Microsoft Word Lat.doc

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word Lat.doc"

Транскрипт

1 Z A K O N O RAUNOVODSTVU I REVIZIJI I. OSNOVNE ODREDBE 1. Predmet ureivanja i primena zakona lan 1. Ovim zakonom ureuje se nain voenja poslovnih knjiga, priznavanje i procenjivanje imovine i obaveza, prihoda i rashoda, sastavljanje, prikazivanje, dostavljanje, obelodanjivanje i obrada godišnjih finansijskih izveštaja, uslovi i nain vršenja revizije finansijskih izveštaja i interna revizija. Odredbe ovog zakona odnose se na privredna društva, zadruge, banke i druge finansijske organizacije, društva za osiguranje, davaoce finansijskog lizinga, dobrovoljne penzijske fondove, društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, berze i brokersko dilerska društva i druga pravna lica (u daljem tekstu: pravna lica). Odredbe ovog zakona odnose se i na fizika lica koja samostalno obavljaju privrednu delatnost radi sticanja dobitka, a koja poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva (u daljem tekstu: preduzetnici), ako posebnim propisima nije drukije ureeno. Odredbe ovog zakona odnose se i na pravna lica i druge oblike organizovanja koje je pravno lice osnovalo u inostranstvu, ako za njih propisima tih država nije utvrena obaveza voenja poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izveštaja. Odredbe ovog zakona odnose se i na ogranke i druge organizacione delove stranih pravnih lica sa sedištem u inostranstvu, koji obavljaju privrednu delatnost u Republici Srbiji, ako posebnim propisima nije drukije ureeno. Banke i druge finansijske organizacije, kao i društva za osiguranje, koji su osnivai pravnih lica sa sedištem u inostranstvu, dužni su da na zahtev Narodne banke Srbije obezbede podatke na osnovu kojih se može sagledati poslovanje tih pravnih lica. Odredbe ovog zakona ne odnose se na budžete i korisnike budžetskih sredstava, crkve i verske zajednice, kao i na organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, ako posebnim propisima nije drukije ureeno. 2. Zakonska, profesionalna i interna regulativa lan 2. Pravna lica i preduzetnici dužni su da voenje poslovnih knjiga, priznavanje i procenjivanje imovine i obaveza, prihoda i rashoda, sastavljanje, prikazivanje, dostavljanje, obelodanjivanje i reviziju finansijskih izveštaja, kao i internu reviziju vrše u skladu sa zakonskom, profesionalnom i internom regulativom.

2 - 2 - Pod zakonskom regulativom podrazumevaju se zakoni i podzakonski propisi koji se donose za izvršavanje zakona. Pod profesionalnom regulativom podrazumevaju se Okvir za pripremanje i prikazivanje finansijskih izveštaja; Meunarodni raunovodstveni standardi MRS (International Accounting Standards IAS), odnosno Meunarodni standardi finansijskog izveštavanja MSFI (International Financial Reporting Standards IFRS), tumaenja koja su sastavni deo standarda, Meunarodni standardi revizije MSR (International Standards on Auditing ISA) i Kodeks etike za profesionalne raunovoe (Code of Ethics for Professional Accountants). Pod internom regulativom podrazumevaju se opšti akti koje donosi pravno lice, odnosno preduzetnik, a koji sadrže posebna uputstva i smernice za voenje poslovnih knjiga, raunovodstvenu politiku za priznavanje, procenjivanje imovine i obaveza, prihoda i rashoda, uputstva i smernice za usvajanje, dostavljanje i obelodanjivanje finansijskih izveštaja, kao i druga pitanja voenja poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izveštaja za koja je ovim zakonom propisano da se ureuju opštim aktom pravnog lica, odnosno preduzetnika, u skladu sa zakonskom i profesionalnom regulativom. lana. Preduzetnik može, ali ne mora, da donosi opšta akta iz stava 4. ovog Malo pravno lice i preduzetnik može, a veliko pravno lice, srednje pravno lice, matino pravno lice koje u skladu sa zakonom sastavlja konsolidovane finansijske izveštaje, pravno lice koje emituju hartije od vrednosti i druge finansijske instrumente kojima se trguje na organizovanom tržištu, kao i svi izdavaoci hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata, obavezno primenjuju MRS, odnosno MSFI. Ministar nadležan za poslove finansija (u daljem tekstu: ministar finansija), propisuje nain priznavanja, merenja i procenjivanja imovine i obaveza, prihoda i rashoda malih pravnih lica i preduzetnika, koji ne primenjuju MRS, odnosno MSFI, u skladu sa zakonskom i profesionalnom regulativom. 3. Prevod i objavljivanje profesionalne regulative lan 3. Prevod, objavljivanje i usklaivanje MRS, MSFI i MSR u skladu sa preporukama Meunarodne federacije raunovoa (IFAC), Odbora za meunarodne raunovodstvene standarde (IASB) i Komiteta za meunarodnu praksu revizije (IAPC), vrše pravna lica, odnosno organi koji od odgovarajueg organa Meunarodne federacije raunovoa (IFAC) dobiju pravo za prevod i objavljivanje. Rešenje o utvrivanju MRS, MSFI i MSR iz stava 1. ovog lana donosi ministar finansija i to rešenje objavljuje u ''Službenom glasniku Republike Srbije''.

3 Ovlašeni revizor i ovlašeni interni revizor lan 4. U cilju zaštite javnog interesa u vezi sa finansijskim izveštavanjem, ovim zakonom se utvruje profesionalno zvanje ovlašeni revizor i ovlašeni interni revizor. Ovlašeni revizor je nezavisno profesionalno lice koje obavlja reviziju i odgovara za pravilnost obavljanja revizije, sastavljanje izveštaja o reviziji i izražavanje revizorskog mišljenja u skladu sa Meunarodnim standardima revizije i ovim zakonom. Profesionalno zvanje ovlašeni revizor može da stekne lice koje ima visoku školsku spremu, radno iskustvo na poslovima eksterne revizije finansijskih izveštaja ili interne revizije u trajanju od tri godine, odnosno tri godine radnog iskustva kao rukovodilac na poslovima raunovodstva, položen ispit za sticanje ovog profesionalnog zvanja i koje nije osuivano za krivina dela koja ga ine nedostojnim za obavljanje ovih poslova. Ovlašeni interni revizor je lice koje ima odgovarajue profesionalno zvanje steeno u skladu sa ovim zakonom. Profesionalno zvanje ovlašeni interni revizor može da stekne lice koje ima visoku školsku spremu, radno iskustvo na poslovima eksterne revizije finansijskih izveštaja ili interne revizije, u trajanju od tri godine, odnosno radno iskustvo u trajanju od pet godina na poslovima raunovodstva, položen ispit za sticanje ovog profesionalnog zvanja i koje nije osuivano za krivina dela koja ga ine nedostojnim za obavljanje ovih poslova. Pod radnim iskustvom za polaganje ispita za sticanje profesionalnih zvanja iz st. 3. i 5. ovog lana smatra se iskustvo steeno u radnom odnosu na neodreeno ili na odreeno vreme. O steenom profesionalnom zvanju iz st. 3. i 5. ovog lana izdaje se sertifikat od strane Komore ovlašenih revizora (u daljem tekstu: Komora), u skladu sa ovim zakonom. 5. Sprovoenje ispita za sticanje profesionalnih zvanja lan 5. Polaganje ispita za sticanje profesionalnog zvanja iz lana 4. stav 1. ovog zakona vrši se po programu koji utvruje Komora. Na program iz stava 1. ovog lana saglasnost daje ministar finansija. Rešenje o davanju saglasnosti iz stava 2. ovog lana objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

4 - 4 - lan 6. Organizovanje polaganja ispita za sticanje profesionalnih zvanja iz lana 4. stav 1. ovog zakona vrši Komora. Za sprovoenje ispita Komora obrazuje posebnu komisiju. Komora, strukovno udruženje ili drugo pravno lice može da organizuje obuku za polaganje ispita za sticanje profesionalnih zvanja iz stava 1. ovog lana, kao i struno usavršavanje lica koja imaju sertifikat o tim zvanjima, u skladu sa meunarodnim smernicama i zahtevima za edukaciju profesionalnih raunovoa. 6. Razvrstavanje pravnih lica lan 7. Pravna lica, u smislu ovog zakona, razvrstavaju se na mala, srednja i velika, u zavisnosti od prosenog broja zaposlenih, godišnjeg prihoda i vrednosti imovine utvrene na dan sastavljanja finansijskih izveštaja u poslovnoj godini. U srednja pravna lica razvrstavaju se ona pravna lica koja na dan sastavljanja finansijskih izveštaja ispunjavaju najmanje dva od sledeih kriterijuma: 1) da je prosean broj zaposlenih u godini za koju se podnosi godišnji izveštaj od 50 do 250; 2) da je godišnji prihod od EUR do EUR u dinarskoj protivvrednosti; 3) da je prosena vrednost poslovne imovine (na poetku i na kraju poslovne godine) od EUR do EUR u dinarskoj protivvrednosti. Pravna lica koja imaju niže od najnižih iznosa u pokazateljima kod najmanje dva od navedenih kriterijuma iz stava 2. ovog lana, razvrstavaju se u mala pravna lica, a pravna lica koja imaju vee iznose od najveih u pokazateljima kod najmanje dva od navedenih kriterijuma iz stava 2. ovog lana, razvrstavaju se u velika pravna lica. U srednja pravna lica razvrstavaju se i pravna lica koja imaju vee iznose od najveih pokazatelja kod jednog od kriterijuma navedenih u stavu 2. ovog lana. Razvrstavanje u skladu sa navedenim kriterijumima vrši pravno lice samostalno na dan sastavljanja finansijskih izveštaja i dobijene podatke koristi za narednu poslovnu godinu. Novoosnovana pravna lica razvrstavaju se, u smislu stava 2. ovog lana, na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja tekue poslovne godine i broja meseci poslovanja, a utvreni podaci koriste se za tekuu i narednu poslovnu godinu. Prosean broj zaposlenih izraunava se tako što se ukupan zbir zaposlenih krajem svakog meseca, ukljuujui i zaposlene u inostranstvu, podeli sa brojem meseci.

5 - 5 - Obaveštenje o razvrstavanju, u smislu ovog zakona, pravno lice dužno je da, uz finansijski izveštaj za prethodnu poslovnu godinu, dostavi Narodnoj banci Srbije koja verifikuje dostavljeno obaveštenje o razvrstavanju. Ako pravno lice odbije da obaveštenje o razvrstavanju uskladi sa zahtevom Narodne banke Srbije, u narednoj poslovnoj godini koriste se podaci o veliini pravnog lica utvreni od strane Narodne banke Srbije. Nezavisno od kriterijuma iz stava 2. ovog lana, banke i druge finansijske organizacije, društva za osiguranje, davaoci finansijskog lizinga, dobrovoljni penzijski fondovi, društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, berze i brokersko dilerska društva, smatraju se velikim pravnim licima, a preduzetnici malim pravnim licima. II. ORGANIZACIJA RAUNOVODSTVA I RAUNOVODSTVENE ISPRAVE 1. Organizacija raunovodstva lan 8. Pravna lica i preduzetnici opštim aktom, u skladu sa ovim zakonom, ureuju organizaciju raunovodstva na nain koji omoguava sveobuhvatno evidentiranje, kao i spreavanje i otkrivanje pogrešno evidentiranih poslovnih promena, ureuju interne raunovodstvene kontrolne postupke, utvruju raunovodstvene politike, odreuju lica koja su odgovorna za zakonitost i ispravnost nastanka poslovne promene i sastavljanje i kontrolu raunovodstvenih isprava o poslovnoj promeni, ureuju kretanje raunovodstvenih isprava i utvruju rokove za njihovo dostavljanje na dalju obradu. Pravno lice i preduzetnik koji vrši obradu podataka na raunaru dužan je da koristi standardni raunovodstveni softver koji omoguava funkcionisanje sistema internih raunovodstvenih kontrola i onemoguava brisanje proknjiženih poslovnih promena. Unos podataka u poslovne knjige organizuje se tako da omogui: 1) kontrolu ulaznih podataka; 2) kontrolu ispravnosti unetih podataka; 3) uvid u promet i stanje rauna glavne knjige; 4) uvid u hronologiju obavljenog unosa poslovnih promena; 5) uvanje i korišenje podataka. 2. Raunovodstvene isprave lan 9. Knjiženje poslovnih promena na imovini, obavezama i kapitalu, prihodima i rashodima vrši se na osnovu raunovodstvenih isprava, koje mogu biti u pisanom ili elektronskom obliku.

6 - 6 - Raunovodstvena isprava predstavlja pisani dokaz o nastaloj poslovnoj promeni i obuhvata sve podatke potrebne za knjiženje u poslovnim knjigama tako da se iz raunovodstvene isprave može saznati osnov i vrsta poslovne promene i koja je potpisana od strane lica koja su ovlašena za sastavljanje i kontrolu raunovodstvenih isprava. Fotokopija raunovodstvene isprave je osnov za knjiženje poslovne promene, pod uslovom da je na njoj navedeno mesto uvanja originalne isprave, sa potpisom odgovornog lica. Raunovodstvenom ispravom smatra se i isprava dobijena telekomunikacionim putem, ukljuujui i elektronsku razmenu podataka izmeu raunara u skladu sa odgovarajuim standardima iz ove oblasti. Raunovodstvena isprava poslata telekomunikacionim putem mora da bude potpisana digitalnim potpisom, u skladu sa zakonom i potvrena elektronskom porukom na osnovu ugovora koji je potpisan izmeu pošiljaoca i primaoca. Pošiljalac je odgovoran da podaci na ulazu u telekomunikacioni sistem budu zasnovani na raunovodstvenim ispravama, kao i za uvanje originalne isprave. Za tanost prenesenih poruka odgovoran je davalac usluga, odnosno posrednik u obavljanju EDI (Electronic Data Interchange) transakcije. 3. Odgovornost za sastavljanje raunovodstvenih isprava lan 10. Lica odgovorna za sastavljanje i kontrolu raunovodstvenih isprava svojim potpisom, u pisanom ili elektronskom obliku, potvruju da je raunovodstvena isprava potpuna, istinita, raunski tana i da prikazuje poslovnu promenu. Kontrolu raunovodstvenih isprava ne mogu da vrše lica koja su zadužena materijalnim stvarima (vrednostima) na koje se isprave odnose. Raunovodstvene isprave sastavljene na raunaru mogu da imaju elektronski potpis osobe koja je ispravu sastavila ili autorizovan digitalni potpis. 4. Rokovi dostavljanja raunovodstvenih isprava i rokovi knjiženja lan 11. Lica koja sastavljaju i vrše prijem raunovodstvenih isprava, dužna su da potpisanu ispravu i drugu dokumentaciju u vezi sa nastalom promenom dostave raunovodstvu odmah po izradi, odnosno prijemu, a najkasnije u roku od tri dana od dana kada je poslovna promena nastala, odnosno u roku od tri dana od datuma prijema. Lica koja vode poslovne knjige, posle sprovedene kontrole primljenih raunovodstvenih isprava, dužna su da raunovodstvene isprave proknjiže u poslovnim knjigama narednog dana, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema.

7 - 7 - III. POSLOVNE KNJIGE 1. Pojam i vrste poslovnih knjiga lan 12. Poslovne knjige predstavljaju jednoobrazne evidencije o stanju i promenama na imovini, obavezama i kapitalu i prihodima i rashodima pravnih lica i preduzetnika. Poslovne knjige jesu dnevnik, glavna knjiga i pomone knjige. Dnevnik i glavna knjiga vode se po sistemu dvojnog knjigovodstva. lan 13. Dnevnik je poslovna knjiga u koju se poslovne promene unose prema redosledu njihovog nastanka, odnosno prema redosledu prijema raunovodstvene isprave. Glavna knjiga je potpuni skup rauna, sa svojstvom ravnoteže, za sistematsko obuhvatanje stanja i promena na imovini, obavezama, kapitalu, prihodima i rashodima i koja je podloga za sastavljanje finansijskih izveštaja. Pomone knjige su analitike evidencije koje se vode za nematerijalna ulaganja, nekretnine, postrojenja i opremu, investicione nekretnine, dugorone finansijske plasmane, zalihe, potraživanja, gotovinu i gotovinske ekvivalente, obaveze, kapital i dr. U dnevnik blagajne se unose poslovne promene koje nastaju po osnovu gotovine i drugih vrednosti koje se vode u blagajni pravnog lica i preduzetnika. Dnevnik blagajne zakljuuje se na kraju svakog dana i dostavlja se raunovodstvu istog, a najkasnije narednog dana. Poslovne knjige mogu da se vode u slobodnim listovima, povezane ili prenete na neki od elektronskih ili magnetnih medija, tako da po potrebi mogu da se odštampaju ili prikažu na ekranu. lan 14. Poslovne knjige vode se za poslovnu godinu koja je jednaka kalendarskoj, osim u sluaju iz lana 24. stav 2. ovoga zakona, kada se poslovne knjige vode za poslovnu godinu koja je razliita od kalendarske. Otvaranje poslovnih knjiga vrši se na poetku poslovne godine na osnovu zakljunog bilansa stanja prethodne godine. Novoosnovana pravna lica i preduzetnici otvaraju poslovne knjige na osnovu bilansa osnivanja koji se sastavlja na osnovu popisa imovine i obaveza, sa stanjem na dan upisa u registar kod organa, odnosno organizacije nadležne za voenje registra privrednih subjekata. Predstavništva koja ne obavljaju privrednu delatnost vode poslovne knjige u skladu sa posebnim propisima.

8 Kontni okvir lan 15. Pravna lica i preduzetnici poslovne promene knjiže na raunima propisanim kontnim okvirom. Kontni okvir i sadržinu rauna u kontnom okviru, na nain koji obezbeuje punu primenu MRS/MSFI, propisuje: 1) ministar finansija - za privredna društva, zadruge, preduzetnike, berze i brokersko dilerska društva, kao i za druga pravna lica; 2) guverner Narodne banke Srbije - za Narodnu banku Srbije, banke i druge finansijske organizacije, društva za osiguranje, davaoce finansijskog lizinga, dobrovoljne penzijske fondove i društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima. 3. Poveravanje voenja poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izveštaja lan 16. Pravno lice, odnosno preduzetnik opštim aktom ureuje školsku spremu, radno iskustvo i ostale uslove za lice koje vodi poslovne knjige i sastavlja finansijske izveštaje. Pravno lice i preduzetnik opštim aktom odreuje lice zaposleno kod pravnog lica i preduzetnika kome poverava voenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja. lan 17. Voenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja pravno lice, odnosno preduzetnik može poveriti ugovorom, u skladu sa ovim zakonom, privrednom društvu ili preduzetniku registrovanom za pružanje raunovodstvenih usluga koji ima zaposlena lica kojima poverava voenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja i koji ispunjavaju uslove iz opšteg akta. Odredba stava 1. ovog lana ne odnosi se na banke i druge finansijske organizacije, društva za osiguranje, davaoce finansijskog lizinga, dobrovoljne penzijske fondove, društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima i berze i brokersko dilerska društva. IV. POPIS IMOVINE I OBAVEZA 1. Usklaivanje poslovnih knjiga i obaveza vršenja popisa lan 18. Usklaivanje prometa i stanja glavne knjige sa dnevnikom i pomonih knjiga sa glavnom knjigom vrši se pre popisa imovine i obaveza i pre sastavljanja godišnjih finansijskih izveštaja.

9 - 9 - Pravno lice, odnosno preduzetnik vrši popis imovine i obaveza i usklauje stanje po knjigama sa stanjem po popisu na kraju poslovne godine. Pravno lice, odnosno preduzetnik može predvideti opštim aktom i duže periode za vršenje popisa knjiga, filmova, fotosa, arhivske grae i slino, s tim što ti periodi ne mogu biti duži od pet godina. Izuzetno od stava 2. ovog lana, pravno lice, odnosno preduzetnik može opštim aktom predvideti da se popis odreene imovine vrši i u toku godine. lan 19. Pored popisa imovine i obaveza iz lana 18. ovog zakona, pravno lice, odnosno preduzetnik vrši popis i usklaivanje stanja i prilikom primopredaje dužnosti raunopolagaa, promene prodajnih cena proizvoda i robe u prodavnici, statusne promene, promene pravne forme, otvaranja, odnosno zakljuenja postupka redovne likvidacije i steaja pravnog lica i u drugim sluajevima predvienim zakonom. Nain i rokove vršenja popisa i usklaivanja knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem propisuje ministar finansija. 2. Usaglašavanje potraživanja i obaveza lan 20. Pravna lica i preduzetnici dužni su da pre sastavljanja finansijskih izveštaja, usaglase meusobna potraživanja i obaveze što se dokazuje odgovarajuom ispravom. Poverilac je dužan da pre sastavljanja finansijskih izveštaja dostavi dužniku spisak neplaenih rauna. Lica iz stava 1. ovog lana dužna su da odgovore na zahtev ovlašenog revizora za nezavisnu potvrdu stanja potraživanja i obaveza. Pravno lice, odnosno preduzetnik dužan je da u Napomenama uz finansijske izveštaje obelodani neusaglašena potraživanja i obaveze. V. PRIZNAVANJE I PROCENJIVANJE ELEMENATA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA lan 21. Za priznavanje, procenjivanje elemenata finansijskih izveštaja, kao i za sastavljanje i prikazivanje finansijskih izveštaja, pravno lice, odnosno preduzetnik, primenjuje regulativu iz lana 2. ovog zakona.

10 VI. ZAKLJUIVANJE POSLOVNIH KNJIGA I UVANJE RAUNOVODSTVENIH ISPRAVA, POSLOVNIH KNJIGA I FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA 1. Zakljuivanje poslovnih knjiga lan 22. Poslovne knjige se zakljuuju posle knjiženja svih poslovnih promena i obrauna na kraju poslovne godine, kao i u sluajevima statusnih promena, prestanka poslovanja, i u drugim sluajevima u kojima je neophodno zakljuiti poslovne knjige. Pomone knjige koje se koriste više od jedne godine zakljuuju se po prestanku njihovog korišenja. Poslovne knjige se zakljuuju najkasnije do roka za dostavljanje finansijskih izveštaja. 2. uvanje raunovodstvenih isprava, poslovnih knjiga i finansijskih izveštaja lan 23. Pravna lica i preduzetnici dužni su da uredno uvaju raunovodstvene isprave, poslovne knjige i finansijske izveštaje i da opštim aktom odrede odgovorna lica i poslovne prostorije za njihovo uvanje, kao i nain uvanja. Finansijski izveštaji i izveštaji o izvršenoj reviziji uvaju se 20 godina. Dnevnik i glavna knjiga uvaju se 10 godina. Pomone knjige uvaju se pet godina. Trajno se uvaju isplatne liste ili analitike evidencije zarada ako predstavljaju bitne podatke o zaposlenom. Pet godina se uvaju isprave na osnovu kojih se unose podaci u poslovne knjige. Pet godina se uvaju isprave platnog prometa u ovlašenim finansijskim institucijama platnog prometa. Dve godine se uvaju prodajni i kontrolni blokovi, pomoni obrasci i slina dokumentacija. Rokovi uvanja raunovodstvenih isprava i poslovnih knjiga iz stava 1. ovog lana raunaju se od poslednjeg dana poslovne godine na koju se odnose. Preduzea za reviziju uvaju pet godina dokumentaciju na osnovu koje je obavljena revizija. Raunovodstvene isprave, poslovne knjige i finansijski izveštaji uvaju se u originalu ili korišenjem drugih sredstava arhiviranja utvrenih zakonom.

11 Raunovodstvene isprave, poslovne knjige i finansijski izveštaji uvaju se u poslovnim prostorijama pravnog lica, odnosno preduzetnika, odnosno kod pravnih lica ili preduzetnika kojima je povereno voenje poslovnih knjiga. Ako se poslovne knjige vode na raunaru, uporedo sa memorisanim podacima, pravno lice, odnosno preduzetnik mora da obezbedi i memorisanje aplikativnog softvera, kako bi podaci bili dostupni kontroli. Pri otvaranju postupka likvidacije ili steaja, raunovodstvene isprave i poslovne knjige zapisniki se predaju likvidacionom, odnosno steajnom upravniku. VII. FINANSIJSKI IZVEŠTAJI 1. Obaveza sastavljanja finansijskih izveštaja lan 24. Pravno lice i preduzetnik sastavljaju i prikazuju finansijske izveštaje za tekuu poslovnu godinu sa stanjem na dan 31. decembra tekue godine. Izuzetno od stava 1. ovog lana, zavisno pravno lice ije matino pravno lice sa sedištem u inostranstvu ima poslovnu godinu razliitu od kalendarske godine, može uz saglasnost ministra finansija, odnosno guvernera Narodne banke Srbije za pravna lica (osim banaka) iz lana 26. stav 2. ovog zakona, da sastavlja i prikazuje finansijske izveštaje sa stanjem na poslednji dan poslovne godine koja je razliita od kalendarske. Pravno lice, odnosno preduzetnik, kod koga nastanu statusne promene (spajanje, podela i odvajanje) ili prodaja, sastavlja finansijske izveštaje na dan utvren u odluci o promeni, odnosno na dan utvren u ugovoru o prodaji. Poslovne promene nastale izmeu dana bilansa i dana upisa u registar privrednih subjekata obuhvataju se u poslovnim knjigama prethodnog pravnog lica ili novog pravnog lica, što se utvruje u odluci o promeni. Finansijski izveštaji sastavljaju se i u sluaju otvaranja, odnosno zakljuenja steaja, odnosno postupka likvidacije pravnog lica. 2. Finansijski izveštaji lan 25. Finansijski izveštaji su: 1) Bilans stanja; 2) Bilans uspeha; 3) Izveštaj o tokovima gotovine; 4) Izveštaj o promenama na kapitalu; 5) Napomene uz finansijske izveštaje; 6) Statistiki aneks.

12 odreeni dan. Bilans stanja predstavlja pregled imovine, obaveza i kapitala na Bilans uspeha predstavlja pregled prihoda, rashoda i rezultata ostvarenih u odreenom vremenskom periodu. Izveštaj o tokovima gotovine pruža informacije o primanjima i izdavanjima gotovine i gotovinskih ekvivalenata tokom odreenog obraunskog perioda. Izveštaj o promenama na kapitalu pruža informacije o promenama na kapitalu pravnih lica tokom odreenog obraunskog perioda. Napomene uz finansijske izveštaje sadrže osnovu za prikazivanje finansijskih izveštaja i usvojene raunovodstvene politike, kao i druga obelodanjivanja u skladu sa MRS, odnosno MSFI ili u skladu sa regulativom iz lana 2. stav 7. ovog zakona. Statistiki aneks sadrži odreene statistike i statusne podatke. lan 26. Ministar finansija propisuje sadržinu i formu obrazaca finansijskih izveštaja za potrebe jedinstvenog informisanja i statistike obrade za: 1) privredna društva, zadruge, preduzetnike i druga pravna lica; 2) berze i brokersko - dilerska društva. Guverner Narodne banke Srbije propisuje sadržaj i formu obrazaca finansijskih izveštaja za Narodnu banku Srbije, banke i druge finansijske organizacije, društva za osiguranje, davaoce finansijskog lizinga, dobrovoljne penzijske fondove i društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima. 3. Konsolidovani finansijski izveštaji lan 27. Pravna lica koja imaju kontrolu (kontrolno, odnosno matino pravno lice) nad jednim ili više pravnih lica (podreeno, odnosno zavisno pravno lice), u skladu sa zakonom i sa zahtevima MRS/MSFI, obavezna su da sastavljaju, prikazuju, dostavljaju i obelodanjuju konsolidovane finansijske izveštaje. Konsolidovani finansijski izveštaji su izveštaji ekonomske celine, koju ine matino i sva zavisna pravna lica. Izuzetno, ukoliko vrednosti imovine, odnosno prihoda matinog i zavisnih pravnih lica, ne raunajui interne plasmane i potraživanja, odnosno prihode matinog i zavisnih pravnih lica, u zbiru ine malo pravno lice, u smislu lana 7. ovog zakona, nisu obavezna da sastavljaju, dostavljaju i obelodanjuju konsolidovane finansijske izveštaje.

13 Usvajanje i odgovornost za finansijske izveštaje lan 28. Godišnje finansijske izveštaje usvaja skupština ili drugi nadležni organ pravnog lica, odnosno preduzetnik. Organ upravljanja pravnog lica, odnosno preduzetnik, odgovoran je za istinito i pošteno prikazivanje finansijskih izveštaja. Finansijske izveštaje potpisuje zakonski zastupnik pravnog lica, odnosno preduzetnik, kao i lice odreeno opštim aktom za njegovo sastavljanje iz lana 16. ovog zakona. Finansijski izveštaji mogu biti potpisani digitalnim potpisom, ako se izveštaji prikazuju u elektronskom obliku u skladu sa odgovarajuim standardom. VIII. INTERNA REVIZIJA lan 29. Pravno lice može da obezbedi, a u zakonom odreenim sluajevima dužno je da obezbedi, internu reviziju sa zadatkom da ispituje, ocenjuje i prati adekvatnost i efikasnost raunovodstvenog sistema i sistema internih kontrola, u skladu sa zakonom. Sistem internih kontrola obuhvata sve procedure i postupke koje je rukovodstvo pravnog lica utvrdilo u cilju obezbeenja urednog i efikasnog poslovanja pravnog lica, pridržavanja utvrene politike rukovodstva, ouvanja integriteta sredstava, spreavanja i otkrivanja kriminalnih radnji i grešaka, primene zakonskih propisa, tanosti i potpunosti raunovodstvenih evidencija, kao i blagovremenog sastavljanja pouzdanih finansijskih informacija. IX. DOSTAVLJANJE, OBELODANJIVANJE I OBRADA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA lan 30. Veliko pravno lice, srednje pravno lice, matino pravno lice koje u skladu sa zakonom sastavlja konsolidovane finansijske izveštaje, pravno lice koje emituju hartije od vrednosti i druge finansijske instrumente kojima se trguje na organizovanom tržištu, kao i izdavalac hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata, dužno je da Narodnoj banci Srbije dostavi usvojene finansijske izveštaje u skladu sa zahtevima MRS/MSFI. Malo pravno lice i preduzetnik dužno je da Narodnoj banci Srbije dostavi usvojene finansijske izveštaje, koje ine bilans stanja, bilans uspeha i Statistiki aneks.

14 lan 31. Pravno lice, odnosno preduzetnik, dužni su da odobrene finansijske izveštaje za izveštajnu godinu dostave Narodnoj banci Srbije, najkasnije do kraja februara naredne godine, osim ako posebnim propisom nije drukije ureeno. Usvojene finansijske izveštaje, od strane skupštine ili drugog organa, za izveštajnu godinu u kojima je revizijom izvršena korekcija u odnosu na finansijske izveštaje iz stava 1. ovog lana, sa mišljenjem revizora, obveznici revizije dužni su da dostave Narodnoj banci Srbije, najkasnije do 30. septembra naredne godine, osim ako posebnim propisom nije drukije ureeno. Ako u usvojenim finansijskim izveštajima nisu revizijom vršene korekcije, obveznik revizije dužan je da u roku iz stava 2. ovoga lana dostavi samo mišljenje revizora. Pravna lica koja sastavljaju konsolidovane finansijske izveštaje dužna su da usvojene konsolidovane izveštaje za izveštajnu godinu dostave Narodnoj banci Srbije, najkasnije do kraja aprila naredne godine, odnosno najkasnije do 31. oktobra naredne godine, ako je revizijom izvršena njihova korekcija, a ako korekcija nije vršena, obveznik revizije je dužan da dostavi samo mišljenje revizora. Pravna lica i preduzetnici koji finansijske izveštaje sastavljaju u skladu sa lanom 24. st. 2, 3. i 5. ovog zakona dostavljaju ih Narodnoj banci Srbije, u roku od 60 dana od dana kada su finansijski izveštaji sastavljeni. lan 32. Obveznici revizije iz lana 37. ovog zakona dužni su da obelodane Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine, Izveštaj o promenama na kapitalu i Napomene uz finansijske izveštaje, zajedno sa mišljenjem revizora, najkasnije do 30. septembra tekue godine u štampi, asopisima ili putem WEB SITE-a, a pravna lica iz lana 31. stav 5. ovog zakona - u roku od šest meseci od dana kada su finansijski izveštaji sastavljeni. lan 33. Narodna banka Srbije primljene finansijske izveštaje iz lana 31. ovog zakona obrauje i objavljuje podatke iz tih izveštaja, na osnovu kojih se sagledavaju rezultati poslovanja i finansijski položaj pravnih lica i preduzetnika. Podaci iz stava 1. ovog lana javni su i dostupni svim pravnim i fizikim licima. Finansijske izveštaje iz stava 1. ovog lana Narodna banka Srbije uva 20 godina. lan 34. Bliže uslove i nain prijema, kontrole i obrade finansijskih izveštaja, i davanje podataka iz tih izveštaja kao i naknadu za obavljanje tih poslova propisuje Narodna banka Srbije.

15 lan 35. Narodna banka Srbije na osnovu podataka iz lana 33. ovog zakona i drugih evidencija koje ona vodi, kao i podataka koje joj dostavljaju drugi nadležni organi, vodi registar podataka o bonitetu pravnih lica i preduzetnika. lan 36. Bliže uslove i nain voenja registra podataka o bonitetu pravnih lica i preduzetnika, davanja podataka i mišljenja o bonitetu, kao i naknadu za davanje podataka i mišljenja o bonitetu propisuje Narodna banka Srbije. X. REVIZIJA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA 1. Revizija finansijskih izveštaja lan 37. Revizija godišnjih finansijskih izveštaja obavezna je za velika i srednja pravna lica, matina pravna lica koja, u skladu sa ovim zakonom, sastavljaju konsolidovane finansijske izveštaje, za pravna lica koja emituju hartije od vrednosti i druge finansijske instrumente kojima se trguje na organizovanom tržištu, kao i za sve izdavaoce hartija od vrednosti. Mala pravna lica i preduzetnici mogu da odlue da vrše reviziju finansijskih izveštaja, u skladu sa ovim zakonom. Poreski organ može da vrši kontrolu finansijskih izveštaja malih pravnih lica i preduzetnika. finansija. Nain vršenja kontrole iz stava 3. ovog lana propisuje ministar Emitenti hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata koji emitovanje vrše putem javne ponude dužni su da pribave izveštaj o izvršenoj reviziji za godinu koja prethodi godini u kojoj vrše izdavanje hartija od vrednosti, odnosno drugih finansijskih instrumenata. Posebne ugovorene revizije finansijskih izveštaja pravnih lica i preduzetnika ne smatraju se revizijom godišnjih finansijskih izveštaja u smislu ovog zakona. 2. Obavljanje revizije lan 38. Revizija godišnjih finansijskih izveštaja obavlja se u skladu sa ovim zakonom i Meunarodnim standardima revizije (MSR). Reviziju finansijskih izveštaja obavljaju lica koja imaju profesionalno zvanje u skladu sa ovim zakonom, odnosno ovlašeni revizori koji imaju licencu za rad na poslovima revizije finansijskih izveštaja (u daljem tekstu: licencirani ovlašeni revizori), zaposleni u preduzeu za reviziju i koji su lanovi Komore.

16 Reviziju finansijskih izveštaja mogu da obavljaju i ovlašeni revizori iz lana 73. st. 2. i 3. ovog zakona bez licence za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja, najduže do isteka roka iz lana 73. stav 4. ovog zakona. Reviziju finansijskih izveštaja mogu da obavljaju i revizori i ovlašene raunovoe iz lana 73. stav 5. ovog zakona, zaposleni u preduzeu za reviziju, najduže u roku propisanom tim stavom, ali ne mogu da izražavaju revizorsko mišljenje u izveštaju o izvršenoj reviziji. Licencirani ovlašeni revizor vrši reviziju finansijskih izveštaja i u izveštaju o izvršenoj reviziji nedvosmisleno izražava mišljenje o tome da li finansijski izveštaji istinito i objektivno, po svim materijalno znaajnim pitanjima prikazuju finansijsko stanje, poslovni rezultat i tokove gotovine i da li su sastavljeni u skladu sa MRS, odnosno MSFI, odnosno u skladu sa propisima iz lana 2. ovog zakona. Mišljenje ovlašenog revizora mora biti izraženo u skladu sa Meunarodnim standardima revizije i može biti pozitivno, mišljenje sa rezervom, negativno ili se revizor uzdržava od mišljenja. Preduzee za reviziju iz stava 2. ovog lana može da obavlja reviziju kod pravnih lica iz lana 37. stav 1. ovog zakona, ako u radnom odnosu ima najmanje tri licencirana ovlašena revizora. Preduzee za reviziju može da obavlja reviziju kod srednjih pravnih lica ako ima najmanje jednog licenciranog ovlašenog revizora. Reviziju finansijskih izveštaja može da obavlja isto preduzee za reviziju najviše pet godina uzastopno kod istog pravnog lica, osim ako drugim zakonom nije drukije ureeno. Izuzetno, preduzee za reviziju može obavljati reviziju kod istog pravnog lica, najviše još pet godina, osim ako drugim zakonom nije drukije ureeno, ukoliko reviziju vrše drugi ovlašeni revizori tog preduzea za reviziju (rotiranje revizora). Revizija finansijskih izveštaja iz lana 37. ovog zakona obavlja se za svaku godinu, na osnovu podataka o razvrstavanju pravnih lica za prethodnu godinu. Nadležni organ pravnog lica odluuje o izboru preduzea za reviziju u skladu sa zakonom. Ovlašeni revizor izabranog preduzea za reviziju ima pravo da prisustvuje sednici skupštine, odnosno drugog organa, prilikom usvajanja godišnjih finansijskih izveštaja i da dobija sva potrebna obaveštenja i dokumenta koje dobijaju lanovi organa upravljanja za tu sednicu. Ovlašeni revizor ima pravo uvida u sva dokumenta, poslovne knjige i obraune i da od lanova organa upravljanja i rukovodstva pravnog lica zahteva i dobije sva dodatna objašnjenja neophodna za obavljanje revizije. Ovlašeni revizor je dužan da dobijene podatke i informacije koristi iskljuivo za potrebe revizije i ne može ih saopštiti treim licima, osim u sluajevima kriminalnih radnji, u skladu sa Meunarodnim standardima revizije i u skladu sa zakonom.

17 Revizija se obavlja na osnovu ugovora, koji je obveznik za reviziju dužan da zakljui sa preduzeem za reviziju, najkasnije, do kraja kalendarske, odnosno poslovne godine. Preduzea za reviziju dužna su da Ministarstvu nadležnom za poslove finansija (u daljem tekstu: Ministarstvo) dostave spisak zakljuenih ugovora o reviziji iz stava 16. ovog lana najkasnije do kraja tekue godine. 3. Davanje i oduzimanje licenci za obavljanje revizije lan 39. Komora izdaje, produžava i oduzima licence za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja ovlašenim revizorima i vodi Registar izdatih licenci za obavljanje poslova revizije. Komora, uz saglasnost ministra finansija, propisuje uslove za sticanje, produžavanje i oduzimanje licenci iz stava 1. ovog lana. 4. Preduzea za reviziju lan 40. Preduzee za reviziju osniva se u skladu sa zakonom kojim se ureuju privredna društva, ako ovim zakonom nije drukije odreeno. Preduzee za reviziju mora da ispunjava i sledee posebne uslove: 1) da ovlašeni revizori ili preduzea za reviziju, kao osnivai preduzea za reviziju imaju veinsko upravljako pravo; 2) da ima dozvolu za obavljanje poslova revizije; 3) da ovlašeni revizori osnivai preduzea za reviziju i ovlašeni revizori zaposleni u preduzeu za reviziju nisu pod kontrolom bilo kog lica ili interesnih grupa, u skladu sa Kodeksom etike za profesionalne raunovoe; 4) da imaju u radnom odnosu propisan broj ovlašenih revizora koji imaju licencu iz lana 38. ovog zakona; 5) da je lan Komore. Preduzee za reviziju obavezno je da se osigura od rizika od odgovornosti za štetu koju može prouzrokovati pogrešno izraženo revizorsko mišljenje licenciranog ovlašenog revizora, kao i zbog neprimenjivanja Meunarodnih standarda revizije i Kodeksa etike za profesionalne raunovoe. Preduzee za reviziju može, osim revizije finansijskih izveštaja, da pruža usluge voenja poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izveštaja i da vrši procenu vrednosti imovine i kapitala. Preduzee za reviziju ne može da vrši reviziju kod pravnog lica kome istovremeno pruža usluge iz stava 4. ovog lana. Preduzee za reviziju može pravnim licima kod kojih vrši reviziju da pruža savetodavne usluge u skladu Kodeksom etike za profesionalne raunovoe.

18 lan 41. Dozvolu za obavljanje poslova revizije na osnovu koje se preduzee za reviziju registruje za obavljanje poslova revizije izdaje Ministarstvo. lan 42. Zahtev za izdavanje dozvole za obavljanje poslova revizije osniva preduzea za reviziju podnosi Ministarstvu. Uz zahtev iz stava 1. ovog lana, osniva podnosi: 1) statut ili osnivaki akt, u skladu sa zakonom kojim se ureuju privredna društva; 2) interni akt kojim je ureena metodologija obavljanja revizije; 3) podatke o licima koja e obavljati reviziju sa dokazima o radu na neodreeno radno vreme sa punim radnim vremenom i sa dokazom da imaju profesionalno zvanje i licencu za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja, u skladu sa ovim zakonom; 4) podatke o osnivaima. lan 43. Ministarstvo je dužno da odlui o zahtevu iz lana 42. ovog zakona u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva. Ako nisu ispunjeni uslovi propisani ovim zakonom, Ministarstvo rešenjem odbija zahtev iz stava 1. ovog lana. Rešenje iz stava 2. ovog lana konano je, a protiv njega može da se pokrene upravni spor. lan 44. Preduzee za reviziju, u roku od 30 dana od dana dobijanja dozvole za obavljanje poslova revizije, podnosi zahtev za upis u Registar preduzea za reviziju, koji vodi Ministarstvo i dostavlja dokaze o radu na neodreeno i odreeno vreme sa punim radnim vremenom licenciranih ovlašenih revizora (overene fotokopije ugovora o radu, radne knjižice i prijave organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja i dr.) i licence za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja. finansija. Sadržinu registra iz stava 1. ovog lana bliže ureuje ministar lan 45. Reviziju ne može da obavlja: 1) preduzee za reviziju koje je akcionar, ulaga sredstava ili osniva pravnog lica kod kojeg se obavlja revizija;

19 - 19-2) preduzee za reviziju - kod pravnog lica koje je akcionar, ulaga sredstava ili osniva tog preduzea za reviziju; 3) ovlašeni revizor koji nema licencu za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja; 4) licencirani ovlašeni revizor koji je akcionar, ulaga sredstava ili osniva pravnog lica kod koga se obavlja revizija; 5) licencirani ovlašeni revizor koji je srodnik po krvi u pravoj liniji do bilo kog stepena, a u pobonoj liniji do etvrtog stepena, supružnik ili srodnik po tazbini do drugog stepena, bez obzira da li je brak prestao, usvojilac, odnosno usvojenik osnivaa ili direktora pravnog lica kod kojeg se obavlja revizija i staralac, odnosno hranilac osnivaa pravnog lica kod kojeg se obavlja revizija. lan 46. Preduzee za reviziju u kojem se broj licenciranih ovlašenih revizora smanji ispod broja propisanog ovim zakonom, dužno je da o toj promeni obavesti Ministarstvo u roku od osam dana od dana nastale promene. Preduzee za reviziju, koje u toku obavljanja revizije ostane bez i jednog licenciranog ovlašenog revizora dužno je da prekine poslove revizije i o tome obavesti pravno lice kod kojeg se obavlja revizija i Ministarstvo u roku od osam dana od dana nastale promene, a pravno lice zapoetu reviziju poverava drugom preduzeu za reviziju. U sluajevima iz st. 1. i 2. ovog lana, preduzee za reviziju ne može da zakljuuje nove ugovore o obavljanju revizije dok ponovo ne ispuni uslove iz lana 38. stav 7. ovog zakona i o tome obavesti Ministarstvo. lan 47. U sluaju otkrivanja materijalno znaajnih radnji koje imaju elemente krivinog dela, preduzee za reviziju je dužno da u skladu sa MSR, obavesti rukovodstvo pravnog lica i nadležni državni organ, u skladu sa zakonom. lan 48. Ministarstvo donosi rešenje o oduzimanju dozvole za obavljanje poslova revizije preduzeu za reviziju ako: 1) ne obavlja reviziju u skladu sa odredbama ovog zakona; 2) je dozvola za obavljanje poslova revizije izdata na osnovu neistinitih podataka osnivaa; 3) ne podnese zahtev za upis u Registar preduzea za reviziju; 4) se broj licenciranih ovlašenih revizora smanji ispod propisanog broja, a preduzee za reviziju, u roku od tri meseca od nastanka promene, ne povea broj licenciranih ovlašenih revizora do broja propisanog ovim zakonom i o tome ne obavesti Ministarstvo. Rešenje iz stava 1. ovog lana konano je, a protiv njega može da se pokrene upravni spor.

20 lan 49. Kad rešenje o oduzimanju dozvole za obavljanje poslova revizije iz lana 48. ovog zakona bude izvršno, Ministarstvo dostavlja primerak rešenja nadležnom organu, odnosno organizaciji koja vodi registar privrednih subjekata. XI. KOMORA OVLAŠENIH REVIZORA 1. Osnivanje Komore lan 50. Radi unapreenja i razvoja raunovodstvene i revizorske profesije, primene meunarodne raunovodstvene i revizorske regulative i harmonizacije sa tom regulativom, zaštite opšteg i pojedinanog interesa u obavljanju poslova u toj oblasti, organizovanja u pružanju usluga u navedenoj oblasti, sprovoenja ispita za sticanje profesionalnog zvanja davanja i oduzimanja licenci za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja, kao i radi ostvarivanja drugih ciljeva, osniva se Komora ovlašenih revizora. lanovi Komore su ovlašeni revizori koji su zaposleni u preduzeu za reviziju i ovlašeni interni revizori, kao i preduzea za reviziju. Komora je pravno lice sa sedištem u Beogradu. 2. Poslovi koje obavlja Komora lan 51. Komora obavlja sledee poslove: 1) prati primenu Meunarodnih raunovodstvenih standarda, odnosno Meunarodnih standarda finansijskog izveštavanja, Meunarodnih standarda revizije, Meunarodnih standarda kontrole kvaliteta i Kodeksa etike za profesionalne raunovoe; 2) prati proces harmonizacije raunovodstvene i revizorske regulative sa meunarodnom profesionalnom regulativom; 3) donosi program, vrši obuku kandidata, organizuje ispite i izdaje sertifikate za sticanje profesionalnih zvanja, kao i pravila za kontinuirano profesionalno usavršavanje, u skladu sa meunarodnim zahtevima za profesionalno osposobljavanje i ovim zakonom; 4) propisuje uslove za sticanje, produžavanje i oduzimanje licenci za obavljanje poslova revizije ovlašenim revizorima za rad na poslovima revizije finansijskih izveštaja, u skladu sa ovim zakonom; 5) izdaje, produžava i oduzima licence za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja ovlašenim revizorima i vodi registar izdatih licenci ovlašenim revizorima za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja; 6) vodi registre izdatih sertifikata za profesionalna zvanja; 7) utvruje kriterijume i vrši nostrifikaciju profesionalnih zvanja steenih u inostranstvu;

21 - 21-8) najmanje jednom godišnje obaveštava Ministarstvo o primeni meunarodnih standarda u oblasti raunovodstva i revizije i Kodeksa etike za profesionalne raunovoe kod pravnih lica i u preduzeima za reviziju; 9) utvruje kriterijume za obrazovanje cena revizorskih usluga preduzea za reviziju; 10) sarauje sa meunarodnim profesionalnim organizacijama; 11) dostavlja Ministarstvu godišnji finansijski izveštaj i izveštaj o radu; 12) obavlja poslove za koje je ovlašena od strane Meunarodne federacije raunovoa i drugih meunarodnih profesionalnih organizacija; 13) obavlja i druge poslove utvrene osnivakim aktom Komore. poverene. Poslove iz stava 1. ta. 3) do 7) ovog lana Komora obavlja kao Akti iz stava 1. ta 5) i 7) ovog lana su konani i protiv njih se može pokrenuti upravni spor. Za obavljanje strunih i administrativnih poslova Komora obrazuje stunu službu. U pogledu službenog jezika i pisma, strune spreme i osposobljenosti zaposlenih koji rade na poverenim poslovima državne uprave i u pogledu kancelarijskog poslovanja na rad strune službe primenjuju se propisi vezani za državnu upravu. Organizacija i nain obavljanja poslova iz stava 1. ovog lana bliže se ureuje statutom i opštim aktima Komore. Na statut i druge opšte akte Komore saglasnost daje Ministarstvo u roku od 30 dana od dana njihovog usvajanja u organima Komore. Rešenje o davanju saglasnosti na statut Komore objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije". lan 52. Komora je ovlašena da postane lan Meunarodne federacije raunovoa (IFAC), u skladu sa statutom te federacije. 3. Organi Komore lan 53. komisija. Organi Komore jesu Skupština, Savet, Nadzorni odbor i Disciplinska lan 54. Skupština je najviši organ Komore. Skupština bira predsednika Skupštine iz reda ovlašenih revizora lanova Komore.

22 Za predsednika Skupštine ne može biti izabrano lice koje je lan politike stranke i funkcioner u smislu zakona kojim se ureuje spreavanje sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija, ili funkcioner sindikalne organizacije. Ministar finansija daje saglasnost na izbor predsednika Skupštine. Predsednik Skupštine bira se na period od pet godina i isto lice ne može ponovo da bude izabrano na tu funkciju. Skupština: 1) donosi statut Komore, poslovnik o radu, utvruje pravila za primenu Kodeksa etike za profesionalne raunovoe, donosi pravilnik o disciplinskom postupku i struna pravila; 2) bira i opoziva lanove organa i tela u sastavu Komore u skladu sa ovim zakonom i statutom, osim lanova koji su prema odredbama ovog zakona predstavnici odreenih organa i organizacija, koje imenuju ti organi i organizacije; 3) donosi program za sticanje profesionalnih zvanja iz lana 4. ovog zakona, u skladu sa meunarodnim smernicama i zahtevima za profesionalno osposobljavanje i sa ovim zakonom; zakona; 4) obrazuje komisiju za sprovoenje ispita iz lana 6. stav 1. ovog 5) propisuje uslove za sticanje, produžavanje i oduzimanje licenci za rad ovlašenim revizorima za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja; 6) odluuje o iznosu lanskog doprinosa koji plaaju lanovi da bi se pokrili troškovi aktivnosti Komore, kao i o iznosu naknada za polaganje ispita i upis u registre koje vodi; 7) razmatra i usvaja izveštaj o aktivnostima drugih organa i odobrava finansijski plan Komore; 8) usvaja godišnji izveštaj o poslovanju Komore i godišnje finansijske izveštaje Komore i sa mišnjenjem revizora dostavlja Ministarstvu; 9) obavlja i druge poslove na osnovu statuta Komore, u skladu sa ovim zakonom. Predstavnik Ministarstva je lan Skupštine. lan 55. Savet je izvršni organ Komore. Savet ine: predsednik, potpredsednik, jedan predstavnik Ministarstva, jedan predstavnik Narodne banke Srbije, jedan predstavnik Udruženja banaka Srbije, jedan predstavnik Komisije za hartije od vrednosti, jedan univerzitetski profesor i etiri ovlašena revizora zaposlena u preduzeima za reviziju. Predsednika i potpredsednika predlažu lanovi Komore, iz reda lanova Komore. Za predsednika i potpredsednika Saveta ne može biti izabrano lice koje je lan politike stranke i funkcioner u smislu zakona kojim se ureuje

23 spreavanje sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija, ili funkcioner sindikalne organizacije. Ministar finansija daje saglasnost na imenovanje predsednika i potpredsednika Saveta. Predsednik i potpredsednik Saveta biraju se na period od pet godina i ista lica ne mogu ponovo da budu birana na tu funkciju. Skupština; Savet: 1) priprema predlog statuta i drugih opštih akata koje donosi 2) priprema predlog programa za sticanje profesionalnog zvanja iz lana 4. ovog zakona, u skladu sa meunarodnim smernicama i zahtevima za profesionalno osposobljavanje, u skladu sa ovim zakonom; ovog zakona; 3) predlaže lanove komisije za sprovoenje ispita iz lana 6. stav 1. 4) predlaže uslove za sticanje, produžavanje i oduzimanje licenci ovlašenim revizorima za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja; 5) odluuje o izdavanju, produžavanju i oduzimanju licenci ovlašenim revizorima za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja; 6) odluuje o upisu i brisanju lanova iz registara koje Komora vodi; 7) utvruje procedure za praenje primene meunarodnih standarda revizije i Kodeksa etike za profesionalne raunovoe u preduzeima za reviziju; 8) utvruje smernice za obavljanje interne revizije, u skladu sa meunarodnim opšteprihvaenim principima za obavljanje interne revizije; 9) obavlja i druge poslove na osnovu zakona i statuta Komore. lan 56. Nadzorni odbor ima pet lanova. Nadzorni odbor ine: predsednik, potpredsednik, jedan predstavnik Ministarstva i dva predstavnika preduzea za reviziju. Predsednika i potpredsednika predlažu lanovi Skupštine Komore, iz reda lanova Komore. Za predsednika i potpredsednika Nadzornog odbora ne može biti izabrano lice koje je lan politike stranke i funkcioner u smislu zakona kojim se ureuje spreavanje sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija, ili funkcioner sindikalne organizacije. Ministar finansija daje saglasnost na imenovanje predsednika i potpredsednika Nadzornog odbora. Predsednik i potpredsednik biraju se na period od pet godina i ista lica ne mogu ponovo da budu izabrana na tu funkciju. Nadzorni odbor:

24 akte Komore; 1) vrši nadzor nad zakonitošu rada Komore; 2) pregleda godišnji izveštaj o radu i finansijske izveštaje, kao i druge 3) obavlja i druge poslove na osnovu ovog zakona i statuta Komore. lan 57. Disciplinska komisija je organ Komore koji sprovodi ovlašenja utvrena statutom i pravilnikom o disciplinskom postupku u sprovoenju disciplinskih i drugih mera, u skladu sa ovim zakonom. Disciplinsku komisiju ine: tri lana Komore, jedan predstavnik Ministarstva finansija i jedan predstavnik Ministarstva pravde. lan 58. Delokrug poslova, nain izbora, kao i broj i sastav pojedinih organa iz l. 53. do 57. ovog zakona bliže se utvruje statutom Komore. 4. Sredstva za rad Komore lan 59. Komora stie sredstva za rad od lanskog doprinosa, naknade za sprovoenje ispita i izdavanje sertifikata, licenci, naknade za upis i davanje podataka iz registara koje vodi, donacija, sponzorstva, poklona i drugih izvora, u skladu sa zakonom. Sredstva za poetak rada Komore mogu se obezbediti iz budžeta Republike Srbije. Komora, uz saglasnost Ministarstva, utvruje visinu lanskog doprinosa, naknade za sprovoenje ispita i izdavanje sertifikata i licenci, kao i visinu naknade za upis i davanje podataka iz registara koje vodi. Rešenje o davanju saglasnosti iz stava 3. ovog lana objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije". XII. NACIONALNA KOMISIJA ZA RAUNOVODSTVO lan 60. Vlada, na predlog Ministarstva, obrazuje Nacionalnu komisiju za raunovodstvo (u daljem tekstu: Komisija) sa zadatkom da: 1) prati proces primene direktiva Evropske unije iz oblasti raunovodstva i revizije i predlaže odgovarajua rešenja za nacionalno zakonodavstvo; 2) prati proces primene meunarodnih raunovodstvenih standarda (MRS, odnosno MSFI) i predlaže Ministarstvu rešenja za eventualne probleme koji mogu da nastanu u postupku primene tih standarda;

Zakon o računovodstvu i reviziji Republike Srpske

Zakon o računovodstvu i reviziji Republike Srpske ZAKON O RAČUNOVODSTVU I REVIZIJI REPUBLIKE SRPSKE I OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuje se oblast računovodstva i revizije koja obuhvata pitanja od značaja za organizaciju i funkcionisanje sistema

Више

На основу члана 206. тачка 15. Статута Високе пословне школе струковних студија у Блацу и члана 18. став 3. и 4, Закона о рачуноводству и ревизији ( С

На основу члана 206. тачка 15. Статута Високе пословне школе струковних студија у Блацу и члана 18. став 3. и 4, Закона о рачуноводству и ревизији ( С На основу члана 206. тачка 15. Статута Високе пословне школе струковних студија у Блацу и члана 18. став 3. и 4, Закона о рачуноводству и ревизији ( Службени гласник РС,бр. 46/2006) Савет школе, на седници

Више

Microsoft Word - Pravilnik-fin. izvestaji za DUDPF-2007.doc

Microsoft Word - Pravilnik-fin. izvestaji za DUDPF-2007.doc "Службени гласник РС", бр. 15/2007 На основу члана 26. став 2. Закона о рачуноводству и ревизији ("Службени гласник РС", бр. 46/2006) и члана 27. став 2. тачка 2. Закона о добровољним пензијским фондовима

Више

Н А Ц Р Т

Н А Ц Р Т РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА Е ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОН О РАЧУНОВОДСТВУ И РЕВИЗИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, август 2015. године Приједлог ЗАКОН О РАЧУНОВОДСТВУ И РЕВИЗИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ГЛАВА I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан

Више

Microsoft Word Lat.DOC

Microsoft Word Lat.DOC Z A K O N O VLADI I. UVODNE ODREDBE Položaj Vlade lan 1. Izvršna vlast u Republici Srbiji pripada Vladi. Voenje politike i izvršavanje zakona lan 2. skupštine. Vlada vodi politiku Republike Srbije u okviru

Више

На основу члана 7. став 2. тачка 7, члана 9. став 1. тачка 2. Закона о друштвима за осигурање ("Службени гласник Републике Српске", број: 17/05, 01/06

На основу члана 7. став 2. тачка 7, члана 9. став 1. тачка 2. Закона о друштвима за осигурање (Службени гласник Републике Српске, број: 17/05, 01/06 На основу члана 7. став 2. тачка 7, члана 9. став 1. тачка 2. Закона о друштвима за осигурање ("Службени гласник Републике Српске", број: 17/05, 01/06, 64/06, 74/10 и 47/17), члана 5. став 5, члана 8.

Више

Microsoft Word - Zakon o volonterskom radu.doc

Microsoft Word - Zakon o volonterskom radu.doc Na osnovu lana 82 stav 1 taka 2 i lana 91 stav 1 Ustava Crne Gore, Skupština Crne Gore 24. saziva, na petoj ednici prvog redovnog zasijedanja u 2010. godini, dana 22. aprila 2010. godine, donijela je Z

Више



 1083. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O RAČUNOVODSTVU ("Službeni list Crne Gore", br. 052/16 od 09.08.2016) Proglašavam, Zakon o računovodstvu, koji je donijela

Више

Template for Newsletter 2013/2014

Template for Newsletter 2013/2014 Teme ovih poreskih i finansijskih vesti su sledeće: 1. Najvažnije izmene Zakona o porezu na dobit pravnih lica Strana 1 2. Novi kriterijumi za razvrstavanje prema Zakonu o računovodstvu. Strana 2 3. Primena

Више

KOMUNALNO PREDUZEĆE ''DIMNIČAR'' A.D., BEOGRAD IZVEŠTAJ NEZAVISNOG REVIZORA O IZVRŠENOJ REVIZIJI KONSOLIDOVANIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA GODINU

KOMUNALNO PREDUZEĆE ''DIMNIČAR'' A.D., BEOGRAD IZVEŠTAJ NEZAVISNOG REVIZORA O IZVRŠENOJ REVIZIJI KONSOLIDOVANIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA GODINU KOMUNALNO PREDUZEĆE ''DIMNIČAR'' A.D., BEOGRAD IZVEŠTAJ NEZAVISNOG REVIZORA O IZVRŠENOJ REVIZIJI KONSOLIDOVANIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2015. GODINU SADRŽAJ Strana Izveštaj nezavisnog revizora 1 3 Konsolidovani

Више

Microsoft Word Lat.DOC

Microsoft Word Lat.DOC Z A K O N O TRŽIŠTU HARTIJA OD VREDNOSTI I DRUGIH FINANSIJSKIH INSTRUMENATA I. OSNOVNE ODREDBE Ovim zakonom ureuju se: Predmet ureivanja lan 1. 1) uslovi i postupak izdavanja hartija od vrednosti; 2) trgovina

Више

Службени гласник РС, бр. 76/2018 и 21/2019 На основу члана 18. став 1. тачка 3) Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/

Службени гласник РС, бр. 76/2018 и 21/2019 На основу члана 18. став 1. тачка 3) Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/ Службени гласник РС, бр. 76/2018 и 21/2019 На основу члана 18. став 1. тачка 3) Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004, 85/2005 др. закон, 44/2010, 76/2012, 106/2012,

Више

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11)

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) I. OPĆE ODREDBE Član 1. Ovom odlukom se propisuju opći

Више

R P S Audit & Consulting R evizija P oslovno S avetovanje IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI za godinu Društvo za reviziju i poslovno savetovanje RPS A

R P S Audit & Consulting R evizija P oslovno S avetovanje IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI za godinu Društvo za reviziju i poslovno savetovanje RPS A R evizija IZVEŠTAJ O TRANSPARENTNOSTI za 2017. godinu Društvo za reviziju i poslovno savetovanje RPS Audit & Consulting doo Beograd Beograd, mart 2018. godine R evizija SADRŽAJ I Opis pravne forme i strukture

Више

ЛЕПЕНСКИ ВИР А.Д. ПЕЋИНЦИ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године

ЛЕПЕНСКИ ВИР А.Д. ПЕЋИНЦИ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године ЛЕПЕНСКИ ВИР А.Д. ПЕЋИНЦИ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар 2014. године Београд, 2017. године САДРЖАЈ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА -------------------------------------------------------

Више

Prezentacija / Ostoja Travar

Prezentacija / Ostoja Travar Систем интерних финансијских контрола у јавном сектору Законски основ Поглавље 32 Финансијска контрола и члан 90. Споразума о стабилизацији и придруживању (СПП) Босну и Херцеговину обавезује на сарадњу

Више

2. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O REVIZIJI Proglašavam Zakon o reviziji, koji je donijela Skupština C

2. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O REVIZIJI Proglašavam Zakon o reviziji, koji je donijela Skupština C 2. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O REVIZIJI Proglašavam Zakon o reviziji, koji je donijela Skupština Crne Gore 26. saziva, na četvrtoj sjednici drugog redovnog

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

Microsoft Word - Izvestaj o poslovanju 2008.doc

Microsoft Word - Izvestaj o poslovanju 2008.doc Београд, Кичевска 15 23.02.2009. године Финансијски извештај Удружења интерних ревизора Србије за 2008. годину Београд, фебруар 2009.године 1. УВОД је основано на основу Закона о удруживању грађана у удружења,

Више

Службени гласник РС : 086/2016 Датум : На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службен

Службени гласник РС : 086/2016 Датум : На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службен Службени гласник РС : 086/2016 Датум : 21.10.2016 3510 На основу члана 5. став 1, а у вези са чланом 79. став 1. Закона о јавним предузећима ( Службени гласник РС, број 15/16) и члана 43. став 1. Закона

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

Microsoft Word - Pravilnik-fin izvestaji za DPF-2007.doc

Microsoft Word - Pravilnik-fin  izvestaji za DPF-2007.doc "Службени гласник РС", бр. 15/2007 На основу члана 26. став 2. Закона о рачуноводству и ревизији ("Службени гласник РС", бр. 46/2006) и члана 27. став 2. тачка 3. Закона о добровољним пензијским фондовима

Више

PRAVILNIK O NAČINU UTVRĐIVANJA I EVIDENTIRANJA KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA I O USLOVIMA I NAČINU ZA OTVARANJE I UKIDANJE PODRAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUN

PRAVILNIK O NAČINU UTVRĐIVANJA I EVIDENTIRANJA KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA I O USLOVIMA I NAČINU ZA OTVARANJE I UKIDANJE PODRAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUN PRAVILNIK O NAČINU UTVRĐIVANJA I EVIDENTIRANJA KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA I O USLOVIMA I NAČINU ZA OTVARANJE I UKIDANJE PODRAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA KOD UPRAVE ZA TREZOR ("Sl. glasnik RS", br.

Више

AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno Obrasci b

AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno   Obrasci b AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj

Више

Pravilnik o dozvolama za rad

Pravilnik o dozvolama za rad AKTIVA sistem doo Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno PRAVILNIK o dozvolama za rad ( Službeni glasnik RS,

Више

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 98/05), у члану 1. послије

Више

Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila godine, doni

Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila godine, doni Na osnovu člana 16 stav 1 Statuta Ljekarske komore Crne Gore, Skupština Ljekarske komore Crne Gore, na sjednici održanoj 30. aprila 2018. godine, donijela je PRAVILNIK O UPISU U LJEKARSKU KOMORU CRNE GORE

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: /1 Дана, године На основу члана 16. Уредбе о буџетском рачуноводству ("Службени гла

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: /1 Дана, године На основу члана 16. Уредбе о буџетском рачуноводству (Службени гла УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: 04-254/1 Дана, 6.4.2016. године На основу члана 16. Уредбе о буџетском рачуноводству ("Службени гласник РС", број 125/03 и 12/06), а у вези са чланом

Више

CRNA GORA Komisija za tržište kapitala Komisija za tržište kapitala (u daljem tekstu: Komisija) na osnovu člana 30 stav 1, a u vezi sa članom 26 stav

CRNA GORA Komisija za tržište kapitala Komisija za tržište kapitala (u daljem tekstu: Komisija) na osnovu člana 30 stav 1, a u vezi sa članom 26 stav CRNA GORA Komisija za tržište kapitala Komisija za tržište kapitala (u daljem tekstu: Komisija) na osnovu člana 30 stav 1, a u vezi sa članom 26 stav 1 tačka 5) Zakona o tržištu kapitala ("Sl. list CG",

Више



 NESLUŽBENI PREČIŠĆENI TEKST ODLUKA O VOĐENJU POSEBNE EVIDENCIJE O TEKUĆIM I KAPITALNIM POSLOVIMA SA INOSTRANSTVOM I DOSTAVLJANJU PODATAKA O TIM POSLOVIMA ("Službeni list Crne Gore", br. 8/17 od 03.02.2017,

Више

Microsoft Word - finansijski administrator_zasnovanost kvalifikacije.doc

Microsoft Word - finansijski administrator_zasnovanost kvalifikacije.doc ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ ФИНАНСИЈСКИ АДМИНИСТРАТОР СТАНДАРД КВАЛИФИКАЦИЈЕ, ЦИЉЕВИ И ИСХОДИ СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА 1. Назив квалификације: Финансијски администратор 2. Подручје рада: Економија, право и администрација

Више

DDOR-GARANT DRUŠTVO ZA UPRAVLJANJE DOBROVOLJNIM PENZIJSKIM FONDOM A.D., BEOGRAD Finansijski izveštaji za godinu završenu 31. decembra godine i i

DDOR-GARANT DRUŠTVO ZA UPRAVLJANJE DOBROVOLJNIM PENZIJSKIM FONDOM A.D., BEOGRAD Finansijski izveštaji za godinu završenu 31. decembra godine i i DDOR-GARANT DRUŠTVO ZA UPRAVLJANJE DOBROVOLJNIM PENZIJSKIM FONDOM A.D., BEOGRAD Finansijski izveštaji za godinu završenu 31. decembra 2015. godine i izveštaj nezavisnog revizora S A D R Ž A J Strana Izveštaj

Више

LISTA POTREBNIH PODATAKA

LISTA POTREBNIH PODATAKA ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Консолидовани финансијски извештаји 31. децембар 2013. године Београд, 2014. године САДРЖАЈ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА -------------------------------------------------------

Више

УРБАНИСТИЧКИ ЗАВОД БЕОГРАДА ЈУП БЕОГРАД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године

УРБАНИСТИЧКИ ЗАВОД БЕОГРАДА ЈУП БЕОГРАД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године УРБАНИСТИЧКИ ЗАВОД БЕОГРАДА ЈУП БЕОГРАД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар 2017. године Београд, 2018. године САДРЖАЈ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА ----------------------------------------------

Више

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc)

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc) На основу члана 19. ст. 1 ал. 1 и члана 34. Закона о коморама здравствених радника (''Сл. гласник РС'' 107/2005) и члана 25. ст. 1., ал. 1. и члана 73. Статута Коморе медицинских сестара и здравствених

Више

Microsoft Word - Zaglavlje ЕПС srpski cir

Microsoft Word - Zaglavlje ЕПС  srpski cir JАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ, БЕОГРАД ФИНАНСИЈСКИ ИЗВЕШТАЈИ ЗА ГОДИНУ ЗАВРШЕНУ 31. ДЕЦЕМБРА 2015. И ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Руководству Jавног предузећа Електропривреда

Више

Microsoft Word - Pravilnik o blizim uslovima za izdavanje i oduzimanje licence.doc

Microsoft Word - Pravilnik o blizim uslovima za izdavanje i oduzimanje licence.doc ПРАВИЛНИК О БЛИЖИМ УСЛОВИМА ЗА ИЗДАВАЊЕ, ОБНАВЉАЊЕ ИЛИ ОДУЗИМАЊЕ ЛИЦЕНЦЕ ЧЛАНОВИМА КОМОРА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА ("Сл. гласник РС", бр. 119/2007 и 23/2009) I УВОДНА ОДРЕДБА Члан 1 Овим правилником утврђују

Више

ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године

ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар 2015. године Београд, 2016. године САДРЖАЈ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА-------------------------------------------------------1-4

Више

Microsoft Word - pravila RTGS-precišcen tekst2007 (2).doc

Microsoft Word - pravila RTGS-precišcen tekst2007 (2).doc Г.бр. 1515 од 18. маја 2004.год., Г.бр. 1968 од 23. јуна 2004. год., Г.бр. 1213 од 11.априла 2005.год., Г.бр. 6259 од 30.априла 2007. год., Г.бр. 13117 од 18. децембра 2007. год. На основу тачке 5. став

Више

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51 ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о статусу

Више

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51 ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о статусу

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ 2 16.01.2018.године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог броја 30 дин. Рок за рекламацију 10 дана 1. На основу

Више

ZAKON

ZAKON ZAKON O PLATAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMEŠTENIKA ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 - ispr. i 115/2006 - ispr.) I OSNOVNE ODREDBE Sadržina zakona lan 1 Ovim zakonom ureuju se plate, naknade i druga

Више

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx Службени гласник РС, бр. 60/2011 На основу члана 15. став 1. и члана 64. став 2. Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004 и 44/2010), члана 69. став 3. и члана 70а. став

Више

Microsoft Word - Sluzbeni glasnik broj docx

Microsoft Word - Sluzbeni glasnik broj docx Рача, 04.01.2013. године број 1 Цена 100,00 динара С А Д Р Ж А Ј П р а в и л н и ц и Правилник о изменама и допунама Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних места у Општинској управи

Више

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 - одлука УС, 112/13 - аутентично тумачење и 8/15 -

Више

Microsoft Word - Pravilnik o sukobu interesa

Microsoft Word - Pravilnik o sukobu interesa Na osnovu člana 62. Zakona o preduzećima (Službeni glasnik Republike Srpske, broj: 24/98,62/02,66/02,38/03,97/04 i 34/06) i člana 18. Statuta Društva za upravljanje investicionim fondovima "Polara Invest"

Више

Microsoft Word Lat.doc

Microsoft Word Lat.doc Z A K O N O PRAVU NA BESPLATNE AKCIJE I NOVANU NAKNADU KOJU GRAANI OSTVARUJU U POSTUPKU PRIVATIZACIJE I. OSNOVNE ODREDBE Predmet Zakona lan 1. Ovim zakonom ureuje se ostvarivanje prava graana na novanu

Више

Imotska 1, Beograd Telefon: Telefon: OPŠTINA NOVI KNEŽEVAC KRALJA PETRA I KARAĐOR

Imotska 1, Beograd Telefon: Telefon: OPŠTINA NOVI KNEŽEVAC KRALJA PETRA I KARAĐOR Imotska 1, 11040 Beograd Telefon: 381 11 30 98 198 Telefon: 381 11 30 98 199 E-mail: office@finodit.co.rs OPŠTINA NOVI KNEŽEVAC KRALJA PETRA I KARAĐORĐEVIĆA 1 NOVI KNEŽEVAC Skupštini opštine Novi Kneževac

Више

Faktura

Faktura EDUKATIVNI CENTAR DISCIPULUS 22441 Deč, Braće Savić 30, Tel/fax: 022/436-288 Mob: 069/102-37-03 PIB: 104660174, Mat.br.: 60400075, Tekući računi: 330-52000652-32 OBAVEŠTENJE U Službenom glasniku RS br.

Више

Z A K O N

Z A K O N Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BANKAMA I DRUGIM FINANSIJSKIM ORGANIZACIJAMA ^lan 1. U Zakonu o bankama i drugim finansijskim organizacijama - "Slu`beni list SRJ", br. 32/93, 61/95, 44/99, 36/2002

Више

СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИН

СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИН СЛУЖБЕНИ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ Број 08. ГОДИНА IX ЛИСТ ПАНЧЕВО, 19. Maj 2017. ГОДИНЕ ГРАДА ПАНЧЕВА ГРАДА ПАНЧЕВА Аконтација претплате 11,038,66 Број 18. ГОДИНА IX ПАНЧЕВО, 30 Август 2017. ГОДИНЕ Аконтација претплате

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

Pravilnik o sadržaju poreskog bilansa i drugim pitanjima od značaja za način utvrđivanja poreza na dohodak građana na prihode od samostalne delatnosti

Pravilnik o sadržaju poreskog bilansa i drugim pitanjima od značaja za način utvrđivanja poreza na dohodak građana na prihode od samostalne delatnosti Pravilnik o sadržaju poreskog bilansa i drugim pitanjima od značaja za način utvrđivanja poreza na dohodak građana na prihode od samostalne delatnosti Pravilnik je objavljen u "Službenom glasniku RS",

Више

EКОНОМСКА ШКОЛА Трг Светог Саве 6. Ужице Деловодни број: Датум: године На основу члана 57.став 1.тачка 1) Закона о основама система образо

EКОНОМСКА ШКОЛА Трг Светог Саве 6. Ужице Деловодни број: Датум: године На основу члана 57.став 1.тачка 1) Закона о основама система образо EКОНОМСКА ШКОЛА Трг Светог Саве 6. Ужице Деловодни број: Датум: 29.06.2017. године На основу члана 57.став 1.тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гл. РС бр.72/09,52/11, 55/13

Више

Microsoft Word - ZAKON o akcijskom fondu.doc

Microsoft Word - ZAKON o akcijskom fondu.doc ZAKON O AKCIJSKOM FONDU ("Sl. glasnik RS", br. 38/2001 i 45/2005) Osnivanje Član 1 Osniva se Akcijski fond Republike Srbije (u daljem tekstu: Akcijski fond). Druga pravna lica ne mogu koristiti naziv akcijski

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

ODBOJKAŠKI SAVEZ CRNE GORE Podgorica P R A V I L N I K O DOZVOLI ZA RAD SPORTSKIH STRUČNJAKA-TRENERA U OBLASTI ODBOJKAŠKOG SPORTA OPŠTE ODREDBE Član 1

ODBOJKAŠKI SAVEZ CRNE GORE Podgorica P R A V I L N I K O DOZVOLI ZA RAD SPORTSKIH STRUČNJAKA-TRENERA U OBLASTI ODBOJKAŠKOG SPORTA OPŠTE ODREDBE Član 1 ODBOJKAŠKI SAVEZ CRNE GORE Podgorica P R A V I L N I K O DOZVOLI ZA RAD SPORTSKIH STRUČNJAKA-TRENERA U OBLASTI ODBOJKAŠKOG SPORTA OPŠTE ODREDBE Član 1. Ovim Pravilnikom se regulišu uslovi, način i postupak

Више

Napomena: Statut može biti napisan i na ćirilici i na latinici, ali naziv udruženja mora biti na ćirilici

Napomena: Statut može biti napisan i na ćirilici i na latinici, ali naziv udruženja mora biti na ćirilici U skladu sa odredbama čl. 78. i 12. Zakona o udruženjima (»Službeni list RS«, br.51/09), na skupštini udruženja održanoj dana 6.04.2011. u prostorijama Agencije za saradnju sa nevladinim organizacijama

Више

Predlog Nacrta ZoSO

Predlog Nacrta ZoSO ПРЕДЛОГ ПРЕДНАЦРТА ЗАКОНА О СТУДЕНТСКОМ ОРГАНИЗОВАЊУ Београд, фебруар 2013. године I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Овим законом се уређује институционални оквир за студентско организовање на самосталним високошколским

Више

Microsoft Word - ZAKON O INTERNOJ REVIZIJI U JAVNOM SEKTORU RS.rtf

Microsoft Word - ZAKON O INTERNOJ REVIZIJI U JAVNOM SEKTORU RS.rtf I OSNOVNE ODREDBE ZAKON O INTERNOJ REVIZIJI U JAVNOM SEKTORU REPUBLIKE SRPSKE Službeni glasnik RS, broj 17/08 ( 26.02. 2008.) Član 1. (1) Ovim zakonom uređuje se uspostavljanje sistema efikasne interne

Више

narrative report

narrative report Gundulićev venac 48, 11000 Beograd Tel: 011 3287 226; 011 3287 334 office@bezbednost.org www.bezbednost.org RESURSI www.bezbednost.org/resursi ZAKON O BEZBEDNOSNO- INFORMATIVNOJ AGENCIJI ( Sl. glasnik

Више

РЕГИСТАР ФИНАНСИЈСКИХ ИЗВЕШТАЈА Број: ФИН 50286/2016 Датум: ПОТВРДА О ЈАВНОМ ОБЈАВЉИВАЊУ РЕДОВНОГ ГОДИШЊЕГ ФИНАНСИЈСКОГ ИЗВЕШТАЈА И ДОКУМЕ

РЕГИСТАР ФИНАНСИЈСКИХ ИЗВЕШТАЈА Број: ФИН 50286/2016 Датум: ПОТВРДА О ЈАВНОМ ОБЈАВЉИВАЊУ РЕДОВНОГ ГОДИШЊЕГ ФИНАНСИЈСКОГ ИЗВЕШТАЈА И ДОКУМЕ РЕГИСТАР ФИНАНСИЈСКИХ ИЗВЕШТАЈА Број: ФИН 50286/2016 Датум: 20.04.2016. ПОТВРДА О ЈАВНОМ ОБЈАВЉИВАЊУ РЕДОВНОГ ГОДИШЊЕГ ФИНАНСИЈСКОГ ИЗВЕШТАЈА И ДОКУМЕНТАЦИЈЕ ЗА ПЕРИОД ОД 01.01.2015. ДО 31.12.2015. за

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА ПОСЛЕРЕВИЗИОНИ ИЗВЕШТАЈ О МЕРАМА ИСПРАВЉАЊА СРПСКЕ РАДИКАЛНЕ СТРАНКЕ БЕОГРАД Број: / /10

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА ПОСЛЕРЕВИЗИОНИ ИЗВЕШТАЈ О МЕРАМА ИСПРАВЉАЊА СРПСКЕ РАДИКАЛНЕ СТРАНКЕ БЕОГРАД Број: / /10 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА ПОСЛЕРЕВИЗИОНИ ИЗВЕШТАЈ О МЕРАМА ИСПРАВЉАЊА СРПСКЕ РАДИКАЛНЕ СТРАНКЕ БЕОГРАД Број: 400-424/2018-07/10 Београд, 1. јул 2019. године 1. УВОД У Извештају о

Више

novi logo mg

novi logo mg REPUBLIKA SRPSKA Banja Luka Bana Milosavljevića 8/II e-mail: kabinet@azors.rs.ba; www.azors.rs.ba tel/faks: +387 51 228-910, 228-920 REPUBLIC OF SRPSKA The Insurance Agency of Republic of Srpska Banja

Више

ПРЕДНАЦРТ

ПРЕДНАЦРТ САДРЖАЈ I ОПШТЕ ОДРЕДБЕ 3 II ПОКРЕТАЊЕ ПОСТУПКА ЗА ИЗБОР НАСТАВНИКА 3 III УТВРЂИВАЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ НАСТАВНИКА 4 IV ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКЕ 5 V ПОСТУПАК ЗА ИЗБОР САРАДНИКА 6 VI ПРЕЛАЗНЕ И ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ

Више

Microsoft Word

Microsoft Word На основу члана 23. став 7. Закона о добробити животиња ( Службени гласник РС, број 41/09), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, доноси П Р А В И Л Н И К О ПРОГРАМУ ОБУКЕ О ДОБРОБИТИ ЖИВОТИЊА

Више

Microsoft Word - ИЗМЕНА КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ ПРЕДДИГИТАЛИЗАЦИЈА

Microsoft Word - ИЗМЕНА КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ ПРЕДДИГИТАЛИЗАЦИЈА КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БРАНА ЦРНЧЕВИЋ Вељка Дугошевића 102 22400 Рума Број: 0165/19 Датум: 25.02.2019. На основу члана 63. став 1. Закона о ЈН (''Службени гласник РС'', бр. 124/12, 14/2015 и 68/15) КОМИСИЈА за

Више

Правила о лиценцама за обављање енергетских дјелатности Правила су објављена у "Службеном листу ЦГ", бр. 50/2016, 30/2018 и 75/2018. I. ОПШТЕ ОДРЕДБЕ

Правила о лиценцама за обављање енергетских дјелатности Правила су објављена у Службеном листу ЦГ, бр. 50/2016, 30/2018 и 75/2018. I. ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Правила о лиценцама за обављање енергетских дјелатности Правила су објављена у "Службеном листу ЦГ", бр. 50/2016, 30/2018 и 75/2018. I. ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Овим правилима утврђује се садржај образаца

Више

untitled

untitled ABCD KPMG d.o.o. Beograd Studentski trg 4 11000 Belgrade Serbia Telephone: Fax: E-mail: Internet: +381 11 328 28 92 +381 11 328 11 93 info@kpmg.co.yu www.kpmg.co.yu Agencija za privredne registre BD 7113

Више

Microsoft Word - Pravilnik o KO za DPF-2007 _2_.doc

Microsoft Word - Pravilnik o KO za DPF-2007 _2_.doc "Службени гласник РС", бр. 15/2007 На основу члана 15. став 2. тачка 2. Закона о рачуноводству и ревизији ("Службени гласник РС", бр. 46/2006) и члана 27. став 2. тачка 1. Закона о добровољним пензијским

Више

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU (Sl. glasnik RS, br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug i način rada, finansiranje i druga pitanja značajna

Више

Република Србија Град Пирот Служба за буџетску инспекцију III Број: Датум: Пирот КОНТРОЛНА ЛИСТА ЗА СУБВЕНЦИЈЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ из члана 84. тачка 5. За

Република Србија Град Пирот Служба за буџетску инспекцију III Број: Датум: Пирот КОНТРОЛНА ЛИСТА ЗА СУБВЕНЦИЈЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ из члана 84. тачка 5. За Република Србија Град Пирот Служба за буџетску инспекцију III Број: тум: Пирот КОНТРОЛНА ЛИСТА ЗА СУБВЕНЦИЈЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ из члана 84 тачка 5 Закона о буџетском систему ИДЕНТИФИКАЦИОНИ ПОДАЦИ ПОДАЦИ

Више

Obrazac BB-PO-L-AD/08 Za istinitost podataka u ovom Informatoru o izdavaocu i drugim oblicima javnog oglašavanja Izdavaoca u vezi sa izdavanjem i trgo

Obrazac BB-PO-L-AD/08 Za istinitost podataka u ovom Informatoru o izdavaocu i drugim oblicima javnog oglašavanja Izdavaoca u vezi sa izdavanjem i trgo Obrazac BB-PO-L-AD/08 Za istinitost podataka u ovom Informatoru o izdavaocu i drugim oblicima javnog oglašavanja Izdavaoca u vezi sa izdavanjem i trgovinom izdatih hartija od vrednosti, u skladu sa Zakonom,

Више

"Службени гласник РС", бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И И

Службени гласник РС, бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И И "Службени гласник РС", бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И ИЗВОЂЕЊА ГЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА Члан 1. Овим правилником

Више

Zakon o radio amaterizmu u RS

Zakon o radio amaterizmu u RS ZAKON O RADIO-AMATERIZMU U REPUBLICI SRPSKOJ 1 ( Službeni glasnik RS, br. 36/19) Član 1. Ovim zakonom uređuje se: status radio-amaterizma u Republici Srpskoj, obaveze, dužnosti i ovlašćenja Saveza radio-amatera

Више



 42. Na osnovu člana 95 tačke 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O OBJAVLJIVANJU PROPISA I DRUGIH AKATA ("Službeni list Crne Gore", br. 005/08 od 23.01.2008) Proglašavam Zakon o objavljivanju

Више

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тачка б. и члана 37. Закона о Агенцији за банкарство Републике

Више

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc На основу члана 15. став 3., члана 17. став 4. и члана 65. став 11. Закона о високом образовању («Сл. Гласник РС» бр. 76/05), и правилник о студентској евалуацији студија и педагошког рада наставника и

Више

untitled

untitled ABCD KPMG d.o.o. Beograd Kraljice Natalije 11 11000 Belgrade Serbia Telephone: Fax: E-mail: Internet: +381 11 20 50 500 +381 11 20 50 550 info@kpmg.co.yu www.kpmg.co.yu Agencija za privredne registre BD

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА

РЕПУБЛИКА СРПСКА РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ ПРАВИЛНИК О УПИСУ У РЕГИСТАР ЗАЈЕДНИЦА ЗГРАДА СА ОБРАСЦИМА АКАТА ЗА ЈЕДИНСТВЕНУ ПРИМЈЕНУ ЗАКОНА О ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА Бања Лука,

Више

Obrazac BB-PO-L-AD/08 Za istinitost podataka u ovom Informatoru o izdavaocu i drugim oblicima javnog oglašavanja Izdavaoca u vezi sa izdavanjem i trgo

Obrazac BB-PO-L-AD/08 Za istinitost podataka u ovom Informatoru o izdavaocu i drugim oblicima javnog oglašavanja Izdavaoca u vezi sa izdavanjem i trgo Obrazac BB-PO-L-AD/08 Za istinitost podataka u ovom Informatoru o izdavaocu i drugim oblicima javnog oglašavanja Izdavaoca u vezi sa izdavanjem i trgovinom izdatih hartija od vrednosti, u skladu sa Zakonom,

Више

IZVEŠTAJ O REVIZIJI FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA GODINU JKP GRADSKO SAOBRAĆAJNO PREDUZEĆE BEOGRAD, BEOGRAD BEOGRAD, MAJ GODINE

IZVEŠTAJ O REVIZIJI FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA GODINU JKP GRADSKO SAOBRAĆAJNO PREDUZEĆE BEOGRAD, BEOGRAD BEOGRAD, MAJ GODINE IZVEŠTAJ O REVIZIJI FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2016. GODINU JKP GRADSKO SAOBRAĆAJNO PREDUZEĆE BEOGRAD, BEOGRAD BEOGRAD, MAJ 2017. GODINE Izveštaj nezavisnog revizora vlasnicima društva JKP GRADSKO SAOBRAĆAJNO

Више

Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 20

Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 20 Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: 09.05.2011. Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 2011. године С А Д Р Ж А Ј 1. Увод... 3 2. Поступак наплате

Више

Microsoft Word - ZAKON O DEVIZNOM POSLOVANJU RS

Microsoft Word - ZAKON O DEVIZNOM POSLOVANJU RS ZAKON O DEVIZNOM POSLOVANJU (Objavljen u "Sl. glasniku RS", broj 96 od 24. novembra 2003, 123/06, 92/09) I - OPŠTE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ureuje se plaanje i naplaivanje izmeu rezidenata i nerezidenata

Више

Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje dozvole za obavljanje veterinarske djelatnosti (licenca) Na osnovu člana 74 stav 3 Zakona o veterinarstvu (Sl

Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje dozvole za obavljanje veterinarske djelatnosti (licenca) Na osnovu člana 74 stav 3 Zakona o veterinarstvu (Sl Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje dozvole za obavljanje veterinarske djelatnosti (licenca) Na osnovu člana 74 stav 3 Zakona o veterinarstvu (Službeni list RCG br. 11/04 i 27/07), Ministarstvo poljoprivrede,

Више

Microsoft Word Lat.doc

Microsoft Word Lat.doc Z A K O N O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ureivanja lan 1. Ovim zakonom ureuje se obezbeivanje sredstava opštinama, gradovima i gradu Beogradu (u daljem tekstu: jedinica lokalne

Више

На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/ др. закон и

На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/ др. закон и На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/2018 - др. закон и 73/2018), члана 41. став 1. тачка 25) и члана 91. став

Више

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ФИНАНСИРАЊА ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА На основу члана 10. став (1) Закона о финансирању политичких странака ( Службени гласник БиХ, број: 95/12 и 41/16), члана 25. Правилника о годишњим финансијским

Више

Microsoft Word - statut srpski - predat u IAA

Microsoft Word - statut srpski - predat u IAA Удружење актуара Србије ул. Булевар деспота Стефана 68(бившa Улица 29. Новембра), 11 000 Београд Статут Удружења актуара Србије (Пречишћен текст) Београд, 2005 Према одредбама чланова 21. и 30. Закона

Више

Извештај о ревизији приказа расхода, издатака и обавеза и правилности пословања Завичајног музеја Алексинац за годину

Извештај о ревизији приказа расхода, издатака и обавеза и правилности пословања Завичајног музеја Алексинац за годину РЕПУБЛИКА СРБИЈА ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА ИЗВЕШТАЈ О РЕВИЗИЈИ ПРИКАЗА РАСХОДА, ИЗДАТАКА И ОБАВЕЗА И ПРАВИЛНОСТИ ПОСЛОВАЊА ЗАВИЧАЈНОГ МУЗЕЈА АЛЕКСИНАЦ ЗА 2013. ГОДИНУ Број: 400-1766/2014-04 Београд,

Више

Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у "Службен

Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у Службен Правилник о начину и програму стручног оспособљавања и начину полагања стручног испита за службеника за јавне набавке Правилник је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 77/2014 и 83/2015. Опште одредбе

Више

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ На основу члана 43 став 1 тачка 4 Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености ( Сл. гласник РС, бр. 36/09, 88/10, 38/1 и 113/17), члана 30 Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању

Више

НАЗИВ ДОКУМЕНТА

НАЗИВ ДОКУМЕНТА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТИ, АНАЛИТИКА И АРХИВА ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ СТРАНИХ СТУДИЈСКИХ ПРОГРАМА И ПРИЗНАВАЊУ СТРАНИХ ВИСОКОШКОЛСКИХ ИСПРАВА РАДИ НАСТАВКА ОБРАЗОВАЊА Донет на седници Сената Универзитета

Више

На основу чл

На основу чл На основу члана 7. став 2. алинеја 7, члана 9. став 1. алинеја 2, члана 19. став 1, алинеје 2. и 3. Закона о друштвима за осигурање ( Службени гласник Републике Српске, број: 17/05, 01/06, 64/06, 74/10

Више

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA "EVROPSKI POSLOVI" AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2009 i 2/2010) I OP

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA EVROPSKI POSLOVI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE (Sl. list AP Vojvodine, br. 13/2009 i 2/2010) I OP POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA "EVROPSKI POSLOVI" AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2009 i 2/2010) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Radi praćenja, proučavanja i implementacije

Више

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudskih veštaka (u daljem tekstu: veštak), postupak upisa

Више

Godišnji izveštaj

Godišnji izveštaj Godišnji izveštaj javnog društva (u daljem tekstu Izveštaj ) AD IMOS iz Šida MB.: 08119066, šifra delatnosti: 4690 (u daljem tekstu Društvo ) je sastavljen u skladu sa članom 50. Zakona o tržištu kapitala

Више

Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фон

Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фон Статут Фондације На основу члана 33. став 4. Закона о задужбинама и фондацијама ( Службени гласник РС, број 88/2010), а у вези са Актом о оснивању фондације Доцент др Милена Далмација овереним пред Основним

Више