Обавезна активна и пасивна имунизација лица запослених у здравственим установама против хепатитиса Б Члан 43.

Преузето са На основу члана 39. Закона о заштити становништва од заразних болести ( Службени гласник РС, број 1

Преузето са На основу члана 39. Закона о заштити становништва од заразних болести ( Службени гласник РС, број 1 Преузето са www.pravno-informacioni-sistem.rs 3690 На основу члана 39. Закона о заштити становништва од заразних болести ( Службени гласник РС, број 15/16), Министар здравља доноси ПРАВИЛНИК о имунизацији

Више

Недеља имунизације у Европском региону СЗО Вакцине делују, штитећи нас све заједно године Недeља имунизације је годишњи догађај чији је

Недеља имунизације у Европском региону СЗО Вакцине делују, штитећи нас све заједно године Недeља имунизације је годишњи догађај чији је Недеља имунизације у Европском региону СЗО Вакцине делују, штитећи нас све заједно 24-30.4. 2019. године Недeља имунизације је годишњи догађај чији је општи циљ повећање обухвата имунизацијом јачањем уверења

Више

Microsoft Word - TABELE UZ PRAVILNIK za doc

Microsoft Word - TABELE UZ PRAVILNIK za doc I САДРЖАЈ И ОБИМ ПРЕВЕНТИВНИХ МЕРА * У ОБЛАСТИ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ ПОПУЛАЦИОНA ГРУПA Новорођенче (први месец) Одојче (од другог месеца до краја прве године) ВРСТА САДРЖАЈ ОБИМ туберкулозе и против хепатитиса

Више

На основу члана 24. став 4. Закона о заштити становништва од заразних болести ( Службени гласник РС, број 15/16), Mинистар здравља доноси ПРАВИЛНИК о

На основу члана 24. став 4. Закона о заштити становништва од заразних болести ( Службени гласник РС, број 15/16), Mинистар здравља доноси ПРАВИЛНИК о На основу члана 24. став 4. Закона о заштити становништва од заразних болести ( Службени гласник РС, број 15/16), Mинистар здравља доноси ПРАВИЛНИК о допуни Правилника о пријављивању заразних болести и

Више

Microsoft Word - Sadrzaj i obim preventivnih mjera.doc

Microsoft Word - Sadrzaj i obim preventivnih mjera.doc П р и л о г број 1. Популационе групе Новорођенче (први мјесец) Дојенче -навршен 1. мјесец живота Дојенче -навршена 2. мјесеца живота С А Д Р Ж А Ј И О Б И М П Р Е В Е Н Т И В Н И Х М Ј Е Р А Врста Садржина

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ Јована Шербановића 14, Пожаревац Web: E- mail:

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ Јована Шербановића 14, Пожаревац Web:   E- mail: Број: 1013 Датум: 26.04.2017. године РЕПУБЛИЧКИ ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ Филијала Смедерево ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ ДР МИЛАН ЈОВАНОВИЋ БАТУТ Центар за анализу, планирање и организацију здравствене

Више

UREDBA O OBIMI I SARŽAJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE STANOVNIŠTVA I OSNOVNA ODREDBA ("Sl. glasnik RS", br. 43/93) Član 1 Ovom uredbom utvrďuju se obim, sadrţa

UREDBA O OBIMI I SARŽAJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE STANOVNIŠTVA I OSNOVNA ODREDBA (Sl. glasnik RS, br. 43/93) Član 1 Ovom uredbom utvrďuju se obim, sadrţa UREDBA O OBIMI I SARŽAJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE STANOVNIŠTVA I OSNOVNA ODREDBA ("Sl. glasnik RS", br. 43/93) Član 1 Ovom uredbom utvrďuju se obim, sadrţaj i način sprovoďenja zdravstvene zaštite grupacija

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ Јована Шербановића 14, Пожаревац Web: E- mail:

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ Јована Шербановића 14, Пожаревац Web:   E- mail: Број: 1011 Датум: 26.04.2017. године РЕПУБЛИЧКИ ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ Филијала Пожаревац ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ ДР МИЛАН ЈОВАНОВИЋ БАТУТ Центар за анализу, планирање и организацију здравствене

Више

АНАЛИЗА ПЛАНИРАНОГ И ОСТВАРЕНОГ ОБИМА И САДРЖАЈА ПРАВА ОСИГУРАНИХ ЛИЦА НА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ У 2015

АНАЛИЗА ПЛАНИРАНОГ И ОСТВАРЕНОГ ОБИМА И САДРЖАЈА ПРАВА ОСИГУРАНИХ ЛИЦА НА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ У 2015 АНАЛИЗА ПЛАНИРАНОГ И ОСТВАРЕНОГ ОБИМА И САДРЖАЈА ПРАВА ОСИГУРАНИХ ЛИЦА НА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ У 2015. ГОДИНИ НА ПОДРУЧЈУ НИШАВСКОГ ОКРУГА Анализом планираног и оствареног обима и садржаја права осигураних

Више

SAŽETAK KARAKTERISTIKA LEKA

SAŽETAK KARAKTERISTIKA LEKA SAŽETAK KARAKTERISTIKA LEKA RespiSure1 ONE, emulzija za injekciju, ukupno 10 kom; bočica, 10x50 doza (100 ml) (za primenu na životinjama) Proizvođač: Adresa: Podnosilac zahteva: Adresa: Pfizer Animal Health

Више

HPV INFEKCIJA

HPV INFEKCIJA HPV INFEKCIJA 1 Šta je genitalna HPV infekcija? Genitalna HPV infekcija je polno prenosiva bolest uzrokovana humanim papilomavirusom. Ime se odnosi na grupu virusa s više od 100 tipova, od kojih je više

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ Јована Шербановића 14, Пожаревац Web: E- mail: Тел.:

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ Јована Шербановића 14, Пожаревац Web:   E- mail: Тел.: : 1017 Датум: 17.04.2013. године РЕПУБЛИЧКИ ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ Филијала Пожаревац ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ «ДР МИЛАН ЈОВАНОВИЋ БАТУТ» Центар за планирање, организацију и развој здравственог

Више

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc На основу члана 142. став 3. Закона о здравственој заштити ("Службени гласник РС ", број 107/05), Министар здравља доноси П Р А В И Л Н И К О УСЛОВИМА И НАЧИНУ УНУТРАШЊЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗДРАВСТВEНИХ УСТАНОВА

Више

Одељење за превенцију и контролу заразних болести

Одељење за превенцију и контролу заразних болести Одељење за епидемиолошки надзор Центар за превенцију и контролу болести Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут НАДЗОР НАД ГРИПОМ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У СЕЗОНИ 27/28. ГОДИНЕ Недељни извештај

Више

Закон о здравственом осигурању („Сл.гласник РС“, бр. 25/19)

Закон о здравственом осигурању („Сл.гласник РС“, бр. 25/19) Закон о здравственом осигурању ( Сл.гласник РС, бр. 25/19) На снази од 11.априла 2019. године -шта се уређује овим законом; Основне одредбе -шта обухвата обавезно здравствено осигурање и на којим начелима

Више

PRAVILNIK O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA ZA DODELU STAMBENE PODRŠKE ("Sl. glasnik RS", br. 75/2017) I OSNOVNE ODREDBE Predmet uređivanja Čla

PRAVILNIK O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA ZA DODELU STAMBENE PODRŠKE (Sl. glasnik RS, br. 75/2017) I OSNOVNE ODREDBE Predmet uređivanja Čla PRAVILNIK O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA ZA DODELU STAMBENE PODRŠKE ("Sl. glasnik RS", br. 75/2017) I OSNOVNE ODREDBE Predmet uređivanja Član 1 Ovim pravilnikom bliže se propisuju merila za utvrđivanje

Више

ZAKON O EVIDENCIJAMA U OBLASTI ZDRAVSTVENE ZASTITE

ZAKON O EVIDENCIJAMA U OBLASTI ZDRAVSTVENE ZASTITE ZAKON O EVIDENCIJAMA U OBLASTI ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ("Sl. glasnik SRS", br. 14/81, 24/85, 26/85, 6/89 i "Sl. glasnik RS", br. 44/91, 53/93, 67/93, 48/94 i 101/2005 - dr. zakon) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovim

Више

Upala pluća – koji su faktori rizika i uzročnici, liječenje

Upala pluća – koji su faktori rizika i uzročnici, liječenje Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Upala pluća - koji su faktori rizika i uzročnici, liječenje Upala pluća jedan je od vodećih uzroka oboljenja

Више

Sprovođenje imunizacije na nivou primarne zdravstvene zaštite -problemi i dileme- Prim. dr Vesna Janjušević Dom zdravlja Stari grad v e s n a. j a n j

Sprovođenje imunizacije na nivou primarne zdravstvene zaštite -problemi i dileme- Prim. dr Vesna Janjušević Dom zdravlja Stari grad v e s n a. j a n j Sprovođenje imunizacije na nivou primarne zdravstvene zaštite -problemi i dileme- Prim. dr Vesna Janjušević Dom zdravlja Stari grad v e s n a. j a n j u s e v i c @ g m a i l. c om Vakcinacija je civilizacijsko

Више

Slide 1

Slide 1 Анка Жилић, виша мед. сестра Малигне неоплазме представљају поремећај у расту ћелија, при чему долази до неконтролисаног раста ћелија неопластичног ткива, на штету домаћина. У настанку малигне ћелије разликују

Више

На основу члана 65. став 4. Закона о здравственом осигурању ( Службени гласник РС, брoj 25/19), министар здравља доноси ПРАВИЛНИК О МЕДИЦИНСКОЈ РЕХАБИ

На основу члана 65. став 4. Закона о здравственом осигурању ( Службени гласник РС, брoj 25/19), министар здравља доноси ПРАВИЛНИК О МЕДИЦИНСКОЈ РЕХАБИ На основу члана 65. став 4. Закона о здравственом осигурању ( Службени гласник РС, брoj 25/19), министар здравља доноси ПРАВИЛНИК О МЕДИЦИНСКОЈ РЕХАБИЛИТАЦИЈИ У СТАЦИОНАРНИМ ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИМ

Више

Одељење за превенцију и контролу заразних болести

Одељење за превенцију и контролу заразних болести Одељење за епидемиолошки надзор Центар за превенцију и контролу болести Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут НАДЗОР НАД ГРИПОМ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У СЕЗОНИ 7/8. ГОДИНЕ Недељни извештај

Више

Одељење за превенцију и контролу заразних болести

Одељење за превенцију и контролу заразних болести Одељење за епидемиолошки надзор Центар за превенцију и контролу болести Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут НАДЗОР НАД ГРИПОМ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У СЕЗОНИ 7/8. ГОДИНЕ Недељни извештај

Више

Analiza obima i sadrzaja PPZ, LEKTORISANO

Analiza obima i sadrzaja PPZ, LEKTORISANO ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ ДР МИЛАН ЈОВАНОВИЋ БАТУТ АНАЛИЗА ПЛАНИРАНОГ И ОСТВАРЕНОГ ОБИМА И САДРЖАЈА ПРАВА ОСИГУРАНИХ ЛИЦА НА ПРИМАРНУ ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ У 2016. ГОДИНИ 2017. Аутори извештаја: Др

Више

ИНФЕКТИВНЕ БОЛЕСТИ СА НЕГОМ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА СТРУКОВНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА школска 2016/2017.

ИНФЕКТИВНЕ БОЛЕСТИ СА НЕГОМ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА СТРУКОВНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА школска 2016/2017. ИНФЕКТИНЕ БОЛЕСТИ СА НЕГОМ ОСНОНЕ СТРУКОНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА СТРУКОНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА школска 2016/2017. Предмет: ИНФЕКТИНЕ БОЛЕСТИ СА НЕГОМ Предмет се вреднује са 3 ЕСПБ. Недељно има 2 часа

Више

Praćenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srbiji Nada Kosić Bibić 1, Snežana Pinter 1 1 Zavod za javno zdravlje Subotica Sažetak: Opredeljenj

Praćenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srbiji Nada Kosić Bibić 1, Snežana Pinter 1 1 Zavod za javno zdravlje Subotica Sažetak: Opredeljenj Praćenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srbiji Nada Kosić Bibić 1, Snežana Pinter 1 1 Zavod za javno zdravlje Subotica Sažetak: Opredeljenje za organizovani, sistemski pristup stalnom unapređenju

Више

Институт за јавно здравље Србије

Институт за јавно здравље Србије АНАЛИЗА ПЛАНИРАНОГ И ОСТВАРЕНОГ ОБИМА И САДРЖАЈА ПРАВА ОСИГУРАНИХ ЛИЦА НА ПРИМАРНУ ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ У 2015. ГОДИНИ ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ ДР МИЛАН ЈОВАНОВИЋ БАТУТ Институт за јавно здравље

Више

Кадрови / нормативи у здравству

Кадрови / нормативи у здравству Нормативи кадра и кадровска обезбеђеност Прим. др sc. med. Верица Јовановић Миљан Љубичић Златибор, 27.06.2018 Норма и стандард Норма: Мера феномена генерално прихваћена као идеалан стандард извршења (перформансе),

Више

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web: Datum i vrijeme slanj

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web:   Datum i vrijeme slanj Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) 251-590 Faks: (033) 251-595 E-mail: ejn@javnenabavke.gov.ba Web: https://www.ejn.gov.ba Datum i vrijeme slanja obavijesti na objavu:1.2.2019. u 14:56 OBAVIJEST

Више

АКТУЕЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА MERS-CоV Од када је први пут идентификован у Саудијској Арабији у септембру године, блискоисточни респираторни

АКТУЕЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА MERS-CоV Од када је први пут идентификован у Саудијској Арабији у септембру године, блискоисточни респираторни АКТУЕЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА MERS-CоV Од када је први пут идентификован у Саудијској Арабији у септембру 2012. године, блискоисточни респираторни синдром (MERS-CoV) је до сада регистрован у 26 земаља:

Више

pravilnik o uslovima za upis djece u pr. ustanovu

pravilnik o uslovima za upis djece u pr. ustanovu РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА И НАЧИНУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОГРАМА ЗА ДЈЕЦУ У ГОДИНИ ПРЕД ПОЛАЗАК У ШКОЛУ Бања Лука, јун 2019. године На основу члана 36. став 4. Закона

Више

Правилник о ближим условима за обављање здравствене делатности у здравственим установама и другим облицима здравствене службе

Правилник о ближим условима за обављање здравствене делатности у здравственим установама и другим облицима здравствене службе Правилник о ближим условима за обављање здравствене делатности у здравственим установама и другим облицима здравствене службе Службени гласник РС број 43/2006, 112/2009,50/2010,79/2011,10/2012,119/2012,22/2013,16/2018

Више

Katalog propisa 2019

Katalog propisa 2019 Prečišćeni tekst Zakona o zdravstvenoj zaštiti obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni list Crne Gore", br. 003/16 od 15.01.2016), 2. Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kliničko ispitivanje medicinskog sredstva primena Pravilnika Ana Milanović, Sektor za medicinska sredstva, ALIMS Uvod Kliničko ispitivanje (KI) medicinskog sredstva (MS) Kliničko ispitivanje vs klinički

Више

Microsoft Word - kvalitet.doc

Microsoft Word - kvalitet.doc "Službeni glasnik RS", br. 35/2011 Na osnovu člana 212. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", br. 107/05, 72/09 - dr. zakon, 88/10 i 99/10), Ministar zdravlja donosi PRAVILNIK o proveri

Више

Memo

Memo РЕПУБЛИКА СРБИЈА АП ВОЈВОДИНА Завод за јавно здравље Панчево Пастерова 2, 26000 Панчево Тел.Фаx. 013/322-965, е-маил: инфо@зјзпа.орг.рс ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА, ЗА АНАЛИЗУ, ПЛАНИРАЊЕ, ОРГАНИЗАЦИЈУ

Више

АNАLIZА ЕPIDЕMIОLОŠKЕ SITUАCIЈЕ

АNАLIZА ЕPIDЕMIОLОŠKЕ SITUАCIЈЕ АNАLIZА ЕPIDЕMIОLОŠKЕ SITUАCIЈЕ ZA 2015. GODINU NA PODRUĈJU NIŠAVSKOG I TOPLIĈKOG OKRUGA Operativnu evidenciju zaraznih bolesti na podruĉju Nišavskog i Topliĉkog okruga radio je Centar za prevenciju i

Више

ЕПИДЕМИОЛОГИЈА МЕДИЦИНА И ДРУШТВО ШЕСТА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018.

ЕПИДЕМИОЛОГИЈА МЕДИЦИНА И ДРУШТВО ШЕСТА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018. ЕПИДЕМИОЛОГИЈА МЕДИЦИНА И ДРУШТО ШЕСТА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018. Предмет: ЕПИДЕМИОЛОГИЈА Предмет се вреднује са 4 ЕСПБ. Недељно има 3 часа активне наставе (2 часа предавања и 1 час рада у малој

Више

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NA TERITORIJI BRANIČEVSKOG I PODUNAVSKOG UPRAVNOG OKRUGA U GODINI Braničevski i Podunavski upravni okrug čini jedanaest

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NA TERITORIJI BRANIČEVSKOG I PODUNAVSKOG UPRAVNOG OKRUGA U GODINI Braničevski i Podunavski upravni okrug čini jedanaest EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NA TERITORIJI BRANIČEVSKOG I PODUNAVSKOG UPRAVNOG OKRUGA U 2011. GODINI Braničevski i Podunavski upravni okrug čini jedanaest opština; osam u Braničevskom okrugu: Veliko Gradište,

Више

ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ ДР МИЛАН ЈОВАНОВИЋ БАТУТ АНАЛИЗА ПЛАНИРАНОГ И ОСТВАРЕНОГ ОБИМА И САДРЖАЈА ПРАВА ОСИГУРАНИХ ЛИЦА НА ПРИМАРНУ ЗДРАВСТВЕ

ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ ДР МИЛАН ЈОВАНОВИЋ БАТУТ АНАЛИЗА ПЛАНИРАНОГ И ОСТВАРЕНОГ ОБИМА И САДРЖАЈА ПРАВА ОСИГУРАНИХ ЛИЦА НА ПРИМАРНУ ЗДРАВСТВЕ ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ ДР МИЛАН ЈОВАНОВИЋ БАТУТ АНАЛИЗА ПЛАНИРАНОГ И ОСТВАРЕНОГ ОБИМА И САДРЖАЈА ПРАВА ОСИГУРАНИХ ЛИЦА НА ПРИМАРНУ ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ У 2014. ГОДИНИ 2015. Издавач Институт за

Више

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске а на приједлог Савјета за здравље акредитовало је сљедеће Програме континуиране едукације: 1

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске а на приједлог Савјета за здравље акредитовало је сљедеће Програме континуиране едукације: 1 ство здравља и социјалне заштите Републике Српске а на приједлог Савјета за здравље акредитовало је сљедеће Програме континуиране едукације: 1. Друштвa доктора медицине Републике Српске, Подружница доктора

Више

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE (Sl. list Grada Novog Sada, br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova

Више

Centar za ljudska prava – Niš Branislav Ničić Milan Jovanović Lidija Vučković

Centar za ljudska prava – Niš Branislav Ničić Milan Jovanović Lidija Vučković Monitoring rada zdravstvenih službi u zatvorima Centar za ljudska prava Niš Branislav Ničić Milan Jovanović Lidija Vučković Cilj projekta Unapređenje kvaliteta života i medicinske zaštite osuđenika u skladu

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА XII БРОЈ ЈУН 2019 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК - да деца претходног реда рођења нису 1 смештена у установу социјалн

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА XII БРОЈ ЈУН 2019 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК - да деца претходног реда рођења нису 1 смештена у установу социјалн СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА XII БРОЈ 08 03. ЈУН 2019 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК - да деца претходног реда рођења нису 1 смештена у установу социјалне заштите, На основу члана 11. став 4. а у вези члана

Више

Б03

Б03 Б03. СОЦИЈАЛНА МЕДИЦИНА И ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ Предмет се налази у трећем семестру. Недељно има 2 часа предавања. Предмет носи 3 ЕСПБ бодова. Циљ предмета: Проучавање међусобног утицаја човека, његовог

Више

ANALIZA ZDRAVSTVENOG STANJA ODRASLOG STANOVNIŠTVA SREMSKOG OKRUGA ZA GODINU Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije na teritoriji

ANALIZA ZDRAVSTVENOG STANJA ODRASLOG STANOVNIŠTVA SREMSKOG OKRUGA ZA GODINU Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije na teritoriji ANALIZA ZDRAVSTVENOG STANJA ODRASLOG STANOVNIŠTVA SREMSKOG OKRUGA ZA 2007. GODINU Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije na teritoriji Sremskog okruga živi 335204 stanovnika. U ukupnom

Више

На основу члана 47. став 1. и члана 48. став 3. Закона о здравственом осигурању ( Службени гласник РС, бр. 107/05, 109/05-исправка, 57/11, 110/12-УС,

На основу члана 47. став 1. и члана 48. став 3. Закона о здравственом осигурању ( Службени гласник РС, бр. 107/05, 109/05-исправка, 57/11, 110/12-УС, На основу члана 47. став 1. и члана 48. став 3. Закона о здравственом осигурању ( Службени гласник РС, бр. 107/05, 109/05-исправка, 57/11, 110/12-УС, 119/12, 99/14, 123/14, 126/14-УС, 106/15 и 10/16-др.

Више

UPUTA O LIJEKU Synflorix suspenzija za injekciju Cjepivo protiv pneumokoka, polisaharidno, konjugirano, adsorbirano Pažljivo pročitajte ovu uputu prij

UPUTA O LIJEKU Synflorix suspenzija za injekciju Cjepivo protiv pneumokoka, polisaharidno, konjugirano, adsorbirano Pažljivo pročitajte ovu uputu prij UPUTA O LIJEKU Synflorix suspenzija za injekciju Cjepivo protiv pneumokoka, polisaharidno, konjugirano, adsorbirano Pažljivo pročitajte ovu uputu prije nego Vaše dijete primi cjepivo. Sačuvajte ovu uputu.

Више

Katolički školski centar Sv. Josip Sarajevo Srednja medicinska škola ISPITNI KATALOG ZA ZAVRŠNI ISPIT IZ INTERNE MEDICINE U ŠKOLSKOJ / GOD

Katolički školski centar Sv. Josip Sarajevo Srednja medicinska škola ISPITNI KATALOG ZA ZAVRŠNI ISPIT IZ INTERNE MEDICINE U ŠKOLSKOJ / GOD Katolički školski centar Sv. Josip Sarajevo Srednja medicinska škola ISPITNI KATALOG ZA ZAVRŠNI ISPIT IZ INTERNE MEDICINE U ŠKOLSKOJ 2017. / 2018. GODINI Predmetno povjerenstvo za Internu medicinu: Dr.

Више

Memo

Memo РЕПУБЛИКА СРБИЈА АП ВОЈВОДИНА Завод за јавно здравље Панчево Пастерова 2, 26000 Панчево Тел.Фаx. 013/322-965, е-маил: инфо@зјзпа.орг.рс ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА, ЗА АНАЛИЗУ, ПЛАНИРАЊЕ, ОРГАНИЗАЦИЈУ

Више

На основу члана 24

На основу члана 24 Дом здравља Панчевo Панчево На основу члана 24.Закона о раду Републике Србије, члана 32. Закона о запосленима у јавним службама Републике Србије Закона, члана 142. Закона о здравственој заштити, члана

Више

Microsoft Word - prik2012_uvod.doc

Microsoft Word - prik2012_uvod.doc ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ISTARSKE ŽUPANIJE ISTITUTO DI SANITÀ PUBBLICA DELLA REGIONE ISTRIANA P U L A P O L A P O D A T C I O ZDRAVSTVENOM STANJU STANOVNIŠTVA I RADU ZDRAVSTVENE DJELATNOSTI U ISTARSKOJ

Више

Henoh Šenlajnova Purpura Verzija ŠTA JE HENOH-ŠENLAJNOVA PURPURA? 1.1 Kakva je to bolest

Henoh Šenlajnova Purpura Verzija ŠTA JE HENOH-ŠENLAJNOVA PURPURA? 1.1 Kakva je to bolest https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/rs/intro Henoh Šenlajnova Purpura Verzija 2016 1. ŠTA JE HENOH-ŠENLAJNOVA PURPURA? 1.1 Kakva je to bolest? Henoh-Šenlajnova purpura (HSP) je bolest kod koje

Више

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc На основу члана 15. став 3., члана 17. став 4. и члана 65. став 11. Закона о високом образовању («Сл. Гласник РС» бр. 76/05), и правилник о студентској евалуацији студија и педагошког рада наставника и

Више

Завод за јавно здравље зрењанин

Завод за јавно здравље зрењанин КАПАЦИТЕТИ И КОРИШЋЕЊЕ СТАЦИОНАРА У 2011. ГОДИНИ У СРЕДЊЕБАНАТСКОМ ОКРУГУ Стационарну здравствену заштиту у Средњебанатском округу пружају: - Општа болница "Ђорђе Јоановић" Зрењанин - спроводи специјалистичкоконсултативну

Више

Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai

Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai Šećerna bolest je trajno stanje, a poremećaji u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i belančevina udruženi su sa oštećenjem i disfunkcijom brojnih organa i sistema, posebno

Више



 ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU ("Službeni list Crne Gore", br. 006/16 od 22.01.2016, 002/17 od 10.01.2017) I. OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom uređuju se prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja

Више

Microsoft Word - Pravilnik o upisu lica sa invaliditetom

Microsoft Word - Pravilnik o upisu lica sa invaliditetom На основу члана 43. став 1. тачка 29. Статута Универзитета у Београду ("Гласник Универзитета у Београду", број 201/18 и 207/19) и члана 30. Правилника о упису студената на студијске програме Универзитета

Више

MINISTARSTVO ZDRAVLJA INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE SRBIJE Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут Način i postupak sprovođenja provere

MINISTARSTVO ZDRAVLJA INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE SRBIJE Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут Način i postupak sprovođenja provere MINISTARSTVO ZDRAVLJA INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE SRBIJE Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут Način i postupak sprovođenja provere kvaliteta stručnog rada u farmaceutskoj zdravstvenoj

Више

Microsoft Word - prik2013_uvod.doc

Microsoft Word - prik2013_uvod.doc ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ISTARSKE ŽUPANIJE ISTITUTO DI SANITÀ PUBBLICA DELLA REGIONE ISTRIANA P U L A P O L A P O D A C I O ZDRAVSTVENOM STANJU STANOVNIŠTVA I RADU ZDRAVSTVENE DJELATNOSTI U ISTARSKOJ ŽUPANIJI

Више

Zbirni izvjestaj za DZ za 2018

Zbirni izvjestaj za DZ za 2018 Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore INFORMACIJA O REALIZACIJI UGOVORA DOMOVA ZDRAVLJA 01.01.-31.12.2018. GODINE Podgorica, april 2019. godine Adresa: Ul. Vaka Đurovića bb 81000 Podgorica, Crna Gora

Више

Eбола актуелна епидемиолошка ситуација Епидемија ебола вирусног обољења у Западној Африци је и даље у току, са потврђеним случајевима оболевања у хуманој популацији у Гвинеји, Либерији, Сијера Леонеу,

Више

-ТЕМЕ ЗА СЕМИНАРСКИ РАД –

-ТЕМЕ ЗА СЕМИНАРСКИ РАД – -ТЕМЕ ЗА СЕМИНАРСКИ РАД 1. Историјски развој комуникације 2. Значај развоја говора за комуникацију 3. Значај развоја писма за комуникацију 4. Значај адекватне комуникације у медицини 5. Асертивност у комуникацији

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВАЉЕВО АНАЛИЗА ПОКАЗАТЕЉА КВАЛИТЕТА РАДА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА КОЛУБАРСКОГ ОКРУГА ЗА ПЕРИОД ЈАНУАР - ДЕЦЕМБАР ГОДИНЕ

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВАЉЕВО АНАЛИЗА ПОКАЗАТЕЉА КВАЛИТЕТА РАДА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА КОЛУБАРСКОГ ОКРУГА ЗА ПЕРИОД ЈАНУАР - ДЕЦЕМБАР ГОДИНЕ ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВАЉЕВО АНАЛИЗА ПОКАЗАТЕЉА КВАЛИТЕТА РАДА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА КОЛУБАРСКОГ ОКРУГА ЗА ПЕРИОД ЈАНУАР - ДЕЦЕМБАР 2010. ГОДИНЕ ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА У ПРИАМРНОЈ ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ

Више

Недеља

Недеља 1. НАСТАВНИХ ЈЕДИНИЦА ПРЕДМЕТА УВОД У КЛИНИЧКУ ПРАКСУ Елементи организације здравственог система Упознавање са организацијом Дома здравља. Организација примарне здравствене заштите. Могуће организационе

Више

планирају, надзиру и евалуирају спровођење планова неге и третмана других пружалаца здравствене заштите. они се специјализују у одређеним категоријама

планирају, надзиру и евалуирају спровођење планова неге и третмана других пружалаца здравствене заштите. они се специјализују у одређеним категоријама планирају, надзиру и евалуирају спровођење планова неге и третмана других пружалаца здравствене заштите. они се специјализују у одређеним категоријама болести и категоријама пацијената или методама лечења

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВРАЊЕ Врање, Ј. Ј. Лунге бр. 1 Рег.број: Текући рачун: Матични број: Tel

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВРАЊЕ Врање, Ј. Ј. Лунге бр. 1 Рег.број: Текући рачун: Матични број: Tel РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВРАЊЕ 17 500 Врање, Ј. Ј. Лунге бр. 1 Рег.број: 4-490-00 Текући рачун: 840-269661-28 Матични број: 7205830 Tel: 017/421-310, Faks: 017/400-271, Електронска пошта:

Више

Na osnovu člana 54 stav 6 Zakona o veterinarstvu ("Službeni list CG", broj 30/12), Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, donijelo je Pravilni

Na osnovu člana 54 stav 6 Zakona o veterinarstvu (Službeni list CG, broj 30/12), Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, donijelo je Pravilni Na osnovu člana 54 stav 6 Zakona o veterinarstvu ("Službeni list CG", broj 30/12), Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, donijelo je Pravilnik o mjerama za sprječavanje pojave, otkrivanje, suzbijanje

Више

На основу члана 23 Закона о превозу у друмском саобраћају ( Службени гласник РС", број 46/95, 66/2001, 61/2005, 91/2005, 62/2006 и 31/2011), члана 31

На основу члана 23 Закона о превозу у друмском саобраћају ( Службени гласник РС, број 46/95, 66/2001, 61/2005, 91/2005, 62/2006 и 31/2011), члана 31 На основу члана 23 Закона о превозу у друмском саобраћају ( Службени гласник РС", број 46/95, 66/2001, 61/2005, 91/2005, 62/2006 и 31/2011), члана 31 Одлуке о јавном градском и приградском превозу путника

Више

Na osnovu člana 4. stav 2. i člana 13. stav 1. tačka 2. Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za izbor korisnika pomoći u stambenom zbrinjav

Na osnovu člana 4. stav 2. i člana 13. stav 1. tačka 2. Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za izbor korisnika pomoći u stambenom zbrinjav Na osnovu člana 4. stav 2. i člana 13. stav 1. tačka 2. Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za izbor korisnika pomoći u stambenom zbrinjavanja kroz dodeljivanje montažnih kuća u naselju Blaževo

Више

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc "Službeni glasnik RS", br. 18/92, "Službeni list SRJ", br. 42/2002, "Službeni glasnik RS", br. 45/2002, Z A K O N O IZBEGLICAMA Član 1. Srbima i građanima drugih nacionalnosti koji su usled pritiska hrvatske

Више

Presentation og Police directorate

Presentation og Police directorate REPUBLIKA SRBIJA MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA DIREKCIJA POLICIJE Planiranje, priprema, koordinacija i sprovođenje evakuacije u vanrednim situacijama - iskustva i prakse Beograd, 17.04.2019. godine

Више

NASTAVNI PLAN I PROGRAM STUDIJSKOG PROGRAMA 2: LABORATORIJSKE TEHNOLOGIJE ZA ZVANJE: BACHELOR LABORATORIJSKIH TEHNOLOGIJA 8

NASTAVNI PLAN I PROGRAM STUDIJSKOG PROGRAMA 2: LABORATORIJSKE TEHNOLOGIJE ZA ZVANJE: BACHELOR LABORATORIJSKIH TEHNOLOGIJA 8 NASTAVNI PLAN I PROGRAM STUDIJSKOG PROGRAMA 2: LABORATORIJSKE TEHNOLOGIJE ZA ZVANJE: BACHELOR LABORATORIJSKIH TEHNOLOGIJA 8 Studij laboratorijskih tehnologija obrazuje kompetentni kadar za rad u laboratorijama

Више

На основу члана 84. став 6. и члана 91а став 3. Закона о ветеринарству ( Службени гласник РС, бр. 91/05 и 30/10), Министар пољопривреде, шумарства и в

На основу члана 84. став 6. и члана 91а став 3. Закона о ветеринарству ( Службени гласник РС, бр. 91/05 и 30/10), Министар пољопривреде, шумарства и в На основу члана 84. став 6. и члана 91а став 3. Закона о ветеринарству ( Службени гласник РС, бр. 91/05 и 30/10), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде доноси П Р А В И Л Н И К О НАЧИНУ ОБЕЛЕЖАВАЊА

Више

untitled

untitled ЛЕТАЛИТЕТ У БОЛНИЦАМА У БЕОГРАДУ* (ниво установе) Табела 1 ИСПИСАНИХ БОЛЕСНИКА УМРЛИХ У ТОКУ ПРВИХ 48 САТИ ОД ПРИЈЕМА У БОЛНИЦУ УКУПАН УМРЛИХ СТОПА ЛЕТАЛИТЕТА УМРЛИХ У ТОКУ ПРВИХ 48 САТИ ОД ПРИЈЕМА У БОЛНИЦУ

Више

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ul. Stari šor 47, Sremska Mitrovica web: Tel:022/ Tel/Faks

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ul. Stari šor 47, Sremska Mitrovica   web:   Tel:022/ Tel/Faks ANALIZA ZDRAVSTVENOG STANJA ODRASLOG STANOVNIŠTVA SREMSKOG OKRUGA ZA 2009.GODINU Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije na teritoriji Sremskog okruga živi 335204 stanovnika. U ukupnom broju

Више

Izvješće o provedbi cijepljenja u godini. U godini se nastavio pad cijepnih obuhvata, koji uočavamo zadnjih šest godina. Najveći je pad uo

Izvješće o provedbi cijepljenja u godini. U godini se nastavio pad cijepnih obuhvata, koji uočavamo zadnjih šest godina. Najveći je pad uo Izvješće o provedbi cijepljenja u 2017. godini. U 2017. godini se nastavio pad cijepnih obuhvata, koji uočavamo zadnjih šest godina. Najveći je pad uočen kod cijepljenja u drugoj godini života (MPR primarno

Више

PREDNACRT

PREDNACRT ЗАКОН О ПЛАТАМА ЗАПОСЛЕНИХ У ОРГАНИМА УПРАВЕ БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ На основу члана Статута Брчко дистрикта Босне и Херцеговине («Службени гласник Брчко дистрикта БиХ», бројеви 1/00, /00, 7/0, 0/0 и /0),

Више

Microsoft Word - Pravilnik o blizim uslovima za izdavanje i oduzimanje licence.doc

Microsoft Word - Pravilnik o blizim uslovima za izdavanje i oduzimanje licence.doc ПРАВИЛНИК О БЛИЖИМ УСЛОВИМА ЗА ИЗДАВАЊЕ, ОБНАВЉАЊЕ ИЛИ ОДУЗИМАЊЕ ЛИЦЕНЦЕ ЧЛАНОВИМА КОМОРА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА ("Сл. гласник РС", бр. 119/2007 и 23/2009) I УВОДНА ОДРЕДБА Члан 1 Овим правилником утврђују

Више

Страна 428 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 22 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2017 БРОЈ 22 КУРШУМЛИЈА Лист изла

Страна 428 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 22 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2017 БРОЈ 22 КУРШУМЛИЈА Лист изла Страна 428 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 22 Датум: 05.12.2017.године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2017 БРОЈ 22 КУРШУМЛИЈА Лист излази према потреби 1. На основу одредби члана 37. Одлуке

Више

Завод за јавно здравље зрењанин

Завод за јавно здравље зрењанин КАПАЦИТЕТИ И КОРИШЋЕЊЕ СТАЦИОНАРА У. ГОДИНИ У СРЕДЊЕБАНАТСКОМ ОКРУГУ Koришћење стационара. године - компаративна анализа Стационарну здравствену заштиту у Средњебанатском округу пружају:. Општа "Ђорђе

Више

Ebola, LEKTORISANO azurirano za sajt

Ebola, LEKTORISANO azurirano za sajt ЕБОЛА АКТУЕЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА Епидемија ебола вирусног обољења у Западној Африци је и даље у току, са потврђеним случајевима оболевања у хуманој популацији у Гвинеји, Либерији, Сијера Леонеу,

Више

Microsoft Word - Vantelesna.doc

Microsoft Word - Vantelesna.doc Вантелесна оплодња Услуге процеса вантелесне оплодње (у даљем тексту: ВТО) за потребе осигураних лица Републичког фонда за здравствено осигурање (у даљем тексту: РЗЗО) пружају се у здравственим установама:

Више

ГИНЕКОЛОГИЈА И АКУШЕРСТВО СА НЕГОМ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СТРУКОВНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2016/2017.

ГИНЕКОЛОГИЈА И АКУШЕРСТВО СА НЕГОМ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СТРУКОВНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2016/2017. ГИНЕКОЛОГИЈА И АКУШЕРСТВО СА НЕГОМ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СТРУКОВНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2016/2017. Предмет: ГИНЕКОЛОГИЈА И АКУШЕРСТВО СА НЕГОМ Предмет носи 6 ЕСПБ бодова.

Више

ATenativ 500 i.j. ATenativ 1000 i.j. ATenativ 1500 i.j. (ljudski antitrombin III) SASTAV 1 mlotopine sadržava 50 i.j. antitrombina III. Pomocne tvari:

ATenativ 500 i.j. ATenativ 1000 i.j. ATenativ 1500 i.j. (ljudski antitrombin III) SASTAV 1 mlotopine sadržava 50 i.j. antitrombina III. Pomocne tvari: ATenativ 500 i.j. ATenativ 1000 i.j. ATenativ 1500 i.j. (ljudski antitrombin III) SASTAV 1 mlotopine sadržava 50 i.j. antitrombina III. Pomocne tvari: natrij klorid, ljudski albumin, acetiltriptofan, natrij

Више

Novembar2014ZakonZD

Novembar2014ZakonZD З А К О Н О ЗДРАВСТВЕНОЈ ДОКУМЕНТАЦИЈИ И ЕВИДЕНЦИЈАМА У ОБЛАСТИ ЗДРАВСТВА I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом уређује се здравствена документација и евиденције у области здравства, врсте и садржина

Више

Microsoft Word - Obelezavanje konja

Microsoft Word - Obelezavanje konja На основу члана 84. ст. 3 и 4. Закона о ветеринарству ( Службени гласник РС, број 91/05), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде доноси П Р А В И Л Н И К О ОБЕЛЕЖАВАЊУ КОПИТАРА И ВОЂЕЊУ ЕВИДЕНЦИЈЕ

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА XI БРОЈ ЈУН 2018 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК 1 На основу члана 7. став 2. Одлуке о буџетском фонду за повећање ната

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА XI БРОЈ ЈУН 2018 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК 1 На основу члана 7. став 2. Одлуке о буџетском фонду за повећање ната СЛУЖБЕНИ ЛИСТ општине Књажевац ГОДИНА XI БРОЈ 10 13.ЈУН 2018 БЕСПЛАТАН ПРИМЕРАК 1 На основу члана 7. став 2. Одлуке о буџетском фонду за повећање наталитета општине Књажевац ( Сл. лист општине Књажевац,

Више

IZBJEGAVANJE GREŠAKA U DAVANJ TERAPIJE

IZBJEGAVANJE GREŠAKA U DAVANJ TERAPIJE KONTINUIRANA EDUKACIJA IZBJEGAVANJE GREŠAKA U DAVANJU TERAPIJE Amra Hrustanović, med. teh. ODJELJENJE ZA URGENTNU MEDICINU Mentor Dr Lejla Balić Prašević Lijekovi su dio našeg života od rođenja pa sve

Више

CENOVNIK Bolnički dani Bolnički dan u dvokrevetnoj sobi (svakodnevni pregled lekara, 24-časovni nadzor medicinske sestre i lekara, jutarnja i večernja

CENOVNIK Bolnički dani Bolnički dan u dvokrevetnoj sobi (svakodnevni pregled lekara, 24-časovni nadzor medicinske sestre i lekara, jutarnja i večernja CENOVNIK Bolnički dani Bolnički dan u dvokrevetnoj sobi (svakodnevni pregled lekara, 24-časovni Bolnički dan u jednokrevetnoj sobi (svakodnevni pregled lekara, 24-časovni 5900 RSD 6900 RSD Bolnički dan

Више

Microsoft PowerPoint - DZ Mionica prezentacija

Microsoft PowerPoint - DZ Mionica prezentacija Дом Здравља Мионица Акредитација алат за унапређење квалитета рада ОМионици ОСНОВНИ ПОДАЦИ О ОПШТИНИ МИОНИЦА 14 355 становника 329 км² 36 насељених места Просечна старост становника 45 година. Општина

Више

На основу члана 11. Правилника о условима и мерилима за избор корисника помоћи за решавање стамбених потреба избеглица давањем стамбених јединица у за

На основу члана 11. Правилника о условима и мерилима за избор корисника помоћи за решавање стамбених потреба избеглица давањем стамбених јединица у за На основу члана 11. Правилника о условима и мерилима за избор корисника помоћи за решавање стамбених потреба избеглица давањем стамбених јединица у закуп на одређено време са могућношћу куповине, поступку

Више

6. sluzba transfuzije 2012

6. sluzba transfuzije 2012 ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА РАДА СЛУЖБИ ЗА ТРАНСФУЗИЈУ КРВИ У БОЛНИЦАМА У БЕОГРАДУ ЗА ПЕРИОД 1.1.. ГОДИНЕ Показатељи квалитета које прате службе за трансфузију крви су: 1) Просечан број давања крви добровољних

Више

MASCC PRIRUČNIK ZA EDUKACIJU PACIJENATA KOJI PRIMAJU ORALNE ANTINEOPLASTIČNE LEKOVE

MASCC PRIRUČNIK ZA EDUKACIJU PACIJENATA KOJI PRIMAJU ORALNE ANTINEOPLASTIČNE LEKOVE MASCC PRIRUČNIK ZA EDUKACIJU PACIJENATA KOJI PRIMAJU ORALNE ANTINEOPLASTIČNE LEKOVE Ovaj priručnik je pripremljen da pomogne zdravstvenim radnicima u proceni i edukaciji pacijenata koji uzimaju oralne

Више

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправк

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправк На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправка, 116/08, 104/09, 99/14 и 94/17), а у вези са чланом

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ЗАКОН О ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ (,,СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РС Бр. 25/19) БИТНЕ ИЗМЕНЕ У ЗАКОНУ О ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ У ОДНОСУ НА ПРЕТХОДНО ВАЖЕЋИ ЗАКОН РЕПУБЛИКА СРБИЈА МОЖЕ: здравственим установама чији је оснивач

Више

76.1.1

76.1.1 4 СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Број 76 14.8.2017. V Задужује се Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске да са корисницима ових станова закључи уговор о закупу у складу са Законом

Више

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx На основу чл. 41, 47. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), ) и члана 39. Статута Горан Ковачић школски одбор Основне

Више

Службени гласник РС, број 59/2019, објављен године Преузето са На основу члана 73. став 2. и члан

Службени гласник РС, број 59/2019, објављен године Преузето са На основу члана 73. став 2. и члан Службени гласник РС, број 59/2019, објављен 23. 08. 2019. године Преузето са www.pravno-informacioni-sistem.rs 3281 На основу члана 73. став 2. и члана 74. став 2. Закона о ветеринарству ( Службени гласник

Више