Broj: 02/ /16 Sarajevo, ZAPISNIK 25. (tematske) sjednice Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunik

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Broj: 02/ /16 Sarajevo, ZAPISNIK 25. (tematske) sjednice Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunik"

Транскрипт

1 Broj: 02/ /16 Sarajevo, ZAPISNIK 25. (tematske) sjednice Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održane Sjednicu Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (u daljnjem tekstu: Komisija) sazvao je predsjedavajući Komisije Nebojša Radmanović. Od članova Komisije sjednici su prisustvovali: Nebojša Radmanović, Sead Kadić, Mario Karamatić, Ognjen Tadić i Martin Raguž, te Nenad Pandurević, sekretar Komisije, Kristina Milošević, stručna savjetnica, i Dobrinka Savić, stručna saradnica u Komisiji. Odsustvo je opravdao Fahrudin Radončić. Sjednici su prisustvovali Dušan Nešković, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Nijaz Bajrović, pomoćnik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH, Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, Hamdija Čivić, direktor, i Jakub Butković, načelnik Odjeljenja poljoprivrede u Uredu za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, Radenko Radović, direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Erna Kasumović, šefica odsjeka, i Mirela Pojavnik, viša stručna saradnica u Direkciji za evropske integracije Vijeća ministara BiH, Bešo Alibegović, v.d. pomoćnika ministra, i Pejo Janjić, šef odsjeka u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Zoran Maletić i Boris Pašalić, pomoćnici ministra u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, Himzo Smajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona, Salkan Merdžanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona, Mato Brkić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona, Rasima Babić, načelnica odjela, i Sanela Pipo, stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona, Gordana Bošnjak, pomoćnica ministra u Ministarstvu Трг БиХ 1, Сарајево/Trg BiH 1, Sarajevo, тел/tel (0) , факс/fax (0)

2 poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona, Lenka Herceg, glavna kantonalna inspektorica Hercegovačko-neretvanskog kantona, Branko Skoko, pomoćnik ministra u Ministarstvu privrede Zapadnohercegovačkog kantona, Jako Krezo, šef kabineta u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona 10, Meho Mašala, ministar, i Ermina Bešlija, stručna savjetnica u Ministarstvu privrede Bosansko-podrinjskog kantona, Mehmed Raščić, šef pododjeljenja u Vladi Brčko Distrikta BiH, Ljubica Livaja Mitrović, pomoćnica ministra u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, Vinka Mičić, direktorica Područne privredne komore Istočno Sarajevo, Ivica Barbarić, sekretar Udruženja poljoprivrede u Privrednoj komori Federacije BiH, Dubravko Vukojević, potpredsjednik, i Ljuban Gudelja, predsjednik Nadzornog odbora Seljačkog saveza Federacije BiH, Zlatan Sarić, dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo, Viktor Lasić, profesor na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Mostar, Ognjenka Lalović, direktorica Sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Dragan Mandić, Poljoprivredni institut Republike Srpske, Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog instituta Mostar, Omer Kurtović, direktor Federalnog poljoprivrednog zavoda, Sabina Bešović, Delegacija Evropske komisije u BiH, Aida Kovač, novinarka FENA-e, i Zoran Žuža, šef odjela u Sektoru za odnose s javnošću PSBiH. Sjednica Komisije počela je u 11 sati. Predsjedavajući Komisije pozdravio je sve prisutne i zahvalio se na odzivu na današnju tematsku sjednicu Komisije čiji je D N E V N I R E D 1. Stаnjе i pеrspеktivе sеktоrа pоlјоprivrеdе u Bоsni i Hеrcеgоvini Predsjedavajući Komisije u uvodnom izlaganju informirao je prisutne da je Kоmisiја zа vanjsku i trgоvinsku pоlitiku, cаrinе, sаоbrаćај i kоmunikаciје Dоmа nаrоdа Pаrlаmеntаrnе skupštinе Bоsnе i Hеrcеgоvinе svојim Plаnоm rаdа zа gоdinu prеdvidјеlа оdržаvаnjе tеmаtske sјеdnice o nајаktuеlniјim pitаnjimа iz nаdlеžnоsti Kоmisiје. Stanje u oblasti poljoprivrede u Bosni i Hercegovini jeste jedno od najaktuelnijih, te je stoga Komisija odlučila da tema ove sjednice bude upravo stanje i perspektive u oblasti poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Također je podsjetio da je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na 22. sjednici, održanoj , usvojio i zaključak da će Dom naroda u godini organizirati tematsku sjednicu o stanju u poljoprivredi u Bosni i Hercegovini i da su nadležne komisije dužne da to prethodno razmotre na svojim sjednicama. Današnja sjednica održava s ciljem priprеmе tеmаtskе rаsprаvе о pоlјоprivrеdi nа plеnаrnој sјеdnici Dоmа nаrоdа Parlamentarne skupštine.

3 Predsjedavajući je podsjetio da je Komisija odlučila da kao osnova za raspravu na ovoj tematskoj sjedici budе Gоdišnji izvјеštај iz оblаsti pоlјоprivrеdе, ishrаnе i rurаlnоg rаzvоја zа BiH zа gоdinu, kao i Infоrmаciјa о аktuelnоm stаnju u оblаsti pоlјоprivrеdе u Bоsni i Hеrcеgоvini koju je na traženje Komisije dostavilo Мinistаrstvo vanjske trgоvinе i еkоnоmskih оdnоsа BiH. Zahvalio se Мinistаrstvu vanjske trgоvinе i еkоnоmskih оdnоsа BiH na dostavljanju zaista detaljne informacije i na ispoštovanom roku, koji je bio veoma kratak. Nakon uvodnog obrazloženja, pozvao je predstavnike Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nadležnih entitetskih ministarstava da se kratko obrate prisutnima i daju pregled stanja ove oblasti na njihovom institucionalnom nivou. Dušan Nešković, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, informirao je prisutne da je u pripremi i Izvještaj za godinu i dodao da je primjetno da je stanje u poljoprivredi sve teže. Veliki je pritisak konkurentske robe i očito je da samo najjači uspijevaju. Važnu ulogu u borbi za opstanak u ovoj oblasti igraju, također, dobro zemljište i primjena napredne tehnologije. Proizvodnja mlijeka se još održava, ali opada broj farmera. Političko opredjeljenje Bosne i Hercegovine jesu evropske integracije, što znači ukidanje carina, ali sve to utiče na stanje u poljoprivrednoj proizvodnji. Raspoloživi budžeti nisu dovoljni da se izdrže konkurentski pritisci. Na osnovu sporazuma sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, državna pomoć može se davati zavisno od mogućnosti matične države. Tako npr. Makedonija za poljoprivredu izdvaja 135 mil. eura, Bosna i Hercegovina 75 mil. eura, a Hrvatska 1,4 milijarde KM. Granice se otvaraju, ali je zato nivo zaštite domaće proizvodnje manji. Dodao je da je potrebno više ulagati u naprednu tehnologiju. Većina poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini ne može pratiti taj nametnuti tempo dok se EU ponaša restriktivno i traži dodatnu liberalizaciju. To sve otežava stanje u poljoprivredi. Pejo Janjić iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u svojoj prezentaciji napravio prikaz najvažnijih pokazatelja stanja u oblasti poljoprivrede u Federaciji BiH. Istakao je da je stanje teško, teže nego zadnjih godina. Udio poljoprivrede u ukupnom BDP-u iznosi 8%, a od ukupnog broja zaposlenih u Bosni i Hercegovini 20% je zaposleno u sektoru poljoprivrede. Udio domaćinstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost u odnosu na ukupni broj domaćinstava je u Federaciji BiH 30,31%, u RS-u 34,27%, a u Brčko Distriktu 17,57%. Vrijednost uvoza i izvoza je veoma visoka u odnosu na BDP to govori da smo vrlo otvoreno tržište. Naglasio je da su poljoprivredni proizvodi u izvozu dvostruko manje zastupljeni od drugih proizvoda. Pokrivenost uvoza izvozom je oko 60%, a u sektoru poljoprivrede oko 30%.

4 Dodao je da problem komplicira činjenica da BiH nema dovoljna sredstva za subvencije, dok istovremeno ne uspijeva uzeti sredstva iz fondova EU. Od zemalja u regionu, samo Albanija izdvaja manje od Bosne i Hercegovine, dok npr. Makedonija izdvaja tri puta više. Janjić je izrazio bojazan da će, ako se ništa konkretno ne preduzme, poljoprivredna gazdinstva sistemski propadati. U zaključcima g. Janjić je iznio preporuke, odnosno prijedloge čija bi realizacija bila značajna za razvoj poljoprivrede u Federaciji i Bosni i Hercegovini: a) pristupiti izradi i usvajanju Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja BiH (neophodno do marta 2017., jer nakon toga roka sredstva iz fondova EU neće biti dostupna do godine i možemo izgubiti 75 miliona eura za tehnologiju, mašine itd.), b) od EU zatražiti hitnu realizaciju IPARD-light programa do uspostave IPARD strukture u BiH, c) krenuti sa sveobuhvatnom realizacijom aktivnosti iz Mape puta radi stvaranja sistema sigurnosti hrane koji zadovoljava zahtjeve učešća na EU i međunarodnom tržištu hrane, d) uraditi izmjene propisa radi uvođenja plavog dizela za poljoprivrednike u BiH i e) uspostava sistema sigurnosti hrane je uslov za izvoz. Uz to predložio je kratkoročne mjere u koje spadaju pokretanje popisa poljoprivrede kao preduslova za sistemsko praćenje efekata mjera poljoprivredne politike i usklađivanje statistike BiH s EUROSTAT-om i rješenje pitanja upisa biljnih sorti u sortnu listu BiH. U ime Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republke Srpske prisutnima se obratio Boris Pašalić, pomoćnik ministra. Naglasio je da Ministarstvo ne dijeli isto mišljenje kako je navedeno u dokumentima. U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske su mišljenja da se razvoj ne postiže samo poticajima nego uvođenjem novih tehnologija u proizvodnji. Također, potrebno je koristiti fakultete, institute i zavode koji se bave ovim problemima, kako bi dobili njihova stručna mišljenja i koristili njihova naučna istraživanja i primjenu u praksi. Potrebno je zaštititi domaću proizvodnju. Bosna i Hercegovina ima zakonsku regulativu, ali je ne koristi. Ukazao je na probleme u identifikaciji žive stoke, ne postoji informacija o broju grla stoke, posebno sitne. Identifikacija parcela je neophodna, jer je ona osnov za isplatu poticaja, a i povlačenja sredstava iz fondova EU. Neophodno je uvođenje standarda HACCP i ISO. Naglasio je važnost uvezivanje subjekata u poljoprivredi i reguliranje statusa udruženja. Istakao je i problem elementarnih nepogoda i nespremnost poljoprivrednika za osiguravanje usjeva, iako npr. Republika Srpska subvencionira 50% troškova osiguranja. U Ministarstvu su saglasni da je potrebno pronaći sistemsko rješenje kako na najbolji način osigurati pristup fondovima EU. Također je izrazio saglasnost s kolegama iz Federacije BiH da je potrebno donijeti strateški plan poljoprivrednog i ruralnog razvoja BiH.

5 Nakon obraćanja predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nadležnih entitetskih ministarstava, predsjedavajući Komisije otvorio je raspravu. U raspravi su učestvovali: Hamdija Čivić, direktor Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, Nijaz Bajrović, pomoćnik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH, Dragan Mandić iz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, Dubravko Vukojević, potpredsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH, Viktor Lasić, profesor na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Mostar, Ognjenka Lalović, direktorica Sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, Branko Skoko, pomoćnik ministra u Ministarstvu privrede Zapadnohercegovačkog kantona, Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog instituta Mostar, Mehmed Raščić iz Vlade Brčko Distrikta BiH i Omer Kurtović, direktor Federalnog poljoprivrednog zavoda. Hamdija Čivić iz Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH informirao je prisutne da je urađen Plan harmonizacije i godine dostavljen nadležnom ministarstvu, ali do danas nisu dobili povratnu informaciju u vezi s tim. A bez Plana harmonizacije nemoguće je preduzeti ni jedan konkretan korak, čak je nemoguće i sastanke održati. Ukazao je na potrebu intervencije u donošenju, odnosno prihvatanju Plana harmonizacije. Dragan Mandić iz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske u svom obraćanju istakao je da Poljoprivredni institut izlaz vidi u samoj proizvodnji. Naglasio je da se samo dobrim, kvalitetnim proizvodom možemo suprotstaviti konkurenciji. Treba koristiti institucije kao i nova tehnološka rješenja, zaštititi domaću proizvodnju i pomoći onima koji žele raditi na svojoj zemlji. Delegat Martin Raguž zahvalio se svim prisutnim predstavnicima institucija u Bosni i Hercegovini na odzivu na današnju tematsku sjednicu Komisije. Saglasio se s prethodnim govornicima da je stanje u poljoprivredi loše. Odgovornost leži i u lošoj politici. Vidljivo je iz prezentacija koliki je udio poljoprivredne proizvodnje u ukupnom bruto domaćem proizvodu, koliko je važna ta grana privrede, a koliko se malo čini u toj oblasti. Samo u prošloj godini poticaji za poljoprivredu su pali za 18%, izdvajanja za poljoprivredu u našoj zemlji su manja od 3%. Ovi pokazatelji nam govore o neodgovornom institucionalnom odnosu prema poljoprivredi, što sve nas treba potaknuti da moramo odgovornije raditi. Potrebno je ohrabrivati domaće poljoprivredne proizvođače poticajima i zaštitom domaće proizvodnje. Moramo koristiti i našu nauku, raditi na bržem donošenju zakona, na zaustavljanju trenda pada poljoprivredne proizvodnje, smanjenju vanjskotrgovinskog deficita i učiniti sve potrebne korake kako bi u potpunosti mogli koristiti sredstva iz fondova EU. Ukazao je na

6 potrebu saradnje svih nivoa vlasti i svih institucija koje se bave poljoprivredom kako bi se promijenilo trenutno stanje. Ognjenka Lalović iz Vanjskotrgovinske komore prisutnima je prenijela poruku privrednih subjekata iz BiH da im je sve teže poslovati u ovakvom okruženju. Između ostalog, ukazala je i na činjenicu nepovoljnog odnosa razmjene u smislu da se izvoze proizvodi niske dodate vrijednosti (npr. mlijeko), dok se istovremeno uvoze proizvodi s visokom dodatom vrijednošću (pavlake, sirevi i sl.). Također je navela da je usklađivanje propisa između entiteta od ključne važnosti. Mora se osigurati ujednačeno poslovanje. Zamolila je za uključivanje privrede pri izradi zakona, propisa i strategija. Mehmed Raščić iz Vlade Brčko Distrikta BiH informirao je prisutne o načinu isplate poticaja za poljoprivredu u Brčko Distriktu BiH. Samo 5% budžeta Distrikta ide za poljoprivredu. Ove godine je Vlada Brčko Distrikta bila u mogućnosti isplatiti sredstva za 80% zahtjeva, a nažalost 20% zahtjeva ostalo je neisplaćeno. Istakao je važnost donošenja Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja i uspostave i realizacije strukture IPARD-a. Nužno je i reaktiviranje Savjetodavnog vijeća, koje sigurno može biti podrška pri izradi Strategije. Viktor Lasić s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Mostar smatra da je stanje u ovoj oblasti zaista loše, ukazao je na loš rad institucija na svim nivoima, na nedostatak potpunih statističkih podataka. Iscjepkanost parcela, nedostatak zaštite organske proizvodnje, nedovoljna zaštita biljnih sorti, sve su to problemi s kojima se teško nose naši poljoprivredni proizvođači. Istakao je da se Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja BiH ne mora donijeti ako se donosi samo kako bi se mogla povući sredstva iz fondova EU. Ona mora biti odraz zajedničkih planova i htijenja svih institucija da se promijeni stanje u ovoj oblasti, mora sadržavati dugoročne planove razvoja ove oblasti. Nijaz Bajrović iz Agencije za sigurnost hrane BiH napomenuo je da želi ovom prilikom istaći i pozitivne primjere, odnosno trendove rasta u poljoprivrednoj proizvodnji (proizvodnja maline, smilja, lavande). Istaknuo je da naši poljoprivredni proizvođači u poslovanju s hranom od institucija BiH dobiju sve što im je potrebo za izvoz. Informirao je prisutne o saradnji s naučno-istraživačkim institucijama i upoznao s novim petogodišnjim projektom koji uskoro treba da počne s realizacijom, a koji će uključivati saradnju svih institucija, uključujuči i naučno-istraživačke institucije. Također je informirao prisutne da Agencija za sigurnost hrane provodi aktivnosti na zaštiti oznake geografskog porijekla, naveo je primjere zaštite oznake geografskog porijekla za livanjski sir, hercegovački sir iz mijeha i domaći med.

7 Dubravko Vukojević, potpredsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH, zahvalio se organizatorima na prilici da se danas razgovara o ovoj problematici. Ukazao je na konkretne probleme s kojima se poljoprivrednici s područja Federacije susreću, na nebrigu vlasti za rješavanje njihovih problema. Naveo je primjer proizvodnje krompira, koji ima zaštićeno geografsko porijeklo, izuzetan kvalitet, ali ga je teško prodati. Ne treba zabranjivati uvoz, zabranama se ništa ne postiže. Jedan od načina zaštite svakako može biti kontrola zdravstvene ispravnosti prilikom uvoza s ciljem sprečavanja nelojalne konkurencije. Branko Skoko iz Ministarstva privrede Zapadnohercegovačkog kantona upoznao je prisutne o eventualnom problemu koji može zadesiti poljoprivrednike od kada stupa na snagu Pravilnik o držanju koka nosilica za proizvodnju konzumnih jaja. Naime, Pravilnikom se definira obaveza posjedovanja kaveznih sistema, što je preskupo za naše uzgajivače, posebno za mala gazdinstva. Izrazio je bojazan da se može desiti problem s kojim se trenutno suočava Hrvatska, da je zbog ovakvog propisa došlo do rapidnog smanjenja proizvodnje domaćih konzumnih jaja, pa se ona moraju uvoziti (što je za posljedicu imalo trovanje i jedan smrtni slučaj prošli mjesec). Saglasio se s prethodnicima o neophodnosti saradnje s naučnim ustanovama i o potrebi izdvajanja daleko više sredstava za poticaje, jer je bez poticaja nemoguće razvijati poljoprivrednu proizvodnju. Ukazao je na odgovornost Federalnog ministarstva za neisplaćivanje poticaja pojedinim kantonima i informirao prisutne da ne postoji saradnja Federalnog ministarstva s nadležnim kantonalnim ministarstvim, što naravno negativno utiče na stanje u oblasti poljoprivrede u Federaciji BiH. Marko Ivanković iz Agromediteranskog zavoda Federacije BiH je, u ime Zavoda, ali i u ime nosilaca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, zamolio da se poljoprivrednim gazdinstvima omogući ostanak i opstanak na njihovoj zemlji. Potrebno je osigurati dohodak, a to se može postići ako postanemo komercijalni. Svako komercijalno poljoprivredno gazdinstvo želi biti konkurentno, tako da će ono onda samo raditi na unapređenju svoje proizvodnje, podizanju kvaliteta i razvoju i primjeni novih tehnologija. Naveo je potrebu poreskih olakšica, sistema subvencija i uvođenja plavog dizela za poljoprivrednike u BiH. Također je istakao da je potreban strateški plan razvoja poljoprivrede. Apelirao je na Parlament, kao najviše zakonodavno tijelo u BiH, da se nakon donošenja zakona osigura i donošenje podzakonskih akata i propisa kako bi se zakon mogao provoditi. Naveo je primjere Zakona o hrani i Zakona o vinu koji se ne provode u potpunosti zbog nedostatka podzakonskih akata. Omer Kurtović iz Federalnog poljoprivrednog zavoda naveo je da ima i pozitivnih dešavanja u oblasti poljoprivrede u BiH, ističući primjere akreditiranih laboratorija u Bosni i Hercegovini, koje rade po najvišim standardima EU i koje uz korištenje najsofisticiranije opreme odlično obavljaju svoj posao. Bilo je zadnjih godina primjera povrata pošiljki u

8 zemlje izvoznice, nakon negativnog nalaza bosanskohercegovačkih laboratorija. Dodijeljene su dozvole za izvoz krompira iz BiH u Evropsku uniju, uspješno su uklonjene i prepreke za izvoz voća i povrća. Sve su ovo pozitivni primjeri koji nam trebaju biti poticaj za daljnji rad na unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Spominjući potrebu korištenja visokih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, naglasio je da se visoke tehnologije ne mogu raditi bez uvođenja visokorodnih hibrida, koji nažalost nisu na sortnoj listi, a razlog zato je nefunkcioniranje Sortne komisije. Delegat Mario Karamatić informirao je prisutne o nastojanjima Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH da pomogne u rješavanju problema u oblasti poljoprivrede, koja su i rezultirala ovom današnjom sjednicom, s ciljem dobivanja što više informacija od svih relevantnih institucija direktno uključenih u oblast poljoprivrede u BiH. Na inicijativu ove komisije, Dom naroda je donio zaključak da u godini ima posebnu tematsku sjednicu o poljoprivredi u BiH. Stanje u poljoprivredi u BiH jeste teško, svjedoci smo kontinuiranih protesta poljoprivrednika. Mora se spriječiti daljnje propadanje naše poljoprivredne proizvodnje. Ukazao je i na probleme u vezi s poljoprivrednim podsticajima, koji se iz godine u godinu smanjuju, čija isplata kasni ili se vrši netransparentno i sl. Tako npr. u nekim kantonima u Federaciji BiH podsticaji su isplaćeni za godinu, dok u nekim nisu ni za Apelirao je na nadležne institucije da se na granicama ne dozvoli stajanje robe spremljene za izvoz, pri čemu roba svaki sat stajanja gubi na kvalitetu. Ista mjerila moraju postojati za uvoz stranih i izvoz domaćih proizvoda na našim granicama. Bosna i Hercegovina treba da koristi svoje zaštitne mehanizme kako bi se zaštitila domaća proizvodnja. Svjesni smo toga da je poljoprivreda privredna grana koja ima potencijal, koja ima dobre perspektive za razvoj, ali da je za to potrebna institucionalna i zakonodavna podrška, naglasio je Karamatić, ističući da će Komisija učiniti što je u njenoj mogućnosti. Nakon opsežne rasprave, predsjedavajući je informirao prisutne da će Komisija, nakon što sumira cjelokupnu raspravu vođenu na ovoj tematskoj sjednici, napraviti prijedlog izvještaja s tematske sjednice sa zaključcima, koji će biti razmotreni na narednoj sjednici Komisije, nakon čega će biti upućeni Domu naroda na razmatranje. Ukratko je ponovio najvažnije tačke rasprave, koje će biti dio zaključaka: potrebno je učiniti sve za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u BiH, iz svih djelova Bosne i Hercegovine mogla se čuti potreba za donošenje strateškog plana razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja i uspostavljanja prihvatljivog modela operativne strukture za korištenje pretpristupne pomoći, realizacija aktivnosti s ciljem stvaranja uslova za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla, a u skladu s važećim ustavnim i zakonskim nadležnostima.

9 Predsjedavajući se na kraju zahvalio prisutnima na dolasku i aktivnom učešću u raspravi, te zaključio tematsku sjednicu Komisije. Sjednica je završena u 13,30 sati. Sekretar Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Nenad Pandurević Predsjedavajući Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Nebojša Radmanović Dostavljeno: Indoku a/a

Број: 01/ /18 Сарајево, ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ КОМИСИЈЕ ЗА СПОЉНУ ТРГОВИНУ И ЦАРИНЕ У ПЕРИОДУ ЈАНУАР ДЕЦЕМБАР ГОДИНЕ Сарајево,

Број: 01/ /18 Сарајево, ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ КОМИСИЈЕ ЗА СПОЉНУ ТРГОВИНУ И ЦАРИНЕ У ПЕРИОДУ ЈАНУАР ДЕЦЕМБАР ГОДИНЕ Сарајево, Број: 01/3-50-3-3-23/18 Сарајево, 07. 03. 2018. ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ КОМИСИЈЕ ЗА СПОЉНУ ТРГОВИНУ И ЦАРИНЕ У ПЕРИОДУ ЈАНУАР ДЕЦЕМБАР 2017. ГОДИНЕ Сарајево, јануар 2018. године Трг БиХ 1, 71000 Сарајево/ Trg

Више

Број: 05/ /14 Сарајево, године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као

Број: 05/ /14 Сарајево, године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као Број: 05/1-50-13-312-3-4/14 Сарајево, 23. 04. 2014. године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као независног тијела полицијске структуре Босне и Херцеговине

Више

PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 1133 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA NOVEMBAR Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini

PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 1133 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA NOVEMBAR Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 1133 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA NOVEMBAR 2013.. 1. Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini 2. Privredna kretanja u Federaciji Bosne i Hercegovine

Више

Rezultati glasanja :19:53 Dom: Sjednica: Način glasanja: Redni broj: Glasanje o: Tip glasanja: Dom naroda 34.sjednica Doma naroda Parlame

Rezultati glasanja :19:53 Dom: Sjednica: Način glasanja: Redni broj: Glasanje o: Tip glasanja: Dom naroda 34.sjednica Doma naroda Parlame 07.12.2017 14:19:53 Sjednica: Način glasanja: Redni broj: Glasanje o: Tip glasanja: 34.sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine otvoreno Prijedlog Kluba delegata hrvatskog naroda

Више

PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 77 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA DECEMBAR Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini 2

PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 77 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA DECEMBAR Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini 2 PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 77 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA DECEMBAR 2012.. 1. Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini 2. Privredna kretanja u Federaciji Bosne i Hercegovine

Више

PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 55 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA OKTOBAR Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini 2.

PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 55 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA OKTOBAR Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini 2. PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 55 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA OKTOBAR 2012.. 1. Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini 2. Privredna kretanja u Federaciji Bosne i Hercegovine

Више

PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 1144 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA FEBRUAR Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini

PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 1144 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA FEBRUAR Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 1144 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA FEBRUAR 2014.. 1. Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini 2. Privredna kretanja u Federaciji Bosne i Hercegovine

Више

PRIIV VREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 2266 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA Avgustt Privredna kretanjaa u Bosni i Hercegovi

PRIIV VREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 2266 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA Avgustt Privredna kretanjaa u Bosni i Hercegovi PRIIV VREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 2266 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA Avgustt 2017.. 1. Privredna kretanjaa u Bosni i Hercegovini 2. Privredna kretanjaa u Federaciji Bosne i Hercegovine

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА PARLAMENTARNA SKUPŠTINA ПАРЛАМЕНТАРНА СКУПШТИНА BOSNE I HERCEGOVINE БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ Zajednička komisija za Заједничка комисија за evropske integracije европске

Више

ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI

ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI Izdavač: Agencija za razvoj preduzeća Eda, Banja Luka eda@edabl.org Za izdavača: Zdravko Miovčić Autor: prof. dr Stevo Pucar Dizajn i kompjuterska priprema: Nenad

Више

ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНИМ РАДИОНИЦАМА ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске и Агенција за безбједност

ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНИМ РАДИОНИЦАМА ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске и Агенција за безбједност ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНИМ РАДИОНИЦАМА ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске уз подршку UNDP-a, а на

Више

Slide 1

Slide 1 PANEL 6: ORGANSKA I INTEGRALNO KONTROLISANA POLJOPRIVREDA: NEISKORIŠĆENI POTENCIJALI SRBIJE Tema izlaganja: Organska poljoprivreda potencijal Srbije? Nenad Novaković, direktor OCS-a 10/22/2013 1 Poljoprivreda

Више

PRIKAZ ZAKONODAVNE AKTIVNOSTI ŠESTOG SAZIVA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BOSNE I HERCEGOVINE ПРИКАЗ ЗАКОНОДАВНЕ АКТИВНОСТИ ШЕСТОГ САЗИВА ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУП

PRIKAZ ZAKONODAVNE AKTIVNOSTI ŠESTOG SAZIVA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BOSNE I HERCEGOVINE ПРИКАЗ ЗАКОНОДАВНЕ АКТИВНОСТИ ШЕСТОГ САЗИВА ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУП PRIKAZ ZAKONODAVNE AKTIVNOSTI ŠESTOG SAZIVA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BOSNE I HERCEGOVINE ПРИКАЗ ЗАКОНОДАВНЕ АКТИВНОСТИ ШЕСТОГ САЗИВА ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ PRIKAZ ZAKONODAVNE AKTIVNOSTI

Више



 BOSANSKOHERCEGOVAČKI AUTO-MOTO KLUB SEKTOR ZA INFORMISANJE I DOKUMENTACIJU (SID) INFORMACIJA O SAOBRAĆAJNIM/PROMETNIM NEZGODAMA, NJIHOVIM UZROCIMA I POSLJEDICAMA U BOSNI I HERCEGOVINI U 2018. GODINI April/Travanj

Више

sc on ntb and tbt

sc on ntb and tbt BOSNIA AND HERZEGOVINA MINISTRY OF FOREIGN TRADE AND ECONOMIC RELATIONS Perspektive održivih energetskih rješenja za bosanskohercegovačke gradove ERMINA SALKIČEVIĆ DIZDAREVIĆ, ZAMJENICA MINISTRA VANJSKE

Више

Na osnovu člana 34., 45. i 119. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske ( Službeni glasnik Republike Srpske broj 31/11 i 34/17), Kolegijum Narod

Na osnovu člana 34., 45. i 119. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske ( Službeni glasnik Republike Srpske broj 31/11 i 34/17), Kolegijum Narod Na osnovu člana 34., 45. i 119. Poslovnika Narodne skupštine ( Službeni glasnik broj 31/11 i 34/17), Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske, na sjednici održanoj 21.12.2018. godine, donio je sljedeću

Више

Microsoft Word - Obrazloženje Odluke o IZMJ i DOP Odluke o osniv PZ K.doc

Microsoft Word - Obrazloženje Odluke o IZMJ i DOP Odluke o osniv PZ K.doc BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE UNSKO SANSKI KANTON GRAD BIHAĆ GRADONAČELNIK Služba za upravljanje lokalnim razvojem Broj:10/2-05-1778-2 Bihać, 27.04.2018.godine GRADSKO VIJEĆE - o v

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije Sustav akata strateškoga planiranja SUSTAV AKATA STRATEŠKOG

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON VLADA Broj: 02-01-18298-1/14. Zenica, 22.09.2014. godine Z A P I S N I K sa 183. sjednice Vlade Zeničko-dobojskog kantona održane

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON VLADA Broj: 02-01-9154-1/15. Zenica, 24.04.2015. godine Z A P I S N I K sa 7. sjednice Vlade Zeničko-dobojskog kantona održane

Више

INFORMACIJA O AKTIVNOSTIMA U SVEZI PROCESA EUROPSKIH INTEGRACIJA BOSNE I HERCEGOVINE UPITNIK EUROPSKE KOMISIJE Bosna i Hercegovina je 15. veljače 2016

INFORMACIJA O AKTIVNOSTIMA U SVEZI PROCESA EUROPSKIH INTEGRACIJA BOSNE I HERCEGOVINE UPITNIK EUROPSKE KOMISIJE Bosna i Hercegovina je 15. veljače 2016 INFORMACIJA O AKTIVNOSTIMA U SVEZI PROCESA EUROPSKIH INTEGRACIJA BOSNE I HERCEGOVINE UPITNIK EUROPSKE KOMISIJE Bosna i Hercegovina je 15. veljače 2016. godine predala Zahtjev za članstvo u EU. Nakon što

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON KANTONALNO TUŽILAŠTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj: T04 0 KTK 0035766 18 Zenica, 24.07.2019. godine OPŠTINSKI SUD ZENICA Sudija

Више

OPŠTINA TESLIĆ – organizacija savjetodavne služb

OPŠTINA TESLIĆ – organizacija savjetodavne služb Opština Teslić organizacija savjetodavne službe u poljoprivredi Njegomir Klječanin, šef odsjeka za poljoprivredu, opština Teslić Konferencija savjetodavaca u poljoprivredno-prehrambenom sektoru 30. 11.

Више

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06,

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06, PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 6206, 4711, 9312, 9913, 12514 i 9515), u članu 35. stav 1.

Више

PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetni

PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetni PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR 2017. Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetnim lokacijama za investiranje, partnerskom i transparentnom

Више

Fondovi i mogućnosti finansiranja razvoja ruralnog turizma

Fondovi i mogućnosti finansiranja razvoja ruralnog turizma Fondovi i mogućnosti finansiranja razvoja ruralnog turizma Aleksandar Ostojić Regionalna privredna komora Leskovac Ruralni turizam u Srbiji Republika Srbija ima komparativne prednosti za razvoj ruralnog

Више

Generalni sekretarijat Vlade RS

Generalni sekretarijat Vlade RS Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде www.vladars.net Мљекарство у Републици Српској Одјељење за срочарску производњу Младен Стојановић V савјетовање мљекара Републике Српске Градишка, 28.02.2019

Више

Nacrt zakona o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj

Nacrt zakona o dopuni Zakona o  pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj REPUBLIKA SRPSKA VLADA NACRT ZAKON O DOPUNI ZAKONA O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ Banja Luka, maj 2019. godine Nacrt ZAKON O DOPUNI ZAKONA O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ Član 1. U Zakonu

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОДСТИЦАЈИМА У ПОЉОПРИВРЕДИ И РУРАЛНОМ РАЗВОЈУ (Објављено у Службеном гласнику РС, број 101/16 од 16. децембра 2016. године) Члан 1. У Закону о подстицајима у пољопривреди

Више

Ekonomija Regiona - Ispitna Pitanja - Seminarski Maturski Diplomski Radovi

Ekonomija Regiona - Ispitna Pitanja - Seminarski Maturski Diplomski Radovi Ispitna pitanja EKONOMIJA REGIONA SVETA 1. Transnacionalni ekonomski poredak 1.2.1 i 1.2.2 2. Institucije transnacionalnog ekonomskog poretka 1.2.3 3. Mehanizmi transnacionalnog poretka i globalizacija

Више

Рача, године број 20 Цена 100,00 динара С А Д Р Ж А Ј О д л у к е Одлука о усвајању извештаја о извршењу Олдуке о буџету општине Рача у пе

Рача, године број 20 Цена 100,00 динара С А Д Р Ж А Ј О д л у к е Одлука о усвајању извештаја о извршењу Олдуке о буџету општине Рача у пе Рача, 22.10.2018. године број 20 Цена 100,00 динара С А Д Р Ж А Ј О д л у к е Одлука о усвајању извештаја о извршењу Олдуке о буџету општине Рача у периоду јануар септембар 2018. године Одлука о давању

Више

Magični trougao Model finansiranja Istraživački kapaciteti Doktorske studije Budva, Montenegro, September 2017 Jelena Starčević, PhD Ministry of

Magični trougao Model finansiranja Istraživački kapaciteti Doktorske studije Budva, Montenegro, September 2017 Jelena Starčević, PhD Ministry of Magični trougao Model finansiranja Istraživački kapaciteti Doktorske studije Budva, Montenegro, 25-26 September 2017 Jelena Starčević, PhD Ministry of Education and Culture of the Republic of Srpska j.starcevic@mp.vladars.net

Више

Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu Dana 28. avgusta 2017. godine na vanrednoj sednici Skupštine Republike Srbije usvojene su izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje su usmerene ka sprečavanju

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE UNSKO-SANSKI KANTON GRAD BIHAĆ GRADONAČELNIK Broj: 10/1-05- /19 Bihać, 07.02.2019.godine Na osnovu člana 52. Statuta Grada Bihaća ( Službeni glasnik Grada

Више

Microsoft Word - PRIJEDLOG Zakona

Microsoft Word - PRIJEDLOG Zakona PRIJEDLOG Na osnovu člana 24. stav 1. tačka c) Ustava Tuzlanskog kantona ( Službene novine Tuzlansko podrinjskog kantona, br. 7/97 i 3/99 i Službene novine Tuzlanskog kantona, br. 13/99, 10/00, 14/02,

Више

Microsoft Word - Pravilnik o obrazovanju-sl. glasnik.doc

Microsoft Word - Pravilnik o obrazovanju-sl. glasnik.doc Godina XII Utorak, 19. augusta/kolovoza 2008. godine Broj/Broj 67 Godina XII Utorak, 19. avgusta 2008. godine Na osnovu člana 4. i 12, stav (1), tačka 10. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave

Више

letakHorizon.cdr

letakHorizon.cdr LNOG RAZV JA OJ EZ AV CI ZA PODRŠ KU OMSKOG IS ON K O E A S SAVEZ NEVLADINIH ORGANIZACIJA SAVEZ ZA PODRŠKU EKONOMSKOG I SOCIJALNOG RAZVOJA HORIZONT 2024 Ferhadija 11 71 000 Sarajevo Tel.: +387 33 217 391

Више

Konkurs_BiH CG

Konkurs_BiH CG Na osnovu člana 4. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o naučnoj i tehnološkoj saradnji, od 01. decembra 2008. godine ( Službeni glasnik BiH,- Međunarodni ugovori; broj

Више

Tačka 2. Prijedlog Odluke o usvajanju Programa izrade digitalnog katastra komunalnih uređaja Grada Bihaća

Tačka 2. Prijedlog Odluke  o usvajanju Programa izrade digitalnog katastra komunalnih uređaja Grada Bihaća B O S N A I H E R C E G O V I N A FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE UNSKO-SANSKI KANTON GRAD BIHAĆ GRADONAČELNIK Broj:06/2-30-1508/18 Bihać, 13.11.2018.godine Na osnovu člana 183. stav (2) Poslovnika Gradskog

Више

На основу члана 13

На основу члана 13 На основу члана 31. став 6. Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју ( Службени гласник РС, број 10/13), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, доноси П Р А В И Л Н И К O УСЛОВИМА,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ,,Politike okoliša koje nose ekonomski razvoj BiH ANALIZA STRATEGIJE RURALNOG RAZVOJA BIH 2018-2021 www.green-council.org Sadržaj: Cilj i metodologija istraživanja Kontekst ruralne politike EU (Programiranja,

Више

Slajd 1

Slajd 1 ČISTA RIJEKA MILJACKA Mart 2016 ČISTA RIJEKA MILJACKA Inicijativa za realizaciju projekta potekla iz Općine Centar u martu 2008. godine (na Svjetski dan voda 22.03) Decembar 2008. potpisan protokol o zajedničkoj

Више

Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Tuzlanski kanton OPĆINA GRADAĈAC H.K.Gradašĉevića 54, Gradaĉac, telefon , fax. 03

Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Tuzlanski kanton OPĆINA GRADAĈAC H.K.Gradašĉevića 54, Gradaĉac, telefon , fax. 03 I Z V J E Š T A J O STANJU ZAPOSLENOSTI ODNOSNO NEZAPOSLENOSTI I STVARNIM POTREBAMA KADROVA U PRIVREDI OPĆINE GRADAĈAC I N F O R M A C I J A O STANJU ZAPOSLENOSTI ODNOSNO NEZAPOSLENOSTI I STVARNIM POTREBAMA

Више

b

b AQUASAN mreža BiH 13. redovni sastanak Smanjenje neprihodovane vode izgradnja institucionalnih i kadrovskih kapaciteta Neum, Hotel Sunce, 9. 7. 2015. godine Ciljevi Aquasan mreže BiH Prikupiti znanja

Више

Broj: 26 – 05 – 240/05

Broj: 26 – 05 – 240/05 Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine KANTON SARAJEVO Ministarstvo privrede Bosnia and Herzegovina Federation of Bosnia and Herzegovina CANTON SARAJEVO Ministry of Economy Broj:07-05-24-sl/17

Више

Sadržaj Carinski instruktor 19 maj CARINSKO POSLOVANJE CARINSKI POSTUPCI KOMENTAR IZMENA I DOPUNA UREDBE O USLOVIMA I NAČINU PRIMENE MERA ZA ZAŠ

Sadržaj Carinski instruktor 19 maj CARINSKO POSLOVANJE CARINSKI POSTUPCI KOMENTAR IZMENA I DOPUNA UREDBE O USLOVIMA I NAČINU PRIMENE MERA ZA ZAŠ Sadržaj Carinski instruktor 19 maj 2012. CARINSKO POSLOVANJE CARINSKI POSTUPCI KOMENTAR IZMENA I DOPUNA UREDBE O USLOVIMA I NAČINU PRIMENE MERA ZA ZAŠTITU PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE NA GRANICI "Sl. glasnik

Више

132

132 132 Na osnovu člana V tačka 3. d) Ustava Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na 30. sjednici održanoj 19. novembra 2003. godine, donijelo je ODLUKU O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU

Више

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trgovine (foto: Halfpoint/iStock by Getty Images) IMF

Више

З А К О Н

З А К О Н ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U ORGANIMA UPRAVE REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata državnih službenika i ostalih zaposlenih (u daljem tekstu: zaposleni) u ministarstvima,

Више

Zapisnik sa sastanka Savjeta za ekonomski razvoj_291118

Zapisnik sa sastanka Savjeta za ekonomski razvoj_291118 BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE UNSKO SANSKI KANTON GRAD BIHAĆ GRADONAČELNIK SLUŽBA ZA LOKALNO EKONOMSKI RAZVOJ Broj:10/2-Sl./18. Bihać, 29.11.2018.godine Zapisnik sa XIV sjednice Savjeta

Више

ЗАПИСНИК

ЗАПИСНИК ЗАПИСНИК Са XXX редовне седнице Скупштине акционара АД Планинка Куршумлија Седница је одржана на дан 30.5.2013. године, са почетком у 11 часова у банкет сали хотела Јелак у Луковској Бањи. Пре почетка

Више

Program subvencija javnim poduzećima – privrednim društvima u Federaciji BiH Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u godin

Program subvencija   javnim poduzećima – privrednim društvima u Federaciji BiH Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije  u godin Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije Mostar Program utroška sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine

Више

U Varaždinu konferencija Fight & Win Kako se oduprijeti raku? Dubravka Šuica, voditeljice hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu,

U Varaždinu konferencija Fight & Win Kako se oduprijeti raku? Dubravka Šuica, voditeljice hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu, U Varaždinu konferencija Fight & Win Kako se oduprijeti raku? 16.11.2018. Dubravka Šuica, voditeljice hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu, u Varaždinu je u petak, 16. studenog, organizirala

Више

I Konačna verzija

I   Konačna  verzija РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД ПАНЧЕВО ГРАДСКА УПРАВА СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ ГРАДСКА СЛУЖБА ЗА БУЏЕТСКУ ИНСПЕКЦИЈУ СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОРЕСКУ АДМИНИСТРАЦИЈУ БРОЈ :VIII-Сл./

Више

Na osnovu člana 3. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke

Na osnovu člana 3. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke Na osnovu člana 3. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke ( Službeni glasnik BiH, 1/2001) i Protokola sedmog

Више

76.1.1

76.1.1 4 СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Број 76 14.8.2017. V Задужује се Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске да са корисницима ових станова закључи уговор о закупу у складу са Законом

Више

dozvole

dozvole Na osnovu člana 26. stav (1) tač. a), b) i e) Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost Bosne i Hercegovine ( Službeni glasnik BiH, broj 103/09) i člana

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE KANTON SARAJEVO OPĆINA CENTAR JU OŠ «SILVIJE STRAHIMIR KRANJČEVIĆ», SARAJEVO POSLOVNIK O RADU KOMISIJE ZA EVIDENTIRANJE ZAPOSLENIKA ZA ČIJIM RADOM JE

Више

EU4B_CfP_Export_PPP_

EU4B_CfP_Export_PPP_ EU4Business Javni poziv za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora Podrška iz programa IPA 2016 u sektoru konkurentnosti i inovacija - Akcija Strategije lokalnog razvoja u Bosni i Hercegovini

Више

CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 46 Podgorica 22. mart godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Kvartalni b

CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 46 Podgorica 22. mart godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Kvartalni b CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 46 Podgorica 22. mart 2019. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Kvartalni bruto domaći proizvod Crne Gore za IV kvartal 2018,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation UKLJUČIVANJE ZAINTERESIRANE JAVNOSTI U PRIPREMI POLITIKA Sarajevo, 19. 11. 2014. godine PRAVNA OSNOVA Uredba o pravilima za sudjelovanje zainteresirane javnosti u postupku pripreme federalnih pravnih propisa

Више

PRIJEDLOG PROGRAM RADA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE ZA GODINU Banja Luka, februar godine

PRIJEDLOG PROGRAM RADA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE ZA GODINU Banja Luka, februar godine PRIJEDLOG PROGRAM RADA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE ZA 2019. GODINU Banja Luka, februar 2019. godine I KVARTAL ZAKONODAVNI DIO 1. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o registru zaposlenih kod korisnika

Више

Na osnovu člana 16. stav 4. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona - Prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj: 7/10), a u

Na osnovu člana 16. stav 4. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona - Prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj: 7/10), a u Na osnovu člana 16. stav 4. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona - Prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj: 7/10), a u vezi sa članom 17. Zakona o budžetima u FBiH ( Službene

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VIJEĆE MINISTARA BIH TRI GODINE KASNIJE Sarajevo, 16.4.2018. godine www.vm.gov.ba 1 VIJEĆE MINISTARA BIH JE IMENOVANO 1. APRILA 2015. - KLJUČNI PRIORITETI Dinamiziranje procesa evropskih integracija Ekonomski

Више

Број: 03/ /16 ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ ЗАЈЕДНИЧКЕ КОМИСИЈЕ ЗА ЉУДСКА ПРАВА ЗА ГОДИНУ Сарајево, јануар године 1

Број: 03/ /16 ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ ЗАЈЕДНИЧКЕ КОМИСИЈЕ ЗА ЉУДСКА ПРАВА ЗА ГОДИНУ Сарајево, јануар године 1 Број: 03/6-50-14-12-16/16 ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ ЗАЈЕДНИЧКЕ КОМИСИЈЕ ЗА ЉУДСКА ПРАВА ЗА 2015. ГОДИНУ Сарајево, јануар 2016. године 1 На основу члана 56. Пословника Представничког дома Парламентарне скупштине

Више

Правосудна Комисија Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, на основу члана 14. став (1) тачка н) Закона о правосудној комисији Брчко дистрикта БиХ («Слу

Правосудна Комисија Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, на основу члана 14. став (1) тачка н) Закона о правосудној комисији Брчко дистрикта БиХ («Слу Правосудна Комисија Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, на основу члана 14. став (1) тачка н) Закона о правосудној комисији Брчко дистрикта БиХ («Службени гласник Брчко дистрикта БиХ», број 19/07, 20/07

Више

Година XX Петак, 28. октобра годинe Број/Broj 81 Godina XX Petak, 28. oktobra/listopada godine ISSN српски језик ISSN

Година XX Петак, 28. октобра годинe Број/Broj 81 Godina XX Petak, 28. oktobra/listopada godine ISSN српски језик ISSN Година XX Петак, 28. октобра 2016. годинe Број/Broj 81 Godina XX Petak, 28. oktobra/listopada 2016. godine ISSN 1512-7508 - српски језик ISSN 1512-7486 - босански језик ISSN 1512-7494 - хрватски језик

Више

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH Служба за ревизију финансијског пословања На основу члана 14. став 1. Закона о финансирању политичких странака («Службени гласник БиХ» број 22/00) и члана 24. Правилника о годишњим финансијским извјештајима

Више

Prekogranični region Drina-Tara "Podrška regionalnoj saradnji i ravnomernom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja ev

Prekogranični region Drina-Tara Podrška regionalnoj saradnji i ravnomernom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja ev Prekogranični region Drina-Tara "Podrška regionalnoj saradnji i ravnomernom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja evropskim integracijama Beleške sa četrnaestog sastanka

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ PREDLOG Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I REPUBLIKE ARGENTINE O TRGOVINI I EKONOMSKOJ SARADNJI Član 1. Potvrđuje se Sporazum između Republike Srbije i Republike Argentine o trgovini

Више

Unos PretragaStampanihMed

Unos PretragaStampanihMed Pravda, 15.12.2010 Strana: 6 Autor: PRENETO KORUPCIJA NAJVEĆA KOD JAVNIH NABAVKI VENSAN DEŽER, ŠEF DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U SRBIJI BEOGRAD Godišnja vrednost javnih nabavki u Srbiji je oko četiri milijarde

Више

Mile,

Mile, Na osnovu člana 16. stav. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona Prečišćen tekst («Službene novine Zeničko-dobojskog kantona», broj 07/10), člana 51. Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona

Више

PowerPointova prezentacija

PowerPointova prezentacija AKIS & I SIGURNOST HRANE U HRVATSKOJ Preliminarni rezultati Ovu prezentaciju je pripremio tim Grupacije Svjetske banke, kao prilog izradi Strategije razvoja poljoprivrede u Republici Hrvatskoj. Sadržaj

Више

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE VLADA PRIJEDLOG ZAKON O MIRNOM RJEŠAVANJU RADNIH SPOROVA Sarajevo, decembar godine

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE VLADA PRIJEDLOG ZAKON O MIRNOM RJEŠAVANJU RADNIH SPOROVA Sarajevo, decembar godine BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE VLADA PRIJEDLOG ZAKON O MIRNOM RJEŠAVANJU RADNIH SPOROVA Sarajevo, decembar 2017. godine ZAKON O MIRNOM RJEŠAVANJU RADNIH SPOROVA DIO PRVI - OSNOVNE ODREDBE

Више

Slide 1

Slide 1 MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA NEKRETNINE INSPIRE PRVA NACIONALNA RADIONICA Božidar Pavidevid Odsijek za razvoj IS Bečići, Budva 06. decembar, 2012 INSPIRE i NIGP Proizvođači prostornih podataka Državne

Више

Unos PretragaStampanihMed

Unos PretragaStampanihMed Alo!, 30.10.2010 Strana: 4 Autor: NN POLICIJA SE PRIDRUŽUJE SINDIKATIMA PREDSTAVNICI sedam udruženih sindikata policije ponovili su da će 12. novembra stupiti u generalni štrajk uz minimum procesa rada,

Више

Broj: 05/ /18 Sarajevo, godine I Z V J E Š T A J o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kao n

Broj: 05/ /18 Sarajevo, godine I Z V J E Š T A J o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kao n Broj: 05/1-50-13-26-40-10/18 Sarajevo,15. 1. 2018. godine I Z V J E Š T A J o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine

Више

P1 PCM2

P1 PCM2 Europska unija Zajedno do fondova EU Stručno znanstveni skup PERSPEKTIVE RAZVOJA ŽUPANJSKE (HR) I ORAŠKE (BIH) POSAVINE Financijska sredstva Ministarstva i EU fondova raspoloživa Slavoniji i ovom kraju

Више

Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u godini

Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u godini AKTIVA sistem doo Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno UREDBA o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom

Више

SARAĐUJMO ZA VODE

SARAĐUJMO ZA VODE SARAĐUJMO ZA VODE JU SREDNJA STRUČNA I TEHNIČKA ŠKOLA GRADIŠKA Prilikom izrade ovog rada pokušali smo da dobijemo informacije od nadležnih iz: GRADSKE UPRAVE-ODJELJENJE ZA EKOLOGIJU JU GRADSKA ČISTOĆA

Више

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE SREDNJOBOSANSKI KANTON KANTON SREDIŠNJA BOSNA OPĆINA DONJI VAKUF OPĆINSKO VIJEĆE BOSNA I HERCEGOVIN

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE SREDNJOBOSANSKI KANTON KANTON SREDIŠNJA BOSNA OPĆINA DONJI VAKUF OPĆINSKO VIJEĆE BOSNA I HERCEGOVIN BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE SREDNJOBOSANSKI KANTON KANTON SREDIŠNJA BOSNA OPĆINA DONJI VAKUF OPĆINSKO VIJEĆE BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE SREDWOBOSANSKI KANTON

Више

Microsoft PowerPoint - Gda Dragana Kalinovic, direktor Republickog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.pptx

Microsoft PowerPoint - Gda Dragana Kalinovic, direktor Republickog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.pptx PANEL 4: REFORMA JAVNOG SEKTORA PENZIJSKI SISTEM KONTINUIRANI PROCES PROMENA Dragana Kalinović, direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Način funkcionisanja RF PIO Fond je organizacija

Више

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК О П Ш Т И Н Е С Т А Н А Р И ЈЕЗИК СРПСКОГ НАРОДА БРОЈ:5 ГОДИНА: IV СТАНАРИ 29. АВГУСТ ГОДИНЕ I АКТИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ 95. На ос

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК О П Ш Т И Н Е С Т А Н А Р И ЈЕЗИК СРПСКОГ НАРОДА БРОЈ:5 ГОДИНА: IV СТАНАРИ 29. АВГУСТ ГОДИНЕ I АКТИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ 95. На ос СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК О П Ш Т И Н Е С Т А Н А Р И ЈЕЗИК СРПСКОГ НАРОДА БРОЈ:5 ГОДИНА: IV СТАНАРИ 29. АВГУСТ 2018. ГОДИНЕ I АКТИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ 95. На основу члана 37. Статута општине Станари ( Службени гласник

Више

Broj: 04/ /04

Broj: 04/ /04 BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА PARLAMENTARNA SKUPŠTINA П ПАРЛАМЕНТАРНА СКУПШТИНА BOSNE I HERCEGOVINE БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ PREDSTAVNIČKI / ZASTUPNIČKI DOM ПРЕДСТАВНИЧКИ ДОМ DOM NARODA / ДОМ НАРОДА

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ Република Српска Универзитет у Источном Сарајеву Факултет пословне економије Бијељина Republic of Srpska University of Eastern Sarajevo Faculty of Business Economics Bijeljina Семберских ратара бб, 76300

Више

Na osnovu člana 16

Na osnovu člana 16 Na osnovu člana 16. stav 4. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona-prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj 7/10), a u vezi sa članovima 42. i 51. Zakona o izvršavanju Budžeta

Више

Analiza slučajeva 2006

Analiza slučajeva 2006 GODIŠNJA ANKETA KORISNIKA RAK DOZVOLA ZA PRUŽANJE INTERNET USLUGA U BOSNI I HERCEGOVINI ZA 2018. GODINU Sadržaj: 1. UVOD... 3 2. STANJE NA ISP TRŽIŠTU U 2018. GODINI... 5 2.1. i struktura Internet... 5

Више

Microsoft Word - Konkurs (005)

Microsoft Word - Konkurs (005) Na osnovu člana 2.a Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine ( Službeni glasnik BiH br. 30/01 i 72/13), a u vezi sa članom 6. stav 6. Zakona o spoljnotrgovinskoj politici BiH ( Službeni glasnik

Више

SEKTOR ZA TRANSPORT I KOMUNIKACIJE Udruženje međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta SARAJEVO, Branislava Đurđeva 10. P R A V I L N I K O ORG

SEKTOR ZA TRANSPORT I KOMUNIKACIJE Udruženje međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta SARAJEVO, Branislava Đurđeva 10. P R A V I L N I K O ORG SEKTOR ZA TRANSPORT I KOMUNIKACIJE Udruženje međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta 71000 SARAJEVO, Branislava Đurđeva 10. P R A V I L N I K O ORGANIZACIJI I RADU UDRUŽENJA MEĐUNARODNIH CESTOVNIH PRIJEVOZNIKA

Више

Страна 215 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 7 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2017 БРОЈ 7 КУРШУМЛИЈА Лист излази

Страна 215 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 7 Датум: године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2017 БРОЈ 7 КУРШУМЛИЈА Лист излази Страна 215 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА БРОЈ 7 Датум: 22.05.2017.године СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ КУРШУМЛИЈА ГОДИНА 2017 БРОЈ 7 КУРШУМЛИЈА Лист излази према потреби 1. На основу члана 61. Статута општине

Више

LIČNI PODACI Ime i prezime: Nacionalnost: Datum i mjesto rođenja: Nastavničko zvanje: Rajko Kličković Srbin

LIČNI PODACI Ime i prezime:   Nacionalnost: Datum i mjesto rođenja: Nastavničko zvanje: Rajko Kličković Srbin LIČNI PODACI Ime i prezime: E-mail: Nacionalnost: Datum i mjesto rođenja: Nastavničko zvanje: Rajko Kličković rajkoklickovic@hotmail.com Srbin 20.07.1956. godine, Donji Petrovići, Bosanska Krupa Docent

Више

Uvodna izjava predsjedavajućeg Odbora guvernera EBRD-a AM101b-X 1

Uvodna izjava predsjedavajućeg Odbora guvernera EBRD-a AM101b-X 1 Uvodna izjava predsjedavajućeg Odbora guvernera EBRD-a AM101b-X 1 28. godišnji sastanak EBRD-a, Sarajevo 7-9. maj 2019. Odbor guvernera EBRD-a - uvodna sjednica 8. maj 2019. Jyrki Katainen, potpredsjednik,

Више

Predlog Nacrta ZoSO

Predlog Nacrta ZoSO ПРЕДЛОГ ПРЕДНАЦРТА ЗАКОНА О СТУДЕНТСКОМ ОРГАНИЗОВАЊУ Београд, фебруар 2013. године I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом се уређује институционални оквир за студентско организовање на самосталним високошколским

Више

Microsoft PowerPoint - IPA CBC programmes Montenegro, SEI, Seminar Podgorica,

Microsoft PowerPoint - IPA CBC programmes Montenegro, SEI, Seminar Podgorica, prekogranične saradnje 2007-2013 Podgorica, 25.12. 2007 Vlada Republike Crne Gore Sekretarijat za evropske integracije, Ratka Sekulović, pomoćnik sekretara 1 i 1. Instrument za predpristupnu pomoć 2. prekogranične

Више

RADNA VERZIJA Na osnovu člana 15. i člana 16. stav 1. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog ka

RADNA VERZIJA Na osnovu člana 15. i člana 16. stav 1. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog ka RADNA VERZIJA Na osnovu člana 15. i člana 16. stav 1. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj: 7/10) i člana 36. stav (3) alineja prva

Више

ПРИВРЕДНА КОМОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Анализа спољнотрговинске размјене хране, пића и дувана у Републици Српској у периоду мј године наставље

ПРИВРЕДНА КОМОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Анализа спољнотрговинске размјене хране, пића и дувана у Републици Српској у периоду мј године наставље ПРИВРЕДНА КОМОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Анализа спољнотрговинске размјене хране, пића и дувана у Републици Српској у периоду 01-06.мј. 2017. године настављен тренд позитивних показатеља при извозу и увозу Према

Више

КОМПАНИЈА ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ а.д.o. С број: 25. април године Београд З А П И С Н И К са Редовне седнице Скупштине Компаније Дунав осигурање а.д.o,

КОМПАНИЈА ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ а.д.o. С број: 25. април године Београд З А П И С Н И К са Редовне седнице Скупштине Компаније Дунав осигурање а.д.o, КОМПАНИЈА ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ а.д.o. С број: 25. април 2019. године Београд З А П И С Н И К са Редовне седнице Скупштине Компаније Дунав осигурање а.д.o, одржане 25. април 2019. године Седници су присуствовали

Више

На основу члана 20. став 3. Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју ( Службени гласник РС, број 10/13), Министар пољопривреде, шумарст

На основу члана 20. став 3. Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју ( Службени гласник РС, број 10/13), Министар пољопривреде, шумарст На основу члана 20. став 3. Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју ( Службени гласник РС, број 10/13), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде доноси П Р А В И Л Н И К О НАЧИНУ

Више

PREGLED RTGS I ŽIRO-KLlRING TRANSAKCIJA

PREGLED RTGS I ŽIRO-KLlRING TRANSAKCIJA CENTRALNA BANKA BOSNE I HERCEGOVINE ODJELJENJE ZA PLATNE SISTEME Platni sistemi u BiH u 2018. godini Sarajevo, 28.02.2019. godine SADRŽAJ: Uvod... 3 RTGS i Žiro kliring transakcije... 3 Prvih deset banaka

Више