Slide 1

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Slide 1"

Транскрипт

1 EVROPSKA UNIJA VLADA RUMUNIJE VLADA REPUBLIKE SRBIJE Strukturni fondovi Logo projekta / Logo Vodećeg partnera EUROPEAN TECHNOLOGY PLATFORM FOR THE FUTURE OF TEXTILES AND CLOTHING A VISION FOR 2020 Развој високоиновативн производа инспирисан културним наследјем (примери добре праксе) Будући правци истраживачког развоја високоиновативн производа Проф.др Јован Степановић, Организација предавања Април 2016, Зрењанин, Србија У оквиру пројекта Анализа иновације и способност сарадње и развојн могућности мал и средј прдузећа у прекограничој области Србије и Румуније инспирисан од стране културне баштине српског и румунског народа.

2 OPTIMALNE MOGUĆNOSTI ZA RAZVOJ VISOKOINOVATIVNIH PROIZVODA U SKLADU SA VIZIJOM EVROPSKE TEHNOLOŠKE PLATFORME Posmatramo dve grupe visokoinovativnih proizvoda i to: visokoinovativni proizvoda iz modnog sektora i visokoinovativni proizvoda iz oblasti tehničkog tekstila koji beleže espanziju u razvoju.

3 NOVI PRISTUP U TEHNOLOGIJI DOBIJANJA Zajedničke i posebne faze rada: osiguranje kvaliteta proizvoda tokom celog životnog ciklusa počevši od dizajna, razvoja, proizvodnje, distribucije, korišćenja, održavanja, pa sve do njihove reciklaže ili odlaganja. Procedura za razvoj novih proizvoda; procedura ulazne kontrole sirovina, međufazne kontrole materijala u procesima krojenja, šivenja i dorade kao i završna kontrola proizvoda; procedura upravljanja proizvodnjom; procedura za organizaciono i dokumentaciono uređenje proizvodnog preduzeća; plan za tehnološku pripremu proizvodnje kao i plan za operativnu pripremu proizvodnje.

4 Visokoinovativni proizvodi iz modnog sektora biće objašnjeni na primeru razvoja modnih proizvoda inspirisanih kulturnim nasleđem, a visokoinovativni proizvodi iz oblasti tehničkog tekstila biće objašnjeni preko istraživačkog pristupa prikazivanja pojedinih parametara u istraživanju razvoja novih proizvoda iz grupe geotekstila.

5 Развој иновативн модн производа инспирисан културним наслеђем српског народа

6 Увод Изузетно јака конкуренција на модном тржишту тражи велику креативност и иновативност у производњи. Један од извора аутентичне конкурентске предности чини културно историјско наслеђе и мултиетничка заједница. Кроз процес истраживања културе, обичаја и традиције српског народа може се доћи до значајн сазнања о аутентичним елементима који могу бити коришћени у савременом обликовању модн производа. На бази ов елемената могу се урадити креације које се уз адекватну маркетнгишку подршку и промотивне активности могу понудити тржишту. Тиме се може створити низ нов производа који ће својом специфичношћу бити интересантни и који ће пронаћи место на домаћем и осталим тржиштима.

7 Мотиви Ако се говори о развоју новог производа инспирисаног културним наслеђем, то подразумева спајање традиционалног елемента и савремености. Границе времена и простора важан су елемент у односу традиције и савремене моде. Традиција се не сагледава као далеки елемент прошлости, већ као део културе која се прилагођава савременој моди. Међу творевинама традиционалне културе српског народа - по улози у свакодневном животу и значењу етничког идентитета, као и по ликовним и естетским вредностима - једно од најзначајниј места припада народним ношњама. Познате су махом на основу сачуван одевн целина из 19. и прв десетина 20. века, које се одликују великом разноврсношћу облика и украса. Та разноврсност и богатство заступљени су и у женским и у мушким ношњама. Сваку област карактерисала је посебна ношња. По начину одевања препознавало се не само одакле је ко него, нарочито у мешовитим етничким срединама, и којој етничкој односно националној заједници припада. У свом историјском развоју разноврсне народне ношње, као самосвојне творевине, с многоструким значењима у животу народа, биле су изложене и многим утицајима. Стога су у њима, осим обележја времена у коме су рукотворене и ношене, садржани и други одевни елементи из протекл времена.

8 Народне ношње, мотиви Зајечар, Књажевац

9 Народне ношње, мотиви Лесковац

10

11 Народне ношње, мотиви Врање

12

13 Народне ношње, мотиви Неготин

14 Народне ношње, мотиви Ниш, Сокобања

15 База података WГСН База података је глобални сервис за анализу трендова и истраживања који пружа креативна и пословна обавештења у одевању, стиловима, дизајну и малопродаји најмање до две године унапред. Коришћењем базе података овог типа постиже се повећање брзине лансирања производа на тржишту, продуктивност и ефикасност ланца снабдевања, смањују се трошкови путовања модн креатора на модне ревије и сајмове. База података пружа увид у велику архиву података која садржи најмање 5 милиона слика и страница информација, модн ревија најпознатиј светск дизајнера, као и информације о идентификованим и документованим трендовима широм света. База садржи нова достигнућа и промене у свету моде, уметности и културе, боја, понашање потрошача, текстила, најновија дешавања у свету бизниса из област моде и технологије. Ова база података садржи податке о трендовима који се пажљиво анализирају како би се осигурала тачност, валидност и утицај идентификован будућ трендова које нуди база података. Ове анализе су представљене у облику кључн тема (Макро трендова) који представљају водиче који утичу на дизајн будућ модн колекција најмање до две године унапред као и предвиђање профила будућ потрошача. Дефинисани трендови имају посебан осврт на женску одећу, мушку одећу, дечију одећу, спортску одећу, акцесоар са детаљним препорукама кључн боја, предмета, силуета, стајлинга и графике

16 База података - WГСН

17 Примена софтвера Ц-Десигн за креирање нов модн производа Програмски пакет Ц десигн фасхион пружа идејна решења за израду модн колекција. Веома прецизни и практични професионални алати, јасан и обиман интерфејс, као и напредне особине програма пружају потпуну експресију креативности уз усштеду времена. Овај програм је дизајниран за професионалце из области модног дизајна, као и за индустрије које производе модне колекције. У овом програму се могу скицирати и дизајнирати различити одевни предмети са могућношћу лаке и једноставнне промене модела одевн предмета. Такође постоји могућност израде разн дезена текстилн материјала који се могу применити на нацртане одевне предмете. На наредним сликама је приказана примена мотива из српске народне ношње као апликација на мушкој кошуљи.

18 Репетиција мотива Процес цртања мотива

19 Имплементација рапортираног мотива из српске народне у савремени дизајн мушке кошуље

20 Иновативни модни производи На бази прикупљен мотива традиционалне народне ношње из пограничн крајева Србије и Бугарске, настало је 25 идејн решења савремен модн производа инспирисан културним наслеђем српског и бугарског народа реализован у материјалу.

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33 Оцена прватљивости иновативн модн производа Предмет односно сврха датог истраживања се односи на тржишно тестирање модела модн одевн предмета, инспирисан културним наслеђем српског и бугарског народа, пре свега њов народн ношњи. Циљ је оцена њове прватљивости на циљном тржишном сегменту који чине девојке од година старости. Оперативно одређење предмета истраживања је фокусирано већим делом на студенткиње. Студенткиње су биле углавном са студијск програма за дизајн и пројектовање одеће. Редни број и фотографија модела Опис модела Друго питање: Који од понуђен модела са етно мотивима вам се допада? Треће питање: Радо б купио (ла) моделе са ознакама... Проценат (одлука испитани ка за друго и треће питање) Назив: Etno punk 003 Назив: Коштана 021 Намена: Модел за ношење у дневним приликама - сезона јесен/зима Материјал: полиестер Етно мотиви:појас, кошуља. 10 гласова уз 3 а гласа за овај модел 7,6% Треће: Модел 2 Намена:Комбинациј а панталона са свиленом кошуљом и капутом необичног кроја намењен за самоуверене пословне жене - сезона јесен/зима Материјал:мешави на памукполиестер,свила Етно мотиви:вез 11 гласова, без издваја ња гласова за овај модел 8,4% Треће Модел 1

34 Назив: Cocktail 014 Модел 3 Назив:Cocktail 013 Намена:Уникатна хаљина за посебне прилике-сезона пролеће/лето Материјал:Полиест ер, вештачка кожа Етно мотиви: чипка, вез, накит Назив: Коштана 022 Намена: Модел за дневно ношењесезона пролеће/лето Материјал: полиестер Етно мотиви: мотиви са сукњи и кецеља, вез, накит, бела кошуља 2 гласа 4 гласа, без гласова за овај модел, уз 1 глас за овај модел 1,5% Треће: 3% Треће: Модел 6 Модел 7 Намена: Модел за ношење преко дана и у опуштеним вечерњим приликама Материјал: полиестер, памук Етно мотиви: цветни мотиви са народн ношњи, бела кошуља Назив: Cocktail 009 Намена: Екстрагавантна вечерња хаљина сезона пролеће/лето Материјал:памук Етно мотиви: вез и бела кошуља 4 гласа 4 гласа уз 1 и глас за овај модел, без гласова за овај модел 3% Треће: 3% Треће: Модел 4 Назив: Cocktail 001 Намена: Уникатни комбинезон за ношење преко дана Материјал: памук и полиестер Етно мотиви: прслук, вез 2 гласа, уз 3 а гласа 1,5% Треће: Назив: Etno punk 007 Намена: Модел намењен за ношење у посебним вечерњим приликама-сезона пролеће/лето Материјал: полиестер 6 гласова, уз 3 а гласа за овај модел 4,6% Треће: Етно мотиви: јелек Модел 5 Модел 8

35 Назив: Etno punk 002 Модел 9 Назив: Коштана 051 Намена: Модел намењен за ношење у току дана - сезона пролеће/лето Материјал: полиестер Етно мотиви: Мотиви са народн ношњи Назив: Cocktail 008 Намена: Модел за дневне и опуштене вечерње прилике сезона пролеће-лето Материјал: памук Етно мотиви: вез, вута из Црне траве, бела кошуља 2 гласа 18 гласова уз 2 а гласа за овај модел са 9 гласова за овај модел 1,5% Треће: 13,8% Треће: Модел 12 Модел 13 Намена: Уникатна комбинација за ношење преко дана и опуштене вечерње прилике Материјал: полиестер Етно мотиви: чипка, вез, накит (дукати) Назив: Madam 019 Намена: Модел за софисцитиране жене у дневним приликама -сезона јесен/зима Материјал: памук Етно мотиви: вез, чипка, накит 13 гласова 9 гласова са 9 гласова за овај модел уз 2 а гласа за овај модел 1о% Треће 6,9% Треће: Модел 10 Назив: Коштана 020 Намена: Геометриски стилизован модел за ношење преко дана 0 гласова - - Назив: Madam 017 Намена: Модел намењен за ношење током хладн јесењ дана Материјал: памук Етно мотиви: вез, орнаменти 5 гласова, уз 6 гласова за овај модел 3,8% Треће: 84.6% Материјал: памук, полиестер Етно мотиви: вез Модел 14 Модел 11

36 Модел 15 Назив: Madam 018 Намена: Модел за ношење у дневним и вечерњим приликама Материјал: памук Етно мотиви: вез, накит Назив: 001 etno punk Намена: модел намењен за ношење у дневним приликама Материјал: полиестер Етно мотиви: мотиви са народне ношње 7 гласова 3 гласа и х, без и х гласова и х без и х гласова за овај модел Модел 18 Модел 19 Назив: Cocktail 016 Намена: Лагана бела хаљина за све приликепролеће/лето Материјал: полиестер Етно мотиви: Мотиви са народне ношње Назив: Dayly 004 Намена: Модел за ношење у дневним приликама Материјал: полиестер Етно мотиви: чипка, вез 2 гласа 8 гласова, уз 1 глас за ову креаторк у, уз 1 глас за ову ауторку 1,5% Треће: 6,1% Треће: Модел 16 Назив: Коштана 023 Намена: Хаљина намењена за ношење у дневним и вечерњим приликама Материјал: полиестер Етно мотиви: Мотиви са народне ношње 2 гласа и х одговор, без и х гласова за овај модел Назив: Cocktail 015 Намена: Модел за ношење у дневним и вечерњим приликама Материјал: памук Етно мотиви: цветни мотиви са народне ношње, вез 6 гласова, уз 8 гласова за овај модел 4,6% Треће: Модел 17 Модел 20

37 Модел 21 Назив: Cocktail 012 Намена: летња хаљина за дневне прилике Материјал: памук, имитација коже Етно мотиви: орнаменти на сукњама и ћилимима Назив: Dayly 001 Намена: Мушка тренерка са етно мотивима за дневно ношење Материјал: памук Етно мотиви: са народне ношње 2 гласа 6 гласова, без гласова за овај модел уз два а гласа за овај модел 1,5% Треће: 4,6% Треће: Модел 24 Назив: Dayly 006 Намена: Модел намењен за опуштене летње прилике Материјал: памук, полиестер Етно мотиви: Цветни мотиви са народне ношње Назив: Cocktail гласа, уз 1 глас за овај модел 1,5% Треће: Модел 22 Модел 23 Назив: Cocktail 007 Намена: хаљина намењена за дневно ношење - сезона пролеће-лето Материјал: памук Етно мотиви: мотиви са народне ношње 4 гласа, уз 4 а гласа за овај модел 3% Треће: Модел 25 Намена: Лагана бела хаљина намењена за ношење током дана -сезона пролеће/лето Материјал: полиестер Етно мотиви: орнаменти са народн ношњи 1 глас гласова, без гласова 0,7% Треће:

38 Највише гласова испитаника је добио модел 10. Другорангирани је модел 12 са 13 гласова. Одмах иза ње је модел 2 са 11гласова. Четврто место заузима модел 1 са 10 гласова. Модел 13 је на петом месту са 9 гласова. Модел 19 је на шестом месту са 8 гласова. На седмом месту је модел 15 са 7 гласова. По шест гласова, односно осмо, девето и десето место деле модели 22, 20 и 8.На једанаестом месту је модел 14 са пет гласова. Модели 4, 7, 23 и 6 су добила по четири гласа, па деле дванаесто, тринаесто, четрнаесто и петнаесто место. Три гласа је добио модел 16, што доноси шеснаесто место. Највише модела, њ седам је добило по два гласа, и то медел 24, 17, 21, 5, 18, 9 и 3, рангирани у распону између седамнаестог и двадесет трећег места. Један глас је добио модел 25, што му доноси двадесет четврто место. Модел 11 није добио нити један глас, што му доноси двадесет пето место. Седам испитаника није дало одговор на дато питање. Треће питање је било везано за намеру куповине неког од понуђен модела. Убедљива већина, односно испитаника ја потврдно одговорило на дато питање. То значи да би неки од модела они радо купили. Тако би по 9 испитаника радо купили моделе 10 и 12. Модел ауторке 20 би купило 8 испитаника, док би модел 14, радо купило њ 6. Четири испитаника би купила модел 23. По 3 испитаника би купили моделе 1, 8 и 5. Два гласа, односно потенцијалне куповине, добили су модели 22, 9 и 13. По један глас су добили модели 24, 18, 19 и 6.

39 Анализа резултата истраживања Испитаници су највише гласова (18) поклонили моделу 10, што износи 13,8% од укупно 130 могућ гласова. Исто тако, овај модел би радо купило 9 испитаника, што потвђује њове преференције. Ово је, заиста значајна чињенице јер се у упитнику није тражило навођење аутора чији би модел испитаници купили. Другорангирани модел 12, заслужује, такође издвајање из следеће групе модела са малом разликом у добијеним гласовима. Наиме, овај модел је добио 13 гласова, што представља 10%. Дати модел је добио и девет гласова који указују на намеру његове куповине. Модел 2 са 11 гласова, модел 1 са 10 гласова и модел 13 са 9 гласова, су због значајног броја гласова и мале разлике у њима, и у посебну групу. Неки испитаници су, иако то није тражено навели да би радо купили моделе 1 и 13. Два модела, модел 19 са 8 и модел 15 са 7, су, такође посебна група, рангирана у горњем делу табеле. Модел 19 би, према једном опредељеном гласу, био радо купљен. Група од три модела 22, 8 и 20 су добили истоветан број, односно по 6 гласова. При том би испитаници, њ 8, радо купили модел 20. Исто тако, три испитаника би купили модел 8, а два испитаника модел 22. Датој групи се може прикључити и модел 14 са 5 добијен гласова, али и са 6 гласова који указују на намеравану куповину датог модела. Посебну групу са добијена по 4 гласа чине модели 4, 7, 23 и 6. При том би четири испитаника купили модел 23, а по један испитаник моделе 4 и 6. Датој групи се може прикључити и модел 16 са 3 добијена гласа. Најбројнију групу од њ 7 са по 2 добијена гласа, чине модели 24, 17, 20, 5, 9, 18 и 3. При том би 3 испитаника радо купили модел 5, два испитаника модел 9, а по један моделе 24 и 18. Модел 25 је добио само један глас испитаника. Модел 11 није добио ни један глас.

Slide 1

Slide 1 EVROPSKA UNIJA VLADA RUMUNIJE VLADA REPUBLIKE SRBIJE Strukturni fondovi 2007-2013 Logo projekta / Logo Vodećeg partnera ЕВРОПСКА ТЕХНОЛОШКА ПЛАТФОРМА ЗА БУДУЋНОСТ ТЕКСТИЛА И ОДЕЋЕ ВИЗИЈА ЗА 2020 Будући

Више

Predmet: Marketing

Predmet: Marketing Predmet: Marketing Knjiga: Marketing (2019) Gligorijević, M. i Veljković, S. Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu Centar za izdavačku delatnost Napomena: ispitna pitanja važe za sve koji polažu po

Више

Slide 1

Slide 1 EVROPSKA UNIJA VLADA RUMUNIJE VLADA REPUBLIKE SRBIJE Strukturni fondovi 2007-2013 Logo projekta / Logo Vodećeg partnera ЕВРОПСКА ТЕХНОЛОШКА ПЛАТФОРМА ЗА БУДУЋНОСТ ТЕКСТИЛА И ОДЕЋЕ ВИЗИЈА ЗА 2020 Проф.

Више

MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU IZRADA MODNOG PROIZVODA MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU Izrada modnog proizvoda

MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU IZRADA MODNOG PROIZVODA MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU Izrada modnog proizvoda MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU IZRADA MODNOG PROIZVODA DISCIPLINU Izrada modnog proizvoda SADRŽAJ 1. UVOD... 3 2. OPIS MODELA I ZADAĆA... 4 2.1. UPUTE NATJECATELJIMA... 4 Modul 1...4 Modul

Више

MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU Izrada modnog proizvoda MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU Izrada modnog proizvoda

MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU Izrada modnog proizvoda MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU Izrada modnog proizvoda MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU Izrada modnog proizvoda DISCIPLINU Izrada modnog proizvoda UVOD TEMA: Kako je Potjeh tražio istinu I. Brlić Mažuranić U svakom, svakom od nas postoji, mjesto

Више

СЕПТЕМБАР 2018/19. 1 Семестар (среда) Време ДИФУЗИОНЕ ОПЕРАЦИЈЕ МЕХАНИКА ФЛУИДА ФЕНОМЕНИ ПРЕНОСА (изборни) САГОРЕВАЊ

СЕПТЕМБАР 2018/19. 1 Семестар (среда) Време ДИФУЗИОНЕ ОПЕРАЦИЈЕ МЕХАНИКА ФЛУИДА ФЕНОМЕНИ ПРЕНОСА (изборни) САГОРЕВАЊ СЕПТЕМБАР 08/9. Семестар.08.09. (среда) ДИФУЗИОНЕ ОПЕРАЦИЈЕ МЕХАНИКА ФЛУИДА ФЕНОМЕНИ ПРЕНОСА (изборни) САГОРЕВАЊЕ И ИНДУСТРИЈСКЕ ПЕЋИ (изборни) ЗАШТИТА ОД КОРОЗИЈЕ (изборни) ЕКОНОМИКА ТУРИЗМА И УГОСТИТЕЉСТВА

Више

НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ ЈУН 2018/19. 1 Семестар (среда) Време 3 ЕКОНОМИКА ТУРИЗМА И УГОСТИТЕЉСТВА 4 УПРАВЉАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈОМ И ОПЕРАЦИ

НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ ЈУН 2018/19. 1 Семестар (среда) Време 3 ЕКОНОМИКА ТУРИЗМА И УГОСТИТЕЉСТВА 4 УПРАВЉАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈОМ И ОПЕРАЦИ НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ 2012. ЈУН 2018/19. 1 Семестар 19.06.2019. (среда) 3 ЕКОНОМИКА ТУРИЗМА И УГОСТИТЕЉСТВА 4 УПРАВЉАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈОМ И ОПЕРАЦИЈАМА 5 ПРИМЕНА ГИС-а У УПРАВЉАЊУ ЖИВОТНОМ СРЕДИНОМ (изборни)

Више

ОКТОБАР /19. 1 Семестар (понедељак) Време 1 ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК 1 ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК I 4 ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК II 2 M ОСНОВИ ЕКОНОМИЈЕ 3 УВОД У ИНФО

ОКТОБАР /19. 1 Семестар (понедељак) Време 1 ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК 1 ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК I 4 ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК II 2 M ОСНОВИ ЕКОНОМИЈЕ 3 УВОД У ИНФО ОКТОБАР 2 2018/19. 1 Семестар 07.10.2019. (понедељак) 1 ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК 1 ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК I 4 ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК II 2 M ОСНОВИ ЕКОНОМИЈЕ 3 УВОД У ИНФОРМАЦИОНЕ СИСТЕМЕ 10:00 4 УПРАВЉАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈОМ И ОПЕРАЦИЈАМА

Више

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc UNIVERZITET U NOVOM SADU EKONOMSKI FAKULTET U SUBOTICI SOFIJA ADŽIĆ REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE ISPITNA PITANJA Školska 2012/2013 godina Verzija 2.0 Subotica, septembar 2012. REGIONALNA EKONOMIJA

Више

РНИДС Записник УО

РНИДС Записник УО Записник са 313. седнице Управног одбора РНИДС-а Седница је одржана 5. и 11. 12. 2018. године, са почетком у 18:37. Седници је присуствовало 6 чланова УО: Војислав Родић, председник УО, Горан Миланковић,

Више

ИСТРАЖИВАЊЕ У ФАРМАЦИЈИ 2 ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE ФАРМАЦИЈЕ ЧЕТВРТА ГОДИНА СТУДИЈА Школска 2017/2018.

ИСТРАЖИВАЊЕ У ФАРМАЦИЈИ 2 ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE ФАРМАЦИЈЕ ЧЕТВРТА ГОДИНА СТУДИЈА Школска 2017/2018. ИСТРАЖИВАЊЕ У ФАРМАЦИЈИ 2 ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE ФАРМАЦИЈЕ ЧЕТВРТА ГОДИНА СТУДИЈА Школска 2017/2018. Предмет: ИСТРАЖИВАЊЕ У ФАРМАЦИЈИ 2 Предмет носи 9 ЕСПБ. Недељно има 6 часова активне наставе

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: Април 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви

Више

PREDUVJETI za upis kolegija i polaganje ispita u viših godinama na preddiplomskom sveučilišnom studiju

PREDUVJETI za upis kolegija i polaganje ispita u viših godinama na preddiplomskom sveučilišnom studiju PREDUVJETI za upis predmeta i polaganje ispita u više semestre na preddiplomskom sveučilišnom studiju Tekstilna tehnologija i inženjerstvo od ak.god. 2016./2017. (korekcija: FV 16.7.2018., od ak.god. 2018./2019.)

Више

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун Предмет Датум Време

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун Предмет Датум Време Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун 2018. Предмет Датум Време Сала Напомена Big data у електронском пословању 4.

Више

ПРЕГЛЕД ИСПИТНИХ РОКОВА ЗА ПРВУ ГОДИНУ (ШКОЛСКА 2009/2010

ПРЕГЛЕД ИСПИТНИХ РОКОВА ЗА ПРВУ ГОДИНУ (ШКОЛСКА 2009/2010 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ БАЊА ЛУКА РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ИСПИТА ЗА IV (ЧЕТВРТУ) ГОДИНУ СТУДИЈА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: Хемијска технологија Реактори за вишефазне системе Пројект. процеса у хемијској

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ БАЊА ЛУКА РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ИСПИТА ЗА IV (ЧЕТВРТУ) ГОДИНУ СТУДИЈА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: Хемијска технологија

УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ БАЊА ЛУКА РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ИСПИТА ЗА IV (ЧЕТВРТУ) ГОДИНУ СТУДИЈА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: Хемијска технологија УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ТЕХНОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ БАЊА ЛУКА РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ИСПИТА ЗА IV (ЧЕТВРТУ) ГОДИНУ СТУДИЈА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: Хемијска технологија Реактори за вишефазне системе Пројект. процеса у хемијској

Више

Slide 1

Slide 1 Modernizacija univerziteta zemalja Zapadnog Balkana kroz jačanje struktura i usluga za transfer znanja, istraživanje i inovacije WBCInno UB TUHH TUG ZSI UNS UBL BINS UZ ICBL BITF BSC UKG BIC UP INT BIPG

Више

Microsoft Word - Mapa Internacional doo.doc

Microsoft Word - Mapa Internacional doo.doc Crna Gora Direkcija za razvoj malih i srednjih preduze a Izrada portala MSP za opštinu Bijelo Polje UPITNIK ZA PREDUZEĆA Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa Ministarstvom za ekonomski

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: Maj 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви 13.

Више

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР Предмет

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР Предмет Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР 2016. Предмет Датум Време Сала Напомена Big data у електронском пословању

Више

Примена информационих технологија у основној школи Уједињене нације Аутор Александра Божић Факултет техничких наука, Чачак Интегрисане академске студи

Примена информационих технологија у основној школи Уједињене нације Аутор Александра Божић Факултет техничких наука, Чачак Интегрисане академске студи Примена информационих у основној школи Уједињене нације Аутор Александра Божић Факултет техничких наука, Чачак Интегрисане академске студије Технике и информатике, 12 e-mail aleksandra.d.bozic@gmail.com

Више

CRNA GORA / MONTENEGRO

CRNA GORA / MONTENEGRO CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E 55 Broj Podgorica, 01. april 2019. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Anketa o radnoj snazi 2018. godina U ovom saopštenju objavljuju

Више

ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI

ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI Izdavač: Agencija za razvoj preduzeća Eda, Banja Luka eda@edabl.org Za izdavača: Zdravko Miovčić Autor: prof. dr Stevo Pucar Dizajn i kompjuterska priprema: Nenad

Више

Microsoft PowerPoint - vezbe 4. Merenja u telekomunikacionim mrežama

Microsoft PowerPoint - vezbe 4. Merenja u telekomunikacionim mrežama Merenja u telekomunikacionim mrežama Merenja telefonskog saobraćaja Primer 1 - TCBH Na osnovu najviših vrednosti intenziteta saobraćaja datih za 20 mernih dana (tabela), pomoću metode TCBH, pronaći čas

Више

GODIŠNJI KALENDAR ISPITA Inženjerski menadžment (OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE) ŠKOLSKA 2018/2019. GODINA Rbr

GODIŠNJI KALENDAR ISPITA Inženjerski menadžment (OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE) ŠKOLSKA 2018/2019. GODINA Rbr GODIŠNJI KALENDAR ISPITA Inženjerski menadžment (OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE) ŠKOLSKA 2018/2019. GODINA Rbr 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 Predmet Godina Januarski rok Februarski

Више

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 - одлука УС, 112/13 - аутентично тумачење и 8/15 -

Више

Projektovanje informacionih sistema i baze podataka

Projektovanje informacionih sistema i baze podataka Realni sistem i informacioni sistem Ulaz Realni sistem Izlaz Unos Baza podataka Izveštaji Realni sistem i informacioni sistem Sistem se definiše kao skup objekata (entiteta) i njihovih međusobnih veza

Више

ПРИЛОГ 7 Струка: ТЕКСТИЛСТВО И КОЖАРСТВО Занимање: ТЕКСТИЛНИ ТЕХНИЧАР ЧЕТВРТИ ПРВИ РАЗРЕД ДРУГИ РАЗРЕД ТРЕЋИ РАЗРЕД ПРЕДМЕТИ РАЗРЕД УКУПНО НЕД. ГОД. Н

ПРИЛОГ 7 Струка: ТЕКСТИЛСТВО И КОЖАРСТВО Занимање: ТЕКСТИЛНИ ТЕХНИЧАР ЧЕТВРТИ ПРВИ РАЗРЕД ДРУГИ РАЗРЕД ТРЕЋИ РАЗРЕД ПРЕДМЕТИ РАЗРЕД УКУПНО НЕД. ГОД. Н ПРИЛОГ 7 Занимање: ТЕКСТИЛНИ ТЕХНИЧАР А: ОПШТЕОБРАЗОВНИ T В T В T В T В T В T В T В T В T В T В 4 Математика ** 2 68 2 68 2 68 2 64 8 268 8 Хемија 2 68 2 68 4 136 9 Физика 2 68 2 68 4 136 10 Биологија

Више

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt Tema 2 Kriterijumi kvaliteta za softverske proizvode DAAD Project Joint Course on Software Engineering Humboldt University Berlin, University of Novi Sad, University of Plovdiv, University of Skopje, University

Више

The Contemporary Systems Development Project Landscape

The Contemporary Systems Development Project Landscape Budući projektni ciklusi u Evropi Horizon Europe, nakon Horizon 2020 Program za period 2021-2027 Oko 100 milijardi ulaganja u istraživanja i inovativne programe Glavne osobine: Jačanje nauke i tehnologije

Више

Microsoft Word - MUS ispitna pitanja 2015.doc

Microsoft Word - MUS ispitna pitanja 2015.doc Univerzitet u Novom Sadu Ekonomski fakultet u Subotici Dr. Agneš Slavić, docent Nemanja Berber, asistent Školska 2014/15 godina MENADŽMENT URBANOM SREDINOM Prvi deo: ispitna pitanja 1. PREDMET IZUČAVANJA

Више

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt Tema 2 Kriterijumi kvaliteta za softverske proizvode DAAD Project Joint Course on Software Engineering Humboldt University Berlin, University of Novi Sad, University of Plovdiv, University of Skopje, University

Више

SZapJavSek

SZapJavSek РЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД НИШ УПРАВА ЗА ПРИВРЕДУ, ОДРЖИВИ РАЗВОЈ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ОДСЕК ЗА СТАТИСТИКУ ЗАПОСЛЕНОСТ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ ГРАДА НИША Ниш, мај 2006. године УВОДНЕ НАПОМЕНЕ 2 Појам јавни сектор,

Више

Microsoft Word - Predmet 14-Strategijski menadzment-rjesenja

Microsoft Word - Predmet 14-Strategijski menadzment-rjesenja КОМИСИЈА ЗА РАЧУНОВОДСТВО И РЕВИЗИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ИСПИТ ЗА СТИЦАЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ЗВАЊА ОВЛАШТЕНИ РЕВИЗОР (ИСПИТНИ ТЕРМИН: МАЈ 2016. ГОДИНЕ) ПРЕДМЕТ 14: СТРАТЕГИЈСКИ МЕНАЏМЕНТ ЕСЕЈИ Есеј број 1

Више

Microsoft PowerPoint - TP 13.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - TP 13.ppt [Compatibility Mode] TURISTIČKA PONUDA Količina roba i usluga koja se nudi turistima na određenom turističkom tržištu, po određenoj ceni odn. deviznom kursu Veliki broj učesnika Privlačno, korisno, platežno prihvatljivo U

Више

Microsoft Word - doo Pelengic trade.doc

Microsoft Word - doo Pelengic trade.doc Crna Gora Direkcija za razvoj malih i srednjih preduze a Izrada portala MSP za opštinu Bijelo Polje UPITNIK ZA PREDUZEĆA Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa Ministarstvom za ekonomski

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: ЈУН 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви 3.

Више

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanje određenih razvojnih ciljeva. Samo one zajednice,

Више

katalog-studeni 2008.

katalog-studeni 2008. SUVENIRI KATJA 20 226 GOVEðARI POLAČE 42 O P I S P R O I Z V O D A S F O T O G R A F I J A M A U Polačama, 27. 06. 2008. 1. Muška platnena košulja krojena s ravnim rukavima, gibovima na prsima i gumbima

Више

MV Merchandise visibility sistem

MV Merchandise visibility sistem MV Merchandise visibility sistem Pomoć maloprodajnim lancima u smanjenju troškova usled nedostatka robe u prodajnom prostoru, smanjenju troškova i vremena za popis robe i povećanje prodaje Maloprodaje

Више

Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilj

Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilj POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana Termin: 12. i 13. april 2016. Beograd 1 Opis seminara Osnovni cilj treninga je da omogudi

Више

My_P_Red_Bin_Zbir_Free

My_P_Red_Bin_Zbir_Free БИНОМНА ФОРМУЛА Шт треба знати пре почетка решавања задатака? I Треба знати биному формулу која даје одговор на питање чему је једнак развој једног бинома када га степенујемо са бројем 0 ( ) или ( ) 0!,

Више

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Pr

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Pr STRATEGIJE ULASKA NA Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Projekti ključ u ruke Licenca Franšiza Dugoročna proizvodna kooperacija Zajednička

Више

На основу члана 23. став 2. Закона о државној управи ( Службени гласник РС бр. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14 ) и члана 62. став 2. Закона у култури ( Сл

На основу члана 23. став 2. Закона о државној управи ( Службени гласник РС бр. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14 ) и члана 62. став 2. Закона у култури ( Сл На основу члана 23. став 2. Закона о државној управи ( Службени гласник РС бр. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14 ) и члана 62. став 2. Закона у култури ( Службени гласник РС бр. 72/2009, 13/16 и 30/16-исправка),

Више

Microsoft PowerPoint - 03_Prezentacija 1_Lea_ [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 03_Prezentacija 1_Lea_ [Compatibility Mode] Efikasnost i efektivnost državnih pomoći Lea J. Lekočević SAM GIZ ekspert za državne pomoći Podgorica, 30. oktobar 2013. godine Page 1 Opšti nalazi Evropa 2010 strategija EZ za rast u ovoj deceniji jedinstveno

Више

EU4B_CfP_Export_PPP_

EU4B_CfP_Export_PPP_ EU4Business Javni poziv za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora Podrška iz programa IPA 2016 u sektoru konkurentnosti i inovacija - Akcija Strategije lokalnog razvoja u Bosni i Hercegovini

Више

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02 STRATEGIJE E ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE STRATEGIJE ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE Elektronsko poslovanje ne predstavlja samo dodatak tradicionalnom, već ono predstavlja revoluciju u poslovanju. Ono omogućava

Више

ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način

ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način finansiranja inovativne djelatnosti, kao i druga pitanja

Више

KupujemProdajem Media Kit 2019

KupujemProdajem Media Kit 2019 Media Kit 2019 Sadržaj Zašto se oglašavati na KupujemProdajem? KP Ekosistem Posete Oglasi KP Premium kategorije KP Korisnici Profil KP korisnika Percepcija brenda Oglašavanje na KP Reference Formati Kontakt

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Показатељи технолошког напретка Технолошки развој Резултира стварањем нових или побољшањем постојећих производа, процеса и услуга. Технолошки развој - део економског и друштвеног развоја. Научни и технолошки

Више

Prezentator: Nataša Dvoršak Umag, 20.listopad 2006

Prezentator: Nataša Dvoršak  Umag, 20.listopad 2006 IIS BURIN BURIN HD - HelpDesk Nenad Lenđel, projektant programer IS-a HROUG 2007, Rovinj, 19. Listopada 2007.g. ULJANIK IRI d.o.o. SADRŽAJ Uvod Ciljevi izgradnje HelpDeska Funkcijske cjeline HelpDesk integracija

Више

QFD METODA – PRIMER

QFD METODA – PRIMER QFD METODA - PRIMER PROBLEM: U kompaniji X koja se bavi izradom kompjuterskih softvera uočen je pad prodaje konkretnog softvera - Softver za vođenje knjigovodstva. Kompanija X je raspolagala sa jednom

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije Sustav akata strateškoga planiranja SUSTAV AKATA STRATEŠKOG

Више

ruža hodak damir brčić 2 u IV V IZLOŽBENI SALON IZIDOR KRŠNJAVI TRG MARŠALA TITA 11, ZAGREB

ruža hodak damir brčić 2 u IV V IZLOŽBENI SALON IZIDOR KRŠNJAVI TRG MARŠALA TITA 11, ZAGREB ruža hodak damir brčić 2 u 1 24. IV. - 9. V. 2012. IZLOŽBENI SALON IZIDOR KRŠNJAVI TRG MARŠALA TITA 11, ZAGREB Dva u jedan - dvije energije fascinantne frekvencije! Uvijek sam volio slikare. Čini mi se

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar 2015. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

Projektovanje tehnoloških procesa

Projektovanje tehnoloških procesa ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА Департман за производно машинство Пројектовање технолошких процеса Тема: Др Мијодраг Милошевић Технолошки процеси израде производа Део производног процеса у коме се врши измена

Више

Slide 1

Slide 1 , In Cubis d.o.o. Dani hrvatskog osiguranja Opatija, 6.11.2014. Funkcije informacijskog sustava u osiguranju Informacijski sustav... Čuva najvrijedniju imovinu podatke Automatizira poslovne procese Otvara

Више

Transmissions in Vehicles

Transmissions in Vehicles 530577-TEMPUS-1-2012-1-RS-TEMPUS-JPCR IPROD: IMPROVEMENT OF PRODUCT DEVELOPMENT STUDIES IN SERBIA AND BOSNIA AND HERZEGOVINA Inovacioni menadžment - Uvod - Niš, jul 2015. Uvod 1. Značaj inovacije 2. Inovaciona

Више

????????? ?????? ???????? ? ??????? ??????????????

????????? ?????? ???????? ? ??????? ?????????????? ДРУШТВЕНИ УСЛОВИ НАСТАНКА И РАЗВОЈА КОМУНИКОЛОГИЈЕ КОМУНИКОЛОГИЈА 2. ТЕМА САДРЖАЈ ПРЕДАВАЊА Друштвени услови настанка и развоја комуникологије Комуникологија наука са интердисциплинарним истраживачким

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1 Customer Relationship Management 2 Net Faktor O nama O nama 3 Net Faktor doo je mlada kompanija sa velikim iskustvom. Naš tim ima zajedno preko 30 godina iskustva u oblasti CRM-a i manipulacije podataka.

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум II колоквијум из Основа рачунарске технике I - 27/28 (.6.28.) Р е ш е њ е Задатак На улазе x, x 2, x 3, x 4 комбинационе мреже, са излазом z, долази четворобитни BCD број. Ако број са улаза при дељењу

Више

UMETNIČKI ODGOVORI ortreti Pslikanje Stručni odgovori na pitanja koja postavlja svaki umetnik Triša Rajkert

UMETNIČKI ODGOVORI ortreti Pslikanje Stručni odgovori na pitanja koja postavlja svaki umetnik Triša Rajkert UMETNIČKI ODGOVORI ortreti Pslikanje Stručni odgovori na pitanja koja postavlja svaki umetnik Triša Rajkert UMETNIČKI ODGOVORI ortreti PSLIKANJE Stručni odgovori na pitanja koja postavlja svaki umetnik

Више

MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU MODNI DIZAJN I TEHNOLOGIJA MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU Modni dizajn i tehnologija

MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU MODNI DIZAJN I TEHNOLOGIJA MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU Modni dizajn i tehnologija MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU MODNI DIZAJN I TEHNOLOGIJA SADRŽAJ SADRŽAJ... 2 1. UVOD... 3 2. OPIS PROJEKTA I ZADAĆA... 4 3. UPUTE NATJECATELJIMA... 5 3.1. MODUL 1: Istraživanje... 5 3.2.

Више

Poduzetništvo u kulturi IV O kolegiju

Poduzetništvo u kulturi IV O kolegiju Strateške alternative za rast poduzeća Strategije rasta malih i srednjih poduzeća, školska godina 2017./2018. Izv.prof.dr.sc. Sunčica Oberman Peterka Tihana Koprivnjak, univ.spec.oec. Osijek, 14.5.2018.

Више

Републичко такмичење

Републичко такмичење 1 РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ОСНОВА ЕКОНОМИЈЕ БЕОГРАД, МАРТ 2015. Питања саставио: доцент др Ђорђе Митровић, Универзитет у Београду, Економски факултет 1. Монетаристи су Питања 1 поен а. сматрали да је незапосленост

Више

#придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г

#придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г #придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г Р А Ђ Е Њ А И М Е Н А Џ М Е Н Т У Г Р А Ђ Е В И Н

Више

Microsoft PowerPoint - Pokazatelji TP i stopa TP_ za studente [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Pokazatelji TP i stopa TP_ za studente [Compatibility Mode] Показатељи технолошког напретка Технолошки развој Резултира стварањем новихили побољшањем постојећихпроизвода, процеса и услуга. Технолошки развој - део економског и друштвеног развоја. Научни и технолошки

Више

Slide 1

Slide 1 Da zajednički ocenimo ostvarene rezultate i da nam pomognete u unapređenju programa 1 deo/ Odakle smo krenule i dokle smo stigle? 2 deo/ Kako ste ocenile naš rad? 3 deo/ Šta je novo? 4 deo/ Kako možemo

Више

Europska poduzetnička Title mreža Hrvatske PLACE PARTNER S LOGO HERE Sub-title Varaždin, Vesna Torbarina, HGK European Commission Enterpri

Europska poduzetnička Title mreža Hrvatske PLACE PARTNER S LOGO HERE Sub-title Varaždin, Vesna Torbarina, HGK European Commission Enterpri Europska poduzetnička Title mreža Hrvatske PLACE PARTNER S LOGO HERE Sub-title Varaždin, 28.04.2009. Vesna Torbarina, HGK Sadržaj Enterprise Europe Network Europska poduzetnička mreža Hrvatske Usluge Europske

Више

НАСТАВНИ ПЛАН ОДСЕКА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 2. година 3. семестар Предмет Статус Часови (П + В + Л) Кредити 3.1 Математика 3 O

НАСТАВНИ ПЛАН ОДСЕКА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 2. година 3. семестар Предмет Статус Часови (П + В + Л) Кредити 3.1 Математика 3 O НАСТАВНИ ПЛАН ОДСЕКА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 2. година 3. семестар 3.1 Математика 3 O 3+3+0 6 3.2 Теорија електричних кола O 3+2+0 6 3.3 Основи електронике O 3+2+1 6 3.4 Програмирање

Више

Tekst Natječaja za upis studenata u 1. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija u akademskoj godini 2019./2020. nalazi

Tekst Natječaja za upis studenata u 1. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija u akademskoj godini 2019./2020. nalazi Tekst Natječaja za upis studenata u 1. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija u akademskoj godini 2019./2020. nalazi se na poveznici: http://www.unizg.hr/studiji-i-studiranje/upisi-stipendije-priznavanja/upisne-kvote-i-natjecaji-zaupis/upisi-20192020/

Више

ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИШЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни зад

ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИШЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни зад ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИШЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни задаци и циљеви високошколске установе На основу члана

Више

ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни з

ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни з ВИША ТЕХНИЧКА ШКОЛА НОВИ БЕОГРАД ОСНОВНИ ЗАДАЦИ И ЦИЉЕВИ ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ Стандарди за акредитацију високошколских установа Стандард 1: Основни задаци и циљеви високошколске установе На основу члана

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar 2014. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

Microsoft PowerPoint - Strukturni dijagrami, Gantogram - Planiranje [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Strukturni dijagrami, Gantogram - Planiranje [Compatibility Mode] + Metode i tehnike planiranja projekta + Projektne strukture + Tehnike struktuiranja projekta Breakdow strukture strukture za dekomponovanje Matrice WBS: Project Work Breakdown Structure OBS: Organization

Више

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007 Profesor: dr Biljana Gemović Rizik je termin usko povezan sa svim poslovnim i proizvodnim aktivnostima i njegovo postojanje kao takvo mora biti prepoznato i prihvaćeno. Standard OHSAS 18001:2007 rizik

Више

1 NOVO U MNG CENTRU!!! OVLADAJTE TEHNOLOGIJOM IZRADE JAVA EE APLIKACIJA KORIŠ C ENJEM ORACLE ADF-A O - Otkrijte brzinu razvoja aplikacija sa ADF-om -

1 NOVO U MNG CENTRU!!! OVLADAJTE TEHNOLOGIJOM IZRADE JAVA EE APLIKACIJA KORIŠ C ENJEM ORACLE ADF-A O - Otkrijte brzinu razvoja aplikacija sa ADF-om - 1 NOVO U MNG CENTRU!!! OVLADAJTE TEHNOLOGIJOM IZRADE JAVA EE APLIKACIJA KORIŠ C ENJEM ORACLE ADF-A O - Otkrijte brzinu razvoja aplikacija sa ADF-om - Minimizujte pisanje programskog koda - Smanjite obim

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 191 Podgorica, 31. oktobar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreb

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 191 Podgorica, 31. oktobar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreb CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 191 Podgorica, 31. oktobar 2017. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред наставе за предмете Мастер академских студија 2017/18. M14014 Big data у електронском пословању 19.фебруар 2018. 21.фебруар 2018. 23.фебруар 2018. М14998 Cloud инфраструктуре и сервиси М09293

Више

STEM OBRAZOVANJE I NOVE TEHNOLOGIJE U CILJU REGIONALNOG RAZVOJA

STEM OBRAZOVANJE I NOVE TEHNOLOGIJE U CILJU REGIONALNOG RAZVOJA TIM UČENIKA: I. L., E. L. i T. P. RAZRED: 2.C (2017./18.) MENTOR: VATROSLAV ZUPPA BAKŠA ELEKTROTEHNIČKA ŠKOLA ZAGREB STEM OBRAZOVANJE I NOVE TEHNOLOGIJE U CILJU REGIONALNOG RAZVOJA 2 O PROJEKTU Cilj projekta:

Више

Istraživanje turističkog tržišta

Istraživanje turističkog tržišta ISTRAŽIVANJE TURISTIČKOG TRŽIŠTA asistent:branislava Hristov Stančić branislava@ekof.bg.ac.rs Suština i sadržaj istraživanja tržišta Istraživanje tržišta istraživanje marketinga Istraživanje marketinga

Више

MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU Modni dizajn i tehnologija MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU Modni dizajn i tehnologija

MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU Modni dizajn i tehnologija MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU DISCIPLINU Modni dizajn i tehnologija MODEL ZADATKA ZA NATJECATELJSKU SADRŽAJ: UVOD... 3 OPIS PROJEKTA I ZADAĆA... 4 UPUTE NATJECATELJIMA... 5 MODUL 1 : Istraživanje... 5 MODUL 2: Modni dizajn, skice i koncept... 6 MODUL 3: Modeliranje krojnih

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Коначан распоред испита Испитни рок: Мај 2015. Испити за студенте генерације 2014 Акр. Предмет Модул Датум Време Сала Напомена Алати и методе софтверског инжењерства МС14СИРН1 4. мај 2015. 18:00 304 м14860

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: СЕПТЕМБАР 2019. Пријава испита за септембарски испитни рок биће могућа у периоду од 19. до 21. августа 2019. године, путем студентског

Више

Softversko inženjerstvo

Softversko inženjerstvo Softversko inženjerstvo OAS SOFTVERSKO INŽENJERSTBO Trajanje studija: 4 godine Broj ESPB: 240 ESPB Izborni moduli: Modul SI: Softversko inženjerstvo Modul RI: Razvoj igara Modul SI: Softversko inženjerstvo

Више

DONACIJE TEKSTILA VEZANE UZ TRADICIJSKO ODIJEVANJE ŽENA BIOGRADSKE REGIJE KONCEM DEVETNAESTOG I POČETKOM

DONACIJE  TEKSTILA VEZANE UZ  TRADICIJSKO ODIJEVANJE ŽENA BIOGRADSKE REGIJE KONCEM DEVETNAESTOG I POČETKOM DONACIJE TEKSTILA VEZANE UZ TRADICIJSKO ODIJEVANJE ŽENA BIOGRADSKE REGIJE KONCEM 19. I POČETKOM 20. STOLJEĆA MIRA HLANUDA-VEGAR UDK 391.2 Zavičajni muzej Biograd na moru Stručni rad Krešimirova obala 22

Више

Profesionalna orijentacija u Srbiji REZIME MONITORINGA I EVALUACIJE PROJEKTA OD DO GODINE Pripremila dr Jasna Hrnčić Odgovorna za implemen

Profesionalna orijentacija u Srbiji REZIME MONITORINGA I EVALUACIJE PROJEKTA OD DO GODINE Pripremila dr Jasna Hrnčić Odgovorna za implemen Profesionalna orijentacija u Srbiji REZIME MONITORINGA I EVALUACIJE PROJEKTA OD 2011. DO 2014. GODINE Pripremila dr Jasna Hrnčić Odgovorna za implementaciju Marija Radovanovic marija.radovanovic@giz.de

Више

Microsoft Word - TABELE UZ PRAVILNIK za doc

Microsoft Word - TABELE UZ PRAVILNIK za doc I САДРЖАЈ И ОБИМ ПРЕВЕНТИВНИХ МЕРА * У ОБЛАСТИ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ ПОПУЛАЦИОНA ГРУПA Новорођенче (први месец) Одојче (од другог месеца до краја прве године) ВРСТА САДРЖАЈ ОБИМ туберкулозе и против хепатитиса

Више

DRAFT

DRAFT tum pripreme obaveštenja: 27.02.2014 OBAVEŠTENJE O UGOVORU SNABDEVANJE Po članu 40 Zakona br. 04/L-042 o javnim nabavkama na Kosovu Nabavka br. KMDK 14 006 111 Ovo obaveštenje je pripremljeno na JEZICIMA:

Више

УДРУЖЕЊЕ ПЕЈЗАЖНИХ АРХИТЕКАТА Србије и Црне Горе

УДРУЖЕЊЕ ПЕЈЗАЖНИХ АРХИТЕКАТА Србије и Црне Горе 2018 /2019 ДИЗАЈН БИЉКАМА Драган Вујичић ДИЗАЈН БИЉКАМА ПРОСТОРНИ АСПЕКТ (распоред биљака) Из садржаја (три теме): "ЛИСТА" БИЉАКА - избор врста - спецификација садница 1. Структурни елементи просторне

Више

ОПШТА И НЕОРГАНСКА ХЕМИЈА ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ФАРМАЦИЈЕ ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2015/2016.

ОПШТА И НЕОРГАНСКА ХЕМИЈА ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ФАРМАЦИЈЕ ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2015/2016. ОПШТА И НЕОРГАНСКА ХЕМИЈА ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ФАРМАЦИЈЕ ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2015/2016. Предмет: ОПШТА И НЕОРГАНСКА ХЕМИЈА Предмет се вреднује са 9 ЕСПБ. Недељно има 6 часова активне

Више

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06,

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06, PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 6206, 4711, 9312, 9913, 12514 i 9515), u članu 35. stav 1.

Више

PROGRAM

PROGRAM 2019 PROGRAM AKADEMIJA REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU 2019. Europska unija Zajedno do fondova EU SADRŽAJ 1. EDUKATIVNE AKTIVNOSTI AKADEMIJE REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU... 4 MODUL 1: Što su fondovi

Више

ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1

ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1 ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1 САДРЖАЈ ПОСЛОВНОГ ПЛАНА А. ОПШТЕ СМЕРНИЦЕ... 4 1. РЕЗИМЕ ПОСЛОВНОГ ПЛАНА... 5 2. ОПШТИ ПОДАЦИ... 5 2.1. Информације о подносиоцу захтева... 5 2.2. Информације

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 295 Podgorica, 31. oktobar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreb

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 295 Podgorica, 31. oktobar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreb CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 295 Podgorica, 31. oktobar 2012. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

vodič za os

vodič za os VODICČ ZA IZBOR OPERATIVNOG SISTEMA Kupovina novog računara podrazumeva između ostalog i detaljno proučavanje njegovih unutrašnjih komponenti. Potrebno je odabrati odgovarajući procesor, vrstu i količinu

Више

Vlada Crne Gore Zavod za statistiku Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima u Crnoj Gori godine Istraživanje o upotrebi i

Vlada Crne Gore Zavod za statistiku Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima u Crnoj Gori godine Istraživanje o upotrebi i Vlada Crne Gore Zavod za statistiku Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima u Crnoj Gori 2016. godine Istraživanje o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 199 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 199 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 199 Podgorica, 30. oktobar. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima u

Више