Slide 1

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Slide 1"

Транскрипт

1 EVROPSKA UNIJA VLADA RUMUNIJE VLADA REPUBLIKE SRBIJE Strukturni fondovi Logo projekta / Logo Vodećeg partnera ЕВРОПСКА ТЕХНОЛОШКА ПЛАТФОРМА ЗА БУДУЋНОСТ ТЕКСТИЛА И ОДЕЋЕ ВИЗИЈА ЗА 2020 Проф. др Јован Степановић ОРГАНИЗАЦИЈА ПРЕДАВАНЊА Април 2016, Зрењанин, Србија У оквиру пројекта Анализа иновације и способност сарадње и развојних могућности малих и средњих предузећа у прекограничној области Србије и Румуније инспирисан од стране културне баштине српског и румунског народа

2 Чињеница је да се европска текстилна и одевна индустрија у Европи више не могу ослонити на јефтину радну снагу као и на привилеговани приступ сировинама. Неки подаци Светске банке говоре да су развијене земље у протеклом периоду губиле извозних послова и до 40 милијарди америчких долара годишње. Стога се мислило да ће се текстилна и одевна индустрија у Европи угасити, али до тога срећом није дошло. Уместо тога настао је документ: Европска платформа за будућност текстила и одеће - визија до 2020.године, којим су се понудила нова решења за ове индустрије.

3 У циљу повећања конкурентности европских производа, а на иницијативу текстилне и одевне индустрије још 2004.године у Бриселу је покренута Европска технолошка платформа за будућност индустрије текстила и одеће у Европи. Почетни предлог је био да текстилна и одевна индустрија у сарадњи с институтима и факултетима треба да побољша координацију постојећих структура у циљу побољшања производње избегавајући фрагментацију, а новим технологијама да оствари истраживачке подухвате у циљу развоја нових производа.

4 Предузете су активности да се око овог почетног предлога окупе представници текстилне и одевне индустрије, истраживачки центри, академије и државне институције свих профила на европском нивоу. Циљ овог окупљања био је постављање визије за развој у дужем временском периоду текстилне и одевне индустрије у којем би ова индустрија требала да буде иновативна знањима о примени нових технологија. Ове активности довеле су до тога да је 2006.године направљен документ стратешког истраживачког развоја који предвиђа визију развоја текстилне и одевне индустрије у Европи до 2020.године.

5 Овај документ израђен је под руководством EURATEX (The european Apparel and Textile Organisation) у сарадњи са организацијама TEXTRANET (The European Network of Textile Research Organisations) и AUTEX (The Association of Universities for Textiles). Европска технолошка платформа садржи делатност која је подељена у три основна дугорочна индустријска тренда. Сваки од ових трендова има унутар себе још по три додатне групе (секције). То је приказано у табeли 1.

6 Табела 1. Приказ истраживачко - развојних (Research & Development / R&D) приоритета Европске технолошке платформе (ЕТР) за будућност текстилне и одевне индустрије Европе.

7 Три основна дугорочна индустријска тренда бавиће се општим темама и то: о образовном систему Европе, финансирању истраживања и развоја, иновацијама и стандардима као и менаџменту у подручју иновација.

8 Образовни систем Факултети ће у будуће имати веома значајну улогу у додатној едукацији која би требало да омогући усвајање знања о новим иновативним технологијама (Long-life learning). Постојећа истраживачка инфраструктура у Европи је способна да носи истраживачке путеве који су потребни за инплементацију стратешко-истраживачко-развојног програма. Ове структуре је потребно да се повежу убудуће на нивоу Европе са наглашеним циљем преношења истраживачких резултата у индустрију. Захтев је да се европски образовни програми прилагођавају захтевима индустрије.

9 Финансирање истраживања и развоја У оквиру ових активности желе се побољшати услови финансирања иновативних пројеката. Иновације и стандардизација Кључни елементи будућег развоја привреде у Европи биће иновације и ново развијене технологије. Прекретницу у развоју одевне и текстилне индустрије чиниће стваралачки рад са својом креативношћу и инветивношћу у тражењу нових или бољих решења производа. Менаџмент у подручју иновација Активности у овом подручју обухватају: идентификацију иновација, као и ефикасну стратегију и мере заштите интелектуалних права. Такође ово подручје има за циљ и разраду стратегије за стварање новог тржишта за иновативне производе.

10 У оквиру девет секција, приказаних у таблици 1, постављени су приоритети истраживања за сваку секцију: НОВА СПЕЦИЈАЛНА ВЛАКНА И КОМПОЗИТИ Развој нових производа у великој мери зависи од истраживања и развоја у области влакана. Иновативност у подручју хемијских влакана и материјала је пресудна за многа друга индустријска подручја као нпр. аутомобилска и авио индустрија, грађевинарство, производња медицинских уређаја, машиноградња и сл. Разноврсност производа резултирала је порастом на тржиштима техничких и функционалних текстилија.

11 Приоритети који су постављени у овим подручјима су: нова влакна која дају иновативне производе а који опет повећавају сигурност и заштиту људи, нова влакна за израду производа побољшаних карактеристика удобности и здравља, производња композитних материјала са побољшаним карактеристикама чврстоће и ефикасности, побољшана производња са становишта екологије текстилних влакана са новим својствима и композитних производа, влакна као материјал за микро и нано технологију и производњу, модификацију површине влакана у циљу побољшања производње, влакна намењена за нове текстилне производе побољшаних својстава неге (прање, чишћење), влакна намењена као медиј за иновативне механизме (нпр. споро отпуштање фармацеутских компоненти), побољшања у производњи влакана, нетканих текстилија и композита.

12 ФУНКЦИОНАЛИЗАЦИЈА ТЕКСТИЛИЈА Предвиђена приоритетна подручја истраживања су: унапређење флексибилности и ефикасности у развоју производа и материјала, развој концепта: више за мање функционализација у циљу повећања продуктивности, развој концепта: зелено, зеленије, најзеленије минимализација примене природних извора, енергије и хемикалија, унапређење могућности промене или прилагођавања својстава према захтевима (нпр. од услова околине), унапређење нових процеса побољшања производње (нпр. обрада плазмом, микроталасима, ултразвуком).

13 БИОМАТЕРИЈАЛИ И БИОТЕХНОЛОГИЈЕ, ЕКОЛОГИЈА У ПРОИЗВОДЊИ Приоритети истраживања су усмерени на: производњу нових текстилних влакана која је заснована на ферментацији или неком другом биолошком процесу, ензиматску модификацију структуре биолошких материјала, биокомпозите и биосмоле као потпуне биоразградиве материјале, остале биолошке материјале задатих својстава за биомедецинске, текстилне или техничке намене. биополимере и биомасе за модификацију површине односно наслојавање, био помоћна средства и технике за смањење утицаја на околину, интеграцију праћења технолошких и еколошких параметара производње, унапређење процеса и обрада с циљем еколошке ефикасности (смањења потрошње енергије и воде) и смањења утицаја на људско здравље, текстилни отпад као извор биомасе, значајна побољшања природних влакана и њихове производње.

14 НОВИ ТЕКСТИЛНИ ПРОИЗВОДИ ПОБОЉШАНИХ СВОЈСТАВА Приоритетна подручја истраживања су: унапређење модела симулације интеракције између производа и корисника који укључују својства удобности (управљање температуром и влагом, механичке деформације при експлоатацији) и функционална својства која служе за оптимизацију производа, унапређење текстилија и уређаја који могу аутоматски или активно реаговати на промене активности или услова ношења у циљу тренутне оптимизације удобности и сигурности, развој функционалних медицинских текстилија са способношћу контролисаног отпуштања лекова, система праћења здравља и текстилних имплатаната.

15 НОВИ ТЕКСТИЛНИ ПРОИЗВОДИ ТЕХНИЧКЕ НАМЕНЕ Развој нових текстилних производа за иновативне техничке намене обухвата веома широк распон тржишта од производа за грађевинарство, затим геотекстил, агротекстил, ауто индустрију, авио индустрију, филтере, техничке компоненте намештаја, итд.. Структура ових материјала је специфична и најчешће је од влакана, пређа или материјала комбинованих са наслојавањем полимера. Задњих година пораст производње техничких текстилија на светском тржишту је око 14% између осталог и због тога што се традицинални конструкцијски материјали замењују текстилијама.

16 ПАМЕТНИ ТЕКСТИЛ И ОДЕЋА Ови производи препознати су као снажан потенцијал у будућем развој предузећа у Европи. Примена ових производа би била у подручјима: спорта и рекреације, безбедности цивила, за индустријске текстилије, војну примену, транспорт, производе у домаћинству, за конструкцијске материјале и геотекстилије, агротекстил, амбалажу, моду, забаву и игре. Ови материјали користили би електричне сигнале што би подразумевало уградњу и извора енергије.

17 МАСОВНА ПРОИЗВОДЊА ОДЕЋЕ / МОДА У оквиру производне технологије развој ће бити усмерен на флексибилне системе за производњу малих серија као и на развој технологија за директну 3D производњу. У оквиру тога приоритети ће бити усмерени и ка: расположивости флексибилних система производње малих серија одеће високе економске оправданости, тренду производња одеће у 3D окружењу са 3D опремом, развоју/иновативности производа који подразумева примену виртуалних текстилних материјала за симулацију и предвиђање производних могућности, већој приступачности и примени виртуалних текстилних материјала, бољој приступачности знања о производњи текстилних материјала.

18 МАСОВНА ПРОИЗВОДЊА ОДЕЋЕ / МОДА У оквиру производног менаџмента развој ће бити усмерен на: симулацију, оптимизацију, флексибилност, виртуализацију производних процеса, реорганизацију производног процеса, ланца набавке као и на увођење концепцијских и технолошких унапређења. У оквиру итеракције купац/услуга развој ће бити усмерен на: виртуализацију процеса, примену скенера, интерактивни дизајн одеће који обухвата реалну симулацију сваког појединог купца у изабраној или посебно дизајнираној одећи.

19 НОВИ КОНЦЕПТ ПРОИЗВОДНОГ ДИЗАЈНА И ТЕХНОЛОГИЈА Капацитет дизајна и развој производа виде као најважнији чиниоци конкурентности ових индустрија које морају пратити нагле промене захтева тржишта. При томе успех ће се тражити не само у креативности и научно техничким елементима заснованим на знању већ и у примени: концепта, метода и технологија неопходних да се реализују сопствене креативне идеје у индустријски искористиве идеје.

20 НОВИ КОНЦЕПТ ПРОИЗВОДНОГ ДИЗАЈНА И ТЕХНОЛОГИЈА Унапређење дизајна и развоја нових производа може се остварити само уз примену широког опсега научних дисциплина а што укључују: математику, рачунарство, науку о материјалима као и друштвене науке са познавањем менаџмента. Ово је неопходно из разлога што се креативност и таленат људи не повећавају сами по себи.

21 У изради технолошке платформе учествовали су и стручњаци из привреде који су предност дали следећим истраживањима: методе и алати за ефикасну анализу захтева и функционализацију нових производа према друштвеним и индивидуалним потребама купаца, смањење времена и цене у циљу да би се од производне идеје дошло до реализације путем бољег моделовања, симулације и евалуацијских техника текстила у виртуалној стварности, концепти и алати за ефикасне сарадничке процесе, продорност за ефикаснију комуникацију идеја,

22 сарадничке методе и алати за развој производа у смеру продорности у друге индустријске гране производње као нпр.: аутомобилска, медицинска или конструкцијска, комбиновање естетских и функционално техничких елемената у оквиру једног система дизајна и развоја производа, алати за доношење одлуке у евалуацији текстилних и нетекстилних материјала.

23 Истраживачки приоритети усмерени су и на боље коришћење постојећих неискоришћених капацитета на подручју целе Европе. У том циљу развијаће се: капацитети за успостављање ефикасније ЕУ мреже истраживача односно стручњака који разумеју иновативност и динамику тржишта у било ком подручју које се односи на текстил, ефикаснију размену информација између универзитета, индустрије и истраживачких центара, концепти и алати за унапређење публицитета који би подржао иновативни имиџ европске текстилне и одевне индустрије у циљу повећања атрактивности. Очекује се да то резултира повећањем запошљавања младих научних и креативних талената у подручје текстила.

24 КОНЦЕПТ УПРАВЉАЊА ЖИВОТНИМ ЦИКЛУСОМ И СВЕУКУПНИМ КВАЛИТЕТОМ У Европи су предузећа била принуђена да уведу систем управљања квалитетом у циљу побољшања самих производа као и продужавања животног века самих производа. Стога је комплексност нових текстилних и одевних производа узроковала и развој нових строжијих стандарда.

25 КОНЦЕПТ УПРАВЉАЊА ЖИВОТНИМ ЦИКЛУСОМ И СВЕУКУПНИМ КВАЛИТЕТОМ То је довело до тога да је у развој високоиновативних производа данас укључено и осигурање квалитета током његовог целог животног циклуса почевши од: дизајна, развоја, производње, дистрибуције, коришћења, одржавања, па све до његове рециклаже или одлагања. То изискује развој нових решења за боље рециклирање или управљање отпадним материјалом као и контролне механизме који би осигурали контролу у целом текстилном ланцу.

26 ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА СТРАТЕШКОГ ИСТРАЖИВАЧКОГ РАЗВОЈА На првој годишњој ЕТП (Европска технолошка платформа) јавној конферецији, одржаној половином 2006.године, јавности је приказан документ Стратешког истраживачког развоја који предвиђа визију текстилне и одевне индустрије Европе до 2020.године. Најважнија инплементација врши се кроз колаборативне истраживачко - развојне (R&D) пројекте унутар Седмог оквирног програма (Framework Programme FP7).

27 ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА СТРАТЕШКОГ ИСТРАЖИВАЧКОГ РАЗВОЈА У седмом оквирном програму инплементирани су Специфични програми и то: Cooperation (колаборативни истраживачки), Ideas (фундаментална истраживања), People (људски ресурси) и Capacities (широка скала истраживачке инфраструктуре). Јавни позиви за ове пројекте могу се наћи нпр. на адреси:

28 ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА СТРАТЕШКОГ ИСТРАЖИВАЧКОГ РАЗВОЈА За индустријска истраживања најзначајнији програм је Cooperation који обухвата 9 следећих тема: здравље; храна, агрокултура и биотехнологија; информатичке и комуникацијске технологије; нанонаука, нанотехнологије, материјали и нове производне технологије; енергија; заштита околине (укључујући климатске промене); транспорт (укључујући и аеронаутику); социоекономске и хуманистичке науке; безбедност и простор.

29 ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА СТРАТЕШКОГ ИСТРАЖИВАЧКОГ РАЗВОЈА Тема: здравље укључује истраживања у подручју медицинског текстила (хигијенски производи, имплантанти и вештачки органи, заштита људског здравља). Тема: храна, агрокултура и биотехнологија обухвата истраживање биотехнолошке обраде влакана и текстила. За текстилну и одевну индустрију најзначајнија је тема под називом: Нанонаука, нанотехнологије, материјали и нове производне технологије. У оквиру ове теме налази се развој интелегентног (паметног) текстила. Тема: транспорт обухвата истраживања на пројектима који истражују примену текстила за транспортне системе.

30 Oсновна подручја иновација Осигурање развоја и повећање ЕУ конкурентности предвиђа следећа основна подручја иновација: сигурност и удобност (нова конструкцијска решења); унапређена заштита здравствена брига за грађане ЕУ (паметна и заштитна одећа); иновативност у преносу, транспорту и енергетској проблематици (велика примена текстилних материјала); унапређено коришћење природних сировина и заштита околине; повећање иновативности и креативног руковођења (ефикаснији развојни и производни дизајн).

31 Примери добре праксе у свету: Регионална организованост: Постоји по 1 регионална развојна институција која обједињује све ресурсе у циљу креирања нових производа и технологија и уједно ради на промоцији регије и привлачењу страних инвестиција као и на логистици за домаће предузетнике.

32 Постоји око 600 француских компанија заокружени индустријски ланац који обухвата и све послове од дизајна до влакана и од прилагођених (појединачних) до производа масовне производње. Лион је обезбедио захваљујући својим иновативним програмима у високом образовању, које су специфичне за текстилну и хемијску индустрију. Постоји по 1 регионална развојна институција која обједињује све ресурсе у циљи креирања нових производа и технологија и уједно ради на промоцији регије и привлачењу страних инвестиција као и на логистици за домаће предузетнике. Кључне регије у Француској за производњу техничког текстила и учешће појединих врста у укупној производњи истих пројекат ТЕЦХТЕРА (који уједињује 40 лабораторија и школа, радних места и 140 компанија) био је сертификован као кластер националне конкурентности за техничке текстиле

33 МОГУЋНОСТИ УКЉУЧИВАЊА СРПСКЕ ОДЕВНЕ И ТЕКСТИЛНЕ ИНДУСТРИЈЕ У ЕВРОПСКЕ ТОКОВЕ Први корак изласка из стања у којем смо свакако је обједињавање расположивих истраживачко развојних капацитета у земљи који се могу укључити у развој иновативних производа. Поред истраживача из области текстила и одеће свакако треба укључити и истраживаче који могу допринети развоју нпр. медицинских производа, производа за грађевинарство, војну индустрију и осталих подручја истраживања које предвиђа Европска технолошка платформа.

34 Неопходно је да се ради у циљу привлачења у овај сектор што већег броја високостручних креативних кадрова који ће нудити решења за развој нових технологија и производа способних да се носе са јаком конкуренцијом на светском тржишту. Циљ ових активности био би унапређење одевне и текстилне индустрије у једну модерну индустрију која ће се одликовати, осим иновативности и знањима о примени нових технологија што ће резултирати стварањем домаћих робних марки конкурентнијих на тржишту. Примери којим се развојем можемо бавити: коришћење капацитета дизајна - развој производа инспирисаних културним наслеђем; истраживање и развој производа.

35 ЗАКЉУЧНА РАЗМАТРАЊА Будућност текстилне и одевне индустрије у Европи усмерена су на производе специјалне намене који имају високу тржишну вредност. Осим тога приоритети су и отварање тржишта за високофункционалне текстилије уз промене од масовне производње ка персонификацији производа.

36 Хвала вам на пажњи!

Slide 1

Slide 1 EVROPSKA UNIJA VLADA RUMUNIJE VLADA REPUBLIKE SRBIJE Strukturni fondovi 2007-2013 Logo projekta / Logo Vodećeg partnera ЕВРОПСКА ТЕХНОЛОШКА ПЛАТФОРМА ЗА БУДУЋНОСТ ТЕКСТИЛА И ОДЕЋЕ ВИЗИЈА ЗА 2020 Будући

Више

The Contemporary Systems Development Project Landscape

The Contemporary Systems Development Project Landscape Budući projektni ciklusi u Evropi Horizon Europe, nakon Horizon 2020 Program za period 2021-2027 Oko 100 milijardi ulaganja u istraživanja i inovativne programe Glavne osobine: Jačanje nauke i tehnologije

Више

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР Предмет

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР Предмет Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР 2016. Предмет Датум Време Сала Напомена Big data у електронском пословању

Више

Microsoft PowerPoint - Inoviraj_Dan prozora_2016.ppt [Način kompatibilnosti]

Microsoft PowerPoint - Inoviraj_Dan prozora_2016.ppt [Način kompatibilnosti] Projekti i sredstva iz EU fondova (unaprjeđenje proizvodnje i energetski učinkoviti i održivi proizvodi) Zagreb, Hotel Antunović,23.03.2016. Međunarodna konferencija DAN PROZORA 2016 Strateški i programski

Више

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун Предмет Датум Време

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун Предмет Датум Време Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун 2018. Предмет Датум Време Сала Напомена Big data у електронском пословању 4.

Више

GODIŠNJI KALENDAR ISPITA Inženjerski menadžment (OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE) ŠKOLSKA 2018/2019. GODINA Rbr

GODIŠNJI KALENDAR ISPITA Inženjerski menadžment (OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE) ŠKOLSKA 2018/2019. GODINA Rbr GODIŠNJI KALENDAR ISPITA Inženjerski menadžment (OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE) ŠKOLSKA 2018/2019. GODINA Rbr 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 Predmet Godina Januarski rok Februarski

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije Sustav akata strateškoga planiranja SUSTAV AKATA STRATEŠKOG

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. НАПОМЕНА: Испите обавезно пријавити! ПРЕДМЕТ

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. НАПОМЕНА: Испите обавезно пријавити! ПРЕДМЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. I ГОДИНА II 1 МАТЕМАТИКА 1 07.02. 21.02. 18.04. 400 20.06. 04.07. 0.09. 19.09. 400 2 МЕХАНИКА 1 08.02.

Више

Распоред полагања испита у школској 2018/19. години (I, II, III и IV година) Назив предмета Студијско подручје Семестар Датум испита ЈАНУАР ФЕБРУАР ЈУ

Распоред полагања испита у школској 2018/19. години (I, II, III и IV година) Назив предмета Студијско подручје Семестар Датум испита ЈАНУАР ФЕБРУАР ЈУ Информатика и рачунарске комуникације ПТ, БТ, ФКИ, ОХТ, ЕИ, ТИ, ИДТП I 15. јануар 2019 4. фебруар 2019 5. јун 2019 28. јун 2019 20. август 2019 5. септембар 2019 Математика 1 ПТ, БТ, ФКИ, ОХТ, ЕИ, ТИ I

Више

Slide 1

Slide 1 Modernizacija univerziteta zemalja Zapadnog Balkana kroz jačanje struktura i usluga za transfer znanja, istraživanje i inovacije WBCInno UB TUHH TUG ZSI UNS UBL BINS UZ ICBL BITF BSC UKG BIC UP INT BIPG

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: Април 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви

Више

ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI

ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI Izdavač: Agencija za razvoj preduzeća Eda, Banja Luka eda@edabl.org Za izdavača: Zdravko Miovčić Autor: prof. dr Stevo Pucar Dizajn i kompjuterska priprema: Nenad

Више

Microsoft PowerPoint - UNSA HRS4R i Akcioni plan seminar.pptx

Microsoft PowerPoint - UNSA HRS4R i Akcioni plan seminar.pptx UNSA HRS4R i Akcioni plan Seminar za istraživače na UNSA Mr. Zenan Šabanac Sarajevo 28.11.2016. 40 principa Povelje i Procedura Etički i profesionalni aspekti karijere Zapošljavanje Radni uslovi i socijalna

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: Maj 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви 13.

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред наставе за предмете Мастер академских студија 2017/18. M14014 Big data у електронском пословању 19.фебруар 2018. 21.фебруар 2018. 23.фебруар 2018. М14998 Cloud инфраструктуре и сервиси М09293

Више

AKTUALNI EU NATJEČAJI

AKTUALNI EU NATJEČAJI AKTUALNI EU NATJEČAJI 29.07.2019. Sav sadržaj objavljen u om dokumentu je zaštićen autorskim pravom i/ili relevantnim zakonima o zaštiti žiga. Sadržaj Sadržaj... 2 1. OBZOR 2020... 3 2. NOVO! EIC Accelerator

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: ЈУН 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви 3.

Више

ДИН

ДИН 800.000 ДИН ivauceri@inovacionifond.rs Фонд за иновациону делатност у оквиру Програма трансфера технологија пружа нову услугу намењену малим и средњим предузећима - иновациони ваучери. Коме је намењено?

Више

ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način

ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način finansiranja inovativne djelatnosti, kao i druga pitanja

Више

Transmissions in Vehicles

Transmissions in Vehicles 530577-TEMPUS-1-2012-1-RS-TEMPUS-JPCR IPROD: IMPROVEMENT OF PRODUCT DEVELOPMENT STUDIES IN SERBIA AND BOSNIA AND HERZEGOVINA Inovacioni menadžment - Uvod - Niš, jul 2015. Uvod 1. Značaj inovacije 2. Inovaciona

Више

Microsoft PowerPoint _EE-REALIZOVANI PROJEKTI I BUDUCI RAZVOJ.ppt

Microsoft PowerPoint _EE-REALIZOVANI PROJEKTI I BUDUCI RAZVOJ.ppt Crna Gora Ministarstvo ekonomije REALIZOVANI PROJEKTI I BUDUĆI RAZVOJ Borko Raičević, dipl.el.ing Jedinica za energetsku efikasnost SADRŽAJ PREZENTACIJE POJAM ENERGETSKE EFIKASNOSTI PROJEKAT GODINA ENERGETSKE

Више

Energetski akcioni plan Varvarin

Energetski akcioni plan Varvarin NACRT PLAN ENERGETSKOG RAZVOJA OPŠTINE VARVARIN OD 2015. DO 2025. GODINE Prioritet 1. Unapredjenje upravljanje energetskim sektorom Strateški cilj1: Uspostavljanje sistema energetskog menadžmenta u javnom

Више

PREDUVJETI za upis kolegija i polaganje ispita u viših godinama na preddiplomskom sveučilišnom studiju

PREDUVJETI za upis kolegija i polaganje ispita u viših godinama na preddiplomskom sveučilišnom studiju PREDUVJETI za upis predmeta i polaganje ispita u više semestre na preddiplomskom sveučilišnom studiju Tekstilna tehnologija i inženjerstvo od ak.god. 2016./2017. (korekcija: FV 16.7.2018., od ak.god. 2018./2019.)

Више

Slide 1

Slide 1 Najbolji primeri iz prakse Smanjenje uticaja na životnu sredinu Ukupni efekti preduzetih mera na godišnjem nivou: Smanjenje troškova: 113.000 Smanjenje pređenog puta: 66.000 milja Smanjenje emisije CO

Више

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA KONAČAN RASPORED ISPITA ZA OKTOBARSKI ISPITNI ROK (po datumu) Predmet Odsek P/U Datum Sala Upravljanje kvalitetom dokumentacije UK P 22/09/2007----09:00 RC Informacioni sistemi

Више

Microsoft Word - Tabela 5.2 Specifikacija predmeta.doc

Microsoft Word - Tabela 5.2 Specifikacija predmeta.doc Универзитет у Нишу Машински факултет у Нишу TAБЕЛА 5.2 СПЕЦИФИКАЦИЈА ПРЕДМЕТА Ниш, октобар 2008. Табела М.5.2-М 1 Спецификација предмета на модулу М 1 : Енергетика и процесна техника 7. М.2.1-ОМ.1-ЕН Простирање

Више

#придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г

#придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г #придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г Р А Ђ Е Њ А И М Е Н А Џ М Е Н Т У Г Р А Ђ Е В И Н

Више

Microsoft Word - Raspored ispita Jun.doc

Microsoft Word - Raspored ispita Jun.doc FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA KONAČAN RASPORED ISPITA ZA JUNSKI ISPITNI ROK 8. GODINE Predmet Od. P/U Datum Sale Napomena Akcionarstvo i berzansko poslovanje ME U 21/06/8---- Arhitektura računara i oper.

Више

Microsoft PowerPoint - IPA CBC programmes Montenegro, SEI, Seminar Podgorica,

Microsoft PowerPoint - IPA CBC programmes Montenegro, SEI, Seminar Podgorica, prekogranične saradnje 2007-2013 Podgorica, 25.12. 2007 Vlada Republike Crne Gore Sekretarijat za evropske integracije, Ratka Sekulović, pomoćnik sekretara 1 i 1. Instrument za predpristupnu pomoć 2. prekogranične

Више

Microsoft PowerPoint - Deveti cas - Lokalni odrzivi razvoj

Microsoft PowerPoint - Deveti cas - Lokalni odrzivi razvoj Lokalni održivi razvoj Lokalna održivost Programi i politike lokalnog održivog razvoja u Srbiji Analize slučaja Grupni rad: Kad bih ja bio gradonačelnik Film: Lokalni održivi razvoj OSLO, Norveška ОДРЖИВИ

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Показатељи технолошког напретка Технолошки развој Резултира стварањем нових или побољшањем постојећих производа, процеса и услуга. Технолошки развој - део економског и друштвеног развоја. Научни и технолошки

Више

Slide 1

Slide 1 Колаборативна софтверска платформа за управљање иновацијама WBCInno Колаборативна софтверска платформа за управљање иновацијама Интранеа решења д.о.о. Крагујевац Теме Зашто иновациона платформа? Практични

Више

Cekos In Ekspert Na osnovu člana 25. stav 1. Uredbe o načelima za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta u ministarstvima, posebnim organi

Cekos In Ekspert Na osnovu člana 25. stav 1. Uredbe o načelima za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta u ministarstvima, posebnim organi Cekos In Ekspert Na osnovu člana 25. stav 1. Uredbe o načelima za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta u ministarstvima, posebnim organizacijama i službama Vlade ("Službeni glasnik RS", br.

Више

KOMISIJA ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI Broj: 01- Podgorica, 11. mart godine Na osnovu člana 10 stav 1, tačka 1 i člana 19 stav 2 Zakon o izmjenama

KOMISIJA ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI Broj: 01- Podgorica, 11. mart godine Na osnovu člana 10 stav 1, tačka 1 i člana 19 stav 2 Zakon o izmjenama KOMISIJA ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI Broj: 01- Podgorica, 11. mart 2016. godine Na osnovu člana 10 stav 1, tačka 1 i člana 19 stav 2 Zakon o izmjenama i dopunama zakona o kontroli državne pomoći ("Službeni

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред наставе за предмете Мастер академских студија 2017/18. M14014 Big data у електронском пословању 19.фебруар 2018. 21.фебруар 2018. 23.фебруар 2018. М14998 Cloud инфраструктуре и сервиси Менторски

Више

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA PRELIMINARNI RASPORED ISPITA ZA SEPTEMBARSKI ISPITNI ROK 2008. GODINE Predmet Od. P/U Datum Sal. Napomena Akcionarstvo i berzansko poslovanje ME U 29.08.2008----09:00 Institut

Више

ФИНАНСИЈСКА И МЕНТОРСКА ПОДРШКА ЗА ИСТРАЖИВАЧЕ ИЗ НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ДО ДИНАРА

ФИНАНСИЈСКА И МЕНТОРСКА ПОДРШКА ЗА ИСТРАЖИВАЧЕ ИЗ НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ДО ДИНАРА ФИНАНСИЈСКА И МЕНТОРСКА ПОДРШКА ЗА ИСТРАЖИВАЧЕ ИЗ НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ДО 2.400.000 ДИНАРА КО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ? Наше истраживање има потенцијал. Потребна нам је подршка да докажемо да из

Више

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U 2018. GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH PROIZVODA I USLUGA KOJI PROIZLAZE IZ AKTIVNOSTI ISTRAŽIVANJA

Више

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanje određenih razvojnih ciljeva. Samo one zajednice,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prijava istraživačko-razvojnih projekata na EU natječaje Marina Tušek, dipl. oec., PMP Konzultant za EU fondove Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb, 04.04.2018. SADRŽAJ Tematska područja istraživačko-razvojnih

Више

Poslovanje preduzeća u Crnoj Gori u godini

Poslovanje preduzeća u Crnoj Gori u godini Poslovanje preduzeća u Crnoj Gori u 2013.godini Zavod za statistiku Crne Gore - MONSTAT Podgorica, 2014.godina UVOD Zavod za statistiku Crne Gore MONSTAT je u cilju harmonizacije sa međunarodnim standardima

Више

ПРЕДМЕТИ I ГОДИНЕ ЗАЈЕДНИЧКИ ЗА СВЕ СТУДИЈСКЕ ПРОГРАМЕ

ПРЕДМЕТИ I ГОДИНЕ ЗАЈЕДНИЧКИ ЗА СВЕ СТУДИЈСКЕ ПРОГРАМЕ 2014 ПРЕДМЕТИ I ГОДИНЕ ЗАЈЕДНИЧКИ ЗА СВЕ СТУДИЈСКЕ ПРОГРАМЕ ШИФРА ПРЕДМЕТИ I СЕМЕСТАР ЕСПБ ФОНД ЧАСОВ А ШИФРА ПРЕДМЕТИ II СЕМЕСТАР ЕСПБ ФОНД ЧАСОВА ЗП101 Општа хемија 1 7 60-30 ЗП111 7 60-30 14ЗП102 7

Више

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA PRELIMINARNI RASPORED ISPITA ZA JANUARSKI ISPITNI ROK 2008. GODINE Predmet Od. P/U Datum Sala Napomena Akcionarstvo i berzansko poslovanje ME U 03.02.2008----10:00 201 Arhitektura

Више

Projektovanje tehnoloških procesa

Projektovanje tehnoloških procesa ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА Департман за производно машинство Пројектовање технолошких процеса Тема: Др Мијодраг Милошевић Технолошки процеси израде производа Део производног процеса у коме се врши измена

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: СЕПТЕМБАР 2019. Пријава испита за септембарски испитни рок биће могућа у периоду од 19. до 21. августа 2019. године, путем студентског

Више

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc UNIVERZITET U NOVOM SADU EKONOMSKI FAKULTET U SUBOTICI SOFIJA ADŽIĆ REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE ISPITNA PITANJA Školska 2012/2013 godina Verzija 2.0 Subotica, septembar 2012. REGIONALNA EKONOMIJA

Више

EKONOMSKI RAST I RAZVOJ

EKONOMSKI RAST I RAZVOJ Univerzitet u Travniku Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju EKONOMSKI RAST I RAZVOJ Makroekonomske performanse privrede reprezentiraju četiri osnovna pokazatelja: stopa privrednog rasta, stopa inflacije,

Више

Microsoft Word - MUS ispitna pitanja 2015.doc

Microsoft Word - MUS ispitna pitanja 2015.doc Univerzitet u Novom Sadu Ekonomski fakultet u Subotici Dr. Agneš Slavić, docent Nemanja Berber, asistent Školska 2014/15 godina MENADŽMENT URBANOM SREDINOM Prvi deo: ispitna pitanja 1. PREDMET IZUČAVANJA

Више

PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetni

PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetni PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR 2017. Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetnim lokacijama za investiranje, partnerskom i transparentnom

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШК. ГОД. 2017./2018. ОКТОБАРСКИ РОК НАПОМЕНА: ИСПИТЕ ОБАВЕЗНО ПРИЈАВИТИ! ПРВА ГОДИНА МАТЕМАТИКА 1 04.10. 2. МЕХАНИКА

Више

Бања Лука, 31.октобар и 01.новембар године КОМПАРАТИВНИ ПРИСТУП МОДЕЛИМА НАЦИОНАЛНИХ АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Бања Лука, 31.октобар и 01.новембар године   КОМПАРАТИВНИ ПРИСТУП МОДЕЛИМА  НАЦИОНАЛНИХ АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА Бања Лука, 31.октобар и 01.новембар 2013. године КОМПАРАТИВНИ ПРИСТУП МОДЕЛИМА НАЦИОНАЛНИХ АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА М-р Цветанка Ристић (докторант) Проф. др. Кристи Бомбол Технички факултет Универзитета

Више

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007 Profesor: dr Biljana Gemović Rizik je termin usko povezan sa svim poslovnim i proizvodnim aktivnostima i njegovo postojanje kao takvo mora biti prepoznato i prihvaćeno. Standard OHSAS 18001:2007 rizik

Више

Студијски програм: ИНДУСТРИЈСКО ИНЖЕЊЕРСТВО

Студијски програм: ИНДУСТРИЈСКО ИНЖЕЊЕРСТВО Студијски програм: ИНДУСТРИЈСКО ИНЖЕЊЕРСТВО 08.04.2019. 09:00-11:00 Технички енглески језик 204 09.04.2019. 14:00-16:00 Физика A1-А2-А3-207 10.04.2019. 09:00-11:00 Техничко цртање 3-106-108-207 11.04.2019.

Више

Студијски програм: ИНДУСТРИЈСКО ИНЖЕЊЕРСТВО

Студијски програм: ИНДУСТРИЈСКО ИНЖЕЊЕРСТВО Студијски програм: ИНДУСТРИЈСКО ИНЖЕЊЕРСТВО 27.05.2019. 09:00-11:00 Технички енглески језик 204 28.05.2019. 14:00-16:00 Физика A1-А2-А3-207 29.05.2019. 09:00-11:00 Техничко цртање 3-106-108-207 30.05.2019.

Више

УЧЕШЋЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Преглед могућности и до сада остварених резултата у области образовања

УЧЕШЋЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Преглед могућности и до сада остварених резултата у области образовања УЧЕШЋЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Преглед могућности и до сада остварених резултата у области образовања 2 Земље које учествују у програму деле се на програмске и партнерске. Програмске земље

Више

ПРЕГЛЕД ИСПИТНИХ РОКОВА ЗА ПРВУ ГОДИНУ (ШКОЛСКА 2009/2010

ПРЕГЛЕД ИСПИТНИХ РОКОВА ЗА ПРВУ ГОДИНУ (ШКОЛСКА 2009/2010 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ БАЊА ЛУКА РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ИСПИТА ЗА IV (ЧЕТВРТУ) ГОДИНУ СТУДИЈА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: Хемијска технологија Реактори за вишефазне системе Пројект. процеса у хемијској

Више

INTERNACIONALNI UNIVERZITET TRAVNIK U TRAVNIKU FAKULTET POLITEHNIČKIH NAUKA TRAVNIK NASTAVNI PLAN I PROGRAM ODSJEK: LOGISTIKA - PRIVREDNA I TEHNIČKA L

INTERNACIONALNI UNIVERZITET TRAVNIK U TRAVNIKU FAKULTET POLITEHNIČKIH NAUKA TRAVNIK NASTAVNI PLAN I PROGRAM ODSJEK: LOGISTIKA - PRIVREDNA I TEHNIČKA L INTERNACIONALNI UNIVERZITET TRAVNIK U TRAVNIKU FAKULTET POLITEHNIČKIH NAUKA TRAVNIK NASTAVNI PLAN I PROGRAM ODSJEK: LOGISTIKA - PRIVREDNA I TEHNIČKA LOGISTIKA - - LOGISTIKA SISTEMA - - LOGISTIČKI MENADŽMENT

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ БАЊА ЛУКА РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ИСПИТА ЗА IV (ЧЕТВРТУ) ГОДИНУ СТУДИЈА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: Хемијска технологија

УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ БАЊА ЛУКА РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ИСПИТА ЗА IV (ЧЕТВРТУ) ГОДИНУ СТУДИЈА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: Хемијска технологија УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ БАЊА ЛУКА РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ИСПИТА ЗА IV (ЧЕТВРТУ) ГОДИНУ СТУДИЈА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: Хемијска технологија Реактори за вишефазне системе Пројект. процеса у хемијској

Више

Microsoft PowerPoint - Pokazatelji TP i stopa TP_ za studente [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Pokazatelji TP i stopa TP_ za studente [Compatibility Mode] Показатељи технолошког напретка Технолошки развој Резултира стварањем новихили побољшањем постојећихпроизвода, процеса и услуга. Технолошки развој - део економског и друштвеног развоја. Научни и технолошки

Више

letakHorizon.cdr

letakHorizon.cdr LNOG RAZV JA OJ EZ AV CI ZA PODRŠ KU OMSKOG IS ON K O E A S SAVEZ NEVLADINIH ORGANIZACIJA SAVEZ ZA PODRŠKU EKONOMSKOG I SOCIJALNOG RAZVOJA HORIZONT 2024 Ferhadija 11 71 000 Sarajevo Tel.: +387 33 217 391

Више

EXC_BROSURA_Tour ver_05

EXC_BROSURA_Tour ver_05 It's all about the experience! Vaš digitalni put do boljih poslovnih rezultata Želite li svojim postojećim prodajnim kanalima omogućiti podršku za jednostavniju i bržu prodaju? Smatrate da postoji potencijal

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 22 Podgorica,13. februar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor ISTRAŽIVA

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 22 Podgorica,13. februar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor ISTRAŽIVA CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 22 Podgorica,13. februar 2015. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ, 2013. GODINA Podaci prezentovani u ovom

Више

Slide 1

Slide 1 Република Србија Државна ревизорска институција ЕФЕКТИ РЕВИЗИЈА СВРСИСХОДНОСТИ ПОСЛОВАЊА И УНАПРЕЂЕЊЕ МЕТОДОЛОГИЈЕ Београд, 2012. године РАЗВОЈ РЕВИЗИЈЕ СВРСИСХОДНОСТИ 2013. успостављена ревизија сврсисходности

Више

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode] EU fondovi prilika za geodetsko gospodarstvo i obrazovanje prof. dr. sc. Damir Medak Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet Udruga geodeta Dalmacije Split, 22. veljače 2019. Sadržaj Uvod Kohezijska politika

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation GRAD ZAGREB U pametnom gradu investicije u ljudski i društveni kapital, tradicionalnu i modernu komunikacijsku infrastrukturu pridonose održivom gospodarskom rastu i visokoj kvaliteti života, sa mudrim

Више

Poštovani, U saopštenju Istraživanje i razvoj, godina broj 24, od 1. februara godine, uočena je greška, nastala iz pogrešno popunjenog upi

Poštovani, U saopštenju Istraživanje i razvoj, godina broj 24, od 1. februara godine, uočena je greška, nastala iz pogrešno popunjenog upi Poštovani, U saopštenju Istraživanje i razvoj, 2011. godina broj 24, od 1. februara 2013. godine, uočena je greška, nastala iz pogrešno popunjenog upitnika izvještajne jedinice - Kliničko bolnički centar

Више

Europska poduzetnička Title mreža Hrvatske PLACE PARTNER S LOGO HERE Sub-title Varaždin, Vesna Torbarina, HGK European Commission Enterpri

Europska poduzetnička Title mreža Hrvatske PLACE PARTNER S LOGO HERE Sub-title Varaždin, Vesna Torbarina, HGK European Commission Enterpri Europska poduzetnička Title mreža Hrvatske PLACE PARTNER S LOGO HERE Sub-title Varaždin, 28.04.2009. Vesna Torbarina, HGK Sadržaj Enterprise Europe Network Europska poduzetnička mreža Hrvatske Usluge Europske

Више

Slide 1

Slide 1 , In Cubis d.o.o. Dani hrvatskog osiguranja Opatija, 6.11.2014. Funkcije informacijskog sustava u osiguranju Informacijski sustav... Čuva najvrijedniju imovinu podatke Automatizira poslovne procese Otvara

Више

INA Group Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program

INA Group  Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program INA Grupa Rezultati i poslovanje u prvom tromjesečju 2012. Zagreb, travanj 2012. 1 Unatoč izazovnom vanjskom okruženju, INA Grupa ostvarila je snažne, stabilne rezultate u prvom tromjesečju 2012. u usporedbi

Више

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02 STRATEGIJE E ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE STRATEGIJE ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE Elektronsko poslovanje ne predstavlja samo dodatak tradicionalnom, već ono predstavlja revoluciju u poslovanju. Ono omogućava

Више

KAKO BRŽE DO POSLA ZA StrukovnOG inženjerA zaštite životne sredine

KAKO BRŽE DO POSLA  ZA StrukovnOG inženjerA zaštite životne sredine KAKO BRŽE DO POSLA ZA SPECIJALISTU STRUKOVNOG INŽENJERA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Dr Vesna Marjanović, profesor Visoke poslovno-tehničke škole strukovnih studija, Užice Specijalističke strukovne studije

Више

НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ

НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ Технолошко-металуршки факултет Универзитет у Београду Карнегијева 4, Београд РЕЗИМЕ ИЗВЕШТАЈА О КАНДИДАТУ ЗА СТИЦАЊЕ НАУЧНОГ ЗВАЊА I Општи подаци о кандидату Име и презиме: Тања Ј. Николић Година рођења:

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Matrica šansi-pretnji Matrica šansi-pretnji Matrica šansi-pretnji se bavi dijagnozom situacije u kojoj se preduzeće nalazi, kao i njenom projekcijom u budućnosti (dijagnoza + prognoza). Situaciona analiza,

Више

Predmet: Marketing

Predmet: Marketing Predmet: Marketing Knjiga: Marketing (2019) Gligorijević, M. i Veljković, S. Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu Centar za izdavačku delatnost Napomena: ispitna pitanja važe za sve koji polažu po

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Коначан распоред испита Испитни рок: Мај 2015. Испити за студенте генерације 2014 Акр. Предмет Модул Датум Време Сала Напомена Алати и методе софтверског инжењерства МС14СИРН1 4. мај 2015. 18:00 304 м14860

Више

Презентация PowerPoint

Презентация PowerPoint SVETSKO NAVIGACIONO TRŢIŠTE 10% \godišnje 65 milijardi 3,5 milijardi uređaja 2015. godina 100 milijardi 8,0 milijardi uređaja Prognoza za 2020. godinu* Struktura tržišta 38% 4,5 % 2,5% 2,0% 53% Pešaci

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 4. Forum obiteljskog smještaja Zagreb, 02.-03. veljače, 2018. Dr. sc. Renata Tomljenović, Institut za turizam, Zagreb Projektna ideja - polazište Visoka zastupljenost privatnog smještaja u Hrvatskoj 87

Више

Modernisation of Post-Graduate Studies in Chemistry and Chemistry Related Programmes Tempus UK-Tempus-JPCR WORK PACKAGE 3 WP Type 3,3

Modernisation of Post-Graduate Studies in Chemistry and Chemistry Related Programmes Tempus UK-Tempus-JPCR WORK PACKAGE 3 WP Type 3,3 WORK PACKAGE 3 WP Type 3,3 Staff professional development teaching ИЗВЕШТАЈ РАДНЕ ПОСЕТЕ УНИВЕРЗИТЕТУ У АХЕНУ, ИНСТИТУТУ ЗА ГЕОЛОГИЈУ И ГЕОХЕМИЈУ НАФТЕ И УГЉА, НЕМАЧКА Циљеви посете: 1. Идентификација

Више

Година: IV Школска година: 2018/2019 ФАРМАЦЕУТСКО-КОЗМЕТИЧКО ИНЖЕЊЕРСТВО Семестар: VII Дан Термин Предмет Сала Наставник/Сарадник ПОНЕДЕЉАК УТОРАК СРЕ

Година: IV Школска година: 2018/2019 ФАРМАЦЕУТСКО-КОЗМЕТИЧКО ИНЖЕЊЕРСТВО Семестар: VII Дан Термин Предмет Сала Наставник/Сарадник ПОНЕДЕЉАК УТОРАК СРЕ ФАРМАЦЕУТСКО-КОЗМЕТИЧКО ИНЖЕЊЕРСТВО СРЕДА 8.00 10.30 АМБАЛАЖА И ПАКОВАЊЕ С1/1 С.Цакић, Сања Петровић 13.30 16.00 Технологија фармацеутских производа П1 Н.Цекић, И.С.Гајић 13.30 16.00 Технологија козметичких

Више

Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: Mjesto izvođenja

Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: Mjesto izvođenja Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: 21. 06. 2019. Mjesto izvođenja obuke: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta

Више

HORIZONTAL FACILITY ZA ZAPADNI BALKAN I TURSKU Suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala Sprovođenje pravde Sprječavanje diskriminaci

HORIZONTAL FACILITY ZA ZAPADNI BALKAN I TURSKU Suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala Sprovođenje pravde Sprječavanje diskriminaci HORIZONTAL FACILITY ZA ZAPADNI BALKAN I TURSKU Suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala Sprovođenje pravde Sprječavanje diskriminacije i zaštita prava osjetljivih grupa Mehanizam za koordinaciju

Више

Microsoft Word - Master 2013

Microsoft Word - Master 2013 ИСПИТНИ РОК: ЈУН 2018/2019 МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Студијски програм: ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА Семестар 17.06.2019 Статички електрицитет у технолошким процесима Електронска кола за управљање

Више

Istraživanje turističkog tržišta

Istraživanje turističkog tržišta ISTRAŽIVANJE TURISTIČKOG TRŽIŠTA asistent:branislava Hristov Stančić branislava@ekof.bg.ac.rs Suština i sadržaj istraživanja tržišta Istraživanje tržišta istraživanje marketinga Istraživanje marketinga

Више

Универзитет у Новом Саду ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРВОГ КОНКУРСНОГ РОКА ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ ОСНОВНИХ И ИНТЕГРИСАНИХ СТУДИЈА У ШКОЛСКОЈ 2019/

Универзитет у Новом Саду ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРВОГ КОНКУРСНОГ РОКА ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ ОСНОВНИХ И ИНТЕГРИСАНИХ СТУДИЈА У ШКОЛСКОЈ 2019/ Универзитет у Новом Саду ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРВОГ КОНКУРСНОГ РОКА ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ ОСНОВНИХ И ИНТЕГРИСАНИХ СТУДИЈА У ШКОЛСКОЈ 2019/2020. ГОДИНИ, 26. јун 2019. УКУПАН БРОЈ ПРИЈАВЉЕНИХ

Више

Универзитет у Новом Саду ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРВОГ КОНКУРСНОГ РОКА ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ ОСНОВНИХ И ИНТЕГРИСАНИХ СТУДИЈА У ШКОЛСКОЈ 2019/

Универзитет у Новом Саду ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРВОГ КОНКУРСНОГ РОКА ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ ОСНОВНИХ И ИНТЕГРИСАНИХ СТУДИЈА У ШКОЛСКОЈ 2019/ Универзитет у Новом Саду ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРВОГ КОНКУРСНОГ РОКА ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ ОСНОВНИХ И ИНТЕГРИСАНИХ СТУДИЈА У ШКОЛСКОЈ 2019/2020. ГОДИНИ, 25. јун 2019. УКУПАН БРОЈ ПРИЈАВЉЕНИХ

Више

Универзитет у Новом Саду ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРВОГ КОНКУРСНОГ РОКА ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ ОСНОВНИХ И ИНТЕГРИСАНИХ СТУДИЈА У ШКОЛСКОЈ 2019/

Универзитет у Новом Саду ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРВОГ КОНКУРСНОГ РОКА ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ ОСНОВНИХ И ИНТЕГРИСАНИХ СТУДИЈА У ШКОЛСКОЈ 2019/ Универзитет у Новом Саду ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРВОГ КОНКУРСНОГ РОКА ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ ОСНОВНИХ И ИНТЕГРИСАНИХ СТУДИЈА У ШКОЛСКОЈ 2019/2020. ГОДИНИ, 24. јун 2019. УКУПАН БРОЈ ПРИЈАВЉЕНИХ

Више

Satnica.xlsx

Satnica.xlsx ПОНЕДЕЉАК 17.06.2019 2Б-УПС Електрична кола 24 Б-УПС Електрична кола 1 УПС Теорија кола 2 2Б-ЕЕН Електрична кола у електроенергетици 8 Б-ЕЕН Електрична кола 1 ЕЕН Теорија електричних кола 1 А1 2Б-ЕЛК Дигитална

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ТЕХНОЛОШКО ПРЕДВИЂАЊЕ Развој научног предвиђања Најзначајнија промена метода и техника се везује за појаву НАУЧНОГ предвиђања. Историјско-библиографски метод (са вештине на науку) Три фазе: 1. Религијска

Више

PROGRAM

PROGRAM 2019 PROGRAM AKADEMIJA REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU 2019. Europska unija Zajedno do fondova EU SADRŽAJ 1. EDUKATIVNE AKTIVNOSTI AKADEMIJE REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU... 4 MODUL 1: Što su fondovi

Више

(Microsoft PowerPoint - Stjepan Laku\232i\346 - RUCONBAR - Apsorbiraju\346e betonske barijere [Compatibility Mode])

(Microsoft PowerPoint - Stjepan Laku\232i\346 - RUCONBAR - Apsorbiraju\346e betonske barijere [Compatibility Mode]) 7. HRVATSKI FORUM O ODRŽIVOJ GRADNJI RUCONBAR Apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke s recikliranom gumom (EU program: CIP ECO INNOVATION) Prof.dr.sc. Stjepan Lakušić Građevinski fakultet Svučilišta

Више

Рапоред полагања испита школске године 2018/19. Ниво студија Основне академске студије Акредитација 2014 Машинско инжењерство Сатница испита Студијски

Рапоред полагања испита школске године 2018/19. Ниво студија Основне академске студије Акредитација 2014 Машинско инжењерство Сатница испита Студијски Рапоред полагања испита школске године 2018/19. Ниво студија Основне академске студије Акредитација 2014 Машинско инжењерство Сатница испита Студијски програм 9:00 КОД Н А З И В П Р Е Д М Е Т А ЈАН МАР

Више

JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO/KONCESIJA ODELJENJE ZA STRATEŠKO PLANIRANJE, RAZVOJ I ANALIZE

JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO/KONCESIJA ODELJENJE ZA STRATEŠKO PLANIRANJE, RAZVOJ I ANALIZE JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO/KONCESIJA ODELJENJE ZA STRATEŠKO PLANIRANJE, RAZVOJ I ANALIZE investicije@pks.rs 2 MAPA KORAKA JPP/KONCESIJA 3 1. POJAM JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO (JPP) Javno-privatno partnerstvo

Више

Анекс 5 Униформни програми и програмске активности јединица локалне самоуправе ПРОГРАМ 1 Назив СТАНОВАЊЕ, УРБАНИЗАМ И ПРОСТОРНО ПЛАНИРАЊЕ Шифра 1101 С

Анекс 5 Униформни програми и програмске активности јединица локалне самоуправе ПРОГРАМ 1 Назив СТАНОВАЊЕ, УРБАНИЗАМ И ПРОСТОРНО ПЛАНИРАЊЕ Шифра 1101 С Анекс 5 Униформни програми и програмске активности јединица локалне самоуправе ПРОГРАМ 1 СТАНОВАЊЕ, УРБАНИЗАМ И ПРОСТОРНО ПЛАНИРАЊЕ 1101 Урбанизам и просторно планирање Планирање, уређење и коришћење простора

Више

Raspored.procjena opreme _1_

Raspored.procjena opreme _1_ Raspored edukativnog ciklusa procjenitelja postrojenja i opreme u organizaciji IIRCG Sekcije procjenitelja- Sala Unije Poslodavaca Crne Gore, 02.08.2016. godine Uvodno izlaganje 16:00-16:45h Upoznavanje

Више

Microsoft Word - Master 2013

Microsoft Word - Master 2013 ИСПИТНИ РОК: СЕПТЕМБАР 2018/2019 МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Студијски програм: ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА Семестар 19.08.2019 Електромагнетна компатибилност у електроенергетици Управљање дистрибутивном

Више

Агенција за развој малих исредњих предузећа општине Бијељина

Агенција за развој малих исредњих предузећа општине Бијељина Trg Kralja Petra I Karađorđevića B I J E LJ I N A Tel +387 55 204-024 Email: agencijamsp.bn@gmail.com JIB 4402338060004 MB 11004300 ŽR. 555-001-00777777-70 Eko.kod 00050910 ПРОГРАМ РАДА АГЕНЦИЈЕ ЗА РАЗВОЈ

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Planovi i pravila za novo programsko razdoblje 2021. 2027. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Struktura izlaganja Pregled Višegodišnjeg financijskog okvira 2021. 2027. Kohezijska

Више

KOMISIJA ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI Broj: 01- Podgorica, 17. februar godine Na osnovu člana 10 stav 1, tačka 1 i člana 19 stav 2 Zakona o kontro

KOMISIJA ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI Broj: 01- Podgorica, 17. februar godine Na osnovu člana 10 stav 1, tačka 1 i člana 19 stav 2 Zakona o kontro KOMISIJA ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI Broj: 01- Podgorica, 17. februar 2017. godine Na osnovu člana 10 stav 1, tačka 1 i člana 19 stav 2 Zakona o kontroli državne pomoći ("Službeni list CG" br. 74/09 i 54/11)

Више

Microsoft PowerPoint - 03_Prezentacija 1_Lea_ [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 03_Prezentacija 1_Lea_ [Compatibility Mode] Efikasnost i efektivnost državnih pomoći Lea J. Lekočević SAM GIZ ekspert za državne pomoći Podgorica, 30. oktobar 2013. godine Page 1 Opšti nalazi Evropa 2010 strategija EZ za rast u ovoj deceniji jedinstveno

Више