B. SVILIČIĆ, A. KRAŠ: Zaštita privatnosti računalnog sustava Pomorstvo, god. 19. (2005), str Mr. sc. Boris Sviličić Dr. sc. Antun Kraš Po

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "B. SVILIČIĆ, A. KRAŠ: Zaštita privatnosti računalnog sustava Pomorstvo, god. 19. (2005), str Mr. sc. Boris Sviličić Dr. sc. Antun Kraš Po"

Транскрипт

1 Pomorstvo, god. 19. (2005), str Mr. sc. Boris Sviličić Dr. sc. Antun Kraš Pomorski fakultet u Rijeci Rijeka, Studentska 2 Pregledni članak UDK: Primljeno: 07. lipnja Prihvaćeno: 19. srpnja ZAŠTITA PRIVATNOSTI RAČUNALNOG SUSTAVA Sigurnost je najkritičnije područje računalne tehnologije te počinje zauzimati izuzetno važnu poziciju u današnjem okružju računalnih sustava. Ovim radom predstavljen je princip rada vatrozida, uređaja koji omogućuje razne metode kontrole i upravljanja prometom podataka između dviju računalnih mreža, s ciljem zaštite sigurnosti privatnog dijela mreže od sigurnosnih rizika javnog dijela mreže. Predstavljene su i razrađene osnovne funkcije vatrozida: paketno filtriranje, maskiranje mrežnih adresa, posredne usluge i virtualna privatna mreža. Objašnjene su uloge pojedinih osnovnih funkcija vatrozida te su razmotrene prednosti i nedostaci njihova korištenja. Ovim radom su ponuđene smjernice za rješavanje problema zaštite privatnosti računalnih sustava. Ključne riječi: vatrozid, paketno filtriranje, maskiranje mrežnih adresa, posredne usluge, virtualna privatna mreža 1. UVOD Sve većim oslanjanjem društva na računalne sustave, raste svijest o njihovoj važnosti. Sigurnost računalnog sustava je jedan od najvažnijih vidova poslovanja organizacija koje svoje poslovanje zasnivaju na računalnim sustavima. Sveprisutnost Interneta u većini tvrtki, ali i domova građana, stvorila je potrebu za zaštitom od neovlaštenih udaljenih zlonamjernih korisnika. S ciljem očuvanja sigurnosti unutar privatne računalne mreže, ponekad se ne želi dopustiti pristup računalima s dijela mreže koji ne možemo direktno kontrolirati. Konkretno, to znači želimo dopustiti pristup korisnicima privatne mreže na Internet, ali ne i pristup s Interneta na privatnu mrežu. U takvim se slučajevima koriste razne hardverske i softverske metode kontrole pristupa, koje se jednim imenom nazivaju vatrozid (eng. firewall).

2 276 Pomorstvo, god. 19. (2005), str VATROZID U svijetu računala, vatrozid je uređaj kojim štitimo privatni dio mreže od javnog dijela. Primarna mu je funkcija omogućivanje kontroliranog pristupa iz privatnog, unutrašnjeg dijela mreže na javni, vanjski dio mreže (npr. Internet) i obratno. Na vatrozid se može gledati kao na skup veoma različitih mehanizama koji se mogu podijeliti na dva osnovna principa; jedan koji služi sprječavanju prometa paketa u mreži i drugi koji služi omogućavanju prometa u mreži. Napredni vatrozidi osiguravaju spajanje unutrašnje i vanjske mreže na svim programskim slojevima, od podatkovnog sve do aplikacijskog. Vatrozidi se postavljaju na granici mreže te omogućuju pristup drugim mrežama. Ovaj koncept je bitan jer bez njega bi svako računalo na mreži trebalo obavljati iste funkcije kao i vatrozidi, trošeći na taj način vlastite resurse. Korištenjem vatrozida omogućena je centralizacija svih sigurnosnih servisa na jednom uređaju optimiziranom za izvršavanje tih zadataka. Vatrozidi stvaraju uska grla (eng. bottlenecks) između unutarnjih i vanjskih mreža jer cijeli promet među mrežama prolazi kroz jednu kontrolnu točku. Pored toga, ovo je mala cijena za postizanje sigurnosti. Također, dok je brzina vanjske veze relativno mala u odnosu na brzinu današnjih računala, kašnjenje prouzročeno vatrozidom može biti zanemareno. Osnovne funkcije vatrozida koriste četiri osnovne metode: Paketno filtriranje (eng. packet filtering) Paketnim filtriranjem odbacuju se neželjeni mrežni paketi s obzirom na izvorišnu adresu računala, odredišnu adresu ili vrstu podataka koji se prenose mrežom. Maskiranje mrežnih adresa (eng. network address translation, NAT) Maskiranje mrežnih adresa vrši se pretvorbom mrežnih adresa unutrašnje, privatne mreže s ciljem zaštite tajnosti mrežne konfiguracije. Posredna usluga (eng. proxy service) Posredna usluga je specijalizirana aplikacija ili serverski program koji služi kao posrednik pri ostvarivanju veze između klijentskog i serverskog računala, radi skrivanja identiteta korisnika unutrašnje, privatne mreže. Virtualne privatne mreže (eng. virtual private network, VPN) Virtualne privatne mreže su način implementacije kriptografske zaštite podataka s ciljem korištenja javne mreže kao da je privatna. Naravno, moguće je korištenje uređaja ili servera koji pružaju samo jednu od navedenih funkcija, primjerice, postavljanjem usmjerivača (eng. router) koji pruža filtriranje paketa te proxy servera na drugom uređaju. Ovakva situacija je manje sigurna od slučaja kad se koristi jedan vatrozid koji pruža obje funkcije, jer usmjerivač mora propustiti promet do proxy servera ili se proxy server mora smjestiti izvan mreže bez zaštite paketnog filtriranja. Oba slučaja su manje sigurna od korištenja jednog vatrozida koji pruža sve sigurnosne funkcije.

3 Pomorstvo, god. 19. (2005), str PAKETNO FILTRIRANJE Prvi vatrozidi su bili samo paketni filteri. Oni uspoređuju pakete mrežnih (npr. IP protokol) i transportnih protokola (npr. TCP protokol) s pravilima zapisanih bazom pravila te prosljeđuju samo one pakete koji se poklapaju s kriterijima specificiranim u bazi pravila. Dakle, paketni filteri su uređaji koji odbacuju neželjene pakete s obzirom na izvorišnu adresu, odredišnu adresu ili vrstu podataka specificiranu brojem TCP porta. Filteri mogu biti implementirani unutar usmjerivača ili u TCP/IP stackovima servera. Sljedećom slikom prikazan je princip rada paketnog filtriranja. Prema pravilima definiranim na vatrozidu, dozvoljen je prolaz samo TCP paketima na portovima 80 (web), 25 ( ) i 21 (FTP), dok je promet na svim ostalim portovima zabranjen. Na primjer, udaljenom korisniku nije dozvoljen pristup unutrašnjoj mreži korištenjem NetBIOS protokola. Slika 1. Paketno filtriranje Prednosti korištenja paketnog filtriranja su sljedeće: Jedan uređaj štiti cijelu mrežu Jedna od najvažnijih značajki paketnog filtriranja je u tome što jedan strateški dobro konfiguriran usmjerivač za filtriranje paketa štiti cijelu mrežu. Ukoliko se lokalna mreža spaja na Internet preko samo jednog usmjerivača, postavljajući na njemu sustav paketnog filtriranja, znatno se povećava sigurnost mreže. Velika efikasnost Jednostavno filtriranje paketa je vrlo efikasno. Budući da filtriranje paketa zahtjeva pregledavanje samo nekoliko zaglavlja paketa, cijeli proces se odvija s vrlo malim zakašnjenjem. Široka dostupnost Produkti za implementaciju paketnog filtriranja su široko dostupni u mnogobrojnim hardverskim i softverskim proizvodima, komercijalnim ili besplatnim. Mnogi komercijalni routerski produkti standardno uključuju mogućnost paketnog filtriranja.

4 278 Pomorstvo, god. 19. (2005), str Nedostaci korištenja paketnog filtriranja su sljedeći: Alati za filtriranje nisu savršeni Pored toga što su alati za paketno filtriranje široko rasprostranjeni i dostupni u različitim hardverskim i softverskim proizvodima, paketno filtriranje još uvijek nije savršeno. Postoje ograničenja pri razvoju i implementaciji alata za filtriranje, kao što su; zahtjevno konfiguriranje pravila za filtriranje, jednom konfigurirana pravila teško je testirati, propusti i neispravnosti alata za filtriranje itd. Nemogućnost implementacije neke od zabrana Neke od željenih pravila kontrole mrežnog prometa nije moguće implementirati. Na primjer, paketi koji se provjeravaju paketnim filtriranjem sadrže informacije kojem računalu su namijenjeni, ali ne i kojem korisniku. Dakle, zabrane na nivou korisnika nisu moguće. Slična je i situacija kada paketi nose informaciju na koji se port prenose, ali ne i koja je aplikacija u pitanju. Prema tome, zabrane na višem nivou protokola vrše se preko brojeva portova, nadajući se da se ništa drugo ne izvršava na tom portu. MASKIRANJE MREŽNIH ADRESA Maskiranje mrežnih adresa vrši se pretvorbom mrežnih adresa unutrašnje mreže s ciljem predstavljanja situacije u kojoj izgleda da sav mrežni promet proizlazi iz jedne točke. Na taj način omogućuje se korištenje jedne skupine mrežnih adresa interno i druge skupine za rad s vanjskim mrežama, tj. omogućeno je skrivanje identiteta klijenata unutrašnje mreže. Maskiranje mrežnih adresa ne pruža direktnu sigurnost sustavu, ali omogućuje očuvanje tajnosti konfiguracije unutrašnje mreže, što predstavlja značajnu sigurnosnu mjeru. Princip rada maskiranja mrežnih adresa prikazan je na slici 2. Iz slike je vidljivo, kada se gleda sa strane vanjske mreže, kao da cijeli promet proizlazi iz jedne točke te da se sustav za maskiranje adresa koristi TCP portovima, kako bi sačuvao put spajanja vanjskog i unutrašnjeg računala.

5 Pomorstvo, god. 19. (2005), str Slika 2. Maskiranje mrežnih adresa Razlog korištenja maskiranja mrežnih adresa je zaštita tajnosti mrežne konfiguracije, ali i sljedeće sigurnosne značajke: Prisila korištenja vatrozida Ukoliko su na pojedinim računalima postavljene mrežne adrese koje ne mogu biti korištene na vanjskoj mreži, nužno je korištenje sustava za pretvorbu mrežnih adresa. Ako računalo i pronađe put za spajanje na vanjsku mrežu zaobilazeći sustav za pretvorbu mrežnih adresa, veza neće raditi. Na taj način postiže se prisilno uspostavljanje veze kroz jednu kontrolnu točku, vatrozid. Dodatna restrikcija ulaznog prometa U ovisnosti o konfiguraciji sustava maskiranja mrežnih adresa, moguće je postavljanje dodatnih restrikcija na ulazni promet u odnosu na paketno filtriranje. Sustavi koji koriste dinamičku pretvorbu adresa dozvoljavaju prolaz unutra samo paketima koji su dio trenutne interakcije, tj. postavljeni su veći vremenski zahtjevi za napadače. U ovom slučaju,ukoliko napadač prilikom neovlaštenog upada ne reagira neko vrijeme, sustav za pretvorbu mrežnih adresa poništava adresu ili je dodjeljuje nekom drugom računalu. Pri korištenju maskiranja mrežnih adresa prisutni su sljedeći nedostaci: Prepoznavanje mrežnih adresa Sustav za pretvorbu mrežnih adresa vrše pretvorbu adresa koje se nalaze u zaglavljima paketa. Pojedini protokoli skrivaju adrese te je nužno da sustav za pretvorbu mrežnih adresa poznaje protokol dovoljno dobro, kako bi uspio promijeniti adresu. Većina sustava za pretvorbu mrežnih adresa je u mogućnosti to napraviti barem za nekoliko protokola, ali ne za sve. Čuvanje statusa veze kod pretvorbe adrese

6 280 Pomorstvo, god. 19. (2005), str Sustavom za pretvorbu mrežnih adresa jednostavno je saznati je li računalo prekinulo TCP vezu. Međutim, ne postoji način kojim bi se saznalo, na nivou zaglavlja paketa, je li UDP paket dio procesa konverzije ili je izolirani događaj, tj. je li prekinuta UDP veza. To znači da u sustavu za pretvorbu mrežnih adresa mora biti definirano koliko dugo će se čuvati trenutna pretvorba jer postoji opasnost gubitka odgovora ili dostavljanja odgovara pogrešnom računalu. Dinamičko alociranje portova preklapa se s paketnim filtriranjem Sustavi za paketno filtriranje pregledavaju izvorišni i odredišni broj porta s ciljem saznanja koji je protokol korišten. Promjenom izvorišnog porta može doći do promjene paketa. U većini slučajeva ovo nije problem jer sustavi za pretvorbu mrežnih adresa vrše pretvorbu za klijente koji su obično ovlašteni za korištenje bilo kojeg porta poviše Međutim, ukoliko su portovi poviše 1023 translatirani u portove ispod 1023, moguće je da promet bude odbačen. Mogući problemi sa sustavima za kriptiranje podataka Sustavi za kriptiranje podataka osiguravaju integritet podataka tako da sustavi koji komuniciraju znaju da su podaci sigurno preneseni. Ovaj nedostatak dolazi do izražaja ukoliko korišteni protokol zaštićuje podatke koje mijenjaju sustavi za pretvorbu mrežnih adresa. U tom slučaju provjera integriteta neće biti uspješna i veza će biti prekinuta. Kod većine protokola, zaglavlja paketa nisu u dijelu zaštićenih podataka protokola. Glavna iznimka za ovo pravilo je IPsec protokol koji zaštićuje sve pakete, uključujući i zaglavlja. POSREDNA USLUGA Posredna usluga (eng. proxy service) je specijalizirana aplikacija ili serverski program koji prvotno prima zahtjev za određenom uslugom (npr. web pretraživanje) od strane korisnika te isti zahtjev prosljeđuje aktualnim servisima smještenim u vanjskoj mreži. Na taj način postiže se situacija u kojoj, na strani odredišnog servera, izgleda kao da su svi upiti postavljeni od strane proxy servera, odnosno postiže se skrivanje identiteta unutrašnjih korisnika. Zbog načina rada proxy serveri se nazivaju i aplikacijskim usmjerivačima (eng. application level gateway). Sljedećom slikom prikazan je princip rada proxy servisa.

7 Pomorstvo, god. 19. (2005), str Slika 3. Proxy servis Osim skrivanja identiteta računala unutrašnje mreže, prednosti korištenja proxy servisa su sljedeće: Pohrana upita Budući da svi upiti moraju proći kroz proxy servis moguće je da proxy vrši spremanje (eng. cashing) čestih upita na proxyu, tj. lokalno pohranjivanje kopija podataka. Ukoliko je broj ponovljenih upita velik, cashiranjem se znatno povećavaju performanse sustava. Inteligentno pročišćavanje sadržaja Proxy servis omogućuje inteligentno pročišćavanje sadržaja podataka (eng. content scaning) s ciljem detektiranja i uklanjanja potencijalno zlonamjernog programskog koda, primjerice računalnih virusa. Kontrola pristupa na nivou korisnika Budući da je proxy sustav aktivno uključen u konekciju, moguće je vršiti kontrolu pristupa na nivou korisnika i poduzeti određenu akciju u ovisnosti o radnjama samog korisnika. Naravno, ovo je mnogo teže postići korištenjem paketnog filtera. Nedostaci korištenja proxy servisa su sljedeći: Dostupan samo za određene usluge Proxy programski paketi su široko dostupni za starije i jednostavnije usluge (npr. web, ), dok je provjerene programske pakete za novije i manje rasprostranjene servise teško nabaviti. Proxy servis za svaki pojedini protokol Moguća je situacija u kojoj je potrebno postaviti različite proxy servere za svaki pojedini protokol. Razlog tome je taj što proxy server mora u potpunosti poznavati protokol, kako bi uspješno izvršio svoju funkciju. Skupljanje, instalacija i konfiguracija

8 282 Pomorstvo, god. 19. (2005), str svih različitih proxy servisa može biti vrlo zahtjevna. Izmjena postavki klijenata, korisničkih programa i/ili procedura Pored uvođenja servisa dizajniranih za obavljanje proxinga, potrebna je i izmjena postavki klijenata, korisničkih programa i/ili procedura. Na primjer, korisnici nisu uvijek u mogućnosti koristiti neke od alata prema njihovim standardnim uputama, proxy programi ne rade uvijek jednako kao i neproxy programi itd. VIRTUALNE PRIVATNE MREŽE Kriptirani tuneli se često nazivaju i virtualnim privatnim mrežama. Njima je omogućeno sigurno spajanje dviju fizički odvojenih privatnih mreža preko javne mreže (npr. Internet), bez izlaganja podataka monitoriranju od strane zlonamjernih napadača. Sami kriptirani tuneli mogu biti uspješno napadnuti raznim alatima, prilikom uspostavljanja kriptirane veze. Međutim, ukoliko su implementirani kao integrirani dio vatrozida, autentikacija preko vatrozida i sigurnosni servisi omogućuju sigurno uspostavljanje kriptiranog tunela. Virtualne privatne mreže su način implementacije kriptografske zaštite podataka s ciljem korištenja javne mreže kao da je privatna mreža. Radi osiguranja privatnosti, brze veze na velikim udaljenostima između dviju domena mnogo su skuplje od spajanja istih domena preko javne mreže, ali i mnogo sigurnije. Virtualna privatna mreža je kombinacija korištenja prednosti javne mreže (manja cijena i široka dostupnost) i privatne mreže (sigurnost). Slika 4. Virtualna privatna mreža Najvažniji razlog korištenja virtualnih privatnih mreža je ekonomski, ali virtualne privatne mreže pružaju i sljedeće sigurnosne značajke: Omogućena je sveukupna kriptografija podataka Virtualne privatne mreže obuhvaćaju cijeli promet koji se koristi, odnosno svi mrežni podaci koji se prenose su kriptirani. Na taj se način osigurava mrežni promet, tako da neovlaštene osobe nisu u mogućnosti doći do informacije koje se unutrašnje računalo koristi, koji je korišteni protokol itd.

9 Pomorstvo, god. 19. (2005), str Mogućnost udaljenog korištenja protokola koje je teško osigurati na drugi način Pojedine protokole je zbog svoje funkcionalnost vrlo teško koristiti u sigurnom okruženju koje se postiže korištenjem paketnog filtriranja i proxy servisa. Virtualne privatne mreže omogućuju kriptiranjem podataka siguran udaljen pristup korištenjem ovih protokola. Iako su virtualne privatne mreže važan sigurnosni alat, prisutni su sljedeći nedostaci: Opasnost za računala spojena na javnu mrežu Virtualna privatna mreža koristi aktualnu mrežu koja nije privatna, odnosno sigurna mreža. Računala priključena u virtualnim privatnim mrežama moraju biti spojena na tu aktualnu mrežu te su u opasnosti od neovlaštenih upada. Na primjer, ukoliko koristimo virtualne privatne mreže za spajanje unutrašnje mreže s mobilnim korisnicima koji su spojeni na Internet, njihova računala mogu biti napadnuta s Interneta. Opasnost od neovlaštenih upada u unutrašnju mrežu Priključenjem računala u virtualnu privatnu mrežu, to računalo postaje legitimni član unutrašnje, privatne mreže. Ukoliko je na računalu virtualne privatne mreže napravljen neovlašteni upad, napadač je u mogućnosti preko virtualne privatne mreže ugroziti sigurnost ostalih računala unutrašnje mreže. Virtualne privatne mreže se koriste za pružanje pristupa računalima koja su manje sigurna od računala unutrašnje mreže. Na primjer, kod prijenosnih računala postoji opasnost od krađe, kućnim računalima djeca imaju pristup itd. 3. ZAKLJUČAK U današnje vrijeme, kada je Internet nezaobilazan alat u svim organizacijama, potrebno je posvetiti posebnu pozornost računalnoj sigurnosti. Vatrozidi imaju veliku ulogu u očuvanju sigurnosti računalnog sustava jer omogućuju naprednu kontrolu i upravljanje mrežnim prometom, zaštićuju tajnost konfiguracije privatne mreže, skrivaju identitet unutrašnjih korisnika te omogućuju sigurno spajanje s privatnom mrežom putem javne mreže. Pored brojnih i raznolikih sigurnosnih mjera i mehanizama, vatrozidi omogućuju centralizaciju svih sigurnosnih servisa u jednoj kontrolnoj točki te na taj način olakšavaju njihovo implementiranje i održavanje. LITERATURA [1] Cheswick, W.R., Bellovin, S.M., Rubin, A.D., Firewalls and Internet Security, 2003., Addison-Wesley [2] Deal, R.A., Cisco PIX Firewalls, 2002., Syngress [3] Luotonen, A., Web Proxy Servers, 1997., Prentice Hall PTR [4] Maxwell, D., Amon, C., Noble, J., Check Point NG VPN-1/Firewall, 2003., Syngress [5] Zwicky, E.D., Cooper, S., Chapman, D.B., Building Internet Firewalls, 2000., O Reilly

10 284 Pomorstvo, god. 19. (2005), str Summary COMPUTER SYSTEMS PRIVACY PROTECTION Being the most critical area of computer technology, security assumes growing importance in today s computer systems environment. This paper presents working principles of firewall, a device that enables different methods of control and management of data traffic between two computer networks, with the purpose of protecting private network security from public network security risks. Basic firewall functions are presented and devised: packet filtering, network address masking, proxy service and virtual private network. Main roles of the basic firewall functions are explained and advantages and disadvantages of their use are examined. This paper provides guidelines for protecting computer systems privacy. Key words: firewall, packet filtering, network address masking, proxy service, virtual private network. Faculty of Maritime Studies Rijeka Studentska 2, Rijeka Croatia

OpenVPN GUI CERT.hr-PUBDOC

OpenVPN GUI CERT.hr-PUBDOC OpenVPN GUI CERT.hr-PUBDOC-2019-7-384 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA OPENVPN GUI... 5 3 KORIŠTENJE ALATA OPENVPN GUI... 17 4 ZAKLJUČAK... 27 Ovaj dokument izradio je Laboratorij za sustave i signale

Више

Rad u mrežnom okruženju Osnove informatike s primjenom računala

Rad u mrežnom okruženju Osnove informatike s primjenom računala Rad u mrežnom okruženju DHCP 1/2 DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) je mrežni protokol koji omogućava automatiziranu dodjelu IP adresa računalu prema parametrima kao što su: mrežna maska koja će

Више

Microsoft Word - IP_Tables_programski_alat.doc

Microsoft Word - IP_Tables_programski_alat.doc 1. IP Tables alat (pregled naredbi) 1.1. Osnovne IP Tables naredbe za filtriranje paketa U ovom poglavlju opisane su osnovne IP Tables naredbe korištene za filtriranje paketa. S programskim paketom IP

Више

Microsoft PowerPoint - 06 Uvod u racunarske mreze.ppt

Microsoft PowerPoint - 06 Uvod u racunarske mreze.ppt Uvod u računarske mreže v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici - 2008 Uvod u računarske mreže Terminologija Primjer povezivanja dva računara Pojam protokola OSI referentni model Protokoli

Више

PuTTY CERT.hr-PUBDOC

PuTTY CERT.hr-PUBDOC PuTTY CERT.hr-PUBDOC-2018-12-371 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA PUTTY... 4 3 KORIŠTENJE ALATA PUTTY... 7 3.1 POVEZIVANJE S UDALJENIM RAČUNALOM... 7 3.2 POHRANA PROFILA KORISNIČKIH SJEDNICA...

Више

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke Informatički sustav za prikupljanje, simulaciju i prikaz podataka o cijenama javnih komunikacijskih usluga (dalje: Sustav e-tarife) Zagreb, HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Roberta

Више

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Интернет Интернет је најпознатија и највећа светска мрежа која повезује рачунаре и рачунарске мреже у једну мрежу, у циљу сарадње и преноса информација употребом заједничких стандарда. INTERnational

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation TRANSPORTNI SLOJ Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović ENKAPSULACIJA DATA SEGMENT S.P / D.P. / S.N. / Ack # / DATA IPv / HLEN / Flag / S. IP / D. IP / PACKET DATA (SEGMENT) Frame

Више

eUputnica za bolničke ustanove

eUputnica za bolničke ustanove Preporuka konfiguracije lokalnih mreža u bolnicama NETWORK INFORMATION 1/19583-FCPBA 101 24/7 Uen Rev A Sadržaj 1 Uvod... 3 2 Trenutno stanje... 4 3 Rješenje sa postojećim IP adresama... 6 3.1 Preporučena

Више

XHTML 2.0 and HTML 5

XHTML 2.0 and HTML 5 Uvod -o nama, o predmetu, o Internetu O nama Ljiljana Šerić - predavanja Soba: A401 Email: ljiljana@fesb.hr Marin Bugarić, Andrija Sommer - vježbe Email: marin.bugaric@fesb.hr, A420 andrija.sommer@fesb.hr

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation УВОД Дa би рaчунaри нa мрежи могли међусобно да кoмуницирaју и рaзмeњују пoдaткe, пoтрeбнo je: дa сe увeду ПРOТOКOЛИ (утврђeна прaвилa и процедуре за комуникацију) да постоје АДРEСE кoje су jeдинствeнe

Више

Microsoft Word - 13-Mreze.doc

Microsoft Word - 13-Mreze.doc MREŽE RAČUNALA Mreža (engl. network) skup (sustav) povezanih računala i njihovih perifernih uređaja koji omogućava brzu razmjenu podataka među njima neovisno o njihovoj udaljenosti te zajedničku upotrebu

Више

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI I RA^UNARSKE

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI  I RA^UNARSKE ZNAČAJ RAČUNARSKIH KOMUNIKACIJA U BANKARSKOM POSLOVANJU RAČUNARSKE MREŽE Računarske mreže su nastale kombinacijom računara i telekomunikacija dve tehnologije sa veoma različitom tradicijom i istorijom.

Више

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju

Више

OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC

OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC OpenDNS Family Shield CERT.hr-PUBDOC-2019-6-381 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA USLUGE OPENDNS FAMILY SHIELD... 5 2.1 KONFIGURACIJA NA OPERACIJSKOM SUSTAVU WINDOWS 10... 5 2.2 KONFIGURACIJA NA KUĆNOM/UREDSKOM

Више

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc Analiza Look@LAN programskog paketa CCERT-PUBDOC-2007-09-204 Sigurnosni problemi u računalnim programima i operativnim sustavima područje je na kojem CARNet CERT kontinuirano radi. Rezultat toga rada ovaj

Више

WAMSTER Prezentacija

WAMSTER Prezentacija WAMSTER Mi smo Studio Elektronike Rijeka d.o.o. tvrtka za razvoj tehnoloških rješenja u automatici i elektronici tvrka osnovana 2006. na temelju komercijalizacije rezultata magistarskog rada locirani u

Више

Microsoft PowerPoint - podatkovni promet za objavu.pptx

Microsoft PowerPoint - podatkovni promet za objavu.pptx 1 2 3 Što je složaj protokola (protocol suite)? Pojedini protokol se odnosi samo na jedno pitanje koje omogućava komunikaciju. Kada se kombinira više protokola, grupa protokola koja je rezultat takve kombinacije

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

DJEČJI VRTIĆ IVANIĆ GRAD

DJEČJI VRTIĆ IVANIĆ GRAD REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD LABIN Gradonačelnik Klasa: 008-01/18-01/4 Urbroj: 2144/01-01-18-3 Labin, 17. rujna 2018. Na temelju Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (NN

Више

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc Kriteriji ocjenjivanja i vrednovanja INFORMATIKA - 6. razred Nastavne cjeline: 1. Život na mreži 2. Pletemo mreže, prenosimo, štitimo, pohranjujemo i organiziramo podatke 3. Računalno razmišljanje i programiranje

Више

Računalne mreže Osnove informatike s primjenom računala

Računalne mreže Osnove informatike s primjenom računala Računalne mreže Računalne mreže Računalnu mrežu čine komunikacijskim kanalima povezani mrežni uređaji i računala kako bi dijelili informacije i resurse Svaku računalnu mrežu sačinjavaju osnovni elementi:

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Virtualni data centar Igor Batinić, prodajno tehnički specijalist MEGATREND POSLOVNA RJEŠENJA d.o.o. Zagreb, 20. veljače 2013. Cloud i paradigme razvoja ICT sustava Cloud računalstvo Cloud computing is

Више

Microsoft PowerPoint - 14 ISP.ppt

Microsoft PowerPoint - 14 ISP.ppt ISP v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici - 2009 ISP ISP Dial-up ISDN DSL Wireless Kablovski Internet Veliki korisnici Proxy 1 ISP Internet Service Provider Firma koja pruža usluge

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Organizacija kursa Predavanja: sreda 10-12, sala 1 Lola neparnim nedeljama Lab: sreda 10-12, sala 70 parnim nedeljama 4 lab vežbe Sajt: tnt.etf.rs/~oe4pir

Више

CARNET: Upute za korisnike Sadržaj uputa 1. Što je CARNET? Tko ima pravo na CARNET uslugu? CARNET APN Uvjeti korištenja usluge

CARNET: Upute za korisnike Sadržaj uputa 1. Što je CARNET? Tko ima pravo na CARNET uslugu? CARNET APN Uvjeti korištenja usluge CARNET: Upute za korisnike Sadržaj uputa 1. Što je CARNET?... 2 2. Tko ima pravo na CARNET uslugu?... 2 3. CARNET APN... 3 4. Uvjeti korištenja usluge CARNET... 5 1. Što je CARNET? CARNET usluga omogućava

Више

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc

Microsoft Word - CCERT-PUBDOC doc Analiza Stumbler/55808 trojanskog konja CCERT-PUBDOC-2003-07-31 Sigurnosni problemi u računalnim programima i operativnim sustavima područje je na kojem CARNet CERT kontinuirano radi. Rezultat toga rada

Више

Microsoft PowerPoint - vezbe 4. Merenja u telekomunikacionim mrežama

Microsoft PowerPoint - vezbe 4. Merenja u telekomunikacionim mrežama Merenja u telekomunikacionim mrežama Merenja telefonskog saobraćaja Primer 1 - TCBH Na osnovu najviših vrednosti intenziteta saobraćaja datih za 20 mernih dana (tabela), pomoću metode TCBH, pronaći čas

Више

MultiBoot Korisnički priručnik

MultiBoot Korisnički priručnik MultiBoot Korisnički priručnik Autorsko pravo 2006., 2007. Hewlett- Packard Development Company, L.P. Informacije sadržane u ovom dokumentu podložne su promjenama bez najave. Jedina jamstva za HP-ove proizvode

Више

JMBAG Ime i Prezime Mreže računala Završni ispit 16. veljače Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter.

JMBAG Ime i Prezime Mreže računala Završni ispit 16. veljače Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter. Mreže računala Završni ispit Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i službeni šalabahter. Predajete samo papire koje ste dobili. Rezultati, uvid u ispit i upis ocjena:... Zadatak

Више

Upute-podesavanj -accounta

Upute-podesavanj -accounta Strana :...1... ISO UPUTA 7.5/02-02 Kreiranje i podešavanje mail account-a Korisničko uputstvo za kreiranje i podešavanje Secure (SSL) Email Accounta 1. Upute za podešavanje Secure (SSL) mail account-a

Више

RA

RA ELEKTRONSKI SISTEMI PLAĆАNJA NА INTERNЕTU ELEKTRONSKI SISTEMI PLAĆАNJA NА INTERNЕTU U zavisnosti od novčanog iznosa koji je predmet plaćanja, ona se generalno mogu podeliti u dve kategorije: makroplаćаnjа

Више

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc Uputa za pripremu računala za rad s Fininim potpisnim modulom Zagreb, lipanj 2019. Sadržaj: 1. UVOD... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 3 3. TEHNIČKI PREDUVJETI KORIŠTENJA... 3 4. PODEŠAVANJE INTERNET PREGLEDNIKA

Више

HR-ZOO - predstavljanje_projekta_Tjedan_CeU

HR-ZOO - predstavljanje_projekta_Tjedan_CeU ocal rea etwork ( ) Mario Klobučar, rce voditelj aktivnosti apredni K resursi 2019, rezentacija K sustava projekta sistemintegratorima agreb, 2. travnja 2019. 2019 Konferencija projekta 2019 Konferencija

Више

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Temeljem članka 12. stavka 1. i članka 107. stavka 12. Zakona o elektroničkim komunikacijama (»Narodne novine«br. 73/08), Vijeće Hrvatske agencije

Више

8 2 upiti_izvjesca.indd

8 2 upiti_izvjesca.indd 1 2. Baze podataka Upiti i izvješća baze podataka Na početku cjeline o bazama podataka napravili ste plošnu bazu podataka o natjecanjima učenika. Sada ćete izraditi relacijsku bazu u Accessu o učenicima

Више

Slide 1

Slide 1 Kako jednostavnije preći na višu verziju Formsa Ivan Lovrić, Vedran Latin 14.10.2009. Sadržaj prezentacije Predmet migracije Razlozi za migraciju Infrastruktura potrebna za migraciju Pilot migracija Migracija

Више

Opća politika zaštite osobnih podataka u Elektrodi Zagreb d.d Verzija: 1.0

Opća politika zaštite osobnih podataka u Elektrodi Zagreb d.d Verzija: 1.0 u Elektrodi Zagreb d.d. 20.5.2018. Verzija: 1.0 Sadržaj 1 UVOD... 2 1.1 SVRHA DOKUMENTA... 2 1.2 PODRUČJE PRIMJENE... 2 2 OPĆA POLITIKA ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA... 2 3 TEMELJNA NAČELA... 2 4 SUSTAV ZAŠTITE

Више

sv-lncs

sv-lncs Стручни рад UDK:621.3.015.53:004.771:004.455.2 BIBLID:0350-8528(2018),28.p.59-66 doi:10.5937/zeint28-19605 Израда централизоване серверске маске за мрежну комуникацију и контролу уређаја за мониторинг

Више

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA RAČUNALNA FORENZIKA SEMINAR VoIP enkripcija Ivan Laznibat Zagreb, siječanj, 2017. Sadržaj 1. Uvod... 1 2. VoIP enkripcija... 3 2.1 PKI (eng.

Више

UVJETI KORIŠTENJA INTERNETSKE STRANICE Korisnik posjetom web stranicama potvrđuje da je pročitao i da u cijelosti prihvaća o

UVJETI KORIŠTENJA INTERNETSKE STRANICE   Korisnik posjetom   web stranicama potvrđuje da je pročitao i da u cijelosti prihvaća o UVJETI KORIŠTENJA INTERNETSKE STRANICE WWW.TELE2.HR Korisnik posjetom www.tele2.hr web stranicama potvrđuje da je pročitao i da u cijelosti prihvaća ove Uvjete korištenja web stranice www.tele2.hr (dalje

Више

Informacije o pet najboljih mjesta izvršenja u smislu volumena trgovanja Zagreb, 30. travnja godine

Informacije o pet najboljih mjesta izvršenja u smislu volumena trgovanja Zagreb, 30. travnja godine Informacije o pet najboljih mjesta izvršenja u smislu volumena trgovanja Zagreb, 30. travnja 2019. godine SADRŽAJ UVOD... 3 REGULATORNE OBVEZE I POSTUPANJE DRUŠTVA PRILIKOM IZRŠAVANJA NALOGA... 4 OBJAŠNJENJE

Више

Microsoft Word - TehmedGDPR.docx

Microsoft Word - TehmedGDPR.docx Izjava o obradi i zaštiti osobnih podataka (GDPR-friendly) Opće odredbe U postupku obrade osobnih podataka i zaštite pojedinaca u pogledu obrade osobnih podataka i pravila povezana sa slobodnim kretanjem

Више

m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... INTESA SANPAOLO BANKA ZA UREĐAJE SVIJET MOGUĆEG.

m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... INTESA SANPAOLO BANKA ZA UREĐAJE SVIJET MOGUĆEG. m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... INTESA SANPAOLO BANKA ZA UREĐAJE SVIJET MOGUĆEG. m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... m-intesa Vam omogućava jednostavno, brzo i sigurno obavljanje finansijskih transakcija

Више

Istrabenz plini

Istrabenz plini SOC to the rescue Combating staff shortage, lack of sleep and lack of time Stanje i problemi ( izazovi ) Broj incidenata, ljudi, vrijeme, izvori, regulative, sofisticiranost napada. Stanje i problemi

Више

Daljinski upravljiva utičnica

Daljinski upravljiva utičnica Zvonimir Miličević;Martin Berić SEMINARSKI RAD - SPVP Projekt u sklopu Pametna kuća Poznavanje ugradbenih računalnih sustava Načini upravljanja na daljinu 14. lipnja 2018 Sažetak Svakome se dogodilo da

Више

06 Poverljivost simetricnih algoritama1

06 Poverljivost simetricnih algoritama1 ЗАШТИТА ПОДАТАКА Симетрични алгоритми заштите поверљивост симетричних алгоритама Преглед биће објашњено: коришћење симетричних алгоритама заштите како би се заштитила поверљивост потреба за добрим системом

Више

Uvod u Python

Uvod u Python Uvod u mrežno programiranje Slavica Tomović (slavicat@ucg.ac.me) Elektrotehnički fakultet, Podgorica Univerzitet Crne Gore 2 Programiranje soketa cilj: naučiti kako se razvijaju klijent/server aplikacije

Више

Slide 1

Slide 1 Roland Miklid Patrik Frankovid Zoran Frlan HEP d.d. Sektor za informatiku i telekomunikacije Sadržaj Uvod O projektu i njegovim fazama Oracle Forms & Reports Web servisi & B2B WebLogic BI Publisher Flex

Више

NAZIV PREDMETA UPRAVLJANJE POSLUŽITELJSKIM RAČUNALIMA Kod SIT135 Godina studija 3 Nositelj/i Dipl.ing Valentini Kožica, Bodovna vrijednost 6 predmeta

NAZIV PREDMETA UPRAVLJANJE POSLUŽITELJSKIM RAČUNALIMA Kod SIT135 Godina studija 3 Nositelj/i Dipl.ing Valentini Kožica, Bodovna vrijednost 6 predmeta NAZIV PREDMETA UPRAVLJANJE POSLUŽITELJSKIM RAČUNALIMA Kod SIT135 Godina studija 3 Nositelj/i Dipl.ing Valentini Kožica, Bodovna vrijednost 6 predmeta predavač (ECTS) Suradnici Status predmeta Ciljevi predmeta

Више

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Сваки рачунар на интернету има своју адресу која је јединствена у свету. Ове адресе се називају IP адресе јер их користи IP протокол (интернет ниво) из фамилије TCP/IP. IP адресе представљају

Више

No Slide Title

No Slide Title Planiranje mreže u ruralnim područjima Općenito dizajn lokalnih mreža uključuje : lokacija nove centrale lokacija RSS (remote subscriber units RSU) veličina pretplatničke mreže veličina spojne mreže i

Више

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prijavama koje građani mogu slati Upravnom odjelu za komunalno

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Transportni sloj Transportni sloj je zadužen da omogući prenos podataka između dva korisnička procesa koji se nalaze na udaljenim računarima. Zbog toga

Више

CENOVNIK USLUGA maj godine

CENOVNIK USLUGA maj godine CENOVNIK USLUGA maj 2019. godine KRAJNJI KORISNICI 1 Ugradnja kupljene komponente (na lokaciji servisa, bez konfigurisanja) L1 0.00 2 Ugradnja i konfigurisanje kupljene komponente (osim matične ploče,

Више

Microsoft Word - SYLLABUS -Bezbednost na IT mrezama

Microsoft Word - SYLLABUS -Bezbednost na IT mrezama Univerzitet UKSHIN HOTI PRIZREN Fakultet kompjuterskih nauka Nastava na bosanskom jeziku NASTAVNI PLAN - PROGRAM SYLLABUS Akademska Nivo studija Bachelor Departament god. PREDMET Bezbednost na IT mrežama

Више

Podružnica za građenje

Podružnica za građenje Dodatak A OPIS USLUGA DODATAK A-1 PROJEKTNI ZADATAK Revizija scenarija i algoritama Regionalnih centara za nadzor i upravljanje prometom na autocestama Zagreb, srpanj 2019. 1. Uvod Sve veći porast prometa

Више

Korice copy

Korice copy Sadržaj Softver... 2 Softveri za zaštitu... 2 Važnost podešavanja i ažuriranja operativnog sistema i aplikacija... 2 Korištenje korisničkog računa sa smanjenim privilegijama (limited user account)... 2

Више

5S prezentacija - za printati bez videa i igre (3)

5S prezentacija - za printati bez videa i igre (3) Lean 5S Anja Štefanić, mag.oec. copyright Što je 5S? Alat Lean menadžmenta Alat koji se čini jednostavan, no mnoga poduzeća ignoriraju baš te osnovne principe Baza uspješne implementacije Fokusira se

Више

OBAVIJEST O PRVOJ IZMJENI DOKUMENTACIJE Naziv Naručitelja: GENERA d.d., Kalinovica, Svetonedeljska cesta 2, Rakov Potok Naziv projekta: Izgradn

OBAVIJEST O PRVOJ IZMJENI DOKUMENTACIJE Naziv Naručitelja: GENERA d.d., Kalinovica, Svetonedeljska cesta 2, Rakov Potok Naziv projekta: Izgradn OBAVIJEST O PRVOJ IZMJENI DOKUMENTACIJE Naziv Naručitelja: GENERA d.d., Kalinovica, Svetonedeljska cesta 2, 10 436 Rakov Potok Naziv projekta: Izgradnja fotonaponske elektrane GENERA za potrebe proizvodnog

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VMware Horizon 7 What s New Bojan Andrejić i Stefan Đoković COMING Computer Engineering Uvod u VMware Horizon 7 Obezbeđuje unapređeno i bezbedno upravljanje i isporučivanje Windows ili Linux desktopova,

Више

Firewall

Firewall FIREWALL 1. Uvod Hardverski Firewall je deo hardvera koji u sklopu računarske mreže ima mogućnost da spreči nepropisni prenos podataka preko mreže koji je zabranjen od strane Policy(pravilnik o zaštiti).

Више

Uredba o GDPR-u i Politika privatnosti Medical Elit d.o.o. Usklađivanje sa Uredbom o zaštiti privatnih podataka (GDPR) od i naša Politika p

Uredba o GDPR-u i Politika privatnosti Medical Elit d.o.o. Usklađivanje sa Uredbom o zaštiti privatnih podataka (GDPR) od i naša Politika p Uredba o GDPR-u i Politika privatnosti Medical Elit d.o.o. Usklađivanje sa Uredbom o zaštiti privatnih podataka (GDPR) od 25.06.2018 i naša Politika privatnosti se odnosi na naše bivše, sadašnje i buduće

Више

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal Korisničko uputstvo za instalaciju i podešavanje securew2 programa za pristup eduroam servisu Termin supplicant se koristi u IEEE 802.1X standardu. U širem značenju, ovaj termin predstavlja entitet (korisnik

Више

Microsoft Word - WLA-5200AP_QSG_HRV_7modes_1.doc

Microsoft Word - WLA-5200AP_QSG_HRV_7modes_1.doc 802.11a/b/g Multi-function Wireless Access Point Važne informacije Podržava 7 bežinih funkcija : AP, Client, Bridge,WDS Repeater,Universal Repeater, WISP(Client Router),WISP+ Universal Repeater Svim nainima

Више

SPECIFIKACIJA TARIFNOG PAKETA URED ZA VAN 5000 ZA PRETPLATNIKE HRVATSKOG TELEKOMA D.D. U POKRETNOJ ELEKTRONIČKOJ KOMUNIKACIJSKOJ MREŽI 1. Potpisom odg

SPECIFIKACIJA TARIFNOG PAKETA URED ZA VAN 5000 ZA PRETPLATNIKE HRVATSKOG TELEKOMA D.D. U POKRETNOJ ELEKTRONIČKOJ KOMUNIKACIJSKOJ MREŽI 1. Potpisom odg SPECIFIKACIJA TARIFNOG PAKETA URED ZA VAN 5000 ZA PRETPLATNIKE HRVATSKOG TELEKOMA D.D. U POKRETNOJ ELEKTRONIČKOJ KOMUNIKACIJSKOJ MREŽI 1. Potpisom odgovarajućeg zahtjeva poslovni korisnik Hrvatskog Telekoma

Више

Microsoft PowerPoint Aplikacijski moduli ISMO [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint Aplikacijski moduli ISMO [Compatibility Mode] Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti Zavod za informacijsko komunikacijski promet Katedra za upravljanje informacijsko komunikacijskim uslugama Informacijski sustavi mrežnih operatera Aplikacijski

Више

mtcna_outline_( )_sr

mtcna_outline_( )_sr Univerzitet Singidunum, odeljenje u Niš Poslednja promena Febuar 25, 2019 Poslednja izmena sadržaja Januar 22, 2016 Certified Network Associate (MTCNA) PREGLED MTCNA KURSA Trajanje: Ishod: 5 nedelja Na

Више

PPT

PPT Sve što trebate znati o eračunima u javnoj nabavi U našem priručniku smo ukratko pojasnili što nam je donio Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. ZAKONSKA REGULATIVA Stupanjem na snagu

Више

UNIVERZITET U NOVOM SADU TEHNIČKI FAKULTET MIHAJLO PUPIN ZRENJANIN TEHNOLOGIJE DISTRIBUIRANIH INFORMACIONIH SISTEMA - Skripta za teorijski deo (RADNA

UNIVERZITET U NOVOM SADU TEHNIČKI FAKULTET MIHAJLO PUPIN ZRENJANIN TEHNOLOGIJE DISTRIBUIRANIH INFORMACIONIH SISTEMA - Skripta za teorijski deo (RADNA UNIVERZITET U NOVOM SADU TEHNIČKI FAKULTET MIHAJLO PUPIN ZRENJANIN TEHNOLOGIJE DISTRIBUIRANIH INFORMACIONIH SISTEMA - Skripta za teorijski deo (RADNA VERZIJA) Autori: Ljubica Kazi Biljana Radulovic Dalibor

Више

Opći uvjeti korištenja servisa e-Račun za državu povezivanjem_obveznici javne nabave_052019_konačna verzija

Opći uvjeti korištenja servisa e-Račun za državu povezivanjem_obveznici javne nabave_052019_konačna verzija Opći uvjeti korištenja servisa e-račun za državu povezivanjem web servisom za obveznike javne nabave 1. Uvod i značenje pojmova 1.1. Ovim Općim uvjetima korištenja servisa e-račun za državu (u daljnjem

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS Sadržaj AUTOMATSKO PODEŠAVANJE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM MTS VODIČA... 3 PODEŠAVANJE PUTEM SMS PORUKE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM USSD MENIJA... 3 MANUELNO PODEŠAVANJE

Више

STUDIJA SLUČAJA: Konsolidacija informatičkog sustava Grada Raba siječanj, Informacijske tehnologije

STUDIJA SLUČAJA: Konsolidacija informatičkog sustava Grada Raba siječanj, Informacijske tehnologije STUDIJA SLUČAJA: Konsolidacija informatičkog sustava Grada Raba siječanj, 2017. Informacijske tehnologije Studija slučaja (Case study) Informatički sustav Grada Raba sastoji se od 1 fizičkog poslužitelja

Више

Microsoft Word - PLC na Ethernet mrezi.doc

Microsoft Word - PLC na Ethernet mrezi.doc E-mail i WEB servisi na PLC-u Goran Malčić dip.ing. Tehničko veleučilište u Zagrebu Elektrotehnički odjel goran.malcic@tvz.hr Bilo je samo pitanje vremena kada će neki od proizvođača industrijske opreme

Више

Microsoft PowerPoint - 2. PREDAVANJE - Umrežavanje i mrežno usmjeravanje

Microsoft PowerPoint - 2. PREDAVANJE - Umrežavanje i mrežno usmjeravanje Sveučilište u Zagrebu FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI Zavod za informacijsko-komunikacijski promet Katedra za tehniku informacijsko informacijsko-komunikacijskog komunikacijske sustave i mreže prometa Kolegij:

Више

Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti Zavod za inteligentne transportne sustave Katedra za primijenjeno računarstvo Vježba: #7 Kolegij: Ba

Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti Zavod za inteligentne transportne sustave Katedra za primijenjeno računarstvo Vježba: #7 Kolegij: Ba Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti Zavod za inteligentne transportne sustave Katedra za primijenjeno računarstvo Vježba: #7 Kolegij: Baze podataka Tema: Osnovna SELECT naredba Vježbu pripremili:

Више

Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrse

Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrse Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrsenja svake promene a koje zahtevaju administratorsku

Више

Temeljem članka 24. Zakona o informacijskoj sigurnosti (NN RH 79/07) te članka 43. Statuta Grada Čakovca (Sl. gl. Grada Čakovca broj 9/09) i članka 8.

Temeljem članka 24. Zakona o informacijskoj sigurnosti (NN RH 79/07) te članka 43. Statuta Grada Čakovca (Sl. gl. Grada Čakovca broj 9/09) i članka 8. Temeljem članka 24. Zakona o informacijskoj sigurnosti (NN RH 79/07) te članka 43. Statuta Grada Čakovca (Sl. gl. Grada Čakovca broj 9/09) i članka 8. Poslovnika gradonačelnikovog stručnog kolegija (Sl.

Више

_Outlook

_Outlook Outlook 2010 i Outlook 2013 Otvorite Outlook. Kada se pojavi prvi ekran čarobnjaka pritisnite Next (dalje). Na sljedećem ekranu pod nazivom E-mail Accounts (email nalozi) ponovo pritisnite Next (dalje)

Више

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju

Web programiranje i primjene - Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Osnovni pojmovi WEB tehnologije korišteni u kolegiju Ivan Vazler Odjel za matematiku Sveučilište u Osijeku 16. listopada 2013. WWW - World Wide Web World Wide Web (WWW) svjetska mreža računala s izvorima

Више

ZIS

ZIS DIGITALNA FORENZIKA prof. dr Saša Adamović sadamovic@singidunum.ac.rs Forenzička istraga operativnih sistema Operativni sistem Pruža softversku platformu za pokretanje drugih programa. OS je odgovoran

Више

Slide 1

Slide 1 Funkcije vođenja EES-a Ante Martinić Osnovne informacije o projektu Naručitelj - Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o. Ukupna vrijednost ugovora: 109,4 milijuna kuna Potpis ugovora: 21.11.2007.

Више

Računarski praktikum II - Predavanje 03 - Apache Web server

Računarski praktikum II - Predavanje 03 - Apache Web server Prirodoslovno-matematički fakultet Matematički odsjek Sveučilište u Zagrebu RAČUNARSKI PRAKTIKUM II Predavanje 03 - Apache Web server 11. ožujka 2019. Sastavio: Zvonimir Bujanović Uloga web-servera (ponovno)

Више

Recuva CERT.hr-PUBDOC

Recuva CERT.hr-PUBDOC Recuva CERT.hr-PUBDOC-2019-5-379 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA RECUVA... 4 3 KORIŠTENJE ALATA RECUVA... 7 4 ZAKLJUČAK... 13 Ovaj dokument izradio je Laboratorij za sustave i signale Zavoda za

Више

COMARC/A Format

COMARC/A Format COMARC/A 856 856 ELEKTRONSKA LOKACIJA I PRISTUP Polje možemo da koristimo u normativnim zapisima za obezbeđivanje dodatnih (elektronskih) informacija o entitetu za koji je zapis kreiran. Polje sadrži podatke

Више

Slide 1

Slide 1 Mjerenja kvaliteta servisa mobilnih mreža u Crnoj Gori Ivan Vujović menadžer za kontrolu i monitoring RF spektra 1 Radio-frekvencijskim spektrom, kao ograničenim prirodnim resursom države Crne Gore, upravlja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Fakultet za kompjuterske nauke, Univerzitet Megatrend Uvod u računarske sisteme Odabrana poglavlja iz računarskih mreža Nemanja Maček 1 Sadržaj Uvodne napomene ISO OSI referentni model TCP/IP skup protokola

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation i n f o r m a c i j s k i i n ž e n j e r i n g Usporedba Microsoft Analysis Services i Hyperion Essbase OLAP Marko Hilak Krešimir Futivić Maja Inđić 15.10.2009 Microsoft Analysis Services i Hyperion Essbase

Више

1 NOVO U MNG CENTRU!!! OVLADAJTE TEHNOLOGIJOM IZRADE JAVA EE APLIKACIJA KORIŠ C ENJEM ORACLE ADF-A O - Otkrijte brzinu razvoja aplikacija sa ADF-om -

1 NOVO U MNG CENTRU!!! OVLADAJTE TEHNOLOGIJOM IZRADE JAVA EE APLIKACIJA KORIŠ C ENJEM ORACLE ADF-A O - Otkrijte brzinu razvoja aplikacija sa ADF-om - 1 NOVO U MNG CENTRU!!! OVLADAJTE TEHNOLOGIJOM IZRADE JAVA EE APLIKACIJA KORIŠ C ENJEM ORACLE ADF-A O - Otkrijte brzinu razvoja aplikacija sa ADF-om - Minimizujte pisanje programskog koda - Smanjite obim

Више

Računarske mreže Čas 2 Ivana Tanasijević Matematički fakultet, Beograd 1

Računarske mreže Čas 2 Ivana Tanasijević   Matematički fakultet, Beograd 1 Računarske mreže Čas 2 Ivana Tanasijević e-mail: ivana@matf.bg.ac.rs Matematički fakultet, Beograd 1 Utvrđivanje gradiva sa prethodnog časa: popunjavanje adresne strukture, kreiranje soketa, privezivanje

Више

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE Nacionalni savjet za obrazovanje je na 27. sjednici održanoj 17. marta 2014. godine utvrdio izmjene predmetnoga programa INFORMATIKA za I razred gimnazije. Na zahtijev Pedagoško-psihološke

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Karakteristike računarskih mreža Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović Informacije o predmetu Студијски програм: МКТ Статус предмета: Obavezni Семестар: I Број часова: 3 + 2 + 0

Више

Slide 1

Slide 1 Web site development using MCMS 2002 Koncept Autori: Multiautorsko okruženje sa podijeljenim ulogama Autori ne moraju imati tehnička predznanja Veza sa MicrosoftWord Developeri: Integracija sa VS.NET Integracija

Више

Stručno povjerenstvo za pripremu

Stručno povjerenstvo za pripremu JEDNOSTAVNA NABAVA Evidencijski broj: EVB 079-19 POZIV NA DOSTAVU PONUDA u postupku jednostavne nabave usluga penetracijskog testiranja Zagreb, kolovoz 2019. I. OPĆI PODACI 1. PODACI O NARUČITELJU: Naziv:

Више

Microsoft PowerPoint - 01 Uvod u operativne sisteme.ppt

Microsoft PowerPoint - 01 Uvod u operativne sisteme.ppt Uvod u operativne sisteme v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici 2009 Operativni sistemi i mreže: način realizacije vježbi Tokom semestra 3 periodična testa (Operativni sistemi, Mrežni

Више

4 dan - DWeb

4 dan - DWeb Data Webhouse (Document-Driven DSS) DW 1 Namena data warehouse sistema je da transformiše podatke dobijene iz postojećeg transakcionog sistema, u oblik pogodan za sprovoñenje analiza i obradu nekim od

Више

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software   For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS) je kompleksan programski sistem koji kontroliše i upravlja uređajima i računarskim komponentama i obavljanje osnovne sistemske radnje. Operativni

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Combis Digital Workplace Hrvoje Dunkić, Combis Marko Ćorić, Combis Do svega, uvijek Stari i Novi zaposlenici, angažiranost Daj više u manje vremena Previše je informacija Digitalno radno mjesto? Prihvatimo

Више

U G O V O R O JAVNOJ NABAVCI BROJ: 096/15 za LOT-9 Zaključen dana godine u prostorijama Ugovornog organa u ulici Mehmeda Spahe broj 11, Sa

U G O V O R O JAVNOJ NABAVCI BROJ: 096/15 za LOT-9 Zaključen dana godine u prostorijama Ugovornog organa u ulici Mehmeda Spahe broj 11, Sa U G O V O R O JAVNOJ NABAVCI BROJ: 096/15 za LOT-9 Zaključen dana 16.06.2015. godine u prostorijama Ugovornog organa u ulici Mehmeda Spahe broj 11, Sarajevo, između slijedećih ugovornih strana: 1. «LUTRIJA

Више