Na temelju čl.58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine br.87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12,

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Na temelju čl.58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine br.87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12,"

Транскрипт

1 Na temelju čl.58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine br.87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 94/13 i 152/14) te čl.60. i Statuta Osnovne škole Sveti Matej Viškovo (u daljnjem tekstu Škola), a nakon provedene rasprave na Učiteljskom vijeću dana godine, Vijeću roditelja dana godine, i Vijeću učenika dana godine, Školski odbor na sjednici održanoj dana godine donio je K U Ć N I R E D OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovim Pravilnikom o kućnom redu (u daljnjem tekstu: Kućni red) uređuje se: dolazak učenika u školu i njihov odlazak iz Škole, prava i obveze učenika za vrijeme boravka u unutarnjem i vanjskom prostoru Škole (održavanje reda i čistoće), (odnos prema školskoj imovini i osobnim stvarima), (odijevanje učenika i njihova osobna higijena), odnos učenika prema radu i zadatcima u Školi, prava i obveze učitelja Škole tijekom radnog vremena, dežurstvo učenika i učitelja, međusobni odnos učenika, međusobni odnosi učenika i zaposlenika Škole, prava i dužnosti roditelja/skrbnika učenika Škole, pravila sigurnosti i zaštite od socijalno neprihvatljivih oblika ponašanja, diskriminacije, neprijateljstva i nasilja, kršenje Kućnog reda, druga pitanja iz života i rada Škole (prijam stranaka), (radno vrijeme). Članak 2. Odredbe ovog Kućnog reda primjenjuju se na zaposlenike koji su zasnovali radni odnos u Školi na određeno ili neodređeno, puno ili nepuno radno vrijeme, učenike škole i njihove roditelje/skrbnike, građane i druge stranke za vrijeme boravka u Školi. Članak 3. Zaposlenici, učenici i njihovi roditelji/skrbnici te druge stranke imaju pravo upoznati se s odredbama ovog Kućnog reda koje se odnose na njih. Kućni red je objavljen na mrežnoj stranici Škole.

2 Na početku svake školske godine razrednik je obvezan upoznati učenike i njihove roditelje/skrbnike s odredbama ovog Pravilnika. DOLAZAK UČENIKA U ŠKOLU I NJIHOV ODLAZAK IZ ŠKOLE Članak 4. U skladu s Godišnjim planom i programom Škola radi u petodnevnom radnom tjednu u dvije smjene. Nastava i drugi oblici nastavnog rada započinju svakodnevno u 8.00 sati za prvu smjenu i u sati za drugu smjenu. Učenici, dežurni učitelji i ostali učitelji dolaze u Školu: dežurni učitelji 20 minuta prije početka nastave dežurni učenici 20 minuta prije početka nastave učenici 10 minuta prije početka nastave, najkasnije 5 minuta prije početka nastave ostali učitelji 15 minuta prije početka nastave stručni suradnici najkasnije 5 minuta prije početka nastave. Pod nadzorom dežurnih učitelja u školsku zgradu ulazi se na znak školskog zvona 5 minuta prije početka nastavnog rada (prvo zvono). U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta (vjetar, kiša, snijeg i sl.) učenici po dolasku ulaze u školsko predvorje gdje se zadržavaju do prvog zvona. Članak 5. Prilikom ulaska u Školu prije nastave, zatim za vrijeme odmora i po završetku nastave, učenici obvezno koriste glavni ulaz u školsku zgradu. Učitelji ulaze i izlaze koristeći glavni ulaz u Školu. Vrata na glavnom ulazu u Školu obvezno se zaključavaju za vrijeme trajanja nastave. Vrata zaključavaju dežurni učenici pod nadzorom dežurnih učitelja. Roditelji i ostali posjetitelji pri ulasku u školu koriste glavni ulaz. Članak 6. Učenici koji dolaze u Školu u suprotnu smjenu na dodatnu i dopunsku nastavu, slobodne aktivnosti i izbornu nastavu, mogu ući uz odobrenje i pod nadzorom učitelja koji je zadužen za taj rad ili dežurnog učitelja.

3 Članak 7. Učenici koji neopravdano zakasne na nastavu krše pravila Kućnog reda. Učenici koji su zakasnili na nastavu, trebaju tiho uči u učionicu i ispričati se učitelju. Članak 8. Na početku nastavnog sata učenici razredne nastave dočekuju učitelje na svojim mjestima u razrednim odjelima i pozdravljaju ih ustajanjem. Učenike predmetne nastave u razred puštaju predmetni učitelji. Učenici ne smiju samovoljno mijenjati mjesta sjedenja u razredu. Mjesto, na početku te po potrebi i tijekom školske godine, određuje razrednik ili predmetni učitelj za svoj sat. Učitelj ne smije za vrijeme nastave slati učenika izvan prostora Škole ili ga kažnjavati udaljavanjem iz učionice. Učenici mogu napustiti Školu za vrijeme održavanja nastave i drugih oblika odgojnoobrazovnog rada jedino iz opravdanih razloga. Razrednik, predmetni učitelj, stručni suradnik ili ravnatelj o takvom napuštanju Škole treba obavijestiti roditelja/skrbnika i s njim dogovoriti način odlaska učenika iz škole. U slučajevima težeg kršenja Kućnog reda, učenika se može uputiti ravnatelju ili stručnoj službi škole. Članak 9. Učenici dolaze u Školu uredno i pristojno odjeveni u skladu sa svojim uzrastom. Nije dozvoljeno napadno i neprihvatljivo odijevanje koje izaziva osudu i negodovanje ostalih učenika, učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja Škole. U slučaju da učenik dođe u školu neprimjereno odjeven ili obuven, predmetni učitelj upućuje učenika razredniku ili ravnatelju koji će u svezi s navedenim kontaktirati roditelje/skrbnike. Učenici su dužni u Školu dolaziti uredno počešljani i ošišani te održavati osobnu higijenu bez upotrebe sredstava za uljepšavanje. Za vrijeme nastave TZK učenici moraju imati sportsku opremu za vrijeme boravka u dvorani (sportski dres, tenisice). Iz zdravstvenih, kulturnih i pedagoških razloga učenicima nije dozvoljeno pušenje, uživanje u alkoholu i drugim sredstvima ovisnosti u Školi ili izvan nje. Učeniku koji se zatekne pod utjecajem alkohola u prostoru škole treba pozvati roditelja/skrbnika da dođe po njega te u njegovoj pratnji napusti Školu. U slučaju veće alkoholiziranosti treba pozvati liječnika, a o istom obavijestiti roditelje/skrbnike.

4 Članak 10. Nakon završetka nastave ili drugog oblika nastavnog rada učenici pod nadzorom učitelja napuštaju razredne odjele, a zatim i školsku zgradu, u redu, bez galame, vodeći računa da su iza sebe ostavili uredno posložene klupe i stolice te ostali školski inventar. Zadržavanje učenika u učionicama, školskim hodnicima i drugim školskim prostorima nakon nastave nije dozvoljeno. Učenici svakog razrednog odjela, a posebno dežurni učenici- redari, dužni su pod nadzorom učitelja nakon završetka svakog sata učionicu ostaviti urednu. Učitelji koji održavaju zadnji sat nastave dužni su zaključati učionicu i ispratiti učenike do izlaznih vrata. Učenici napuštaju zgradu i ne zadržavaju se na školskom dvorištu Članak 11. Putem od kuće do Škole i obratno učenici su dužni pridržavati se prometnih propisa, a vladanjem i ponašanjem na tom putu pokazati dobar odgoj i kulturno ponašanje. BORAVAK U ŠKOLI Članak 12. U prostoru Škole zabranjeno je: pušenje; nošenje oružja; promidžba i prodaja svih proizvoda koji nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja; svako uništavanje školske imovine; pisanje po zidovima i inventaru škole; oštećivanje klupa i osobnih stvari svojih prijatelja; nositi gume za žvakanje; bacanje smeća, papira, žvakaćih guma i sl. izvan koševa za otpatke; unošenje i konzumiranje alkohola i narkotičnih sredstava; unošenje sredstava, opreme i uređaja koji mogu izazvati požar ili eksploziju; igranje igara na sreću i kartanje; polijevanje vode po podu, zidovima, ostavljanje otvorenih pipa za vodu; unošenje tiskovina nepoćudnog sadržaja; dovođenje životinja; penjanje na prozore i rukohvate, vikanje i bacanje otpadaka hrane i papira te školskog pribora kroz prozor.

5 Članak 13. U prostorima Škole zabranjeno je svako neovlašteno audiosnimanje, videosnimanje i fotografiranje bez znanja i odobrenja osobe ili osoba (zaposlenika Škole, učenika Škole i roditelja/skrbnika i ostalih) koje se snima. Za audiosnimanje, videosnimanje i fotografiranje učenika potrebna je pismena suglasnost roditelja/skrbnika i odobrenje ravnatelja. Svako audio i video snimanje zaposlenika i učenika Škole treba najaviti stručnoj službi ili ravnatelju Škole. Svako postupanje suprotno stavku 1. ovog članka sankcionirat će se prema važećim Zakonima Republike Hrvatske. Članak 14. Zaposlenici i učenici Škole obvezni su sredstva Škole koja su im stavljena na raspolaganje, racionalno koristiti. U svrhu zaštite imovine i sigurnosti boravka u Školi, svaki uočeni kvar na instalacijama električne struje, vodovoda ili grijanja te druga oštećenja nepokretne imovine obvezni su odmah prijaviti domaru Škole. Članak 15. Bez odobrenja ravnatelja ili drugih zaposlenika Škole, učenicima je zabranjeno u Školu dovoditi strane osobe. Svim osobama (zaposlenicima, učenicima, strankama) u prostorije i okoliš Škole zabranjeno je dovoditi životinje, osim ako to ne odobri stručna služba ili ravnatelj Škole. PRAVA I OBVEZE UČENIKA Članak 16. Učenik ima prava i dužnosti utvrđene zakonima, pravilnicima, Statutom Škole i ovim Kućnim redom. Pored tih prava i dužnosti, učenik je obvezan: kulturno se ponašati za vrijeme boravka u Školi i izvan nje, izvršavati naloge učitelja, razrednika, stručnog suradnika i ravnatelja Škole, u Školi, na javnom mjestu, u međusobnim odnosima sa zaposlenicima Škole, učenicima i drugim osobama, postupati i ponašati se prema pravilima lijepog ponašanja i kulturnog ophođenja, prilikom kretanja prostorima Škole dati prednost odraslim osobama, u Školu dolaziti dolično i uredno odjeven, mirno ući u učionicu i pripremiti se za nastavu, u slučaju da je učionica zaključana, u miru pričekati učitelja pred učionicom,

6 pri ulasku i izlasku iz Škole ili učionica za vrijeme velikih i malih odmora, učenici su dužni kretati se na način da ne ugrožavaju svoju i tuđu sigurnost (ne trčati, gurati se, penjati po ogradama, kretati se desnom stranom i sl.), nakon završetka nastave ili drugog oblika odgojno-obrazovnog rada napustiti prostore Škole, pridržavati se naloženih mjera zaštite od požara, pridržavati se naloženih higijenskih mjera i redovito održavati osobnu higijenu, prijavljivati nasilno ponašanje dežurnim učiteljima i drugim zaposlenicima Škole, koristiti se školskom imovinom i istu čuvati, obavljati dužnosti redara. Članak 17. Tijekom nastavnog procesa učenicima nije dopušteno dovikivati se, zadirkivati, prepirati se, šaptati i šetati po razredu ili na drugi način ometati nastavni proces. Nakon završetka nastave i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada učenici su dužni ostaviti čiste i uredne školske klupe, odnosno stolice i stolove te drugi inventar. Pri napuštanju učionice učenici su dužni pokupiti svoje stvari. Članak 18. Za vrijeme odvijanja nastave i ostalih odgojno-obrazovnih sadržaja na postavljena pitanja učitelja učenik se javlja dizanjem ruke, a prozivkom učitelja učenik odgovara na postavljeno pitanje. Učenik se javlja dizanjem ruke i u slučaju kada želi nešto pitati ili reći učitelju. Nije pristojno upadati u riječ učitelju i drugim učenicima. Članak 19. Ako učenik smatra da su na bilo koji način povrijeđena njegova prava, može to pristojno priopćiti učitelju, razredniku, dežurnom učitelju ili stručnoj službi Škole. Nije dopušteno učenicima da sami rješavaju međusobne odnose fizičkim obračunom, prijetnjama, uvredama riječima, širenjem neistina, ismijavanjem ili sl. Članak 20. Učenicima za vrijeme nastave i drugih-odgojno-obrazovnih aktivnosti nije dozvoljeno napuštati prostor Škole bez odobrenja razrednika ili dežurnog učitelja. Učenik koji samovoljno napusti Školu za vrijeme trajanja nastave, krši Kućni red.

7 Učenik može za vrijeme trajanja nastave napustiti školsku zgradu samo s dozvolom učitelja, dežurnog učitelja, stručne službe ili ravnatelja, o čemu mora biti obaviješten roditelj ili skrbnik učenika. Pravila iz stavka 1., 2., 3. ovog članka odnose se na sve oblike nastave učioničke i izvanučioničke. Članak 21. Učenici ne smiju bez poziva ili opravdanog razloga ulaziti u zbornicu i upravu Škole. U tajništvu i računovodstvu škole učenici obavljaju potrebne poslove za vrijeme velikog odmora, prije ili poslije nastave. Članak 22. Učenici imaju pravo na veliki odmor i male odmore između nastavnih sati. Zvonom se oglašava početak i završetak nastave i početak odmora. Učenici ne smiju napuštati svoja mjesta prije nego to učitelj odobri. Za vrijeme malih odmora (u trajanju od 5 minuta) učenici predmetne nastave mijenjaju učionice prema rasporedu sati, a učenici razredne nastave ostaju u istoj, uz kratku pauzu koju koriste kao pripremu za sljedeći sat ili za odlazak u WC. Članak 23. Zbog sigurnosti učenika tijekom boravka u Školi za vrijeme malih i velikih odmora učenicima nije dozvoljeno napuštanje prostora zgrade Škole. U slučaju svojevoljnog napuštanja školskog prostora Škola ne odgovara za učenikovu sigurnost i o tome će obavijestiti roditelja/skrbnika. Članak 24. Tijekom boravka u Školi učenicima nije dopušteno korištenje mobilnih telefona i drugih tehničkih uređaja za komunikaciju. Radi neometanog odvijanja nastave mobilni telefoni i drugi tehnički uređaji moraju biti isključeni i spremljeni u učeničku torbu. Iznimno, i u hitnim slučajevima, uz odobrenje učitelja, stručnog suradnika ili ravnatelja Škole, učenik može koristiti mobilni telefon ili drugi tehnički uređaj za komunikaciju. Članak 25. U prostorima Škole učenicima nije dopušteno korištenje mobilnih telefona ili drugih tehničkih uređaja u svrhu neovlaštenog: audiosnimanja,

8 videosnimanja, fotografiranja. Od odredbi stavka 1. ovog članka izuzeti su učenici koji navedene radnje obavljaju tijekom nastave i drugih odgojno-obrazovnih sadržaja, pod stručnim vodstvom učitelja. Svako neovlašteno snimanje i fotografiranje predstavlja teže kršenje ovog Pravilnika te važećih zakona Republike Hrvatske. Članak 26. U slučaju kršenja odredbi članka 24. i 25. ovog Pravilnika, učitelj, razrednik, stručni suradnik ili zaposlenik Škole imaju pravo privremeno zadržati mobilni telefon ili drugi tehnički uređaj do dolaska roditelja/skrbnika učenika po njega. Razrednik je obvezan o poduzetoj radnji u najkraćem mogućem roku obavijestiti roditelja/skrbnika te ga pozvati da preuzme mobilni telefon ili drugi tehnički uređaj. Mobilni telefon ili drugi tehnički uređaj do dolaska roditelja pohranjuje se u tajništvu ili prostorijama stručne službe Škole. Razrednik prilikom razgovora upozorava roditelja/skrbnika na kršenje ovog Pravilnika i moguće posljedice koje iz toga proizlaze. Članak 27. Za vrijeme boravka u Školi učenici su obvezni odgovorno skrbiti o svojim stvarima. Učenicima se ne preporuča unošenje vrijednih osobnih predmeta (nakit, mobitel, CD-player, PSP i sl. ) u prostore Škole. Škola nije odgovorna za nestanak vrijednih i ostalih osobnih predmeta te novca učenika za vrijeme boravka u Školi. Za izgubljene predmete u Školi učenici se obraćaju dežurnom učitelju ili razredniku svog razrednog odjela. Članak 28. Školsku knjižnicu učenici koriste prema utvrđenom rasporedu. Raspored se objavljuje na ulazu u knjižnicu. Učenici su obvezni posuđene knjige čuvati, pažljivo ih koristiti i vratiti u utvrđenom roku neoštećene, odnosno u stanju u kojem su preuzete. U slučaju gubitka ili većeg oštećenja knjige, učenik, tj. roditelj/skrbnik dužan je štetu nadoknaditi u iznosu tržišne cijene za njeno dovođenje u prethodno stanje.

9 Članak 29. Učenici su obvezni čuvati računala i drugu računalnu opremu za vrijeme boravka u informatičkoj učionici i ostalim prostorima Škole. Učenicima nije dozvoljeno korištenje računala na način koji bi oštetio programski dio računala. Prilikom korištenja računala te mrežnih resursa Škole (lokalne mreže i interneta) učenici su obvezni ponašati se u skladu s odredbama ovog Pravilnika. Učenicima prilikom korištenja resursa Škole nije dozvoljeno slati poruke nepoćudnog sadržaja putem elektronske pošte, komunicirati putem chat-a s drugim osobama na način neprimjeren dobi učenika, pregledavati usluge i sadržaje World Wide Weba neprimjerene njihovom uzrastu. PRAVA I OBVEZE UČITELJA Članak 30. Zaposlenici Škole obvezni su dolaziti na posao i odlaziti s posla u vrijeme utvrđeno odlukom ravnatelja Škole o rasporedu radnog vremena kako bi se nastava i ostali poslovi mogli uredno obavljati. Radno vrijeme učitelja utvrđeno je rasporedom sati koji se donosi na početku školske godine te izmjenama i dopunama u rasporedu sati koje se donose tijekom školske godine. Svaki učitelj obvezan je svakodnevno prije odlaska s radnog mjesta informirati se na oglasnoj ploči u zbornici Škole o eventualnim izmjenama rasporeda sati, zamjenama odsutnih kolega ili o drugim važnim obavijestima u vezi s organizacijom nastave. Članak 31. Učitelji dolaze u Školu uredno i pristojno odjeveni u skladu s djelatnosti koju obavljaju, poštujući pravila osobnog izgleda neposrednih nositelja odgojno-obrazovne djelatnosti i Etičkog kodeksa Škole. Članak 32. Zaposlenici Škole obvezni su poslove svog radnog mjesta i druge povjerene im zadatke obavljati savjesno, pridržavajući se zakona i propisa te općih akata Škole kao i Godišnjeg plana i programa rada Škole.

10 Članak 33. Učitelji su Dnevnike rada i Imenike učenika obvezni nositi sa sobom na nastavu i druge oblike odgojno-obrazovnog rada. Učenicima nije dopušteno nošenje Dnevnika rada i Imenika učenika. Dnevnike rada i Imenike učenika nije dopušteno bez nadzora ostavljati u učionicama i drugim prostorima Škole. Nakon završenog nastavnog sata Dnevnik rada i Imenik učenika učitelj je obvezan odložiti u za to određeni dio ormara u zbornici. Nakon završene smjene svi Dnevnici rada i Imenici učenika trebaju biti smješteni u ormar u zbornici. Nije dopušteno iznošenje Dnevnika rada i Imenika učenika izvan Škole. Članak 34. Učiteljima nije dopušteno korištenje mobilnih telefona i ostalih tehničkih naprava koje mogu ometati odvijanje nastave, drugih oblika odgojno-obrazovnog rada ili održavanje sjednica stručnih tijela Škole (Razredna vijeća, Učiteljska vijeća, stručni aktivi, ispitne komisije i sl.). Od pravila iz stavka 1. ovog članka izuzimaju se slučajevi kada se mobilni telefoni i ine tehničke naprave koriste isključivo u profesionalne svrhe iz domene života i rada u Školi. DEŽURSTVO Članak 35. U Školi za vrijeme rada dežuraju djelatnici Škole i učenici. Raspored dežurstava djelatnika i određuje ravnatelj, raspored dežurstava razrednih odjela određuje ravnatelj ili stručna služba, raspored dežurstava redara i dežurnih učenika određuje razrednik. a) RAZREDNI REDARI Članak 36. U svakom razrednom odjelu razrednik tjedno određuje učenike redare (2 učenika). Učenici redari: pripremaju učionicu za nastavu, brišu ploču i donose potrebna nastavna sredstva i pomagala, prijavljuju učiteljima nenazočne učenike, prijavljuju oštećenja te učitelja izvješćuju o nađenim predmetima na početku sata, brinu se o čistoći i redu u učionici tijekom nastavnog procesa, po završetku nastavnog sata posljednji napuštaju učionicu uz provjeru ispravnosti učionice, oštećenja klupa, zidova, stolica i ostaloga inventara te o uočenim oštećenjima izvješćuju učitelja.

11 b) DEŽURNI UČENICI Članak 37. U školi je organizirano i dežurstvo razrednih odjela i učenika. Raspored dežurstva razrednih odjela određuje ravnatelj ili stručna služba, a dežurne učenike određenog razrednog odjela njegov razrednik. Na glavnom ulazu u školu svakodnevno dežuraju po dva učenika u svakoj smjeni uz nadzor domara i spremačica. Trajanje dežurstva u prvoj smjeni je od 7.40 sati do sati, a u drugoj smjeni od sati do sati. Dežurni učenici oslobođeni su prisustvovanja nastavi i drugim oblicima nastavnog rada u vrijeme obavljanja dežurstva. Dežurni učenici obvezni su informirati se o nastavnim sadržajima obrađenim na nastavi te iste prepisati u bilježnicu. Dežurstvo nije isprika za neispunjavanje zadataka. Članak 38. Dužnosti i obveze dežurnih učenika su sljedeće: dočekivanje, primanje, obavještavanje i upućivanje stranaka i roditelja učenika traženim odnosno nadležnim osobama u Školi, najava posjeta stranaka, roditelja i gostiju ravnatelju Škole, stručnoj službi, učiteljima i drugim radnicima Škole, ispraćaj stranaka, roditelja, gostiju prilikom izlaska iz školske zgrade, izvještavanje dežurnog učitelja ili drugog nadležnog djelatnika o značajnim zbivanjima u Školi, osobito ako je riječ o neprihvatljivom ponašanju stranaka pri ulasku u zgradu Škole, prenošenje službenih priopćenja i drugih poruka ili informacija, prema rasporedu kada zvoniti školskim zvonom daje znak za početak i završetak nastave, odnosno početak i završetak nastavnog sata školskim zvonom, ispunjavanje obrasca dežurstvo učenika, koje na kraju dežurstva potpisuju dežurni učenici i učitelji donose ga u zbornicu. Članak 39. Dežurni učenici ne smiju napustiti svoju dužnost bez odobrenja dežurnog učitelja. Uvođenje dežurnih učenika u dužnost i posebnu pažnju i nadzor nad njihovim zadacima obavljaju razrednik i dežurni učitelji čiju pomoć dežurni učenici uvijek mogu potražiti. Dežurni učenici za vrijeme dežurstva ne smiju obavljati poslove koji im nisu određeni Kućnim redom (igranje igrica, slušanje glazbe, igranje loptom, čuvanje predmeta drugih učenika i sl.).

12 c) DEŽURNI UČITELJI Članak 40. Kako bi se osiguralo djelotvorno odvijanje odgojno-obrazovnog rada, organizira se dežurstvo zaposlenika Škole. Raspored dežurstava zaposlenika određuje ravnatelj Škole, a objavljuje se na oglasnoj ploči u zbornici Škole. Dežurni učitelji imaju obvezu sačekati učenike na školskom dvorištu prije početka nastave, puštati učenike u zgradu nakon prvog zvona kojim se označava ulazak u školu, brinuti se o redu i primjerenom ponašanju učenika za vrijeme malog i velikog odmora. Posebnu važnost imaju dežurstva za vrijeme velikog odmora kada učenici imaju marendu. Za vrijeme velikog odmora dežurni učitelji borave na školskom dvorištu s učenicima, a u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika zajedno s učenicima borave u predvorju škole. Članak 41. Pored navedenih dužnosti dežurni učitelji: brinu o redu prilikom ulaska učenika u Školu, odnosno izlaska iz Škole, upozoravaju učenike da se ponašaju u skladu s Kućnim redom, surađuju s dežurnim učenicima, nadziru njihov rad, te im pružaju pomoć u obavljanju zadataka dežurstva, ostaju u Školi do završetka trajanja dežurstva u smjeni, unose svoja zapažanja u obrazac dežurstvo učenika, obavljaju i druge poslove iz domene života i rada u Školi. ODNOS PREMA ŠKOLSKOJ IMOVINI I OSOBNIM STVARIMA Članak 42. Učenici imaju obvezu čuvanja imovine Škole kako se ista ne bi oštetila. Za štetu koja nastane u Školi (na prostorima, uređajima, knjižnoj građi i cjelokupnoj opremi Škole) odgovaraju roditelji/staratelji učenika počinitelja i dužni su istu nadoknaditi djelomično ili u cjelini u iznosu tržišne cijene za njeno dovođenje u prethodno stanje. Članak 43. U slučaju utvrđivanja odgovornosti za štetu, zajedno s roditeljima odgovara i učenik koji ju je počinio. Ako se utvrdi da je u štetnoj radnji više počinitelja, ali se ne može utvrditi koji je od

13 počinitelja štetu uzrokovao ili se ne mogu utvrditi njihovi udjeli u počinjenoj šteti, a izvjesno je njihovo štetno djelovanje, odgovornost za štetu snose podjednako svi koji su sudjelovali u štetnoj radnji. Naknadu određuje ravnatelj škole prema učinjenoj procjeni štete. Članak 44. Svaki uočeni kvar na instalacijama ili drugi kvar učitelji i učenici dužni su prijaviti dežurnom učitelju, tajniku odnosno pomoćno-tehničkom osoblju. Članak 45. Učenici su također dužni čuvati svoju odjeću i pribor, kao i odjeću i pribor drugih učenika i učitelja. U slučaju otuđivanja ili oštećivanja tuđih stvari počinitelj je dužan štetu nadoknaditi. Nadoknada štete prepušta se međusobnom sporazumu roditelja tih učenika. Svjesno ili namjerno otuđivanje ili uništavanje školskih stvari ili stvari drugih učenika povlači sa sobom i primjerenu pedagošku mjeru. Članak 46. U Školu je učenicima preporučeno ne donositi nepotrebne skupocjene osobne stvari, kao što su nakit, mobitel, CD-player i sl. jer Škola ne odgovara za nestanak istih. MEĐUSOBNI ODNOSI UČENIKA Članak 47. Učenici su obvezni u međusobnoj komunikaciji pridržavati se normi lijepog ponašanja. U komunikaciji između učenika obostrano nije dopušteno: korištenje povišenih tonova, vrijeđanje, omalovažavanje, ismijavanje iz bilo kojeg razloga, zastrašivanje, psovanje, prostačenje. Članak 48. Obveza je svakog učenika u međusobnoj komunikaciji da eventualne sporove i sukobe sa pojedinim učenicima riješi uz pomoć učitelja, pedagoške službe ili ravnatelja koji pri tome vode računa i o individualnim osobinama učenika i obiteljskim prilikama.

14 U međusobnim odnosima između učenika nije dopušteno nesporazume rješavati verbalnim i fizičkim nasiljem. MEĐUSOBNI ODNOSI UČENIKA I ZAPOSLENIKA ŠKOLE Članak 49. Učenici su dužni uljudno se odnositi prema svim zaposlenicima Škole te prema poznatim i nepoznatim osobama. Učenici su dužni pozdraviti zaposlenike Škole u školskom prostoru i izvan njega pozdravom Dobro jutro'', Dobar dan'', Dobra večer'' i Doviđenja''. Zaposlenici Škole dužni su na učenikov pozdrav odgovoriti. Članak 50. Pri ulasku, izlasku ili kretanju po Školi učenici trebaju dati prednost starijim osobama. Članak 51. Odnos između učitelja i učenika mora biti na razini međusobnog uvažavanja i pružanja pomoći u ostvarivanju odgojno-obrazovne djelatnosti Škole. Za vrijeme nastave učenici aktivno i disciplinarno sudjeluju na nastavnom procesu te uredno izvršavaju obveze. U komunikaciji između učitelja i učenika, drugih djelatnika škole i učenika obostrano nije dopušteno: korištenje povišenih tonova, vrijeđanje i omalovažavanje, ismijavanje, DUŽNOST I PRAVA RODITELJA/SKRBNIKA UČENIKA Članak 52. Dužnosti roditelja odnosno staratelja učenika su da se redovito informiraju o učenju, napredovanju i vladanju učenika tijekom školske godine u vrijeme koje je određeno za primanje roditelja, a koje je Škola dužna organizirati. Individualne informacije za roditelje učenika svih razrednih odjela održavaju se jednom tjedno. Dan i vrijeme za individualne informacije utvrđuje učitelj prema vlastitoj satnici. Obveza je svakog učitelja obavijestiti učenike o svojem terminu za informacije.

15 Raspored informacija za roditelje/skrbnike izvješen je na ulazu u Školu i/ili mrežnoj stranici Škole. Informacije o učenju i vladanju u pravilu se ne daju posljednjih 10 dana nastave i u pravilu se ne daju telefonom, već osobnim kontaktom s roditeljem. Članak 53. Radi izvještavanja o ponašanju, radu te uspjehu učenika, roditelji/skrbnici učenika prema potrebi mogu biti pozvani izvan određenog vremena na informacije za roditelje na poziv razrednika, razrednog ili drugog učitelja, stručnog suradnika ili ravnatelja Škole. Na poziv razrednika, stručnog suradnika ili ravnatelja Škole roditelji, odnosno skrbnici, dolaze na razgovor u Školu prema datumu i satu naznačenom u pozivu. Članak 54. Roditelj/skrbnik treba poštivati radno vrijeme učitelja i izbjegavati dolazak na informacije izvan redovitih termina jer to može prouzročiti zadržavanje učitelja i njegovo kašnjenje na nastavu. Ako roditelj/skrbnik učenika dolazi u Školu radi traženja odgovarajućih informacija od strane razrednika ili učitelja izvan odredbi članka 52. I 53., ne može ostvariti to pravo ako je učitelj na nastavi ili drugim oblicima odgojno-obrazovnog rada te sjednicama stručnih tijela Škole. Roditelji/skrbnici ne mogu samovoljno ulaziti u učionicu za vrijeme nastave. Članak 55. Roditeljski sastanci razrednog odjela sazivaju se tijekom nastavne godine najmanje tri puta. Članak 56. Izostanke i zakašnjenja na nastavu i druge oblike odgojno-obrazovnog rada učenici su dužni opravdati pisanom ispričnicom roditelja, skrbnika, liječnika ili nadležne institucije u roku od 7 (sedam) dana od povratka učenika u školu koju je potpisao roditelj ili skrbnik. Roditelj ili skrbnik tijekom školske godine može osobno ili pisanim putem opravdati razredniku izostanak svog djeteta s nastave za koji nije dostavljena ispričnica, u trajanju od najviše 3 (tri) radna dana koji ne mogu biti uzastopni. Roditelji ili skrbnici dužni su Školu obavijestiti o razlozima izostanka učenika u roku od 3 (tri) dana od prvog dana izostanka učenika iz škole. Opravdanim izostankom smatra se bolest učenika, smrtni slučaj u obitelji, problemi u prometu, elementarna nepogoda, bolest člana ili članova obitelji.

16 Učenik može izostati s nastave po odobrenju: - predmetnog učitelja, temeljem odobrenja učitelja kojeg je usmeno unaprijed zatražio roditelj odnosno skrbnik u hitnim slučajevima za njegov sat - razrednik do 3 radna dana, temeljem pisane zamolbe roditelja odnosno skrbnika - ravnatelja - do 7 radnih dana, temeljem pisane zamolbe roditelja odnosno skrbnika - Učiteljskog vijeća do 15 radnih dana, temeljem pisane zamolbe roditelja odnosno skrbnika. Neopravdani izostanci s nastave odnosno aktivnosti koje su propisane Godišnjim planom i programom rada predstavljaju povredu dužnosti učenika i zahtijevaju izricanje pedagoških mjera sukladno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera. PRAVILA SIGURNOSTI I ZAŠTITE OD SOCIJALNO NEPRIHVATLJIVIH OBLIKA PONAŠANJA, DISKRIMINACIJE, NEPRIJATELJSTVA I NASILJA Članak 57. U Školi je svakome zabranjeno izražavanje diskriminacije na osnovi rasne, etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u građanskim udrugama, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije. Članak 58. U Školi je zabranjen svaki oblik nasilja, izražavanja neprijateljstva, nesnošljivosti, diskriminacije i drugog neprimjerenog ponašanja. Ako dođe do slučaja nasilja među učenicima učitelj mora odmah zaustaviti nasilno ponašanje, prijaviti takvo ponašanje ravnatelju, stručnoj službi i razredniku. Oni će razgovarati s učenikom žrtvom nasilnog ponašanja, učenikom počiniteljem nasilnog ponašanja te drugim učenicima i odraslim osobama koje imaju informacije o počinjenom nasilnom ponašanju. O tome će obavijestiti roditelje/skrbnike i poduzeti mjere koje su potrebne. O svemu će se sastaviti službene bilješke i voditi odgovarajuće evidencije koje će se na zahtjev dostaviti drugim nadležnim tijelima u skladu s Pravilnikom o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima. Svatko je dužan upozoriti osobu koja protupravnim činjenjem krši zabranu iz st.1. ovog članka. Od osobe koja i nakon upozorenja iz stavka 2. ovog članka nastavi s kršenjem zabrane

17 iz stavka 1. ovog članka, treba zatražiti da se udalji iz prostora protupravnog činjenja. Ako se osoba ne udalji, svatko se treba za pomoć obratiti najbližoj policijskoj postaji. RADNO VRIJEME Članak 59. Kalendar rada Škole te organizacija nastave i smjene utvrđuju se Godišnjim planom i programom rada škole za svaku školsku godinu. Učenici i njihovi roditelji/skrbnici obvezni su poštivati odredbe iz stavka 1. ovog članka. Članak 60. Škola radi u petodnevnom radnom tjednu u dvije smjene u skladu s rasporedom sati i zaduženjima u dopunskoj, dodatnoj nastavi i izvannastavnim aktivnostima u skladu s Godišnjim planom i programom. Jutarnja smjena počinje u 8.00 sati, a popodnevna u sati. Članak 61. Djelatnici su dužni dolaziti na posao i odlaziti s posla prema rasporedu radnog vremena. Način evidencije prisutnosti na radu određuje ravnatelj. Prijevremeno napuštanje radnog mjesta bez prethodne suglasnosti ravnatelja smatrat će se povredom radne obveze. Kašnjenje na radno mjesto smatrat će se nemarnim odnosom prema radu i radnim zadatcima. Članak 62. Radno vrijeme ravnatelja je ponedjeljak, srijeda i petak u jutarnjoj smjeni, a utorak i četvrtak u poslijepodnevnoj smjeni. Ravnatelj prima stranke u radno vrijeme. Radno vrijeme pedagoga, socijalnog pedagoga i knjižničara izvješeno je na vratima i raspoređeno je u jutarnjoj i poslijepodnevnoj smjeni. Radno vrijeme tajništva i računovodstva je od 8.00 do sati, a rad sa strankama je od sati svaki radni dan. XIII. BORAVAK STRANAKA U ŠKOLI Članak 63. Roditelji/skrbnici učenika, građani i druge stranke za vrijeme uredovnog vremena imaju pravo ulaziti u Školu, te tražiti odgovarajuće informacije i obavijesti.

18 Zaposlenik Škole obvezan je, uz dolično ponašanje, roditelju, skrbniku, građaninu ili drugoj stranci, dati odgovarajuću informaciju i obavijest. Navedeno pravo iz stavka 1. ovog članka roditelji i skrbnici učenika, građani i druge stranke mogu koristiti samo uz uvjet da svojim prisustvom ne ometaju normalno odvijanje nastavnog procesa te ostalih oblika odgojno-obrazovnog rada u Školi. Roditeljima/skrbnicima učenika, građanima i drugim strankama, za vrijeme trajanja nastave, nije dopušteno ulaziti u učionice, školsku sportsku dvoranu te ostale prostore Škole u kojima se odvija nastava i ostali oblici odgojno-obrazovnog rada. Članak 64. Stranke se prilikom dolaska u Školu obvezno javljaju dežurnom učeniku i ostavljaju podatke o svom imenu i prezimenu te svrsi dolaska. Dežurni učenik upisuje podatke o stranci u obrazac,,dežurstvo učenika'' te odvodi stranku u odgovarajuću službu Škole. KRŠENJE KUĆNOG REDA Članak 65. Učenicima koji krše odredbe Kućnog reda bit će izrečena odgovarajuća pedagoška mjera prema Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera. Postupanje prema odredbama ovog Kućnog reda sastavni je dio radnih obveza radnika i učenika Škole. Članak 66. Djelatnik koji postupi suprotno odredbama ovog Kućnog reda odgovoran je za težu povredu radne obveze. Članak 67. Osobu koja za vrijeme boravka u školi krši unutarnji red, dežurni zaposlenik, učitelj ili ravnatelj udaljit će iz prostora Škole. Ako se osoba na zamolbu ne udalji, potražit će se pomoć najbliže policijske postaje.

19 ZAVRŠNE ODREDBE Članak 68. Početkom svake školske godine razredni učitelji i razrednici su dužni na roditeljskim sastancima upoznati roditelje s odredbama ovog Kućnog reda, a učenike na prvom satu razrednog odjela svake nove školske godine. Članak 69. Ovaj Kućni red može se mijenjati i dopunjavati samo na način i u postupku po kojem je donesen. Članak 70. Ovaj Kućni red stupa na snagu osmog dana po objavi na oglasnoj ploči Škole. Danom stupanja na snagu ovog Kućnog reda prestaje važiti Pravilnik donesen na sjednici Školskog odbora održanoj godine, a koji je stupio na snagu godine. KLASA: /16-01/3 URBROJ: Viškovo, Predsjednica Školskog odbora: Tea Varlaj, prof. Ovaj Kućni red objavljen je na oglasnoj ploči dana godine, a stupio je na snagu dana godine. Ravnatelj: Josip Crnić, prof.

Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN broj 87/08, 86/09, 92/10,105/10, 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 152/1

Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN broj 87/08, 86/09, 92/10,105/10, 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 152/1 Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN broj 87/08, 86/09, 92/10,105/10, 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 152/14) i članka 58. i 162. Statuta Osnovne škole Ljudevita

Више

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU KŠC "SV. FRANJO" TUZLA JU OSNOVNA ŠKOLA "SVETI FRANJO" Klosterska 10, Tuzla, BiH Tel.: ; Fax:

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU KŠC SV. FRANJO TUZLA JU OSNOVNA ŠKOLA SVETI FRANJO Klosterska 10, Tuzla, BiH Tel.: ; Fax: SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU KŠC "SV. FRANJO" TUZLA JU OSNOVNA ŠKOLA "SVETI FRANJO" Klosterska 10, 75000 Tuzla, BiH Tel.: ++ 387 35 300 817; Fax: ++387 35 300 842 E-mail: tajnistvo.os@ksc-tuzla.edu.ba

Више

Microsoft Word - Pravilnik_o_kucnom_redu

Microsoft Word - Pravilnik_o_kucnom_redu Na temelju članka 170. Statuta Osnovne škole Vjenceslava Novaka Školski odbor na sjednici održanoj 7.travnja 2009.godine donio je PRAVILNIK KUĆNOM REDU I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Pravilnikom o kućnim redu

Више

Na temelju članaka 58

Na temelju članaka 58 PRAVILNIK O KUĆNOM REDU Zagreb, prosinac 2015. 2 Na temelju članaka 58. st.2 Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispravak, 90/11, 16/12, 86/12, 94/13,

Више

GIMNAZIJA DUBROVNIK Dubrovnik, Frana Supila 3 PRAVILNIK O KUĆNOM REDU Dubrovnik, godine 1

GIMNAZIJA DUBROVNIK Dubrovnik, Frana Supila 3 PRAVILNIK O KUĆNOM REDU Dubrovnik, godine 1 GIMNAZIJA DUBROVNIK Dubrovnik, Frana Supila 3 PRAVILNIK O KUĆNOM REDU Dubrovnik, 2016. godine 1 2 Na temelju ĉlanka 194. Statuta Gimnazije Dubrovnik Školski odbor na sjednici održanoj 29, rujna 2016..

Више

Republika Hrvatska

Republika  Hrvatska Republika Hrvatska Sisačko-moslavačka županija Osnovna škola Zorke Sever Popovača PRAVILNIK O KUĆNOM REDU OSNOVNE ŠKOLE ZORKE SEVER Popovača, 2018. godine Sadržaj 1. OPĆE ODREDBE... 2 2. DOLAZAK NA POSAO

Више

Microsoft Word - Pravilnik o kucnom redu2017

Microsoft Word - Pravilnik o kucnom redu2017 Na temelju članka 58. i 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (N.N br. 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispr., 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13 i 152/14) i članka 42. Statuta

Више

Na temelju članaka 58

Na temelju članaka 58 Na temelju članaka 58. i 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 16/12., 86/12., 94/13. i 152/14.) i članaka 51. i 173. Statuta Osnovne škole

Више

OSNOVNA / SREDNJA ŠKOLA

OSNOVNA / SREDNJA ŠKOLA Na temelju članka 58. i članka 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN. br.87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 5/12.,16/12., 86/12., 126/12., 94/13., 152/14.) te članka

Више

oš lijepa naša – kućni red

oš lijepa naša – kućni red Na temelju članaka 58. i 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i članaka 58. i 163. Statuta Osnove škole Lijepa naša, Školski odbor na sjednici održanoj dana 09.06.2015. godine

Више

1

1 Na temelju članka 26. i 189. Statuta Osnovne škole "Plokite" u Splitu, Školski odbor je na sjednici od 26. svibnja 2010. godine donio PRAVILNIK O KUĆNOM REDU Članak 1. Pravilnikom o kućnom redu (u daljnjem

Више

Temeljem članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj: 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 05/12, 16/12,

Temeljem članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj: 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 05/12, 16/12, Temeljem članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj: 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 05/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/12 i 152/14.) i članka 4. i članka

Више

OSNOVNA ŠKOLA EUGENA KUMIČIĆA

OSNOVNA ŠKOLA EUGENA KUMIČIĆA Na temelju članka 195. Statuta Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina, Školski odbor na svojoj 16. sjednici održanoj 07.04.2010. godine d o n o s i I. OPĆE ODREDBE: O D L U K U o kućnom redu Članak 1. Odlukom

Више

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.,

Више

(Microsoft Word - KU\306NI RED.docx)

(Microsoft Word - KU\306NI RED.docx) Na temelju članka 24. Statuta Doma učenika srednjih škola Antun Gustav Matoš, Domski odbor na sjednici održanoj 11. 12. 2015.godine donosi KUĆNI RED DOMA UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA ANTUN GUSTAV MATOŠ OSNOVNO

Више

Osnovna škola Josipa Badalića Graberje Ivanićko Internetska pošta: Zagrebačka 11 Internetska adresa: http:

Osnovna škola Josipa Badalića Graberje Ivanićko Internetska pošta: Zagrebačka 11 Internetska adresa: http: ELEMENTI I MJERILA ZA VREDNOVANJE VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi i na temelju Pravilnika o kriterijima za izricanje

Више

Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 8

Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 8 Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 86/12., 94/13. i 152/14.) i članka 47. i 199. Statuta

Више

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike IZ ZAKONA I PRAVILNIKA ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE (za učenike i roditelje) OCJENE PRAĆENJE OCJENJIVANJE UČENIČKIH POSTIGNUĆA čl. 72. čl. 80. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (1)Na

Више

Microsoft Word - Pravilnik-o-kućnom-redu-najnovije.docx

Microsoft Word - Pravilnik-o-kućnom-redu-najnovije.docx Na temelju članka 58. i članka 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN br.87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 5/12., 16/12., 86/12., 126/12., 94/13., 152/14.), te članka

Више

Pravilnik o radu školske knjižnice

Pravilnik o radu školske knjižnice REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA OSNOVNA ŠKOLA FRANJE HORVATA KIŠA, LOBOR TRG SVETE ANE 28 PRAVILNIK o radu školske knjižnice Lobor, listopad 2011. Na temelju članka 159.

Више

Na temelju članka 7

Na temelju članka 7 Na temelju članka 7.st.1.t.3. i članka 37. Statuta Srednje škole Gračac u Gračac i uz pribavljeno mišljenje Nastavničkog vijeća, Školski odbor Srednje škole Gračac je na sjednici održanoj 26. ožujka 2015.

Више

Na temelju čl Statuta Osnovne škole "Drago Gervais" Brešca, Školski odbor na sjednici održanoj dana donio je PRAVILNIK O KUĆNOM RE

Na temelju čl Statuta Osnovne škole Drago Gervais Brešca, Školski odbor na sjednici održanoj dana donio je PRAVILNIK O KUĆNOM RE Na temelju čl. 175. Statuta Osnovne škole "Drago Gervais" Brešca, Školski odbor na sjednici održanoj dana 22. 10. 2014. donio je PRAVILNIK O KUĆNOM REDU Osnovne škole Drago Gervais Brešca I. OPĆE ODREDBE

Више

Na temelju članka xx Statuta Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Split Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Spliz na prijed

Na temelju članka xx Statuta Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Split Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Spliz na prijed Na temelju članka 69 st. 5 Statuta Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj Split ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj Split na prijedlog Stručnog vijeća Centra dana 06.02.2012. donosi:

Више

Sarajevo, 15

Sarajevo, 15 Na temelju člana 14 Zakona o udrugama i fondacijama Bosne i Hercegovine ( Službeni glasnik BiH,broj 32/01) i Izmjena i dopuna zakona o udrugama i fondacijama Bosne i Hercegovine ( Službeni glasnik BiH,broj

Више

OSNOVNA ŠKOLA SESVETE I. G. KOVAČIĆA SESVETE ELEMENTI I KRITERIJI VREDNOVANJA VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i

OSNOVNA ŠKOLA SESVETE I. G. KOVAČIĆA SESVETE ELEMENTI I KRITERIJI VREDNOVANJA VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i OSNOVNA ŠKOLA SESVETE I. G. KOVAČIĆA 19 10360 SESVETE ELEMENTI I KRITERIJI VREDNOVANJA VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj

Више

OSNOVNA ŠKOLA DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA METKOVIĆ, ALOJZIJA STEPINCA 2 ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA 1. UVOD U skladu s navedenim

OSNOVNA ŠKOLA DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA METKOVIĆ, ALOJZIJA STEPINCA 2 ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA 1. UVOD U skladu s navedenim OSNOVNA ŠKOLA DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA METKOVIĆ, ALOJZIJA STEPINCA 2 1. UVOD U skladu s navedenim Pravilnikom ističemo sljedeće: 1. Vrjednovanje vladanja učenika obuhvaća sustavno prikupljanje podataka

Више

Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Zagreb, Bolnička 60a ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postup

Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Zagreb, Bolnička 60a ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postup Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Zagreb, Bolnička 60a ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i

Више

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA Temeljem čl. 3. i čl. 7. Zakona o zaštiti osobnih podataka (NN 103/03, 118/06, 41/08, 130/11, 106/12), čl. 4. i čl. 5. Zakona o radu (NN 93/14, 127/17) i čl. 18. Statuta Narodne knjižnice i čitaonice Murter,

Више

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx На основу чл. 41, 47. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), ) и члана 39. Статута Горан Ковачић школски одбор Основне

Више

Na temelju clanka 58

Na temelju  clanka 58 OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA ZAGREB, BOGIŠIĆEVA 13 ETIČKI KODEKS NEPOSREDNIH NOSITELJA ODGOJNO-OBRAZOVNE DJELATNOSTI U OSNOVNOJ ŠKOLI SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA Zagreb, studeni 2015.

Више

Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČEN

Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČEN Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČENJA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA ZAPOSLENIKE U OSNOVNOŠKOLSKIM

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

KLASA: /19-01/05 URBROJ: Rijeka, Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44.

KLASA: /19-01/05 URBROJ: Rijeka, Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44. KLASA: 003-06/19-01/05 URBROJ: 2170-56-08-19- Rijeka, 4.04.2019. Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44. sjednici održanoj dana 4. travnja 2019., donosi Z A

Више

На основу чл и 119. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 88/17) Школски одбор Основне ш

На основу чл и 119. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 88/17) Школски одбор Основне ш На основу чл. 109. и 119. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 88/17) Школски одбор Основне школе Стеван Мокрањац у Кобишници, на седници одржаној

Више

На основу чл и 119. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 88/17) и члана 43. став 1. тач

На основу чл и 119. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 88/17) и члана 43. став 1. тач На основу чл. 109. и 119. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 88/17) и члана 43. став 1. тачка 1). Статута Средње школе Свилајнац у Свилајнцу (у

Више

JU za predškolski odgoj i obrazovanje “mladost” kakanj

JU za predškolski odgoj i obrazovanje “mladost” kakanj Ul. ZPO 66 72240 Kakanj Tel.: 032 552 120 032 552 121 Maj, 2017. godine JU za predškolski odgoj i obrazovanje Mladost postoji više od 68. godina. Osnivač RMU Kakanj Općina Danas posluje u dva objekta koji

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

Microsoft Word - Poslovnik o radu VijeÄ⁄a roditelja (3)

Microsoft Word - Poslovnik o radu VijeÄ⁄a roditelja (3) Na temelju članaka 29. i 174. Statuta Osnovne škole Vjenceslava Novaka, Školski odbor Osnovne škole Vjenceslava Novaka na sjednici održanoj 16. ožujka 2017. donio je POSLOVNIK O RADU Vijeća roditelja I.

Више

Na temelju članka 27. Statuta II. osnovne škole Varaždin Školski odbor je na sjednici održanoj 18. veljače godine donio ETIČKI KODEKS II. OSNOVN

Na temelju članka 27. Statuta II. osnovne škole Varaždin Školski odbor je na sjednici održanoj 18. veljače godine donio ETIČKI KODEKS II. OSNOVN Na temelju članka 27. Statuta II. osnovne škole Varaždin Školski odbor je na sjednici održanoj 18. veljače 2015. godine donio ETIČKI KODEKS II. OSNOVNE ŠKOLE VARAŽDIN I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Etički kodeks

Више

Slajd 1

Slajd 1 Tko polaže državnu maturu? Učenici gimnazijskih programa obrazovanje završavaju polaganjem DRŽAVNE MATURE. DRŽAVNA MATURA 2018./2019. Ružica Veršić, prof. Učenici u strukovnim i umjetničkim programima,

Више

Microsoft Word - ????????? ? ???????????? ?????????? ? ???????? ?????? ??????? ????????.docx

Microsoft Word - ????????? ? ???????????? ?????????? ? ???????? ?????? ??????? ????????.docx ЈАВНА УСТАНОВА СПОРТСКИ ЦЕНТАР БОРИК БАЊА ЛУКА ПРАВИЛНИК О УПОТРЕБИ СИСТЕМА ЕЛЕКТРОНСКЕ ЕВИДЕНЦИЈЕ И КОНТРОЛЕ РАДНОГ ВРЕМЕНА У ЈАВНОЈ УСТАНОВИ СПОРТСКИ ЦЕНТАР БОРИК БАЊА ЛУКА Септембар 2018. године На

Више

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju

Више

INFORMACIJE ZA RODITELJE - UPUTE I PRAVILA 1. OPĆE INFORMACIJE Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba (dalje: Zoološki vrt) organizator je programa Divlj

INFORMACIJE ZA RODITELJE - UPUTE I PRAVILA 1. OPĆE INFORMACIJE Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba (dalje: Zoološki vrt) organizator je programa Divlj INFORMACIJE ZA RODITELJE - UPUTE I PRAVILA 1. OPĆE INFORMACIJE Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba (dalje: Zoološki vrt) organizator je programa Divlje ljeto u Zoo vrtu i poduzeo je i poduzima sve mjere

Више

На основу чл

На основу чл Дел.број. 628/4 од 13.11.2013.године. На основу чл. 41, 42. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 72/09,52/11 и 55/13) и члана 113 Статута

Више

OBAVIJEST RODITELJIMA KOJI UPISUJU DIJETE U PRODUŽENI BORAVAK

OBAVIJEST RODITELJIMA KOJI UPISUJU DIJETE U PRODUŽENI BORAVAK OBAVIJEST RODITELJIMA O POTREBNIM DOKUMENTIMA KOJE TREBAJU DONIJETI U ŠKOLU ZA UPIS U PRODUŽENI BORAVAK Školske godine 2011/2012. Produženi boravak neobvezni je oblik odgojno-obrazovnog rada namijenjen

Више

CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE VELIKA GORICA VELIKA GORICA, ZAGREBAČKA 90 Tel.: 01/ ; fax: 01/ OIB: IBAN: HR

CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE VELIKA GORICA VELIKA GORICA, ZAGREBAČKA 90 Tel.: 01/ ; fax: 01/ OIB: IBAN: HR CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE VELIKA GORICA VELIKA GORICA, ZAGREBAČKA 90 Tel.: 01/62 21 433; fax: 01/6252-515 OIB: 28129388615 IBAN: HR4923900011100025937 e-mail: czoo.vg@gmail.com web: www.centar-odgojiobrazovanje-velikagorica.skole.hr

Више

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU PRAVILNIK O POSTUPAJIU U PREDMETIMA BAGATELNE NABAVE Bjelovar, 15. listopad 2014. Na temelju članka 18. stavka 3. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine br.90/11, 83/13, 143/13)

Више

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act EU-projekt: Podrška Pravosudnoj akademiji: Razvoj sustava obuke za buduće suce i državne odvjetnike EU-project: Support to the Judicial Academy: Developing a training system for future judges and prosecutors

Више

ПРАВИЛНИК О ПОНАШАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ Јавног предузећа Национални парк Ђердап Доњи Милановац април године

ПРАВИЛНИК О ПОНАШАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ Јавног предузећа Национални парк Ђердап Доњи Милановац април године ПРАВИЛНИК О ПОНАШАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ Јавног предузећа Национални парк Ђердап Доњи Милановац април 2015. године На основу члана 14. Статута Јавног предузећа Национални парк Ђердап Надзорни одбор Јавног предузећа

Више

ПРАВИЛНИК О МЕРАМА, НАЧИНУ И ПОСТУПКУ ЗАШТИТЕ И БЕЗБЕДНОСТИ УЧЕНИКА ЗА ВРЕМЕ БОРАВКА У ШКОЛИ И СВИХ АКТИВНОСТИ КОЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ ШКОЛА На основу члана 4

ПРАВИЛНИК О МЕРАМА, НАЧИНУ И ПОСТУПКУ ЗАШТИТЕ И БЕЗБЕДНОСТИ УЧЕНИКА ЗА ВРЕМЕ БОРАВКА У ШКОЛИ И СВИХ АКТИВНОСТИ КОЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ ШКОЛА На основу члана 4 ПРАВИЛНИК О МЕРАМА, НАЧИНУ И ПОСТУПКУ ЗАШТИТЕ И БЕЗБЕДНОСТИ УЧЕНИКА ЗА ВРЕМЕ БОРАВКА У ШКОЛИ И СВИХ АКТИВНОСТИ КОЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ ШКОЛА На основу члана 41. став 1. и члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама

Више

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1 HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1 Na temelju članka 12. stavka 1. podstavka 15. Statuta Hrvatske komore inženjera strojarstva

Више

PRAVILNIK O VIDEONADZORNOM SISTEMU U JAVNOJ USTANOVI OSNOVNA ŠKOLA GRBAVICA 1 I PREDMET PRAVILNIKA Član 1. Pravilnikom o videonadzornom sistemu u JU O

PRAVILNIK O VIDEONADZORNOM SISTEMU U JAVNOJ USTANOVI OSNOVNA ŠKOLA GRBAVICA 1 I PREDMET PRAVILNIKA Član 1. Pravilnikom o videonadzornom sistemu u JU O PRAVILNIK O VIDEONADZORNOM SISTEMU U JAVNOJ USTANOVI OSNOVNA ŠKOLA GRBAVICA 1 I PREDMET PRAVILNIKA Član 1. Pravilnikom o videonadzornom sistemu u JU OŠ Grbavica 1 (u daljnjem tekstu: Pravilnik) bliže se

Више

OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJCEVICA

OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJCEVICA OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA ZAGREB, BOGIŠIĆEVA 13 PRAVILNIK O POSTUPKU I MJERAMA ZA ZAŠTITU DOSTOJANSTVA RADNIKA OSNOVNE ŠKOLE SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA Zagreb, travanj 2015. Temeljem

Више

22C

22C VELEUČILIŠTE U POŽEGI PRAVILNIK O ANKETIRANJU U SVRHU VREDNOVANJA NASTAVNIKA I KOLEGIJA OD STRANE STUDENATA NA VELEUČILIŠTU U POŽEGI Požega, 2017. Na temelju čl. 101. Statuta Veleučilišta u Požegi, STRUČNO

Више

Page 1 of 5 1927 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI Proglašavam Zakon

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

Република Србија АП Војводина ХЕМИЈСКО-ПРЕХРАМБЕНА СРЕДЊА ШКОЛА Ч о к а Ул. Моша Пијаде бр. 28. Тел./факс: 0230/ е-mail:

Република Србија АП Војводина ХЕМИЈСКО-ПРЕХРАМБЕНА СРЕДЊА ШКОЛА Ч о к а Ул. Моша Пијаде бр. 28. Тел./факс: 0230/ е-mail: Република Србија АП Војводина ХЕМИЈСКО-ПРЕХРАМБЕНА СРЕДЊА ШКОЛА 23320 Ч о к а Ул. Моша Пијаде бр. 28. Тел./факс: 0230/71-056 е-mail: info@hpscoka.edu.rs Деловодни број:114/2018 Датум: 23.03.2018. www.hpscoka.edu.rs

Више

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku godinu. Cilj akcijskog istraživanja : Proces izgradnje

Више

Slajd 1

Slajd 1 Polazak u školu prof. Maja Sokač i uč. Snježana Krezo Osnovna škola Tituša Brezovačkog Polazak u školu važan trenutak u životu organizirana i strukturirana sredina sustav vrednovanja i natjecanja doživljavanje

Више

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje HRVATSKI SABOR 2020 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O AGENCIJI ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE Proglašavam Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje, kojega je

Више

ETIČKI KODEKS FINA gotovinskih servisa d.o.o. Zagreb, rujan 2014.

ETIČKI KODEKS FINA gotovinskih servisa d.o.o. Zagreb, rujan 2014. ETIČKI KODEKS FINA gotovinskih servisa d.o.o. Zagreb, rujan 2014. Sadržaj 1. Uvodne odrednice... 2 2. Temeljna načela... 2 3. Načela ponašanja... 3 4. Završne odredbe... 4 1/5 Temeljem članka 13. Izjave

Више

Na temelju članka 107. stavka 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispr., 90/

Na temelju članka 107. stavka 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispr., 90/ Na temelju članka 107. stavka 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10-ispr., 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 136/14 - RUSRH, 152/14, 7/17

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA Komisija za provedbu javnog natječaja objavljenog u Narodnim novinama, broj 98/2014, od 08

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA Komisija za provedbu javnog natječaja objavljenog u Narodnim novinama, broj 98/2014, od 08 REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA Komisija za provedbu javnog natječaja objavljenog u Narodnim novinama, broj 98/2014, od 08. kolovoza 2014. godine za prijam u državnu službu

Више

Pravilnik o održavanju programa u utvrdi FB.pdf

Pravilnik o održavanju programa u utvrdi FB.pdf Na temelju članka 61. Statuta Grada Pula-Pola ( Službene novine Grada Pule br. 7/09, 16/09 i 12/11), i točke VI, stavak 2 Odluke o davanju na korištenje utvrde Fort Bourguignon Arheološkom muzeju Istre

Више

Na osnovu člana Statuta IV gimnazije u Beogradu a u vezi član 45

Na osnovu člana      Statuta IV gimnazije u Beogradu a u vezi član 45 Нa oснoву члана 119.,Зaкoнa o oснoвaмa систeмa oбрaзoвaњa и вaспитaњa ( Сл. гласник РС бр. 88/17) Шкoлски oдбoр Техничка школа са домом ученика Никола Тесла дaнa 30.03.2018.. гoдинe доноси ПРАВИЛА ПОНАШАЊА

Више

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ VIII РАЗРЕДА Пријављивање кандидата за прјемни испит (детаљније обавештење у средњим школама које спроводе пријемни испит) 12 15

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ VIII РАЗРЕДА Пријављивање кандидата за прјемни испит (детаљније обавештење у средњим школама које спроводе пријемни испит) 12 15 ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ VIII РАЗРЕДА Пријављивање кандидата за прјемни испит (детаљније обавештење у средњим школама које спроводе пријемни испит) 12 15. маја Од 09 14 часова. Полагање пријемног испита за

Више

Broj 6/

Broj 6/ Broj 6/2018 06.08.2018. SLUŽBENE NOVINE OPĆINE MEDULIN 1 Strana SADRŽAJ 1. Odluka o sufinanciranju djelatnosti dadilja...2 2. Odluka o usvajanju godišnjeg plana razvoja sustava civilne zaštite na području

Више

DJEČJI VRTIĆ IVANIĆ GRAD

DJEČJI VRTIĆ IVANIĆ GRAD REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD LABIN Gradonačelnik Klasa: 008-01/18-01/4 Urbroj: 2144/01-01-18-3 Labin, 17. rujna 2018. Na temelju Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (NN

Више

На основу члана 41. став 1. и члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", бр. 72/ даље: Закон

На основу члана 41. став 1. и члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. гласник РС, бр. 72/ даље: Закон На основу члана 41. став 1. и члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", бр. 72/2009 - даље: Закон) и члана 185 став 1, алинеја 9 Статута Средње техничке

Више

(Microsoft Word - PRAVILNIK O REPREZENTACIJAMA HRVATSKOG PLIVA\310KOG SAVEZA_ doc)

(Microsoft Word - PRAVILNIK O REPREZENTACIJAMA HRVATSKOG PLIVA\310KOG SAVEZA_ doc) HRVATSKI PLIVAČKI SAVEZ PRAVILNIK O REPREZENTACIJAMA HRVATSKOG PLIVAČKOG SAVEZA 06. lipnja 2009 PRAVILNIK O REPREZENTACIJAMA I. TEMELJNE ODREDBE Članak 1. Državna plivačka reprezentacija Hrvatske po sadržaju

Више

Creative Dept

Creative Dept STATUT STUDENTSKOG ZBORA EDWARD BERNAYS VISOKE ŠKOLE ZA KOMUNIKACIJSKI MENADŽMENT Zagreb, 26. studenoga 2015. Na temelju odredbe čl. 7. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama (NN

Више

P/ Na temelju članka 23. Statuta Hrvatske energetske regulatome agencije, klasa: /13-01/05, urbroj: /13-14, od 16. listopada i

P/ Na temelju članka 23. Statuta Hrvatske energetske regulatome agencije, klasa: /13-01/05, urbroj: /13-14, od 16. listopada i P/115144 Na temelju članka 23. Statuta Hrvatske energetske regulatome agencije, klasa: 011-01/13-01/05, urbroj: 371-01/13-14, od 16. listopada 2013. i članka 22. stavka 1. Pravilnika o unutarnjoj reviziji

Више

KRAPINSKO-ZAGORSKA ZUPANIJA Gimnazija Antuno Gustava Matosa Zabok Uvjeti postavanja Gimnazije Antuna Gustava Matosa kao posrednika za povremeno zaposl

KRAPINSKO-ZAGORSKA ZUPANIJA Gimnazija Antuno Gustava Matosa Zabok Uvjeti postavanja Gimnazije Antuna Gustava Matosa kao posrednika za povremeno zaposl KRAPINSKO-ZAGORSKA ZUPANIJA Gimnazija Antuno Gustava Matosa Zabok Uvjeti postavanja Gimnazije Antuna Gustava Matosa kao posrednika za povremeno zaposljavanje ucenika 1) Gimnazija Antuna Gustava Matosa

Више

Stručni studij Ekonomika poduzetništva (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Osnove Marketinga I Akademska godina: 2018/2019. Izradio/la:

Stručni studij Ekonomika poduzetništva (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Osnove Marketinga I Akademska godina: 2018/2019. Izradio/la: Stručni studij Ekonomika poduzetništva (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Osnove Marketinga I Akademska godina: 2018/2019. Izradio/la: Beata Bobinac, struč.spec.oec, predavač Nositelj predmeta:

Више

На основу члана 108. став 1. члана 119. став 1. тачка 1. и члана 189. став 1. тачка 8. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гла

На основу члана 108. став 1. члана 119. став 1. тачка 1. и члана 189. став 1. тачка 8. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гла На основу члана 108. став 1. члана 119. став 1. тачка 1. и члана 189. став 1. тачка 8. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 88/17 - даље: Закон) и члана 284. Статута

Више

Projekt Grada Osijeka Centar izvrsnosti Osijek (CIO): Razvoj darovitosti učenika osnovnih škola PRIJAVNICA ZA CIO RADIONICE U ŠKOLSKOJ 2018./2019. GOD

Projekt Grada Osijeka Centar izvrsnosti Osijek (CIO): Razvoj darovitosti učenika osnovnih škola PRIJAVNICA ZA CIO RADIONICE U ŠKOLSKOJ 2018./2019. GOD Projekt Grada Osijeka Centar izvrsnosti Osijek (CIO): Razvoj darovitosti učenika osnovnih škola PRIJAVNICA ZA CIO RADIONICE U ŠKOLSKOJ 2018./2019. GODINI NAPOMENA: Molimo prije ispunjavanja prijavnice

Више

Osnovna škola Vođinci, Vođinci Osnovna Škola Ane Katarine Zrinski, Retkovci Osnovna škola Stjepana Cvrkovića, Stari Mikanovci KATICA GUDELJ & IVAN BEN

Osnovna škola Vođinci, Vođinci Osnovna Škola Ane Katarine Zrinski, Retkovci Osnovna škola Stjepana Cvrkovića, Stari Mikanovci KATICA GUDELJ & IVAN BEN Osnovna škola Vođinci, Vođinci Osnovna Škola Ane Katarine Zrinski, Retkovci Osnovna škola Stjepana Cvrkovića, Stari Mikanovci KATICA GUDELJ & IVAN BENKOVIĆ: e Dnevnik Dodatne smjernice za unos podataka

Више

Osnovna škola Matije Gupca Davorina Bazjanca 2 Zagreb, Hrvatska Tel: (01) Fax : (01) MB: OIB: E-M

Osnovna škola Matije Gupca Davorina Bazjanca 2 Zagreb, Hrvatska   Tel: (01) Fax : (01) MB: OIB: E-M Osnovna škola Matije Gupca Davorina Bazjanca 2 Zagreb, Hrvatska www.os-mgubec.hr Tel: (01) 3836 571 Fax : (01) 3649134 MB: 3273946 OIB:92120285716 E-MAIL: os-zagreb-066@skole.t-com.hr Klasa:602-02/12-01/01

Више

Microsoft Word - Pravilnik o zaštiti na radu

Microsoft Word - Pravilnik o zaštiti na radu NACIONALNI CENTAR ZA VANJSKO VREDNOVANJE OBRAZOVANJA PRAVILNIK O ZAŠTITI NA RADU Pravilnik o zaštiti na radu stranica 2 Pravilnik o zaštiti na radu SADRŽAJ I. UVODNE ODREDBE 3 II. ORGANIZACIJA UREĐIVANJA

Више

OSNOVNA ŠKOLA DON LOVRE KATIĆA SOLIN KLASA: /17-13/03 URBROJ: 2180/ Solin, 20. travnja PROTOKOL O POSTUPANJU ŠKOLE U KRIZNIM

OSNOVNA ŠKOLA DON LOVRE KATIĆA SOLIN KLASA: /17-13/03 URBROJ: 2180/ Solin, 20. travnja PROTOKOL O POSTUPANJU ŠKOLE U KRIZNIM OSNOVNA ŠKOLA DON LOVRE KATIĆA SOLIN KLASA: 602-02/17-13/03 URBROJ: 2180/01-09-01-17-1 Solin, 20. travnja 2017. PROTOKOL O POSTUPANJU ŠKOLE U KRIZNIM SITUACIJAMA Protokol sadrži: (ZA RODITELJE, UČITELJE,

Више

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. IV. gimnazija Zagreb, Ulica Žarka Dolinara 9;

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. IV. gimnazija Zagreb, Ulica Žarka Dolinara 9; NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. IV. gimnazija Zagreb, Ulica Žarka Dolinara 9; http://www.gimnazija-cetvrta-zg.skole.hr/; centrala: 01/66 77 188; tajništvo

Више

На основу члана 47

На основу члана  47 МУЗИЧКА ШКОЛА СТАНКОВИЋ БЕОГРАД, КНЕЗА МИЛОША 1 A Дел. бр. Дана: 23.03.2018. године На основу члана 119. став 1. тачка 1), а у вези са чланом 99. ст. 1. тач.1) и чланом 109. ст. 3. Закона о основама система

Више

Microsoft PowerPoint - Ravnatelji La croma [Način kompatibilnosti]

Microsoft PowerPoint - Ravnatelji La croma [Način kompatibilnosti] Uloga ravnatelja u kriznim situacijama nasilja u školi STATUS I POLOŽAJ RAVNATELJA Međunarodna konferencija ravnatelja/ica osnovnih, srednjih škola i učeničkih domova RH Dubrovnik, Hotel Valamar Lacroma

Више

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службе

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања (Службе ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", бр. 72/09, 52/11 и 55/13), Министар

Више

dfsdfsdfadfsvgf

dfsdfsdfadfsvgf Temeljem članka 53. stavka 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, broj: 87/08. i 86/09.), članka 26. stavka 2. i članka 30. stavka 3. Zakona o strukovnom obrazovanju

Више

ZAKON O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI (pročišćeni tekst za internu uporabu)

ZAKON O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI (pročišćeni tekst za internu uporabu) ZAKON O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI (pročišćeni tekst za internu uporabu) Sadržaj: I. OPĆE ODREDBE... 5 Predmet Zakona... 5 Odgojno-obrazovna djelatnost... 5 Ciljevi i načela odgoja

Више

Na temelju članka 295. Zakona o obveznim odnosima (NN 35/05, 78/2015, 29/2018), članka Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (NN 44/18) i P

Na temelju članka 295. Zakona o obveznim odnosima (NN 35/05, 78/2015, 29/2018), članka Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (NN 44/18) i P Na temelju članka 295. Zakona o obveznim odnosima (NN 35/05, 78/2015, 29/2018), članka 98.- 101. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (NN 44/18) i Pravilnika o autobusnim kolodvorima (NN 57/2018), Polet

Више

Dobrodošlica

Dobrodošlica Prijelaz sa razredne na predmetnu nastavu Sadržaj prezentacije Što donosi prijelaz iz razredne u predmetnu nastavu Kako roditelji mogu pomoći Razvojne karakteristike učenika 5. razreda Što donosi prijelaz

Више

Temeljem članka 29

Temeljem članka 29 Temeljem članka 19. stavak 1. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine" broj 86/08., 61/11. i 4/18.) tajnik Osječko-baranjske županije, raspisuje

Више

Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi HRVATSKI SABOR 2789 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske

Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi HRVATSKI SABOR 2789 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske HRVATSKI SABOR 2789 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI Proglašavam Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj

Више

Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.) te članka 26. i članka 167. Statuta Osno

Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.) te članka 26. i članka 167. Statuta Osno Na temelju članka 58. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.) te članka 26. i članka 167. Statuta Osnovne škole Špansko Oranice u suradnji s Učiteljskim

Више

Etički kodeks

Etički kodeks Etički kodeks Na temelju odredbe članka 11. Statuta, Skupština Hrvatske komore poreznih savjetnika održana dana 16.12. 2016. godine usvojila je ETIČKI KODEKS POREZNIH SAVJETNIKA. OPĆA NAČELA 1. Etički

Више

На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, нау

На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, нау На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, науке и технолошког развоја доноси ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ВЛАДЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ О УСЛОВИМА УЗАЈАМНИХ ПУТОВАЊА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ДРЖАВЉАНА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ Члан 1. Потврђује се Споразум

Више

Microsoft Word - Dokument1

Microsoft Word - Dokument1 HRVATSKI SABOR 2789 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI Proglašavam Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj

Више

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI (NN 68/2018) Čl. 23. (4) Škola iz koje učenik odlazi izdaje prijepis ocjena i ispisuje učenika u roku od sedam dana

Више

Microsoft Word - katalog informacija.doc

Microsoft Word - katalog informacija.doc DJEČJI DOM LIPIK LIPIK, Trg dr. Franje Tuđmana 1 KATALOG INFORMACIJA 1. UVODNE ODREDBE Katalog informacija sadrži pregled informacija koje Dječji dom Lipik (u daljem tekstu: Dom), obzirom na svoj djelokrug,

Више

(ETIČKI KODEKS)

(ETIČKI KODEKS) Na temelju članaka 58. i 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, 87/08.) i članaka 38. i 195. Statuta Gimnazije Fran Galović, Koprivnica Školski odbor na sjednici

Више

Chalkboard Template

Chalkboard Template DRŽAVNA MATURA ŠK.GOD. 2016./2017. Odabir predmeta i razina Obvezni predmeti: matematika hrvatski jezik engleski jezik» razine: osnovna(b) i viša(a) Izborni predmeti (max.6) prema zahtjevu fakulteta npr.

Више