Plan ulaganja za Europu HR #investeu

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Plan ulaganja za Europu HR #investeu"

Транскрипт

1 Plan ulaganja za Europu HR #investeu

2

3 #investeu

4 Plan ulaganja za Europu kao pokretač rasta diljem EU-a Plan ulaganja za Europu usmjeren je na poticanje ulaganja kojima se stvaraju nova radna mjesta, potiče rast i konkurentnost, postižu dugoročni gospodarski ciljevi te osnažuju proizvodni kapaciteti i infrastruktura EU-a. Njime se podupiru ulaganja u realno gospodarstvo putem projekata unutar EU-a, stvara se okružje pogodno za ulaganje uklanjanjem prepreka ulaganjima te se aktiviraju javni i privatni resursi. Važan element u ovoj posljednjoj sastavnici je Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) kojim se potiču ulaganja u infrastrukturne projekte te u mala i srednja poduzeća. Nudeći jamstva u ukupnom iznosu od 21 milijarde EUR za poslovne i infrastrukturne projekte (16 milijardi EUR iz proračuna EU-a i 5 milijardi EUR od Europske investicijske banke) cilj je EFSU-a privući dodatna ulaganja od najmanje 315 milijardi EUR u roku od tri godine. U svibnju financiranje iz EFSU-a imalo je potencijal privući 194 milijardi EUR ulaganja ili 62% ciljanog iznosa. Ta će inicijativa i dalje donositi značajnu korist gospodarstvu. Očekuje se da će od ulaganja namijenjenih malim i srednjim poduzećima imati koristi više od takvih manjih poduzeća. Ove brojke ukazuju na dodanu vrijednost koju EFSU daje europskome gospodarstvu sada i u budućnosti. 499 TRANSAKCIJA ODOBRENO U 28 DRŽAVA EU-A

5 ULAGANJE EFSU-A PO SEKTORIMA Okoliš i učinkovitost resursa Promet 9% Socijalna infrastruktura 4% 3% 29% Manja poduzeća Digitalni sektor 11% 20% 24% EIB + EIF 62% 315 mlrd Istraživanje, razvoj i inovacije Energetika Od čega 24,2 mlrd potpisano ODOBRENO FINANCIRANJE IZ EFSU-A* UKUPNA ULAGANJA VEZANA UZ ODOBRENJA EFSU-A 36,9 mlrd 194 mlrd * Odobreno od EIB-a: EUR 27,9 mlrd Odobreno od EIF-a: EUR 9 mlrd

6

7 EFSU ZA INFRASTRUKTURU KOPNENE VJETROELEKTRANE Mjesto: Švedska Sektor: obnovljiva energija, infrastruktura Financiranje u okviru EFSU-a: 12 milijuna EUR Plan ulaganja za Europu: zamašnjak razvoju vjetroelektrana Potpora iz Plana ulaganja za Europu u izgradnji kopnene vjetroelektrane pomoći će u ostvarenju ciljeva EU-a i Švedske u pogledu proizvodnje obnovljive energije i smanjenja emisija CO2. Europska investicijska banka (EIB), fond Mirova Eurofideme 3 i proizvođač vjetroenergije Eolus ulažu u izgradnju kopnene vjetroelektrane Langmarken u okrugu Värmland u Švedskoj. Izgradnja je počela u siječnju godine, a vjetroelektrana će imati kapacitet od 23,1 megavata (MW). Projekt uključuje postavljanje šest vjetroturbina kapaciteta 3,3 MW s dvije dodatne vjetroturbine koje su nabavili Grad Malmö i Okružno vijeće Kalmar. Vjetroelektrana će biti spojena na nacionalnu energetsku mrežu preko područne trafostanice. Ovo ulaganje prvi je EIB-ov posao u okviru programa zajedničkih ulaganja te je prvi EIB-ov projekt u Švedskoj koji je dobio potporu iz EFSU-a.

8

9 EFSI FOR INFRASTRUCTURE CENTRI PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE Mjesto: Irska Sektor: zdravstvena zaštita, infrastruktura Financiranje u okviru EFSU-a: 70 milijuna EUR Potpora EU-a donosi zdravlje irskim regijama Izgradnjom 14 novih zdravstvenih centara diljem Irske olakšat će se pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi, ostvariti uštede u pružanju usluga i unaprijediti stanje objekata. Svi će centri imati liječnike opće prakse i radnu terapiju te pružati usluge socijalne skrbi i prehrambenog savjetovanja. U nekima će se moći dobivati i usluge povezane s mentalnim zdravljem, dentalnom medicinom i liječenjem ovisnosti. U nekima će biti smješteni timovi za ranu intervenciju, dežurne ambulante i hitne medicinske službe. S novim objektima otvorit će se i radna mjesta te osigurati nove usluge i drugačiji oblici pružanja usluga. Time će se povećati učinkovitost bolničkih i ambulantnih usluga dok će se zahvaljujući energetskoj učinkovitosti centara smanjiti troškovi. Ovom shemom potiče se prijelaz iz bolničke skrbi u skrb u zajednici koja je bliža bolesnicima i njihovim obiteljima. Centri će se nalaziti u Galwayu, Limericku, Mayou, Roscommonu i Sligou u zapadnoj Irskoj, u Tipperaryju, Waterfordu i Wexfordu na jugu te u Dublinu i Kildareu. Radi se o prvom slučaju potpore primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Europi u okviru Plana ulaganja za Europu.

10 ZNA NOST

11 EFSU ZA INOVACIJE GRIFOLS BIOSCIENCE Mjesto: Španjolska Sektor: znanost, zdravlje, istraživanje Financiranje u okviru EFSU-a: 100 milijuna EUR Zapošljavanje i rast za poduzeća, kvaliteta života za pacijente Zajam uz jamstvo iz Plana ulaganja za Europu omogućio je španjolskom poduzeću Grifols provedbu istraživanja o novim načinima liječenja Alzheimerove bolesti te vaskularnih i arterijskih bolesti. Osnovano godine, poduzeće razvija pripravke plazme, bolničke lijekove i dijagnostičku tehnologiju za kliničku uporabu. Zapošljava gotovo ljudi i bilo je jedno od prvih europskih poduzeća koje je primilo zajam u okviru Plana ulaganja za Europu. Ova novčana injekcija podrška je dugoročnom istraživanju i razvoju koje za cilj ima otkriti nove primjene proteina plazme u liječenju Alzheimerove bolesti, vaskularnih bolesti i arterijske tromboze, te u kardiovaskularnoj kirurgiji. Poduzeće je proširilo svoje proizvodne kapacitete, a u više europskih centara provodi klinička ispitivanja novog lijeka dobivenog iz plazme kojim se stabilizira stanje pacijenata oboljelih od Alzheimerove bolesti. Tim će istraživanjem Grifols ojačati svoju konkurentnost te stvoriti uvjete za rast i zapošljavanje, ujedno poboljšavajući zdravlje i kvalitetu života pacijenata.

12

13 EFSU ZA INOVACIJE CRETA FARMS Mjesto: Grčka Sektor: poljoprivreda, inovacije Financiranje u okviru EFSU-a: 15 milijuna EUR Pravi poticaj za grčki izvoz hrane Sredstva iz Plana ulaganja za Europu pomažu proizvođaču delikatesnih mesnih proizvoda Creta Farms u inovacijskim aktivnostima i otvaranju radnih mjesta na otoku Kreti. Osnovano godine kao svinjogojska farma, poduzeće Creta Farms ulaže pet puta više od većine svojih konkurenata u inovativne načine proizvodnje zdravijeg mesa. Rezultat je zaštićena tehnologija nazvana uljenje kojom se iz mesa uklanjaju zasićene masti te ubrizgava ekstra djevičansko maslinovo ulje koje sadržava nezasićene masne kiseline. Na taj način meso postaje zdravije, jer se smanjuju razine lošeg kolesterola, dok dobar okus ostaje. Zahvaljujući toj tehnologiji postali su najveći proizvođač suhomesnatih proizvoda u Grčkoj te krenuli u osvajanje stranih tržišta. Svoje proizvode prodaju čak u Australiji. Poduzeće sada namjerava uvesti uljenje u grickalice za što namjerava zaposliti 100 zaposlenika. Sredstva EFSU-a u iznosu od 15 milijuna EUR pomoći će poduzeću Creta Farms u financiranju daljnjeg tehnološkog napretka i u širenju na međunarodna tržišta.

14 NISKOUGLJIČNO GOSPODARSTVO

15 EFSU U KOMBINACIJI SA STRUKTURNIM FONDOVIMA INVESTICIJSKI FOND IF TRI Mjesto: Francuska Sektor: čista energija, niskougljično gospodarstvo Financiranje u okviru EFSU-a: 20 milijuna EUR Nova industrijska revolucija u sjevernoj Francuskoj Uz podršku Europske investicijske banke, u okviru Plana ulaganja za Europu osnovan je investicijski fond kojim se u francuskoj regiji Nord-Pas-de-Calais potiče prelazak na niskougljično gospodarstvo. Cilj je provesti treću industrijsku revoluciju. Treća industrijska revolucija odnosi se na povezivanje digitalne tehnologije i održive energije. Sredstvima fonda podupiru se projekti usmjereni na povećano ispunjavanje potreba za energijom regije Nord-Pas-de-Calais iz održivih izvora. Tako bi se u regiji do emisije ugljika smanjile na nulu, a ujedno bi se povećalo zapošljavanje i ubrzao gospodarski razvoj. Nakon otvaranja štednog računa putem kojeg je od građana prikupljeno više od 8,5 milijuna EUR za financiranje projekata povezanih s trećom industrijskom revolucijom, Vijeće regije Nord-Pas-de-Calais i Trgovačka i industrijska komora sjeverne Francuske osnovali su poseban fond. A financiran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

16 PRO MET

17 EFSU U KOMBINACIJI SA STRUKTURNIM FONDOVIMA AUTOCESTA D4R7 Mjesto: Slovačka Sektor: promet, infrastruktura Financiranje u okviru EFSU-a: 427 milijuna EUR Otvorene ceste oko Bratislave Izgradnjom nove dionice autoceste D4 duge 27 km koja čini južni dio bratislavske obilaznice smanjit će se gužve preusmjeravanjem prometa s gradskih prometnica i olakšanim pristupom slovačkim autocestama. Ta je dionica dio transeuropske prometne mreže te se spaja s planiranom autocestom R7, kojom će se povezati zapad i istok Slovačke, kao i s postojećim autocestama D1 i D2. Radi se o uglavnom dvotračnom kolniku s nekoliko trotračnih dionica. Novom dionicom povećat će se prometni kapaciteti Bratislave i okolnih područja, ojačati lokalne i međunarodne cestovne veze, unaprijediti sigurnost, smanjiti vrijeme putovanja i doprinijeti očuvanju okoliša. Projekt je dio javno-privatnog partnerstva koje uključuje izgradnju i 30-godišnje upravljanje autocestom R7 te njezino održavanje. Riječ je o dosad najvećem projektu Plana ulaganja za Europu u središnjoj i istočnoj Europi i prvome u Slovačkoj, a financiran je i iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

18

19 EFSU ZA MSP-OVE PRESTO STAL Mjesto: Poljska Sektor: industrija, veleprodaja čelika Poljski veletrgovac čelikom uspješno se širi Sredstva osigurana uz pomoć programa EU-a za konkurentnost poduzeća te malih i srednjih poduzeća (COSME), kojim se potiče rast riskantnijih MSP-ova, pomogla su poljskom poduzeću Presto Stal da uvede nove usluge i bolje odgovori na potrebe svojih kupaca. Presto Stal ima sjedište u Klawkowu u sjevernoj Poljskoj. Lokalni klijenti temelj su njihova poslovanja. Fleksibilne cijene i nastojanje da se ispune posebni zahtjevi ključne su sastavnice strategije odnosa s klijentima tog poduzeća. Nedavno je Presto Stal odlučio proširiti asortiman svojih usluga na kovanje, varenje i bojanje metalnih proizvoda. Zbog toga je trebalo kupiti zemljište za nove urede i radionice. To je zahtijevalo znatna ulaganja koja su ostvarena u okviru programa COSME. Zajam uz jamstvo EU-a poduzeću je osigurao financijsku stabilnost tijekom razdoblja proširenja, a sada se polažu temelji za gradnju novih zgrada. Presto Stal je zbog širenja djelatnosti zaposlio nove radnike te bi ih do trebalo biti 10.

20 EFSU ZA MSP-OVE KÜSTENOPTIK Mjesto: Njemačka Sektor: optometrija Jasan poslovni plan dobio je potporu EU-a Zajam u okviru COSME-a, programa EU-a za jačanje konkurentnosti poduzeća i malih i srednjih poduzeća, omogućio je njemačkom optičaru preuzimanje poslovanja kojim je prethodno upravljao. Po završetku studija Jürgen Jimmy Imholt se preselio na njemačku obalu Baltika koju je kao dijete redovito posjećivao. Obrazovan kao optičar, Jimmy je odmah pronašao posao u struci. Za godinu dana postao je voditelj poslovnice. Nakon nekoliko godina preuzeo je upravljanje drugom poslovnicom u vlasništvu svojeg šefa te je uveo promjene u radnoj praksi poduzeća. Kada je njegov šef odlučio prodati poslovanje, Jimmy je bio logičan izbor, no za to mu je bio potreban zajam. Iako je za izradu prijave potrošio više od dva mjeseca, istraživanje i temeljite provjere poslovnog plana isplatile su se. Nakon razmatranja njegove prijave, prva banka kojoj se Jimmy obratio posudila mu je sredstva uz jamstvo EU-a. Jimmyjev dućan danas bilježi postojan rast a on je siguran u svoju budućnost.

21 AUREL Mjesto: Italija Sektor: elektronika, digitalna tehnologija Predanost inovacijama Aurelu se isplatila Sredstva iz instrumenta InnovFin Financiranje EU-a za inovatore (program EU-a usmjeren na MSP-ove i mala poduzeća srednje tržišne kapitalizacije koja imaju istraživački, razvojni i inovacijski potencijal ili ulažu u takve aktivnosti) pomogla su Aurelu, talijanskom proizvođaču elektroničkih sklopova, prilikom ulaganja u istraživanje i razvoj. Poduzeće Aurel osnovano je godine. Bavi se razvojem i proizvodnjom elektroničkih sklopova koristeći debeloslojnu tehnologiju i druge tehnologije, a nudi znanje o najboljim načinima primjene debeloslojne tehnologije u svim fazama procesa proizvodnje. Njihov asortiman proizvoda uključuje i senzore, posebne peći i tiskarsku opremu za uporabu na keramičkim i metalnim površinama. Poduzeće zapošljava 70 ljudi, a ukupni poslovni prostor zauzima površinu od m² u regiji Emilia-Romagna. Orijentirano je na inovacije koje su bile ključne za njegov rast. Na temelju toga Aurel je osigurao zajam s jamstvom EU-a kojim je poduzeću omogućena kupnja novih strojeva i zapošljavanje dodatnih stručnjaka u području strojarstva i kemijske tehnologije. Zajam je Aurelu također omogućio nova istraživanja u područjima koja obuhvaćaju električnu rasvjetu i električne otpornike..

22 PLAN ULAGANJA ZA EUROPU Plan ulaganja za Europu zajednički je i koordinirani angažman na razini EU-a s ciljem poticanja ulaganja u realno gospodarstvo kako bi se: potaknulo zapošljavanje i gospodarski rast ispunile dugoročne potrebe gospodarstva i povećala konkurentnost pomoglo u osnaživanju proizvodnih kapaciteta i infrastrukture EU-a. Poboljšanje ulagačkog okruženja Važan sveobuhvatni cilj Plana ulaganja jest poboljšati ulagačko okruženje na europskoj razini i na razini pojedinačnih država članica. Trenutačno se ulažu napori kako bi se uklonile prepreke koje se odnose na EU i jedinstveno tržište, kao i zakonodavne i nezakonodavne prepreke za ulaganja na nacionalnoj razini. EUROPSKI FOND ZA STRATEŠKA ULAGANJA (EFSU) Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) u središtu je Plana ulaganja i služi kao podrška inovativnim projektima koji imaju potrebu za pokrivanjem rizika. EFSU kao zajednička inicijativa Europske komisije i Europske investicijske banke (EIB) pomaže u privlačenju privatnih ulaganja. SEKTORI Okoliš i učinkovito korištenje resursima Promet Digitalna tehnologija Energetika TKO SE MOŽE PRIJAVITI Poduzeća svih veličina Komunalna poduzeća Subjekti javnog sektora Istraživanje i inovacije Socijalna infrastruktura Manja poduzeća i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije Nacionalne razvojne banke ili druge banke koje nude posredovano kreditiranje Posebne platforme za ulaganja Da bi dobili potporu EFSU-a, projekti moraju: 3 biti komercijalno opravdani te gospodarski i tehnički izvedivi 3 doprinositi ciljevima EU-a, održivom razvoju i zapošljavanju 3 biti dovoljno razrađeni kako bi bili prihvatljivi za financiranje 3 imati cijenu razmjernu preuzetom riziku. KAKO SE PRIJAVITI Promotori velikih infrastrukturnih i inovacijskih projekata iz javnog ili privatnog sektora mogu podnijeti zahtjev za zajam preko Europske investicijske banke. MSP-ovi i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije mogu osigurati financijska sredstva za svoje projekte preko nacionalnih razvojnih banaka i lokalnih financijskih posrednika.

23 EUROPSKI SAVJETODAVNI CENTAR ZA ULAGANJA (ESCU) Europski savjetodavni centar za ulaganja (ESCU) zajednička je inicijativa Europske komisije i EIB-a osmišljena s ciljem ubrzavanja ulaganja, kojom se nudi jedinstvena pristupna točka raznim vrstama podrške i ulaganja u svim fazama projektnog ciklusa. Savjetodavne usluge uključuju: 3 tehničku podršku za pripremu i provedbu projekta 3 učinkovitiju uporabu fondova EU-a u financijskim instrumentima 3 podršku u jačanju kapaciteta 3 stratešku, programsku i projektnu podršku za javno-privatna partnerstva 3 pristup financiranju za inovativne projekte. Više informacija potražite na: EUROPSKI PORTAL PROJEKATA ULAGANJA (EIPP) Europski portal projekata ulaganja novi je internetski portal koji omogućuje promotorima projekata iz javnog ili privatnog sektora EU-a stupanje u kontakt s potencijalnim ulagačima diljem svijeta. Portal je osnovala i njime upravlja Europska komisija i dio je Plana ulaganja za Europu. Više informacija potražite na: PRIDRUŽITE SE PROGRAMU INVESTEU Pratite najnovije informacije o Planu ulaganja za Europu: Kontakt područnog ureda EIB-a potražite na: Kontakt financijskih posrednika potražite na: Postojeće projekte EFSU-a u vašoj blizini potražite na: Informacije o financiranju dostupnom u okviru drugih inicijativa EU-a potražite na:

24 PLAN ULAGANJA ZA EUROPU Açores Europa ulaže u nova radna mjesta i rast. #investeu Madeira Canarias Guadeloupe Martinique Mayotte Guyane La Réunion Dodatne informacije: ec.europa.eu/invest-eu eib.europa.eu/invest-eu

PLAN ULAGANJA ZA EUROPU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU 1 #InvestEU #InvestEU

PLAN ULAGANJA ZA EUROPU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU 1 #InvestEU #InvestEU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU 1 #InvestEU #InvestEU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU Plan ulaganja za Europu vrijedan 315 milijardi eura koji smo donijeli prije samo 12 mjeseci prikupio je već

Више

EIB Corporate presentation 2015

EIB Corporate presentation 2015 10. svibnja 2017 Anton KOVAČEV Sadržaj 1. Ukratko o EIB-u 2. Europski fond za strateška ulaganja (EFSI): strukture i mogućnosti 10/05/2017 European Investment Bank Group 2 EIB grupa financiranje i stručnu

Више

AKTUALNI EU NATJEČAJI

AKTUALNI EU NATJEČAJI AKTUALNI EU NATJEČAJI 29.07.2019. Sav sadržaj objavljen u om dokumentu je zaštićen autorskim pravom i/ili relevantnim zakonima o zaštiti žiga. Sadržaj Sadržaj... 2 1. OBZOR 2020... 3 2. NOVO! EIC Accelerator

Више

Microsoft PowerPoint - Inoviraj_Dan prozora_2016.ppt [Način kompatibilnosti]

Microsoft PowerPoint - Inoviraj_Dan prozora_2016.ppt [Način kompatibilnosti] Projekti i sredstva iz EU fondova (unaprjeđenje proizvodnje i energetski učinkoviti i održivi proizvodi) Zagreb, Hotel Antunović,23.03.2016. Međunarodna konferencija DAN PROZORA 2016 Strateški i programski

Више

P1 PCM2

P1 PCM2 Europska unija Zajedno do fondova EU Stručno znanstveni skup PERSPEKTIVE RAZVOJA ŽUPANJSKE (HR) I ORAŠKE (BIH) POSAVINE Financijska sredstva Ministarstva i EU fondova raspoloživa Slavoniji i ovom kraju

Више

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske PROGRAMI EUROPSKE TERITORIJALNE SURADNJE (ETS) Matilda Copić Zagreb, 11.5.2016. EUROPSKA TERITORIJALNA SURADNJA 2014. - 2020. 1. PREKOGRANIČNA SURADNJA 2. TRANSNACIONANA SURADNJA 3. MEĐUREGIONALNA SURADNJA

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije Sustav akata strateškoga planiranja SUSTAV AKATA STRATEŠKOG

Више

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U 2018. GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH PROIZVODA I USLUGA KOJI PROIZLAZE IZ AKTIVNOSTI ISTRAŽIVANJA

Више

EIB u Hrvatskoj u 2017.

EIB u Hrvatskoj u 2017. EIB u Hrvatskoj u 2017. Tijekom 2017. godine, EIB je u Hrvatskoj sklopio ugovore o financiranju u vrijednosti od približno 540 milijuna eura. U razdoblju od zadnjih pet godina (2013.- 2017.), Banka je

Више

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode] EU fondovi prilika za geodetsko gospodarstvo i obrazovanje prof. dr. sc. Damir Medak Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet Udruga geodeta Dalmacije Split, 22. veljače 2019. Sadržaj Uvod Kohezijska politika

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Dan prozora 2018 Mogućnosti sufinanciranja poduzetničkih projekata sredstvima EU Igor Bobek Sektor za međunarodne poslove i EU Hrvatska gospodarska komora Zagreb, 13.03.2018. Sadržaj prezentacije Alokacije

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva CARINE 2020 Općenito o programu: Program je pokrenut s ciljem podrške u suradnji između nadležnih tijela za carinske postupke u Europskoj uniji kako bi se maksimizirala njihova učinkovitost. Programom

Више

Microsoft PowerPoint - ZONE-JOZO PARLAMENT

Microsoft PowerPoint - ZONE-JOZO PARLAMENT MOGUĆNOST IZGRADNJE I USPOSTAVE PODUZETNIČKIH ZONA U FBiH Velimir KUNIĆ, ministar Jozo BEJIĆ, tajnik/sekretar OPĆA IDEJA O PROCESU RAZVOJA POSLOVNIH ZONA EU s novom realnošću: promijenjena svjetska ekonomija

Више

Microsoft Word Updated FAQ-EN_HR.docx

Microsoft Word Updated FAQ-EN_HR.docx TVOJ PRVI POSAO PREKO EURES-a Često postavljana pitanja Općenito Gdje mogu pronaći informacije o programu Tvoj prvi posao preko EURES-a (YFEJ)? Informacije možete preuzeti s portala EURES-a na: http://eures.europa.eu

Више

PROGRAM RADA

PROGRAM RADA Broj: 01-2014-62 Donji Miholjac, 15. travnja 2014. Temeljem utvrđenih CILJEVA MIHOLJAČKOG PODUZETNIČKOG CENTRA Lokalne razvojne agencije u 2014. g. 1. Kao relevantna agencija za pružanja konzultantskih

Више

UPI

UPI Klasa: UP/I 430-01/2008-02/09 Urbroj: 530-03-08-61-4 Zagreb, 29. srpnja 2008. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 13. stavka 1. i 2. Zakona o državnim potporama («Narodne novine»,

Више

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 5.12.2018 A8-0375/16 Amandman 16, Rolandas Paksas Stavak 7. 7. naglašava da je ruska okupacija Ukrajine još u tijeku, a da sporazumi iz Minska, bez kojih nije moguće pronaći rješenje sukoba, nisu provedeni

Више

Slide 1

Slide 1 PROMET POKRETAČ GOSPODARSKOG RASTA olakšava i potiče mobilnost ljudi i roba omogućava razvoj konkurentskih sposobnosti i stvara pretpostavku za uravnotežen regionalni razvoj razvoj moderne prometne infrastrukture

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation NEW FINANCE novi mehanizmi financiranja energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene BEM trening - Inovativno financiranje projekata energetske učinkovitosti i alternativni modeli nabave 12. travnja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Planovi i pravila za novo programsko razdoblje 2021. 2027. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Struktura izlaganja Pregled Višegodišnjeg financijskog okvira 2021. 2027. Kohezijska

Више

Newsletter projekta KISS ME! Svakih 6 mjeseci stizat će novi newsletter koji će sadržavati podatke o napretku projekta, najnovije vijesti, sljedeće ko

Newsletter projekta KISS ME! Svakih 6 mjeseci stizat će novi newsletter koji će sadržavati podatke o napretku projekta, najnovije vijesti, sljedeće ko Newsletter projekta KISS ME! Svakih 6 mjeseci stizat će novi newsletter koji će sadržavati podatke o napretku projekta, najnovije vijesti, sljedeće korake te nadolazeće događaje. Ostanite obaviješteni

Више

EUROPSKA KOMISIJA Strasbourg, COM(2016) 710 final ANNEX 2 PRILOG KOMUNIKACIJI KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU, VIJEĆU, EUROPSKOM GOSPODARSKO

EUROPSKA KOMISIJA Strasbourg, COM(2016) 710 final ANNEX 2 PRILOG KOMUNIKACIJI KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU, VIJEĆU, EUROPSKOM GOSPODARSKO EUROPSKA KOMISIJA Strasbourg, 25.10.2016. COM(2016) 710 final ANNEX 2 PRILOG KOMUNIKACIJI KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU, VIJEĆU, EUROPSKOM GOSPODARSKOM I SOCIJALNOM ODBORU I ODBORU REGIJA Program rada

Више

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, COM(2016) 359 final KOMUNIKACIJA KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU, EUROPSKOM VIJEĆU, VIJEĆU, EUROPSKOM GOSPODARSKO

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, COM(2016) 359 final KOMUNIKACIJA KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU, EUROPSKOM VIJEĆU, VIJEĆU, EUROPSKOM GOSPODARSKO EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 1.6.2016. COM(2016) 359 final KOMUNIKACIJA KOMISIJE EUROPSKOM PARLAMENTU, EUROPSKOM VIJEĆU, VIJEĆU, EUROPSKOM GOSPODARSKOM I SOCIJALNOM ODBORU TE ODBORU REGIJA Europa ponovno

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation INFO DANI 2016 PROJEKTI MINISTARSTVA RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA U PODRUČJU DRUŠTVENOG PODUZETNIŠTVA ZAGREB, 17. svibnja 2016. SPECIFIČNI CILJ 9.v.1 Povećanje broja i održivosti društvenih poduzeća i njihovih

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Program poticanja poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls 2014. Gordan Maras Ministar poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls 2014. Javni poziv za bespovratna sredstva za poduzetnike (sredstva financirana

Више

tDon't miss it. Visit it now!

tDon't miss it. Visit it now! Lokalna akcijska grupa Sjeverna Bilogora Braće Radić kbr. 28, 43226 Veliko Trojstvo Žiro račun: 2402006 1100547660 OIB: 36736744335 MB: 02493799 OBRAZAC ZA PRIJAVU PROJEKTNIH IDEJA Poštovani, Molimo Vas

Више

Slide 1

Slide 1 REPUBLIKA HRVATSKA FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST Javni pozivi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekata energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete

Више

Presentación de PowerPoint

Presentación de PowerPoint E E N Enterprise Europe Network - EEN Europska poduzetnička mreža Ivan Podrug, HAMAG-BICRO EUROPSKA PODUZETNIČKA MREŽA - EEN Najveća poslovna mreža (uključeno više od 600 organizacija u više od 60 zemalja:

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Republika Hrvatska Ministarstvo poduzetništva i obrta Europska komisija COSME - Program za povećanje konkurentnosti MSP Snježana Ivić Pavlovski, Nacionalna koordinatorica za COSME program Šibenik, 19.

Више

PowerPointova prezentacija

PowerPointova prezentacija Velike mogućnosti za razvoj Hrvatske Prof.dr.sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Ulaganje u budućnost Europska unija Varaždin, 22. travnja 2015.

Више

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi)

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi) OPERATIVNI I STRATEŠKI CILJEVI Za definirane prioritetne skupine: Obitelj Mladi Djeca Stari i nemoćni Palijativna skrb 1 FOKUS GRUPA OBITELJ Uočeni problemi: 1. Nedostatak savjetovališta za obitelj i škole

Више

Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (b

Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (b Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Status: otvoren od 19.3.2014. do 30.6.2015. Nadležno tijelo: Ministarstvo poduzetništva i obrta Područje: malo i srednje

Више

BUDUĆNOST RIBOLOVA U ISTRI U OKVIRIMA ZAJEDNIČKE RIBOLOVNE POLITIKE EUROPSKE UNIJE

BUDUĆNOST RIBOLOVA U ISTRI U OKVIRIMA ZAJEDNIČKE RIBOLOVNE POLITIKE EUROPSKE UNIJE www.savjetodavna.hr 1. Poticanje okolišno održivog, resursno učinkovitog, inovativnog, konkurentnog i na znanju utemeljenog ribarstva. 2. Poticanje okolišno održive, resursno učinkovite, inovativne, konkurentne

Више

Slide 1

Slide 1 DEFINICIJA MALIH I SREDNJIH PODUZEĆA Određivanje veličine poduzeća kolovoz 2014. Pravna osnova: Regulativa Europske Komisije br. 800/2008 Preporuka Europske Komisije 2003/361/EC Broj zaposlenih (broj osoba

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje i Odlu

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje i Odlu REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje 2008.-2016. i Odluke ministra gospodarstva (KLASA: 402-01/14-01/828,

Више

Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PO

Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PO Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA 1. Cilj Poziva Povećanje gospodarske aktivnosti

Више

HBOR plavi

HBOR plavi Financiranje privatnih iznajmljivača u suradnji s Ministarstvom turizma Labin, 08.05.2019. godine 1 UVOD Posebna financijska institucija Osnovana 1992. godine U vlasništvu RH Cilj: poticanje razvoja hrvatskog

Више

Slide 1

Slide 1 Strateški okvir za internacionalizaciju visokog obrazovanja i uloga regionalne suradnje 1 Erasmus je ključni financijski instrument za internacionalizaciju visokog obrazovanja. Važnost internacionalizacije

Више

Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada De

Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada De Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada Delnica (SN PGŽ 28/09, 41/09, 11/13, 20/13-pročišćeni

Више

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta BROJ POZIVA: HR.3.1.17 U Pozivu na dostavu projektnih

Више

EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik ukl

EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik ukl EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik uključuju se u razvoj EuroVelo 8 - Mediteranske biciklističke

Више

- VELIKA TRNOVITICA - Strategija razvoja

- VELIKA TRNOVITICA - Strategija razvoja Strategija razvoja Općine Velika Trnovitica za razdoblje 2019. 2027. Akcijski plan za provođenje projekata Strategije razvoja Općine Velika Trnovitica u 2019. godini FINAL DRAFT ver 1.0 Velika Trnovitica,

Више

INA Group Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program

INA Group  Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program INA Grupa Rezultati i poslovanje u prvom tromjesečju 2012. Zagreb, travanj 2012. 1 Unatoč izazovnom vanjskom okruženju, INA Grupa ostvarila je snažne, stabilne rezultate u prvom tromjesečju 2012. u usporedbi

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ZagEE Zagreb energetski Efikasan grad EU PROGRAMI TEHNIČKE POMOĆI Veličina projekta 3-30 mil. 30-50 mil. +50 mil. IEE MLEI EEE-F ELENA KfW ELENA EIB JASPERS ELENA CEB ELENA EBRD IEE MLEI - PDA Mobiliziranje

Више

Slide 1

Slide 1 MEĐUNARODNO SAVJETOVANJE I RADIONICA IZAZOVI STRATEGIJE ZAŠTITE OKOLIŠA I ODRŽIVOG RAZVOJA 29. 9. 2005. Izborom tehnologije zbrinjavanja otpada do zaštite okoliša i novih vrijednosti Dr. sc. Slaven Dobrović

Више

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Pr

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Pr STRATEGIJE ULASKA NA Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Projekti ključ u ruke Licenca Franšiza Dugoročna proizvodna kooperacija Zajednička

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 30. studenoga (OR. en) 14716/18 OJ CONS 67 TRANS 575 TELECOM 435 ENER 398 PRIVREMENI DNEVNI RED VIJEĆE EUROPSKE

Vijeće Europske unije Bruxelles, 30. studenoga (OR. en) 14716/18 OJ CONS 67 TRANS 575 TELECOM 435 ENER 398 PRIVREMENI DNEVNI RED VIJEĆE EUROPSKE Vijeće Europske unije Bruxelles, 30. studenoga 2018. (OR. en) 14716/18 OJ CONS 67 TRANS 575 TELECOM 435 ENER 398 PRIVREMENI DNEVNI RED VIJEĆE EUROPSKE UNIJE (Promet, telekomunikacije i energetika) zgrada

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Profil tvrtke Profil tvrtke i portfolio projekata Listopad 2015. SADRŽAJ A. Opće informacije o poduzeću B. Pregled poslova i aktivnosti poduzeća C. Prikaz projekata nacionalnih i europskih fondova D. Prikaz

Више

Slide 1

Slide 1 Mogućnosti financiranja pametnog urbanog razvoja putem programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Maja Salapić Obzor 2020. NCP za energiju i promet Međunarodna konferencija Pametna energetska rješenja

Више

(Mjere za poticaj razvoja poduzetništva Grada Dubrovnika)

(Mjere za poticaj razvoja poduzetništva Grada Dubrovnika) Dubrovnik, 17. svibnja 2012. SADRŽAJ: DURA Razvojna Agencija Grada Dubrovnika Poduzetnički inkubator Tvornica ideja Program poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva Grada Dubrovnika Potpora

Више

Europska poduzetnička Title mreža Hrvatske PLACE PARTNER S LOGO HERE Sub-title Varaždin, Vesna Torbarina, HGK European Commission Enterpri

Europska poduzetnička Title mreža Hrvatske PLACE PARTNER S LOGO HERE Sub-title Varaždin, Vesna Torbarina, HGK European Commission Enterpri Europska poduzetnička Title mreža Hrvatske PLACE PARTNER S LOGO HERE Sub-title Varaždin, 28.04.2009. Vesna Torbarina, HGK Sadržaj Enterprise Europe Network Europska poduzetnička mreža Hrvatske Usluge Europske

Више

Korporativna_prezentacija

Korporativna_prezentacija PROFIL TVRTKE INOVATIVNA PLAĆANJA NA GLOBALNOJ RAZINI June 2017 Mercury Processing Services International je pružatelj platnih rješenja, posvećen razvoju i upravljanju platnim poslovanjem na međunarodnoj

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation GRAD ZAGREB U pametnom gradu investicije u ljudski i društveni kapital, tradicionalnu i modernu komunikacijsku infrastrukturu pridonose održivom gospodarskom rastu i visokoj kvaliteti života, sa mudrim

Више

Financiranje malih i srednjih poduzeća (MSP) 1. KRAJNJI KORISNICI, IZNOS I ROK, LOKACIJA I ISKLJUČENI SEKTORI 1.1. Krajnji korisnici Krajnji su korisn

Financiranje malih i srednjih poduzeća (MSP) 1. KRAJNJI KORISNICI, IZNOS I ROK, LOKACIJA I ISKLJUČENI SEKTORI 1.1. Krajnji korisnici Krajnji su korisn Financiranje malih i srednjih poduzeća (MSP) 1. KRAJNJI KORISNICI, IZNOS I ROK, LOKACIJA I ISKLJUČENI SEKTORI 1.1. Krajnji korisnici Krajnji su korisnici MSP-a koji su definirani kao poduzeća s manje od

Више

Tvrtka prijatelj zdravlja Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats

Tvrtka prijatelj zdravlja   Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats Tvrtka prijatelj zdravlja www.strukturnifondovi.hr Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvatski zavod za javno zdravstvo / Ukupan iznos projekta:

Више

09-Pravilnik EU projekti

09-Pravilnik EU projekti REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Pula - Pola, Flanatička 29 tel. 052/352-177, fax. 052/352-178 Klasa: 023-01/15-01/10 Urbroj: 2163/1-23/1-15-1

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prijava istraživačko-razvojnih projekata na EU natječaje Marina Tušek, dipl. oec., PMP Konzultant za EU fondove Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb, 04.04.2018. SADRŽAJ Tematska područja istraživačko-razvojnih

Више

Klasa: UP/I / /34

Klasa: UP/I / /34 Klasa: UP/I 430-01/2006-05/34 Urbroj: 580-03-06-17-10 Zagreb, 3. srpnja 2006. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 13. stavka 1. Zakona o državnim potporama ( Narodne novine, broj

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Pregovori o budućem Višegodišnjem financijskom

Више

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 6.9.2018 A8-0245/170 Amandman 170 Uvodna izjava 3. (3) Zbog brzog tehnološkog razvoja i dalje se mijenja način stvaranja, proizvodnje, distribucije i iskorištavanja djela i drugih sadržaja. Javljaju se

Више

Microsoft Word - RMD - pravila korporativnog upravljanja - HUPZ.docx

Microsoft Word - RMD - pravila korporativnog upravljanja - HUPZ.docx RAIFFEISEN DRUŠTVO ZA UPRAVLJANJE OBVEZNIM I DOBROVOLJNIM MIROVINSKIM FONDOVIMA d.d., Zagreb PRAVILA KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA I POSTUPANJA PREMA IZDAVATELJU Nadzorni odbor Raiffeisen društva za upravljanje

Више

URED DRŽAVNE UPRAVE

URED DRŽAVNE UPRAVE (Naziv nadležnog ureda) ZAHTJEV ZA UPIS U REGISTAR UDRUGA REPUBLIKE HRVATSKE podnosi: 1. Naziv udruge Udruga bivših studenata i prijatelja Visoke tehničke škole u Bjelovaru 2. Skraćeni naziv udruge (ako

Више

Druga izmjena plana za 2017.

Druga izmjena plana za 2017. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Druga izmjena Financijskog plana za 2017. godinu Broj: 05-333/3-2016 Krapinske Toplice, rujan 2017. Sadržaj 1. Uvod... 2 2. Realizacija

Више

JAMSTVENI PROGRAM PLUS Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG-BICRO) u okviru ovog Jamstvenog progr

JAMSTVENI PROGRAM PLUS Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG-BICRO) u okviru ovog Jamstvenog progr JAMSTVENI PROGRAM PLUS Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG-BICRO) u okviru ovog Jamstvenog programa PLUS (u daljnjem tekstu: Program) izdaje za pokriće

Више

„Razvoj poduzetništva“

„Razvoj poduzetništva“ 1 Financijski instrumenti HAMAG-BICRO Tomislav Pašalić, Ravnatelj sektora Sektor za financijske instrumente 2 Sadržaj Opće informacije o financijskim instrumentima ESIF jamstva ESIF zajmovi 3 Opde informacije

Више

OPERATIVNI PLAN UDRUGE OSOBA S INVALIDITETOM KRIŽEVCI UIK ZA GODINU

OPERATIVNI PLAN UDRUGE OSOBA S INVALIDITETOM KRIŽEVCI UIK ZA GODINU OPERATIVNI PLAN UDRUGE OSOBA S INVALIDITETOM KRIŽEVCI UIK ZA 2016. GODINU OPERATIVNI PLAN AKTIVNOSTI ROKOVI STRATEGIJE DJELOVANJA 1. NACIONALNA I MEĐUNARODNA SURADNJA 1.1. Pristupačnosti Suradnja s lokalnom

Више

Microsoft PowerPoint baterije_60HGK_Stih

Microsoft PowerPoint baterije_60HGK_Stih KONFERENCIJA. AKUMULATORSKE BATERIJE NOVE POSLOVNE PRILIKE 16. svibnja 2019 INICIJATIVA ZA POKRETANJE PROIZVODNJE BATERIJSKIH AKUMULATORA U HRVATSKOJ Krešimir Štih, Hrvatska gospodarska komora Opredjeljenje

Више

EAC EN-TRA-00 (FR)

EAC EN-TRA-00 (FR) Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu POZIV NA PODNOŠENJE PRIJEDLOGA EACEA/13/2019 Inicijativa Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a Tehnička pomoć za organizacije pošiljateljice

Више

Microsoft PowerPoint - KR-Aleric.ppt

Microsoft PowerPoint - KR-Aleric.ppt Potreba za prekograničnom nom suradnjom na tržištu tu rada O nama Broj stanovnika - 4.437.460 Stopa zaposlenosti (15-64) 56,7% Stopa nezaposlenosti: Administrativni izvori 14,9% Anketa radne snage - 9,0%

Више

TA

TA 8.3.2019 A8-0009/ 001-024 AMANDMANI 001-024 podnositelj Odbor za promet i turizam Izvješće Karima Delli A8-0009/2019 Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Uredbe (EU) br. 1316/2013 s obzirom na povlačenje

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Digitalna transformacija Pametna Sela Pametna sela kao nositelj razvoja Infrastruktura (promet, komunalna infrastruktura, javni prostor) - Troškovna učinkovitost - digitalno dostupna - Jednostavnost korištenja

Више

Slide 1

Slide 1 - Upravi odjel za gospodarstvo, razvitak i obnovu Aktivnosti - dalmatinske županije na području energetike 1 dr.sc. Zlatko Jankoski, dipl.ing.stroj. Ranko Vujčić, dipl.ing.stroj. SADRŽAJ A LOKALNO PLANIRANJE

Више

EU4B_CfP_Export_PPP_

EU4B_CfP_Export_PPP_ EU4Business Javni poziv za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora Podrška iz programa IPA 2016 u sektoru konkurentnosti i inovacija - Akcija Strategije lokalnog razvoja u Bosni i Hercegovini

Више

REPUBLIKA HRVATSKA BRODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA OPĆINA GUNDINCI Općinsko vijeće Klasa: /15-01/8 Urbroj: 2178/05-02/15-2 Gundinci, 19. lipnja

REPUBLIKA HRVATSKA BRODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA OPĆINA GUNDINCI Općinsko vijeće Klasa: /15-01/8 Urbroj: 2178/05-02/15-2 Gundinci, 19. lipnja REPUBLIKA HRVATSKA BRODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA OPĆINA GUNDINCI Općinsko vijeće Klasa: 400-08/5-0/8 Urbroj: 78/05-0/5- Gundinci, 9. lipnja 05. godine Na temelju odredbe članka 0. Zakona o komunalnom gospodarstvu

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ministarstvo gospodarstva CEKOM modeli 1. A, 1.B, 2, 3 Travanj, 2017 Ovaj poziv se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj Centri kompetencija Centri kompetencija Model 1 Model 2 Model 1.A Model

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation O platformi School Education Gateway Europska internetska platforma za školsko obrazovanje MJESTO NA KOJEM SE MOGU PRONAĆI EUROPSKA POLITIKA I PRAKSA ŠKOLSKOG OBRAZOVANJA O platformi Predstavljena na 23

Више

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, XXX [ ](2019) XXX draft UREDBA KOMISIJE (EU).../... оd XXX o izmjeni Uredbe (EU) br. 651/2014 o ocjenjivanju određenih ka

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, XXX [ ](2019) XXX draft UREDBA KOMISIJE (EU).../... оd XXX o izmjeni Uredbe (EU) br. 651/2014 o ocjenjivanju određenih ka EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, XXX [ ](2019) XXX draft UREDBA KOMISIJE (EU).../... оd XXX o izmjeni Uredbe (EU) br. 651/2014 o ocjenjivanju određenih kategorija potpora spojivima s unutarnjim tržištem u

Више

Izvješće o godišnjoj računovodstvenoj dokumentaciji Izvršne agencije za inovacije i mreže za financijsku godinu s odgovorom Agencije

Izvješće o godišnjoj računovodstvenoj dokumentaciji Izvršne agencije za inovacije i mreže za financijsku godinu s odgovorom Agencije 1.12.2016. HR Službeni list Europske unije C 449/219 IZVJEŠĆE o godišnjoj računovodstvenoj dokumentaciji Izvršne agencije za inovacije i mreže za financijsku godinu 2015. s odgovorom Agencije (2016/C 449/41)

Више

Beispielfolien

Beispielfolien Klagenfurt am Wörthersee, 15.07.2011 Version 0.6 HYPO ALPE-ADRIA-BANK d.d. PARTNER LOKALNE UPRAVE Rast nikad nije slučajnost već rezultat zajedničkog rada Marijana Jajčević, izvršna direktorica Poslovanja

Више

PROGRAM

PROGRAM 2019 PROGRAM AKADEMIJA REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU 2019. Europska unija Zajedno do fondova EU SADRŽAJ 1. EDUKATIVNE AKTIVNOSTI AKADEMIJE REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU... 4 MODUL 1: Što su fondovi

Више

ФИНАНСИЈСКА И МЕНТОРСКА ПОДРШКА ЗА ИСТРАЖИВАЧЕ ИЗ НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ДО ДИНАРА

ФИНАНСИЈСКА И МЕНТОРСКА ПОДРШКА ЗА ИСТРАЖИВАЧЕ ИЗ НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ДО ДИНАРА ФИНАНСИЈСКА И МЕНТОРСКА ПОДРШКА ЗА ИСТРАЖИВАЧЕ ИЗ НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ДО 2.400.000 ДИНАРА КО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ? Наше истраживање има потенцијал. Потребна нам је подршка да докажемо да из

Више

Microsoft Word - Strateski plan Drzavnog zavoda za statistiku za razdoblje docx

Microsoft Word - Strateski plan Drzavnog zavoda za statistiku za razdoblje docx STRATEŠKI PLAN DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU ZA RAZDOBLJE 2016. 2018. Zagreb, 31. ožujka 2015. STRATEŠKI PLAN DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU za razdoblje 2016. 2018. Državni zavod za statistiku (u nastavku

Више

9. Partnertstvo, uloga i zadaci RAPP [Compatibility Mode]

9. Partnertstvo, uloga i zadaci RAPP [Compatibility Mode] Пројекат DONAUREGIONEN+ Партнерство, улога и задаци РАПП Мр Тијана Живановић координатор Пројекта за РАПП Обухват програма South East Europe (SEE) Предложени буџет пројекта DONAUREGIONEN+ Предложени буџет

Више

Presentation name

Presentation name UKLJUČIVANJE MLADIH U NACIONALNE POLITIKE Kristina Kosor, TIM4PIN Mostar, 8. travnja 2016. SADRŽAJ 1. Europa 2020 2. Europske politike za mlade 3. Stanje u Republici Hrvatskoj 4. Stanje u BiH 5. Strukturirani

Више

Microsoft Word - Obrasci.doc

Microsoft Word - Obrasci.doc NABAVA MALE VRIJEDNOSTI POZIV NA NADMETANJE I. ODJELJAK: JAVNI NARUČITELJ I.1. IME, ADRESA I URED(I) ZA KONTAKT MBS: Ured(i)/mjesto(a) za kontakt: Referent/nadležna osoba: Internetska adresa(e) (ako je

Више

No Slide Title

No Slide Title RIJEČKI PROGRAM LOKALNOG PARTNERSTVA ZAJEDNO! ZAJEDNO! ZAJEDNO! ZAJEDNO! ZAJEDNO! DA NE BUDE OVAKO ...VEĆ OVAKO! ŠTO JE RIJEČKI PROGRAM LOKALNOG PARTNERSTVA? Program koji omogućava da se neposrednim sudjelovanjem

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VI. hrvatski kongres o katastru i LADM2018 Prednosti formiranja Fonda zemljišta Republike Hrvatske Nataša Jovanović, mag. ing. geod. et geoinf. prof. dr. sc. Siniša Mastelić-Ivić Zagreb, travanj 2018.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VIJEĆE ZA KOORDINACIJU STRATEŠKIH POLITIKA RAZVOJA NOVI PRISTUP KREIRANJU RAZVOJNIH POLITIKA JOSIP JAMBRAČ 1. OKRUGLI STOL STRATEGIJA RAZVOJA GRADA VRBOVCA DO 2020. V R B O V E C, 1 3. L I P N J A 2015.

Више

Poštovani, Zadovoljstvo mi je što vam mogu predstaviti informativnu publikaciju Federalnog ministarstva prostornog uređenja pod nazivom Energetska uči

Poštovani, Zadovoljstvo mi je što vam mogu predstaviti informativnu publikaciju Federalnog ministarstva prostornog uređenja pod nazivom Energetska uči Poštovani, Zadovoljstvo mi je što vam mogu predstaviti informativnu publikaciju Federalnog ministarstva prostornog uređenja pod nazivom Energetska učinkovitost u Sarajevskoj županiji, koja predstavlja

Више

Istarska razvojna agencija

Istarska razvojna agencija ISTARSKA RAZVOJNA AGENCIJA (IDA) d.o.o. Regionalna razvojna agencija kao podrška malim i srednjim poduzećima Labin, 3. veljače 2014. Istarska razvojna agencija (IDA) OPĆE INFORMACIJE Osnovana 14.12.1999.;

Више

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, COM(2019) 527 final Preporuka za PREPORUKU VIJEĆA o Nacionalnom programu reformi Švedske za i davanje miš

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, COM(2019) 527 final Preporuka za PREPORUKU VIJEĆA o Nacionalnom programu reformi Švedske za i davanje miš EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 5.6.2019. COM(2019) 527 final Preporuka za PREPORUKU VIJEĆA o Nacionalnom programu reformi Švedske za 2019. i davanje mišljenja Vijeća o Programu konvergencije Švedske za 2019.

Више

PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/ оd srpnja o utvrđivanju gornjih granica proračuna za primjenjivih na

PROVEDBENA  UREDBA  KOMISIJE  (EU)  2017/ оd srpnja o utvrđivanju  gornjih  granica  proračuna  za primjenjivih  na 15.7.2017. L 184/5 PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/1272 оd 14. srpnja 2017. o utvrđivanju gornjih granica proračuna za 2017. primjenjivih na određene programe izravne potpore predviđene Uredbom (EU)

Више

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a u skladu s člankom 18. stavcima 5. i 6. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09) Senat Sveučilišta u Zagrebu na

Више

OPĆA BOLNICA PULA-suglasnost za zaduživanje-zaključak

OPĆA BOLNICA PULA-suglasnost za zaduživanje-zaključak ŽUPAN KLASA: 510-01/18-01/05 URBROJ: 2163/1-01/8-18-02 Pula, 12. ožujka 2018. SKUPŠTINA ISTARSKE ŽUPANIJE n/p predsjednika Valtera Drandića Dršćevka 3, 52 000 Pazin PREDMET: Zaključak o davanju suglasnosti

Више

Obrazac kriterija za odabir operacija i pripadajuće metodologije Kriteriji za odabir operacija obuhvaćaju - specifične kriterije prihvatljivosti (elim

Obrazac kriterija za odabir operacija i pripadajuće metodologije Kriteriji za odabir operacija obuhvaćaju - specifične kriterije prihvatljivosti (elim Obrazac kriterija za odabir operacija i pripadajuće metodologije Kriteriji za odabir operacija obuhvaćaju - specifične kriterije prihvatljivosti (eliminacijski kriteriji koji nužno moraju biti ispunjeni

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2016. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr 1 INA u 2016.

Више