Data Lake Premium dokument May 2019

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Data Lake Premium dokument May 2019"

Транскрипт

1 Data Lake Premium dokument May 2019

2 1 Zašto je cloud pravo rešenje za vaš Data Lake Različiti Big Data koncepti i konstantne inovacije na globalnom tržištu čine da tehnologije brzo zastarevaju, ali danas više nego ikada pre - informacija postaje neprocenjiva. Zahvaljujući ogromnim količinama podataka koje skupljaju i analiziraju, kompanije dobijaju šansu da se istaknu u moru sličnih brendova. Srbija uobičajeno kasni za svetskim trendovima, ali domaće kompanije postepeno uviđaju da se u podacima nalazi moć, da oni nose vrednost za poslovanje u 21. veku, te da im mogu biti od velike pomoći za dostizanje konkurentnosti i donošenje strateški pametnih, informisanih odluka. Srpski preduzetnici postaju sve otvoreniji na putu digitalne transformacije i voljni su da saslušaju IT stručnjake i konsultuju se sa njima u pogledu najbolje opcije za njihov konkretan slučaj. Cloud tehnologija se pokazala kao veoma uspešnim rešenjem i suštinski komplementarnim elementom sistemu za skladištenje podataka po imenu Data Lake, a evo i kako.

3 2 Izazovi sa kojima se kompanije susreću pri upravljanju podacima Čuvanje podataka na odgovarajući način Stalna dostupnost podataka Raštrkani izvori podataka na različitim sistemima i bazama Sigurnost podataka Odgovarajući backup i DR Upravljanje podacima Privatnost podataka Da se napravi adekvatan TCO i business case za investicije Različiti servisi koji pristupaju podacima na različite načine Šta je zapravo Data Lake Data Lake nije napredna niti poboljšana verzija tradicionalnih sistema za skladištenje podataka (što bi bili tzv. Data Warehouses i Data Marts) već je drugačiji sistem koji ima svojih prednosti i praktičnu primenu. Data Lake čuva podatke na jedan nestruktuiran način, bez utvrđene hijerarhije podataka ili bilo kakve organizacije i kategorizacije podataka. Dakle, podaci se nalaze u svojoj sirovoj formi, nisu obrađeni, nisu tipološki jednaki i dolaze od najrazličitijih izvora. Suprotno tome, Data Warehouses skladište podatke koji jesu kategorizovani i organizovani na definisan način. Kada se implementira Data Warehouse, veliki deo vremena u prvoj fazi procesa odlazi na analizu izvora podataka i svrhe njihovog čuvanja, kao i na razumevanje poslovnih procesa koji su sa njima povezani. Tek nakon toga se podaci zapravo stavljaju u skladište. Veruje se da je termin Data Lake osmislio Džejms Dikson, generalni tehnički direktor softverske kompanije Pentaho. Prema Diksonu, Data Lake možemo zamisliti kao veliku količinu vode podataka, u njihovom prirodnom stanju. Podaci sa najrazličitijih izvora dolaze u potocima do jezera (tj. Data Lake-a), a različiti korisnici mogu da mu pristupe, prouče podatke koji ih interesuju, analiziraju ih ili uzmu uzorke koje smatraju korisnima. Data lake može da podrži različite oblike podataka: Strukturirane podatke - iz relacijskih baza podataka (redove i kolone) Polustrukturirane podatke - CSV, logove, KSML, JSON itd. Nestrukturirane podatke - e-poštu, dokumente, itd. Binarne podatke - slike, audio, video itd.

4 3 Primena Data Lake-a Jedna od najčešćih primena jeste detekcija anomalija (anomaly detection) gde je na osnovu korelacije između više različitih parametara moguće predvideti kada će neki element poslovanja da otkaže. Mainstream nudi i tumačenje podataka u sklopu svojih usluga i mapiranje neuobičajenih odskakanja od normalnog ritma poslovanja, kao i jasno utvrđivanje da li se uopšte radi o anomaliji ili ne. Kompanijama koje koriste usluge provajdera je ovo važno kako bi se pravilno pripremile za mogući period poslovanja sa smanjenim kapacitetima ili kako bi na vreme predvidele i sprečile neželjene posledice. Sumirano, postoje tri ključne prednosti Data Lake sistema. Prednosti Data Lake-a Centralizacija Svi podaci se nalaze na jednom mestu, bez obzira na njihovo poreklo Raspoloživost Korisnici iz različitih poslovnih sektora mogu da pristupe podacima i koriste ih za svoje potrebe Agilnost Odlična fleksibilnost i brzina pristupa podacima, kao i brža implementacija promena, ukoliko je to potrebno

5 4 Informacije tog tipa su značajne naročito u kontekstu e-commerce poslovanja. Na tržištu postoje različiti alati za monitoring koji prikupljaju niz parametara, omogućujući naprednim algoritmima da analiziraju trendove i predvide npr. da li postoji rizik da izvesna mušterija okrene leđa jednom brendu i ode kod konkurencije (tzv. churn prediction). U kontekstu makretinške automatizacije, postoje alati koji odmah nakon mapiranja ovakvih rizika trigeruju određene aktivnosti koje su u funkciji vraćanja mušterije nazad brendu, tj. ponovnom uspostavljanju lojalnosti i zadržavanju mušterije u okviru prodajnog levka. Pored praćenja interakcija koje mušterije imaju sa brendom, Data Lake omogućava i potrebne podatke za različita interna istraživanja, testiranja proizvoda pre ulaska na tržište, kao i za eliminaciju problema u okviru operativnih i poslovnih procedura. S obzirom da analitičari imaju posla sa sirovim podacima, imaju mogućnost da brzo i ad hoc izvrše trenutno testiranje svojih hipoteza, čak i bez eksportovanja podataka.

6 5 Kako su cloud tehnologija i Data Lake komplementarni Velike korporacije se uglavnom okreću private cloud-u jer se u ovakvom sistemu osećaju sigurnije, iako je moguće i public cloud osigurati dovoljno dobro. Međutim, s druge strane - i dalje postoji verovanje da je dedicated hardware nešto što im je potrebno, tj. postoji strah da neko treće lice koje se nađe u ulozi provajdera neće dati dovoljno resursa ili da neće pružiti kvalitetnu korisničku podršku. Vodeći se željom da imaju maksimalnu kontrolu nad bezbednošću sistema pod svojim krovom, kompanije odbacuju velike benefite cloud-a i opredeljuju se za on-premise infrastrukture. Ipak, u pitanju je jedna od uobičajenih zabluda o cloud-u i managed servisima. Istraživanje ESG-a iz godine utvrdilo je da između 35% i 45% kompanija aktivno razmatraju cloud kao okruženje koje im omogućava bezbedno skladištenje baza podataka, ali i funkcionalnosti poput Hadoop-a i Sparka ili analitičkih aplikacija. Primera radi, Mainstream infrastruktura podržava klijente koji se opredele za Data Lake, oslanjajući se prvenstveno na tehnologije poput Kafke, Sparka, Kasandre.

7 6 Istina je da koncept Data Lake-a funkcioniše najbolje u cloud okruženju, a evo i zašto: Odlična bezbednost: provajder cloud usluga koristi svoju visoku ekspertizu i brine se o sistemu, omogućujući vam da se bezbrižno posvetite drugim segmentima poslovanja Cloud je poznat po sjajnim performansama i skalabilnosti: za razliku od on-premise infrastrukture, u cloud-u nemate problema sa dimenzionisanjem sistema; imate beskonačne resurse na raspolaganju i fleksibilnost, što vam daje mogućnost kasnije optimizacije resursa Pouzdanost i stalna dostupnost: pristup podacima je osiguran, u bilo koje doba i sa bilo koje lokacije Ekonomičnost: zahvaljujući pay-as-you-go sistemu, nikada nećete platiti više od onoga što zaista i potrošite, što znači da vaša kompanija ima zdravo okruženje za rast Integracije i agilnost: cloud okruženje podržava niz integracija koje mogu pomoći u procesu pospešivanja poslovanja, a pritom vam omogućava laku i brzu manipulaciju podacima U zavisnosti od potreba, kompanije se mogu opredeliti za public, private ili hybrid cloud. Private cloud podrazumeva da cloud okruženje koristi samo jedna organizacija, te da infrastrukturi samo ona može i da pristupi. Upravo zbog toga, private cloud smatra se najmanje ranjivom vrstom cloud okruženja. S druge strane, public cloud podrazumeva da je okruženje javno dostupno svim korisnicima. Virtualizacija se tipično koristi u ovakvom sistemu. Hybrid cloud podrazumeva kombinaciju private i public cloud-a, gde se najosetljiviji podaci od poverenja čuvaju u okviru private cloud-a, a oni koji nisu ključni za kontinuitet poslovanja u slučaju IT katastrofe - skladište se u okviru public cloud-a.

8 7 Mainstream kao pouzdan partner Mainstream je prepoznat kao pouzdan stručni partner i pionir ovih prostora u Data Lake oblasti. Kao nov koncept i poseban sistem skladištenja, Data Lake krije ogroman poslovni potencijal. U pogledu inovativnosti, može se reći da je Data Lake danas ono što je cloud bio pre desetak godina. Prilikom prvog kontakta sa klijentom, Mainstream tim radi detaljan intervju kako bi uvideo kakve ideje i razmišljanja klijent ima, te šta želi da postigne formiranjem Data Lake-a. U prvi deo procesa uključeni su data analyst i data science stručnjaci koji od raspoloživih podataka zapravo naprave smislenu sliku. Prebacivanje i transformacija podataka u Data Lake je sledeća faza, a potom se nad Data Lakeom uspostavljaju željeni business intelligence alati ili alati za sistematizaciju koji se zasnivaju na složenim algoritmima. Zahvaljujući radu ovih algoritama, od sirovih podataka izvlače se realni zaključci koji kompanijama mogu pomoći da se u budućnosti donose prave strateške poslovne odluke. Data Lake projekti na kojima radi Mainstream IoT cloud platforma za povezivanje različitih uređaja i predikciju njihovog rada Tehnologija prepoznavanja lica za izradu CRM & loyalty programa Automatizacija davanja predloga za kupovinu proizvoda na e-commerce platformi Predviđanje i analiza kretanje korisnika u šoping centrima Predviđanje iskorišćenosti IT infrastrukture sa predlozima za inteligentno upravljanje

9 Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće bez velike količine podataka koje Data Lake skladišti, a kao što smo objasnili - cloud tehnologija pruža odlično okruženje, prvenstveno zbog svoje skalabilnosti, kao i sigurnosti i fleksibilnosti koju nudi. Ali, da li je Data Lake potreban vašoj kompaniji? Ukoliko ste primetili da se vaš tehnički tim žali da gubi previše vremena na prikupljanje i analizu podataka, to je dobar znak da je vreme za promenu. Isto važi i ukoliko ste u fazi rasta i želite da nadmašite konkurenciju. Takođe, Data Lake koncept i cloud vam omogućuju da centralizujete sve svoje podatke, što obezbeđuje jednostavniji pristup bazi podataka i njihovu lakšu obradu. Spremni ste da istražite šta prelazak na Data Lake može da donese Vašoj kompaniji? Kontaktirajte Aleksandra Nedeljkovića za konsultacije i pridružite se uspešnim biznisima 21. veka! 8

10 Mainstream d.o.o. Studentski trg 4 Beograd, Srbija business@mainstream.rs Aleksandar Nedeljković Chief Business Officer nedeljkovic@mainstream.rs Milica Šaulić Data Analytics Associate milica.saulic@mainstream.rs

EXC_BROSURA_Tour ver_05

EXC_BROSURA_Tour ver_05 It's all about the experience! Vaš digitalni put do boljih poslovnih rezultata Želite li svojim postojećim prodajnim kanalima omogućiti podršku za jednostavniju i bržu prodaju? Smatrate da postoji potencijal

Више

Excursor Brosura Hoteli PRINT

Excursor Brosura Hoteli PRINT It's all about the experience! Vaš digitalni put do zadovoljnog gosta Svi mi pamtimo experience, jedinstven doživljaj koji kreira trajna sjećanja i zbog kojeg iskustvo boravka na lokaciji ostaje uistinu

Више

NA VISINI ZADATKA Modernizacija IT sistema jednog od vodećih medijskih portala u Srbiji

NA VISINI ZADATKA Modernizacija IT sistema jednog od vodećih medijskih portala u Srbiji NA VISINI ZADATKA Modernizacija IT sistema jednog od vodećih medijskih portala u Srbiji O KLIJENTU: B92 B92 je osnovan 1989. godine kao omladinska radio stanica koja je program emitovala u Beogradu, 30

Више

Slide 1

Slide 1 , In Cubis d.o.o. Dani hrvatskog osiguranja Opatija, 6.11.2014. Funkcije informacijskog sustava u osiguranju Informacijski sustav... Čuva najvrijedniju imovinu podatke Automatizira poslovne procese Otvara

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Virtualni data centar Igor Batinić, prodajno tehnički specijalist MEGATREND POSLOVNA RJEŠENJA d.o.o. Zagreb, 20. veljače 2013. Cloud i paradigme razvoja ICT sustava Cloud računalstvo Cloud computing is

Више

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР Предмет

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР Предмет Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР 2016. Предмет Датум Време Сала Напомена Big data у електронском пословању

Више

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун Предмет Датум Време

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун Предмет Датум Време Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун 2018. Предмет Датум Време Сала Напомена Big data у електронском пословању 4.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Combis Digital Workplace Hrvoje Dunkić, Combis Marko Ćorić, Combis Do svega, uvijek Stari i Novi zaposlenici, angažiranost Daj više u manje vremena Previše je informacija Digitalno radno mjesto? Prihvatimo

Више

4 dan - DWeb

4 dan - DWeb Data Webhouse (Document-Driven DSS) DW 1 Namena data warehouse sistema je da transformiše podatke dobijene iz postojećeg transakcionog sistema, u oblik pogodan za sprovoñenje analiza i obradu nekim od

Више

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02 STRATEGIJE E ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE STRATEGIJE ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE Elektronsko poslovanje ne predstavlja samo dodatak tradicionalnom, već ono predstavlja revoluciju u poslovanju. Ono omogućava

Више

EDITEL_Adria_Brochure_HR.indd

EDITEL_Adria_Brochure_HR.indd EDITEL Adria povezuje vaše poslovanje EDI rješenja za pametne lance nabave O nama EDITEL Adria Tvrtka EDITEL Adria započela je svoje poslovanje u Hrvatskoj pod imenom Panteon Plus kao lokalni predstavnik

Више

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Uticaj tehnologije na javni sektor Matthias Lichtenthaler Šef Odjela za digitalnu transformaciju Bundesrechenzentrum GmbH Seite 1 12.07.2018 Digitalizacija kao pokretač za javni sektor Evaluiranje novih

Више

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Sadržaj Opis mobilne aplikacije Digitalni Kiosk... 3 Pokretanje aplikacije... 3 Registracija/Kreiranje novog korisničkog naloga... 3 Dodavanje platne

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1 Customer Relationship Management 2 Net Faktor O nama O nama 3 Net Faktor doo je mlada kompanija sa velikim iskustvom. Naš tim ima zajedno preko 30 godina iskustva u oblasti CRM-a i manipulacije podataka.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Jelena Mitrović Sadržaj Uvod ShareFile pozicija na EFSS tržištu Tehničke karakteristike ShareFile mogućnosti integracije ShareFile funkcionalnosti Zaključak Sadržaj Uvod ShareFile pozicija na EFSS tržištu

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation i n f o r m a c i j s k i i n ž e n j e r i n g Usporedba Microsoft Analysis Services i Hyperion Essbase OLAP Marko Hilak Krešimir Futivić Maja Inđić 15.10.2009 Microsoft Analysis Services i Hyperion Essbase

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: Maj 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви 13.

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: Април 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви

Више

Microsoft Word - MODULI AGENDA.docx

Microsoft Word - MODULI AGENDA.docx MODUL I 11.maj 2019. Kreiranje online prisustva kompanije I deo: Pravilno kreiranje online prisustva kompanije, i web sajt: besplatne i komercijalne metode kreiranja 10.30-11.00 Registracija, pozdravna

Више

PPT

PPT Sve što trebate znati o eračunima u javnoj nabavi U našem priručniku smo ukratko pojasnili što nam je donio Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. ZAKONSKA REGULATIVA Stupanjem na snagu

Више

ZA MEDICINSKE USTANOVE INTELIGENTAN WI-FI d'.;,.. SISTEM ZA ZADOVOLJNE PACIJENTE I POSETIOCE

ZA MEDICINSKE USTANOVE INTELIGENTAN WI-FI d'.;,.. SISTEM ZA ZADOVOLJNE PACIJENTE I POSETIOCE ZA MEDICINSKE USTANOVE INTELIGENTAN WI-FI d'.;,.. SISTEM ZA ZADOVOLJNE PACIJENTE I POSETIOCE WI-FI ZA MEDICINSKE USTANOVE Brza i pouzdana WiFi mreža je danas očekivana u medicinskim ustanovama. Besplatan

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: СЕПТЕМБАР 2019. Пријава испита за септембарски испитни рок биће могућа у периоду од 19. до 21. августа 2019. године, путем студентског

Више

POSLOVNA INTELIGENCIJA I ANALITIKA ZA PRAVE POSLOVNE ODLUKE

POSLOVNA INTELIGENCIJA I ANALITIKA ZA PRAVE POSLOVNE ODLUKE POSLOVNA INTELIGENCIJA I ANALITIKA ZA PRAVE POSLOVNE ODLUKE Qlik Sense Family - najbolja platforma za poslovnu inteligenciju Kreiranje prilagodljivih i interaktivnih vizualizacija nikada nije bilo tako

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: ЈУН 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви 3.

Више

Program_digitalna_akademija_2019_F

Program_digitalna_akademija_2019_F PROGRAM DIGITALNA AKADEMIJA Mjesto održavanja: Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Branislava Đurđeva 10, Sarajevo Datum održavanja: 12. i 13.06, 19. i 20.06., 26. i 27.06., 03. i 04.07.,10.

Више

Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke Termin: 29. mart

Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke Termin: 29. mart POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Banka iz ugla klijenta, klijent iz ugla banke Termin: 29. mart 2019. Beograd 1 Opis seminara Osnovni cilj seminara je da omogućimo učesnicima bolje razumevanje

Више

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanje određenih razvojnih ciljeva. Samo one zajednice,

Више

Microsoft PowerPoint - IQNet SR-10 prezentacija kratka

Microsoft PowerPoint - IQNet SR-10 prezentacija kratka IQNet SR-10 Social Responsability Management System Sustav upravljanja društvenom odgovornošću Pripremila: Branka Sučić, IQNet SR-10 auditor 1 Društvena odgovornost? Da li je to opet neka novotarija? Ili

Више

Predmet: Marketing

Predmet: Marketing Predmet: Marketing Knjiga: Marketing (2019) Gligorijević, M. i Veljković, S. Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu Centar za izdavačku delatnost Napomena: ispitna pitanja važe za sve koji polažu po

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред наставе за предмете Мастер академских студија 2017/18. M14014 Big data у електронском пословању 19.фебруар 2018. 21.фебруар 2018. 23.фебруар 2018. М14998 Cloud инфраструктуре и сервиси Менторски

Више

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U 2018. GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH PROIZVODA I USLUGA KOJI PROIZLAZE IZ AKTIVNOSTI ISTRAŽIVANJA

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред наставе за предмете Мастер академских студија 2017/18. M14014 Big data у електронском пословању 19.фебруар 2018. 21.фебруар 2018. 23.фебруар 2018. М14998 Cloud инфраструктуре и сервиси М09293

Више

MV Merchandise visibility sistem

MV Merchandise visibility sistem MV Merchandise visibility sistem Pomoć maloprodajnim lancima u smanjenju troškova usled nedostatka robe u prodajnom prostoru, smanjenju troškova i vremena za popis robe i povećanje prodaje Maloprodaje

Више

Microsoft Word - Saopštenje za javnost

Microsoft Word - Saopštenje za javnost SAOPŠTENJE ZA JAVNOST Banca IMI, investiciona banka Intesa Sanpaolo grupacije, usvojila je konsolidovane finansijske rezultate za 2012. godinu Ukupni prihod, operativna i neto dobit Banca IMI porasli za

Више

Real Time Clipping

Real Time Clipping Pregled medijskih objava 31.05.2016. Srđan Šaper 1 / 6 Nacionalni dnevnik Datum: Pon, 30/05/2016 Medij: PINK TV Termin: 15:42:00 Zemlja: Srbija Emisija: Nacionalni dnevnik Trajanje: 00:00:41 Autor: Ivan

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Digitalni HR 26.09.2018. Nataša Pančić Kviz Neka sednu svi koji: 1. Nemaju mobilni telefon 2. Rade od 09.00 do 17.00, 5 dana u nedelji 3. Nikad ne rade on-line ili na daljinu 4. Nikad nisu imali razgovor

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VMware Horizon 7 What s New Bojan Andrejić i Stefan Đoković COMING Computer Engineering Uvod u VMware Horizon 7 Obezbeđuje unapređeno i bezbedno upravljanje i isporučivanje Windows ili Linux desktopova,

Више

KupujemProdajem Media Kit 2019

KupujemProdajem Media Kit 2019 Media Kit 2019 Sadržaj Zašto se oglašavati na KupujemProdajem? KP Ekosistem Posete Oglasi KP Premium kategorije KP Korisnici Profil KP korisnika Percepcija brenda Oglašavanje na KP Reference Formati Kontakt

Више

The Contemporary Systems Development Project Landscape

The Contemporary Systems Development Project Landscape Budući projektni ciklusi u Evropi Horizon Europe, nakon Horizon 2020 Program za period 2021-2027 Oko 100 milijardi ulaganja u istraživanja i inovativne programe Glavne osobine: Jačanje nauke i tehnologije

Више

Microsoft Word - Master 2013

Microsoft Word - Master 2013 ИСПИТНИ РОК: ЈУН 2018/2019 МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Студијски програм: ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА Семестар 17.06.2019 Статички електрицитет у технолошким процесима Електронска кола за управљање

Више

IKT poslovna rješenja: Šta je „ispod haube“?

IKT poslovna rješenja: Šta je „ispod haube“? IKT poslovna rješenja: Šta je ispod haube? Mr Goran Drakulić Ciljevi Razjašnjenje IKT pojmova na način blizak poslovnim ljudima Demistifikacija Podsticanje razmišljanja Podsticanje panel diskusije Smisao

Више

Projektovanje informacionih sistema i baze podataka

Projektovanje informacionih sistema i baze podataka Realni sistem i informacioni sistem Ulaz Realni sistem Izlaz Unos Baza podataka Izveštaji Realni sistem i informacioni sistem Sistem se definiše kao skup objekata (entiteta) i njihovih međusobnih veza

Више

U skladu sa potrebama za ličnim usavršavanjem ili potrebama poslodavaca za poboljšanjem radnih procesa i uštedama, Saobraćajni fakultet Doboj raspisuj

U skladu sa potrebama za ličnim usavršavanjem ili potrebama poslodavaca za poboljšanjem radnih procesa i uštedama, Saobraćajni fakultet Doboj raspisuj U skladu sa potrebama za ličnim usavršavanjem ili potrebama poslodavaca za poboljšanjem radnih procesa i uštedama, Saobraćajni fakultet Doboj raspisuje J A V N I P O Z I V za izvođenje sledećih programa:

Више

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Интернет Интернет је најпознатија и највећа светска мрежа која повезује рачунаре и рачунарске мреже у једну мрежу, у циљу сарадње и преноса информација употребом заједничких стандарда. INTERnational

Више

Prezentator: Nataša Dvoršak Umag, 20.listopad 2006

Prezentator: Nataša Dvoršak  Umag, 20.listopad 2006 IIS BURIN BURIN HD - HelpDesk Nenad Lenđel, projektant programer IS-a HROUG 2007, Rovinj, 19. Listopada 2007.g. ULJANIK IRI d.o.o. SADRŽAJ Uvod Ciljevi izgradnje HelpDeska Funkcijske cjeline HelpDesk integracija

Више

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život?

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Možda ste se zapitali što je uopće life coach

Више

Istrabenz plini

Istrabenz plini SOC to the rescue Combating staff shortage, lack of sleep and lack of time Stanje i problemi ( izazovi ) Broj incidenata, ljudi, vrijeme, izvori, regulative, sofisticiranost napada. Stanje i problemi

Више

ПОСЛОВНИ ПЛАН -Назив пословне идеје- 1

ПОСЛОВНИ ПЛАН -Назив пословне идеје- 1 ПОСЛОВНИ ПЛАН -Назив пословне идеје- 1 Основни подаци о подносиоцу пријаве Име и презиме ЈМБГ Адреса Телефон Е-маил Занимање Формално образовање Релевантно знање и искуство 2 Сажетак пословног плана Представите

Више

QUALITY AUSTRIA CENTER DRAVSKA 11, BEOGRAD /

QUALITY AUSTRIA CENTER DRAVSKA 11, BEOGRAD / QUALITY AUSTRIA CENTER DRAVSKA 11, 11000 BEOGRAD office@qa-center.net / +381 11 380 71 60 STRUKTURA IMS Integrisani sistemi menadžmenta - Zahtevi QMS Sistemi menadžmenta kvaliteta IMSA Integrisani sistemi

Више

GTM plan MS&HT coop

GTM plan MS&HT coop Poslovni uzlet grada Novigrada 6. studenoga 2015. Uz Cloud usluge poslujte uspješno i kada niste u uredu Dvadese Krešimir Jusup Savjetnik za prodaju ICT usluga poslovnim korisnicima NAŠ DANAŠNJI CILJ?

Више

Odluka o oglasavanju

Odluka o oglasavanju "Службени гласник РС", бр. 23/2006 и 23/2013 др. одлука 1 На основу члана 8. став 2. Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима ("Службени гласник РС", бр. 85/2005), гувернер Народне

Више

3 DNEVNI SEMINAR INTERNET POSLOVANJE TEME: 1. INTERNET POSLOVANJE 2. INTERNET MARKETING, INTERNET PR I ANALITIKA 3. UPRAVLJANJE SADRŽAJEM, DOMENE, HOS

3 DNEVNI SEMINAR INTERNET POSLOVANJE TEME: 1. INTERNET POSLOVANJE 2. INTERNET MARKETING, INTERNET PR I ANALITIKA 3. UPRAVLJANJE SADRŽAJEM, DOMENE, HOS 3 DNEVNI SEMINAR INTERNET POSLOVANJE TEME: 1. INTERNET POSLOVANJE 2. INTERNET MARKETING, INTERNET PR I ANALITIKA 3. UPRAVLJANJE SADRŽAJEM, DOMENE, HOSTING, SECURITY I. DAN UVOD U INTERNET POSLOVANJE 15:00

Више

Politika pridruživanja i razvrstavanja naloga - u primeni od godine

Politika pridruživanja i razvrstavanja naloga - u primeni od godine Prilog 2 Pravila poslovanja pri pružanju investicionih usluga, usvojena na sednici Izvršnog odbora, održanoj dana 22.01.2019. godine (br. IO_2_19/5 od 22.01.2019. godine). POLITIKA PRIDRUŽIVANJA I RAZVRSTAVANJA

Више

Rittal IT infrastructure - Next level for data centre

Rittal IT infrastructure - Next level for data centre Siguran data centar temelj cjelokupne IT sigurnosti Boris D. Boltižar, RITTAL d.o.o. 1 Rittal Friedhelm Loh Grupa Činjenice i brojke: 11.000 zaposlenika diljem svijeta 80 međunarodnih podružnica 13 proizvodnih

Више

Microsoft Word - Master 2013

Microsoft Word - Master 2013 ИСПИТНИ РОК: СЕПТЕМБАР 2018/2019 МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Студијски програм: ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА Семестар 19.08.2019 Електромагнетна компатибилност у електроенергетици Управљање дистрибутивном

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS РАСПОРЕД НАСТАВЕ за предмете мастер академских студија 2016/17. година Предмет Модул Датум Време Сала Администрација базе података 8-10. фебруар 2017. 13-17. фебруар 2017. Алати и методе софтверског инжењерства

Више

Logosoft d.o.o. Grbavička 4, Sarajevo, BiH tel: +387(33) fax:+387(33) ID broj: PDV broj:

Logosoft d.o.o. Grbavička 4, Sarajevo, BiH tel: +387(33) fax:+387(33) ID broj: PDV broj: Logosoft d.o.o. Grbavička 4, 71000 Sarajevo, BiH tel: +387(33)931-900 fax:+387(33)931-901 ID broj: 4200236190009 PDV broj: 200236190009 www.logosoft.ba Politika upravljanja servisima POLITIKA UPRAVLJANJA

Више

SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukt

SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukt SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukture koja ima za cilj snimanje i prenos signala preko

Више

Структура модула студијског програма МЕНАЏМЕТ И ОРГАНИЗАЦИЈА

Структура модула студијског програма МЕНАЏМЕТ И ОРГАНИЗАЦИЈА Студијски програм ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМИ И ТЕХНОЛОГИЈЕ Структура студијског програма Студијски програм Информациони системи и технологије на дипломским академским студијама осмишљен је као природни наставак

Више

АНКЕТА О ИЗБОРУ СТУДИЈСКИХ ГРУПА И МОДУЛА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА (МАС): А) РАЧУНАРСТВО И АУТОМАТИКА (РиА) и Б) СОФТВЕРСКО ИНЖЕЊЕ

АНКЕТА О ИЗБОРУ СТУДИЈСКИХ ГРУПА И МОДУЛА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА (МАС): А) РАЧУНАРСТВО И АУТОМАТИКА (РиА) и Б) СОФТВЕРСКО ИНЖЕЊЕ АНКЕТА О ИЗБОРУ СТУДИЈСКИХ ГРУПА И МОДУЛА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА (МАС): А) РАЧУНАРСТВО И АУТОМАТИКА (РиА) и Б) СОФТВЕРСКО ИНЖЕЊЕРСТВО И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ (СИИТ) У циљу бољег

Више

UNIVERZITET U NOVOM SADU TEHNIČKI FAKULTET MIHAJLO PUPIN ZRENJANIN TEHNOLOGIJE DISTRIBUIRANIH INFORMACIONIH SISTEMA - Skripta za teorijski deo (RADNA

UNIVERZITET U NOVOM SADU TEHNIČKI FAKULTET MIHAJLO PUPIN ZRENJANIN TEHNOLOGIJE DISTRIBUIRANIH INFORMACIONIH SISTEMA - Skripta za teorijski deo (RADNA UNIVERZITET U NOVOM SADU TEHNIČKI FAKULTET MIHAJLO PUPIN ZRENJANIN TEHNOLOGIJE DISTRIBUIRANIH INFORMACIONIH SISTEMA - Skripta za teorijski deo (RADNA VERZIJA) Autori: Ljubica Kazi Biljana Radulovic Dalibor

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prof. dr Pere Tumbas Prof. dr Predrag Matkovid Identifikacija i izbor projekata Održavanje sistema Inicijalizacija projekata i planiranje Implementacija sistema Dizajn sistema Analiza sistema Faze životnog

Више

Р273 Пројектовање база података Примери питања за колоквијум 1. Навести најважније моделе података кроз историју рачунарства до данас. 2. Објаснити ос

Р273 Пројектовање база података Примери питања за колоквијум 1. Навести најважније моделе података кроз историју рачунарства до данас. 2. Објаснити ос Р273 Пројектовање база података Примери питања за колоквијум 1. Навести најважније моделе података кроз историју рачунарства до данас. 2. Објаснити основне концепте мрежног модела 3. Објаснити основне

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 281 Podgorica, 31. oktobar 2014. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke Informatički sustav za prikupljanje, simulaciju i prikaz podataka o cijenama javnih komunikacijskih usluga (dalje: Sustav e-tarife) Zagreb, HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Roberta

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 229 Podgorica, 30. oktobar 2015. god. Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima

Више

KAKO BRŽE DO POSLA ZA StrukovnOG inženjerA zaštite životne sredine

KAKO BRŽE DO POSLA  ZA StrukovnOG inženjerA zaštite životne sredine KAKO BRŽE DO POSLA ZA SPECIJALISTU STRUKOVNOG INŽENJERA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Dr Vesna Marjanović, profesor Visoke poslovno-tehničke škole strukovnih studija, Užice Specijalističke strukovne studije

Више

Microsoft Word - Predmet 14-Strategijski menadzment-rjesenja

Microsoft Word - Predmet 14-Strategijski menadzment-rjesenja КОМИСИЈА ЗА РАЧУНОВОДСТВО И РЕВИЗИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ИСПИТ ЗА СТИЦАЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ЗВАЊА ОВЛАШТЕНИ РЕВИЗОР (ИСПИТНИ ТЕРМИН: МАЈ 2016. ГОДИНЕ) ПРЕДМЕТ 14: СТРАТЕГИЈСКИ МЕНАЏМЕНТ ЕСЕЈИ Есеј број 1

Више

Microsoft PowerPoint - benefits_of_standards PREVOD (2)

Microsoft PowerPoint - benefits_of_standards PREVOD (2) KORISTI OD STANDARDA IVELIN BUROV EKSPERT U PROJEKTU TEHNIČKA POMOĆ INSTITUCIJAMA INFRASTRUKRURE KVALITETA U REPUBLICI SRBIJI PROJEKAT FINANSIRAN OD STRANE EVROPSKE UNIJE 30.6.2010 г. 1 Jednostavan primer

Више

ZIS

ZIS DIGITALNA FORENZIKA prof. dr Saša Adamović sadamovic@singidunum.ac.rs Forenzička istraga operativnih sistema Operativni sistem Pruža softversku platformu za pokretanje drugih programa. OS je odgovoran

Више

Poglavlje 12 4Merenje, analiziranje i optimizovanje kampanja POGLAVLJE

Poglavlje 12 4Merenje, analiziranje i optimizovanje kampanja POGLAVLJE Poglavlje 12 4Merenje, analiziranje i optimizovanje kampanja POGLAVLJE 12 225 U OVOM DELU... Procenite vitalnost i efikasnost vaših marketinških kampanja kroz podatke i analitiku koristeći pakete kao što

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Digitalna transformacija Pametna Sela Pametna sela kao nositelj razvoja Infrastruktura (promet, komunalna infrastruktura, javni prostor) - Troškovna učinkovitost - digitalno dostupna - Jednostavnost korištenja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Poslovna informatika Ekonomski fakultet u Osijeku Što se događa na internetu u 1 minuti? Par činjenica Svaki dan kreira se 2,5 kvintilijuna bajtova podataka! 90% svih podataka u svijetu kreirano je u zadnje

Више

Internet marketing Sve počinje ovako Internet marketing predstavlja posebnu granu marketinga u kojoj se internet koristi kao osnovni medij za komunika

Internet marketing Sve počinje ovako Internet marketing predstavlja posebnu granu marketinga u kojoj se internet koristi kao osnovni medij za komunika Internet marketing Sve počinje ovako Internet marketing predstavlja posebnu granu marketinga u kojoj se internet koristi kao osnovni medij za komunikaciju. Internet marketing omogućava da čak i kompanije

Више

Slide 1

Slide 1 EVROPSKO BALANSNO TRŽIŠTE ELEKTRIČNE ENERGIJE Marko Janković, dipl.ing. EMS AD Beograd 34. саветовање CIGRE Србија Deregulacija i centralizacija energetskog sektora Deregulacija energetskog sektora Liberalizacija

Више

Slajd 1

Slajd 1 Luka Vidoš UMAS, studeni 2007 Uvod 2.0 Druga verzija weba? Web 2.0 je fraza, metafora za suvremeno napravljene webove sadrže i socijalizacijsku notu omogućuju posjetiteljima sudjelovanje u kreiranju njihova

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kompetencijski profil nastavnika u visokom obrazovanju Prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet cizmesij@math.hr Educa T projekt Kompetencijski profil

Више

Upravljanje kvalitetom Osnove za izradu projektnog zadatka

Upravljanje kvalitetom Osnove za izradu projektnog zadatka Upravljanje kvalitetom Osnove za upravljanje kvalitetom Fakultet organizacionih nauka, Beograd, 2019. Osnove za upravljanje kvalitetom 1.6 Za potrebe stvaranja identifikovanih proizvoda i/ili usluga, mogućeg

Више

Slide 1

Slide 1 Колаборативна софтверска платформа за управљање иновацијама WBCInno Колаборативна софтверска платформа за управљање иновацијама Интранеа решења д.о.о. Крагујевац Теме Зашто иновациона платформа? Практични

Више

SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukt

SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukt SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukture koja ima za cilj snimanje i prenos signala preko

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Upravljanje vremenom Praktikum iz poslovne komunikacije i prezentacije Jelica Cincović (jelica@etf.rs) Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu 2018/2019 Uvod 24 sata za organizovanje našeg dana

Више

Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilj

Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilj POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana Termin: 12. i 13. april 2016. Beograd 1 Opis seminara Osnovni cilj treninga je da omogudi

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Mehanizmi čuvanja podataka baznog sustava za potrebe Billing aplikacije Autor: Domagoj Dukarić, HEP ODS d.o.o. Koautor: Mario Blažanović, HEP ODS d.o.o. Ukratko o Oracle bazi Instanca memorijske strukture

Више

ЈСФФ2019 (Јапанско српски фестивал филма) Апликациони формулар САДРЖАЈ: Апликациони формулар О фестивалу Правила и процедура

ЈСФФ2019 (Јапанско српски фестивал филма) Апликациони формулар САДРЖАЈ: Апликациони формулар О фестивалу Правила и процедура ЈСФФ2019 (Јапанско српски фестивал филма) Апликациони формулар САДРЖАЈ: Апликациони формулар О фестивалу Правила и процедура АПЛИКАНТ Име: Имејл: Телефон: Вебсајт: Кратка биографија (до 150 речи): Информације

Више

7. CFO & CONTROLLING KONGRES april Hotel Crowne Plaza / Beograd PRIPREMITE SE ZA BUDUĆNOST * Najveći poslovni kongres u Ex Jugoslaviji

7. CFO & CONTROLLING KONGRES april Hotel Crowne Plaza / Beograd PRIPREMITE SE ZA BUDUĆNOST * Najveći poslovni kongres u Ex Jugoslaviji 7. CFO & CONTROLLING KONGRES 2019. 23. april 2019. Hotel Crowne Plaza / Beograd PRIPREMITE SE ZA BUDUĆNOST * Najveći poslovni kongres u Ex Jugoslaviji * 500 učesnika * 90% učesnika su na pozicijama CEO,

Више

POČETNO REŠENJE ZA VIŠE EFIKASNOSTI, FLEKSIBILNOSTI I VEĆI RAST Srpski Serbian

POČETNO REŠENJE ZA VIŠE EFIKASNOSTI, FLEKSIBILNOSTI I VEĆI RAST Srpski Serbian POČETNO REŠENJE ZA VIŠE EFIKASNOSTI, FLEKSIBILNOSTI I VEĆI RAST Srpski Serbian Klaes vario [pravljeno po meri] za vas. Kvalitetnoj firmi za proizvodnju prozora i vrata potrebno je kvalitetno rešenje koje

Више

Biz web hosting

Biz web hosting BIZ WEB HOSTING KORISNIČKO UPUTSTVO WWW.OBLACI.RS SADRŽAJ PRISTUP KORISNIČKOM PORTALU... 2 KUPOVINA BIZ WEB HOSTING SERVISA... 4 PRISTUP PLESK WEB KONTROLNOM PANELU... 14 PORTALI I DOMENI... 14 FAJL MENADŽER...

Више

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 РЕГИСТРАЦИЈА НА СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ За коришћење СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ система, корисник (физичко или правно лице) попуњава упитник у просторијама

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation GRAD ZAGREB U pametnom gradu investicije u ljudski i društveni kapital, tradicionalnu i modernu komunikacijsku infrastrukturu pridonose održivom gospodarskom rastu i visokoj kvaliteti života, sa mudrim

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation RAČUNARSTVO U OBLAKU ZA KONSOLIDACIJU RAČUNARSKIH RESURSA JAVNIH PODUZEĆA Dubravko Miljković Hrvatska elektroprivreda Zagreb, Vukovarska 37 UVOD Veliki individualni kapaciteti Neracionalno korištenje dimenzionirani

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Digitalno gospodarstvo diplomski studij smjera Management, 2. semestar izborni kolegij, 45h, 5 ECTS Nositelj: Prof.dr.sc. Marijana Zekić-Sušac Kontakt: marijana@efos.hr, Termini osobnih konzultacija objavljeni

Више

Lean razmišljanje u proizvodnoj organizaciji - Pregled lean alata za unapređenje procesa Autori: Jovana Čabarkapa Aleksa Sekulović Fakultet organizaci

Lean razmišljanje u proizvodnoj organizaciji - Pregled lean alata za unapređenje procesa Autori: Jovana Čabarkapa Aleksa Sekulović Fakultet organizaci Lean razmišljanje u proizvodnoj organizaciji - Pregled lean alata za unapređenje procesa Autori: Jovana Čabarkapa Aleksa Sekulović Fakultet organizacionih nauka 1 POSLOVNA FILOZOFIJA koja kaže da je kupac

Више

STUDIJA SLUČAJA: Konsolidacija informatičkog sustava Grada Raba siječanj, Informacijske tehnologije

STUDIJA SLUČAJA: Konsolidacija informatičkog sustava Grada Raba siječanj, Informacijske tehnologije STUDIJA SLUČAJA: Konsolidacija informatičkog sustava Grada Raba siječanj, 2017. Informacijske tehnologije Studija slučaja (Case study) Informatički sustav Grada Raba sastoji se od 1 fizičkog poslužitelja

Више

Predavanja za sajt.pdf

Predavanja za sajt.pdf Korporativne strategije Tipovi strategija Tri nivoa strategije najveći broj autora Korporativna strategija Područje delovanja Pojedinačna organizacija ili grupa organizacija Vremensko razdoblje Dugoročna

Више

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt Tema 2 Kriterijumi kvaliteta za softverske proizvode DAAD Project Joint Course on Software Engineering Humboldt University Berlin, University of Novi Sad, University of Plovdiv, University of Skopje, University

Више

ПА-4 Машинско учење-алгоритми машинског учења

ПА-4 Машинско учење-алгоритми машинског учења ПА-4 Машинско учење-алгоритми машинског учења Машинско учење увод и основни појмови Деф: the desgn and development of algorthms that allow computers to mprove ther performance over tme based on data sensor

Више

Organizacija koja uči Nemanja Davidović

Organizacija koja uči Nemanja Davidović Organizacija koja uči Nemanja Davidović 25.08.2012. Ekonomija znanja Znanje kao ključna kompetentnost Ključna kompetentnost preduzeća je zapravo njegova sposobnost da izvršava poslovne procese na superiorniji

Више

08_03

08_03 OBAVIJEST O SLOBODNOM RADNOM MJESTU ZA IZRADU POPISA USPJEŠNIH KANDIDATA Naziv radnog mjesta Funkcijska skupina / razred AD 6 Vrsta ugovora Referentna oznaka Rok za podnošenje prijava Mjesto zaposlenja

Више