Prilaz kralja Salamona 4, Pula tel: 052/ fax: 052/ PRIRUČNIK ZA OPĆU UPOTREBU PARKIRANJE PR

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Prilaz kralja Salamona 4, Pula tel: 052/ fax: 052/ PRIRUČNIK ZA OPĆU UPOTREBU PARKIRANJE PR"

Транскрипт

1 Prilaz kralja Salamona 4, Pula tel: 052/ fax: 052/ PRIRUČNIK ZA OPĆU UPOTREBU PARKIRANJE PROMET PONAŠANJE PROPISI

2 POVIJEST PULA NEKADA... PULA DANAS... Pula parking d.o.o., Pula osnovan je godine. Od osnivanja do danas Pula parking d.o.o. radi na poboljšanju usluge parkiranja. Pula parking d.o.o. upravlja sa preko 1800 parkirališnih mjesta raspoređenih u tri parkirališne zone.

3 NAČINI PLAĆANJA PARKIRALIŠTA ŠTO JE OBVEZA KORISNIKA PARKIRALIŠTA Korisnik parkirališta čini povredu ugovora o korištenju parkirališta pod naplatom ukoliko: U roku od 10 minuta od dolaska na parkiralište ne kupi satnu kartu Nije korisnik valjane parkirališne karte. Prekorači dopušteno vrijeme parkiranja. Ne koristi parkirališno mjesto sukladno obilježenim horizontalnim i vertikalnim oznakama.

4 PLAĆANJE PARKINGA MOBITELOM 1. Napišite SMS koji sadrži registracijsku oznaku vozila za koje želite platiti parkiranje, bez razmaka i specijalnih znakova (npr. PU091DM) 2. Pošaljite SMS s registracijskom oznakom vozila na m-parking broj odgovarajuće parkirne zone. I. ZONA - m-parking broj (Max 2 sata) II. ZONA - m-parking broj (Neograničeno zadržavanje) III. ZONA - m-parking broj (Max 1 sat) 3. Potvrda o plaćanju stići će u obliku povratne SMS poruke na vaš mobilni telefon sa svim podacima o plaćenom parkiranju Slanjem jedne SMS poruke na m-parking broj možete platiti najviše jedan sat parkiranja, a produženje parkiranja ovisi o vremenskom ograničenju parkiranja odgovarajuće parkirne zone. Cijena slanja SMS poruke utvrđena je važećim cjenicima pojedinog GSM operatera, a cijena parkiranja utvrđena je od strane Gradskog Poglavarstva grada Pule. Ova usluga podliježe uvjetima korištenja m-parking usluge i uvjetima plaćanja parkiranja poduzeća Pula Parking d.o.o. * Ukoliko niste dobili povratnu SMS poruku kao potvrdu plaćanja u roku od 2 minute, plaćanje m-parking nije uspjelo i vaš račun neće biti terećen. * Ukoliko želite parkirati na više sati može se poslati i više poruka za redom

5 PLAĆANJE PARKINGA APLIKACIJOM Kako koristiti PayDo? 1. Registriraj se na adresi paydo.hr i preuzmi aplikaciju na svoj pametni telefon putem App Storea ili Google Playa. 2. Odaberi način plaćanja i parkiraj U svom profilu unesi kartice kojima želiš plaćati ili nadopuni svoj račun s kojeg ćeš plaćati parkiranje. To je to! Tvoj PayDo je spreman. 3. Biraj grad i kartu Odaberi želiš li platiti satnu, dnevnu, tjednu, mjesečnu ili godišnju kartu. Upiši svoju registarsku oznaku, biraj broj sati i plati na željeni način. Paydo je brza i jednostavna aplikacija koja ti omogućuje plaćanje parkiranja po čitavoj Hrvatskoj bez dodatnih troškova. Možeš je početi koristiti u samo par minuta tako da je preuzmeš na svoj pametni telefon i registriraš se. Aplikacija će te voditi kroz sve potrebne korake prijave. 4. Favoriti i obavijesti o isteku parkiranja Spremi svoje najčešće lokacije parkiranja i vozila u favorite i plaćaj parkiranje u par sekundi. Neka te PayDo podsjeti na vrijeme isteka parkiranja i izbjegni dodatne troškove.

6 PAUK Zašto i kada pauk diže automobile? Nepropisno parkirana vozila usporavaju ili onemogućuju normalno odvijanje prometa, utječu na stvaranje gužvi i ugrožavaju sigurnost sudionika u prometu, posebno pješaka, djece i osoba u kolicima. Tako parkirana moraju biti uklonjena o trošku vlasnika i prevezena na sigurno mjesto. Koraci su slijedeći: 6. U slučajevima kad djelatnici specijalnog vozila pauk uoče vozilo u prekršaju šalju sliku vozila u prekršaju prometnom redarstvu i premještanje vozila. Prometno redarstvo pregledava sliku i odlučuje je li vozilo u prekršaju i izdaje nalog za premještanje. 1. Kad službenik prometnog redarstva uoči vozilo u prekršaju koje podliježe premještanju vozila izdaje naredbu za premještanje istog. 5. Kad korisnik vozila dođe na deponij izdaje mu se zapisnik i račun usluge premještanja nepropisno parkiranog vozila. 2. Po dojavi prometnog redarstva specijalno vozilo (pauk) dolazi na mjesto prekršaja i započinje radnju premještanja nepropisno parkiranje vozila. 4. Odvoz vozila na deponij odlaganja premještenih vozila i predaja dokumentacije premještenog vozila službeniku za izdavanje vozila. 3. Fotografira vozilo prije premještanja uočavajući možebitna oštećenja na vozilu.

7 ELEKTRIČNA PUNIONICA U godini u svijetu je proizvedeno električnih automobila, a plan je da godine godišnja svjetska proizvodnja dosegne brojku od 1 milijun električnih automobila. Električna punionica u Puli, na parkiralištu Karolina ima snagu 30 kilovata i opremljena je brzim i sporim punjačem. Vrijeme potrebno da se električni automobil napuni je oko 40 minuta. Automobil prosječne snage s tom energijom može prijeći oko 300 kilometara.

8 ŠTO NIKAKO NE RADITI NA PARKIRALIŠTU Ne ostavljajte djecu u vozilima!! Poštujte mjesta za osobe s invaliditetom! Parkiranje suprotno označenoj horizontalnoj signalizaciji! Ne ostavljajte životinje u vozilima!

9 NEPROPISNO PARKIRANJE PREKRŠAJ 1: Vozilo je parkirano na mjestu rezerviranom za vozila osoba s invaliditetom, a nije označeno propisanim znakom pristupačnosti. Opasnosti: Mjesta rezervirana za vozila osoba s invaliditetom nalaze se najbliže ulazima u zgrade kako bi im se olakšao pristup. Pravilo: Vozač ne smije parkirati vozilo na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom. PREKRŠAJ 3: Vozila su parkirana uz lijevi rub kolnika u ulici s dvosmjernim prometom, a zadnje vozilo u nizu u zoni raskrižja. Opasnosti: Vozač koji se namjerava uključiti u promet glavne ceste mora to učiniti s lijeve prometne trake, što je opasno ukoliko drugi vozač s te ceste skreće u ovu ulicu. Pravilo: Vozač koji zaustavlja ili parkira vozilo na cesti dužan je zaustaviti ga, odnosno parkirati neposredno uz desni rub kolnika, a na cesti kojoj se promet odvija samo u jednom smjeru može ga zaustaviti ili parirati uz desni ili lijevi rub kolnika. PREKRŠAJ 2: Vozilo je parkirano u raskrižju i na obilježenom pješačkom prijelazu. Opasnosti: Vozilo stvara nepreglednost zbog čega ugrožava i ometa kretanje pješaka i vozača. Pravilo: Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo: Na obilježenom pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od 5 m od tog prijelaza Na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 m od najbližeg ruba poprečnog kolnika.

10 OPĆA PROMETNA PRAVILA: Parkiranje: Pravila za parkiranje uvedena su kako bi se spriječilo parkiranje na opasnim ili neprikladnim mjestima. PROVJERE KOD PARKIRANJA: Prije nego napustite parkirno vozilo, provjerite je li učinjeno slijedeće! ručna kočnica podignuta mjenjač ubačen u prvu brzinu na nizbrdici ili u položaju za parkiranje PARK ključ za paljenje motora izvučen ako napuštate vozilo svi prozori i sva vrata zaključana. To morate učiniti ako nitko ne ostaje u vozilu.

11 PROMETNI ZNAKOVI Ceste se obilježavaju propisanim prometnim znakovima kojima se sudionici u prometu upozoravaju na opasnost na cesti, stavljaju do znanja ograničenja, zabrane i obveze kojih se moraju pridržavati. Na cesti se ne smiju postavljati ploče, znakovi, svjetla, stupovi ili drugi slični predmeti kojima se zaklanja ili smanjuje vidljivost postavljenih prometnih znakova, ili koji svojim oblikom, bojom, izgledom ili mjestom postavljanja sliče na neki drugi prometni znak, zasljepljuje sudionike u prometu ili odvraćaju njihovo pozornost. Prometni znakovi se dijele na: znakove opasnosti, znakove izričitih naredbi i znakove obavijesti. Sudionici u prometu dužni su se držati ograničenja, zabrana i obveza izraženih pomoću postavljenih prometnih znakova. Prometni znakovi postavljaju se i održavaju tako da ih sudionici mogu na vrijeme i lako uočiti danju i noću te pravovremeno postupiti u skladu s njihovim značenjem.

12 ZNAKOVI OPASNOSTI Znakovi opasnosti sudionicima u prometu označuju blizinu dijela ceste ili mjesto na kojem im prijeti opasnost. Znakovi opasnosti imaju oblik trokuta. OBILJEŽENI PJEŠAČKI PRIJELAZ BICIKLIST NA CESTI OPASNA NIZBRDICA DJECA NA CESTI OPASNOST OD ŠUMSKOG POŽARA BLIZINA OBALE SKLIZAK KOLNIK OPASNOST NA CESTI

13 ZNAKOVI NAREDBI Znakovi izričitih naredbi stavljaju do znanja sudionicima u prometu zabrane na cesti, ograničenja i obveze. Znakovi izričitih naredbi imaju oblik kruga. OBAVEZNO ZAUSTAVLJANJE ZABRANA PROMETA U OBA SMJERA ZABRANA PROMETA U JEDNOM SMJERU ZABRANA ZAUSTAVLJANJA I PARKIRANJA ZABRANA PARKIRANJA ZABRANA POLUKRUŽNOG OKRETANJA OGRANIČENJE BRZINE ZIMSKA OPREMA

14 ZNAKOVI OBAVIJESTI Znakovi obavijesti sudionicima u prometu daju obavijesti o cesti kojom se kreću, nazivima mjesta kroz koja cesta prolazi i udaljenosti do tih mjesta te prestanku važenja znakova izričitih naredbi. Znakovi obavijesti imaju oblik kvadrata, pravokutnika ili kruga. VREMENSKO OGRANIČENJE PARKIRANJA DJECA NA CESTI PARKIRALIŠTE GARAŽA PUTOKAZ OBILASKA CESTA SA JEDNOSMJERNIM PROMETOM SLIJEPA CESTA

15 KULTURA PONAŠANJA U PROMETU Najugroženiji i najmanje zaštićeni sudionici u prometu su: Djeca Slijepe i gluhe osobe Starije nepažljive osobe Biciklisti Mopedisti Ponašanje sudionika u prometu mora se temeljiti na međusobnom uvažavanju i partnerskom odnosu. Prometni odgoj uči se od malih nogu, kad su nam roditelji govorili kako prelaziti preko kolnika, kojom stranom se moramo kretati kao pješaci, pa kroz odgoj u dječjim vrtićima i osnovnim školama te kroz osposobljavanje u autoškolama. Sastavni su dio naše svakodnevnice i sudjelovanja u prometu.

16 Savjeti roditeljima - naučite svoje dijete da sigurno prijeđe cestu: uvijek držite svoje dijete za ruku u blizini prometnica, dijete neka hoda onom stranom nogostupa koji je dalje od ceste, cestu uvijek prelazite preko pješačkog prijelaza, uvjerite se da možete sigurno preći preko ceste, izbjegavajte prolaziti između parkiranih vozila. ponavljajte pravila ponašanja u prometu sa svojim djetetom svaki put kada prelazite cestu.

17 PROMETNA KULTURA Kulturno ponašanje svih sudionika u prometu ovisi o njihovoj općoj kulturi, odgoju, razini znanja o prometu, psihofizičkim osobinama, razini prometne kulture, ali i o želji i motiviranosti za ponašanje sukladno tome. Kulturno se ponašati u prometu znači ponašati se sukladno s prometnim propisima i pravilima, obraćajući posebnu pozornost na najugroženije i najmanje zaštićene sudionike. Roditelji imaju veliku ulogu i odgovornost u prometnom odgoju svoje djece, što podrazumijeva: Učiti koristiti sigurnosni pojas Pravilno izvođenje radnji vozilom Pravilno korištenje pokazivača smjera Prelazak ceste preko obilježenog pješačkog prijelaza Prelaziti kad je upaljeno zeleno svjetlo na semaforu Ne voziti brzo i agresivno Poseban oprez prilikom vožnje pored: Dječjih vrtića Osnovnih škola Školskih domova Igrališta Parkova Stambenih zona

18 PARKIRNA MJESTA ZA OSOBE S INVALIDITETOM Parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, osim normalnog prostora za parkiranje vozila, sadržavaju i dodatni prostor za ulazak u vozilo i izlazak iz njega. Širina parkirališnog mjesta je 2,50 m., a širina dodatnog prostora 1,00 ili 1,40 m. Parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom označena su žutom bojom. Unutar parkirališnog mjesta ucrtava se simbol osobe s invaliditetom.

19 POŠTUJMO NJIHOVE ZNAKOVE Osobama s invaliditetom jedan od većih životnih problema je ravnopravno sudjelovanje u cestovnom prometu. Taj problem nastaje prije svega zbog neprimjenjivanja postojećih rješenja pristupačnosti, neprimjerenih rješenja ili nepostojanja takvih rješenja. No, vrlo često taj problem je izazvan neprimjerenim ponašanjem vozača. Ponekad zbog nepoštivanja propisa, ponekad zbog nedovoljne senzibilnosti vozača prema teškoćama osoba s invaliditetom. Prije svega moramo poznavati znak pristupačnosti kojim osobe s invaliditetom označavaju vozilo s kojim se prevoze.

20 PAZITE LI DOVOLJNO NA DJECU U PROMETU Svi znamo da su djeca među najugroženijim sudionicima u prometu. Razigrana su i neodgovorna. U šumi propisa koji obvezuju vozača na propisno ponašanje i obzirno postupanje prema drugim sudionicima prometa, poglavito najmlađima, ima jedan koji nam se čini da ga vozači ne znaju ili ne poštuju. Taj propis kaže: Vozač vozila koje se kreće iza vozila kojim se prevoze djeca i vozač vozila koji tom vozilu dolazi u susret na cesti koja ima po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, dužni su zaustaviti se kada je vozilo kojim se prevoze djeca zaustavljeno na kolniku, dok djeca ulaze ili izlaze iz vozila.

21 SIGURNA VOŽNJA Ako vozite bicikl, krećite se biciklističkom stazom ili biciklističkim trakom, a ako oni ne postoje, priđite što bliže desnom rubu kolnika. Kada prelazite cestu na mjestu semafora i preko zebre bez označene biciklističke staze siđite s bicikla te ga ručno gurajte. Nemojte istodobno micati obje ruke s upravljača i nemojte se tijekom vožnje pridržavati za drugo vozilo. Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, u slučaju smanjene vidljivosti nosite reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Vozači bicikla mlađi od 16 godina na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti. Prije svake vožnje provjerite jesu li vam kočnice ispravne. Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina. Ukoliko želite prijeći cestu ili skrenuti na križanje bez semafora, ispružite jednu ruku ulijevo ili udesno, ovisno na koju stranu želite skrenuti. Prije skretanja uvijek se treba pogledom uvjeriti ne nailazi li koje vozilo. Djeca s navršenih 9 godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16. godina.

22 VOŽNJA VISOKOG RIZIKA Vožnja pod utjecajem alkohola društveno je neprihvatljiva! Količine od 0,2 promila alkohola u krvi povećavaju samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti, a istovremeno otežava zapažanje i usporava reakcije vozača. Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnosti, relativizira opasnost i procjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Pod utjecajem alkohola postaje neoprezan i sklon ignoriranju prometnih propisa. Razvidno kako već male količine alkohola, zbog utjecaja na vozača bitno utječu na sigurnost u prometu. Jedna od najvećih zabluda vozača kako su sposobni za vožnju iako su se malo razveselili u časicu. Rezultati ispitivanja utjecaja alkohola na sigurnost vožnje, provedenog u Njemačkoj (Medicinsko-psihološki institut iz Essena) pokazuju kako sadržaj alkohola u krvi od 0,5 promila udvostručuje, 0,6 promila utrostručuje, a 0,8 učetverostručuje rizik od nesreće.

23 SAVJETI VOZAČIMA KOJI SU KONZUMIRALI ALKOHOL: Ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite - korisitit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost. Koristite javni prijevoz. Koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije. Ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag. Zamolite nekoga trijeznog da vas odveze. Ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića. Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu. U noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste. Ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

24 UMOR - PODCJENJENA OPASNOST Kod umornog vozača, narušava se psihomotorna sposobnost i spretnost pri izvođenju radnji. Narušava se perceptivno misaoni proces, a bitno popušta snalažljivost u odlučivanju. Umoran vozač je usporen u percipiranju opasnih situacija i uopće opažanja elemenata za sigurnu vožnju iz svoga okružja. Pod utjecajem umora nepažnja se povećava, a redoslijed, točnost i brzina izvođenja radnji su poremećeni, a često jedno od toga može izostati. Reakcije mogu biti iznenadne i ubrzane, ali netočne i isprekidane. Umor otupljuje stavove prema vožnji, okolini i opasnosti.

25 SLIJEPA RODITELJSKA LJUBAV Vožnja nije pravo već privilegija! Privilegija ne samo za one koji voze prema propisima i koji svojim ponašanjem ne ugrožavaju druge. Roditelji će uvijek naći opravdanje za sve što čine njihova djeca. Iako je ljudski pružiti im podršku u nepodopštinama, no pitamo se gdje je tomu kraj? Što kada postupci njihove djece u prometu postanu neljudski i društveno neprihvatljivi te počnu ugrožavati živote i imovinu ostalih sudionika u prometu. Ništa nećemo naučiti od drugih iz tuđih pogrešaka! Roditelji će uvijek izabrati najskuplju metodu učenja, onu na vlastitim propustima i pogreškama. U crnim kronikama priče ne završavaju idilično. Tu se završava pod kotačima, u plamenu, provaliji, u drvetu ili rasvjetnom stupu. U najboljem slučaju završava se u hitnoj službi, u bolnici, toplicama ili invalidskim kolicima.

26 VOŽNJA U KONTRA SMJERU NA AUTO CESTI NE vozite u desnu stranu! Ne okrečite se na autocesti! NE vozite unatrag! Onoga trenutka kada ste vidjeli svjetla iz suprotnog smjera ODMAH skrećite u lijevu stranu na traku za zaustavljanje u nuždi (za vozila iz suprotnog smjera)! Savjeti za vozače koji primjete vozilo u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a: Brzinu kretanja vozila smanjiti na 40 km/h Koristiti samo desnu prometnu traku, ne koristiti traku za pretjecanje (ne koristiti lijevu prometnu traku), Ne koristiti traku za zaustavljanje vozila u nuždi koja bi trebala ostati prohodna za hitna službe) Zabranjuje se pretjecanje vozila.

27 Pravila prometovanja u kružnome toku: Promet se odvija u kružnome smjeru, obrnuto od kretanja kazaljke na satu - sukladno prometnome znaku kružni tok prometa. Na svim kružnim tokovima vozila koja se nalaze u kružnome toku imaju prednost prolaska ukoliko prometnim znakovima nije drukčije određeno. U kružni tok se ulazi bez pokazivača smjera. U kružnome toku se ne koristi lijevi pokazivač smjera. Prije izlaska iz kružnoga toka obvezno se desnim pokazivačem smjera obavještava druge sudionike o namjeri izlaska. To je važno, kako onome tko vaš prolazak čeka da bi se uključio, tako i onome iza vas, koji kani skrenuti i očekuje vaš brži odlazak. Zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje i u kružnome toku i u zoni kružnog toka. IZLAZ NA LIJEVO ZA NAPRAVITI CIJELI KRUG I VRATITI SE NATRAG IZLAZ U ISTOM SMJERU KOJEM SE KREĆEŠ PRVI IZLAZ NA DESNO

28 KAKO VOZITI SKLIZAK KOLNIK: Prianjanje guma kotača vozila na kolnik ceste u nekim se uvjetima znatno smanjuje. Tada je vozilom otežano, vrlo opasno a ponekad i potpuno nemoguće. Sigurnost se u takvim uvjetima donekle poboljšava smanjenjem brzine kretanja, izbjegavanjem jačeg kočenja i naglog okretanja upravljača. Spoznaje koje su od velike pomoći su sljedeće: Poledica: takvu pojavu valja očekivati na mostovima, nadvožnjacima i zasjenjenim dijelovima kolnika. Poledica nastaje kada se na kolniku zaledi sloj vode. Takva mjesta su najčešće označena znakovima. Prva kiša: kada nakon dužeg beskišnog razdoblja na kolnik počnu padati prve kapi kiše, iz pora kolničkog zastora podižu prašinu i ulje, te nastaje tanak izuzetno sklizav sloj. Snijeg: I najmanji sloj snijega na kolniku očito odvaja gume kotača od podloge, pa je razumljivo smanjeno prianjanje, Uz prilagođenu brzinu kretanja i povećanu pažnju, predstavljaju kvalitetne zimske gume, a u ekstremnim uvjetima lance za snijeg.

29 KIŠA: na mokrom kolniku smanjeno je prianjanje kotača na podlogu i vozač sigurnost vožnje postiže smanjenjem brzine kretanja vozila. BLATO: prianjanje kotača na blatnom kolniku ima vrijednost otprilike kao i na ugaženom snijegu. MAGLA: može uzrokovati sklizav kolnik u slučaju kada je njena gustoća tolika da dolazi do orošavanja kolnika. Na kolniku nastaje vrlo sklizav sloj zbog kojeg se znatno produžuje put kočenja a otežano je i vođenje vozila. LIŠĆE: Opalo lišće lijepi se na mokrom kolniku i stvara vrlo sklizav sloj jer odvaja gume kotača od podloge. Vozila kretanjem melju lišće i nastaje još sklizaviji sloj.

30 ČETIRI GLAVNE UBOJICE U PROMETU Policija će u cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama poduzimati aktivnosti prioritetno usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje četiri glavne ubojice u prometu : Prekršaje vožnje pod utjecajema alkohola. Nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila. Nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece). Nepropisne uporabe mobitela.

31 PREVENCIJA PROVALA U AUTOMOBILE Uvijek kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt-brave i zaključajte vozilo. Ne ostavljajte torbice, mobitele, aktovke, jakne, pakete, dokumente ili vrećice na vidljivom mjestu u vozilu. Vrećice ili torbice koje nisu dragocjene privlače pozornost lopova pa materijalna šteta može biti veća od ukradenih predmeta. Automobil parkirajte na osvijetljenom i prometnom mjestu (parkirališta trgovačkih lanaca i sl.), izbjegavajte ih ostavljati na tamnom i napuštenom mjestu. Ne ostavljate vozilo i ključeve od vozila bez nadzora u praonicama i servisima u koje nemate povjerenja. U slučaju nestanka brave ili uočenog oštećenja brave izvijestite policiju, nakon toga promijenite bravu i vozilo premjestite na sigurno mjesto kada bacite pogled na vaš parkirani automobil, bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.

32 PREVENCIJA KRAĐA BICIKLA Fotografirajte ili zapišite tvornički kod okvira, ukoliko ne postoji ugravirajte prepoznatljivi znak, sačuvajte račun o kupnji bicikla u slučaju potrebe dokaza vlasništva. Nemojte bicikl zaključavati za kotač, a ako je sajla dovoljno dugačka onda je provucite kroz okvir bicikle i više mjesta na biciklu. Zaključavajte bicikl sa više sajli. Nastojte da vam se sajla za zaključavanje nalazi što dalje od poda. Zaključajte bicikl na što višem nedostupnijem mjestu. Prilikom ostavljanja bicikl izbacite iz brzine, prebacite brzine u mjenjaču u najmanju. Bicikl uvijek zaključavajte za čvrsti predmet ili ga držite pod nadzorom. Na plažama bicikl ostavljajte na mjestima gdje će biti pod nadzorom vlasnika. U dvorištima i stambenim zgradama bicikl držite zaključan u zatvorenom prostoru. U hotelima i kampovima bicikl ostavljajte za to predviđenom i osiguranom mjestu blizu recepcije. Uz bicikl ne ostavljajte nikakav alat, te bicikl ne ostavljajte u blizini gradilišta.

33 JAVNA VATROGASNA POSTROJBA PULA JESTE LI ZNALI? Znate li da čovjek izazove više od 80% svih požara nepažnjom, nemarom, nestručnim rukovanjem strojevima i alatima, nestručnim održavanjem oruđa, uređaja, instalacija i opreme, nestručnim i nesavjesnim izvođenjem građevinskih i drugih radova, nepravilnom uporabom vatre, namjernim izazivanjem požara Znate li da se svaki požar može ugasiti čašom vode ili priručnim aparatom za gašenje požara, a da svaka naredna minuta zahtijeva sve više ljudi, sredstava i tehnike. OSNOVNE MJERE ZAŠTITE OD POŽARA U stanu, podrumu i potkrovlju ne držite zapaljive i eksplozivne tvari. Ne ostavljajte bez nadzora uključena plinska i električna trošila, kućanske uređaje, peći i kamine. Redovito čišćenje dimnjaka smanjuje opasnost za nastajanje požara i eksplozije Održavajte peći u ispravnom stanju i propisno ih priključite na dimovodne kanale koji moraju biti nepropusni za plinove i iskre. Održavajte električne i plinske instalacije u ispravnom stanju. Ne koristite neispravne električne osigurače. Ne dopustite djeci da se igraju vatrom, šibicama ili drugim upaljivim predmetima. Ne bacajte neugašene opuške i šibice. Ukoliko osjetite miris plina po dolasku u stan, ne palite svjetlo ili šibice, već zatvorite dovod plina i provjetrite stan. Ne bacajte vrući pepeo i opuške u posude koje se mogu zapaliti. Kod spaljivanja biljnog otpada zatražite odobrenje za loženje u nadležnoj vatrogasnoj postrojbi - spaljivanje je zabranjeno u razdoblju od 01. lipnja do 31. listopada Što učiniti u slučaju požara? O POŽARU OBAVIJESTITE VATROGASCE POZIVOM NA TELEFONSKI BROJ 193, POLICIJU NA 192 ILI 112.

34 KADA POZVATI HITNU MEDICINSKU SLUŽBU? Hitnu medicinsku službu pozivate na broj 194 kada je izravno ugrožen život ili je teško narušeno zdravlje! naglo nastale poteškoće u disanju gušenje stranim tijelom zastoj rada srca i disanja gubitak svijesti iznenadna bol u prsima grčevi (konvulzije) otežan govor, slabost ili oduzetost dijela tijela, iskrivljenost lica ozljede nastale u prometnim nesrećama i ostale iznenadne ozljede-pad s visine, prostrijeli, neubičajeno krvarenje udar elek.energije, groma pothlađivanje, toplinski udar utapanje otrovanje lijekovima Informacije neophodne medicinskom dispačeru Gdje je potrebna pomoć hitne medicinske službe, točna adresa/mjesto događanja? Što se dogodilo? Kome je potrebna pomoć? Koliko osoba treba medicinsku pomoć? Je li osoba pri svijesti? Diše li osoba? Ime i prezime osobe za koju zovete? Korisni savjeti do dolaska tima hitne medicinske službe: Nakon što ste pozvali 194, započnite pružati mjere prve pomoći ako ste u mogućnosti. Nastojte ostati smireni, umirujte pacijenta i održavajte ga budnim. Prilikom telefonskog razgovora sa medicinskim dispečerom, razgovjetan govor, precizne osnovne informacije preduvjet su brzog i pravodobnog upućivanja hitne medicinske službe. Ne prekidajte poziv, medicinski dispečer vas može navoditi što i kako da uraditi dok hitna ne stigne. Osvijetlite ulazna vrata i kućni broj, dočekajte tim ukoliko je moguće, oslobodite prolaz do pacijenta, pripremiti medicinsku dokumentaciju. VAŽNA NAPOMENA Nepotreban ili lažan poziv zauzima telefonsku liniju i onemogućava pomoć onima čiji je život ugrožen. U slučaju da vam život nije u opasnosti medicinsku skrb pružit će vam liječnik opće/obiteljske medicine. Kućne posjete ne obavlja hitna medicinska služba već su one u djelokrugu rada vašeg liječnika opće/obiteljske medicine

35 ZAUVIJEK PRVI PRVA VOZAČKA DOZVOLA Prva vozačka dozvola izdana u Francuskoj godine. Prva vozačka dozvola izdana u RH godine. PRVI SEMAFOR Prvi moderni cestovni semafor (- crvena i zelena prometna svjetla za upravljanje prometom) postavljen godine Clevelandu, USA. Inače prvi prometni semafor osmišljen je za željeznički promet još godine u Engleskoj (patentirao ga željeznički stručnjak J.P.Knight) PRVO PARKIRALIŠTE POD ZEMLJOM Prvo parkiralište pod zemljom otvoreno je u Velikoj Britaniji u studenom godine. PRVE LISICE NA KOTAČIMA Lisice na kotačima po prvi put su predstavljene u Denveru u Sjedinjenim Američkim Državama gdje su bile poznate kao Denverska cipela. U Londonu se primjenjuju od svibnja godine, a predani tim gradske policije bio je nadležan za njihovo stavljanje i uklanjanje. PRVA DIONICA AUTOCESTE U rujnu davne godine talijanski je kralj otvorio prvu dionicu autoceste na svijetu između Milana i Varesea. PRVI AUTOMOBIL Karl Benz zaprepastio je sugrađane 3. srpnja provozao se Mannheimom od cijevi sklepanom trokolicom na benzinski pogon. Bio je to zapravo prvi automobil u povijesti, snage tri četvrtine KS, koji se kretao brzinom od pet milja na sat. Benz je uskoro sa Damierom osnovao uspješnu tvrtku za proizvodnju osobnih i teretnih automobila, najveću u Europi.

36 REKLI SU: BILJEŠKE: Henry Ford - AUTOMOBIL je osnovni razlog ovakvom našem životu, jer naša zemlja nema toliko automobila zato što je bogata- već je bogata zato što imamo toliko automobila! Louis Renault - AUTOMOBIL je, za razliku od svih drugih stvari, za čovjeka bio i ostao živo biće. Francois Sagan - Ljubav je kao vožnja automobilom: startaš naglo, voziš prebrzo a kad kočiš već je kasno! POSLOVICE O OPREZU: Portugalska - Sigurni je umro od starosti, a oprezni mu išao na pogreb. Kineska - Oprezna noga može svugdje hodati. Ruska - Tko se dva puta osvrne, neće ništa izgubiti.

37 BILJEŠKE: BILJEŠKE:

38 KONTAKTIRAJTE NAS Kontakt sa Vama nam je od izuzetne važnosti te ukoliko imate bilo kakvih pitanja u svezi naših usluga ili djelatnosti slobodno nam se obratite na našoj stalnoj adresi ili putem sljedećih brojeva telefona / a. Pula parking d.o.o. Prilaz kralja Salamona 4, Pula Tel: Fax: 052/ Reklamacije: reklamacije@pulaparking.hr Informacije: info@pulaparking.hr Blagajna: blagajna@pulaparking.hr Radno vrijeme blagajne: PON - SUB 07:00-20:00 sati Radno vrijeme reklamacija: PON - SUB 07:00-13:00 sati IBAN: HR SWIFT: ZABAHR2X Zagrebačka banka d.d. Trg Josipa bana Jelačića Zagreb Besplatna parkirališta koja su unutar naše zone: Rojc Boškovićev uspon Rovinjska ulica Kovačićeva ulica Švalbina ulica Vergerijeva ulica Tartinijeva ulica Valvazorova ulica Ulica Bruna Kosa Nazorova ulica Ulica cara Emina Ulica svetog Mihovila Ulica Ozad Arene Gladijatorska ulica

39 Medijski partner:

TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE mob: Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačko

TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE   mob: Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačko TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE www.lemiforce.ba mob: 062 294 509 1. Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačkom prelazu, ili koje prelazi pješački prelaz, ili koje

Више

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se 15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza namijenjen za saobraćaj

Више

ZOBS

ZOBS Vozač je: svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; lice koje na putu upravlja vozilom. Da li se na vozila smiju postavljati gume sa ekserima? da; ne. 3 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza

Више

TEST Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila

TEST Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila TEST 16 1. Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila na kolovozu? 1. minimalno 150 m iza vozila; 1 2. minimalno

Више

Probni test LIST-1 1. Путничко возило, у ситуацији као на слици, користи леву траку: а) прописно б) непро

Probni test LIST-1 1. Путничко возило, у ситуацији као на слици, користи леву траку: а) прописно б) непро Probni test LIST-1 1. Путничко возило, у ситуацији као на слици, користи леву траку: а) прописно............................................. б) непрописно............................................ Возачу

Више

Microsoft Word - Posledice nepostovanja propisa

Microsoft Word - Posledice nepostovanja propisa ПОСЛЕДИЦЕ НЕПОШТОВАЊА ПРОПИСА 1. Непрописно поступање возача које је у грубој супротности са правилима саобраћаја (насилничка вожња), као на слици, 5. 6. а) новчаном казном од 15.000 до 30.000 динара и

Више

Na temelju čl. 5 stavka 1. točke 6. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine broj 67/08) i članka 37. Statuta Grada Garešnice ( Službeni

Na temelju čl. 5 stavka 1. točke 6. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine broj 67/08) i članka 37. Statuta Grada Garešnice ( Službeni Na temelju čl. 5 stavka 1. točke 6. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine broj 67/08) i članka 37. Statuta Grada Garešnice ( Službeni glasnik Grada Garešnice broj 2/13), uz prethodnu suglasnost

Више

Microsoft Word - Posebne mere i ovlascenja

Microsoft Word - Posebne mere i ovlascenja 1. а) се креће возилом брзином која је од 51 km/h до 70 km/h већа од дозвољене на путу у насељу, б) управља возилом под дејством алкохола, в) управља возилом за које је при контроли саобраћаја утврђено

Више

TEST 2 Zaustavljanje vozila je: svaki prekid kretanja vozila do 15 minuta, osim prekida kretanja koji se pravi da bi se postupilo po znaku il

TEST 2 Zaustavljanje vozila je: svaki prekid kretanja vozila do 15 minuta, osim prekida kretanja koji se pravi da bi se postupilo po znaku il 1. 1. 2. TEST 2 Zaustavljanje vozila je: svaki prekid kretanja vozila do 15 minuta, osim prekida kretanja koji se pravi da bi se postupilo po znaku ili pravilu saobraćaja; svaki prekid kretanja vozila

Више

Slide 1

Slide 1 Doc. dr. sc. Sinan Alispahić Rukovoditelj Sektora za vozače Hrvatski autoklub Što je Eko vožnja? Novi način ili stil vožnje (modernija ili inteligentnija vožnja) Pametniji i sigurniji način vožnje Potpora

Више

ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично

ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично истраживање са циљем утврђивања ставова учесника о

Више

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA (Sl. list grada Beograda, br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom propisuju se uslovi i način postavljanja

Више

GODINA LVII (XIX)

GODINA LVII (XIX) GODINA LVIII (XX) SPLIT, 12. lipnja 2012. BROJ 18 GRAD SPLIT GRADSKO VIJEĆE S A D R Ž A J: Stranica 1 1. Rješenje o osnivanju Povjerenstva za praćenje korištenja sredstava iz kredita HNK Hajduk š.d.d.

Више

Temeljem članka 46

Temeljem članka 46 Na temelju članka 5.st.1.toč.6 i stavka 11. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine broj 67/08, 48/10,74/11 i 80/13) u svezi sa člankom 9. Odluke o uređenju prometa na području Grada Pule

Више

Microsoft Word - Raspis_Konavle_2017_100_km_00.doc

Microsoft Word - Raspis_Konavle_2017_100_km_00.doc REKREATIVNA UTRKA "Konavle 100 km 2017" Organizator: Biciklistički klub "Konavle" Datum održavanja: 05.11.2017. Mjesto održavanja: Čilipi, Konavle, nedjelja sa startom u 10:00 h Web prijava: https://docs.google.com/forms/d/e/1faipqlsc53hx1ajnmh5u16afjyva_n1lftr48zvfam5vn

Више

STRANICA BROJ 17 NARODNE NOVINE ČETVRTAK 11. RUJNA Ž U P A N I J E Z A P A D N O H E R C E G O V A Č K E 242 Na temelju članka 26. Ustava

STRANICA BROJ 17 NARODNE NOVINE ČETVRTAK 11. RUJNA Ž U P A N I J E Z A P A D N O H E R C E G O V A Č K E 242 Na temelju članka 26. Ustava STRANICA 1238 - BROJ 17 NARODNE NOVINE ČETVRTAK 11. RUJNA 2014. 242 Na temelju članka 26. Ustava Županije Z a p a d n o h e r c e g o v a č k e ( N a r o d n e n o v i n e Županije Zapadnohercegovačke

Више

На основу члана 4. ст. 2. и члана 12. Закона о комуналним дјелатностима ( "Сл. лист РЦГ", број 12/95) и члана 36. став 1. тачка 3. Статута Општине Хер

На основу члана 4. ст. 2. и члана 12. Закона о комуналним дјелатностима ( Сл. лист РЦГ, број 12/95) и члана 36. став 1. тачка 3. Статута Општине Хер На основу члана 4. ст. 2. и члана 12. Закона о комуналним дјелатностима ( "Сл. лист РЦГ", број 12/95) и члана 36. став 1. тачка 3. Статута Општине Херцег Нови ("Сл. лист РЦГ - општински прописи" број 15/04),

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ KИКИНДА Година 50. дана године Број: 5. ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ 1. На основу одредбе члана 51. Статута општине Кикинда (

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ KИКИНДА Година 50. дана године Број: 5. ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ 1. На основу одредбе члана 51. Статута општине Кикинда ( СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ KИКИНДА Година 50. дана 20.02.2015. године Број: 5. 1. На основу одредбе члана 51. Статута општине Кикинда ( Службени лист општине Кикинда, број 4/06-пречишћени текст, 2/08, 19/08,

Више

ZAKON O OSNOVAMA SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA U BOSNI I HERCEGOVINI I. TEMELJNE ODREDBE (Neslužbeni pročišćeni tekst 1 ) Članak 1. Ovim se Zakonom ut

ZAKON O OSNOVAMA SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA U BOSNI I HERCEGOVINI I. TEMELJNE ODREDBE (Neslužbeni pročišćeni tekst 1 ) Članak 1. Ovim se Zakonom ut ZAKON O OSNOVAMA SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA U BOSNI I HERCEGOVINI I. TEMELJNE ODREDBE (Neslužbeni pročišćeni tekst 1 ) Članak 1. Ovim se Zakonom utvrđuju: temeljna načela međusobnih odnosa i ponašanja

Више

INFORMACIJE ZA NAVIJAČE UOČI FINALA HNK Za vrijeme utakmice finala Hrvatskog nogometnog kupa GNK Dinamo - HNK Rijeka (stadion Aldo Drosina, srijeda, 2

INFORMACIJE ZA NAVIJAČE UOČI FINALA HNK Za vrijeme utakmice finala Hrvatskog nogometnog kupa GNK Dinamo - HNK Rijeka (stadion Aldo Drosina, srijeda, 2 INFORMACIJE ZA NAVIJAČE UOČI FINALA HNK Za vrijeme utakmice finala Hrvatskog nogometnog kupa GNK Dinamo - HNK Rijeka (stadion Aldo Drosina, srijeda, 22. svibnja 2019, 18:00h) bit će na snazi posebna sigurnosna

Више

Microsoft PowerPoint - Presentation 5. SUMP Koprivnica, Helena Hecimovic.pptx

Microsoft PowerPoint - Presentation 5. SUMP Koprivnica, Helena Hecimovic.pptx Razvoj Plana održive urbane mobilnosti - SUMP Grad Koprivnica 11 lipnja 2015. Koprivnica Helena Hecimovic, DAN Grad Koprivnica ukratko Grad na raskršću putova prednosti i nedostaci Sjedište Koprivničko-križevačke

Више

5S prezentacija - za printati bez videa i igre (3)

5S prezentacija - za printati bez videa i igre (3) Lean 5S Anja Štefanić, mag.oec. copyright Što je 5S? Alat Lean menadžmenta Alat koji se čini jednostavan, no mnoga poduzeća ignoriraju baš te osnovne principe Baza uspješne implementacije Fokusira se

Више

ZELENI TELEFON Cilj Zelenog telefona je poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležnih institucija na učinkovitije rješava

ZELENI TELEFON Cilj Zelenog telefona je poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležnih institucija na učinkovitije rješava ZELENI TELEFON Cilj Zelenog telefona je poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležnih institucija na učinkovitije rješavanje problema u okolišu Svaki građanin može prijaviti

Више

Prilog 1. Prometni znakovi Prometni znakovi su abeceda komunikacije u cestovnom prometu. Prometne znakove moraš poznavati, razumjeti i postupati u skl

Prilog 1. Prometni znakovi Prometni znakovi su abeceda komunikacije u cestovnom prometu. Prometne znakove moraš poznavati, razumjeti i postupati u skl Prilog 1. Prometni znakovi Prometni znakovi su abeceda komunikacije u cestovnom prometu. Prometne znakove moraš poznavati, razumjeti i postupati u skladu s njima. Prometni znakovi su određeni oblikom,

Више

Na temelju članka 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, 87/08., 86/09., 92/10.,105/10,90/11., 5/12, 16,12,86

Na temelju članka 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, 87/08., 86/09., 92/10.,105/10,90/11., 5/12, 16,12,86 Na temelju članka 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, 87/08., 86/09., 92/10.,105/10,90/11., 5/12, 16,12,86/12, 94/13) i 152/14) i članaka 58. Statuta Osnovne

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation BICIKLOM U PROMETU IZRAZI U PROMETU Temeljni propis koji ureċuje ponašanje sudionika u prometu na cestama u Republici Hrvatskoj je: Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Za razumijevanje prometnih propisa

Више

Microsoft Word - Vozaci

Microsoft Word - Vozaci ВОЗАЧИ - питања за Б категорију 1... Моторним возилом, односно скупом возила, може самостално да управља возач који: а) испуњава прописане услове и има уверење о положеном возачком испиту оне категорије

Више

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 РЕГИСТРАЦИЈА НА СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ За коришћење СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ система, корисник (физичко или правно лице) попуњава упитник у просторијама

Више

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Android

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Android Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Android www.driveangel.ba Primanje SMS poruke Početak instalacije DriveAngela na Vaš mobilni uređaj započinje primanjem SMS poruke u kojoj se

Више

Zahvalnica „Parking servisu“,„Parking servis“ izašao u susret OŠ „NH Dušan Dugalić“,Velika akcija JKP „Parking servis“ </br> TV Studio B,Zeleni pauk s

Zahvalnica „Parking servisu“,„Parking servis“ izašao u susret OŠ „NH Dušan Dugalić“,Velika akcija JKP „Parking servis“ </br> TV Studio B,Zeleni pauk s Zahvalnica Parking servisu Zahvalnica Parking servisu OŠ za zaštitu vida Dragan Kovačević iz Beograda dodelila je zahvalnicu JKP Parking servis Beograd na priredbi organizovanoj povodom proslave Dana škole.

Више

VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si

VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si TKO JE OKO NAS PRESUDNO JE ZA NAŠ USPJEH U POSLU I ŽIVOTU Pa ako itko zna networking to smo mi na Balkanu oduvijek se tu išlo na janjetine

Више

KATALOG PITANJA I ODGOVORA za teorijsku provjeru znanja za stjecanje početnih kvalifikacija za upravljanje autotaksi vozilima i vozilima kojima se oba

KATALOG PITANJA I ODGOVORA za teorijsku provjeru znanja za stjecanje početnih kvalifikacija za upravljanje autotaksi vozilima i vozilima kojima se oba KATALOG PITANJA I ODGOVORA za teorijsku provjeru znanja za stjecanje početnih kvalifikacija za upravljanje autotaksi vozilima i vozilima kojima se obavlja iznajmljivanje vozila s vozačem Zagreb, rujan

Више

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelenog svjetla koji prikazuje sniženu temperaturu. Uključuje

Више

GTM plan MS&HT coop

GTM plan MS&HT coop Poslovni uzlet grada Novigrada 6. studenoga 2015. Uz Cloud usluge poslujte uspješno i kada niste u uredu Dvadese Krešimir Jusup Savjetnik za prodaju ICT usluga poslovnim korisnicima NAŠ DANAŠNJI CILJ?

Више

Sportska Zajednica Grada Vodnjana ORGANIZIRAJU : MTB MARATON, XCM/XCP OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE, HUSQVARNA XCM MTB KUP HRVATSKE VODNJAN-DIGNANO Nedj

Sportska Zajednica Grada Vodnjana ORGANIZIRAJU : MTB MARATON, XCM/XCP OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE, HUSQVARNA XCM MTB KUP HRVATSKE VODNJAN-DIGNANO Nedj Sportska Zajednica Grada Vodnjana ORGANIZIRAJU : MTB MARATON, XCM/XCP OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE, HUSQVARNA XCM MTB KUP HRVATSKE VODNJAN-DIGNANO Nedjelja, 09.06.2019. INFORMACIJE: www.extravergine.bike

Више

Kako do nas Upute za dolazak do Medicinskog fakulteta u Rijeci Grad Rijeka nalazi se na raskrižju kopnenih i morskih puteva, te je povezan sa svijetom

Kako do nas Upute za dolazak do Medicinskog fakulteta u Rijeci Grad Rijeka nalazi se na raskrižju kopnenih i morskih puteva, te je povezan sa svijetom Kako do nas Upute za dolazak do Medicinskog fakulteta u Rijeci Grad Rijeka nalazi se na raskrižju kopnenih i morskih puteva, te je povezan sa svijetom zračnim, željezničkim, brodskim i autobusnim linijama.

Више

FАQ – Гараже и паркиралишта

FАQ – Гараже и паркиралишта FАQ Гараже и паркиралишта FAQ Гараже и паркиралишта 1. На који начин се плаћа паркирање у гаражама или на посебним паркиралиштима? Плаћање се врши готовином, платним картицама или дебитним паркинг картицама.

Више

Teme za završni rad školska godina 2018./19. Tehničar za cestovni promet ŠKOLA ZA CESTOVNI PROMET, ZAGREB TRG J. F. KENNEDYJA 8 ZAGREB, 17. LISTOPADA

Teme za završni rad školska godina 2018./19. Tehničar za cestovni promet ŠKOLA ZA CESTOVNI PROMET, ZAGREB TRG J. F. KENNEDYJA 8 ZAGREB, 17. LISTOPADA TEME ZA ZAVRŠNI RAD TEHNIČAR ZA CESTOVNI PROMET PREDMET: PROMETNA TEHNIKA 1. Analiza prometnih nesreća u Zagrebu (s osvrtom na udio mladih vozača) 2. Ponašanje sudionika u prometu pod utjecajem alkohola

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KRIZNO KOMUNICIRANJE U OBRAZOVANJU: PROBLEMI I RJEŠENJA doc. dr. sc. DAMIR JUGO Dubrovnik, 1. veljače 2019. Niti jedna organizacija nije imuna na krize Važnost percepcije javnosti - Sve što radite šira

Више

Iva Augustinović i Nikola Cherchi

Iva Augustinović i Nikola Cherchi Iva Augustinović i Nikola Cherchi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu (NN 41/18) na snazi od 12.V.2018. Z. o inspekciji cestovnog prometa i cesta (NN 22/14) Z. o obveznim osiguranjima u prometu (NN 151/05,

Више

Program sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost GRAD ČAKOVEC Kralja Tomislava 15, Čakovec Tel:

Program sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost GRAD ČAKOVEC Kralja Tomislava 15, Čakovec Tel: GRAD ČAKOVEC Kralja Tomislava 15, 40 000 Čakovec Tel: 040 314 920 www.cakovec.hr GP EKOM d.o.o. Športska 2, 40000 Čakovec tel/fax: +385 40 328 210 MB:00613916 OIB:39556374647 e-mail: gp-ekom@ck.t-com.hr

Више

Korištenje interneta

Korištenje interneta Korištenje Interneta prikaz školskog istraživanja INTERNET Privlačan i lako dostupan djeci Dinamičan i kreativan medij Djeca se lako socijaliziraju Na Internetu vrebaju mnoge opasnosti za djecu ELEKTRONIČKO

Више

PPT

PPT Sve što trebate znati o eračunima u javnoj nabavi U našem priručniku smo ukratko pojasnili što nam je donio Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. ZAKONSKA REGULATIVA Stupanjem na snagu

Више

OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзин

OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзин OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзина аутомобила пре предузетог кочења Vo = 68 km/, успорење

Више

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama stud

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama stud Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama studeni 16. Sadržaj 1. Korištenje poštanskih ureda HP-Hrvatske

Више

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios www.driveangel.ba Primanje SMS poruke Početak instalacije DriveAngela na Vaš mobilni uređaj započinje primanjem SMS poruke u kojoj

Више

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ТЕСЛИЋ Скупштина општине Теслић Карађорђева 6 Одговорни уредник: Станислав Станојевић Телефон : 053/ Штампа стручна сл

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ТЕСЛИЋ Скупштина општине Теслић Карађорђева 6 Одговорни уредник: Станислав Станојевић Телефон : 053/ Штампа стручна сл СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ТЕСЛИЋ Скупштина општине Теслић Карађорђева 6 Одговорни уредник: Станислав Станојевић Телефон : 053/411-512 Штампа стручна служба СО-е Датум 22.11.2013. године Број 11. Година:ХXII

Више

ELABORAT PRIVREMENE REGULACIJE PROMETA Zatvaranje kolnika državne ceste D29 u gradu Zlatar ZAGREB, 2019.

ELABORAT PRIVREMENE REGULACIJE PROMETA Zatvaranje kolnika državne ceste D29 u gradu Zlatar ZAGREB, 2019. ELABORAT PRIVREMENE REGULACIJE PROMETA Zatvaranje kolnika državne ceste D29 u gradu Zlatar ZAGREB, 2019. S A D R Ž A J Naslovni list Potpisni list Sadržaj 1. OPĆI DIO Rješenje Trgovačkog suda o upisu

Више

SPECIFIKACIJA TARIFNOG PAKETA URED ZA VAN 5000 ZA PRETPLATNIKE HRVATSKOG TELEKOMA D.D. U POKRETNOJ ELEKTRONIČKOJ KOMUNIKACIJSKOJ MREŽI 1. Potpisom odg

SPECIFIKACIJA TARIFNOG PAKETA URED ZA VAN 5000 ZA PRETPLATNIKE HRVATSKOG TELEKOMA D.D. U POKRETNOJ ELEKTRONIČKOJ KOMUNIKACIJSKOJ MREŽI 1. Potpisom odg SPECIFIKACIJA TARIFNOG PAKETA URED ZA VAN 5000 ZA PRETPLATNIKE HRVATSKOG TELEKOMA D.D. U POKRETNOJ ELEKTRONIČKOJ KOMUNIKACIJSKOJ MREŽI 1. Potpisom odgovarajućeg zahtjeva poslovni korisnik Hrvatskog Telekoma

Више

Električna grijalica

Električna grijalica Električna grijalica 10032062 10032063 3 4 Poštovani, Zahvaljujemo vam se na kupnji. Molimo pročitajte ovaj priručnik i slijedite ove upute kako biste izbjegli oštećenja na uređaju. Za štete uzrokovane

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PANEVROPSKI UNIVERZITET APEIRON SAOBRAĆAJNI FAKULTET BANJA LUKA Predmet: OSNOVE PROJEKTOVANJA U SAOBRAĆAJU - Vertikalna saobraćajna signalizacija - - Dopunske table - - Svjetlosna saobraćajna signalizacija

Више

Zlatna Mastercard kartica Saznaj više na

Zlatna Mastercard kartica Saznaj više na Zlatna Mastercard kartica Saznaj više na www.unicredit.ba Dobrodošli u svijet Zlatne Mastercard kartice. Ako ste osoba čiji životni stil obilježavaju putovanja i društvene aktivnosti, za svakodnevno plaćanje

Више

OBAVIJEST PZZ KORISNICIMA Poštovani korisnici programskog rješenja Last2000. Za Vas smo pripremili sljedeće novosti u programu: NOVOSTI

OBAVIJEST PZZ KORISNICIMA Poštovani korisnici programskog rješenja Last2000. Za Vas smo pripremili sljedeće novosti u programu: NOVOSTI 28.12.2016. - OBAVIJEST PZZ KORISNICIMA Poštovani korisnici programskog rješenja Last2000. Za Vas smo pripremili sljedeće novosti u programu: NOVOSTI U VERZIJI 16.1.19.0. Dodatno zdravstveno osiguranje

Више

C O M P R E S S P O R T T R I A T L O N MOŠĆENIČKA DRAGA APSOLUTNO PRVENSTVO HRVATSKE U SPRINT TRIATLONU I PARATRIATLONU Organizator: We

C O M P R E S S P O R T T R I A T L O N MOŠĆENIČKA DRAGA APSOLUTNO PRVENSTVO HRVATSKE U SPRINT TRIATLONU I PARATRIATLONU Organizator:   We C O M P R E S S P O R T T R I A T L O N MOŠĆENIČKA DRAGA 2019. APSOLUTNO PRVENSTVO HRVATSKE U SPRINT TRIATLONU I PARATRIATLONU Organizator: E-mail: Web: TRIATLON KLUB TRITON, RIJEKA info@mdtriathlon.com

Више

Na temelju članaka 3

Na temelju članaka 3 Na temelju članaka 3.,4., 11. i 15. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine br. 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03, 82/04, 110/04, 178/04, 38/09, 79/09, 153/09, 49/11, 84/11, 90/11,

Више

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu Krajem prošlog mjeseca, odnosno s danom 22. listopada 2010. na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom

Више

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE (Sl. list Grada Novog Sada, br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova

Више

СТАРТ - СТОП АПЛИКАЦИЈА - КОРИСНИЧКО УПУТСТВО

СТАРТ - СТОП АПЛИКАЦИЈА - КОРИСНИЧКО УПУТСТВО СТАРТ - СТОП АПЛИКАЦИЈА - КОРИСНИЧКО УПУТСТВО - 03.05.2019 Приступ SMARTPHONE апликацији (Android/iOS) и СТАРТ-СТОП WEB порталу подразумева закључење претплатничког уговора за коришћење интернет апликације

Више

Zagreb, 3. veljače 2017.

Zagreb, 3. veljače 2017. Zagreb, 3. veljače 2017. Na temelju članka 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08., 86/09., 92/10., 90/11., 5/12., 16/12., 86/12., 94/13. i 152/14.) i članka 76. Statuta

Више

Microsoft Word - Ispitni zadatak А semafor ceo dokument

Microsoft Word - Ispitni zadatak  А semafor ceo dokument ПРАКТИЧНИ ИСПИТ ЗА КАТЕГОРИЈУ AM, A1, A2, A ИСПИТНИ ЗАДАТАК БРОЈ 1 Практични испит састоји се из: управљања возилом на уређеном полигону за практичну обуку и управљања возилом у саобраћају на јавном путу.

Више

Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci: Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odje

Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci:   Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odje Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci: http://simap.ted.europa.eu Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odjeljak I: Javni naručitelj I.1) Naziv i adrese 1 (molimo

Више

polumaraton (21 km) štafeta 10 km + 11 km utrka na 6 km NOVO u 2017.: dječja utrka FUN RUN na 200 i 500 m ORGANIZATOR: Aminess hoteli i kampovi AMBASA

polumaraton (21 km) štafeta 10 km + 11 km utrka na 6 km NOVO u 2017.: dječja utrka FUN RUN na 200 i 500 m ORGANIZATOR: Aminess hoteli i kampovi AMBASA polumaraton (21 km) štafeta 10 km + 11 km utrka na 6 km NOVO u 2017.: dječja utrka FUN RUN na 200 i 500 m ORGANIZATOR: Aminess hoteli i kampovi AMBASADORI UTRKE: Giovanni Cernogoraz Osvajač finala svjetskog

Више

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo je PRAVILNIK O BLIŽEM SADRŽAJU AKCIONOG PROGRAMA O

Више

plan_rada_parking_servis_2018

plan_rada_parking_servis_2018 PLAN RADA ZA 2018. GODINU BIJELO POLJE, FEBRUAR 2018. GODINE Na osnovu člana 17 stav 1 tačka 3 Odluke o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću Parking servis Bijelo Polje i člana 11 stav 1 tačka

Више

Oporavak nakon carskog reza

Oporavak nakon carskog reza Nakon porođaja, doktor ili medicinska sestra će vas pregledati i odgovoriti na bilo koja pitanja koja budete imali. U toku vašeg boravka, medicinske sestre će vam pokazati kako da se brinete za sebe i

Више

FАQ – Зонско паркирање

FАQ – Зонско паркирање FАQ Зонско паркирање FAQ Зонско паркирање 1. Који је рок да се после паркирања возила у оквиру зона изврши плаћање? Паркирање се плаћа одмах по заузећу паркинг места. 2. Који је рок да по истеку плаћеног

Више

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx На основу чл. 41, 47. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), ) и члана 39. Статута Горан Ковачић школски одбор Основне

Више

IZBJEGAVANJE GREŠAKA U DAVANJ TERAPIJE

IZBJEGAVANJE GREŠAKA U DAVANJ TERAPIJE KONTINUIRANA EDUKACIJA IZBJEGAVANJE GREŠAKA U DAVANJU TERAPIJE Amra Hrustanović, med. teh. ODJELJENJE ZA URGENTNU MEDICINU Mentor Dr Lejla Balić Prašević Lijekovi su dio našeg života od rođenja pa sve

Више

ПРАВНО ПИТАЊЕ И САОБРАЋАЈНО –ТЕХНИЧКО ПИТАЊА У СУДСКОЈ ПРАКСИ

ПРАВНО ПИТАЊЕ И САОБРАЋАЈНО –ТЕХНИЧКО  ПИТАЊА У СУДСКОЈ ПРАКСИ ВЕСНА СТЕВАНОВИЋ СУДИЈА AПЕЛАЦИОНОГ СУДА У НИШУ БРИГА О ПУТЕВИМА НА ПОДРУЧЈУ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ И ПРОПУСТИ СА СУДСКОГ АСПЕКТА Бања Лука, 30.-31.октобар 2014. САДРЖАЈ: Увод Законске одредбе Анализа случаја

Више

Kako postupiti u slučaju prekida internet veze i nemogućnosti fiskaliziranja računa? U slučaju da dođe do prekida internet veze fiskalizacija računa n

Kako postupiti u slučaju prekida internet veze i nemogućnosti fiskaliziranja računa? U slučaju da dođe do prekida internet veze fiskalizacija računa n Kako postupiti u slučaju prekida internet veze i nemogućnosti fiskaliziranja računa? U slučaju da dođe do prekida internet veze fiskalizacija računa neće biti moguća sve do ponovnog uspostavljanja internet

Више

plan stage

plan stage LOPAR - LOPAR 1.04. 20198 11:00 START 11:00 Start Lopar sa trajekta Start u 3 bloka sa 5 min razmaka 11:10 Prvi su prošli Lopar (San Marino) 11:30 Prvi su na prelasku ceste kod Colorada 11:40 Svi su prošli

Више

ELABORAT

ELABORAT ADRESA: NARODNI TRG 1 200 ZADAR OIB: 099336184 GRAĐEVINA: LOKACIJA: PROJEKT: BROJ T.D.: P - 1803 ZOP: A 1814 PROMETNI PRIKLJUČAK k.č. 782/112 K.O. BOKANJAC PROJEKT PRIVREMENE REGULACIJE PROMETA PROJEKT

Више

Slide 1

Slide 1 OSNOVNI POJMOVI Naredba je uputa računalu za obavljanje određene radnje. Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Pisanje programa zovemo programiranje. Programski jezik

Више

REPUBLIKA HRVATSKA

REPUBLIKA HRVATSKA Na temelju članka 28. stavak 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine broj 36/95, 109/95 Uredba, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03 pročišćeni tekst, 82/04, 110/04 Uredba, 178/04, 38/09,

Више

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Temeljem članka 12. stavka 1. i članka 107. stavka 12. Zakona o elektroničkim komunikacijama (»Narodne novine«br. 73/08), Vijeće Hrvatske agencije

Више

Ime i prezime učenika

Ime i prezime učenika UPUTE ZA KORIŠTENJE TABLETA GIMNAZIJA ŽUPANJA VELIKI KRAJ 42, ŽUPANJA Škola za život U sklopu eksperimentalnog programa Škola za život, čiji je nositelj Ministarstvo znanosti i obrazovanja, svaki učenik

Више

10. SLAVONSKA BRDSKO BICIKLISTIČKA LIGA PRAVILA REKREATIVNE MTB UTRKE 11. XCO STARA DRAVA Donji Miholjac, subota ORGANIZATOR: Bicikl

10. SLAVONSKA BRDSKO BICIKLISTIČKA LIGA PRAVILA REKREATIVNE MTB UTRKE 11. XCO STARA DRAVA Donji Miholjac, subota ORGANIZATOR: Bicikl 10. SLAVONSKA BRDSKO BICIKLISTIČKA LIGA 2018. PRAVILA REKREATIVNE MTB UTRKE 11. XCO STARA DRAVA Donji Miholjac, 29.09.2018. subota ORGANIZATOR: Biciklistički klub Maraton Team Datum utrke: Vrijeme okupljanja:

Више

NOVIGRAD CITTANOVA RUN 2019 (Novigrad, Istra) polumaraton (21 km) štafeta - polumaraton 10,5 km + 10,5 km utrka na 10 km utrka na 5 km dječja utrka FU

NOVIGRAD CITTANOVA RUN 2019 (Novigrad, Istra) polumaraton (21 km) štafeta - polumaraton 10,5 km + 10,5 km utrka na 10 km utrka na 5 km dječja utrka FU NOVIGRAD CITTANOVA RUN 2019 (Novigrad, Istra) polumaraton (21 km) štafeta - polumaraton 10,5 km + 10,5 km utrka na 10 km utrka na 5 km dječja utrka FUN RUN na 200 i 500 m ORGANIZATOR: Aminess hoteli i

Више

PRAVILNIK o zonama, lokacijama, trajanju parkiranja, vremenu naplate parkiranja i visinama naknade za parkiranje na javnim parkiralištima u sustavu na

PRAVILNIK o zonama, lokacijama, trajanju parkiranja, vremenu naplate parkiranja i visinama naknade za parkiranje na javnim parkiralištima u sustavu na PRAVILNIK o zonama, lokacijama, trajanju, vremenu naplate i visinama naknade za parkiranje na javnim parkiralištima u sustavu naplate na području Grada Umaga-Umago NACRT PRIJEDLOGA Na temelju odredbe članka

Више

Кризне интервенције у посебним ситуацијама: злостављање деце

Кризне интервенције у посебним ситуацијама:  злостављање деце Кризне интервенције у посебним ситуацијама: злостављање деце доц. др Милица Боровчанин Злостављање деце Проблем злостављања и занемаривања деце је у фокусу стручне јавности у свету Број и учесталост занемаривања

Више

PRILOZI Prilog 1.1. Popis Zakona i podzakonskih općih akata 1. Zakoni 1. Zakon o željeznici (NN 94/13,148/13 i 120/14) 2. Zakon o sigurnosti i interop

PRILOZI Prilog 1.1. Popis Zakona i podzakonskih općih akata 1. Zakoni 1. Zakon o željeznici (NN 94/13,148/13 i 120/14) 2. Zakon o sigurnosti i interop Prilog 1.1. Popis Zakona i podzakonskih općih akata 1. Zakoni 1. Zakon o željeznici (NN 94/13,148/13 i 120/14) 2. Zakon o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava (NN 82/13, 18/15 i 110/15)

Више

-Alda Šlender

-Alda  Šlender U svakom kućanstvu se skupi mnogo kućnog smeća. Moramo se pobrinuti da je tog smeća što manje. Na žalost neki odrasli i djeca često smeće bacaju u okoliš. Tako onečišćuju prirodu. Staklo - 1000 godina

Више

Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci: Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odje

Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci:   Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odje Dodatak Službenom listu Europske unije Informacije i elektronički obrasci: http://simap.ted.europa.eu Obavijest o nadmetanju Direktiva 2014/24/EU Odjeljak I: Javni naručitelj I.1) Naziv i adrese 1 (molimo

Више

Na temelju članka 295. Zakona o obveznim odnosima (NN 35/05, 78/2015, 29/2018), članka Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (NN 44/18) i P

Na temelju članka 295. Zakona o obveznim odnosima (NN 35/05, 78/2015, 29/2018), članka Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (NN 44/18) i P Na temelju članka 295. Zakona o obveznim odnosima (NN 35/05, 78/2015, 29/2018), članka 98.- 101. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (NN 44/18) i Pravilnika o autobusnim kolodvorima (NN 57/2018), Polet

Више

BIOTER d.o.o., BIOTER KONTROLA Križevačka ulica 30, HR Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlas

BIOTER d.o.o., BIOTER KONTROLA Križevačka ulica 30, HR Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlas Križevačka ulica 30, HR-48000 Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlasništvo tvrtke BIOTERd.o.o. Zabranjeno je svako neovlašteno umnožavanje bez odobrenja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation POSLOVNI UZLET Poslovni uzlet grada Jastrebarsko Tomislav Meštrović, glavni koordinator voditelja savjetnika i Akademije voditelja 04. svibnja 2015. Što je Croatia osiguranje d.d.? Croatia osiguranje d.d.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Održiva mobilnost u pametnim destinacijama Tivat, 05/03/2019 Jučer Implementacija i upravljanje sustavima održive mobilnosti Danas Integrirani JP s fokusom na korisnike i lokalnu zajednicu 1 5 ključnih

Више

PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American

PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American Express karticom... 11 Plaćanje Diners karticom...

Више

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/ БОСНА И

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/ БОСНА И БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, 76100 Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/215-516 БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА

Више

Microsoft Word - Pravilnik o zaštiti na radu

Microsoft Word - Pravilnik o zaštiti na radu NACIONALNI CENTAR ZA VANJSKO VREDNOVANJE OBRAZOVANJA PRAVILNIK O ZAŠTITI NA RADU Pravilnik o zaštiti na radu stranica 2 Pravilnik o zaštiti na radu SADRŽAJ I. UVODNE ODREDBE 3 II. ORGANIZACIJA UREĐIVANJA

Више

Instructions for using this template

Instructions for using this template Poslovna zgrada Prostor za zakup 620m 2 Slavonska avenija 11b, Zagreb OPIS NEKRETNINE Uredski prostor, Slavonska avenija 11b Poslovna zgrada nalazi se na adresi Slavonska avenija 11b U prizemlju se nalazi

Више

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam Prilično sam Ni zadovoljan/na niti Prilično sam zadovoljan/na Veoma sam zadovoljan/na a. Koliko ste

Више

Recuva CERT.hr-PUBDOC

Recuva CERT.hr-PUBDOC Recuva CERT.hr-PUBDOC-2019-5-379 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA RECUVA... 4 3 KORIŠTENJE ALATA RECUVA... 7 4 ZAKLJUČAK... 13 Ovaj dokument izradio je Laboratorij za sustave i signale Zavoda za

Више

18. ožujka Državno natjecanje / Osnovna škola (6. razred) Primjena algoritama (Basic/Python/Pascal/C/C++) Sadržaj Zadaci... 1 Zadatak: Kineski..

18. ožujka Državno natjecanje / Osnovna škola (6. razred) Primjena algoritama (Basic/Python/Pascal/C/C++) Sadržaj Zadaci... 1 Zadatak: Kineski.. 18. ožujka 2015. Državno natjecanje / Primjena algoritama (Basic/Python/Pascal/C/C++) Sadržaj Zadaci... 1 Zadatak: Kineski... 2 Zadatak: Zmija... 3 Zadatak: Vlakovi... 5 Zadaci U tablici možete pogledati

Више

Informacija u vezi osiguranja imovine uz račun JP Vodokanal-a

Informacija u vezi osiguranja imovine uz račun JP Vodokanal-a Neke događaje možda ne možemo predvideti ili sprečiti, ali je sasvim sigurno da možemo preduzeti odgovarajuće mere zaštite. Svesni da razne nepogode prete sigurnosti vašeg doma i najbližih osmislili smo

Више

Microsoft Word - AddikoChatBanking - Uputa za koristenje_ _v0.3.docx

Microsoft Word - AddikoChatBanking - Uputa za koristenje_ _v0.3.docx Addiko Chat Banking Uputa za korištenje Addiko Chat Bankinga na Viberu rujan 2017. Sadržaj: Tehnički preduvjeti... 3 Funkcionalnosti Addiko Chat Bankinga... 3 Izbornik... 4 Aktivacija usluge... 9 Deaktivacija

Више

srp_002575_DM-FC indd

srp_002575_DM-FC indd (Serbian) DM-FC0001-00 Упутство за продавце FC-M820 / FC-M825 SM-BB71 / SM-CR82 ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ Ово упутство за продавце је намењено првенствено професионалним сервисерима бицикала. Корисници који нису

Више