ВОДЕНА ПАРА

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "ВОДЕНА ПАРА"

Транскрипт

1 ВОДЕНА ПАРА

2 Водена пара има широку примену у разним апаратима, индустријским и топлотним постројењима. Њене величине стања понекад примају и помало превисоке вредности, од неколико стотина степени и бара.. Водена пара се добија испаравањем воде на одређеним притиску, најчешће вишем од атмосферског, у специјално користруисаном суду - парном котлу.

3 За мокру пару мери се количина топлоте доведена за кључање и испаравање и назива се латентна топлота кључања или кондензације потребна за промену фазе. q = r = i - i

4 Почетно стање се узима за t 0 = 0 C, а за њега су: p 0 = 0,0061 bara v 0 = 0,001 m 3 /kg Пошто се енталпија мери од овог почетног стања, кључале воде, она је (исто важи и за ентропију) у тој тачки: i 0 = 0 s 0 = 0

5 Прегрејана пара се разликује од влажне и суве паре. Што је више прегрејана ближа је идеалном гасу. q = i i = c p t = c p (Tp - Ts)

6 У парном котлу процес је изобаран, код пумпи адијабатан, а у кондензатору изобаран и изотерман. За све промене се анализира количина топлоте и рад. Изобарна промена, p = const., слика 6.3. q = u 2 - u 1 + p(v 2 - v 1 ) = i 2 - i 1 l = p(v 2 - v 1 )

7

8

9

10

11 Основни задатак котловског постројења је трансформација хемијске енергије горива у топлотну енергију радног флуида, а по правилу му је главни део парни котао - проточни систем за трансформисање енергије. У подручју изградње енергетских, топлотних и процесних система проблеми градње парних котлова чине посебно подручје.

12 Врсте енергија које се јављају у парним котловима приликом претварања енергије су: Хемијска енергија горива чија количина зависи од хемијског састава горива, Топлотна енергија димних гасова који настају процесом сагоревања, Енергија водене паре тражених карактеристика (притисак, температура), Топлотна енергија воде ако се ради о топловодним котловима.

13

14 D - капацитет парних котлова, kg/s p - притисак у парном котлу, Pa t pr - температура прегрејане паре, C. gp - степен корисност парног котла, %

15 1.етапа: почетак градње парних котлова у време око 1900: ручно ложење на непомичним решеткама; парни котлови с великим садржајем воде; за потребе већих капацитета граде се низови или батерије парних котлова; параметри котлова износе: притисак паре - 1,5 MPa, температура прегрејања паре до 250 C. 2.етапа: гориво сагорева у слоју на механичким решеткама, тј. решеткама с погоном за покретање. Основни представници ове етапе јесу парни котлови са секцијама (секционални) и стрмоцевни парни котлови; параметри износе: притисак паре до - 4 MPa и температура прегрејања паре до 450 C; време градње од до етапа: у развоју парних котлова осим сагоревања у слоју уведено је и сагоревање горива у простору односно сагоревање помоћу угља самлевеног у млиновима. Због потпуно нових услова сагоревања угљене прашине, ложиште је добило одређени облик и нижа запреминска оптерећења него при сагоревању угља у слоју. Параметри паре износе: притисак паре до 1 2,5 MPa и температура прегрејања до 525 C; време градње од дo 1950.

16 4.етапа: то је изведба великих парних котлова у блок-систему, тј. парни котао и турбина чине једну погонску јединицу; притисци се пењу и преко критичне тачке, тј. и преко 22,1 MPa, a температура прегрејања паре и преко 525 C; време градње од надаље. 5.етапа: употребљавају се потпуно нови извори топлотне енергије. Као гориво служе одредени елементи атомске масе преко 230: торијум (Th-232); уран (U-233, U-235, U238); трансурански елементи; плутонијум (Pu-239) итд.; фисијом (цепањем) атома таквих елемената стварају се уз регулисано вођење процеса големе количине топлотне енергије. Парни котао у овом случају, тј. у нуклеарним електранама постаје само измењивач топлоте на који се посредно преноси топлота добијена у реактору. Нуклеарни реактор са системом измењивача долази на место класичног облика парних котлова и чини примарни круг нуклеарне електране, док остали део нуклеарних термо постројења као турбина, цевоводи и остало, остаје у основи непромењен

17 p d, (Pa), - дозвољени, концесијски притисак; то је највиши притисак при ком је допуштено да парни котао ради. На тај притисак делује сигурносни вентил, односно сигурносни вентил се аутоматски отвара кад је допуштени притисак прекорачен. Он је основа за прорачун чврстоће зидова цеви, комора, бубња, итд.; p r, (Pa), - радни, погонски или називни притисак (притисак у бубњу); најчешће је то притисак 5% испод дозвољеног притиска па се при мањим осцилацијама притиска не отвара сигурносни вентил. Величина радног притиска је основа за прорачун цевовода изван парних котлова у склопу термоенергетског постројења; p i, (Pa), - излазни притисак из прегрејача паре; то је стварни притисак који се мери на излазу из парних котлова. Тај притисак је погонски или радни умањен за величину пада притиска због трења у систему прегрејача паре и спојног цевовода у склопу парних котлова. Излазни притисак је најчешће 10 до 15% мањи од дозвољеног притиска;

18 Температура прегрејања паре t пр данас износи 540 C, а изузетно је утврђена са 675 C. Ограничена је чврстоћом и саставом материјала за градњу прегрејача паре. Температуре прегрејања мере се на излазу из прегрејача и односе се, према прописима, на максимални трајни капацитет парних котлова. Ако нису утврђени специјални услови, температура прегрејања паре мора бити остварена и при нормалном капацитету парних котлова.

19 Капацитет парних котлова одређен је следећим величинама: D N, kg/s, - нормални капацитет (производња); служи као основа и меродаван је за пројектовање целог постројења; D max, kg/s, - максимални трајни капацитет; служи произвођачу парних котлова за прорачун величина огревних површина и осталих елемената појединих делова котла; D max30', kg/s, - максимални капацитет у 30 минута; D min, kg/s, - технички минимални капацитет. Код већих јединица парних котлова употребљава се као карактеристична величина максимални тренутни капацитет, који је за око 10% већи од максималног трајног капацитета, али је допуштено трајање таквог капацитета само 30 минута.

20 У котловском постројењу се настоји постићи што већа искористивост при претварању енергије (топлотне у механичку). Процес добијања рада може се најбоље приказати у топлотним кружним процесима. Топлотни кружни процес је низ промена стања радног медијума. Одвија се у деловима термоенергетског постројења: генератору паре - турбини - кондензатору.

21

22 Промене стања медијума у генератору паре и парној турбини Промена стања довођење топлоте за загрејавање воде Промена стања довођење топлоте испарења Промена стања доводење топлоте прегрејања Промена стања адијабатска експанзија засићене паре Промена стања адијабатска експанзија прегрејане паре Промена стања одвођење топлоте кондензације при засићеној пари Промена стања одвођење топлоте кондензације при прегрејаној пари.

23 подизање радног притиска и температуре прегрејања свеже паре у парном котлу и снижење притиска излазне паре на турбини (кондензацијски притисак), увођење међупрегрејане паре у парном котлу, регенеративно предгрејање напојне воде.

24 У развоју парних котлова и уређаја енергетских постројења постигнут је велики напредак нарочито последњих 50 година. У теоријским решењима, конструктивном извођењу и усвајању нових материјала, употребљавани су виши притисци произведене паре и више температуре прегрејања паре

25 Чиниоци који условљавају различитост у градњи, односно у одређивању типова и изведби парних котлова, јесу: капацитет парних котлова, температура прегрејања паре, просторни смештајни захтеви, захтеви хигијенско-техничких прописа (чишћење димних гасова), захтеви регулације и аутоматике парних котлова, захтеви заштите животне средине итд.

26 Парни котлови с природним оптоцима или циркулацијом воде - водна и парна фаза одвајају се у испаривачу, у спојним цевоводима и у бубњу парних котлова. Парни котлови с присилном циркулацијом (помоћу циркулационе пумпе уграђене између бубња и испаривача) - овај тип парног котла познат је под именом La Mont. Парни котлови без бубња с присилним протицањем воде и паре у испаривачким огревним површинама - у ову категорију котлова укључени су Benson, Sulzer, Ramzin и још неки типови.

27 ложишта за сагоревање чврстих горива с разним врстама непомичних решетки или мањих решетки на механички погон; ложишта за сагоревање чврстог горива у слоју с механичком пузајућом решетком с расподелом ваздуха за сагоревање по појединим деловима решетке (зонама решетке) или са степенастом решетком с регулисаним доводом ваздуха по појединим редовима решетке; ложишта за сагоревање разних врста отпадака (индустријски или градски отпад) с разним врстама решетки (овај тип ложишта развио се у последње време у индустријским и градским центрима због сагоревања врло великих количина разних отпадака);

28 ложишта за сагоревање чврстих горива у простору, односно ложишта за сагоревање угљене прашине (млинско ложење); ложишта за сагоревање течних горива с великим бројем типова горионика; ложишта за сагоревање гасовитих горива с различитим типовима горионика; ложишта за истовремено сагоревање више врста горива с одвојеним горионицима за сваку врсту горива и комбинованим горионицима за више врста горива (гасноуљни горионици); ложишта за коришћење отпадне топлоте, нпр. коришћење топлоте гасова из високих пећи, конвертера итд.

29

30 енергетски котлови (генератори паре) велике продукције паре, индустријски котлови (за индустријске технолошке процесе), типлификациони котлови (за грејање), утилизатори (за искоришћевање сагорелих гасова у индустрији).

31 котлови са великим садржајем воде код којих је количина воде у односу на загревну површину велика (0,7 m 3 /m 2 ), котлови са малим садржајем воде

32 ваљкасти котлови, котлови са пламеним цевима, котлови са грејним цевима, комбиновани котлови, котлови са водогрејним цевима, специјални котлови

33 ВАЉКАСТИ КОТАО 1.манометар 2.водоказно стакло 3.вентил сигурности 4.одвод паре 5.решетка 6.пепељара 7.цев за одмуљивање 8.шибер за димне гасове

34 КОТЛОВИ ЗА БРЗУ ПРОИЗВОДЊУ ПАРЕ Котлови за брзу производњу паре или проточни парни котлови (слика 6.19.) су котлови код којих се пара производи струјањем воде кроз једноцевну спиралу котла која је уједно ложишни и измењивачки експанзиони део котла. Константно напајање котла водом осигурава напојна пумпа, а регулатори притиска и аутоматика пламеника одржавају задани притисак паре у котлу.

35 КОТЛОВИ СА ПЛАМЕНИМ ЦЕВИМА. Циркулација је обезбеђена ексцентричним постављањем пламена цеви у односу на суд котла. Вода између пламене цеви и десног бока котла се брже загреје и уступа место хладнијој води

36 радни притисак до 12 bar капацитет од 100 до 4000 kg/h степен искориштења изнад 90% брзи старт из хладног стања (око 3 минуте) мали топлотни губици код старта компактна изведба, мали габарити ниски инвестициони трошкови постројења једноставно управљање потпуно аутоматизовани рад гориво: гас, уље, комбиновано гас/уље ниски трошкови одржавања мали захтеви за електричном енергијом погодни за блок и контејнер котларнице

37 ложишта као простори за сагоревање горива с потребном опремом за претварање хемијске енергије горива у топлотну енергију димних гасова; систем измењивача топлоте (део парног котла под притиском и загрејач ваздуха), односно огревне површине парног котла на којима се топлотна енергија димних гасова преноси на воду и водену пару; ови су измењивачи топлоте: загрејачи воде, испаривачи воде, прегрејачи паре и загрејачи ваздуха; помоћни уређаји у парном котлу: арматура парних котлова (фина и груба), носива челична конструкција, озид и изолација постројење или уређаји изван парног котла

38 постројење или уређаји за довод горива до парног котла, постројење или уређаји за припрему воде, постројење или уређај и за напајање водом, постројење или уређаји за снабдевање ваздухом, постројење или уређаји за одвод и чишћење димних гасова, постројење или уређаји за одвод пепела и шљаке, постројење или уређаји инструментације,

39

40 Озид и изолација парних котлова спречавају продор спољашњег ваздуха у ложиште и канале јединице и допуштају минималне топлотне губитке. Ватростални и изолациони материјал бира се на основи топлотних и механичких напрезања која се јављају због температурних стања у појединим подручјима парног котла. Постоје две изведбе парног котла (кад је у питању изолација или озид парног котла): нормална (тешка) и

41

Uvod u proceduru sprovođenja energijskog audita

Uvod u proceduru sprovođenja energijskog audita Primeri dobre prakse EE u industrijskim preduzećima rešenje za decentralizovano snabdevanje toplotnom energijom u pogonima procesne industrije prof. dr Goran Jankes Mreža za energetsku efikasnost u industriji

Више

untitled

untitled С А Д Р Ж А Ј Предговор...1 I II ОСНОВНИ ПОЈМОВИ И ДЕФИНИЦИЈЕ...3 1. Предмет и метод термодинамике... 3 2. Термодинамички систем... 4 3. Величине (параметри) стања... 6 3.1. Специфична запремина и густина...

Више

Weishaupt monarch (WM) serija

Weishaupt monarch (WM) serija Gorionici - uštede energije primenom O2 i frekventne regulacije Emisije štetnih materija u produktima sagorevanja Budva, 23.09.2016. Gorionici Uštede energije O 2 regulacija ušteda minimum 2% goriva vraćanje

Више

Slide 1

Slide 1 ОБУКА ЗА ПОЛАГАЊЕ СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБЛАСТ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ ЗГРАДА Тематско поглавље 9.2 Даљинско снабдевање топлотом и припрема СТВ Садржај презентације 1. Потребе Србије за даљинским системом

Више

Hoval Modul-plus Rezervoar za pripremu sanitarne tople vode sa uljnim ili gasnim kotlom Opis proizvoda Hoval rezervoar STV Modul-plus Proizvođač i rez

Hoval Modul-plus Rezervoar za pripremu sanitarne tople vode sa uljnim ili gasnim kotlom Opis proizvoda Hoval rezervoar STV Modul-plus Proizvođač i rez Rezervoar za pripremu sanitarne tople vode sa uljnim ili gasnim kotlom Opis proizvoda Hoval rezervoar STV Proizvođač i rezervoar STV izrađen od nerđajućeg čelika Plašt grejne vode (spoljašnja cev) izrađen

Више

Tehnički katalog Regulator protoka sa integrisanim regulacionim ventilom (PN 16, 25, 40*) AFQM, AFQM 6 - ugradnja u potis ili povrat Opis AFQM 6 DN 40

Tehnički katalog Regulator protoka sa integrisanim regulacionim ventilom (PN 16, 25, 40*) AFQM, AFQM 6 - ugradnja u potis ili povrat Opis AFQM 6 DN 40 Tehnički katalog Regulator protoka sa integrisanim regulacionim ventilom (PN 16, 5, 40*) AFQM, AFQM 6 - ugradnja u potis ili povrat Opis AFQM 6 DN 40, 50 AFQM DN 65-15 AFQM DN 150-50 AFQM(6) je regulator

Више

KATALOG INOX DIMNJAKA

KATALOG INOX DIMNJAKA KATALOG INOX DIMNJAKA O KOMPANIJI Privredno društvo Termorad Group doo osnovano je 1994. godine, sa sedištem u Čestobrodici kraj Požege. Entuzijazam, ideologija i jasna vizija vlasnika usmeravali su ovo

Више

Microsoft Word - Tabela 5.2 Specifikacija predmeta.doc

Microsoft Word - Tabela 5.2 Specifikacija predmeta.doc Универзитет у Нишу Машински факултет у Нишу TAБЕЛА 5.2 СПЕЦИФИКАЦИЈА ПРЕДМЕТА Ниш, октобар 2008. Табела М.5.2-М 1 Спецификација предмета на модулу М 1 : Енергетика и процесна техника 7. М.2.1-ОМ.1-ЕН Простирање

Више

164 PARAZITNE ELEKTROMAGNETSKE POJAVE - PARNI KOTAO vrlo složen i kad se provodi eksperimentalno i kad se proračunava na elektroničkom računalu. Kad s

164 PARAZITNE ELEKTROMAGNETSKE POJAVE - PARNI KOTAO vrlo složen i kad se provodi eksperimentalno i kad se proračunava na elektroničkom računalu. Kad s 164 PARAZITNE ELEKTROMAGNETSKE POJAVE - PARNI KOTAO vrlo složen i kad se provodi eksperimentalno i kad se proračunava na elektroničkom računalu. Kad se, međutim, žele samo grubo svrstati uređaji u nekoliko

Више

Prospekt_CompactGas_2018_srb.indd

Prospekt_CompactGas_2018_srb.indd Niskotemperaturni gasni kotao CompactGas Patentirane alufer cevi za visoku efikasnost i malu emisiju. 1 CompactGas (700-4200). Prednosti u kratkim crtama. Hoval CompactGas ispunjava sva očekivanja vezana

Више

Stojeći kondenzacioni gasni kotao UltraGas Patentirani alufer izmenjivač toplote za visoku efikasnost i nisku emisiju. 1

Stojeći kondenzacioni gasni kotao UltraGas Patentirani alufer izmenjivač toplote za visoku efikasnost i nisku emisiju. 1 Stojeći kondenzacioni gasni kotao UltraGas Patentirani alufer izmenjivač toplote za visoku efikasnost i nisku emisiju. 1 UltraGas (15-90) i (125-2000D). U kratkim crtama. UltraGas kondenzacioni kotao sa

Више

Na osnovu člana 114 stav 6 Zakona o urenenju prostora i izgradnji objekata ("Službeni list CG", broj 51/08) Ministarstvo za ekonomski razvoj donosi

Na osnovu člana 114 stav 6 Zakona o urenenju prostora i izgradnji objekata (Službeni list CG, broj 51/08) Ministarstvo za ekonomski razvoj donosi Na osnovu člana 28 stav 3 Zakona o efikasnom korišćenju energije ("Službeni list CG", broj 57/14) Ministarstvo ekonomije, donijelo je PRAVILNIK O REDOVNIM ENERGETSKIM PREGLEDIMA SISTEMA ZA GRIJANJE I SISTEMA

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. НАПОМЕНА: Испите обавезно пријавити! ПРЕДМЕТ

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. НАПОМЕНА: Испите обавезно пријавити! ПРЕДМЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. I ГОДИНА II 1 МАТЕМАТИКА 1 07.02. 21.02. 18.04. 400 20.06. 04.07. 0.09. 19.09. 400 2 МЕХАНИКА 1 08.02.

Више

KatalogETAZ2016.pdf

KatalogETAZ2016.pdf 03 Dimnjački sistemi GREJANJE Dimnjački sistem od INOX-a, dvozidni ICS Dimnjački sistem je sastavljen od samostojeće unutrašnje dimne cevi sa termoizolacijom debljine 25 mm ili 50 mm, i noseće spoljašnje

Више

12_vjezba_Rj

12_vjezba_Rj 1. zadatak Industrijska parna turbina treba razvijati snagu MW. U turbinu ulazi vodena para tlaka 0 bara i temperature 400 o C, u kojoj ekspandira adijabatski na 1 bar i 10 o C. a) Potrebno je odrediti

Више

UŠTEDA U POTROŠNJI GORIVA I EL.ENERGIJE U SISTEMIMA DALJINSKOG GREJANJA SAVING IN EXPENDITURE OF FUEL AND ELECTRIC ENERGY IN DISTRICT HEATING SYSTEM

UŠTEDA U POTROŠNJI  GORIVA I EL.ENERGIJE U SISTEMIMA DALJINSKOG GREJANJA  SAVING IN EXPENDITURE OF FUEL AND ELECTRIC ENERGY IN DISTRICT HEATING SYSTEM UŠTEDA U POTROŠNJI GORIVA I EL. ENERGIJE U SISTEMIMA DALJINSKOG GREJANJA SAVING IN EXPENDITURE OF FUEL AND ELECTRIC ENERGY IN DISTRICT HEATING SYSTEMS Autor: Dragan Šoškić, dipl.maš.ing, JP Toplifikacija,Lazarevac,

Више

Microsoft PowerPoint - 32-Procesing- MPetrovic.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 32-Procesing- MPetrovic.ppt [Compatibility Mode] NUMERIČKO ISTRAŽIVANJE MEHANIZAMA RAZMENE TOPLOTEI KLJUČANJA U VELIKOJ ZAPREMINI TEČNOSTI Milan M. Petrović 1), Vladimir Stevanović 1), Milica Ilić 2), Sanja Milivojević 1) 1) Mašinski fakultet Univerziteta

Више

Z-16-32

Z-16-32 САВЕЗНА РЕПУБЛИКА ЈУГОСЛАВИЈА САВЕЗНО МИНИСТАРСТВО ПР ИВРЕДЕ И УНУТРАШЊЕ ТРГОВИНЕ САВЕЗНИ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс:

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШК. ГОД. 2017./2018. ОКТОБАРСКИ РОК НАПОМЕНА: ИСПИТЕ ОБАВЕЗНО ПРИЈАВИТИ! ПРВА ГОДИНА МАТЕМАТИКА 1 04.10. 2. МЕХАНИКА

Више

katalog1414

katalog1414 S SOLDING engineering d.o.o. Inženjering, proizvodnja, trgovina i poslovne usluge Vase Stajića 17/10,24000 Subotica, Srbija, Tel./fax: 024 571 852 Mob: 065 588 1500; e-mail: zdravko.s@open.telekom.rs OTPORNIČKI

Више

Kombinovani kotao MARELI "CB 35" Uputstvo za montažu i korišćenje

Kombinovani kotao MARELI CB 35 Uputstvo za montažu i korišćenje Kombinovani kotao MARELI "CB 35" Uputstvo za montažu i korišćenje "Mareli Systems" izražava zahvalnost klijentima koji su kupili naše proizvode. "Mareli Systems" obezbeđuje neophodan priručnik kao pomoć

Више

VIESMANN VITOCROSSAL 300 Plinski kondenzacijski kotao od 87 do 142 kw Informacijski list Br. narudž. i cijene: vidi cjenik VITOCROSSAL 300 Tip CM3 Pli

VIESMANN VITOCROSSAL 300 Plinski kondenzacijski kotao od 87 do 142 kw Informacijski list Br. narudž. i cijene: vidi cjenik VITOCROSSAL 300 Tip CM3 Pli VIESMANN VITOCROSSAL 300 Plinski kondenzacijski kotao od 87 do 142 kw Informacijski list Br. narudž. i cijene: vidi cjenik VITOCROSSAL 300 Tip CM3 Plinski kondenzacijski kotao za zemni plin E i LL S modulacijskim

Више

VIESMANN VITODENS 222-W Informacijski list Br. narudž. i cijene: vidi cjenik VITODENS 222-W Tip B2LA Kompaktni plinski kondenzacijski uređaj, 3,2 do 3

VIESMANN VITODENS 222-W Informacijski list Br. narudž. i cijene: vidi cjenik VITODENS 222-W Tip B2LA Kompaktni plinski kondenzacijski uređaj, 3,2 do 3 VIESMANN VITODENS 222-W Informacijski list Br. narudž. i cijene: vidi cjenik VITODENS 222-W Tip B2LA Kompaktni plinski kondenzacijski uređaj, 3,2 do 35,0 kw, za zemni i tekući plin 5/13 Prednosti H Priključci

Више

Microsoft Word - Kogen. energetski sustavi- 5. pogl..doc

Microsoft Word - Kogen. energetski sustavi- 5. pogl..doc List: KOGNRACIJSKI NRGSKI SUSAVI Kogeneracija Uvjet (ograničenje) suproizvodnja električne i toplinske energije s ciljem da se smanje gubici topline koji se kod odvojene proizvodnje nepovratno gube u okolinu.

Више

Z-16-64

Z-16-64 РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 328-2736, телефакс: (011) 2181-668 На

Више

Z-05-80

Z-05-80 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА МИНИСТАРСТО ЗА УНУТРАШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, пошт.фах 384, тел. (011) 32-82-736, телефакс: (011) 2181-668 На основу члана

Више

VISOKO UČINKOVITE TOPLINSKE PUMPE ZRAK/VODA S AKSIJALNIM VENTILATORIMA I SCROLL KOMPRESOROM Stardandne verzije u 10 veličina Snaga grijanja (Z7;V45) 6

VISOKO UČINKOVITE TOPLINSKE PUMPE ZRAK/VODA S AKSIJALNIM VENTILATORIMA I SCROLL KOMPRESOROM Stardandne verzije u 10 veličina Snaga grijanja (Z7;V45) 6 VISOKO UČINKOVITE TOPLINSKE PUMPE ZRAK/VODA S AKSIJALNIM VENTILATORIMA I SCROLL KOMPRESOROM Stardandne verzije u 10 veličina Snaga grijanja (Z7;V45) 6 37 kw // Snaga hlađenja (Z35/V7) 6 49 kw ORANGE HT

Више

Z-16-48

Z-16-48 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА МИНИСТАРСТВО ЗА УНУТРАШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс: (011) 181-668 На основу

Више

Broj 3 - Strana 4 SLUŽBENE NOVINE FEDERACIJE BiH Petak, PRAVILNIK O GRANIČNIM VRIJEDNOSTIMA EMISIJE U ZRAK IZ POSTROJENJA ZA SAGORIJEVANJ

Broj 3 - Strana 4 SLUŽBENE NOVINE FEDERACIJE BiH Petak, PRAVILNIK O GRANIČNIM VRIJEDNOSTIMA EMISIJE U ZRAK IZ POSTROJENJA ZA SAGORIJEVANJ Broj 3 - Strana 4 SLUŽBENE NOVINE FEDERACIJE BiH Petak, 11. 1. 2013. PRAVILNIK O GRANIČNIM VRIJEDNOSTIMA EMISIJE U ZRAK IZ POSTROJENJA ZA SAGORIJEVANJE Član 1. (Predmet uređivanja) Ovim pravilnikom propisuju

Више

Z-15-68

Z-15-68 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА МИНИСТАРСТВО ЗА УНУТРАШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс: (011) 2181-668 На основу

Више

Untitled-1.cdr

Untitled-1.cdr LoŽ ULJE TEHNIČKI PODACI Gulliver RGD Serija RG0.RKD RG2D RGD RG4D RG5D www.riello.com 4 42 65 06 95 60 8 78 27 296 kw kw kw kw kw Gulliver RGD Serija Riello Gulliver RGD serija dvostupanjskih uljnih plamenika

Више

Z-16-45

Z-16-45 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА МИНИСТАРСТВО ЗА УНУТРАШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс: (011) 181-668 На основу

Више

Gradiška godine. REFERENC LISTA-izvođenje radova 1.Izvođenje sistema grijanja, ventilacije i klimatizacije u poslovnom objektu - Novska. In

Gradiška godine. REFERENC LISTA-izvođenje radova 1.Izvođenje sistema grijanja, ventilacije i klimatizacije u poslovnom objektu - Novska. In Gradiška 13.04.2017.godine. REFERENC LISTA-izvođenje radova 1.Izvođenje sistema grijanja, ventilacije i klimatizacije u poslovnom objektu - Novska. Investitor: Hakadesch d.o.o. Novska Kratak opis: Klasično

Више

document

document ENERGETSKI PASOŠ Zgrada Nova zgrada Namena zgrade: Stambena zgrada Kategorija zgrade: Zgrade sa više stanova Mesto, adresa: Vuka Karadžića, Subotica Katastarska parcela: 3762/1, k.o. Stari grad Vlasnik-investiror:

Више

Z-15-84

Z-15-84 РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, пошт. преградак 34, ПАК 105305 телефон: (011) 328-2736, телефакс: (011)

Више

Microsoft Word - Rad_VStevanovic_MMilic_ZStojanovic_MJovanovic.doc

Microsoft Word - Rad_VStevanovic_MMilic_ZStojanovic_MJovanovic.doc ENERGETSKI I EKONOMSKI UTICAJI UGRADNJE DODATNOG EKONOMAJZERA NA BLOKU B1 TENT B Vladimir Stevanović 1), Miloš Milić 2), Zoran Stojanović 2), Milorad Jovanović 2) 1) Mašinski fakultet, Univerzitet u Beogradu,

Више

Sustavi kotlovskih postrojenja

Sustavi kotlovskih postrojenja Sustavi kotlovskih postrojenja Teleservice Regulacija kotlova BCO BCO UL-S UNIVERSAL parni kotao WA Uređaj za analizu vode Kompetencija i povjerenje Bosch Industriekessel je u svjetskim razmjerima renomirani

Више

Projektantske podloge Kondenzacijski uređaji Tehnički list ecotec plus 48/65 kw Grijanje Hlađenje Nove energije

Projektantske podloge Kondenzacijski uređaji Tehnički list ecotec plus 48/65 kw Grijanje Hlađenje Nove energije Projektantske podloge Kondenzacijski uređaji Tehnički list 48/65 kw Grijanje Hlađenje Nove energije 1.11. Plinski kondenzacijski cirkulacijski uređaj VU 486/5-5 Posebne značajke - Modulacijsko područje

Више

Novosti iz firmi Novosti suizdavača iz firmi KGH suizdavača KGH Vaillant ecopower novi pogled na proizvodnju toplotne energije Od svog osnivanja, firm

Novosti iz firmi Novosti suizdavača iz firmi KGH suizdavača KGH Vaillant ecopower novi pogled na proizvodnju toplotne energije Od svog osnivanja, firm Novosti iz firmi Novosti suizdavača iz firmi KGH suizdavača KGH Vaillant ecopower novi pogled na proizvodnju toplotne energije Od svog osnivanja, firma Vaillant je začetnik mnogih revolucionarnih rešenja

Више

Uputstvo etaz A5 srb cdr

Uputstvo etaz A5 srb cdr PEDUZEĆE ZA POIZVODNJU, POJETOVANJE I POMET BELOŠEVAC BB, 000 VALJEVO, SBIJA SB TEHNIČKO UPUTSTVO ZA PEĆI NA ČVSTO GOIVO ZA ETAŽNO GEJANJE (PEĆI SA POMOĆNIM KOTLOM) CENJENOM KUPCU, Čestitamo Vam na kupovini

Више

Microsoft Word - METODO-2-1.doc

Microsoft Word - METODO-2-1.doc METODO 2. Doc TEHNIČKO UPUTSTVO ZA STOJEĆE GASNE KOTLOVE SA ATMOSFERSKIM GORIONIKOM Tipa: CIMPLEX METODO LP 27, LP 40, LP 53 Izvedbe: - Važi od 21.04.2005. Proizvođač i distributer 24000 Subotica, Jovana

Више

Комисија за јавне набавке наручиоца Специјалне болнице за рехабилитацију за поступак јавне набавке мале вредности бр 13/2019 Предмет: Измена и допуна

Комисија за јавне набавке наручиоца Специјалне болнице за рехабилитацију за поступак јавне набавке мале вредности бр 13/2019 Предмет: Измена и допуна Комисија за јавне набавке наручиоца Специјалне болнице за рехабилитацију за поступак јавне набавке мале вредности бр /09 Предмет: Измена и допуна конкурсне документације за јавну набавку мале вредности

Више

Р Е П У Б Л И К А С Р П С К А МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ БАЊА ЛУКА Трг Републике Српске 1 Број: /09 Датум:

Р Е П У Б Л И К А С Р П С К А МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ БАЊА ЛУКА Трг Републике Српске 1 Број: /09 Датум: Р Е П У Б Л И К А С Р П С К А МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ БАЊА ЛУКА Трг Републике Српске 1 Број: 15-96-273/09 Датум: 09.02.2010. године Министарство за просторно уређење,

Више

Microsoft Word - Prilog_9.5D_Knjiga_saradnika_EIPT MAS

Microsoft Word - Prilog_9.5D_Knjiga_saradnika_EIPT MAS Универзитет у Нишу Машински факултет у Нишу КЊИГА САРАДНИКА АНГАЖОВАНИХ НА СТУДИЈСКОМ ПРОГРАМУ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА ЕНЕРГЕТИКА И ПРОЦЕСНА ТЕХНИКА Ниш, новембар 2013. Листа сарадника са пуним радним

Више

broj 043.indd - show_docs.jsf

broj 043.indd - show_docs.jsf ПРИЛОГ 1. Ширина заштитног појаса зграда, индивидуалних стамбених објеката и индивидуалних стамбено-пословних објеката зависно од притиска и пречника гасовода Пречник гасовода од 16 barа до 50 barа M >

Више

HDS 9/50 De Tr1 Autonomno kompresorsko čišćenje na vrelu vodu uz pomoć pritiska od 500 bar! HDS 9/50 u obliku prikolice sa učinkovitim dizel motorom j

HDS 9/50 De Tr1 Autonomno kompresorsko čišćenje na vrelu vodu uz pomoć pritiska od 500 bar! HDS 9/50 u obliku prikolice sa učinkovitim dizel motorom j HDS 9/50 De Tr1 Autonomno kompresorsko čišćenje na vrelu vodu uz pomoć pritiska od 500 bar! HDS 9/50 u obliku prikolice sa učinkovitim dizel motorom je neprikosnoven na gradilištima, u industriji ili u

Више

Microsoft PowerPoint - TOR GENERATOR - prezentacija [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - TOR GENERATOR - prezentacija [Compatibility Mode] TEHNOLOGIJA HIDROSTABILIZACIJE TEČNIH GORIVA NA BAZI UGLJOVODONIKA Manje mazuta Više čistog vazduha Manje mazuta Više profita NAJVEĆI ZAGAĐIVAČI VAZDUHA Saobraćaj Termoelektrane Industrija (posebno hemijska)

Више

Gasni kondenzacioni kotao (zidni) TopGas Savremena gasna kondenzaciona tehnika proizvodi do 15% više toplote iz istog izvora energije. Malih dimenzija

Gasni kondenzacioni kotao (zidni) TopGas Savremena gasna kondenzaciona tehnika proizvodi do 15% više toplote iz istog izvora energije. Malih dimenzija Gasni kondenzacioni kotao (zidni) TopGas Savremena gasna kondenzaciona tehnika proizvodi do 15% više toplote iz istog izvora energije. Malih dimenzija, niske emisije štetnih gasova i jednostavan za ugradnju.

Више

Рапоред полагања испита школске године 2018/19. Ниво студија Основне академске студије Акредитација 2014 Машинско инжењерство Сатница испита Студијски

Рапоред полагања испита школске године 2018/19. Ниво студија Основне академске студије Акредитација 2014 Машинско инжењерство Сатница испита Студијски Рапоред полагања испита школске године 2018/19. Ниво студија Основне академске студије Акредитација 2014 Машинско инжењерство Сатница испита Студијски програм 9:00 КОД Н А З И В П Р Е Д М Е Т А ЈАН МАР

Више

Технологије производње кућа од дрвета Звук Физика објеката од дрвета (топлота, влага, звук, ватра) Конструктивна заштита дрвета осцилације честица у е

Технологије производње кућа од дрвета Звук Физика објеката од дрвета (топлота, влага, звук, ватра) Конструктивна заштита дрвета осцилације честица у е Технологије производње кућа од дрвета Звук Физика објеката од дрвета (топлота, влага, звук, ватра) Конструктивна заштита дрвета осцилације честица у еластичном медијуму број осцилација у јединици времена

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Hrvatski dani biomase, Našice 08.09.2017. Izvedeni projekti sustava na biomasu Mladen Renato Martinac, dipl.ing.stroj. Centrometal d.o.o. Hrvatski proizvođač opreme za centralno grijanje Duga tradicija

Више

Naslov

Naslov Veća zastupljenost toplotnih pumpi u oblasti daljinskog grejanja Zašto, gde, kako i kada? Izvor: Hot&Cool br.1/2015; Autor: Kim Søgaard Clausen, Grøn Energi, Danska asocijacija za daljinsko grejanje Prevod:

Више

Z-15-85

Z-15-85 РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, пошт. преградак 34, ПАК 105305 телефон: (011) 328-2736, телефакс: (011)

Више

Uputstvo za upotrebu za korisnika instalacije VIESMANN Pirolitički kotao na drva velike snage za loženje cepanica dužine do 50 cm VITOLIGNO 100-S 5796

Uputstvo za upotrebu za korisnika instalacije VIESMANN Pirolitički kotao na drva velike snage za loženje cepanica dužine do 50 cm VITOLIGNO 100-S 5796 Uputstvo za upotrebu za korisnika instalacije VIESMANN Pirolitički kotao na drva velike snage za loženje cepanica dužine do 50 cm VITOLIGNO 100-S 6/2017 Molimo sačuvajte! Bezbednosna uputstva Za vašu bezbednost

Више

Predavanje 8-TEMELJI I POTPORNI ZIDOVI.ppt

Predavanje 8-TEMELJI I POTPORNI ZIDOVI.ppt 1 BETONSKE KONSTRUKCIJE TEMELJI OBJEKATA Prof. dr Snežana Marinković Doc. dr Ivan Ignjatović Semestar: V ESPB: Temelji objekata 2 1.1. Podela 1.2. Temelji samci 1.3. Temeljne trake 1.4. Temeljne grede

Више

Z-18-61

Z-18-61 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, пошт.фах 384 тел. (011) 32-82-736, телефакс: (011) 2181-668 На основу члана 12. Закона о метрологији ("Службени лист СЦГ",

Више

Roltrac_oferta_PL

Roltrac_oferta_PL KATALOG MAŠINA www.roltrac.pl CEPAČ DRVA R-60 Dozator (navoz) Razdelna funkcija Pritisak klipa Opcija noževa Podizanje noža Dužina cepanice Rezervoar za ulje Snaga električnog motora ručna mašina, samo

Више

Učinkovitost dizalica topline zrak – voda i njihova primjena

Učinkovitost dizalica topline  zrak – voda i njihova primjena Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Stručni skup studenata Mi imamo rješenja vizije novih generacija za održivi, zeleni razvoj Učinkovitost dizalica topline zrak voda i njihova primjena

Више

Microsoft Word - Proracun.doc

Microsoft Word - Proracun.doc PRORAČUN KOJI SE ODNOSI NA POČETNO GAŠENJE POŽARA R. Br Požarni sektor Naziv objekta Površina objekta (m 2 ) Požarno opterećenje (MJ/m 2 ) Kategorizacija požarnog opterećenja (GJ/m 2 ) Potreban broj aparata

Више

20

20 1. Izbor zastakljenja Projektant se odlučio za dvostruko zastakljenje na južnoj strani objekta u Podgorici. Dilema je: da li da koristi obično termo-pan zastakljenje (U=.5 W/m 2 K, g =0.8) ili low E (U=1.2

Више

OBNOVLJIVI IZVORI 2018 Nova kotlovnica na biomasu za vodeću hrvatsku prehrambenu industriju Zagreb, 08. svibnja Präsentationstitel in der Fußzei

OBNOVLJIVI IZVORI 2018 Nova kotlovnica na biomasu za vodeću hrvatsku prehrambenu industriju Zagreb, 08. svibnja Präsentationstitel in der Fußzei OBNOVLJIVI IZVORI 2018 Nova kotlovnica na biomasu za vodeću hrvatsku prehrambenu industriju Zagreb, 08. svibnja 2018. Präsentationstitel in der Fußzeile Viessmann Group 09.05.2018 1 OSNOVNI PODACI PROJEKTA

Више

dozvola_natron_hayat_maglaj_bs

dozvola_natron_hayat_maglaj_bs REGULATORNA KOMISIJA ZA ENERGIJU U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE - F E R K РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА ЗА ЕНЕРГИЈУ У ФЕДЕРАЦИЈИ БОСНЕ И XЕРЦЕГОВИНЕ - Ф Е Р К DOZVOLA ZA RAD ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE

Више

OBIM AKREDITACIJE

OBIM AKREDITACIJE АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ : Датум прве акредитације/ Date of initial accreditation: 18.05.2012. Ознака предмета/file Ref. No.: 2-03-147 Важи од/ Valid from: Замењује Обим од: Replaces Scope dated: ОБИМ

Више

Microsoft Word - Akt o proceni rizika osnovna škola

Microsoft Word - Akt o proceni rizika osnovna škola SADRŽAJ 1. PODACI O POSLODAVCU 2. OPIS RADNOG PROCESA, OPIS SREDSTAVA ZA RAD, I NJIHOVO GRUPISANJE, I OPIS SREDSTAVA I OPREME ZA LIČNU ZAŠTITU NA RADU 3. SNIMANJE ORGANIZACIJE RADA 4. PREPOZNAVANJE I UTVRĐIVANJE

Више

ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ, БЕОГРАД РАСПИСУЈЕ КОНКУРС ЗА ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ ПОЗИЦИЈА: ИНЖЕЊЕР ОДРЖАВАЊА у Огранку Т

ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ, БЕОГРАД РАСПИСУЈЕ КОНКУРС ЗА ЗАСНИВАЊЕ РАДНОГ ОДНОСА НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ ПОЗИЦИЈА: ИНЖЕЊЕР ОДРЖАВАЊА у Огранку Т ИНЖЕЊЕР ОДРЖАВАЊА у Огранку ТЕ КО Костолац (2 извршиоца) вођење мање сложених послова у превентивном одржавању, санацији кварова, негама и ремонтима постројења израда техничко-технолошке документације

Више

Microsoft Word - LakovicS rad.doc

Microsoft Word - LakovicS rad.doc PERSPECTIVE OF PANEL-TYPE COOLING TOWER IN THERMAL POWER COOLING PERSPEKTIVA PRIMENE PANELNOG RASHLADNOG TORNJA ZA HLAĐENJE TERMOELEKTRANE S. V. Laković*, M. S. Laković Mašinski fakultet Niš, ul. A. Medvedeva

Више

Untitled-1.cdr

Untitled-1.cdr TENIČKI PODCI EKSTR LKO LOŽ ULJE RDB Serija RDB-R,8, RDB-R, RDB.-.R RDB.-.R RDB, 9 RDB., 9 RDB, www.riello.com RDB Serija Riello RDB serija jednostepenog ulja i kerozinskog plamenika dostupan je u 8 osnovnih

Више

mfb_april_2018_res.dvi

mfb_april_2018_res.dvi Универзитет у Београду Машински факултет Катедра за механику флуида МЕХАНИКА ФЛУИДА Б Писмени део испита Име и презиме:... Броj индекса:... Напомене: Испит траjе 80 минута. Коришћење литературе ниjе дозвољено!

Више

Kombinovano postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije Netehnički rezime

Kombinovano postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije Netehnički rezime Kombinovano postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije 1 UVOD I OPIS PROJEKTA ArcelorMittal Zenica ("AMZ") provodi u partnerstvu sa Gradom Zenica i drugim međunarodnim partnerima novi projekt

Више

PRAVILNIK O IZGRADNJI STANICA ZA SNABDEVANJE GORIVOM MOTORNIH VOZILA I O USKLADIŠTAVANJU I PRETAKANJU GORIVA ("Sl. list SFRJ", br. 27/71 i 29/71 - isp

PRAVILNIK O IZGRADNJI STANICA ZA SNABDEVANJE GORIVOM MOTORNIH VOZILA I O USKLADIŠTAVANJU I PRETAKANJU GORIVA (Sl. list SFRJ, br. 27/71 i 29/71 - isp PRAVILNIK O IZGRADNJI STANICA ZA SNABDEVANJE GORIVOM MOTORNIH VOZILA I O USKLADIŠTAVANJU I PRETAKANJU GORIVA ("Sl. list SFRJ", br. 27/71 i 29/71 - ispr. i "Sl. glasnik RS", br. 108/2013) Član 1 Izgradnja

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 На основу члана 192. став

Више

Vaillant BiH 2017 cjenik final web.pdf

Vaillant BiH 2017 cjenik final web.pdf Zidni ventilokonvektori arovair WN... 355 Kasetni ventilokonvektori arovair KN... 358 Parapetni ventilokonvektori arovair CN...361 Kanalni ventilokonvektori arovair DN... 364 Pribor za ventilokonvektore...367

Више

ASHRAE Region-At-Large Conference March , 2010

ASHRAE Region-At-Large Conference March , 2010 2. Međunarodni stručni skup iz oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja, 22-23. sep. 2016. Budva, Crna Gora Sprega solarnog sistema sa toplotnim pumpama snage grejanja oko 1 MW - više od 30 godina u

Више

KORIŠTENJE ENERGIJE ZA GRIJANJE I PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE POMOĆU TOPLOTNIH PUMPI KOJE KORISTE CO2 KAO RADNI MEDIJ Amna DERVOZ Mašinski fakultet S

KORIŠTENJE ENERGIJE ZA GRIJANJE I PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE POMOĆU TOPLOTNIH PUMPI KOJE KORISTE CO2 KAO RADNI MEDIJ Amna DERVOZ Mašinski fakultet S KORIŠTENJE ENERGIJE ZA GRIJANJE I PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE POMOĆU TOPLOTNIH PUMPI KOJE KORISTE CO2 KAO RADNI MEDIJ Amna DERVOZ Mašinski fakultet Sarajevo Univerzitet u Sarajevu 1 Sadržaj - Princip

Више

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ ИСПАРАВАЊЕ Проф. др Бранислав Драшковић Испаравање је једна од основних компоненти водног и топлотног биланса активне површине са које се врши испаравање У природним условима

Више

Microsoft Word - skladista

Microsoft Word - skladista PRAVILNIK O TEHNIČKIM NORMATIVIMA ZA ZAŠTITU SKLADIŠTA OD POŽARA I EKSPLOZIJA ("Sl. list SFRJ", br. 24/87) Član 1 Ovim pravilnikom propisuju se tehničke mere zaštite skladišta od požara i eksplozija. Odredbe

Више

Tehnologija za život Gasni kotlovi Grejanje sa energetski najefikasnijim rešenjima

Tehnologija za život Gasni kotlovi Grejanje sa energetski najefikasnijim rešenjima Tehnologija za život Gasni kotlovi Grejanje sa energetski najefikasnijim rešenjima 2 Grejanje sa energetski najefikasnijim rešenjima Dobrodošli u Bosch Već više od 25 godina ime Bosch stoji iza prvoklasne

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Пројекти ТЕ-ТО Панчево и ВЕ Пландиште Новембар 2018 Иван Кузњецов Дирекција за енергетику ТЕ-ТО ПАНЧЕВО Комбинована гасно-парна електрана са комбинованом производњом електричне и топлотне енергије 2 ЦИЉЕВИ

Више

01v DV odrzavanje vezbe [Compatibility Mode]

01v DV odrzavanje vezbe [Compatibility Mode] Drumska vozila deo Eksploatacija i održavanje - vežbe - dr Dragan Ružić Održavanje motornog vozila Periodične = preventivne intervencije: održavanje/servisiranje Nulti servis "Svakodnevno" održavanje Prvo

Више

МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ

МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ На основу члана 123. тачка 3. Устава Републике Србије, а у вези са Законoм о енергетици ( Службени гласник РС, број 84/04), Влада доноси УРЕДБУ О МЕРАМА ПОДСТИЦАЈА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ КОРИШЋЕЊЕМ

Више

Slide 1

Slide 1 TEHNOLOŠKE OPERACIJE Predavanje Agregatna stanja - faze Osobine atoma i molekula http://hr.wikipedia.org/wiki/datoteka:water-elpot-transparent-3d-balls.png Fizičke veličine: pritisak i temperatura čvrsto

Више

ПРЕУЗИМАЊE НАПАЈАЊA KOTЛA У СИНХРОНИЗОВАНОМ РАДУ ТУРБО И ЕЛЕКТРОНАПОЈНИХ ПУМПИ Александар Илић, Илија Радовановић, Жељко Врачевић, Зоран Цвејић Tермое

ПРЕУЗИМАЊE НАПАЈАЊA KOTЛA У СИНХРОНИЗОВАНОМ РАДУ ТУРБО И ЕЛЕКТРОНАПОЈНИХ ПУМПИ Александар Илић, Илија Радовановић, Жељко Врачевић, Зоран Цвејић Tермое ПРЕУЗИМАЊE НАПАЈАЊA KOTЛA У СИНХРОНИЗОВАНОМ РАДУ ТУРБО И ЕЛЕКТРОНАПОЈНИХ ПУМПИ Александар Илић, Илија Радовановић, Жељко Врачевић, Зоран Цвејић Tермоелектрана Никола Tесла Б, Б.Урошевића 44, 11500 Oбреновац,

Више

Microsoft PowerPoint - Pogonski sistemi-predavanje 6

Microsoft PowerPoint - Pogonski sistemi-predavanje 6 ПOГОНСКИ СИСТЕМИ Шесто предавање хидростатички системи, увод, хидростатичке компоненте: хидропумпе Хидростатички погонски системи N e M e ω e N Q F M m m v m ω m F o M v o ωo o хидростатички систем Q,

Више

Katalog propisa 2018

Katalog propisa 2018 Prečišćeni tekst Uredbe o tarifnom sistemu za utvrđivanje podsticajne cijene električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije obuhvata sljedeće propise: 1. Uredba o tarifnom

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 Именовано тело број И

Више

Program produžene garancije za 5 godina sigurnosti i bezbrižnosti Grejanje Hlađenje Nove energije Vrhunski kvalitet za potpunu udobnost! Prolećne akci

Program produžene garancije za 5 godina sigurnosti i bezbrižnosti Grejanje Hlađenje Nove energije Vrhunski kvalitet za potpunu udobnost! Prolećne akci Program produžene garancije za 5 godina sigurnosti i bezbrižnosti Grejanje Hlađenje Nove energije Vrhunski kvalitet za potpunu udobnost! Prolećne akcije do -15% Iskoristite neku od naših prodajnih akcija

Више

Microsoft PowerPoint - 05_struj_opterec_12_13.ppt

Microsoft PowerPoint - 05_struj_opterec_12_13.ppt ZAŠTITNE MJERE ZA ELEKTROENERGETSKE MREŽE I OSTALE ELEKTRIČNE POJAVE U RUDNICIMA osnovne grupe zaštita od preopterećenja podnapona ili nestanka napona kratkog spoja previsokoga dodirnog napona nekontroliranih

Више

CENJENOM KUPCU,

CENJENOM KUPCU, --- ID 10355 "Milan Blagojević", Smederevo Trajnožareći etažni štednjak na čvrsto gorivo Thermoroyal 720 "Milan Blagojević" AD Đure Strugara 20, Smederevo Tel:026/633-600, 633-601 Fax:026/226-926 http:

Више

TEHNIČKO-TEHNOLOŠKO RJEŠENJE usklađenja postojećih postrojenja TE-TO Osijek Prilog Zahtjevu za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša u sklad

TEHNIČKO-TEHNOLOŠKO RJEŠENJE usklađenja postojećih postrojenja TE-TO Osijek Prilog Zahtjevu za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša u sklad TEHNIČKO-TEHNOLOŠKO RJEŠENJE usklađenja postojećih postrojenja TE-TO Osijek Prilog Zahtjevu za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša u skladu s odredbama Uredbe o postupku utvrđivanja objedinjenih

Више

Slide 1

Slide 1 Povećanje energetske efikasnosti sistema grejanja, sa aspekta smanjivanja energetskih gubitaka na distributivnoj, vrelovodno toplovodnoj mreži Milovan Paunović dipl.maš.tehn. Nenad Ocokoljić, dipl.inž.maš.

Више

Dan Datum Od - do Tema Predavači Broj sati MODUL 1 ZAGREB, Ukupno sati po danu poned ,30-11,40 (s pauzom od 30 min) 5.

Dan Datum Od - do Tema Predavači Broj sati MODUL 1 ZAGREB, Ukupno sati po danu poned ,30-11,40 (s pauzom od 30 min) 5. Dan Datum Od - do Tema Predavači Broj sati MODUL 1 ZAGREB, 18.5. - 21.5.2015. Ukupno sati po danu poned. 18.5.2015. 8,30-11,40 (s pauzom od 30 min) 5.4. Proračun toplinske energije za grijanje i pripremu

Више

Microsoft Word - Anagazovanje_nastavnici_0809.doc

Microsoft Word - Anagazovanje_nastavnici_0809.doc Универзитет у Нишу Машински факултет у Нишу Ангажовање наставника на студијским програмима из 2007. године др Зоран Боричић, ред. проф. 13.2.8-С1 ТУРБУЛЕНТНА СТРУЈАЊА др Драгиша Никодијевић, ред. проф

Више

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам м

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам м ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам материјалне тачке 4. Појам механичког система 5. Појам

Више

КОНАЧНИ ЗАХТЕВ ЗА ПРИКЉУЧЕЊЕ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКОГ ОБЈЕКТА НА ПРЕНОСНУ МРЕЖУ

КОНАЧНИ ЗАХТЕВ ЗА ПРИКЉУЧЕЊЕ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКОГ ОБЈЕКТА НА ПРЕНОСНУ МРЕЖУ ЗАХТЕВ ЗА ПРИКЉУЧЕЊЕ НА ПРЕНОСНИ СИСТЕМ објекта а електричне енергије Напомена: У случају повлачења, односно одустанка од поднетог захтева, подносилац захтева је дужан да сноси све трошкове који су настали

Више

Распоред полагања испита у школској 2018/19. години (I, II, III и IV година) Назив предмета Студијско подручје Семестар Датум испита ЈАНУАР ФЕБРУАР ЈУ

Распоред полагања испита у школској 2018/19. години (I, II, III и IV година) Назив предмета Студијско подручје Семестар Датум испита ЈАНУАР ФЕБРУАР ЈУ Информатика и рачунарске комуникације ПТ, БТ, ФКИ, ОХТ, ЕИ, ТИ, ИДТП I 15. јануар 2019 4. фебруар 2019 5. јун 2019 28. јун 2019 20. август 2019 5. септембар 2019 Математика 1 ПТ, БТ, ФКИ, ОХТ, ЕИ, ТИ I

Више

Enviro

Enviro Образац 3. ЕМИСИЈЕ У ВОДЕ ПОДАЦИ О ИСПИТУ Број и назив испита Број 1 Назив Kanalizacioni šaht Санитарне Брсте отпадне воде која се испушта Технолошке Расхладне Атмосферске 1. N 45⁰ 15 Географске координате

Више

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH  VODOVA SIGURNOST U PRIMJENI ELEKTRIČNE ENERGIJE 6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA Izv.prof. dr.sc. Vitomir Komen, dipl.ing.el. 1/14 SADRŽAJ: 6.1 Sigurnosni razmaci i sigurnosne

Више

Позиција Студије Бр.пријава Кабинет A РАСПОРЕД ИСПИТА - ЈУН

Позиција Студије Бр.пријава Кабинет A РАСПОРЕД ИСПИТА - ЈУН Распоред испита за студенте уписане шк. 2005/2006. године и касније Основне Академске 210. 1.1 Математика 1 ОАС Уто. 4.6. 87 8 1 210. 1.2 Механика 1 ОАС Чет. 6.6. 199 14:00 1 1 1 1 1 210. 1.3 Конструктивна

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prečišćavanje otpadnih gasova Pregled SISTEMI ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH GASOVA SISTEMI ZA UKLANJANJE ČESTICA SISTEMI ZA UKLANJANJE GASOVITIH POLUTANATA 10 Emisija u svetu (Mt/god) CO VOCs SOx NOx ČESTICE

Више

ISSN LIST GRADA BEOGRADA Година LX Број јун године Цена 265 динара АКТИ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА И ДРУГИХ ОРГАНИЗАЦИЈА На осно

ISSN LIST GRADA BEOGRADA Година LX Број јун године Цена 265 динара АКТИ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА И ДРУГИХ ОРГАНИЗАЦИЈА На осно ISSN 0350-4727 SLU@BENI LIST GRADA BEOGRADA Година LX Број 60 17. јун 2016. године Цена 265 динара АКТИ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА И ДРУГИХ ОРГАНИЗАЦИЈА На основу члана 37. Статута Јавног комуналног предузећа Топловод

Више