Microsoft Word _43jenseF_202.docx

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word _43jenseF_202.docx"

Транскрипт

1 Недељно јутарње заседање генерална конференциjа Недељно јутарње заседање 3. октобар год. Свети Дух и откривење сведочанство Свети Дух откривење молитва Мормонова књига Исус Христ генерална конференциjа Свети Дух и откривење Oд старешине Џеја Е. Џенсена, из Председништва Седамдесеторице Свети Дух је трећи члан Божанства и са Оцем и Сином зна све.

2 Као млад старешина, када сам био на мисији око годину дана, и док сам проучавао Света писма и речи апостола последњих дана о откривењу Светог Духа, доживео сам освешћење. Нисам имао сопствено сведочанство, нарочито о Оцу и Сину. Отишао сам на мисију живећи на посуђеном светлу својих дивних родитеља. Никада не сумњајући у њихове речи нисам размишљао о сопственом духовном сведочанству. Једне фебруарске ноћи у Сан Антонију, у Тексасу, год., знао сам да морам лично то да сазнам. У нашем малом стану пронашао сам место где могу у тишини да се наглас помолим, вапећи: Небески Оче, да ли си ту? Морам лично да сазнам! Нешто касније те ноћи, дошао сам до сазнања, први пут у свом животу, да су Бог и Исус стварни. Нисам чуо никакав разговетан глас, нити сам видео небеско биће. Знао сам на исти начин на који и ви можете сазнати - а то је неизрецивим даром Светог Духа (видети УИЗ 121:26) и духом откривења (видети УИЗ 8:1-2), који је донео у мој ум глас спокоја (видети УИЗ 6:23) и уверавање мом срцу (видети Алма 58:11). Кроз то искуство осведочио сам се у Алмин савет да разбудим ли се и подстакнем способности [своје] ради провере речи [Његових] (Алма 32:27). Ове речи или клице нарасле су у стабла, заиста огромна стабла сведочанства. Процес се наставља са даљим испитивањима речи, што доводи до додатних стабала сведочанства, сада правом шумом заснованом на сведочанству кроз, и помоћу, Светог Духа. Свети Дух је пожељан дар Када је Спаситељ посетио обе Америке позвао је дванаест апостола. Једна од Његових порука њима и народу била је о Светом Духу. Пошто их је поучио, Спаситељ је отишао и обећао да ће се вратити следећег дана. Народ је радио током ноћи како би сакупио што више оних који би Га слушали. Следбеници су окупили народ у дванаест група како би их поучили оном чему их је Спаситељ поучавао. Најистакнутије учење било је о значају Светог Духа. (Видети 3. Нефи ) Затим је народ клекао и помолио се. Њихова искрена жеља била је да добију Светога Духа (Видети 3. Нефи 8 9.) Спаситељ се појавио пред њима и истакао значај Светог Духа док се молио Оцу: Оче, захваљујем ти што Светог Духа даде онима које изабрах,... Оче, молим ти се да даш Светог Духа свима онима који поверују речима њиховим (3. Нефи 19:20 21).

3 Захваљујући овом догађају из Мормонове књиге, боље разумем зашто је председник Вилфорд Вудруф рекао: да је дар Светог Духа највећи дар који може бити додељен човеку [Он] се не ограничава на мушкарце, нити апостоле или пророке; он припада свим верним мушкарцима и женама, и сваком детету које је довољно одрасло да прими јеванђеље Христово (Teachings of Presidents of the Church: Wilford Woodruff (2004. год.), стр. 49). Откривење даје одговоре у време потребе Свети Дух је трећи члан Божанства, и уз Оца и Сина Он зна све (видети УИЗ 35:19; 42:17). Он има неколико важних улога, најважнија међу њима је да поучава и сведочи о Оцу и Сину (видети 3. Нефи 28:11). Остале улоге су да открива истину о свему (видети Морони 10:5) и да наводи да чинимо добро (видети УИЗ 11:12). Председник Томас С. Монсон примером показује ову важну улогу да будемо вођени да чинимо добро. Он следи пример Спаситеља који прође чинећи добро (Дела апостолска 10:38). Поучавао је о значају незанемаривања духовног подстицаја од Светог Духа, посећивања других, послуживања и спашавања некога. Али, понекад нема никога попут председника Монсона, нема кућног учитеља, ни сестре на располагању, да помогну у време потребе. У таквим ситуацијама морам да потражим утеху и усмеравање од Утешитеља, што је још једна улога Светога Духа (видети УИЗ 36:2). Наш унук Квинтон је рођен са вишеструким поремећајима и живео је три недеље краће од годину дана, током којих је улазио и излазио из болнице. Сестра Џенсен и ја смо у то време живели у Аргентини. Заиста смо желели да будемо тамо са својом децом, да их утешимо и будемо утешени. То је било наше унуче које смо волели и желели смо да будемо близу њега. Могли смо само да се молимо и то смо усрдно чинили! Сестра Јенсен и ја смо били на мисији када смо примили вест да је Квинтон умро. Стајали смо у холу састајалишта и загрлили једно друго и тешили се. Сведочим вам да смо примили уверење од Светог Духа, мир који превазилази свако разумевање и наставља се до данашњег дана (видети Посланица Филипљанима 4:7). Такође смо се осведочили у неизрециви дар Светога Духа у животима нашег сина и снахе и њихове деце, који до данашњег дана говоре о том времену са толико вере, мира и утехе. Откривење и Мормонова књига

4 Исти тај дух откривења утицао је на сведочанство о Мормоновој књизи. Читао сам, проучавао, истраживао и гостио се њом стално изнова. Свети Дух ми је открио њену истинитост и божанску природу. Председник Гордон Б. Хинкли назвао је Мормонову књигу једним од четири камена темељца Цркве, поред осталих који су Прва визија Џозефа Смита, обнова свештенства и, наравно, наше сведочанство о Исусу Христу, као главни угаони камен (видети Посланица Ефесцима 2:19-21). Ова четири велика дара, дата од Бога, објаснио је, су неуздрман камен темељац који учвршћује Цркву Исуса Христа светаца последњих дана, као и појединачна сведочанства и уверења њених чланова ( Four Cornerstones of Faith, Liahona, феб год., стр. 7). Та четири дара које је Бог дао постају сидра мојој вери и сведочанству, свако потврђено откривењем кроз Светог Духа. Међутим, желео бих да се на неколико минута усредсредим на два од ових темељних дарова - Прву визију и Мормонову књигу. Значајно је да сваки почиње у породичном окружењу, где су деца рођена од побожних родитеља и добро поучавана (видети 1. Нефи 1:1). Догађаји у животима Лехија и Џозефа Смита се подударају једно са другим (видети 1. Нефи 1 и Историја Џозефа Смита 1): Свако има посебну потребу. Лехијева је да спасе себе и своју породицу од предстојећег разарања у Јерусалиму, а Џозефова је да сазна која је црква истинита. Обојица се моле. Обојица су имала визију Оца и Сина. Обојица су добила књигу.

5 Обојица проповедају. Обојица примају откривење од Светог Духа и кроз визије и снове. На крају им опаки људи прете. Лехи и његова породица беже и преживљавају. Џозеф је убијен. Да ли је чудо што мисионари позивају искрене трагаоце за истином да своје проучавање Мормонове књиге почну са 1. Нефијем? Ова књига је прожета Духом Господњим. У овим раним поглављима постоји јасна порука да откривење и Свети Дух нису само за пророке, него и за очеве и мајке и децу. Порука о откривењу и Светом Духу протеже се кроз целу Мормонову књигу. Те истине сажео је пророк Џозеф Смит: Уклоните Мормонову књигу и откривења, и где је наша религија? Не остаје нам ништа (Teachings of Presidents of the Church: Џозеф Смит, [2007. год.], стр. 196). Као свеци последњих дана, имамо сведочанства о Мормоновој књизи која су нам дата откривењем, уверавајући нас да су та религија и њена учења истинити (видети увод у Мормонову књигу). Духовне ствари су свете и тешко их је изразити. Ми, попут Амона, изјављујемо: Гле, кажем вам, не могу изрећи ни најмањи део онога што осећам (Алма 26:16). Међутим, сведочим да је Свети Дух стваран и Он је онај који испитује, откровитељ, утешитељ, водич и небески учитељ. Понизно износим сведочанство да ова истинита и жива Црква, ова религија, почива на ова четири камена темељца. Сведочим да је Исус Христ заиста главни камен темељац (видети посланица Ефесцима 2:19 21). Председник Томас С. Монсон је Господњи пророк, а ових 15 мушкараца који седе иза мене су пророци, видеоци, апостоли и откровитељи. Они носе свето свештенство и кључеве царства. Волим их, поштујем и подржавам. У име Исуса Христа, амен.

6 Liahona новембар год.