Акатист светитељу Николају србском и свеправославном

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Акатист светитељу Николају србском и свеправославном"

Транскрипт

1 Акатист светитељу Николају србском и свеправославном Кондак 1. Златоусти епископе, пети еванђелисте и велики пророче православља, Николаје србски, пошто имаш слободу пред Господом, моли се за нас, и све нас облагороди, у правоверју и правоживљењу руководи, да би ти клицали: Икос 1. Творац свеколике твари тебе избра, свеблажени светитељу, Николаје, као милозвучну трубу благовести Спаса, свиралу духовну преумилног гласа. Твоја златоуста слова, чесни оче, учмале нам душе ободрују, злате, и пророштва твоја мелем су за душу, и за боли тела. Твојим златоустим словима све нас научи да ти кличемо: Радуј се Лелића твога звездо сјајна, и манастира твога који је источник чудеса са вишњих небеса. Радуј се ваљевског краја молитвениче моћни. Радуј се србског рода кормилару и србске цркве куло светиљо, која нам показујеш путе. Раруј се Мучениче Нови, од фашиста пострадали, а по смрти од утописта омрзнути. Радуј се јер си злогласни логор у ком си заточен био, својим крвавим знојем осветио. Радуј се, јер си се, за онога који те је у логор прогнао усрдно молио, да се сродница његова у манастиру који ће носити твоје име, као инокиња подвизава.

2 Кондак 2. Видевши те многи, како ангело подобно живиш, и светлиш као светионик на пучини мора, и душама нашим обезбеђујеш мирно пристаниште, прослављају те као путевођу, благовесника, и једног од највећих пророка православља, а Господу своме кличу: Алилуја. Икос 2. Европа кад виде тебе, Николаје, мудријег од многих учитеља сујетне мудрости, дару премудрости задиви се твоме, кога си стекао од Господа свога, србска црква кад те, Златоусти виде, умилне ти химне преузноси, поје, богомољци тебе и у звезде кују, као путевођу свог тебе поштују: О, радуј се јер си, пре других видео, да Европа пати, да је једва жива. О, радуј се јер си у њеној болести, синдром фарисејски и садукејски препознао. Радуј се јер си нових фарисеја европских и светских делатност прозрео. Радуј се јер си увидео да коров комунистички, социјалистиочки - утопистички, целом свету, а највише Русима и Србима крв на сламку пије. Радуј се јер си богомољцима твојим које си водио и руководио, говорио, да су пост и молитва два крила душе човекове. Радуј се, јер си сав еванђелски подвиг сводио на пост и молитву, без кога се не може напредовати, у духовном животу. Кондак 3.

3 Благодатном силом која се изливала на верне преко живе речи и пера, будио си успаване савести многих, да би врлинско живљење заволели и Господу клицали Алилуја. Икос 3. Ко ће од нас земни моћи да опева висине и дубине твога богословља, и мноштво трудова и подвига твојих. Анђелске хвале си достојан. Имајући велику љубав према теби усуђујемо се да ти кличемо: Радуј се, јер списима својим и дан данас проповедаш. Радуј се јер си приступачним народним језиком обичном народу показивао пут спасења. Радуј се јер си узвишеним стилом мудрацима светским објављивао небеску мудрост. Радуј се јер си попут Господа, за своје ученике бирао богоносне чисте душе, који су као благовесници, Духом светим били руковођени. Радуј се, јер си знао, да је мудрост овога света ништавна пред Богом, те си се умудрио небеском мудрошћу Кондак 4. Бура мисли многих у души ми стоји, како да опевам врлине и речи, којима се паства лечи од свих боли. Да Господу своме Алилуја поје, да Господу кличе и свог Бога воли. Икос 4. Сазнавши о теби многи, нови светитељу србски, и свеправославни, Николаје, хранили су се и појили твојим корисним поукама, и враћајући се на прави пут који води у живот вечни, и задовољни ти вапијали:

4 Радуј се путевођо роду србском, крстоносном. Радуј се, јер си по целом свету и речју и пером православље светосавског духа проповедао. Радуј се јер су твоји богомољци, попут рибара галилејских били громогласне трубе благочешћа. Радуј се, јер су облагодаћени богомољци србски, тобом вођени и руковођени, и молитвама твојим крепљени, неустрашиво еванђеље проповедали, да им се сав свет дивио. Радуј се јер, савета твојих богомудрих и пророштава увек ћемо се сећати. Кондак 5. Јавио си се, златоусти еванђелисте, проповедниче покајања, и пророче православља, као од Бога вођена звезда, ти си, која по целом свету ходи, и паству, својим златоустим словима ка спасењу води, ка спасењу води, да је облагороди, и да Господу кличе: Алилуја. Икос 5. Видећи те протојереј Вукашин, веома милостивог попут Николаја Мирликиског, када си преко њега милостињу делио, да би и њега милостињи научио и да би испунио речи Господње, што да десница да не зна левица твоја. Отац Вукашин је прославио Бога који има тајне милостиве слуге твоје. И ми теби милостивом првопрестолнику кличемо: Радуј се јер си своју епископску плату нерадо примао, и нишчима је раздава.

5 Радуј се, јер си протојереју Вукашину новац давао да он место тебе милостињу дели. У кога си погледао, ономе је новчану помоћ давао, јер си као пророк Божији свачију невољу и потребу духом видео. Радуј се, јер си једном, који је на улици од тебе ципеле тражио, одмах своје скинуо и дао, а сам обичне сеоске опанке обуо. Радуј се јер је немогуће поменути сва доброчинства твоја. Радуј се, јер су, милостиње твоје, светитељу Николаје, и коленопреклоне молитве које си, за пријатеље и непријатеље чинио. Радуј се, ктиторе лелићког храма и обновитељу многих цркава и манастира. Кондак 6. Многи су те, светитељу Николаје, преко твојих књига упознали. На многима су се испунила пророштва твоја, и многи су осетили молитвену помоћ твоју. Док си сужањ био, Србкињи са парализованом вилицом си попут апостола рекао: Сребра и злата немам, а оно што имам дајем ти; молитвама Николаја Мирликијског оздрави. У Лелићу је један болесник штаке заборавио и отрчао да би превоз ухватио, кличући Богу: Алилуја. Икос 6. Врлинским живљењем си Богу угодио. За непријатеље си се, попут Силуана Атонског молио. Децу си посебно волео и многа сиротишта основао. Она су те својим деком звала. Са њима си последњи комад хлеба делио, и многа им писма писао. Видећи ширину душе и срца твога, ми те славимо: Радуј се, јер си и нама пример милосрђа показао.

6 Радуј се јер си ради милостивог срца блаженство и на земљи и на небу стекао. Радуј се јер си у Хиландару поново општежиће увео, и ради тога силних невоља имао. Радуј се, јер је клеветнику твоме, који је светогорској полицији наредио да те под стражом пешице до пристаништа изгнају, језик отпао. Радуј се јер си неуморном делатношћу заговорнике конкордата у Србији ућуткао, а православље попут св. Саве поново утврдио. Радуј се јер си безбожје и кривоверје неућутно изобличавао. Кондак 7. Желећи да Србаље утврдиш у вери, ти си неуморно о правоверју зборио, и против безбоштва и кривоверја борио. Европска си и светска лажна богомољства разоткривао, а истинско богомољство и истинску веру исповедао. Као истински богоносац по сведочењу по смрти твојој црквењака твога, си и затворена врата црквена молитвом откључавао, а то чудо је твој црквењак после дуго времена објавио, да би сви који сазнају за ово предивно чудо клицали Господу Алилуја. Икос 7. Видећи у теби Божјег изабраника, многи су те следили, и сада те следе, јер свима си био узор скромности и смирења. У кудељној мантији си на разговор краљу ишао, са небеским Царем си смиреноумно зборио, Свето Писмо препевавао, ради тога ти кличемо: Радуј се нови Давиде србски, јер си многе духовне песме написао.

7 Радуј се јер си једном док си за време 1. светског рата на Ади београдској био, редове војске која је у паници бежала збио, да би непријатеља потиснула, да би се народ без панике безбедно повући могао. Радуј се лиро духовна, јер си по Духовној Лири Дамаскину сличан. Радуј се нови богослове србски. Радуј се јер си у стиху и прози славословио, и благовести еванђелске благовестио, прослављајући Господа. Радуј се, јер си попут Златоуста највишу државну власт када је погрешно радила изобличавао. Радуј се јер те је анђео чувар од хиљаду смрти сачувао. Кондак 8. Благородне лозе, изабрани грозде, Николаје србски и свеправославни, Преслатки се Господ кроз тебе прослави. После мученичке смрти краља србског Александра, савремени гусари из Ватикана су поткупили намесника србског, да конкордат са Римом спроведе и унију са Ватиканом установи. Ти си се неустрашиво борио пролазећи широм Србије и Југославије, налазећи се и у смртној опасности, само да правоверје у Србији сачуваш, да би Србаљи у правоверју и правоживљењу клицали Богу: Алилуја. Икос 8. Ваистину си се, док си био на овом свету, о свима бринуо, као да ниси био од овога света. Имао си много непријатеља али и пријатеља. Пријатељ си Божји, и светаца Божијих био, о којима си у Прологу и у другим књигама писао. Сличним си животом и ти живео, као древни пророци поучавао и карао, и о својој се пастви неуморно старао. Ми ти захвални кличемо:

8 Радуј се јер си краља мученика прослављао, и монархију као Божију установу прижељкивао. Радуј се јер си нечастиве силе огорчио, да си их свуда потирао и сатирао. Радуј се јер си своје робовање без роптања подносио. Радуј се јер си у Дахау мученички венац добио, и кроз невоље се Господу још више приближио. Радуј се, јер ти се у тамници Преслатки Господ јавио и укрепио те и утешио. Радуј се јер си у тамници, а и касније, Сатану посрамњивао, а душу још више обожио и оврлинио. Радуј се јер си и по смрти од барјактара врага омрзнут био, да ти Срби ни мртвом дуго у Србију нису дали доћи. Кондак 9. Ни мудраци земни не могу да схвате, како се на гробу твоме у далекој земљи могла чути песма анђела, и како се пророштва твоја која су пре много година изречена обистинила, да су молитве твоје мелеми на ране болних, који исцељени вапију Богу: Алилуја. Икос 9. Ни најречитији говорници не могу ти против стати, Златоусте нови, јер твоја мудрост није од овога света. Она је благодат, благо дано од онога света, којим и нас облагодаћујеш да ти кличемо: Радуј се јер си мудрији од могих мудраца, чије мудровање није по Богу.

9 Радуј се јер си ради аскетског живљења окрилатио, да ти је душа још за живота на земљи са Господом и анђелима и светима зборила, и силном љубављу према Господу и угодницима Његовим горела. Радуј се јер си многе ноћи и дане у молитви проводио. Радуј се, јер, и ако живећи у свету, затворнички си живот водио. Радуј се јер си од Господа, Који те је веома заволео, и дар пророштва добио, да си један од највећих пророка православља постао. Кондак 10. Желећи да спасеш душу, тело си своје потчинио духу, да те је дух свети облагодатио, да су демони од твојих моштију у страху из људи бежали, и друге болести молитвама твојим губиле снагу, и да су исцељени Тројичном Богу непрестано клицали: Алилуја. Икос 10. Преблажени оче и нови србски чудотворче, ти си тврђава оних који ти притичу да се за њих молиш Господу Који нам снагу даје. Нас убоге у врлинама ослободи од свих невоља, најезде туђинаца и међусобног рата, и измоли нам погодно време за све, без штетних зрачења, и нас сачувај од сваке невоље да ти кличемо: Радуј се јер си непоколебиво јело гладнима правде: Радуј се јер си неисцрпно пиће жеднима вечног живота. Радуј се јер нас од метежа и рата чуваш. Радуј се ти који од уза и ропства ослобађаш, јер си и сам сужањ био. Радуј се јер си многе од различних невоља избављао. Радуј се јер тобом покајници живот вечни стичу.

10 Кондак 11. Преблажени Николаје србски, ти си у изгнанству о роду свом мислио и себе и друге тешио говорећи: Кад кућа гори она се гаси споља. Вољене Србе си молитвено крепио, и за њих се молио да им држава једног дана поново чврсто на ноге стане. Да Србаљи, после дугогодишњег лутања и падања, поново очи своје подигну у небо, и Господу кличу: Алилуја. Икос 11. У послератном мраку, када су безбожници себе авангардом радничке класе сматрали, и све Христово исмевали и затирали, усред Ваљева на зидинама древног манастира Градца стадион начинили и њиме се поносили. И осим Хлеба Живота, само су земаљског хлеба и игара тражили, а у србским школама мајмуна на узвишено постоље поставили, и као родоначелника га именовали. О свему томе си у далекој земљи слушао и сузе ронио, и за Србе се и остале страдалце молио, да издрже до краја, и истински се надао да ће нас Господ ради светих предака ипак на крају сачувати, и зато ти ми кличемо: Радуј се свих утопија потопитељу. Радуј се православља и светосавља благовесниче. Прауј се јер си јасније од многих, религију такозваног Новог светског, сатанског поретка, препознао и изобличавао. Радуј је јер се опет почело о твом врлинском живљењиу зборити, да многи о теби са љубављу проповедају и у твој манастир у Лелићу хитају.

11 Кондак 12. У свим делима твојим види се прст Божији, и благодат Божија се кроз тебе јавља, Николаје Нови, стубе Иконе нам твоје помажу у муци, свете мошти твоје нечастиве косе, и победе над врагом свакодневно односе. И ми из захвалности Богу који те порославио кличемо: Алилуја. Икос 12. Опевајућ дела твоја за живота твога, и молитве топле које чине чуда, а и после смрти многа чуда теку, из Лелића твога слуго Вишњег Бога. Због тога ти вапијемо: Радуј се јер си наш нови кладенац чудеса. Радуј се бањо Витездо ваљевског краја. Радуј се србских земаља одбрано и надо. Радуј се, кличе ти презахвално стадо. Радуј се свих врлина огледало. Радуј се небеских служитеља сажитељу. Кондак 13. Светитељу Николаје србски, смилуј се на род свој и све православне, да их нечасниви не улови у своје спремњене мреже, у ова мутна апокалиптичка времена. Прими ово данашње приношење и молитвама твојим избави нас од вечних мука, да би ти клицали: Алилуја. Овај Кондак трипут. (Затим Икос 1. па Кондак 1.) Молитва

12 Нови Златоусте, пети еванђелисте, и велики пророче православља, не заборави нас, рода свог се сети, и свих православних, Николаје свети. Да се сви који ти кличу избаве од сваке невоље и муке. Да у правоверју и правоживљењу дане проживе. Да нам отаxбина наша буде далеко од нових јереси и раскола, а и ако их буде, молитвама твојим да изгубе снагу. И да конкордати са Ватиканом и врагом само давна прошлост буду. Да се увек, попут тебе, и попут светог кнеза Лазара, опредељујемо за небеско царство. Да нам се род србски сложи, умножи и обожи, и да сви Србаљи буду народ Божји. Да се само Господу и свецима Божијим клањамо, и да се пред непријатељима нашим никада не склањамо, имајући чврсту веру и наду у Божију помоћ, и твоје свете молитве, и да непријатеље вере и отечества побеђујемо, и да непријатељи наши побегну што даље могу, а ми да захвалимо теби за молитве твоје и твоме и нешем Цару и Богу узносимо хвале. Јер Њему приличи свака слава част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова, Амин. На Видовдан год. свештеник Марјан Кнежевић.

Акатист светитељу Николају Лелићком.

Акатист светитељу Николају Лелићком. Акатист светитељу Николају Лелићком Кондак 1. Златоусте речи ум ти вешто плете, пети еванђелист Србаљима ти си, епископе врли и пророче јасни, род твој ти се моли, светитељу часни. Да се Срби сложе, обоже,

Више

Microsoft Word - PraviloZaCitanjeKanonaAkatista.docx

Microsoft Word - PraviloZaCitanjeKanonaAkatista.docx ПРАВИЛО ЗА ЧИТАЊЕ АКАТИСТА И КАНОНА Акатист је молитва која се обавезно узноси стојећи. Акатист има 12 делова од којих сваки садржи кондак, који се завршава узгласом Алилуја, и ирмос са групом стихова,

Више

Jesus the Great Teacher Serbian

Jesus the Great Teacher Serbian Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Jesus the Great Teacher Serbian PDA

Jesus the Great Teacher Serbian PDA Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

110

110 110 52. БЛАГОСЛОВИ, ДУШО, ГОСПОДА! (BLESS THE LORD ETERNAL, O MY SOUL) Псалам 103. БЛАГОСЛОВИ, ДУШО, ГОСПОДА, СВЕТО ИМЕ ЊЕГОВО! НЕ ЗАБОРАВЉАЈ НИЈЕДНО ТИ ДОБРОЧИНСТВО ЊЕГОВО. ОН НАМ ОПРАШТА СВЕ ГРЕХОВЕ,

Више

АКАТИСТ СВ. ИСПОВЕДНИКУ ВАРНАВИ (НАСТИЋУ), ЕП. ХВОСТАНСКОМ.

АКАТИСТ СВ. ИСПОВЕДНИКУ ВАРНАВИ (НАСТИЋУ), ЕП. ХВОСТАНСКОМ. АКАТИСТ СВЕТОМ ИСПОВЕДНИКУ ВАРНАВИ (НАСТИЋУ) ЕПИСКОПУ ХВОСТАНСКОМ 30. октобар / 12. новембар Кондак 1. Теби, изабраном исповеднику Вере Православне, похвални песмопој смирено приносимо, а ти, пошто си

Више

АКАТИСТ Пресветој Богородици у част Њене иконе АХТИРСКЕ

АКАТИСТ Пресветој Богородици у част Њене иконе АХТИРСКЕ АКАТИСТ Пресветој Богородици у част Њене иконе ЛЕПАВИНСКЕ Кондак 1. Дивни благослов Господ дарова нама, икону Твоју свету, Пресвета Богородице, јер се они који јој притичу од свих зала, невоља и жалости

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-11 Образовни профил: мастер

Више

АКАТИСТ СВ. МУЧ. ЕВГЕНИЈУ, ВОЈНИКУ РУСКОМ.

АКАТИСТ СВ. МУЧ. ЕВГЕНИЈУ, ВОЈНИКУ РУСКОМ. АКАТИСТ СВЕТОМ МУЧЕНИКУ ЕВГЕНИЈУ, ВОЈНИКУ РУСКОМ Кондак 1. Изабрани страдалче и благодатни војниче Христа Цара и земље Руске, песмама те хвалимо, као заступника и молитвеника нашега, а ти пошто имаш слободу

Више

170

170 170 82. АЛЕЛУЈА! (HALLELUJAH! PRAISE GOD!) Псалам 146. ВЕЧНОМ ГОСПОДУ ПОЈТЕ, ХВАЛУ ПЕВАЈТЕ МУ, У ЧОВЕЧЈУ СЕ ПОМОЋ НЕ ПОУЗДАЈТЕ ВИ. Рефрен: АЛЕЛУЈА, БОГ НАШ БИЋЕ ДОВЕКА КРАЉ, ГОСПОД ВЛАДАЋЕ ВЕЧНО НАД СВИМ

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава-православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: IV-34 Образовни профил: мастер

Више

Forty Years Serbian

Forty Years Serbian Библија за дјецу представља Четрдесет година написао: Edward Hughes Илустровао: Janie Forest Прилагодио: Lyn Doerksen Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible for Children,

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-26 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-30 Образовни профил: мастер

Више

LEKCIJA 31 - FINANCIJE - 2. DIO

LEKCIJA 31 - FINANCIJE - 2. DIO RAZINA 2 LEKCIJA 15 FINANCIJE - 2. DIO Andrew Wommack U prethodnoj sam lekciji objasnio kako je Božja volja Vaše napredovanje. Postoje ključevi kako to funkcionira. U Luki 6:38 piše: "Dajite i dat će vam

Више

SVI SMO POZVANI NA SVETOST

SVI  SMO  POZVANI  NA  SVETOST Nedjelja, 13.12.2015.g. Ovaj današnji članak posvetio sam dvjema dragim sestrama u vjeri koje 1 / 23 su me, svaka na svoj način ohrabrile ovih dana kada sam prolazio teške kušnje u svojem životu. Članak

Више

Forty Years Serbian PDA

Forty Years Serbian PDA Библија за дјецу представља Четрдесет година написао: Edward Hughes Илустровао: Janie Forest Прилагодио: Lyn Doerksen Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Више

The Prince Becomes a Shepherd Serbian

The Prince Becomes a Shepherd Serbian Библија за дјецу представља Принц постаје пастир написао: Edward Hughes Илустровао: M. Maillot; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Microsoft Word - Akatist Svetom Spiridonu Trimituskom Cudotvorcu

Microsoft Word - Akatist Svetom Spiridonu Trimituskom Cudotvorcu AKATIST SVETOM SPIRIDONU TRIMIFUNTSKOM ČUDOTVORCU Slavi se 12. Decembra po crkvenom kalendaru to jest 25 decembra po svetovnom kalendaru. KONDAK 1 Preproslavljeni od Gospoda svetitelju i čudotvorče Spiridone!

Више

David the King Part 1 Serbian

David the King Part 1 Serbian Библија за дјецу представља Цар Давид (1.дио) написао: Edward Hughes Илустровао: Lazarus Прилагодио: Ruth Klassen Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VIII-17 Образовни профил: мастер

Више

Heaven Gods Beautiful Home Serbian CB

Heaven Gods Beautiful Home Serbian CB Библија за дјецу представља Небо, прелијепи Божији дом написао: Edward Hughes Илустровао: Lazarus Прилагодио: Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-31 Образовни профил: мастер

Више

The Prince Becomes a Shepherd Serbian PDA

The Prince Becomes a Shepherd Serbian PDA Библија за дјецу представља Принц постаје пастир написао: Edward Hughes Илустровао: M. Maillot; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-11 Образовни профил: мастер

Више

Normal.dot

Normal.dot AKATIST SVETIM BESREBRENICIMA I ČUDOTVORCIMA KOZMI I DAMJANU Kondak 1 Vama, izabrani čudotvorci, strastoterpci Hristovi i premudri vračevi koji besplatno bolesnima zdravlje darujete, kao našim zaštitnicima

Више

The Man of Fire Serbian

The Man of Fire Serbian Библија за дјецу представља Огњени човјек написао: Edward Hughes Илустровао: Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Више

''OČE, NEKA BUDE TVOJA VOLJA, NE MOJA.''

''OČE,  NEKA  BUDE  TVOJA  VOLJA,  NE  MOJA.'' Četvrtak, 13.12.2012.g. 1 / 53 Prekrasno mi je ovo ''vrijeme priprave'', adventsko vrijeme. Stvarno se uzburka taj naš duhovni život, svakome na svoj način, ovisno kako tko traži odgovore i otvara svoje

Више

OŽUJAK - subota, 3

OŽUJAK - subota, 3 ČITANJA: Dj 4,13-21; Ps 118,1.14-21; Mk 16,9-15 NAVJEŠTAJ SVETOG EVANĐELJA (Mk 16, 9-15) Čitanje svetog Evanđelja po Marku Isus, uskrsnuvši rano prvog dana u tjednu, ukaza se najprije Mariji Magdaleni

Више

PADRE PIO, Čudesni život

PADRE  PIO,  Čudesni  život Renzo Allegri PADRE PIO Čudesni život 1 / 11 Ovu knjigu dobio sam na poklon. I istina, prije toga razmišljao sam, čitajući reklamu o njoj u mjesečniku BOOK, da ju kupim. Sve što je vezano uz svjedočenja

Више

АКАТИСТ СВ. ЕВГЕНИЈИ - ЕВРОСИНИЈИ – СРБСКОЈ ЦАРИЦИ МИЛИЦИ.

АКАТИСТ СВ. ЕВГЕНИЈИ - ЕВРОСИНИЈИ – СРБСКОЈ ЦАРИЦИ МИЛИЦИ. АКАТИСТ СВЕТОЈ ЕВГЕНИЈИ - ЕВРОСИНИЈИ СРБСКОЈ ЦАРИЦИ МИЛИЦИ 19. / 31. јул Кондак 1. Теби, изабраној слушкињи Господњој, која си смерно на Земљи служила и Богу и људима, иако царску дијадему носаше, похвални

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: V-31 Образовни профил: мастер

Више

POSTALA SAM BAKA

POSTALA  SAM  BAKA SVJEDOČANSTVO IZ KNJIGE ''MENI JE BOG POMOGAO'' - www.molitvenici.net 1 / 10 2 / 10 Baka Katica, njen sin Mario i snaha Tanja žive u jednom malom slavonskom gradiću u naselju kojeg je zaštitnik Duh Sveti.

Више

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео)

PDF: Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) 19/12/2018 Ђоковић помаже српску цркву у Француској, коју су подигли Руси (видео) Најбољи тенисер света Новак Ђоковић обишао је по први пут Цркву успења пресвете Богородице у Ници. Он ће помоћи Савезу

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-19 Образовни профил: мастер

Више

Microsoft Word - VelikaSreda_Srb.docx

Microsoft Word - VelikaSreda_Srb.docx ВЕЧЕ ВЕЛИКЕ СРЕДЕ Света Тајна Јелеосвећења ВЕЧЕ ВЕЛИКЕ СРЕДЕ Света Тајна Јелеосвећења Свештеник: Слава Теби, Боже наш, слава Теби. Царе небесни, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш,

Више

Ti si voljena

Ti si voljena Estera Estera izdavač Good Morning Girls ( Dobro Jutro Djevojke) www.goodmorninggirls.org Copyright 2014 @ Good Morning Girls Izdano u Sjedinjenim Američkim Državama Ako nije drugačije naznačeno, svi citati

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-34 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-27 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-8 Образовни профил: мастер

Више

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O SATU/SUSRETU Škola: OŠ Čakovci, Čakovci Razred: 1. a. Vjeroučitelj: Josip Vuk Nastavna cjelina: Isus susreće ljude Nastavna tema: Isus se brine za sve

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-10 Образовни профил: мастер

Више

Presentación de PowerPoint

Presentación de PowerPoint 2. ožujka 2019. Zmaj je pokazao svu svoju mržnju prema Ostatku. Onda je zastao na pješćanoj obali mora. Ivanu je u 13. poglavlju Otkrivenja pokazana strategija sotonskog napada na Božju Crkvu, računajući

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-9 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-8 Образовни профил: мастер

Више

Presentación de PowerPoint

Presentación de PowerPoint 2. tromesečje 2019. Prezentacija biblijske pouke 29. jun 2019. Upamtite stih MALAHIJA 4,5.6: Evo Ja ću vam poslati Iliju proroka prije nego dođe veliki i strašni dan Gospodnji; i on će obratiti srce otaca

Више

Molitva i devetnica Duhu Svetomu

Molitva i devetnica Duhu Svetomu MOLITVA DUHU SVETOMU Bože, Duše Sveti, Treća Osobo Presvetoga Trojstva, Ljubavi Oca, Sina i Duha Svetoga, Živa Vodo što ispunjaš svako srce ljubavlju, mirom i radošću, snago koja dolaziš da ovlastiš svakoga

Више

Microsoft Word _43jenseF_202.docx

Microsoft Word _43jenseF_202.docx Недељно јутарње заседање генерална конференциjа Недељно јутарње заседање 3. октобар 2010. год. Свети Дух и откривење сведочанство Свети Дух откривење молитва Мормонова књига Исус Христ генерална конференциjа

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: IV-28 Образовни профил: мастер

Више

10 dana molitve Noć molitve Molitveni sastanak tokom cele noći (za 10. d

10 dana molitve Noć molitve Molitveni sastanak tokom cele noći (za 10. d 10 dana molitve 2017. www.tendaysofprayer.org www.adventisti.net/projekti/deset-dana-molitve/ Noć molitve Molitveni sastanak tokom cele noći (za 10. dan) po izboru Zašto noć molitve? Nema ničeg posebno

Више

MALI PRINC

MALI PRINC MALI PRINC Mali princ... Mali princ je maleni dječak iz svemira. On prvi put dolazi na planetu Zemlju, želeći nešto novo naučiti i nešto novo otkriti. Umjesto velikih opisa,pisac ga je jednostavno crtao.

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-7 Образовни профил: мастер

Више

АКАТИСТ СВИМ СВЕТИМ СРБИМА

АКАТИСТ СВИМ СВЕТИМ СРБИМА АКАТИТ ВИМ ВЕТИМ РБИМА* 1 * 2 Кондак 1. И забрани угодници Божји, најчеститији представници рода српског, миомирни цветови рајски, из крила Цркве српске узабрани и у рај небески узнесени, пошто сте стекли

Више

Normal.dot

Normal.dot МОЛИТВЕ ЈУТАРЊЕ Mолитвеник - Каноник, превод О. Јустина Поповића Пренувши се од сна, устани одмах, и сабравши ум, реци ово са побожношћу и страхом Божјим, крстећи се: У име Оца, и Сина, и Светога Духа.Амин.

Више

PDF: Празник Светог Сисоја у Срему

PDF: Празник Светог Сисоја у Срему 24/07/2019 Празник Светог Сисоја у Срему Празник Преподобног Сисоја Великог, заштитиника деце, традиционално се обележава у многим парохијама Епархије сремске. Посебно свечано било је у Шиду, Угриновцима,

Више

Microsoft Word - Verska nastava I do VI razred.doc

Microsoft Word - Verska nastava I do VI razred.doc ГОДИШЊИ (ГЛОБАЛНИ) ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА Наставни предмет: ВЕРСКА НАСТАВА (ПРАВОСЛАВНИ КАТИХИЗИС) Разред: Шести Ред.број Н А С Т А В Н А Т Е М А / О Б Л А С Т Број часова по теми Број часова за остале обраду

Више

Presentación de PowerPoint

Presentación de PowerPoint 3. tromesečje 2018. Prezentacija biblijske pouke 15. septembar 2018. Upamtite stih DELA 23,11: A onu noć stade Gospod pred njega i reče: ne boj se, Pavle, jer kao što si svedočio za mene u Jerusalimu,

Више

KATEKIZAM KATOLIČKE CRKVE

KATEKIZAM  KATOLIČKE  CRKVE Petak, 02.11.2012.g. DANAS SAM POČEO SA MOLITVOM ZA NEVJERNIKE, PREMA PREPORUCI NAŠE 1 / 24 MAJČICE IZ MEĐUGORJA. JER DANAS, SVAKOG 2. U MJESECU, DRAGA MAJČICA DOLAZI I JAVLJA SE NA RAZNE NAČINE VIJDELICI

Више

МАЈ 4. ПРЕП. СТЕФАНИДА СКАДАРСКА И БИТОЉСКА - НОВОЈАВЉЕНА.

МАЈ 4. ПРЕП. СТЕФАНИДА СКАДАРСКА И БИТОЉСКА - НОВОЈАВЉЕНА. СЛУЖБА И АКАТИСТ ПРЕПОДОБНОЈ МАТЕРИ НАШОЈ СТЕФАНИДИ СКАДАРСКОЈ И БИТОЉСКОЈ НОВОЈАВЉЕНОЈ. Р МЕСЕЦА МАЈА, У 4. ДАН. СЛУЖБА ПРЕПОДОБНОЈ МАТЕРИ НАШОЈ СТЕФАНИДИ СКАДАРСКОЈ И БИТОЉСКОЈ НОВОЈАВЉЕНОЈ.* 1 НА ВЕЛИКОМ

Више

Normal.dot

Normal.dot МОЛИТВЕ ВЕЧЕРЊЕ Mолитвеник - Каноник, превод О. Јустина Поповића Почетак: Благословен Бог наш... Ако нијe свештеник: Молитвама светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. затим: Трисветo;

Више

Presentación de PowerPoint

Presentación de PowerPoint 1. tromjesečje 2019. Prezentacija biblijske pouke 16. veljače 2019. Upamtite stih OTKRIVENJE 10,7: Već će se u vrijeme kad se čuje glas sedmog anđela, kad zatrubi, dovršiti tajna Božja prema Radosnoj vijesti

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-31 Образовни профил: мастер

Више

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove utorkom u 10:15 i četvrtkom u 8:15 amdg.eu nastava Mojsije osloboditelj u Knjizi Izlaska ואלא שׁמות Izl 1,1

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove utorkom u 10:15 i četvrtkom u 8:15 amdg.eu nastava Mojsije osloboditelj u Knjizi Izlaska ואלא שׁמות Izl 1,1 Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove utorkom u 10:15 i četvrtkom u 8:15 amdg.eu nastava Mojsije osloboditelj u Knjizi Izlaska ואלא שׁמות Izl 1,1 v e éllæ š e môt A ovo su imena = nastavak na Post

Више

Hrvatska redovnička konferencija Novicijatska škola četvrtkom u 9:00 amdg.ffrz.hr nastava Prorok Ezekiel Najpoznatiji po c36s Bitna promjena u 36,26?

Hrvatska redovnička konferencija Novicijatska škola četvrtkom u 9:00 amdg.ffrz.hr nastava Prorok Ezekiel Najpoznatiji po c36s Bitna promjena u 36,26? Hrvatska redovnička konferencija Novicijatska škola četvrtkom u 9:00 amdg.ffrz.hr nastava Prorok Ezekiel Najpoznatiji po c36s Bitna promjena u 36,26? Srce kameno od mesa Tko govori, kome, o čemu, koji

Више

Galerija Ilija Šobajić Muzeji i galerije Nikšić Kao kada se sunce zagrli sa morem i od silne iskrenosti njihove rasprši se hiljade svijetlih dijamanat

Galerija Ilija Šobajić Muzeji i galerije Nikšić Kao kada se sunce zagrli sa morem i od silne iskrenosti njihove rasprši se hiljade svijetlih dijamanat Kao kada se sunce zagrli sa morem i od silne iskrenosti njihove rasprši se hiljade svijetlih dijamanata po plavoj vodi - svemu daju Divan sjaj! - i blistaju, i jedno, i drugo puni poštovanja, hvale, a

Више

АКАТИСТ СВЕТОМ КРАЉУ СТЕФАНУ ДЕЧАНСКОМ

АКАТИСТ СВЕТОМ КРАЉУ СТЕФАНУ ДЕЧАНСКОМ АКАТИТ ВЕТОМ КРАЉУ ТЕФАНУ ДЕЧАНКОМ.* 1 Т Кондак 1, глас 8: еби, богославни Великомучениче, изврсноме заштитнику, приноси победне и благодарне песме Црква, коју ти избављаш од зала. И ти, имајући слободу

Више

SEDAM ZNAKOVA NOVOG RODENJA / nepoznati autor

SEDAM ZNAKOVA NOVOG RODENJA / nepoznati autor oooooooooooooooooooooooooooooooooooooo SEDAM ZNAKOVA "NOVOG ROĐENJA" oooooooooooooooooooooooooooooooooooooo Sadržaj Uvod...1 PRVI ZNAK...5 DRUGI ZNAK...7 TRECI ZNAK...10 CETVRTI ZNAK...12 PETI ZNAK...15

Више

Valentinovo

Valentinovo VALENTINOVO 2013. TKO JE BIO SV. VALENTIN? Sveti Valentin bio je svećenik i mučenik, a živio je u 3. stoljeću. Pogubljen je 269. godine odsijecanjem glave u doba kad je Rimskim carstvom vladao car Klaudije.

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: V-12 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-29 Образовни профил: мастер

Више

Nika Ivana Medić 4. c Zadar je u srcu mome Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povi

Nika Ivana Medić 4. c Zadar je u srcu mome Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povi Nika Ivana Medić 4. c Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povijesti. Crkva sv. Donata najstarija je crkva u Zadru, kamena, velika i prekrasna.

Више

Presentation Title

Presentation Title www.free-ppt-templates.com Car Stefan Uroš V (Nejaki) Petra Miladinović Add your text here Car Stefan Uroš V Nemanjić, poznatiji kao Uroš Nejaki, sin je i naslednik cara Dušana. Vladao je od 1355. do1371.,

Више

Edin Okanović

Edin Okanović 2 Kronologija izdanih knjiga Moja prva knjiga objavljena je 2001. godine, krajem mjeseca travnja. Moje prvo djelo je zbirka poezije "Pjesme, što ih život piše". Zbirka pjesama sastoji se od stvarnih trenutaka

Више

7.nedjelja kroz godinu Milosrdan i milostiv je Gospodin. Lev 19, : "Budite sveti!" 19 Jahve reče Mojsiju: 2"Govori svoj zajednici Izraelaca i

7.nedjelja kroz godinu Milosrdan i milostiv je Gospodin. Lev 19, : Budite sveti! 19 Jahve reče Mojsiju: 2Govori svoj zajednici Izraelaca i 7.nedjelja kroz godinu Milosrdan i milostiv je Gospodin. Lev 19, 1-2.17-18: "Budite sveti!" 19 Jahve reče Mojsiju: 2"Govori svoj zajednici Izraelaca i reci im: 'Sveti budite! Jer sam svet ja, Jahve, Bog

Више

IZGUBLJENO PRIJATELJSTVO

IZGUBLJENO  PRIJATELJSTVO Nedjelja, 06.01.2019.g. Nedavno mi se javila jedna draga sestra u vjeri. Razmijenili smo nekoliko maila a tema je bila. 1 / 28 Dalje ću navesti dijelove tih maila, možda si netko od vas u svemu tome pronađe

Више

Čekam te Cijeli život svoj čekao sam na te, stajao sam u potpunoj samoći. Ne želim da moji osjećaji više pate, misleći o tebi svih brojnih neprospavan

Čekam te Cijeli život svoj čekao sam na te, stajao sam u potpunoj samoći. Ne želim da moji osjećaji više pate, misleći o tebi svih brojnih neprospavan Čekam te Cijeli život svoj čekao sam na te, stajao sam u potpunoj samoći. Ne želim da moji osjećaji više pate, misleći o tebi svih brojnih neprospavanih noći. Udaljenost naša srce mi grebe, ocean plavi

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VIII-25 Образовни профил: мастер

Више

Лечење проблема тероризма

Лечење проблема тероризма Лечење проблема тероризма [ رصيب Serbian ] Српски Др. Ахмед б. Осман ел - Мезјед Превод: Фејзо Радончић Ревизија: Љубица Јовановић 2014-1435 عالج مشلكة اإلرهاب «باللغة الرصبية» د. أمحد بن عثمان املزيد

Више

Slide 1

Slide 1 Johan Volfgang fon Gete: - Podcenjivati neprijatelja pre smrti je glupost, posle pobede podlost. - Zlato kupuje glas gomile, ali ti neće pribaviti ni jedno jedino srce. - Pametnom čoveku je skoro sve smešno,

Више

POZNAVATI HRISTA VAŽNA NAPOMENA: Vizuelna pomagala uz ovu seriju lekcija možete da naručite u većini DM kancelarija i internet onlajn prodavnicama. Za

POZNAVATI HRISTA VAŽNA NAPOMENA: Vizuelna pomagala uz ovu seriju lekcija možete da naručite u većini DM kancelarija i internet onlajn prodavnicama. Za POZNAVATI HRISTA VAŽNA NAPOMENA: Vizuelna pomagala uz ovu seriju lekcija možete da naručite u većini DM kancelarija i internet onlajn prodavnicama. Za spisak DM kancelarija i internet prodavnica u Evropi,

Више

Presentación de PowerPoint

Presentación de PowerPoint 4. tromesečje 2019. Prezentacija biblijske pouke 12. oktobar 2019. Upamtite stih JEZDRA 1,4.5: A kad čuh te reči, sedoh i plakah, i tužih nekoliko dana, i postih i molih se pred Bogom nebeskim. I rekoh:

Више

Sveučilišni centar Matija Vlačić Ilirik, 3. g. petkom u 10:00 TVT342 Egzegeza Staroga zavjeta, ECTS 4 Izbor iz Mudrosnih spisa Poklad biblijske mudros

Sveučilišni centar Matija Vlačić Ilirik, 3. g. petkom u 10:00 TVT342 Egzegeza Staroga zavjeta, ECTS 4 Izbor iz Mudrosnih spisa Poklad biblijske mudros Sveučilišni centar Matija Vlačić Ilirik, 3. g. petkom u 10:00 TVT342 Egzegeza Staroga zavjeta, ECTS 4 Izbor iz Mudrosnih spisa Poklad biblijske mudrosti u jezgri SZ-a amdg.ffrz.hr nastava MVI 1 Psalmi

Више

bdijenje_posveceni_zivot_djakovo

bdijenje_posveceni_zivot_djakovo MOLITVENO BDIJENJE U GODINI POSVEĆENOG ŽIVOTA Ovo bdijenje može poslužiti pri otvaranju godine posvećenog života ali i u drugim prigodama. Odvija se u dva dijela. U prvom je djelu Služba riječi sa izabranim

Више

ПРОЗА & ПОЕЗИЈА СТЕВАН ТОНТИЋ ШЕСТ ЉУБАВНИХ ПЕСАМА БЕЗ ТЕБЕ, ЉУБАВИ Без тебе, љубави, данас сам плитак, Празан као чист лист папира. Нема дубине из ко

ПРОЗА & ПОЕЗИЈА СТЕВАН ТОНТИЋ ШЕСТ ЉУБАВНИХ ПЕСАМА БЕЗ ТЕБЕ, ЉУБАВИ Без тебе, љубави, данас сам плитак, Празан као чист лист папира. Нема дубине из ко ПРОЗА & ПОЕЗИЈА СТЕВАН ТОНТИЋ ШЕСТ ЉУБАВНИХ ПЕСАМА БЕЗ ТЕБЕ, ЉУБАВИ Без тебе, љубави, данас сам плитак, Празан као чист лист папира. Нема дубине из које је врило, У коју бих опет, бачен овамо Ко летак

Више

НЕНАД ТРАЈКОВИЋ КАЗНЕНЕ ПЕСМЕ ПОЈАМ ЗАКОНИКА ако Бога позовемо у речима позивамо страх да одржи наше стварање не увек из побожности већ и из сујеверја

НЕНАД ТРАЈКОВИЋ КАЗНЕНЕ ПЕСМЕ ПОЈАМ ЗАКОНИКА ако Бога позовемо у речима позивамо страх да одржи наше стварање не увек из побожности већ и из сујеверја НЕНАД ТРАЈКОВИЋ КАЗНЕНЕ ПЕСМЕ ПОЈАМ ЗАКОНИКА ако Бога позовемо у речима позивамо страх да одржи наше стварање не увек из побожности већ и из сујеверја оних који ће читати као хетити од тешуба као набукодоносор

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: V-29 Образовни профил: мастер

Више

Presentación de PowerPoint

Presentación de PowerPoint 1. tromjesečje 2019. Prezentacija biblijske pouke 2. ožujka 2019. Upamtite stih OTKRIVENJE 12,17: Tada, obuzet gnjevom protiv Žene, Zmaj ode da vodi rat protiv ostalih iz njezina potomsta,protiv onih koji

Више

Obasjaj nas (Ps 67) 1

Obasjaj nas (Ps 67) 1 Obasjaj nas (Ps 67) 1 Blagoslov dan i zadan Blagoslov kao čovjekovo poslanje u Svetom pismu 2 Hebrejska Tora osnovica Biblije Izborni predmet uz Biblija SZ ECTS 3 amdg.ffrz.hr > nastava > FFRZ četvrtkom,

Више

Ponovni dolazak Gospodina Isusa Krista

Ponovni dolazak Gospodina Isusa Krista Ponovni dolazak Gospodina Isusa Krista Proročena Ti kaza-odgovori mu Isus.-Ali ja vama kažem da ćete poslije ovoga vidjeti Sina Čovječjega gdje sjedi s desnu Svemogućega i gdje dolazi na oblacima nebeskim.

Више

KRSNA SLAVA Ivica Stamenković Osmo poglavlje iz knjige "Pravoslavlje obasjano evanđeljem".

KRSNA SLAVA Ivica Stamenković Osmo poglavlje iz knjige Pravoslavlje obasjano evanđeljem. KRSNA SLAVA Ivica Stamenković Osmo poglavlje iz knjige "Pravoslavlje obasjano evanđeljem". ''I kad živa bića dadoše slavu i čast i zahvalnost onome što sedi na prestolu, koji živi u sve vekove, padoše

Више

Српски владари из династије Немањића 114

Српски владари из династије Немањића 114 Српски владари из династије Немањића 114 15. NASTANAK DR@AVE NEMAWI]A Кључни појмови: Немањићи српска средњовековна династија, владали су Србијом од XII до XIV века. Српска краљевина крунисањем Стефана

Више

Uloga nastavnika u kreiranju emocionalne atmosfere u odjeljenju

Uloga nastavnika u kreiranju emocionalne atmosfere u odjeljenju УЛОГА НАСТАВНИКА У КРЕИРАЊУ ЕМОЦИОНАЛНЕ АТМОСФЕРЕ У ОДЈЕЉЕЊУ Драгица Ожеговић Ако је васиона заиста безгранична а природа неисцрпна у свом стваралаштву, онда једини модел те безграничности јесте ДИЈЕТЕ

Више

ISUS MOLITELJ

ISUS MOLITELJ ISUS MOLITELJ Ciljevi: - na temelju Lukinog evanċelja vidjeti u kojima je sve situacijama Isus molio, kako je na njega utjecala molitva, kako ga je molitva osposobljavala za djelovanje, kome je sve njegova

Више

March 16, 2007 (10:00 AM)

March 16, 2007 (10:00 AM) April 2010 Saturday Morning Session---13 Sister Julie B. Beck, xxx Language p.1 И на слушкиње [ћу] у оне дане излити дух свој Oд Џули Б. Бек, врховне председнице Потпорног друштва Знамо да смо успешни

Више

Mjesec hrvatske knjige u Osnovnoj školi Gradište

Mjesec hrvatske knjige  u Osnovnoj školi Gradište Mjesec hrvatske knjige u Osnovnoj školi Gradište ( 15.10.- 15.11.2018.) Hrvatski jezik Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige osmislile su sadržajno i vizualno učiteljice Branislava Šimić, Danica Galić i knjižničarka

Више

Microsoft Word _24edgleF_202.docx

Microsoft Word _24edgleF_202.docx Суботње поподневно заседање генерална конференциjа Суботње поподневно заседање 2. октобар 2010. год. Вера - Избор је ваш вера слобода избора сведочанство Исус Христ генерална конференциjа Вера Избор је

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-32 Образовни профил: мастер

Више

Language: hrvatski (Croatian) Provided by: Bible League International. Suvremeni prijevod Copyright and Permission to Copy Taken from the Croatian Eas

Language: hrvatski (Croatian) Provided by: Bible League International. Suvremeni prijevod Copyright and Permission to Copy Taken from the Croatian Eas Language: hrvatski (Croatian) Provided by: Bible League International. Suvremeni prijevod Copyright and Permission to Copy Taken from the Croatian Easy-to-Read Version 2002 by Bible League International.

Више

СЛУЖБА часној породици светог оца нашег Василија Великог.

СЛУЖБА часној породици светог оца нашег Василија Великог. СЛУЖБА часној породици светог оца нашег Василија Великог 1 На вечерњој Стихире на Господи возвах, глас 2. Цар свију Христос, ипостасна мудрост Очева, изабра из утробе матере њихове Емилије, и из дома оца

Више

Poruke od Zdravka Ciglara UVOD Ove poruke je pisao u svojoj bolesti teški bolesnik, Zdravko Ciglar inače vani uspješan poznat pjevač. Vrača se u Domov

Poruke od Zdravka Ciglara UVOD Ove poruke je pisao u svojoj bolesti teški bolesnik, Zdravko Ciglar inače vani uspješan poznat pjevač. Vrača se u Domov Poruke od Zdravka Ciglara UVOD Ove poruke je pisao u svojoj bolesti teški bolesnik, Zdravko Ciglar inače vani uspješan poznat pjevač. Vrača se u Domovinu i brani je, i kad je ostao na kolicima još je pjevao.

Више