Microsoft Word - REGULACIJSKE GRAĐEVINE.doc

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - REGULACIJSKE GRAĐEVINE.doc"

Транскрипт

1 REGULACIJSKE GRAĐEVINE Dosadašnja su se izlaganja odnosila na opis pojedinih izrađevina koje se kao konstrukcijski elementi koriste kod izvedbe regulacijskih građevina. Sada će se prijeći na opis (funkciju i izvedbu) samih građevina. Sve regulacijskih građevine mogu se prema mjestu na kojem se nalaze i prema funkciji podijeliti kao što je pokazano na slici. 1. Regulacijske građevine izvan riječnog korita Regulacijske građevine izvan riječnog korita jesu: (1) nasipi, (2) kamene naslage (regulacijske deponije). (1) Nasipi su građevine koje služe za obranu okolnog područja od poplava, odnosno za sprečavanje izlijevanja velikih voda iz korita vodotoka. Izvode se nasipavanjem zemljanog materijala koji se nalazi u neposrednoj blizini. Kod nasipa razlikujemo: (A)tijelo i posteljicu nasipa, (B) inundaciju, (C) područje branjeno od poplava.

2 Prema namjeni razlikujemo slijedeće vrste nasipa: (i) glavne brane područje od svih poplavnih voda i definiraju korito za veliku vodu, (ii) ljetne brane područje od ljetnih velikih voda ili od određenih protoka, (iii) obuhvatne brane samo pojedina naselja ili materijalna dobra od velikih voda, (iv) dolmice brane područje od procjednih voda, (v) usporne uz korito pritoka prate uspor vode izazvan visokim vodostajima u glavnom vodotoku, (vi) priključne spajaju glavne nasipe s visokim terenom, (vii) poprečne (transverzalne) ili granične (demarkacijske) dijele branjeno područje u pojedine poldere (kasete) i u slučaju prodora glavnog nasipa ograničavaju poplavu, (viii) pristupne omogućavaju pristup s terena na nasip, (ix) otvorene usmjeravaju i dopuštaju izlijevanje velikih voda nizvodno od naselja ili branjenog materijalnog dobra, (x) linijske slijede liniju obale tako da pokos korita odmah prelazi u vanjski pokos nasipa, (xi) mrtve napušteni nasipi.

3 Na slici prikazana je situacijska shema rasporeda većine od nabrojenih vrsta nasipa. Osnovni elementi nasipa jesu: (a) profil nasipa, (b) presjek nasipa. (a) Pod profilom nasipa podrazumijeva se njegova vanjska geometrija. Nasipi su trapeznog profila definiranog sa slijedećim parametrima: (a1) širinom krune, (a2) nagibom pokosa (vanjskog i unutarnjeg), (a3) visinom nasipa.

4 Vrijednosti ovih parametara definiraju se na osnovi rezultata hidroloških, hidrauličkih i poglavito tehničko ekonomskih analiza, uzimajući u obzir značaj branjenog područja, odnosno mjerodavnu vodu od koje se ovo područje štiti. (a1) Širina krune prvenstveno ovisi o namjeni nasipa i npr. iznosi: - kod glavnog nasipa, 2.5 do 6.0 [m], ovisno od njihove sekundarne namjere, trajanja vodnog vala i svojstava nasutog materijala u nasipu, - kod ljetnih nasipa, 1.5 do 2.0 [m], - kod dolmica, 0.5 [m]. (a2) Nagibi pokosa ponajprije ovise o vrsti materijala, trajanju velike vode i visini nasipa. Kreću se u granicama od 1:1 (za obložene nasipe) do 1:6. Vanjski pokos (pokos prema rijeci) dodatno ovisi o dubini vode, jačini vjetra u smjeru poprečno na nasip i duljini vodnog lica u smjeru mjerodavnog vjetra (generiranje valova). Kod glavnih nasipa, slika (a), vanjski je pokos u pravilu blaži od unutarnjeg pokosa ( pokosa prema branjenom području). Kod ljetnih je nasipa obrnuto, slika (b). vanjski je pokos strmiji, a unutrašnji blaži, kako bi mogao odolijevati eroziji za vrijeme kada se voda prelijeva preko nasipa. (a3) Visina nasipa je visinska razlika između terena i krune nasipa. Ovisi o pripadajućem vodostaju velike vode određenog povratnog razdoblja, VV n, za koju se predviđa zadržavanje unutar nasipa. Za određivanje visine nasipa treba znati da izvedbom nasipa dolazi do povećanja vodostaja velikih voda, odnosno do povećanja vodnog vala, tako da sukladno povećanju vodostaja treba odrediti i visinu nasipa.

5 Očekivano povećanje vodostaja može se odrediti na više načina, ovisno o raspoloživim podlogama. Jedan od postupaka određivanje orijentacijske visine nasipa, odnosno kote krune nasipa, je postupak korespondentnih vodostaja. Pretpostavimo da za hidrometrijske profile A i B označene na slici 22(a), raspolažemo sa podacima o vodostajima, na osnovi kojih je definirana njihova korelacijska povezanost, slika (b). Iz dijagrama se vidi da sve dok je tečenje u osnovnom koritu, tj. do razine SVV, postoji linearna korelacijska povezanost između vodostaja, h A [cm], u hidrometrijskom profilu A i vodostaja, h B [cm], u hidrometrijskom profilu B. Porastom vodostaja se voda u hidrometrijskom profilu B izlije iz korita, dok je u profilu A i dalje koncentrirana. Zbog toga vodostaji u profilu B sporije rastu, tako da dolazi do nelinearne povezanosti vodostaja. Ta je promjena to veća što je šire inundacijsko područje. Ako se pretpostavi da se između hidrometrijskih profila A i B podizanjem nasipa postiže i kod visokih vodostaja odnos sličan onome koji postoji kod vodostaja voda dok su u osnovnom koritu, tada pravac korelacije vodostaja osnovnog korita treba produžiti do vodostaja koji odgovara velikoj vodi određenog povratnog razdoblja, dakle, onoj velikoj vodi za koju se predviđa zadržavanje unutar nasipa. Odstupanje stvarnog odnosa vodostaja mjerodavne velike vode od pretpostavljenog daje traženo nadvišenje vodostaja velike vode, h v [cm].

6 Nakon toga treba dobiveni protjecajni profil još provjeriti hidrauličkim proračunom i eventualno korigirati prethodno usvojeno nadvišenje, h v. (b) Pod presjekom nasipa podrazumijeva se njegova konstrukcija unutar profila. Nasipi svojom konstrukcijom trebaju odolijevati hidrostatičkom i hidrodinamičkom djelovanju vode. Hidrostatičko djelovanje vode može prouzrokovati: (i) (ii) (iii) (iv) (v) nastajanje kliznih ploha, slijeganje nasipa, procjeđivanje vode kroz nasip i ispiranje sitnijih čestica iz tijela nasipa, procjeđivanje vode ispod nasipa i ispiranje sitnih čestica tla, uzdizanje i pucanje nasipa, ako je tlo na kojem je izgrađen takvo da povećava svoj obujam promjenom razine podzemnih voda. Hidrodinamičko djelovanje vode očituje se: (i) (ii) (iii) (iv) (v) kao udar vodne struje u nasip koji je nepravilno položen, u vidu jakih virova nizvodno od ispupčenih, odnosno izloženih dijelova nasipa, kao oštećenje nasipa uslijed valova, kao oštećenje nasipa od udara ledenih santi, kao oštećenje nasipa uslijed prelijevanja, u slučaju da je nasip poddimenzioniran. Osnovni elementi presjeka nasipa jesu: (b1) tijelo nasipa, (b2) posteljica nasipa. (b1) Tijelo nasipa čini ugrađeni zemljani materijal omeđen krunom, pokosima i posteljicom nasipa. Najbolji materijal za izradu tijela nasipa je pjeskovita glina, s 25 do 40 [%] pijeska. Prije izrade tijela nasipa treba materijal geomehanički ispitati i odrediti njegovu optimalnu vlažnost za najpovoljnije zbijanje, kao i uvjete zbijanja. U toku izrade nasipa stalno se provode kontrolna ispitivanja zbijenosti i vodopropusnosti. (b2) Posteljica nasipa je sraslo tlo, uređeno na odgovarajući način da bi se na njemu mogao izraditi (temeljiti) nasip.

7 Temeljenje nasipa se vrši ovisno o osobinama tla i vrsti nasipa. Priprema posteljice započinje uklanjanjem humusa. Ako je temeljno tlo slabo vodopropisno, slika 24 (a) do (c), posteljica se izbrazda uzdužnim brazdama dubine 10 do 20 [cm] na međusobnom razmaku 30 do 40 [cm], ili se duboko preore tako da ostanu usječene brazde. Na ovakvo pripremljenoj posteljici izrađuje se nasip u horizontalnim slojevima debljine 10 do 15 [cm], najviše do 25 [cm], što zavisi od načina zbijanja. Slojevi se moraju pažljivo zbijati i biti neprekidni po cijeloj dužini, te se prostirati po cijelom profilu. Kod vodopropusnog temeljnog tla s vodonepropusnim (slabo vodopropusnim) podslojem na manjoj dubini, temeljenje se izvodi tako da se kroz vodopropusno tlo iskopa temeljni rov koji 0.2 do 0.3 [m] zadire u podsloj, te se u tom rovu temelje vodonepropusna (slabo vodopropusna) jezgra ili obloga, slika (d) do (f) i (h) do (j). Ako je sloj vodopropusnog tla ispod posteljica veće debljine, tada se vodonepropusna (slabo vodopropusna) jezgra ili obloga temelje do izvjesne dubine, kako bi se produžio tok procjednoj vodi, odnosno smanjili gradijent tlaka i brzina procjednih voda do veličina koja neće izazivati ispiranje čestica tla. Provjeravanje tijela nasipa u pogledu procjeđivanja kroz nasip pristupa se ispitivanjem procjedne linije.

8 Pod pretpostavkom da je tijelo nasipa izvedeno od homogenog materijala, položaj procjedne linije određen je jedino geometrijom nasipa. Međutim, od vrste materijala i načina njegove ugradnje (zbijenost) bitno ovisi brzina procjeđivanja kroz tijelo nasipa, a s time i količina procjednih voda.

9 Ako je brzina procjeđivanja, s obzirom na vrstu i način ugradnje materijala od kojeg je izveden nasip, veća od dopuštene, dolazi do deformacija tijela nasipa i ugrožavanja njegove stabilnosti. Smanjenje brzine procjeđivanja, odnosno smanjenje količine procjednih voda, može se postići na jedan od slijedećih načina ili u njihovoj kombinaciji: (i) povećanjem dimenzija nasipa, (ii) boljom zbijenošću nasipa, (iii) izradom dijela nasipa od materijala manje vodopropusnosti, slika 24 (b), i vodonepropusnog materijala, slika (c). (iv) izradom vodonepropusne obloge, slika (d) i (g), (v) izradom jezgre od slabo vodopropusnog ili vodonepropusnog materijala, slika (e), (vi) izradom krute vodonepropusne obloge, slika(h), ili jezgre, slika (f), (vii) izradom slabo vodopropusne jezgre ili obloge i dreniranjem stope unutarnjeg pokosa s odgovarajućim filtrom, slika (i) i (j). Dreniranje stope unutarnjeg pokosa provodi se radi: (i) (ii) (iii) (iv) (v) onemogućavanja ispiranja sitnih čestica materijala iz nasipa, sprečavanje vlaženja pokosa, onemogućavanja nastajanja vrelne plohe na pokosu, povećanja stabilnosti pokosa, zahvaćanja, sabiranja i odvođenja procjednih voda sistemom drenova i odvodnih kanala. Međutim, dreniranje ima i nedostataka: (i) (ii) (iii) poskupljuje se izvedba nasipa, kod određenih načina dreniranja smanjuje se duljina toka procjednih voda, povećava gradijent tlaka, odnosno brzina procjeđivanja i protok procjednih voda, otežava se obrana nasipa za vrijeme velikih voda, jer se gubi uvid u djelovanje procjednih voda. Dreniranje se može provesti na razne načine.

10 Kao što je sa slike vidljivo, procjedna linija se prilagođava vrsti drena i uvjetima odvodnje procjednih voda. (2) Kamene naslage su građevine koje se izvode uzduž dijela regulacijske linije nove obale sa svrhom da se dio postojeće obale, izložene i podložne eroziji (podlokavanju, potkopavanju), stabilizira na liniji nove obale. To se ostvaruje tako što se kamenje uruši niz obalni pokos stvoren podlokavanjem stare obale, te ga tako štiti od daljnje erozije. Kamene naslage se mogu izvoditi bez rova i betonskih blokova.

11 2. Regulacijske građevine u riječnom koritu Regulacijske građevine u riječnom koritu mogu biti: (I) uzdužne (paralelne), (II) okomite ili poprečne, (III) posebne (specijalne). (I) Uzdužne građevine mogu biti: (IA) glavne (primarne), (IB) pomoćne (sekundarne). (IA) Glavne uzdužne građevine jesu: (1) obaloutvrde, (2) prave uzdužne građevine. (1) Obaloutvrde su građevine kojima se obale zaštićuju od erozije, umiruje vodni tok uz obalu i postiže pravilna geometrija oblika. U cilju zaštite od erozije obaloutvrde se na konkavama izvode do razine SVV, što otprilike odgovara punom osnovnom koritu. Izbor tipa obaloutvrde nije jednostavan, jer ovisi o hidrološkim, hidrauličkim i geomehaničkim prilikama u koritu, te o raspoloživom materijalu i novčanim sredstvima za izradu obaloutvrde. U većini slučajeva koriste se prirodni materijali (kamen, šljunak, busen, pruće, kolje), ali isto tako i betonski elementi, čelični ili armirano betonski šipovi i zidovi, gabioni i sl. Izbor optimalne vrijednosti obaloutvrde treba uslijediti nakon detaljne tehničkoekonomske analize više varijanata.

12

13

14 Jedan od vrlo bitnih kriterija za izbor vrste obaloutvrde jesu hidraulički utjecaji toka na kontaktu s konstrukcijom ( brzina strujanja, odnosno tangencijalna naprezanja). Stoga su u tablici prikazani podaci o dozvoljenim tangencijalnim naprezanjima, o [N m -2 ], i dozvoljenim srednjim brzinama, v[m s -1 ], za češće vrste obaloutvrda.

15 Čestu primjenu imaju kamene obaloutvrde. Primjenjuju se na potezima riječnog korita s velikim brzinama, odnosno s velikom erozijskom snagom riječnog toka. Osnovni elementi poprečnog presjeka ovakvog tipa obaloutvrde, slika (c1), jesu: (a) nožica, (b) posteljica, (c) obloga. (a) Nožica se najčešće izvodi u vidu kamenog nabačaja ili u kombinaciji kamenog nabačaja i tonjača, do razine MV. U pravilu se postavlja na prethodno ugrađeni fašinski jastuk, sloj šljunka ili posebnu vrstu geotekstila koja može bez oštećenja primiti udarce kamenih blokova prilikom njihove ugradnje. (b) Posteljica služi kao podloga kamene obloge na prethodno formiranom obalnom pokosu nagiba 1:1.5 do 1:2. Izvodi se kao obratni filtar s kojime se sprečava ispiranje sitnijih čestica u razdobljima naglog sniženja vodostaja. (c) Obloga se izvodi u vidu jednoslojnog ili dvoslojnog kamenog nabačaja. Kod izvedbe se spojnice kamenih blokova usmjeravaju uzvodno kako bi se smanjio efekt ispiranja materijala prilikom naglog sniženja vodostaja. Obloga se završava krupnijim kamenom koji sprečava njeno rušenje prilikom povlačenja voda koje su se prethodno izlile iz osnovnog korita. (2) Prave uzdužne građevine se izvode paralelno s maticom toka na onim sektorima konkavnih obala, ili na objema pravolinijskim obalama, na kojima je potrebno izvršiti suženje korita. Smještaju se uzduž projektiranih regulacijskih linija budućih obala i izvode do razine SV. Naročito su pogodne kod regulacijskih radova za potrebe plovidbe, jer bitno poboljšavaju uvjete protjecanja. Profil im je trapezni, s blažim pokosom prema rijeci. S obalom se obavezno povezuju traverzama, kako bi se spriječilo tečenje između prirodne obale i tijela prave uzdužne građevine. Najčešće se grade od kamena, fašina, tonjača, punjenih valjaka i gabiona.

16 Kao što je sa slike vidljivo, u tijelu prave paralelne građevine se na razini male vode ostavljaju otvori, duljine 2.0 do 10.0 [m], za upuštanje vode s nanosom u prostor između građevine i obale naplavne spremnike. U ovim se spremnicima odvija taloženje nanosa i formiranje nove obale. Na uzvodnom i nizvodnom kraju tijelo prave uzdužne građevine mora biti spojeno s obalom. Poprečni presjeci najučestalijih vrsta pravih uzdužnih građevina prikazani su na slici.

17

18 (IB) Pomoćne uzdužne građevine su Wolfovi odboji. To su građevine koje se izvode u riječnom koritu s primarnom funkcijom izazivanja odlaganja nanosa u dubljim dijelovima riječnog korita po trasi buduće regulacijske građevine. (II) Okomite građevine mogu biti: (IIA) glavne, (IIB) pomoćne. (IIA) Glavne okomite građevine jesu: (1) pera, (2) pregrade, (3) pragovi. (1) Pera su najznačajnije okomite građevine u riječnom koritu koje se u načelu izvode na konveksnim obalama do razine SV s ciljem suženja riječnog korita i fiksiranja regulacijske linije buduće obale u pojedinim točkama do kojih doseže najizbočeniji dio pera u koritu vodotoka glava pera. Izvode se kao sustavi (u skupinama), jer kao pojedinačne građevine mogu izazvati negativan učinak (npr. lokalnu eroziju). Pri tome se najprije izvodi najuzvodnije pero, čime se ostvaruju povoljni hidraulički uvjeti za gradnju nizvodnih pera. U odnosu na smjer toka pera se najčešće izvode pod kutom od 90 [ o ] okomita pera (normalna pera), ali mogu biti i zaokrenuta prema toku uzvodna pera (inklinatorna pera) ili od toka nizvodna pera (deklinatorna pera). Uzvodna pera su najefikasnija u pogledu formiranja nove obale, pri čemu je i najveći poremećaj strujne slike. Kod nizvodnih je obrnut slučaj, pošto se obala relativno sporo formira, ali je i poremećaj toka najmanji. Pera svojim prisustvom u riječnom koritu prouzrokuju odbacivanje matice prema sredini toka, izazivajući pri tome u zoni između pera cirkulacijsko strujanje i taloženje nanosa.

19 Kao što slika pokazuje, ako je konveksna obala regulirana sistemom pera, konkavna obala mora biti zastičena paralelnom građevinom (najčešće obaloutvrdom). Međusobni razmak i duljina pera ovise o osobinama riječnog korita i trase dionice na kojoj se izvode pera. Ove je veličine najbolje odrediti na fizikalnom modelu ili u prirodi na eksperimentalnoj dionici. U grubo, međusobni razmak pera, R p [m], najčešće se definira slijedećim empirijskim izrazima: (i) za pravolinijske dionice, slika (a): R p b 4.50 gdje su: bpr širina prirodnog korita za srednju vodu, [m], br širina reguliranog korita za isti protok, [m]. (ii) na konveksnoj obali, slika (b): R p = L ep sin * ctg + L ep cos Gdje su: pr b 2 r L ep efektivna duljina pera, [m], uz uvjet da je: L 2 3 ep L p

20 L p duljina pera, [m], i - kutevi prema donjoj slici, [ o ]. Duljina pera, L p, ovisi o lokalnim prilikama. Međutim, u načelu ne bi trebala biti manja od 5 [m], pošto kratka pera mogu izazvati neželjene posljedice u smislu lokalne erozije. Osnovni konstrukcijski elementi pera jesu: (a) tijelo, (b) glava, (c) korijen. (a) Tijelo pera je glavni dio konstrukcije ove građevine. Najčešće se izvodi od kamena, šljunka, fašina, tonjača, punjenih valjaka, gabiona, betona i drveta.

21 (b) Glava pera je dio pera najjače izložen erozijskom djelovanju vode, pa joj je površinski sloj posebno utvrđen. Ako se u zoni glave pera očekuje jače lokalno podlokavanje, osobito treba paziti na izvedbu temelja glave. U praksi se tada obično izvodi temeljni fašinski jastuk. (c) Korijen pera konstrukcijski je dio pera kojim se ta građevina učvršćuje (ukorjenjuje) u postojeću obalu. Duljina korijenja iznosi 2 do 5 [m]. Profil pera je trapezni, s postupnim ublaženjem pokosa od korijena prema glavi. Primjeri poprečnih presjeka pera prikazani su na slici, odakle je vidljiva i različita kombinacija materijala za njihovu izvedbu. (2) Pregrade su građevine s kojima se pregrađuju suvišni rukavci ili staro napušteno korito. U odnosu na rukavac koji pregrađuju mogu biti uzvodne, na sredini ili nizvodne, a u odnosu na tok mogu biti paralelne ili poprečne. Naravno, srednje pregrade se isključivo grade kao poprečne. Paralelne pregrade su povoljnije s hidrauličkog aspekta, no poprečne su kraće i prema tome jeftinije.

22 Pregrade se grade u razdoblju malih voda, do razine SV, bilo izvedbom s čela (s obiju obala), bilo istodobno po cijeloj duljini. Kao i pera, neophodno je da svojim korijenom zadiru u postojeću obalu. Dno iza pregrade se obavezno mora zaštititi od erozije, polaganjem fašinskog jastuka ili tonjača. (3) Pragovi su građevine koje se koriste za stabilizaciju uzdužnog profila riječnog korita (najčešće kod regulacija bujičnih tokova) i za zasipanje dubokih mjesta proloka u koritima aluvijalnih tokova. Kruna praga za zasipanje proloka postavlja se na razini dna reguliranog korita, nizvodno od proloka. Pošto pragovi mogu biti opasni za plovidbu, treba posebnu pažnju posvetiti izboru njihove visine. Radi osiguranja dostatne stabilnosti potrebno je konstrukciju praga ukorijeniti u riječne obale i dno, jer bi u suprotnom, uslijed djelovanja riječnog toka, prag mogao biti razoren i odnesen.

23 Pragovi se izvode trapeznog profila, s blažim nizvodnim od uzvodnog pokosa. Obično se rade od kamena ili u kombinaciji sa tonjačama. (IIB) Pomoćne okomite građevine jesu: (1) traverze, (2) međupera, (3) rešetkaste građevine. (1) Traverze su građevine s kojima se prave uzdužne građevine povezuju sa obalom. Izvedbom traverza postiže se dvostruko djelovanje: (i) (ii) povećava se stabilnost prave uzdužne građevine, onemogućava se pojavljivanje sekundarnog toka između tijela prave uzdužne građevine i obale, odnosno pospješuje se taloženje nanosa u naplavnim spremnicima i formiranje nove obale. Postavlja se na međusobnom razmaku koji je približno jednak širini vodnog lica kod srednje vode, SV. Traverze su manjih dimenzija poprečnih presjeka u odnosu na presjek tijela prave uzdužne građevine. Nekoliko karakterističnih presjeka traverza, ovisnih o primijenjenom materijalu.

24 (2) Međupera su građevine koje se izvode da bi se prouzrokovalo dodatno odbacivanje matice prema sredini toka i pospješilo cirkulacijsko strujanje u zoni između pera, prouzrokujući time bolji efekt taloženja nanosa. Položaj međupera je prikazan na slici (a). broj im ovisi od lokalnih prilika. Obično se započinje s manjim brojem, a ostatak se dogradi tek ako se pokaže potrebnim. Međupera su lakše i jednostavnije konstrukcije u odnosu na pera. Na slici (b) prikazan je primjer izvedbe međupera od fašina ukliještenih između parova drvenih pilota. Gornji krajevi se povežu žicom, debljine oko 3 [mm], a glava i korijen dodatno zaštite kamenom. Na kraju se međupera uzvodno usidre.

25 (3) Rešetkaste građevine se koriste kao pomoćni sekundarni objekti, s ciljem usporavanja toka vode nizvodno od građevine i izazivanju intenzivnijeg taloženja nanosa u odnosu na prirodne uvjete (slično djelovanju Wolfovih odboja).grade se od laganog (drvenog) materijala, i privremenog su karaktera. (III) Posebne građevine za izazivanje umjetne poprečne cirkulacije omogućuje da se poprečne cirkulacije toka, s posljedicama u pogledu erozije i pronosa nanosa, izazove na onim riječnim dionicama na kojima je nema (pravolinijske dionice), ili je slabijeg intenziteta (u blagim krivinama). Umjetna poprečna cirkulacija izaziva se sustavom skretača štitova, postavljenim pod određenim kutom, [ o ], prema struji vode, koji osnovno uzdužno strujanje toka pretvaraju u spiralno (helikoidalno). Osim za izazivanje umjetne poprečne cirkulacije, sustav štitova se može koristiti za zaštitu riječnih obala i mostovnih stupova od erozije, za prosijecanje riječnih krivina, za zaštitu vodozahvata od nanosa i slično. Sustav skretača može biti (a) površinski, (b) lebdeći, (c) pridneni i (d) kombinirani.

26 Površinski skretači, pošto ih ne ugrožava vučeni nanos, imaju određene prednosti u odnosu na pridnene. Nedostaci su im sadržani u mogućnosti ugrožavanja ledom, što predstavljaju smetnju plovidbi i što zaustavljaju plivajuće predmete. Štitovi se rade od različitih materijala, a najčešće se koristi drvo. Parametre sustava skretača (visinski položaj, duljina, optimalni oblik, međusobni razmak i kut nagiba prema struji vode) najbolje je odrediti na fizikalnom modelu ili u prirodi. PROKOPI Prokopi su regulacijski zahvati prosijecanja meandara kojima se skraćuje trasa riječnog toka, te povećava propusnu moć riječnog korita u pogledu protoka, pronosa leda i pronosa nanosa. Međutim, ne odaberu li se elementi prokopa ispravno, prosijecanjem se mogu izazvati i negativne posljedice, naročito u smislu velike dubinske erozije, dakle, procesa čije posljedice mogu biti rušenje regulacijskih građevina, ugrožavanje mostovnih stupova i slično. Prokopi su jednostavni ako spajaju dvije susjedne krivine. Spajaju li više susjednih krivina nazivamo ih složenim. Prokopima se povećavaju pad dna i pad vodnog lica, te snizuju vodostaji. Smatra se da je krivina zrela za prokop kada je odnos duljine prokopa i meandra 1:3 do 1:5 i veći.

27 Obujam iskopa kod izvedbe prokopa ovisi od stupnja skraćenja trase. Ako je to skraćenje u granicama od 1:3 do 1:5 i veće, te ako se prokop izvodi u nevezanom aluvijalnom materijalu, umjesto kompletnog prokopa izvodi se kineta. Njena je širina od 1:10 do 1:20 širine budućeg prokopa, a dubina do razine podzemne vode ili nešto ispod nje (50 do 100 [cm]). Nagib pokosa kinete iznosi od 5:1 do 10:1. Kopanje kinete započinje sa nizvodne strane, s time što se os kinete podudara s osi dijela budućeg korita bližeg konveksnoj obali. Materijal od iskopa istresa se u neposrednoj blizini prokopa. Iz hidrauličkih razloga ulaz u prokop se formira u obliku lijevka. Na ulazu se ostavlja tvz. čep, koji omogućuje da se pretežni dio iskopa obavlja u suhom. Po završetku svih radova čep se probija bagerom s obale, nakon čega se riječnom toku prepušta izvedba kinete do konačnih dimenzija reguliranog korita. Da bi samooblikovanje korita ostalo u projektom predviđenim granicama, na jednoj i drugoj obali izvode se deponije ili obaloutvrde. Na početku, sredini i kraju starog korita (koje gubi prvobitnu funkciju) formiraju se do razine srednje vode pregrade s otvorima za malu vodu, čime se pospješuje proces zasipanja. Ako je iskop u vezanom materijalu, tada se prokop izvodi u punom opsegu. U slučaju prosijecanja niza krivina s radovima se započinje s nizvodnog kraja, s time što se uzvodni dio prokopa otvara tek što je nizvodni dio već potpuno formiran.

28 REGULACIJE RIJEČNIH UŠĆA Problemu regulacije riječnih ušća pristupa se ovisno od sredine u koju se ulijeva riječni tok: (a) more, (b) matičnu rijeku, (c) jezero. Uređenju ušća treba prethoditi analiza geneze ušća i njegovih promjena, režim riječnog toka koji se ulijeva i režima prethodno spomenutih sredina u koje se ulijeva vodni tok. Zbog određenih specifičnosti sredina u koje se ulijevaju vodni tokovi, razlikuje se: (1) regulacije ušća rijeka u more, (2) regulacija ušća pritoka. 1. Regulacije ušća rijeka u more Kod analiza uređenja ušća rijeka u more osnovna su razmatranja vezana za promjenu morskih razina. Promjena razina mora izaziva uspor (plima) ili depresiju (oseka) u rijekama koje u nj utječu. Nadolaskom plime nastaje strujanje mora suprotno od strujanja rijeke, tako da riječna voda postepeno ustupa svoj donji protjecajni profil moru i zbog manje gustoće teče iznad mora, koje u suprotnom smjeru prodire u riječno korito. Prema tome, nadolazak plime izaziva usporavanje riječnog toka, smanjenje relativnog pada i taloženje nanosa uz formiranje pragova u riječnom koritu ovisno o veličini uspora, vodnom valu i riječnom koritu. Uređenje ušća rijeke u more sastoji se u tome da se što više iskoristi kinetička energija otjecanja za vrijeme oseke, kako riječnog protoka tako i morske vode koja je za vrijeme plime ušla u korito. Na taj se način pročišćava korito i održava dubina vode u koritu. Stoga je potrebno omogućiti prodiranje mora za vrijeme plime što dalje uz rijeku i spriječiti dijeljenje vodnog toka i grananje po rukavcima za vrijeme oseke. Prema tome, kod ušća u vidu delta treba odabrati jedan rukavac kao glavno korito, a ostale rukavce presjeći pregradama. Isto tako, potrebno je tok rijeke paralelnim popratnim građevinama usmjeriti što dalje u more i pomjeriti ušće prema pučini do mjesta znatnih dubina i jačih strujanja, koja će na ušću raznijeti prispjeli nanos i onemogućiti formiranje sprudova.

29 2. Regulacije ušća pritoka Problemi koji se javljaju prilikom regulacije ušća pritoka su hidrološko hidrauličke prirode. Odnose se na režim pritoka, režim matične rijeke, odnos režima pritoka i matične rijeke (problem koincidencije velikih voda, problem propagacije vodnog vala) i karakter bujičnosti pritoka. Promjena vodostaja u matičnoj rijeci izaziva uspor ili depresiju u pritoku. Kod uspora nastaje deponiranje nanosa u pritoku, dok se u slučaju depresije može očekivati erodiranje korita pritoka i deponiranje nanosa nizvodno od ušća u matičnoj rijeci. Izazivaju li velike vode pritoka uspor vode u matičnoj rijeci, treba očekivati taloženje nanosa uzvodno od ušća u matičnoj rijeci. Pri smanjenju vodnog vala pritoka mogu se očekivati povećane brzine u matičnoj rijeci s izraženim erozijskim djelovanjem i taloženjem nanosa nizvodno od ušća. Shema karakterističnih ušća pritoka u matičnu rijeku na njenom potezu u pravcu. Na slici su prikazana taloženja različita za sva tri slučaja, kako po veličini tako i po položaju. Ulijevanje vode po shemi (b) i (c) izaziva jači uspor vode u matičnoj rijeci od ulijevanja po shemi (a), a s time i veće zamuljenje ušća. Prema tome, položaj ušća po shemi (a) je povoljniji. Zato je ušće najbolje izvesti u krivini matične rijeke na način kako to pokazuje slika.

Predavanje 8-TEMELJI I POTPORNI ZIDOVI.ppt

Predavanje 8-TEMELJI I POTPORNI ZIDOVI.ppt 1 BETONSKE KONSTRUKCIJE TEMELJI OBJEKATA Prof. dr Snežana Marinković Doc. dr Ivan Ignjatović Semestar: V ESPB: Temelji objekata 2 1.1. Podela 1.2. Temelji samci 1.3. Temeljne trake 1.4. Temeljne grede

Више

Microsoft Word - V03-Prelijevanje.doc

Microsoft Word - V03-Prelijevanje.doc Praktikum iz hidraulike Str. 3-1 III vježba Prelijevanje preko širokog praga i preljeva praktičnog profila Mali stakleni žlijeb je izrađen za potrebe mjerenja pojedinih hidrauličkih parametara tečenja

Више

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH  VODOVA SIGURNOST U PRIMJENI ELEKTRIČNE ENERGIJE 6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA Izv.prof. dr.sc. Vitomir Komen, dipl.ing.el. 1/14 SADRŽAJ: 6.1 Sigurnosni razmaci i sigurnosne

Више

Microsoft PowerPoint - Jaroslav Cerni ppt

Microsoft PowerPoint - Jaroslav Cerni ppt Институт за водопривреду Јарослав Черни АД Институт за водопривреду Јарослав Черни, основан 1947. године, водећа је научноистраживачка организација у Србији у области вода. ДЕЛАТНОСТИ Теоријска и примењена

Више

Microsoft Word I&D DPU II faze Poslovne zone Opuzen - OBRAZLOZENJE.docx

Microsoft Word I&D DPU II faze Poslovne zone Opuzen - OBRAZLOZENJE.docx GKJDOO Goran Karlović j.d.o.o. IZMJENE I DOPUNE DETALJNOG PLANA UREĐENJA II. FAZE POSLOVNE ZONE OPUZEN nacrt prijedloga Obrazloženje 1. OBRAZLOŽENJE 2 I. POLAZIŠTA 2 PRAVNA OSNOVA 2 RAZLOZI I OBUHVAT IZMJENA

Више

Slide 1

Slide 1 Грађевински факултет Универзитета у Београду МОСТОВИ Субструктура моста Вежбе 4 Програм предмета Датум бч. Предавања бч. Вежбе 1 22.02. 4 Уводно предавање - 2 01.03. 3 Дефиниције, системи, распони и материјали

Више

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc Dopunski zadaci za vježbu iz MFII Za treći kolokvij 1. U paralelno strujanje fluida gustoće ρ = 999.8 kg/m viskoznosti μ = 1.1 1 Pa s brzinom v = 1.6 m/s postavljana je ravna ploča duljine =.7 m (u smjeru

Више

Microsoft PowerPoint - Hidrologija 4 cas

Microsoft PowerPoint - Hidrologija 4 cas HIDROMETRIJA Definicija Nauka o metodama i tehnici merenja različitih karakteristika vezanih za vodu u svim njenim vidovima pojavljivanja na zemlji Etimologija starogrčke reči Hidro voda Metria merenje

Више

Microsoft PowerPoint - Odrzavanje i obelezavanje PP.ppt

Microsoft PowerPoint - Odrzavanje i obelezavanje PP.ppt ODRZAVANJE I OBELEZAVANJE UNUTRASNJIH PLOVNIH PUTEVA Svrha odrzavanja i obelezavanja plovnog puta jeste obezbedjenje plovidbenih uslova i sigurnosti plovidbe u toku celog navigacionog perioda Odrzavanje

Више

OVAJ PROJEKT SASTAVNI JE DIO TEHNIČKE DOKUMENTACIJE

OVAJ PROJEKT SASTAVNI JE DIO TEHNIČKE DOKUMENTACIJE OPĆINA PROMINA POJAČANO ODRŽAVANJE (SANACIJA I MODERNIZACIJA) NERAZVRSTANIH CESTA KAO UPORABLJIVIH GRAĐEVINA TROŠKOVNIK Radove predviđene ovim troškovnikom treba izvesti u skladu sa Općim tehničkim uvjetima

Више

Evidencijski broj: J11/19 KNJIGA NACRTI SANACIJA ZATVORENOG SUSTAVA ODVODNJE U KM , AUTOCESTA A1 ZAGREB - SPLIT - DUBROVNIK, DIONICA OTO

Evidencijski broj: J11/19 KNJIGA NACRTI SANACIJA ZATVORENOG SUSTAVA ODVODNJE U KM , AUTOCESTA A1 ZAGREB - SPLIT - DUBROVNIK, DIONICA OTO Evidencijski broj: J/9 KNJIGA.. NACRTI SANACIJA ZATVORENOG SUSTAVA ODVODNJE U KM +, AUTOCESTA A ZAGREB - SPLIT - DUBROVNIK, DIONICA OTOČAC - PERUŠIĆ separator (post) spojno okno (zamjena postojećeg okna)

Више

Microsoft Word - GI_novo - materijali za ispit

Microsoft Word - GI_novo - materijali za ispit GEOTEHNIČKO INŽENJERSTVO DIJAGRAMI, TABLICE I FORMULE ZA ISPIT ak.god. 2011/2012 2 1 υi s yi = pb I syi Ei Slika 1. Proračun slijeganja vrha temelja po metodi prema Mayne & Poulos. Slika 2. Proračun nosivosti

Више

Slide 1

Slide 1 BETONSKE KONSTRUKCIJE 2 vježbe, 12.-13.12.2017. 12.-13.12.2017. DATUM SATI TEMATSKA CJELINA 10.- 11.10.2017. 2 17.-18.10.2017. 2 24.-25.10.2017. 2 31.10.- 1.11.2017. uvod ponavljanje poznatih postupaka

Више

broj 043.indd - show_docs.jsf

broj 043.indd - show_docs.jsf ПРИЛОГ 1. Ширина заштитног појаса зграда, индивидуалних стамбених објеката и индивидуалних стамбено-пословних објеката зависно од притиска и пречника гасовода Пречник гасовода од 16 barа до 50 barа M >

Више

Eksperimentalno ispitivanje stabilnosti potpornih zidova od prefabrikovanih betonblok elemenata EKSPERIMENTALNO ISPITIVANJE STABILNOSTI POTPORNIH ZIDO

Eksperimentalno ispitivanje stabilnosti potpornih zidova od prefabrikovanih betonblok elemenata EKSPERIMENTALNO ISPITIVANJE STABILNOSTI POTPORNIH ZIDO EKSPERIMENTALNO ISPITIVANJE STABILNOSTI POTPORNIH ZIDOVA OD PREFABRIKOVANIH BETONBLOK ELEMENATA Nebojša Davidović 1, Zoran Bonić 2, Verka Prolović 3, Nikola Romić 4, Nikola Davidović 5 1 Građevinsko-arhitektonski

Више

NARUČITELJ: Općina Kistanje OIB: Trg sv. Nikole 5, Kistanje GRAĐEVINA: Nerazvrstane ceste na području općine Kistanje Naselja Biovi

NARUČITELJ: Općina Kistanje OIB: Trg sv. Nikole 5, Kistanje GRAĐEVINA: Nerazvrstane ceste na području općine Kistanje Naselja Biovi NARUČITELJ: Općina Kistanje OIB: 41783102203 Trg sv. Nikole 5, 22 305 Kistanje GRAĐEVINA: Nerazvrstane ceste na području općine Kistanje NAZIV PROJEKTA: IZVANREDNO ODRŽAVANJE NERAZVRSTANIH CESTA (DIO NC

Више

ŠTO ZNAČI ZAHTIJEV ZA KROV ODNOSNO KROVNI POKROV, BROOF (t1), I KAKO SE TO SVOJSTVO ISPITUJE I DOKAZUJE Tomislav Skušić, dipl.ing. Laboratorij za topl

ŠTO ZNAČI ZAHTIJEV ZA KROV ODNOSNO KROVNI POKROV, BROOF (t1), I KAKO SE TO SVOJSTVO ISPITUJE I DOKAZUJE Tomislav Skušić, dipl.ing. Laboratorij za topl ŠTO ZNAČI ZAHTIJEV ZA KROV ODNOSNO KROVNI POKROV, BROOF (t1), I KAKO SE TO SVOJSTVO ISPITUJE I DOKAZUJE Tomislav Skušić, dipl.ing. Laboratorij za toplinska mjerenja d.o.o. Laboratorij djeluje u području

Више

TEHNIČKI OPIS U ovom izvedbenom projektu dati su podaci za dopunu izvedenog sustava oborinske odvodnje kraka 1 na čvoru Otočac. Na mjestu postojećeg u

TEHNIČKI OPIS U ovom izvedbenom projektu dati su podaci za dopunu izvedenog sustava oborinske odvodnje kraka 1 na čvoru Otočac. Na mjestu postojećeg u TEHNIČKI OPIS U ovom izvedbenom projektu dati su podaci za dopunu izvedenog sustava oborinske odvodnje kraka 1 na čvoru Otočac. Na mjestu postojećeg upoja (pored separatora na stacionaži 0+500) došlo je

Више

Microsoft PowerPoint - OMT2-razdvajanje-2018

Microsoft PowerPoint - OMT2-razdvajanje-2018 OSNOVE MAŠINSKIH TEHNOLOGIJA 2 TEHNOLOGIJA PLASTIČNOG DEFORMISANJA RAZDVAJANJE (RAZDVOJNO DEFORMISANJE) Razdvajanje (razdvojno deformisanje) je tehnologija kod koje se pomoću mašine i alata u zoni deformisanja

Више

Pismeni ispit iz MEHANIKE MATERIJALA I - grupa A 1. Kruta poluga AB, oslonjena na oprugu BC i okačena o uže BD, nosi kontinuirano opterećenje, kao što

Pismeni ispit iz MEHANIKE MATERIJALA I - grupa A 1. Kruta poluga AB, oslonjena na oprugu BC i okačena o uže BD, nosi kontinuirano opterećenje, kao što Pismeni ispit iz MEHNIKE MTERIJL I - grupa 1. Kruta poluga, oslonjena na oprugu i okačena o uže D, nosi kontinuirano opterećenje, kao što je prikazano na slici desno. Odrediti: a) silu i napon u užetu

Више

MergedFile

MergedFile NARUČITELJ: Općina Promina OIB: 79734182959 Put kroz Oklaj 144, 22 303 Oklaj GRAĐEVINA: Nerazvrstane ceste na području općine Promina (Lukar) NAZIV PROJEKTA: IZVANREDNO ODRŽAVANJE NERAZVRSTANIH CESTA (NC

Више

5 - gredni sistemi

5 - gredni sistemi Гредни системи бетонских мостова 1 БЕТОНСКИ МОСТОВИ ГРЕДНИ СИСТЕМИ Типови гредних система бетонских мостова Решетка Проста греда Греда с препустима Герберова греда Континуална греда Укљештена греда 2 Трајекторије

Више

Microsoft Word - ?????? ????????? 1

Microsoft Word - ?????? ????????? 1 ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ У складу са чланом 63. Закона о јавним набавкама ( Сл. гласник РС, бр. 124/12, 14/15 и 68/15), Наручилац врши измене и допуне конкурсне документације број 1.2.53/2017

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O ODRŽAVANJU GRAĐEVINA (NN 122/14, 25.10.2014.) 1 1 0 OPĆE ODREDBE... 3 Članak 1.... 3 Članak 2.... 3 Članak 3.... 4 Članak 4.... 4 Članak 5.... 4 ODRŽAVANJE GRAĐEVINE... 5 Uvjeti za održavanje

Више

ZBORNIK BOOK TISAK 15 OK TISAK SLANJE.indb

ZBORNIK BOOK TISAK 15 OK TISAK SLANJE.indb 7. HRVATSKA KONFERENCIJA O VODAMA OPATIJA 30. SVIBNJA - 1. LIPNJA 2019. R 2.12. MORFODINAMIČKE ANALIZE VARIJANTNIH RJEŠENJA UREĐENJA UŠĆA RIJEKE DRAVE Gordon Gilja, Dora Jelić, Neven Kuspilić SAŽETAK:

Више

ALIQUANTUM DOO, NOVI SAD - VIKENDICE I KUĆE ZA ODMOR MODEL A-05 IDEJNО REŠENJE (IDR) 50 PROJEKAT ZA GRAĐEVINSKU DOZVOLU (PGD) 500 *PGD obuhv

ALIQUANTUM DOO, NOVI SAD -   VIKENDICE I KUĆE ZA ODMOR MODEL A-05 IDEJNО REŠENJE (IDR) 50 PROJEKAT ZA GRAĐEVINSKU DOZVOLU (PGD) 500 *PGD obuhv VIKENDICE I KUĆE ZA ODMOR IDEJNО REŠENJE (IDR) 50 PROJEKAT ZA GRAĐEVINSKU DOZVOLU (PGD) 500 *PGD obuhvata isključivo: 0-Glavna sveska, 1-Arhitektura i Elaborat EE. Strana 2od 7 TEHNIČKI OPIS LOKACIJA I

Више

Microsoft Word - MABK_Temelj_proba

Microsoft Word - MABK_Temelj_proba PRORČUN TEMELJNE STOPE STTIČKI SUSTV, GEOMETRIJSKE KRKTERISTIKE I MTERIJL r cont d eff r cont d eff Dimenzije temelja: a 300 cm b 300 cm Ed,x Ed h 80 cm zaštitni sloj temelja c 4,0 cm XC θ dy Ed Dimenzije

Више

Шумска транспортна средства - испитна питања

Шумска транспортна средства - испитна питања I ШУМСКИ ПУТЕВИ (38 питања) 1. Како се врши рекогносцирање терена, утврђивање чворних тачака и просечног нагиба између чворних тачака? 2. Какав значај имају шумска транспортна средстава и који је степен

Више

Microsoft Word - 22 Mk-Sr Pravilnik Objekti strelista-REV

Microsoft Word - 22 Mk-Sr Pravilnik Objekti strelista-REV Na osnovu člana 58. stav 5. Zakona o oružju ( Službeni vesnik Republike Makedonije br. 7/2005 i 47/2006), ministar unutrašnjih poslova donosi PRAVILNIK O MINIMALNIM TEHNIČKIM I BEZBEDNOSNIM USLOVIMA KOJE

Више

CVRSTOCA

CVRSTOCA ČVRSTOĆA 12 TEORIJE ČVRSTOĆE NAPREGNUTO STANJE Pri analizi unutarnjih sila koje se pojavljuju u kosom presjeku štapa opterećenog na vlak ili tlak, pri jednoosnom napregnutom stanju, u tim presjecima istodobno

Више

ЈВП "Београдводе"

ЈВП Београдводе ЈВП "БЕОГРАДВОДЕ" БЕОГРАД Број: 1/17 Дана: 11.01.2017. Б И Л Т Е Н бр. 1 О СПРОВОЂЕЊУ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА 11.01.2017. године ЈВП "Београдводе" - Београд I НАРЕДБЕ 1. Дана 10.01.2017. у 07,00 часова, Руководилац

Више

PRILOG 3 TEHNIČKI OPIS I NACRTI

PRILOG 3 TEHNIČKI OPIS I NACRTI PRILOG 3 TEHNIČKI OPIS I NCRTI Naziv projektantskog ureda: MOILIT EVOLV d.o.o. Froudeova 5, 000 ZGRE OI 49776278191 Naziv investitora: HRVTSKE UTOCESTE d.o.o. Širolina 4, 000 ZGRE OI 570462912 PROSTOR

Више

Stručno usavršavanje

Stručno usavršavanje TOPLINSKI MOSTOVI IZRAČUN PO HRN EN ISO 14683 U organizaciji: TEHNIČKI PROPIS O RACIONALNOJ UPORABI ENERGIJE I TOPLINSKOJ ZAŠTITI U ZGRADAMA (NN 128/15, 70/18, 73/18, 86/18) dalje skraćeno TP Čl. 4. 39.

Више

URED OVLAŠTENE ARHITEKTICE GLAVNI PROJEKT Investitor: OPĆINA KRŠAN ALEMKA RADOVIĆ GORIČANEC, dipl.ing.arh. - PROJEKT VODE I KANALIZACIJE - Br.elab. 56

URED OVLAŠTENE ARHITEKTICE GLAVNI PROJEKT Investitor: OPĆINA KRŠAN ALEMKA RADOVIĆ GORIČANEC, dipl.ing.arh. - PROJEKT VODE I KANALIZACIJE - Br.elab. 56 PROJEKTANT : Ombreta Vitasović Diminić,ing.građ. GLAVNI PROJEKTANT : PROJEKT VODE I KANALIZACIJE Ovlaštena arhitektica: 1 SADRŽAJ : I OPĆI DIO 1. Rješenje o osnivanju ureda ovlaštenog arhitekta 2. Imenovanje

Више

Promet materija u vodi

Promet materija u vodi Šesnaesto predavanje Hemija životne sredine I (T. Anđelković) 1 CILJEVI PREDAVANJA Advekcija Difuzija Bočno, uspravno i podužno mešanje Promet zagađenja u estuarijumima Promet zagađenja u morima i jezerima

Више

PLAN PREVENTIVNIH MERA UREDBA O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU NA PRIVREMENIM ILI POKRETNIM GRADILIŠTIMA ( Službeni glasnik RS, broj 14/09) KOORDINATO

PLAN PREVENTIVNIH MERA UREDBA O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU NA PRIVREMENIM ILI POKRETNIM GRADILIŠTIMA ( Službeni glasnik RS, broj 14/09) KOORDINATO UREDBA O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU NA PRIVREMENIM ILI POKRETNIM GRADILIŠTIMA ( Službeni glasnik RS, broj 14/09) ZAŠTO UREDBA? ŠTA PROPISUJE? PRIMENA UREDBE? UČESNICI? MERE BZNR? 1 INVESTITOR OBAVEZA

Више

GEOKOD d.o.o. Projektiranje, građenje i nadzor Našička ZAGREB TD 103/18 GEOTEHNIČKI ELABORAT Izgradnja dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije i

GEOKOD d.o.o. Projektiranje, građenje i nadzor Našička ZAGREB TD 103/18 GEOTEHNIČKI ELABORAT Izgradnja dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije i Projektiranje, građenje i nadzor Našička 6 1 ZAGREB TD 13/18 GEOTEHNIČKI ELABORAT Izgradnja dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije i uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema Opća bolnica Varaždin

Више

Microsoft Word - Elektrijada_V2_2014_final.doc

Microsoft Word - Elektrijada_V2_2014_final.doc I област. У колу сталне струје са слике када је и = V, амперметар показује I =. Одредити показивање амперметра I када је = 3V и = 4,5V. Решење: а) I = ) I =,5 c) I =,5 d) I = 7,5 3 3 Слика. I област. Дата

Више

ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ УТИЦАЈ ШУМА НА ШИРУ ОКОЛИНУ Проф. др Бранислав Драшковић Пошумљено подручје генерално има блажу климу од непошумљеног Прекомјерна сјеча шума утиче не само на климатске него

Више

Folie 2

Folie 2 Sadržaj Marketing Tehnologiija Uvođenje na tržište Ključne karakteristike Usporedba performansi 60 godina zimskih guma Continental Oznake zimskih guma Etiketa EU za gume Testovi u časopisima: najbolji

Више

Microsoft Word - sazetak za javnost

Microsoft Word - sazetak za javnost Sadržaj Uvod 1 Obveze iz planova šireg područja 2 Program gradnje i uređenja prostora 4 Osnovna namjena prostora 4 Iskaz prostornih pokazatelja za namjenu, način korištenja i uređenja površina 5 Uvjeti

Више

Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna U sjedištu Vodnogospodarskog o

Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna U sjedištu Vodnogospodarskog o Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna 2.4.2019. U sjedištu Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda u Varaždinu

Више

Primjeri optimizacije postojećih shema programom CUTLOG Potrebno je ispiliti drvenu građu 69 x 69 mm. Postojeća shema piljenja izgleda kao na slici de

Primjeri optimizacije postojećih shema programom CUTLOG Potrebno je ispiliti drvenu građu 69 x 69 mm. Postojeća shema piljenja izgleda kao na slici de Primjeri optimizacije postojećih shema programom CUTLOG Potrebno je ispiliti drvenu građu 69 x 69 mm. Postojeća shema piljenja izgleda kao na slici desno (pretpostavljamo da zadani premer trupca nije 46

Више

mfb_april_2018_res.dvi

mfb_april_2018_res.dvi Универзитет у Београду Машински факултет Катедра за механику флуида МЕХАНИКА ФЛУИДА Б Писмени део испита Име и презиме:... Броj индекса:... Напомене: Испит траjе 80 минута. Коришћење литературе ниjе дозвољено!

Више

Microsoft PowerPoint - Predavanje 9 - Rehabilitacija i Rekonstrukcija.pptx

Microsoft PowerPoint - Predavanje 9 - Rehabilitacija i Rekonstrukcija.pptx Rehabilitacija i rekonstrukcija puteva Održavanje puteva 08/9 Definicije Rehabilitacija sve građevinske aktivnosti održavanja se odvijaju u okviru raspoloživog putnog zemljišta, bez nove ili naknadne eksproprijacije

Више

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva Ključni faktori: 1. ENERGIJA potrebna za kretanje vozila na određenoj deonici puta Povećanje E K pri ubrzavanju, pri penjanju, kompenzacija energetskih gubitaka usled dejstva F f i F W Zavisi od parametara

Више

Microsoft Word - 6ms001

Microsoft Word - 6ms001 Zadatak 001 (Anela, ekonomska škola) Riješi sustav jednadžbi: 5 z = 0 + + z = 14 4 + + z = 16 Rješenje 001 Sustav rješavamo Gaussovom metodom eliminacije (isključivanja). Gaussova metoda provodi se pomoću

Више

Microsoft Word - DEPCONV.SERBO_CIR.doc

Microsoft Word - DEPCONV.SERBO_CIR.doc 1 СВИ ПОДАЦИ О КАБИНИ ЗА ЛАКОВАЊЕ КРАТКЕ УПУТЕ ЗА ИЗРАЧУН И ОДАБИР ФИЛТЕРА ЗА ЧЕСТИЦЕ БОЈЕ Економично и еколошки исправно управљање кабинама за лаковање распршивањем постиже се провером неких основних

Више

Р е п у б л и к а С р б и ј а

Р е п у б л и к а  С р б и ј а Република Србија ОПШТИНA КУРШУМЛИЈА Ул. Пролетерских бригада бб Број: III-404/2-77/2018 Дана: 01.11.2018. године Интернет страница наручиоца: www.kursumlija.org К у р ш у м л и ј а На основу члана 63.

Више

GRAĐEVINA: MODERNIZACIJA NERAZVRSTANE CESTE: -NC. BISAG IVOK INVESTITOR: OPĆINA BREZNICA, BISAG 23, LOKACIJA: -BISAG PROJEKTANT: BRUNO HAJDUK,ing.građ

GRAĐEVINA: MODERNIZACIJA NERAZVRSTANE CESTE: -NC. BISAG IVOK INVESTITOR: OPĆINA BREZNICA, BISAG 23, LOKACIJA: -BISAG PROJEKTANT: BRUNO HAJDUK,ing.građ DATUM: KOLOVOZ, 2019. T.D.: 82/19 str. 1 TROŠKOVNIK NC. BISAG IVOK ---------------------------------------------------- ----------------------------------------------------- DATUM: KOLOVOZ, 2019. T.D.:

Више

Pravilnik referntni uslovi avgust

Pravilnik referntni uslovi avgust 30/10), На основу члана 7. став 5. Закона о водама ( Службени гласник РС, број Министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде доноси ПРАВИЛНИК О ОДРЕЂИВАЊУ РЕФЕРЕНТНИХ УСЛОВА ЗА ТИПОВЕ ПОВРШИНСКИХ

Више

464_Leistungserklärung

464_Leistungserklärung Izjava o svojstvima prema Prilogu III Uredbe (EU) br. 305/2011 za proizvod Disboxid 464 EP-Decksiegel 1. Jedinstvena identifikacijska oznaka tipa proizvoda: EN 1504-2: ZA.1d, ZA.1f i ZA.1g EN 13813: SR

Више

JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći,

JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći, JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći, skuplji i lošijih karakteristika od trofaznog iste

Више

INVESTITOR:

INVESTITOR: za projektiranje i geodetske usluge Našice, Trg dr. Franje Tuđmana 15/I/1 Poslovnice: D.Miholjac, Trg A.Starčevića 4, tel (031) 638-270, Darda, Osječka 9, tel (031) 283-428 OIB: 89249500835 INVESTITOR:

Више

1 MATEMATIKA 1 (prva zadaća) Vektori i primjene 1. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. O

1 MATEMATIKA 1 (prva zadaća) Vektori i primjene 1. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. O http://www.fsb.hr/matematika/ (prva zadać Vektori i primjene. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. Označite CA= a, CB= b i izrazite vektore CM i CN pomoću vektora a i b..

Више

Tolerancije slobodnih mjera ISO Tolerancije dimenzija prešanih gumenih elemenata (iz kalupa) Tablica 1.1. Dopuštena odstupanja u odnosu na dime

Tolerancije slobodnih mjera ISO Tolerancije dimenzija prešanih gumenih elemenata (iz kalupa) Tablica 1.1. Dopuštena odstupanja u odnosu na dime Tolerancije dimenzija prešanih gumenih elemenata (iz kalupa) Tablica 1.1. Dopuštena odstupanja u odnosu na dimenzije Dimenzije (mm) Klasa M1 Klasa M2 Klasa M3 Klasa M4 od NAPOMENA: do (uključujući) F C

Више

Дирекција за изградњу Општине Параћин Владике Н.Велимировића бр.1 МБ: ПИБ: Параћ тел. 035 / фах 035/ Бр. /16 Да

Дирекција за изградњу Општине Параћин Владике Н.Велимировића бр.1 МБ: ПИБ: Параћ тел. 035 / фах 035/ Бр. /16 Да Дирекција за изградњу Општине Параћин Владике Н.Велимировића бр.1 МБ: 17018795 ПИБ: 101094056 35250 Параћ тел. 035 /564-369 фах 035/564-342 Бр. /16 Датум На основу статута Јaвног предузећа Дирекције за

Више

Toplinska i električna vodljivost metala

Toplinska i električna vodljivost metala Električna vodljivost metala Cilj vježbe Određivanje koeficijenta električne vodljivosti bakra i aluminija U-I metodom. Teorijski dio Eksperimentalno je utvrđeno da otpor ne-ohmskog vodiča raste s porastom

Више

Naziv godina Investitor 1 Izrada pilot projekta izmuljivanja i deponovanja sedimenta kanala Plovni Begej JVP Vode Vojvodine 2 Prilagodjavanje iz

Naziv godina Investitor 1 Izrada pilot projekta izmuljivanja i deponovanja sedimenta kanala Plovni Begej JVP Vode Vojvodine 2 Prilagodjavanje iz Naziv 2016. godina Investitor 1 Izrada pilot projekta izmuljivanja i deponovanja sedimenta kanala Plovni Begej 2 Prilagodjavanje izrade Glavnog projekta uredjenja ušća potoka Patka na ušću u Dunav u Starim

Више

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ ИСПАРАВАЊЕ Проф. др Бранислав Драшковић Испаравање је једна од основних компоненти водног и топлотног биланса активне површине са које се врши испаравање У природним условима

Више

Investitor: Općina Kula Norinska T.D. Broj i naziv priloga: 1/8 TROŠKOVNIK Za izvođenje radova iz ovog troškovnika: način izmjere, obračun količina ra

Investitor: Općina Kula Norinska T.D. Broj i naziv priloga: 1/8 TROŠKOVNIK Za izvođenje radova iz ovog troškovnika: način izmjere, obračun količina ra 1/8 TROŠKOVNIK Za izvođenje radova iz ovog troškovnika: način izmjere, obračun količina radova, sadržaj jediničnih, kvaliteta materijala i poluproizvoda, način i sadržaj prethodnih i kontrolnih ispitivanja

Више

PROJEKTNI ZADATAK

PROJEKTNI ZADATAK PROJEKTNI ZADATAK ZA IZRADU IDEJNOG PROJEKTA UREĐENJA PLAŽE BORAK 1 1. Uvod Općina Bol izradila je projektni zadatak koji će poslužiti za izradu Idejnog rješenja za uređenje plaže Borak. Plaža Borak je

Више

Microsoft Word - SRPS Z-S2-235.doc

Microsoft Word - SRPS Z-S2-235.doc SRPSKI STANDARD SRPS Z.S2.235 Jul 2008. Saobraćajno-tehnička oprema javnih puteva Smerokazi Traffic guiding equipment Delineators INSTITUT ZA STANDARDIZACIJU SRBIJE III izdanje Referentna oznaka SRPS Z.S2.235:2008

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass Interferencija i valna priroda svjetlosti FIZIKA PSS-GRAD 23. siječnja 2019. 27.1 Načelo linearne superpozicije Kad dva svjetlosna vala, ili više njih, prolaze kroz istu točku, njihova se električna polja

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Cilj vježbe Određivanje specifičnog naboja elektrona Odrediti specifič

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Cilj vježbe Određivanje specifičnog naboja elektrona Odrediti specifič Cilj vježbe Određivanje specifičnog naboja elektrona Odrediti specifični naboja elektrona (omjer e/me) iz poznatog polumjera putanje elektronske zrake u elektronskoj cijevi, i poznatog napona i jakosti

Више

Poglavlje 4

Poglavlje 4 Поглавље 13 - Пресиометарски тест 13.1. Увод Пресиометар је уређај који се се састоји од пресиометарске сонде, контролно/мјерне јединице на површини терена и одговарајућих водова за гас/флуид. Пресиометарска

Више

Динамика крутог тела

Динамика крутог тела Динамика крутог тела. Задаци за вежбу 1. Штап масе m и дужине L се крајем А наслања на храпаву хоризонталну раван, док на другом крају дејствује сила F константног интензитета и правца нормалног на штап.

Више

Metode određivanja protoka

Metode određivanja protoka HIDROMETRIJA Riječ hidrometrija ima korijen od dvije grčke riječi---voda, mjerenje To je znanost o metodama i tehnici mjerenja različitih karakteristika vezanih uz vodu, u svim njenim vidovima pojavljivanja

Више

Microsoft Word - Elektrijada_2008.doc

Microsoft Word - Elektrijada_2008.doc I област. У колу сталне струје са слике познато је: а) када је E, E = и E = укупна снага 3 отпорника је P = W, б) када је E =, E и E = укупна снага отпорника је P = 4 W и 3 в) када је E =, E = и E укупна

Више

План детаљне регулације дела насеља Калиновац у општини Велико Градиште Рани јавни увид Предмет равног јавног увида су основна концептуална планска ра

План детаљне регулације дела насеља Калиновац у општини Велико Градиште Рани јавни увид Предмет равног јавног увида су основна концептуална планска ра План детаљне регулације дела насеља Калиновац у општини Велико Градиште Рани јавни увид Предмет равног јавног увида су основна концептуална планска развојна решења, која се не односе на услове, могућности

Више

_cas 8 temelji i gredni sistemi

_cas 8 temelji i gredni sistemi Одсек ПЖA Мостови Предавање 8 29. Март 2019. Типови темеља Плитко фундирање Дубоко фундирање Шипови Бунари Кесони Извођење на сувом и извођење у воденој препреци др Снежана Машовић Школска 2018/19 2 Плитко

Више

SLOŽENA KROVIŠTA

SLOŽENA KROVIŠTA ARHITEKTONSKE KONSTRUKCIJE 3 GRADITELJSKA TEHNIČKA ŠKOLA ZAGREB Nastavnica: D. Javor, dipl. ing. arh. Šk. god. 2018./2019. 1 SLOŽENA KROVIŠTA 2 SLOŽENA KROVIŠTA IZVODE SE NA OBJEKTIMA S RAZVIJENOM TLOCRTNOM

Више

VIKING GRIJANJE ako želite sustav grijanja vrhunske kvalitete i efikasnosti, niskih pogonskih troškova, bez dugotrajne, zahtjevne i skupe izvedbe, bez

VIKING GRIJANJE ako želite sustav grijanja vrhunske kvalitete i efikasnosti, niskih pogonskih troškova, bez dugotrajne, zahtjevne i skupe izvedbe, bez VIKING GRIJANJE ako želite sustav grijanja vrhunske kvalitete i efikasnosti, niskih pogonskih troškova, bez dugotrajne, zahtjevne i skupe izvedbe, bez plaćanja godišnjih servisa za održavanje te kasnije

Више

Klimaoprema katalog PPZEN

Klimaoprema katalog PPZEN 3/S3 v 2.4 (hr) ISTRUJNA ROZETA STUBIŠNI DISTRIBUTER VRTLOŽNI DISTRIBUTER STUBIŠNI KRILASTI IR, SDV, DSK www.klimaoprema.hr 9 SADRŽAJ Istrujna rozeta, tip IR... 211 Stubišni distributer vrtložni, tip SDV...

Више

Tehnologija kultiviranja 3 grede 4 grede Fleksibilnost radi postizanja najviših učinaka

Tehnologija kultiviranja 3 grede 4 grede Fleksibilnost radi postizanja najviših učinaka Tehnologija kultiviranja 3 grede 4 grede Fleksibilnost radi postizanja najviših učinaka Podešavanje dubine Jednostavno podešavanje dubine putem ploče sa rupama. Radna dubina se podešava od 6-30 cm putem

Више

10_Perdavanja_OPE [Compatibility Mode]

10_Perdavanja_OPE [Compatibility Mode] OSNOVE POSLOVNE EKONOMIJE Predavanja: 10. cjelina 10.1. OSNOVNI POJMOVI Proizvodnja je djelatnost kojom se uz pomoć ljudskog rada i tehničkih sredstava predmeti rada pretvaraju u proizvode i usluge. S

Више

Betonske i zidane konstrukcije 2

Betonske i zidane konstrukcije 2 5. STTIČKI PRORČUN PLOČE KRKTERISTIČNOG KT PROGR IZ KOLEGIJ BETONSKE I ZIDNE KONSTRUKCIJE 44 15 4 4 5. Statički proračun ploče karakterističnog kata 5.1. naliza opterećenja Stambeni prostor: 15 4 5, parket

Више

GRAĐEVINSKE KONSTRUKCIJE

GRAĐEVINSKE KONSTRUKCIJE GRAĐEVINSKE KONSTRUKCIJE BEOGRADSKA ARENA TIPOLOGIJA I KLASIFIKACIJA KUĆA OBJEKAT ZGRADA PALATA ZDANJE VIŠESPRATNICA VILA KOMPLEKS BLOK NIZ MASIVNI KONSTRUKTIVNI SISTEMI POPREČNI SISTEM NOSEĆIH ZIDOVA

Више

općina viškovo republika hrvatska primorsko-goranska županija I. IZMJENE I DOPUNE PROSTORNOG PLANA UREĐENJA OPĆINE VIŠKOVO veljača, 2012. godine urbanistički studio rijeka d.o.o. prostorno i urbanističko

Више

Slide 1

Slide 1 IDENTIFIKACIJA POKRETAČA POPLAVA U GRADU ZAGREBU ANALIZA OBORINSKIH DOGAĐAJA 2013. i 2014. GODINE Diplomski rad Autor: Matija Hrastovski, mag. ing. geol. Mentor: Izv. prof.dr.sc. Snježana Mihalić Arbanas

Више

odredbe

odredbe I. OPĆE ODREDBE Članak 1. (1) Donosi se Urbanistički plan uređenja dijela građevnog područja naselja Podgori (dio NA1-5 3 ) u daljnjem tekstu: Plan, koje je izradila tvrtka PLANIUM d.o.o. iz Rijeke. (2)

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Određivanje relativne permitivnosti sredstva Cilj vježbe Određivanje r

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Određivanje relativne permitivnosti sredstva Cilj vježbe Određivanje r Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 Predložak za laboratorijske vježbe Cilj vježbe Određivanje relativne permitivnosti stakla, plastike, papira i zraka mjerenjem kapaciteta pločastog kondenzatora U-I

Више

ODREDBE ZA PROVOĐENJE

ODREDBE ZA PROVOĐENJE -prijedlog- Na temelju čl. 109. st. 6., čl. 113. st. 1. i čl. 198. Zakona o prostornom uređenju (»Narodne novine«, br. 153/13) i članka 30. Statuta Grada Bakra (»Službene novine Primorsko-goranske županije«,

Више

SKUPOVI TOČAKA U RAVNINI 1.) Što je ravnina? 2.) Kako nazivamo neomeđenu ravnu plohu? 3.) Što je najmanji dio ravnine? 4.) Kako označavamo točke? 5.)

SKUPOVI TOČAKA U RAVNINI 1.) Što je ravnina? 2.) Kako nazivamo neomeđenu ravnu plohu? 3.) Što je najmanji dio ravnine? 4.) Kako označavamo točke? 5.) SKUPOVI TOČAKA U RAVNINI 1.) Što je ravnina? 2.) Kako nazivamo neomeđenu ravnu plohu? 3.) Što je najmanji dio ravnine? 4.) Kako označavamo točke? 5.) U kakvom međusobnom položaju mogu biti ravnina i točka?

Више

Извештај, одлука и оквирни споразум

Извештај, одлука и оквирни споразум Наручилац: Јавно предузеће за управљање грађевинским земљиштем Шабац Адреса: Ул. Кнеза Милоша бр. 1 Место: Шабац Број одлуке: 2069/16 Редни бр. ЈН ЈН 49/16 Датум: 07.11.2016. На основу чл. 108. Закона

Више

Status pomorskog dobra u Republici Hrvatskoj_Loris Rak

Status pomorskog dobra u Republici Hrvatskoj_Loris Rak STATUS POMORSKOG DOBRA U REPUBLICI HRVATSKOJ Loris Rak, dipl. iur. Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci SADRŽAJ PREZENTACIJE Izvori prava o pomorskom dobru Definicija pomorskog dobra Obuhvat pomorskog

Више

RADOVE NA RAŠĆIŠĆAVANJU ZASADA RADI FORMIRANJA OGLEDNOG DOBRA VRBOVO 13. Avgust god

RADOVE NA RAŠĆIŠĆAVANJU ZASADA RADI FORMIRANJA OGLEDNOG DOBRA VRBOVO 13. Avgust god RADOVE NA RAŠĆIŠĆAVANJU ZASADA RADI FORMIRANJA OGLEDNOG DOBRA VRBOVO 13. Avgust. 2012. god TEHNIČKI OPIS ZA RADOVE NA RAŠĆIŠĆAVANJU ZASADA Opšti podaci Predmetna parcela upisana je u nepokretnosti katastarske

Више

ПОДЈЕЛА ТЛА ПРЕМА ВЕЛИЧИНИ ЗРНА

ПОДЈЕЛА ТЛА ПРЕМА ВЕЛИЧИНИ ЗРНА -1- СМИЧУЋА ЧВРСТОЋА ТЛА Смичућа чврстоћа представља највећи смичући напон који се може нанијети структури тла у одређеном правцу. Када је достигнут највећи могућ смичући напон, праћен пластичним деформацијама,

Више

Pican

Pican OPĆINA PIĆAN / Švići vualno pored sela Švići 80 m² 3 m 80 m³ 60% 40% DA NE DA 1. Odlagalište se nalazi pored neasfaltiranog puta u koritu potoka (gotovo uvijek bez vode) na lapornoj podlozi. srednje veliko

Више

Natjecanje 2016.

Natjecanje 2016. I RAZRED Zadatak 1 Grafiĉki predstavi funkciju RJEŠENJE 2, { Za, imamo Za, ), imamo, Za imamo I RAZRED Zadatak 2 Neka su realni brojevi koji nisu svi jednaki, takvi da vrijedi Dokaži da je RJEŠENJE Neka

Више

Ефекти реолошких карактеристика бетона

Ефекти реолошких карактеристика бетона Смицање у спрегнутим бетонским пресецима 1 Смицање у споју спрегнутих пресека 2 Смицање у споју композитног бетонског пресека 3 Смицање и попречно савијање 4 Интеракција торзије и трансверзалних сила 5

Више

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 006/007 године разред. Електрични систем се састоји из отпорника повезаних тако

Више

ЈВП "Београдводе"

ЈВП Београдводе ЈВП "БЕОГРАДВОДЕ" БЕОГРАД Број: 14/17 Дана: 23.01.2017. Б И Л Т Е Н бр. 14 О СПРОВОЂЕЊУ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА 23.01.2017. године ЈВП "Београдводе" - Београд I НАРЕДБЕ 1. Дана 10.01.2017. у 07,00 часова, Руководилац

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GEOTEHNIČKI FAKULTET PETRA ČERČIĆ ODVODNJA PROMETNICA U KRŠU ZAVRŠNI RAD VARAŽDIN, 2018.

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GEOTEHNIČKI FAKULTET PETRA ČERČIĆ ODVODNJA PROMETNICA U KRŠU ZAVRŠNI RAD VARAŽDIN, 2018. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GEOTEHNIČKI FAKULTET PETRA ČERČIĆ ODVODNJA PROMETNICA U KRŠU ZAVRŠNI RAD VARAŽDIN, 2018. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GEOTEHNIČKI FAKULTET ZAVRŠNI RAD ODVODNJA PROMETNICA U KRŠU KANDIDAT:

Више

Proracun strukture letelica - Vežbe 6

Proracun strukture letelica - Vežbe 6 University of Belgrade Faculty of Mechanical Engineering Proračun strukture letelica Vežbe 6 15.4.2019. Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu Danilo M. Petrašinović Jelena M. Svorcan Miloš D. Petrašinović

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske o

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske o Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske optike (lom i refleksija svjetlosti). Određivanje žarišne daljine tanke leće Besselovom metodom. Teorijski dio Zrcala i leće su objekti

Више

Microsoft PowerPoint - gaf nis kartiranje rizika od poplava.ppt

Microsoft PowerPoint - gaf  nis kartiranje rizika od poplava.ppt Дипломски рад + рад на пракси у ЈВП Србијаводе Ниш = основа за Мастер рад Тема: Картирање ризика од поплава Студент : Јелица Ђурђановић МРГ 28/2009 Скуп студената хидротехнике Београд, 16. 12. 2011.год.

Више

Veoma snažne samohodne kosačice BiG M Ugodno košenje! Milioni hektara pokošenih površina i na hiljade mašina u svakodnevnoj upotrebi u Bavarskoj, Japa

Veoma snažne samohodne kosačice BiG M Ugodno košenje! Milioni hektara pokošenih površina i na hiljade mašina u svakodnevnoj upotrebi u Bavarskoj, Japa Veoma snažne samohodne kosačice BiG M Ugodno košenje! Milioni hektara pokošenih površina i na hiljade mašina u svakodnevnoj upotrebi u Bavarskoj, Japanu ili u Kaliforniji. Mi znamo šta je od ključnog značaja

Више