Etnoantropoloski problemi indd

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Etnoantropoloski problemi indd"

Транскрипт

1 O UDK: : : Vesna Karin Univerzitet u Novom Sadu Akademija umetnosti Novi Sad Katedra za muzikologiju i etnomuzikologiju kavesna@yahoo.com Nove tendencije razvoja kinetografije u Srbiji i regionu* Apstrakt: Igra i muzika čine nedeljiv fenomen ljudskog izražavanja koje objedinjujemo pod jednim imenom ples. Zapisivanje snimljenih izvođenja plesova, kao i transkripcija muzike za igru jeste primarno za etnokoreološku analizu u Srbiji i, šire, Evropi. Na taj način je omogućeno razumevanje procesa unutrašnjeg konstituisanja igre i muzike za igru i otvara se put za njihovo dalje opserviranje u sferi kontekstualnog. U tom cilju, glavno sredstvo analitičkog sagledavanja plesova jeste kinetografija, a osnovni predmet etnokoreološkog analitičkog promišljanja predstavljaju kinetogrami. Pomenuti sistem vremenom se razvijao i usavršavao, uglavnom u baletu i modernim plesovima. Etnokoreolozi i zapisivači tradicionalnih plesova takođe koriste kinetografiju, ali tokom zapisivanja nailazi se na problem, budući da u tradicionalnim plesovima postoje pokreti koji ne postoje u baletu ili modernom plesu. Stoga je neophodno kreiranje novih znakova za potrebe zapisivanja tradicionalnih plesova. U fokusu rada biće obnavljanje interesovanja za kinetografiju, budući da je analizom odgovora ispitanika sa kojima je razgovarano o njoj, ustanovljeno da zapisivanje plesova, pa čak i scenskog pokreta, ima svoj dalji razvojni potencijal. Stoga, autorka ovim radom pokreće pitanje redefinisanja kinetografije kao termina, njene afirmacije i ukazuje na neophodnost njenog daljeg promišljanja i razvoja kako u Srbiji, tako i u regionu. Ključne reči: ples, pokret, etnokoreologija, kinetografija, Rudolf Laban 1 * Rad je nastao u okviru projekta Muzička i igračka tradicija multietničke i multikulturalne Srbije (br ), koji se realizuje na Fakultetu muzičke umetnosti pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. 1 Ovaj rad je predstavljen na Naučnom skupu Vlado S. Milošević: etnomuzikolog, kompozitor i pedagog u okviru manifestacije Dani Vlade S. Miloševića na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, koji je realizovan 20. i 21. aprila godine. Rad u okviru kojeg je predmet istraživanja bio takođe kinetografija pod nazivom Лабанотација и њена улога у научно-истраживачком и педагошком раду, objavljen je godine u Зборник радова учесника I, Етнокамп Колашин (1 6. август године). Ур. др Злата Марјановић и Давор Седларевић, спец. Колашин: ЈУ Центар за културу Колашин, (ISBN ). Етноантрополошки проблеми, н. с. год. 13 св. 3 (2018)

2 826 V K Uvod Zapisivanje snimljenih izvođenja plesova, tj. kinetografija, kao i transkripcija muzike za igru jeste primarno za etnokoreološku analizu u Srbiji i šire. Na taj način je omogućeno razumevanje procesa unutrašnjeg konstituisanja igre i muzike za igru, čime se otvara mogućnost za njihovo dalje opserviranje u sferi kontekstualnog. U tom cilju, glavno sredstvo analitičkog sagledavanja plesova jeste kinetografija, a osnovni predmet etnokoreološkog analitičkog promišljanja predstavljaju kinetogrami. Moje opredeljenje za ovu temu krenulo je sasvim sponatno tokom perioda naučno-istraživačkog rada na doktorskim studijama i upoznavanja ključnih članova ICKL-a (International Council of Kinetography Laban ICKL) 2 u Budimpešti i Pekingu i interesovanje traje sve do danas. 3 Drugim rečima, zanimanje za ovu temu uslovila je činjenica da je pitanje kinetografije veoma važno za etnokoreologiju, a interesovanje za nju se svelo na nekolicinu istraživača. Isto tako, vremenom sam uočavala svojevrsnu nelagodnost igrača i studenata kad je u pitanju učenje kinetografije. Nаročito treba istaći da je pomenuti sistem vremenom razvijan i usavršavan, uglavnom u baletu i modernim plesovima, dok je u etnokoreološkom diskursu u Srbiji i regionu ostao na izvestan način na marginama naučne polemike. Etnokoreolozi i zapisivači plesnog pokreta koriste ovaj sistem zapisivanja, ali je to sve na individualnom planu, što uzrokuje glavni problem: nedovoljna transparentnost rezultata istraživanja i zajedničko usvajanje novih elemenata i znakova. Etnokoreolozi i zapisivači tradicionalnih plesova takođe koriste kinetografiju, ali tokom zapisivanja nailazi se na problem, budući da u tradicionalnim plesovima postoje pokreti koji ne postoje u baletu ili modernom plesu. Stoga je neophodno rekreiranje starih ili kreiranje novih znakova za potrebe zapisivanja tradicionalnih plesova. Rad o kinetografiji u Srbiji i osnovanom Odeljenju za zapisivanje plesova i scenskog pokreta Kin Kreus ( The Use of Laban Kinetography in Ethnochoreology: A Case Study of Kinetography in Serbia ) predstavljen je i u Pekingu godine. Rad je u pripremi za štampu. U međuvremenu došlo se do mnogo više relevantnih podataka o kinetografiji, te je želja autorke da ovom prilikom ispravi, doradi i donekle zaokruži tekst na pomenutu temu. 2 O ICKL-u će biti više reči kasnije u radu. 3 Za nastanak i uobličavanje ovog rada, svakako su zaslužni svi koji su se na bilo koji način bavili kinetografijom ili drugim sistemom zapisivanja pokreta, ali najveći uticaj na mene i moje opredeljenje da se bavim kinetografijom izvršili su Selena Rakočević i Janoš Fugedi (János Fügedi), kojima se ovom prilikom zahvaljujem na posvećenom vremenu i svim informacijama i znanjima koja su nesebično podelili sa mnom. Issues in Ethnology and Anthropology, n. s. Vol. 13 Is. 3 (2018)

3 N S 827 Cilj istraživanja za potrebe ovog rada bio je da se dâ uvid o mišljenjima i stavovima onih koji su na različite načine povezani sa ovim sistemom zapisivanja plesova i da postavim i pokušam da dam odgovore na pojedina pitanja (uloga kinetografije u etnokoreologiji u Srbiji i regionu, njen uticaj na telesnu kinetiku i sl.). Budući da je analizom odgovora ispitanika sa kojima je razgovarano o kinetografiji, ustanovljeno da zapisivanje plesova, pa čak i scenskog pokreta, ima svoj dalji razvojni potencijal, u fokusu rada biće ideja redefinisanja kinetografije kao termina i obnavljanja interesovanja za nju. Stoga, ovim radom, kao i nizom drugih aktivnosti, želim da pokrenem pitanje njene funkcije i afirmacije, ukazujući na neophodnost njenog daljeg promišljanja i razvoja kako u Srbiji, tako i u regionu. Kako bih odgovorila na pitanja koja sam sebi postavila, pored konsultovanja dostupne relevantne literature, obavila sam intervjue (polustrukturirane, snimane diktafonom) i upitnike u nekoliko navrata: godine (Kolašin), godine (Novi Sad), godine (Budimpešta, Muzikološki institut Mađarske akademije nauka), godine (Krupanj), godine (Subotica), 22, 25. i godine (Novi Sad). Upitnik (anoniman) je realizovan tokom predavanja o Labanovoj kinetografiji u okviru Etno kampa u Kolašinu i u Srednjoj muzičkoj školi u Subotici, Srednjoj muzičkoj školi Petar Konjović u Somboru i Srednjoj baletskoj školi u Novom Sadu. Kinetografija kratka dijahronijska perspektiva i redefinisanje pojma U etnokoreologiji, za analitičko razmatranje tradicionalnih plesova i njihovo kontekstualno sagledavanje, kinetografija je od izuzetnog značaja, jer se iščitavanjem igračkog i muzičkog teksta utvrđuju glavne karakteristike plesova. Na taj način, može se identifikovati različitost strukturalnih i formalnih elemenata regionalno markiranih plesova, odnosno izolovanih igračkih i muzičkih parametara i ukazati na distinktivne odlike plesova određene etničke zajednice. Svakako da kinetografija nikad ne predstavlja cilj istraživanja, već sredstvo pomoću kojeg, putem analize, može da se dođe do određenih zaključaka. Kinetografija je sistem zapisivanja pokreta koji je 20-ih godina 20. veka osmislio Rudolf Laban, umetnik, arhitekta, igrač, koreograf i plesni dizajner ogromne vizije (Hutchinson Guest 2005, 3 4; Rakočević 2014a, 29; Fügedi 2016, 9). 4 Labanova publikacija, pod nazivom Schrifttanz, izdata je godine. Labanov učenik i kolega, Albreht Knust (Albrecht Knust) je, potom, u 4 Kinetografija nije jedinstven način zapisivanja pokreta. U svetu je poznat i sistem zapisivanja pokreta pod nazivom Benesh & Benesh, tzv. motivska notacija (Motif Notation), Labanova analiza pokreta (Laban Movement Analysis LMA) i dr. Етноантрополошки проблеми, н. с. год. 13 св. 3 (2018)

4 828 V K Evropi 30-ih godina 20. veka nastavio da razvija Labanov sistem, tzv. Labanova kinetografija, dok je En Hatčinson Gest (Ann Hutchinson Guest) u Americi od godine osnovala Biro za plesnu notaciju (Dance Notation Bureau) gde je, takođe, nastavljeno sa razvojem kinetografije (Fügedi 2016, 9). To je godine rezultiralo knjigom u kojoj je predstavljen unapređen pomenuti sistem zapisivanja pokreta i koji je En Hatčinson Gest nazvala Labanotacija, prema Rudolfu Labanu (Hutchinson Guest 2005, 4). U istraživanju većine članova ICKL fokusira se na razvijanje sistema ili rekonstrukciju koreografija iz zapisa, dok za tradicionalne istraživače plesa, notacija predstavlja sredstvo istraživanja plesa kako bi se došlo do strukturnih, morfoloških ili semantičkih zaključaka. U etnokoreologiji postoje tradicionalne jake veze između istraživanja plesa i plesne notacije, jer je plesna notacija alat za analizu. Prvi za sada koji je otvorio pitanje o upotrebi plesne notacije u etnokoreološkom diskursu u svetu bio je Feliks Hurbereger (Felix Hoerburger). Zahvaljujući njemu dobijamo značajne informacije da je u prva četiri dana oktobra godine održan Kongres u Drezdenu koji se bavi problemom plesne notacije i istraživanja folklora. Po prvi put, kako je naglasio, bilo je otvoreno važno pitanje u međunarodnom naučnoj zajednici (Hoerburger 1958, 62). Takođe, u prvoj publikaciji Studije plesa (Dance studies) Roderik Lange (Roderik Lange) diskutovao je o istorijskoj tački korišćenja kinetografije i veoma je važno naglasiti da je Lange počeo da koristi plesnu notaciju pre 30 godina, možda i ranije, sa ciljem da podrži plesnu antropologiju (Lange 1976, 38 46). Dakle, vrlo rano je shvatio važnost korišćenja kinetografije u plesnom istraživanju. Ovo je prva kratka informacija da su pojedini istraživači i ranije bili svesni važnosti kinetografije i da su je koristili. Ipak, pregled ranijih istraživanja otkriva da samo mali broj istraživača koristi plesnu notaciju. Na primer, u zbornicima koje je izdala ICTM Studijska grupa za etnokoreologiju od do godine od ukupnog broja učesnika simpozijuma, najviše oko 5% je uključilo plesnu notaciju kao sredstvo za analizu. Istraživači iz Jugoslavije su se prvi put susreli sa kinetografijom na Bjelašnici, u okviru Kongresa Saveza udruženja folklorsta Jugoslavije godine. Kinetografiju je predstavio Henrik Neubauer, slovenački baletski igrač, koreograf, režiser i pedagog. 5 Ona je delimično bila prihvaćena (videti Dopuđa 1958, 11 37; Ilijin 1958, 39 43; Neubauer 1958, 61 78). Ipak, među istraživačima koji su je koristili bili su: Jelena Dopuđa, Ivan Ivančan, Bruno Ravnikar, Olivera Vasić, a danas Selena Rakočević, Vesna Karin, Vesna Bajić Stojiljković, Zdravko Ranisavljević, Gordana Roganović, Martina Karin, Julijana Jovanović, Tamara Šticki, Svetlana Đačanin, Igor Popov, Katarina Nikolić i dr. (u Srbiji), 5 Više o Henriku Neubaueru: (Pristupljeno ). Issues in Ethnology and Anthropology, n. s. Vol. 13 Is. 3 (2018)

5 N S 829 Dragica Panić Kašanski, Sanja Ličina (u Bosni i Hercegovini), Davor Sedlarević (u Crnoj Gori) i dr. Metod zapisivanja pokreta je veoma važan, jer od njega zavisi i sama analiza plesa. Nezaobilazne reference kada je zapisivanje pokreta u pitanju jesu knjige Marije Sentpal (Mária Szentpál) Táncjelírás. Laban-kínetográfia [Ples znak pisanje. Laban-kinetografija] (Szentpál 1964), En Hatčinson Gest Labanotation [Labanotacija] (Hutchinson Guest 2005), kao i Janoša Fugedija Tánc Jel Írás. A néptáncok lejegyése Lábán-kinetográfiával. Szóló és körformák [Ples Znak Pisanje. Zapisivanje tradicionalnih plesova Laban-kinetografijom. Solo i kružna formacija] (Fügedi 2011) i Basic of Laban Kinetography for Traditional Dances (Fügedi 2016). 6 Međunarodno udruženje za Labanovu kinetografiju (International Council of Kinetography Laban ICKL) i zbornici koje udruženje objavljuje su takođe od izuzetnog značaja. ICKL je osnovano godine (Addlestone, Engleska) sa ciljem da ujedini, tj. uniformiše korišćenje sistema za zapisivanje pokreta i omogući komunikaciju među zapisivačima i igračima (slično kao što je to sa muzikom i notnim sistemom za zapisivanje muzike). 7 Važno je napomenuti da je godine tokom konferencije u Turu (Tours, Francuska) u okviru ICKL-a osnovana Studijska grupa za tradicionalne plesove, budući da se na konferencijama do sada najviše polemisalo o zapisivanju pokreta u baletu i savremenim, a retko kada u tradicionalnim plesovima. Stoga se osetila potreba za osnivanjem pomenute grupe sa željom da se ostvari bolja komunikacija među istraživačima tradicionalnih plesova i da bi se kreiralo i usavršilo ovo plesno pismo. Naredne godine, na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, u okviru Centra za istraživanje umetnosti, osnovano je Odeljenje za zapisivanje i analizu plesova i scenskog pokreta Kin Kreus. 8 Osnivanje ovog odeljenja predstavlja na neki način i podršku Podgrupe za tradicionalne plesove ICKL-a i omogućuje snažnije povezivanje njenih članova i međunarodnu saradnju. 6 Za pronicanje i shvatanje zakonomernosti igračkih struktura od naročite važnosti bio je susret sa etnokoreologom, Janošem Fugedijem. Prof. Janoš Fugedi radi kao viši istraživač i labanotator na Muzikološkom institutu Mađarske akademije nauka i član je Odbora Međunarodnog udruženja za Labanovu kinetografiju. Prvi susret sa prof. Fugedijem bio je na 27. Konferenciji Međunarodnog udruženja za Labanovu kinetografiju (ICKL) u Mađarskoj, godine. Potom smo bili u kontaktu putem elektronske pošte, da bismo se u junu godine sastali u Muzikološkom institutu u Mađarskoj i diskutovali o mojim kinetogramima tradicionalnih plesova Dinaraca u Vojvodini i januaru godine s razlogom da naučim LabanGraph, program za crtanje kinetograma, i rešim pojedine probleme u zapisivanju određenih pokreta. 7 Više o ICKL-u videti: (Pristupljeno ). 8 Više o Odeljenju videti u Karin 2018 i internet stranici: ac.rs/kin-kreus/. (Pristupljeno ). Етноантрополошки проблеми, н. с. год. 13 св. 3 (2018)

6 830 V K Kao što je napomenuto, postoje dva pravca zapisivanja pokreta koja su potekla od ideje Rudolfa Lab ana; s jedne strane imamo evropski način, Labanova kinetografija (Laban Kinetography), a sa druge američki način, Labanotacija (Labanotation, sa velikim L, prim. V. K.) (više videti: Lange 1976, V; Fügedi 2016, 9 10). Istraživači u Srbiji nažalost sve do upoznavanja ICKL-a nisu to znali, te je do sada korišćen (i dalje koristimo iz navike) termin labanotacija (sa malim l), iako su nam zapisi sličniji evropskom načinu zapisivanja, tj. sličniji su Labanovoj kinetografiji. Taj problem je uočen tokom razgovora sa Janošem Fugedijem svih ovih godina, te u knjizi koju je objavio godine skreće pažnju na reč kinetografija i objašnjava da je to referenca za Labanov sistem zapisivanja pokreta uopšte (Fügedi 2016, 93). Drugim rečima, ukoliko se koristi termin kinetografija, njime se ne označava nijedan od pomenuta dva načina zapisivanja pokreta, nego sistem zapisivanja uopšte. Stoga će u ovom radu biti korišćen termin kinetografija. Primena kinetografije u etnokoreologiji (Srbija i region) Pioniri etnokoreologije u Srbiji, Ljubica i Danica Janković, osmislile su svoj sistem zapisivanja pokreta koji podrazumeva obrazac (verbalno zapisivanje koraka) i analizu (koju su vezivale za muziku, tj. davale su zapis narodne igre (prema njihovoj terminologiji) po taktovima opisno, verbalno uz određene grafičke simbole). Taj njihov specifični verbalno-grafički zapis pokreta sadrži grafičke simbole i karakterističnu terminologiju koja je u vezi sa različitim vrstama koraka i plesnih motiva, npr. korak, običan korak, korak sa privlačenjem, korak bez privlačenja, ukršten korak, skok, poskok itd. (Janković 1934, 8 9). Ipak, ako se uporedi sa Labanovom kinetografijom može biti uočeno da se grafički simboli ne razlikuju mnogo u odnosu na simbole Labanove kinetografije. 9 Milica Ilijin, koja je radila u Muzikološkom institutu SANU kao plesni istraživač (Rakočević 2013, 68), zagovarala je ideje verbalnog opisivanja pokreta u tradicionalnim plesovima Ljubice i Danice Janković. Između ostalog ona je navela sledeće: Kad je reč o tome da se Labanova kinetografija predloži kao međunarodno pismo za narodnu igru, onda se moramo osvrnuti na još neke stvari. Da ne uzmemo kao glavnu smetnju za upotrebu ovog sistema to što je on komplikovan i težak, jer, nakraju, nije nijedna umetnost laka; mada se u tom slučaju nameće ozbiljno pitanje, a to je: da li treba i od etnografa, etnomuzikologa, istoričara i 9 Na primer, dok je u Labanovoj kinetografiji znak za horizontalni pravac u mestu pravougaonik sa tačkicom u sredini (Knust 1997, 8), u grafičkim simbolima sestara Janković, isto značenje ima znak koji je predstavljen u obliku kružića sa tačkicom u sredini (Janković 1934, 8). Issues in Ethnology and Anthropology, n. s. Vol. 13 Is. 3 (2018)

7 N S 831 drugih, tražiti da savladaju ovaj sistem da bi mogli da koriste fiksiranu građu? Ali, kao što sam rekla, nećemo to uzeti kao glavnu smetnju. Međutim, ono na što moramo bez rezerve računati jeste svakako preciznost toga sistema, tj. mogućnost da se njime zaista može da obuhvati svaki detalj u igri. Da li nam labanotacija ili ma koji drugi znakovni sistem pruža te mogućnosti, pogotovo kad je u pitanju geneza pokreta, pokret u kontinuitetu, igrački ili mimički izraz u igri i tome slično. Mislim da su u tom pogledu imali pravo svi oni koji su kazali da takav sistem može odlično poslužiti kao potsetnik onima koji već poznaju igru, ali da pri učenju i vernom fiksiranju građe znakovni sistem ne može imati preimućstvo nad sistemom beleženja rečima, koji je jednostavniji a pritom mnogo elastičniji jer može da obuhvati svaki i nepredviđeni detalj u igri, osobito kad je taj sistem tako razrađen i prostudiran kao što je sistem Ljubice i Danice Janković (Ilijin 1958, 42). Pri učenju bazičnog nivoa kinetografije, svako može da ima utisak da kinetografija nije dovoljno fleksibilna i precizna za zapisivanje svakog mogućeg pokreta tela ili mimičkog izraza. Milica Ilijin je svoje mišljenje iznela neposredno nakon predstavljanja kinetografije, a ne i učenja i udubljivanja u samu problematiku zapisivanja pomoću ovog sistema. Budući da je bila aktivni član Studijske grupe za terminologiju pri International Folk Music Council (IFMC) 10 (IFMC Folk Dance Study Group 1974, 115) u kojoj je učestvovala u uspostavljanju univerzalnog sistema strukturalne analize tradicionalnih plesova (Rakočević 2011, 33), a za to svakako neophodno znanje kinetografije, može biti pretpostavljeno da je Milica Ilijin, iako u početku nije prihvatala kinetografiju, ipak znala neke njene osnove. Jelena Dopuđa je bila jedna od najznačajnijih istraživača tradicionalnih plesova Bosne i Hercegovine. 11 U rukopisnoj ostavštini Jelene Dopuđe, koja se sad nalazi u biblioteci Katedre za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, postoje dve sveske u kojima se nalaze zapisi tradicionalnih plesova beleženi i kinetografijom i verbalnim opisom. 12 Jedna sveska iz godine naslovljena je Tečaj kinetografije Laban-Knustove. I dio tečaja februar god. u Ljubljani. Jelena Dopuđa. Sarajevo. B-H, što nam jasno pokazuje da je Jelena Dopuđa poznavala tj. učila kinetografiju. Ona je bila jedna od učesnika kongresa Udruženja Folklorista Jugoslavije na Bjelašnici godine i dala kritički osvrt o primeni kinetografije (Rakočević 2014a, 29). 10 International Folk Music Council (IFMC) je osnovan godine, a preimenovan u International Council for Traditional Music (ICTM) godine. 11 Jeleni Dopuđi je posvećen zbornik radova koji je izdat u Sarajevu godine (Talam, Karača Beljak 2014), a rad Selene Rakočević objavljen je i u Zborniku radova Владо С. Милошевић, етномузиколог, композитор и педагог Традиција као инсприрација (Rakočević 2014, ). 12 To su sveske koje se mogu naći pod oznakama: SJD 28 i SJD 29 (Videti Rakočević 2014a, 29). Етноантрополошки проблеми, н. с. год. 13 св. 3 (2018)

8 832 V K Olivera Vasić je bila redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Ona je učila kinetografiju u Letnjoj školi Folklora (tokom 1980-ih godina) 13 i čim je počela da radi na Fakultetu muzičke umetnosti inkorporirala ju je pod nazivom labanotacija (kao neizbežan metod pri istraživanju) u predmet Etnokoreologija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (od 1990), Akademiji umjetnosti u Banja Luci (1998), kao i Akademiji umetnosti u Novom Sadu (od 2000), ali i na seminarima Centra za proučavanje narodnih igara Srbije (od 1990). 14 Prema Oliveri Vasić, labanotacija, kako ju je ona zvala, a taj termin prenela i na buduće etnokoreologe u Srbiji i regionu, je sredstvo u procesu edukacije, koje olakšava prenošenje (i čuvanje ) i memorisanje osnovnog obrasca koraka jednog plesa i za čitanje kinetograma. Ona je takođe razvila fiksne labanotacijske sheme-modele za beleženje posebnih motiva (Vasić, Ranisavljević 2012, 82 83). Novo i dublje promišljanje o važnosti kinetografijе u Srbiji započela je Selena Rakočević za potrebe rada na doktorskoj disertaciji (Rakočević 2009; Rakočević 2011). Da bi komparativnom metodom mogla bolje da sagleda igračke i muzičke komponente pojedinačnih tradicionalnih plesova Srba u Banatu i njihovim fundamentalnim odnosima, Seleni Rakočević je kinetografija bila od izuzetne pomoći. Polazeći od činjenice da je pokret uz muziku nerazdvojiv deo jedinstvenog fenomena ljudskog izražavanja tj. plesa, Selena Rakočević je razvila metod analize koji može istovremeno da bude primenjen na oba pola jedinstvene celine igru i muziku (Rakočević 2011, 34 35), a za to joj je bila neophodna kinetografija kako bi mogla da uporedi zapis pokreta i zapis muzike. Potom, Zdravko Ranisavljević i ja upisujemo doktorske studije, a nakon godinu dana i Vesna Bajić Stojiljković i za potrebe naučno-istraživačkog rada takođe primenjujemo kinetografiju kao nezaobilazno sredstvo. Tokom pripreme Olivere Vasić, Selene Rakočević, Zdravka Ranisavljevića, Vesne Bajić Stojiljković i autorke ovog rada za učešće na 27. konferenciji ICKL-a u Budimpešti koja je održana godine, sagledavamo mogućnosti kinetografije u etnokoreologiji i tom prilikom se došlo do sledećih zaključaka: labanotacija je sredstvo koje omogućava analizu i mogućnost etskog razumevanja plesnog 13 Letnja škola folklora je organizovana od do godine, a idejni tvorac je Ivan Ivančan (Rakočević 2013, 71; 2014a, 23; 2015, 35; Krasin 2014, 52 55). 14 Uporednom analizom kinetograma studenata studijskog programa Etnomuzikologija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Akademiji umjetnosti u Banja Luci, uočeno je da uprkos korišćenju istog sistema zapisivanja pokreta, razlike ipak postoje, što može predstavljati problem, jer je sistem upravo i dat da bi na ujednačen način zapisivali pokrete koji se posle analiziraju. Na ovu problematiku uputio je i Pino Mlakar: Bez kinetografskog pisma i to jedinstvenog pisma neće biti ni velike plesne kulture, ni znanstvenog rada na plesnofolklornom polju (Mlakar 1958, 58). Issues in Ethnology and Anthropology, n. s. Vol. 13 Is. 3 (2018)

9 N S 833 procesa (Rakočević 2012, 71); pomoću labanotacije se lakše uočavaju karakteristike jedne plesne realizacije i jasnije definiše način izvođenja (Karin 2012, 91; 2014); aplic iranje labanotacije u KNI da bi se našao sistem tj. metod zapisivanja i analiziranja bilo kojeg koreografskog rada (Bajić Stojiljković 2012, 95; 2016). 15 Iz sadašnje perspektive, trebalo bi neizmerno da budemo zahvalni Oliveri Vasić koja je učenjem kinetografije prepoznala važnost ovakvog sistema zapisivanja, kao i njegov veliki potencijal. Zahvaljujući ovom sistemu, mi danas imamo jasniju i bolju komunikaciju sa inostranim istraživačima, jer je dovoljno samo da pokažemo kinetogram i da pomoću njega i njegovih apstraktnih, ali dovoljno logičnih i razumljivih, znakova prepoznamo ples i uočimo eventualni problem. Metod zapisivanja sestara Janković bi otežao našu komunikaciju, jer je verbalni opis pokreta uvek prepun raznovrsnog načina interpretacije, a i svi dobro znamo da prevođenje sa jednog jezika na drugi uvek u sebi sadrži određeni komunikacijski šum. Primena kinetografije u amaterizmu 16 (Srbija i region) Amateri uče tradicionalne plesove i o kontekstu njihovog izvođenja na Seminarima tradicionalnih igara i pesama koja organizuje Centar za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije (CIOTIS) iz Beograda, Seminarima za rukovodioce folklornih ansambala u organizaciji Saveza amatera Vojvodine Zavoda za kulturu Vojvodine iz Novog Sada, Seminarima za rukovodioce dečijih folklornih ansambala u organizaciji Udruženja NS kultus iz Novog Sada, Seminarima tradicionalnih igara i pjesama Udruženja folklornih ansambala Crne Gore, Seminaru za igrače tradicionalnih igara, stručne i umjetničke rukovodioce folklornih ansambala u KUD Ritam srca u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva Bašlija iz Sarajeva i dr. Na prvim seminarima CIOTIS-a kurs iz labanotacije je bio 15 Na pomenutoj konferenciji, upoznali smo se i sa novim metodama učenja kinetografije koje su nam bile od velike pomoći u daljem radu sa studentima. Naime, bio je ustanovljen veliki problem pri učenju kinetografije, jer je studentima bilo teško da percipiraju kinetogram koji se čita uspravno, od dole prema gore, sa horizontalnim pravcima kretanja. Ovaj problem smo rešili tako što smo primenili jedan od metoda da na hameru nacrtamo horizontalne pravce kretanja po kojima studenti hodaju i svojim telom i pokretima percipiraju određene znake. 16 Pod pojmom amaterizam podrazumeva se vrsta neplaćene aktivnosti kojom se osoba bavi u slobodno vreme. O konceptu volontarizma koji se prepliće sa idejom amaterizma nasleđenom iz perioda socijalizma više videti: Njaradi 2016, Етноантрополошки проблеми, н. с. год. 13 св. 3 (2018)

10 834 V K obavezan, dakle svi polaznici su morali da nauče ovo pismo. Potom je postao izborni kurs. Na seminarima Saveza amatera Vojvodine jedno vreme je bio izborni kurs, a potom su ga ukinuli, dok na seminarima Udruženja NS kultus ovaj kurs nikad nije ni organizovan. Ovakva slika o učenju kinetografije među amaterima govori o tome da ni organizatori, ni polaznici seminara nisu dovoljno svesni važnosti znanja i upotrebe ove plesne notacije. Drugi problem koji uzrokuje neinformisanost polaznika o kinetografiji jeste nedovoljno vremena tokom boravka na seminaru. Naime, seminar je pun aktivnosti tokom celog dana, a za kinetografiju je potrebno vreme i strpljenje da bi se ona mogla savladati. Budući da sam prisustvovala pojedinim od navedenih seminara, imala sam priliku da razgovaram sa polaznicima o kinetografiji i njenoj primeni. Upitnik, koji je rađen tokom istraživačkog procesa, sastojao se od pitanja Šta je kinetografija/ labanotacija? i molbe da ukratko ocene predavanje i napišu šta im se svidelo, a šta ne tokom predavanja. Budući da su učenici u srednjim školama već imali neke informacije o kinetografiji, od njih sam dobila zanimljive odgovore kao povratne informacije u vezi sa predavanjem. Evo nekih od odgovora: Veoma zanimljiva oblast. Volela bih je naučiti. ; Predobro je bilo, mnogo zanimljivo i edukativno. ; Predavanje je bilo super, i sad mi je jasnije i sad me jako zanima labanotacija, šta je to i kako se zapisuje. ; Ovo predavanje mi je otvorilo oči da vidim koliko je u stvari to zanimljivo. ; Super predavanje, odlično objašnjeno. Iskreno ne osećam se lepo dok radim labanotaciju, ali bih jako volela da znam labanotaciju. itd. Navedeni odgovori su mi pokazali da je neophodno još više širiti informacije o kinetografiji i njenim mogućnostima, ali i omogućili da potvrdim svoju hipotezu da postoje pojedini problemi u vezi sa učenjem kinetografije koje treba što pre rešiti i omogućiti njen dalji, bolji i brži razvoj. Odgovori na pitanje Šta je kinetografija/ labanotacija? ciljne grupe koja nema srednje muzičko ili baletsko obrazovanje su bili sledeći: Igra na papiru. Pomaže da se bar na papiru sačuvaju i igre koje nisu u živoj praksi. ; Stručno sakupljanje podataka. ; Ono što je notni sistem za muziku, to je labanotacija za ples, pokret, fizičku ekspresiju. ; Zapisivanje kretanja u određenom vremenskom intervalu. itd. Dati iskazi mogu biti podeljeni u tri veće skupine: 1) zapisivanje 2) sakupljanje i čuvanje 3) povezivanje kinetografije sa notnim sistemom i muzikom uopšte. Drugim rečima, ovi odgovori govore o tome da iako sagovornici naslućuju šta bi kinetografija mogla da bude, ipak je nisu dovoljno svesni da bi je mogli verbalno jasno definisati. Analizom intervjua sa sagovornicima o kinetografiji utvrđeni su stavovi ispitanika amatera o pitanju važnosti kursa iz kinetografije koji se mogu pode- Issues in Ethnology and Anthropology, n. s. Vol. 13 Is. 3 (2018)

11 N S 835 liti u dve grupe odgovora. U prvoj, većoj, grupi preovladava ideja o čuvanju narodnih igara, dok u drugoj grupi odgovori ispitanika referiraju na znanje (ali u smislu da činjenice i informacije neka osoba stiče iskustvom ili obrazovanjem, na nižem kognitivnom nivou tj. u vidu primarnih procesa kao što su percepcija, pažnja, memorija, oponašanje tj. kinetička imitacija, ali ne i na višem kognitivnom nivou kroz mišljenje, zaključivanje, razumevanje, simboličku konstrukciju i sl.). Završna razmatranja Cilj ovog rada bio je da se ukaže na činjenicu da kinetografija, kao sistem zapisivanja pokreta, ima veliki značaj i potencijal u etnokoreološkim istraživanjima. Isto tako, kinetografija može da odigra značajnu ulogu u edukaciji i pedagoškom radu. Samim tim, kinetografija ima svoju primenu kako u naučnoj, tako i u pedagoškoj i amaterskoj zajednici. Evidentno je da se kinetografija primenjuje u baletu, modernim plesovima, sve više u etnokoreologiji, a i šire. 17 Zbog svoje apstraktnosti i univerzalnosti, kinetografija ima potencijal zajedničkog jezika svih koji se bave plesom (na praktičan ili teorijski način), jer bi se na taj način obrisala jezička barijera i učvrstila međunarodna saradnja. Isto tako, putem kinetografije se ples koji pripada nematerijalnoj kulturi pretvara u materijalnu i time može bolje da bude zaštićen. Ako se uporede odgovori sagovornika koji pripadaju akademskoj i amaterskoj grupi ispitanika, može biti zaključeno da postoji određena dihotomija u odgovorima pomenute dve grupe. Među etnokoreolozima postoji jasan stav da je kinetografija potrebna za jasniju i detaljniju analizu plesova i da i dalje treba da bude inkorporirana u kurikulum predmeta Etnokoreologija. Amateri pak nemaju mnogo poverenja u ovaj sistem, vrlo su nesigurni i nemaju želju da je uče. Smatraju da ne mora svako da poznaje ovo pismo i ne znaju za potencijale koje kinetografija ima. Amateri misle da kinetografija služi kao podsetnik i da bi mogli da nauče osnovu obrasca koraka (dok ostale informacije mogu da dobiju iz građe ili video zapisa). Među etnokoreolozima dominira sagledavanje značaja kinetografije sa teoretskog aspekta i pridaju joj veliki značaj u edukaciji, dok amateri posmatraju kinetografiju iz praktičnog ugla i njima kinetografija služi za prenošenje, ali pismenim putem. Ono u čemu su se obe grupe saglasile jeste da se pomoću kinetografije može stvoriti arhiv u kojem bi se čuvali svi kinetogrami, tj. plesovi. 17 O daljim mogućnostima primene kinetografije videti: Karin 2016, 31 38; Balogh 2011, ; Kovács 2011, ; Demont 2016, Етноантрополошки проблеми, н. с. год. 13 св. 3 (2018)

12 836 V K Budući da je interesovanje za kinetografiju u Srbiji jedno vreme stagniralo, ovo istraživanje je bilo fokusirano i na pitanje Šta je uzrokovalo pad interesovanja za takvo jedno važno pismo, kao što je kinetografija?. Jedan od razloga je taj što je u amaterizmu na pojedinim seminarima umesto obaveznog, postao izborni kurs, a potom su pojedine organizacije seminara potpuno isključile ovaj kurs iz programa. Tako se desilo da na nekim seminarima 90% polaznika nikad nije ni čula za kinetografiju, a kamoli da je učila. Drugi razlog jeste metod učenja ovog pisma. Pojedini ispitanici su naveli da im je bilo dosadno i da ništa nisu razumeli, pa su samim tim i izbegavali da pohađaju kurs iz kinetografije. Sad je metod učenja unapređen, te se kinetografija lakše uči i razume. Na osnovu do sada rečenog, ustanovljeni su sledeći zadaci koji bi u bliskoj budućnosti trebalo biti obavljeni u okviru etnokoreologije: 1) uspostavljanje saradnje među istraživačima i jače institucionalno povezivanje; 2) ujedniti metod zapisivanja pokreta i stvoriti bolju komunikaciju među istraživačima; 3) jasnije uočavanje problematike zapisivanja pokreta; 4) razviti metodiku učenja kinetografije; 5) objavljivati veći broj radova o kinetografiji; dok u okviru amaterizma treba osvestiti amatere o značaju usvajanja znanja iz kinetografije kao kognitivnog procesa učenja plesa. Svakako potrebno je informisati decu, omladinu, članove KUD-ova i dr. o kinetografiji i njenim potencijalima tj. promovisati je i van okvira institucija. Svesni činjenice da kinetografija nije savršeno sredstvo za analizu plesova (npr. ne može precizno da se zapiše vertikalna dimenzija pokreta i odsustvo vizuelizacije), ona je do sada ipak dala mnogo značajnih rezultata u etnokoreološkim istraživanjima (u okviru četiri doktorske disertacije, kao i veliki broj seminarskih, diplomskih i master radova iz oblasti etnokoreologije korišćena je kinetografija kao sredstvo za analizu tradicionalnih plesova), a daljim svojim razvojem i usavršavanjem sigurno da doprinosi mogu biti još veći. Svakako prednosti kinetografije su daleko veće. Pomoću kinetografije postoji bolja interna komunikacija, veoma je važan i dobar dodatak video zapisu i predstavlja odlično sredstvo u edukaciji. Na taj način stvaraju se i nove profesije, koje su u svetu uveliko priznate, kao i plesne biblioteke sa video zapisima i kinetogramima. Treba znati da osoba koja uči i koristi kinetografiju poseduje visok stepen svesnosti pokreta i na taj način poboljšava artikulaciju plesnog pokreta, potom, bolje opaža pokret, a i pedagoški rad je mnogo efektniji (Fügedi 2016, 7). Literatura Bajić Stojiljković, Vesna Application of Kinetography/Labanotation to the Serbian Choreographed Dance Tradition. In Proceedings of the Twenty-Seventh Biennial ICKL Conference, ed. Marion Bastien, János Fügedi, Richard Allan Ploch, Budapest: International Council of Kinetography Laban. Issues in Ethnology and Anthropology, n. s. Vol. 13 Is. 3 (2018)

13 N S Procesi (re)definisanja strukturalnih, dramaturških i estetskih aspekata u scenskom prikazivanju tradicionalne igre i muzike za igru u Srbiji Doktorska dis. Fakultet muzičke umetnosti, Beograd. Balogh, János Ki(d)netography an adaption of Laban kinetography in children s dance education. In Proceedings of the Twenty-Seventh Biennial ICKL Conference, ed. Marion Bastien, János Fügedi, Richard Allan Ploch, Budapest: International Council of Kinetography Laban. Demont, Delphine Discovering the acajouet (literally aca-toy). In Proceedings of the Twenty-Ninth Biennial ICKL Conference, ed. Marion Bastien, János Fügedi, Budapest: International Council of Kinetography Laban. Dopuđa, Jelena Problemi kinetografije. U Rad kongresa folklorista Jugoslavije I (Bjelašnica i Pula 1952.), ur. Vinko Žganec, Zagreb: Kongres folklorista Jugoslavije. Fügedi, János Tánc Jel Írás. A néptáncok lejegyése Lábán-kinetográfiával. Szóló és körformák [Ples Znak Pisanje. Zapisivanje tradicionalnih plesova Laban-kinetografijom. Solo i kružna formacija]. Budapest: L Harmattan MTA Zenetudományi Intézet Basic of Laban Kinetography for Traditional Dances. Budapest: Institute for Musicology, Research Centre for the Humanities, Hungarian Academy of Sciences. Hoerburger, Felix Dance Notation and Folk Dance Research. Journal of the International Folk Music Council Vol. 10: Hutchinson Guest, Ann Labanotation. New York: Routledge. IFMC Folk Dance Study Group Fondation fot the analysis of the structure and form of folk dance. A syllabus. Ethnomusicology Vol 6: Ilijin, Milica Problemi kinetografije. U Rad kongresa folklorista Jugoslavije I (Bjelašnica i Pula 1952.), ur. Vinko Žganec, Zagreb: Kongres folklorista Jugoslavije. Janković, Ljubica i Danica Narodne igre. Beograd: Autorsko izdanje. Karin, Vesna Polka from Banija: Labanotation as a Tool for Comparative Analysis of Dance and Dance Music. In Proceedings of the Twenty-Seventh Biennial ICKL Conference, ed. Marion Bastien, János Fügedi, Richard Allan Ploch, Budapest: International Council of Kinetography Laban Plesna praksa Dinaraca u Vojvodini, Doktorska dis. Fakultet muzičke umetnosti, Beograd Labanotacija i njena uloga u naučno-istraživačkom i pedagoškom radu. U Zbornik radova učesnika I, Etnokamp Kolašin, ur. dr Zlata Marjanović i Davor Sedlarević, spec, Kolašin: JU Centar za kulturu Kolašin The Use of Laban Kinetography in Ehnochoreology: A Case Study of Kinetography in Serbia. In Proceedings of the Twenty-Seventh Biennial ICKL Conference, ed. Marion Bastien, János Fügedi. Budapest: International Council of Kinetography Laban (rad u pripremi za štampu). Knust, Albrecht. (1979) Dictionary of Kinetography Laban (Labanotation). Poznan: Instytut choreologii. Kovács, Henrik LabanoLego a creativ method for introducing Labanotation. In Proceedings of the Twenty-Seventh Biennial ICKL Conference, ed. Marion Етноантрополошки проблеми, н. с. год. 13 св. 3 (2018)

14 838 V K Bastien, János Fügedi, Richard Allan Ploch, Budapest: International Council of Kinetography Laban. Krasin, Maja Jedan život jedna igra. U Desanka Desa Đorđević. Monografija. (koautor sa Vesnom Bajić Stojiljković), Beograd: Koreos. Lange, Roderyk Preface to Dance Studies, vol. 1, ed. Roderyk Lange, V VII. Jersey: Centre for Dance Studies Some Notes on the Anthropology of Dance. In Dance Studies, vol. 1, ed. Roderyk Lange, Jersey: Centre for Dance Studies. Mlakar, Pino Razvitak plesnog pisma. U Rad kongresa folklorista Jugoslavije I (Bjelašnica i Pula 1952.), ur. Vinko Žganec, Zagreb: Kongres folklorista Jugoslavije. Neubauer, Henrik Osnovi konetografije i njena primena u folkloristici. U Rad kongresa folklorista Jugoslavije I (Bjelašnica i Pula 1952.), ur. Vinko Žganec, Zagreb: Kongres folklorista Jugoslavije. Njaradi, Dunja Multikulturalizam, amaterizam i plesna tehnika: neke beleške o scenskom folkloru u Srbiji. U Muzička i igračka tradicija multietničke i multikulturalne Srbije, ur. Sanja Radinović i Dimitrije O. Golemović, Beograd: Fakultet muzičke umetnosti. Personalni rezime o Henriku Neubaueru, pristupljeno si/~hneuba/personal_resume.htm. Rakočević, Selena Tradicionalna igra i muzika za igru Srba u Banatu u svetlu uzajamnih uticaja, Doktorska dis. Fakultet muzičke umetnosti, Beograd Igre plesnih struktura Tradicionalna igra i muzika za igru Srba u Banatu u svetlu uzajamnih uticaja. Etnomuzikološke studije disertacije. Sveska 2. Beograd: Fakultet muzičke umetnosti Interweaving Dance and Music Structures: Labanotation as a Tool for Comparative Analysis of Traditional Dance and Dance Music Structures. In Proceedings of the Twenty-Seventh Biennial ICKL Conference, ed. Marion Bastien, János Fügedi, Richard Allan Ploch, Budapest: International Council of Kinetography Laban Tracing the discipline: eighty years of ethnochoreology in Serbia. In New Sound, edited by Mirjana Veselinović-Hofman, vol. 41, pp , newsound.org.rs/pdf/en/ns41/selena41.pdf. (preuzeto ). Dostupno i u štampanom obliku a. Manuscript Legacy of the Ethnochoreologist and Choreographer Jelena Dopuđa. In The Collection of Papers Celebrating 110 Years of the Birth of Jelena Dopuđa, ed. Jasmina Talam, Tamara Karača Beljak, Sarajevo: Academy of Music; Musicological Society of FBiH b. Rukopisna ostavština etnokoreologa i koreografa Jelene Dopuđe. U Vlado S. Milošević, etnomuzikolog, kompozitor i pedagog Tradicija kao inspriracija, tematski zbornik sa naučnog skupa, ur. dr Sonja Marinković i dr Sanda Dodik, Banja Luka: Akademija umjetnosti Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske Muzikološko društvo Republike Srpske Ethnochoreology as an interdiscipline in a podstdisciplinary era: a historiography of dance scholarship in Serbia. Yearbook for Traditional Music, Vol. 47: Issues in Ethnology and Anthropology, n. s. Vol. 13 Is. 3 (2018)

15 N S 839 Szentpál, Мária Táncjelírás. Laban-kínetográfia [Ples znak pisanje. Laban-kinetografija]. Budapest: Népművelési Propaganda Iroda. Vasić, Olivera and Zdravko Ranisavljević The Specifities of Labanotation of Typical Motif of Serbian Traditional Dances. In Proceedings of the Twenty-Seventh Biennial ICKL Conference, ur. Marion Bastien, János Fügedi, Richard Allan Ploch, Budapest: International Council of Kinetography Laban. Zvanični sajt International Council of Kinetography Laban, pristupljeno Vesna Karin Music Department Academy of Arts University of Novi Sad New Tendencies in Development of Kinetography in Serbia and the Region Play and music are an inseparable phenomenon of human expression, encompassed by the single term dance. Recording of dance performances, as well as transcription of dance music, are the primary tasks of ethnomusicological analysis in Serbia, and in Europe as well. This enables the understanding of the process of inner constitution of dance and dance music, and the path is opened for their observation in the sphere of the contextual. To this aim, the main tool of analythical observation of dances is kinetography, and the basic object of ethnomusicological analythical thinking are the kinetographs. The system has been developed and perfected over time, mainly in ballet and modern dance. Ethnochoreologists and recorders of traditional dances also use kinetography, but a problem is encountered in the process, since the traditional dances include the movements not existing in ballet and modern dance. Therefore in the recording of traditional dances the creation of new signs is needed. The paper focuses on the renewed interest in kinetography, since on the grounds of the analysis of the responses of the informants on the subject it has been established that the recording of dances, and even of the stage movement, has its potentials. The author raises the issue of the redefinition of the term kinetography and its affirmation, pointing to the necessity of its further development in Serbia and the region as well. Keywords: dance, movement, ethnochoreology, kinetography, Rudolf von Laban Етноантрополошки проблеми, н. с. год. 13 св. 3 (2018)

16 840 V K Nouvelles tendances du développement de la cinétographie en Serbie et dans la région L acte de danser et la musique représentent un phénomène indivisible de l expression humaine, réunis sous un nom commun la danse. La notation des interprétations des danses enregistrées tout comme la transcription de la musique de danse sont d une importance primordiale pour l analyse ethnochoréologique en Serbie et, plus largement, en Europe. Cela permet de comprendre la construction interne de la danse et de la musique de danse et d ouvrir la voie à leur observation approfondie dans le contexte. Dans ce but, la cinétographie est le moyen essentiel pour une considération analytique des danses, tandis que les cinétogrammes présentent l objet principal de la réflexion analytique ethnochoréologique. Le système mentionné s est développé et perfectionné avec le temps, pour la plupart dans le domaine du ballet et des danses contemporaines. Les ethnochoréologues et les notateurs de danses traditionnelles utilisent eux aussi la cinétographie, mais en rencontrant des problèmes lors de la notation car certains mouvements existant dans les danses traditionnelles ne sont pas présents dans le ballet ou dans la danse contemporaine. C est pour cette raison que la création de nouveaux signes pour la notation des danses traditionnelles se montre nécessaire. Le présent travail est centré sur le renouveau d intérêt pour la cinétographie puisque, d après l analyse des réponses de sujets enquêtés sur la cinétographie, la notation des danses et même du mouvement scénique, garde son potentiel de développement. C est pourquoi l auteure de ce travail soulève la question de la redéfinition de la cinétographie en tant que terme et de son affirmation et relève la nécessité de sa réflexion approfondie en Serbie comme dans la région. Mots-clés: danse, mouvement, ethnochoréologie, cinétographie, Rudolf Laban Primljeno / Received: Prihvać eno / Accepted: Issues in Ethnology and Anthropology, n. s. Vol. 13 Is. 3 (2018)

untitled

untitled Селена Ракочевић ИГРЕ ПЛЕСНИХ СТРУКТУРА ТРАДИЦИОНАЛНА ИГРА И МУЗИКА ЗА ИГРУ СРБА У БАНАТУ У СВЕТЛУ УЗАЈАМНИХ УТИЦАЈА Етномузиколошке студије дисертације, свеска 2, Факултет музичке уметности, Београд,

Више

Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина Весна Трифуновић ПРАКТИКУМ ИЗ СОЦИОЛОГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА Јагодина 2018

Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина Весна Трифуновић ПРАКТИКУМ ИЗ СОЦИОЛОГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА Јагодина 2018 Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина Весна Трифуновић ПРАКТИКУМ ИЗ СОЦИОЛОГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА Јагодина 2018 Издавач Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу Милана Мијалковића

Више

Prilog 5 REZIME IZVEŠTAJA O KANDIDATU ZA STICANJE NAUČNOG ZVANJA I Opšti podaci o kandidatu: Ime i prezime: Katarina M. Banjanac Datum rođenja:

Prilog 5 REZIME IZVEŠTAJA O KANDIDATU ZA STICANJE NAUČNOG ZVANJA I Opšti podaci o kandidatu: Ime i prezime: Katarina M. Banjanac Datum rođenja: Prilog 5 REZIME IZVEŠTAJA O KANDIDATU ZA STICANJE NAUČNOG ZVANJA I Opšti podaci o kandidatu: Ime i prezime: Katarina M. Banjanac Datum rođenja: 10.12.1984. JMBG: 1012984775042 Naziv institucije u kojoj

Више

Весна М. Петровић Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина БИБЛИОГРАФИЈА МОНОГРАФИЈЕ, МОНОГРАФСКЕ СТУДИЈЕ, ТЕМАТСКИ ЗБОРНИЦИ, ЛЕС

Весна М. Петровић Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина БИБЛИОГРАФИЈА МОНОГРАФИЈЕ, МОНОГРАФСКЕ СТУДИЈЕ, ТЕМАТСКИ ЗБОРНИЦИ, ЛЕС Весна М. Петровић Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина БИБЛИОГРАФИЈА МОНОГРАФИЈЕ, МОНОГРАФСКЕ СТУДИЈЕ, ТЕМАТСКИ ЗБОРНИЦИ, ЛЕСКИКОГРАФСКЕ И КАРТОГРАФСКЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ МЕЂУНАРОДНОГ

Више

Универзитет у Новом Саду Филозофски факултет Дана, ИЗВЕШТАЈ О СТИЦАЊУ ИСТРАЖИВАЧКОГ ЗВАЊА КАНДИДАТ: мср Ана Крстић, студент Докторских ака

Универзитет у Новом Саду Филозофски факултет Дана, ИЗВЕШТАЈ О СТИЦАЊУ ИСТРАЖИВАЧКОГ ЗВАЊА КАНДИДАТ: мср Ана Крстић, студент Докторских ака Универзитет у Новом Саду Филозофски факултет Дана, 4. 3. 2019. ИЗВЕШТАЈ О СТИЦАЊУ ИСТРАЖИВАЧКОГ ЗВАЊА КАНДИДАТ: мср Ана Крстић, студент Докторских академских студија филологије, Филозофски факултет у Нишу,

Више

Modernisation of Post-Graduate Studies in Chemistry and Chemistry Related Programmes Tempus UK-Tempus-JPCR WORK PACKAGE 3 WP Type 3,3

Modernisation of Post-Graduate Studies in Chemistry and Chemistry Related Programmes Tempus UK-Tempus-JPCR WORK PACKAGE 3 WP Type 3,3 WORK PACKAGE 3 WP Type 3,3 Staff professional development teaching ИЗВЕШТАЈ РАДНЕ ПОСЕТЕ УНИВЕРЗИТЕТУ У АХЕНУ, ИНСТИТУТУ ЗА ГЕОЛОГИЈУ И ГЕОХЕМИЈУ НАФТЕ И УГЉА, НЕМАЧКА Циљеви посете: 1. Идентификација

Више

Raspored ispita - juni NNV.xlsx

Raspored ispita - juni NNV.xlsx ПЕТАК 12.06.2015. СРПСКИ ЈЕЗИК 1 СРПСКИ ЈЕЗИК студенти са ПА, вишом и СРПСКИ ЈЕЗИК 2 ГОВОРНА КУЛТУРА ФОРМЕ УЧТИВОСТИ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ (редовни учитељи и васпитачи) СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ 2 СРПСКОГ

Више

Др Филип Мирић *, приказ Стручни сарадник за наставу Правног факултета, Универзитет у Нишу Рад примљен: Рад прихваћен: Миомира

Др Филип Мирић *, приказ Стручни сарадник за наставу Правног факултета, Универзитет у Нишу Рад примљен: Рад прихваћен: Миомира Др Филип Мирић *, приказ Стручни сарадник за наставу Правног факултета, Универзитет у Нишу Рад примљен: 16.09.2015. Рад прихваћен: 06.10.2015. Миомира Костић, Дарко Димовски, Филип Мирић Малолетничка делинквенција

Више

Tehnološko-metalurški fakultet,

Tehnološko-metalurški fakultet, Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu Karnegijeva 4, Beograd REZIME IZVEŠTAJA O KANDIDATU O STICANJU NAUČNOG ZVANJA I. Opšti podaci o kandidatu Ime i prezime: Marijana (Miloš) Ponjavić

Више

Образац - 1 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Филозофски ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДА

Образац - 1 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Филозофски ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДА Образац - 1 УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Филозофски ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДАЦИ О КОНКУРСУ Одлука о расписивању конкурса, орган

Више

Microsoft Word - Metodika nastave istorije.doc

Microsoft Word - Metodika nastave istorije.doc УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ ФАКУЛТЕТ: Образац - 1 ИЗВЈЕШТАЈ КОМИСИЈЕ о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање I. ПОДАЦИ О КОНКУРСУ Одлука о расписивању конкурса, орган и датум доношења

Више

*Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија

*Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија *Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија *Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија Почев од школске 2014/15.године

Више

STUDIJE O MUZIČKOJ UMETNOSTI/STUDIES ON MUSIC Svetlana Đačanin UDC /.4:78(497.11) Univerzitet u Novom Sadu /.4:78(497.11) Akad

STUDIJE O MUZIČKOJ UMETNOSTI/STUDIES ON MUSIC Svetlana Đačanin UDC /.4:78(497.11) Univerzitet u Novom Sadu /.4:78(497.11) Akad Svetlana Đačanin UDC 371.38-053.3/.4:78(497.11) Univerzitet u Novom Sadu 159.92-053.3/.4:78(497.11) Akademija umetnosti doi:10.5937/zbakum1801158d Departman muzičke umetnosti Stručni rad Srbija Metode

Више

Учитељски факултет на сајмовима високог образовања (Панчево, Пожаревац, Београд, Чачак) Крајем године и почетком године, Учитељски факулте

Учитељски факултет на сајмовима високог образовања (Панчево, Пожаревац, Београд, Чачак) Крајем године и почетком године, Учитељски факулте Учитељски факултет на сајмовима високог образовања (Панчево, Пожаревац, Београд, Чачак) Крајем 2013. године и почетком 2014. године, Учитељски факултет Универзитета у Београду учествовао је на сајмовима

Више

Универзитет у Београду Електротехнички факултет ТАБЕЛА ЗА ОЦЕНУ ИСПУЊЕЊА УСЛОВА ЗА ПРВИ ИЗБОР У ЗВАЊЕВАНРЕДНОГ ПРОФЕСОРА Према Правилнику о избору у з

Универзитет у Београду Електротехнички факултет ТАБЕЛА ЗА ОЦЕНУ ИСПУЊЕЊА УСЛОВА ЗА ПРВИ ИЗБОР У ЗВАЊЕВАНРЕДНОГ ПРОФЕСОРА Према Правилнику о избору у з ТАБЕЛА ЗА ОЦЕНУ ИСПУЊЕЊА УСЛОВА ЗА ПРВИ ИЗБОР У ЗВАЊЕВАНРЕДНОГ ПРОФЕСОРА Према Правилнику о избору у звање наставника и сарадника Електротехничког факултета Универзитета у Београду, који је донет одлуком

Више

ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ЛИЧНИ ПОДАЦИ Име и презиме Милана Додиг Година и место рођ

ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ЛИЧНИ ПОДАЦИ Име и презиме Милана Додиг Година и место рођ ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ЛИЧНИ ПОДАЦИ Име и презиме Милана Додиг Година и место рођења Наставно-научно звање; научно звање 1985. Кикинда

Више

#придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г

#придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г #придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г Р А Ђ Е Њ А И М Е Н А Џ М Е Н Т У Г Р А Ђ Е В И Н

Више

"Sierpinski Carpet Project je neprofitna aktivnost koja povezuje decu celog sveta, koja od nalepnica zajedno prave ogroman geometrijski fraktal, pozna

Sierpinski Carpet Project je neprofitna aktivnost koja povezuje decu celog sveta, koja od nalepnica zajedno prave ogroman geometrijski fraktal, pozna "Sierpinski Carpet Project je neprofitna aktivnost koja povezuje decu celog sveta, koja od nalepnica zajedno prave ogroman geometrijski fraktal, poznat pod imenom tepih Sjerpinskog. Trenutno je u projektu

Више

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕ

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕ ` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕОГРАД СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА

Више

KATALOG ENGLESKI SS-2015 II.indd

KATALOG ENGLESKI SS-2015 II.indd www.logos-edu.rs ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК Уџбенички комплети за гимназије и средње стручне школе 2016/17. Solutions 2 nd edition New Horizons Solutions Pre-Intermediate за први разред средње школе New Horizons 1

Више

ПОДАЦИ О ПРЕДМЕТУ: Упоредно међународно приватно право Назив предмета: Статус предмета: Упоредно међународно приватно право обавезни, IX семестар Проф

ПОДАЦИ О ПРЕДМЕТУ: Упоредно међународно приватно право Назив предмета: Статус предмета: Упоредно међународно приватно право обавезни, IX семестар Проф ПОДАЦИ О ПРЕДМЕТУ: Упоредно међународно приватно право Назив предмета: Статус предмета: Упоредно међународно приватно право обавезни, IX семестар Профил предмета: научно-стручни Број бодова(еспб): 8 Трајање

Више

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ - НИШ Париске Комуне бб, Ниш, Србија Тел: ; Факс:

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ - НИШ Париске Комуне бб, Ниш, Србија Тел: ; Факс: РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ - НИШ Париске Комуне бб, 1000 Ниш, Србија Тел:+31 1 202 300; Факс:+31 1 202 420 info@rcnis.edu.rs; http://www.rcnis.edu.rs т.р. 40-4266-41;

Више

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам направила тест у Гугл документу који су ученици са одушевљењем

Више

НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ

НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ Технолошко-металуршки факултет Универзитет у Београду Карнегијева 4, Београд РЕЗИМЕ ИЗВЕШТАЈА О КАНДИДАТУ ЗА СТИЦАЊЕ НАУЧНОГ ЗВАЊА I Општи подаци о кандидату Име и презиме: Тања Ј. Николић Година рођења:

Више

Студијски програм УЧИТЕЉ за стицање стручног назива Дипломирани учитељ Р.бр. 1. РАСПОРЕД ПРЕДМЕТА по семестрима и годинама студија за студијски програ

Студијски програм УЧИТЕЉ за стицање стручног назива Дипломирани учитељ Р.бр. 1. РАСПОРЕД ПРЕДМЕТА по семестрима и годинама студија за студијски програ Студијски програм за стицање стручног назива Дипломирани учитељ 1. РАСПОРЕД ПРЕДМЕТА по семестрима и годинама студија за студијски програм ПРВА ГОДИНА I семестар II семестар 1. Српски језик 2+2 2+2 8 2.

Више

UNIVERZITET U SARAJEVU PEDAGOŠKA AKADEMIJA SARAJEVO Skenderija 72, tel/fax: , E mail: I. OPĆE ODREDBE

UNIVERZITET U SARAJEVU PEDAGOŠKA AKADEMIJA SARAJEVO Skenderija 72, tel/fax: , E mail: I. OPĆE ODREDBE UNIVERZITET U SARAJEVU PEDAGOŠKA AKADEMIJA SARAJEVO Skenderija 72, tel/fax:214 606, E mail: padekanat@pa.unsa.ba,pakademija@pa.unsa.ba I. OPĆE ODREDBE P R A V I L N I K O DIPLOMSKOM RADU Član 1. Ovaj Pravilnik

Више

РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИС

РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИС РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИСОКОМ ШКОЛОМ ПЕТАК 14. 09. 2018. САЛА ЗА ФИЗИЧКО/ АМФИТЕАТАР

Више

Slide 1

Slide 1 Библиотека Матице српске Електронске изложбе у 2013. Библиотека Матице српске Библиотека Матице српске приредила је 178 изложби у витринама. Од јануара 2011. године изложбе се презентују у електронском

Више

Анкета о уписаним студентима 1. Коју сте средњу школу завршили? А)гимназију Б) средњу техничку школу Ц) неку другу 2. Просечна оцена из математике у т

Анкета о уписаним студентима 1. Коју сте средњу школу завршили? А)гимназију Б) средњу техничку школу Ц) неку другу 2. Просечна оцена из математике у т Анкета о уписаним студентима 1. Коју сте средњу школу завршили? А)гимназију Б) средњу техничку школу Ц) неку другу 2. Просечна оцена из математике у току средње школе била је А) 2-3 Б)3-4 Ц)4-5 Д) 5 3.

Више

ОБРАЗАЦ СИЛАБУСА – С2

ОБРАЗАЦ СИЛАБУСА – С2 ПОДАЦИ О ПРЕДМЕТУ: Назив предмета: Антимонополско право Статус предмета: Изборни (Правно-економски модул) Профил предмета: Позитивно-правни Број бодова(еспб): 7 (седам) Трајање наставе: 75 = (3+1+1) x

Више

РАСПОРЕДА ИСПИТА У ЈАНУАРСКО-ФЕБРУАРСКОМ РОКУ

РАСПОРЕДА ИСПИТА У ЈАНУАРСКО-ФЕБРУАРСКОМ РОКУ РАСПОРЕДА ИСПИТА У ЈАНУАРСКО-ФЕБРУАРСКОМ РОКУ школске 2011/2012. године ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА И ВИШОМ ШКОЛОМ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ВАСПИТАЧА 1. ПИСМЕНИ ДЕО ИСПИТА

Више

Raspored zimski semestar MAS pdf

Raspored zimski semestar MAS pdf Raspored predavanja master akademskih studija školske 2018/2019. godine - zimski semestar Muzička pedagogija Ponedeljak: 09,45-,15 Analiza muzike 20. veka Ponedeljak: 12,-13,15 Metodika nastave muzičke

Више

АНКЕТА АЛУМНИ КЛУБА BANJA LUKA COLLEGE-A - резултати за 2018 годину - Висока школа Banja Luka College је основала Алумни клуб чија је сврха повезивање

АНКЕТА АЛУМНИ КЛУБА BANJA LUKA COLLEGE-A - резултати за 2018 годину - Висока школа Banja Luka College је основала Алумни клуб чија је сврха повезивање АНКЕТА АЛУМНИ КЛУБА BANJA LUKA COLLEGE-A - резултати за 2018 годину - Висока школа Banja Luka College је основала Алумни клуб чија је сврха повезивање свих генерација студената ради остваривања њихове

Више

ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ЛИЧНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Наставно-

ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ЛИЧНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Наставно- ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ЛИЧНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Наставно-научно звање; научно звање е-mail Јулијана Вулетић

Више

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализ

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализа текста, познавање и примена граматичких правила,

Више

Предмети

Предмети НОВА АКАДЕМИЈА УМЕТНОСТИ ЕВРОПСКИ УНИВЕРЗИТЕТ БЕОГРАД ФИНАЛНИ СПИСАК ПРЕДМЕТА НА НОВОЈ АКАДЕМИЈИ УМЕТНОСТИ ШКОЛСКЕ 2018/2019 ГОДИНЕ ЦРНИМ су обележeни предмети који су на располагању у јесењем семестру.

Више

ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Звање е-mail/we

ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Звање е-mail/we ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Звање е-mail/web site Телефон Универзитет, факултет, организациона

Више

У Д Р У Ж Е Њ Е П Л И В А Ч К И Х Т Р Е Н Е Р А С Р Б И Ј Е

У Д Р У Ж Е Њ Е  П Л И В А Ч К И Х  Т Р Е Н Е Р А  С Р Б И Ј Е ПРОПРАТНО ПИСМО Удружење пливачких тренера Србије је спортска организација у којој се чланови баве пливачко тренерским послом. Удружење је самостална организација са статусом удружења грађана, регистровано

Више

Document2

Document2 IQ Festval - Laibach - Intervju za Nadlanu.com: Nismo deo YU scene! Muzika nadlanu.com Laibach, jedan od omiljenih i najuspešnijih bendova sa prostora bivše Jugoslavije, ponovo dolazi u Beograd. Ovog puta

Више

Microsoft Word - CV_FILUM Danica Nedeljkovic

Microsoft Word - CV_FILUM Danica Nedeljkovic ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ЛИЧНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Наставно-научно звање; научно звање е-mail Телефон Универзитет,

Више

Federal

Federal Statistika u oblasti kulture u Federaciji Bosne i Hercegovine Sarajevo 1 Dosadašnje statističke aktivnosti FZS Prema Planu statističkih istraživanja za 2011 i Programu statističkih istraživanja od interesa

Више

ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном

ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД 14 1. Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу 14 Мисија и визија

Више

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Maшински факултет, Београд Ужа научна, oдн

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Maшински факултет, Београд Ужа научна, oдн С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Maшински факултет, Београд Ужа научна, oдносно уметничка област: Мотори Број кандидата који се

Више

RASPORED ISPITA U APRILSKOM ROKU 2001

RASPORED  ISPITA  U  APRILSKOM  ROKU  2001 Univerzitet u Novom Sadu, Akademija Novi Sad Departman muzičke Raspored ispita u aprilskom ispitnom roku školske 2016/2017 (od 18.04.2017 23.04.2017) DEPARTMAN MUZIČKE UMETNOSTI Studijski program Godina

Више

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме 1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме Програмирање добијања награда омогућује ученицима да

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-34 Образовни профил: мастер

Више

Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА Веће другог разреда Наставни предмет обухвата следеће области: - Природни бројеви до Геометријска тела

Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА Веће другог разреда Наставни предмет обухвата следеће области: - Природни бројеви до Геометријска тела Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА - Природни бројеви до 100 - Геометријска тела и фигуре - Мерење и мере Елементи оцењивања из предмета математика: - Усвојеност наставних садржаја - Примена знања

Више

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ С

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ С ` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ СУФИНАНСИРАТИ И РЕАЛИЗОВАТИ У 2018. ГОДИНИ Б е о г р

Више

ОСНИВАЊЕ ЈЕДИНСТВЕНОГ ФАКУЛТЕТА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ УЧИТЕЉА И ВАСПИТАЧА

ОСНИВАЊЕ ЈЕДИНСТВЕНОГ ФАКУЛТЕТА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ УЧИТЕЉА И ВАСПИТАЧА УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ УЧИТЕЉСКИ ФАКУЛТЕТ В О Д И Ч за студенте Учитељског факултета који су завршили Вишу школу за образовање васпитача Београд 2010. УЧИТЕЉСКИ ФАКУЛТЕТ У БЕОГРАДУ www.uf.bg.ac.rs Краљице

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА МИНИСТАРСТВО ЗА НАУЧНОТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ, ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ И ИНФОРМАЦИОНО ДРУШТВО ФОНД ДР МИЛАН ЈЕЛИЋ Трг Републике Српске 1, Б

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА МИНИСТАРСТВО ЗА НАУЧНОТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ, ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ И ИНФОРМАЦИОНО ДРУШТВО ФОНД ДР МИЛАН ЈЕЛИЋ Трг Републике Српске 1, Б РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА МИНИСТАРСТВО ЗА НАУЧНОТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ, ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ И ИНФОРМАЦИОНО ДРУШТВО ФОНД ДР МИЛАН ЈЕЛИЋ Трг Републике Српске 1, Бања Лука; Тел: 051/338 915; Факс: 051/338-856; www.vladars.net;

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Нови Сад, Ђуре Јакшића бр. 7 тел: 021/422-177 факс: 021/420-187 број жиро рачуна: 840-1451666-42 www.akademja.uns.ac.rs ИНФОРМАТОР О ПРОГРАМСКИМ САДРЖАЈИМА ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА за

Више

Извјештај о спровођењу електронске студентске анкете у зимском семестру академске 2012/13 године КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОСИГУРАЊЕ КВАЛИТЕТА координатор за оси

Извјештај о спровођењу електронске студентске анкете у зимском семестру академске 2012/13 године КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОСИГУРАЊЕ КВАЛИТЕТА координатор за оси Извјештај о спровођењу електронске студентске анкете у зимском семестру академске 2012/13 године КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОСИГУРАЊЕ КВАЛИТЕТА координатор за осигурање квалитета дипл. инж. Ненад Марковић ул. Вука

Више

LIČNI PODACI Ime i prezime: Nacionalnost: Datum i mjesto rođenja: Nastavničko zvanje: Rajko Kličković Srbin

LIČNI PODACI Ime i prezime:   Nacionalnost: Datum i mjesto rođenja: Nastavničko zvanje: Rajko Kličković Srbin LIČNI PODACI Ime i prezime: E-mail: Nacionalnost: Datum i mjesto rođenja: Nastavničko zvanje: Rajko Kličković rajkoklickovic@hotmail.com Srbin 20.07.1956. godine, Donji Petrovići, Bosanska Krupa Docent

Више

Microsoft Word - STUDIJSKI_PROGRAM_ZA_DOKTORSKE_STUDIJE_2008.doc

Microsoft Word - STUDIJSKI_PROGRAM_ZA_DOKTORSKE_STUDIJE_2008.doc Република Србија Универзитет у Нишу ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Број: 01-339/4-2008 01.02.2008. године На основу члана 142. Статута Правног факултета у Нишу ("Билтен Правног факултета" бр. 96 од 08.02.2007. године),

Више

LIČNI PODACI Ime i prezime: Nacionalnost: Datum rođenja: Nastavničko zvanje: Milovan Bojić Srbin godine Ban

LIČNI PODACI Ime i prezime:   Nacionalnost: Datum rođenja: Nastavničko zvanje: Milovan Bojić Srbin godine Ban LIČNI PODACI Ime i prezime: E-mail: Nacionalnost: Datum rođenja: Nastavničko zvanje: Milovan Bojić milovanbojic@ymail.com Srbin 31.01.1966. godine Banja Luka Docent, uža naučna oblast računovodstvo i revizija

Више

Microsoft Word - 483E FE-0865C4.doc

Microsoft Word - 483E FE-0865C4.doc Zdravstveno potporno udruženje studenata Beograda Svetski dan bez duvanskog dima 31. maj 2008. Rezultati istraživanja o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama na Univerzitetu u Beogradu Istraživanje

Више

РАСПОРЕД ИСПИТА ЗА ПРВУ ГОДИНУ СТУДИЈА ЈУНСКИ ИСПИТНИ РОК ШКОЛСКЕ 2017/2018 ГОДИНЕ студијски програм Уметничка игра Назив предмета Име професора Датум

РАСПОРЕД ИСПИТА ЗА ПРВУ ГОДИНУ СТУДИЈА ЈУНСКИ ИСПИТНИ РОК ШКОЛСКЕ 2017/2018 ГОДИНЕ студијски програм Уметничка игра Назив предмета Име професора Датум РАСПОРЕД ИСПИТА ЗА ПРВУ ГОДИНУ СТУДИЈА ЈУНСКИ ИСПИТНИ РОК ШКОЛСКЕ 2017/2018 ГОДИНЕ Eстетика Проф.др Миомир Петровић 19.06.2018 11.00 часова Кабинет 330 Историја сценских уметности Проф.др Миомир Петровић

Више

Чича Глиша Аутор: Зора Гојковић и Валентина Рутовић ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо ис

Чича Глиша Аутор: Зора Гојковић и Валентина Рутовић ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо ис ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо искористили веома занимљив сајт на Интернету (www.drawastickman.com). Приликом посете сајту, од посетиоца

Више

С А Ж Е Т А К

С А Ж Е Т А К С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Машински факултет у Београду Ужа научна, oдносно уметничка област: Механика флуида Број кандидата

Више

ТАБЕЛЕ У ДОКУМЕНТАЦИЈИ ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА ПРВОГ И ДРУГОГ НИВОА ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА

ТАБЕЛЕ У ДОКУМЕНТАЦИЈИ ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА ПРВОГ И ДРУГОГ НИВОА ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА Принципи рада на новој (ре)акредитацији програма на ОАС, МАС и ДАС Ф о р м а т и н а ч и н р а д а (1) Препоручује се одсецима да формирају радне групе за припрему документације за акредитацију (најбоље

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Прав

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Прав На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Правилником о дозволи за рад наставника, васпитача и стручних

Више

004 ¶an Mone info dan 4.12

004 ¶an Mone info dan 4.12 Muzički identiteti i evropska perspektiva: interdisciplinarni pristup Prof. dr Ivana Perković, prof. dr Marija Masnikosa Fakultet muzičke umetnosti Univerzitet umetnosti u Beogradu O nama Katedra za muzikologiju

Више

ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНИМ РАДИОНИЦАМА ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске и Агенција за безбједност

ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНИМ РАДИОНИЦАМА ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске и Агенција за безбједност ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНИМ РАДИОНИЦАМА ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске уз подршку UNDP-a, а на

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА МИНИСТАРСТВО ЗА НАУЧНОТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ, ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ И ИНФОРМАЦИОНО ДРУШТВО ФОНД ДР МИЛАН ЈЕЛИЋ Трг Републике Српске 1, Б

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА МИНИСТАРСТВО ЗА НАУЧНОТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ, ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ И ИНФОРМАЦИОНО ДРУШТВО ФОНД ДР МИЛАН ЈЕЛИЋ Трг Републике Српске 1, Б РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА МИНИСТАРСТВО ЗА НАУЧНОТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ, ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ И ИНФОРМАЦИОНО ДРУШТВО ФОНД ДР МИЛАН ЈЕЛИЋ Трг Републике Српске 1, Бања Лука; Тел: 051/338 915; Факс: 051/338-856; www.vladars.net;

Више

Проф. др Емина Копас Вукашиновић Јубиларна монографија поводом 120 година од оснивања јагодинске Учитељске школе и 25 година постојања Факултета педаг

Проф. др Емина Копас Вукашиновић Јубиларна монографија поводом 120 година од оснивања јагодинске Учитељске школе и 25 година постојања Факултета педаг Проф. др Емина Копас Вукашиновић Јубиларна монографија поводом 120 година од оснивања јагодинске Учитељске школе и 25 година постојања Факултета педагошких наука на упечатљив начин приказује развој образовања

Више

________________________________________________________________

________________________________________________________________ УНИВЕРЗИТЕТ ЗА ПОСЛОВНИ ИНЖЕЊЕРИНГ И МЕНАЏМЕНТ БАЊА ЛУКА ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Syllabus - Наставни програм ПРЕДМЕТ: Уставно право СЕМЕСТАР: Први семестар школске 2016/2017. године ФОНД ЧАСОВА: 3 НАСТАВНИК: Проф.

Више

Милија Марјановић

Милија Марјановић Мр Драгана Граонић инспектор-просвјетни савјетник ИЗВЈЕШТАЈ О ГРУПНОМ САВЈЕТОДАВНО-ИНСТРУКТИВНОМ РАДАУ ( август године ) Годишњим програмом рада Републичког педагошког завода планиран је групни савјетодавно-инструктивни

Више

UNIVERZITET U SARAJEVU I TEMPUS PROJEKT “Razvoj informacijske pismenosti za cjeloživotno učenje i ekonomiju zasnovanu na znanju u zemljama Zapadnog B

UNIVERZITET U SARAJEVU I TEMPUS PROJEKT  “Razvoj informacijske pismenosti za cjeloživotno učenje i ekonomiju zasnovanu na znanju u zemljama Zapadnog B Razvoj informacijske pismenosti za cjeloživotno učenje i ekonomiju Fuada Muslić, prof. Mr. Alma Zolota 7. međunarodna konferencija BAM 2013, Sarajevo, NUB BiH, 18. 10. 2013. Učesnici projekta EU: koordinator

Више

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ - НИШ Париске Комуне бб, Ниш, Србија Тел: ; Факс:

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ - НИШ Париске Комуне бб, Ниш, Србија Тел: ; Факс: РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ - НИШ Париске Комуне бб, 18000 Ниш, Србија Тел:+381 18 202 300; Факс:+381 18 202 420 info@rcnis.edu.rs; http://www.rcnis.edu.rs т.р. 840-842668-41;

Више

На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника („Службени гласњник РС“, број 13/2012 и

На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника („Службени гласњник РС“, број 13/2012 и На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника ( Службени гласник РС, број 13/01) Школски одбор Гимназије и економске школе Јован Јовановић

Више

УПУТСТВО ЗА ПИСАЊЕ ИЗВЕШТАЈА О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА НА

УПУТСТВО ЗА ПИСАЊЕ ИЗВЕШТАЈА О ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА НА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О МАГИСТАРСКОЈ ТЕЗИ Мирјане Јовићевић Вјештина читања у настави енглеског језика са тежиштем на стратегијама читања I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум и

Више

Примена информационих технологија у основној школи Уједињене нације Аутор Александра Божић Факултет техничких наука, Чачак Интегрисане академске студи

Примена информационих технологија у основној школи Уједињене нације Аутор Александра Божић Факултет техничких наука, Чачак Интегрисане академске студи Примена информационих у основној школи Уједињене нације Аутор Александра Божић Факултет техничких наука, Чачак Интегрисане академске студије Технике и информатике, 12 e-mail aleksandra.d.bozic@gmail.com

Више

Kolaborativno-na-Moodle

Kolaborativno-na-Moodle Kolaborativno učenje na Moodle-u o Moodle-u Marina Petrović Agencija za obrazovanje Marina i Jovan, Novi Sad Seminar Informaciono-komunikaciona tehnologija u nastavi Online, kompetencija 1, 24 sata (u

Више

Microsoft PowerPoint - SAJAM STIPENDIJA FILOLOSKI FAKULTET 2018 [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - SAJAM STIPENDIJA FILOLOSKI FAKULTET 2018 [Read-Only] JEZICI I STIPENDIJE FILOLOŠKI FAKULTET SAJAM STIPENDIJA UNIVERZITET U BEOGRADU 17. OKTOBAR 2018. MEĐUNARODNA ULOGA UNIVERZITETA Poslednjih dvadesetak godina internacionalna dimenzija visokog obrazovanja

Више

OBRAZAC 1. Vrednovanje sveucilišnih studijskih programa preddiplomskih, diplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija te strucnih stud

OBRAZAC 1. Vrednovanje sveucilišnih studijskih programa preddiplomskih, diplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija te strucnih stud OBRAZAC 1. Vrednovanje sveucilišnih studijskih programa preddiplomskih, diplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija te strucnih studija Tablica 2: Opis predmeta 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1.

Више

Slide 1

Slide 1 Ovaj projekt financira EUROPSKA UNIJA IPA Komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala - Program Europske Unije za Hrvatsku Partner u projektu Samovrednovanje u srednjim strukovnim školama u Republici Hrvatskoj

Више

НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ На основу Закона о научноистраживaчкој делатности ( Службени гласник ПС, бр. 110/05 и 50/06-исправка) и Правилника о начину вредновања

Више

Rano učenje programiranj

Rano učenje programiranj PREGLED ALATA ZA RANO UČENJE PROGRAMIRANJA Ivana Ružić, I. osnovna škola Čakovec Programiranje - nova pismenost Živimo u svijetu u kojem tehnologija brzo napreduje. Način na koji radimo, komuniciramo,

Више

Microsoft Word - Sazetak Mirko Pavisic 2015

Microsoft Word - Sazetak Mirko Pavisic 2015 С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Машински факултет Универзитета у Београду Ужа научна, oдносно уметничка област: Механика Број

Више

GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu 098/ Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna

GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu 098/ Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu beusmarko@gmail.com 098/938-8295 Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna nastavnom programu solfeggia u osnovnim glazbenim školama.

Више

Прилог бр. 1. НАСТАВНО НАУЧНОМ /УМЈЕТНИЧКОМ ВИЈЕЋУ МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА ИСТОЧНО САРАЈЕВО СЕНАТУ УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ Предмет: Извјештај ком

Прилог бр. 1. НАСТАВНО НАУЧНОМ /УМЈЕТНИЧКОМ ВИЈЕЋУ МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА ИСТОЧНО САРАЈЕВО СЕНАТУ УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ Предмет: Извјештај ком Прилог бр. 1. НАСТАВНО НАУЧНОМ /УМЈЕТНИЧКОМ ВИЈЕЋУ МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА ИСТОЧНО САРАЈЕВО СЕНАТУ УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ Предмет: Извјештај комисије о пријављеним кандидатима за избор у академско

Више

DISTRIBUCIONA LISTA

DISTRIBUCIONA LISTA by the EuropeAid 135642/IH/SER/RS Contract No. 48-00-93-2014-28 Programme IPA 2013 Country Contracting Authority Final Beneficiary End Recipient Type of document Prepared by Approved by Ministry of Finance

Више

Образац 1 ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Број захтева: Датум: (Назив већа научних области коме се захтев упућује) ПРЕДЛОГ ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ ДОЦЕНТА /

Образац 1 ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Број захтева: Датум: (Назив већа научних области коме се захтев упућује) ПРЕДЛОГ ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ ДОЦЕНТА / Образац 1 ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Број захтева: Датум: (Назив већа научних области коме се захтев упућује) ПРЕДЛОГ ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ ДОЦЕНТА / ВАНРЕДНОГ ПРОФЕСОРА (члан 75. Закона о високом образовању)

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 11 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Кандидаткиња: Гордана Ристић Тема: Соматизми у немачк

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 11 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Кандидаткиња: Гордана Ристић Тема: Соматизми у немачк УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 11 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Кандидаткиња: Гордана Ристић Тема: Соматизми у немачкој и српској фразеологији (контрастивна истраживања)

Више

На основу чл. 42. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 162/11-пречишћени текст и 167/12), Сенат Универзитета

На основу чл. 42. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 162/11-пречишћени текст и 167/12), Сенат Универзитета На основу чл. 42. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 162/11-пречишћени текст и 167/12), Сенат Универзитета у Београду, на седници одржаној 20.03.2013. године,

Више

LIČNI PODACI Ime i prezime: Nacionalnost: Datum i mjesto rođenja: Nastavničko zvanje: Saša Mičić Srbin

LIČNI PODACI Ime i prezime:   Nacionalnost: Datum i mjesto rođenja: Nastavničko zvanje: Saša Mičić Srbin LIČNI PODACI Ime i prezime: E-mail: Nacionalnost: Datum i mjesto rođenja: Nastavničko zvanje: Saša Mičić aktuar.sasa.micic@gmail.com Srbin 08.07.1976. Tuzla vanredni profesor OBRAZOVANJE Pregled zvaničnog

Више

Распоред испита у продуженом октобарском року школске 2015/2016. године НЕДЕЉА часова часова I ГОДИНА Писмени испити ФИЛОЗОФИЈА

Распоред испита у продуженом октобарском року школске 2015/2016. године НЕДЕЉА часова часова I ГОДИНА Писмени испити ФИЛОЗОФИЈА Распоред испита у продуженом октобарском року школске 2015/2016. године 2. 10.2016. I ГОДИНА ФИЛОЗОФИЈА СА ЕТИКОМ (редовни студенти оба смера, ОПШТА ПЕДАГОГИЈА (редовни студенти оба смера, ПЕДАГОШКА ИНФОРМАТИКА

Више

PRIPREMA ZA IZVOĐENJE NASTAVNE ( METODIČKE ) JEDINICE

PRIPREMA ZA IZVOĐENJE NASTAVNE ( METODIČKE ) JEDINICE DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O VJERONAUČNOM SATU Škola: OŠ Ivan Kozarac Nijemci Razred: 1 Vjeroučitelj: Ljudevit Gačić Nastavna cjelina: Zajedno smo uvijek radosni Nastavna tema: Susret

Више

ВИСОКА ПОСЛОВНО ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У УЖИЦУ БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ књига 1 за студенте Високе пословно техничке школе струковних с

ВИСОКА ПОСЛОВНО ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У УЖИЦУ БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ књига 1 за студенте Високе пословно техничке школе струковних с ВИСОКА ПОСЛОВНО ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У УЖИЦУ БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ књига 1 за студенте Високе пословно техничке школе струковних студија у Ужицу ПРАКТИКУМ (ОПШТИ ДЕО) Модул 1.0 Издавање

Више

На основу члана 47. Статута Техничког факултета у Бору и члана 1. став 2. Одлуке о извођењу приступног предавања на Универзитету у Београду (Гласник У

На основу члана 47. Статута Техничког факултета у Бору и члана 1. став 2. Одлуке о извођењу приступног предавања на Универзитету у Београду (Гласник У На основу члана 47. Статута Техничког факултета у Бору и члана 1. став 2. Одлуке о извођењу приступног предавања на Универзитету у Београду (Гласник Универзитета бр.195/16), Наставно-научно веће Факултета

Више

МАСТЕР РАДОВИ УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ, ФАКУЛТЕТА УМЕТНОСТИ У НИШУ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: ГРАФИЧКИ ДИЗАЈН: МАСТЕР ПРИМЕЊЕНИ УМЕТНИК АЛЕКСИЋ,

МАСТЕР РАДОВИ УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ, ФАКУЛТЕТА УМЕТНОСТИ У НИШУ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: ГРАФИЧКИ ДИЗАЈН: МАСТЕР ПРИМЕЊЕНИ УМЕТНИК АЛЕКСИЋ, МАСТЕР РАДОВИ УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ, ФАКУЛТЕТА УМЕТНОСТИ У НИШУ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: ГРАФИЧКИ ДИЗАЈН: 2012 2017. МАСТЕР ПРИМЕЊЕНИ УМЕТНИК 2012 1. АЛЕКСИЋ, Марко СИНТЕЗА ПРОСТОРНИХ ОБЈЕКАТА И ТИПОГРАФСКО ПИСМО:

Више

PROGRAM

PROGRAM 2019 PROGRAM AKADEMIJA REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU 2019. Europska unija Zajedno do fondova EU SADRŽAJ 1. EDUKATIVNE AKTIVNOSTI AKADEMIJE REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU... 4 MODUL 1: Što su fondovi

Више

С А Ж Е Т А К

С  А  Ж  Е  Т  А  К С А Ж Е Т А К РЕФЕРАТА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: ФАКУЛТЕТ ПОЛИТИЧКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Ужа научна, област: Студије рода Број кандидата

Више

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 На основу члана 55. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, бр. 76/ 2005-68/2015) и Члана 9. став 3. Статута Универзитета у Нишу ( Гласник Универзитета у Нишу број 8/2014) Сенат Универзитета

Више

Slide 1

Slide 1 Da zajednički ocenimo ostvarene rezultate i da nam pomognete u unapređenju programa 1 deo/ Odakle smo krenule i dokle smo stigle? 2 deo/ Kako ste ocenile naš rad? 3 deo/ Šta je novo? 4 deo/ Kako možemo

Више

Gejmifikacija

Gejmifikacija M I N I A K A D E M I J A GEJMIFIKACIJA C A M B R I D G E I N N O V A T I V E S Y S T E M S O L U T I O N S, L T D C A M B R I D G E I N N O V A T I V E S Y S T E M S O L U T I O N S, L T D C A M B R I

Више

TANJUG, Video >>>> RTS, Počela Peta konferencija medicinske dijaspore Redovni susreti srpskih lekara i eksperata medicinskih n

TANJUG, Video >>>> RTS, Počela Peta konferencija medicinske dijaspore Redovni susreti srpskih lekara i eksperata medicinskih n TANJUG, 20.06.2014. Video >>>> RTS, 20.06.2014. Počela Peta konferencija medicinske dijaspore Redovni susreti srpskih lekara i eksperata medicinskih nauka iz zemlje i dijaspore doprinose stalnom unapređenju

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Нови Сад, Ђуре Јакшића бр. 7 тел: 021/422-177 факс: 021/420-187 број жиро рачуна: 840-1451666-42 www.akademija.uns.ac.rs ИНФОРМАТОР О ПРОГРАМСКИМ САДРЖАЈИМА ДИФЕРЕНЦИЈАЛНОГ, ПРЕЛИМИНАРНОГ

Више

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 КОНФЕРЕНЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О СТАНОВАЊУ И ОДРЖИВОМ УРБАНОМ РАЗВОЈУ (ХАБИТАТ III) Хабитат III је Конференција Уједињених нација о становању и одрживом

Више

I

I ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО - ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО-ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Ћирила и Методија 1, 18400 Прокупље, www.vpps.edu.rs БРОЈ: 561/2 ДАТУМ: 26.02.2018. ГОД. ПРОКУПЉЕ На основу

Више