Microsoft Word - Pravilnik o obrazovanju-sl. glasnik.doc

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - Pravilnik o obrazovanju-sl. glasnik.doc"

Транскрипт

1 Godina XII Utorak, 19. augusta/kolovoza godine Broj/Broj 67 Godina XII Utorak, 19. avgusta godine Na osnovu člana 4. i 12, stav (1), tačka 10. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 5/03, 42/03, 26/04, 42/04 i 45/06), člana 16. Zakona o upravi ("Službeni glasnik BiH", broj 32/02), člana 120., 137. stav (3) i 161. stav (1) Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu ("Službeni glasnik BiH", broj 36/08), Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, donosi PRAVILNIK O NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA OBRAZOVANJE OSOBA KOJIMA JE PRIZNATA MEĐUNARODNA ZAŠTITA U BOSNI I HERCEGOVINI I. OPĆA PRAVILA Član 1. (Predmet Pravilnika) Ovim Pravilnikom propisuju se nadležni organi, osnovni principi i posebni uslovi kojima se rukovode nadležni organi u postupku ostvarivanja prava na pristup obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini osoba kojima je priznata međunarodna zaštita u Bosni i Hercegovini, uslovi i način na koji se pristupa obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini (u daljnjem tekstu: BiH), kao i priznavanje nivoa obrazovanja stečenog u zemlji porijekla ili zemlji prethodnog boravka. Član 2. (Nadležni organi za provođenje Pravilnika) Za provođenje ovog Pravilnika nadležne su javne obrazovne institucije BiH, Republike Srpske, kantona u Federaciji BiH i Brčko Distrikta BiH, kao i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH (u daljnjem tekstu: MLJPI), Ministarstvo sigurnosti BiH (u daljnjem tekstu: MS) i Ministarstvo civilnih poslova BiH (u daljnjem tekstu: MCP). Član 3. (Nivoi obrazovanja) Osobama sa međunarodnom zaštitom, pod istim uslovima kao i državljanima BiH, osiguravaju se sljedeći nivoi obrazovanja: predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Član 4. (Osobe koje ostvaruju pravo na obrazovanje) (1) Osobe koje ostvaruju prava propisana ovim Pravilnikom, pod uslovima predviđenim domaćim zakonodavstvom i međunarodnim instrumentima koji se primjenjuju u BiH u ovoj oblasti, su:

2 a) Osobe kojima je priznat izbjeglički status pravosnažnom odlukom MS, a na osnovu člana 116. tačka a) Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu (u daljnjem tekstu: Zakon), b) Osobe kojima je priznat status supsidijarne zaštite pravosnažnom odlukom MS, a na osnovu člana 116. tačka b) Zakona, c) Osobe kojima je priznat izbjeglički status ili status supsidijarne zaštite na osnovu člana 156. Zakona. (2) (U slučaju spajanja porodice, na osnovu člana 120. stav (3) Zakona, članovi porodice osoba iz stava (1), tačke a) i c) ovog člana, uživaju ista prava kao i osobe iz člana 116. tačka a) Zakona, u pogledu ostvarivanja prava na obrazovanje. Član 5. (Identifikacioni dokumenti) (1) Osobe iz člana 4. stav (1), tačka a) i c) ovog Pravilnika dokazuju svoj identitet i status važećim izbjegličkim kartonom. (2) Osobe kojima je priznat status supsidijarne zaštite dokazuju svoj identitet i status validnim identifikacionim dokumentom izdatim u skladu sa članom 121. stav (1) Zakona ili validnim putnim dokumentom. II. NAČIN, POSTUPAK I USLOVI OSTVARIVANJA PRAVA NA PREDŠKOLSKO I OSNOVNO OBRAZOVANJE Član 6. (Način ostvarivanja prava na predškolsko obrazovanje) (1) Maloljetne osobe iz člana 4. stav (1), tačke a), b) i c), kao i stav (2) člana 4. ovog Pravilnika, ostvaruju pravo na predškolsko obrazovanje u skladu sa važećim zakondavstvom o predškolskom obrazovanju u BiH. (2) Prilikom upisa u predškolske institucije, maloljetne osobe, odnosno njihovi zakonski staratelji, dužni su predočiti one dokumente koji su neophodni za upis u ovu instituciju. (3) Ukoliko maloljetne osobe, odnosno njihovi zakonski staratelji, nisu u mogućnosti pribaviti rodni list za upis u predškolsku instituciju, nadležne predškolske institucije će izvršiti upis maloljetne osobe na osnovu dokumenta iz člana 5. ovog Pravilnika. (4) Prilikom pohađanja predškolskog obrazovanja maloljetnih osoba iz stava (1) ovog člana, nadležne predškolske institucije dužne su sa ovim osobama, u pogledu prava i obaveza, postupati kao i sa državljanima BiH. Član 7. (Način ostvarivanja prava na osnovno obrazovanje) (1) Maloljetnim osobama iz člana 4. ovog Pravilnika osigurava se pravo na osnovno obrazovanje i isto je obavezno u skladu sa važećim zakonodavstvom o osnovnom obrazovanju u BiH. (2) Prilikom upisa u instituciju osnovnog obrazovanja, maloljetne osobe, odnosno njihovi zakonski staratelji, dužni su predočiti propisane dokumente. (3) Ukoliko maloljetne osobe, odnosno njihovi zakonski staratelji, nisu u mogućnosti pribaviti rodni list za upis u prvi razred osnovnog obrazovanja, nadležne školske institucije će izvršiti upis maloljetne osobe na osnovu dokumenata iz člana 5. ovog Pravilnika.

3 Član 8. (Upis u niže i više razrede osnovne škole) Ukoliko se maloljetne osobe iz člana 4. ovog Pravilnika upisuju u neki od nižih ili viših razreda osnovnog obrazovanja, izuzev upisa u prvi razred osnovne škole, i prilikom upisa u iste nisu u mogućnosti dokazati stepen prethodno završenog obrazovanja u skladu sa važećim zakonodavstvom koje uređuje ovu oblast u BiH, u tom slučaju nadležni organi za provođenje ovog Pravilnika utvrdit će nivo znanja ovih osoba na osnovu kojeg će biti upisani u jedan od nižih ili viših razreda osnovne škole. Član 9. (Postupak provjere stečenog znanja) Po prijemu zahtjeva za upis u jedan od nižih ili viših razreda osnovne škole maloljetnih osoba, ili njihovih zakonskih staratelja, nadležni organi za provođenje ovog Pravilnika, odmah po prijemu zahtjeva za upis, a najkasnije u roku od 15 dana, sačinit će komisiju koja će biti ovlaštena da ispita nivo prethodno stečenog znanja. Član 10. (Komisija za provjeru prethodno stečenog znanja) (1) Komisiju za provjeru prethodno stečenog znanja (u daljnjem tekstu: komisija) formirat će nadležno ministarstvo Republike Srpske, kantonalna ministarstva u Federaciji BiH ili nadležno odjeljenje za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta BiH, zavisno od mjesta u kojem se nalazi osnovna škola u kojoj je maloljetna osoba, ili njen zakonski zastupnik, podnio zahtjev za upis. (2) Komisija se sastoji od tri (3) člana: predstavnik nadležnog ministarstva Republike Srpske, kantonalnih ministarstva u Federaciji BiH ili odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta BiH, pedagog ili psiholog zaposlen u osnovnoj školi i nastavnik odjeljenjske nastave. Član 11. (Postupanje komisije) (1) Postupak provjere stečenog znanja u zemlji porijekla ili zemlji prethodnog boravka osoba iz člana 4. ovog Pravilnika izvršit će se na usmenom i pismenom dijelu ispita. (2) Pismeni dio ispita je test kojeg je sačinio nastavnik odjeljenjske nastave u saradnji sa nastavnicima odjeljenjskog vijeća zavisno od razreda za koji se vrši provjera stečenog znanja. (3) Usmeni dio ispita obavlja se uz prisustvo pedagoga ili psihologa koji ocjenjuje sposobnost učenika. Član 12. (Izdavanje odgovarajućih javnih isprava) (1) Nakon provedenog postupka provjere stečenog znanja, komisija ocjenjuje maloljetnu osobu. (2) Ocjenu komisije verificira nastavničko vijeće škole u kojoj se provodi postupak provjere stečenog znanja. (3) Ocjenu koju je verificiralo nastavničko vijeće upisuje u matičnu knjigu ovlaštena osoba u školi u kojoj se provodi postupak provjere stečenog znanja. (4) Direktor škole ili druga ovlaštena osoba maloljetnoj osobi, ili njenom zakonskom zastupniku, izdaje odgovarajuću javnu školsku ispravu (đačku knjižicu, uvjerenje ili svjedodžbu). (5) Izdata javna školska isprava koristi se kao validan dokument za nastavak daljnjeg školovanja u BiH.

4 Član 13. (Prigovor na ocjenu o stečenom znanju) Maloljetna osoba, ili njen zakonski zastupnik, ima pravo prigovora na ocjenu komisije o stečenom znanju pod istim uslovima kao i državljani BiH. Član 14. (Naknade za rad u komisiji) (1) Naknade za rad u komisiji koja ispituje nivo stečenog znanja maloljetnih osoba utvrđuju nadležno ministarstvo u Republici Srpskoj, kantonalna ministarstva u Federaciji BiH ili nadležno odjeljenje za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta BiH. (2) Odluku o naknadama komisije donose nadležna tijela iz stava (1) ovog člana Pravilnika uz prethodno pribavljenu saglasnost MLJPI u skladu sa članom 39. ovog Pravilnika. Član 15. (Osiguranje uslova za praćenje ispita) (1) Za maloljetne osobe koje se ne služe jednim od jezika konstitutivnih naroda u BiH, prilikom polaganja ispita o stepenu stečenog znanja, MLJPI osigurava prevodioca jezika kojim se služi maloljetna osoba. (2) Prevodilac je osoba koja je pratila intervju prilikom provođenja postupka za azil, a ista se osigurava putem MS. (3) Prevodilac može biti i druga kvalificirana osoba, a koju određuje MLJPI. Član 16. (Dopunska nastava) (1) Osobe iz člana 4. ovog Pravilnika pohađaju dopunsku nastavu koja se izvodi u okviru redovnog plana i programa osnovnog obrazovanja pod istim uslovima kao i djeca državljani BiH. (2) Osim dopunske nastave, propisane stavom (1) ovog člana, za učenike osnovne škole iz člana 4. ovog Pravilnika, koji imaju poteškoće u savladavanju nastavnog plana i programa, a korisnici su Izbjegličkoprihvatnog centra u BiH u nadležnosti MLJPI, unutar tog centra osigurava se dopunska nastava. (3) Dopunsku nastavu izvode stručno osposobljene osobe za rad sa djecom. III. NAČIN, POSTUPAK I USLOVI OSTVARIVANJA PRAVA NA SREDNJE OBRAZOVANJE Član 17. (Način ostvarivanja prava na srednje obrazovanje) (1) Osobama iz člana 4. ovog Pravilnika osigurava se pravo na konkurisanje za upis u ustanove srednjeg obrazovanja u BiH u skladu sa važećim zakonodavstvom o srednjem obrazovanju u BiH. (2) Prilikom upisa u instituciju srednjeg obrazovanja, osobe iz stava (1) ovog člana, odnosno njihovi zakonski staratelji, dužni su predočiti propisane dokumente. (3) Ukoliko osobe iz stava (1) ovog člana, odnosno njihovi zakonski staratelji, nisu u mogućnosti pribaviti rodni list za upis u srednju školu, nadležne srednjoškolske institucije vrše upis osobe na osnovu dokumenata iz člana 5. ovog Pravilnika, koji zamjenjuju rodni list.

5 Član 18. (Upis u razrede srednje škole) Ukoliko se osobe iz člana 17. ovog Pravilnika upisuju u srednju školu i prilikom upisa nisu u mogućnosti dokazati stepen prethodno završenog obrazovanja u skladu sa važećim zakonodavstvom koje uređuje ovu oblast u BiH, u tom slučaju nadležni organi za provođenje ovog Pravilnika utvrđuju nivo znanja ovih osoba, da bi se odredilo u koji se razred srednje škole osoba upisuje. Član 19. (Postupak provjere stečenog znanja) Po prijemu zahtjeva za upis u jedan od razreda srednje škole osobe iz člana 17. ovog Pravilnika, ili njihovih zakonskih staratelja, nadležni organi za provođenje ovog Pravilnika, odmah po prijemu zahtjeva za upis, a najkasnije u roku od 15 dana, sačinjavaju komisiju koja je ovlaštena da ispita nivo prethodno stečenog znanja. Član 20. (Komisija za provjeru prethodno stečenog znanja) (1) Komisiju za provjeru prethodno stečenog znanja (u daljnjem tekstu: komisija) formira nadležno ministarstvo Republike Srpske, kantonalna ministarstva u Federaciji BiH ili nadležno odjeljenje za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta BiH, zavisno od mjesta u kojem se nalazi srednja škola u kojoj je osoba iz člana 17. ovog Pravilnika, ili njen zakonski zastupnik, podnijela zahtjev za upis. (2) Članove komisije čine tri (3) člana: predstavnik nadležnog entitetskog ministarstva Republike Srpske, kantonalnih ministarstva u Federaciji BiH ili nadležnog odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta BiH, pedagog ili psiholog zaposlen u srednjoj školi i profesor-razrednik. Član 21. (Postupanje komisije) (1) Postupak provjere stečenog znanja u zemlji porijekla ili zemlji prethodnog boravka osoba iz člana 17. ovog Pravilnika vrši se na usmenom i pismenom dijelu ispita. (2) Pismeni dio ispita je test kojeg je sačinio profesor-razrednik u saradnji sa nastavnicima odjeljenjskog vijeća zavisno od razreda za koji se vrši provjera stečenog znanja. (3) Usmeni dio ispita obavlja se uz prisustvo pedagoga ili psihologa koji ocjenjuje sposobnost učenika. Član 22. (Izdavanje odgovarajućih javnih isprava) (1) Nakon provedenog postupka provjere stečenog znanja, komisija ocjenjuje maloljetnu osobu. (2) Ocjenu komisije verificira nastavničko vijeće škole u kojoj se provodi postupak provjere stečenog znanja. (3) Ocjenu koju je verificiralo nastavničko vijeće upisuje u matičnu knjigu ovlaštena osoba u školi u kojoj se provodi postupak provjere stečenog znanja. (4) Direktor škole ili druga ovlaštena osoba maloljetnoj osobi, ili njenom zakonskom zastupniku, izdaje odgovarajuću javnu školsku ispravu (đačku knjižicu, uvjerenje ili svjedodžbu). (5) Izdata javna školska isprava koristi se kao validan dokument za nastavak daljnjeg školovanja u BiH.

6 Član 23. (Prigovor na ocjenu o stečenom znanju) Maloljetna osoba, ili njen zakonski zastupnik, ima pravo prigovora na ocjenu komisije o stečenom znanju pod istim uslovima kao i državljani BiH. Član 24. (Naknade za rad u komisiji) (1) Naknade za rad u komisiji koja ispituje nivo stečenog znanja maloljetnih osoba utvrđuju nadležno ministarstvo u Republici Srpskoj, kantonalna ministarstva u Federaciji BiH ili nadležno odjeljenje za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta BiH. (2) Odluku o naknadama komisije donose nadležna tijela iz stava (1) ovog člana Pravilnika uz prethodno pribavljenu saglasnost MLJPI u skladu sa članom 39. ovog Pravilnika. Član 25. (Osiguranje uslova za praćenje ispita) (1) Osobama iz člana 17. ovog Pravilnika, koje se ne služe jednim od jezika konstitutivnih naroda u BiH, prilikom polaganja ispita o nivou stečenih znanja, MLJPI osigurava prevodioca jezika kojim se služi maloljetna osoba. (2) Prevodilac je osoba koja je pratila intervju prilikom provođenja postupka za azil, a ista se osigurava putem MS. (3) Prevodilac može biti i druga kvalificirana osoba, koju određuje MLJPI. IV. DJECA SA POSEBNIM POTREBAMA Član 26. (Pravo na obrazovanje djece sa posebnim potrebama) (1) Djeca i mladi sa posebnim potrebama iz člana 4. ovog Pravilnika ostvaruju pravo na obrazovanje u skladu sa važećim zakonodavstvom BiH, entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH. (2) Djeca i mladi sa posebnim obrazovnim potrebama iz člana 4. ovog Pravilnika stiču obrazovanje u redovnim školama prema programu prilagođenom njihovim mogućnostima i sposobnostima, uz obavezno određivanje programa od strane stručnjaka za inkluziju. (3) Prilikom utvrđivanja sposobnosti djece sa posebnim potrebama, prevodioca osigurava MLJPI. Prevodilac je osoba koja je pratila intervju prilikom provođenja postupka za azil, a koju osigurava MS. (4) Prevodilac može biti i druga kvalificirana osoba, koju određuje MLJPI. Član 27. (Način izvođenja nastave) Djeca i mladi sa ozbiljnim smetnjama iz člana 4. ovog Pravilnika mogu se, djelimično ili u cijelosti, obrazovati u posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama u slučaju kada je nemoguće pružiti obrazovanje u redovnim školama. V. PRIJEVOZ UČENIKA, OSIGURANJE UDŽBENIKA I OSIGURANJE UŽINE TOKOM NASTAVE

7 Član 28. (Pomoć učenicima u Izbjegličko-prihvatnom centru) (1) Za učenike osnovne i srednje škole iz člana 4. ovog Pravilnika, koji su slabog imovinskog stanja, a korisnici su Izbjegličko-prihvatnog centra u BiH u nadležnosti MLJPI, osigurava se prijevoz do škole, besplatni udžbenici i užina. (2) Za djecu iz stava (1) ovog člana, pod istim uslovima kao i za ostalu djecu državljane BiH koji pohađaju istu školu, ukoliko se škola nalazi na udaljenosti više od 2 km od Izbjegličko-prihvatnog centra, po potrebi, prijevoz organizira MLJPI. Član 29. (Pomoć učenicima u privatnom smještaju) (1) Prijevoz do škole, besplatni udžbenici i užina osigurava se učenicima osnovne i srednje škole iz člana 4. Pravilnika koji borave izvan Izbjegličko-prihvatnog centra u nadležnosti MLJPI, a koji su slabog imovinskog stanja. (2) Za učenike iz stava (1) ovog člana, pod istim uslovima kao i za ostale učenike koji su državljani BiH i koji pohađaju istu školu, ukoliko se škola nalazi na udaljenosti više od 2 km od mjesta stanovanja i ukoliko postoji javni prijevoz od mjesta stanovanja do škole i obrnuto, po potrebi, prijevoz osigurava MLJPI. Član 30. (Odluka o pružanju pomoći učenicima) Odluku o korištenju beneficija iz člana 28. i člana 29. ovog Pravilnika donosi MLJPI, uz prethodno pribavljeno mišljenje nadležne škole i nadležnog centra za socijalni rad. VI. POLAGANJE OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE ODRASLIH OSOBA Član 31. (Obrazovanje odraslih osoba) Odrasle osobe iz člana 4. ovog Pravilnika imaju pravo na vanredno polaganje razreda osnovne i srednje škole u skladu sa važećim zakonodavstvom u BiH pod istim uslovima kao i državljani BiH. Član 32. (Kvalifikacija i dokvalifikacija odraslih osoba) Odrasle osobe iz člana 4. ovog Pravilnika imaju pravo na kvalifikaciju i dokvalifikaciju stečenog znanja u skladu sa važećim zakonodavstvom u BiH pod istim uslovima kao i državljani BiH. VII. VISOKO OBRAZOVANJE I PRIZNAVANJE DIPLOMA Član 33. (Pravo na visoko obrazovanje) Osobe iz člana 4. ovog Pravilnika imaju pravo na visoko obrazovanje u BiH pod istim uslovima kao i državljani BiH u skladu sa važećim zakonodavstvom koje uređuje ovu oblast u BiH. Član 34. (Priznavanje diploma) Priznavanja diploma o stečenom znanju u zemlji porijekla ili zemlji prethodnog boravka osoba iz člana 4. ovog Pravilnika vrši se na način i pod uslovima propisanim za državljane BiH.

8 VIII. UČENJE JEZIKA Član 35. (Kurs jezika) (1) Osobama iz člana 4. ovog Pravilnika po potrebi će se osigurati uslovi za učenje jednog od jezika konstitutivnih naroda u BiH. (2) Odluku o potrebi za učenjem jednog od jezika konstitutivnih naroda u BiH, u saradnji sa obrazovnom institucijom, donosi MLJPI. Član 36. (Organiziranje učenja jezika) MLJPI može organizirati kurseve za učenje jezika konstitutivnih naroda u BiH u saradnji sa ustanovama registriranim za tu namjenu ili nevladinim organizacijama koje zapošljavaju kadar kvalificiran za sticanje ove vrste obrazovanja. Također, MLJPI može zaključiti ugovor o djelu sa kvalificiranim osobama koje kurseve jezika mogu držati u Izbjegličko-prihvatnom centru u nadležnosti MLJPI. IX. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE Član 37. (Zaštita podataka) (1) Na podatke koji se odnose na osobe iz člana 4. ovog Pravilnika primjenjuju se propisi o zaštiti ličnih podataka koji se odnose i na državljane BiH. (2) U odnosu na zemlju porijekla osoba iz člana 4. ovog Pravilnika, sve informacije i podaci smatraju se povjerljivim i mogu biti dostavljeni zemlji porijekla samo nakon što se prethodno pribavi mišljenje MLJPI i pismena saglasnost osobe, ili njenog zakonskog zastupnika, na koju se taj podatak odnosi. Član 38. (Vođenje službene evidencije) (1) MLJPI vodi službenu evidenciju o osobama koje ostvaruju pravo na obrazovanje u skladu sa ovim Pravilnikom. (2) MLJPI izdaje, na osnovu člana 162. Zakona o upravnom postupku BiH, potvrde o činjenicama o kojima ovo Ministarstvo vodi službenu evidenciju. Član 39. (Finansiranje) Iz Budžeta Institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, ili putem drugih finansijskih sredstava kojima se pomaže rad MLJPI, finansira se: a) Iznos naknade za članove komisije propisan članom 13. i 24. ovoga Pravilnika; b) Iznos naknade za održavanje dopunske nastave propisan članom 16. ovog Pravilnika; c) Troškovi usluga prevodioca iz člana 15. stav (2) i (3), člana 25. stav (3) i člana 26. stav (4) ovog Pravilnika; d) Troškovi prijevoza učenika, besplatnih udžbenika i užina propisani članom 30. ovog Pravilnika; e) Kursevi učenja jezika propisani članom 35. i 36. ovog Pravilnika.

9 Član 40. (Povoljniji tretman) Republika Srpska, Federacija BiH, kantoni i Brčko Distrikt BiH mogu pružiti povoljniji tretman osobama iz člana 4. ovog Pravilnika prilikom ostvarivanja prava na obrazovanje, a koje imaju prebivalište ili boravište na njihovoj teritoriji nezavisno od ovog Pravilnika, ukoliko se povoljniji tretman pruža i državljanima BiH. Član 41. (Tumačenje Pravilnika) Za tumačenje odredaba ovog Pravilnika nadležno je MLJPI. Član 42. (Stupanje na snagu) Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog (8) dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH". Broj /08 4. augusta godine Sarajevo Ministar dr. Safet Halilović, s. r.

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PROF.DR JASMINKA GRADAŠČEVIĆ-SIJERČIĆ RAD NA TEMELJU GODIŠNJE KVOTE DOZVOLA ZA R A D S T R A N A C A I R A D I Z V A N G O D I Š N J I H KVOTA S POSEBNIM OSVRTOM NA ZAKONODAVSTVO BIH S A R A J E V O, 1

Више

PRAVILNIK O EVIDENCIJI U SREDNJOJ ŠKOLI ("Sl. glasnik RS", br. 31/2006, 51/2006, 44/2013, 55/2014, 73/2016, 48/2018 i 82/2018) Član 1 Ovim pravilnikom

PRAVILNIK O EVIDENCIJI U SREDNJOJ ŠKOLI (Sl. glasnik RS, br. 31/2006, 51/2006, 44/2013, 55/2014, 73/2016, 48/2018 i 82/2018) Član 1 Ovim pravilnikom PRAVILNIK O EVIDENCIJI U SREDNJOJ ŠKOLI ("Sl. glasnik RS", br. 31/2006, 51/2006, 44/2013, 55/2014, 73/2016, 48/2018 i 82/2018) Član 1 Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj, način vođenja i obrasci matične

Више

Pravilnik o dozvolama za rad

Pravilnik o dozvolama za rad AKTIVA sistem doo Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno PRAVILNIK o dozvolama za rad ( Službeni glasnik RS,

Више

ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog isp

ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog isp ZAKON O POLAGANJU PRAVOSUDNOG ISPITA U BOSNI I HERCEGOVINI (Neslužbeni prečišćeni tekst 1 ) Član 1. Ovim zakonom reguliše se polaganje pravosudnog ispita u Bosni i Hercegovini. Pravosudni ispit (u daljem

Више

Microsoft Word - mdf

Microsoft Word - mdf МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ др Суботића 8 Телефон: (011) 36 36 333 Факс: (011) 2684 053 E-mail: marija.ratkovic@med.bg.ac.rs Интернет адреса: www.mfub.bg.ac.rs *Влада Републике Србије није донела Одлуку о броју

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРЕДШКОЛСКОМ ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ Члан 1. У Закону о предшколском васпитању и образовању ( Службени гласник РС, број 18/10), члан 5. мења се и гласи: Члан 5.

Више

Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila godine, doni

Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila godine, doni Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila 2018. godine, donijela je PRAVILNIK O UPISU U LJEKARSKU KOMORU CRNE GORE

Више

Na osnovu člana 79. i člana 80. Zakona o visokom obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 433/2017), Internacionalni univerzitet u Saraje

Na osnovu člana 79. i člana 80. Zakona o visokom obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 433/2017), Internacionalni univerzitet u Saraje Na osnovu člana 79. i člana 80. Zakona o visokom obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 433/2017), Internacionalni univerzitet u Sarajevu raspisuje: K O N K U R S za upis studenata na prvu

Више

Правни факултет у Новом Саду

Правни факултет у Новом Саду УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ У НОВОМ САДУ Адреса: Нови Сад, Трг Доситеја Обрадовића 1 Телефон: 021/6350-377 Факс: 021/450-427 Служба за наставу, телефон: 021/485-31-12 Интернет адреса: www.pf.uns.ac.rs

Више

Microsoft Word - 05 e Pravilnik o radnoj knjizici

Microsoft Word - 05 e Pravilnik o radnoj knjizici Na osnovu člana 133. stav 4. Zakona o radu ( Službene novine Federacije BiH, broj 43/99), federalni ministar socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica, donosi PRAVILNIK O RADNOJ KNJIŽICI * I -

Више

На основу члана 9. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), члана 6. став 1. Правилника о ученичк

На основу члана 9. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), члана 6. став 1. Правилника о ученичк На основу члана 9. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), члана 6. став 1. Правилника о ученичким и студентским кредитима и стипендијама ( Службени

Више

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc "Službeni glasnik RS", br. 18/92, "Službeni list SRJ", br. 42/2002, "Službeni glasnik RS", br. 45/2002, Z A K O N O IZBEGLICAMA Član 1. Srbima i građanima drugih nacionalnosti koji su usled pritiska hrvatske

Више

5pravilnik-o-nagradjvanju-ucenika-2014.doc

5pravilnik-o-nagradjvanju-ucenika-2014.doc РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОШ Бранко Миљковић Број: 02-56/1 Датум: 06..2014.године Н И Ш На основу члана 57. Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл.гл. РС, број 72/09, 52/11 и 55/13) и члана 60. и

Више

Microsoft Word - Konkurs_MAS DOKT_2016_17_UNS

Microsoft Word - Konkurs_MAS DOKT_2016_17_UNS УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Конкурс за упис студената на мастер академске и докторске академске студије у школској 2016/2017. години ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ У СУБОТИЦИ Адреса: Сегедински пут 9-11, Суботица Телефон:

Више

Zakon o drzavljanstvu FBiH

Zakon o drzavljanstvu FBiH ZAKON O DRŽAVLJANSTVU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE 1 ZAKON O DRŽAVLJANSTVU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I. OSNOVNE ODREDBE Član 1. (Predmet Zakona) Ovim zakonom uređuju se uvjeti za sticanje i prestanak

Више

На основу члана 9

На основу члана 9 На основу члана 11. став 6. Закона о изменама и допунама Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10, 55/13, 27/18 и 10/19), члана 20. став 1. Правилника о ученичким и студентским

Више

На основу члана 6. став 3. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, број 18/10, 55/13 27/18 др закон и 10/19), члана 8. став

На основу члана 6. став 3. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, број 18/10, 55/13 27/18 др закон и 10/19), члана 8. став На основу члана 6. став 3. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, број 18/10, 55/13 27/18 др закон и 10/19), члана 8. став 1. Правилника о смештају и исхрани ученика и студената

Више

На основу члана 115 став 1 Закона о високом образовању («Службени гласник Републике Српске» бр

На основу члана 115 став 1 Закона о високом образовању («Службени гласник Републике Српске» бр РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ ПРАВИЛНИК О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНИ ПРАВИЛНИКА О САДРЖАЈУ ЈАВНИХ ИСПРАВА КОЈЕ ИЗДАЈУ ВИСОКОШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ Бања Лука, мај 2014. године На основу члана 131.

Више

Microsoft Word - Konkurs MAS DAS_2019_20-FINAL-poslato na NN i UNS

Microsoft Word - Konkurs MAS DAS_2019_20-FINAL-poslato na NN i UNS УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Конкурс за упис студената на мастер академске и докторске академске студије у школској 2019/2020. години ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ У СУБОТИЦИ Адреса: Сегедински пут 9-11, Суботица Телефон:

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ("Сл. гласник РС", бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство

ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ (Сл. гласник РС, бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ("Сл. гласник РС", бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство Републике Србије. Члан 2 Држављанство Републике Србије

Више

Na temelju članka 7

Na temelju članka 7 Na temelju članka 7.st.1.t.3. i članka 37. Statuta Srednje škole Gračac u Gračac i uz pribavljeno mišljenje Nastavničkog vijeća, Školski odbor Srednje škole Gračac je na sjednici održanoj 26. ožujka 2015.

Више

Na osnovu člana 116. stav (6) Zakona o srednjem obrazovanju (''Službeni glasnik Unskosanskog kantona'' broj:17/12), člana 66. stav (2) i člana 68. Sta

Na osnovu člana 116. stav (6) Zakona o srednjem obrazovanju (''Službeni glasnik Unskosanskog kantona'' broj:17/12), člana 66. stav (2) i člana 68. Sta Na osnovu člana 116. stav (6) Zakona o srednjem obrazovanju (''Službeni glasnik Unskosanskog kantona'' broj:17/12), člana 66. stav (2) i člana 68. Stav (1) Zakona o organizaciji organa uprave Federacije

Више

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ VIII РАЗРЕДА Пријављивање кандидата за прјемни испит (детаљније обавештење у средњим школама које спроводе пријемни испит) 12 15

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ VIII РАЗРЕДА Пријављивање кандидата за прјемни испит (детаљније обавештење у средњим школама које спроводе пријемни испит) 12 15 ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ VIII РАЗРЕДА Пријављивање кандидата за прјемни испит (детаљније обавештење у средњим школама које спроводе пријемни испит) 12 15. маја Од 09 14 часова. Полагање пријемног испита за

Више

Република Србија

Република Србија Република Србија УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ Бр. 04 1381 17.5.2012. године На основу члана 53. Закона о високом образовању ("Службени гласник Републике Србије" бр.76/2005), члана 108.

Више

MJEŠOVITA SREDNJA SAOBRAĆAJNA ŠKOLA

MJEŠOVITA SREDNJA SAOBRAĆAJNA ŠKOLA Na osnovu odredbi člana 143. Zakona o srednjem obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo' broj: 23/17), a u skladu s Uredbom o utvrđivanju vlastitih prihoda načina i rokova raspodjele budžetskih korisnika

Више

Microsoft Word - KONKURS ZA UPIS NA DOKTORSKE AKADEMSKE STUDIJE SKOLSKE

Microsoft Word - KONKURS ZA UPIS NA DOKTORSKE AKADEMSKE STUDIJE SKOLSKE На основу члана 83. став 1. Закона о високом образовању («Службени гласник РС» број 76/2005, 100/2007 аутентично тумачење, 97/2008, 44/2010, 93/2012,89/2013, 99/2014,45/2015 i 68/2015), члана 85. Статута

Више

На основу члана 57. ст 1. тачка 1) и чланова Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС бр. 72/09, 52/11 и 55/13),, П

На основу члана 57. ст 1. тачка 1) и чланова Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС бр. 72/09, 52/11 и 55/13),, П На основу члана 57. ст 1. тачка 1) и чланова 107.-110. Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС бр. 72/09, 52/11 и 55/13),, Правилника о оцењивању ученика у основном образовању

Више

ЈУ СТУДЕНТСКИ ЦЕНТАР НИКОЛА ТЕСЛА БАЊА ЛУКА Бања Лука, Булевар војводе Петра Бојовића 1А Контакт телефони: ЈИБ: Павиљон I и II: централа

ЈУ СТУДЕНТСКИ ЦЕНТАР НИКОЛА ТЕСЛА БАЊА ЛУКА Бања Лука, Булевар војводе Петра Бојовића 1А Контакт телефони: ЈИБ: Павиљон I и II: централа ЈУ СТУДЕНТСКИ ЦЕНТАР НИКОЛА ТЕСЛА БАЊА ЛУКА Бања Лука, Булевар војводе Петра Бојовића 1А Контакт телефони: ЈИБ: 4401568870009 Павиљон I и II: централа 051/235-051 Ж-Р: Нова Банка БЛ 555-100-000-74084-40

Више

ПРАВИЛНИК

ПРАВИЛНИК На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим Указ о проглашењу Закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања Проглашава се Закон о изменама и допунама

Више

МУЗИЧКА ШКОЛА ИСИДОР БАЈИЋ, Нови Сад На основу члана 84 Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. Гласник РС, бр. 72/2009, 52/2011), чланa

МУЗИЧКА ШКОЛА ИСИДОР БАЈИЋ, Нови Сад На основу члана 84 Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. Гласник РС, бр. 72/2009, 52/2011), чланa На основу члана 84 Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. Гласник РС, бр. 72/2009, 52/2011), чланa 62 Закона о средњeм образовању и васпитању (Сл. Гласник РС, бр. 55/2013), те члана 145

Више

Na osnovu člana 79. i člana 80. Zakona o visokom obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 33/2017), Internacionalni univerzitet u Sarajev

Na osnovu člana 79. i člana 80. Zakona o visokom obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 33/2017), Internacionalni univerzitet u Sarajev Na osnovu člana 79. i člana 80. Zakona o visokom obrazovanju ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 33/2017), Internacionalni univerzitet u Sarajevu raspisuje: K O N K U R S za upis studenata u prvu

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА ТРЕЋИ КОНКУРСНИ РОК ЗА УПИС СТУДЕНАТА НА МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Факу

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА ТРЕЋИ КОНКУРСНИ РОК ЗА УПИС СТУДЕНАТА НА МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Факу УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА ТРЕЋИ КОНКУРСНИ РОК ЗА УПИС СТУДЕНАТА НА МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина,

Више

Правилник о упису студената на студијске програме на ФТН у Чачку САДРЖАЈ САДРЖАЈ ОПШТЕ ОДРЕДБЕ ПРВИ СТЕПЕН СТУДИЈА Упис... 3

Правилник о упису студената на студијске програме на ФТН у Чачку САДРЖАЈ САДРЖАЈ ОПШТЕ ОДРЕДБЕ ПРВИ СТЕПЕН СТУДИЈА Упис... 3 САДРЖАЈ САДРЖАЈ... 2 1. ОПШТЕ ОДРЕДБЕ... 3 2. ПРВИ СТЕПЕН СТУДИЈА... 3 2.1. Упис... 3 2.2. Упис држављана Републике Србије који су средњу школу завршили у иностранству и страних студената... 3 2.3. Конкурс...

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ZAKON O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ ("Sl. glasnik RS", br. 58/2016) Član 1 Ovim zakonom uređuju se uslovi i način polaganja pravosudnog ispita u Republici Srpskoj. Član 2 Na pravosudnom ispitu

Више

Microsoft Word - Pravilnik o obliku i sadržaju obrasca dozvola za sportsko-rekreativni ribolov.doc

Microsoft Word - Pravilnik o obliku i sadržaju obrasca dozvola za sportsko-rekreativni ribolov.doc Na osnovu člana 25. Zakona o slatkovodnom ribarstvu ("Službene novine Federacije BiH", broj 64/04), federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donosi PRAVILNIK O OBLIKU I SADRŽAJU OBRASCA

Више

pravilnik o uslovima za upis djece u pr. ustanovu

pravilnik o uslovima za upis djece u pr. ustanovu РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА И НАЧИНУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОГРАМА ЗА ДЈЕЦУ У ГОДИНИ ПРЕД ПОЛАЗАК У ШКОЛУ Бања Лука, јун 2019. године На основу члана 36. став 4. Закона

Више

Na osnovu člana IV. 4. a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 27. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 10. a

Na osnovu člana IV. 4. a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 27. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 10. a Na osnovu člana IV. 4. a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 27. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 10. aprila 2008. godine, i na 16. sjednici Doma naroda,

Више

REPUBLIKA SRPSKA

REPUBLIKA SRPSKA РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ К О Н К У Р С ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД СРЕДЊИХ ШКОЛА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ШКОЛСКОЈ 2018/2019. ГОДИНИ Бања Лука, мај 2018. године На основу члана 45.

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

Microsoft Word - Konkurs_OAS_2016_17_UNS

Microsoft Word - Konkurs_OAS_2016_17_UNS УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Конкурс за упис студената на I годину основних академских студија у школској 2016/2017. години ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ У СУБОТИЦИ Адреса: Сегедински пут 9-11, Суботица Телефон: +381

Више

1-Oglas za prijem pripravnika u dodatni pripravnici po Odluci objava _

1-Oglas za prijem pripravnika u dodatni pripravnici po Odluci objava _ Na osnovu člana 9. stav 1. tačka b) Pravilnika o radu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d.- Sarajevo broj: NO-36810/16-41/5. od 07.12.2016. godine, broj: NO-23422/18-80.17. od 18.09.2018. godine i

Више

Градска општина Звездара Припрема и вођење седница општ. Већа и СО ПР Издање 1 Ревизија 3 XI број 06-57/16 Веће Градске општине Звездара на сед

Градска општина Звездара Припрема и вођење седница општ. Већа и СО ПР Издање 1 Ревизија 3 XI број 06-57/16 Веће Градске општине Звездара на сед XI број 06-57/16 Веће Градске општине Звездара на седници одржаној 28.12. 2016. године, на основу члана 58. Закона о запосленима у аутономној покрајини и јединицама локалне самоуправе (''Службени гласник

Више

Ред

Ред 1.9. Пријава на ОАС 1.10. 1.11. Пријава после истека рока сви студенти Подношење затева за полагање пред комисијом + износ предвиђен под 1.9. 1.12. Полагање пред комисијом 1.13. Подношење затева за промену

Више

Microsoft Word - konkurs docx

Microsoft Word - konkurs docx Пољопривредна школа са домом ученика ПК "Београд" Панчевачки пут 39 Београд На основу члана 6. став 3. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, број 18/10 и 55/13), члана 8. став

Више

Na osnovu rešenja broj / od 22

Na osnovu rešenja broj / od 22 На основу члана 6. став 3. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, број 18/10, 55/13, 27/18 др. закон и 10/19), члана 8. став 1. Правилника о смештају и исхрани ученика и студената

Више

ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА у Новом Саду

ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА у Новом Саду ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У НОВОМ САДУ, ул. Школска бр. 1 Број: 01-689-1/2015 Датум: 09. 07. 2015. године На основу члана 83. Закона о високом образовању и члана 37. Статута Високе техничке

Више

На основу члана 6.Став 4.Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС,број 18/10 и 55/13,27/18 др, закон и 10/19), члана 8. Става

На основу члана 6.Став 4.Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС,број 18/10 и 55/13,27/18 др, закон и 10/19), члана 8. Става На основу члана 6.Став 4.Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС,број 18/10 и 55/13,27/18 др, закон и 10/19), члана 8. Става 1. Правилника о смештају и исхрани ученика и студената

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O KONTROLI ENERGETSKOG CERTIFIKATA ZGRADE I IZVJEŠĆA O REDOVITOM PREGLEDU SUSTAVA GRIJANJA I SUSTAVA HLAĐENJA ILI KLIMATIZACIJE U ZGRADI (NN 73/15, 09.07.2015) 1/13 I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak

Више

(Microsoft Word - Konkurs_OAS_2019_20 - produ\236eni drugi rok-poslato UNS)

(Microsoft Word - Konkurs_OAS_2019_20 - produ\236eni drugi rok-poslato UNS) УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Конкурс за упис студената на I годину основних академских студија у школској 2019/2020. години продужени други конкурсни рок ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ У СУБОТИЦИ Адреса: Сегедински пут

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ Ha основу члана 100. Закона о високом образовању ( Сл. Гласник, бр. 88/17) и

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ Ha основу члана 100. Закона о високом образовању ( Сл. Гласник, бр. 88/17) и УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ Ha основу члана 100. Закона о високом образовању ( Сл. Гласник, бр. 88/17) и члана 69. став 2. Статута Универзитета у Београду -

Више

Na temelju članka 22. stavak 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11

Na temelju članka 22. stavak 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11 Na temelju članka 22. stavak 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 86/12., 94/13. i 152/14.), a u svezi s Pravilnikom

Више

3 Obrazac_Tekst_Konkursa_MasterSpecijalistickeDoktorske

3 Obrazac_Tekst_Konkursa_MasterSpecijalistickeDoktorske УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Образац за слање текста конкурса за упис студената на мастер академске, специјалистичке струковне, специјалистичке академске и докторске академске студије у школској 2019/2020.

Више

На основу члана 57

На основу члана 57 На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", бр. 72/2009 и 52/11, 55/13 - даље: Закон) и члана чл. 39. ст. 1. т. 1. Статута Основне школе Војвода

Више

Sluzbeni akt Izborne komisije BiH Novi

Sluzbeni akt Izborne komisije BiH Novi PRAVILNIK o administrativnim procedurama pregleda, kontrole i revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka Sarajevo, novembar 2008. godine Na osnovu člana 15.2 stav (1) Izbornog zakona Bosne i

Више

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE UNSKO-SANSKI KANTON MINISTARSTVO OBRAZOVANJA, NAUKE, KULTURE I SPORTA BOSNIA AND HERZEGOVINA FEDERA

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE UNSKO-SANSKI KANTON MINISTARSTVO OBRAZOVANJA, NAUKE, KULTURE I SPORTA BOSNIA AND HERZEGOVINA FEDERA FEDERATION OF Broj: 10-38-6688-2/19 Bihać, 12.06.2019.godine Na osnovu člana 81. Zakona o srednjem obrazovanju (''Službeni glasnik Unsko-sanskog kantona'', broj. 17/12, 12/19), Pravilnika s kriterijima

Више

Na temelju članka 22. stavak 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11

Na temelju članka 22. stavak 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11 Na temelju članka 22. stavak 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 86/12., 94/13. i 152/14.), a u svezi s Pravilnikom

Више

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11)

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) I. OPĆE ODREDBE Član 1. Ovom odlukom se propisuju opći

Више

Преузето са На основу члана 75. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр.

Преузето са   На основу члана 75. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. Преузето са www.pravno-informacioni-sistem.rs На основу члана 75. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 88/17, 27/18 др. закон и 10/19), Министар просвете,

Више

ФАКУЛТЕТ ВЕТЕРИНАРСКЕ МЕДИЦИНЕ

ФАКУЛТЕТ ВЕТЕРИНАРСКЕ МЕДИЦИНЕ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ На основу члана 83. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 76/05, 100/07-аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15-аутентично тумачење, 68/15,

Више

КОНКУРС ЗА УПИС У ПРВУ ГОДИНУ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ - ГЕОГРАФСКОМ ФАКУЛТЕТУ за школску 2019/20. годину Студијски програ

КОНКУРС ЗА УПИС У ПРВУ ГОДИНУ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ - ГЕОГРАФСКОМ ФАКУЛТЕТУ за школску 2019/20. годину Студијски програ КОНКУРС ЗА УПИС У ПРВУ ГОДИНУ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ - ГЕОГРАФСКОМ ФАКУЛТЕТУ за школску 2019/20. годину Студијски програми Универзитет у Београду - Географски факултет, на

Више

Microsoft Word - PRIJEDLOG Zakona

Microsoft Word - PRIJEDLOG Zakona PRIJEDLOG Na osnovu člana 24. stav 1. tačka c) Ustava Tuzlanskog kantona ( Službene novine Tuzlansko podrinjskog kantona, br. 7/97 i 3/99 i Službene novine Tuzlanskog kantona, br. 13/99, 10/00, 14/02,

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova PRAVILNIK O VREDNOVANJU KVALITETA RADA USTANOVA ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012) Sadržina Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom uređuju se organi i tela ustanove, postupci praćenja ostvarivanja programa obrazovanja

Више

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ Предмет правилника Члан 1 ("Сл. гласник РС", бр. 34/2019) Овим правилником утврђују се

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ Предмет правилника Члан 1 (Сл. гласник РС, бр. 34/2019) Овим правилником утврђују се ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ Предмет правилника Члан 1 ("Сл. гласник РС", бр. 34/2019) Овим правилником утврђују се начин, поступак и критеријуми оцењивања успеха из

Више

Microsoft Word - KONKURS Osnovne studije

Microsoft Word - KONKURS Osnovne studije ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ Адреса: 200 Нови Сад, Трг Доситеја Обрадовића 3 Телефон: 021/455-630 Факс: 021/455-662 Студентска служба, телефон: 021-485-2711; 485-2712; 455-643 Жиро рачун: 840-1711666-19

Више

HRVATSKA KOMORA

HRVATSKA KOMORA HRVATSKA KOMORA MEDICINSKIH SESTARA Na temelju članka 15. i 26. Zakona o sestrinstvu ("Narodne novine" br. 121/03., 117/08 i 57/11),i članka 19. Statuta Hrvatske komore medicinskih sestara Vijeće Komore

Више

ETШ: "Паја Маргановић“ Панчево

ETШ: Паја Маргановић“ Панчево ETШ: "Паја Маргановић Панчево OЦЕЊИВАЊЕ 2013/14. 1964 2014 Какве су ово оцене? Какве су ово оцене? Редовном анализом књига евиденције утврђени су пропусти у оцењивању. Најчешћи проблеми су: неправилно

Више

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje HRVATSKI SABOR 2020 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O AGENCIJI ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE Proglašavam Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje, kojega je

Више

Нa основу члaнa 8

Нa основу члaнa 8 Нa основу члaнa 3. Зaкoнa o рaчунoвoдству и рeвизиjи Босне и Херцеговине ( Службeни глaсник БиХ, брoj 42/04), Стaтутa Кoмисиje зa рaчунoвoдствo и рeвизиjу Босне и Херцеговине (усаглашени пречишћени текст

Више

На основу члана 13 Правилника о условима за доделу награда ученицима и студентима- младим талентима( Међуопштински службени лист бр 19/2019) Комисија

На основу члана 13 Правилника о условима за доделу награда ученицима и студентима- младим талентима( Међуопштински службени лист бр 19/2019) Комисија На основу члана 13 Правилника о условима за доделу награда ученицима и студентима- младим талентима( Међуопштински службени лист бр 19/2019) Комисија за спровођење конкурсног поступка за доделу награда

Више

На основу члана 60. Закона о високом образовању (Сл. гласник РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13 и 99/14), члана 31 Статута Саобраћајног

На основу члана 60. Закона о високом образовању (Сл. гласник РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13 и 99/14), члана 31 Статута Саобраћајног На основу члана 60. Закона о високом образовању (Сл. гласник РС бр. 76/05, 100/07, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13 и 99/14), члана 31 Статута Саобраћајног факултета, декан Факултета донео је О Д Л У К У о висини

Више

Microsoft Word - ODLUKA O STIPENDIRANJU STUDENATA.doc

Microsoft Word - ODLUKA O STIPENDIRANJU  STUDENATA.doc На основу члана 64. став 1. Закона о буџетском систему («Службени гласник РС», бр. 54/09, 73/10, 101/10, 101/11, 93/12, 62/13, 63/13 - испр., 108/13, 142/14, 68/15 - др. Закон, 103/15 и 99/16) и члана

Више

Microsoft Word - Konkurs_OAS_2019_20 - FINAL-poslato NN i UNS

Microsoft Word - Konkurs_OAS_2019_20 - FINAL-poslato NN i UNS УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Конкурс за упис студената на I годину основних академских студија у школској 2019/2020. години ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ У СУБОТИЦИ Адреса: Сегедински пут 9-11, Суботица Телефон: +381

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ На основу члана 98. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 88/17 и 73/18), члана 85. Статута Универзитета у Бе

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ На основу члана 98. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 88/17 и 73/18), члана 85. Статута Универзитета у Бе УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ На основу члана 98. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 88/17 и 73/18), члана 85. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 201/18

Више

INFORMATOR ZA STRANCE KOJI TRAŽE MEĐUNARODNU ZAŠTITU U CRNOJ GORI

INFORMATOR ZA STRANCE KOJI TRAŽE MEĐUNARODNU ZAŠTITU U CRNOJ GORI INFORMATOR ZA STRANCE KOJI TRAŽE MEĐUNARODNU ZAŠTITU U CRNOJ GORI SADRŽAJ Šta je međunarodna zaštita?... 5 Kakav je postupak po zahtjevu za međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori?... 6 Kako se podnosi zahtjev?...

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

Konkurs MAS

Konkurs MAS Конкурс за упис студената на мастер академске студије у школској 2019/2020. години УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТА ДР ЗОРАНА ЂИНЂИЋА БР. 2 НОВИ САД Телефон: +381 21 450 690; факс +381 21

Више

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службе

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања (Службе ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", бр. 72/09, 52/11 и 55/13), Министар

Више

Broj: /18 Mostar, godine Na osnovu člana 48. Statuta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i prijedloga Senata Univerziteta, broj:

Broj: /18 Mostar, godine Na osnovu člana 48. Statuta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i prijedloga Senata Univerziteta, broj: Broj:100-2548/18 Mostar, 31.10.2018. godine Na osnovu člana 48. Statuta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i prijedloga Senata Univerziteta, broj: 101-2494/18 od 26.12.2018. godine, Upravni odbor Univerziteta,

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У ЧАЧКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Чачак, Светог Саве 65 Телефони: 032/ , Факс: 032/ Интернет адреса: htt

ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У ЧАЧКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Чачак, Светог Саве 65 Телефони: 032/ , Факс: 032/ Интернет адреса: htt ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У ЧАЧКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Чачак, Светог Саве 65 Телефони: 032/302-759, 302-718 Факс: 032/342-101 Интернет адреса: http://www.ftn.kg.ac.rs К О Н К У Р С ЗА УПИС СТУДЕНАТА

Више

На основу чл

На основу чл На основу члана 7. став 2. алинеја 7, члана 9. став 1. алинеја 2, члана 19. став 1, алинеје 2. и 3. Закона о друштвима за осигурање ( Службени гласник Републике Српске, број: 17/05, 01/06, 64/06, 74/10

Више

На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, нау

На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, нау На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, науке и технолошког развоја доноси ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ

Више

На основу члана 53. Закона о високом образовању (Сл. гласник РС 76/05, 97/08, 44/2010) и члана 18. Статута Технолошког факултета у Лесковцу, Савет Фак

На основу члана 53. Закона о високом образовању (Сл. гласник РС 76/05, 97/08, 44/2010) и члана 18. Статута Технолошког факултета у Лесковцу, Савет Фак На основу члана 53. Закона о високом образовању (Сл. гласник РС 76/05, 97/08, 44/2010) и члана 18. Статута Технолошког факултета у Лесковцу, Савет Факултета, на седницама одржаним 13.05.2013., 18.05.2015.

Више

Zakon o radio amaterizmu u RS

Zakon o radio amaterizmu u RS ZAKON O RADIO-AMATERIZMU U REPUBLICI SRPSKOJ 1 ( Službeni glasnik RS, br. 36/19) Član 1. Ovim zakonom uređuje se: status radio-amaterizma u Republici Srpskoj, obaveze, dužnosti i ovlašćenja Saveza radio-amatera

Више

________________________________________________________________

________________________________________________________________ УНИВЕРЗИТЕТ ЗА ПОСЛОВНИ ИНЖЕЊЕРИНГ И МЕНАЏМЕНТ БАЊА ЛУКА ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Syllabus - Наставни програм ПРЕДМЕТ: Уставно право СЕМЕСТАР: Први семестар школске 2016/2017. године ФОНД ЧАСОВА: 3 НАСТАВНИК: Проф.

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ФОНД ЗА МЛАДЕ ТАЛЕНТЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ На основу Одлуке о образовању Фонда за младе таленте Републике Србије ( Службени гласник РС, б

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ФОНД ЗА МЛАДЕ ТАЛЕНТЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ На основу Одлуке о образовању Фонда за младе таленте Републике Србије ( Службени гласник РС, б РЕПУБЛИКА СРБИЈА ФОНД ЗА МЛАДЕ ТАЛЕНТЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ На основу Одлуке о образовању Фонда за младе таленте Републике Србије ( Службени гласник РС, бр. 71/08, 44/09, 37/11, 19/12, 86/12, 102/12, 56/13,

Више

dfsdfsdfadfsvgf

dfsdfsdfadfsvgf Temeljem članka 53. stavka 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, broj: 87/08. i 86/09.), članka 26. stavka 2. i članka 30. stavka 3. Zakona o strukovnom obrazovanju

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU Član 1. U Zakonu o visokom obrazovanju ( Službeni glasnik RS, br. 76/05, 100/07 autentičn

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU Član 1. U Zakonu o visokom obrazovanju ( Službeni glasnik RS, br. 76/05, 100/07 autentičn Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU Član 1. U Zakonu o visokom obrazovanju ( Službeni glasnik RS, br. 76/05, 100/07 autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12 i 89/13 u daljem tekstu:

Више

VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA AGENCIJE ZA BANKARSTVO FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sarajevo, juni/lipanj godine

VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA AGENCIJE ZA BANKARSTVO FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sarajevo, juni/lipanj godine VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA AGENCIJE ZA BANKARSTVO FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sarajevo, juni/lipanj 2019. godine Na osnovu člana 20. Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji Bosne i

Више

На основу члана 59

На основу члана 59 На основу члана 59. и 60. Закона о средњој школи (Сл. Гласник РС бр.50/92,53/93,67/93, 48/94,24/96,23/02,62/03 и 64/03). Правилника о дипломама за изузетан успех ученика у средњим школама (Сл.гласник РС

Више

Microsoft Word - KONACNI PRAVILNIK O NASTAVNOJ DELATNOSTI iz 2003 i sa izme–

Microsoft Word - KONACNI PRAVILNIK O NASTAVNOJ DELATNOSTI iz 2003 i sa izme– УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ МAШИНСКИ ФAКУЛТEТ П Р А В И Л Н И К О ДОКТОРСКИМ СТУДИЈАМА Н и ш, децембар 2007. гoдинe На основу Одредби Закона о високом образовању (Службени гласник РС број 76/2005), одредби Статута

Више

II. GIMNAZIJA OSIJEK Kamila Firingera 5 KLASA: /18-01/92 URBROJ: 2158/ Osijek, 15. lipnja Temeljem članka 40. Statuta II. gimnaz

II. GIMNAZIJA OSIJEK Kamila Firingera 5 KLASA: /18-01/92 URBROJ: 2158/ Osijek, 15. lipnja Temeljem članka 40. Statuta II. gimnaz II. GIMNAZIJA OSIJEK Kamila Firingera 5 KLASA: 003-06/18-01/92 URBROJ: 2158/38-01-18-1 Osijek, 15. lipnja 2018. Temeljem članka 40. Statuta II. gimnazije Osijek i Odluke o upisu učenika u I. razred srednje

Више

REPUBLIKA SRPSKA

REPUBLIKA SRPSKA РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ К О Н К У Р С ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД СРЕДЊИХ ШКОЛА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ШКОЛСКОЈ 2019/2020. ГОДИНИ Бања Лука, мај 2019. године На основу члана 64.

Више

Zakon o umjetničkom obrazovanju NN 130/11 I. OPĆE ODREDBE Članak 1. (1) Ovim se Zakonom uređuje djelatnost umjetničkog obrazovanja u javnim ustanovama

Zakon o umjetničkom obrazovanju NN 130/11 I. OPĆE ODREDBE Članak 1. (1) Ovim se Zakonom uređuje djelatnost umjetničkog obrazovanja u javnim ustanovama Zakon o umjetničkom obrazovanju NN 130/11 I. OPĆE ODREDBE Članak 1. (1) Ovim se Zakonom uređuje djelatnost umjetničkog obrazovanja u javnim ustanovama. (2) Javne ustanove koje obavljaju djelatnost umjetničkog

Више