1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» Час 7: Побољшње графичког rendering-а слике Доминантна дисциплина Математика Резиме Учен

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» Час 7: Побољшње графичког rendering-а слике Доминантна дисциплина Математика Резиме Учен"

Транскрипт

1 1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» Час 7: Побољшње графичког rendering-а слике Доминантна дисциплина Математика Резиме Ученици побољшавају графички rendering(аутоматски процес генерисања слике компјутерским програмом,п.п.) игре креирајући и манипулишући «костимима» за сваки лик. Креирају такође лик под именом «game over» који означава крај игре. Комуникацију између различитих програма остварује коришћењем «порука». Материјал Као за претходни час. Педагошке напомене: Почетак овог часа би требало, по могућности, да буде наставак часа уметности јер би на њему ученици могли да нацртају костиме својих ликова. Могуће је, ако се жели добити у времену, и задовољити се претрагом у библиотеци слика (оној у оквиру Скрача, или на сајту opengameart.org). Ученици поново користе менталну карту развијену на Часу 2 али се интересују за графизме игре. Праве листу функционалности програмирања. У табели имате могући начин разлагања комплексног на једноставне задатке. Наравно, оваква рафинираност није неопходна код игре (али ученицима оваква креација заиста причињава задовољство). Можете је реализовати и на више часова него што смо ми предложили. Тежина Назив задатака Рад који је потребно реализовати Задатак 1: Креирање новог костима за аватара Полазећи од постојећег костима аватара креирај нови костим Персонализација костима Задатак 2: промена костима када је аватар погођен астероидом Костим при покретању програма Промена костима када је аватар погођен астероидом, затим после кратко временског интервала повратак на почетни костим (за ово је потребно користити слање «поруке»)

2 Задатак 3: прикажи «game over» на крају игре Креирај лик «game over» Сакриј овај лик при покретању игре Када је број живота нула, прикажи овај лик, и заустави друге програме (користи неку «поруку») Задатак 4: појава сваког новог астероида треба да буде случајна Креирати више костима за лик «астероида» Креиран нови клон, случајним избором узима нови костим, и добија случајну величину Задатак 5 (опционо) : стварање илузије покрета заменом костима Креирати више костима за лик «награда» Заменом костима стварати илузију покрета (на пример, ротацијом ако је у питању неко парче) Задатак 6 (опционо) : графички приказ броја живота Креирати лик «животи» с више костима, сваком костиму придружити одговарајући симбол који одговара тренутном животу Промени костим за сваку промену броја живота Задатак 1: креирање новог костима за аватара (15 минута) Као што сте већ видели у вежби 4 на Часу 1, Скрач дозвољава промену изгледа лика коришћењем функције «Изглед». Лик може да поседује колико год желите различитих изгледа, и то даје илузију да је он у покрету (на пример, лик «мачке» даје изглед као да је у покрету) или пак евиденцију специјалног догађаја. Овде, на пример, желимо да је летилица погођена астероидом. Потребно јој је променти изглед креирањем новог костима. Да би то урадили:

3 Изаберете лик Кликнете на део «Костими» (у горњој зони програмирања) Кликнете десним дугметом миша на постојећи изглед и одаберете «умножи» (нови костим је идентичан старом) Модификујете нови костим помоћу цртаћег прибора (или унесете нову слику ) Преименујте сваки костим да би касниј могли лакше да програмирате. У нашем примеру, костим 2 за лик «летилице» је преименован у «нормалан» «експлодира». Проверавамо како се изглед лика на сцени мења кликом на један или други костим. Задатак 2: промена изгледа када је аватар погођн астероидом (30 минута) Врло је једноставно да «летилица» има изглед «нормалан» када се програм покереће. Додајете инструкцију самом почетку програма за овај лик. Овај програм (који није био модификован још од Часа 3) тада постаје (види доле): инструкцију на

4 Програм за аватара ( «летилица») у првом костиму(нормалан). NB : овде смо такође груписали све почетне вредности варијабли (скор, број живота, брзина падања астероида), али то није и обавезно. Када је летилица погођена астероидом потребно је да се промени костим у «експолодира». У овом случају није захтевано да се летилица сакрије па је потребно захтевати да се сакрије астероид (јер би у противном контакт између њиј био продужен па би се варијабла «живот» континуално мењала, види. Час 4). Овај проблем се појављује због тога што се тест «да ли је летилица додирнула астероид» не налази у програму за астероид, него у програму за летилицу. У програму за летилицу зато можемо да јој променимо изглед (костиме, прикажи, сакриј ), али то нисмо у могућности да урадимо за астероид или његове клонове. Како то решити? Скрач, на срећу располаже изузетно практичним функционалностима (које ћемо убудуће врло често користити), које омогућују различитим прогамима међусобне «комуникације». Тако програм (за летилицу), може да пошаље «поруку» другим програмима (за астероид, али и оном за награде). У програму за астероид желимо да клон нестане када прими поруку. Научна напомена: Слање неке поруке проузрокује креирање неког «догађаја» (исто као што је клик на зелену заставицу неки догађај, који је претходно дефинисан у Скрачу). Дакле, Скрач је програмски језик вођен догађајима, па бројни подпрограми могу међусобно да коабитирају при чему је сваки од њих покренут неким догађајем.

5 Додаћемо, у програму за летилицу, инструкцију сваки пут када астероид дође у контакт с летилицом. У програму за астероид додајемо подпрограм који се покреће, када је порука примљена, захваљујући инструкцији Ове 2 инструкције се налазе у делу «догађаји» (браон боја). У програму за летилицу додајемо нови подпрограма, док у програму за астероид једноставно убацујемо да се пошаље порука током теста. Програма за летилицу је модификован употребом функционалности «пошаљи и прими поруку» (провизорно решење). У програму за астероид, једноставно додајемо следећи блок инструкција: умножак се односи на клона.

6 Закључујемо, анализом овог решења, да је функционално али не и потпуно задовољавајуће, јер су сви клонови астероида елиминисани истовремено током једног судара док би ми желели да елиминишемо само клона који је погодио летилицу. Једино решење овог проблема је да тест «ако је летилица погођена астероидом» ставимо у програм за астероид, а не у програм за летилицу. Односно, при програмирању ове функционалности (према Часу 4), није било наговештаја овог ограничења. Најинтуитивније решење којим узимамо у обзир судар и број живота, сасвим природно, одговара постављању теста у програм за летилицу. Дакле, од сада, модификујемо ова 2 програма да би преместили тест од једног на други лик. Педагошка напомена Могли смо, још од Часа 4, да објаснимо ово ограничење и тест поставимо на право месту на самом почетку. Међутим, сматрамо да је боље препустити ученицима да следе своју интуицију (поготову када је она осведочена) а да ограничења таквог решења постепено уоче модификујући програм касније. Ученици, дакле, модификују програм летилице као и програм за астероид на начин да реше проблем с којим су се суочили. Коначно, та 2 програма су: Програм за летилицу (код кога се води рачуна о броју живота и промени костима).

7 Програм за астероид (који узима у обзир судар и елиминацију клона).

8 Задатак 3: на крају игре прикажи «game over» (20 минута) Ова нова функционалност омогућује ученицима да се врате на слање поруке што су радили током претходног часа. Потребно је да сви ликови нестану када је број живота једнак нули, а да се затим појави порука «game over» на екрану. Дакле потребно је: креирање текста «game over» (да би ово направили можете користити могућност прављења цртежа у Скрачу, јер имате могућност да напишете текст). У програму који води рачуна о броју живота, додајте следећи тест: АКО је живот <1, ОНДА пошаљите поруку «game over». За све ликове (изузев «game over»), додајте инструкцију «заустави све» наговештавајући крај различитих програма када је порука «game over» примљена. За лик «game over», додајте инструкцију «прикажи» када је порука примљена. Програм за лик «game over» Подпрограм који води рачуна о броју живота. Ово се додаје програмима за друге ликове, да би се означио крај игре (ниједна активност више није могућа с овим ликом) Задатак 4: нека појава сваког новог астероида буде случајна (15 минута) Ученици сад знају да креирају неки костим и да манипулишу случајним бројевима. Дакле, овај задатак не представља потешкоћу (највише времена се утроши на прављење костима). На пример, 5 костима за лик «астероид», као и додатна инструкција која омогућује избор костима случајне величине

9 5 костима за астероид Избор костима случајне величине кад год се креира клон астероида.

10 Задатак 5: (опционо) стварање илузије покрета заменом костима (15 минута) Овај задатак не уноси нешто велико с аспекта програмирања, али игру чини знанто лепшом и интерсантнијом. Ако немате времена можете је прескочити. Реч је о креацији костима за исти објект (награда) виђен из различитог угла, чиме се стиче илузија покрета услед замене костима. Следећи пример је реализован коришћењем слике «ротације новчића» доступне овде: opengameart.org/content/spinning-coin Довољно је да издвојите различите делове слике и да их меморишете као посебну слику, а затим их унесете као различите костиме лика «награда». 4 костима награде Подпрограм за награду. Коришћењем инструкције «следећи костим» сваког пута како се он мења ствара се илузија да се новчић окреће око своје осе (NB: ту ротацију, ако желимо, можемо да успоримо додајући паузу од неколико стотинки секунде).

11 Задатак 6: (опционо) графичко приказивање броја живота (15 minutes) Број живота је до сада био приказан бројем на екрану. Овај начин, иако функционалана, није прихватљив с естетског аспекта. Јер, код већине видео игара тај број се представља неким симболом ( у општем случају је то срце), који се појваљује онолико пута колико је живота остало. За реализацију овог задатака потребно је да креирате нови лик који ћете назвати «живот», и који има више костима. У нашем примеру, где је број живота ограничен на 3 биће 4 костима који одговарају различитим етапама игре (3 живота, 2 живота, 1 живот, 0 живота), као што показује следећа слика екрана. Напомињемо да смо модификовали позадину сцене да би истакли црну траку у доњем делу екрана, то је зона предодређена за приказ броја живота и скора. Било је такође неопходно да се осигурамо да летилица буде изнад ове траке.

12 Пошто сад имамо и лик који је намењен броју живота, логично је да преместимо подпрограм који води рачуна о еволуцији броја живота у онај који одговара овом лику(напомена: за премештање програма од једног на други лик довољно је да кликнете на програм који желите да пренесете и идете до циљнног лика у који желите да га ставите). Програм лика «живот» је састављен из 2 дела: Дефинисање почетних вредности (позиција, величина, костим) Подпрорам који води рачуна о броју живота (покреће се када је летилица погођена астероидом). Овај подпрограм се модификује избором одговарајућег костима. 4 костима лика «живот» Комплетан програм за лик «живот»

13 Крај пројекта Пројекат игре аркада је овим завршен у смислу који одговара програму који смо представили на самомо почетку рада на њему. Међутим ви можете увек овај пројект да побољшате (на пример, можете да додате функцију пројектила који ће да разори астероиде) Наставите рад на откривању нових функционалности Скрача: оловка (омогућује неком лику да црта на екрану) интеракције с корисникомe: o тастатура (поставите питање кориснику, који одговара коришћењем дирки тастатуре, а одговор се региструје као варијабла с којом је могуће манипулисати) o миш (можемо покренути активности кликом на неки лик, или пратити кретања миша) функције (основни концепт у програмирању, који смо оставили по страни да би се посветили основама Скрача). итд. Не заборавите да, пре дефинитивног завршетка пројекта, учините игре које су направили ученици доступне за размену с другим корисницима! Потребно је да креирате налог корисника на сајту scratch.mit.edu/ (то су већ учинила одељења која су радила on-line). Рекапитулација: да ли током овог пројекта коришћена математика? Током заједничке дискусије помогните ученицима да схвате да су током реализације ове игре много тога научили, посебно из математике. Ученици често наглашавају «логички» аспект овог рада, али је неопходно да буду усмеравани да би се истакли сви коришћени појмови. У овом вам од изузетне помоћи може бити концептуални сценарио дат у уводу.. Projet "Jeu d'arcade" Extrait de "1, 2, 3... codez!", Editions Le Pommier, Publié sous licence CC by-nc-nd 3.0

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме 1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме Програмирање добијања награда омогућује ученицима да

Више

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 - Пројект «Програмирање видео игре на платформи» - Етапа 5: Постављање лика на платформе Доминантна дисциплина

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 - Пројект «Програмирање видео игре на платформи» - Етапа 5: Постављање лика на платформе Доминантна дисциплина 1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 - Пројект «Програмирање видео игре на платформи» - Етапа 5: Постављање лика на платформе Доминантна дисциплина Математика Резиме Ученици креирају свој лист пута програмирања

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект (Практично интердисциплинарно подучавање) «Синтисајзер», Час 2: Боја и хармоници Доминантна дисциплина

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект (Практично интердисциплинарно подучавање) «Синтисајзер», Час 2: Боја и хармоници Доминантна дисциплина 1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект (Практично интердисциплинарно подучавање) «Синтисајзер», Час 2: Боја и хармоници Доминантна дисциплина Резиме Појмови Физика Ученици откривају боју звука

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail:

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 3 4. Kreiranje zahtjeva za nadzorom razrednih knjiga... 4 5. Pregled razredne knjige... 6 5.1 Dnevnik rada... 7 5.2 Imenik... 11 5.3

Више

Припејд картица Корисничко упутство

Припејд картица Корисничко упутство Припејд картица Корисничко упутство Садржај 1 Регистрација корисника... 3 1.1 Креирање налога... 3 1.2 Активација налога... 6 2 Захтев за персонализацију Припејд картице... 8 2.1 Креирање захтева за персонализацију

Више

Microsoft Word - Lekcija 11.doc

Microsoft Word - Lekcija 11.doc Лекција : Креирање графова Mathcad олакшава креирање x-y графика. Треба само кликнути на нови фајл, откуцати израз који зависи од једне варијабле, например, sin(x), а онда кликнути на дугме X-Y Plot на

Више

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам направила тест у Гугл документу који су ученици са одушевљењем

Више

eППК

eППК eппк Како до еппк? Корак 1 Корак 2 Корак 3 Креирајте налог Да бисте креирали налог потребно је да: На Порталу кликнете на линк Креирај налог Отвориће Вам се форма за Регистрацију корисника Попуните сва

Више

INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG

INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG INTEGIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu Ul. Hrvatske

Више

X PLATOON Pravila igre (v ) 1. PREGLED IGRE Cilj je osvojiti dobitnu kombinaciju na liniji za klađenje preko više rola. Podaci o igri :

X PLATOON Pravila igre (v ) 1. PREGLED IGRE Cilj je osvojiti dobitnu kombinaciju na liniji za klađenje preko više rola. Podaci o igri : X PLATOON Pravila igre (v 1.8 10.2.2016.) 1. PREGLED IGRE Cilj je osvojiti dobitnu kombinaciju na liniji za klađenje preko više rola. Podaci o igri : Tip Videoautomat Broj rola 5 Broj redaka 3 Broj linija

Више

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у посебном дијалог-прозору до кога се долази линком есервис

Више

Чича Глиша Аутор: Зора Гојковић и Валентина Рутовић ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо ис

Чича Глиша Аутор: Зора Гојковић и Валентина Рутовић ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо ис ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо искористили веома занимљив сајт на Интернету (www.drawastickman.com). Приликом посете сајту, од посетиоца

Више

Slide 1

Slide 1 predmet Inženjerska informatika Operativni sistem dr Anica Milošević Koji operativni sistemi postoje? Microsoft Windows Linux Suse Red Hat Ubuntu Unix 26.1.2018. 2 Šta je Windows operativni sistem? Operativni

Више

FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST Program Family safety veoma je koristan za ograničavanje sadržaja i aplikacija koje učenici mogu koristiti na šk

FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST Program Family safety veoma je koristan za ograničavanje sadržaja i aplikacija koje učenici mogu koristiti na šk FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST Program Family safety veoma je koristan za ograničavanje sadržaja i aplikacija koje učenici mogu koristiti na školskim računarima. Potpuno je besplatan, tako da ga

Више

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka Пројекат из предмета Интернет програмирање за августовски и септембарски испитни рок школске 2018/19. године Коришћењем PHP технологије, технологије AJAX и MySQL базе података, реализовати следећу веб

Више

NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014.

NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014. NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014. Sadržaj Uvod... 2 Prvo pokretanje aplikacije... 3 Važne informacije

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Copyright 205 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене.0 Јул 205 НИ Прва верзија овог документа Садржај Садржај УВОД...

Више

Microsoft Word - Uputa_WEB_pristup_predmetima_ ver1.doc

Microsoft Word - Uputa_WEB_pristup_predmetima_ ver1.doc Sadržaj Pristup sudskim predmetima u 2 koraka... 2 Detaljno uputstvo za korištenje servisa Pristup sudskim predmetima... 3 Zašto koristiti servis za pristup predmetima putem Interneta?... 3 Ostvarivanje

Више

СТАРТ - СТОП АПЛИКАЦИЈА - КОРИСНИЧКО УПУТСТВО

СТАРТ - СТОП АПЛИКАЦИЈА - КОРИСНИЧКО УПУТСТВО СТАРТ - СТОП АПЛИКАЦИЈА - КОРИСНИЧКО УПУТСТВО - 03.05.2019 Приступ SMARTPHONE апликацији (Android/iOS) и СТАРТ-СТОП WEB порталу подразумева закључење претплатничког уговора за коришћење интернет апликације

Више

Korisnicki nalog je skup informacija i postavki koje koristite za interakciju sa racunarom i prilagodite Windows da radi onako kako vi zelite. Sa kori

Korisnicki nalog je skup informacija i postavki koje koristite za interakciju sa racunarom i prilagodite Windows da radi onako kako vi zelite. Sa kori Korisnicki nalog je skup informacija i postavki koje koristite za interakciju sa racunarom i prilagodite Windows da radi onako kako vi zelite. Sa korisnickim nalozima, nekoliko ljudi moze lako da deli

Више

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako instalirati (novi) finin certifikat? 4. Kako ispisati

Више

Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije ta

Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije ta Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije tada ne trebate otvoriti račun. Za one koji se prvi put

Више

PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije

PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije korake. Uz dobro razrađen algoritam neku radnju ćemo

Више

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Android

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Android Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Android www.driveangel.ba Primanje SMS poruke Početak instalacije DriveAngela na Vaš mobilni uređaj započinje primanjem SMS poruke u kojoj se

Више

Elektronsko bankarstvo Uputstvo za korišćenje

Elektronsko bankarstvo Uputstvo za korišćenje Sadržaj 1. Uvod... 3 2. Kako da se aktiviram?... 4 3. Prijava u e-banking aplikaciju... 6 4. Obnova lozinke... 7 5. Početna strana... 8 6. Računi... 9 7. Plaćanja...10 7.1 Standardno plaćanje... 11 7.2

Више

Kada pokrenete Windows 8 koristeci normalan nacin, nekoliko aplikacija i usluga automatski ce se i pokrenuti u pozadini. Ti programi ukljucuju i drajv

Kada pokrenete Windows 8 koristeci normalan nacin, nekoliko aplikacija i usluga automatski ce se i pokrenuti u pozadini. Ti programi ukljucuju i drajv Kada pokrenete Windows 8 koristeci normalan nacin, nekoliko aplikacija i usluga automatski ce se i pokrenuti u pozadini. Ti programi ukljucuju i drajvere, osnovne procese, antivirusni softver,.. Ovi programi

Више

Microsoft Word - Tehnicka uputstva lica doc

Microsoft Word - Tehnicka uputstva lica doc Registracija novog korisnika internet sajta NSZ tražilac zaposlenja Novi korisnik prilikom prve registracije na sajt NSZ bira opciju Prijavi se za posao. Unosom korisničkog imena i kreiranjem lozinke,

Више

UPUTSTVO ZA KRETANJE KROZ EON KORISNIČKI INTERFEJS 1

UPUTSTVO ZA KRETANJE KROZ EON KORISNIČKI INTERFEJS 1 1 Dobrodošli u EON svijet! SADRŽAJ: 1. EON korisnički interfejs...3 1.1 Početna...3 1.2 Kanali...3 1.2.1 Upravo na TV-u...3 1.2.2 TV kanali...4 1.2.3 Radio kanali...4 1.3 Video klub...5 1.4 Moji sadržaji...5

Више

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios www.driveangel.ba Primanje SMS poruke Početak instalacije DriveAngela na Vaš mobilni uređaj započinje primanjem SMS poruke u kojoj

Више

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТА ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ Да бисте били у могућности да активно учествујете на настави из предмета Јавне финансије и радите обавезне тестове као део предиспитне обавезе,

Више

4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу St

4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу St 4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу Stavke_računa која ће разрешити проблем везе типа N:N

Више

Microsoft Word - 4.Ucenik razlikuje direktno i obrnuto proporcionalne velicine, zna linearnu funkciju i graficki interpretira n

Microsoft Word - 4.Ucenik razlikuje direktno i obrnuto proporcionalne velicine, zna linearnu funkciju i graficki interpretira n 4. UČENIK RAZLIKUJE DIREKTNO I OBRNUTO PROPORCIONALNE VELIČINE, ZNA LINEARNU FUNKCIJU I GRAFIČKI INTERPRETIRA NJENA SVOJSTVA U fajlu 4. iz srednjeg nivoa smo se upoznali sa postupkom rada kada je u pitanju

Више

No Slide Title

No Slide Title Statistika je skup metoda za uređivanje, analiziranje i grafičko prikazivanje podataka. statistika???? Podatak je kvantitativna ili kvalitativna vrijednost kojom je opisano određeno obilježje (svojstvo)

Више

Upute za instaliranje WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa

Upute za instaliranje WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa koju možete pronaći na sljedećem linku: http://wordpress.org/download/ Kliknite na

Више

PowerPoint Template

PowerPoint Template e-račun upute za slanje e-računa iz softwera dataline 1 S A D R Ž A J 1. UVOD 1.1. DATA BIRO d.o.o., Buzet 1.2. E-račun 2. PODEŠAVANJE PARAMETARA ZA RAD 2.1. Matični podaci poduzeća 2.2. Matični podaci

Више

FAQ mCard

FAQ mCard mcard Sve što je potrebno da znate na jednom mestu Preduslovi za korišćenje mcard usluge 1. Šta je mcard usluga Societe Generale Banke? mcard usluga predstavlja digitalnu platnu karticu koja je namenjena

Више

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Sadržaj Opis mobilne aplikacije Digitalni Kiosk... 3 Pokretanje aplikacije... 3 Registracija/Kreiranje novog korisničkog naloga... 3 Dodavanje platne

Више

Golden 7 Classic HTML5 na stolnim računalima i mobilnim uređajima. Vrsta igre: Video slot PVI (povratak vrijednosti igraču): 95,00 % Golden 7 Classic

Golden 7 Classic HTML5 na stolnim računalima i mobilnim uređajima. Vrsta igre: Video slot PVI (povratak vrijednosti igraču): 95,00 % Golden 7 Classic Golden 7 Classic HTML5 na stolnim računalima i mobilnim uređajima. Vrsta igre: Video slot PVI (povratak vrijednosti igraču): 95,00 % Golden 7 Classic tradicionalna je slot igra stare škole u kojoj nema

Више

СТАЊЕ КАДРА У НАСТАВИ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА РС У основним школама Републике Српске образују се ученици у 5 регија и 188 основних школа,

СТАЊЕ КАДРА У НАСТАВИ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА РС У основним школама Републике Српске образују се ученици у 5 регија и 188 основних школа, СТАЊЕ КАДРА У НАСТАВИ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА РС У основним школама Републике Српске образују се ученици у 5 регија и 188 основних школа, у којима ради око 5 наставника и професора енглеског

Више

Projektna dokumentacija Boostowski - mobile

Projektna dokumentacija Boostowski - mobile Projektna dokumentacija Boostowski - mobile OPIS BUDUĆEG PROCESA - MOBILNA APLIKACIJA 00 Dobrodošli Ekran dobrodošlice je prvi ekran koji se prikazuje nakon ulaska u mobilnu aplikaciju. Na njemu je ispisana

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE EON MENIJA 1

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE EON MENIJA 1 1 Dobrodošli u EON svet! SADRŽAJ: 1. Podešavanja u EON meniju...3 1.1 Korisnička podešavanja...4 1.2 Sistemska podešavanja...7 2. Savjeti za otklanjanje poteškoća koje mogu nastati u radu...10 2 1. PODEŠAVANJA

Више

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Ovo uputstvo se odnosi na sve Mac računare sa Mac OS X Snow Leopard operativnim sistemom. Podešavanja na različitim

Више

Document ID / Revision : 0419/1.1 ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata

Document ID / Revision : 0419/1.1 ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata Gospodarski subjekti Definicija: U skladu s Direktivom 2014/40/EU gospodarski subjekt svaka

Више

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje novog korisničkog računa (poslati zahtjev na javnipoziv.opp@havc.hr

Више

Microsoft Word - tumacenje rezultata za sajt - Lektorisan tekst1

Microsoft Word - tumacenje rezultata za sajt -  Lektorisan tekst1 ПРИЛОГ ЗА ТУМАЧЕЊЕ РЕЗУЛТАТА ИСТРАЖИВАЊА TIMSS 2015 У међународном испитивању постигнућа TIMSS 2015 по други пут је у нашој земљи испитивано постигнуће ученика четвртог разреда у области математике и природних

Више

Microsoft Word - AddikoChatBanking - Uputa za koristenje_ _v0.3.docx

Microsoft Word - AddikoChatBanking - Uputa za koristenje_ _v0.3.docx Addiko Chat Banking Uputa za korištenje Addiko Chat Bankinga na Viberu rujan 2017. Sadržaj: Tehnički preduvjeti... 3 Funkcionalnosti Addiko Chat Bankinga... 3 Izbornik... 4 Aktivacija usluge... 9 Deaktivacija

Више

Primenjeno programiranje - vezbe GUI i baze podataka

Primenjeno programiranje - vezbe GUI i baze podataka Primenjeno programiranje - Vežbe Java i NetBeans IDE 6.5 Kreiranje korisničkog interfejsa Primer jednostavne aplikacije: 1. Odabrati opciju File > New Project 2. Meñu kategorijama odabrati Java i podkategoriju

Више

Stiforp uputstvo za isplatu - Kako Zaraditi Novac

Stiforp uputstvo za isplatu - Kako Zaraditi Novac Kako Zaraditi Novac Kako podesiti isplatu zarađenog novca!! Ulogujte se u svoj account: http://stiforp.com/ i pratite korake ispod: Nakon Koraka 4 dobijate poruku od ipayout na vaš e-mail sa podacima za

Више

UG802 Dual Core

UG802 Dual Core Declaration: U2A Dual Core Andriod4.1 Mini PC Korisničko uputstvo U ovom uputstvu su uključene sve informacije za bezbedno I pravilno korišćenje uređaja.da bi se izbegle nesreće I oštećenje proizvoda molimo

Више

KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02

KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02 KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02 A2 3 Online ekspozitura Online ekspozitura je servis u okviru e-bankinga koji vam pruža mogućnost da bez odlaska u Banku podnesete zahtev

Више

ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET, UNIVERZITET U BEOGRADU KATEDRA ZA ELEKTRONIKU UVOD U ELEKTRONIKU - 13E041UE LABORATORIJSKA VEŽBA Primena mikrokontrolera

ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET, UNIVERZITET U BEOGRADU KATEDRA ZA ELEKTRONIKU UVOD U ELEKTRONIKU - 13E041UE LABORATORIJSKA VEŽBA Primena mikrokontrolera ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET, UNIVERZITET U BEOGRADU KATEDRA ZA ELEKTRONIKU UVOD U ELEKTRONIKU - 13E041UE LABORATORIJSKA VEŽBA Primena mikrokontrolera CILJ VEŽBE Cilj ove vežbe je da se studenti kreiranjem

Више

SKRIPTE EKOF 2019/20 skripteekof.com Lekcija 1: Brojevni izrazi Lekcija 1: Brojevni izrazi Pregled lekcije U okviru ove lekcije imaćete priliku da nau

SKRIPTE EKOF 2019/20 skripteekof.com Lekcija 1: Brojevni izrazi Lekcija 1: Brojevni izrazi Pregled lekcije U okviru ove lekcije imaćete priliku da nau Lekcija : Brojevni izrazi Pregled lekcije U okviru ove lekcije imaćete priliku da naučite sledeće: osnovni pojmovi o razlomcima proširivanje, skraćivanje, upoređivanje; zapis razlomka u okviru mešovitog

Више

Ovo vazi samo za preglednik Mozilla Firefox Verovatno mnogi koriste Youtube stranicu za gledanje spotova,skidanje pesama,spotova...pokusacu da ukratko

Ovo vazi samo za preglednik Mozilla Firefox Verovatno mnogi koriste Youtube stranicu za gledanje spotova,skidanje pesama,spotova...pokusacu da ukratko Ovo vazi samo za preglednik Mozilla Firefox Verovatno mnogi koriste Youtube stranicu za gledanje spotova,skidanje pesama,spotova...pokusacu da ukratko objasnim kako da izvucemo maksimum sa Youtube sajta..

Више

Програмирај!

Програмирај! Листе Поред појединачних вредности исказаних бројем или ниском карактера, често је потребно забележити већи скуп вредности које су на неки начин повезане, као, на пример, имена у списку путника у неком

Више

Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrse

Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrse Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrsenja svake promene a koje zahtevaju administratorsku

Више

INTERPRETER LOGO NAREDBI Teodor Lozinski Tomislav Višnić Kolegij: Uporaba računala u nastavi, Fizički odsjek, PMF, Sveučilište u Zagrebu, UVOD Z

INTERPRETER LOGO NAREDBI Teodor Lozinski Tomislav Višnić Kolegij: Uporaba računala u nastavi, Fizički odsjek, PMF, Sveučilište u Zagrebu, UVOD Z INTERPRETER LOGO NAREDBI Teodor Lozinski Tomislav Višnić Kolegij: Uporaba računala u nastavi, Fizički odsjek, PMF, Sveučilište u Zagrebu, 2018. UVOD Zadatak je pomoću jednostavnih naredbi koji su inspirirani

Више

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Mobilnom bankarstvu BIHAMK 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za pla

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Mobilnom bankarstvu BIHAMK 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za pla Korisničko uputstvo za uslugu u Mobilnom bankarstvu BIHAMK 1. OPIS USLUGE Usluga omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za plaćanje mjesečnih zaduženja za članstvo Bosanskohercegovačkog auto-moto

Више

Aster

Aster ASTER V7 Multi-user Extension za Microsoft Windows 7 Vodič za brzi početak Instalirajte ASTER V7 softver koristeći instalaciju dobavljača. Od ostalih instalacionih opcija preporučujemo da svako posebno

Више

KREIRANJE TORRENTA Ako zelite da kreirate torrent fajl od nekog fajla ili foldera u vasem racunaru a kasnije podeliti sa drugim korisnicima i uploadov

KREIRANJE TORRENTA Ako zelite da kreirate torrent fajl od nekog fajla ili foldera u vasem racunaru a kasnije podeliti sa drugim korisnicima i uploadov KREIRANJE TORRENTA Ako zelite da kreirate torrent fajl od nekog fajla ili foldera u vasem racunaru a kasnije podeliti sa drugim korisnicima i uploadovati ga na neki od servera predvidjenih u te svthe (Trackera)

Више

Rano učenje programiranj

Rano učenje programiranj PREGLED ALATA ZA RANO UČENJE PROGRAMIRANJA Ivana Ružić, I. osnovna škola Čakovec Programiranje - nova pismenost Živimo u svijetu u kojem tehnologija brzo napreduje. Način na koji radimo, komuniciramo,

Више

Opticum HD - Uputstvo za skeniranje kanala.docx

Opticum HD - Uputstvo za skeniranje kanala.docx SKENIRANJE KANALA Ukoliko već imate memorisane kanale, potrebno je da prije početka skeniranja izbrišete sve kanale, a to ćete uraditi na sljedeći način: Pritisnite dugme MENU na daljinskom upravljaču,

Више

Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uradit

Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uradit Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uraditi i iz Linuxa) i to u virtualnom okruzenju.dakle za

Више

2D računalna igra na engleskom jeziku namijenjena široj publici Žanr: Arcade / Story Teller / Rage game Autor: Vito Gambin 6.razred OŠ Fažana Mentor:

2D računalna igra na engleskom jeziku namijenjena široj publici Žanr: Arcade / Story Teller / Rage game Autor: Vito Gambin 6.razred OŠ Fažana Mentor: 2D računalna igra na engleskom jeziku namijenjena široj publici Žanr: Arcade / Story Teller / Rage game Autor: Vito Gambin 6.razred OŠ Fažana Mentor: Ana Mirić Sadržaj Sažetak Uvod 1. Space Rollers --------------------------------------------------4

Више

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду Корисничко упутство апликације езапослени 2012 Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду 1. Предговор... 1 2. Приступ апликацији и пријава на систем... 2 3. Корисник... 6 3.1.

Више

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду Корисничко упутство апликације езапослени 2011 Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду 1. Пријава на систем и сигурност података... 1 2. Корисник... 5 2.1. Обавештења... 5 2.2.

Више

8 2 upiti_izvjesca.indd

8 2 upiti_izvjesca.indd 1 2. Baze podataka Upiti i izvješća baze podataka Na početku cjeline o bazama podataka napravili ste plošnu bazu podataka o natjecanjima učenika. Sada ćete izraditi relacijsku bazu u Accessu o učenicima

Више

Svi koji gledaju online filmove na netu susrecu se sa problemom da su filmovi bez naseg prevoda,vec uglavnom na engleski jezik naravno...postoji nacin

Svi koji gledaju online filmove na netu susrecu se sa problemom da su filmovi bez naseg prevoda,vec uglavnom na engleski jezik naravno...postoji nacin Svi koji gledaju online filmove na netu susrecu se sa problemom da su filmovi bez naseg prevoda,vec uglavnom na engleski jezik naravno...postoji nacin da gledate online filmove sa nasim prevodom i zato

Више

Kako postupiti u slučaju prekida internet veze i nemogućnosti fiskaliziranja računa? U slučaju da dođe do prekida internet veze fiskalizacija računa n

Kako postupiti u slučaju prekida internet veze i nemogućnosti fiskaliziranja računa? U slučaju da dođe do prekida internet veze fiskalizacija računa n Kako postupiti u slučaju prekida internet veze i nemogućnosti fiskaliziranja računa? U slučaju da dođe do prekida internet veze fiskalizacija računa neće biti moguća sve do ponovnog uspostavljanja internet

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url:

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Sučelje administracije škole... 2 3. Korisnici... 3 3.1 Ovlasti... 3 3.2 Uređivanje postojećih i dodavanje novih... 3 3.3 Dodavanje i uklanjanje tokena... 5 4. Odabir

Више

Biz web hosting

Biz web hosting BIZ WEB HOSTING KORISNIČKO UPUTSTVO WWW.OBLACI.RS SADRŽAJ PRISTUP KORISNIČKOM PORTALU... 2 KUPOVINA BIZ WEB HOSTING SERVISA... 4 PRISTUP PLESK WEB KONTROLNOM PANELU... 14 PORTALI I DOMENI... 14 FAJL MENADŽER...

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Upravljanje vremenom Praktikum iz poslovne komunikacije i prezentacije Jelica Cincović (jelica@etf.rs) Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu 2018/2019 Uvod 24 sata za organizovanje našeg dana

Више

QFD METODA – PRIMER

QFD METODA – PRIMER QFD METODA - PRIMER PROBLEM: U kompaniji X koja se bavi izradom kompjuterskih softvera uočen je pad prodaje konkretnog softvera - Softver za vođenje knjigovodstva. Kompanija X je raspolagala sa jednom

Више

PRAVLJENJE VASEG PROXY SERVERA - ZA ANONIMNO SURFANJE... Jednostavno mozete napraviti vas proxy server i anonimno surfati po netu gde god zelite ne os

PRAVLJENJE VASEG PROXY SERVERA - ZA ANONIMNO SURFANJE... Jednostavno mozete napraviti vas proxy server i anonimno surfati po netu gde god zelite ne os PRAVLJENJE VASEG PROXY SERVERA - ZA ANONIMNO SURFANJE... Jednostavno mozete napraviti vas proxy server i anonimno surfati po netu gde god zelite ne ostavljajuci nikakve tragove..ovaj tutorijal je pravljen

Више

PRONALAZENJE I PROVERA PREMIUM COOKIES POMOCU COOKIES CHECKERA Takodje mozete jednostavno pronalaziti zeljene premijum kalacice i proveravati validnos

PRONALAZENJE I PROVERA PREMIUM COOKIES POMOCU COOKIES CHECKERA Takodje mozete jednostavno pronalaziti zeljene premijum kalacice i proveravati validnos PRONALAZENJE I PROVERA PREMIUM COOKIES POMOCU COOKIES CHECKERA Takodje mozete jednostavno pronalaziti zeljene premijum kalacice i proveravati validnost istih pomocu alata koga imate na adresi... http://rapidshare.com/files/456575463/cookieschecker_v5.rar

Више

Slide 1

Slide 1 OSNOVNI POJMOVI Naredba je uputa računalu za obavljanje određene radnje. Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Pisanje programa zovemo programiranje. Programski jezik

Више

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i gumica, hemijska olovka, geometrijski pribor. Upotreba

Више

UNION Banka DD Sarajevo Tel.: Dubrovačka br Sarajevo, Bosna i Hercegovina Fax:

UNION Banka DD Sarajevo Tel.: Dubrovačka br Sarajevo, Bosna i Hercegovina Fax: UNION Banka DD Sarajevo Tel.: +387 33 561 074 Dubrovačka br.6 +387 33 561 062 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina Fax: +387 33 219 201 www.unionbank.ba E-mail: unionnet@unionbank.ba UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE

Више

Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА Веће другог разреда Наставни предмет обухвата следеће области: - Природни бројеви до Геометријска тела

Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА Веће другог разреда Наставни предмет обухвата следеће области: - Природни бројеви до Геометријска тела Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА - Природни бројеви до 100 - Геометријска тела и фигуре - Мерење и мере Елементи оцењивања из предмета математика: - Усвојеност наставних садржаја - Примена знања

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url:

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Sučelje administracije škole... 2 3. Korisnici... 3 3.1 Ovlasti... 3 3.2 Uređivanje postojećih i dodavanje novih... 3 3.3 Dodavanje i uklanjanje tokena... 5 4. Odabir

Више

ELEKTRONIKA

ELEKTRONIKA МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗАЈЕДНИЦА ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКИХ ШКОЛА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ДВАДЕСЕТ ДРУГО РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ ЗАДАЦИ ИЗ ЕЛЕКТРОНИКЕ ЗА УЧЕНИКЕ ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА

Више

The Land of Heroes Vrsta igre: Video slot PVI (povratak vrijednosti igraču): 96,17 % Pronađite magičan mlin kako biste se spasili od strašne hladnoće

The Land of Heroes Vrsta igre: Video slot PVI (povratak vrijednosti igraču): 96,17 % Pronađite magičan mlin kako biste se spasili od strašne hladnoće The Land of Heroes Vrsta igre: Video slot PVI (povratak vrijednosti igraču): 96,17 % Pronađite magičan mlin kako biste se spasili od strašne hladnoće koja vlada u zemlji heroja. Do 4 dodatna Wild simbola

Више

Državna matura iz informatike

Državna matura iz informatike DRŽAVNA MATURA IZ INFORMATIKE U ŠK. GOD. 2013./14. 2016./17. SADRŽAJ Osnovne informacije o ispitu iz informatike Područja ispitivanja Pragovi prolaznosti u 2014./15. Primjeri zadataka po područjima ispitivanja

Више

Електротехнички факултет Универзитета у Београду Катедра за рачунарску технику и информатику ИР3ПИА - Пројекат из предмета Програмирање интернет аплик

Електротехнички факултет Универзитета у Београду Катедра за рачунарску технику и информатику ИР3ПИА - Пројекат из предмета Програмирање интернет аплик ИР3ПИА - Пројекат из предмета Програмирање интернет апликација за јунско-јулски рок школске 2018/19. године Потребно је реализовати веб систем за играње квиза Слагалица, који се састоји од неколико игара.

Више

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE OPCIJE POGLEDAJ PROPUŠTENO 1

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE OPCIJE POGLEDAJ PROPUŠTENO 1 1 Dobrodošli u EON svijet! SADRŽAJ: 1. Kanali...3 1.1 Upravo na TV-u...3 1.2 TV kanali...3 2. Pogledaj propušteno/7 dana unazad/premotavanje...4 3. Informacije o emisijama...8 4. Savjeti za otklanjanje

Више

Pages from 5527 lite guick guide from PDF - prevod_IO_FC - Serbian.doc

Pages from 5527 lite guick guide from PDF - prevod_IO_FC - Serbian.doc Pregled LCD ekran 1. Poklopac baterije 2. Taster za blokiranje 3. Poklopac USB konektora 4. USB konektor 5. Uključivanje/isključivanje i Reprodukcija/pauziranje 6. Jačina zvuka 7. MENI 8. Fn A B 9. REC

Више

Uputstvo za korištenje Moja webtv Smart TV aplikacije Moja webtv aplikacija dostupna je za korištenje putem Web Browsera, na Play Store-u (za mobilne

Uputstvo za korištenje Moja webtv Smart TV aplikacije Moja webtv aplikacija dostupna je za korištenje putem Web Browsera, na Play Store-u (za mobilne Uputstvo za korištenje Moja webtv Smart TV aplikacije Moja webtv aplikacija dostupna je za korištenje putem Web Browsera, na Play Store-u (za mobilne aparate ili Android TV aparate), App Store-u (za ios

Више

Kolaborativno-na-Moodle

Kolaborativno-na-Moodle Kolaborativno učenje na Moodle-u o Moodle-u Marina Petrović Agencija za obrazovanje Marina i Jovan, Novi Sad Seminar Informaciono-komunikaciona tehnologija u nastavi Online, kompetencija 1, 24 sata (u

Више

Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСП

Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСП Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2018/2019. година СЕДМИ РАЗРЕД ТЕСТ СПОСОБНОСТИ

Више

Pharao s Riches Vrsta igre: Video slot PVI (povratak vrijednosti igraču): 96,10 % / 95,13 % / 94,40 % Bogatstvo i ostala blaga nekadašnjeg vrhovnog vl

Pharao s Riches Vrsta igre: Video slot PVI (povratak vrijednosti igraču): 96,10 % / 95,13 % / 94,40 % Bogatstvo i ostala blaga nekadašnjeg vrhovnog vl Pharao s Riches Vrsta igre: Video slot PVI (povratak vrijednosti igraču): 96,10 % / 95,13 % / 94,40 % Bogatstvo i ostala blaga nekadašnjeg vrhovnog vladara starog Egipta čekaju da ih otkrijete! Serije

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nastavnike tel: fax: mail: url: carn

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nastavnike tel: fax: mail: url: carn Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 4 4. Kombinirane grupe učenika... 6 5. Odabir razredne knjige... 6 6. Elementi ocjenjivanja... 7 7. Ocjenjivanje učenika... 8 7.1

Више

Laboratorija za termičku obradu Inženjerstvo površina Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preu

Laboratorija za termičku obradu Inženjerstvo površina Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preu Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preuzmite sa sledećeg linka https://www.imagemet.com/products/spip/download/downloadspip/. Instalirajte softver,

Више

УПОЗНАВАЊЕ Ова вежбанка, намењена деци млађег и средњег предшколског узраста (4 5 година), садржи разноврсне и забавне активности предвиђене за свакод

УПОЗНАВАЊЕ Ова вежбанка, намењена деци млађег и средњег предшколског узраста (4 5 година), садржи разноврсне и забавне активности предвиђене за свакод УПОЗНАВАЊЕ Ова вежбанка, намењена деци млађег и средњег предшколског узраста (4 5 година), садржи разноврсне и забавне активности предвиђене за свакодневни рад код куће: графомоторичке вежбе (вежбе из

Више

Priprema 1

Priprema 1 Osnovna skola Prokosovici 8 Razred osnovne skole ACESS BAZA PODATAKA 8 RAZRED Lekcija 7 Predmetni nastavnik: Elvir Čajić MSAccess kreiranje obrazca- čarobnjaci Najčešći način kreiranja obrazaca je pomoću

Више

Može li učenje tablice množenja biti zabavno?

Može li učenje tablice množenja biti zabavno? Mogu li besplatne igre na tabletima potaknuti učenike na učenje tablice množenja i dijeljenja? Sanja Loparić, prof. matematike i informatike Tehnička škola Čakovec Rovinj, 11.11.2016. Kad djeca nisu u

Више

Microsoft Word - Mat-1---inicijalni testovi--gimnazija

Microsoft Word - Mat-1---inicijalni testovi--gimnazija Inicijalni test BR. 11 za PRVI RAZRED za sve gimnazije i jače tehničke škole 1... Dva radnika okopat će polje za šest dana. Koliko će trebati radnika da se polje okopa za dva dana?? Izračunaj ( ) a) x

Више

Uputstvo za korišćenje CKB GO Online banking aplikacije 1

Uputstvo za korišćenje CKB GO Online banking aplikacije 1 Uputstvo za korišćenje CKB GO Online banking aplikacije 1 Sadržaj I. Prijavljivanje na aplikaciju...6 1.1. Prijavljivanje (login) preko SMS OTP... 6 1.2. Prijavljivanje (login) preko Mobilnog tokena...

Више