PowerPoint Presentation

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "PowerPoint Presentation"

Транскрипт

1 Процес припреме Инвентара гасова са ефектом стаклене баште по секторима Припрема извештаја према Оквирној конвенцији УН о промени климе (UNFCCC) април, Врдник Национални Регистар извора загађивања Ивана Дукић Руководилац Групе за Инвентаре загађујућих материја у ваздух

2 САДРЖАЈ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ Национални регистар извора загађивања Емисије у ваздух Инвентар емисије гасова са ефектом стаклене баште Преглед по секторима Извори података Планирање, израда и руковођење инвентаром QA/QC процедура, план верификације

3 НАЦИОНАЛНИ РЕГИСТАР ИЗВОРА ЗАГАЂИВАЊА Национални регистар извора загађивања (НРИЗ) Агенције за заштиту животне средине је скуп систематизованих информација и података о изворима загађивања медијума животне средине, односно, представља регистар свих људских активности које могу да имају негативан утицај на квалитет животне средине на неком простору. НРИЗ јесте информациони подсистем Информационог система животне средине Републике Србије, који се у складу са Законом о министарствима и Законом о заштити животне средине води у Агенцији за заштиту животне средине.

4 НАЦИОНАЛНИ РЕГИСТАР ИЗВОРА ЗАГАЂИВАЊА Основна функција НРИЗ-а је прикупљање и обрада података и вођење и ажурирање низа база података везаних за индустријско и комунално загађивање. НРИЗ је установљен да би задовољио растуће потребе државних органа, али и шире заједнице, за информацијама о изворима и количинама загађујућих материја емитoваних у животну средину.

5 НАЦИОНАЛНИ РЕГИСТАР ИЗВОРА ЗАГАЂИВАЊА Обухвата низ тематских целина: PRTR Pollution Release and Transfer Register; Емисије загађујућих материја у ваздух; Емисија загађујућих материја у воде; Емисије загађујућих материја у тло, Управљање отпадом; Производи који после употребе постају посебни токови отпада.

6 ЕМИСИЈЕ У ВАЗДУХ

7 ЕМИСИЈЕ У ВАЗДУХ Један од задатака у области заштите животне средине Србије је да успостави Национални систем инвентара о емисијама у ваздух који има за циљ испуњавање свих захтева везаних за извештавање из конвенција, директива и протокола. Предвиђена структура Националног система инвентара емисија загађујућих материја у ваздух у Србији:

8 ЕМИСИЈЕ У ВАЗДУХ Постојећи део регистра везан за емисије у ваздух обухвата низ база података и инвентара: E-PRTR (European Pollutant Release and Transfer Register), Емисије у ваздух у складу са Уредбом о ГВЕ, Велика постројења за сагоревање, Инвентар основних загађујућих материја према CLRTAP Инвентар гасова са ефектом стаклене баште према UNFCCC-у, Национални инвентар ненамерно испуштених дуготрајних органских загађујућих супстанци.

9 ИНВЕНТАР ЕМИСИЈЕ ГАСОВА СА ЕФЕКТОМ СТАКЛЕНЕ БАШТЕ Република Србија је чланица Оквирне конвенције Уједињених нација о промени климе (UNFCCC) од Године, а Кјото протокола од године као не Анекс I држава. Према Закону о заштити ваздуха, члан 50 ("Сл. гласник РС", бр. 36/2009 и 10/2013), Агенција за заштиту животне средине Републике Србије (SEPA) је одговорна за припрему инвентара гасова са ефектом стаклене баште (GHG). У складу са обавезама из овог члана у Одељењу за Национални регистар извора загађивања Агенције, почетком године започело се са успостављањем Националног инвентара емисија гасова са ефектом стаклене баште. За израду инвентара користи се методологија Међувладиног панела за климатске промене из 2006 године (2006 IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories), као и сва друга упутства чије је коришћене обавезно. Одговорности SEPA укључују контролу квалитета података, архивирање података и израчунавање емисија и понора GHG. SEPA припрема националне евиденције GHG у складу са захтевима UNFCCC -а за извештавање за земље које нису Анекс I чланице.

10 ИНВЕНТАР ЕМИСИЈЕ ГАСОВА СА ЕФЕКТОМ СТАКЛЕНЕ БАШТЕ Дефиниција дата у Члану 4. Уредбе о методологији прикупљања података за Национални инвентар Емисије гасова са ефектом стаклене баште ( Сл. Гласник РС бр. 81/2010): Инвентар је секторски организована база података која садржи нарочито: 1) прикупљене податке о активностима потребне за извештавање о свим антропогеним емисијама гасова са ефектом стаклене баште из извора, као и уклањања тих гасова помоћу понора; 2) примењене емисионе факторе; 3) прорачун вредности емисија и уклањања гасова са ефектом стаклене баште; 4) додатне информације и претпоставке које се користе за прорачун; 5) извештаје о инвентару гасова са ефектом стаклене баште.

11 ИНВЕНТАР ЕМИСИЈЕ ГАСОВА СА ЕФЕКТОМ СТАКЛЕНЕ БАШТЕ Или једноставније: Инвентар представља количину гасова са ефектом стаклене баште која је емитована или уклоњена из атмосфере током одређеног временског периода. Директни гасови са ефектом стаклене баште (CO2, N2O, CH4, SF6, HFC, PFC) су гасовити састојци атмосфере који апсорбују и реемитују инфрацрвено зрачење и у атмосферу доспевају природним путем или као последица људских активности. Индиректни гасови са ефектом стаклене баште (CO, SO2, NOx i NMVOC) су гасовити састојци атмосфере, који представљају прекурсоре озона, сулфата и аеросола, а утичу на климатске промене. Потенцијалом глобалног загревања изражава се утицај сваког од гасова на глобално загревање.

12 Директни гасови Угљен диоксид (CO2), метан (CH4) и азот субоксид (N2O) главни су гасови са ефектом стаклене баште, који иако се природно појављују у атмосфери, њихов пораст највећим делом је резултат људских активности. Синтетички гасови са ефектом стаклене баште, попут халогенованих угљоводоника (HFC, PFC) и сумпор хексафлуорида (SF6) такође се сматрају гасовима са ефектом стаклене баште. Исти су резултат искључиво људске активности.

13 Индиректни гасови Постоје фотохемијски активни гасови попут угљен моноксида (CO), оксида азота (NOx) те не-метанских растворљивих органских једињења (NMVOC) који, иако се не сматрају гасовима са ефектом стаклене баште, индиректно доприносе ефекту стаклене баште у атмосфери. Они се генерално називају претходницима озона будући да учествују у стварању и разарању тропосферног и стратосферног озона (који је такође гас са ефектом стаклене баште). За сумпор диоксид (SO2), као претходник сулфата и аеросола, сматра се да погоршава ефект стаклене баште јер се стварањем аеросола уклања топлота из околине.

14 МЕТОДОЛОГИЈА ПРОРАЧУНА ИЗВОРА ПОДАТАКА Методологија препоручена од UNFCCC у 2006 IPCC Guidelines for National GHG Inventories и Good Practice Guidance and Uncertainty Management in National GHG Inventories, коришћена је у процени емисија гасова са ефектом стаклене баште који су резултат антропогених активности: CO2, CH4, N2O, HFC, PFC, SF6 и NH3. Емисије индиректних гасова са ефектом стаклене баште преузете су из инвентара израђеног према Конвенцији о далекосежном прекограничном загађивању ваздуха (CLRTAP).

15 МЕТОДОЛОГИЈА ПРОРАЧУНА ИЗВОРА ПОДАТАКА Уопштено, методологија коришћена за процену емисија укључује производ података о активностима (нпр. потрошња горива, производња цемента, прираст дрвне залихе итд.) и припадајућих фактора емисије. Уколико је то могуће, препоручује се употреба националних фактора емисије, који морају бити установљени на добро документованим истраживањима. Смернице 2006 IPCC приказују методологију с препорученим факторима емисије за различите нивое прорачуна емисија.

16 ГЛАВНЕ КАТЕГОРИЈЕ ИНВЕНТАРА Извори емисија и понори гасова са ефектом стаклене баште подељени су у пет главних категорија: Енергетика Индустријски процеси и употреба производа Пољопривреда Коришћење земљишта, промена намене земљишта и шумарство Управљање отпадом

17 ЕНЕРГЕТИКА Овај сектор покрива све делатности које укључују потрошњу фосилних горива и фугитивне емисије из горива. Фугитивне емисије настају током производње, преноса, прераде, складиштења и дистрибуције фосилних горива. Енергетски сектор је главни извор антропогене емисије гасова са ефектом стаклене баште с доприносом од приближно 80% у укупним емисијама (приказано као емисија CO2 без LULUCF).

18 ЕНЕРГЕТИКА Прорачун емисије базира се на подацима о потрошњи горива који су детаљно исказани у годишњем националном енергетском билансу, што омогућава детаљну варијанту прорачуна по подсекторима унутар прописане IPCC методологије. Сектор Транспорта је такође један од важних извора емисије CO2. Овај сектор укључује емисије из друмског, ваздушног, железничког и речног транспорта. Фугитивне емисије гасова са ефектом стаклене баште из угљева, течних горива и природног гаса услед вађења руде, производње, прераде, транспорта, дистрибуције и активности током коришћења горива такође је део овог сектора.

19 ЕНЕРГЕТИКА Инвентар гасова са ефектом стаклене баште ЕНЕРГЕТИКА Главни извори података: Енергетски биланс Саобраћајна полиција Рафинерије нафте

20 ИНДУСТРИЈСКИ ПРОЦЕСИ И УПОТРЕБА ПРОИЗВОДА Као нуспродукт у различитим индустријским процесима у којима се улазна материја хемијски трансформише у финални производ долази до емисије гасова са ефектом стаклене баште. Индустријски процеси који значајно доприносе емисији CO2 су производња цемента, креча, амонијака итд. Општа методологија коришћена при прорачуну емисија из индустријских процеса, препоручена од стране Конвенције, укључује производ годишње произведене или потрошене количине производа или материјала с одговарајућим факторима емисије по јединици те производње, тј. потрошње. Подаци о годишњој производњи или потрошњи се у највећој мери налазе у Статистичким годишњацима и билтенима, док у мањој мери податке добијамо директно од предузећа.

21 ИНДУСТРИЈСКИ ПРОЦЕСИ И УПОТРЕБА ПРОИЗВОДА Инвентар гасова са ефектом стаклене баште ИНДУСТРИЈСКИ ПРОЦЕСИ И УПОТРЕБА ПРОИЗВОДА Главни извори података: Статистички годишњак Индустријски билтен Институције Предузећа Дозволе за увоз/извоз F гасова

22 ПОЉОПРИВРЕДА У сектору Пољопривреда присутна су два значајна извора емисије метана: цревна ферментација у процесу варења преживара (краве музаре представљају највећи извор) и различити поступци везани за складиштење и примену органских ђубрива (управљање стајњаком). Укупна емисија метана, пореклом од домаћих животиња, рачуна се као збир емисија из цревне ферментације и емисија везаних за управљање стајњаком. Тренд емисије зависи од тренда броја животиња.

23 КОРИШЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА, ПРОМЕНА НАМЕНЕ ЗЕМЉИШТА И ШУМАРСТВО (LULUCF) Коришћење земљишта, промена намене земљишта и шумарство укључује емисије и поноре гасова са ефектом стаклене баште из различитих типова земљишта. Овај сектор обухвата емисије и поноре CO2 услед укупних добитака/губитака угљеника у надземној и подземној биомаси, мртвој органској материји и земљишту.

24 КОРИШЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА, ПРОМЕНА НАМЕНЕ ЗЕМЉИШТА И ШУМАРСТВО (LULUCF) Према методологији описаној у IPCC GPG, шест основних категорија је битно за извештавање о гасовима стаклене баште: Шумско земљиште Пољопривредно земљиште Пашњаци и ливаде Влажна/мочварна земљишта Насеља Остало земљиште

25 ПОЉОПРИВРЕДА И LULUCF Инвентар гасова са ефектом стаклене баште ПОЉОПРИРЕДА; КОРИШЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА, ПРОМЕНА НАМЕНЕ ЗЕМЉИШТА И ШУМАРСТВО Главни извори података: Статистички годишњак Шумски билтен Национална Инвентура шума Global Forest Resources Assessment Организација за храну и пољопривреду (FAO) Corine Land Cover

26 ОТПАД Сектор Отпад укључује следеће категорије: одлагање чврстог отпада, биолошку обраду чврстог отпада, спаљивање отпада и управљање отпадним водама. Емисија метана са депонија отпада настаје анаеробном разградњом органског отпада. Количина метана емитована током процеса разградње директно је пропорционална уделу разградивог органског угљеника, који је дефинисан као удео угљеника у различитим врстама органског биоразградивог отпада.

27 ОТПАД Инвентар гасова са ефектом стаклене баште УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ Главни извори података: Статистички годишњак Пописне књиге РЗС Универзитет и Новом Саду Факултет техничких наука СЕПА

28 ПРЕГЛЕД ПРОЦЕСА ПЛАНИРАЊА, ИЗРАДЕ И РУКОВОЂЕЊА ИНВЕНТАРОМ Процес припреме инвентара обухвата неколико корака који започињу с прикупљањем података, а затим се настављају с проценом емисија и рекалкулацијама у складу с IPCC методологијом и препорукама за побољшање прорачуна (ERT извештаја), израде инвентара укључујући Извештај (NIR) и табеларни приказ емисија (CRF). Упоредо се раде општи и специфични поступци контроле и осигурања квалитета. Након прикупљања и обраде података, тим за припрему инвентара приступа проценама емисија и рекалкулацијама у складу с IPCC методолгијом, узимајући у обзир препоруке за побољшање инвентара. Током израде инвентара, води се рачуна о транспарентности, тачности, комплетности, упредивости и конзистентности података.

29 ИЗВОРИ ПОДАТАКА За добијање података користи се низ различитих извора у зависности од категорије, односно подкатегорије инвентара. Подаци за израду Инвентара гасова са ефектом стаклене баште се не достављају, већ их Агенција прикупља. Оно што је одлучујуће за избор извора података је да то буде званичан национални податак, тако да су, у складу са тим, најважнији извори података Репубички Завод за статистику, Министарство енергетике и рударства, Министарство унутраш-њих послова, Управа царина, као и предузећа чије су производње обухваћене инвентаром. У случају да званичан извор података није било могуће утврдити или подаци не постоје за цео временски период обухваћен инвентаром, коришћена су упутства Добре праксе.

30 КЉУЧНИ ИЗВОРИ ЕМИСИЈЕ Према смерницама Good Practice Guidance and Uncertainty Management in National Greenhouse Gas Inventories, кључне категорије су оне које представљају 95% укупних годишњих емисија у задњој извештајној години или припадају укупном тренду, кад се поређају од највећег према најмањем уделу у укупним годишњим емисијама или тренду. Сврха утврђивања кључних категорија је да би се посебно обратила пажња у смислу побољшања квалитета података и прорачуна емисија у тим категоријама.

31 ОСИГУРАЊЕ КВАЛИТЕТА, КОНТРОЛА КВАЛИТЕТА И ПЛАН ВЕРИФИКАЦИЈЕ Годишњи програм прикупљања података, QA/QC програм, План побољшања: Годишњи програм прикупљања података (Annual data Collection Plan) је основни документ за прикупљање података за који је задужена Агенција за заштиту животне средине (СЕПА). Програм садржи категорије извора, податке о активностима, изворе података и надлежну институцију, и израђује се за сваки сектор.

32 ОСИГУРАЊЕ КВАЛИТЕТА, КОНТРОЛА КВАЛИТЕТА И ПЛАН ВЕРИФИКАЦИЈЕ План побољшања је документ који дефинише циљеве везане за побољшање Националног инвентара. Овај документ узима у обзир анализу кључних извора емисија и препоруке наведене у ревизији инвентара. За време припреме Извештаја о инвентару гасова са ефектом стаклене баште, врши се низ провера везаних за комплетност, конзистентност, упоредивост података, рекалкулације као и процену несигурности података о активностима, фактора емисија и прорачуна емисија.

33 РАСПОРЕД Према UNFCCC смерницама за извештавање о ГХГ емисијама за државе чланице Конвенције као Анекс I држава, имају обавезу да до 15. априла сваке године доставе свој годишњи инвентар гасова са ефектом стаклене баште, који обухвата емисије и поноре директних ГХГ (угљен диоксид CO2), метан (CH4), азот субоксид (N2O), перфлуорокарбон (PFC), хидрофлуорокарбон (HFC), сумпор хексафлуорид (SF6) и азот трифлуорид (NF3)) из пет сектора, за све године од базне године до две године уназад од године извештавања.

34 РАСПОРЕД У складу са смерницама UNFCCC-а за извештавање о ГХГ емисијама, Анекс I државе предају инвентар у два дела: Табеле заједничког формата извештавања (CRF) - серија стандардизованих табела података која садржи углавном квантитативне информације; Национални извештај о инвентару (NIR) - извештај који садржи транспарентне и детаљне информације о инвентару. Требало би да обухвати описе методологија које су коришћене у проценама (укључујући референце и изворе информација), изворе података, институционалне аранжмане за припрему инвентара (укључујући процедуре осигурања квалитета и контроле), и рекалкулације и промене у поређењу са претходним инвентаром.

35 РАСПОРЕД

36 УМЕСТО ЗАКЉУЧКА Развој инвентара емисија је сложен задатак због: Велики број података за манипулацију, Велика разноликост квантитативних и квалитативних извора информација, Методологије које треба имплементирати како би се најбоље квантификовала свака активност, Потреба да се информације пруже што је могуће релевантније и тачније уз поштовање ограничења ресурса и рокова, Обезбеђивање поштовања основних квалитета залиха (TACCC принцип: транспарентност, тачност, доследност, упоредивост, потпуност). Систем контроле квалитета и осигурања квалитета је неопходан за постизање ових задатака.

37 УМЕСТО ЗАКЉУЧКА Процес припреме инвентара укључује неколико корака почевши од прикупљања података о активностима и праћених проценом емисија, компилацијом инвентара укључујући NIR и CRF и паралелно са имплементацијом општих процедура контроле квалитета специфичних за категорију извора. Процес припреме инвентара гасова са ефектом стаклене баште представља значајне радове јер укључује многе националне институције и стручњаке, и захтева различите базе података и / или скупове података.

38 Активности Координација и планирање Организовати рад тако да је могућа примена акционог плана, тј. методолошког унапређења Извори података Ажурирати документа наведена у рефернцама, као и номенклатуру референци Сакупљање података (укључујући проверу података) Прорачун емисија Дефинисати садржај радних фајлова Дефинисати методологије за прорачуне Применити прорачуне Провера емисија

39 Извештавање Припрема Excel табела (унос и повезивање података у табелама) Припрема извештаја

40 Општи опис процеса за припрему националног инвентара емисија, са QA/QC процедурама

41 Хвала на пажњи!

505

505 505. На основу члана 11 став 3 Закона о заштити ваздуха ( Службени лист ЦГ", број 25/10), Влада Црне Горе на сједници од 8.јула 2010. године, донијела је УРЕДБУ О УСПОСТАВЉАЊУ МРЕЖЕ МЈЕРНИХ МЈЕСТА ЗА ПРАЋЕЊЕ

Више

Registri i procena emisije zagađujićih materija

Registri i procena emisije zagađujićih materija Registri i procena emisije zagađujićih materija Dr Davor Antanasijević Decembar 2018. Izvori zagađenja Intenzivan industrijski razvoj = povećane emisije zagađujućih materija u sve delove životne sredine

Више

IPPC zahtev[1] [Compatibility Mode]

IPPC zahtev[1] [Compatibility Mode] ПРИМЕНА IPPC ДИРЕКТИВЕ У СРБИЈИ ЗАХТЕВ ЗА ИЗДАВАЊЕ ИНТЕГРИСАНЕ ДОЗВОЛЕ qзакон о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине (Сл. Гласник РС, број 135/2004) Уређује услове и поступак издавања

Више

Slide 1

Slide 1 Dvadeset četvrto predavanje 1 CILJEVI PREDAVANJA Pojačan efekat staklene bašte H 2 O i CO 2 kao apsorberi radijacije sa Zemlje radijaciono forsiranje Posledice globalnog zagrevanja Izvori i potrošnja gasova

Више

Microsoft PowerPoint - Presentation_Todor Janic_Polj biomasa_ Read-Only

Microsoft PowerPoint - Presentation_Todor Janic_Polj biomasa_ Read-Only BILANS POLJOPRIVREDNE BIOMASE Opis metodologije i uputstva za korišćenje Еxcel aplikacije, uključujući prikaz rezultata bilansa biomase na opštinskom nivou za 2017. godinu Dr Todor Janić, red.prof. Univerzitet

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prečišćavanje otpadnih gasova Pregled SISTEMI ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH GASOVA SISTEMI ZA UKLANJANJE ČESTICA SISTEMI ZA UKLANJANJE GASOVITIH POLUTANATA 10 Emisija u svetu (Mt/god) CO VOCs SOx NOx ČESTICE

Више

Projekt Jačanje sustava protoka podataka i pokazatelja vezanih uz pitanja zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj Dorađene tablice izabranih pokazatelja

Projekt Jačanje sustava protoka podataka i pokazatelja vezanih uz pitanja zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj Dorađene tablice izabranih pokazatelja Projekt Jačanje sustava protoka i vezanih uz pitanja zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj Dorađene tablice izabranih iz Nacionalne liste (NLP) EKONERG Institut za energetiku i zaštitu okoliša d.o.o. OIKON

Више

Poslovanje preduzeća u Crnoj Gori u godini

Poslovanje preduzeća u Crnoj Gori u godini Poslovanje preduzeća u Crnoj Gori u 2013.godini Zavod za statistiku Crne Gore - MONSTAT Podgorica, 2014.godina UVOD Zavod za statistiku Crne Gore MONSTAT je u cilju harmonizacije sa međunarodnim standardima

Више

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ВАЗДУХА Члан 1. У Закону о заштити ваздуха ( Службени гласник Републике Српске, број 124/11), у члану 3.

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ВАЗДУХА Члан 1. У Закону о заштити ваздуха ( Службени гласник Републике Српске, број 124/11), у члану 3. ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ВАЗДУХА Члан 1. У Закону о заштити ваздуха ( Службени гласник Републике Српске, број 124/11), у члану 3. тачка аж) мијења се и гласи: аж) ʹзамјенске супстанцеʹ

Више

1. Закон о локалној самоуправи («Сл. гласник РС» бр. 129/2007 и 83/14-други Закон) 2. Закон о државној управи (79/2005, 101/2007, 95/2010 и 99/14) 3.

1. Закон о локалној самоуправи («Сл. гласник РС» бр. 129/2007 и 83/14-други Закон) 2. Закон о државној управи (79/2005, 101/2007, 95/2010 и 99/14) 3. 1. Закон о локалној самоуправи («Сл. гласник РС» бр. 129/2007 и 83/14-други Закон) 2. Закон о државној управи (79/2005, 101/2007, 95/2010 и 99/14) 3. Закон о општем управном поступку («Сл. лист СРЈ» бр.

Више

Na osnovu člana 34. stav 3. Zakona o energetici ( "Službeni glasnik RS", broj 145/14), Ministar rudarstva i energetike donosi Pravilnik o energetskoj

Na osnovu člana 34. stav 3. Zakona o energetici ( Službeni glasnik RS, broj 145/14), Ministar rudarstva i energetike donosi Pravilnik o energetskoj Na osnovu člana 34. stav 3. Zakona o energetici ( "Službeni glasnik RS", broj 145/14), Ministar rudarstva i energetike donosi Pravilnik o energetskoj dozvoli Pravilnik je objavljen u "Službenom glasniku

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 5.ЈУН СВЈЕТСКИ ДАН ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ МОНИТОРИНГ КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Одјељење за заштиту животне средине Златко Ђајић 05.06.2019. године

Више

MRV Sistem za GHG emisije iz turističkog sektora Crne Gore Decembar 2015

MRV Sistem za GHG emisije iz turističkog sektora Crne Gore Decembar 2015 MRV Sistem za GHG emisije iz turističkog sektora Crne Gore Decembar 2015 Autori.1. Factor CO2: Asier Sopelana Kepa Solaun Paola del Río Itxaso Gómez Juan Carlos Gómez.2. EQO: Lluís Vilardell Lluís Torrent

Више

Microsoft Word - Pravilnik o registrima postrojenja i zagadjivaca.doc

Microsoft Word - Pravilnik o registrima postrojenja i zagadjivaca.doc Na osnovu čl. 28. Zakona o zaštiti okoliša ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03), federalni ministar Federalnog ministarstva okoliša i turizma donosi I - OPĆE ODREDBE PRAVILNIK O REGISTRIMA POSTROJENJA

Више

МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ

МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ На основу члана 123. тачка 3. Устава Републике Србије, а у вези са Законoм о енергетици ( Службени гласник РС, број 84/04), Влада доноси УРЕДБУ О МЕРАМА ПОДСТИЦАЈА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ КОРИШЋЕЊЕМ

Више

Одлука о одржању чистоће

Одлука о одржању чистоће ПРОПИСИ КОЈИ СЕ ПРИМЕЊУЈУ У СЕКРЕТАРИЈАТУ ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ ГРАДСКЕ УПРАВЕ ГРАДА БЕОГРАДА 1. СЕКТОР ЗА КОМУНАЛНИ ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР - Закон о комуналним делатностима (''Службени гласник РС'' бр.

Више

~ Методологија ~ ИНДЕКС ПРОМЕТА ИНДУСТРИЈЕ ПРАВНИ ОСНОВ Статистичка активност се спроводи у складу са Законом о статистици Републике Српске ( Службени

~ Методологија ~ ИНДЕКС ПРОМЕТА ИНДУСТРИЈЕ ПРАВНИ ОСНОВ Статистичка активност се спроводи у складу са Законом о статистици Републике Српске ( Службени ~ Методологија ~ ИНДЕКС ПРОМЕТА ИНДУСТРИЈЕ ПРАВНИ ОСНОВ Статистичка активност се спроводи у складу са Законом о статистици Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 85/03) и Статистичким

Више

Broj 3 - Strana 4 SLUŽBENE NOVINE FEDERACIJE BiH Petak, PRAVILNIK O GRANIČNIM VRIJEDNOSTIMA EMISIJE U ZRAK IZ POSTROJENJA ZA SAGORIJEVANJ

Broj 3 - Strana 4 SLUŽBENE NOVINE FEDERACIJE BiH Petak, PRAVILNIK O GRANIČNIM VRIJEDNOSTIMA EMISIJE U ZRAK IZ POSTROJENJA ZA SAGORIJEVANJ Broj 3 - Strana 4 SLUŽBENE NOVINE FEDERACIJE BiH Petak, 11. 1. 2013. PRAVILNIK O GRANIČNIM VRIJEDNOSTIMA EMISIJE U ZRAK IZ POSTROJENJA ZA SAGORIJEVANJE Član 1. (Predmet uređivanja) Ovim pravilnikom propisuju

Више

God_Rasp_2015_ xls

God_Rasp_2015_ xls ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА, НОВИ САД Датум: 14.09.2016, Страна: 1 I I I 1 13 Грађевински материјали и конструкције I 28.01.2016 09.02.2016 31.03.2016 16.06.2016 04.07.2016 01.09.2016 15.09.2016 26.09.2016

Више

Извјештај о квалитету за Статистику производње и потрошње угља, Републички завод за статистику, Бања Лука, 2019.

Извјештај о квалитету за Статистику производње и потрошње угља, Републички завод за статистику, Бања Лука, 2019. Извјештај о квалитету за Статистику производње и потрошње угља, 2017. Републички завод за статистику, Бања Лука, 2019. 2 Извјештај о квалитету за Статистику производње и потрошње угља, 2017. Извјештај

Више

Slide 1

Slide 1 Crna Gora Ministarstvo ekonomije PREGLED OBAVEZA SUBJEKATA JAVNOG SEKTORA U OBLASTI ENERGETSKE EFIKASNOSTI Autor: Božidar Pavlović Radionica: Upravljanje energijom u javnom sektoru - Podgorica - 10.12.2018.

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU METODOLOŠKO UPUTSTVO STATISTIKA SKLOPLJENIH BRAKOVA METODOLOŠKO UPUTSTVO

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU METODOLOŠKO UPUTSTVO STATISTIKA SKLOPLJENIH BRAKOVA METODOLOŠKO UPUTSTVO CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU METODOLOŠKO UPUTSTVO STATISTIKA SKLOPLJENIH BRAKOVA METODOLOŠKO UPUTSTVO Sadržaj STATISTIKA SKLOPLJENIH BRAKOVA... 2 Pravni osnov... 2 Metodološke osnove... 2 Izvor podataka...

Више

UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI GRADSKOG SISTEMA ZA UPRAVLJANJE ČVRSTIM OTPADOM

UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI GRADSKOG SISTEMA ZA UPRAVLJANJE ČVRSTIM OTPADOM Univerzitet u Kragujevcu Mašinski fakultet Kragujevac University of Kragujevac Faculty of Mechanical Engineering Kragujevac IMPROVING MUNICIPAL SYSTEM FOR SOLID WASTE MANAGEMENT USING GIS-TEHNIQUES AND

Више

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан Град Београд Прилагођавање климатским променама - Програм заштите животне средине и могућу утицај на урбани развој Београда Др Сњежана Глумац Секретаријат за заштиту животне средине Београд 09.11.2015.

Више

Microsoft PowerPoint EMAS - osnove, registracija, dodatni zahtevi, D.Petrovic

Microsoft PowerPoint EMAS - osnove, registracija, dodatni zahtevi, D.Petrovic This project is funded Projekat finansira Evropska Unija EMAS III - OSNOVNI KONCEPTI - RAZLIKE EMS/EMAS - KORACI DO REGISTRACIJE - DODATNI ZAHTEVI ZA TREĆE ZEMLJE PRIVREDNA KOMORA SRBIJE 11.12.2014 EMS

Више

Структура инкубаторских станица Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике Српске 1.

Структура инкубаторских станица Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике Српске 1. Структура инкубаторских станица Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике Српске 1. Контакт 2. Ажурирање метаподатака 3. Презентација

Више

Weishaupt monarch (WM) serija

Weishaupt monarch (WM) serija Gorionici - uštede energije primenom O2 i frekventne regulacije Emisije štetnih materija u produktima sagorevanja Budva, 23.09.2016. Gorionici Uštede energije O 2 regulacija ušteda minimum 2% goriva vraćanje

Више

Katalog propisa 2018

Katalog propisa 2018 Prečišćeni tekst Uredbe o tarifnom sistemu za utvrđivanje podsticajne cijene električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije obuhvata sljedeće propise: 1. Uredba o tarifnom

Више

UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au K

UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au K UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/ДИР/2001/6 24. мај 2001. године АДМИНИСТРАТИВНО

Више

Prilog 3 - Kriterijumi za dodelu Eko znaka za oplemenjivače zemljišta

Prilog 3 - Kriterijumi za dodelu Eko znaka za oplemenjivače zemljišta Прилог 3 КРИТЕРИЈУМИ ЗА ДОДЕЛУ ЕКО ЗНАКА ЗА ОПЛЕМЕЊИВАЧЕ ЗЕМЉИШТА Критеријуми за доделу Еко знака за оплемењиваче земљишта имају за циљ: 1) употребу обновљивих материјала и/или рециклажу органских материја

Више

ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ОДСЕК ЗА ПРОИЗВОДНО МАШИНСТВО ПРОЈЕКТОВАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ ХЕМИЈСКО ДЕЈСТВО ОКОЛИНЕ У ПРОЦЕСИМА ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ -

ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ОДСЕК ЗА ПРОИЗВОДНО МАШИНСТВО ПРОЈЕКТОВАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ ХЕМИЈСКО ДЕЈСТВО ОКОЛИНЕ У ПРОЦЕСИМА ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ - ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ОДСЕК ЗА ПРОИЗВОДНО МАШИНСТВО ПРОЈЕКТОВАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ ХЕМИЈСКО ДЕЈСТВО ОКОЛИНЕ У ПРОЦЕСИМА ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ - РАДНО - ПРИРЕДИО: ДОЦ. ДР АЛЕКСАНДАР МИЛЕТИЋ SADRŽAJ

Више

Enviro

Enviro Образац 3. ЕМИСИЈЕ У ВОДЕ ПОДАЦИ О ИСПИТУ Број и назив испита Број 1 Назив Kanalizacioni šaht Санитарне Брсте отпадне воде која се испушта Технолошке Расхладне Атмосферске 1. N 45⁰ 15 Географске координате

Више

Активности инкубаторских станица Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике Српске 1

Активности инкубаторских станица Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике Српске 1 Активности инкубаторских станица Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике Српске 1. Контакт 2. Ажурирање метаподатака 3. Презентација

Више

Slide 1

Slide 1 BILANS DRVNE BIOMASE Opis metodologije i uputstva za korišćenje Excel aplikacije sa prikazom rezultata bilansiranja na primeru izabrane lokalne samouprave za 217.godinu Prof. dr Branko Glavonjić Univerzitet

Више

Bar

Bar CENTAR ZA EKOTOKSIKOLOŠKA ISPITIVANJA D.O.O. 81000 PODGORICA, PUT RADOMIRA IVANOVIĆA 2 CENTER FOR ECOTOXICOLOGICAL RESEARCH CETI ++382 (0)20 658-090; 658-091; Fax: ++382 (0)20 658-092; E-mail: info@ceti.co.me

Више

Strukturalna biznis statistika

Strukturalna biznis statistika CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU METODOLOŠKO UPUTSTVO STATISTIKA STRANIH FILIJALA 50 METODOLOŠKO UPUTSTVO 50 Podgorica, 2014. Sadržaj I. Pravni osnov...2 II. Metodološka uputstva...3 a) Cilj i predmet istraživanja...3

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation dr Branislava Lepotić Kovačević, dipl.prav. PRAVNI ASPEKTI INVESTICIJA U KORIŠĆENJE BIOMASE U SISTEMIMA DALJINSKOG GREJANJA U REPUBLICI SRBIJI Korišćenje obnovljivih izvora energije Izvori prava za podsticaje

Више

Бр/No:

Бр/No: Бр/N : 483-00.01/10-02 Датум/Date: 19.01.2010. На основу члана 44. став 1. Закона о државној управи ( Службени гласник РС, бр. 79/05 и 101/07), Министар животне средине и просторног планирања, доноси ДИРЕКТИВУ

Више

Microsoft PowerPoint - TOR GENERATOR - prezentacija [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - TOR GENERATOR - prezentacija [Compatibility Mode] TEHNOLOGIJA HIDROSTABILIZACIJE TEČNIH GORIVA NA BAZI UGLJOVODONIKA Manje mazuta Više čistog vazduha Manje mazuta Više profita NAJVEĆI ZAGAĐIVAČI VAZDUHA Saobraćaj Termoelektrane Industrija (posebno hemijska)

Више

Izvještaj o implementaciji Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih

Izvještaj o implementaciji Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih Izvještaj o implementaciji Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena s Akcionim planom za period 2016-2020. izvještajni

Више

Regionalno_test_VIII_2013_hemija

Regionalno_test_VIII_2013_hemija РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА СРПСКО ХЕМИЈСКО ДРУШТВО РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ХЕМИЈЕ (7. април 2013. године) ТЕСТ ЗНАЊА ЗА VIII РАЗРЕД Шифра ученика: Пажљиво прочитај

Више

Microsoft Word - Referat Slobodan Cvetkovic

Microsoft Word - Referat Slobodan Cvetkovic УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Технолошко-металуршки факултет НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ Предмет: Реферат о урађеној докторској дисертацији кандидата Мр Слободана Цветковића, дипл. инж. технологије. Одлуком бр. 35/83

Више

Microsoft Word - RSC doc

Microsoft Word - RSC doc UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/РЕГ/2001/23 29. септембар 2001. године

Више

Коришћење и заштита вода од загађивања у индустрији Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику

Коришћење и заштита вода од загађивања у индустрији Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Коришћење и заштита вода од загађивања у индустрији Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике Српске 1. Контакт 2. Ажурирање метаподатака

Више

Environ- mental objectives 2050

Environ- mental objectives 2050 Заједничка радионица за израду сета економских инструмената за имплементацију Плана управљања чврстим комуналним отпадом и представљање 3 студије случаја из ЕУ Београд 23. јануар 2019. Naturvårdsverket

Више

Microsoft PowerPoint - 4 Ðukic Podgorica 2012 [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 4 Ðukic Podgorica 2012 [Read-Only] [Compatibility Mode] Radionica o transpoziciji i implementaciji Direktive o vodi za piće (DWD 98/83/EC) i Direktive o prečišćavanju komunalnih otpadnih voda (UWWTD 91/271/EEC) u Crnoj Gori, 26. novembar 2012. Transpozicija

Више

Индекси извозних и увозних цијена Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике Српске

Индекси извозних и увозних цијена Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике Српске Индекси извозних и увозних цијена Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике Српске 1. Контакт 2. Ажурирање метаподатака 3. Презентација

Више

SEKTOR ZA LABORATORIJSKU DIJAGNOSTIKU I ZAŠTITU OD ZRAČENJA CETI IZVJEŠTAJ O ISPITIVANJU Povremeno mjerenje kvaliteta vazduha Vrsta ispiti

SEKTOR ZA LABORATORIJSKU DIJAGNOSTIKU I ZAŠTITU OD ZRAČENJA CETI IZVJEŠTAJ O ISPITIVANJU Povremeno mjerenje kvaliteta vazduha Vrsta ispiti SEKTOR ZA LABORATORIJSKU DIJAGNOSTIKU I ZAŠTITU OD ZRAČENJA CETI 5100.101.01 IZVJEŠTAJ O ISPITIVANJU Povremeno mjerenje kvaliteta vazduha Vrsta ispitivanja Drugi (jesenji) ciklus mjerenja na šest lokacija

Више

FAMILIJA STANDARDA ISO MENADŽMENT ŽIVOTNOM SREDINOM OBLAST: Sistemi menadžmenta životnom sredinom ISO/SRPS standard Naziv standarda Opis Napom

FAMILIJA STANDARDA ISO MENADŽMENT ŽIVOTNOM SREDINOM OBLAST: Sistemi menadžmenta životnom sredinom ISO/SRPS standard Naziv standarda Opis Napom FAMILIJA STANDARDA ISO 14000 - MENADŽMENT ŽIVOTNOM SREDINOM OBLAST: životnom sredinom ISO 14001:2015 SRPS ISO 14001:2015 ISO/CD 14002-1 ISO 14004:2016 SRPS ISO 14004:2017 ISO 14005:2019 SRPS 14005:2013

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK O GV AK AM cir.doc

Microsoft Word - PRAVILNIK O GV AK AM cir.doc На основу чл. 38.став 1. и чл. 47.став 3. Закона о заштити ваздуха («Службени гласник Републике Српске», број: 53/02) И члана 58. Закона о министарствима («Сл. гласник Републике Српске», бр. 70/02) министар

Више

CENTAR ZA EKOTOKSIKOLOŠKA ISPITIVANJA D.O.O PODGORICA, PUT RADOMIRA IVANOVIĆA 2 CENTER FOR ECOTOXICOLOGICAL RESEARCH CETI (0) ;

CENTAR ZA EKOTOKSIKOLOŠKA ISPITIVANJA D.O.O PODGORICA, PUT RADOMIRA IVANOVIĆA 2 CENTER FOR ECOTOXICOLOGICAL RESEARCH CETI (0) ; CENTAR ZA EKOTOKSIKOLOŠKA ISPITIVANJA D.O.O. 81000 PODGORICA, PUT RADOMIRA IVANOVIĆA 2 CENTER FOR ECOTOXICOLOGICAL RESEARCH CETI ++382 (0)20 658-090; 658-091; Fax: ++382 (0)20 658-092; E-mail: info@ceti.co.me

Више

VLADA CRNE GORE

VLADA CRNE GORE Na osnovu člana 18 stav 5 Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu ( Sl.list CG,broj 075/18), donešen je Pravilnik o bližoj sadržini elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu ( Sl.list CG, broj

Више

Dan02_Dio01 - Koncept informacionog sistema za energetsku efikasnost

Dan02_Dio01 - Koncept informacionog sistema za energetsku efikasnost M-EEIS - 1 Ministarstvo ekonomije / Sektor za energetsku efikasnost Informacioni sistem za energetsku efikasnost / Planiranje, implementacija i izvještavanje u oblasti energetske efikasnosti Koncept informacionog

Више

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ ИСПАРАВАЊЕ Проф. др Бранислав Драшковић Испаравање је једна од основних компоненти водног и топлотног биланса активне површине са које се врши испаравање У природним условима

Више

sc on ntb and tbt

sc on ntb and tbt BOSNIA AND HERZEGOVINA MINISTRY OF FOREIGN TRADE AND ECONOMIC RELATIONS Perspektive održivih energetskih rješenja za bosanskohercegovačke gradove ERMINA SALKIČEVIĆ DIZDAREVIĆ, ZAMJENICA MINISTRA VANJSKE

Више

Januar 2016

Januar 2016 SEKTOR ZA LABORATORIJSKU DIJAGNOSTIKU I ZAŠTITU OD ZRAČENJA Vrsta ispitivanja Broj izvještaja 00-221/1 Datum izdavanja izvještaja IZVJEŠTAJ O ISPITIVANJU CETI 5100.101.01 Izvještaj o praćenju kvaliteta

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Analiza iskorištavanja otpadne topline u centraliziranim toplinskim sustavima korištenjem metode niveliranog troška otpadne topline Borna Doračić, Tomislav Novosel, Tomislav Pukšec, Neven Duić UVOD 50

Више

Na osnovu člana 55 stav 3 Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni list CG", broj 64/11), Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je

Na osnovu člana 55 stav 3 Zakona o upravljanju otpadom (Službeni list CG, broj 64/11), Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je 204. Na osnovu člana 55 stav 3 Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni list CG", broj 64/11), Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je P R A V I L N I K O NAČINU PAKOVANJA I ODSTRANJIVANJA OTPADA

Више

ИНTEРНA РEВИЗИJA

ИНTEРНA РEВИЗИJA ИНTEРНA РEВИЗИJA Интeрнa рeвизиja пружa пoдршку корисницима јавних средстава у пoстизaњу њихoвих циљeвa. Интeрнa рeвизиja прeдстaвљa нeзaвисну aктивнoст кoja имa зa циљ дa прoцeни систeм финансијског управљања

Више

SEKTOR ZA LABORATORIJSKU DIJAGNOSTIKU I ZAŠTITU OD ZRAČENJA CETI IZVJEŠTAJ O ISPITIVANJU Povremeno mjerenje kvaliteta vazduha Vrsta ispiti

SEKTOR ZA LABORATORIJSKU DIJAGNOSTIKU I ZAŠTITU OD ZRAČENJA CETI IZVJEŠTAJ O ISPITIVANJU Povremeno mjerenje kvaliteta vazduha Vrsta ispiti SEKTOR ZA LABORATORIJSKU DIJAGNOSTIKU I ZAŠTITU OD ZRAČENJA CETI 5100.101.01 IZVJEŠTAJ O ISPITIVANJU Povremeno mjerenje kvaliteta vazduha Vrsta ispitivanja Četvrti (proljećnji) ciklus mjerenja na šest

Више

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 - одлука УС, 112/13 - аутентично тумачење и 8/15 -

Више

ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI ZRAKA Član 1. U Zakonu o zaštiti zraka ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03) u članu 1. stav 2.

ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI ZRAKA Član 1. U Zakonu o zaštiti zraka (Službene novine Federacije BiH, br. 33/03) u članu 1. stav 2. ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI ZRAKA Član 1. U Zakonu o zaštiti zraka ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03) u članu 1. stav 2. alineja 1. riječi: "najboljih raspoloživih tehnologija"

Више

Prezentacija / Ostoja Travar

Prezentacija / Ostoja Travar Систем интерних финансијских контрола у јавном сектору Законски основ Поглавље 32 Финансијска контрола и члан 90. Споразума о стабилизацији и придруживању (СПП) Босну и Херцеговину обавезује на сарадњу

Више

Slide 1

Slide 1 MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA NEKRETNINE INSPIRE PRVA NACIONALNA RADIONICA Božidar Pavidevid Odsijek za razvoj IS Bečići, Budva 06. decembar, 2012 INSPIRE i NIGP Proizvođači prostornih podataka Državne

Више

Slide 1

Slide 1 MEĐUNARODNO SAVJETOVANJE I RADIONICA IZAZOVI STRATEGIJE ZAŠTITE OKOLIŠA I ODRŽIVOG RAZVOJA 29. 9. 2005. Izborom tehnologije zbrinjavanja otpada do zaštite okoliša i novih vrijednosti Dr. sc. Slaven Dobrović

Више

18_cigre_Harmonizacija_Zlatibor_07Jun2017 [Read-Only] [Compatibility Mode]

18_cigre_Harmonizacija_Zlatibor_07Jun2017 [Read-Only] [Compatibility Mode] Студијски комитет Ц-5: Тржиште електричне енергије и регулација Ц5-18 УЛОГА РЕГУЛАТОРА У ХАРМОНИЗАЦИЈИ МЕТОДОЛОГИЈЕ ЗА ИЗРАЧУНАВАЊЕ ПРЕКОГРАНИЧНОГ ПРЕНОСНОГ КАПАЦИТЕТА У РЕГИОНУ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ Robert

Више

PowerPoint-presentation

PowerPoint-presentation U podacima je sve! Koji su podaci potrebni za Referentni inventar emisija? Obećanje Sporazuma gradonačelnika pretvara se u praktična djela osmišljavanjem Akcijskog plana energetski i klimatski održivog

Више

Bar

Bar D.O.O. CENTAR ZA EKOTOKSIKOLOŠKA ISPITIVANJA PODGORICA 81000 PODGORICA, BULEVAR ŠARLA DE GOLA 2 LLC CENTER FOR ECOTOXICOLOGICAL RESEARCH PODGORICA CETI ++382 (0)20 658-090; 658-091; Fax: ++382 (0)20 658-092;

Више

Raspored.procjena opreme _1_

Raspored.procjena opreme _1_ Raspored Prvog edukativnog ciklusa procjenitelja postrojenja i opreme Sala Unije Poslodavaca Crne Gore, 09.07.2016. godine Uvodno izlaganje 16:00-16:45h Upoznavanje sa konceptom edukacije. Pravni aspekt

Више

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA Analiza posla ZAŠTO JE POTREBNO PLANIRANJE LJUDSKIH RESURSA? ZBOG MOGUĆNOSTI BLAGOVREMENOG PREPOZNAVANJA NEDOSTATAKA U POTENCIJALU KOMPANIJE ZBOG MOGUĆNOSTI DETEKTOVANJA SKRIVENIH

Више

Извјештај о квалитету за СТАТИСТИКУ ЈАВНЕ КАНАЛИЗАЦИЈЕ, Републички завод за статистику, Бања Лука,

Извјештај о квалитету за СТАТИСТИКУ ЈАВНЕ КАНАЛИЗАЦИЈЕ, Републички завод за статистику, Бања Лука, СТАТИСТИКУ ЈАВНЕ КАНАЛИЗАЦИЈЕ, 2013. Републички завод за статистику, Бања Лука, 2015. 1 Републички завод за статистику, Вељка Млађеновића 12д, 78000 Бања Лука Република Српска, Босна и Херцеговина телефон:

Више

OBIM AKREDITACIJE

OBIM AKREDITACIJE АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ Accreditation No: Датум прве акредитације/ Date of initial accreditation: 23.10.2009. Ознака предмета/file Ref. No.: 2-05-010 Важи од/ Valid from: Замењује Обим од: Replaces Scope

Више

prilog uz dopis FIN VB

prilog uz dopis FIN VB УПУТСТВО ЈЕДИНИЦАМА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ О ПРИПРЕМИ И ФИНАНСИРАЊУ ИНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ 1. ИДЕНТИФИКАЦИЈА И ФОРМИРАЊЕ ЛИСТЕ ИНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОЈЕКАТА Одељење за управљање

Више

Slide 1

Slide 1 ODRŽIV TRANSPORT Održivi transport je aspekt globalne održivosti koja podrazumeva da zadovoljenje egzistencijalnih potreba sadašnjosti ne ugrožava mogućnost budućih generacija da zadovolje svoje potrebe.

Више

Верзија за штампу

Верзија за штампу Pravilnik o sadržini, izgledu i načinu popunjavanja zahteva za izdavanje integrisane dozvole Pravilnik je objavljen u "Službenom glasniku RS", br. 30/2006, 32/2016 i 44/2018 - drugi propis. Član 1. Ovim

Више

Извјештај о квалитету за статистичко истраживање СТАТИСТИКА ОТПАДА, Републички завод за статистику, Бања Лука, 2014.

Извјештај о квалитету за статистичко истраживање СТАТИСТИКА ОТПАДА, Републички завод за статистику, Бања Лука, 2014. Извјештај о квалитету за статистичко истраживање Републички завод за статистику, Бања Лука, 2014. 3 Садржај ДИО I: Опис података... 4 1. Контакт информације... 4 2. Институције укључене у прикупљање података

Више

~ Методологија ~ ТРОМЈЕСЕЧНИ ИЗВЈЕШТАЈ О ЦИЈЕНАМА ПРОДАТИХ НОВИХ СТАНОВА (ГРАЂ-41) ПРАВНИ ОСНОВ Истраживање се спроводи на основу Закона о статистици

~ Методологија ~ ТРОМЈЕСЕЧНИ ИЗВЈЕШТАЈ О ЦИЈЕНАМА ПРОДАТИХ НОВИХ СТАНОВА (ГРАЂ-41) ПРАВНИ ОСНОВ Истраживање се спроводи на основу Закона о статистици ~ Методологија ~ ТРОМЈЕСЕЧНИ ИЗВЈЕШТАЈ О ЦИЈЕНАМА ПРОДАТИХ НОВИХ СТАНОВА (ГРАЂ-41) ПРАВНИ ОСНОВ Истраживање се спроводи на основу Закона о статистици Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске,

Више

oktobar 2014

oktobar 2014 CETI D.O.O. CENTAR ZA EKOTOKSIKOLOŠKA ISPITIVANJA PODGORICA 81000 PODGORICA, BULEVAR ŠARLA DE GOLA 2 LLC CENTER FOR ECOTOXICOLOGICAL RESEARCH PODGORICA ++382 (0)20 658-090; 658-091; Fax: ++382 (0)20 658-092;

Више

Energetski akcioni plan Varvarin

Energetski akcioni plan Varvarin NACRT PLAN ENERGETSKOG RAZVOJA OPŠTINE VARVARIN OD 2015. DO 2025. GODINE Prioritet 1. Unapredjenje upravljanje energetskim sektorom Strateški cilj1: Uspostavljanje sistema energetskog menadžmenta u javnom

Више

Untitled

Untitled Први извештај Републике Србије према Оквирној конвенцији Уједињених нација о промени климе УВОД Оквирна конвенција Уједињених нација о промени климе (у даљем тексту Конвенција - UNFCCC), усвојена је на

Више



 NESLUŽBENI PREČIŠĆENI TEKST ODLUKA O VOĐENJU POSEBNE EVIDENCIJE O TEKUĆIM I KAPITALNIM POSLOVIMA SA INOSTRANSTVOM I DOSTAVLJANJU PODATAKA O TIM POSLOVIMA ("Službeni list Crne Gore", br. 8/17 od 03.02.2017,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Показатељи технолошког напретка Технолошки развој Резултира стварањем нових или побољшањем постојећих производа, процеса и услуга. Технолошки развој - део економског и друштвеног развоја. Научни и технолошки

Више

Pravilnik informacioni sistem_za objavu u SL

Pravilnik informacioni sistem_za objavu u SL Na osnovu člana 41 stav 3 i člana 42 stav 4 Zakona o energetskoj efikasnosti ( Službeni list CG, broj 29/10), Ministarstvo ekonomije donijelo je Pravilnik o informacionom sistemu potrošnje energije i načinu

Више

SEKTOR ZA LABORATORIJSKU DIJAGNOSTIKU I ZAŠTITU OD ZRAČENJA CETI IZVJEŠTAJ O ISPITIVANJU Vrsta ispitivanja Praćenje kvaliteta vazduha na t

SEKTOR ZA LABORATORIJSKU DIJAGNOSTIKU I ZAŠTITU OD ZRAČENJA CETI IZVJEŠTAJ O ISPITIVANJU Vrsta ispitivanja Praćenje kvaliteta vazduha na t SEKTOR ZA LABORATORIJSKU DIJAGNOSTIKU I ZAŠTITU OD ZRAČENJA CETI 5100.101.01 IZVJEŠTAJ O ISPITIVANJU Vrsta ispitivanja Praćenje kvaliteta vazduha na teritoriji Crne Gore u februaru mjesecu 2017. godine

Више

Microsoft Word - Test 2009 I.doc

Microsoft Word - Test 2009 I.doc Ime i prezime (ŠTAMPANIM SLOVIMA!!!) jedinstveni matični broj građana (prepisati iz lične karte) broj prijave Test za prijemni ispit iz hemije 1. Hemijska promena je: a) rastvaranje NaCl b) sublimacija

Више

Уписани на магистарске, мастер и специјалистичке студије Магистри наука, мастери и специјалисти Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метапо

Уписани на магистарске, мастер и специјалистичке студије Магистри наука, мастери и специјалисти Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метапо Уписани на магистарске, мастер и специјалистичке студије Магистри наука, мастери и специјалисти Референтни метаподаци према Euro SDMX структури метаподатака (ESMS) Републички завод за статистику Републике

Више

Raspored.procjena opreme _1_

Raspored.procjena opreme _1_ Raspored edukativnog ciklusa procjenitelja postrojenja i opreme u organizaciji IIRCG Sekcije procjenitelja- Sala Unije Poslodavaca Crne Gore, 02.08.2016. godine Uvodno izlaganje 16:00-16:45h Upoznavanje

Више

ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1

ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1 ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1 САДРЖАЈ ПОСЛОВНОГ ПЛАНА А. ОПШТЕ СМЕРНИЦЕ... 4 1. РЕЗИМЕ ПОСЛОВНОГ ПЛАНА... 5 2. ОПШТИ ПОДАЦИ... 5 2.1. Информације о подносиоцу захтева... 5 2.2. Информације

Више

SEKTOR ZA LABORATORIJSKU DIJAGNOSTIKU I ZAŠTITU OD ZRAČENJA CETI IZVJEŠTAJ O ISPITIVANJU Vrsta ispitivanja Monitoring kvaliteta vazduha na

SEKTOR ZA LABORATORIJSKU DIJAGNOSTIKU I ZAŠTITU OD ZRAČENJA CETI IZVJEŠTAJ O ISPITIVANJU Vrsta ispitivanja Monitoring kvaliteta vazduha na SEKTOR ZA LABORATORIJSKU DIJAGNOSTIKU I ZAŠTITU OD ZRAČENJA CETI 5100.101.01 IZVJEŠTAJ O ISPITIVANJU Vrsta ispitivanja Monitoring kvaliteta vazduha na teritoriji Crne Gore u septembru mjesecu 2017. godine

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK O SISTEM ZADNJA VERZIJA -UPRAVE ZA STATISTIKU - bez imena - Copy

Microsoft Word - PRAVILNIK O SISTEM ZADNJA VERZIJA -UPRAVE ZA STATISTIKU - bez imena - Copy Crna Gora Vlada Crne Gore Uprava za statistiku Crne Gore IV Proleterske 2 8000 Podgorica Tel: +382 (0) 20 230 8 Fax: +382 (0) 20 230 84 E-mail: contact@monstat.org R A V I L N I K O UNUTRAŠNJOJ ORGANIZACIJI

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 130 Podgorica, 17. jun godine Prilikom koriš

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 130 Podgorica, 17. jun godine Prilikom koriš 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 130 Podgorica, 17. jun 2015. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Godišnji indeksi

Више

Microsoft PowerPoint - 04BA_Zagreb_VV.pptx

Microsoft PowerPoint - 04BA_Zagreb_VV.pptx Biogas Action Razlike u korištenja digestata i stajskog gnoja utjecaj na okoliš Zagreb, 12.1.2018. V. Vorkapić, EIHP This project has received funding from the European Union s Horizon 2020 research and

Више

Microsoft Word - sbs metodologija

Microsoft Word - sbs metodologija S-trukturalna B-iznis S-tatistika Monstat 1 Sadržaj: Pravni okvir Cilj I predmet istraživanja Pokrivenost Upitnik Trenutno stanje I plan proizvodnje podataka Korisnici podataka dobijenih SBS istraživanjem

Више

ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ ЗАГАЂИВАЊЕ АТМОСФЕРЕ Проф. др Бранислав Драшковић Загађени ваздух у себи садржи примјесе у количинама већим од дозвољених норми, тако да битно утичу на здравље људи, животиња

Више

ПКС - Одбор за заштиту животне средине и одрживи развој

ПКС - Одбор за заштиту животне средине и одрживи развој ПРЕГЛЕД НАКНАДА И ТАКСИ У ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ У условима тржишне привреде, заштита животне средине постиже се позитивним превентивним деловањем загађивача, посебно у делу смањења, односно спречавања

Више

Godina II Broj 3 Sveska 1/2014 T R E N D O VI U P O S L O VANJU ANALIZA KVALITETA ŽIVOTNE SREDINE U SRBIJI ANALYSIS OF ENVIROMENTAL QUALITY IN SERBIA

Godina II Broj 3 Sveska 1/2014 T R E N D O VI U P O S L O VANJU ANALIZA KVALITETA ŽIVOTNE SREDINE U SRBIJI ANALYSIS OF ENVIROMENTAL QUALITY IN SERBIA II Broj 3 Sveska 1/214 T R E N D O VI U P O S L O VANJU ANALIZA KVALITETA ŽIVOTNE SREDINE U SRBIJI ANALYSIS OF ENVIROMENTAL QUALITY IN SERBIA Dr Jelena Milanović Visoka poslovna škola strukovnih studija

Више

Microsoft Word - Obrazac Izvestaj IR 2012 Apoteka Beograd.doc

Microsoft Word - Obrazac Izvestaj IR 2012 Apoteka Beograd.doc Апотека Београд, Бојанска 16/4, Београд (заглавље корисника јавних средстава) ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ О ОБАВЉЕНИМ РЕВИЗИЈАМА И АКТИВНОСТИМА ИНТЕРНЕ РЕВИЗИЈЕ ОПШТИ ДЕО за 2012. годину 1 1. ОПШТИ ПОДАЦИ О КОРИСНИКУ

Више

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria Vlada-Government Ministria e Integrimit Europian Ministarstvo za Evropske Integracije/

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria Vlada-Government Ministria e Integrimit Europian Ministarstvo za Evropske Integracije/ Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria Vlada-Government Ministria e Integrimit Europian Ministarstvo za Evropske Integracije/ Ministry of European Integration Ministarstvo za Evropske

Више

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 КОНФЕРЕНЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О СТАНОВАЊУ И ОДРЖИВОМ УРБАНОМ РАЗВОЈУ (ХАБИТАТ III) Хабитат III је Конференција Уједињених нација о становању и одрживом

Више

Modernisation of Post-Graduate Studies in Chemistry and Chemistry Related Programmes Tempus UK-Tempus-JPCR WORK PACKAGE 3 WP Type 3,3

Modernisation of Post-Graduate Studies in Chemistry and Chemistry Related Programmes Tempus UK-Tempus-JPCR WORK PACKAGE 3 WP Type 3,3 WORK PACKAGE 3 WP Type 3,3 Staff professional development teaching ИЗВЕШТАЈ РАДНЕ ПОСЕТЕ УНИВЕРЗИТЕТУ У АХЕНУ, ИНСТИТУТУ ЗА ГЕОЛОГИЈУ И ГЕОХЕМИЈУ НАФТЕ И УГЉА, НЕМАЧКА Циљеви посете: 1. Идентификација

Више