PowerPoint Presentation

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "PowerPoint Presentation"

Транскрипт

1 5 Programska podrška Klijenta S A D R Ž A J 5.1 Programska podrška za klijente 5.2 DNA(Distributed internet Aplication architecture) 5.3 COM+ (Component Object Model) 5.4 Common Object Request Broker Architecture 5.5 EJB (Enterprice Java Beans) 5.6 SOAP (Simple Object Access Protocol) 5.7 HTML (Hyper Text Markup Language) 5.8 XML (extensible Markup Language)

2 5.1 Programska podrška klijenta Sistemi zasnovani na distribuiranim objektima, zbog svojih brojnih prednosti razvijaju se već duži niz godina, od 1990 godine. Na tržištu postoji veliki broj različitih platformi (tehnologija) za implementaciju višeslojne distribuirane arhitekture. Pri izboru distribuirane tehnologije treba obratiti pažnju na: prenosivost (portabilnost) klijentske i serverske platforme prenosivost programskog jezika performanse pri izvršavanju jednostavnost razvoja sigurnost Rezultati testiranja sa različitim komunikacionim modelima za udaljeno pozivanje komponenata do danas su rezultirali sa nekoliko najpoznatijih tehnologija: COM, COM+, DCOM JAVA, EJB COBRA

3 5.2 Distributed internet Aplication architecture COM je specifikacija za objekte koja definiše interfejs preko koga različiti objekti mogu da komuniciraju. Nezavisan je od progr.jezika ukoliko on implementira COM interfejs Teoretski može da se implementira na različitim OS, međutim nijedan drugi OS nije prihvatio COM objekte osim Microsoft Windows-a. Da bi se omogućilo da COM objekti sa različitih sistema međusobno razmenjuju informacije, COM specifikacija je proširena u DCOM DCOM poseduje znatno kompleksniji model konfiguracije i sigurnosti Za potpuno razumevanje COM+ komponentnog modela prvo je potrebno razjasniti Windows DNA Windows DNA je platforma koja opisuje kako razvijati višeslojne, skalabilne distribuirane aplikacije visokih performansi za rad u mreži. Osnovni cilj DNA je omogućavanje izrade enterprise level rešenja. Srce DNA je integrisani program.model baziran na COM+ i sastoji se: Prezentacionog sloja Sloja poslovne logike Sloja za pristup podacima

4 5.2 Distributed internet Aplication architecture 1. Prezentacioni sloj - odgovoran je za prikupljanje informacija od korisnika, kontrolu unetih podataka, njihovo slanje sloju poslovne logike, primanje rezultata od sloja poslovne logike i njihove prezentacije korisniku - VB, HTML, DHTML, java apleti, ActiveX kontrole 2. Sloj poslovne logike - vrši iterakciju sa slojem za pristup podacima radi njihove obrade, slanje dobijenih informacija prezentacionom sloju i obezbeđuje pravila i servise koji pomažu kod pisanja skalabilnih aplikacija a koji su čvrsto integrisani jedan sa drugim kao i sa OS: 1.Web servise - Microsoft Internet Information Server-a (IIS) 2.Transakcionog i servisa komponenti -Microsoft Transaction Server 3.Asihronih i servisa redova - Microsoft Message Queue Server-a 4.Serverskog skriptovanja - Active Server Pages (ASP). 3. Sloj za pristup podacima - direktno interaguje sa podacima koji obično egzistiraju u bazi podataka. Odgovoran je za smeštanje, pronalaženje i održavanje podataka kao i njihovog integrititeta. Pristup podacima preko Windows DNA naziva se Universal Data ACCess (UDA). UDA je skup modela sistemskog i aplikacionog nivoa zvanih OLE-DB, ADO i RDO.

5 5.3 Component Object Model - COM+ Početak razvoja COM+ objekata datira od 1992 god. kada je Microsoft razvio OLE koji je kasnije (1995) nazvao Component Object Model COM počinje sa podrškom distribuiranog procesiranja - DCOM Istovremeno Microsoft razvija novi transakcioni server koji dobija naziv Microsoft Distributed Transaction Coordinator (MTDC) 1997 on je unapređen u Microsoft Transaction Server (MTS). Iste godine Microsoft razvija još jedan server koji dobija ime Microsoft Message Queue Server (MSMQ) Microsoft kombinuje sve do tada razvijene servise u integrisano runtime okruženje koje naziva COM+. COM+ je integrisano okruženje koje programerima obezbeđuje pristup COM, MTS, MSMQ i drugim servisima. COM+ je proširena verzija COM-a sa dve glavne razlike: on uključuje proširenu i nadgrađenu verziju MTS-a, MTS 3, i četiri glavna servisa uključujući MSMQ, Load Balancing, Event Services i IMDB. Sve ove komponente i servisi rade zajedno radi obezbeđivanja integrisanih enterprise (poslovnih) rešenja.

6 5.3 Component Object Model - COM+ COM+ = COM + MTS (nadgrađena verzija) + Servisi COM objekti, MTS (Microsoft Transaction Server) MSMQ (Microsoft Message Queue Server): služi da bi se podržao queue servis, koji omogučuje klijentu da može automatski izvršiti pozive metoda (osim ako komponenta nije ofline). MSMQ pozive metoda automatski snima i stavlja u redove čekanja uvek kada je komponenta dostupna. Ovaj servis je naročito koristan za online aplikacije koje se moraju izvršiti do kraja: online bankarstvo ili rezervacija avionskih karata Load Balancing - mehanizam za distribuciju klijentskih poziva ka više servera. COM+ omogućuje korišćenje dve vrste load balancing-a dinamičko i statičko. COM+ podržava load balancing na nivou komponenti - Clustering service.

7 5.3 Component Object Model - COM+ Event Services - obrađuje događaje između dva objekta. U COM-u, događaji su se mogli obrađivati na dva načina: korišćenje povratnog mehanizma samog interfejsa, gde klijent implementira neki interfejs koji koristi komponenta i Connectable Objects koji koristi standardni COM IconnectionPoint interfejs gde jedan prosleđuje informacije (Publisher) a drugi ih prima (Subscriber). IMDB (In-Memory Database) - robustan, kratkotrajni i izvršni keš koji povećava performanse distribuiranih aplikacija). IMDB koristi OLE_DB i ADO i obezbeđuje brz pristup podacima koji se nalaze u bazama podataka. Umesto učitavnja u runtime modu, IMDB čuva bazu u kešu. Just-In-Time Activation - kada klijent prosledi zahtev za kreiranje instance objekta, COM+ obezbeđuje da klijent referencira kontekst objekta umesto da referencira sam objekat. Klijent dobija referencu na objekat tek kada pozove metodu tog objekta (rešava problem overhead).

8 5.3 Component Object Model - COM+ Object pooling - je vrsta recikliranja objekata. Kada klijent završi sa radom sa instancom komponente, umesto uništavanja instance COM+ je reciklira. Kada neki drugi klijent uputi zahtev za instancom iste komponente, COM+ vraća recikliranu instancu. Role-Based Security - predstavlja način da pridružite različita prava pristupa komponenti različitim korisnicima ili grupama korisnika. Prava pristupa se mogu određivati korišćenjem COM+ kataloga ili programskim putem (programiranjem). Problemi koji su rešeni u COM+: Publisher i Subscriber su bili tesno povezani zbog potrebe za poznavanjem njihovih definicija interfejsa u vreme kompajliranja Dodavanje Publisher-u podrške za multi-kasting ili povećani broj izlaza zahtevalo je mnogo kodovanja. Arhitektura je samo opisivala set interfejsa a programeri su i dalje morali da implementiraju te interfejse. Connection point su kreirani bez podrške za distribuirana okruženja

9 5.3 COM+ katalog

10 5.4 Common Object Request Broker Architecture Velika raznolikost umreženih sistema kao što su različiti hardver, različiti OS, različita mrežna oprema kao i veliki broj mrežnih protokola doveo je do jako otežanog razvoja mrežnih aplikacija. CORBA je prvi, najvažniji i pre svega najambiciozniji middleware projekat pokrenut u istoriji namenjen da premosti ove razlike. Proizvod je konzorcijuma OMG (Object Management Group) koji broji preko 700 članova (pojedinci i velike softverske kompanije). CORBA je papir, tj. specifikacija na preko hiljadu strana. Prva specifikacija CORBA modela data je 1991 god. CORBA je bila veoma popularna sredinom devedesetih, ali sa pojavom Internet-a na koji je OMG sporo reagovao postaje deo istorije Razlozi zbog kojih CORBA nije postala ono za šta je bila namenjena: 1. Skup razvoj aplikacija 2. CORBA je često suviše komplikovana 3. Mnoge implementacije su pune raznih propusta (bug-ovi, sigurnosne rupe, itd.)

11 5.4 Common Object Request Broker Architecture Glavni razlog polakog odustajanja od CORBA specifikacije je nedovoljno brzo pračenje zahteva tržišta. Tržištu je bio potreban otvoren standard koji bi omogućio komunikaciju između različitih aplikacija kroz otvoreni Internet. CORBA komunikacija koristi više portova i zato ne prolazi kroz zaštitne zidove (firewall). Bez obzira što su CORBA poruke bile binarne i iz tog razloga su se prenosile jako brzo, prva tehnologija koja je značajnije zapretila CORBA-i je bila SOAP (Simple Object Access Protocol), 1999 god. SOAP koristi XML poruke (tekstualne) koje se lako prenose Internetom i čitljive su i za računare i za ljude. SOAP je brzo nadirao zbog lakoće upotrebe i lakog prolaženja kroz Internet (HTTP bez problema prolazi kroz večinu firewall-ova). Danas se CORBA jako malo koristi iako je ona nezavisna od jezika i implementirana je na većem broju platformi nego COM. Postoje velike nekompatibilnosti između implementacija različitih proizvođača što otežava njenu primenu.

12 5.4 Common Object Request Broker Architecture CORBA predstavlja object bus koji omogućava klijentu da poziva metode sa objekta na serveru uz nezavisnost program. jezika i lokacije Interakcija je omogućena preko ORB - Object Request Brokers komponenata na klijentu i na serveru (koji poseduju mehanizam RPC) a komunikacija se odvija preko IIOP (Internet Inter-ORB Protocol). Mogućnosti CORBA definisane su IDL-Interface Definition Language Ovaj standard definiše interfejs koji bi trebalo da omogući da komponente napisane u različitim jezicima međusobno sarađuju. To je ostvareno definisanjem seta metoda koje su vidljive za ostale komponente koje mogu da budu na različitim čvorovima u mreži. CORBA model u potpunosti podržava ideju troslojne arhitekture, koja po prirodi ima aplikaciju distribuiranu između klijenta, aplikativnog servera i servera baze podataka. ORB može biti implementiran kao proces na host-računaru kome klijent pristupa, kao proces na nekom centralnom računaru kroz koji klijent i server komuniciraju, ili kao servis samog operativnog sistema. IDL specifikacija je kompajlirana pomoću IDL kompajlera u svakom ciljnom jeziku i on treba da omogući impementaciju svih ovih metoda

13 5.4 Primena CORBA modela CORBA je specifikacija koja teoretski dozvoljava da dva CORBA programa komuniciraju bez ikakvih promena iako su: pisana na različitim programskim jezicima (C++ i Java) izvršavaju se na različitim OS (Windows i UNIX) koriste različite mrežne protokole (TCP/IP i Modbus) izvršavaju se na različitom hardveru (Intel 32 bitni i Alpha CPU) različite mrežne tehnologije (Ethernet i token ring mreže) Na ovako složene zahteve CORBA odgovara tako, što se useli između OS i aplikacije i sakrije složenost OS a samim tim i složenost mrežnih protokola, hardvera računara i mrežnog hardvera. Kod CORBA-e se podaci prenose binarno. Ovakav tip prenosa je puno brži od prenosa tekstualnih sadržaja (npr. XML poruke kod SOAP-a). CORBA danas jedino na tržištu embedded sistema ima porast tržišnog ucešća i primenjije se još kod: - rezervacije avio karata - komunikacija između e-commerce i finansijskim sistemima - telefonskim kompanijama (transakcije)

14 5.4 Primena CORBA modela U poznatije CORBA specifikacije spadaju omniorb 2.6, TAO 3.0, ORBit2 2.4, MICO 3.0, IIOP.NET 2.3, Visibroker 2.6 i orbacus 2.6. Object impl server. Client klijent Object Request Broker sloj u okviru OS koji sakriva svu složenost CORBA modela ORB Interface API preko koga klijent i server pristupaju IDL Skeleton-kod dobijen prevođenjem IDL-a. Mapiranje tipova (tzv. marshaling) i bazne klase koje serverski objekat treba da implementira IDL Stubs poput IDL Skeleton-a, služi za mapiranje tipova Object adapter povećava portabilnost serverske implementacije jer omogučava pisanje koda servera koji je nezavisan od korišćene CORBA implementacije. Postoje dve verzije object adapter-a: BOA (Basic Object Adapter) i POA (Portable Object Adapter)

15 5.5 Enterprice Java Beans - EJB Predstavlja distribuirani, transakcioni, serverski komponentni model. EJB nije proizvod već specifikacija koju izdaje Sun Microsys za Javu EJB je nezavisna od platforme ali ne i od jezika. Svi EJB objekti moraju biti napisani u jeziku Java. Za komunikaciju između različitih sistema, EJB koristi varijantu IIOP nazvanu RMI preko IIOP (Remote Method Invocation over IIOP). Kao što je RPC u klijent server modelu to je RMI u Java modelu Omogućava Java-Java komunikaciju, pozivanje metoda iz udaljenih Java aplikacija od strane Java apleta, Java IDL jezika (definišu se interfejsi po CORBA standardu) i preko ORB-a se pozivaju metode u programima napisanim u bilo kom programskom jeziku koji podržava CORBA standard i JDBC (Java DB Connectivity) koji predstavlja prvi standardizovan set objekata i metoda za interakciju sa bazama podataka i predstavlja sastavni deo Java Entrprise API-a. RMI mehanizam omogućava da pozovete metodu udaljenog objekta. RMI omogućije da se parametri metode proslede drugom računaru, obavesti server o metodi koju treba da izvrši i da vrati vrednost nazad.

16 5.5 Enterprice Java Beans - EJB U RMI terminologiji, objekat čija metoda pravi daljinski poziv se naziva klijentski objekat a daljinski objekat serverski objekat. Klijent/server terminologija odnosi se na samo jedan poziv metodi. Računar na kome se izvršava Java kod koji poziva udaljenu metodu je klijent, a računar koji sadrži objekat je server, samo za taj poziv. Sve ove tehnologije pružaju jaka sredstva za pisanje distribuiranih, višeslojnih/višekorisničkih klijent server aplikacija za pristup relacionim bazama podataka. Java programeri su dobili snažno oruđe koje im omogućava da primene koncept nezavisna platforma - nezavisna baza. Java apleti i aplikacije sada mogu podjednako lako pristupati bilo kojoj bazi podataka na bilo kojoj platformi. JDBC predstavlja mnogo širi pojam od same baze podataka jer ona obuhvata i podatke kao što su oblik, lokacija ili organizacija podataka. Korišćenjem odgovarajućeg drajvera omogućeno je da se podaci koji se dobijaju iz klasične baze podataka ili iz audio-video signala sa satelita, potpuno isto tretiraju i obrađuju.

17 5.5 Enterprice Java Beans - EJB Za razliku od RMI tehnologije čija je implementacija sastavni deo Java jezika, EJB ne proširuje nijednu određenu implementaciju, već dozvoljava proizvođačima da sami prave sopstvene implementacije. Specifikacija je precizno definisana tako da se softver koji koristi EJB tehnologiju može instalirati u različita EJB okruženja bez modifikacije. Ovakav pristup omogućuje da se poslovna logika potrebna aplikaciji razvija bez potrebe da se brine o okruženju u kome će se ona izvršavati EJB specifikacija definiše model serverskih komponenti za razvoj višeslojnih arhitektura sa distribuiranim objektima. EJB definiše okruženje u kome žive EJB komponente. Arhitekturu čine EJB server i kontejner čije f-je nisu strogo razdvojene EJB server i kontejner treba da budu nezavisni jedan od drugog što bi omogućilo kombinovanje EJB komponenti različitih proizvođača. U praksi to nije moguće tako da svaki proizvođač nudi svoj par JDBC je otvorio velike mogučnosti komunikacije sa bazama podataka preko Intraneta i Interneta tako da se danas najviše traže programeri sa znanjem COM+, JDBC, RMI i CORBA tehnologija.

18 5.6 Simple Object Access Protocol Kreiran na postojećim, proverenim i široko prihvaćenim tehnologijama SOAP koristi XML za prenos podataka i izmenu aplikacija, a kako je XML standard, sve platforme mogu da pristupe i obrade informaciju. Pošto koristi HTTP, jednostavno prolazi kroz portove (firewall) Pristup različitim aplikacijama na raznim platformama sa SOAP-om postaje jednostavan, Java aplikacija na Unix-u jednostavno može da poziva metode COM objekta na Windows serveru. Sve ovo postaje transparentno i ne zahteva posebnu administraciju. SOAP je možda nekad bio jednostavan, ali je i on postao kompleksan, dok je prikupljao sve više osobina koje ima CORBA. XML protokol ima prednost u tome što je manje/više čitljiv za ljude. XML procesiranje predstavlja svojevrsno usko grlo za performanse. Sve u svemu, CORBA je mnogo efikasniji, premda je SOAP bolje prilagođen mrežnoj arhitekturi. Ako se oba objekta koji komuniciraju međusobno implementiraju u Javi onda je sva uopštenost i kompleksnost CORBA-e ili SOAP-a potpuno nepotrebna.

19 5.7 Hyper Text Markup Language HTML - jednostavan jezik za izradu hipermedijskih WEB dokumenata Temelji se na oznakama (tags) kojima se oblikuje izgled dokumenta koji se sastoji od teksta, slike, zvuka, filma i drugih objekata. Razvijen je početkom 90-tih god. na temeljima Standard Generalized Marup Language) - definisana sintaksa elemenata za oznake Razvijao se i proširivao, pa je prerastao u jezik pogodan za iterakciju korisnika i WEB servera i prikaz dinamičkih multimedijalnih objekata. Razvojem dinamičkog HTML (DHTML) postaje nezamislivo kreiranje stranica koje ne sadrže dinamičke objekte i naredbe skriptnih jezika. Podrazumeva korišćenje struktuiranih tekstualnih datoteka u kojima se nalaze podaci i oznake jezika koje prepoznaju klijentske aplikacije Moderni Web čitači naprednim osobinama diktiraju razvoj HTML i DHTML te olakšavaju interpretaciju i kvalitet stranica. Obogačen ugrađenim skript-programima koji se izvršavaju na strani klijenta ili servera, HTML predstavlja odličan jezik za prezentaciju Svaki HTML dokument se sastoji od određenih oznaka (tag) i tekstualnih podataka koji dele dokumenat na sekcije zaglavlja i tela.

20 5.8 extensible Markup Language Predstavlja jedinstvenu tehnologiju za modeliranje struktura podataka koje se razmenjuju između poslovnih softvera na Web-u. Može da se pokrene na bilo kojoj platformi, OS ili okruženju i dizajnerima pruža mehanizme za bolje opisivanje njihovog sadržaja. Prvobitno je razvijen za izdavačke kuće i njihove projekte, ali je kasnije razvijen za efikasnu i lakšu razmenu podataka na Webu. XML jezik predstavlja standardni način za modeliranje struktura podataka u elektronskom poslovanju. Format koji obezbeđuje XML za računarske elemente može se prilagoditi najrazličitijim oblastima, kao što su elektronska razmena podataka, čuvanje podataka, odvajanje podataka od prezentacije, vektorska grafika, sistemi glasovne pošte, izrada novih specijalizovanih jezika za označavanje. Osnovna svrha XML-a je da olakša deljenje podataka kroz različite informacione sisteme, posebno kroz one sisteme koji su na Internetu. XML je nastao iz potrebe da se same informacije sa HTML strana fizički odvoje od načina na koji se prikazuju unutar Web strana

21 5.8 extensible Markup Language To je proširivi jezik za označavanje, veoma prost i fleksibilan jezik zasnovan na SGML-u (Standard Generalized Marup Language). SGML definiše gramatiku za sve markup jezike dokumenata. SGML dokumenti nose svoju gramatičku definiciju sa sobom u obliku Document Type Definition-a (DTD) datoteka. Omogućuje dizajnerima da pišu svoje definicije tipova dokumenata (Documet Type Definitions) koje opisuju skupove oznaka i atributa koji mogu da se koriste za opisivanje specifične vrste sadržaja DTD su pravila vladanja jezika za označavanje koja definišu koji elementi označavanja mogu biti upotrebljeni za opisivanje dokumenata XML je dovoljno robustan i proširiv da može da opiše ne samo sadržaj već i metapodatke (informacije koje opisuju druge informacije). Mnogi poslovi vezani za pretraživanje ili razmenu informacija mogu se automatizovati pomoću XML-a Struktura XML datoteke je hijerarhijska: otvoreni i zatvoreni tagovi Za tumačenje XML strukture i transformaciju u određenu strukturu podataka,koriste se parseri-programi napisani u odgovarajućem jeziku

22 5.8 Primer XML dokumenta Iako XML ne zahteva striktnu specifikaciju gramatike dokumenta, dobra je praksa da se ona formira, da bi odgovarajući parseri mogli da izvrše validaciju dokumenta opisanog XML datotekom. Najvažnije prednosti korišćenja XML standarda za modeliranje su: Samodokumentovanje Veliki stepen konzistentnosti sa HTML jezikom jezikom Web-a. XML je danas usvojen kao de fakto i de jure standard za EDI (Electronic Data Interchange). XML reprezentacija kompletne baze ili nekog njenog dela može poslužiti za backup, nezavistan od RDBMS (sistema za upravljanje relacionim bazama podataka), ili za migraciju podataka sa jednog sistema na drugi (npr. Oracle > SQL Server).

23 5.8 Način funkcionisanja XML-a Migracija se može izvesti na 2 načina: 1. pisanjem koda koji će vršiti svaku pojedinačnu migraciju (sl.1) 2. centralnog XML hub-a (sl.2) Prednost centralnog hub-a je da su za dodavanje novog formata baze potrebna samo 2 nova konvertora, dok je kod drugog načina za 6 prikazanih sistema potrebno ukupno 30 filtera. Najnovije verzije gotovo svih vodećih browser-a podržavaju XML. Na taj način podaci iz različitih baza podataka jednostavno se prezentuju klijentima putem različitih browser-a Najčešći način za prikaz XML-a na Internetu je putem XSLT-a (XML Style Language Transformation).

24 Hvala na pažnji!!! Pitanja???

Slide 1

Slide 1 Roland Miklid Patrik Frankovid Zoran Frlan HEP d.d. Sektor za informatiku i telekomunikacije Sadržaj Uvod O projektu i njegovim fazama Oracle Forms & Reports Web servisi & B2B WebLogic BI Publisher Flex

Више

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Ivan Vazler Odjel za matematiku Sveučilište u Osijeku 16. listopada 2013. WWW - World Wide Web World Wide Web (WWW) svjetska mreža računala s izvorima

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation УВОД Дa би рaчунaри нa мрежи могли међусобно да кoмуницирaју и рaзмeњују пoдaткe, пoтрeбнo je: дa сe увeду ПРOТOКOЛИ (утврђeна прaвилa и процедуре за комуникацију) да постоје АДРEСE кoje су jeдинствeнe

Више

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Интернет Интернет је најпознатија и највећа светска мрежа која повезује рачунаре и рачунарске мреже у једну мрежу, у циљу сарадње и преноса информација употребом заједничких стандарда. INTERnational

Више

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE Nacionalni savjet za obrazovanje je na 27. sjednici održanoj 17. marta 2014. godine utvrdio izmjene predmetnoga programa INFORMATIKA za I razred gimnazije. Na zahtijev Pedagoško-psihološke

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 11 Klijent serverske aplikacije S A D R Ž A J 11.1 Pojam Interneta i Intraneta 11.2 Pojam WWW 11.3 Anatomija WWW aplikacije 11.4 Karakteristike WWW aplikacije 11.5 WWW servisi 11.1 Pojam Interneta i Intraneta

Више

Microsoft PowerPoint - 06 Uvod u racunarske mreze.ppt

Microsoft PowerPoint - 06 Uvod u racunarske mreze.ppt Uvod u računarske mreže v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici - 2008 Uvod u računarske mreže Terminologija Primjer povezivanja dva računara Pojam protokola OSI referentni model Protokoli

Више

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI I RA^UNARSKE

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI  I RA^UNARSKE ZNAČAJ RAČUNARSKIH KOMUNIKACIJA U BANKARSKOM POSLOVANJU RAČUNARSKE MREŽE Računarske mreže su nastale kombinacijom računara i telekomunikacija dve tehnologije sa veoma različitom tradicijom i istorijom.

Више

UNIVERZITET U NOVOM SADU TEHNIČKI FAKULTET MIHAJLO PUPIN ZRENJANIN TEHNOLOGIJE DISTRIBUIRANIH INFORMACIONIH SISTEMA - Skripta za teorijski deo (RADNA

UNIVERZITET U NOVOM SADU TEHNIČKI FAKULTET MIHAJLO PUPIN ZRENJANIN TEHNOLOGIJE DISTRIBUIRANIH INFORMACIONIH SISTEMA - Skripta za teorijski deo (RADNA UNIVERZITET U NOVOM SADU TEHNIČKI FAKULTET MIHAJLO PUPIN ZRENJANIN TEHNOLOGIJE DISTRIBUIRANIH INFORMACIONIH SISTEMA - Skripta za teorijski deo (RADNA VERZIJA) Autori: Ljubica Kazi Biljana Radulovic Dalibor

Више

1 NOVO U MNG CENTRU!!! OVLADAJTE TEHNOLOGIJOM IZRADE JAVA EE APLIKACIJA KORIŠ C ENJEM ORACLE ADF-A O - Otkrijte brzinu razvoja aplikacija sa ADF-om -

1 NOVO U MNG CENTRU!!! OVLADAJTE TEHNOLOGIJOM IZRADE JAVA EE APLIKACIJA KORIŠ C ENJEM ORACLE ADF-A O - Otkrijte brzinu razvoja aplikacija sa ADF-om - 1 NOVO U MNG CENTRU!!! OVLADAJTE TEHNOLOGIJOM IZRADE JAVA EE APLIKACIJA KORIŠ C ENJEM ORACLE ADF-A O - Otkrijte brzinu razvoja aplikacija sa ADF-om - Minimizujte pisanje programskog koda - Smanjite obim

Више

4 dan - DWeb

4 dan - DWeb Data Webhouse (Document-Driven DSS) DW 1 Namena data warehouse sistema je da transformiše podatke dobijene iz postojećeg transakcionog sistema, u oblik pogodan za sprovoñenje analiza i obradu nekim od

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

Microsoft PowerPoint - podatkovni promet za objavu.pptx

Microsoft PowerPoint - podatkovni promet za objavu.pptx 1 2 3 Što je složaj protokola (protocol suite)? Pojedini protokol se odnosi samo na jedno pitanje koje omogućava komunikaciju. Kada se kombinira više protokola, grupa protokola koja je rezultat takve kombinacije

Више

Inženjering informacionih sistema

Inženjering informacionih sistema Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad Inženjering informacionih sistema Dr Ivan Luković Dr Slavica Kordić Nikola Obrenović Milanka Bjelica Dr Jelena Borocki Dr Milan Delić UML UML (Unified Modeling Language)

Више

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA SADRŽAJ 1. UVOD... 3 1.1. Cilj i svrha... 3 1.2. Područje primjene... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 4 3. PREDUVJETI KORIŠTENJA... 5 4. PREGLED APLIKACIJE...

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Mehanizmi čuvanja podataka baznog sustava za potrebe Billing aplikacije Autor: Domagoj Dukarić, HEP ODS d.o.o. Koautor: Mario Blažanović, HEP ODS d.o.o. Ukratko o Oracle bazi Instanca memorijske strukture

Више

Računarski softver Da bi računarski sistem mogao da radi, pored hardvera mora biti opremljen i odgovarajućim programima koji će njime upravljati.ova k

Računarski softver Da bi računarski sistem mogao da radi, pored hardvera mora biti opremljen i odgovarajućim programima koji će njime upravljati.ova k Računarski softver Da bi računarski sistem mogao da radi, pored hardvera mora biti opremljen i odgovarajućim programima koji će njime upravljati.ova komponenta računarskog sistema se zove SOFTVER(software

Више

Microsoft PowerPoint - 6. CMS [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 6. CMS [Compatibility Mode] Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije Beograd WEB TEHNOLOGIJE Drupal CMS(Content Managment System) Školska 2012/13. Marko M. Spasojević, spec. inž. Dr Nenad Kojić,

Више

RAČUNALO

RAČUNALO RAČUNALO HARDVER + SOFTVER RAČUNALO HARDVER strojna oprema računala tj. tvrdi, materijalni, opipljivi dijelovi računala kućište i sve komponente u njemu, vanjske jedinice SOFTVER neopipljivi dijelovi računala

Више

Slide 1

Slide 1 Web site development using MCMS 2002 Koncept Autori: Multiautorsko okruženje sa podijeljenim ulogama Autori ne moraju imati tehnička predznanja Veza sa MicrosoftWord Developeri: Integracija sa VS.NET Integracija

Више

Projektovanje informacionih sistema i baze podataka

Projektovanje informacionih sistema i baze podataka Realni sistem i informacioni sistem Ulaz Realni sistem Izlaz Unos Baza podataka Izveštaji Realni sistem i informacioni sistem Sistem se definiše kao skup objekata (entiteta) i njihovih međusobnih veza

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar 2014. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software   For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS) je kompleksan programski sistem koji kontroliše i upravlja uređajima i računarskim komponentama i obavljanje osnovne sistemske radnje. Operativni

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VMware Horizon 7 What s New Bojan Andrejić i Stefan Đoković COMING Computer Engineering Uvod u VMware Horizon 7 Obezbeđuje unapređeno i bezbedno upravljanje i isporučivanje Windows ili Linux desktopova,

Више

Microsoft PowerPoint - 01 Uvod u operativne sisteme.ppt

Microsoft PowerPoint - 01 Uvod u operativne sisteme.ppt Uvod u operativne sisteme v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici 2009 Operativni sistemi i mreže: način realizacije vježbi Tokom semestra 3 periodična testa (Operativni sistemi, Mrežni

Више

(Microsoft PowerPoint - 902_\320ur\360evi\346 Atlassian JIRA - \232to je sve issue.pptx)

(Microsoft PowerPoint - 902_\320ur\360evi\346 Atlassian JIRA - \232to je sve issue.pptx) Atlassian JIRA što je sve issue? because you've got issues Agenda Što je sve Atlassian JIRA? Osnovni JIRA koncepti Što je sve issue: razvoj softvera Proširivost i nadogradivost Što je sve issue: helpdesk,

Више

Microsoft Word - 13-Mreze.doc

Microsoft Word - 13-Mreze.doc MREŽE RAČUNALA Mreža (engl. network) skup (sustav) povezanih računala i njihovih perifernih uređaja koji omogućava brzu razmjenu podataka među njima neovisno o njihovoj udaljenosti te zajedničku upotrebu

Више

Prezentator: Nataša Dvoršak Umag, 20.listopad 2006

Prezentator: Nataša Dvoršak  Umag, 20.listopad 2006 IIS BURIN BURIN HD - HelpDesk Nenad Lenđel, projektant programer IS-a HROUG 2007, Rovinj, 19. Listopada 2007.g. ULJANIK IRI d.o.o. SADRŽAJ Uvod Ciljevi izgradnje HelpDeska Funkcijske cjeline HelpDesk integracija

Више

Slide 1

Slide 1 Kako jednostavnije preći na višu verziju Formsa Ivan Lovrić, Vedran Latin 14.10.2009. Sadržaj prezentacije Predmet migracije Razlozi za migraciju Infrastruktura potrebna za migraciju Pilot migracija Migracija

Више

WordPress & CSP Polisa Sigurnosti Sadržaja za WordPress Milan Petrović WordCamp Niš

WordPress & CSP Polisa Sigurnosti Sadržaja za WordPress Milan Petrović WordCamp Niš WordPress & CSP Polisa Sigurnosti Sadržaja za WordPress Milan Petrović 18.5.2019. WordCamp Niš Predavanje, Google Docs: https://d4p.me/wordcampnis HTTP Zaglavlja Svaki HTTP odgovor počinje zaglavljima

Више

Funkcije predavač: Nadežda Jakšić

Funkcije predavač: Nadežda Jakšić Funkcije predavač: Nadežda Jakšić funkcije delovi programa koji izvršavaju neki zadatak, celinu; dele na ugrađene, korisničke i main funkciju ugrađene funkcije printf,scanf... da bi se one izvršile potrebno

Више

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA RAČUNALNA FORENZIKA SEMINAR VoIP enkripcija Ivan Laznibat Zagreb, siječanj, 2017. Sadržaj 1. Uvod... 1 2. VoIP enkripcija... 3 2.1 PKI (eng.

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 282 Podgorica, 1 novembar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba i

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 282 Podgorica, 1 novembar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba i CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 282 Podgorica, 1 novembar 2013. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

PDF = Potencijalno destruktivan fajl

PDF = Potencijalno destruktivan fajl PDF = Potencijalno Destruktivan Fajl Filip Vlašić, NCERT Sadržaj O PDF formatu Struktura PDF dokumenta Rizici Ranjivosti Exploit - primjeri Zaštita O PDF formatu Portable Document Format, nastao 1993.

Више

CENOVNIK USLUGA maj godine

CENOVNIK USLUGA maj godine CENOVNIK USLUGA maj 2019. godine KRAJNJI KORISNICI 1 Ugradnja kupljene komponente (na lokaciji servisa, bez konfigurisanja) L1 0.00 2 Ugradnja i konfigurisanje kupljene komponente (osim matične ploče,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation + Fakultet organizacionih nauka Upravljanje razvojem IS MSc Ana Pajić Simović ana.pajic@fon.bg.ac.rs ANALIZA POSLOVNIH PROCESA BUSINESS PROCESS MANAGEMENT (BPM) PROCESS MINING + Business Process Management

Више

PPT

PPT Sve što trebate znati o eračunima u javnoj nabavi U našem priručniku smo ukratko pojasnili što nam je donio Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. ZAKONSKA REGULATIVA Stupanjem na snagu

Више

Broj: 01-12/2014 Datum: Direktor preduzeća Phoneco doo, Marko Burgić dipl. Oecc., objavljuje OPŠTE USLOVE USTUPANJA PRAVA NA KORIŠĆENJE POS

Broj: 01-12/2014 Datum: Direktor preduzeća Phoneco doo, Marko Burgić dipl. Oecc., objavljuje OPŠTE USLOVE USTUPANJA PRAVA NA KORIŠĆENJE POS Broj: 01-12/2014 Datum: 01.12.2014 Direktor preduzeća Phoneco doo, Marko Burgić dipl. Oecc., objavljuje OPŠTE USLOVE USTUPANJA PRAVA NA KORIŠĆENJE POSLOVNOG SOFTVERA KONTAKT CENTAR, POSLOVNO INFORMACIONI

Више

Slide 1

Slide 1 Univerzitet u Novom Sadu Fakultet tehničkih nauka Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije Projektovanje Namenskih Računarskih Struktura 1 Sistemi zasnovani na Androidu Uvod u Android platformu

Више

P1.0 Uvod

P1.0 Uvod Системска програмска подршка у реалном времену 1 Миодраг Ђукић miodrag.djukic@rt-rk.uns.ac.rs www.rt-rk.uns.ac.rs 1 Системска програмска подршка у реалном времену 1 програмска подршка = софтвер Системски

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation i n f o r m a c i j s k i i n ž e n j e r i n g Usporedba Microsoft Analysis Services i Hyperion Essbase OLAP Marko Hilak Krešimir Futivić Maja Inđić 15.10.2009 Microsoft Analysis Services i Hyperion Essbase

Више

RA

RA ELEKTRONSKI SISTEMI PLAĆАNJA NА INTERNЕTU ELEKTRONSKI SISTEMI PLAĆАNJA NА INTERNЕTU U zavisnosti od novčanog iznosa koji je predmet plaćanja, ona se generalno mogu podeliti u dve kategorije: makroplаćаnjа

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Organizacija kursa Predavanja: sreda 10-12, sala 1 Lola neparnim nedeljama Lab: sreda 10-12, sala 70 parnim nedeljama 4 lab vežbe Sajt: tnt.etf.rs/~oe4pir

Више

Rad u mrežnom okruženju Osnove informatike s primjenom računala

Rad u mrežnom okruženju Osnove informatike s primjenom računala Rad u mrežnom okruženju DHCP 1/2 DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) je mrežni protokol koji omogućava automatiziranu dodjelu IP adresa računalu prema parametrima kao što su: mrežna maska koja će

Више

Приручник о полагању матурског испита у образовном профилу Електротехничар информационих технологија - оглед ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите

Приручник о полагању матурског испита у образовном профилу Електротехничар информационих технологија - оглед ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите ВЕБ ДИЗАЈН У следећим задацима заокружите број испред траженог одговора 35. Инернет као глобална мрежа светског система умрежених рачунарских мрежа настао је:. Интернет је настао деведесетих година након

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Karakteristike računarskih mreža Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović Informacije o predmetu Студијски програм: МКТ Статус предмета: Obavezni Семестар: I Број часова: 3 + 2 + 0

Више

WAMSTER Prezentacija

WAMSTER Prezentacija WAMSTER Mi smo Studio Elektronike Rijeka d.o.o. tvrtka za razvoj tehnoloških rješenja u automatici i elektronici tvrka osnovana 2006. na temelju komercijalizacije rezultata magistarskog rada locirani u

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prof. dr Pere Tumbas Prof. dr Predrag Matkovid Identifikacija i izbor projekata Održavanje sistema Inicijalizacija projekata i planiranje Implementacija sistema Dizajn sistema Analiza sistema Faze životnog

Више

Računalne mreže Osnove informatike s primjenom računala

Računalne mreže Osnove informatike s primjenom računala Računalne mreže Računalne mreže Računalnu mrežu čine komunikacijskim kanalima povezani mrežni uređaji i računala kako bi dijelili informacije i resurse Svaku računalnu mrežu sačinjavaju osnovni elementi:

Више

Microsoft Word - Master 2013

Microsoft Word - Master 2013 ИСПИТНИ РОК: ЈУН 2018/2019 МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Студијски програм: ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА Семестар 17.06.2019 Статички електрицитет у технолошким процесима Електронска кола за управљање

Више

Microsoft Word - Master 2013

Microsoft Word - Master 2013 ИСПИТНИ РОК: СЕПТЕМБАР 2018/2019 МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Студијски програм: ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА Семестар 19.08.2019 Електромагнетна компатибилност у електроенергетици Управљање дистрибутивном

Више

Internet

Internet Internet Internet je globalna računarska mreža. Pre svega, pojam internet znači mreža unutar mreže, ili internakonekcija između više računara. Strukturno postoje male mreže koje se međusobno vezuju, i

Више

QlikView Training

QlikView Training QlikView Napredni Poslovni Sustavi d.o.o. Svjetlana Čubek Neven Kranjčec 7. 8. svibanj 2014 Sadržaj Što je QlikView? QlikView značajke Što čini QlikView jedinstvenim? Tipični korisnici QlikView alata Prezentacija

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 6 Klijent server komponente - Server S A D R Ž A J 6.1 Karakteristike serverskog računara 6.2 Vrste servera 6.3 Mrežni operativni sistemi 6.3.1 Open VMS 6.3.2 Novell Netware 6.3.3 UNIX/LINUX 6.3.4 Windows

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6 УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум и орган који је именовао комисију 19.7.2018, на основу Одлуке Наставно Научног

Више

STUDIJA SLUČAJA: Konsolidacija informatičkog sustava Grada Raba siječanj, Informacijske tehnologije

STUDIJA SLUČAJA: Konsolidacija informatičkog sustava Grada Raba siječanj, Informacijske tehnologije STUDIJA SLUČAJA: Konsolidacija informatičkog sustava Grada Raba siječanj, 2017. Informacijske tehnologije Studija slučaja (Case study) Informatički sustav Grada Raba sastoji se od 1 fizičkog poslužitelja

Више

CPHP_19

CPHP_19 Upotreba PHP-a u drugim jezicima Za ovu lekciju se podrazumevaju osnovna znanja iz JavaScript-a i ActionScript-a. Ono što smo do sada radili, jeste PHP van konteksta ili u veb kontekstu, što je zapravo

Више

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt Tema 2 Kriterijumi kvaliteta za softverske proizvode DAAD Project Joint Course on Software Engineering Humboldt University Berlin, University of Novi Sad, University of Plovdiv, University of Skopje, University

Више

Microsoft PowerPoint - GR_MbIS_12_IDEF

Microsoft PowerPoint - GR_MbIS_12_IDEF Menadžment poslovnih informacionih sistema - 12 metode modeliranja funkcija pripremila Doc. dr Gordana Radić Integfated DEFinition Definicija: je metoda (jezik) modeliranja bazirana je na kombinaciji grafike

Више

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt Tema 2 Kriterijumi kvaliteta za softverske proizvode DAAD Project Joint Course on Software Engineering Humboldt University Berlin, University of Novi Sad, University of Plovdiv, University of Skopje, University

Више

Microsoft Word - CAD sistemi

Microsoft Word - CAD sistemi U opštem slučaju, se mogu podeliti na 2D i 3D. 2D Prvo pojavljivanje 2D CAD sistema se dogodilo pre više od 30 godina. Do tada su inženjeri koristili table za crtanje (kulman), a zajednički jezik komuniciranja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Jelena Mitrović Sadržaj Uvod ShareFile pozicija na EFSS tržištu Tehničke karakteristike ShareFile mogućnosti integracije ShareFile funkcionalnosti Zaključak Sadržaj Uvod ShareFile pozicija na EFSS tržištu

Више

Slide 1

Slide 1 Change the Rules SharePoint 2010 for.net developers Adis Jugo, daenet SharePoint Server 2010 Zašto SharePoint development? SharePoint je najzastupljenija platforma za kolaboraciju SharePoint je platforma

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation TRANSPORTNI SLOJ Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović ENKAPSULACIJA DATA SEGMENT S.P / D.P. / S.N. / Ack # / DATA IPv / HLEN / Flag / S. IP / D. IP / PACKET DATA (SEGMENT) Frame

Више

PuTTY CERT.hr-PUBDOC

PuTTY CERT.hr-PUBDOC PuTTY CERT.hr-PUBDOC-2018-12-371 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA PUTTY... 4 3 KORIŠTENJE ALATA PUTTY... 7 3.1 POVEZIVANJE S UDALJENIM RAČUNALOM... 7 3.2 POHRANA PROFILA KORISNIČKIH SJEDNICA...

Више

Microsoft Word - Akreditacija 2013

Microsoft Word - Akreditacija 2013 07.10.2017 ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Модул: СВИ Година I Од II до IV Семестар I II IV-VIII Лабораторијски практикум - Увод у рачунарство Алгоритми и програмирање Математика 1 Математика

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar 2015. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

I година Назив предмета I термин Вријеме II термин Вријеме Сала Математика : :00 све Основи електротехнике

I година Назив предмета I термин Вријеме II термин Вријеме Сала Математика : :00 све Основи електротехнике I година Математика 1 2225 20.06.2019. 9:00 04.07.2019. 9:00 све Основи електротехнике 1 2226 17.06.2019. 9:00 01.07.2019. 13:00 све Програмирање 1 2227 21.06.2019. 9:00 05.07.2019. 9:00 све Основи рачунарске

Више

I година Назив предмета I термин Вријеме II термин Вријеме Сала Математика : :00 све Основи електротехнике

I година Назив предмета I термин Вријеме II термин Вријеме Сала Математика : :00 све Основи електротехнике I година Математика 1 2225 05.09.2019. 9:00 19.09.2019. 9:00 све Основи електротехнике 1 2226 02.09.2019. 9:00 16.09.2019. 9:00 све Програмирање 1 2227 06.09.2019. 9:00 20.09.2019. 9:00 све Основи рачунарске

Више

I година Назив предмета I термин Вријеме II термин Вријеме Сала Математика : :00 све Основи електротехнике

I година Назив предмета I термин Вријеме II термин Вријеме Сала Математика : :00 све Основи електротехнике I година Математика 1 2225 07.02.2019. 9:00 21.02.2019. 9:00 све Основи електротехнике 1 2226 04.02.2019. 9:00 18.02.2019. 9:00 све Програмирање 1 2227 08.02.2019. 9:00 22.02.2019. 9:00 све Основи рачунарске

Више

Microsoft Word - Akreditacija 2013

Microsoft Word - Akreditacija 2013 ИСПИТНИ РОК: ОКТОБАР 2 2017/2018 ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Модул: СВИ Година I Од II до IV Семестар I II IV-VIII Лабораторијски практикум - Алгоритми и програмирање Лабораторијски практикум

Више

PRIS 00 Projektovanje informacionih sistema

PRIS 00 Projektovanje informacionih sistema PROJEKTOVANJE INFORMACIONIH SISTEMA dr Vladislav Miškovic Fakultet za računarstvo i informatiku PROJEKTOVANJE INFORMACIONIH SISTEMA 2018/2019 1 Uvodne napomene Silabus Plan Ispit Projekti Softver Literatura

Више

I година Назив предмета I термин Вријеме Сала Математика :00 све Основи електротехнике :00 све Програмирање

I година Назив предмета I термин Вријеме Сала Математика :00 све Основи електротехнике :00 све Програмирање I година Математика 1 2225 03.10.2019. 15:00 све Основи електротехнике 1 2226 30.09.2019. 15:00 све Програмирање 1 2227 04.10.2019. 15:00 све Основи рачунарске технике 2228 01.10.2019. 15:00 све Социологија

Више

Microsoft Word - Akreditacija 2013

Microsoft Word - Akreditacija 2013 ИСПИТНИ РОК: СЕПТЕМБАР 2018/2019 ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Модул: СВИ Година I Од II до IV Семестар I II IV-VII Лабораторијски практикум Физика Лабораторијски практикум - Увод у рачунарство

Више

Microsoft Word - Akreditacija 2013

Microsoft Word - Akreditacija 2013 ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Модул: СВИ Година I Од II до IV Семестар I II IV-VII 18.09.2017 Алгоритми и програмирање 19.09.2017 Математика 1 20.09.2017 Математика 2 21.09.2017 Увод у

Више

Na osnovu člana 41 stav 3 Zakona o bibliotečkoj djelatnosti (“Službeni list CG”, broj 49/10) Ministarstvo kulture, na prijedlog nacionalne biblioteke,

Na osnovu člana 41 stav 3 Zakona o bibliotečkoj djelatnosti (“Službeni list CG”, broj 49/10) Ministarstvo kulture, na prijedlog nacionalne biblioteke, 142. Na osnovu člana 28 stav 3 Zakona o bibliotečkoj djelatnosti ( Službeni list CG broj 49/10), na prijedlog Javne ustanove Nacionalna biblioteka Crne Gore Đurđe Crnojević, Ministarstvo kulture, donijelo

Више

Microsoft PowerPoint - PRI2014 KORIGOVANO [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - PRI2014 KORIGOVANO [Compatibility Mode] 1. Broj bitova koji se jednovremeno prenosi i obrađuje unutar procesora naziva se: a) radni takt b) procesorski kod c) procesorska reč d) procesorski takt 1. Broj bitova koji se jednovremeno prenosi i

Више

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke Informatički sustav za prikupljanje, simulaciju i prikaz podataka o cijenama javnih komunikacijskih usluga (dalje: Sustav e-tarife) Zagreb, HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Roberta

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ORGANIZACIJE I INFORMATIKE V A R A Ž D I N Matija Sabolić KORIŠTENJE WEB SERVISA U JAVA APLIKACIJAMA DIPLOMSKI RAD Vara

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ORGANIZACIJE I INFORMATIKE V A R A Ž D I N Matija Sabolić KORIŠTENJE WEB SERVISA U JAVA APLIKACIJAMA DIPLOMSKI RAD Vara SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ORGANIZACIJE I INFORMATIKE V A R A Ž D I N Matija Sabolić KORIŠTENJE WEB SERVISA U JAVA APLIKACIJAMA DIPLOMSKI RAD Varaždin, 2018. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ORGANIZACIJE

Више

SELECT statement basic form

SELECT statement basic form NAZIV OBJEKTA ZNANJA Uvod u JQuery PROLOG Autor * Katarina Kaplarski Klasifikacija * Težina * Osnovni nivo Ključne reči * Ko sluša * Student OAS Trajanje * Komentari autora SADRŽAJ Apstrakt Cilj * Uvodne

Више

ZIS

ZIS DIGITALNA FORENZIKA prof. dr Saša Adamović sadamovic@singidunum.ac.rs Forenzička istraga operativnih sistema Operativni sistem Pruža softversku platformu za pokretanje drugih programa. OS je odgovoran

Више

РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: Факс: МБ: ПИБ: МК

РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: Факс: МБ: ПИБ: МК РЕ-АКТИВ ДОО Франклин Рузвелт 43А, 1000 Скопље, Македонија Тел.: +389 2 3109191 Факс: +389 2 3220152 МБ: 6159559 ПИБ: МК4030006611118 www.реактив.цом.мк РЕАКТИВ КОНСАЛТИНГ ДОО Деспота Стефана 42/3/5, 11000

Више

OPERATIVNI SISTEMI

OPERATIVNI SISTEMI OPERATIVNI SISTEMI Pojam i principi rada operativnog sistema Evolucija operativnih sistema Vrste usluga koje obezbeđuje operativni sistem Upravljanje računarskim resursima 1 Operativni sistem Operativni

Више

Препоруке безбедности мрежних сервиса Copyright 2015 АМРЕС

Препоруке безбедности мрежних сервиса Copyright 2015 АМРЕС Copyright 2015 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене 1.0 2009. год Душан Пајин (РЦУБ), Ратко Бучић (ЈУНИС), Владимир Илић (АРМУНС) Прва верзија документа у оквиру

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 12 Cloud Computing S A D R Ž A J 12.1 Uslovi za nastanak Cloud Computing-a 12.2 Pojam Cloud Computing-a 12.3 Cloud Computing arhitektura 12.4 Karakteristike Cloud Computing-a 12.5 Modeli implementacije

Више

Microsoft Word - Smerovi 1996

Microsoft Word - Smerovi 1996 ИСПИТНИ РОК: СЕПТЕМБАР 2018/2019 СТАРИ НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ (1996) Смер: СВИ Филозофија и социологија 20.08.2019 Теорија друштвеног развоја 20.08.2019 Програмирање 20.08.2019 Математика I 21.08.2019

Више

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal Korisničko uputstvo za instalaciju i podešavanje securew2 programa za pristup eduroam servisu Termin supplicant se koristi u IEEE 802.1X standardu. U širem značenju, ovaj termin predstavlja entitet (korisnik

Више

Microsoft Word - 11 Pokazivaci

Microsoft Word - 11 Pokazivaci Pokazivači U dosadašnjem radu smo imali prilike da koristimo promenljive koje smo deklarisali na početku nekog bloka. Prilikom deklaracije promenljiva dobija jedinstveni naziv i odgovarajući prostor u

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 295 Podgorica, 31. oktobar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreb

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 295 Podgorica, 31. oktobar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreb CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 295 Podgorica, 31. oktobar 2012. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije MVC - Modeli Školska 2017/18. Dr Nenad Kojić, dipl. inž. Luka Lukić, struk. inž. Danijela Nikitin, spec.stuk.inž MVC.htaccess

Више

INFORMACONI SISTEMI U TRGOVINI

INFORMACONI SISTEMI U TRGOVINI 2 INFORMACONI SISTEMI U TRGOVINI... Interno poslovanje... IS u trgovini - Jelica Trninić & Jovica Đurković 1 Sadržaj Interno poslovanje na Internetu Intranet Portali E-learninig Upravljanje znanjem Infrastruktura

Више

Microsoft Word - DNS_DHCP.doc

Microsoft Word - DNS_DHCP.doc DNS Domain Name System DNS sadrži kopije tekstualnih adresa i njihove 32-bitne prezentacije Svaki sajt izvršava protokol koji pristupa distributivnoj bazi podataka poznatoj kao Domain Name System Bez DNS-a,

Више

Slide 1

Slide 1 predmet Inženjerska informatika Operativni sistem dr Anica Milošević Koji operativni sistemi postoje? Microsoft Windows Linux Suse Red Hat Ubuntu Unix 26.1.2018. 2 Šta je Windows operativni sistem? Operativni

Више

PROJEKTOVANJE I PRIMENA WEB PORTALA Snežana Laketa Osnovna škola Vuk Karadžić, Vlasenica kontakt telefon:

PROJEKTOVANJE I PRIMENA WEB PORTALA Snežana Laketa Osnovna škola Vuk Karadžić, Vlasenica   kontakt telefon: PROJEKTOVANJE I PRIMENA WEB PORTALA Snežana Laketa Osnovna škola Vuk Karadžić, Vlasenica e-mail: snezalaketa@yahoo.com kontakt telefon: 99387 56 733 307 Sažetak Ovaj rad razmatra korišćenje Web portala

Више

Slide 1

Slide 1 MOSS 2007: platforma za razvoj aplikacija Adis Jugo & Ahmed Vila daenet d.o.o. Sarajevo Sponzori Sadržaj predavanja Proširenje mogudnosti MOSS 2007 aplikacija upotrebom SharePoint Object Modela Uvezivanje

Више

Apache Maven Bojan Tomić

Apache Maven Bojan Tomić Bojan Tomić tomicb@fon.rs Kako se pravi Java projekat (build) Osnovni koraci (skraćena procedura bez testiranja) 1)Preuzimanje *.java fajlova sa početne destinacije (obično src folder) 2)Preuzimanje odgovarajućih

Више

Р273 Пројектовање база података Примери питања за колоквијум 1. Навести најважније моделе података кроз историју рачунарства до данас. 2. Објаснити ос

Р273 Пројектовање база података Примери питања за колоквијум 1. Навести најважније моделе података кроз историју рачунарства до данас. 2. Објаснити ос Р273 Пројектовање база података Примери питања за колоквијум 1. Навести најважније моделе података кроз историју рачунарства до данас. 2. Објаснити основне концепте мрежног модела 3. Објаснити основне

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 13 Dalji razvoj Klijent server tehnologije S A D R Ž A J 13.1 Osnovni preduslovi 13.2 Napredak hardverskih tehnologija 13.3 Softverske tehnologije 13.4 Web servisi 13.5 Web aplikacije 13.1 Preduslovi za

Више

Sadrzaj_A2ZP.fm

Sadrzaj_A2ZP.fm viii SADRÆAJ Uvod xv Poglavàe 1 Ãta je novo u Accessu 2002 1 Kratka istorija Accessa 2 Access 2002 5 Novine u paketu Microsoft Office XP Developer 7 Saæetak 8 Poglavàe 2 Razvijaçe viãekorisniåkih aplikacija

Више