VODOZEMCI I GMAZOVI U MEĐIMURJU

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "VODOZEMCI I GMAZOVI U MEĐIMURJU"

Транскрипт

1 VODOZEMCI I GMAZOVI U MEĐIMURJU

2

3 Biljana Janev Hutinec Olga Jovanović, Goran Šafarek Sara Janković ŽABA, KAČA, KUŠČAR vodozemci i gmazovi u Međimurju

4 Žaba, kača, kuščar: vodozemci i gmazovi u Međimurju autori tekstova i fotografija: dr.sc. Biljana Janev Hutinec (BJH) dr.sc. Olga Jovanović (OJ) Goran Šafarek, dipl.ing.biol. (GŠ) Sara Janković, mag. ekologije i zaštite prirode (SJ) uredila: Mihaela Mesarić, prof. geologije i geografije (MM) nakladnik: Međimurska priroda - Javna ustanova za zaštitu prirode za nakladnika: Siniša Golub, ravnatelj ustanove publicirano u sklopu projekta: Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama na području Općine Nedelišće u godini ideja projekta: Josip Ceilinger, predsjednik EU Platana, Nedelišće naklada: 500 primjeraka oblikovanje i tisak: LETIS, Pretetinec tiskano u Međimurju u listopadu godine Autori zadržavaju pravo na svoje tekstove i fotografije ISBN CIP zapis dostupan u računalnome katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem Nakladu ove publikacije omogućila je Općina Nedelišće u sklopu financiranja projekata iz Plana zelenog djelovanja za godinu Fotografije na omotu: Goran Šafarek (naslovnica: Gatalinka, zadnja stranica: Bjelouška)

5 Biljana Janev Hutinec Olga Jovanović, Goran Šafarek Sara Janković ŽABA, KAČA, KUŠČAR vodozemci i gmazovi u Međimurju Međimurje, listopad 2013.

6 Manje karizmatične, ali jednako važne! Ljudi naprosto obožavaju divlje vrste životinja! Njihova pojava kod čovjeka pobuđuje raznovrsne pozitivne emocije, ponekad i strahopoštovanje, posebno ako su te životinje efektno prikazane u dobrom dokumentarcu. Tako su neke vrste s vremenom postale karizmatične i općepoznate kao simboli prirode ili maskote pokreta za zaštitu prirode, primjerice: pande, slonovi, kitovi, orlovi i druge. Gotovo svaka regija u svijetu ima svoju karizmatičnu vrstu ili više njih. U Međimurju, karizmatična je bijela roda, ali na dobrom putu da ostvari taj status jest i dabar, nastavi li se sadašnjom dinamikom širiti uzvodno Murom i Dravom na koje se vratio (uz ljudsku pomoć odnosno reintrodukcijom) nakon više desetljeća izbivanja. Te su dvije vrste, bijela roda i dabar, prilično vidljive, a opet dovoljno tajanstvene da u ovdašnjeg čovjeka pobuđuju znatiželju i uvijek nova pitanja. No, u prirodi koja nas okružuje postoje i manje karizmatične, pa sukladno tome i manje (pre)poznate vrste. Ova publikacija posvećena je tim vrstama. Konkretno, vrstama iz razreda vodozemaca i razreda gmazova. U regiji koja obiluje vodom na površini zemlje dakle rijekama i rukavcima, jezerima i retencijama, potocima i bujičarima, barama i lokvama u regiji poput Međimurja, vodozemci i gmazovi uobičajena su pojava. Ili barem tako volimo misliti. No, koliko znamo o tim malim, a tako važnim stvorenjima? Zapitamo li se ikad koliko bi bio siromašniji naš zavičaj, okrnjena naša kultura, pust naš duh bez tih skunjkači, kuščari i kači? Ova publikacija podsjetnik je na te važne karike u prirodnom lancu, karike bez kojih ne bi niti bilo tog lanca. Ujedno, ovo je prva publikacija o vodozemcima i gmazovima u Međimurju objavljena od međimurskog nakladnika. Nadamo se ne i posljednja, jer međimurska priroda se tek počinje sustavno istraživati, istraživano zapisivati, a zapisano objavljivati.

7 Uz autorski istraživačko-publicistički rad, nakladu ove publikacije omogućila je Ekološka udruga Platana iz Nedelišća putem projekta kojeg je financirala Općina Nedelišće sa proračunske stavke Plan zelenog djelovanja u godini. Te činjenice ovdje posebno ističem, jer je Općina Nedelišće jedna od rijetkih u Republici Hrvatskoj koja redovno izdvaja sredstva i na transparentan način podupire projekte na području zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti. A udruga Platana pak prva koja je u Međimurju provela projekt zaštite i spašavanja vodozemaca od stradavanja na prometnicama tijekom proljetne migracije. Siniša Golub, ravnatelj Međimurska priroda Javna ustanova za zaštitu prirode

8 O vodozemcima i gmazovima autorica: Sara Janković Prije davnih 360 milijuna godina, u staro doba geološke prošlosti Zemlje (paleozoik), kopno je počela osvajati nova skupina organizama vodozemci. Kako su se razvili iz životinja sličnih nekim vrstama riba, građom tijela i načinom života ostali su još uvelike vezani uz vodu. Životni ciklus većine vodozemaca uključuje preobrazbu od vodene ličinke koja diše škrgama, do kopnene odrasle jedinke koja diše plućima. Koža vodozemaca tanka je, propusna i ispunjena žlijezdama, a služi i kao pomoćni organ za disanje. Temperatura tijela ovisi im o temperaturi okoline te stoga zimu preživljavaju zakopani u mulju ili šupljinama u tlu, spavajući zimski san. Većina vodozemaca u Hrvatskoj aktivna je noću radi zaštite od grabežljivaca i manjeg gubitka vode preko kože. Vladavina vodozemaca nije trajala dugo, jer su se prije 310 milijuna godina pojavili prvi pravi kopneni kralježnjaci gmazovi. Potpunu dominaciju kopnom oni su preuzeli u srednjem dobu geološke prošlosti Zemlje (mezozoik). Svima je dobro poznata skupina izumrlih gmazova dinosauri po kojima je razdoblje mezozoika dobilo naziv Doba gmazova. Kao i njihovi prethodnici, ni gmazovi nemaju stalnu tjelesnu temperaturu pa su se prilagodili životu u toplijim staništima. Za razliku od vodozemaca, ni u jednom stadiju života nisu vezani uz vodu. Svi gmazovi dišu plućima, a koža im je prekrivena ljuskama koje sprečavaju gubitak vode iz tijela i štite ih od ozljeda i grabežljivaca. Većina gmazova aktivna je danju. Razvoj gmazova odvija se bez preobrazbe, a iz jaja obloženih ljuskom koja polažu na kopno izlegnu se mladi posve slični roditeljima. Unatoč brojnim razlikama, vodozemci i gmazovi proučavaju se unutar iste grane znanosti koja se naziva herpetologija (grč. herpeton = puzati). Odatle potječe i riječ herpetofauna. Amphibia (grč. amphi + bios = dvostruki život) je znanstveno ime za vodozemce. I hrvatski naziv vodozemci upućuje na to da dio života provode u vodi, a dio na kopnu. U vodozemce ubrajamo bezrepce (žabe, krastače, mukači), repaše (daždevnjaci, vodenjaci, čovječja ribica) i beznošce (rijači). Reptilia (lat. repto = puzati) je znanstveni naziv za razred gmazova u koji ubrajamo premosnike, kornjače, krokodile i ljuskaše (gušteri i zmije).

9 Važnost herpetofaune vodozemci su važni bioindikatori ukazuju na negativne promjene u okolišu zbog propusnosti kože i života u vodenim i kopnenim staništima održavaju prirodnu ravnotežu ekosustava i važni su članovi hranidbenih mreža reguliraju brojnost svojeg plijena i sami su hrana većim organizmima čine veliki udio biomase nekog ekosustava (dominiraju svojim brojem i gustoćom) žlijezde u koži vodozemaca stvaraju niz spojeva iz kojih se dobivaju lijekovi za mnoge ljudske bolesti, a proizvedeni su i lijekovi od zmijskog otrova Ugroženost herpetofaune Vodozemci su jedna od najugroženijih skupina životinja na Zemlji. Prema procjenama međunarodne organizacije za zaštitu prirode IUCN (International Union for Conservation of Nature), najmanje trećini poznatih vrsta vodozemaca prijeti izumiranje. Znanstvenici predviđaju da bi u Europi do godine moglo nestati čak 50 posto vrsta vodozemaca. Današnja brzina izumiranja pojedinih vrsta vodozemaca nije zabilježena još od doba masovnog izumiranja dinosaura. Vodozemci su preživjeli izumiranje dinosaura, ali sada se i sami nalaze na rubu uništenja. Sve vrste vodozemaca i gmazova koje možemo pronaći u prirodi na području županije zavičajne su divlje vrste. Sukladno Zakonu o zaštiti prirode iste je važno očuvati uspostavom ili održavanjem njihova povoljnog stanja u prirodi što znači da je zabranjeno smanjiti broj jedinki do te mjere da vrsta postane ugrožena. Veći dio vrsta pripada strogo zaštićenim vrstama, a to su ugrožene vrste ili vrste za koje je takav način zaštite propisan propisima Europske unije ili međunarodnim ugovorima kojih je Republika Hrvatska stranka. Najvažniji razlozi ugroženosti vodozemaca i gmazova su: uništavanje i fragmentacija staništa (krčenje šuma, isušivanje i kanaliziranje vodotoka, onečišćenje voda, izgradnja prometnica, zatrpavanje močvara i lokvi, zarastanje travnjaka kao posljedica prestanka ekstenzivnog stočarenja) unošenje stranih invazivnih vrsta u njihova staništa stradavanje na prometnicama kemijske supstancije (pesticidi, umjetna gnojiva) izravno stradavanje zbog čovjeka (ilegalni komercijalni lov, ilegalno skupljanje za terarije, ubijanje kao posljedica straha) globalne klimatske promjene (promjene temperature i vlage, povećana razina UV-B zračenja, kisele kiše)

10

11 Dr.sc. Biljana Janev Hutinec HERPETOFAUNA MEĐIMURJA Kača, kuščar, vujci, korjača, slepa vuš, božja žabica, krapavica, skunjkač Sigurno ste do sada čuli za neke od tih životinja koje žive u Međimurju. One pripadaju skupinama vodozemaca i gmazova. Nedavno se provodilo istraživanje tih skupina i zabilježeno je 13 vrsta dok je pretpostavljeni broj vrsta veći što će zasigurno potvrditi i buduća istraživanja. U nastavku dajemo popis i opise zabilježenih i pretpostavljenih vrsta. Sve su vrste vodozemaca i gmazova značajne u hranidbenoj mreži i održavanju ravnoteže u prirodi te doprinose ukupnoj bioraznolikosti nekog kraja. Regulirajući brojnost svojega plijena, od kojeg mnogi i nisu jako omiljeni ljudima poput nekih kukaca ili malih sisavaca, važan su dio životne zajednice. Koje su to vrste? Pjegavi daždevnjak (Salamandra salamandra) Mali vodenjak (Lissotriton vulgaris) Crveni mukač (Bombina bombina) Žuti mukač (Bombina variegata) Češnjača (Pelobates fuscus) Smeđa krastača (Bufo bufo) Gatalinka (Hyla arborea) Šumska smeđa žaba (Rana dalmatina) Močvarna smeđa žaba (Rana arvalis) Livadna smeđa žaba (Rana temporaria) Jestiva zelena žaba (Pelophylax kl. esculentus) Livadna gušterica (Lacerta agilis) Sljepić (Anguis fragilis) Bjelica (Zamenis longissimus) Bjelouška (Natrix natrix) Ribarica (Natrix tessellata) Smukulja (Coronella austriaca) Riđovka (Vipera berus) Barska kornjača (Emys orbicularis)

12 10 Pjegavi daždevnjak (Salamandra salamandra) Naraste do 25 cm, uključujući i rep. Karakteristično je obojen i lako se prepoznaje crne je boje s velikim žuto-narančastim mrljama. Trbuh je crni, uglavnom s pjegama. Nastanjuje pretežno listopadne šume, ali i rubna područja, vrtove i sl. Pari se tijekom cijelog razdoblja aktivnosti, polaže ličinki. Aktivni su u sumrak i noću, najčešće ih susrećemo tijekom ili nakon kiše. Hrani se beskralješnjacima. (foto: GŠ) Daždevnjaci imaju otrovne žlijezde u koži, a dobro su uočljive iza glave. Zbog toga ih izbjegava većina životinja, a pritom im pomaže i upozoravajuća obojenost koja govori grabežljivcu opasan sam ne jedi me. Kad se osjete jako ugroženo, iz žlijezdi na glavi mogu štrcnuti otrov i do 1 m.

13

14 12 Mali vodenjak (Lissotriton vulgaris) Naraste do 10 cm. Leđa su maslinasto obojena i posuta točkama koje se na glavi, preko oka spajaju u pruge. Trbuh je bijeli s narančastom prugom i posut je tamnim mrljama. U vrijeme parenja nalaze se u stajaćim ili slabo tekućim vodama gdje nalazimo i ličinke. Na kopnu borave u okolnim vlažnim i sjenovitim staništima. Polaže pojedinačna jaja u manjim nakupinama, a pari se od ožujka do svibnja i u to doba mužjaci imaju izraziti, visoko uzdignuti leđni greben (krijestu) po čemu se lako razlikuju od ženki. Uglavnom je aktivan noću, ali se tijekom razdoblja parenja lako može vidjeti i danju. Odrasle jedinke jedu beskralješnjake i ličinke vodozemaca. (foto: BJH i MM) Mužjaci malih vodenjaka su pravi zavodnici u vrijeme parenja imaju tzv. svadbeno ruho. Intenzivnije su obojani i imaju izrazitu krijestu. Ženke mame pokretima koji podsjećaju na ples, a oplodnja je (iako nemaju kopulatornih organa) - unutarnja. Mužjaci polože paketiće sjemena i ženka ih uvuče svojom nečisnicom.

15

16 14 Crveni mukač, Žuti mukač (Bombina bombina, Bombina variegata) Narastu uglavnom do 5 cm. Leđa su im siva, smeđa ili maslinastosmeđa. Trbuh im je obojen karakteristično u kombinaciji crne sa žutim do narančasto-crvenim mrljama, ovisno o vrsti. Lako se prepoznaje od drugih vrsta po srcolikoj zjenici i žarko obojenoj trbušnoj strani. Naseljava nizinska područja s mirnim vodama, a često ih možemo pronaći u lokvicama na cesti zaostalim iza kiše kao i drugim plitkim stajaćim vodama te u lokvama u šumi. Polaže jaja pričvršćena za biljke, a pari se od travnja do kolovoza. Jaja ne polažu u vode u kojima ima riba. Aktivni su uglavnom danju i može ih se lako vidjeti u manjim lokvama. Punoglavci se hrane algama i ostacima biljaka, dok odrasle jedinke jedu beskralješnjake. (foto: GŠ) Mada su crveni i žuti mukač dvije vrste, na mjestu gdje im se područje rasprostranjenosti preklapa imaju hibridizacijsku zonu gdje tvore križance (hibride) koji imaju značajke obiju vrsta te su ovdje i opisani zajedno. Međusobno se razlikuju po tome što su vrhovi prstiju kod žutog mukača obojani, a kod crvenog ne. Trbušna strana žutog mukača je uglavnom žuta s crnim mrljama, a crvenog crna s narančasto-crvenim mrljama. Ova vrsta se od grabežljivaca brani otrovom koji joj se nalazi u koži, a kako bi ih upozorio da je otrovan u opasnosti izvrne prednje i stražnje noge prema gore pokazujući svoju upozoravajuću obojenost na trbušnoj strani. Njihovo glasanje podsjeća na hukanje sova.

17

18 16 Češnjača (Pelobates fuscus) Naraste do 8 cm. Leđa su joj sive, žućkaste ili svijetlosmeđe boje s tamnim mrljama. Trbuh je svijetli, ponekad sa sivim mrljama. Lako se prepoznaje od drugih vrsta po okomitoj zjenici. Živi u vlažnim šumama i nizinskim travnjacima i ostalim nizinskim staništima (polja, vrtovi, parkovi) te u područjima s pjeskovitim, odnosno mekim i rahlim tlima. Polaže jaja nanizana u trake koje mogu biti duge i do 1 m, a pari se od ožujka do svibnja. Jaja ne polažu u vode u kojima ima riba. Mužjaci su manji od ženki. Noćna je vrsta koja se danju ukopava u rupe u zemlji te se rijetko susreće zbog skrovitog načina života. Punoglavci se hrane algama i ostacima biljaka, dok odrasle jedinke jedu beskralješnjake. (foto: OJ) Na stražnjim nogama ima tvrde izbočine kojima se ukapa u zemlju. Dok je kao odrasla jedinka ova vrsta relativno mala, punoglavci su dužine do 18 cm, a mogu prezimiti i u vodi. Ime su dobile prema svom specifičnom mirisu koji podsjeća na miris češnjaka. Glasaju se ispod vode te se mogu čuti tek iz neposredne blizine

19

20 18 Smeđa krastača (Bufo bufo) Naraste do 15 cm, a ženke su veće od mužjaka. Leđa su joj uglavnom smeđa, sivkasta, ponekad s tamnijim mrljama. Trbušna strana je bijela ili siva s tamnim mrljama. Zjenica je vodoravna i oko je bakrene boje. Koža je prekrivena žlijezdama koje luče otrov za samoobranu (bradavice). Živi na raznolikim staništima poput listopadnih šuma, vrtova, travnjaka, područja s grmljem Jaja polaže u trake duge do 6 metara koje mogu imati do 5000 jaja, a pari se početkom ožujka. Uglavnom je aktivna noću. Punoglavci se hrane algama i ostacima biljaka, dok odrasle jedinke jedu beskralješnjake. (foto: GŠ) Za razmnožavanje joj trebaju velike vodene površine te tijekom proljetnih migracija prelazi velike udaljenosti do 3 km. Ženke su veće od mužjaka i ponekad ih nose na leđima do vode gdje će položiti jaja. Upravo ova vrsta, stoga što prelazi velike udaljenosti i sporo se kreće hodajući, najčešće stradava na prometnicama.

21

22 20 Gatalinka (Hyla arborea) Naraste do 5,5 cm. Uglavnom je zelene boje, iako može mijenjati boju ovisno o okolini tako da možemo naći i sive, smeđe pa čak i ljubičaste i srebrne primjerke. Na bokovima ima tamnu prugu koja se proteže do oka. Živi na podru čjima s puno vegetacije grmljem, drvećem i trskom gdje se spretno penje. Ne razmnožava se u vodama gdje ima riba, a polaže mrijest veličine 2-3 cm sa stotinjak jaja koji je pričvršćen za biljke u vodi. Pari se u travnju ili svibnju. Uglavnom je aktivna u sumrak i noću. Punoglavci se hrane algama i ostacima biljaka, dok odrasle jedinke jedu beskralješnjake. (foto: GŠ) Gatalinka je izuzetno dobar penjač pri čemu joj pomažu zaobljeni jastučići na vršcima prstiju. Naziv je dobila zbog vjerovanja da proriče (gata) vremenske prilike, a to čini dosta glasno - iako najmanja, najglasnija je naša žaba.

23

24 22 Šumska smeđa žaba (Rana dalmatina) Naraste do 9 cm. Leđa su joj smeđa, dok je trbušna strana bijela ili blijedo narančasta. Kao i druge smeđe žabe preko oka ima tamnu prugu. Na bokovima nema tamnih točki. Živi u vlažnim, rijetkim i svijetlim listopadnim šumama te na nizinskim travnjacima. Polaže do 1000, ponekad i više jaja u kuglastoj nakupini, a pari se već u veljači ili ožujku. Uglavnom je aktivna noću. Punoglavci se hrane algama i ostacima biljaka, dok odrasle jedinke jedu beskralješnjake. (foto: GŠ i OJ) Ova smeđa žaba ima najdulje noge u odnosu na tijelo i može skočiti i do 2 m u dalj, što je uzimajući u obzir njezinu veličinu uistinu puno.

25

26 24 Močvarna smeđa žaba (Rana arvalis) Naraste do 8 cm. Leđa su joj smeđa, dok je trbušna strana uglavnom bijela s mrljama na grlu. Kao i druge smeđe žabe preko oka ima tamnu prugu. Na bokovima ima tamne mrlje, posebice ženka. Živi u poplavnim šumama i močvarnim područjima. Polaže do 3000 jaja u kuglastoj nakupini, a pari se u ožujku. Uglavnom je aktivna noću. Punoglavci se hrane algama i ostacima biljaka, dok odrasle jedinke jedu beskralješnjake. (foto: BJH) Na početku razdoblja parenja mužjaci ove vrste uvelike se razlikuju od ženki poprime intenzivno plavu boju. Ova obojenost je kratkotrajna i traje tek nekoliko dana.

27

28 26 Livadna smeđa žaba (Rana temporaria) Naraste do 10 cm. Leđna strana je uglavnom smeđa, sivkasta, žućkasta ili ružičasta s tamnosmeđom maskom preko svakog oka. Trbušna strana je svijetla, žućkasta ili narančasta i prošarana mrljama. Nastanjuje raznolika staništa s vegetacijom vlažna područja, listopadne šume i močvarne livade te područja uz potoke. Pari se uglavnom u ožujku i travnju, a mrijest sadrži do 4500 jaja i promjera je do 30 cm. Uglavnom je aktivna noću. Punoglavci se hrane algama i ostacima biljaka, dok odrasle jedinke jedu beskralješnjake. (foto: BJH) Boja je izuzetno važna u životu vodozemaca i ima dvojaku ulogu kao zaštita od neprijatelja i za privlačenje suprotnog spola. Livadna smeđa žaba je dobar primjer za oba u doba parenja mužjaci imaju plavo obojeno grlo. Ženke, te mužjaci van sezone parenja nalikuju na lišće na šumskom tlu i vrlo ih je teško uočiti dok su mirne. Takva zaštitna obojenost pomaže životinjama da ostanu nezamijećene od strane grabežljivaca. Ovo je najraširenija i najotpornija europska žablja vrsta koja živi sve do dalekog sjevera.

29

30 28 Jestiva zelena žaba (Pelophylax kl. esculentus) Naraste do 12 cm. Jako varira u obojenosti. Leđa su joj smeđe-zelena, sivozelena ili maslinasto smeđa, uglavnom s tamnim mrljama. Trbuh je svijetli ili s mrljama. Živi u svim tipovima vodenih površina lokve, kanali, ribnjaci, jezera, rijeke, potoci Pare se od svibnja do srpnja, a kuglasti mrijest od po nekoliko stotina jaja polažu u vodeno bilje. Mužjaci su obično manji od ženki. Aktivne su i danju i noću, a često ih možemo vidjeti na obalama gdje se sunčaju. Punoglavci se hrane algama i ostacima biljaka, dok odrasle jedinke jedu beskralješnjake i ličinke vodozemaca, ponekad i manje ribe. (foto: MM) U vodi borave tijekom cijelog razdoblja aktivnosti (od travnja do listopada), ali ih često možemo vidjeti kako se sunčaju na obalama. Uz gatalinku, ove su žabe najbučnije i njihovo glasanje možemo čuti na udaljenosti i do 2 km! Upravo se ove žabe love za gastronomski specijalitet - žablje krakove, što nije dozvoljeno bez posebnih dopuštenja.

31

32 30 Livadna gušterica (Lacerta agilis) Naraste uglavnom do 20 cm, uključujući i rep. Leđa su joj sive ili svijetlosmeđe boje s tamnim mrljama. Mužjaci se razlikuju od ženki u obojenosti te imaju zelene bokove. Trbuh je svijetli, zelenkasti ili žućkasti s tamnim točkama. Nalazimo je uz rubove polja, na nasipima, travnjacima s grmljem, u vrtovima Pari se od travnja do svibnja i polaže 4-15 jaja. Aktivna je danju. Hrani se raznim beskralješnjacima. (foto: BJH) Mužjaci se od ženki razlikuju po obojenosti te možemo pomisliti da se radi o dvije različite vrste dok su ženke uglavnom smeđe obojene, mužjaci imaju zeleno obojene bokove što se posebno ističe u vrijeme parenja.

33

34 32 Sljepić (Anguis fragilis) Naraste do 50 cm. Leđna strana je uglavnom siva, smeđa, crvenkasta ili bakreno obojena. Ženke često imaju prugu duž kralješnice te tamne bokove, dok su mužjaci jednoličnije obojeni te ponekad imaju plave točke na bokovima. Nastanjuje raznolika staništa s bogatom vegetacijom vlažna područja, listopadne šume, travnjaci s grmljem, rubovi livada, vrtovi i sl. Pari se uglavnom u travnju, a rađa do 20 mladih u srpnju ili kolovozu. Relativno spora životinja koju češće susrećemo uvečer ili nakon kiše. Hrani se beskralješnjacima. (foto: BJH) Iako nalikuje zmijama sljepić je zapravo beznogi gušter. Od zmija se razlikuje i po tomu što ima pokretne očne kapke, rep je znatno duži od tijela i ima više redova trbušnih pločica. Posebno zanimljiv način obrane od napadača pokazuju gušteri, pa tako i sljepić. U opasnosti mogu odbaciti rep koji se i dalje miče i tako odvraća pozornost napadača s guštera koji ima dovoljno vremena da pobjegne.

35

36 34 Bjelica (Zamenis longissimus) Naraste do 150 cm, a ponekad čak i do 200 cm. Leđna strana je uglavnom jednolično obojena smeđa ili maslinastosmeđa, sivkasta ili sivozelena s bijelim mrljama na ljuskama. Trbušna strana joj je žućkasta ili bjelkasta. Nastanjuje raznolika suha staništa poput svijetlih šuma i rubova šuma, travnjaka s grmljem, područja s ruševinama, vrtova Pari se obično u svibnju, a polaže do 12 jaja. Aktivna je uglavnom danju i voli se sunčati te se često penje po drveću. Najčešće se hrani malim sisavcima, zatim gušterima, mladim pticama i njihovim jajima. (foto: BJH) Bjelica se još često naziva i Eskulapovom zmijom i upravo se ova vrsta povezuje sa simbolom medicine. Eskulap je bio grčki polubog medicine i liječenja, a njegov simbol bio je štap oko kojeg se uvija zmija. Na tom starogrčkom simbolu zmija na štapu simbolizira izlječenje i brz oporavak bolesnih, kao što zmija odbacuje staru kožu i ponovo se rađa.

37

38 36 Bjelouška (Natrix natrix) Naraste uglavnom do 120 cm, ponekad čak i više. Boja joj varira, a uglavnom je maslinastozelena, sivkasta, smeđa ili gotovo crna s tamnim mrljama i ponekad dvije svijetle pruge. Na glavi se nalaze karakteristične mrlje koje nalikuju na uške po čemu je i dobila ime. Trbušna strana je bjelkasta ili žućkasta s tamnim mrljama. Nalazimo je u blizini vodenih površina kao što su kanali, ribnjaci, jezera, rijeke. Pari se u travnju ili svibnju, a polaže do 30 jaja na topla mjesta. Uglavnom je aktivna danju, iako može biti i aktivna noću u vrućem dijelu godine. Najčešće se hrani vodozemcima, rjeđe ribama i malim sisavcima. (foto: GŠ i BJH) Kod nekih vrsta zmija, poput bjelouške ženke su veće od mužjaka. To je biološka prednost pri nošenju jaja jer tijekom tog razdoblja uglavnom ne jedu te moraju imati zalihe kako bi preživjele. Što je veća ženka to je veći broj jaja koje polaže. Od grabežljivaca se brani tako da ispušta neugodan miris.

39

40 38 Ribarica (Natrix tessellata) Naraste do 80 cm, ponekad do 100 cm. Boja joj varira, a uglavnom je sivkasta, smeđa, žućkasta ili zelenkasta s pravilnim tamnim mrljama. Trbušna strana je bjelkasta, žućkasta, narančasta ili crvenkasta s prugama i tamnim mrljama. Živi u blizini vodenih površina kao što su bistre rijeke, potoci, jezera i ribnjaci. Pari se u travnju ili svibnju, a polaže do 25 jaja na topla mjesta. Uglavnom je aktivna danju, iako može biti i aktivna noću u vrućem dijelu godine. Najčešće se hrani ribama, tek ponekad vodozemcima. (foto: BJH) Kako joj i ime kaže, ova se vrsta prilagodila na prehranu ribama. Uglavnom boravi u neposrednoj blizini vode ili u njoj. Oči su joj položene na vrh glave, vješto roni i pliva, a pod vodom može provesti i 30 minuta.

41

42 40 Smukulja (Coronella austriaca) Naraste do 90 cm, obično manje. Leđna strana je uglavnom smeđa, siva, žućkasta ili crvenkasta s jednim ili dva niza sitnih mrlja. Na potiljku se nalazi potkovičasta mrlja. Od nosnica preko očiju do vrata proteže se tamna linija. Trbušna strana je siva, crna, narančasta ili crvenkasta s mrljama ili točkama. Nastanjuje raznolika suha staništa poput svijetlih šuma i rubova šuma, travnjaka s grmljem, područja s ruševinama, vrtova Pari se u travnju ili svibnju, a rađa do 15 mladih. Aktivna je uglavnom danju, a kako živi skrovitim načinom života ne susreće se često. Najčešće se hrani gušterima, drugim zmijama, malim sisavcima i kukcima. (foto: BJH) Živi vrlo skrovitim načinom života i rijetko se može vidjeti. Ovoviviparna je vrsta što znači da se jaja razvijaju unutar tijela ženke te se rađaju živi mladi.

43

44 42 Riđovka (Vipera berus) Iako nedavnim istraživanjima ova vrsta nije zabilježena, potencijalno je prisutna na području Međimurja. Otrovnica je, a naraste uglavnom do 80 cm i ima kratko zdepasto tijelo s kratkim repom. Boja varira od sive i smeđe do crvenkaste s cik-cak šarom koja može biti isprekidana. Postoje i potpuno crne jedinke. Trbuh je siv ili crn, ponekad s bijelim točkama, dok je vrh repa žut, narančast ili crven odozdo. Ima okomitu zjenicu. Dolazi na raznolikim staništima poput vlažnih područja, travnjaka s grmljem, rubovima puta, šuma, obalama rijeka ili jezera Pare se od travnja do svibnja, a u kolovozu ili rujnu ženka rađa do 20 mladih. Uglavnom je aktivna danju i zadržava se u blizini svog skrovišta te dobro pliva. Hrani se uglavnom malim sisavcima, ponekad žabama i gušterima, a plijen ubija otrovom. (foto: BJH) Kao i smukulja, riđovke rađaju žive mlade koji izlaze iz jajne ljuske neposredno prije okota. Neke naše zmije neotrovnice poput ribarice i smukulje često, zbog šara na tijelu, zamjene s riđovkom.

45

46 44 Barska kornjača (Emys orbicularis) Dužina oklopa je uglavnom do 20 cm, ponekad do 30 cm. Oklop je crne ili smeđe boje sa žutim mrljama, a koža crna s točkastim mrljama. Naseljava kopnene vode i poplavna područja s pogodnim mjestima za sunčanje i razvijenom vegetacijom. Pari se u vodi u svibnju ili lipnju, a 5-20 jaja polaže u rupe koje stražnjim nogama iskopa u blizini vodenih površina. Mužjaci su nešto manji od ženki. Dnevna je vrsta koja se sunča u blizini vode te brzo zaranja ako je uznemirena. Hrani se uglavnom hranom životinjskog porijekla - manjim ribama, vodozemcima i njihovim ličinkama, vodenim beskralješnjacima (foto: GŠ) Barska kornjača je plašljiva i brzo zaranja ako je uznemirena. Izbjegava područja s puno ljudske aktivnosti. Ugrožava je i unošenje invazivnih vrsta kornjača iz roda Trachemys (crvenouhe i žutouhe kornjače) koje se s njima bore za hranu, te mjesta za sunčanje i polaganje jaja.

47

48

49 Dr.sc. Olga Jovanović 1 i Goran Šafarek, dipl.ing. 2 Rezultati inventarizacije herpetofaune te popisivanja njihovih važnih staništa na području Regionalnog parka Mura-Drava uz rijeku Muru u Međimurskoj županiji 1 Odjel za biologiju, Sveučilište J.J. Strossmayera, Cara Hadrijana 8/A, Osijek; jovanovic.olga@gmail.com 2 Trg kralja Krešimira 10, Koprivnica; safarek@visionexpander.com

50 48 Uvod Preventivnu zaštitu područja rijeka Mure i Drave u kategoriji - Regionalni park, Ministarstvo kulture je proglasilo 04. veljače godine na temelju Stručne podloge za zaštitu kao i prijedloga granica zaštićenog područja koje je izradio Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP). Trajna zaštita proglašena je u veljači godine (NN 22/11). Zaštita područja Mure i Drave doprinosi očuvanju biološke raznolikosti, a područje je i dio Ekološke mreže Natura Slika 1. Neregulirane obale Mure, razlog bogatstva staništa i vrsta

51 Ovo područje predstavlja jedno od posljednjih prirodnih riječnih tokova u Europi koje obiluje raznolikošću rijetkih i ugroženih staništa kao što su npr. poplavne šume, vlažni travnjaci, mrtvi rukavci, napuštena korita i meandri kao i strmo odronjene obale u kojima gnijezde strogo zaštićene vrste ptica. 49 Indikatorske skupine Pečat ovom prostoru daje riječna dinamika koja neprestano stvara vrlo rijetka staništa. Usko područje uz samu rijeku je vrlo dobro očuvano, bez znatnijih negativnih ljudskih utjecaja. Unatoč tome, ovo područje nije bilo sustavno istraživano, naročito skupine vezane uz zakonodavstvo i zaštitu prirode. Biljke i ptice su tradicionalno najviše istraživane skupine te se zbog toga na njima temelje mnogi zakoni i direktive. U EU se primjerice na njima temelje Direktiva o pticama i Direktiva o staništima. No usprkos tome, i druge skupine, poput vodozemaca, iznimno su važne za funkcioniranje ekosustava. Upravo su vodozemci jedna od rijetkih skupina kralješnjaka koja povezuje vodene i kopnene ekosustave preko ličinačkog i odraslog stadija. Osim toga, obično žive u većim populacijama, te se samim smanjenjem brojnosti može uvidjeti da postoji negativan pritisak na okoliš. Vodozemci kao organizmi s tankom propusnom kožom čiji život ovisi o vodi, reagiraju i na promjenu kvalitete okoliša, te se u slučaju onečišćenja staništa često razvijaju jedinke s deformacijama. Za razliku od vodozemaca naši gmazovi većinom žive na kopnenim staništima. Analizom stanja ove dvije skupine stječe se dobar uvid o kvaliteti i uvjetima cjelokupnog ekosustava. Cilj istraživanja Ovaj projekt imao je za cilj na temelju terenskih istraživanja stalnih i povremenih vodenih staništa, popisati vrste vodozemaca i gmazova uz rijeku Muru u Međimurskoj županiji, te upozoriti na kvalitetu staništa istih.

52 50 Materijali i metode Istraživanje se sastojalo od tri dvodnevna terenska obilaska, tijekom travnja, lipnja i kolovoza godine. Istraživanje je uključivalo nekoliko različitih metoda s ciljem dobivanja što točnijih rezultata. Osnovna metoda uključivala je vizualno promatranje. Ova metoda se zasniva na prolasku terenom u određenom vremenskom periodu i traženju vrsta, a najčešće se koristi za istraživanje većih šumskih površina. Osim vizualnog promatranja, u lokvama, jezerima i drugim stajaćim vodama, postavljale su se zamke za vodenjake, te vrše za barske kornjače. U blizini vodenih površina postavljale su se najlonske ograde i kante za tzv. pitfall zamke, dok se za zmije postavljalo umjetno sklonište na većim otvorenim travnatim površinama (tepison 1x1 metar). Osim toga, uzorkovalo se i ručnim mrežama, promjera oka 1 mm. Sve životinje koje su uhvaćene su nakon determinacije i fotodokumentiranja neozlijeđene puštene nazad u prirodu, na isto mjesto gdje su i nađene. Uz pomoć GPS uređaja, zabilježene su geografske koordinate istraženih lokaliteta. Rezultati Tijekom istraživanja istraženi su sljedeći lokaliteti: Murščak (uključujući i lokvu nekoliko stotina metara prije rijeke Mure), Verk, Lepenova graba, grabe u Peklenici, Žabnik, graba kod mosta u Sv. Martinu na Muri. Za vrijeme terenskih obilazaka zabilježene su sljedeće vrste vodozemaca: Rana kl. esculenta, R. dalmatina, R. arvalis, Hyla arborea, Bombina bombina, B. variegata, Bufo bufo, Pelobates fuscus, Lissotriton vulgaris. Od gmazova zabilježene su: Emys orbicularis, Lacerta agilis, Natrix natrix i N. tessellata. Od gmazova koje nismo zabilježili, na ovom području vjerojatno obitavaju još Coronella austriaca, Zamenis longissimus i Anguis fragilis, a potencijalno i Vipera berus. Većina vrsta zabilježena je vizualnim promatranjem. Da bi rezultati bili potpuniji, preporuča se još jedan terenski obilazak u rano proljeće kad je sezona parenja vodozemaca te su jedinke koncentrirane na vodene površine, dok su u drugim dijelovima godine raspršene po okolnim staništima.

53 51 Slika 2. Gatalinka Hyla arborea Slika 3. Mlada jedinka livadne gušterice Lacerta agilis

54 52 Tablica 1. Popis vrsti zabilježenih tijekom terenskog istraživanja uz rijeku Muru u godini Reptilia Squamata Colubridae Natrix tessellata Peklenica nedovoljno podataka Ribarica Reptilia Squamata Colubridae Natrix natrix Lepenova graba vrsta bez rizika od izumiranja Bjelouška Reptilia Squamata Lacertidae Lacerta agilis Peklenica, Lepenova graba, most na Muri vrsta bez rizika od izumiranja Livadna gušterica Reptilia Testudines Emydidae Emys orbicularis Žabnik još nije suočena s rizikom od izumiranja, ali se približava tom statusu Barska kornjača Amphibia Caudata Salamandridae Lissotriton (Triturus) vulgaris Murščak- šumska lokva vrsta bez rizika od izumiranja (u kontinentalnoj Hrvatskoj) Mali vodenjak Amphibia Anura Hylidae Hyla arborea Žabnik, Peklenica, Lepenova graba još nije suočena s rizikom od izumiranja, ali se približava tom statusu Gatalinka Amphibia Anura Bufonidae Bufo bufo Murščak- šumska lokva, Žabnik vrsta bez rizika od izumiranja Smeđa krastača Amphibia Anura Discoglossidae Bombina variegata Murščak (oba lokaliteta) nedovoljno podataka za procjenu rizika Žuti mukač Amphibia Anura Discoglossidae Bombina bombina Murščak (oba lokaliteta) još nije suočena s rizikom od izumiranja, ali se približava tom statusu Crveni mukač Amphibia Anura Pelobatidae Pelobates fuscus Murščak- šumska lokva vrsta bez rizika od izumiranja Češnjača Amphibia Anura Ranidae Rana arvalis Murščak (oba lokaliteta), most na Muri vrsta bez rizika od izumiranja Močvarna smeđa žaba Amphibia Anura Ranidae Rana dalmatina Svi istraženi osim kod mosta na Muri vrsta bez rizika od izumiranja Šumska smeđa žaba Amphibia Anura Ranidae Pelophylax (Rana) kl. esculentus Svi istraženi najmanje zabrinjavajuća Jestiva zelena žaba Razred Red Porodica Rod Vrsta Lokalitet Status zaštite Hrvatski naziv

55 53 Slika 4. Barska kornjača Emys orbicularis Slika 5. Punoglavac češnjače Pelobates fuscus

56 54 Kvaliteta i raznolikost staništa Na istraženom području zabilježena je velika raznolikost vodenih staništa potencijalno prikladnih za vodozemce i gmazove; veće i manje, stalne i povremene bare i lokve (zaklonjene u šumi, otvorene), livade, šume. Nažalost, na većini lokacija zabilježena je relativno mala raznolikost vrsta. Zelene žabe su najrasprostranjenije i zabilježili smo ih na svim istraženim lokacijama. Za njima slijede smeđe žabe koje su također zabilježene na većini lokaliteta. Za razliku od ove dvije skupine žaba (zelene i smeđe) koje su relativno česte, vrste koje su osjetljivije na stanišne uvjete zabilježene su na svega jednom (češnjača i vodenjak), odnosno dva lokaliteta (krastača i mukači). Što se tiče vodozemaca, najveća raznolikost zabilježena je u šumskoj lokvi kod Murščaka. Lokva je plitka (do metara dubine) te u njoj ne žive ribe. Ovo je jedini lokalitet gdje je zabilježen mali vodenjak i to jedna ličinka, te punoglavci češnjače. Ovdje su također zabilježene i obje vrste mukača, krastača te smeđe i zelene žabe. Iako stanišni uvjeti pogoduju i gatalinki i barskoj kornjači, ni jedna od ove dvije vrste nije zabilježena u ovoj lokvi. Mukači su još jedino zabiježeni na susjednoj lokaciji, u maloj bari uz Muru, na samom Murščaku. Jedina lokacija na kojoj je zabilježena barska kornjača je Žabnik, iako su prema podacima zabilježene na većini istraženih lokacija. Činjenica da ih mi nismo zabilježili na ostalim lokacijama ne znači da ih tamo nema, već ukoliko ih i ima, da im je brojnost relativno mala. Smanjenje brojnosti se može objasniti intenzivnim korištenjem staništa u sportsko-rekreacijske svrhe (ribolov) jer su barske kornjače plašljive i povlače se u mirnije dijelove. Na terenu nije zabilježena crvenouha kornjača što potencijalno znači da još nije unešena. Za razliku od barske kornjače, crvenouha kornjača se ne boji ljudi te ju je lakše uočiti od naše autohtone vrste. Lokalitet GPS koordinate Nadmorska visina (m) Lepenova graba N E Most na Muri N E Murščak uz Muru N E Murščak šumska lokva N E Peklenica N E Verk N E Žabnik N E Tablica 2. GPS koordinate istraživanih lokaliteta

57 Preporuke Da bi situacija ostala kakva je i eventualno se poboljšala potrebno je zaštititi lokvu kod Murščaka od starenja; za početak se preporučuje postaviti tablu kojom se zabranjuje navoženje granja i otpada, te redovito kontrolirati lokalitet i po potrebi ga očistiti od smeća i granja. Potrebno je popisati sve manje povremene i stalne vodene površine u kojima nema riba, te ih obići u proljeće u sezoni parenja vodozemaca da se utvrde sva potencijalno važna staništa. U svrhu preciznije procjene veličine populacije barske kornjače, preporuča se detaljnije istraživanje ove vrste, te uspostava monitoringa. Također, preporuča se postavljanje edukativnih tabli o samom staništu te važnim životinjskim i biljnim vrstama uz Muru na lokalitete koji se intenzivnije koriste u sportsko-rekreativne svrhe (npr. Žabnik, Murščak, Lepenova graba, grabe kod Peklenice). 55 Slika 6. Šumska lokva kod Murščaka

58 Ekološka udruga Platana Nedelišće osnovana je godine na inicijativu nekoliko aktivista koji su željeli poboljšati odnos prema prirodi i okolišu u općini poznatoj po ulaganjima u zaštitu i očuvanje svoje prirodne i kulturne baštine. Udruga ima sjedište u Nedelišću, a djeluje na području cijele Općine Nedelišće, te potiče i promiče odgovoran odnos čimbenika u zajednici prema prirodi, okolišu i kulturnoj baštini. Glavni cilj Ekološke udruge Platana je okupljanje stručnjaka različitog profila zanimanja i volontera, te sjedinjenje njihovih znanja i njihovog rada tijekom djelovanja udruge koje se temelji na postizanju kvalitetnijeg života u očuvanijem okolišu. Udruga kroz svoj rad pokušava okupiti čimbenike na zajedničkim akcijama i projektima, poticati lokalne zajednice te unaprijediti i poboljšati odnos pojedinca i zajednice prema baštini, okolišu i prirodi. Od samog početka djelovanja, EU Platana njeguje dobar odnos s Općinom Nedelišće i Odborom za provedbu plana zelenog djelovanja Općine Nedelišće putem kojeg je i započet prvi projekt kojeg udruga uspješno provodi: Zaštita žaba od stradavanja na prometnicama. Također, uspostavljena je i kvalitetna suradnja s Javnom ustanovom za zaštitu prirode Međimurska priroda s kojom je EU Platana surađivala u izradi publikacije Na početku bijaše stablo 50 godina zaštite prirode u Međimurju, a koja je izdana povodom obilježavanja 50 godina zaštite prvog prirodnog objekta u Međimurju, ponosa Nedelišća prema kojem udruga i nosi ime platane.

59 Sara Janković, mag. ekologije i zaštite prirode fotografije: Sara Janković i Velimir Bašek PROJEKT: ZAŠTITA VODOZEMACA OD STRADAVANJA NA PROMETNICAMA NA PODRUČJU OPĆINE NEDELIŠĆE Projekt je provela Ekološka udruga Platana Nedelišće koja djeluje od godine, a financiran je iz programa Zelena agenda Plan zelenog djelovanja Općine Nedelišće. Realizaciju ovog projekta pomogli su Županijska uprava za ceste Međimurske županije te Međimurska priroda Javna ustanova za zaštitu prirode. Treba istaknuti kako je ovo prvi projekt takve vrste u Međimurskoj županiji.

60 58 Crna točka Kao što im sam naziv kaže, vodo-zemci su životinje koje dio svog života provode u vodi, a dio na kopnu. U proljeće započinje razdoblje razmnožavanja vodozemaca pri čemu odrasle jedinke kreću na put prema vodenim staništima mrjestilištima, kako bi u njima ostavile svoje potomstvo. Na tom putu često nailaze na prometnice na kojima stradavaju pod kotačima automobila. Područje na kojem dolazi do masovnog stradavanja vodozemaca u prometu naziva se crna točka. Pronalazak crne točke u Općini Nedelišće bio je povod za pokretanje ovog projekta. Metoda rada Jedan od najpoznatijih načina kojim se pokušava smanjiti broj stradalih vodozemaca na mjestima crnih točaka je postavljanje kanti i zaštitnih mreža uz rub ceste. Navedena metoda korištena je i u ovom projektu. Područje provedbe projekta Projekt je proveden na crnoj točki u Općini Nedelišće na županijskoj prometnici Črečan-Macinec, koja presijeca koridor migracije žaba iz šume u kanal Trnavu, u dužini od 450 metara (Slika 1 i 2). Slika 1. Pogled iz zraka na crnu točku (izvor: preglednik.arkod.hr)

61 59 Slika 2. Područje provedbe projekta Ciljevi projekta spriječiti masovno stradavanje žaba na prometnici Črečan-Macinec doprinijeti zaštiti ugroženih populacija vodozemaca informirati i educirati javnost o značaju i ugroženosti vodozemaca kao važnih sastavnica bioraznolikosti uspostaviti suradnju i uključiti interesne skupine (lokalno stanovništvo, udruge, škole) u rješavanje problematike stradavanja vodozemaca na cesti utvrditi karakteristike populacije vodozemaca koje sudjeluju u migracijama na tom području Koraci provedbe projekta obnovljen je odvodni kanal uz prometnicu Črečan-Macinec u dužini od 450 metara (prije migracije) očišćena su dva postojeća propusta ispod ceste na početnoj i završnoj točki transekta, kako bi se vodozemcima omogućio prolazak u kanal Trnavu postavljena su dva prometna znaka Žabe na cesti na početnoj i završnoj točki transekta (Slika 3)

62 60 uz rub ceste postavljena je zaštitna mreža koja sprječava prijelaz vodozemaca preko ceste (Slika 4) na svakih 50 metara uz zaštitnu mrežu postavljene su kante ukopane u zemlju, koje služe kao zamke za vodozemce (Slika 5) svakog dana u jutarnjim i večernjim satima volonteri su vodozemce iz kante, ali i one koji su se našli na cesti, prenosili do vode pri svakom obilasku crne točke, bilježeni su podatci o migraciji vodozemaca (broj i vrsta vodozemaca, mjesto ulova, vremenski uvjeti, gustoća prometa) održana su tri edukativna predavanja u osnovnim školama u blizini provedbe projekta (OŠ Macinec, OŠ Nedelišće i OŠ Gornji Mihaljevec) (Slika 6) objavljeni su rezultati projekta u sklopu ove publikacije Slika 3. Učenici i čuvar prirode uz prometni znak Žabe na cesti postavljen na prometnici Črečan-Macinec

63 61 Slika 4. Volonteri u akciji postavljanja zaštitne mreže za vodozemce uz rub prometnice Slika 5. Kanta ukopana u zemlju predstavlja zamku za vodozemce

64 62 Slika 6. Edukacija učenika OŠ Macinec Proljeće Akcija spašavanja vodozemaca započela je 09. ožujka organiziranim postavljanjem zaštitne mreže uz sudjelovanje volontera EU Platana i djelatnika Međimurske prirode, a završila 13. travnja uklanjanjem mreže s ceste. To je razdoblje intenzivne migracije vodozemaca koja je potaknuta kombinacijom čimbenika iz okoline kao što su temperatura, vlažnost zraka i duljina dana. Volonteri kod postavljanja ( ) i uklanjanja ( ) zaštitne mreže: Članovi EU Platana: Josip Ceilinger, Ivan Krištofić, Milica Celinger, Filip Topolnjak, Sara Janković, Velimir Bašek, Iva Korunek, Vladimir Celinger, Stjepan Kukolić, Katica Ceilinger. Djelatnici Međimurske prirode: Zvonimir Varga, Zoran Šardi, Siniša Golub, Mihaela Mesarić.

65 Rezultati na istraženom području zabilježeno je 5 vrsta vodozemaca: 4 vrste žaba smeđa krastača (Bufo bufo), šumska smeđa žaba (Rana dalmatina), zelena žaba (Pelophylax sp.) i gatalinka (Hyla arborea) te mali vodenjak (Lissotriton vulgaris) najbrojnija vrsta žaba bila je smeđa krastača, a zatim slijedi šumska smeđa žaba, gatalinka i zelena žaba s obzirom na spol, dominirali su mužjaci smeđih krastača u najvećem broju slučajeva smeđe krastače pronađene su u ampleksusu (položaj u kojem mužjak prihvaća ženku ispod pazuha te ih ženke nose na leđima) migracija je bila najveća noću i po kiši (maksimalni broj prenesenih jedinki bio je 65 tijekom jednog pregleda lokacije za kišnog vremena) te pri temperaturi od 5 do 10 C dio jedinki ipak je završio pod kotačima automobila i to pretežito izvan granica ograđenog područja tijekom istraživanog razdoblja, na prometnici gdje je postavljena zaštitna mreža, zabilježeno je u prosjeku 6 do 7 automobila u 20 minuta Broj jedinki ulovljenih na cesti 300 Broj jedinki prenesenih preko mreže Broj jedinki stradalih na cesti Smeđa krastača Šumska smeđa žaba Zelena žaba Gatalinka Mali vodenjak

66 64 Spore krastače Od svih vrsta žaba koje u proljeće sele na mrješćenje, najviše stradavaju obične ili smeđe krastače (Bufo bufo). One se mrijeste samo u većim i trajnim vodama pa je put koji prevaljuju često dug i do nekoliko kilometara. S obzirom da se sve krastače iz zimskog sna bude u isto vrijeme, prema jednoj bari kreće se veliki broj žaba. Drugi razlog velikog stradavanja je sporije kretanje od ostalih vrsta žaba. Krastače se najčešće kreću hodanjem, pri čemu često zastajkuju i dugo borave na prometnici pa je vjerojatnost da ih automobil pregazi vrlo velika.

67 65 Mreža spašava šumsku smeđu žabu od automobilskih kotača Zabilježene crne točke u Međimurju Ovim pilot-projektom želi se potaknuti sustavno praćenje i zaštita populacija vodozemaca u Regionalnom parku Mura-Drava i cijeloj Međimurskoj županiji. Narednih godina potrebna je sanacija sljedećih crnih točki: cesta Mala Subotica Donji Pustakovec (od nadvožnjaka do raskrižja za Palinovec) cesta Štefanec Mala Subotica Mala Subotica kod željezničke pruge na cesti za Belicu cesta Donji Koncovčak Selnica lokalitet kod retencije Križopotje Ukoliko je i vama poznato mjesto gdje dolazi do masovnog stradavanja žaba ili drugih vodozemaca, molimo vas da se s informacijama obratite Ekološkoj udruzi Platana (eu.platana@gmail.com) ili Međimurskoj prirodi Javnoj ustanovi za zaštitu prirode (nadzor@medjimurska-priroda.info)!

68 66 Buđenje proljeća buđenje zmija Dolaskom toplih proljetnih dana zmije izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom. Njihova aktivnost ponajprije ovisi o temperaturi okoliša, stoga ih se tijekom dana često može pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčanim površinama. Iako zmije većinom žive samotnjačkim životom, ponekad se okupljaju u grupe. Razdoblje parenja je također vremenski period kada na jednom mjestu možemo susresti više zmija, bilo da se radi o ritualnim borbama između mužjaka koji udvaraju ženkama ili zbog samog parenja. U oba slučaja radi se o prirodnim pojavama, a ne o najezdama zmija! Lijepo i toplo vrijeme razlog je češćeg i dužeg boravka ljudi u prirodi (uređivanje okućnica, poljoprivredni radovi ili šetnje u prirodi) i prema tome se povećava mogućnost slučajnog susreta sa zmijama. Kako bi što bezbrižnije mogli boraviti u prirodi, preporučamo vam nošenje dugih hlača i visoke obuće (gojzerice, čizme) kako bi zaštitili noge od ugriza. Također trebate pripaziti gdje ćete stati, prije odmora provjerite mjesto na koje želite sjesti te ne dodirujte rukama nepregledna mjesta. U slučaju nailaska na zmiju nemojte paničariti te ju nemojte pokušavati uhvatiti već ju polako zaobiđite ili zaplašite udarcima nogom o tlo i pustite da sama otiđe svojim putem. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši. Također zmija neće namjerno krenuti prema vama, osim ako se ne osjeti ugroženom. Iako većini ljudi susret sa zmijom nije ugodan, imajte na umu da ste vjerojatno naišli na neotrovnicu, s obzirom da u Hrvatskoj žive samo tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug) od ukupno 15 vrsta zmija. Preostalih 12 vrsta su neotrovnice. U slučaju zmijskog ugriza zmiju nemojte pokušati uhvatiti ili ubiti, kako bi je odnijeli liječniku, jer bi pri tome mogla ponovno nekoga ugristi. Liječnici vrlo dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a točno određivanje vrste nije potrebno jer se za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje isti protuotrov. Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti koliko je god moguće te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva, a ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Osobu je potrebno što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove, a poželjno bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja.

69 Zmija se ne treba bojati, već ih treba uvažavati jer su dio prirodnog bogatstva i važne su za očuvanje ekosustava. Izuzetnu ulogu imaju u kontroli malih sisavaca (miševi, voluharice, rovke itd.) te tako umanjuju rizik od prijenosa zaraznih bolesti. Naime pretjerano velike populacije glodavaca djeluju kao podloga za širenje raznih bolesti ali uzrokuju i uništavanje prirodnih dobara (usjeva). Na Zemlji su zmije prisutne više od 100 milijuna godina. Kao skupina koja danas broji preko 2900 opisanih vrsta, uspjele su naseliti vrlo širok spektar staništa: od pustinja i tropskih šuma do hladnih tundra polarnog pojasa ali i toplih tropskih mora. Sve zmije u Republici Hrvatskoj zaštićene su Zakonom o zaštiti prirode i pratećim pravilnicima. Prema tome ih je zabranjeno namjerno uznemiravati, hvatati i držati u zatočeništvu, ozljeđivati ili ubiti. Izvor: Državni zavod za zaštitu prirode ( 67 Povremeno se u međimurskim naseljima, dakle u samim selima i gradovima, uoči povećana pojavnost zmija. To ne znači da se u prirodi povećala brojnost različitih vrsti zmija, već samo da su neke zmije zalutale u naselja, zatim da su ljudi uočili pojedinu zmiju u naselju te tu pojavnost prijavili službi 112, ustanovi za zaštitu prirode ili pak novinaru. Zbog senzacionalnih novinskih naslova i napisa, često istaknutim i na naslovnicama, nepotrebno se stvara panika i širi uznemirenost. No, to je ujedno i prilika da stručnjaci objasne građanima kako su opasnosti od zmija zanemarive te kako nije riječ o najezdi zmija nego naprosto o činjenici da su se ljudska naselja previše približila tipičnim staništima tih gmazova, pa je slučajni susret na asfaltu, betonu ili na travnjaku u dvorištu naprosto neizbježan. Nadalje, ljudi skloni panici u svim zmijama vide otrovnu riđovku, iako je u glavnini slučajeva riječ o drugim (neotrovnim!) vrstama zmija, a ponekad čak i o sljepiću, dakle gušteru bez nogu. Činjenica je da određena prirodna staništa u Međimurju pogoduju i otrovnoj zmiji riđovki, no u toj županiji zasad nije zabilježen smrtni slučaj uzrokovan ugrizom riđovke. Izvor: Međimurska priroda

70 68 Literatura: Državna uprava za zaštitu prirode i okoliša (1999): Pregled stanja biološke i krajobrazne raznolikosti Hrvatske sa strategijom i akcijskim planovima zaštite, Zagreb Državni zavod za zaštitu prirode (2004): Crveni popis ugroženih biljaka i životinja Hrvatske, Zagreb Hardin Waddle J. (2006): Use of amphibians as ecosystem indicator species. PhD Thesis, University of Florida Institut za primijenjenu ekologiju (2004): Nacionalna klasifikacija staništa - 1. verzija. U okviru projekta Kartiranje staništa RH - OIKON d.o.o. Kranjčev R. (1993): Priroda Podravine. Mali Princ, Koprivnica Radović D. (2004): Inventarizacija Drave - ornitološki izvještaj, WWF Razlog-Grlica J. (2004): Inventarizacija makrofitskih biljaka rijeke Drave, WWF Šafarek G. (2005): Drava koprivnička Podravina. Bogadi grafika, Koprivnica Šafarek G. (2010): Ušće Mure Hrvatska Amazona. Veda, Križevci Za istraživače: Arnold E. N., Burton J. A., Ovenden D. (2004): A field guide to the reptiles and amphibians of Britain and Europe. Collins, London Državni zavod za zaštitu prirode: DZZP (2010): Stručna podloga za proglašenje područja Mura-Drava u Republici Hrvatskoj regionalnim parkom. Državni zavod za zaštitu prirode, Zagreb Hrvatsko herpetološko društvo Hyla: Janev Hutinec B., Kletečki E., Lazar B., Podnar Lešić M., Skejić J., Tadić Z., Tvrtković N. (2006): Crvena knjiga vodozemaca i gmazova Hrvatske. Ministarstvo kulture, Državni zavod za zaštitu prirode, Zagreb Janev Hutinec B., Karaica D. (2010): Vodozemci i gmazovi u Parku prirode Medvednica. Javna ustanova Park prirode Medvednica, Zagreb Janev Hutinec B. (2009): Vodozemci i gmazovi. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Sisačko-moslavačke županije, Popovača Janev Hutinec B. (2008): Vodozemci i gmazovi priručnik za inventarizaciju i praćenje stanja. Državni zavod za zaštitu prirode, Zagreb Jelić D. (2010): Zmije u Hrvatskoj. Državni zavod za zaštitu prirode, Zagreb Perović G., Perović F., Stančić Z. (2001): Izvještaj o biološkoj raznolikosti poplavnog područja rijeke Mure. Hrvatsko biološko društvo, Zagreb Purger J. J. (ur.) (2013): Živi svijet i rehabilitacija četiri rukavca Drave u Mađarskoj. BioRes Bt., Pečuh Tvrtković N. (2004): Adolf Jurinac kao prirodoslovac. U: Šicel M. (ur.): Adolf Jurinac i njegovo djelo Zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog 26. studenoga u Varaždinu. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb - Varaždin Veenvliet P. and Kus Veenvliet J. (2003): Dvoživke Slovenije - Priročnik za določanje. Symbiosis - Zavod za naravovarstveno raziskovanje in izobraževanje, Grahovo

71 69 MEĐIMURSKA PRIRODA Javna ustanova za zaštitu prirode Trg međimurske prirode Mursko Središće

72 70 Sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/13), Vlada Republike Hrvatske je u rujnu godine donijela Uredbu o ekološkoj mreži. Tom Uredbom proglašava se ekološka mreža Republike Hrvatske, propisuje se popis vrsta i stanišnih tipova čije očuvanje zahtijeva određivanje područja ekološke mreže, propisuju se kriteriji za određivanje područja ekološke mreže, ciljne vrste i stanišni tipovi radi kojih se uspostavlja područje ekološke mreže te se utvrđuje kartografski prikaz ekološke mreže. Ujedno, tom se Uredbom u pravni poredak Republike Hrvatske prenose direktive Europske unije o zaštiti prirodnih staništa i divljih biljnih i životinjskih vrsta te direktiva o očuvanju divljih ptica. U okviru Europske unije, taj instrument zaštite prirode poznat je kao NATURA 2000: DATUM OBILJEŽAVAMO 02. veljače Svjetski dan močvarnih staništa 21. ožujka Svjetski dan šuma 22. ožujka Svjetski dan voda posljednja subota u travnju Dan zaštite žaba 22. svibnja Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj 23. svibnja Međunarodni dan kornjača 16. srpnja Svjetski dan zmija 14. kolovoza Svjetski dan guštera

73 BILJANA JANEV HUTINEC rođena je godine u Zagrebu gdje završava osnovnoškolsko te srednjoškolsko obrazovanje. Nakon toga upisuje Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je diplomirala, magistrirala i doktorirala na Biološkom odsjeku na temama vezanim upravo uz vodozemce i gmazove. Radila je u Zoološkom vrtu grada Zagreba, Javnoj ustanovi Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, a danas radi u Javnoj ustanovi Maksimir. Od samih početaka studija svoje zanimanje je usmjerila na vodozemce i gmazove kao i zaštitu prirode u cijelosti. Objavila je nekoliko znanstvenih radova, knjiga i brošura iz tih područja te sudjelovala na većem broju istraživačkih projekata vezanih uz ove skupine životinja. 71 OLGA JOVANOVIĆ rođena je godine u Osijeku gdje je završila osnovnu školu i prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Nakon toga upisuje studij biologije na PMF-u u Zagrebu. Kao osoba koja je od malih nogu hvatala žabe po močvarama Kopačkog rita, ne čudi što se upravo tom temom bavila i u svom diplomskom radu. Nakon diplome, odlazi na doktorat na najstarije tehničko sveučilište u Njemačkoj, u grad Braunschweig gdje istražuje otrovne žabe s Madagaskara. Kao pravi zaljubljenik u tropske, neprohodne džungle, istražuje vodozemce i gmazove i drugih područja kao što su Venezuela, Ekvador, Andamansko otočje, Šri Lanka Doktorirala godine te objavila brojne popularno-znanstvene članke, kao i znanstvene radove. Autorica je džepnog vodiča za raspoznavanje žaba iz roda Mantella. Nakon svih putešestvija, vratila se u svoj rodni grad gdje danas radi na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, na Odjelu za biologiju te svoje znanje i iskustvo predaje budućim biolozima. GORAN ŠAFAREK rođen je u Koprivnici gdje je završio osnovnu školu i opću gimnaziju. Diplomirao je na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu na kojemu se i zaposlio kao znanstveni novak asistent. Radio je na znanstvenom istraživanju fitoplanktona Jadranskog mora. Sudjelovao je na projektu Jadran (Hrvatski nacionalni monitoring-program Jadranskog mora). Bio je član uredništva znanstvenog časopisa Acta Botanica Croatica. Sada radi kao samostalni biolog, publicist, fotograf i snimatelj. Sudjelovao je na brojnim projektima poput projekta UNDP-a na restauraciji močvarnih staništa uz rijeku Dravu, na predloženom projektu UNESCO-vog Biosfernog rezervata Drava- Mura te na biološkoj inventarizaciji uz rijeku Dravu pod vodstvom Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), RiverWatch. Godine započeo je inventarizaciju ptica i biljaka, a inventarizaciju staništa u Posebnom zoološkom rezervatu Veliki Pažut te potom kartiranje staništa Drave. Pokrenuo je edukativno-promotivni projekt Rijeke Hrvatske com. Bio je sudionik znanstvenih ekspedicija širom tropa. Objavio je preko sto članaka (i tekstove i fotografije) u različitim časopisima: Meridijani, National Geographic, GEO, i drugi. Objavio je knjigu Drava koprivnička Podravina, Ušće Mure Hrvatska Amazona, Rijeke Hrvatske, Crna mlaka, a u pripremi su nove. U suradnji s Hrvatskom televizijom snimio je dokumentarne filmove: Tajna šarene evolucije, Džungla u oceanu i Povratak zelenog raja, Crna Mlaka, Ušće Mure hrvatska Amazona, Šoderica podravsko more. SARA JANKOVIĆ rođena je godine u Čakovcu. Osnovnu školu završila je u Šenkovcu, a gimnaziju u Čakovcu. Na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu završila diplomski studij Ekologije i zaštite prirode, modul kopnene vode. Na temelju diplomskog rada pod nazivom Rasprostranjenost i populacijske značajke invazivne vrste raka (Pacifastacus leniusculus) i autohtone vrste raka (Astacus astacus) na području Međimurja objavila je nekoliko znanstvenih radova. Tijekom godine odrađuje stručno osposobljavanje za rad u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županje, gdje stječe iskustva na području zaštite prirode. Nakon kratkog rada u Državnom zavodu za zaštitu prirode u Zagrebu, od godine radi kao nastavnica prirode i biologije u Osnovnoj školi Podturen i Gornji Mihaljevec. U slobodno vrijeme bavi se turističkim vođenjem i volontiranjem u ekološkim udrugama Platana i ZEO Nobilis.

74 72 Sadržaj Dr.sc. Biljana Janev Hutinec: Herpetofauna Međimurja...9 Dr.sc. Olga Jovanović i Goran Šafarek, dipl.ing. Rezultati inventarizacije herpetofaune te popisivanja njihovih važnih staništa na području Regionalnog parka Mura-Drava uz rijeku Muru u Međimurskoj županiji...47 Sara Janković, mag. ekologije i zaštite prirode PROJEKT: ZAŠTITA VODOZEMACA OD STRADAVANJA NA PROMETNICAMA NA PODRUČJU OPĆINE NEDELIŠĆE...57 DZZP: Buđenje proljeća buđenje zmija...66 Literatura

DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU PRIRODE I OKOLIŠA

DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU PRIRODE I OKOLIŠA DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU PRIRODE I OKOLIŠA Na temelju članka 24. stavka 2. Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija (»Narodne novine«br. 48/99), članka 13. stavka

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Značaj šaranskih ribnjačarstava za očuvanje bioraznolikosti u Republici Hrvatskoj Aljoša Duplić, Ramona Topić, Naven Trenc 13. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O AKVAKULTURI Vukovar, 29.-30.11.2018. 2018. dio

Више

ZELENI TELEFON Cilj Zelenog telefona je poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležnih institucija na učinkovitije rješava

ZELENI TELEFON Cilj Zelenog telefona je poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležnih institucija na učinkovitije rješava ZELENI TELEFON Cilj Zelenog telefona je poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležnih institucija na učinkovitije rješavanje problema u okolišu Svaki građanin može prijaviti

Више

Pozivnica Za sudjelovanje na lokalnoj radionici u okviru SEE River projekta Datum radionice: Mjesto održavanja: Hlebine, Društveni dom,

Pozivnica Za sudjelovanje na lokalnoj radionici u okviru SEE River projekta Datum radionice: Mjesto održavanja: Hlebine, Društveni dom, Pozivnica Za sudjelovanje na lokalnoj radionici u okviru SEE River projekta Datum radionice: 06. 03. 2014. Mjesto održavanja: Hlebine, Društveni dom, Trg Ivana Generalića 15, Hlebine Poštovana/Poštovani,

Више

KRITERIJI OCJENJIVANJA UČENIKA -2.r. PID

KRITERIJI OCJENJIVANJA UČENIKA -2.r. PID KRITERIJI OCJENJIVANJA UČENIKA PID 2.razred Usmeno ŠKOLA I DOM ( Teme :Ponašanje u školi i odnos među učenicima, Obitelj, Rodbina, Kultura stanovanja, Kućanski uređaji, Zaštita od požara, Upoznajmo svoje

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ПТИЦЕ НЕЛЕТАЧИЦЕ ЈЕВДОСИЋ НИКОЛА 6/2 О ПТИЦАМА НЕЛЕТАЧИЦАМА ПТИЦЕ НЕЛЕТАЧИЦЕ (ИЛИ ТРКАЧИЦЕ) СУ ПТИЦЕ КОЈЕ НЕМАЈУ СПОСОБНОСТ ЛЕТА. ОВИМ ПТИЦАМА СУ КРИЛА ТОКОМ ЕВОЛУЦИЈЕ ЗАКРЖЉАЛА ИЛИ ПОТПУНО НЕСТАЛА. ЈАКО

Више

BUDUĆNOST RIBOLOVA U ISTRI U OKVIRIMA ZAJEDNIČKE RIBOLOVNE POLITIKE EUROPSKE UNIJE

BUDUĆNOST RIBOLOVA U ISTRI U OKVIRIMA ZAJEDNIČKE RIBOLOVNE POLITIKE EUROPSKE UNIJE www.savjetodavna.hr 1. Poticanje okolišno održivog, resursno učinkovitog, inovativnog, konkurentnog i na znanju utemeljenog ribarstva. 2. Poticanje okolišno održive, resursno učinkovite, inovativne, konkurentne

Више

Pican

Pican OPĆINA PIĆAN / Švići vualno pored sela Švići 80 m² 3 m 80 m³ 60% 40% DA NE DA 1. Odlagalište se nalazi pored neasfaltiranog puta u koritu potoka (gotovo uvijek bez vode) na lapornoj podlozi. srednje veliko

Више

Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna U sjedištu Vodnogospodarskog o

Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna U sjedištu Vodnogospodarskog o Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna 2.4.2019. U sjedištu Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda u Varaždinu

Више

-Alda Šlender

-Alda  Šlender U svakom kućanstvu se skupi mnogo kućnog smeća. Moramo se pobrinuti da je tog smeća što manje. Na žalost neki odrasli i djeca često smeće bacaju u okoliš. Tako onečišćuju prirodu. Staklo - 1000 godina

Више

Žuti jezik – uzroci i liječenje

Žuti jezik – uzroci i liječenje Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Žuti jezik - uzroci i liječenje Normalan, zdrav jezik obično je gladak i ružičast. Kada jezik mijenja boju,

Више

Dino block EN.indd

Dino block EN.indd Драги пријатељи! Ово је изванредна књига о диносаурима. Можете да бојите цртеже, да научите разне занимљивости, да откријете велику мистерију ових необичних гуштера, да их гледате директно на страницама

Више

BROSURA nn

BROSURA nn Preventivni program Za zdravlje. Danas. Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva Izdavač: Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske Autori: Povjerenstvo za organizaciju, stručno praćenje

Више

AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspo

AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspo AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA 2019. Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspostaviti učinkoviti društveni okvir za podršku čitanju

Више

Tvrtka prijatelj zdravlja Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats

Tvrtka prijatelj zdravlja   Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats Tvrtka prijatelj zdravlja www.strukturnifondovi.hr Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvatski zavod za javno zdravstvo / Ukupan iznos projekta:

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO - MATEMATIČKI FAKULTET BIOLOŠKI ODSJEK ZNAČAJKE I UGROŽENOST VODOZEMACA PODRAVINE

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO - MATEMATIČKI FAKULTET BIOLOŠKI ODSJEK ZNAČAJKE I UGROŽENOST VODOZEMACA PODRAVINE SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO - MATEMATIČKI FAKULTET BIOLOŠKI ODSJEK ZNAČAJKE I UGROŽENOST VODOZEMACA PODRAVINE -------------------------------- CHARACTERISTICS AND VULNERABILITY OF AMPHIBIANS IN

Више

OBRAZAC

OBRAZAC PRILOG III Popunjava Ministarstvo DATUM PRIJAVE: KLASA: URBROJ: Broj prijave u jedinstvenom upisniku GMO-a: Broj prijave u posebnom upisniku GMO-a: PRIJAVA ZA DOBIVANJE DOPUŠTENJA ZA NAMJERNO UVOĐENJE

Више

PROJEKT GRADOVI EUROPE

PROJEKT GRADOVI EUROPE PROJEKT GRADOVI EUROPE LJUBLJANA LUCIA ŠANDRIĆ 7.A I.dio Zašto Ljubljana? Na otoku Ravi gdje svako ljeto provodim praznike upoznala sam prijateljicu Lenu koja živi u Ljubljani. Svake godine Lena mi priča

Више

Slide 1

Slide 1 Krajobrazna politika u zaštiti okoliša i prirode i njezina provedba na primjeru Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav Zagreb, 20.listopada201 8. Krajobraz u zaštiti okoliša i prirode ZAKONODAVNI

Више

Microsoft PowerPoint - OBORINSKA ODVODNJA - PROBLEM KOJI TEK DOLAZI.pptx

Microsoft PowerPoint - OBORINSKA ODVODNJA - PROBLEM KOJI TEK DOLAZI.pptx OBORINSKA ODVODNJA PROBLEM KOJI TEK DOLAZI Davor Malus, Sveučilište u Zagrebu, Građevinski fakultet Sadržaj: 1. Postojeće stanje oborinske odvodnje 2. Kako oborinsku vodu skupljati i transportirati? 3.

Више

PLAN I PROGRAM RADA DRUŠTVA SPORTAŠA VETERANA I REKREATIVACA ZA GODINU U Zagrebu, siječanj prosinac godina

PLAN I PROGRAM RADA DRUŠTVA SPORTAŠA VETERANA I REKREATIVACA ZA GODINU U Zagrebu, siječanj prosinac godina PLAN I PROGRAM RADA DRUŠTVA SPORTAŠA VETERANA I REKREATIVACA ZA 2016. GODINU U Zagrebu, siječanj prosinac 2016. godina I. UVOD Društvo sportaša veterana i rekreativaca osnovano je 2010. godine radi kvalitetne

Више

REPUBLIKA HRVATSKA

REPUBLIKA HRVATSKA REPUBLIKA HRVATSKA OSJEČKO-BARA JSKA ŽUPA IJA GRAD OSIJEK GRADSKO VIJEĆE PRIJEDLOG ODLUKE O PROGLAŠE JU GRAFITA OSIJEK EPOKORE I GRAD ZAŠTIĆE IM KULTUR IM DOBROM OD LOKAL OG Z AČE JA Osijek, ožujak 2012.

Више

PRIRUČNIK

PRIRUČNIK LABORATORIJ Benešićeva 21, HR-10000 Zagreb; tel./fax: 01 6145 410; e-mail: sonus@sonus.hr IZVJEŠTAJ O MJERENJU BUKE Oznaka: N-17021 Datum: 2017-08-29 Objekt: ODLAGALIŠTE OTPADA PIŠKORNICA Koprivnički Ivanec

Више

REPUBLIKA HRVATSKA

REPUBLIKA HRVATSKA Na temelju članka 28. stavak 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine broj 36/95, 109/95 Uredba, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03 pročišćeni tekst, 82/04, 110/04 Uredba, 178/04, 38/09,

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више

Microsoft Word - os_preko_susa_2011

Microsoft Word - os_preko_susa_2011 SUŠA 2011.g. UČENICE: Ema Sorić, Doris Blaslov, Mare Vidaković ŠKOLA: OŠ Valentin Klarin Preko MENTOR : Jasminka Dubravica jdubravi@gmail.com 023/492-498 OŠ VALENTIN KLARIN PREKO Istraživačko pitanje/hipoteza:

Више

AKTUALNI EU NATJEČAJI

AKTUALNI EU NATJEČAJI AKTUALNI EU NATJEČAJI 29.07.2019. Sav sadržaj objavljen u om dokumentu je zaštićen autorskim pravom i/ili relevantnim zakonima o zaštiti žiga. Sadržaj Sadržaj... 2 1. OBZOR 2020... 3 2. NOVO! EIC Accelerator

Више

OBRAZAC

OBRAZAC OBRAZAC za dostavu mišljenja, primjedbi i prijedloga na Nacrt prijedloga programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama u Gradu Zagrebu Naziv

Више

PROJEKTI I PROGRAMI SAVEZA GLUHIH I NAGLUHIH GRADA ZAGREBA i PROJEKTI KOJI SU ODOBRENI I PROVEDENI U 2014: 1. PROGRAM: Institucionalna pod

PROJEKTI I PROGRAMI SAVEZA GLUHIH I NAGLUHIH GRADA ZAGREBA i PROJEKTI KOJI SU ODOBRENI I PROVEDENI U 2014: 1. PROGRAM: Institucionalna pod PROJEKTI I PROGRAMI SAVEZA GLUHIH I NAGLUHIH GRADA ZAGREBA 2014. i 2015. PROJEKTI KOJI SU ODOBRENI I PROVEDENI U 2014: 1. PROGRAM: Institucionalna podrška udrugama osoba s invaliditetom, Nacionalna zaklada

Више

Ekoloske mreze NATURA 2000 MNE October 2009 DDimovic

Ekoloske mreze NATURA 2000 MNE October 2009 DDimovic NATURA 2000 i zaštićena područja 11.-12. oktobar 2010.godine, Podgorica Pojam ekoloških mreža i NATURA 2000 Duška Dimović, WWF Ova prezentacija će pokušati da objasni sledeće pojmove... Pristupi zaštiti

Више

Avokado – čarobno voće

Avokado – čarobno voće Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Avokado - čarobno voće Avokado je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Naziv avokado potječe

Више

Slide 1

Slide 1 Ovaj projekt financira EUROPSKA UNIJA IPA Komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala - Program Europske Unije za Hrvatsku Partner u projektu Samovrednovanje u srednjim strukovnim školama u Republici Hrvatskoj

Више

TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE mob: Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačko

TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE   mob: Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačko TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE www.lemiforce.ba mob: 062 294 509 1. Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačkom prelazu, ili koje prelazi pješački prelaz, ili koje

Више

EKOLOGIJA Građevinar 3/2019 ZAŠTITA OKOLIŠA I PRIRODE KAO DJELATNOST ELEKTROPROJEKTA Suvremeni svjetski standardi u brizi o okolišu Na temelju sveobuh

EKOLOGIJA Građevinar 3/2019 ZAŠTITA OKOLIŠA I PRIRODE KAO DJELATNOST ELEKTROPROJEKTA Suvremeni svjetski standardi u brizi o okolišu Na temelju sveobuh ZAŠTITA OKOLIŠA I PRIRODE KAO DJELATNOST ELEKTROPROJEKTA Suvremeni svjetski standardi u brizi o okolišu Na temelju sveobuhvatne suradnje sa znanstvenicima i stručnjacima iz različitih područja prirodnih

Више

Microsoft Word - Korisnički priručnik za liječnika.docx

Microsoft Word - Korisnički priručnik za liječnika.docx Korisnički priručnik za liječnika DijabetesTV Više uspješnih liječenja. Manje nepotrebnih pregleda. Manje gužvi. Datum: 26. Ožujka 2018. Korisnički priručnik za liječnika 1.0. Funkcionalnost DijabetesTV-a

Више

Microsoft PowerPoint - KR-Aleric.ppt

Microsoft PowerPoint - KR-Aleric.ppt Potreba za prekograničnom nom suradnjom na tržištu tu rada O nama Broj stanovnika - 4.437.460 Stopa zaposlenosti (15-64) 56,7% Stopa nezaposlenosti: Administrativni izvori 14,9% Anketa radne snage - 9,0%

Више

Жељко Остојић О змијама наших крајева Нови сад

Жељко Остојић О змијама наших крајева Нови сад Жељко Остојић О змијама наших крајева Нови сад 2017 1 На почетку се мора примијетити да не постоји књига која свеобухватно приказује змије наших крајева. Поготово не постоје слике врста и подврста. Добро

Више

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ ИСПАРАВАЊЕ Проф. др Бранислав Драшковић Испаравање је једна од основних компоненти водног и топлотног биланса активне површине са које се врши испаравање У природним условима

Више

PROVEDBA DDD MJERA NA PODRUČJU MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

PROVEDBA DDD MJERA NA PODRUČJU MEĐIMURSKE ŽUPANIJE PROVEDBA DDD MJERA NA PODRUČJU MEĐIMURSKE ŽUPANIJE Marko Klemenčić mag.sanit.ing ZZJZ Međimurske županije PROVEDBA DDD MJERA - ZAKONSKA REGULATIVA Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07,

Више

Slide 1

Slide 1 EKOLOGIJA Ekologija proučava odnose između živih organizama (biljaka i životinja) i životnih zajednica prema uslovima spoljašnje sredine, kao i uzajamne odnose živih bića oikos grč. dom, stanište logos

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 22. svibnja (OR. en) 9223/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 22 RELEX 490 NACRT ZAPISNIKA VIJEĆE EUROPSKE UNIJE (Vanjski p

Vijeće Europske unije Bruxelles, 22. svibnja (OR. en) 9223/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 22 RELEX 490 NACRT ZAPISNIKA VIJEĆE EUROPSKE UNIJE (Vanjski p Vijeće Europske unije Bruxelles, 22. svibnja 2019. (OR. en) 9223/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 22 RELEX 490 NACRT ZAPISNIKA VIJEĆE EUROPSKE UNIJE (Vanjski poslovi) 13. i 14. svibnja 2019. 9223/19 ADD 1 iml/lr/dh

Више

UŠP: Šumarija: Sisak Pokupsko Elaborat radova uzgajanja šuma Godina : Gospodarska jedinica : Pokupske šume Odjel / Odsjek : 15 c Početak radova

UŠP: Šumarija: Sisak Pokupsko Elaborat radova uzgajanja šuma Godina : Gospodarska jedinica : Pokupske šume Odjel / Odsjek : 15 c Početak radova UŠP: Šumarija: Sisak Pokupsko Elaborat radova uzgajanja šuma Godina : 2019. Gospodarska jedinica : Pokupske šume Odjel / Odsjek : 15 c Početak radova : 01.02. 2019. Planirani završetak : 15.04.2019. Sadržaj

Више

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA S L U Ž B E N I G L A S N I K SLUŽBENO GLASILO OPĆINE GRADAC GODINA XXVI Gradac, 24. travnja 2019. BROJ: 08/19 S A D R Ž A J 1. Odluka kojom se utvrđuje da nije potrebno provesti

Више

Microsoft Word - Sn05.docx

Microsoft Word - Sn05.docx ISSN 1849-2398 Bakar, 11. siječnja 2016. Broj: 01/2016 Godina: 2016. SLUŽBENE NOVINE GRADA BAKRA Izdavač: Grad Bakar Uredništvo: Primorje 39, 51222 Bakar Glavni i odgovorni urednik: Tomislav Klarić Izlazi:

Више

ERSTE PLAVA LIGA Organizator: AK PRO SPORT

ERSTE PLAVA LIGA Organizator: AK PRO SPORT ERSTE PLAVA LIGA 2018. Organizator: AK PRO SPORT 1. BROJ SUDIONIKA EPL 2018. U kvalifikacijama Erste Plave lige 2018. sudjelovalo je ukupno 3.407 učenika i učenica 3. do 6. razreda hrvatskih osnovnih škola.

Више

Imam_stav-info

Imam_stav-info Mentor Foundation International EU-Dap Sveučilište u Zagrebu Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Imam stav prevencija korištenja duhana, alkohola i drugih sredstava ovisnosti kod djece i mladih Kontekst

Више

OSNOVNA ŠKOLA DORE PEJAČEVIĆ

OSNOVNA ŠKOLA DORE PEJAČEVIĆ 3.2.Godišnji kalendar rada 2016./2017. Mjesec Broj dana Radni Nastavni Blagdani i neradni dani Dan škole, grada, općine, župe, školske priredbe... I. od 5. IX. do 23. XII. 2016. god. UKUPNO I. IX. 20 19

Више

- VELIKA TRNOVITICA - Strategija razvoja

- VELIKA TRNOVITICA - Strategija razvoja Strategija razvoja Općine Velika Trnovitica za razdoblje 2019. 2027. Akcijski plan za provođenje projekata Strategije razvoja Općine Velika Trnovitica u 2019. godini FINAL DRAFT ver 1.0 Velika Trnovitica,

Више

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Doktor medicine u bolnici KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Doktor medicine u bolnici KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, ukloniti ili nadzirati štetne utjecaje na radnom mjestu. Kao pomoćno sredstvo za kontrolu i ocjenu radnog okoliša, uvjeta

Више

Microsoft Word - VII.doc

Microsoft Word - VII.doc ГОДИШЊИ (ГЛОБАЛНИ) ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА Наставни предмет: БИОЛОГИЈА Разред: Седми Ред.број Н А С Т А В Н А Т Е М А / О Б Л А С Т Број часова по теми Број часова за остале обраду типове часова 1. ДЕФИНИЦИЈА

Више

TEST Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila

TEST Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila TEST 16 1. Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila na kolovozu? 1. minimalno 150 m iza vozila; 1 2. minimalno

Више

INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA ZAGREB IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU ONEČIŠĆENJA ZRAKA PM 2,5 ČESTICAMA I BENZO(a)PIRENOM NA PODRUČJU GRADA

INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA ZAGREB IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU ONEČIŠĆENJA ZRAKA PM 2,5 ČESTICAMA I BENZO(a)PIRENOM NA PODRUČJU GRADA INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA ZAGREB IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU ONEČIŠĆENJA ZRAKA PM 2,5 ČESTICAMA I BENZO(a)PIRENOM NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA (za 2015. godinu) Zagreb, ožujak 2016. Broj

Више

INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA

INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA ZAGREB IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU ONEĈIŠĆENJA ZRAKA PM 2,5 ĈESTICAMA NA PODRUĈJU GRADA ZAGREBA (za 2011. godinu) Zagreb, ožujak 2012. 2 JEDINICA ZA HIGIJENU

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука Јануар, 2019. године год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У ДЕЦЕМБРУ Децембар је у Републици Српској је у погледу температуре био у границама пројечних вриједности. * Током децембра било је углавном нестабилно

Више

Sunčanica – simptomi, liječenje, sunčanica kod djece

Sunčanica – simptomi, liječenje, sunčanica kod djece Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Sunčanica - simptomi, liječenje, sunčanica kod djece Sunčanica nastaje pretjeranim izlaganjem glave i potiljka

Више

UPOZORENJE UDRUGA Sustav zaštite potrošača pred kolapsom Autor: Z. Korda Zadnja izmjena :21 Izvor: T portal Zbog smanjivanja sredstava za

UPOZORENJE UDRUGA Sustav zaštite potrošača pred kolapsom Autor: Z. Korda Zadnja izmjena :21 Izvor: T portal Zbog smanjivanja sredstava za UPOZORENJE UDRUGA Sustav zaštite potrošača pred kolapsom Autor: Z. Korda Zadnja izmjena 09.12.2010 18:21 Izvor: T portal Zbog smanjivanja sredstava za zaštitu potrošača i neadekvatne promjene pravnih akata,

Више

Razdoblje Mjesec Broj dana Radni Nastavni Blagdani i neradni dani IX Dan škole, grada, općine, župe, školske priredbe petak- prijem

Razdoblje Mjesec Broj dana Radni Nastavni Blagdani i neradni dani IX Dan škole, grada, općine, župe, školske priredbe petak- prijem Razdoblje Mjesec Broj dana Radni Nastavni Blagdani i neradni dani IX. 20 20 - Dan škole, grada, općine, župe, školske priredbe... 31.8. petak- prijem učenika 1. razreda 3. 9. ponedjeljak početak nastave,

Више

Vaš siguran partner. Najprinosnije iz Francuske. Ponuda soje

Vaš siguran partner. Najprinosnije iz Francuske. Ponuda soje Vaš siguran partner. Najprinosnije iz Francuske. Ponuda soje Postrna sjetva: Nova inovativna tehnologija u soji! Dupla žetva - dupli profit! Lissabon sorta kratke vegetacije sijati isti dan kada kombajniramo

Више

Analiza stanja sustava civilne zaštite na području općine Ljubešćica za godinu

Analiza stanja sustava civilne zaštite na području općine Ljubešćica za godinu Smjernice za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite za razdoblje 2017. 2020. UVOD Zakonom o sustavu civilne zaštite ( Narodne novine broj 82/2015.) određeno je da sustav civilne zaštite obuhvaća

Више

U Poreču počinje izgradnja pročistača i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja

U Poreču počinje izgradnja pročistača i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja #EU PROJEKT VRIJEDAN 291 MILIJUN KUNA# Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sudjelovao je danas, 16. svibnja 2018. godine, na otvorenju radova na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Poreč-jug unutar

Више

RIJEČKI TUNEL - PRELIMINARNI NACRT PLANA INTERPRETACIJE Prirodoslovni muzej Rijeka će u sklopu projekta Innocultour prema najsuvremenijim muzeološkim

RIJEČKI TUNEL - PRELIMINARNI NACRT PLANA INTERPRETACIJE Prirodoslovni muzej Rijeka će u sklopu projekta Innocultour prema najsuvremenijim muzeološkim RIJEČKI TUNEL - PRELIMINARNI NACRT PLANA INTERPRETACIJE će u sklopu projekta Innocultour prema najsuvremenijim muzeološkim načelima nadograditi i unaprijediti dijelove stalnog postava u muzejskim prostorima

Више

Slide 1

Slide 1 Utjecaj klimatskih promjena na infrastrukturu ocjena stanja infrastrukture mr.sc. Tomislav Jarmić 1 / 20 Infrastruktura Pod infrastrukturom se smatraju sustavi, mreže i objekti čiji prekid djelovanja ili

Више

Savjet mladih Općine Medulin mobitel: 099/ Medulin, 15.ožujka Na temelju članka 19., stavka 6. Zakona o sav

Savjet mladih Općine Medulin mobitel: 099/ Medulin, 15.ožujka Na temelju članka 19., stavka 6. Zakona o sav Savjet mladih Općine Medulin savjetmladihmedulin@gmail.com mobitel: 099/2531893 Medulin, 15.ožujka 2016. Na temelju članka 19., stavka 6. Zakona o savjetima mladih (Narodne novine 41/14) i članka 30. Odluke

Више

Vol 5, Broj 17, 7. siječnja Zdravlje u Virovitičko podravskoj županiji Trendovi konzumiranja droga među mladima Virovitičko podravske županije (

Vol 5, Broj 17, 7. siječnja Zdravlje u Virovitičko podravskoj županiji Trendovi konzumiranja droga među mladima Virovitičko podravske županije ( Vol 5, Broj 17, 7. siječnja 2009. Zdravlje u Virovitičko podravskoj županiji Trendovi konzumiranja droga među mladima Virovitičko podravske županije (Trend in drug consumption among young people in Virovitica

Више

OŠ ŠIME BUDINIĆA - ZADAR

OŠ ŠIME BUDINIĆA - ZADAR OŠ ŠIME BUDINIĆA - ZADAR učenici: Petra Višić, Luka Rušev, Petra Marušić, Nina Bukulin mentor: Anita Mustać Zagreb, 15. 17. 3. 2019. SOL ZAČIN ŽIVOTA ISTRAŽILI SMO Sol značajna za ljudsku civilizaciju:

Више

PROJEKT „ISTRA BEZ KARIJESA”

PROJEKT „ISTRA BEZ KARIJESA” ISTRA BEZ KARIJESA Projekt preventivne stomatologije Istarskih domova zdravlja Zagreb, 28.8.2019. Kristijan Dujmenović, dr.med.dent. Ante Ivančić dr.med. Davorka Rakić dipl. med. sestra Karijes Karijes

Више

Slide 1

Slide 1 IDENTIFIKACIJA POKRETAČA POPLAVA U GRADU ZAGREBU ANALIZA OBORINSKIH DOGAĐAJA 2013. i 2014. GODINE Diplomski rad Autor: Matija Hrastovski, mag. ing. geol. Mentor: Izv. prof.dr.sc. Snježana Mihalić Arbanas

Више

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O SATU/SUSRETU Škola: OŠ Čakovci, Čakovci Razred: 1. a. Vjeroučitelj: Josip Vuk Nastavna cjelina: Isus susreće ljude Nastavna tema: Isus se brine za sve

Више

društvo s ograničenom odgovornošću Zagreb, Ulica kneza Branimira 1 Uprava: Krunoslav Jakupčić, dipl. ing. šum. predsjednik; Ante Sabljić, dipl.

društvo s ograničenom odgovornošću Zagreb, Ulica kneza Branimira 1 Uprava: Krunoslav Jakupčić, dipl. ing. šum. predsjednik; Ante Sabljić, dipl. društvo s ograničenom odgovornošću 10000 Zagreb, Ulica kneza Branimira 1 Uprava: Krunoslav Jakupčić, dipl. ing. šum. predsjednik; Ante Sabljić, dipl. ing. šum. član; mr.sc. Igor Fazekaš - član MB 3631133

Више

Nalaz urina – čitanje nalaza urinokulture

Nalaz urina – čitanje nalaza urinokulture Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Nalaz urina - čitanje nalaza urinokulture Urinokultura ili biokemijska analiza mokraće jedna je od osnovnih

Више

JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL KLASA: /17-01/24 URBROJ: 2125/11-02/ Korenica, DOPUNA IZVJEŠĆA O JAVNOJ RASPRAVI O PRIJEDLOGU URBA

JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL KLASA: /17-01/24 URBROJ: 2125/11-02/ Korenica, DOPUNA IZVJEŠĆA O JAVNOJ RASPRAVI O PRIJEDLOGU URBA JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL KLASA: 350-02/17-01/24 URBROJ: 2125/11-02/01-18-70 Korenica, 29.10.2018. DOPUNA IZVJEŠĆA O JAVNOJ RASPRAVI O PRIJEDLOGU URBANISTIČKOG PLANA UREĐENJA RASTOVAČA 3 (R/T3) Sukladno

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ДЕЦЕМБАР 2016. Већи део месеца децембра 2016. било је стабилно и суво време уз честу појаву магле у нижим пределима, док је на планинама и југу било сунчаније. Падавина је било врло мало, у већини предела

Више

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk Zagreb, 31. svibnja 2019. Klasa: 100-930/19/300 Ur.broj: I52377-650-42-19-1 Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupka javne nabave s ciljem prethodnog istraživanja tržišta

Више

SANTE/11824/2017-EN Rev, 3

SANTE/11824/2017-EN Rev, 3 EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 7.2.2018. C(2018) 595 final DELEGIRANA UREDBA KOMISIJE (EU) /... оd 7.2.2018. o dopuni Uredbe (EU) 2017/625 Europskog parlamenta i Vijeća uspostavom referentnih laboratorija

Више

PROJEKT (prvi razredi) IX. i X. mjesec, tema JESEN Cilj, svrha: - saznati i istraţiti godišnja doba, jesen - pozdrav jeseni TN Maksimir - Dani zahvaln

PROJEKT (prvi razredi) IX. i X. mjesec, tema JESEN Cilj, svrha: - saznati i istraţiti godišnja doba, jesen - pozdrav jeseni TN Maksimir - Dani zahvaln PROJEKT (prvi razredi) IX. i X. mjesec, tema JESEN Cilj, svrha: - saznati i istraţiti godišnja doba, jesen - pozdrav jeseni TN Maksimir - Dani zahvalnosti za plodove zemlje Sredstva: - izvorna stvarnost,

Више

42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/ IBAN: HR OIB: PRILOZI UZ ZAHTJE

42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/ IBAN: HR OIB: PRILOZI UZ ZAHTJE 42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/210-074 E-mail: ecomission@vz.t-com.hr IBAN: HR3424840081106056205 OIB: 98383948072 PRILOZI UZ ZAHTJEV ZA ISHOĐENJE OKOLIŠNE DOZVOLE PRIMJENOM OPĆIH OBVEZUJUĆIH

Више

Popis zakonodavstva (hrana za životinje)

Popis zakonodavstva (hrana za životinje) Danom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju došlo je do promjena u cjelokupnom zakonodavstvu pa tako i u području hrane za životinje. Naime, pojedini Pravilnici koji su regulirali to područje stavljeni

Више

Na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ( Narodne novine broj 86/12; 143/13; 65/17) i članka 27. Statuta

Na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ( Narodne novine broj 86/12; 143/13; 65/17) i članka 27. Statuta Na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ( Narodne novine broj 86/12; 143/13; 65/17) i članka 27. Statuta Grada Zlatara ( Službeni glasnik Krapinsko-zagorske

Више

Bioteka udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Kamenarka 28H, Zagreb 091/ , OIB: , IBAN: HR6723

Bioteka udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Kamenarka 28H, Zagreb 091/ , OIB: , IBAN: HR6723 Bioteka udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Kamenarka 28H, 10 001 Zagreb 091/2503-903, @bioteka.hr OIB: 55178657512, IBAN: HR6723400091110426699 Operativni plan djelovanja za 2016. godinu

Више

Microsoft Word - 6. Primjer dobre prakse - Gajna - BED.docx

Microsoft Word - 6. Primjer dobre prakse - Gajna - BED.docx Primjer dobre prakse Zadruge i suradnička vijeća pokretači razvoja održivog pašarenja na Gajni Kategorija Lokalne inicijative; upravljanje; kultura; lokalni proizvodi Organizacija Brodsko ekološko društvo

Више

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Stomatološki tehničar KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, uk

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Stomatološki tehničar KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, uk KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, ukloniti ili nadzirati štetne utjecaje na radnom mjestu. Kao pomoćno sredstvo za kontrolu i ocjenu radnog okoliša, uvjeta

Више

Microsoft Word - program-rada.docx

Microsoft Word - program-rada.docx PROGRAM RADA I FINANCIJSKI PLAN GLAS-A ZA 2018. GODINU PROGRAM RADA GLAS-A ZA 2018. GODINU ORGANIZACIJSKI USTROJ Uz kontinuiranu koordinaciju i suradnju Središnjih tijela GLAS-a, cilj Stranke je osnivanje

Више

Slide 1

Slide 1 Primjeri dobre prakse komuniciranja informacija o kvaliteti visokih učilišta sa zainteresiranom javnošću Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Povijest Fakulteta 97. obljetnica

Више

ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ УТИЦАЈ ШУМА НА ШИРУ ОКОЛИНУ Проф. др Бранислав Драшковић Пошумљено подручје генерално има блажу климу од непошумљеног Прекомјерна сјеча шума утиче не само на климатске него

Више

ROBLEMATIKA RAZVOJA BRDSKO-PLANINSKIH v PODRUCJA U EUROPI Mogućnosti uključivanja u EU programe Naručitelj: GRAD VRBOVSKO Izradio: CENTAR ZA RAZVOJ I

ROBLEMATIKA RAZVOJA BRDSKO-PLANINSKIH v PODRUCJA U EUROPI Mogućnosti uključivanja u EU programe Naručitelj: GRAD VRBOVSKO Izradio: CENTAR ZA RAZVOJ I ROBLEMATIKA RAZVOJA BRDSKO-PLANINSKIH v PODRUCJA U EUROPI Mogućnosti uključivanja u EU programe Naručitelj: GRAD VRBOVSKO Izradio: CENTAR ZA RAZVOJ I MARKETING d.o.o, Lipanj 2013 IMPRESSUM Dokument: Problematika

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука фебруар, 2019. године Мјесечни агрометеоролошки билтен јануар 2019. год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У ЈАНУАРУ Јануар 2019. у Републици Српској био је нешто хладнији од просјечних вриједности. * Током јануара

Више

Slide 1

Slide 1 DESETA DRŽAVNA MATURA POČETAK LJETNOGA ROKA ŠKOLSKE GODINE 2018./2019. Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Zlatko Zadelj, načelnik Odjela za organizaciju i

Више

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS PROJEKT UMIJEĆE KORIŠTENJA INFORMACIJA PROGRAM IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI «RAZVOJ ŠKOLSTVA U OPĆINI KLINČA SELA» Autorica programa: Maja Slamar Datum: 25. 8. 2018. Napomena: program je razvijen u sklopu

Више

DODATAK PRAVILNIKU UREĐENJA STARE GRADSKE JEZGRE - PITANJE URBANE OPREME Krk, listopad 2017.

DODATAK PRAVILNIKU UREĐENJA STARE GRADSKE JEZGRE - PITANJE URBANE OPREME Krk, listopad 2017. DODATAK PRAVILNIKU UREĐENJA STARE GRADSKE JEZGRE - PITANJE URBANE OPREME Krk, listopad 2017. Pravilnikom uređenja stare gradske jezgre - pitanje urbane opreme definirani su parametri uređenja fasada privatnih

Више

Microsoft Word - Akcijski plan znanstvenoga rada LZMK

Microsoft Word - Akcijski plan znanstvenoga rada LZMK LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD MIROSLAV KRLEŽA Zagreb, Frankopanska 26 AKCIJSKI PLAN ZNANSTVENOGA RADA LEKSIKOGRAFSKOGA ZAVODA MIROSLAV KRLEŽA 2017 2020. Akcijskim planom znanstvenoga rada Leksikografskoga zavoda

Више

DISTRIKT 1913 Rotaract klub Slavonski Brod u akciji opremanja brodskog rodilišta Rotaract klub Slavonski Brod i ove je godine nastavio s hvalevrijedno

DISTRIKT 1913 Rotaract klub Slavonski Brod u akciji opremanja brodskog rodilišta Rotaract klub Slavonski Brod i ove je godine nastavio s hvalevrijedno DISTRIKT 1913 Rotaract klub Slavonski Brod u akciji opremanja brodskog rodilišta Rotaract klub Slavonski Brod i ove je godine nastavio s hvalevrijednom akcijom opremanja brodskog rodilišta. Opremimo naše

Више

На основу члана 7. Одлуке о накнади за заштиту и унапређење животне средине Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, бр.53/09) и члана 2. и 72. Пословни

На основу члана 7. Одлуке о накнади за заштиту и унапређење животне средине Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, бр.53/09) и члана 2. и 72. Пословни На основу члана 7. Одлуке о накнади за заштиту и унапређење животне средине Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, бр.53/09) и члана 2. и 72. Пословника о раду Градског већа Града Ниша ( Службени лист

Више

Stručno usavršavanje

Stručno usavršavanje TOPLINSKI MOSTOVI IZRAČUN PO HRN EN ISO 14683 U organizaciji: TEHNIČKI PROPIS O RACIONALNOJ UPORABI ENERGIJE I TOPLINSKOJ ZAŠTITI U ZGRADAMA (NN 128/15, 70/18, 73/18, 86/18) dalje skraćeno TP Čl. 4. 39.

Више

Microsoft Word - sazetak za javnost

Microsoft Word - sazetak za javnost Sadržaj Uvod 1 Obveze iz planova šireg područja 2 Program gradnje i uređenja prostora 4 Osnovna namjena prostora 4 Iskaz prostornih pokazatelja za namjenu, način korištenja i uređenja površina 5 Uvjeti

Више

P R I J E D L O G Na temelju članka 31. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 150/2011 i 119/2014), a u vezi s člancima 7.

P R I J E D L O G Na temelju članka 31. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 150/2011 i 119/2014), a u vezi s člancima 7. P R I J E D L O G Na temelju članka 31. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 150/2011 i 119/2014), a u vezi s člancima 7. i 15. Zakona o Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja

Више

EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik ukl

EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik ukl EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik uključuju se u razvoj EuroVelo 8 - Mediteranske biciklističke

Више

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH  VODOVA SIGURNOST U PRIMJENI ELEKTRIČNE ENERGIJE 6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA Izv.prof. dr.sc. Vitomir Komen, dipl.ing.el. 1/14 SADRŽAJ: 6.1 Sigurnosni razmaci i sigurnosne

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba Zoološki vrt grada Zagreba proaktivno djeluje na području zaštite ugroženih životinjskih vrsta i njihovih staništa, istraživanja njihove biologije, edukacije posjetitelja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ЈАНУАР 2016 После 35 дана 2. јануара је нарушен утицај антициклона који је доносио суво време од краја новембра прошле године. Почетак јануара је био у знаку правог зимског времена. Падао је снег уз брзи

Више

( Dr\236avni plan mjera za slu\350aj izvanrednih i iznenadnih one\350i\232\346enja voda)

( Dr\236avni plan mjera za slu\350aj izvanrednih i iznenadnih one\350i\232\346enja voda) VLADA REPUBLIKE HRVATSKE Na temelju članka 70. stavka 2. Zakona o vodama (»Narodne novine«, broj 153/2009), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 7. siječnja 2011. godine donijela DRŽAVNI PLAN

Више