МАЈ 4. ПРЕП. СТЕФАНИДА СКАДАРСКА И БИТОЉСКА - НОВОЈАВЉЕНА.

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "МАЈ 4. ПРЕП. СТЕФАНИДА СКАДАРСКА И БИТОЉСКА - НОВОЈАВЉЕНА."

Транскрипт

1 СЛУЖБА И АКАТИСТ ПРЕПОДОБНОЈ МАТЕРИ НАШОЈ СТЕФАНИДИ СКАДАРСКОЈ И БИТОЉСКОЈ НОВОЈАВЉЕНОЈ.

2

3 Р МЕСЕЦА МАЈА, У 4. ДАН. СЛУЖБА ПРЕПОДОБНОЈ МАТЕРИ НАШОЈ СТЕФАНИДИ СКАДАРСКОЈ И БИТОЉСКОЈ НОВОЈАВЉЕНОЈ.* 1 НА ВЕЛИКОМ ВЕЧЕРЊУ. [Певамо:] Блажен (је) човек антифон. На Господе, завапих... стихире на 8, глас 8. Подобан: О преславнога чуда... адосно рођеном Христу * од седмог лета се сва предаде, Стефанидо * презревши сласти хране * и пролазну сладост сујетних разговора, * у самоћу си се још као дете повлачила, * на чуђење својих побожних родитеља, * Јоване и Андрије, * и истински плод благодати * и мужествене храбрости си била. А дамант тврди била јеси, * Стефанидо преподобна * о који су се ломиле све демонске стреле * и привиђења у сну и на јави * којима те зли покушавао уплашити * и одвојити од Христа * но, ти се још чвршће поузда у Бога свога, кличући. * Зло искушење на сваке начине * али си ме Христе мили тврдо заградио. * Срце си ми у љубав(у) загрејао * вељу Си ми милост насуо. Д арова те Христос, Стефанидо * топлим и усрдним молитвама * и Сам ти непрестано говораше у срцу * више но што би се у све књиге могло написати. * Мудро схвативши ово, ти говораше: * Усмено не умијем ни с ким говорити * а овако тајно * могу Духовноме непрестано писати. У ским и стрмим путем храбро си ишла * пригрливши самоћу и ћутање * смирење ти би помоћник * дарежљивост заштита * а сузе покајања небеско белило душе. * Њима вапијаше: * Само кроз мене Христос каже * да ми срце блажи; * у овом животу се само љубава проста * и добра воља траже. 1 * приређено према штампаном издању: Преподобна Стефанида Скадарска и Битољска ХРИСТЕ МОЈ ЖИВОТУ, стр , Библиотека Преподобни Стефан Пиперски, коло 3, 2. издање, Манастир Ћелија Пиперска, Подгорица год. С благословом његовог високопреосвештенства митрополита Црногорско-приморског господина д-ра Амфилохија (Радовића). Биографија, служба, акатист и илустрације монахиња Стефанида (Бабић).

4 ~ 2 ~ Месеца маја, у 4. дан Ј ело твоје би небеска мана * Тело и Крв Пречистог Христа. * Он би сва крепост твоја * која те оживљаваше и мудрошћу дариваше, да му кличеш: * Ти (си се) родио за радост и спасење душе * а нијеси за јело и пиће и за задовољство тјелесно. С тефанидо преподобна * храброшћу духовном ти сва би испуњена * и вером светом која од буре спасава. * Ревношћу серафимском ти љубљаше Бога, * и непомично на молитви сатима стајаше, * у светим Високим Дечанима, * где си побожно сваког дана, тело светог Стефана целивала. Е ванђелским крилима * постом и молитвама, * свакодневно на небо би узношена, * где радосно Господу похвале приношаше: * Ти си живот без смртности! * Ти си младост без старости! * Ти си Красота и Љепота без покварености! * Ти си свијетла Милост и Љубава * која даје вјечну радост и весеље! П ремудра мати * ти радосно сараспињаше себе Христу * стојећи непомично на мртвој стражи * као небески војник * премудро говорећи: *... Заиста је пут (к) Теби тешка мука. * Али су Христе пут Тебе муке пунане свјетлога добра, * које дају свјетлост и радос(т) * и вјечно небеско весеље! Слава... глас 8: Р адуј се, похвало Скадарска, Косовска и Битољска, * преподобна мати наша новојављена Стефанидо! * Ти схвати и оправда смисао живота * јер хтеде само оно што је једино потребно! * Одгонетну загонетку постављену даном рођења, * и радујеш се у све дане свога живота вјечнога * пјевајући Господу: * Без Теба ништа не видим и не чујем, без Тебе ништа не зборим нити знам * без Тебе немам и... не вјерујем * да имам у себи Твоје истине. Ц И сада... богородичан васкрсан први, глас [исти: ар небески из човекољубља на земљи [по]јави се, * и с људима поживе; * јер од Дјеве Чисте тело прими, * и из Ње изађе с примљеним; * један је син, двојан природом, * но не Ипостас[и]ју. * Стога Њега, [као] савршен[ог]а Бога и савршен[ог]а човека уистину проповедајући, * исповедамо Христа Бога нашега. * Њега моли, Мати неневестна, * да се смилује душама нашим.]* 2 2 * наш превод са црквено-словенског.

5 Преп. Стефанида Скадарска и Битољака новојављена. ~ 3 ~ Вход. Прокимен дана. Читања [три преподобној]. 1. Читање из Премудрости Соломонових [гл. 3,1-9]: раведних су душе у руци Господњој, и неће их се дотаћи П мука. Сматрани бише у очима безумних да су умрли, и сматраше се за злобу излазак њихов, и одлазак од нас сакрушење, а они су у миру. Јер пред лицем ако и муке добију, нада је њихова испуњена бесмртношћу. И будући мало кажњени, великим ће добрима бити награђени. Јер их Бог опроба, и нађе их достојнима Себе. Као злато у пећи испроба их, и као жртву свеплодницу прими их. И у време посете њихове засијаће, и као искре из стабла потећи ће. Судиће незнабожним народима, и овладаће људима, и зацариће се Господ у њима до века. Који се надају на Њега разумеће истину, и верни у љубави остаће Њему. Јер је благодат и милост на преподобнима Његовим, и посета (Његова) у изабранима Његовим. 2. Читање из Премудрости Соломонових [гл. 5,15-24 и 6,1-3]: раведници ће до века живети, и у Господа је плата њихова, и П старање њихово у Вишњега. Тога ради добиће царство благољепија, и венац лепоте из руке Господње; јер ће их десницом покрити, и мишицом (Својом) заштитити их. Узеће за свеоружје ревност Своју, и наоружаће твар за освету непријатељима. Обући ће се у оклоп правде, и ставиће као шлем суд нелицемеран. Узеће за штит непобедиви преподобност (= светост); пооштриће гњев изненадни за мач. Бориће се заједно са њиме свет на безумнике; полетеће праволучне стреле муњевите, као из благоокруглог лука, из облака, на циљ полетеће, од каменометног гњева, тешки ће падати град. Узнегодоваће на њих вода морска, реке ће их потопити нагло. Стаће им насупрот ветар силан, и као вихор развијаће их; и опустошиће сву земљу безакоње, и зло дејство ће преврнути престоле моћних. Слушајте, зато, цареви, и разумите; научите се, судије крајева земље; почујте који владате мноштвом, и који се гордите због маса незнабожних народа. Јер вам је дата од Господа власт, и моћ од Вишњега.

6 ~ 4 ~ Месеца маја, у 4. дан 3. Читање из Премудрости Соломонових [гл. 4,7-15]: раведник кад достигне да сконча, биће у покоју. Јер старост П часна није у многолетности, нити се бројем година одмерава. Него је мудрост седина људима, и узраст старости је живот непорочан. (Праведник) благоугодан поставши Богу, завољен би; и живећи посред грешникā, пресељен би. Узет би, да злоба не измени памет његову, или да лаж не обмане душу његову. Јер завист злобе помрачује добра, а маштање похоте измењује ум незлобив. Скончавши за мало, испуни године дуге; јер угодна би Господу душа његова; зато се пожури (да изиђе) из средине злобне. А народи видеше, и не разумеше, нити ставише на мисао тако нешто: да је благодат и милост на изабранима Његовим, и посета (Његова) у преподобнима Његовим. Е На литији: стихире, глас 1, самогласне: пископ Виктор скадарски * духовни отац твој, Стефанидо * схвативши дубину твоје Боговенчане душе * и драгоценост чистих бисера Премудрости Божије * која у теби обитаваше * сачува нам предивне исповести твоје топле вере: * Очима Га не видим * а срце као да ми Га види; * ушима Га не чујем * а срце као да ми Га чује * тако ми унутра светлост стоји. П ричешћена Вечним Животом * и Милошћу Свеопроститеља * ти састрадаваше патњама људским * и мољаше се Богу за све: *... Овако Те молим за моје безгрешни Господе * и за све оне којима ти добровољиш да ми помоћ буду * благом ријечју и добре воље * и за све оне што Ти волиш да Те молим, * Боже мој! О писмени сама себе * силом Светог Духа; * и напајаше се сладошћу Божанских Речи * Богомудрих Отаца * и захвално говораше: * То ми је душу просвијетлило и срце овеселило * и цио грешни живот ми се окрепио и оснажио, * да лакше носим грешну теготу моју. Слава... глас 8: Д јево мудра, Стефанидо * ти благосиљаше Господа свим бићем својим: * Благословен јеси Господе! * Благослови ми све моје! * И свакога кога волим! * И ко ме воли ради Тебе! * Нека све благословено буде! * Благослови дан и ноћи моје! * И јутра и вечери моје! * Благослови срце и крв моју, * нека буде мило за љубаву Твоју! *

7 Преп. Стефанида Скадарска и Битољака новојављена. ~ 5 ~ Благослови жалост и радост моју * за љубаву Твоју! * Благословен јеси Господе! И сада... богородичан, [глас исти]: Б езневјестна Дјево, * [(Ти) која Бога неизрециво заче телом, * Мати Бога Вишњега, * Твојих слугу молбе прими, Свенепорочна; * свима да[ру]јући очишћење сагрешења, * и наша молења сада примајући, * моли да се спасу душе наше.]* 3 О На стиховње: стихире, глас 2. Подобан: Доме Ефратов... Боже мили, * Господе Исусе Христе! * клицаше Стефанида * Ах, слатко ли ми је ово велико Име Твоје! * Отвара се цело срце моје * да изговори дивно Име Твоје! Стих: Часна је пред Господом * смрт преподобних Његових.* 4 Б лагослови све у мени и око мене * да будем готова за Тебе! * Да будем сва Твоја * и Ти све моје, Господе! * Нека се испуни воља Твоја * то је Небесна жеља моја! Стих: Чиме ћу узвратити Господу * за све што ми је подарио?* 5 Г оворила си Христу, Стефанидо блажена: * Не стога што ја заслужујем * тајни благослов Твој * него се Ти сажали и смилуј * и нека сиђе милост велика Твоја, Господе * на мене грашну. * Да познадем свети живот * и Твој свети одговор * и Твој свети пут. А Слава... глас 6: нђелима радост си била * преподобна мати наша Стефанидо * небеске венце си исплела * својим трудом и мукама * оросила их својим топлим сузама * обасјала усрдним молитвама * украсила крвљу мученичком. И сада... богородичан, [глас исти]: Т ворац и избавитељ мој, [Пречиста, Христос Господ, * из Твојих бедара изашавши у мене се обуче, * и прве клетве Адама ослободи. * Стога Т[еб]и, Свечиста, * као Божијој Матери и Дјеви уистину, * кличемо неућутно Радуј се анђелско, * радуј се, Владичице, * заштито и заклоне, * и спасење душа наших.]* 6 3 * наш превод са црквено-словенског. 4 * Пс. 115,6. 5 * Пс. 115,3. 6 * наш превод са црквено-словенског.

8 ~ 6 ~ Месеца маја, у 4. дан К Тропар, глас 8: ћери Тишине * главу твоју венац нетљени краси * Христа љубљеног Женика твога. * Њему се од детињства сва предајући * небеску мудрост си задобила * и схвативши трулеж и сујету света, * Њему си се, Стефанидо, свим срцем и крвљу приљубила, појући: * Па нека се чини што год хоће на овоме свијету * нека се обрће преврће * мене (с) Христом нико раставити неће. М НА ЈУТРЕЊУ. На Бог Господ... тропар, [преподобне глас 8: Кћери Тишине * глави твоју... [Два пута.] Слава... и сада... богородичан, глас исти: Ти који се нас ради роди од Дјеве...] По 1. катизми: сједален, глас 4: ногострадална мати Стефанидо * ти облагодати нас чудесним примером својим * и охрабри у свим невољама * да радосно Богу кличемо: * Ти си СВЕ У СВЕМУ ЗА СВЕ. [Два пута.] О Слава... и сада... богородичан, [глас исти]: бновила си, Чиста, божанским рођењем твојим * трулежно суштаство земнородних * страстима умртвљено * и привела си све од смрти к животу нетљеном. * Стога Те благодарни сви величамо, * Дјево Препрослављена, * као што сама прорече. А Т По 2. катизми: сједален, глас 2: лбанија те благословена изнедри, * Косово те свето надахну и укрепи, * а страдална Македонија увенча и прослави. [Два пута.] Слава... и сада... богородичан, [глас исти]: и, Која Си Источник Милосрђа, * удостој и нас милости, Богородице * погледај на људе који згрешише * и јави као увек силу Твоју: * на Тебе наду положивши * као некада Гаврил, бестелесни Архистратиг, кличем Ти: * Радуј се!

9 Преп. Стефанида Скадарска и Битољака новојављена. ~ 7 ~ В Полијелеј. Величање: еличамо те * преподобна мати Стефанидо * и поштујемо молчаније и уздржање твоје * које си Христу * са љубављу принела. Т Изабрани псалам: Стрпљиво очекивах Господа...* 7 По полијелеју: сједален, глас 8: и Бог, љепота и красота моја остајеш, * Ти ме за вјечно чува(ш) и ослободиш... * с кротошћу Те слављаше Стефанида. * Желим (Ти) све исповиједати, * ништа у немарност и заборавност не оставити, * и свакога жалити, * и пут Тебе жељети. [Два пута.] К Слава... и сада... богородичан, [глас исти]: ао Дјеву и Једину међу женама, * Тебе Која си Бога телом бесемено родила, * сва племена земна величају. * Огањ се Божанства уселио у Тебе, * и дојила си, као младенца, Творца и Господа. * Стога, анђелски и људски род * достојно славе Пресвета Рођење Твоје * и скупа Ти вапију: * Моли Христа Бога да опрости грехе * онима који се са вером поклањају Пресветом Рођењу Твоме. Степена, 1. антифон 4. гласа. Прокимен, глас 4: Часна је пред Господом * смрт преподобних Његових.* 8 Стих: Чиме ћу узвратити Господу * за све чиме ме је даривао?* 9 Све што дише... Јеванђеље од Матеја, зач. 43.* 10 ече Господ својим ученицима: [11,27] Све је мени предао Отац Р мој, и нико не зна Сина до Отац; нити Оца ко зна до Син, и ако Син хоће коме открити. [28] Ходите к мени сви који сте уморни и натоварени и ја ћу вас одморити. [29] Узмите јарам мој на себе и научите се од мене; јер сам ја кротак и смирен срцем, и наћи ћете покој душама својим. [30] Јер јарам је мој благ, и бреме је моје лако. 7 * Пс.39,2. 8 * Пс. 115,6. 9 * Пс. 115,3. 10 * Мт. 11,27-30 (зач. 43).

10 ~ 8 ~ Месеца маја, у 4. дан И После 50-ог псалма: стихира, глас 6: у вечности, радуј се * преподобна мати Стефанидо * са Христом си сада, * заћутавши, с Њиме си беседила; * постом и бдењем тело си умртвила * милостињом на небеса вазнела се јеси * својим исповестима живиш и сада, * нектаре свесладосни, * моли се за нас, * да Христос вечно живи у нама. Канон [преподобне], глас 4. Песма 1. Ирмос: Отворићу уста моја и напуниће се Духа, и реч упутићу Царици Матери; празноваћу весело и певаћу с радошћу Њена чудеса. Н едостојне наше песме прими сада, мати, у Христообасјаној небеској келији својој, и измоли за нас, грешне и слабе, опроштај од Бога, Коме ти, света, вапијаше: Ја, иако сам грешна, ја хоћу свету милост само од Тебе! А заиста јесте ово чудо да ја све говорим која сам ништа, Тебе Богу који си све што (јесте) задивљено Стефанида кликташе, док јој Бог тихо и нечујно небеске тајне откриваше. Ш аренило овог света, који пропада као трава покошена на сунцу не зароби твоје срце, јер оно удоми Небеског Госта. Њиме обасјана, ти сијаше као огањ неугасиви. Богородичан: П речиста Дјево, Владичице; Свеопевана Мати Бога нашег, избави ме од сваке невоље и исцели ране срца мога, молитвама преподобне Стефаниде, да заједно са њом могу у вечности Тебе прослављати. Песма 3. Ирмос: Певаче славе Твоје, Богородице, живи, благословени Изворе, сакупљене у скупу духовном духовно оснажи, и у Својој Божанској слави, венаца славе удостој. А лбанију ти освети анђелском љубављу својом; у малој колиби крај цркве, као Алексеј свети ти самоваше, нечујно дане своје, само Богу знане, у смирењу ткаше, спремајући се за вечни сусрет, лицем к Лицу са Њим.

11 Преп. Стефанида Скадарска и Битољака новојављена. ~ 9 ~ С амо да ме (Христе) никад не оставиш Стефанида са љубављу вапијаше, јер ме немаш коме оставити нако да ме изгубиш и топлим сузама своје црне скуте напајаше. Т ебе у руке живот предајем, Ти си га створио, Ти чини што волиш, и што хоћеш! послушно, вољно себе разапињаше Стефанида, пригрливши Крст као Свепобедно оружје. Богородичан: П окрове монаха, Непобедиво утврђење смирених, Кротка Голубице небеска, Пресвета Владичице, милост испроси у Сина Твога за грешну душу моју, која пустињом ожеднела лута. Е Сједален, глас 3: ванђелским мудрим дјевама ти се уподоби, * преподобна мати наша Стефанидо, * непрестано уље у кандило своје доливајући, * и небески Огањ страдалном љубављу одржавајући. [Два пута.] Б Слава... и сада... богородичан, [глас исти]: ожанска Скинија Слова била јеси, * Једина Пречиста Мати Дјево, * чистотом својом ангеле си превазишла; * мене који сам прах био, * оскрнављен више од свих, плотским сагрешењима, * очисти Божанским водама Твојих молитава, * дарујући Чиста, велику милост. Песма 4. Ирмос: Који седи у слави на престолу Божанства, свебожанствени Исус, на Облаку дође лаком у свој моћи Својој, и спасе оне што кличу: Слава Христе моћи Твојој. Ф ијакером старим посведневно, брат те довожаше к Светој Лаври Високих Дечана, због немоћи твоје од многих рана, које ти јуначки као војник Христов, ревносно трпљаше, не желећи остати без службе Божије. П рогнани из родне Враке због имена и вере, на Косову нађосте утеху и заклон, у постојбини древној, крвљу освештаној. Ти, поред свога, и крст свога напаћеног и прогнаног народа ношаше. Н оћи и дани теби беху исто молитва Христу у срцу чистом; неизмерни вапаји пробуђене душе, и вулкани љубави који све демонске замке руше. Богородичан:

12 ~ 10 ~ Месеца маја, у 4. дан О, Маријо Дјево, Невесто Пречиста, измоли љубав у Свог Сина, Христа, да њоме испуни хладно срце моје, да нетљеним огњем у вечности поје. Песма 5. Ирмос: Све се задиви Божанственој слави Твојој, јер Ти си, Најчистија Дјево, у крилу имала Бога над свима, и родила вечнога Сина, свима што славе Тебе, мир дарујеш. И шавши са братом назад кући твојој, из Жиче свете ка Косову равном, сусрете у возу две чудесне душе. Задивљена њиховом љубављу и жртвом, прихвативши њихов, од срца, позив, ти, као апостол, остави родбину по телу, и крену са њима у древни Битољ. У Битољу си проводила молитвено живот у дому поред чудотворног извора Светог Николаја, што се Богдај зове, кога Николај Нови обнови да сирочад Божија у њему главу склоне, и пронађу љубав Христа човекољупца. О нде године четири проведе ратне, просећи за свој народ милост од Бога, горећи као пречиста миомирна воштаница, запаљена Христом место трулежног огња. Богородичан: П ресвета Владичице наша Богородице: Уведи мене грешну у оно што Ти свето волиш са свијема мојијема грешнијема и са свјема што Ти свето волиш и потакни ме светој вољи Твојој! Песма 6. Ирмос: Божанствени овај и свечасни, празнујући празник Богоматере, ви богомудри, ходите, хвалу јој певајмо, и од Ње рођенога Бога славимо. П утници намерници, свраћаху до тебе, уморни од пута, знајући да их аврамовско гостопримство твоје чека хлеб, вода и со, и утеха нека. К пира. А олиба твоја извор воде живе, за све који жедни беху, и тишина после Скадарске буре, и покој вечности након људског нђелски си веру ближњима крепила, кад их страх обузе на Скадарском језеру, услед мрачне буре, уздајући се у Бога жива, исповедник Његов до последњег даха свог си била. Богородичан:

13 Преп. Стефанида Скадарска и Битољака новојављена. ~ 11 ~ М олитве мученице своје свете прими, и подигни пале, и укрепи болне, љубављу својом такни срца ледна, освети умове и очисти снове, Невјесто Неневјестна. Б Кондак, глас 8. Подобан: Као првине... огомудра мати преподобномученице Стефанида * језик вечности заволевши, * и трулежна уста своја затворивши, * ти Боголику душу своју испуни сладошћу тајног разговора са Христом, * једином утехом и љубављу твојом, исповедајући: * Оволико са Христом живим * колико са Њим слатко разговарам. Песма 7. Ирмос: Не послужише твари благочестиви место Створитељу, но претњу огњем презревши храбро, радоваху се, појући: препрослављени Господе и Боже отаца, благословен си! Д аром целомудрија испуњена беше, сва у Христу Христом живећи за Христа, благодаћу Његовом неуморно Га благосиљаше, непрестано желећи благослове с неба. А нђелски кликташе: Благословен јеси Господе! Благослови ми живот у сну и на јави, нека ми се открива красота света Твоја, Христе! Благослови тело и кости моје, који се често трују од лукаве лажне муке! Благослови душу и грешно тијело моје, нека буде чисто за љубаву Твоју! Р адосне благослове изнедри из себе, и принесе Христу од све душе своје, горећи љубављу за Женика свога:... Ја без свега и без сваког могу, а без Христове љубави никако не могу... Ти си, Христе, брига моја, и ја грешна нека будем Твоја! Богородичан: С кинијо Славе Божије, Пречиста Дјево, утехо и надање наше у овом палом животу, укрепи нам веру, и подари штедро душевну чистоту. Песма 8. Ирмос: Младиће благочестиве у пећи изданак Богородичин спасао је: тада се показа лик Његов, а сад на делу Он, земљу целу подиже да пева Теби: Господа славите дела, и преузносите у све векове!

14 ~ 12 ~ Месеца маја, у 4. дан С тефанидо преподобна, небески венац силе Божије си била, чудесно живећи снагом Бога Речи, небеска слова оваплоти собом, и красоту сваког запечати животом. К ад се угледам на Христову велику муку, на Његово дуго трпљење, и на Његову доброту и мудрост више ми ништа не треба. Но ја не могу грешни и ништавни живот покајати и покорити колико Христу треба. А заиста Христа волим! кротко исповедаше Стефанида, (Он) ми не да на овом свету гледати, нити с ким слободно говорити, ни са чим не даје (ми) задовољна бити... Немам слободе у данашњем животу. Само ми је слобода у самога Господа... (Стога) мене, Христе, ево с Тобом љепоте и красоте доста... Богородичан: Б лагословена Дјево, Предвечног Бога примивши у утробу своју свету, Ти постаде само небо, и престо Свевишњега. Песма 9. Ирмос: Свак на земљи рођени да ликује Духом просветљаван, да торжествује бестелесних умова природа, штујући светковину свештену Богоматере, и да вопије: радуј се свеблажена Богородице Чиста, вечна дјево! И мајући смирење душевно и топло покајање, ти у себе сумњаше, гледајући своје мане: Све се бојим Христе да Ти лажно не живим!, бијаше вапај твоје душе Богом дане. Б ез Тебе ништа живо не може живо бити... Зато Христе Ти знаш да ја не могу без Тебе... Јер ме нема ко други подржати... Јер, душа моја, Христе, све Тебе чека, све се Тебе у радос(т) нада да свакојега врага савлада. И мајући танано и болно чуло душе, ти вапијаше: Ја Христе, не требам никоме само Теби ако ме волиш, да ме за себе спремиш, да ме чуваш од ове безвјерности и развратности која на овоме јадноме свијету постаје. Богородичан: К упино неопаљива, Кадилнице златна, Престоле Цара, Свеблажена Дјево, Најчистија Врата Ти била јеси, кроз која сами Бог сиђе к нама.

15 Преп. Стефанида Скадарска и Битољака новојављена. ~ 13 ~ Т Свјетилан. Подобан: Жене послишајте... вој спомен радосно празнујемо * преподобна мати наша Стефанидо * и небеску ти песму појемо * изаткану од твојих венаца и бисера * благосиљајући тебе * која си Бога и све нас непрестано благосиљала. Слава... и сада... богородичан: Р адуј се, верних похвало; * радуј се, преподобних утврђење; * радуј се, православних славо; * радуј се, свјетлости оних у тами; * радуј се, храме пресвети; * радуј се, рају Божији; * радуј се, разрешење клетве, * Благословена Маријо! О На хвалите: стихире, на 4, глас 8: клоп тврде вере * брањаше твоју трептаву душу * од свих налета видљивих и невидљивих војски * и чуваше бисер благодати твоје * Богом даровани. Љ убављу Божанском сва би озарена * као небеска прелепа ватра * њоме душа твоја дисаше * и хвале Богу приносаше: * Јер моја грешна миса(о) и уста често могу престанути на Тебе заборавити *... али дух и срце моје, не могу никад престанути ни заборавити, * што се неће с Тобом разговарати! * Јер се немају чим другијем добром загорети... С тефанидо преподобна * ти хваљаше Бога непрестано * умом, срцем, крвљу, костима, и речима * и целим животом својим. * Анђелима се, удивљенима красотом Божијом, уподоби * неуморно у срцу свом Богу појући. К ад ме зло заноси Он ме враћа * кад ми тешко отежа Господ ми олакша, * благодарно исповедаше Стефанида, * предавши сву себе у руке Господу, * и само од Њега помоћ очекујући. А Слава... глас 8: нђелска душо, новојављена * преподобна мати Стефанидо * наставнице живота мога * узоре вечнопламтећи, * лучо светозарна, * светиониче у бури овога света, * чудесна невесто Христова, * на небу се сада радујући * вечној љубави Христовој, * похитај и почуј вапаје наше, * и посредуј, мати, за спасење!

16 ~ 14 ~ Месеца маја, у 4. дан В И сада... богородичан, [глас исти]: ладичице, * прими молитве Твојих слугу, * и избави нас * од сваке невоље и жалости. Славословље велико. И отпуст. НА ЛИТУРГИЈИ. Блажена преподобне [од] 3. и 6. песме Канона. Прокимен, глас 7: Часна је пред Господом * смрт преподобних Његових.* 11 Стих: Чиме ћу узвратити Господу * за све што ми је дао?* 12 Апостол: Ефесцима, зач. 233.* 13 раћо, [6,10] јачајте у Господу, и у сили моћи његове. [11] Обуците Б се у свеоружје Божије, да бисте се могли одржати против лукавства ђаволскога. [12] Јер не ратујемо против крви и тијела, него против поглаварства, и власти, и господара таме овога свијета, против духова злобе у поднебесју. [13] Зато узмите свеоружје Божије, да бисте се могли одупријети у зли дан, и одољевши свему, одржати се. [14] Стојте, дакле, опасавши бедра своја истином и обукавши се у оклоп правде, [15] И обувши ноге у приправност за јеванђеље мира; [16] А изнад свега узмите штит вјере, о који ћете моћи погасити све огњене стријеле нечастивога; [17] И кацигу спасења узмите, и мач Духа, који је ријеч Божија. [18] И сваком молитвом и прозбом молите се у Духу у свако доба, и уз то, бдите са сваком истрајношћу и мољењем за све свете. Алилуја, [глас 6]: [Стих:] Блажен је човек који се боји Господа, * заповести његове заволеће веома.* 14 Стих: Моћно ће на земљи бити семе његово.* * Пс. 115,6. 12 * Пс. 115,3. 13 * Еф. 6,10-17[18] (зач. 233). 14 * Пс. 111,1. 15 * Пс. 111,2а.

17 Преп. Стефанида Скадарска и Битољака новојављена. ~ 15 ~ Јеванђеље од Луке, зач. 24.* 16 време оно [6,17] стаде Исус на мјесту равном и много ученика У његових; и мноштво народа из све Јудеје и Јерусалима, и из приморја тирског и сидонског. [18] Који дођоше да га слушају и да се исцјељују од својих болести, и које су мучили духови нечисти; и исцјељиваху се. [19] И сав народ тражаше да га се дотакне; јер из њега излажаше сила и исцјељиваше их све. [20] И он подигнувши очи своје на ученике своје говораше: Блажени сиромашни, јер је ваше Царство Божије. [21] Блажени који сте гладни сада, јер ћете се наситити. Блажени који плачете сада, јер ћете се насмијати. [22] Блажени сте кад вас људи омрзну и кад вас одбаце и осрамоте, и разгласе име ваше као зло због Сина Човјечијега. [23] Радујте се у онај дан и играјте, јер гле, велика је плата ваша на небу. Јер су тако чинили пророцима оцеви њихови. Причастан: Праведник ће бити вечно спомињан.* 17 Рад искушеника Александра (Шукуреског), год. 16 * Лк. 6,17-23 (зач. 24). 17 * Пс. 111,6.

18 АКАТИСТ ПРЕПОДОБНОЈ МАТИ СТЕФАНИДИ НОВОЈАВЉЕНОЈ. КОНДАК 1. Т еби, преподобна мати Стефанидо, од све душе своје приносимо похвалне песме, радујући се твоме светом прослављењу, и са анђелима кличемо твоме небеском увенчању: Алилуја!* 18 ИКОС 1. М или Бог увенча те љубављу Својом, и испуни срце твоје небеским Животом. Укрепљена Њиме ти све препреке побеђиваше, побуђујући и нас да те величамо: Радуј се, јер си Бога Слово од свега више заволела! Радуј се, јер си са Њим непрестано беседила! Радуј се, јер ти Он беше сва утеха живота! Радуј се, јер си Његовом силом свако зло побеђивала! Радуј се, јер се Силом Божијом распе свету и свим његовим сластима! Радуј се, јер се ти смањиваше да Христос у теби расте! Радуј се, јер те Он обдари мудрошћу! Радуј се, јер те очува за Себе у целомудрију! Радуј се, јер главу твоју украси нетљеним венцима! Радуј се, јер те од детињства твога изабра! Радуј се, јер Њему сва би предана! Радуј се, јер Му оста верна! Радуј се, Стефанидо преподобна, Скадарска, Косовска и Битољска! КОНДАК 2. В идевши нежни пупољак твоје миомирне душе, Господ те од детињег узраста изабра за Себе, и одвоји те од младалачких игара и сујете живота, побуђујући твоје збуњене родитеље да са чуђењем и недоумицом узвикују: Алилуја! ИКОС 2. С вемоћни Бог показа чудо Своје на теби, закриливши те тишином молитвеног ћутања, у седмој години твојој, наочиглед свима, да би Га, гледајући тебе, сви прослављали. Стога теби, знамењу Божијем, кличемо: Радуј се, анђеле језика вечности! Радуј се, муњо Божије Светлости! Радуј се, неми сведоче 18 * у првом кондаку рефрен је по правилу завршни хајретизам, овде дакле: Радуј се, Стефанидо преподобна, Скадарска, Косовска и Битољска!

19 Акатист преп. мати Стефаниди новојављеној. ~ 17 ~ Божије присутности! Радуј се, тишино која Бога слави! Радуј се, јер се венац неугасли светли на твојој глави! Радуј се, весниче Божије истине! Радуј се, молитвениче за све напаћене! Радуј се, утехо и храбрости у страдањима! Радуј се, тврђаво чврста свима разслабљенима! Радуј се, јер мужественом снагом би непобедива! Радуј се, јер мудрошћу вишњом све задиви! Радуј се, целомудрена невесто Христова! Радуј се, Стефанидо преподобна, Скадарска, Косовска и Битољска! КОНДАК 3. В одише те твоји до Василија Светог, не знајући још шта би њиховој кћери; а ти радосна к Светитељу припадаше, побожно целивајући свете Острошке, манастирске двери, и благодарно певаше: Алилуја! ИКОС 3. П обуди тиме и све своје да журе Острогу свакога лета, са усрдном вером и топлим срцем, и ишту од Светог милости с Неба. А ти, кротко дете, ноћи под кивотом провођаше, и у свом срцу благослове Светитеља слагаше: Радуј се, изданче албанске земље! Радуј се, звездо скадарског неба! Радуј се, светиониче у земној бури! Радуј се, војниче увек будни! Радуј се, сидро косовске лађе! Радуј се, Дечана Светих столпе! Радуј се, плоде Косова Поља! Радуј се, светињо древног Битоља! Раду; се, ружо Богдајске баште! Радуј се, орле кршног Пелистера! Радуј се, села Крстова Крстоносна дјево! Радуј се, Свете Мати Ане Враћевшничке саподвижнице! Радуј се, Стефанидо преподобна, Скадарска, Косовска и Битољска! КОНДАК 4. С а 25 лета сама се књизи научи, и остави тада све што томе смета, само молитву тиху у срцу ткајући, удубљиваше се у чудесне тајне овога и онога света, и захвално Богу клицаше: Алилуја!

20 ~ 18 ~ Акатист преп. мати ИКОС 4. В редних руку, но још вреднија ума и срца, целу себе Богу предаваше, и своје Свето Писмо сузама умиљења и топле љубави натапаше. Поучени тиме ми ти хвале приносимо: Радуј се, неуморни читаоче Божије науке! Радуј се, љубитељу духовних поука! Радуј се, благосиљање Самога Бога! Радуј се, благослове с Неба! Радуј се, испуњена страхом Божијим! Радуј се, жедна духовног знања! Радуј се, исповеднице Божије Љубави! Радуј се, чудесно обдарена речју! Радуј се, дарежљива ризнице Богоосећања! Радуј се, топлих речи дародавче! Радуј се, мудрошћу натопљена! Радуј се, болним састрадањем смирена! Радуј се, Стефанидо преподобна, Скадарска, Косовска и Битољска! КОНДАК 5. А лбанске стрмени беху опасне и тешке за уморне српске јунаке, што кроз пусте голети к'о авети прохођаху немо ходочашће. Ти им, света, служаше, храну куваше и мелем на рану стављаше, да заједно с тобом вапију: Алилуја! ИКОС 5. Х ришћанске врлине ти свакодневно у себи ревносно оживљаваше и учвршћиваше, не желећи да лењост тобом овлада, јер знадијаше да она није достојна човека. Зато ти и ми ревносно кличемо: Радуј се, сиромашна духом, јер је твоје Царство Небеско! Радуј се, која плачеш јер си се утешила! Радуј се, кротка, јер си наследила земљу! Радуј се, гладна и жедна правде, јер си се наситила! Радуј се, милостива, јер си помилована! Радуј се, чиста срцем, јер си Бога видела! Радуј се, ти која мир твориш, јер твоје је Царство Небеско! Радуј се, јер те прогнаше, осрамотише, и рекоше ружне речи на те, лажући имена Христова ради! Радуј се и весели се, јер је велика награда твоја на небу! Радуј се, јер су тако и пророке прогнали пре тебе! Радуј се, соли земље и светлости света! Радуј се, Стефанидо преподобна, Скадарска, Косовска и Битољска!

21 Стефаниди новојављеној. ~ 19 ~ КОНДАК 6. Н е бојте се људи, ако је Бог са нама, као што јесте ништа нам неће бити!, непоколебљиве вере у бури скадарској ти уплашене људе си тешила, и њихову палу веру, као Христос Петрову, бодрила, да избављени од пропасти кличу: Алилуја! ИКОС 6. А постолски жив беше твој осећај Христа, којим си тешила малодушне људе, и којим си гостила уморне и гладне, што на пазар кретаху у богати Скадар. Њих учаше гостољубљем твојим да није злато метал што блиста, већ побожна душа чиста, из које зрачи светлост Христа: Радуј се, јер к'о Аврам имаде веру! Радуј се, јер к'о он би спремна на жртву! Радуј се, јер се к'о он одрече свега! Радуј се, јер се његовом гостољубљу уподоби! Радуј се, јер гледаше госте као Христа! Радуј се, јер им сијаше као звезда чиста! Радуј се, јер имаше аврамовско поверење! Радуј се, јер с вером у обећану земљу крете! Радуј се, јер к'о он духовно изнедри многе! Радуј се, путовођо ка спасењу слабих! Радуј се, огњени стубе у мраку овога света! Радуј се, тихи гласе с неба! Радуј се, Стефанидо преподобна, Скадарска, Косовска и Битољска! КОНДАК 7. Н а Божић хтеде да се задовољиш телесном храном, но ти Господ не да, јер се Он родио за радост и спасење душе, а не за јело и пиће, и задовољство телесно. Стога Му ти гласно клицаше: Алилуја! ИКОС 7. П остом и молитвом ти лећаше ка небу; та два крила небопарна заштитници ти беху у свему. Пригрли их од свег срца свог, знајући добре плодове тога; и вазнета њима на небу, ти као тамјан пред Богом миришеш, побуђујући и нас да кличемо: Радуј се, уздржљива струно Небеске Харфе! Радуј се, скривени труде Богу принети! Радуј се, јер се трулежном храном никад не задовољи! Радуј се, јер затвори чула за страсти овога света! Радуј се, јер очима само Бога гледаше! Радуј се, јер устима само Бога хваљаше! Радуј се, јер мирисом само тамјан упијаше! Радуј се, јер

22 ~ 20 ~ Акатист преп. мати укуса чуло своје само причешћем заслађиваше! Радуј се, јер руком својом непрестано само крст додириваше, јер о њег' распета беше! Радуј се, јер ухо своје само Божијим славословљима напајаше! Радуј се, јер срце твоје Небо отвори! Радуј се, кћери Најлепше Песме! Радуј се, Стефанидо преподобна, Скадарска, Косовска и Битољска! Ц КОНДАК 8. еломудреном одећом одену те Господ, и на главу побожно покривало стави сва у црном, к'о она што за својом прадедовском, небеском отаџбином жали, ти вапијаше: Алилуја! ИКОС 8. Т рулежним везама овога света ти не хте везати себе, с радошћу чуваше девство своје ума, срца, воље, душе и тела. Сваки други говор ти смело прекидаше, што божанско девствено целомудрије не хваљаше. Стога ти певамо: Радуј се, кротка голубице чиста! Радуј се, лабуде што се од белине блиста! Радуј се, ждрале ведрога неба! Радуј се, јер ти сем Господа нико не треба! Радуј се, сва у Христа погњурена! Радуј се, са Христом крепки победниче! Радуј се, Христолики савести мучениче! Радуј се, уподобљена Христовим страдањима! Радуј се, увенчана Његовим венцима! Радуј се, јер за тебе дворац на Небу блиста! Радуј се, Христова невесто чиста! Радуј се, Стефанидо преподобна, Скадарска, Косовска и Битољска! КОНДАК 9. М рзитељи Христа вас многе од Скадра протераше, ради Христа и вере православне. Косово вам мајчински рашири руке, и прими вас под своје свете скуте, а Високи Дечани духовно крепљаху, и Стефан свети вас благосиљаше, да певате Богу: Алилуја! ИКОС 9. Н а благословеном Косову седам лета си живела, у Дреновцу старом, покрај Клине, у колиби малој препуној икона, пред којима даноноћно светлаше кандилце. Даска ти кратковремена постеља беше, а остале сате у бдењу си проводила, к'о

23 Стефаниди новојављеној. ~ 21 ~ свећа пред Богом вечним Огњем запаљена: Радуј се, Косова светог похвало! Радуј се, неуморни дечански путниче! Радуј се, ревносни дечански поклониче! Радуј се, гладна и жедна Свете Причести! Радуј се, јер службу Божију од срца љубљаше! Радуј се, јер к'о столп непокретна до краја стајаше! Радуј се, јер пажљиво сваку реч упијаше! Радуј се, јер твоје срце би добра земља за Господа! Радуј се, јер с помоћу Његовом донесе плода! Радуј се, јер напајаше себе тишином Дечана! Радуј се, молитво Богомдана! Радуј се, неми разговоре пред олтаром Сведржитеља! Радуј се, Стефанидо преподобна, Скадарска, Косовска и Битољска! КОНДАК 10. Б ез Хране Небеске не могаше живети ни дана, без Крви и Тела Пречистога Христа; Он оживе тебе Животом Својим и обасја душу да к'о сунце блиста. Видевши те такву сваког дана, монаси смерни клицаху: Алилуја! ИКОС 10. Ј ело пролазно тебе није хранило, нити живот костима давало. Вечни живот од Христа ти иска, и Њиме јединим себе си хранила, и нас својим примером поучавала: Радуј се, јер си заједницу непрестану имала са Христом! Радуј се, јер твоје срце би спремно, чисто! Радуј се, јер крв своју Христовом освети! Радуј се, јер телом Христовим себе оживи! Радуј се, јер си у смирењу Тајни приступала! Радуј се, јер од свих непрестано опроштај тражаше! Радуј се, јер дода благодат на благодат! Радуј се, јер јачаше из силе у силу! Радуј се, јер се живот Христов у теби показа! Радуј се, јер Истине Догмата Његових на себи показа! Радуј се, благослове небеских висина! Радуј се, орле вишњих ведрина! Радуј се, Стефанидо преподобна, Скадарска, Косовска и Битољска! КОНДАК 11. С амоћу ниси хтела да напустиш, у којој безбрижно с Богом борављаше, те с кротошћу и смирењем, позив владике Светог Николаја Жичког одби, и општежиће жичко свега три дана посети, па журећ' у самоћу, својој се косовској колиби упути, кличући: Алилуја!

24 ~ 22 ~ Акатист преп. мати ИКОС 11. Н о Бог друкчије о теби промисли, те ти посла на пут два анђела у телу, две сестре кротке, смирене, благе, што у молитви провођаху своје дане, бринући се за мале битољске сиротане: Радуј се, јер побожни позив њихов прихвати! Радуј се, јер осети да су ти Богом послане! Радуј се, јер спремно крену за њима, и к'о апостол, свог брата у возу остави! Радуј се, јер колибу нову себи направи! Радуј се, јер богдајска башта беше нови рај за тебе! Радуј се, јер ти и ту молитви предаде сву себе! Радуј се, јер благодат твоја чуваше и сиротане! Радуј се, јер својим топлим присуством радоваше њихове тужне дане! Радуј се, јер и у ратној смутњи остаде чврсто уз Бога! Радуј се, јер ране задоби због Светлости Бога свога! Радуј се, јер крвљу мученичком зидове своје келије окропи! Радуј се, јер моштима својим Битољ древни освешта! Радуј се, Стефанидо преподобна, Скадарска, Косовска и Битољска! КОНДАК 12. С ве муке твога живота, све радости и патње, вапаје и боли, ти благовести и нама, чедима својим, кроз писма предивних, богонадахнутих Исповијести твојих. Зато из радосна срца, захвално ти кличемо: Алилуја! ИКОС 12. Т и жељаше све Богу исповедати, ништа у немарност оставити, и чисту савест и слободу пред Њим имати. Из скрушене и умилне душе покајнички Њему си се обраћала, и све туге и радости Њему говорила: Радуј се, јер ти Господ би топли сабеседник! Радуј се, јер си са Њим све тајне своје душе делила! Радуј се, јер си се Њему непрестано исповедала! Радуј се, јер те духовни отац у томе крепљаше! Радуј се, јер твоја писма он побожно чуваше! Радуј се, јер и он би задивљен ризницом твоје душе! Радуј се, јер твоје благо оста записано и за нас, пале! Радуј се, јер њиме крепиш и нас, духовно мале! Радуј се, свих побожних душа учитељице! Радуј се, за цео свет молитвенице! Радуј се, малодушних охрабрење! Радуј се, Божијих Тајни предзрење! Радуј се, Стефанидо преподобна, Скадарска, Косовска и Битољска!

25 Стефаниди новојављеној. ~ 23 ~ КОНДАК 13.* 19 О, свети венче Најсветијег Цара, преподобна мати Стефанидо, убога мољења прими наша мала, и посредуј смело љубављу својом за све нас пале, убоге и тужне, запаливши у срцима нашим вечни пламен, да с радошћу Господа величамо: Алилуја! [Три пута.] [Затим поново: Икос 1: Мили Бог увенча те љубављу Својом... И кондак 1: Теби, преподобна мати Стефанидо...] МОЛИТВА ПРЕПОДОБНОЈ [СТЕФАНИДИ]. О, чудесна Мати моја, преподобна Стефанидо, помози и мени грешној да се угледам на Христа! Буди ми заштитница и путеводитељка у овоме бурноме животу, и благи покров и умирујућа нада! Учи својим примером и животом како да свето ова кратка лета своја проживим, и чисти принос љубљеноме Женику мом у небеске дворце као мудра дјева принесем! Чувај ме огњеном молитвом својом од свих напада видљивих и невидљивих непријатеља, од свих бура и очајања, од свих смутњи овога света! Окрили ме својим светим окриљем, и испуни својом мужаственом храброшћу и вером, да као храбри војник Христов победим све замке нечастивог! И кад скренем са пута Христова, и саплету ме земни окови, ти ме, мати моја, немој оставити! Милостиво се сажали на мене, слабу, и с љубављу ме избави! Оплети венац Љубави Господње и на мојој грешној глави! Поведи ме својом крепком силом вечним путевима! Научи ме да радосно благи јарам Христове кротости понесем, и да издржим сва страдања! Буди ми анђео чувар у све земне дане, и излечи све моје старе и нове ране! С љубављу ти одану песму певам, Стефанидо преподобна, и радујући се теби, мом покрову, благодарно Богу кличем, жудећи да кротко идем твојим стазама! Амин! 19 * у изворнику, стоји погрешно: Икос.

26 РИЈЕЧ УРЕДНИКА И ИЗДАВАЧА. Драги читаоци! Књига која је пред вама рађала се и сазријевала преко четири деценије. Воља је Божија била да је тадашњи свршени студент теологије, Ристо Радовић, данас наш митрополит Амфилохије, у библиотеци манастира Дечани открио овај бисер: исповједна писма подвижнице Стевке, у монаштву Стефаниде. Очигледно надахнут и испуњен љубављу према преподобној, он је годинама прикупљао свједочанства о њеном животу, био у њеном родном мјесту, на мјесту гдје је била њена кућа, тражио њен гроб у манастиру Светог Христифора. Монахињи Стефаниди је дао њено име одабравши је за њену небеску заштитницу. С његовим благословом монахиња Стефанида написала је Службу и Акатист преподобној. И ми смо дуго чезнули да ову нашу радост подијелимо са вама, и наша се радост испунила. Надамо се да ће и вама ова књига бити надахнуће, као што је и нама. Преподобна Мати Стефанидо, благослови и помози! Рад мати Јустине (Таушан),1990. год.

27

28 нн00ввыйй ССЕЕ~ ~~РРББЛЛZККъъ ввѕѕ7 77i ii гг00ддаа ввъъ ббэллггррaaддээ... ННООВВИИ ССРРББЉААКК ГГООДД... УУ ББЕЕООГГРРААДДУУ...

Microsoft Word - PraviloZaCitanjeKanonaAkatista.docx

Microsoft Word - PraviloZaCitanjeKanonaAkatista.docx ПРАВИЛО ЗА ЧИТАЊЕ АКАТИСТА И КАНОНА Акатист је молитва која се обавезно узноси стојећи. Акатист има 12 делова од којих сваки садржи кондак, који се завршава узгласом Алилуја, и ирмос са групом стихова,

Више

Jesus the Great Teacher Serbian

Jesus the Great Teacher Serbian Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Jesus the Great Teacher Serbian PDA

Jesus the Great Teacher Serbian PDA Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

110

110 110 52. БЛАГОСЛОВИ, ДУШО, ГОСПОДА! (BLESS THE LORD ETERNAL, O MY SOUL) Псалам 103. БЛАГОСЛОВИ, ДУШО, ГОСПОДА, СВЕТО ИМЕ ЊЕГОВО! НЕ ЗАБОРАВЉАЈ НИЈЕДНО ТИ ДОБРОЧИНСТВО ЊЕГОВО. ОН НАМ ОПРАШТА СВЕ ГРЕХОВЕ,

Више

SVI SMO POZVANI NA SVETOST

SVI  SMO  POZVANI  NA  SVETOST Nedjelja, 13.12.2015.g. Ovaj današnji članak posvetio sam dvjema dragim sestrama u vjeri koje 1 / 23 su me, svaka na svoj način ohrabrile ovih dana kada sam prolazio teške kušnje u svojem životu. Članak

Више

170

170 170 82. АЛЕЛУЈА! (HALLELUJAH! PRAISE GOD!) Псалам 146. ВЕЧНОМ ГОСПОДУ ПОЈТЕ, ХВАЛУ ПЕВАЈТЕ МУ, У ЧОВЕЧЈУ СЕ ПОМОЋ НЕ ПОУЗДАЈТЕ ВИ. Рефрен: АЛЕЛУЈА, БОГ НАШ БИЋЕ ДОВЕКА КРАЉ, ГОСПОД ВЛАДАЋЕ ВЕЧНО НАД СВИМ

Више

АКАТИСТ Пресветој Богородици у част Њене иконе АХТИРСКЕ

АКАТИСТ Пресветој Богородици у част Њене иконе АХТИРСКЕ АКАТИСТ Пресветој Богородици у част Њене иконе ЛЕПАВИНСКЕ Кондак 1. Дивни благослов Господ дарова нама, икону Твоју свету, Пресвета Богородице, јер се они који јој притичу од свих зала, невоља и жалости

Више

Heaven Gods Beautiful Home Serbian CB

Heaven Gods Beautiful Home Serbian CB Библија за дјецу представља Небо, прелијепи Божији дом написао: Edward Hughes Илустровао: Lazarus Прилагодио: Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Више

АКАТИСТ СВ. МУЧ. ЕВГЕНИЈУ, ВОЈНИКУ РУСКОМ.

АКАТИСТ СВ. МУЧ. ЕВГЕНИЈУ, ВОЈНИКУ РУСКОМ. АКАТИСТ СВЕТОМ МУЧЕНИКУ ЕВГЕНИЈУ, ВОЈНИКУ РУСКОМ Кондак 1. Изабрани страдалче и благодатни војниче Христа Цара и земље Руске, песмама те хвалимо, као заступника и молитвеника нашега, а ти пошто имаш слободу

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-11 Образовни профил: мастер

Више

АКАТИСТ СВ. ИСПОВЕДНИКУ ВАРНАВИ (НАСТИЋУ), ЕП. ХВОСТАНСКОМ.

АКАТИСТ СВ. ИСПОВЕДНИКУ ВАРНАВИ (НАСТИЋУ), ЕП. ХВОСТАНСКОМ. АКАТИСТ СВЕТОМ ИСПОВЕДНИКУ ВАРНАВИ (НАСТИЋУ) ЕПИСКОПУ ХВОСТАНСКОМ 30. октобар / 12. новембар Кондак 1. Теби, изабраном исповеднику Вере Православне, похвални песмопој смирено приносимо, а ти, пошто си

Више

Forty Years Serbian

Forty Years Serbian Библија за дјецу представља Четрдесет година написао: Edward Hughes Илустровао: Janie Forest Прилагодио: Lyn Doerksen Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible for Children,

Више

The Prince Becomes a Shepherd Serbian

The Prince Becomes a Shepherd Serbian Библија за дјецу представља Принц постаје пастир написао: Edward Hughes Илустровао: M. Maillot; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Forty Years Serbian PDA

Forty Years Serbian PDA Библија за дјецу представља Четрдесет година написао: Edward Hughes Илустровао: Janie Forest Прилагодио: Lyn Doerksen Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Више

''OČE, NEKA BUDE TVOJA VOLJA, NE MOJA.''

''OČE,  NEKA  BUDE  TVOJA  VOLJA,  NE  MOJA.'' Četvrtak, 13.12.2012.g. 1 / 53 Prekrasno mi je ovo ''vrijeme priprave'', adventsko vrijeme. Stvarno se uzburka taj naš duhovni život, svakome na svoj način, ovisno kako tko traži odgovore i otvara svoje

Више

The Man of Fire Serbian

The Man of Fire Serbian Библија за дјецу представља Огњени човјек написао: Edward Hughes Илустровао: Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Више

Ti si voljena

Ti si voljena Estera Estera izdavač Good Morning Girls ( Dobro Jutro Djevojke) www.goodmorninggirls.org Copyright 2014 @ Good Morning Girls Izdano u Sjedinjenim Američkim Državama Ako nije drugačije naznačeno, svi citati

Више

OŽUJAK - subota, 3

OŽUJAK - subota, 3 ČITANJA: Dj 4,13-21; Ps 118,1.14-21; Mk 16,9-15 NAVJEŠTAJ SVETOG EVANĐELJA (Mk 16, 9-15) Čitanje svetog Evanđelja po Marku Isus, uskrsnuvši rano prvog dana u tjednu, ukaza se najprije Mariji Magdaleni

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-26 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава-православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: IV-34 Образовни профил: мастер

Више

The Prince Becomes a Shepherd Serbian PDA

The Prince Becomes a Shepherd Serbian PDA Библија за дјецу представља Принц постаје пастир написао: Edward Hughes Илустровао: M. Maillot; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VIII-17 Образовни профил: мастер

Више

7.nedjelja kroz godinu Milosrdan i milostiv je Gospodin. Lev 19, : "Budite sveti!" 19 Jahve reče Mojsiju: 2"Govori svoj zajednici Izraelaca i

7.nedjelja kroz godinu Milosrdan i milostiv je Gospodin. Lev 19, : Budite sveti! 19 Jahve reče Mojsiju: 2Govori svoj zajednici Izraelaca i 7.nedjelja kroz godinu Milosrdan i milostiv je Gospodin. Lev 19, 1-2.17-18: "Budite sveti!" 19 Jahve reče Mojsiju: 2"Govori svoj zajednici Izraelaca i reci im: 'Sveti budite! Jer sam svet ja, Jahve, Bog

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-19 Образовни профил: мастер

Више

POSTALA SAM BAKA

POSTALA  SAM  BAKA SVJEDOČANSTVO IZ KNJIGE ''MENI JE BOG POMOGAO'' - www.molitvenici.net 1 / 10 2 / 10 Baka Katica, njen sin Mario i snaha Tanja žive u jednom malom slavonskom gradiću u naselju kojeg je zaštitnik Duh Sveti.

Више

LEKCIJA 31 - FINANCIJE - 2. DIO

LEKCIJA 31 - FINANCIJE - 2. DIO RAZINA 2 LEKCIJA 15 FINANCIJE - 2. DIO Andrew Wommack U prethodnoj sam lekciji objasnio kako je Božja volja Vaše napredovanje. Postoje ključevi kako to funkcionira. U Luki 6:38 piše: "Dajite i dat će vam

Више

Nika Ivana Medić 4. c Zadar je u srcu mome Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povi

Nika Ivana Medić 4. c Zadar je u srcu mome Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povi Nika Ivana Medić 4. c Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povijesti. Crkva sv. Donata najstarija je crkva u Zadru, kamena, velika i prekrasna.

Више

Microsoft Word - VelikaSreda_Srb.docx

Microsoft Word - VelikaSreda_Srb.docx ВЕЧЕ ВЕЛИКЕ СРЕДЕ Света Тајна Јелеосвећења ВЕЧЕ ВЕЛИКЕ СРЕДЕ Света Тајна Јелеосвећења Свештеник: Слава Теби, Боже наш, слава Теби. Царе небесни, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш,

Више

СЛУЖБА часној породици светог оца нашег Василија Великог.

СЛУЖБА часној породици светог оца нашег Василија Великог. СЛУЖБА часној породици светог оца нашег Василија Великог 1 На вечерњој Стихире на Господи возвах, глас 2. Цар свију Христос, ипостасна мудрост Очева, изабра из утробе матере њихове Емилије, и из дома оца

Више

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O SATU/SUSRETU Škola: OŠ Čakovci, Čakovci Razred: 1. a. Vjeroučitelj: Josip Vuk Nastavna cjelina: Isus susreće ljude Nastavna tema: Isus se brine za sve

Више

Normal.dot

Normal.dot МОЛИТВЕ ЈУТАРЊЕ Mолитвеник - Каноник, превод О. Јустина Поповића Пренувши се од сна, устани одмах, и сабравши ум, реци ово са побожношћу и страхом Божјим, крстећи се: У име Оца, и Сина, и Светога Духа.Амин.

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-8 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-30 Образовни профил: мастер

Више

Михаило Меденица: „А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?!“

Михаило Меденица: „А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?!“ Значајно се писац и академик Љубомир Симовић запитао: А, шта бисмо с Косовом и да нам га врате?! Видите, поштовани господине Симовићу, и остали које ово питање толико мори, мене, рецимо, раздире- шта ћемо

Више

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео)

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) 19/12/2018 Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) Најбољи тенисер света Новак Ђоковић обишао је по први пут Цркву успења пресвете Богородице у Ници. Он ће помоћи Савезу

Више

Galerija Ilija Šobajić Muzeji i galerije Nikšić Kao kada se sunce zagrli sa morem i od silne iskrenosti njihove rasprši se hiljade svijetlih dijamanat

Galerija Ilija Šobajić Muzeji i galerije Nikšić Kao kada se sunce zagrli sa morem i od silne iskrenosti njihove rasprši se hiljade svijetlih dijamanat Kao kada se sunce zagrli sa morem i od silne iskrenosti njihove rasprši se hiljade svijetlih dijamanata po plavoj vodi - svemu daju Divan sjaj! - i blistaju, i jedno, i drugo puni poštovanja, hvale, a

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-7 Образовни профил: мастер

Више

Normal.dot

Normal.dot МОЛИТВЕ ВЕЧЕРЊЕ Mолитвеник - Каноник, превод О. Јустина Поповића Почетак: Благословен Бог наш... Ако нијe свештеник: Молитвама светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. затим: Трисветo;

Више

Presentación de PowerPoint

Presentación de PowerPoint 2. tromesečje 2019. Prezentacija biblijske pouke 29. jun 2019. Upamtite stih MALAHIJA 4,5.6: Evo Ja ću vam poslati Iliju proroka prije nego dođe veliki i strašni dan Gospodnji; i on će obratiti srce otaca

Више

David the King Part 1 Serbian

David the King Part 1 Serbian Библија за дјецу представља Цар Давид (1.дио) написао: Edward Hughes Илустровао: Lazarus Прилагодио: Ruth Klassen Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Више

Molitva i devetnica Duhu Svetomu

Molitva i devetnica Duhu Svetomu MOLITVA DUHU SVETOMU Bože, Duše Sveti, Treća Osobo Presvetoga Trojstva, Ljubavi Oca, Sina i Duha Svetoga, Živa Vodo što ispunjaš svako srce ljubavlju, mirom i radošću, snago koja dolaziš da ovlastiš svakoga

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-11 Образовни профил: мастер

Више

PADRE PIO, Čudesni život

PADRE  PIO,  Čudesni  život Renzo Allegri PADRE PIO Čudesni život 1 / 11 Ovu knjigu dobio sam na poklon. I istina, prije toga razmišljao sam, čitajući reklamu o njoj u mjesečniku BOOK, da ju kupim. Sve što je vezano uz svjedočenja

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-8 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-27 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: IV-31 Образовни профил: мастер

Више

Microsoft Word - Akatist Svetom Spiridonu Trimituskom Cudotvorcu

Microsoft Word - Akatist Svetom Spiridonu Trimituskom Cudotvorcu AKATIST SVETOM SPIRIDONU TRIMIFUNTSKOM ČUDOTVORCU Slavi se 12. Decembra po crkvenom kalendaru to jest 25 decembra po svetovnom kalendaru. KONDAK 1 Preproslavljeni od Gospoda svetitelju i čudotvorče Spiridone!

Више

АКАТИСТ СВ. ЕВГЕНИЈИ - ЕВРОСИНИЈИ – СРБСКОЈ ЦАРИЦИ МИЛИЦИ.

АКАТИСТ СВ. ЕВГЕНИЈИ - ЕВРОСИНИЈИ – СРБСКОЈ ЦАРИЦИ МИЛИЦИ. АКАТИСТ СВЕТОЈ ЕВГЕНИЈИ - ЕВРОСИНИЈИ СРБСКОЈ ЦАРИЦИ МИЛИЦИ 19. / 31. јул Кондак 1. Теби, изабраној слушкињи Господњој, која си смерно на Земљи служила и Богу и људима, иако царску дијадему носаше, похвални

Више

Microsoft Word _24edgleF_202.docx

Microsoft Word _24edgleF_202.docx Суботње поподневно заседање генерална конференциjа Суботње поподневно заседање 2. октобар 2010. год. Вера - Избор је ваш вера слобода избора сведочанство Исус Христ генерална конференциjа Вера Избор је

Више

Акатист светитељу Николају србском и свеправославном

Акатист светитељу Николају србском и свеправославном Акатист светитељу Николају србском и свеправославном Кондак 1. Златоусти епископе, пети еванђелисте и велики пророче православља, Николаје србски, пошто имаш слободу пред Господом, моли се за нас, и све

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-31 Образовни профил: мастер

Више

KATEKIZAM KATOLIČKE CRKVE

KATEKIZAM  KATOLIČKE  CRKVE Petak, 02.11.2012.g. DANAS SAM POČEO SA MOLITVOM ZA NEVJERNIKE, PREMA PREPORUCI NAŠE 1 / 24 MAJČICE IZ MEĐUGORJA. JER DANAS, SVAKOG 2. U MJESECU, DRAGA MAJČICA DOLAZI I JAVLJA SE NA RAZNE NAČINE VIJDELICI

Више

Valentinovo

Valentinovo VALENTINOVO 2013. TKO JE BIO SV. VALENTIN? Sveti Valentin bio je svećenik i mučenik, a živio je u 3. stoljeću. Pogubljen je 269. godine odsijecanjem glave u doba kad je Rimskim carstvom vladao car Klaudije.

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: V-31 Образовни профил: мастер

Више

Microsoft Word _43jenseF_202.docx

Microsoft Word _43jenseF_202.docx Недељно јутарње заседање генерална конференциjа Недељно јутарње заседање 3. октобар 2010. год. Свети Дух и откривење сведочанство Свети Дух откривење молитва Мормонова књига Исус Христ генерална конференциjа

Више

Microsoft Word - Verska nastava I do VI razred.doc

Microsoft Word - Verska nastava I do VI razred.doc ГОДИШЊИ (ГЛОБАЛНИ) ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА Наставни предмет: ВЕРСКА НАСТАВА (ПРАВОСЛАВНИ КАТИХИЗИС) Разред: Шести Ред.број Н А С Т А В Н А Т Е М А / О Б Л А С Т Број часова по теми Број часова за остале обраду

Више

Normal.dot

Normal.dot AKATIST SVETIM BESREBRENICIMA I ČUDOTVORCIMA KOZMI I DAMJANU Kondak 1 Vama, izabrani čudotvorci, strastoterpci Hristovi i premudri vračevi koji besplatno bolesnima zdravlje darujete, kao našim zaštitnicima

Више

МАЈ 28. СВТ. ЈОАНИКИЈЕ I, АРХИЕП. СРБСКИ.

МАЈ 28. СВТ. ЈОАНИКИЈЕ I, АРХИЕП. СРБСКИ. Месеца маја у 28. дан спомен вршимо и службу певамо светог оца нашег Јоаникија Првог, Архиепископа српског У Патријаршији у Пећи и Београду се ради свечанијег прослављања светитеља дата служба може саставити

Више

Ostaviti u nasljedstvo baštinu ljubavi 5 Istiniti život je život u kojem se odričemo svojih privatnih želja i živimo za opće dobro. To je istina koju

Ostaviti u nasljedstvo baštinu ljubavi 5 Istiniti život je život u kojem se odričemo svojih privatnih želja i živimo za opće dobro. To je istina koju Ostaviti u nasljedstvo baštinu ljubavi 5 Istiniti život je život u kojem se odričemo svojih privatnih želja i živimo za opće dobro. To je istina koju su naučavali svi veliki religijski voditelji u prošlosti

Више

NEMA NIŠTA NA ''BRZINU''

NEMA  NIŠTA  NA  ''BRZINU'' Četvrtak, 27.01.2011.g. Spremam se u subotu na mjesečni seminar koji svaku zadnju subotu u mjesecu organizira Ustanova KRSTOFOR i njihov ravnatelj Josip Lončar. To je u Zagrebu, u sportskoj dvorani na

Више

DIOGEN pro culture magazine & DIOGEN pro art magazine -ISSN ; ISSN Publishers online and owners, Peter M. Tase and Sabahudin Hadžia

DIOGEN pro culture magazine & DIOGEN pro art magazine -ISSN ; ISSN Publishers online and owners, Peter M. Tase and Sabahudin Hadžia Ilija Mikić Ja tebe Ja tebe mogu voljeti, mogu te mrziti, mogu te otjerati pa opet primiti. Možemo prekinuti i ponovno se pomiriti, možemo što možemo i mogu što mogu, a što ne mogu pokušat ću, sve osim

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-29 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: V-12 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-10 Образовни профил: мастер

Више

MALI PRINC

MALI PRINC MALI PRINC Mali princ... Mali princ je maleni dječak iz svemira. On prvi put dolazi na planetu Zemlju, želeći nešto novo naučiti i nešto novo otkriti. Umjesto velikih opisa,pisac ga je jednostavno crtao.

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VIII-25 Образовни профил: мастер

Више

Microsoft Word - OdgovaranjeVecernjaJutrenjeLiturgija.docx

Microsoft Word - OdgovaranjeVecernjaJutrenjeLiturgija.docx Одговарање на недељном и празничном вечерњу, јутрењу и Божанственој Литургији са празничним антифонима, входнима, тропарима и кондацима ШТАМПАНО ИЗДАЊЕ: Издање Православне Духовне академије Светог Василија

Више

March 16, 2007 (10:00 AM)

March 16, 2007 (10:00 AM) April 2010 Saturday Morning Session---13 Sister Julie B. Beck, xxx Language p.1 И на слушкиње [ћу] у оне дане излити дух свој Oд Џули Б. Бек, врховне председнице Потпорног друштва Знамо да смо успешни

Више

Edin Okanović

Edin Okanović 2 Kronologija izdanih knjiga Moja prva knjiga objavljena je 2001. godine, krajem mjeseca travnja. Moje prvo djelo je zbirka poezije "Pjesme, što ih život piše". Zbirka pjesama sastoji se od stvarnih trenutaka

Више

PDF: Празник Светог Сисоја у Срему

PDF: Празник Светог Сисоја у Срему 24/07/2019 Празник Светог Сисоја у Срему Празник Преподобног Сисоја Великог, заштитиника деце, традиционално се обележава у многим парохијама Епархије сремске. Посебно свечано било је у Шиду, Угриновцима,

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: IV-28 Образовни профил: мастер

Више

General Young Women Meeting, 27 March Ann M. Dibb xxx Language p.1 Будите храбре Од Ен М. Диб, друге саветнице у Врховном председништву Мла

General Young Women Meeting, 27 March Ann M. Dibb xxx Language p.1 Будите храбре Од Ен М. Диб, друге саветнице у Врховном председништву Мла General Young Women Meeting, 27 March 2010 ---61 Ann M. Dibb xxx Language p.1 Будите храбре Од Ен М. Диб, друге саветнице у Врховном председништву Младих жена Водичи из Књиге Исуса Навина, ујединиће се

Више

The Book of Mormon

The Book of Mormon April 2010 Saturday Afternoon Session---28 Elder David A. Bednar xxx Language p. 1 Стражите са свакијем трпљењем Од старешине Деjвида А. Беднара, из Већа Дванаесторице апостола Рани духовни систем упозорења...

Више

Predodređenost

Predodređenost Predodređenost Bog spašava ljude u svim vremenima, ali nitko od njih ne može preuzeti na sebe tu čast da budu suobličeni slici Krista, ali oni koji su orijentirani Bog: crkvu. To je tijelo Kristovo koje

Више

10 dana molitve Noć molitve Molitveni sastanak tokom cele noći (za 10. d

10 dana molitve Noć molitve Molitveni sastanak tokom cele noći (za 10. d 10 dana molitve 2017. www.tendaysofprayer.org www.adventisti.net/projekti/deset-dana-molitve/ Noć molitve Molitveni sastanak tokom cele noći (za 10. dan) po izboru Zašto noć molitve? Nema ničeg posebno

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-34 Образовни профил: мастер

Више

АКАТИСТ СВЕТОМ КРАЉУ СТЕФАНУ ДЕЧАНСКОМ

АКАТИСТ СВЕТОМ КРАЉУ СТЕФАНУ ДЕЧАНСКОМ АКАТИТ ВЕТОМ КРАЉУ ТЕФАНУ ДЕЧАНКОМ.* 1 Т Кондак 1, глас 8: еби, богославни Великомучениче, изврсноме заштитнику, приноси победне и благодарне песме Црква, коју ти избављаш од зала. И ти, имајући слободу

Више

Акатист светитељу Николају Лелићком.

Акатист светитељу Николају Лелићком. Акатист светитељу Николају Лелићком Кондак 1. Златоусте речи ум ти вешто плете, пети еванђелист Србаљима ти си, епископе врли и пророче јасни, род твој ти се моли, светитељу часни. Да се Срби сложе, обоже,

Више

Language: српски (Serbian) Provided by: Bible League International. Савремени српски превод Copyright and Permission to Copy Taken from the Serbian Ea

Language: српски (Serbian) Provided by: Bible League International. Савремени српски превод Copyright and Permission to Copy Taken from the Serbian Ea Language: српски (Serbian) Provided by: Bible League International. Савремени српски превод Copyright and Permission to Copy Taken from the Serbian Easy-to-Read Version 2015 by Bible League International.

Више

Hrvatska redovnička konferencija Novicijatska škola četvrtkom u 9:00 amdg.ffrz.hr nastava Prorok Ezekiel Najpoznatiji po c36s Bitna promjena u 36,26?

Hrvatska redovnička konferencija Novicijatska škola četvrtkom u 9:00 amdg.ffrz.hr nastava Prorok Ezekiel Najpoznatiji po c36s Bitna promjena u 36,26? Hrvatska redovnička konferencija Novicijatska škola četvrtkom u 9:00 amdg.ffrz.hr nastava Prorok Ezekiel Najpoznatiji po c36s Bitna promjena u 36,26? Srce kameno od mesa Tko govori, kome, o čemu, koji

Више

"February 19, 2003 (12:10 PM)

February 19, 2003 (12:10 PM) April 2010 Sunday Afternoon Session---52 Elder Robert D. Hales, xxx Language p.1 Наша дужност према Богу: Мисија родитеља и вођа младе генерације Од старешине Роберт Д. Хеjлса, из Већа Дванаесторице апостола

Више

Slide 1

Slide 1 Johan Volfgang fon Gete: - Podcenjivati neprijatelja pre smrti je glupost, posle pobede podlost. - Zlato kupuje glas gomile, ali ti neće pribaviti ni jedno jedino srce. - Pametnom čoveku je skoro sve smešno,

Више

bdijenje_posveceni_zivot_djakovo

bdijenje_posveceni_zivot_djakovo MOLITVENO BDIJENJE U GODINI POSVEĆENOG ŽIVOTA Ovo bdijenje može poslužiti pri otvaranju godine posvećenog života ali i u drugim prigodama. Odvija se u dva dijela. U prvom je djelu Služba riječi sa izabranim

Више

Kako da podučiš ljude

Kako da podučiš ljude Kako da podučiš ljude ] بوس [ Bosanski Bosnian Dr. Ahmed b. Osman el-mezjed Prijevod: Senad Muhić Revizija: Ersan Grahovac 2013-1434 يف تعلم انلاس» اللغة ابلوسنية «د. حد بن عثمان املز د ترجمة: سناد موهيتش

Више

Sveučilišni centar Matija Vlačić Ilirik, 3. g. petkom u 10:00 TVT342 Egzegeza Staroga zavjeta, ECTS 4 Izbor iz Mudrosnih spisa Poklad biblijske mudros

Sveučilišni centar Matija Vlačić Ilirik, 3. g. petkom u 10:00 TVT342 Egzegeza Staroga zavjeta, ECTS 4 Izbor iz Mudrosnih spisa Poklad biblijske mudros Sveučilišni centar Matija Vlačić Ilirik, 3. g. petkom u 10:00 TVT342 Egzegeza Staroga zavjeta, ECTS 4 Izbor iz Mudrosnih spisa Poklad biblijske mudrosti u jezgri SZ-a amdg.ffrz.hr nastava MVI 1 Psalmi

Више

Комплетан 180: Личне Сведочење Енди Еше, Оснивач МиссингПетс.цом 1. Моје име је Енди Еше, оснивач миссингпетс.цом. 2. Током мог живота, Бог ми је дао

Комплетан 180: Личне Сведочење Енди Еше, Оснивач МиссингПетс.цом 1. Моје име је Енди Еше, оснивач миссингпетс.цом. 2. Током мог живота, Бог ми је дао Комплетан 180: Личне Сведочење Енди Еше, Оснивач МиссингПетс.цом 1. Моје име је Енди Еше, оснивач миссингпетс.цом. 2. Током мог живота, Бог ми је дао две визије да помогне људима. 3. Први вид је миссингпетс.цом

Више

Dragi Djede, znam da te zanima jesam li bio dobar i uvjeravam te da jesam. Mami sam nosio jagode s placa, tati sam slao živote za igricu MEXICO, uglav

Dragi Djede, znam da te zanima jesam li bio dobar i uvjeravam te da jesam. Mami sam nosio jagode s placa, tati sam slao živote za igricu MEXICO, uglav znam da te zanima jesam li bio dobar i uvjeravam te da jesam. Mami sam nosio jagode s placa, tati sam slao živote za igricu MEXICO, uglavnom vjeruj mi, ja sam stvarno dobro dijete. Htio bih te zadiviti

Више

Илустровала Милица Мастелица

Илустровала Милица Мастелица Илустровала Милица Мастелица copyright 2019 Оливер Јанковић copyright 2019 Mилица Мастелица copyright овог издања 2019 ЛАГУНА Унуку Јовану едавно је млади писац за децу написао збирку приповедака.

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-31 Образовни профил: мастер

Више

Čekam te Cijeli život svoj čekao sam na te, stajao sam u potpunoj samoći. Ne želim da moji osjećaji više pate, misleći o tebi svih brojnih neprospavan

Čekam te Cijeli život svoj čekao sam na te, stajao sam u potpunoj samoći. Ne želim da moji osjećaji više pate, misleći o tebi svih brojnih neprospavan Čekam te Cijeli život svoj čekao sam na te, stajao sam u potpunoj samoći. Ne želim da moji osjećaji više pate, misleći o tebi svih brojnih neprospavanih noći. Udaljenost naša srce mi grebe, ocean plavi

Више

IZGUBLJENO PRIJATELJSTVO

IZGUBLJENO  PRIJATELJSTVO Nedjelja, 06.01.2019.g. Nedavno mi se javila jedna draga sestra u vjeri. Razmijenili smo nekoliko maila a tema je bila. 1 / 28 Dalje ću navesti dijelove tih maila, možda si netko od vas u svemu tome pronađe

Више

Knjiga Jelena PANTIC - Putovanje u srediste srca pdf

Knjiga Jelena PANTIC - Putovanje u srediste srca pdf Jelena Pantić PUTOVANJE U SREDIŠTE SRCA IX izdanje Novi Sad, 2018. ć ŠTE SRCA IX izdanje Izdavač Jelena Pantić Lektura i korektura Jovan Damjanović, Brankica Damjanović Svetlana Slijepčević Prelom teksta

Више

Osnovna škola, Katolički vjeronauk, 1. razred 70 sati godišnje Domena A: Čovjek i svijet u Božjemu naumu Odgojno-obrazovni ishodi Razrada ishoda Odgoj

Osnovna škola, Katolički vjeronauk, 1. razred 70 sati godišnje Domena A: Čovjek i svijet u Božjemu naumu Odgojno-obrazovni ishodi Razrada ishoda Odgoj Osnovna škola, Katolički vjeronauk, 1. razred 70 sati godišnje Domena A: Čovjek i svijet u Božjemu naumu OŠ KV A.1.1. Učenik izražava osnovne doživljaje o sebi i svijetu te pokazuje svoju radost i divljenje

Више

АКАТИСТ СВИМ СВЕТИМ СРБИМА

АКАТИСТ СВИМ СВЕТИМ СРБИМА АКАТИТ ВИМ ВЕТИМ РБИМА* 1 * 2 Кондак 1. И забрани угодници Божји, најчеститији представници рода српског, миомирни цветови рајски, из крила Цркве српске узабрани и у рај небески узнесени, пошто сте стекли

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: V-28 Образовни профил: мастер

Више

Presentación de PowerPoint

Presentación de PowerPoint 2. tromesečje 2019. Prezentacija biblijske pouke 20. april 2019. Upamtite stih PSALAM 85,13: Pravda će pred njim ići, i postaviće na put stope svoje. PORODIČNA NAČELA UTEMELJENA NA PISMU U životu neprestano

Више

Presentación de PowerPoint

Presentación de PowerPoint 4. tromesečje 2019. Prezentacija biblijske pouke 12. oktobar 2019. Upamtite stih JEZDRA 1,4.5: A kad čuh te reči, sedoh i plakah, i tužih nekoliko dana, i postih i molih se pred Bogom nebeskim. I rekoh:

Више

Zaveti stefana nemanje

Zaveti   stefana   nemanje Завештања Стефана Немање светом Сави и српском народу БИЛЕФЕЛД 1998. Вечерње искање моје услиши, Господе, и благо срце своје, за мене на трен отвори па осоколи да изустим, ако се узмогнем, што мним и тајим,

Више

April 2010 Priesthood Session---35 President Henry B. Eyring xxx Language p.1 Радите свом марљивошћу Председник Хенри Б. Ајринг, Први саветник у Првом

April 2010 Priesthood Session---35 President Henry B. Eyring xxx Language p.1 Радите свом марљивошћу Председник Хенри Б. Ајринг, Први саветник у Првом April 2010 Priesthood Session---35 President Henry B. Eyring xxx Language p.1 Радите свом марљивошћу Председник Хенри Б. Ајринг, Први саветник у Првом председништву Mи треба да научимо нашу дужност од

Више

Ponovni dolazak Gospodina Isusa Krista

Ponovni dolazak Gospodina Isusa Krista Ponovni dolazak Gospodina Isusa Krista Proročena Ti kaza-odgovori mu Isus.-Ali ja vama kažem da ćete poslije ovoga vidjeti Sina Čovječjega gdje sjedi s desnu Svemogućega i gdje dolazi na oblacima nebeskim.

Више